Social 20 Mai 2009 12:07
"Politist, adjectiv", filmul lui Corneliu Porumboiu, prezentat, vineri, la Cannes, este numit de criticul de film Nigel Andrews, in cotidianul Financial Times, "probabil cel mai bun film, care da peste cap prognosticurile, desi a fost prezentat in afara competitiei".
"Din tara care ne-a adus filmul castigator al Palm d'Or in 2007, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", vine acum o alta opera de arta. Scenaristul si regizorul Corneliu Porumboiu s-a jucat inspirat cu formatul procedural din politie, iar scenele de realism, cand politistul erou jucat de Dragos Bucur urmareste o banda de tineri care vand droguri, fac loc unui dialog culminant in biroul sefului de politie", comenteaza criticul in Financial Times.

Potrivit aceluiasi articol, daca Jaques Derrida, filosof francez considerat parintele deconstructiei, ar fi facut un film politist, acesta ar fi fost "Politist, adjectiv". In intregul film este vorba de fapt despre semne si semantica.

Filmul "Politist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu, a fost bine primit de publicul aflat in sala la premiera de vineri, din cadrul Festivalului de la Cannes, dupa cum a marturisit, pentru NewsIn, regizorul, la cateva minute dupa terminarea proiectiei.

"Poate ca este o parere subiectiva, dar de vreme ce nu a iesit nimeni din sala si lumea a aplaudat la sfarsit, imi place sa cred ca am avut succes", a adaugat, pe un ton glumet, Porumboiu.

Regizorul a mai precizat ca agentul sau poarta discutii cu diferite case de distributie internationale, pentru vanzarea drepturilor de difuzare a peliculei.

"Politist, adjectiv", cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, prezinta, intr-o ora si 55 de minute, povestea unui tanar politist din provincie, care isi pierde increderea chiar in legile pe care trebuie sa le aplice. Protagonistul peliculei este Dragos Bucur, care joaca alaturi de Vlad Ivanov si Cosmin Selesi.

Filmul concureaza la Cannes in cadrul categoriei Un Certain Regard, alaturi de "Amintiri din Epoca de Aur", un colaj de filme scurte regizate de Oana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu, care va avea premiera pe 19 mai.

Cea de-a 62-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes a fost deschisa oficial, miercuri seara, si se va incheia pe 24 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.