back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Sa ne cunoastem credinta ortodoxa

Pagini: << 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:52

De la: Dorulet, la data 2009-06-18 19:30:16
Dacã ar fi aºa cum spune el, nu ar mai exista rãzboaie, crime, atrocitãþi...º.a. Ar fi minunat...dar nu este, tocmai pentru cã moralitatea nu este "universal valabilã" ºi fiecare o vede prin prisma învãþãturilor, a caracterului, a empatiei, a societãþii în care trãieºte.

Ce treaba are existenta moralitatii ontologice cu razboaiele si crimele?

Cel ce fura stie ca e rau ceea ce face... si totusi o face...
Cati din cei ce ucid.. stiu ca e rau ceea ce fac... si totusi o fac?

Faptul ca exista o moralitate in fiecare nu inseamna ca nu exista liber arbitru.

Cate lucruri rele ai facut tu ca persoana si stiai ca sunt rele in momentul in care le faceai? Despre asta e vorba...

Alt exemplu... o femeie care face avort stie ca e un lucru rau avortul... pentru ca simte ca e rau (asta e moralitate ontologica)... dar il face pentru ca asa vrea ea (liber arbitru) din diferite motive (EX: ii pasa mai mult de gura lumii decat de ce ii spune inima)

Sper ca exemplele au fost sugestive. Moralitatea ontologica exista dar asta nu inseamna ca este si ascultata de om.

Hazardul este mãsura ignoranþei noastre. (Henry Poincare)
Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 00:06

De la: andu30, la data 2009-06-18 23:52:29
Dacã ar fi aºa cum spune el, nu ar mai exista rãzboaie, crime, atrocitãþi...º.a. Ar fi minunat...dar nu este, tocmai pentru cã moralitatea nu este "universal valabilã" ºi fiecare o vede prin prisma învãþãturilor, a caracterului, a empatiei, a societãþii în care trãieºte.

Faptul ca exista o moralitate in fiecare nu inseamna ca nu exista liber arbitru.

Cate lucruri rele ai facut tu ca persoana si stiai ca sunt rele in momentul in care le faceai? Despre asta e vorba...

Alt exemplu... o femeie care face avort stie ca e un lucru rau avortul... pentru ca simte ca e rau (asta e moralitate ontologica)... dar il face pentru ca asa vrea ea (liber arbitru) din diferite motive (EX: ii pasa mai mult de gura lumii decat de ce ii spune inima)

Sper ca exemplele au fost sugestive. Moralitatea ontologica exista dar asta nu inseamna ca este si ascultata de om.

Hmmm! Nu andi, nu este chiar aºa! Nu existã doar alb ºi negru! Între cele douã...sunt o multitudine de nuanþe de gri!

"Cel ce fura stie ca e rau ceea ce face... si totusi o face...
Cati din cei ce ucid.. stiu ca e rau ceea ce fac... si totusi o fac?"
Se întâmplã ca cel ce furã sã nu fie conºtient cã ceea ce face el este furt, sau se întâmplã sã fure o pâine...cã este leºinat de foame el ºi copiii lui º.a.m.d.
Mda, tocmai am dat un exemplu ºi cu "uciderea"....depinde de motive! Exemplul cu pedofilul, este cel mai elocvent.....aº considera cã este datoria mea moralã sã-mi rãbun copilul....dar tu de exemplu ai considera cã trebuie sã las legiuitorii sã-ºi facã treaba....e o chestie de nuanþã!
La avorturi nu mã mai bag....pentru cã ºtii deja poziþia mea vis-a-vis de ele!
Exemplele, deºi pentru tine au fost elocvente, pe mine nu m-au convins cã suntem morali pentru cã aºa vrea D-zeu...sau mã rog suntem morali pentru cã aºa ne-a creat D-zeu!

Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 00:30

De la: Dorulet, la data 2009-06-19 00:06:31

Hmmm! Nu andi, nu este chiar aºa! Nu existã doar alb ºi negru! Între cele douã...sunt o multitudine de nuanþe de gri!

