Specialistii estimeaza ca bancile de pe Wall Street, puternic afectate de criza financiara, vor fi nevoite sa concedieze 200.000 de angajati in urmatorii doi ani

Problemele sistemului financiar global sunt departe de a se fi terminat, iar pierderile totale sunt acum estimate la 1.300 miliarde de dolari.

La un an dupa declansarea crizei creditelor, vestile proaste venite din partea bancilor continua sa curga si nimeni nu stie cand se vor opri.

Cele mai mari banci de investitii din SUA au raportat saptamana aceasta un alt trimestru dureros, in timp ce rivalele lor europene se chinuiesc sa-si reechilibreze balantele contabile cu noi injectii de capital.
Dupa fiecare trimestru care a trecut, bancherii de top de pe Wall Street au spus ca ce era mai rau a trecut, dar rezultatele din lunile urmatoare nu faceau altceva decat sa-i contrazica.

Aceasta nesiguranta i-a facut pe investitorii si asa sceptici sa-si piarda si mai mult increderea in institutiile financiare, iar multi se asteapta ca numarul de concedieri, vanzari de active si strangeri de capital sa creasca in viitorul apropiat, relateaza Associated Press.

Bancile se lupta sa supravietuiasca
Morgan Stanley a raportat saptamana aceasta o scadere a profitului cu 61%, in timp ce Goldman Sachs a spus ca profitul sau s-a redus cu 11%. Banca americana Lehman Brothers a raportat pierderi de aproape 3 miliarde de dolari, iar pe Wall Street se zvoneste acum ca institutia ar putea avea aceeasi soarta ca si Bear Stearns, care s-a lasat cumparata de JPMorgan Chase pentru a evita falimentul.

In Europa, la burse, actiunile bancilor au scazut, dupa ce cel mai mare creditor ipotecar britanic, HBOS, si-a avertizat investitorii ca pierderile sale pentru prima jumatate a acestui an fiscal se vor ridica la 1 miliard de lire sterline. In total, HBOS a inregistrat pierderi de 4 miliarde de lire sterline de la inceputul crizei si pana acum.

Potrivit estimarilor Credit Suisse, si cel mai mare grup bancar european, UBS, ar putea anunta in acest trimestru o depreciere a activelor sale cu alte 2,4 miliarde de dolari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.