Actuala conducere a Serviciului de Telecomunicatii Speciale (UM 0622 Bucuresti) are urmatorul aluat: gen. lt. Tudor Tanase, directorul STS; gen. mr. Alexandru Grumaz, prim-adjunct al directorului STS; gen. Florin Mihalache, director adjunct tehnic; g
Actuala conducere a Serviciului de Telecomunicatii Speciale (UM 0622 Bucuresti) are urmatorul aluat: gen. lt. Tudor Tanase, directorul STS; gen. mr. Alexandru Grumaz, prim-adjunct al directorului STS; gen. Florin Mihalache, director adjunct tehnic; gen. mr. Ion Tudosie, director adjunct economic.
Cu totii au fost numiti in functiile detinute prin hotarari ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in perioada 14.02.2001 - 10.05.2001, prin grija parinteasca a fostei Puteri. Si sunt, deocamdata, de neclintit, cu toate ca fraudele imense continua sa subziste in acest sistem, ca de altfel, si in buzunarele mai-marilor STS. Fapte cu caracter penal zamislite din sanul conducerii STS au mai fost sesizate in presa, dar autoritatile statului s-au facut ca ploua, fiind in acest fel complici ai faptuitorilor. Cu atentie sporita, Curtea de Conturi ar putea sa dea de urma multora dintre dubioasele afaceri de la STS, iar Parchetul National Anticoruptie si Parchetul Inaltei Curti, daca ar vrea, ar putea intra sa curete putregaiul care roade din temelii o institutie in care bugetul este tocat cu buna stiinta, in favoarea intereselor personale ale unora sau altora. ZIUA arata astazi, pentru a usura tinta organelor de ancheta, care sunt bubele STS si cine sunt personajele care dicteaza in aceasta institutie a "firelor rosii". Acest serviciu de telecomunicatii speciale trebuie scos din "folosinta" actualei conduceri pana cand nu e prea tarziu. Cat inca se mai pot recupera prejudiciile majore produse prin investitii de-a dreptul scandaloase, in dotari si sisteme speciale mai mult decat controversate, dar camuflate sub atat de convenabilul motiv: secretul de stat.
Umilirea unei unitati de elita
Conducerea STS este privita cu revolta de sutele de cadre ale serviciului pentru modul "arogant" in care aceasta trateaza personalul din subordine si intelege sa-si rezolve anumite interese, sub masca secretului de stat, prin implicarea la ordin politic, in fel de fel de afaceri legate de achizitionari de echipamente, la preturi nejustificat de mari, dar depasite din punct de vedere moral. Afacerile personale ale sefilor STS au facut in trecut obiectul unor dosare penale, finalizate cu trecerea in rezerva pentru grave abateri, in 1997, a lui Tudor Tanase, din functia de director tehnic al STS, pe care o indeplinea atunci. Sustinut puternic de Ioan Talpes si gen. Dumitru Iliescu (fostul sef al SPP, numit cainele de paza a lui Ion Iliescu, ofiter care la Revolutie a spart cu TAB-ul baricada de la Inter), gen. Tudor Tanase a revenit la sefia STS in 2001, socand toata ofiterimea unitatii. In decembrie 2004, la sosirea noii Puteri, Tanase a fost aratat cu degetul de actualii guvernanti, pentru lasarea intentionata a Guvernului Romaniei fara comunicatii TIG, o data cu jefuirea de catre membrii cabinetului Adrian Nastase a biroticii din majoritatea birourilor ministeriale. Penibilele scuze ale STS din acele zile, cum ca ar fi o practica normala ca la schimbarea echipelor guvernamentale sa se procedeze de o asa maniera brutala, nu au convins pe nimeni.
Socul reintoarcerii "fanariotilor"
Trecutul directorului STS Tudor Tanase denota implicarea acestuia in afaceri mai mult decat controversate, de ordinul a zeci de milioane de dolari, care ridica mari semne de intrebare asupra destinatiei comisioanelor rezultate. Reintoarcerea lui Tanase la carma STS in februarie 2001 a constituit un soc pentru toti ofiterii onesti ai unitatii. Si asta pentru ca, in 1997, acelasi Tudor Tanase a primit "un sut in fund" din institutie, dupa ce Sectia Parchetelor Militare a inceput urmarirea penala impotriva acestuia pentru infractiuni legate de jecmanirea avutului public, mai precis a bunurilor STS, in interes personal, respectiv pentru vila sa de la Breaza. In dosarul penal nr. 5/P/1997 al Sectiei Parchetelor Militare (vezi facsimil), Tanase Tudor ar fi fost trimis in judecata daca magistratul militar Samoila Joarza (supranumit generalul NUP) nu primea ordin politic sa-l scoata basma curata si sa dispuna scoaterea de sub urmarire penala. Tanase Tudor a fost deferit procurorilor dupa ce s-a depistat ca acesta, profitand de functia detinuta, i-a solicitat col. Ioan Mocanu, seful Directiei Logistica si lt. col. Sergiu Craciun, sa-i puna la dispozitie autocamionul unitatii, nr. 21 B 5519, care a efectuat, in 1995 si 1996, mai multe curse pe ruta Bucuresti - Patarlagele - Breaza (unde generalul are o vila de lux, care se invarte dupa soare pe str. Bucegi nr. 39 si a carei valoare nu poate fi justificata numai din salarii), avand ca incarcatura materiale de constructie atat pentru el, cat si pentru gen. Ion Tudosie (actual adjunct al STS). Gen. Ion Tudosie era in acei ani economist la Curtea de Conturi a Romaniei, cu insarcinari de control preventiv sectoare speciale - STS. Cu alte cuvinte, "lupul" si "paznicul la stana" dadeau iama in banul STS pentru a-si construi vilele personale. Ancheta penala a stabilit ca "folosirea abuziva a autocamionului a cauzat un prejudiciu de 28,12 milioane lei". In urma interventiei politice, "lacustele STS" au fost invatate sa acopere contravaloarea prejudiciului din propriul buzunar, drept pentru care au fost scosi de sub urmarire penala, in mod abuziv pentru fapte penale limpezi ca lumina zilei, procurorii militari aplicandu-le ca "pedeapsa" simple amenzi administrative de cate 3 milioane de lei, pentru a-i salva de trimiterea in judecata. Un cetatean obisnuit, pentru aceleasi fapte ar fi fost condamnat la ani grei de puscarie, insa legea in Romania este respectata de prea putine persoane pentru ca totul sa nu aiba iz de "La Famiglia". Inutil sa mai precizam ca dosarul penal din 1997 viza cu mult mai multe fapte si infinit mai grave, toate acoperite insa de procurori obedienti, la ordin politic.
Socul revenirii "fanariotilor" a fost amplificat atunci cand presedintele Traian Basescu a declarat dupa vizita facuta la sediul STS ca a constatat "cea mai mare aglomeratie de creiere pe metru patrat" - cand toata lumea stia ca asa-zisele creiere excelau mai mult la capitolul averi personale decat performantele unitatii.
Iata, prin urmare, cum devalizatorii STS din 1997 (gen. Tudosie a fost trimis la pensie dupa musamalizarea ispravilor) au revenit in forta la carma institutiei praduite, cu acceptul consilierului pe probleme de aparare al PSD, Ioan Talpes, si spre indignarea tuturor cadrelor oneste, care au fost silite sa se umileasca in continuare in fata acestor "afaceristi" cu stele pe umar puse de-a valma de Ion Iliescu, fara sa fie nevoie si de merite in acest sens.
Revenirea fostului controlor preventiv de la Curtea de Conturi, Ion Tudosie, in functia de director economic al STS, la 26.04.2001, este calificata de ofiterimea unitatii drept profund ilegala, "cu incalcarea grosolana a Legii 80/1995, privind statutul cadrelor militare, deoarece Tudosie nu avea nici o pregatire in domeniul logisticii militare si nici experienta in vreo functie de conducere, el fiind un simplu economist", care cand era la Curtea de Conturi se facea ca face controale preventive. Ion Tudosie este cunoscut insa ca fin al gen. Dumitru Iliescu, "carte de vizita" care nu mai necesita alte comentarii. Sotia lui Tudosie lucreaza la directia financiara a SRI, iar inainte a fost subofiter la SPP, unde gen. Dumitru Iliescu a fost ani in sir mare sef.
Afacerea "Tahoe"
Una din cele mai mari lovituri ale conducerii STS a constat in achizitionarea, in cadrul unui contract privind modernizarea retelelor STS de 55 milioane de dolari, a 57 de autospeciale marca Chevrolet Tahoe, cu motoare extrem de puternice si lacome, de 5300 c.c., care consuma peste 20 l/100 km, de tipul celor de la CIA. Pretul unui astfel de monstru cu o masa de trei tone, a fost de 90.000 de dolari. Un pret exorbitant, umflat, dublat, la care s-a mai adaugat cate 30.000 euro pentru fiecare masina, pentru instalarea de complete de lucru, executate la IEMI S.A. O risipa de bani cum nu s-a mai vazut, la care se mai adauga si faptul ca cel mai apropiat service pentru aceste masini se afla in Austria, iar masini de aceeasi clasa puteau fi achizitionate din Europa, la circa 30.000 euro, bucata, de la producatori germani renumiti (cum ar fi Volkswagen). Aceste Chevrolet-uri au fost achizitionate din SUA, de la firma International Speciality Trading Inc. prin tot felul de societati intermediare, printre care Kongseeg Defence Comunications AS Norvegia, SC Partner Trans Romania SRL si altele.
Surse interne din STS mai informeaza faptul ca varfurile STS au mai achizitionat in ultimii ani sute de complete de tehnica de calcul si aplicatii informatice, fara licitatii, la preturi mult exagerate, de 3500 euro, bucata, calitatea echipamentelor furnizate fiind reclamata ca indoielnica si depasita ca tehnologie. In aceste achizitii, afirma sursele STS, au fost implicate firmele UTI (unde gen. Tanase Tudor a lucrat dupa ce a fost dat afara din STS in 1997), Omnilogic si Computerland.
Imbogatirile sefilor STS pe mandatul 2001 - 2005
Tanase Tudor si adjunctii sai Grumaz, Mihalache, Tudosie, precum si col. Florin Uta, seful Directiei Logistice, sunt acuzati intr-o nota informativa, pentru o serie de comisioane smulse din realizarea contractului LGV-97 (sediul administrativ al STS), prin firma "Aedificia Carpati". Amenajarile cuprind devize vadit umflate. Spre exemplu amenajarea celor patru birouri directoriale a costat 9,7 miliarde lei, iar amenajarea unei bucatarii 8,5 miliarde lei! De-a dreptul sfidator pentru spitalele, scolile si gropile care exista in toata tara. S-au achizitionat sute de aparate de aer conditionat la peste 30 milioane lei bucata, desi pe piata preturile unor asemenea aparate sunt de doua, trei ori mai mici.
Concomitent cu aceste investitii exagerate, averile directorilor STS s-au consolidat mai vartos ca niciodata, si aceasta pe modestele salarii de circa 20 milioane lei: "Tanase Tudor si-a supermobilat apartamentul din Capitala, de pe str. Roma nr. 18, vila din Breaza, str. Bucegi nr. 58, precum si o vila de serviciu din str. Eminescu nr. 27 (repartizata de la RA APPS prin hotarare de guvern, imobil propus pentru cumparare)". Tudor Tanase are in conturi bancare, la Banc Post, BRD, BCR, Raiffeisen Bank si CEC, zeci de mii de dolari si euro, precum si peste 1,15 miliarde lei.
Din cale-afara de prosper a devenit si primul adjunct, Alexandru Grumaz, care din 2001 si pana in prezent a acumulat doua vile de lux, una in Busteni pe str. 30 Decembrie nr. 26 si alta in Bucuresti, str. Nona Otescu nr. 26 si si-a cumparat un motocvadriciclu de 75 cai putere. Masini straine nu si-au cumparat directorii, deoarece le folosesc cum doresc pe cele de la institutie, subalternii acestuia sesizand faptul ca odraslele si rubedeniile directorilor folosesc masinile institutiei, care in acte apar ca deplasandu-se in diverse misiuni operative.
Nici directorul economic, Ion Tudosie, nu s-a lasat mai prejos, supermobilandu-si vila din Breaza, str. Bucegi nr. 41 (de remarcat ca este vecin cu Tanase Tudor la casele de vacanta - locuri pitoresti in care in 1995 si 1996 isi carau materiale de constructii cu camioanele STS).
La randul lui, gen. Florin Mihalache, si-a finisat in 2004, pe langa cele doua apartamente din Capitala, si o vila in comuna Stanilesti - judetul Vaslui pentru care si-a cumparat si un tractor pentru cele 8 hectare de teren detinute, plus o vila de aproape 400 m.p. in Bucuresti, str. Petricani nr. 1.
Masajele de la Marriott
Exista doldora de sesizari si documente in care se arata ca directorimea a indus in eroare Guvernul Romaniei si CSAT in legatura cu realizarea Centrului de Pregatire Profesionala din comuna Vata de Jos, judetul Hunedoara, precum si Centrul din comuna Cristian, judetul Brasov. Astfel in 2003 s-a achizitionat o ruina de cazarma de la MApN pentru viitoarea locatie a centrului pentru care s-a stabilit o valoare contractuala de peste 200 de miliarde lei. In numai un an si jumatate s-au tocat peste 30 de miliarde de lei pe lucrari de demolare, fara a se incepe lucarile propriu-zise. Perioada a coincis cu ridicarea unor vile personale ale directorilor STS.
Tanase Tudor si adjunctii lui au fost acuzati ca au folosit abuziv autoturismele de lux ale institutiei si resedintele de vara ale unitatii pentru a-si satisface perioadele de relaxare in sanul familiei. "Vila STS de la Neptun este pusa in fiecare vara la dispozitia lui Ion Tanase, Alexandru Grumaz, fata lui Tudosie si fata lui Mihalache, prejcum si a rudelor si prietenilor acestuia. Se servesc mese gratuit, zi si noapte, iar zecile de mii de kilometri necesari deplasarilor estivale au fost asigurate cu masinile de lux ale institutiei de la OJTS Constanta in coordonarea directorului Uta Florin, seful Directiei Logistice, care le-a justificat pe diverse misiuni. Zilnic, sotiile si copiii cadrelor STS sunt dusi si adusi de la serviciu sau unde au nevoie, in defavoarea misiunilor operative, pentru care sunt posibilitati extrem de limitate".
Pe de alta parte, Tanase Tudor si adjunctii acestuia sunt implicati in primirea unor comisionae substantiale, pentru favorizarea unor firme care amenajeaza spatiile tehnice destinate "Sistemului unic pentru apeluri de urgenta 112" din Bucuresti si teritoriu. In acest sens, au aprobat pentru firmele FELIX TELECOM si TELECONSTRUCTIA sume exagerate pentru sustinerea lucrarilor executate, in schimbul unor comisioane intre 6000 - 8000 euro/judet.
In ce priveste tupeul adjunctului STS, Alexandru Grumaz, acesta reiese din modul discretionar in care gestioneaza problemele institutiei, dar si din nonsalanta cu care se afiseaza ca traind pe picior mare. Astfel: "ca un adevarat baron militar, isi incepe programul la ora 10, dupa ce-si rezolva problemele de familie cu copilul si sotia, pe care ii trimite la serviciu cu autoturismul de lux AUDI A6 care-l deserveste. Isi face sedintele de masaj si sauna la Hotel Marriott, dupa care, odihnit, vine la serviciu, isi bea cafelele de rigoare, fiind asteptat cate trei-patru ore de ofiterii de serviciu pentru a-i da raportul. La pranz, impreuna cu ceilalti coechipieri, servesc mese copioase in separeul luxos amenajat, dupa care pleaca pe teren la diverse intalniri si ca sa vada mersul constructiei din Drumul Sarii".
Ploaia de "stele"
Pentru asa-zise merite deosebite in activitate (probabil cele mai sus mentionate!) sefii STS au fost aocperiti cu stele de general de catre Ion Iliescu in ultimele lui zile de mandat. Au fost acordate nu mai putin de opt grade de general. Generalul Tanase Tudor a primit cea de-a treia stea. Ion Tudose, pe cea de-a doua, iar Dan Lazareanu, Ion Geru, Marcel Opris si Florin Uta au devenit generali de brigada. Daca impostura ar fi trebuit ridicata la gradul de general, ar fi primit si ea o stea in plus. Ultima, care sa intareasca suprematia unor personaje dubioase, a caror cariera militara a fost "cimentata" pe baza unor stranse prietenii politice de-a lungul timpului.
Fata de toate cele semnalate, Curtea de Conturi este datoare sa scoata la lumina prejudiciile bine acoperite, cauzate prin nenumaratele achizitii fara licitatie. Si, mai mult, sa se instituie o parghie de control asupra banilor statului risipiti prin aceasta institutie a carei conducere nu a dat raportul niciodata, fiind mereu protejata de mult invocatul secret de stat. Daca incalcarea legii a devenit "secret de stat", atunci Romania nu are nici o sansa sa se europenizeze cu adevarat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.