Se întâmplã ca cel ce furã sã nu fie conºtient cã ceea ce face el este furt, sau se întâmplã sã fure o pâine...cã este leºinat de foame el ºi copiii lui º.a.m.d.
Mda, tocmai am dat un exemplu ºi cu "uciderea"....depinde de motive! Exemplul cu pedofilul, este cel mai elocvent.....aº considera cã este datoria mea moralã sã-mi rãbun copilul....dar tu de exemplu ai considera cã trebuie sã las legiuitorii sã-ºi facã treaba....e o chestie de nuanþã!
Exemplele, deºi pentru tine au fost elocvente, pe mine nu m-au convins cã suntem morali pentru cã aºa vrea D-zeu...sau mã rog suntem morali pentru cã aºa ne-a creat D-zeu!

Poate acum o sa te gandesti mai serios la ce s-a discutat.

Pozitia ta despre avort crede-ma ca nu o stiu, dar exemplul cu avortul mi s-a parut sugestiv pentru ca e mai real pentru secolul in care traim.

Pot sa-ti mai spun ca nu e bine cand faci un rationament sa-ti bazezi judecata pe cazuri particulare (vezi exemplul cu individul lesinat de foame care fura o paine). Ideea este nu sa gasesti scuze pentru furt ci sa intelegem existenta moralitatii (adica tipul cand fura (lesinat sau nu de foame) stie ca nu e ok modul acesta de a face rost de acea paine si nu se simte bine ca recurge la aceasta metoda)

Nu am vrut sa bag pe nimeni in iad sau in rai cu exemplele mele (nu era scopul acesta), am vrut doar sa-ti demosnstrez existenta moralitatii ontologice pe care omul o cunoaste dar nu o asculta din diferite motive sau pur si simplu isi exercita liberul arbitru de a face raul....

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 00:41

De la: andu30, la data 2009-06-18 23:41:50
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-18 23:23:42
De la: ioana_dark, la data 2009-06-18 20:51:52
''esti moral cand alegi sa nu faci rau de bunavoie, nu de frica lui Dumnezeu sau a insomniilor.'' de acord Ioana, Andu, Andrei si Adi? nu stiu cine a zis-o, nu-mi amintesc acum ... dar mare adevar graieste! asta nu tine cumva de evolutie si inteligenta?!! :
Multumesc ca ai confirmat existenta moralitatii ontologice.Tu spui cu gura ta mai sus ca exista o moralitate universala a fiintei umane, chiar daca admiti sau nu ca acesta morala este pusa in noi de la Dumnezeu. E un prim pas: Alegerea de a face binele si de a nu face rau, deci de a respecta moralitatea ontologica !
Si ghici ce: omul a avut dintotdeauna aceasta morala ontologica (deci ea nu tine nici de evolutie si nici de inteligenta) pentru ca e o trasatura pur umana !
FELICITARI !
multumesc Andu! spune-le asta si celor care n-au trait in societate ... spune-le de moralitatea ontologica sa vedem cum te privesc ....
probabil, desi traiesc din vanat, in copaci, rupti de lume si societate, dintr-o data vor respecta moralitatea ... ontologica. :sml-happy0009

Religia este o rãmãºiþã a copilãriei inteligenþei noastre, ea se va stinge pe mãsurã ce adoptãm raþiunea ºi ºtiinþa ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 01:03

Sa spunem ca mergem intre eschimosi. Doua exemple simple:

Vrei sa spui ca o femeie care avorteaza acolo nu se va simti la fel de mizerabil ca una care avorteaza aici. Iti spun eu ca amandoua stiu ca fac ceva rau si se simt la fel de rau.

Vrei sa spui ca un om care ucide alt om acolo nu stie ca greseste? Iti spun eu ca stie si ca e cu totul un alt sentiment decat daca omoara o foca.

Tu chiar insisti sa legi civilizatia si inteligenta umana de moralitatea ontologica cu care ne nastem chiar si la Polul Nord?

Mai gandeste-te... S-ar putea sa ai chiar surprize, de genul ca eschimosii si-au cultivat mai mult moralitatea ontologica decat inteligentii si civilizatii tai pe care ii tot ridici in slavi...

balabanandrei

335 mesaje
Oras: Bacau

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 09:54

Una din legile cu care va judeca lumea la judecata de apoi, va fi legea constiintei. Cand faci ceva rau, constiinta te mustra, chiar daca iti convine sau nu lucrul asta. N-ai ce face.

"Zis-a cel nebun întru inima sa: “Nu este Dumnezeu!”

Numai bine si Doamne ajuta!

„Cãutaþi mai întâi împãrãþia lui Dumnezeu ºi celelalte se vor adãuga vouã!“
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 11:37

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-19 00:41:55
De la: andu30, la data 2009-06-18 23:41:50
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-18 23:23:42
De la: ioana_dark, la data 2009-06-18 20:51:52
''esti moral cand alegi sa nu faci rau de bunavoie, nu de frica lui Dumnezeu sau a insomniilor.'' de acord Ioana, Andu, Andrei si Adi? nu stiu cine a zis-o, nu-mi amintesc acum ... dar mare adevar graieste! asta nu tine cumva de evolutie si inteligenta?!! :
Multumesc ca ai confirmat existenta moralitatii ontologice.Tu spui cu gura ta mai sus ca exista o moralitate universala a fiintei umane, chiar daca admiti sau nu ca acesta morala este pusa in noi de la Dumnezeu. E un prim pas: Alegerea de a face binele si de a nu face rau, deci de a respecta moralitatea ontologica !

Si ghici ce: omul a avut dintotdeauna aceasta morala ontologica (deci ea nu tine nici de evolutie si nici de inteligenta) pentru ca e o trasatura pur umana !

FELICITARI !
multumesc Andu! spune-le asta si celor care n-au trait in societate ... spune-le de moralitatea ontologica sa vedem cum te privesc ....

probabil, desi traiesc din vanat, in copaci, rupti de lume si societate, dintr-o data vor respecta moralitatea ... ontologica. :sml-happy0009

dorine...scrii prostii.....

nu existã oameni care sã fii supraviețuit în afarã societãții...

ce mai auzi pe la televizor cã pe unii i-au crescut maimuțele sau alte animele sunt aiureli de doi bani...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 11:39

dorine...scrii prostii.....
ce mai auzi pe la televizor cã pe unii i-au crescut maimuțele sau alte animele sunt aiureli de doi bani...

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 12:06

De la: andu30, la data 2009-06-19 00:30:56

Pozitia ta despre avort crede-ma ca nu o stiu, dar exemplul cu avortul mi s-a parut sugestiv pentru ca e mai real pentru secolul in care traim.

Pot sa-ti mai spun ca nu e bine cand faci un rationament sa-ti bazezi judecata pe cazuri particulare (vezi exemplul cu individul lesinat de foame care fura o paine). Ideea este nu sa gasesti scuze pentru furt ci sa intelegem existenta moralitatii (adica tipul cand fura (lesinat sau nu de foame) stie ca nu e ok modul acesta de a face rost de acea paine si nu se simte bine ca recurge la aceasta metoda)

Nu am vrut sa bag pe nimeni in iad sau in rai cu exemplele mele (nu era scopul acesta), am vrut doar sa-ti demosnstrez existenta moralitatii ontologice pe care omul o cunoaste dar nu o asculta din diferite motive sau pur si simplu isi exercita liberul arbitru de a face raul....

Ai vrut sã demonstrezi...dar n-ai reuºit sã o faci ºi nici nu vei reuºi!!! Este absurd....deja s-a mers prea departe cu discuþia asta despre "ontologia morarilãþii"...care nu existã, ca adevãr absolut.
Ce naiba este chiar atât de greu de înþeles?! Cum poþi sã afirmi cã te naºti cu noþiunea de bine ºi de rãu?! Chiar trebuie sã explic aºa bãbeºte, ca la clasa a III-a?
Copilul când se naºte nu are nici un fel de ontologie a moralitãþii în el.
Copilul se naºte doar cu INSTINCTE...nimic altceva! De-acolo încolo începe un lung ºi anevoios proces de ÎNVÃÞARE, de la pãrinþii sãi ºi de la societatea în care trãieºte. Noþiunea de bine ºi de rãu este reflexia tuturor învãþãturilor pe care le acumuleazã de-a lungul vieþii!!! Atât....e absurd sã-i atribui omului calitãþi pe care nu le are....precum faptul cã se naºte cu noþiunea de bine ºi rãu "în sânge"!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 12:36

De la: Dorulet, la data 2009-06-19 12:06:18
De la: andu30, la data 2009-06-19 00:30:56

Ai vrut sã demonstrezi...dar n-ai reuºit sã o faci ºi nici nu vei reuºi!!! Este absurd....deja s-a mers prea departe cu discuþia asta despre "ontologia morarilãþii"...care nu existã, ca adevãr absolut.
Ce naiba este chiar atât de greu de înþeles?! Cum poþi sã afirmi cã te naºti cu noþiunea de bine ºi de rãu?! Chiar trebuie sã explic aºa bãbeºte, ca la clasa a III-a?
Copilul când se naºte nu are nici un fel de ontologie a moralitãþii în el.
Copilul se naºte doar cu INSTINCTE...nimic altceva! De-acolo încolo începe un lung ºi anevoios proces de ÎNVÃÞARE, de la pãrinþii sãi ºi de la societatea în care trãieºte. Noþiunea de bine ºi de rãu este reflexia tuturor învãþãturilor pe care le acumuleazã de-a lungul vieþii!!! Atât....e absurd sã-i atribui omului calitãþi pe care nu le are....precum faptul cã se naºte cu noþiunea de bine ºi rãu "în sânge"!

vai , dora....
e grav ceea ce spui...dacã mai mulți oameni ar gândi ca tine ..oare ce s-ar alege de societatea asta?
dora..omul nu se naște cu instincte...astea existã doar la animale!!!...omul nu este la rândul sãu un animal....
omul se naște cu noțiunile de bine și rãu în sânge...societatea doar îl învațã cum se raporteze la ele....
societatea doar îi spune care lucruri sunt bune și care nu...dar nu îi induce omului ideile de bine și rãu ...astea existã deja în noi.....

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 14:43

De la: ioana_dark, la data 2009-06-19 11:39:00dorine...scrii prostii.....
ionico, inca o data dai dovada de .... limitate. sunt inca mii de oameni care ... chiar si in ziua de azi traiesc in comunitati rupte de societate ...

Religia este o rãmãºiþã a copilãriei inteligenþei noastre, ea se va stinge pe mãsurã ce adoptãm raþiunea ºi ºtiinþa ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 14:49

De la: ioana_dark, la data 2009-06-19 12:36:39vai , dora....
e grav ceea ce spui...dacã mai mulți oameni ar gândi ca tine ..oare ce s-ar alege de societatea asta?dora..omul nu se naște cu instincte...astea existã doar la animale!!!...omul nu este la rândul sãu un animal....
omul se naște cu noțiunile de bine și rãu în sânge...societatea doar îl învațã cum se raporteze la ele....societatea doar îi spune care lucruri sunt bune și care nu...dar nu îi induce omului ideile de bine și rãu ...astea existã deja în noi.....
ioana, omul se naste ca si celelalte vietuitoare doar cu instincte ... societatea il invata mai tarziu cum sa se raporteze la notiunile de bine si de rau, notiuni ce intr-un final vor fi parte integrata a constiintei fiecaruia.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 15:24

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-19 14:43:23
De la: ioana_dark, la data 2009-06-19 11:39:00dorine...scrii prostii.....
ionico, inca o data dai dovada de .... limitate. sunt inca mii de oameni care ... chiar si in ziua de azi traiesc in comunitati rupte de societate ...

bãi...dorineeeeeeeeeeeeeeeeeeee
spui **traiesc in COMUNITÃȚI rupte de societate**...
pãi...dacã sunt COMUNITÃȚI ..atunci cum sunt RUPTE DE SOCIETATE????
heloooooooooooooooooo
alea sunt tot societãți umane....
oamenii ãia nu trãiesc izolați ci în COMUNITÃȚI ...sunt într-adevãr socitãți mai mici și izolate de lumea noastrã, dar....sunt SOCIETÃȚI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dorine..nimeni nu poate supraviețui în afara unei societãți (oarecare)....nimeni!!!!!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 15:30

