Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 07:52
De la: Dorulet, la data 2009-06-15 23:21:22De la: andu30, la data 2009-06-15 18:44:18De la: Dorulet, la data 2009-06-15 16:16:55
Eu am înțeles ideea, dar nu este chiar așa cum spui tu Andu! Poți fi moral indiferent de gradul de inteligență, indiferent dacă crezi sau nu în D-zeu! Asta este clar!
Noi raportăm moralitatea în funcție de societatea în care trăim, nu în funcție de ceea ce scrie în Biblie.
Sistemul de referință al moralității este definit de societate și interesele ei! Atât!
Pana acum:
Eu am definit moralitatea folosind sitemul de referinta Dumnezeu.
Dorin a definit moralitatea folosind ca sistem de referinta "inteligenta omeneasca"
Tu definesti moralitatea avand ca sistem de referinta "societatea"
Intrebarea mea pentru tine:
Tinand cont ca dupa tine socetatea reglementeaza moralitatea si totodata faptul ca sunt atatea societati pe lumea asta (foarte diferite intre ele) eu te duc pe tine intr-o societatea care are reglementata casatoria intre homosexuali spre exemplu (e ceva foarte firesc in acea societate deci devine si moral dupa logica ta), si tu ai un baiat. Vei accepta fara nici o retinere ca sa se casatoreasca cu un alt baiat doar pentru ca societatea trateaza ca pe ceva firesc aceasta problema?
Probabil moralitatea este vazuta de majoritatea oamenilor asa cum o vezi tu (raportata la lumea inconjuratoare si in acelasi timp diferita de la regiune la regiune), dar prin "moralitate" eu inteleg acel ansamblu de facultati sufletesti "bune" care tine de lumea interioara a omului, prin urmare unanim valabile pentru toti oamenii.
Aceste facultati "trebuie" sa fie unanim universale. Exista un sistem de referinta universal pe care il simtim cu totii si "macar" involuntar ne straduim sa ne raportam la el. Acel sistem de referinta este Dumnezeu. Un sistem de referinta unanim valabil. Toate legile universului converg intr-o ordine precisa, totul in materie se supune unor reguli bine stabilite, sunt evidente aceste legi, ele sunt in jurul nostru.
Legile opuse acestei moralitati unanim universale se numesc in crestinism "impotriva firii" ele sunt anomalii ridicate de oameni uneori la rang de obisnuinta.
Hai că mă faci să râd!
Ce spui tu nu există, Andu! Nu există o moralitate "universal valabilă".....decât în măsura în care societatea o acceptă.
Și referitor la ce m-ai întrebat, răspunsul meu este ăsta:
Nu mi-aș dori și nu aș accepta în sufletul meu ca fi-miu să fie homosexual! Dar ce aș putea face să-l opresc?! Nimic...deci el oricum va face ceea ce dorește, atunci când va fi mare.
Nu l-aș iubi mai puțin sau mai mult...iubirea mea de mamă pentru el există și va exista necondiționat, atât cât voi trăi eu! Indiferent de alegerile pe care le va face el în viață!
Sper că te-am lămurit!
Sigur ca m-ai lamurit.. Esti o persoana imorala in acea societate pentru ca sistemul tau de valori se raporteaza la oamenii care te inconjoara - deci e relativ.... (si am recunoscut majoritatea oamenilor asa fac se raporteaza la "gura lumii" si zic ca ce spune lumea e ok)
Nu discutam mai sus nici despre dragoste fata de fiul tau, nici metode sa-l opresti de la a face ce vrea, ci despre atitudinea ta fata de o problema anume. Atitudine care este imorala (dupa logica ta) in acel context. Subiectul principal erai tu si aitudinea ta.
Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 16 Iunie 2009, ora 07:55
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-16 00:12:02De la: The, la data 2009-06-16 00:05:42Hmmmm ..... si da si nu .... daca moralitatea este expresia directa a inteligentei ... de ce exista oameni deosebit de inteligenti si totodata imorali ? daca sunt imorali este clar ca nu sunt suficienti de inteligenti. este o iluzie inteligenta lor.
