back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Haideþi sã ne descoperim istoria pierdutã

Pagini: << 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 14 Mai 2009, ora 23:59

oare am putea noi spune astazi ca suntem urmasii celei de-a doua rome?
as vrea sa vad ce credeti voi....

ps:ma astept la o reactie de genul *huuuuuuuuuuuuuu*....

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 00:23

ca sa puteti raspunde la intrebare...vedeti cum explica guizot ca s-a format europa....(francois guizot *originile europei*)...apoi...incercati sa judecati cu mintea voastra cazul europei de est...
cum ne-am constituit noi ca state?
pe ce valori?
daca in ce priveste antichitatea spre ca sunteti cat de cat lamuriti...haideti sa mergem mai departe si sa vedem ce s-a intamplat in evul mediu....

ps:fara a nega rolul culturii dacilor , a celei romane sau slave incercati sa vedeti in ce masura ne putem considera urmasii bizantului...

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 00:52

De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 00:23:35daca in ce priveste antichitatea spre ca sunteti cat de cat lamuriti...haideti sa mergem mai departe si sa vedem ce s-a intamplat in evul mediu ...
mai sa fie! pe mine nu m-ai lamurit cu istoria natica din postarile tale. eu stiam ca primele urme umane din Europa desi dateaza din 35.000 i.Hr., primele asezari umane apar doar in la 7.000 i.Hr.(!!!) Primele CIVILIZATII europeane s-au dezvoltat in 2.000 i.Hr., si anume cea MICENEANA in insula Creta si AHEI din Grecia. Cam in aceasi perioada, celtii se raspandesc pe teritoriu Europei in Gallia, Spania, Germania, Britania si ... atentie, tracii in Dacia. asa stiam eu. si mai stiam despre ... Dacia ca ... s-a nascut din ramura de nord a TRACIEI. Intre anii 82-44i.Hr. regele Burebista cucereste tot teritoriul dac, devenind rege. deci cine este Burebista? Dupa moartea lui, regatul dac se DESTRAMA, fiind refacut de catre regele Decebal. In anul 106 d.Hr, este cucerita de catre romani, sub imparatul roman Traian. asa am invatat eu.

voua ce va spune azi profesorii vostri despre cele mentionate?

Religia este o rãmãºiþã a copilãriei inteligenþei noastre, ea se va stinge pe mãsurã ce adoptãm raþiunea ºi ºtiinþa ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
mihai5_2

291 mesaje
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 06:55

De la: ioana_dark, la data 2009-05-13 17:41:23 ...domnule mihai5...constantin girescu impartaseste referitor la slavi aceeasi teorie k si dumneavoastra ...(spune k si cuvantul *boieri* este de origine slava...)..insa...sutine k in secolul 14 ei erau deja asimilati cu romanii...nu mai exista izvoare kr sa nii prezinte k pe o etnie distincta in moldova ,tara romaneasca sau transilvania...

Nu Giurescu împãrtãºeºte teoria mea ci eu pe a lui. Pur ºi simplu din multele "teorii" istorice cu care am luat contact ºi în primul rînd cu cele "oficiale" cele ale lui Giurescu mi se par cele mai plauzibile ºi mai logice.

oana_cristina_m

140 mesaje
Oras: Craiova

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 07:14

De la: adipopa, la data 2009-05-14 19:36:40
De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-14 04:33:22
De la: adipopa, la data 2009-05-12 23:45:45Michel Foucault, Society Must Be Defended. Lectures at the Collège de France, 1975-76. Translated by David Macey (New York: Picador, 2003). Foucault te poate ajuta sã vezi cã scrierea istoriei de cãtre învingãtori ºi revizionismul istoric sunt douã lucruri diferite.

Paul Ricoeur, History and Truth. Translated by Kathleen McLaughlin and David Pellauer. (Chicago and London: University of Chicago P, 1983). Ricoer aratã de ce (ºi cum) istoria este totuºi posibilã în ciuda radicalismului postmodern.

Filosofia istoriei....suntem pe cale sa devenim prieteni:) Foucault este tradus si in românã. A apãrut în 2000, nu ºtiu dacã se mai gaeste in librãrii dar sigur e pe la anticariate. “TREBUIE SÃ APÃRÃM SOCIETATEA” Cursuri rostite la Collège de France (1975-1976) - acesta e titlul în româneste. Oricum este foarte interesanta cartea, merita citita. Nu prea are legatura cu topic+ul nostru dar ne spune in schimb cum se scrie istoria. Este vorba de putere, legitimitate, dominatie, discurs istoric, rasism....In fine. El spune ca rolul istoriei ar trebui sa fie acela dea ne arata ca legile induc in eroare, ca regii poarta masti, ca puterea creeaza iluzii, si ca istoricii spun minciuni. In felul acesta spune el, istoria va fi delectare, vom fi capabili sa detectam secrete care au fost distorsionate sau îngropate, vom descifra adevãruri care au fost închise...ceva de genul asta (stiu pt ca am dat examen la filosofia istoriei :)) Oricum o recomand cu caldura, desi e destul de intortocheata

Cristina, Focault este mult prea radical pentru mine, dar asta nu înseamnã cã nu putem fi prieteni.

Istoric anti-istoric, contestat de fapt ca istoric de aproape toþi istoricii (de la marxiºti, la liberali, la empiriciºti), Focault nu poate fi totuºi ignorat de nici un student la istorie sau litere. Pe lângã Society Must Be Defended, la fel de stimulative sunt ºi lucrãrile lui asupra istoriei crimei ºi sexualitãþii: Discipline and Punish ºi The History of Sexuality.

Motivul pentru care l-am citat pe Focault însã are de-a face mai mult cu împingerea afirmaþiei lui Churchill la extremã (istorie = propaganda învingãtorului) ºi nevoia de a recunoaºte altfel încãrcãtura ideologicã a disciplinei. Ricoeur este un ghid mai bun decât Focault, dar Focault te provoacã mai mult tocmai fiind aºa de radical.

Pai nici nu e istoric...e mai mult filosof...oricum ai dreptate...te provoaca

Vegheazã sã nu dispari în personalitatea altcuiva - Scott Fitzgerald
oana_cristina_m

140 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 07:17

De la: ioana_dark, la data 2009-05-14 22:02:09
De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-14 05:18:13LACTANTIUS -DESPRE FELUL ÎN CARE AU MURIT PRIGONITORII.

IV, 3. Caci plecind impotriva carpilor [împaratul Decius] care ocupasera atunci Dacia si Moesia, a fost indata inconjurat de catre barbari si nimicit impreuna cu o mare parte a armatei sale si nu i s-a putut face nici macar cinstea unei inmormintari, ci dezbracat si gol, cum se si cuvenea unui dusman al lui Dumnezeu, a zacut pe pamint, servind drept hrana fiarelor si pasarilor.

IX, 1. Celalalt Maximianus pe care Diocletian si-l alesese ca ginere, era mai rau nu numai decit acestia doi pe care i-au cunoscut vremurile noastre, dar chiar decit toti citi au fost vreodata. Aceasta fiara avea o salbaticie si cruzime innascuta, cu totul straina de singele roman: aceasta nu este de mirare, deoarece mama sa [numita Romula ( Epit. De Caes., IX, 40, 16)], originara din regiunile de dincolo de Dunare, cu prilejul invaziei carpilor a trecut fluviul si s-a refugiat in noua Dacie ".

XIII, 2. Un om oarecare, dind dovada de mult curaj, chiar daca n-a procedat bine, a smuls acest edict si l-a facut bucati, spunind in bataie de joc ca au fost afisate victonile impotriva gotilor si sarmatilor.

XVIII, 6. Au trecut cincisprezece ani de cind a fost surghiunit in Illyricum, adica pe malul Dunarii si de cind se lupta cu neamurile barbare in timp ce altii au domnit in tihna in regiuni mai linistite si mai putin incercate

XXIII, 5. El a indraznit sa procedeze cu romanii si cu supusii lor la fel cum au procedat stramosii nostri cu cei invinsi, conform legilor razboiului deoarece parintii lui au fost supusi recensamintului pe care Traian dupa ce i-a invins pe dacii care reluasera luptele cu incapatinare, l-a introdus drept pedeapsa.