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-19 14:49:07
De la: ioana_dark, la data 2009-06-19 12:36:39vai , dora....
e grav ceea ce spui...dacã mai mulți oameni ar gândi ca tine ..oare ce s-ar alege de societatea asta?dora..omul nu se naște cu instincte...astea existã doar la animale!!!...omul nu este la rândul sãu un animal....
omul se naște cu noțiunile de bine și rãu în sânge...societatea doar îl învațã cum se raporteze la ele....societatea doar îi spune care lucruri sunt bune și care nu...dar nu îi induce omului ideile de bine și rãu ...astea existã deja în noi.....
ioana, omul se naste ca si celelalte vietuitoare doar cu instincte ... societatea il invata mai tarziu cum sa se raporteze la notiunile de bine si de rau, notiuni ce intr-un final vor fi parte integrata a constiintei fiecaruia.

nu-i adevãrat....omul se naște cu noțiunile de bine și rãu...(chiar dacã tu spui cã *instinctiv*)...
socitatea doar îi aratã cum sã se raporteze la ele...îi aratã doar ce e trebuie sã facã și ce nu ...cum sã aplice acele noțiuni....

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 15:49

De la: ioana_dark, la data 2009-06-19 15:24:28dorine..nimeni nu poate supraviețui în afara unei societãți (oarecare)....nimeni!!!!!
alea sunt comunitati care traiesc in afara societatii moderne, rupte de societatea moderna - sa fiu mai pe intelesul tau! ei mai au mult de evoluat pana sa putem vorbii de o societate in adevaratul sens al cuvantului.
cat despre faza cu nimeni nu poate supravietui in afara unei societeti oarecare ... te inseli ! omul este dotat cu instincte de supravietuire ca si celelalte vietuitoare. pana ca omul sa ajunga sa formeze primele comunitati sociale primitive a trait ca oricare alt animal. din logica ta putem deduce ca si animalele traiesc in societati.

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 17:33

Instinctele unui animal nu includ noþiuni morale, de bine sau rãu. Nu reduceþi copilul nou-nãscut la un simplu animal, vã rog! Evoluþia speciei umane a fost oarbã la chestiuni de moralitate ºi adevãr. Nu i-a pãsat; i-a pãsat numai de supravieþuire ºi reproducere. De unde avem noi, homo sapiens sapiens, aceste pasiuni pentru bine ºi rãu, pentru adevãr? Cã din evoluþie, nu!

balabanandrei

335 mesaje
Oras: Bacau

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 20:41

www.trilulilu.ro/blooo/8147159356e1e3

Foarte frumoasa cantarea. Te face sa te gandesti ca nu esti vesnic, sa te gandesti la moarte, de care nu vom putea scapa. Numai bine si Doamne ajuta!

„Cãutaþi mai întâi împãrãþia lui Dumnezeu ºi celelalte se vor adãuga vouã!“
Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 21:05

De la: eugenb, la data 2009-06-17 23:29:11Lui "ioana_dark" :

"Doar Dumnezeu poate hotara daca am dreptate sau nu, oamenii nu au acest drept !"

A gresi este omeneste, deci ... si cei care poarta "haina Lui" pot gresi. Nu credeti ?

a purta"haina Lui" inseamna a fi casa a Sf. Duh (nu mai detaliez). Deci astfel de persoane NU gresesc, pentru ca nu ei vorbesc de la ei, ci cunostintele lor sunt relevate de Sf. Duh.
(Cu asa o argumentatie poti pune intreaga Biblie sub semnul intebarii, caci a fost scrisa de oameni, nu?)

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 19 Iunie 2009, ora 22:40

De la: balabanandrei, la data 2009-06-19 20:41:08Foarte frumoasa cantarea. Te face sa te gandesti ca nu esti vesnic, sa te gandesti la moarte, de care nu vom putea scapa. Numai bine si Doamne ajuta!
frumoase ,,bombe'' pe acest topic embed.trilulilu.ro/audio/acsel/0cdee7bfe6e10e.swf">embed.trilulilu.ro/audio/acsel/0cdee7bfe6e10e.swf" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="448" height="46">

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 20 Iunie 2009, ora 03:06

Eu m-am referit la "haina" propriu-zisa (deci "odajdiile" bisericesti), asa ca interpretarea dumneavoastra este o alta varianta fata de a mea. Si "Duhul Sfant" este diferit perceput de oameni si de aceea il inteleg oamenii tot ... diferit. Ca de exemplu dumneata, care dupa cate inteleg va dati "ateu" ... mascat (?!). Daca am gresit va rog sa ma corectati, dar atunci ati ... "evitat" sa-mi raspundeti la intrebare pusa.

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 20 Iunie 2009, ora 03:08

Eu m-am referit la "haina" propriu-zisa (deci "odajdiile" bisericesti), asa ca interpretarea dumneavoastra este o alta varianta fata de a mea. Si "Duhul Sfant" este diferit perceput de oameni si de aceea il inteleg oamenii tot ... diferit. Ca de exemplu dumneata, care dupa cate inteleg va dati "ateu" ... mascat (?!). Daca am gresit va rog sa ma corectati, dar atunci ati ... "evitat" sa-mi raspundeti la intrebare pusa.

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 20 Iunie 2009, ora 03:08

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 20 Iunie 2009, ora 14:46

De la: adipopa, la data 2009-06-19 17:33:19Instinctele unui animal nu includ noþiuni morale, de bine sau rãu. Nu reduceþi copilul nou-nãscut la un simplu animal, vã rog! Evoluþia speciei umane a fost oarbã la chestiuni de moralitate ºi adevãr. Nu i-a pãsat; i-a pãsat numai de supravieþuire ºi reproducere. De unde avem noi, homo sapiens sapiens, aceste pasiuni pentru bine ºi rãu, pentru adevãr? Cã din evoluþie, nu!

Vai Adi, cã mor de râs....cred cã glumeºti....sper cã glumeºti!!!!

...Dar ce noþiuni de bine ºi rãu are un bebeluº nou nãscut?! Hmo Sapiens nu are nici un fel de "pasiuni" pentru moralitate....este necesarã...pentru "mersul corect" al lucrurilor, pentru o convieþuire ºi un ajutor reciproc avantajos.....bla,bla...

Mãi, am nãscut doi copii ºi am avut ocazia sã cunosc destui copii....NU, NU ESTE CAPABIL UN COPIL SÃ DISCEARNÃ RÃUL DE BINE!!!! Doar dupã un lung proces de ÎNVÃÞARE este capabil sã deosebeascã ce anume se face ºi ce nu!!!

Nu mai aberaþi ....vã rog frumos!!! Întrebaþi un medic pediatru sau neonatolog!!! Nu mai vorbiþi în necunoºtinþã de cauzã!!!!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 20 Iunie 2009, ora 15:12

De la: Dorulet, la data 2009-06-20 14:46:31
De la: adipopa, la data 2009-06-19 17:33:19Instinctele unui animal nu includ noþiuni morale, de bine sau rãu. Nu reduceþi copilul nou-nãscut la un simplu animal, vã rog! Evoluþia speciei umane a fost oarbã la chestiuni de moralitate ºi adevãr. Nu i-a pãsat; i-a pãsat numai de supravieþuire ºi reproducere. De unde avem noi, homo sapiens sapiens, aceste pasiuni pentru bine ºi rãu, pentru adevãr? Cã din evoluþie, nu!

Vai Adi, cã mor de râs....cred cã glumeºti....sper cã glumeºti!!!!
...Dar ce noþiuni de bine ºi rãu are un bebeluº nou nãscut?! Hmo Sapiens nu are nici un fel de "pasiuni" pentru moralitate....este necesarã...pentru "mersul corect" al lucrurilor, pentru o convieþuire ºi un ajutor reciproc avantajos.....bla,bla...
Mãi, am nãscut doi copii ºi am avut ocazia sã cunosc destui copii....NU, NU ESTE CAPABIL UN COPIL SÃ DISCEARNÃ RÃUL DE BINE!!!! Doar dupã un lung proces de ÎNVÃÞARE este capabil sã deosebeascã ce anume se face ºi ce nu!!!
Nu mai aberaþi ....vã rog frumos!!! Întrebaþi un medic pediatru sau neonatolog!!! Nu mai vorbiþi în necunoºtinþã de cauzã!!!!

nu , dora...nu abereazã nimeni...doar cã..nu înțelegi tu la ce ne referim...
oamenii au de la naștere noțiunile de bine și rãu....se nasc cu ele la fel cum se nasc cu capacitatea de a vorbi o limbã....
societatea doar le arãtã cum sã distingã binele de rãu....le aratã doar ce bun și ce e rãu ...
ca sã înțelegi mai bine o sã-ți analizez puțin comparația cu limba vorbitã....
la naștere un copil deține deja capacitatea de a vorbi o limbã oarecare(așa cum a demonstrat ....chomsky parcã )...are asta în sânge...societatea în care trãiește doar îl învațã ce limbã sã vorbeascã...dacã va trãi într-o societate de chinezi...va vorbi chineza....dacã va trãi într-o societate de români...românã!!!
așa e și cu noțiunile de bine și rãu...un copil se naște cu ele ...societatea doar îl învațã sã *le vorbeascã*....sã le interpreteze....societatea le dã un contur....astfel..dacã acel copil va crește într-o societate americanã va considera cã pedeapsa cu moartea e ceva absolut ok și moral....dacã va crește într-o societate româneascã o va considera imoralã....

oare aș putea explica mai clar de atât?

deci...avem în noi sãdite noțiunile de *bine * și *rãu*....asta nu e ceva relativ....toți oamenii le au ....relative sunt doar modurile în care diverse societãți le interpreteazã....
și...repet analogia cu limba ....
avem în noi capacitatea de a vorbi o limbã...asta nu e ceva relativ.....relativã este doar limba pe care o vom vorbi și care diferã de la comunitate la comunitate....

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 20 Iunie 2009, ora 15:46

Eu înþeleg ce vrei tu sã spui, dar este o aberaþie...n-ai cum sã mã faci sã cred cã omul se naºte cu noþiunea de bine ºi rãu "în sânge"....NICI VORBÃ DE AªA CEVA !!!!! ...Zãu cã mã faceþi sã râd!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Iunie 2009, ora 16:06

De la: Dorulet, la data 2009-06-20 14:46:31Mãi, am nãscut doi copii ºi am avut ocazia sã cunosc destui copii....NU, NU ESTE CAPABIL UN COPIL SÃ DISCEARNÃ RÃUL DE BINE!!!! Doar dupã un lung proces de ÎNVÃÞARE este capabil sã deosebeascã ce anume se face ºi ce nu!!! Nu mai aberaþi ....vã rog frumos!!! Întrebaþi un medic pediatru sau neonatolog!!! Nu mai vorbiþi în necunoºtinþã de cauzã!!!!

Dora, cine a spus cã un nou-nãscut discerne deja, din momentul naºterii, binele ºi rãul?

Am spus cã un nou-nãscut nu este un animal ºi cã nu poate fi redus la niºte instincte animalice cãrora le lipseºte orice urmã de potenþã moralã. Dupã cum, din momentul concepþiei, embrionul/fãtul are tot echipamentul necesar dezvoltãrii ºi ajungerii la maturitate deplinã din punct de vedere biologic (cu condiþia sã fie lãsat sã se dezvolte), tot aºa ºi nou-nãscutul are tot echipamentul necesar dezvoltãrii ºi ajungerii la maturitate deplinã din punct de vedere moral (ceea ce se ºi întâmplã în timp).

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 20 Iunie 2009, ora 16:10

De la: Dorulet, la data 2009-06-20 14:46:31Hmo Sapiens nu are nici un fel de "pasiuni" pentru moralitate....este necesarã...pentru "mersul corect" al lucrurilor, pentru o convieþuire ºi un ajutor reciproc avantajos...

Cã homo sapiens astãzi nu ar avea nici o pasiune pentru moralitate sau adevãr e o negare curajoasã (dar nefondatã) a elementelor de bazã din care suntem construiþi (negare valabilã probabil numai în cazul deranjamentelor mentale). Cum sã nu ne pese pasional de moralitate? Þie nu-þi pasã dacã niºte pedofili þi-ar ademeni bãiatul? Cum sã nu ne pese pasional de adevãr? Þie nu-þi pasã dacã þi-aº rãstãlmãci postãrile cu rea voinþã? Ce înseamnã un „mers corect al lucrurilor” dacã nu avem mai întâi un standard obiectiv pe baza cãruia sã stabilim ce este corect ºi ce nu?

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 20 Iunie 2009, ora 16:17

De la: adipopa, la data 2009-06-20 16:06:36
De la: Dorulet, la data 2009-06-20 14:46:31Mãi, am nãscut doi copii ºi am avut ocazia sã cunosc destui copii....NU, NU ESTE CAPABIL UN COPIL SÃ DISCEARNÃ RÃUL DE BINE!!!! Doar dupã un lung proces de ÎNVÃÞARE este capabil sã deosebeascã ce anume se face ºi ce nu!!! Nu mai aberaþi ....vã rog frumos!!! Întrebaþi un medic pediatru sau neonatolog!!! Nu mai vorbiþi în necunoºtinþã de cauzã!!!!

Dora, cine a spus cã un nou-nãscut discerne deja, din momentul naºterii, binele ºi rãul?

Am spus cã un nou-nãscut nu este un animal ºi cã nu poate fi redus la niºte instincte animalice cãrora le lipseºte orice urmã de potenþã moralã. Dupã cum, din momentul concepþiei, embrionul/fãtul are tot echipamentul necesar dezvoltãrii ºi ajungerii la maturitate deplinã din punct de vedere biologic (cu condiþia sã fie lãsat sã se dezvolte), tot aºa ºi nou-nãscutul are tot echipamentul necesar dezvoltãrii ºi ajungerii la maturitate deplinã din punct de vedere moral (ceea ce se ºi întâmplã în timp).

Adi, cu dedicaþie de la Wikipedia pentru tine:
Clasificare ºtiinþificã
Regn: Animalia
Încrengãturã: Chordata
Subîncrengãturã: Vertebrata
Clasã: Mammalia
Ordin: Primata
Familie: Hominidae
Gen: Homo
Specie: sapiens
Subspecie: sapiens

De acord, cã are capacitate....dar nu ºtie ce este rãu sau bine, pânã nu îl învaþã pãrinþii ºi societatea. Eu asta spun ºi susþin!
Prin afirmaþia cã noi, avem binele ºi rãul "în sânge", acordaþi omului calitãþi pe care nu le are!
Hai vã ...sunteþi figuri...la faza asta! M-am amuzat ºi eu un pic!

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 20 Iunie 2009, ora 16:19

De la: adipopa, la data 2009-06-20 16:10:57
De la: Dorulet, la data 2009-06-20 14:46:31Hmo Sapiens nu are nici un fel de "pasiuni" pentru moralitate....este necesarã...pentru "mersul corect" al lucrurilor, pentru o convieþuire ºi un ajutor reciproc avantajos...

Cã homo sapiens astãzi nu ar avea nici o pasiune pentru moralitate sau adevãr e o negare curajoasã (dar nefondatã) a elementelor de bazã din care suntem construiþi (negare valabilã probabil numai în cazul deranjamentelor mentale). Cum sã nu ne pese pasional de moralitate? Þie nu-þi pasã dacã niºte pedofili þi-ar ademeni bãiatul? Cum sã nu ne pese pasional de adevãr? Þie nu-þi pasã dacã þi-aº rãstãlmãci postãrile cu rea voinþã? Ce înseamnã un „mers corect al lucrurilor” dacã nu avem mai întâi un standard obiectiv pe baza cãruia sã stabilim ce este corect ºi ce nu?

La asta am mai rãspuns....nu are rost sã mã repet...este ca un cerc vicios...fãrã rost!

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 20 Iunie 2009, ora 16:22

omul este o fiinta ca toate celelalte vietuitoare, singura deosebire ce ne separa este ... INTELIGENTA. instinctele de supravietuire se gasesc si la rasa umana cum se gasesc si la celelalte vietuitoare. ce nu va este clar? din momentul nasterii si pana in momentul in care inteligenta isi spune cuvantul ... este distanta lunga.
si sa fim deschisi la minte si sa intelegem ca pana si omului modern i-au trebuit zeci de mii de ani (am spus doar zeci de mii si nu ... milioane!) pana a ajuns aici. aici cred ca fiecare tabara vine cu argumentele propriei teori - Teoria creaþionistã ºi Teoria evoluþionistã a umanitãþii. de aici si convingerile expuse. sunt contradictorii cele doua Teorii ... dar cu permisiunea voastra am sa aduc in discutie una din descopeririile recente, cea a unui craniu uman in varsta de peste .... 7 milioane de ani !!! sa pornim de aici discutia ...

Pagini: << 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
Mergi la: