Social 3 Mai 2008 23:59
La Roma, o menajera romanca este pe cale de a fi aruncata in strada de patroana ei, pentru ca a ramas fara un ochi


La Roma, o menajera romanca este pe cale de a fi aruncata in strada de patroana ei, pentru ca a ramas fara un ochi
Doi romani din Drobeta-Turnu Severin, sot si sotie, au ramas pe drumuri, fiind alungati fara mila din casa in care lucrau, pentru ca femeii i-a fost extirpat un ochi. Ei au primit un preaviz de doua saptamani, in conditiile in care romanca trebuie sa stea mai mult la pat.

Romanii fusesera angajati in urma cu trei luni de Maria Gabriella Marcuzzi (68 ani), cu contract pe perioada nedeterminata. Ion (52 ani) si Gheorghita Vladu (45 ani) se ocupau de gradinarit si menaj la vila familiei italiencei, situata intr-o zona rezidentiala a Romei. Cuplul avea la dispozitie o camera, baie, bucatarie si salarii satisfacatoare.

In urma cu trei saptamani insa, Gheorghita a inceput sa se planga de dureri de cap cumplite si patroana s-a oferit sa o duca la medicul de familie. I-a fost facuta o programare la oftalmolog si, la scurt timp, a aflat ca avea o tumoare la ochiul drept. Medicul i-a recomandat romancei o interventie chirurgicala in regim de urgenta.

Medicii romani nu i-au gasit nimic

„Fusesem in urma cu un an la un control oftalmologic de rutina in Drobeta-Turnu Severin, dar medicul nu observase nimic. Mi-a spus doar ca trebuie sa port ochelari din cauza varstei", povesteste Gheorghita. In urma operatiei, efectuata la Spitalul Oftalmologic din Roma, i-a fost extirpat ochiul drept si i-a fost recomandat repaus total timp de cateva saptamani.

Cand inca se afla pe patul spitalului, Gheorghita a primit vestea ca urmeaza sa fie concediata. Patronii hotarasera ca „nu mai au nevoie de serviciile lor, intrucat femeia e bolnava". S-au oferit sa le plateasca 14 zile din aprilie in avans si i-au invitat sa paraseasca vila pana cel tarziu in data de 7 mai. In acest interval, cei doi soti sunt nevoiti sa-si gaseasca un nou serviciu si o casa.

Menajerele pot fi date afara oricand

Paulina Dorobat, sindicalista UIL (Unione Italiana Lavoratori), filiala Roma, afirma: „Acest tip de contract (pentru menajere, n.r.) le permite angajatorilor desfacerea lui in orice moment, chiar si fara un motiv intemeiat". Paulina a explicat ca, daca acest caz va ajunge la Tribunalul Muncii, cu ajutorul unui avocat bun, se poate obtine o suma consistenta ca daune.
Ion Vladu nu-si ascunde amaraciunea fata de acest episod: „Ne-au cerut la angajare sa ne aducem chiar si fiul de 22 ani din Romania, ca sa lucreze la ei. Acum ­ne-au dat afara si ne e teama ca nu vom gasi altceva de lucru in doar cateva saptamani". Necazul familiei Vladu este accentuat si de faptul ca Gheorghita se afla sub supraveghere medicala si nu poate parasi Italia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.