Nu e bine sa persisti intr-o aberatie. Moralitatea o functie de inteligenta? Uite si tu ce spui?
Uneori este chiar invers? De multe ori "taranul simplu" cu un IQ mic este mult mai moral ca desteptul inteligent si cultivat imbracat in costum.
|
eugenb
1794 mesaje
Oras: BUCURESTI
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:29
Lui "ioana_dark" :
Am mai citit fragmente din Gandirea Preotului Cleopa Ilie si si atunci, ca si acuma, am aceeasi parere :
"Doar Dumnezeu poate hotara daca am dreptate sau nu, oamenii nu au acest drept !"
A gresi este omeneste, deci ... si cei care poarta "haina Lui" pot gresi. Nu credeti ?
P.S.
Patriarhul B.O.R. are o atitudine mai apropiata de ECUMENISM, decat Teoticst (care si el se apropiase de celelalte Biserici - vezi primirea Papei), dar sunt si Preoti (de "grade bisericesti" diferite), care sunt IMPOTRIVA acestei APROPIERI (si preotul Cleopa este unul dintre cei care nu sunt de acord cu aceasta apropiere parca)..
Cine are dreptate ? Patriarhul sau ei ?
|
adipopa
3001 mesaje
Oras: Timisoara
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:32
De la: eugenb, la data 2009-06-17 23:29:11"Doar Dumnezeu poate hotara daca am dreptate sau nu, oamenii nu au acest drept !"
Păi atunci nu văd de ce nu scrii pe un forum unde numai Dumnezeu îți poate răspunde....?
|
|
|
nastasemihail
47672 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:33
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
Fosta membra 9am.ro
964 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:39
De la: andu30, la data 2009-06-16 07:55:58Nu e bine sa persisti intr-o aberatie. Moralitatea o functie de inteligenta? Uite si tu ce spui?
Uneori este chiar invers? De multe ori "taranul simplu" cu un IQ mic este mult mai moral ca desteptul inteligent si cultivat imbracat in costum. mai Andule ... moralitatea tine de constiinta ... si cu cat aceasta constiinta este suplinita de inteligenta... cu atat notiunea de moralitate a acelui individ este mai dezvoltata. ce nu intelegi? aberant este sa bati piua aiurea, cum ca moralitatea nu se poate definii facand abstractie de Dumnezeu. tu te auzi ce spui?
cat despre taranul ala simplu ... moarliatea lui vine din lumea in care traieste. intelegi ce vreau sa spun sau trebuie sa o ,,dau'' in filozofii?!!
Religia este o rămășiță a copilăriei inteligenței noastre, ea se va stinge pe măsură ce adoptăm rațiunea și știința ca principii directoare.
Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
|
Dorulet
7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:44
De la: andu30, la data 2009-06-16 07:52:04De la: Dorulet, la data 2009-06-15 23:21:22De la: andu30, la data 2009-06-15 18:44:18De la: Dorulet, la data 2009-06-15 16:16:55
Eu am înțeles ideea, dar nu este chiar așa cum spui tu Andu! Poți fi moral indiferent de gradul de inteligență, indiferent dacă crezi sau nu în D-zeu! Asta este clar!
Noi raportăm moralitatea în funcție de societatea în care trăim, nu în funcție de ceea ce scrie în Biblie.
Sistemul de referință al moralității este definit de societate și interesele ei! Atât!
Pana acum:
Dorin a definit moralitatea folosind ca sistem de referinta "inteligenta omeneasca"
Tinand cont ca dupa tine socetatea reglementeaza moralitatea si totodata faptul ca sunt atatea societati pe lumea asta (foarte diferite intre ele) eu te duc pe tine intr-o societatea care are reglementata casatoria intre homosexuali spre exemplu (e ceva foarte firesc in acea societate deci devine si moral dupa logica ta), si tu ai un baiat. Vei accepta fara nici o retinere ca sa se casatoreasca cu un alt baiat doar pentru ca societatea trateaza ca pe ceva firesc aceasta problema?
Probabil moralitatea este vazuta de majoritatea oamenilor asa cum o vezi tu (raportata la lumea inconjuratoare si in acelasi timp diferita de la regiune la regiune), dar prin "moralitate" eu inteleg acel ansamblu de facultati sufletesti "bune" care tine de lumea interioara a omului, prin urmare unanim valabile pentru toti oamenii.
Aceste facultati "trebuie" sa fie unanim universale. Exista un sistem de referinta universal pe care il simtim cu totii si "macar" involuntar ne straduim sa ne raportam la el. Acel sistem de referinta este Dumnezeu. Un sistem de referinta unanim valabil. Toate legile universului converg intr-o ordine precisa, totul in materie se supune unor reguli bine stabilite, sunt evidente aceste legi, ele sunt in jurul nostru.
Legile opuse acestei moralitati unanim universale se numesc in crestinism "impotriva firii" ele sunt anomalii ridicate de oameni uneori la rang de obisnuinta.
Hai că mă faci să râd!
Ce spui tu nu există, Andu! Nu există o moralitate "universal valabilă".....decât în măsura în care societatea o acceptă.
Nu mi-aș dori și nu aș accepta în sufletul meu ca fi-miu să fie homosexual! Dar ce aș putea face să-l opresc?! Nimic...deci el oricum va face ceea ce dorește, atunci când va fi mare.
Nu l-aș iubi mai puțin sau mai mult...iubirea mea de mamă pentru el există și va exista necondiționat, atât cât voi trăi eu! Indiferent de alegerile pe care le va face el în viață!
Sper că te-am lămurit!
Sigur ca m-ai lamurit.. Esti o persoana imorala in acea societate pentru ca sistemul tau de valori se raporteaza la oamenii care te inconjoara - deci e relativ.... (si am recunoscut majoritatea oamenilor asa fac se raporteaza la "gura lumii" si zic ca ce spune lumea e ok)
Nu discutam mai sus nici despre dragoste fata de fiul tau, nici metode sa-l opresti de la a face ce vrea, ci despre atitudinea ta fata de o problema anume. Atitudine care este imorala (dupa logica ta) in acel context. Subiectul principal erai tu si aitudinea ta.
Nu pot discuta despre fiul meu și să exclud iubirea pe care i-o port!
Și când este vorba de copiii mei da, prefer să fiu considerată de alții imorală, decât să-i privez de dregostea mea necondiționată!
Ca să-ți răspund mai departe....eu îi consider imorali pe homosexuali pentru că societatea așa ne-a învățat....Dacă aș fi fost crescută între ei, chiar și tu, dacă ai fi crtescut între homosexuali....nu ai mai fi considerat că este imoral! Pun rămășag!
Pentru mine "gura lumii" înseamnă altceva....înseamnă bârfă, care este o chestie neinteresantă și la care nu "aplec urechea".
Și da, moralitatea este relativă în funcție de credințe, conștiință, societate, punct!
Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
964 mesaje
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:46
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 23:44:12Și da, moralitatea este relativă în funcție de credințe, conștiință, societate, punct! da Teodora, ai dreptate!
Religia este o rămășiță a copilăriei inteligenței noastre, ea se va stinge pe măsură ce adoptăm rațiunea și știința ca principii directoare.
Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
|
|
|
balabanandrei
335 mesaje
Oras: Bacau
|
Postat pe: 17 Iunie 2009, ora 23:53
De la: eugenb, la data 2009-06-17 23:29:11Lui "ioana_dark" :
Am mai citit fragmente din Gandirea Preotului Cleopa Ilie si si atunci, ca si acuma, am aceeasi parere :
"Doar Dumnezeu poate hotara daca am dreptate sau nu, oamenii nu au acest drept !"
A gresi este omeneste, deci ... si cei care poarta "haina Lui" pot gresi. Nu credeti ?
P.S.
Patriarhul B.O.R. are o atitudine mai apropiata de ECUMENISM, decat Teoticst (care si el se apropiase de celelalte Biserici - vezi primirea Papei), dar sunt si Preoti (de "grade bisericesti" diferite), care sunt IMPOTRIVA acestei APROPIERI (si preotul Cleopa este unul dintre cei care nu sunt de acord cu aceasta apropiere parca)..
Cine are dreptate ? Patriarhul sau ei ?
Eugen, parintele Cleopa si altii preoti sunt impotriva, nu ca nu si-ar dori ca cei de alta credinta sa cunoasca ortodoxia. Doamne fereste! Ci pt ca se fac multe greseli, pt ca nu exista acea limita hotarata pe care o are ortodoxia. De asta. Multi cred ca aceia care sunt impotriva ecumenismului, o fac doar asa ca sa se razvrateasca si sa creeze zarva. Dar nu e asa. numai bine si Doamne ajuta!
Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și celelalte se vor adăuga vouă!
|
balabanandrei
335 mesaje
Oras: Bacau
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 12:25
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 23:44:12De la: andu30, la data 2009-06-16 07:52:04De la: Dorulet, la data 2009-06-15 23:21:22De la: andu30, la data 2009-06-15 18:44:18De la: Dorulet, la data 2009-06-15 16:16:55
Pana acum:
Hai că mă faci să râd!
Sper că te-am lămurit!
Și când este vorba de copiii mei da, prefer să fiu considerată de alții imorală, decât să-i privez de dregostea mea necondiționată!
Ca să-ți răspund mai departe....eu îi consider imorali pe homosexuali pentru că societatea așa ne-a învățat....Dacă aș fi fost crescută între ei, chiar și tu, dacă ai fi crtescut între homosexuali....nu ai mai fi considerat că este imoral! Pun rămășag!
Pentru mine "gura lumii" înseamnă altceva....înseamnă bârfă, care este o chestie neinteresantă și la care nu "aplec urechea".
Și da, moralitatea este relativă în funcție de credințe, conștiință, societate, punct!
Dora exista o normalitate in lumea asta. Daca consideram homosexualitatea si lesbianismul o normalitate, atunci daca toti oamenii ar fi homosexuali si lesbiene, nu s-ar mai naste copii. Multi o sa-mi spuna ca cu tehnologia de astazi se poate prin inseminare artificiala si altele. Dar chiar si asa, niciodata doi barbati sau doua femei nu o sa poata naste un copil exclusiv prin contributia lor. Si daca ne gandim la trecut cand asa zisa "tehnologie" nu exista? Pai acum n-ar mai fi fost pitenie de om pe planeta. Si moralitatea ne este data de Dumnezeu, fie ca ne convine sau nu. Dumnezeu este etalonul binelui. Nu am nimic cu homosexualii si lesbienele, respect alegerea lor, dar nu pot fi de acord cu ea. Atata tot. Si nici nu pot fi de acord cu faptul ca, alegerea lor incearca sa o introduca in sfera normalului. Tu spui ca daca Andu ar fi trait intre homosexuali nu ar mai fi gandit asa. Nu ai de unde sa stii lucrul asta. Indiferent de mediul in care traiesti, acesta nu poate fi o scuza a greselilor si pacatelor tale. Pt ele esti singur responsabil, pt ca noi ca oameni avem minte, ratiune, si puterea de a discerne. Un parinte de-al nostru spunea ca nici animalele nu fac ce fac homosexualii si lesbienele. Si animalele au numai instincte, nu minte si ratiune ca noi oamenii.
Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și celelalte se vor adăuga vouă!
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 13:44
De la: Dorulet, la data 2009-06-17 23:44:12
Repet nu discutam despre fiul tau decat ca un exemplu. Sper sa te poti detasa de acest exemplu nefericit pentru a putea evalua problema. Puteam sa spun ca este vecinul tau, atunci moralitatea ta referitor la subiect era alta?
Pui ramasag gresit... deoarece iti bazi logica pe ceva "aparent" imposibil de demonstrat. Au fost multe situatii in viata mea in care am fost singurul care aveam o alta parere decat toti cei din jurul meu. Nimeni nu m-a obligat sa merg cu "gramada" daca eu nu am vrut. Daca mie ceva mi se pare anormal poate sa-mi zica toti ca gresesc pentru ca eu voi face tot ce consider eu ca e bine. Exact cum zici si tu despre fiul tau. Nimeni nu este stapan pe sufletul omului decat omul insusi.
Exista "chipurile" multe moralitati pe lumea asta, dar moralitatea crestina este universala si este mai presus de toate moralitatile aparent bune, pentru ca nu te forteaza sa faci ceva impotriva firii ci ridica omul de la rudele lui de jos (animalele) la ruda lui de sus (Dumnezeu)
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 14:10
 Măi băieți, Andu și Andrei...n-am nimic împotriva voastră, dar voi o vedeți că-i șută și o țineți de coarne!!
Nu-mi spuneți nimic important care să mă facă să-mi schimb părerea, dimpotrivă...stau și citesc și mă minunez....că nu spuneți de fapt nimic
O înșiruire de cuvinte cu non-sens. Chiar nu înțeleg o iotă din ce vreți voi să demonstrați!!!
...Iar dacă vreți să demonstrați că moralitatea este strâns legată de D-zeu, și universal valabilă....vă pierdeți timpul! Nu, nu este așa, decât pentru cei ce cred în ceea ce credeți și voi...atât. Asta nu-i face pe alții care au alte credințe mai puțin morali și mi se pare absurd să legi moralitatea lor D-zeul tău.
|
eugenb
1794 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 14:29
De la: adipopa, la data 2009-06-17 23:32:22De la: eugenb, la data 2009-06-17 23:29:11"Doar Dumnezeu poate hotara daca am dreptate sau nu, oamenii nu au acest drept !"
Păi atunci nu văd de ce nu scrii pe un forum unde numai Dumnezeu îți poate răspunde....?
Eu am adus un exemplu in sprijinulafirmatiei mele, dar vad ca este mai usor sa schimbi un raspuns cu o intrebare si sa te dai atotstiitor in cele bisericesti. Ca asa sugereaza "iconitele" folosite, dupa cum vad.
Astept sa-mi spui parerea dumitale in legatura cu Patriarhul BOR si Ecumenism. Asa ne incadram mai bine, cred eu, in subiectul acestui topic.
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 14:49
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 15:02
De la: Dorulet, la data 2009-06-18 14:10:08 Măi băieți, Andu și Andrei...n-am nimic împotriva voastră, dar voi o vedeți că-i șută și o țineți de coarne!!
Nu-mi spuneți nimic important care să mă facă să-mi schimb părerea, dimpotrivă...stau și citesc și mă minunez....că nu spuneți de fapt nimic
O înșiruire de cuvinte cu non-sens. Chiar nu înțeleg o iotă din ce vreți voi să demonstrați!!!
...Iar dacă vreți să demonstrați că moralitatea este strâns legată de D-zeu, și universal valabilă....vă pierdeți timpul! Nu, nu este așa, decât pentru cei ce cred în ceea ce credeți și voi...atât. Asta nu-i face pe alții care au alte credințe mai puțin morali și mi se pare absurd să legi moralitatea lor D-zeul tău.
OK. Este limpede pentru mine ca am vorbit degeaba referitor la acest subiect. Poate e vina noastra sau a mea ca nu am gasit vocabularul necesar sa comunicam.
Nu te-am obligat sa crezi ceva ce nu vrei. Preferam doar contra-exemple cat de cat logice care sa sprijine faptul ca nu consideri ca exista o moralitate universal valabila pentru toti oamenii (chiar daca tu nu credeai ca aceasta moralitate ar fi cea crestina).
PS. Eu am inteles tot ce ai spus, cu exceptia cuvantului "șută"
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 17:38
pentru andrei...
andrei vorbeai de homoxexualitate mai sus...hai să auzi acum ce se întâmpla la nivel academic în rândurile universităților din occident....
vor să demonstreze că dreptul homoxexualilor de a se căsători este unul dintre drepturile naturale. problema e că se loveau de două impedimente:
1) drepturile naturale sunt drepturile pe care le au toate ființele de pe pământ inclusiv plantele și animalele...ori...așa nu se poate justifica homoxexualitatea din moment ce ea există doar la oameni....
2) drepturile naturale vin dintr-o lege naturală (lex naturalia)....acea lege naturală este dată de divinitate (doar legile diverselor state sunt ale oamenilor). este legea supremă ce nu poate fii contestată de nimeni..... și...în cazul ăsta oricât ar fii filozofat ei se loveau de biserică și de biblie....
dar..pentru că sunt oameni deștepți au rezolvat ambele probleme...și să vezi cum au făcut:
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 17:43
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 17:49
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 17:52
îmi bag picioarele în el de forum....
asta e...nu vă mai postez ce scrisesem în continuare ....
și îmi pare rău...că era ceva interesant (ce mai aflasem și eu pe la facultate).....
dar...dacă nu mă lasă să postez....
mă și întristai...:(((
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 18:16
dora...dacă nu au reușit andu sau adi să te determine să înțelegi argumentul moral al existenței lui dumnezeu....îmi încerc și eu norocul....
îți scriu pe topicul asta pentru că aici nu se supără nimeni ...
uite...îți spuneam aseară ceva...
**problema moralității nu e raportarea ei la diverse sisteme sociale , ci raportare ei la ceva.....pe ce baze cineva poate fii considerat o persoană morală sau nu?....sau...de ce trebuie (sau simte cineva că trebuie) să fie o persoană morală?...iar...dacă raportăm întrebările astea la o scară mai largă.....de ce stabilește sociatatea principii morale pentru membrii ei?
căzusem de acord cu dark1secret că o societate poate exista foarte bine și fără moralitate...doar pe baza legilor pe care dacă nu le repectă ,membrii ei vor fii pedepsiți....e nevoie de sisteme de legi și pedepse aspre pentru ca o societate să existe...
de ce , însă apar principii morale?....de ce simt oamenii că trebuie să fie morali?
ce e la mijloc?....
(ceva în aer..cu siguranță.....ce?)**
dora...faptele despre care vorbești sunt sunt interpretabile...ceea ce este moral într-o societate nu este moral în alta ..corect...!!!
însă...IDEEA de *bine* există în toate civilizațiile din toate timpurile și din toate locurile....pentru toți oamenii binele apare în opoziție cu răul...pentru toți este bine să faci ceva ți rău să faci altceva....
toți oamenii au conștiința ideii de *bine*...ce înseamnă acest bine de la civilizație la civilizație am putea discuta la un curs de istorie...nu aici ...aici nu contează asta...
tot ceea ce contează e că oamenii mereu au stabilit că uneori *e bine* și *alteori e rău*...de acord cu mine?
ei...întreabă-te serios...de ce au făcut-o?..ce i-a determinat pe oameni să stabilească norme morale ? ..și , culmea...să le și respecte?
nu instinctul de supraviețuire așa cum ai fii tentată în primul moment să răspunzi...o societate poate supraviețui și fără moralitate dacă dispune de legi bine făcute și un sistem de pedepse bine pus la punct....
cu toate astea...oamenii simt că trebuie să facă bine...
simt că trebuie să stabilească (fără a legifera in scris) norme morale....ceva din aer îi îndeamnă să facă asta....
ce este dora acel *ceva*?...pune-ți serios întrebarea....
numai bine!!!
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 18:17
yupeeeeeeeee..am reușit să postez ceva...
merit un premiu..
ps: îmi pare rău de mesajul pentru andrei, dar...asta e...:(
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 18:24
De la: ioana_dark, la data 2009-06-18 18:16:30dora...dacă nu au reușit andu sau adi să te determine să înțelegi argumentul moral al existenței lui dumnezeu....îmi încerc și eu norocul....
îți scriu pe topicul asta pentru că aici nu se supără nimeni ...
uite...îți spuneam aseară ceva...
**problema moralității nu e raportarea ei la diverse sisteme sociale , ci raportare ei la ceva.....pe ce baze cineva poate fii considerat o persoană morală sau nu?....sau...de ce trebuie (sau simte cineva că trebuie) să fie o persoană morală?...iar...dacă raportăm întrebările astea la o scară mai largă.....de ce stabilește sociatatea principii morale pentru membrii ei?
căzusem de acord cu dark1secret că o societate poate exista foarte bine și fără moralitate...doar pe baza legilor pe care dacă nu le repectă ,membrii ei vor fii pedepsiți....e nevoie de sisteme de legi și pedepse aspre pentru ca o societate să existe...
de ce , însă apar principii morale?....de ce simt oamenii că trebuie să fie morali?
ce e la mijloc?....
(ceva în aer..cu siguranță.....ce?)**
dora...faptele despre care vorbești sunt sunt interpretabile...ceea ce este moral într-o societate nu este moral în alta ..corect...!!!
însă...IDEEA de *bine* există în toate civilizațiile din toate timpurile și din toate locurile....pentru toți oamenii binele apare în opoziție cu răul...pentru toți este bine să faci ceva ți rău să faci altceva....
toți oamenii au conștiința ideii de *bine*...ce înseamnă acest bine de la civilizație la civilizație am putea discuta la un curs de istorie...nu aici ...aici nu contează asta...
tot ceea ce contează e că oamenii mereu au stabilit că uneori *e bine* și *alteori e rău*...de acord cu mine?
ei...întreabă-te serios...de ce au făcut-o?..ce i-a determinat pe oameni să stabilească norme morale ? ..și , culmea...să le și respecte?
nu instinctul de supraviețuire așa cum ai fii tentată în primul moment să răspunzi...o societate poate supraviețui și fără moralitate dacă dispune de legi bine făcute și un sistem de pedepse bine pus la punct....
cu toate astea...oamenii simt că trebuie să facă bine...
simt că trebuie să stabilească (fără a legifera in scris) norme morale....ceva din aer îi îndeamnă să facă asta....
ce este dora acel *ceva*?...pune-ți serios întrebarea....
numai bine!!!
Ioana, dar ți-am răspuns pe topicul lui Adi, aseară!
Exact la întrebarea asta: ce este dora acel *ceva*?
...Iar eu ți-am răspuns...este caracterul și personalitatea pe care le avem...am spus că : "noi avem în sânge" toate astea și totuși, tot de la instinctul de conservare plecă totul....doar că am devenit mai buni sau mai răi....depinde de caracterul pe care-l avem și cu care ne naștem. desigur și societatea în care trăim are un mare aport, pentru că suntem capabili să învățăm anumite lucruri, legate de bine și rău.
Totuși pe tine cred că te "roade" mai mult să dezbați noțiunile de "bine și rău" nu-i așa?!
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 18:51
**...Iar dacă vreți să demonstrați că moralitatea este strâns legată de D-zeu, și universal valabilă..**
dar...TOATE societățile din toate timpurile și din toate locurile (fără excepție) au principii morale...
în toate există noțiunile de *bine* și *rău*...
**Totuși pe tine cred că te "roade" mai mult să dezbați noțiunile de "bine și rău" nu-i așa?! **
nu , dora...nu mă roade nimic...doar mă întrebam de ce se mai obosesc oamenii să stabilească principii morale....
spui că ....*e ceva în sângele lor*....  ...deci...că practic sunt programați să facă asta...că o fac instinctiv.....
și...în funcție de ce?.....la ce se raportează atunci când fac asta?
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 19:18
dora...andu a postat un mesaj extrem de interesant cu privire la *acel ceva *din sângele și inima oamenilor care îi face să se comporte moral....
citez puțin...:**Faptul ca toti avem o moralitate comuna ne separa de animale. De multe ori auzi sintagma "Dumnezeu e in inima ta" pentru ca Dumnezeu este acolo de la bun inceput si prin aceasta moralitate cu care ne nastem, pentru ca el este aceasta moralitate de fapt. Acesta (moralitatea ontologica) este o parte din chipul si asemanarea lui Dumnezeu cu care am fost inzestrati. **
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 19:30
De la: ioana_dark, la data 2009-06-18 19:18:55dora...andu a postat un mesaj extrem de interesant cu privire la *acel ceva *din sângele și inima oamenilor care îi face să se comporte moral....
citez puțin...:**Faptul ca toti avem o moralitate comuna ne separa de animale. De multe ori auzi sintagma "Dumnezeu e in inima ta" pentru ca Dumnezeu este acolo de la bun inceput si prin aceasta moralitate cu care ne nastem, pentru ca el este aceasta moralitate de fapt. Acesta (moralitatea ontologica) este o parte din chipul si asemanarea lui Dumnezeu cu care am fost inzestrati. **
Ioana, se înșeală amarnic...nu toți avem o morală comună, nu toți cred în asemănarea dintre D-zeu și om sau chiar în D-zeu...alții, destul de mulți, nu cred deloc într-un D-zeu sau chiar cred în alte zeități....
Dacă ar fi așa cum spune el, nu ar mai exista războaie, crime, atrocități...ș.a. Ar fi minunat...dar nu este, tocmai pentru că moralitatea nu este "universal valabilă" și fiecare o vede prin prisma învățăturilor, a caracterului, a empatiei, a societății în care trăiește.
Ca viitor istoric....cred că știi deja asta!
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 20:51
**nu toți avem o morală comună,**
dar toți...avem o morală...asta nu e ceva relativ...
de acord?
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 20:57
|
Fosta membra 9am.ro
964 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:23
De la: ioana_dark, la data 2009-06-18 20:51:52dar toți...avem o morală...asta nu e ceva relativ...de acord? ''esti moral cand alegi sa nu faci rau de bunavoie, nu de frica lui Dumnezeu sau a insomniilor.'' de acord Ioana, Andu, Andrei si Adi?
nu stiu cine a zis-o, nu-mi amintesc acum ... dar mare adevar graieste! asta nu tine cumva de evolutie si inteligenta?!! :
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:28
De la: ioana_dark, la data 2009-06-18 20:51:52**nu toți avem o morală comună,**
dar toți...avem o morală...asta nu e ceva relativ...
de acord?
Majoritatea da, dar nu toți!
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 18 Iunie 2009, ora 23:41
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-06-18 23:23:42De la: ioana_dark, la data 2009-06-18 20:51:52dar toți...avem o morală...asta nu e ceva relativ...de acord? ''esti moral cand alegi sa nu faci rau de bunavoie, nu de frica lui Dumnezeu sau a insomniilor.'' de acord Ioana, Andu, Andrei si Adi?
nu stiu cine a zis-o, nu-mi amintesc acum ... dar mare adevar graieste! asta nu tine cumva de evolutie si inteligenta?!! :
Multumesc ca ai confirmat existenta moralitatii ontologice.
Tu spui cu gura ta mai sus ca exista o moralitate universala a fiintei umane, chiar daca admiti sau nu ca acesta morala este pusa in noi de la Dumnezeu. E un prim pas: Alegerea de a face binele si de a nu face rau, deci de a respecta moralitatea ontologica !
Si ghici ce: omul a avut dintotdeauna aceasta morala ontologica (deci ea nu tine nici de evolutie si nici de inteligenta) pentru ca e o trasatura pur umana !
FELICITARI !
|
|
|