Info
x
Haideþi sã ne descoperim istoria pierdutã
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 22:51
**Daca vrei sa ne contrazicem pe filosofie te invit sa deschizi un topic specializat. Te-as intreba cata filosofie ai citit sau macar interpretari de texte filosofice, daca nici macar nu stiai ca pitagora n-a lasat nimic scris?**
nu-mi rastalmaci cuvintele.nu am spus k pitagora ar fii lasat ceva scris.uite...iti recomand o carte..indro montanelli *istoria grecilor*...trateaza istoria greciei antice din perspectiva unor personalitati ale ei (inclusiv pitagora)...tipul are si mult umor....:) iti garantez k o sa-ti plak!! **Ti-am expus doar si un alt mod de a vedea lucrurile. ** un mod total eronat...dar..in fine...am fii off topic dak am dezbate aici subiectul asta.... **Cand am vbit de etnografie si restul m-am referit la cultura popoareleor. Cultura draga mea, este obiectul distinctiv, nu urbanismul sau economia asa cum imi insiri tu pe aici.** ia defineste termenul *cultura*.... **De cate ori sa repet ca e o chestie de nuanta** pentru a te convinge cum a fost in realitate (k vad k pe mine nu ma crezi ) cauta cronik bizantina in kr este relatat evenimentul... **Ti-am dat numai surse istorice si iti mai pot aduce cate vrei tu, nu sunt izolate deloc.** si eu am sa-ti raspund k pot veni oricand cu DRH-ul si va pot da cu el in cap (cu orikre dintre volume) in cap tuturor dacistilor.... **Ai inteles tu gresit ce am vrut eu sa zic.** posibil...insa...interesant...oare ce ai vrut sa zici prin asta:*Popoarele in general, cultura unui popor in particular nu se pot compara. Depind de prea multe lucruri. Trebuie luate individual si studiate in concordanta cu specificul lor. Poti compara Transilvania cu Dacia dar nu poti compara Dacia cu Grecia.* ?? dak nu ceea ce am inteles eu ...atunci ce? **Iar interpretezi ce vrei tu. Eu tam zis ca nu vorbim FRANCEZA sau vreo limba asemanatoare cu ea. ** ba da...vorbeam despre franceza...tu spuneai k a fost doar un trend in romania de dinainte de primul razboi mondial,k a trecut si k in limba romana nu au mai ramas deloc cuvinte din ea (spuneai tu k doar papa si in ceva)...iar eu te-am invitat sa deschizi dex-ul la o pagina oarecare si sa te uiti la etimologia termenilor de acolo...vei ramane surprinsa dak vei vedea cate imprumuturi franceze exista in limba romana.... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:05
**Pai uita-te la date. Sau nu stii in ce perioada au domnit Mircea, Mihai sau in ce secol se incadreaza un anumit an?**
cu siguranta nu stiu insa eu ma itrebam ...oare la ce perioda se refereau cei kr au facut hartile...cred k k erau legate de preocupari de-ale lor de istorie antik si nu de realitati ale epocii in kr traiau... (bai...dacia in evul evul mediu? ...chiar si pentru un dacist convins...mi se pare mult prea mult...)**Zuzu zuzu....da refresh si arata-mi un singur roman idiot stabilit in America dupa care ti-am citat eu sau pe care l-as fi dat eu drept exemplu de urmat. ** poi...poate nu tu ,insa astia de pe aici ma tot bat la cap cu congresele de dacologie......alea sunt organizate de romani plekti din tara,dar kr revin din cand in cand k sa le organizeze... **Eu ti-am dat exemple si de istorici romani care sustin contrariul. ISTORICI.** poi...cine sustine contrariul ( si are tupeu sa contrazik teorii ale unor istorici k : d.onciu , al.tocilescu,v.parvan,m.babes,....)......m.dogaru (am cautat pe net sa vad ce meserie are si...nimik),n.vlassa(un cretin kr habar nu are cum se face arheologia ),n.savescu (kr e atat de penibil incat nici tu nu poti crede aberatiile lui) sau n.densusianu kr considera cantecele si legende preluate din folclor surse istorice.... acum..judek si tu...eu ii am de partea mea pe onciu si parvan ,iar tu pe dogaru si densusianu.... |
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:07
De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-10 22:44:55De la: ioana_dark, la data 2009-05-10 17:17:30**latina vorbita de romani se asemana foarte mult cu limba vorbita de daci,de geti,de traci,costoboci,tirageti si alte triburi tracice,** un mare istoric german (despre kr cred k ai auzit),richte a explikt cum se face istoria si ce inseamna *critik surselor*...te invit sa cauti pe net niste informatii despre metodele sale de a scrie (metode aplikte si in romania de d.onciu si studentii sai).... |
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:20
De la: mytcor, la data 2009-05-10 22:00:20Lepenski Vir Mytcor, Prehistory nu-mi prea inspirã încredere. Am vãzut de fapt tot felul de descifrãri. Revista Flacãra (1982) descifra inscripþia, NUN.KA.S.UGULA.PL.IDIM.KARA.I., adicã "In (cea de-a) patruzecea domnie pentru buzele (gura zeului Saue cel mai vârstnic dupa ritual (a fost) ars. Acesta-i al zecelea". Alte descifãri (Constantin Bãrbulescu) au propus un text mai lung, cu caractere lipsã, NUN-KA-SU-GULA-P/atesi/-L/ugal/-IDI-M/e/-KAR-A-I, adicã, "Oraºul arbore (de bazã) de la locul de acces (gura) sub mâna (protecþia) zeiþei Cula - principiul feminin al lui An (Anu) - Marea vrãciþã, Doamna care redã viaþa, zeiþa patroanã a medicinei ºi tãmãduitoare a capetel or negre (sumerienilor), Prinþesa omului cel mare ºi integru (rege, zeu) care stie sa proclame reguli lânga canalul (râul) cu apa.” Am uitat sã-l menþionez ºi pe Boris Perlov, care fãcuse o descifrare comparativ istorico-lingvisticã semitã, considerând impardonabil cã limbile semitice fac parte din aceiaºi familie cu sumeriana. Mai sunt descifrãri probabil pe la Congresele daciºtilor, dar singurul lucru cert e cã încã nu ºtim nici mãcar dacã este o scriere, ca sã nu spun cã nu ºtim ce ar putea sã însemne (dacã ar fi o scriere). |
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:21
bai...nu va mai luati la intrecere cu mine *care stie mai multa istorie*....va pot nenoroci pe toti dacistii cu un singur citat din eutropius *in urma razboaielor cu romanii dacia a fost secatuita de barbati*....insa..din fericire pentru voi...eu situ sa fac istorie asa cum spunea tacitus k trebuie facuta *sine ira et studio* (fara ura si fara partinire
)...ps: si dak va purtati ok va explic si cum trebuie interpretat citatul din eutropius....asa..k mi-ati devenit dragi... |
|
Fosta membra 9am.ro 2406 mesaje Membru din: 24/03/2009 |
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:24
De la: ioana_dark, la data 2009-05-10 23:21:46bai...nu va mai luati la intrecere cu mine *care stie mai multa istorie*....va pot nenoroci pe toti dacistii cu un singur citat din eutropius *in urma razboaielor romane dacia a fost secatuita de barbati*....insa..din fericire pentru voi...eu situ sa fac istorie asa cum spunea tacitus k trebuie facuta *sine ira et studio* (fara ura si fara partinire Pe ei Joana nu te lasa! Genetica Daco-Romana a dat un popor de lasa-ma sa te las. Unde s-a gresit? |
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:27
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-10 23:24:56De la: ioana_dark, la data 2009-05-10 23:21:46bai...nu va mai luati la intrecere cu mine *care stie mai multa istorie*....va pot nenoroci pe toti dacistii cu un singur citat din eutropius *in urma razboaielor romane dacia a fost secatuita de barbati*....insa..din fericire pentru voi...eu situ sa fac istorie asa cum spunea tacitus k trebuie facuta *sine ira et studio* (fara ura si fara partinire poi...cik noi nu ne tragem deloc din romani...suntem daci puri... si...in legatura cu citatul....ii mai las putin sa fiarba....
|
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:27
Oare chiar o fi adevarata istoria romanilor, sau ascund astia ceva?
Ca prea nu merge bine ceva! |
|
|
|
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:31
Or fi fost cohortele chiar romani sau ceva mercenari care luptau ca romani?
Uite, cind merg la vot, nu stiu sa aleaga bine. Cred ca este vorba de o dereglare genetica. S-ar putea sa gresesc dar realitatea imi sustine teoria! |
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:32
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-10 23:27:59Oare chiar o fi adevarata istoria romanilor, sau ascund astia ceva? nu ascund astia nimik radita...ei isi argumenteaza cu surse istorice toate parerile... asta e dak noi nu ne mai comportam la fel k romanii ...au intervenit intre timp alte influente....insa...nu trebuie sa uitam k europa s-a cladit pe fundamentul culturii greco-romane!!! (sau ...greco-dace cum ar spune astia... )
|
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:33
Hai istorico, nu ne mai tine pe jar!
|
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:33
Ioana, Eutropius susþine în mod neîntemeiat cã, la data colonizãrii romane a Daciei, aceasta fusese secãtuitã de bãrbaþi ºi cã, odata cu trupele romane a fost retrasã din Dacia ºi populaþia romanã. Pe aceste "declaraþii" se bazeazã ºi ungurii....când spun cã Ardealul le aparþine .....aºa cã ar fi mai bine sã nu dai apã la moarã.....ºtii ºi tu cã sunt doar aberaþii!
Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
|
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:34
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-10 23:31:37Or fi fost cohortele chiar romani sau ceva mercenari care luptau ca romani? nu existau trupe de mercenari atunci...serviciul militar era obligatoriu...si..am spus mai sus...in dacia au stationat permanent doua legiuni...adik 20000 de cetateni romani kr luptau in armata... |
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:36
Ei atunci inseamna ca faraniotii ne-au bagat in probleme, si turcii ne-au calacat in picioare.
Unde esti Mihai? Sa le dam un pumn de tarina in gura, sa-i saturam de pamint romanesc. |
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:39
De la: Dorulet, la data 2009-05-10 23:33:32 Si atunci noi barbatii ce sintem? De unde am fost imprumutati pentru voi femeile dace? |
|
Fosta membra 9am.ro 964 mesaje Membru din: 7/05/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:43
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-10 23:39:42De la: Dorulet, la data 2009-05-10 23:33:32 De la Dumnezeu.
Religia este o rãmãºiþã a copilãriei inteligenþei noastre, ea se va stinge pe mãsurã ce adoptãm raþiunea ºi ºtiinþa ca principii directoare.
Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
|
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:44
De la: Dorulet, la data 2009-05-10 23:33:32 nu sustine k a fost retrasa populatia romana din dacia odata cu retragerea aureliana...el sustine altceva...k dacia a fost secatuita de barbati in urma razboaielor cu romanii si k numarul colonistilor romani din dacia a fost atat de mare incat hadrian ,kr si-ar fii dorit sa retraga trupele din dacia , s-a razgandit pentru k a realizat k astfel multi cetateni romani ar fii cazut in mainile barbarilor (lipsiti de armata kr sa-i apere).... numarul colonistilor veniti *ex toto orbe romano * (din toata lumea romana) era mult prea mare pentru a-i mai putea retrage pe toti in sudul dunarii.... asta sustine el... iar eu de-a naibii ce sunt ii las pe dacisti sa mai fiarba inainte de a le dezvalui cum trebuie interpretate citatele (kr nu sunt aberatii tinand cont k vin de la un istoric kr traieste foarte aproape de evenimetele relatate)... |
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:50
De la: adipopa, la data 2009-05-10 23:20:45De la: mytcor, la data 2009-05-10 22:00:20Lepenski Vir www.prehistory.it/ftp/tartaria_tablets/merlinitartaria.htm |
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:56
Dorin
Nici nu sti cita dreptate ai in batjocura care vrei s-o arunci! |
|
Postat pe: 10 Mai 2009, ora 23:59
Deci colonistii aia nenorociti sint vinovati de spiritul nostru de vasalitate.
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 00:02
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-10 23:56:40Dorin Nu este o batjocura, este o realitate. Noi ca si femeile suntem creatia lui Dumnezeu. El se identifica cu absolut totul, cu insasi creatia.
Religia este o rãmãºiþã a copilãriei inteligenþei noastre, ea se va stinge pe mãsurã ce adoptãm raþiunea ºi ºtiinþa ca principii directoare.
Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 00:03
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-10 23:59:27Deci colonistii aia nenorociti sint vinovati de spiritul nostru de vasalitate. ei...poi dak ne gandim la ce vitiji am fost noi in evul mediu si la cat ne-am tot luptat cu turcii doar k sa nu fim transformati in pasalacuri...pik teoria ta.... trebuie cautat in alta parte...
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 00:09
Daca avem inaintasi asa straluciti, unde sint azi acele rezultate minunate?
Pina cind tot ne aplecam sa pupam papucii altora? |
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 00:14
De la: mytcor, la data 2009-05-10 23:50:11www.prehistory.it/ftp/tartaria_tablets/merlinitartaria.htm[/quote] |
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 00:15
da...am constatat acum k dora a avut dreptate...eutropius vorbeste si despre retragerea aureliana...
scuze,dora!!! citatul este....**Romanii pe care i-a scos de pe ogoarele si din orasele Daciei i-a asezat in partea de mijloc a Moesiei. Si astfel provincia Dacia este acum in dreapta Dunarii, pe cind inainte fusese in stinga ei”** spuneam insa k din dacia a fost retrasa doar administratia si armata...restul romanilor au ramas au ramas!!! (doar legiunile au fost mutate in moesia) ps: imi cer scuze pentru eventualele greseli..eu vorbesc doar din amintiri....corectati-ma atunci cand constati k am spus ceva gresit.... stiu sa-mi recunosc greseala si accept orice corectura venita din partea oricui (atunci cand e fondata) numai bine tuturor!!! |
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 00:16
De la: ioana_dark, la data 2009-05-10 23:44:24De la: Dorulet, la data 2009-05-10 23:33:32 Ok, hai sã o luãm sistematic... Eutropius zice :""Dupa moartea lui Traian a fost facut imparat Aelius Hadrianus . el a rechemat armatele din Asiria. A incercat sa faca acelasi lucru si in Dacia, dar l-au oprit de la aceasta prietenii sai, ca nu cumva sa fie dati pe mina barbarilor o multime de cetateni romani; deoarece Traian, dupa cucerirea Daciei adusese o multime foarte mare de oameni din toate colturile lumii romane pt popularea oraselor si cultivarea ogoarelor:caci Dacia fusese secatuita de barbati in urma lungului razboi cu Decebal"" Acesta este prima parte a relatãrii lui Eutropius, despre Dacia în vremea lui Traian ºi Hadrian, adicã în primii ani de fiinþare ca provincie a imperiului. Elementele acestei relatãri, demne de reþinut ar fi urm.: 1 - Dacia în urma rãzboiului cu Traian iºi împuþinase numãrul bãrbaþilor(" viribus exhausta", spune Eutropius. ) 2 - Hadrian a încercat sã pãrãseascã Dacia dar i-a fost imposibil din pricina numãrului mare de coloniºti pe care ar fi urmat astfel sã-l abandoneze, pe mina barbarilor. 3 - Aceºti coloniºti fuseserã aduºi în numãr mare deTraian, pt a popula orasele ºi pt a lucra ogoarele Daciei, aduºi din toate colþurile imperiului. Practic, Eutropius n-a vrut sã arate decît caracterul categoric al victoriei romane, nicidecum exterminarea tuturor dacilor, nici mãcar a luptãtorilor daci, pentru cã dupã înfrângerea armatei dacilor, acest lucru ar fi fost atât de extraordinar încât l-ar fi comentat Eutropius însuºi ca atare, cu precizãrile de rigoare, obligatorii! Expediind în numai douã cuvinte soarta luptãtorilor daci, Eutropius lasã sã se înþeleagã cã lucrurile s-au desfãºurat dupã tipicul obiºnuit în asemenea situaþii, când un teritoriu este cucerit de romani prin lupta, prin rãzboi ºi transformat în provincie. Asta vroiai sã explici Ioana?!
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 00:22
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-11 00:09:15Daca avem inaintasi asa straluciti, unde sint azi acele rezultate minunate? Mai Radita, cu riscul de a o provoca pe Ioana, noi mereu am pupat talpile altora, incepand cu dacii invinsi de romani, de influenta otomana asupra tarilor romane, de influenta slava asupra identitatii noastre nationale, de influenta germanica, de influenta austro-ungara, de prietenul nostru de la rasarit care nu ne uita niciodata, de, mai nou, prietenii nostrii din UE, si terminand in viitor, de prietenii ce vor conduce lumea. Si stii de ce? Pentru ca suntem prea mici.
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 00:23
**Practic, Eutropius n-a vrut sã arate decît caracterul categoric al victoriei romane, nicidecum exterminarea tuturor dacilor, nici mãcar a luptãtorilor daci, pentru cã dupã înfrângerea armatei dacilor, acest lucru ar fi fost atât de extraordinar încât l-ar fi comentat Eutropius însuºi ca atare, cu precizãrile de rigoare, obligatorii! Expediind în numai douã cuvinte soarta luptãtorilor daci, Eutropius lasã sã se înþeleagã cã lucrurile s-au desfãºurat dupã tipicul obiºnuit în asemenea situaþii, când un teritoriu este cucerit de romani prin lupta, prin rãzboi ºi transformat în provincie.**
..am vazut si eu asta pe net....insa....eu voiam sa va spun pozitia universitatii bucuresti ... |
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 00:24
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-11 00:22:14De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-11 00:09:15Daca avem inaintasi asa straluciti, unde sint azi acele rezultate minunate? Îmi pare rãu, mã vãd nevoitã sã te contrazic: Nu suntem prea "mici" ci suntem prea puþini!
|
|
Postat pe: 11 Mai 2009, ora 00:25
Florineee!
Nu esti Dac mai omule. Nici macar Get nu esti. Poate un pic de Trac. Te-au facut praf si pe tine si pe Zamolxes. Sintem copii de colonisti. Oare de unde o fi venit strabunicu? Am stiut eu ca nu pot fi pur, ca nu ma aplec in fata nimanui! Cred ca sint din Bania Craiovei. Pai da, acolo am si fost nascut. Va interzic sa mai faceti misto de olteni, numai ei ce mai sint pur singe! |
|
|
|

)...
Ioana, Eutropius susþine în mod neîntemeiat cã, la data colonizãrii romane a Daciei, aceasta fusese secãtuitã de bãrbaþi ºi cã, odata cu trupele romane a fost retrasã din Dacia ºi populaþia romanã. Pe aceste "declaraþii" se bazeazã ºi ungurii....când spun cã Ardealul le aparþine .....aºa cã ar fi mai bine sã nu dai apã la moarã.....ºtii ºi tu cã sunt doar aberaþii!