XXVII, 9. Odinioara, cind primise titlul de imparat, el a declarat ca este dusmanul numelui de roman si ca vrea sa schimbe titulatura imperiului roman cu aceea de imperiu dacic

XXXVIII, 7. Caci aproape toti insotitorii din suita sa proveneau din neamul acelora care, atunci cind s-au sarbatorit douazeci de ani de domnie au fost alungati de pe paminturile lor de catre goti si s-au predat lui Maximianus spre nenorocirea tuturor; si astfel, fugind de robia barbarilor, au ajuns stapinii romanilor.

8. Avind in jurul lui astfel de insotitori si de aparatori, el si-a batut joc de tot Orientul

P.S. Este vorba despre Gaius Galerius Valerius Maximianus + pe scurt Galeriu. Pot posta texte în englezã sau latinã, dar latinã nu prea înþelege nimeni iar de englezã mi s+a atras atenþia cã nu toata lumea cunoaºte limba, aºa cã mã limitez la ce am în limba românã.

** originara din regiunile de dincolo de Dunare, cu prilejul invaziei carpilor a trecut fluviul si s-a refugiat in noua Dacie ". **

imi este putin neclar ce este cu aceasta *noua dacie*...dar aflu eu despre ce e vorba....
in orice caz...pe vremea lui diocletian nu mai exista provincia dacia...trupele fusesera retrase de aici...insa...la noi in tara....inscriptiile latine continua sa apara....
probabli...*noua dacie* este provincia in care fusesera mutate legiunile...insa...in sudul dunarii exista privincia moesia....(iar eu nu stiu unde au fost mutate legiunile retrase din dacia )

**Traian dupa ce i-a invins pe dacii care reluasera luptele cu incapatinare, l-a introdus drept pedeapsa.**

exclus din start...!!!...este o eroare din partea lui sa afirme asta...
recensamantul in provincii se facea doar cand acestea treceau de la statutul militar la statutul civil...deci...cand se stabilea ca nu mai exista pericolul sa se revolte....
recensamantul nu era o pedeaspsa ci insemna...ce inseamna si astazi....:)

Vezi ca e textul integral in biblioteca de la Calgary cred. Este in latina si printr-un simplu clik il traduce in engleza. Eu doar atat a gasit in românã.

oana_cristina_m

140 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 07:49

Ai scos din context...smechero [/quote]

**Mai mult, existã istorici, care cred ºi afirmã cã Iordanes, get prin naºtere, dupã cum aratã el însuºi, i-ar fi confundat pe aºa-ziºii goþi cu geþii, cã aºa-ziºii goþi ar fi o realitate istoricã ºi le-au ºi stabilit o origine aºa-zis germanicã.**

iordanes era got prin nastere...nu get...

Mie nu imi e clar cine erau gotii astea. Daca pana la Iordanes nu apar, iar despre inceputurile lor ni se ofera date demne de povesti nemuritoare

**Vasile Pârvan scrie: ... dacii, ca naþiune politicã, n-au acceptat niciodatã stãpânirea romanã; cei care n-au cãzut în cele douã mari rãzboaie s-au retras în Dacia septentrionalã, care n-a fost atinsã de cucerirea romanã, ºi de acolo - ca "daci liberi" - au invadat necontenit provincia, fie singuri, fie în tovãrãºia germanilor migratori ?, pînã ce la urmã romanii, sub Aurelian, s-au retras din nou pe malul drept al Dunãrii, lãsând Dacia în mâinile goþilor (??).-Na poftim logica de istoric!**

oana...este absolut ok ceea ce spune parvan....gotii au putut veni in spatiul cdp numai datorita faptului ca aici nu mai existau legiunile romane pe care aurelian le retrasese....daca ar mai fii fost legiuni romane aici...poi nu mai calca nici picior de got pe la noi....

**Gândirea lui Pârvan apare, cel puþin, ca inconsecventã: dacã dacii au lovit necontenit provincia pentru ce ºi cum s-a ajuns ca romanii s-o lase în mâinile unor aºa-ziºi goþi?-**

retragerea aureliana a avut doua cauze importante...
1)criza imperiului roman din anii 230-280
2) invazia necontenita a barbarilor pe aici....
astfel s-a decis ca imperiul ar fii mai in siguranta daca ar avea o frontiera pe dunare....

Din nou....gotii astea au aparut asa din neant?

**teutonii sînt urmaºii dacilor,**
...pe asta nu o mai auzisem....

Asa au zis unii istorici, nu eu.

**În ce limbã le-a vorbit, ca sã-l înþeleagã atîtea felurite neamuri?**

dar existau si translatori...la asta nu te-ai gandit?

Extras din context. Uite ce zice nenea asta
mãrturia eminentului prelat maghiar Otrokocius: Non neglexit Priscus illud etiam nobis consignare; quas ille linguas expertus est circa Atilam, in usu potissimum fuisse... Supponit in his, quod ipsorum quoque Hunnorum aliqui, ob commercia cum Romanis, operam dabant Linguae Gothicae (quae cognata Alanicae) & Ausoniae. Ubi per Ausoniorum linguam, intelligo Walachicam, quasi corruptam Latinam. / N-a neglijat acel Priscus chiar sã ne consemneze care ar fi fost limbile folosite în jurul lui Atila... Presupune în acestea cã unii dintre huni chiar, datoritã legãturilor cu romanii, îºi dãdeau silinþa sã înveþe limba gotã (care e înruditã cu Alana) ºi cu ausonica. Unde, prin limba ausonicã înþeleg valaha, leitã latina coruptã (vulgarã)

**Din zecile autori care scriu cã goþii nu-s decât geþii, istoricii romani nu dau credit niciunuia. Pai asta mai e istorie?!?! Eu asta reclam….sa ne spuna frate adevarul…**

poi...ce credit vrei sa le dea?....confuzia geti-goti este una amuzanta....
altfel ar insemna ca urmasii daco-romanilor se afla azi pe undeva prin spania...si nu in spatiul cdp...
gotii au stat aici o perioada...(de la ei ne-a ramas tezaurul *closca cu puii de aur*)...insa au fugit in sudul dunarii de frica hunilor....
sunt un simplu popor migrator...si nu stramasii nostri...

numai bine ....

Care goti mai Ioana?!?!?!?!
Si apropos de pe unde sunt urmasii, stiai ca danezii si finlandezii se lauda ca GETII sunt stramosii lor?!?!?!
Am rams masca in fata calculatorului cand am intrat pe un forum de-al lor. Si oamenii vin cu surse istorice...nu asa de flori de mar...

Eu sincer cred ca toata istoria asta e un mare bau bau

oana_cristina_m

140 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 07:54

De la: ioana_dark, la data 2009-05-14 22:29:07daca tot vorbim de mostenirea culturala...ce mi-ati raspunde voi daca v-as spune ca din punctul asta de vedere noi ne putem considera urmasii celei de-a doua rome...adica..urmasii bizantinilor?

ps: mytcor....???...oana....???...adi....???
restul....

Eu zic ca ne-au ramas prea multe in cultura populara de la daci...adica obiceiuri care se intalnesc numai si numai la noi. Am gasit o chestie ca Miorita ar avea o corespondenta in Lituania....dar nu stiu nimic sigur. O sa ma interesez....

oana_cristina_m

140 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 07:56

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-15 00:52:22
De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 00:23:35daca in ce priveste antichitatea spre ca sunteti cat de cat lamuriti...haideti sa mergem mai departe si sa vedem ce s-a intamplat in evul mediu ...
mai sa fie! pe mine nu m-ai lamurit cu istoria natica din postarile tale. eu stiam ca primele urme umane din Europa desi dateaza din 35.000 i.Hr., primele asezari umane apar doar in la 7.000 i.Hr.(!!!) Primele CIVILIZATII europeane s-au dezvoltat in 2.000 i.Hr., si anume cea MICENEANA in insula Creta si AHEI din Grecia. Cam in aceasi perioada, celtii se raspandesc pe teritoriu Europei in Gallia, Spania, Germania, Britania si ... atentie, tracii in Dacia. asa stiam eu. si mai stiam despre ... Dacia ca ... s-a nascut din ramura de nord a TRACIEI. Intre anii 82-44i.Hr. regele Burebista cucereste tot teritoriul dac, devenind rege. deci cine este Burebista? Dupa moartea lui, regatul dac se DESTRAMA, fiind refacut de catre regele Decebal. In anul 106 d.Hr, este cucerita de catre romani, sub imparatul roman Traian. asa am invatat eu.

Si eu zic la fel...mai sunt multe de spus despre antichitate...dar hai sa strangem toate sursele si toate informatiile pe care le detinem ca sa epuizam subiectul...apoi trecem la alte perioade controversate...adica mai toate

oana_cristina_m

140 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 07:58

Uitasem....Ioana.....imparatii daci....ce o fi cu ei? Si de ce nu ati invatat in faculta despre ei?

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 14:38

Hmm...Bizanti dupa Bizanzi...dar mai vedem, pentru ca in continuare am sa va dau doua exemple de cum se poate rescrie istoria in baza ultimelor descaoperiri arheologice.

Conforma atestarilor documentare dar nu numai, orasul Istambul a fost construit pe vechea asezare de pescari de origine greci in urma cu 2700 ani, ceea ce pana mai acum ceva timp acest lucru parea batut in cuie.

Din pacate n-a fost sa fie asa, in urma unor sapaturi arheologice efectuate la 6 merti sub nivelul marii intr-o anumita zona a orasului, au iesit la iveala schelete umane , obiecte de ceramica si din lemn vecahi de 8500 ani.

Efectuarea expertizelor si datarea descoperirilor arheologice au condus spre a-l face pe un reputat istoric turc sa declare ca " in urma sapaturilor facute cat si datorita varstei artefactelor, pe care nimeni nu si-a imaginat-o, cercetatorii vor fi fortati sa rescrie istoria orasului"

La ei se poate, la noi, NU !...

Al 2-lea exemplu ; nu stiu daca va este cunoscut conflictul diplomatic intre Egipt si Germania cu privire la dreptul de proprietate asupra bustului reginei Nefertiti.

Pana mai ieri, atat de cunoscutul si renumitul bust al reginei Nefertiti aflat in vitrinele super securizate ale muzeului de istorie din Berlin, a fost declarat nici mai mult nici mai putin decat ,... UN FALS !...

Deci, un bust care se credea c-ar avea o vechime de 3400 de ani, istoricul Henri Stierlin in urma unei expertize si a datarii obiectului, il dateaza si spune sec, este o lucrare nu mai veche de anul 1912 si opera apartine artistului german Gerardt Marks care la cererea cunoscutului arheolog Ludwig Borchardt ar fi executat acest bust conform schitelor puse la dispozitie de catre arheolog , apoi , acesta oferindu-i pigmentii descoperiti in Egipt, artistul i-a testat pe bustul proaspat realizat.

Ludwig Borchardt. a platit munca artistului apoi si-a depozitat bustul reginei Nefertiti in locuinta sa, numai ca-n urma vizitei unui print german al vremii, acesta a fost atat de incantat de bustul reginei Nefertiti incat renumitului arheolog din teama de a nu-l jicni si dintr-o excesiva politete fata de importantul oaspete si-a jucat rolul, rol , ce a fost jucat pana la expertizarea bustului.

.....In ceea ce-l priveste pe Iordanes si inlocuirea /geti cu goti / din scrierile sale, lucrurile se complica luand si-o turnura de ordin religios.

De fapt Iordanes foloseste un artificiu de scriere bine gandit scriind goti, dar, pe de alta parte facandu-ne sa intelegem din scrierile sale ,ca de fapt el vorbeste despre geti, in al carui neam isi are originea.

Referitor all tablitele tezaurului de la Sinaia, ele au fost din Au, dar la ordinul R.Carol I au fost copiate-n Pb.

n-ar fii singurul , si-o parte a acestui tezaur in original (din Au) ar fi luat calea Moscovei odata cu tezaurul RO.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 16:13

De la: mytcor, la data 2009-05-15 14:38:03Hmm...Bizanti dupa Bizanzi...dar mai vedem, pentru ca in continuare am sa va dau doua exemple de cum se poate rescrie istoria in baza ultimelor descaoperiri arheologice.
Conforma atestarilor documentare dar nu numai, orasul Istambul a fost construit pe vechea asezare de pescari de origine greci in urma cu 2700 ani, ceea ce pana mai acum ceva timp acest lucru parea batut in cuie.
Din pacate n-a fost sa fie asa, in urma unor sapaturi arheologice efectuate la 6 merti sub nivelul marii intr-o anumita zona a orasului, au iesit la iveala schelete umane , obiecte de ceramica si din lemn vecahi de 8500 ani.
Efectuarea expertizelor si datarea descoperirilor arheologice au condus spre a-l face pe un reputat istoric turc sa declare ca " in urma sapaturilor facute cat si datorita varstei artefactelor, pe care nimeni nu si-a imaginat-o, cercetatorii vor fi fortati sa rescrie istoria orasului"

La ei se poate, la noi, NU !...

Al 2-lea exemplu ; nu stiu daca va este cunoscut conflictul diplomatic intre Egipt si Germania cu privire la dreptul de proprietate asupra bustului reginei Nefertiti.
Pana mai ieri, atat de cunoscutul si renumitul bust al reginei Nefertiti aflat in vitrinele super securizate ale muzeului de istorie din Berlin, a fost declarat nici mai mult nici mai putin decat ,... UN FALS !...
Deci, un bust care se credea c-ar avea o vechime de 3400 de ani, istoricul Henri Stierlin in urma unei expertize si a datarii obiectului, il dateaza si spune sec, este o lucrare nu mai veche de anul 1912 si opera apartine artistului german Gerardt Marks care la cererea cunoscutului arheolog Ludwig Borchardt ar fi executat acest bust conform schitelor puse la dispozitie de catre arheolog , apoi , acesta oferindu-i pigmentii descoperiti in Egipt, artistul i-a testat pe bustul proaspat realizat.
Ludwig Borchardt. a platit munca artistului apoi si-a depozitat bustul reginei Nefertiti in locuinta sa, numai ca-n urma vizitei unui print german al vremii, acesta a fost atat de incantat de bustul reginei Nefertiti incat renumitului arheolog din teama de a nu-l jicni si dintr-o excesiva politete fata de importantul oaspete si-a jucat rolul, rol , ce a fost jucat pana la expertizarea bustului.

.....In ceea ce-l priveste pe Iordanes si inlocuirea /geti cu goti / din scrierile sale, lucrurile se complica luand si-o turnura de ordin religios.

De fapt Iordanes foloseste un artificiu de scriere bine gandit scriind goti, dar, pe de alta parte facandu-ne sa intelegem din scrierile sale ,ca de fapt el vorbeste despre geti, in al carui neam isi are originea.

Referitor all tablitele tezaurului de la Sinaia, ele au fost din Au, dar la ordinul R.Carol I au fost copiate-n Pb.
n-ar fii singurul , si-o parte a acestui tezaur in original (din Au) ar fi luat calea Moscovei odata cu tezaurul RO.

mytcor( )...faci confuzii in prima parte....orasul constantinopol asa cum apare el in evul mediu (ca un centru al lumii crestine) este creatia lui constantin cel mare...!!
orasul a fost construit in anul 330 cand devine si capitala imperiului roman...
referitor la descoperirile arheologice despre care vorbesti...nu contest faptul ca acolo exista un sit arheologic ce ar fii descoperit urme ale unei civilizatii din mileniul 6 inainte de hristos (accept informatia data de tine ca fiind reala) insa...asta nu presupune decat faptul ca....acolo s-a descoperit o civilizatie din preistorie!!!...pe baza acestor descoperi se poate scrie un articol despre oamenii care traiau acolo acum 8000 de ani...insa NU despre bizant!!!
in plus...asta nu anuleaza descoperirile precedente...orasul construit de greci in urma cu 2700 de ani este pentru un arheolog la fel de important.....
insa...descoperirile astea ii intereseaza doar pe cei care se ocupa cu studiul preistoriei sau al istoriei greciei antice... nu catedra de bizantinologie!!!....
este evident faptul ca imparatul constantin nu a mai descarcat zona de sarcina arheologica atunci cand a construit orasul (nu se facea arheologie pe atunci....arheologia ca stiinta apare mai tarziu )...iar acum urme ale unor civilizatii mai vechi ies la iveala...si este foarte bine ca se intampla asta...insa...incearca sa-ti dai seama despre ce este este vorba...aceste urme sunt ale unor alte civilizatii...civilizatii dinainte de aparitia orasului...
bizantul apare in 330....

in continuare...sunt de acord cu tine...de multe ori unele dintre sursele istorice considerate de istorici drept surse deosebit de importante se dovedesc a fii falsuri...si atunci istoria trebuie rescrisa....
(imi vin imediat in minte *donatio constantini*,cel mai celebru fals din istorie sau *capitulatiile * ,texte apocrife de secol 18 pe baza carora sustineau unii istorici ca s-ar fii reglementat raporturile dintre otomani si romani in evul mediu)....

**.....In ceea ce-l priveste pe Iordanes si inlocuirea /geti cu goti / din scrierile sale, lucrurile se complica luand si-o turnura de ordin religios.**

mytcor...lucrurile sunt foarte simple...(nu stiu de ce insista unii sa fie complicate )...e evidenta distinctia geti-goti....gotii nu au nicio treaba cu stramosii nostri...
uite..nici macar din punct de vedere religios...gotii erau arieni...ce treaba sa aiba ei cu daco-romanii care erau ortodocsii?...
...niciuna....
gotii au venit de undeva din nordul europei...s-au asezat la noi in zona buzaului unde au intemeiat chiar un stat al lor (kaukaland)..au fugit insa de aici de frica hunilor si s-au impartit in doua ostrogoti (gotii de est) si vizigoti (gotii de vest)...
vizigotii sunt mai importanti ...ei au ajuns sa cucereasca roma ,apoi au plecat si din italia si s-au asezat in spania...
in anul 586 sub conducerea regelui lor recared ei trec la ortodoxism si sunt asimilati treptat de masa poporului romanizat de acolo(vizigotii reprezinta pentru spanioli ceea ce reprezinta slavii pentru noi)...
ostrogotii (gotii de est) s-au stabilit in panonia insa apoi au plecat in italia unde au cucerit si ei roma ,iar regele lor teodoric 1 isi va intemeia acolo un stat....stat ce va fii desfiintat de bizantinii condusi de iustinian ...si astfel ostrogotii dispar din istorie...

(astia sunt gotii..sa nu va mai prind ca ii confundati si voi cu stramosii noastri.... ... )

si iordanes era got!!!!....,dar traia in imperiul bizantin ....iar bizantinii ii urau rau de tot pe goti (doar cucerisera cetatea sfanta..roma)...el incearca in lucrarea sa sa le arate bizantinilor ca lucrurile nu sunt chiar asa cum le cred ei....si ca gotii nu sunt doar niste barbari salbatici si eretici ci au o origine nobila...
si din aceasta dorinta a lui de a arata din ce popor grozav se trage face acea confuzie ...geti-goti!!!

numai bine!!!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 16:38

oana...

**Din nou....gotii astea au aparut asa din neant?**

am explicat de unde au venit...din scandinavia...s-au asezat un timp la noi ..iar apoi au plecat mai departe

(ca o paranteza..cand au plecat din spatiul cdp au ingropat tezaurul *closca cu puii de aur* crezand ca se vor intoarce dupa el sa-l ia...insa...nu s-au mai intors...asa ca...ne-a ramas noua....

o parte din el se afla expus la MNRI...iar o parte este ...in rusia )

***teutonii sînt urmaºii dacilor,**

...pe asta nu o mai auzisem....

Asa au zis unii istorici, nu eu.**

mi-am dat seama ca nu ai scos-o de tine...e teoria unora...dar...oricum...e amuzanta...:))

** limba gotã (care e înruditã cu Alana) ºi cu ausonica. Unde, prin limba ausonicã înþeleg valaha, leitã latina coruptã (vulgarã) **

spune ca limba gotilor e inrudita cu limba care se vorbea in dacia...poi...posibil sa fii preluat multe cuvinte din limba daco-romanilor cat au stat pe aici...si din acest motiv sa se considere ca limba lor e inrudita cu a noastra....

insa...eu as remarca altceva....*limba valaha...leita latina corupta(vulagara)*...adica...limba vorbita de bastinasii de aici era limba latina !!!!

(cand traieste tipul care a scris asta? ... )

**stiai ca danezii si finlandezii se lauda ca GETII sunt stramosii lor?**

gotii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...gotii....nu geti!!!!!

getii sunt stramosii nostri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...nu ai lor....

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 16:42

De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-15 07:56:39
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-15 00:52:22

Si eu zic la fel...mai sunt multe de spus despre antichitate...dar hai sa strangem toate sursele si toate informatiile pe care le detinem ca sa epuizam subiectul...apoi trecem la alte perioade controversate...adica mai toate

..sa vezi cand vom ajunge a evul mediu si vom incepe sa vorbim despre raporturile tarilor romane cu poarta....
ce-o sa ne mai distram....

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 17:59

O MIE DE ANI DE INTERZICERE A DENUMIRILOR DE DAC SI DE DACIA

Motto:

“ªi când propria ta viaþã singur n-o ºtii pe de rost

O sã-ºi batã alþii capul s-o pãtrunzã cum a fost?”

Mihai Eminescu, Scrisoarea I

“Cât timp va exista în lume un singur exemplar din poeziile lui Eminescu identitatea neamului nostru este salvatã”.

Mircea Eliade

DESFIINÞAREA MEMORIEI EXISTENÞEI DACILOR A FOST INIÞIATÃ DE TIMPURIU OSTILITATE PRIMARÃ

Ostilitatea romanilor faþã de formaþiunile statale dacice din bazinul hidrografic al Dunãrii,

din spaþiul carpato-balcano-danubiano-pontic, a început în momentul în care aceºtia au înþeles cã, în

timp ce dacii erau în mãsurã sã-ºi asigure, cu forþe proprii, mijloacele de supravieþuire din teritoriile

pe care le ocupau, ei romanii, erau obligaþi sã-ºi procure elementele de subzistenþã prin jaf ºi

cuceriri armate din zonele limitrofe.

Astfel, pe mãsurã ce romanii cuceresc pe rând Nordul Africii, Galia, Asia Micã, Egiptul etc.,

formaþiunile dacice se coaguleazã într-un stat unitar a cãrui mãrime creºte semnificativ, pânã când,

pe timpul lui Burebista, acesta, acumuleazã puterea care-i permite sã fie considerat chiar arbitru al

vieþii politice de la Roma.

Poetul roman Horaþius Quintus Flaccus (68-8 î.e.n.) relevã într-una dintre “Satirele” sale,

starea de spirit a romanilor ºi grija acestora faþã de pericolul care l-ar fi reprezentat dacii, care-ºi

apãrau cu îndârjire teritoriul.

“Hai bunule,... ce-ai mai auzit despre daci”?

RÃZBOAIELE DACILOR CU ROMANII

Dupã începutul rãzboiului cu dacii, din anul 101, Traian face un efort excepþional sã

pãtrundã spre inima Daciei ºi prin defileul Dunãrii la Cazane, croindu-ºi drum, sãpat în stâncã, pe

peretele vertical de pe malul drept al fluviului, navigabilizând canalul Simplegade, Sip, de la Porþile

de Fier ºi construind podul peste Dunãre, de la Drobeta-Turnu Severin.

În acest fel, atacând pe douã fronturi, a reuºit Traian, în anul 106, sã cucereascã Dacia, dar

numai o treime din teritoriul sãu, care include minele de aur, de alte minerale ºi de sare, inclusiv

cãile de acces.

Dominaþia romanã în Dacia, din anul 106 pânã în anul 271, a întâmpinat o rezistenþã

permanentã din partea dacilor, care, dupã cum sintetizeazã Nicolae Iorga, s-a manifestat cu conflict

armat, în 100 din totalul de 165 de ani.

ANARHIE MILITARÃ LA ROMA

În Imperiul Roman, între anii 235 ºi 284 e.n., se declanºeazã o puternicã stare de “anarhie

militarã” cu neîntrerupte rãzboaie civile, ceea ce face ca la conducerea statului sã se succeadã peste

25 de împãraþi ºi co-împãraþi, exact atunci când la graniþele imperiului apar populaþiile migratoare.

În anul 238 se produce primul atac al dacilor, aliaþi cu carpii ºi cu goþii, la frontiera romanã

de la Dunãrea de jos.

ÎMPÃRAÞII ROMANI CONFIRMÃ EXISTENÞA DACILOR

Spre sfârºitul perioadei de dominaþie romanã, cinci împãraþi, dupã rãzboaiele cu dacii

rãzvrãtiþi, ºi-au luat titlul aureolat de “Carpicus Maximus” ºi de “Dacicus Maximus”: Maximus

Tracul în anul 236; Filip Arabul în anul 247; Decius în anul 249; Galenius în anul 257 ºi Aurelian în

anul 273.

Se demonstreazã, astfel, cã dacii, ca populaþie în zonã, erau o prezenþã realã, chiar ºi dupã

încheierea perioadei de stãpânire romanã în Dacia.

DIN 253 e.n. ÎNCEPE PÃRÃSIREA DACIEI

În anul 253 e.n., ca urmare a pustiirilor repetate, începe un exod masiv al pãturilor înstãrite

din provincia Dacia Traianã spre regiuni mai protejate ºi mai bine ferite de pericole, din Imperiu.

În acelaºi an, Gallenius (260-268), din 253 co-împãrat pe lângã Valerian (253-260), tatãl

sãu, nu poate împiedica nici constituirea în Gallia, pentru 15 ani, a unui stat independent de Roma.

REGALIANUS REFACE DACIA LA 258 e.n.

Dorinþa geto-dacilor de a se elibera de dominaþia romanã s-a manifestat prin împãratul

Regalianus (258-268), prezentat de cercetãtorii Ion Pachia Tatomirescu ºi Constantin Paºcu-

Taºbuga, citaþi de profesorul Augustin Deac.

Regalianus, fiind din neamul geto-dacilor, dupã ce pe plan local a fost proclamat împãrat,

fãrã sã ajungã la Roma, reuºeºte sã refacã o Dacie independentã cuprinzând teritorii dacice de pe

ambele maluri ale Dunãrii, din amonte de Viena, din Boemia pânã la Nistru ºi Bug.

În “Scriptores Historiae Augustae”, scrisã de Trebollio Pollio, se precizeazã “Regalianus...

de neam dac... fiind chiar rudã cu însuºi Decebal...”.

SUPLICIA DRYANTILLA, SOÞIA SA, IMPUNE LA 270

RETRAGEREA ROMANILOR DIN DACIA

Deºi Regalianus este înfrânt pe câmpul de luptã de Gallenius, în 268, regatul sãu dacic îºi

continuã, totuºi, existenþa sub conducerea soþiei sale, Suplicia Dryantilla, (268 - 270) pânã în anul

270, an în care Aurelian este constrâns sã înceapã tratativele pentru retragerea din Dacia a unitãþilor

armate romane.

Dupã retragerea Aurelianã, din anii 271 - 175, Imperiul roman se confruntã cu o puternicã

ofensivã a rãspândirii noii religii creºtine.

PERSECUÞII ANTICREªTINE ÎN PERIOADA 303 - 313 e.n.

Edictul imperial din anul 303 condamnã cu vehemenþã pe adepþii noului cult religios creºtin,ceea ce conduce la un puternic val de persecuþii din timpul domniei lui Diocleþian (284 - 305).

....Documentele istorice înregistreazã un numãr deosebit de mare de martiri, în vechiul teritoriu dacic din Dobrogea, din dreapta Dunãrii, la Tomis (Constanþa), Axiopolis (Cernavodã),

Halmyris (Razelm), Dinogeþia, Noviodunum (Isaccea), Durostorum (Silistra).

OFICIALIZAREA CREªTINISMULUI DE LA 313 e.n. CONSTANTIN CEL MARE LA BIZANÞ.

Proclamarea, prin Edictul imperial de la Mediolanum, Milano, din anul 313, a libertãþii de

credinþã ºi a egalitãþii în drepturi, pentru toþi creºtinii din Imperiul roman, face ca persecuþiile

împotriva acestora sã înceteze.

În anul 325, Constantin cel Mare (324 - 337), protector al creºtinismului, instalat la Bizanþ

ca unic suveran al Imperiului Roman, a convocat primul Conciliu Ecumenic, þinut la Niceea, unde

se pun bazele dogmatice, liturgice ºi canonice ale bisericii creºtine.

Noua structurã organizatoricã ecleziasticã este baza viitorului ortodoxism, cu specificul

propriu de conducere autocefalã a bisericii.

ROMA PIERDE DIN IMPORTANÞÃ

Roma pierde din importanþã, iar structura superioarã ecleziasticã, a vechii religii pãgâne,

adoptã creºtinismul sperând sã-ºi pãstreze, totuºi, o anume notã de independenþã.

În anul 330, noile reforme constituþionale fac ca senatele din Roma ºi din Constantinopol sã

devinã simple consilii orãºeneºti.

ALIANÞA DACILOR CU GOÞII

Goþii, rãzboinici instalaþi în teritoriul dacic de la nord de Dunãre, dupã ce s-au aliat cu dacii

localnici au preluat conducerea ostilitãþilor militare împotriva Imperiului Roman de la sudul

Dunãrii. Confruntarea l-a determinat pe împãratul Constantin cel Mare sã încheie cu aceºtia o pace,

în anul 332, pentru o duratã de 30 de ani, în care conflictele armate înceteazã.

Alianþa dacilor cu goþii nu este bine vãzutã de Roma ecleziasticã.

RUPTURA DACILOR CU ROMA, MOTIVATÃ RELIGIOS

Perioada de dominaþie romanã în Dacia de la nord de Dunãre ºi ultimele persecuþii religioase

de dupã anul 303, la care au fost supuºi locuitorii din Dobrogea, din Scytia Minor, i-a îndepãrtat pe

daci de Roma ºi i-a fãcut sã se apropie mai mult de noile structuri religioase de la Constantinopol.

OSTILITATE ÎN PLAN RELIGIOS

În plan religios, una din acuzele grave pe care Roma creºtinã ecleziasticã le aduce celor de

la Constantinopol este cã aceºtia, pe baza curentului “origenist”, ar fi adoptat câte ceva din

elementele de dogmã proprii religiei geto-dacilor. Ca exemplu Silviu N. Dragomir îl citeazã pe

teologul alexandrin Origene, apologet creºtin (185 - 254 e.n.) care, apãrându-ºi opþiunile “împotriva

lui Celus”, consemneazã:

“Apoi, fiindcã noi creºtinii cinstim pe cel prins ºi mort, el crede cã noi am fãcut la fel ca

geþii, care îl cinstesc pe Zamolxe”.

Rezultã cã ostilitatea faþã de tot ce era de sorginte dacicã, chiar ºi cu privire la practica

religioasã, dãinuia mai de mult, de dinainte de oficializarea religiei creºtine din 325.

PARALELE DACO-CREªTINE

Cu privire la paralela între religia zalmoxianã ºi religia creºtinã Mircea Eliade remarcã

concludent cã: “Nemurirea geticã devine nemurire creºtinã...”.

Ca Simion Mehedinþi sã precizeze cã strãmoºii noºtri autohtoni geto-daci au fost “pe

jumãtate creºtini înainte de a se fi ivit Hristos pe pãmânt”.

ROMA ECLEZIASTICÃ CA PUTERE POLITICÃ

Nemaiavând acces la forþa armatã, care acum era dirijatã din noua capitalã a imperiului,

structura ecleziasticã de la Roma, de dupã anul 325, îºi consolideazã mai mult poziþia politicã,

înþelegând sã stãpâneascã prin religie, ceea ce pânã atunci rezolvaserã cu forþa armelor.

S-a încercat o apropiere ºi cu dacii de pe ambele maluri ale Dunãrii, dar dacii care

adoptaserã creºtinismul direct de la sursã, datoritã ºi poziþiei geografice mai apropiate de

Constantinopol, au refuzat sã colaboreze cu trimiºii Romei, în care au recunoscut atât pe

reprezentanþii militarilor pe care-i alungaserã cu cca o jumãtate de veac în urmã, cât ºi pe

continuatorii clericilor, care dirijaserã mãsurile de represiune a fraþilor lor din dreapta Dunãrii, din

Scytia Minor.

Refuzul dacilor de a colabora cu Roma însemna ºi refuzul cooperãrii economice, cãci aici în

Dacia era principalul izvor de resurse alimentare ºi de subzistenþã. Astfel Roma este împinsã spre

mãsuri extreme.

IMPUNEREA INTERDICÞIEI ASUPRA DENUMIRILOR

DE DAC ªI DE DACIA LA 362

Ca urmare, structura ecleziasticã de la Roma, refuzatã de daci, înþelege sã-i pedepseascã pe

aceºtia interzicând cu stricteþe pânã ºi pronunþarea numelui de dac ºi de Dacia, începând din vremea

împãratului Iulian Apostatul (361 - 363). Chiar ºi Traian este pus la index de bisericã, ca persecutor

al creºtinilor.

IULIAN APOSTATUL NU-I AGREAZÃ PE DACI

Iulian Apostatul a fost primul care a înlocuit denumirea etnicã de geþi cu cea falsificatã de

goþi, pe baza prezenþei vremelnice, de moment, dar reale, a goþilor în zonã.

Împãratul Iulian Apostatul, deºi de acord cu interdicþia de utilizare a denumirilor de dac ºi

de Dacia, ºi-a câºtigat titulatura datoritã stãrii de conflict cu biserica, deoarece încercând sã renunþe

la creºtinism, ia o serie de mãsuri anticreºtine (a redeschis templele pãgâne ºi a dat un edict de

toleranþã pentru pãgâni, donatiºti ºi evrei) fapt care i-a adus cognomenul de “Apostata”. Mãsurile au

fost revocate la moartea sa (363).

ISTORICII ANTICI INTERZIªI PENTRU PASAJELE ÎN CARE SE REFERÃ

LA DACI ªI LA DACIA

Interdicþia de utilizare a denumirilor de dac ºi de Dacia a presupus ºi a condus ºi la scoaterea

din circulaþie a scrierilor anterioare, cu referire la daci, situaþie care a fãcut sã disparã din operele

din antichitate a peste 200 de referiri a numeroºi autori greci ºi romani, dintre care cei mai

importanþi au fost: Ablaviu, Claudius, Aelianus, Lucius Ampelinus, Apianus, Caniniu, Arian,

Aristotel, Cassiodorus, Dio Cassius Coceianus, Cezar, Dio Crisostomos, Cicero, Clemens din

Alexandria, Criton, Demostene, Dexipp, Dio din Prusia, Dionisiu din Alexandria, Diodor din

Sicilia, Eusebius din Cesareea, Iosephus Flavius, Frontius, Galen, Hellanicos, Herodot, Hesychios

din Alexandria, Hieronimus, Horaþiu, Iordanes, Iulian Apostatul, Lactantius, Titus Livius, Lucan,

Lucian din Samosata, Ammisnus Marcellinus, Meandru, Trogus Pompeius, Pomponius Mela,

Ovidiu, Platon, Pliniu cel Bãtrân, Plutarh, Prophyrios, Prosper, Ptolemeu, Rufinus, Sofocle,

Solimus, Strabon, Suetoniu, Tacitus, Traian, Tucidide, Valerius Maximus, Vergilius, Xenophon.

EUTROPIUS, LA 364 e.n., ÎI OMITE PE DACI

Primul care aplicã aceastã interdicþie este istoricul oficial al imperiului, Eutropius, care, la

364, spune cã “dacii” nici nu mai existã, cã aceºtia au dispãrut din istorie când au fost cuceriþi ºi

învinºi de Traian.

EMINESCU - “RUGÃCIUNEA UNUI DAC”

Aflând de aceastã formã de persecuþie, Eminescu scrie “Rugãciunea unui dac”, în anul 1879,

în care redã miezul conflictului de la data când s-a hotãrât interdicþia de a se mai folosi numele de

Dacia ºi de daci. Cu alte cuvinte, de atunci, de cu peste 124 de ani în urmã, faþã de azi 2003,

Eminescu aflase de interdicþia impusã în secolul IV asupra utilizãrii denumirilor de dac ºi de Dacia.

Cu înnãbuºitã revoltã, din postura creºtinului lovit, care se roagã pentru duºmanul sãu, el

spune:

“Gonit de toatã lumea prin anii mei sã trec,

Pân-ce-oi simþi cã ochiu-mi de lacrime e sec

..................................................................

Sã blesteme pe-oricine de mine-o avea milã,

Sã binecuvinteze pe cel ce mã împilã

Cã-n orice om din lume un duºman mi se naºte

C-ajung pe mine însumi a nu mã mai cunoaºte

ªi-acela dintre oameni devinã cel dintâi

Ce mi-a rãpi chiar piatra ce-oi pune cãpãtâi

Iar celui ce cu pietre mã va izbi în faþã

Îndurã-te stãpâne ºi dã-i pe veci viaþã

ªi-aceluia, Pãrinte, sã-i dai coroanã scumpã

Ce-o sã asmuþe câinii, ca inima-mi s-o rumpã

Spre urã ºi blesteme aº vrea sã te înduplec

Sã simt cã de suflarea-þi, suflarea mea se curmã

ªi-n stingerea eternã dispar fãrã de urmã.

ROMA - AUTORITATE CREªTINÃ SUPREMÃ

Roma ecleziasticã, moºtenitoare a unei structuri organizatorice, în care experienþa din timpul

vechii religii îºi spune cuvântul, se preocupã intens sã-ºi dobândeascã un anume grad de influenþã ºi

importanþã faþã de Constantinopol.

Aceasta chiar reuºeºte când în anul 375 episcopul de Roma obþine recunoaºterea autoritãþii

supreme în cadrul bisericii creºtine, ca apoi în anul 380, prin edictul de la Thessalonic, structura

ecleziasticã de la Roma, precursoare a catolicismului, sã se impunã ca religie de stat, adoptând

principiul conducerii centralizate a bisericii.

În anul 391, are loc interzicerea tuturor cultelor pãgâne, iar creºtinismul este decretat unica

religie a imperiului.

DIVIZAREA IMPERIULUI ROMAN DE LA 395 e.n.

Totul se consolideazã “putere de stat ºi structurã ecleziasticã proprie”, din anul 395 când,

dupã moartea împãratului Theodosius I, Imperiul Roman este divizat ºi atribuit spre conducere celor

doi fii ai fostului împãrat:

- Flavius Arcadius, Împãrat al Imperiului Roman de rãsãrit având capitala la Constantinopol

ºi structura ecleziasticã precursoare ortodoxismului;

- Flavius Honorius, Împãrat al Imperiului Roman de apus cu capitala la Ravenna, cu

structura ecleziasticã precursoare a catolicismului.

PRIMATUL ONORIFIC AL PAPEI DE LA ROMA

În anul 451, la al patrulea Conciliu Ecumenic al bisericii creºtine de la Calcidom, se

proclamã egalitatea între Scaunul episcopal din Constantinopol ºi cel din Roma, recunoscându-i-se

papei de la Roma primatul onorific, graþie vechimii Scaunului sãu, de când funcþiona clandestin în

catacombele de la Roma. Dar faptul în sine a adâncit prãpastia dintre cele douã biserici, care acum

se îndreaptã cu paºi siguri spre schisma ce va surveni în douã etape, una pe duratã mai scurtã în

secolul IX ºi alta definitivã în secolul XI.

CÃDEREA IMPERIULUI ROMAN DE APUS

În 4 septembrie 476 e.n., cade Imperiul Roman de Apus. Ultimul împãrat roman, Romulus

Augustulus (475 - 476), este detronat de Odoacru, cãpetenia mercenarilor germanici, care trimite la

Constantinopol insignele imperiale ale fostului Imperiu Roman de Apus.

Interdicþia de folosire a numelui de dac ºi de Dacia se menþine cu stricteþe.

IORDANES, SALVATOR AL INFORMAÞIILOR DESPRE DACI

În anul 551 Iordanes, folosind cheia get-got, preia importante date istorice despre geto-daci

în lucrarea sa "Getica", intitulatã ºi “Despre originea ºi faptele Geþilor”.

În dorinþa de a conserva date istorice condamnate la pieire, Iordanes, dupã ce ia cunoºtinþã

de Istoria Goþilor scrisã de Cassiodor (480 - 575 e.n.) în 12 volume, azi dispãrutã, pe care a lecturat-

o, dupã spusele sale, în trei zile, adaugã la aceasta date din istoria geto-dacilor, despre a cãror

pomenire ºtia cã existã interdicþia impusã de Roma ecleziasticã.

Astfel, la istoria mai recentã a goþilor (sosiþi în 235 e.n.), el include date din multimilenara

istorie a geþilor declarând: “Am fãcut în expunere unele adaosuri potrivite, din istorici greci ºi latini,

amestecând în cuprins, la mijloc ºi la sfârºit, multe pe care le-am socotit utile”. Deºi intituleazã

cartea “Getica”, el atribuie întreaga istorie prezentatã, goþilor.

Acea inversare de denumiri, get-got, a salvat de la cenzura vremii importantele informaþii

din opera lui Iordanes, care-i priveau pe “daci” ºi care astfel au fost preluate, menajate ºi pãstrate cu

grijã de cei interesaþi, ca fiind mãrturii de istorie anticã a popoarelor germanice. Eroarea a fost

înlãturatã în 1853 de Iacob C. Grimm.

HEINRICH PANTALEONIS, LA 1571,

CONFIRMÃ SALVAREA INFORMAÞIILOR DESPRE DACI

Cãrturarul Heinrich Pantaleonis prezintã în “Cartea eroilor naþiunii germane”, tipãritã la

Basel între anii 1562 ºi 1571, date istorice din Getica lui Iordanes ºi le conferã contemporaneitãþii.

Dar referindu-se de la Zamolxe, la Burebista ºi Deceneu, el evocã de fapt “eroi ai naþiunii dacice”,

informaþii salvate astfel de crunta cenzurã a vremii impusã de structura ecleziasticã de la Roma.

PRIMA SCHISMÃ DE LA 863 e.n.

În anul 863 e.n., ca urmare a accentuãrii diferendelor între conducerile politico-religioase ale

celor douã centre de influenþã cu capitalele la Constantinopol ºi Roma, se produce prima schismã

care dureazã patru ani (863 - 867 e.n.) ºi se încheie dupã îndepãrtarea din funcþie atât a conducerii

politice (împãratul Mihai al III-lea, 842 - 867 e.n.), cât ºi a celei religioase (patriarhul Fotie), ale

celor din Rãsãrit. Apusul era condus religios de Papa Nicolae I (857 - 867).

pentru ca esti de prin zona.
209.85.129.132/search?q=cache:E_pZiA37aYYJ:www.dacia.org/mag-200...

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 18:09

.."sa vezi cand vom ajunge a evul mediu si vom incepe sa vorbim despre raporturile tarilor romane cu poarta....ce-o sa ne mai distram.... "
Pana atunci poate imi raspunzi si mie la intrebare.

Religia este o rãmãºiþã a copilãriei inteligenþei noastre, ea se va stinge pe mãsurã ce adoptãm raþiunea ºi ºtiinþa ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 18:16

mytcor,de ce crezi tu ca esti luat in seama,tu nu ai inteles ca ionica este cea mai desteapta,cea mai frumoasa si devreme acasa?

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 18:39

foto.zp.ro/Planul_mozaicului-img-12457-fullsize_.jpg">
foto.zp.ro/Fragment_din_harta_mozaic-img-12458-fullsize_.jpg">

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 19:32

oana..m-am uitat putin peste articolul postat de tine in care vorbeai despre imparatii romani ce proveneau din dacia....
nu-i nicio problema cu ei...am invatat despre ei la facultate....
nu mai am timp acum sa verific toate informatiile de acolo (sunt foarte multe)...le accept ca autentice...:)
si...sunt ok...
insa...la sfarsit pui urmatoarea intrebare...**In fine…si sunt doar cateva exemple. Acum intreb eu…daca acesti împarati erau numiti de neam DAC nu înseamna ca teoria romanizarii începe serios sa se clatine?**
nu ,oana...de ce sa clatine?
tu te-ai fii asteptat sa-i numeasca de neam român?...sau valah?
poi...romanizarea nu a fost un proces care sa se fii petrecut intr-o perioada limitata de timp(numai istoricii comunisti aveau mania asta cu periodizarea)...adica...nu a inceput in 106 si s-a sfarsit in 271....a fost un proces mult mai lent ....si sistematic...
in plus...noi stim astazi ca dacia a fost romanizata....dacii de atunci nu si-au dat seama la ce proces sunt supusi...procesul s-a desfasurat in mod firesc..iar dacii au adoptat noua limba fara sa-si dea seama...
e o situatie similara cu instaurarea imperiului in roma antica....noi stim astazi ca el a fost instaurat de octavian augustus in 27 I.h....el,insa...nu a stiut-o niciodata....mereu a fost ferm convins ca a reinstaurat republica....
la fel era si cazul dacilor....si al romanilor care ii pomeneau in surse....erau mentionati ca *daci*...insa...deja incepusera sa romanizeze....
istoricii de astazi care au o privire de ansamblu asupra epocii isi dau seama ce se intampla de fapt....

lorduljohn

499 mesaje
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 20:07

De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 19:32:10oana..m-am uitat putin peste articolul postat de tine in care vorbeai despre imparatii romani ce proveneau din dacia....
nu mai am timp acum sa verific toate informatiile de acolo (sunt foarte multe)...le accept ca autentice...:)
si...sunt ok...
insa...la sfarsit pui urmatoarea intrebare...**In fine…si sunt doar cateva exemple. Acum intreb eu…daca acesti împarati erau numiti de neam DAC nu înseamna ca teoria romanizarii începe serios sa se clatine?**
poi...romanizarea nu a fost un proces care sa se fii petrecut intr-o perioada limitata de timp(numai istoricii comunisti aveau mania asta cu periodizarea)...adica...nu a inceput in 106 si s-a sfarsit in 271....a fost un proces mult mai lent ....si sistematic...
in plus...noi stim astazi ca dacia a fost romanizata....dacii de atunci nu si-au dat seama la ce proces sunt supusi...procesul s-a desfasurat in mod firesc..iar dacii au adoptat noua limba fara sa-si dea seama...
e o situatie similara cu instaurarea imperiului in roma antica....noi stim astazi ca el a fost instaurat de octavian augustus in 27 I.h....el,insa...nu a stiut-o niciodata....mereu a fost ferm convins ca a reinstaurat republica....
la fel era si cazul dacilor....si al romanilor care ii pomeneau in surse....erau mentionati ca *daci*...insa...deja incepusera sa romanizeze....
istoricii de astazi care au o privire de ansamblu asupra epocii isi dau seama ce se intampla de fapt....

Ioana ce rost are totul ?
Dacii nici nu au existat decat in mintea unora ! Ce rost are sa discutam despre ceva ce nici nu a existat !
Tot ce se spune despre ei este ceva de felul colectiei " Povesti Nemuritoare ".
Au venit Romanii , au avut impresia ca se infrunta cu cineva, dar de fapt erau numai halucinatiile lor dupa ce beau apa din Danubius (sau pate nici "asta" nu era , pate ei au sapat un canal cu detinutii politici) si api au ocupat un spatiu nepopulat . Si uite asa a aparu "onor poprul roman ". Dupa uin timp (nu conteza cat) s-au retras la sudul Danube-ului si... au venit unguri si au gasit si ei spatiu liber .pe care l-au ocupat.
Dupa cate suta de ani , astia cre plecasera la sudul Danubiusului au visat intr-o noapte cva despre niste spatiu la nosd de Danube sii... s-au luat turmele si sacii de porumb( sa stii ca de aici a fost adus porumbul nu din Lumea Noua ) , s-au intors si i-au izgonit pe unguri pana in campia Panonica (au mai ramas catvia prin Transivania ) si culmea .... au avut tupeul sa de un...cun se numea... parca.... edict... ca ei sunt urmasii Romei , ca ei sunt doar latini si nimic altceva.. Ca au avut pe urma de a face cu unii care se credeau popoare migratoare .... asta nu se mai stie.. S-apoi ce conteaza ???
Traiasca Latinitatea si corifeii ei de la Uni Buc !!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 22:10

....mda, @lordjohn mi-ai amintit de-o descoperire arheologica de la Orastie unde s-au descoperit o serie de morminte in care au fost ingropati maghiari ai primului val de migratie peste scheletele dacice, datarea a fost facuta in sec.X e.n.

Scheletele si vestigiile descoperite langa Orastie sunt asemeni celor descoperite in zona Platoul Rompos, ele au caracteristici comune in ceea ce priveste componenta lor ( tolbe pline cu sageti, harnasamentul cailor, diferite obiecte din bronz, scarite de cavalerie,etc) ceea ce dovedeste faptul trecerii lor peste aceste locuri.Descoperirea de la Orastie este cu atât mai pretioasa cu cât în tara exista extrem de putine date despre ceea ce s-a întâmplat aici în Evul Mediu Timpuriu. Istoria secolului al X-lea este foarte putin cunoscuta.

Siturile dacice si romane din zona Orastie la o cercetare arheologica mai atenta poate intradevar rescrie istoria stramosilor nostrii, mai mult decat atat, pe o distanta de cativa Km. se poate parcurge etape istorice in urma unor cercetari laborioase, de la Paleolitic la Neolitic si de la siturile dacice la cele romane intr-o succesiune uimitoare urmate de importante vestigii ale Ev-ului Med.Timpuriu.

Oricum, in Zona Orastie si mai departe catre ruinele castrului roman de la Ciumagu iar de acolo la ceva sute de metrii departare au fost descoperite morminte scitice ce-au continut artefacte ce conduc spre o concluzie specialistilor ca au fost mai civilizati decat urmasii lor .

mai sa fie !...dar cine-o fii ingropat primii invadatori maghiari peste scheletele dacilor ?...

Deasemenea, cum se face ca unele locuinte dacice contin mii de cioburi de ceramica ceea ce denota prosperitatea lor.

Este vorba de o succesiune de situri arheologice care vin din preistorie, primele descoperiri din zona sunt cele din Paleolitic, de acum 9-10 mii de ani, urmate de cele doua nuclee ale asezarilor neolitice.

Deasemenea s-au descoperit primele insemnari ale unor asa numite imprumuturi monetare facute intre membrii comunitatii acestea continand suma imprumutata, perioada de timp si dobana aferenta imprumutului.

Maghiarilor trebuie sa le spunem raspicat; aveti dreptate, ati fost un neam razboinic, ati trecut p-aici, dar, n-ati gasit locurile pustii !..

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 23:08

De la: lorduljohn, la data 2009-05-15 20:07:36
De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 19:32:10oana..m-am uitat putin peste articolul postat de tine in care vorbeai despre imparatii romani ce proveneau din dacia....
si...sunt ok...

Dacii nici nu au existat decat in mintea unora ! Ce rost are sa discutam despre ceva ce nici nu a existat !
Au venit Romanii , au avut impresia ca se infrunta cu cineva, dar de fapt erau numai halucinatiile lor dupa ce beau apa din Danubius (sau pate nici "asta" nu era , pate ei au sapat un canal cu detinutii politici) si api au ocupat un spatiu nepopulat . Si uite asa a aparu "onor poprul roman ". Dupa uin timp (nu conteza cat) s-au retras la sudul Danube-ului si... au venit unguri si au gasit si ei spatiu liber .pe care l-au ocupat.
Dupa cate suta de ani , astia cre plecasera la sudul Danubiusului au visat intr-o noapte cva despre niste spatiu la nosd de Danube sii... s-au luat turmele si sacii de porumb( sa stii ca de aici a fost adus porumbul nu din Lumea Noua ) , s-au intors si i-au izgonit pe unguri pana in campia Panonica (au mai ramas catvia prin Transivania ) si culmea .... au avut tupeul sa de un...cun se numea... parca.... edict... ca ei sunt urmasii Romei , ca ei sunt doar latini si nimic altceva.. Ca au avut pe urma de a face cu unii care se credeau popoare migratoare .... asta nu se mai stie.. S-apoi ce conteaza ???

imi reprosezi aiurea niste lucruri pe care eu nu le-am afirmat niciodata...

lorduljohn

499 mesaje
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 23:31

De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 23:08:50
De la: lorduljohn, la data 2009-05-15 20:07:36
si...sunt ok...

imi reprosezi aiurea niste lucruri pe care eu nu le-am afirmat niciodata...

Ioanna ! Nu-ti reprosez nimic ! Eu nu reprosez nimanui nimic ! Am inceput sa scriu un pamflet - nu tocmai reusit - atat timp cat pe acest forum , cu largul tau concurs , istoria romanilor (nu a romaniei) a fost transformata in PAMFLET !
Asaca , dupa "marele Mihail Roller" cel care sustinea ca poprul rom este un popor slav, pur , traiasca acum latinistii de la unibuc, care ii indoctrineaza pe studenti de nu mai au voie acestia sa candeasca si cu mintea lor ..
In legatura cu " aiurea" consider ca ai gresit destinatarul asa ca il trec cu vederea.
Mult succes in sesiune !

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 15 Mai 2009, ora 23:39

lordul jonh...mesajul iti era destinat....nu am gresit eu niciun destinatar...
si *aiurea* era pentru faptul ca spui despre mine niste lucruri neadevarate....
s despre universitatea bucuresti la fel...
de altfel...nu am inteles cu sustii tu...sau cu ce din ceea ce am spus eu nu esti de acord...
zii si tu o teorie ,ceva!!!..
si ...mai vorbim....in rest...dupa cum vezi eu trebuie sa fac fata atacurilor tuturor....si sa ma apar cum pot....atacuri aduse persoanei mele si nu vreunei idei e care o sustin....

numai bine!!!

lorduljohn

499 mesaje
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 23:46

De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 23:39:03lordul jonh...mesajul iti era destinat....nu am gresit eu niciun destinatar...
si *aiurea* era pentru faptul ca spui despre mine niste lucruri neadevarate....
s despre universitatea bucuresti la fel...
de altfel...nu am inteles cu sustii tu...sau cu ce din ceea ce am spus eu nu esti de acord...
zii si tu o teorie ,ceva!!!..
si ...mai vorbim....in rest...dupa cum vezi eu trebuie sa fac fata atacurilor tuturor....si sa ma apar cum pot....atacuri aduse persoanei mele si nu vreunei idei e care o sustin....

numai bine!!!

Chiar nu intelegi ca nu te atac ?
Poate sint cel care te intelege cel mai mult .
Dar nu pot sa-ti inteleg incapatanarea cu care excluzi fsrs drept de apel altceva decat teoriile profesorilor tai , iar pe cei care sustin alte idei, ex. pe dacologi, ii consideri cel putin retardati .
Si revin , consider ca " aiurea" nu mi se adreseaza mie , pentru ca nu vreau sa-mi schimb parerea despre inteligenta si buna cuvinta,, care , cu toate neintelegerile exxistente, consider , totusi, ca te caracterizeaza.
Si faptul ca eu, vreau, sa tratez o tema istorica ca pe un pamflet, cred nu nu mi-l poate interzice nimeni .

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 23:56

mwww.s155239215.onlinehome.us/turkic/btn_GeographyMaps/AD%20124%2...">

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 16 Mai 2009, ora 00:06

De la: lorduljohn, la data 2009-05-15 23:46:33
Si faptul ca eu, vreau, sa tratez o tema istorica ca pe un pamflet, cred nu nu mi-l poate interzice nimeni .

Pai istoria studiata la UB a devenit un pamflet.

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 16 Mai 2009, ora 18:23

Am ramas mut de uimire azi cand am citit in presa urmatoarele: Un nou proiect de lege a fost redactat si inaintat pe sest Ministerului Justitiei. Ce vrea el? Puscarie pentru cei care refuza sa creada versiunea "corecta" politica a istoriei si mai au curajul sa o spuna.
Astfel, SRI, SIE si Ministerul Justitiei, pregatesc deja cadre specializate in urmarirea atat a BLOGURILOR, dar si a FORUMILOR, ca si acesta. Abominatia propusa e un amendament al legii 52/2003, articolul 6.
Tineti-va bine si revin cu detalii.

lorduljohn

499 mesaje
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 15:20

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-16 18:23:15Am ramas mut de uimire azi cand am citit in presa urmatoarele: Un nou proiect de lege a fost redactat si inaintat pe sest Ministerului Justitiei. Ce vrea el? Puscarie pentru cei care refuza sa creada versiunea "corecta" politica a istoriei si mai au curajul sa o spuna.
Astfel, SRI, SIE si Ministerul Justitiei, pregatesc deja cadre specializate in urmarirea atat a BLOGURILOR, dar si a FORUMILOR, ca si acesta. Abominatia propusa e un amendament al legii 52/2003, articolul 6.
Tineti-va bine si revin cu detalii.

Ei , da !
Probabil ca propunerea aprtine profesorilor de la UniBUc , implicit si Ioanei.
Acum va putea screi, fara problele 'CE ESTE POLITIC CORECT" , PENTRU CA VA FIGURA CA NU O VA MAI ATACA NIMENI !
FELICITARI IOANA.
BAFTA !

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 17 Mai 2009, ora 15:26

ehei @dorin ilie - chestia asta cu controlatul si inchisul, asta nu-i cumva inceputul Noii Ordini Mondiale,de care tu esti atit de incintat si care altora le da fiori pe spate ?

Pagini: << 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Haideþi sã ne descoperim istoria pierdutã
Mergi la: