Info
x
Haideþi sã ne descoperim istoria pierdutã
|
oana_cristina_m 140 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Craiova |
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 02:24
De la: ioana_dark, la data 2009-05-10 23:34:21De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-10 23:31:37Or fi fost cohortele chiar romani sau ceva mercenari care luptau ca romani? In Dacia ocupata...mai erau 2/3 din Dacia neocupte :P:P:P Raporteaza abuz de limbaj
Vegheazã sã nu dispari în personalitatea altcuiva - Scott Fitzgerald
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 02:28
De la: adipopa, la data 2009-05-10 17:28:55Cristina, în legãturã cu datarea Tãbliþei-Soare de la Tãrtãreºti (ºi a celorlalte douã tãbliþe dreptunghiulare), îndoiala persistã (aºa cum spunea ºi Ioana) datoritã: Asta am spus si eu ca nu e un lucru cert, dar ca balanta inclina spre autenticitatea lor, ele putand fi datate indirect. In fine, mai sunt o gramada de asemenea descoperiri intr-un cadru geografic relativ apropiat. Chiar toate sunt falsuri?!?!?! Mie imi ridica un mare semn de intrebare
|
|
mihai5_2 291 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 02:48
De la: ioana_dark, la data 2009-05-10 17:43:00 ... Cam aºa am învãþat ºi eu la gimnaziu (ºcoala generalã, cum se zicea peatunci) Doar cã erau trecute sub tãcere dovezile contrare cunoscute. Aºa era spiritul vremii. Prietenii de la rãsãrit au fost todeauna buni cu noi, iar noi am fost todeauna, de mii de ani, harnici, drepþi cinstiþi, curajoºi, nu "ne-am plecat grumazul în faþa cotropitorilor" pe care pînã la urmã i-am învins ºi alungat peste Dunãre cu excepþia celor pe care i-am înecat în apele învolburate ale pîrîiaºului Neajlov. Chestia e cã dupã oarece vreme au fost retipãrite niºte volume scrise înainte de bolºevizare de C.C & D.C. Giurescu ºi în care erau prezentate dovezi care demonstrau cã de fapt altfel au stat lucrurile. De la: ioana_dark, la data varianta istoricilor (pe kr o sustin si eu) este k slavona a fost folosita k limba de cultura in spatiul romanesc (mai putin in transilvania) la fel cum era in occident folosita latina...De ce ar fi folosit slavona, cînd puteau sã o foloseascã la fel de bine sau chiar mai bine ºi româna. Dar oare Neagoe Basarab de ce îi scrie fiului sãu carte de învãþãturã în slavonã, ca abia apoi Matei Basarab, considerîndu-se descendent al acestuia, sã o traducã în româneºte. De la: ioana_dark, la data de ce ar avea loc o astfel de controversa?....e mai mult decat logic k stefan cel mare a vorbit limba romana...doar era roman....Strãmoºii sãi ca ºi tatãl lui purtau nume slave: Dragoº, Bogdan, purta titlul de voevod, specificee slavilor, se însoarã cu o kieveancã iar despre mama lui, Doamna Oltea, unii considerã cã cel mai probabil era de originã princiarã sîrbã! Cã ªtefan stãpînea perfect slavona nu e nicio îndoialã. Se pare cã ºi polonezã ºi ungureºte!? Iar alþii ºi mai entuziaºti, apreciazã cã ºtia latineºte, turceºte ºi greceºte. Chiar aºa poliglot nu-mi vine a crede cã a fost. Dar poate cã avea o înclinaþie specialã pentru limbi, care sãi fi fost de mare ajutor în negocieri (de fapt eu cunosc þigani din Ardeal care, deºi analfabeþi, înþeleg pe lîngã þigãneºte ºi româneºte foatre bine ºi ungureºte ºi nemþeºte). Oricum le consider doar niºte speculaþii, care nu este exclus sã se poatã vreodatã dovedii ca fiind întemeiate. |
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 04:10
**Cand am vbit de etnografie si restul m-am referit la cultura popoareleor. Cultura draga mea, este obiectul distinctiv, nu urbanismul sau economia asa cum imi insiri tu pe aici.** ia defineste termenul *cultura*.... ********************************** CULTÚRà s.f. 1. Totalitatea valorilor materiale ºi spirituale acumulate de omenire în decursul vremurilor.- DEX Definiþia UNESCO - reprezintã un set de trãsãturi spirituale, materiale, intelectuale ºi afective distincte ale unei societãþi sau a unui grup social. Cultura reprezintã o moºtenire ce se transmite cu ajutorul codurilor de comunicaþie specifice cum sunt gesturile ori cuvintele, scrisul ºi artele etc. În acest fel se transmit ritualurile, cunoºtinþele teoretice, normele abstracte, religia. Cultura poate fi însuºita prin diverse forme ale memoriei subiective (reflexe, cuvinte, imagini) dar ºi prin intermediul memoriei obiective(obiecte, peisaje,cãrþi, numere, reguli). Un alt mod de înþelegere a culturii este prin definirea acesteia în funcþie de pãrþile ei componente: Valori (idei), Norme (comportamente), ºi Artefacte (lucruri, sau pãrþi ale culturii materiale). Valorile sunt idei despre ceea ce poate fi important în viaþã. Ele ghideazã restul culturii. Normele sunt expectaþii ale comportamentului diferit al oamenilor în diferite situaþii. Fiecare culturã are metode diferite pentru a-ºi impune normele. Artefactele derivã din valorile culturale ºi din norme. Edward Burnett Tylor în 1871 defineºte cultura ca un "întreg complex care include cunoºtinþe, credinþe, artã, drept, morale, obiceiuri ºi orice alte capacitãþi ºi comportamente pe care omul ºi le însuºeºte ca membru al societãþii". Alfred Radcliffe-Brown -"formã a vieþii sociale", înþelegând prin aceasta atât procesul individual prin care un individ dobândeºte cunoºtinþe, îndemânãri, idei, credinþe, gusturi, sentimente cât ºi tradiþia culturalã, cuvântul tradiþie fiind înþeles în sensul lui literal, de "transmitere", "lãsare ca moºtenire". Noutatea adusã de Radcliffe-Brown este sublinierea caracterului dobândit al culturii, ca ºi aspectul de "proces" al acesteia, plus dialectica din procesul de însuºire-reproducere a culturii care trece prin individ, dar nu se opreºte la el Lévi-Strauss: "numim culturã orice ansamblu etnografic care, din punctul de vedere al anchetei, prezintã, în raport cu altele, deosebiri semnificative". Termenul de "culturã" este folosit pentru a defini un ansamblu de diferenþe semnificative, a cãror limite se suprapun cu aproximaþie. "Realitatea a cãrei existenþã este inerenþã condiþiei umane"; ea este "atributul distinctiv" al acesteia Clyde Kluckhohn ºi Alfred Kroeber :"discurs simbolic colectiv"; conþinutul acestui discurs fiind dat de cunoºtinþe, credinþe, valori (aspecte ideatice, mai degrabã decât acþiuni ºi instituþii, ultimele þinând de "societate", "sistem social", "structurã socialã"). Cultura nu este echivalentã cu elaborãrile excepþionale sau artistice, cum presupun cei ce practicã studiile umaniste, ci este împãrtãºitã de fiecare membru al societãþii. Cultura constã din modele implicite sau explicite ale comportãrii ºi pentru comportare, acumulate ºi transmise prin simboluri, incluzând ºi realizarea lor în unelte. Miezul esenþial al culturii constã din idei tradiþionale, apãrute ºi selecþionate istoric ºi, în special, din valorile ce li se atribuie; Cultura este de asemenea diferenþiatã de civilizaþia umanã universalã ce presupune ºtiinþa, tehnologia, sistemele de guvernãmânt, pentru cã fiecare comunitate îºi are cultura proprie, cu valorile ei specifice, care o diferenþiazã de toate celelalte. White, Service, Vayda, Rappaport Harris -Cultura este un sistem de comportament transmis social, servind la integrarea comunitãþilor umane, în mediile lor ecologice. Existã între sistemele socioculturale ºi împrejurimile lor, o interacþiune dialecticã. Geertz, Schneider -Cultura, produs al gândirii, este sistemul de semnificaþii ºi simboluri colective dupã care oamenii interpreteazã experienþa lor ºi orienteazã acþiunile lor. Edward Sapir:„Trebuie sã considerãm cultura ca existând în sine, dominând viaþa oamenilor, care nu sunt decât niºte instrumente pasive ale puterii sale“. Opera culturalã este, în primul rând, continuitate ºi coeziune, pentru cã nu existã culturã fãrã tradiþie. Cultura cuprinde atitudinea generalã, concepþiile despre viaþã ºi lume, manifestãrile specifice de civilizaþie care conferã unui popor propriul sãu loc distinct în lume. Cultura devine astfel sinonimã cu „geniul naþional“ sau „spiritul unui popor“. CULTURA UNUI POPOR, înseamnã totalitatea valorilor materiale ºi spirituale create de-a lungul timpului de indivizii care formeazã acel popor. Trei (cel putin) sunt caracteristicile pe care trebuie sa le posede o cultura pentru a merita acest nume si a capata realitate: (1) sa fie o dezvoltare a "sufletului" poporului, (2) sa puna acest "suflet" în legatura cu "valorile ideale" si (3) sa nu piarda din vedere valorile. „ETNOGRAFIE, ETNOLOGIE ºi ANTROPOLOGIE” este domeniul ºtiinþei istorice care se ocupã cu cercetarea popoarelor, cu studierea culturii lor materialã ºi spiritualã tradiþionalã ºi stabilirea particularitãþilor specifice ºi generale, cu modul de trai familial ºi obºtesc, cu procesele etnice ºi interetnice. Cuvantul "TRADITIE" prin definitie, inseamna ansamblul valorilor, conceptiilor, obiceiurilor sau credintelor care se pastreaza in cadrul unui popor sau chiar la nivelul umanitatii intregi din generatie in generatie. Ce ziceai Ioana, ca etnografia e literatura?!?!?! Aud!? Sa nu aud ca am luat de nush de unde de pe net, ca 70% este din cursul meu de Antropologia culturii-ce bine ca l-am pastrat :) si restul sunt definitii.
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 04:20
De la: adipopa, la data 2009-05-10 17:33:52De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-04 13:43:21Comparã acum cu limba greaca, care mai pastreaza urmele a doua declinari desi limba antica Koine, din care provine greaca, are 4 declinari (nominativ, acuzativ, dativ si genitiv). Vedeti cum Grecii au uitat majoritatea limbii lumii de pe vremea romana, pe cind Dacii au pastrat latina intacta !!! pentru ultimii 2000 de ani. Grecii, care se considera urmasii directi ai ionienilor si dorienilor, isi uita propria lor limba, in schimb dacii invata latina mai bine decit latinii insisi. In plus, nu o invata de la latini, ci o invata de la alti daci, latinizati la cazarma de la Partos. OK Inseamna ca am gresit eu. Nu cunosc limba greaca, doar am intrebat in stanga si-n dreapta. Multumesc pentru informatie. Retrag afirmatia despre greaca, nu si restul.
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 04:32
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-11 00:49:09Auzi ce a facut nenorocitu ala de Traian, sa lase el bietele femei fara barbati. Daca si-au luat oltence cu siguranta le-a disparut si cuvantul latina din vocabular.
|
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 05:05
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-11 00:25:15Florineee! Haideti sa va spun atunci un banc cu oltence...
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Fosta membra 9am.ro 2406 mesaje Membru din: 24/03/2009 |
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 06:50
Mihai
Vei rspunde in fata Marii Adunari Nationale daca te atingi de olteni! |
|
|
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 06:55
Oltenii au o tehnologie superioara in saparea de fintini!
Sapa un sant si-l ridica in picioare. |
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 06:57
Pe vremea lui Ceausescu, oltenii au declarat porcul cel mai patriot animal.
Pentru ca-si lasa capul si picioarele in Romania. |
|
Fosta membra 9am.ro 964 mesaje Membru din: 7/05/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 11:06
De la: lorduljohn, la data 2009-05-11 01:58:21Pentru Ioana, si nu numai.... Multa dreptate ai John! Dar ce sa-i faci, nu vrea sa inteleaga, si orice stradanie din partea fiecaruia dintre noi pentru a o determina sa inteleaga ca istoria este impusa de puternicii momentului, nu cred ca o va accepta. Sunt unele lucruri in care-i dau dreptate, dar... foarte multe in care ma vad nevoit sa o contrazic. Cat despre profesorii de la facultatea de Istorie din Bucuresti, unii dintre ei, sunt aceiasi care in urma cu 20 de ani afirmau ca suntem de origine slava si ... multi dintre ei aveau carnetul de partid plin cu notite si bifat pana la refuz cu prezenta la sedintele de partid.
Religia este o rãmãºiþã a copilãriei inteligenþei noastre, ea se va stinge pe mãsurã ce adoptãm raþiunea ºi ºtiinþa ca principii directoare.
Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
|
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 11:07
De la: lorduljohn, la data 2009-05-11 01:58:21Pentru Ioana, si nu numai.... **In acest moment la UniBuc si prin alte multe cercuri de intelectuali este ,iar la moda "latinitatea " si negare elementului local dacic in geneza poporului roman.** nu e deloc adevarat...crede-ma...eu sunt studenta acolo si stiu....nicinu profesor de acolo nu a spus vreodata asa ceva.... iar eu nu adopt orbeste orice parere de-a profilor mei asa cum imi reprosati ...altfel vi l-as fii ridicat in slavi si pe vali stan(pe kr eu nu pot sa-l suport )...sunt unii kr-mi plac si altii kr nu-mi plac...unele idei cu kr sunt de acord si altele cu kr nu sunt....ma revolta teribil extremismul dacistilor..cei kr organizeaza congrese de dacologie ,publik articole prin ziare de genul *formula as* si in permanenta inceark sa convinga oamenii k in dacia ar fii aparut scrisul pe pamant ,k ne-am fii crestinat de-abea in sec 12 (desi...to ei incerku undeva sa demontreze k insusi iisus hristos ar fii fost dac sau k soldatul kr i-a impuns cosata cu sulita cand era pe cruce) sau k in sec 15-16 poporul roman ink se mai numea popor dac si tara lor *dacia*.... oameni bolnavi la cap.... ps:**Ica ceva: imi esti datoare cu un raspuns ,pe un alt topic !** da...am vorbit cu mai multa lume...concluzia...nu exista nicio diferenta intre un stat federativ si un stat federal... |
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 11:59
De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-11 01:43:57De la: ioana_dark, la data 2009-05-10 23:21:46bai...nu va mai luati la intrecere cu mine *care stie mai multa istorie*....va pot nenoroci pe toti dacistii cu un singur citat din eutropius *in urma razboaielor cu romanii dacia a fost secatuita de barbati*....insa..din fericire pentru voi...eu situ sa fac istorie asa cum spunea tacitus k trebuie facuta *sine ira et studio* (fara ura si fara partinire dar...ce importanta are traducerea in italiana?...cand avem textul latin la indemana si a fost facuta chiar si traducere in romana.... |
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 12:45
oana...hai sa vedem ce surse mi-ai adus tu si dak se poate spune dupa o lectura a lor k in evul mediu ink se mai putea vorbi despre daci in spatiul cdp si nu romani....
**Limba lor [românilor] n-a putut fi extirpatã deºi sunt aºezati în mijlocul atâtor neamuri de barbari ºi aºa se luptã sã nu o pãrãseascã în ruptul capului, încât parcã nu s-ar fi luptat atâta pentru viaþã cât pentru o limbã. (Bonfini) Ar fi mai uºor a smulge ghioaga din mâna lui Hercule decât a abate lesne ºi degrabã pe români de la vechile lor datini. (Alecu Russo)** nici urma de daci....in primul pasaj se vorbeste despre limba romana si in al doilea despre obiceiurile noastre.... **Locul acesta unde este acum Moldova ºi Þara Munteneascã este drept DACIA, cum ºi tot Ardealul ºi Maramureºul ºi cu Þara Oltului. Aste nume mai vechi decât acesta, DACIA nu se aflã, în toþi câþi sunt istorici. (M.Costin:1632-1691, De neamul Moldovenilor)** da...cum iti mai spuneam ...miron costin a fost foarte preocupat de istoria antica a romaniei ...in se refera la modul cum era denumit spatiul cdp inainte de cucurirea romana si nu la modul cum era denumit in vremea in kr traia el.... de altfel...miron costin isi da seama de latinitatea poporului roman.spune undeva k (parafrazez) atat moldovenii cat si munteni si romanii din transilivania se trag cu totii * de la râmi*....deci k toti au aceeasi origine.... ti-am mai spus ...aparitia cuvantului dacia in surse de ev mediu si epok moderna timpurie se leaga de preocupari de istorie antica a celor kr le-au emis...si nu de situatia in kr traiau.... **DACHII PREA VECHE A LOR LIMBà OSEBITà AVÂND, CUM O LÃSARÃ, CUM O LEPÃDARà AªA DE TOT ªI LUARà A ROMANILOR, ACEASTA NICI Sà POATE SOCOTI NICI CREDE. (C.Cantacuzino)** in primul rand eu de aici deduc k constantin cantacuzino isi da seama k dacii vorbeau o limba complet diferita de a romanilor ...apoi...speculeaza ....insa...cuvintele dacice s-au pierdut pe parcurs(asa cum se intampla astazi cu cele slavone)...dak urmaresti onomastik asa cum apare ea in sursele epigrafice din spatiul cpd de dupa cucerirea romana vei vedea k prima generatie de copii kr s-au nascut dupa 106 poarta atat nume dacice cat si nume romane,iar a doua generatie...numai nume romane!!!(numele dacice dispar aproape complet in sec 3).... (nu e nevoie sa ma crezi pe cuvant...du-te la CIL si verifik-ma!!!) **Nu ne putem mira îndeajuns care e pricina cã voi ungurii ne-aþi apãsat pe noi într-atâta ºi ne-aþi aruncat dupã cap ºi jugul iobãgiei, când noi suntem ºi am fost întotdeauna mai mulþi decât ungurii ºi ce e mai mult, suntem ºi mai demult decât voi în aceastã þarã, cãci suntem rãmãºitele încã a vechilor DACI. (Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae)** intru totul de acord cu textul asta ...dar...relizezeaza si tu k daci sunt numiti stramosii romanilor din transilvania...si nu romanii insisi...**[La soldaþii români] Dogma nemuririi sufletului îi fãcea curajoºi fãrã margini, dispreþuitori faþã de orice pericol, poftitori de moarte (apetitus morti) luptãtori cu hotãrâre ºi cu o întreprindere de speriat. (recunosti zamolxianismul?) (Metianus Capella)** ok!!! **Da, am zis-o ºi o voi repeta pânã voi putea fi auzit, cã misiunea noastrã este sã dãm ºtiinþelor arheologice pe omul Carpaþilor preistoric, anteistoric. (Cezar Bolliac)** da...nu e nimik in neregula.... **Românii despre care am mai spus cã sunt DACI. (Bocignoli, 29.6.1524, la Rãgusa)** urmasii dacilor!!! **[Calgacus: Romanii] "Pustiesc, sacrificã, uzurpã sub titluri false, ºi numesc acest lucru imperiu, transformã totul în deºert ºi numesc acest lucru, pace" (Tacitus, Agricola, 30) V. Pisani: atunci când au venit Indoeuropenii în sãlaºurile lor istorice, ei vorbeau limbi doar puþin diferenþiate, cam ca dialectele germane de azi. În situaþia amintitã de marele lingvist italian, aici au fost aºadar ºi Tracii cu Latinii, Grecii, Armenii etc, fapt care spune multe ºi despre înrudirea dintre tracã (deci geto-dacã) ºi latinã în timpurile cele mai îndepãrtate, ca limbi cel puþin egale în rang, de la origine. Nu era, deci, nevoie ca geto-daca - aflatã la ea acasã - sã fie plimbatã prin toatã Italia, amestecatã în fel ºi chip ºi adusã înapoi în anul 106 ºi prezentatã sub o nouã etichetã, latinã. Savantul german Schlözer, în cartea sa Russische Annalen (p. 145) spune: Acesti volochi nu sunt nici romani (de la Roma), nici bulgari, nici Wälsche (gali) asa cum sunt desemnati de unele surse germane, ei sunt VLACHI, descendenti ai marii si ancestralei familii a Tracilor, a DACILOR si a GETILOR si care si astãzi îsi au propria lor limbã si, în ciuda oprimãrilor de tot felul, ei locuiesc Valachia, Moldova, Transilvania si Ungaria în numãr de milioane.** referitor la asemanarea dintre latina si dak...ti-am spus sa vezi onomastik lor...e complet diferita cea romana de cea dak...cand apar in inscriptii din spatiul cdp nume de persoane epigrafistii isi dau seama imediat dak este vorba despre daci sau romani....de exemplu...nu vei vedea niciodata la romani nume de genul *burebista* ,*coson*,*deceneu*,* decebal* ,*diurpaneus* etc....si nici la daci nume de genul *traian *,*hadrian* ,*marcus*, *cezar* etc.... de asemenea ...toponimia si hidronimia sunt intru totul diferite....sub nicio forma nu apar in imperiul roman nume de *dave* de genul *buridava* ,*germidava* ,*thermidava* etc.... e clar k este vorba de doua limbi total diferite ce provin din doua civilizatii diferite... **Diferenta genetica între Romani si Daci, nu era prea mare, caci si cei dintîi tot „din acel numeros si raspîndit popor din lume, Tracii", cum spune clar Herodot, se trageau.** herodot spune asta...insa originea etrusiclor este ink necunoscuta...iar latinii si sabinii...au venit de undeva din orient... acum...e posibil k latinii,sabinii si dacii sa se fii desprins cu totii din acelasi grup lingvistic...insa...chiar da a fost asa asta se intamplase cu 2000 de ani in urma....iti dai seama ce inseamna 2000 de ani?....si cate modifikri s-au produs intre timp.... uite..de exemplu...astea sunt toate limbile indo-europene.... **Familia de limbi indo-europene se compune din mai multe subfamilii: Limbile anatoliene: dispãrute; Limbile indo-iraniene; Limba greacã ºi alte limbi înrudite care au dispãrut; Limbile italice: între care limba latinã; Limbile romanice: descendentele limbii latine, între care ºi limba românã; Limbile celtice; Limbile germanice; Limbile traco-frigiene: singura rãmasã este limba armeanã; Limbile toharice: dispãrute; Limbile slave; Limbile baltice: probabil înrudite cu limbile slave; Limbile traco-ilire: singura rãmasã este limba albanezã. Printre ele probabil cã se numãrã: limba dacã ºi limba tracã; Limbile gaelice;*** acum...inceark si tu sa-ti dai seama km ce diferenta e intre greak si latina ,intre latina si slava sau intre latina si dak.... (k de la cer la pamant...) **Critobul din Imbros în timpul lui Mahomed al II-lea (1451-1487) spune ca turcii ototmani "cuceresc si pe GETII de dincolo de Istru". Cronicarul bizantin Laonic Chalcocondil (1423-1490), vorbeste de Dacia si Tara Dacilor si referindu-se de români îi numeste daci: "neamul care locuieste din Dacia pâna la Pind si care se întinde si în Tesalia, vlahi se numesc si unii si ceilalti. Si n-as putea sa explic si sa spun care din aceia la care au venit (…) [Sigismund 1387-1437] a pornit spre Istru împotriva lui Baiazid, luându-si drept calauza pe peoni [unguri] si pe DACI (…) [Baiazid] trimite armate în Peonia si în Peono-DACIA (…)". Dupa mult timp a pornit cu razboi si asupra DACILOR "si lui MIRCEA DOMNUL DACIEI învinuindu-l ca el [Mircea] a început razboiul si ca a luptat alaturi de peoni împotriva lui. "Flavio Biondo adresata în 1453 lui Alfonso de Aragon. "Musa, un fiu al lui Baiazid I", a fost sustinut de Mircea "domnul DACIEI", a trecut "peste Pontul Euxin, în DACIA si la domnul DACIEI Mircea" "provincialii [transilvaneni] tineau mai mult la unul de-al lor, un DAC Mihai, decât la un strain ca Basta. Caci care ce-i este mai apropiat Transilvaniei decât valahul din vecinatate?" si "care alt popor, în afara de valahi, poate fi într-atât de asemanator si într-atât de placut transilvanenilor. Caci mai toti sunt de acelasi sânge, de aceeasi origine, de acelasi nume: DACI sunt si unii si ceilalti" (Ioannis Biscelius, profesor din Amberg).” Neculce nu face exceptie când ne spune ca Ungaria a primit de la Papa "o parte din DATZIA si peste munte" (Letopisetul terii Moldovei) Petru Maior: "neamul românesc face în DACIA o natie de frunte".** e vorba despre cazuri izolate in kr apare acest cuvant (dacia) si e vorba de cazuri de istorici kr cunosteau epok antik si inceark sa-i individualizeze cumva pe romani... laonikos chalcocondilas (un mare istoric bizantin) ,flavio biondo (parintele arheologiei) ,neculce (un cronikr roman) sau petru maior (unul dintre reprezentantii scolii ardelele..miskre kr s-a straduit sa demonstreze latinitatea poporului roman) stiau in mod sigur kr sunt originile poporului roman....si nu s-ar fii referit la romani k la *daci* decat dak ar fii vrut sa-i individualizeze din marea masa slava de kr sunt inconjurati.... **În aceeasi perioada pe harta din 1630 a lui Petru Kaerius din Amsterdam, teritoriul românesc este înfatisat ca un ansamblu de Dacii: "Discriptio DACIARUM nec non Moesiarum". în 1683, pe harta întocmita de Filippus Claverius, Dacia apare împartita în "DACIA Mediteranea que Gepida (Transilvania)", "DACIA Ripensis (Banat)", "DACIA Alpestris (Moldova si Tara Româneasca)".** si eu ti-am dat exemplu harta lui iohannes honterus si ti-am explikt de ce este scris deasupra principatelor romane cuvantul *dacia*.... **Consulul rus din Bucuresti, Kirikio, afirma la Brasov ca Transilvania se va uni cu principatele dunarene într-un "regat al DACILOR" ("royaume de daces"-1807). ** da...a existat aceasta tentativa...denumita *proiectul dacic*...adik...se referea la faptul k romanii trebuie sa se uneask cu totii la fel cum au fost stramosii lor...iar romania sa fie un regat mare cat statul lui decebal... **"Doi revolutionari din Iasi refugiati la Focsani care erau ferm convinsi ca din haosul miscarilor si rasturnarilor va apare Republica DACIA. Aceasta va cuprinde toate tinuturile de la Carpatii de nord pâna la Dunare si Marea Neagra" (în Allgemeine Zeitung). Lehrbuch der alten Geographie (1878, Heinrich Kiepert): "Solutia acestei probleme trebuie cautata în faptul ca teritoriul actual al limbii române coincide aproape integral cu frontierele Imperiului Roman si cu cele ale DACIEI antice".** cum spuneam...proiectul dacic!!! revin diseara.... numai bine tuturor!!! |
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 13:27
*imi esti datoare cu un raspuns ,pe un alt topic !
da...am vorbit cu mai multa lume...concluzia...nu exista nicio diferenta intre un stat federativ si un stat federal...* Ioana, cum poti face asemenea afirmatii? Un stat federal este determinat de forma de guvernamant si puterea legislativa a fiecarui stat component. State federale republicane - cateva exemple contemporane: Republica Federalã Germania, Republica Federalã a Nigeriei ºi Republica Federalã Democraticã a Etiopiei. State federale monarhice - cateva exemple: Australia, Canada ºi Malaezia. Un stat federativ este acel stat care are acorda mai puþinã putere EFECTIVA, EXECUTIVA, LEGISLATIVA ºi JURIDICA, pentru statele care-l compun - exemplu contemporan: Brazilia. Inca un exemplu de stat federativ s-ar putea numi Staele Unite ale Americii. Aici lucrurile sunt putin mai diferite de la sta la stat. Aidoma altor republici federale, cum ar fi Republica Federalã Germania, este Statele Unite Mexicane. Da, denumirea oficiala a Mexicului este Statele Unite Mexicane. Statele federale componente ale Statelor Unite Mexicane, se subantelege ca Mexicul este stat federal , sunt LIBERE, SUVERANE, AUTONOME SI INDEPENDENTE unul faþã de altul. Organizarea politicã a fiecãruia din statele componente respectã unul din principiile fundamentale ale statelor moderne, separarea tri-partitã a puterilor în stat.
Religia este o rãmãºiþã a copilãriei inteligenþei noastre, ea se va stinge pe mãsurã ce adoptãm raþiunea ºi ºtiinþa ca principii directoare.
Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 13:29
*imi esti datoare cu un raspuns ,pe un alt topic !
da...am vorbit cu mai multa lume...concluzia...nu exista nicio diferenta intre un stat federativ si un stat federal...* Ioana, cum poti face asemenea afirmatii? Un stat federal este determinat de forma de guvernamant si puterea legislativa a fiecarui stat component. State federale republicane - cateva exemple contemporane: Republica Federalã Germania, Republica Federalã a Nigeriei ºi Republica Federalã Democraticã a Etiopiei. State federale monarhice - cateva exemple: Australia, Canada ºi Malaezia. Un stat federativ este acel stat care are acorda mai puþinã putere EFECTIVA, EXECUTIVA, LEGISLATIVA ºi JURIDICA, pentru statele care-l compun - exemplu contemporan: Brazilia. Inca un exemplu de stat federativ s-ar putea numi Staele Unite ale Americii. Aici lucrurile sunt putin mai diferite de la sta la stat. Aidoma altor republici federale, cum ar fi Republica Federalã Germania, este Statele Unite Mexicane. Da, denumirea oficiala a Mexicului este Statele Unite Mexicane. Statele federale componente ale Statelor Unite Mexicane, se subantelege ca Mexicul este stat federal , sunt LIBERE, SUVERANE, AUTONOME SI INDEPENDENTE unul faþã de altul. Organizarea politicã a fiecãruia din statele componente respectã unul din principiile fundamentale ale statelor moderne, separarea tri-partitã a puterilor în stat.
|
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 15:24
Dorinel, în filosofia politicã nu se fac distincþiile pe care le faci tu între federal ºi federativ. Ioana are dreptate. Distincþii existã eventual între împãrþirile majore ºi minore ale unui stat federal/federativ: majore pot fi provincii, landuri, state, republici (Rusia), regiuni, cantoane, emirate, insule, etc., iar minore pot fi teritorii ºi districte federale, sau chiar uneori oraºe privilegiate.
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 19:52
De la: ioana_dark, la data 2009-05-11 11:59:26De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-11 01:43:57De la: ioana_dark, la data 2009-05-10 23:21:46bai...nu va mai luati la intrecere cu mine *care stie mai multa istorie*....va pot nenoroci pe toti dacistii cu un singur citat din eutropius *in urma razboaielor cu romanii dacia a fost secatuita de barbati*....insa..din fericire pentru voi...eu situ sa fac istorie asa cum spunea tacitus k trebuie facuta *sine ira et studio* (fara ura si fara partinire Fix ce spuneam. In româna o traducem cum vrem noi. Ca sa dea bine cu teoria latinitatii. Daca in Italia, patria mama a latinitatii...se traduce soldati, noi suntem mai cu mot....o traducem barbati, doar stim latina mai bine decat latinii insisi.
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 21:37
De la: adipopa, la data 2009-05-11 15:24:17Dorinel, în filosofia politicã nu se fac distincþiile pe care le faci tu între federal ºi federativ. Ioana are dreptate. Distincþii existã eventual între împãrþirile majore ºi minore ale unui stat federal/federativ: majore pot fi provincii, landuri, state, republici (Rusia), regiuni, cantoane, emirate, insule, etc., iar minore pot fi teritorii ºi districte federale, sau chiar uneori oraºe privilegiate. Da Adi, nu te contrazic in afirmatia ta cum ca, în filosofia politicã nu se face distincþie între stat federal ºi federativ. Ai dreptate. Totusi ca forma de organizare si administrare se face aceasta distinctie in anumite medii politice. Si exemplul contemporan pe care l-am dat cu Brazilia, in esenta este tot stat federal, cu deosebirea ca aici unitatile federale componente au mai puþinã putere EFECTIVA, EXECUTIVA, LEGISLATIVA ºi JURIDICA. De aici si interpretarea acestor medii politice.
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 21:42
********oana...hai sa vedem ce surse mi-ai adus tu si dak se poate spune dupa o lectura a lor k in evul mediu ink se mai putea vorbi despre daci in spatiul cdp si nu romani...............**********
1. Este vorba de faptul ca poporul din acest spatiu nu renunta la limba obiceiuri etc. 2. De la Râm ne tragem ºi cu a lor cuvinte ni-i AMESTECATÃ limba. Vezi cum e ea limba amestecata si nu latina....“sa nu se uite lucrurile si cursul tarii” si sa nu se piarda “in negura vremii”. ”cine va ceti si le va crede, bine va fi , iara cine nu le va crede, iara bine va fi ;cine precum ii va fi voia asa va face” - Intelegi si tu ce vrei...ca oricum asa intelegi. 3. Mai verifica onomastica aia sa vezi ca numele dace revin pe la a 4-a generatie. Gandeste-te putin, Cantacuzino cunostea mult mai bine spiritul epocilor si specificul national, fiind mult mai aproape, deci putea sa afirme ca e cam imposibil sa fi renuntat la limba. 4. Urmasi dacilor- nu sunt specificati romanii. Tu ai zis...:) Bolliac a fost dacist apropos...si vad ca i-ai dat OK-ul 5. Tot vreo 2000 de ani au trecut si de la formarea limbii române si o consideram de ginta latina. Deci.....concluzia o gasesti tu singura. Bun....asemenea cazuri nu sunt izolate. Iti mai pot da exemple cate vrei. Trebuie sa recunosc ca te pricepi la contra-argumentare, dar ca sa pui lucrurile in lumina pe care o vrei tu. Nu iei in considerare ipoteaza ca s-ar putea sa nu ai dreptate. Deci pornesti eronat din start. Eu spun ca mostenirea noastra daca este mult mai mare decat cea romana, tu continua sa-ti crezi profesorii fara a consulta si alte surse. Uite unele cuvinte din românã seamãnã mai mult cu cele sanscrite decît cu cele latine sau neoromanice :-ele existã ºi în alte limbi, -concluzie. au existat ºi în limba dacã, -atunci de ce ni se spune cã soare sau cal vin sigur din latinã ? Cuvintele româneºti au venit din latinã ºi au evoluat în aºa fel cã seamãnã mai mult cu cele din alte limbi neromanice?! Parcã nu ar fi logic. Prin ce se poate proba romanizarea tuturor dacilor? Practic, prin nimic, decât prin niºte ipoteze, care mai de care mai hazardate. Afirmaþia este fãcutã în ciuda evidenþei rãzboaielor antiromane, ale dacilor liberi ºi ale dacilor ocupaþi, întinse pe sute de ani. Toþi vorbesc de transferul de cuvinte dintr-o limbã în alta, ca ºi cum lumea ar fi început cu grecii ºi romanii, fãrã sã ºtie cum s-au nãscut cuvintele ºi când ºi unde s-au format ele. Cultura materiala Terramare si apoi Vilanoviana, prin directia sa de expansiune dinspre nord-est spre sud si vest, si diferentele intre neoliticii italici si indo-europenii nord-est-extra-italici, dovedesc originea panonico-balcanica a proto-latinilor ! De ce am susþine noi, cã limba noastrã se trage din Peninsula Italicã, când toatã civilizaþia preromanã a Europei a evoluat dinspre noi spre vest, nu invers ? Vad ca nu aduci deloc in discutie nume ca: Regalianus, Galerius, Aureolus…si mai stii tu nume din astea…dar nu sunt in concordanta cu bazaconii ca :dacii erau topiti de admiratie la adresa romanilor sau dacii mai ramasesera doar vreo 40.
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 21:49
De la: nastasemihail, la data 2009-05-11 05:05:38De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-11 00:25:15Florineee!
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 21:51
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-11 06:57:25Pe vremea lui Ceausescu, oltenii au declarat porcul cel mai patriot animal. La fel si celelalte
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 21:59
De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-11 19:52:24De la: ioana_dark, la data 2009-05-11 11:59:26De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-11 01:43:57De la: ioana_dark, la data 2009-05-10 23:21:46bai...nu va mai luati la intrecere cu mine *care stie mai multa istorie*....va pot nenoroci pe toti dacistii cu un singur citat din eutropius *in urma razboaielor cu romanii dacia a fost secatuita de barbati*....insa..din fericire pentru voi...eu situ sa fac istorie asa cum spunea tacitus k trebuie facuta *sine ira et studio* (fara ura si fara partinire nu,oana...nu este vorba despre o traducere defectuoasa a unui text....textul a fost tradus foarte bine... in limba latina cuvantul vir (viro la genitiv ) inseamna in mod clar barbat...in cazul de fata este folosit la abaltiv plural termenul *viris* se traduce *de barbati*... termenul *armata* se traduce in latina prin *exercitus* iar termenul *soldati * prin *milites*... de altfel...e usor sa-ti dai seama din urmatorul fapt...exista provinciile erau impartite in subdiviziuni mai (pentru o mai buna administrare a lor) conduse de duoviri (doi barbati...nu doi soldati) sau quatroviri (patru barbati)...era imposibil sa fie vorba despre soldati din moment ce ei nu se ocupau cu administratia ci cu armata.... deci..termenul vir in latina se traduce prin *barbat*.... |
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 22:07
De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-11 02:24:18De la: ioana_dark, la data 2009-05-10 23:34:21De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-10 23:31:37Or fi fost cohortele chiar romani sau ceva mercenari care luptau ca romani? provincia a cuprins 1/3 din teritoriul romaniei de azi...insa...cuceririle romane de aici sunt multe mai mari ...doar k...nu au fost incluse provinciei dacia ci moesia!!! romanii au cucerit aproape tot teritoriul romaniei de azi...(uita-te la harta de la profilul meu...analizeaz-o cu atentie).... iar cei kr spun k numai 14% din spatiul cdp ar fii fost cucerit de romani fabuleaza aiurea....nu te lua dupa ei...nu au nici treaba cu istoria.... |
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 22:27
**Chiar toate sunt falsuri?!?!?! Mie imi ridica un mare semn de intrebare**
nu toate sunt falsuri..insa..in cazul de fata...ar putea fii vorba de niste tablite pictate de arheologii din cluj dupa modelul alora... ps: in orice caz...dak tablitele de la tartaria sunt originale si se va putea demonstra asta...catedra de arheologie de la universitatea din cluj ar trebui desfiintata... e caz de inchisoare distrugerea unor obiecte ce fac parte din patrimoniul cultural national....dak nu stiu sa fak arheologie ...sa stea aksa...!!!
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 22:33
De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-11 04:10:05****** bine ,bine...ok....ai dreptate!!! insa..etnografia nu este o stiinta auxiliara istoriei...cantecele si basmele culese din popor nu sunt surse istorice... uite..k sa aflii cum se face istoria du-te la tucidide (dak herodot este denumit impropriu *parintele istoriei* ,tucide este denumit pe buna-dreptate *parintele istoriografiei*)... in cartea sa *raboiul peloponesiac*(nu mai tin minte la inceputul krui capitol...park primul) ele explik exact cum trebuie facuta istoria.... trebuie sa vezi ce spune...cum trebuie facuta diferenta dintre cauze si pretexte,ce inseamna *critik surselor* etc....
|
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 22:47
pe harfa rasturnata a ierburilor tale,vara,trupul si sufletul meu sunt inceputul unui mare cantec si tremurul mainilor care-l cauta ionico,da' vad ca-ti plac harfele,probabil de-aia si arunci din tine numai harfe de grande historic
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 23:03
...daca n-are motz sa faci, bine sa aiba !...
Eutropius si Rufus, (La 1 km nord de sat, în punctul „Crucea Dodicãi“ se semnaleazã morminte ºi obiecte romane. De aici provin douã stele funerare: una, a unui veteran din legiunea XI Claudia, pusã de soþia ºi copiii sãi, iar a doua este monumentul ridicat soþiei sale. Descoperirile indicã un cimitir de familie pe lângã o villa rustica, al cãrei prim proprietar a fost veteranul Titus Flavius Rufus. pt a nu se face confuzie intre cei 2 ),....fac vorbire despre stramutarea populatiei din Dacia (aparat judecatoresc, administrativ, veterani, legiuni si trupe ajutatoare,colonisti)...de unade si pana unde ?...pai pana colea-n Moesia ( actualul Timoc sarbesc si zonele adiacente lui in S-SV)....deci Eutropius si Rufus vorbesc despre evacuarea romanilor nicidecum a populatiei autohtone dace. Eutropius spune textual: ""Abductosque Romanos. Ex urbibus et agris Daciae""---- si Sextus Rufus :""Translatio exinde Romanis dus Daciae"" Sextus Rufus , nascut la Treno intr-o familie obscra si-a legat destinul de Maximin, care in timpul domniei lui Valentinian I. in 373 Rufus este introdus la curtea imperiala .apoi trimis proconsul in Asia unde se dovedeste a fi necrutator ( o bruta chiar) fata de filozofi si oamenii de stiinta ai vremii. A scris un rezumat al victoriilor romane ( Breviarium Sext Rufi sive Rufi Festi De Victoriis et provinciis populi Romani / 369 ) Nici o clipacei doi nu se referau la vr-o stramutare a populatiei autohtone....asa ca ;... d-aia cine are, are nare s-altu' n-are, n-are nare!... |
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 23:05
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 23:20
|
|
|
|

)...sunt unii kr-mi plac si altii kr nu-mi plac...unele idei cu kr sunt de acord si altele cu kr nu sunt....
)...
...apoi...speculeaza ....insa...cuvintele dacice s-au pierdut pe parcurs(asa cum se intampla astazi cu cele slavone)...