Info
x
Haideþi sã ne descoperim istoria pierdutã
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 14 Mai 2009, ora 23:59
oare am putea noi spune astazi ca suntem urmasii celei de-a doua rome?
as vrea sa vad ce credeti voi.... ps:ma astept la o reactie de genul *huuuuuuuuuuuuuu*....
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 00:23
ca sa puteti raspunde la intrebare...vedeti cum explica guizot ca s-a format europa....(francois guizot *originile europei*)...apoi...incercati sa judecati cu mintea voastra cazul europei de est...
cum ne-am constituit noi ca state? pe ce valori? daca in ce priveste antichitatea spre ca sunteti cat de cat lamuriti...haideti sa mergem mai departe si sa vedem ce s-a intamplat in evul mediu.... ps:fara a nega rolul culturii dacilor , a celei romane sau slave incercati sa vedeti in ce masura ne putem considera urmasii bizantului... |
|
Fosta membra 9am.ro 964 mesaje Membru din: 7/05/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 00:52
De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 00:23:35daca in ce priveste antichitatea spre ca sunteti cat de cat lamuriti...haideti sa mergem mai departe si sa vedem ce s-a intamplat in evul mediu ...mai sa fie! pe mine nu m-ai lamurit cu istoria natica din postarile tale. eu stiam ca primele urme umane din Europa desi dateaza din 35.000 i.Hr., primele asezari umane apar doar in la 7.000 i.Hr.(!!!) Primele CIVILIZATII europeane s-au dezvoltat in 2.000 i.Hr., si anume cea MICENEANA in insula Creta si AHEI din Grecia. Cam in aceasi perioada, celtii se raspandesc pe teritoriu Europei in Gallia, Spania, Germania, Britania si ... atentie, tracii in Dacia. asa stiam eu. si mai stiam despre ... Dacia ca ... s-a nascut din ramura de nord a TRACIEI. Intre anii 82-44i.Hr. regele Burebista cucereste tot teritoriul dac, devenind rege. deci cine este Burebista? Dupa moartea lui, regatul dac se DESTRAMA, fiind refacut de catre regele Decebal. In anul 106 d.Hr, este cucerita de catre romani, sub imparatul roman Traian. asa am invatat eu. voua ce va spune azi profesorii vostri despre cele mentionate?
Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare.
Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
|
|
mihai5_2 291 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 06:55
De la: ioana_dark, la data 2009-05-13 17:41:23 ...domnule mihai5...constantin girescu impartaseste referitor la slavi aceeasi teorie k si dumneavoastra Nu Giurescu �mp�rt�e�te teoria mea ci eu pe a lui. Pur �i simplu din multele "teorii" istorice cu care am luat contact �i �n primul r�nd cu cele "oficiale" cele ale lui Giurescu mi se par cele mai plauzibile �i mai logice. |
|
oana_cristina_m 140 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Craiova |
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 07:14
De la: adipopa, la data 2009-05-14 19:36:40De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-14 04:33:22De la: adipopa, la data 2009-05-12 23:45:45Michel Foucault, Society Must Be Defended. Lectures at the Collège de France, 1975-76. Translated by David Macey (New York: Picador, 2003). Foucault te poate ajuta s� vezi c� scrierea istoriei de c�tre �nving�tori �i revizionismul istoric sunt dou� lucruri diferite. Pai nici nu e istoric...e mai mult filosof...oricum ai dreptate...te provoaca
Vegheaz� s� nu dispari �n personalitatea altcuiva - Scott Fitzgerald
|
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 07:17
De la: ioana_dark, la data 2009-05-14 22:02:09De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-14 05:18:13LACTANTIUS -DESPRE FELUL �N CARE AU MURIT PRIGONITORII. Vezi ca e textul integral in biblioteca de la Calgary cred. Este in latina si printr-un simplu clik il traduce in engleza. Eu doar atat a gasit in rom�n�.
|
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 07:49
Ai scos din context...smechero [/quote] ************************************* **Mai mult, exist� istorici, care cred �i afirm� c� Iordanes, get prin na�tere, dup� cum arat� el �nsu�i, i-ar fi confundat pe a�a-zi�ii go�i cu ge�ii, c� a�a-zi�ii go�i ar fi o realitate istoric� �i le-au �i stabilit o origine a�a-zis germanic�.** iordanes era got prin nastere...nu get... ************* Mie nu imi e clar cine erau gotii astea. Daca pana la Iordanes nu apar, iar despre inceputurile lor ni se ofera date demne de povesti nemuritoare ************************* **Vasile P�rvan scrie: ... dacii, ca na�iune politic�, n-au acceptat niciodat� st�p�nirea roman�; cei care n-au c�zut �n cele dou� mari r�zboaie s-au retras �n Dacia septentrional�, care n-a fost atins� de cucerirea roman�, �i de acolo - ca "daci liberi" - au invadat necontenit provincia, fie singuri, fie �n tov�r�ia germanilor migratori ?, p�n� ce la urm� romanii, sub Aurelian, s-au retras din nou pe malul drept al Dun�rii, l�s�nd Dacia �n m�inile go�ilor (??).-Na poftim logica de istoric!** oana...este absolut ok ceea ce spune parvan....gotii au putut veni in spatiul cdp numai datorita faptului ca aici nu mai existau legiunile romane pe care aurelian le retrasese....daca ar mai fii fost legiuni romane aici...poi nu mai calca nici picior de got pe la noi.... **G�ndirea lui P�rvan apare, cel pu�in, ca inconsecvent�: dac� dacii au lovit necontenit provincia pentru ce �i cum s-a ajuns ca romanii s-o lase �n m�inile unor a�a-zi�i go�i?-** retragerea aureliana a avut doua cauze importante... 1)criza imperiului roman din anii 230-280 2) invazia necontenita a barbarilor pe aici.... astfel s-a decis ca imperiul ar fii mai in siguranta daca ar avea o frontiera pe dunare.... Din nou....gotii astea au aparut asa din neant? ******************* **teutonii s�nt urma�ii dacilor,** ...pe asta nu o mai auzisem....Asa au zis unii istorici, nu eu. *********** **�n ce limb� le-a vorbit, ca s�-l �n�eleag� at�tea felurite neamuri?** dar existau si translatori...la asta nu te-ai gandit? Extras din context. Uite ce zice nenea asta m�rturia eminentului prelat maghiar Otrokocius: Non neglexit Priscus illud etiam nobis consignare; quas ille linguas expertus est circa Atilam, in usu potissimum fuisse... Supponit in his, quod ipsorum quoque Hunnorum aliqui, ob commercia cum Romanis, operam dabant Linguae Gothicae (quae cognata Alanicae) & Ausoniae. Ubi per Ausoniorum linguam, intelligo Walachicam, quasi corruptam Latinam. / N-a neglijat acel Priscus chiar s� ne consemneze care ar fi fost limbile folosite �n jurul lui Atila... Presupune �n acestea c� unii dintre huni chiar, datorit� leg�turilor cu romanii, �i d�deau silin�a s� �nve�e limba got� (care e �nrudit� cu Alana) �i cu ausonica. Unde, prin limba ausonic� �n�eleg valaha, leit� latina corupt� (vulgar�) ********************************* **Din zecile autori care scriu c� go�ii nu-s dec�t ge�ii, istoricii romani nu dau credit niciunuia. Pai asta mai e istorie?!?! Eu asta reclam�.sa ne spuna frate adevarul�** poi...ce credit vrei sa le dea?....confuzia geti-goti este una amuzanta.... altfel ar insemna ca urmasii daco-romanilor se afla azi pe undeva prin spania...si nu in spatiul cdp... gotii au stat aici o perioada...(de la ei ne-a ramas tezaurul *closca cu puii de aur*)...insa au fugit in sudul dunarii de frica hunilor.... sunt un simplu popor migrator...si nu stramasii nostri... numai bine .... Care goti mai Ioana?!?!?!?! Si apropos de pe unde sunt urmasii, stiai ca danezii si finlandezii se lauda ca GETII sunt stramosii lor?!?!?! Am rams masca in fata calculatorului cand am intrat pe un forum de-al lor. Si oamenii vin cu surse istorice...nu asa de flori de mar... Eu sincer cred ca toata istoria asta e un mare bau bau
|
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 07:54
De la: ioana_dark, la data 2009-05-14 22:29:07daca tot vorbim de mostenirea culturala...ce mi-ati raspunde voi daca v-as spune ca din punctul asta de vedere noi ne putem considera urmasii celei de-a doua rome...adica..urmasii bizantinilor? Eu zic ca ne-au ramas prea multe in cultura populara de la daci...adica obiceiuri care se intalnesc numai si numai la noi. Am gasit o chestie ca Miorita ar avea o corespondenta in Lituania....dar nu stiu nimic sigur. O sa ma interesez....
|
|
|
|
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 07:56
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-15 00:52:22De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 00:23:35daca in ce priveste antichitatea spre ca sunteti cat de cat lamuriti...haideti sa mergem mai departe si sa vedem ce s-a intamplat in evul mediu ...mai sa fie! pe mine nu m-ai lamurit cu istoria natica din postarile tale. eu stiam ca primele urme umane din Europa desi dateaza din 35.000 i.Hr., primele asezari umane apar doar in la 7.000 i.Hr.(!!!) Primele CIVILIZATII europeane s-au dezvoltat in 2.000 i.Hr., si anume cea MICENEANA in insula Creta si AHEI din Grecia. Cam in aceasi perioada, celtii se raspandesc pe teritoriu Europei in Gallia, Spania, Germania, Britania si ... atentie, tracii in Dacia. asa stiam eu. Si eu zic la fel...mai sunt multe de spus despre antichitate...dar hai sa strangem toate sursele si toate informatiile pe care le detinem ca sa epuizam subiectul...apoi trecem la alte perioade controversate...adica mai toate
|
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 07:58
Uitasem....Ioana.....imparatii daci....ce o fi cu ei? Si de ce nu ati invatat in faculta despre ei?
|
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 14:38
Hmm...Bizanti dupa Bizanzi...dar mai vedem, pentru ca in continuare am sa va dau doua exemple de cum se poate rescrie istoria in baza ultimelor descaoperiri arheologice.
Conforma atestarilor documentare dar nu numai, orasul Istambul a fost construit pe vechea asezare de pescari de origine greci in urma cu 2700 ani, ceea ce pana mai acum ceva timp acest lucru parea batut in cuie. Din pacate n-a fost sa fie asa, in urma unor sapaturi arheologice efectuate la 6 merti sub nivelul marii intr-o anumita zona a orasului, au iesit la iveala schelete umane , obiecte de ceramica si din lemn vecahi de 8500 ani. Efectuarea expertizelor si datarea descoperirilor arheologice au condus spre a-l face pe un reputat istoric turc sa declare ca " in urma sapaturilor facute cat si datorita varstei artefactelor, pe care nimeni nu si-a imaginat-o, cercetatorii vor fi fortati sa rescrie istoria orasului" La ei se poate, la noi, NU !... Al 2-lea exemplu ; nu stiu daca va este cunoscut conflictul diplomatic intre Egipt si Germania cu privire la dreptul de proprietate asupra bustului reginei Nefertiti. Pana mai ieri, atat de cunoscutul si renumitul bust al reginei Nefertiti aflat in vitrinele super securizate ale muzeului de istorie din Berlin, a fost declarat nici mai mult nici mai putin decat ,... UN FALS !... Deci, un bust care se credea c-ar avea o vechime de 3400 de ani, istoricul Henri Stierlin in urma unei expertize si a datarii obiectului, il dateaza si spune sec, este o lucrare nu mai veche de anul 1912 si opera apartine artistului german Gerardt Marks care la cererea cunoscutului arheolog Ludwig Borchardt ar fi executat acest bust conform schitelor puse la dispozitie de catre arheolog , apoi , acesta oferindu-i pigmentii descoperiti in Egipt, artistul i-a testat pe bustul proaspat realizat. Ludwig Borchardt. a platit munca artistului apoi si-a depozitat bustul reginei Nefertiti in locuinta sa, numai ca-n urma vizitei unui print german al vremii, acesta a fost atat de incantat de bustul reginei Nefertiti incat renumitului arheolog din teama de a nu-l jicni si dintr-o excesiva politete fata de importantul oaspete si-a jucat rolul, rol , ce a fost jucat pana la expertizarea bustului. .....In ceea ce-l priveste pe Iordanes si inlocuirea /geti cu goti / din scrierile sale, lucrurile se complica luand si-o turnura de ordin religios. De fapt Iordanes foloseste un artificiu de scriere bine gandit scriind goti, dar, pe de alta parte facandu-ne sa intelegem din scrierile sale ,ca de fapt el vorbeste despre geti, in al carui neam isi are originea. Referitor all tablitele tezaurului de la Sinaia, ele au fost din Au, dar la ordinul R.Carol I au fost copiate-n Pb. n-ar fii singurul , si-o parte a acestui tezaur in original (din Au) ar fi luat calea Moscovei odata cu tezaurul RO. |
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 16:13
De la: mytcor, la data 2009-05-15 14:38:03Hmm...Bizanti dupa Bizanzi...dar mai vedem, pentru ca in continuare am sa va dau doua exemple de cum se poate rescrie istoria in baza ultimelor descaoperiri arheologice. mytcor( )...faci confuzii in prima parte....orasul constantinopol asa cum apare el in evul mediu (ca un centru al lumii crestine) este creatia lui constantin cel mare...!!orasul a fost construit in anul 330 cand devine si capitala imperiului roman... referitor la descoperirile arheologice despre care vorbesti...nu contest faptul ca acolo exista un sit arheologic ce ar fii descoperit urme ale unei civilizatii din mileniul 6 inainte de hristos (accept informatia data de tine ca fiind reala) insa...asta nu presupune decat faptul ca....acolo s-a descoperit o civilizatie din preistorie!!!...pe baza acestor descoperi se poate scrie un articol despre oamenii care traiau acolo acum 8000 de ani...insa NU despre bizant!!! in plus...asta nu anuleaza descoperirile precedente...orasul construit de greci in urma cu 2700 de ani este pentru un arheolog la fel de important..... insa...descoperirile astea ii intereseaza doar pe cei care se ocupa cu studiul preistoriei sau al istoriei greciei antice... nu catedra de bizantinologie!!!.... este evident faptul ca imparatul constantin nu a mai descarcat zona de sarcina arheologica atunci cand a construit orasul (nu se facea arheologie pe atunci....arheologia ca stiinta apare mai tarziu )...iar acum urme ale unor civilizatii mai vechi ies la iveala...si este foarte bine ca se intampla asta...insa...incearca sa-ti dai seama despre ce este este vorba...aceste urme sunt ale unor alte civilizatii...civilizatii dinainte de aparitia orasului... bizantul apare in 330.... in continuare...sunt de acord cu tine...de multe ori unele dintre sursele istorice considerate de istorici drept surse deosebit de importante se dovedesc a fii falsuri...si atunci istoria trebuie rescrisa.... (imi vin imediat in minte *donatio constantini*,cel mai celebru fals din istorie sau *capitulatiile * ,texte apocrife de secol 18 pe baza carora sustineau unii istorici ca s-ar fii reglementat raporturile dintre otomani si romani in evul mediu).... **.....In ceea ce-l priveste pe Iordanes si inlocuirea /geti cu goti / din scrierile sale, lucrurile se complica luand si-o turnura de ordin religios.** mytcor...lucrurile sunt foarte simple...(nu stiu de ce insista unii sa fie complicate )...e evidenta distinctia geti-goti....gotii nu au nicio treaba cu stramosii nostri...uite..nici macar din punct de vedere religios...gotii erau arieni...ce treaba sa aiba ei cu daco-romanii care erau ortodocsii?... ...niciuna.... gotii au venit de undeva din nordul europei...s-au asezat la noi in zona buzaului unde au intemeiat chiar un stat al lor (kaukaland)..au fugit insa de aici de frica hunilor si s-au impartit in doua ostrogoti (gotii de est) si vizigoti (gotii de vest)... vizigotii sunt mai importanti ...ei au ajuns sa cucereasca roma ,apoi au plecat si din italia si s-au asezat in spania... in anul 586 sub conducerea regelui lor recared ei trec la ortodoxism si sunt asimilati treptat de masa poporului romanizat de acolo(vizigotii reprezinta pentru spanioli ceea ce reprezinta slavii pentru noi)... ostrogotii (gotii de est) s-au stabilit in panonia insa apoi au plecat in italia unde au cucerit si ei roma ,iar regele lor teodoric 1 isi va intemeia acolo un stat....stat ce va fii desfiintat de bizantinii condusi de iustinian ...si astfel ostrogotii dispar din istorie... (astia sunt gotii..sa nu va mai prind ca ii confundati si voi cu stramosii noastri.... ... )si iordanes era got!!!!....,dar traia in imperiul bizantin ....iar bizantinii ii urau rau de tot pe goti (doar cucerisera cetatea sfanta..roma)...el incearca in lucrarea sa sa le arate bizantinilor ca lucrurile nu sunt chiar asa cum le cred ei....si ca gotii nu sunt doar niste barbari salbatici si eretici ci au o origine nobila... si din aceasta dorinta a lui de a arata din ce popor grozav se trage face acea confuzie ...geti-goti!!! numai bine!!! |
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 16:38
oana...
**Din nou....gotii astea au aparut asa din neant?** am explicat de unde au venit...din scandinavia...s-au asezat un timp la noi ..iar apoi au plecat mai departe (ca o paranteza..cand au plecat din spatiul cdp au ingropat tezaurul *closca cu puii de aur* crezand ca se vor intoarce dupa el sa-l ia...insa...nu s-au mai intors...asa ca...ne-a ramas noua.... o parte din el se afla expus la MNRI...iar o parte este ...in rusia )***teutonii s�nt urma�ii dacilor,** ...pe asta nu o mai auzisem.... Asa au zis unii istorici, nu eu.** mi-am dat seama ca nu ai scos-o de tine...e teoria unora...dar...oricum...e amuzanta...:)) ** limba got� (care e �nrudit� cu Alana) �i cu ausonica. Unde, prin limba ausonic� �n�eleg valaha, leit� latina corupt� (vulgar�) ** spune ca limba gotilor e inrudita cu limba care se vorbea in dacia...poi...posibil sa fii preluat multe cuvinte din limba daco-romanilor cat au stat pe aici...si din acest motiv sa se considere ca limba lor e inrudita cu a noastra.... insa...eu as remarca altceva....*limba valaha...leita latina corupta(vulagara)*...adica...limba vorbita de bastinasii de aici era limba latina !!!! (cand traieste tipul care a scris asta? ... ) **stiai ca danezii si finlandezii se lauda ca GETII sunt stramosii lor?** gotii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...gotii....nu geti!!!!! getii sunt stramosii nostri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...nu ai lor.... |
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 16:42
De la: oana_cristina_m, la data 2009-05-15 07:56:39De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-15 00:52:22De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 00:23:35daca in ce priveste antichitatea spre ca sunteti cat de cat lamuriti...haideti sa mergem mai departe si sa vedem ce s-a intamplat in evul mediu ...mai sa fie! pe mine nu m-ai lamurit cu istoria natica din postarile tale. eu stiam ca primele urme umane din Europa desi dateaza din 35.000 i.Hr., primele asezari umane apar doar in la 7.000 i.Hr.(!!!) Primele CIVILIZATII europeane s-au dezvoltat in 2.000 i.Hr., si anume cea MICENEANA in insula Creta si AHEI din Grecia. Cam in aceasi perioada, celtii se raspandesc pe teritoriu Europei in Gallia, Spania, Germania, Britania si ... atentie, tracii in Dacia. asa stiam eu. ..sa vezi cand vom ajunge a evul mediu si vom incepe sa vorbim despre raporturile tarilor romane cu poarta....ce-o sa ne mai distram....
|
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 17:59
O MIE DE ANI DE INTERZICERE A DENUMIRILOR DE DAC SI DE DACIA Motto: ��i c�nd propria ta via�� singur n-o �tii pe de rost O s�-�i bat� al�ii capul s-o p�trunz� cum a fost?� Mihai Eminescu, Scrisoarea I �C�t timp va exista �n lume un singur exemplar din poeziile lui Eminescu identitatea neamului nostru este salvat�. Mircea Eliade DESFIIN�AREA MEMORIEI EXISTEN�EI DACILOR A FOST INI�IAT� DE TIMPURIU OSTILITATE PRIMAR� Ostilitatea romanilor fa�� de forma�iunile statale dacice din bazinul hidrografic al Dun�rii, din spa�iul carpato-balcano-danubiano-pontic, a �nceput �n momentul �n care ace�tia au �n�eles c�, �n timp ce dacii erau �n m�sur� s�-�i asigure, cu for�e proprii, mijloacele de supravie�uire din teritoriile pe care le ocupau, ei romanii, erau obliga�i s�-�i procure elementele de subzisten�� prin jaf �i cuceriri armate din zonele limitrofe. Astfel, pe m�sur� ce romanii cuceresc pe r�nd Nordul Africii, Galia, Asia Mic�, Egiptul etc., forma�iunile dacice se coaguleaz� �ntr-un stat unitar a c�rui m�rime cre�te semnificativ, p�n� c�nd, pe timpul lui Burebista, acesta, acumuleaz� puterea care-i permite s� fie considerat chiar arbitru al vie�ii politice de la Roma. Poetul roman Hora�ius Quintus Flaccus (68-8 �.e.n.) relev� �ntr-una dintre �Satirele� sale, starea de spirit a romanilor �i grija acestora fa�� de pericolul care l-ar fi reprezentat dacii, care-�i ap�rau cu �nd�rjire teritoriul. �Hai bunule,... ce-ai mai auzit despre daci�? R�ZBOAIELE DACILOR CU ROMANII Dup� �nceputul r�zboiului cu dacii, din anul 101, Traian face un efort excep�ional s� p�trund� spre inima Daciei �i prin defileul Dun�rii la Cazane, croindu-�i drum, s�pat �n st�nc�, pe peretele vertical de pe malul drept al fluviului, navigabiliz�nd canalul Simplegade, Sip, de la Por�ile de Fier �i construind podul peste Dun�re, de la Drobeta-Turnu Severin. �n acest fel, atac�nd pe dou� fronturi, a reu�it Traian, �n anul 106, s� cucereasc� Dacia, dar numai o treime din teritoriul s�u, care include minele de aur, de alte minerale �i de sare, inclusiv c�ile de acces. Domina�ia roman� �n Dacia, din anul 106 p�n� �n anul 271, a �nt�mpinat o rezisten�� permanent� din partea dacilor, care, dup� cum sintetizeaz� Nicolae Iorga, s-a manifestat cu conflict armat, �n 100 din totalul de 165 de ani. ANARHIE MILITAR� LA ROMA �n Imperiul Roman, �ntre anii 235 �i 284 e.n., se declan�eaz� o puternic� stare de �anarhie militar� cu ne�ntrerupte r�zboaie civile, ceea ce face ca la conducerea statului s� se succead� peste 25 de �mp�ra�i �i co-�mp�ra�i, exact atunci c�nd la grani�ele imperiului apar popula�iile migratoare. �n anul 238 se produce primul atac al dacilor, alia�i cu carpii �i cu go�ii, la frontiera roman� de la Dun�rea de jos. �MP�RA�II ROMANI CONFIRM� EXISTEN�A DACILOR Spre sf�r�itul perioadei de domina�ie roman�, cinci �mp�ra�i, dup� r�zboaiele cu dacii r�zvr�ti�i, �i-au luat titlul aureolat de �Carpicus Maximus� �i de �Dacicus Maximus�: Maximus Tracul �n anul 236; Filip Arabul �n anul 247; Decius �n anul 249; Galenius �n anul 257 �i Aurelian �n anul 273. Se demonstreaz�, astfel, c� dacii, ca popula�ie �n zon�, erau o prezen�� real�, chiar �i dup� �ncheierea perioadei de st�p�nire roman� �n Dacia. DIN 253 e.n. �NCEPE P�R�SIREA DACIEI �n anul 253 e.n., ca urmare a pustiirilor repetate, �ncepe un exod masiv al p�turilor �nst�rite din provincia Dacia Traian� spre regiuni mai protejate �i mai bine ferite de pericole, din Imperiu. �n acela�i an, Gallenius (260-268), din 253 co-�mp�rat pe l�ng� Valerian (253-260), tat�l s�u, nu poate �mpiedica nici constituirea �n Gallia, pentru 15 ani, a unui stat independent de Roma. REGALIANUS REFACE DACIA LA 258 e.n. Dorin�a geto-dacilor de a se elibera de domina�ia roman� s-a manifestat prin �mp�ratul Regalianus (258-268), prezentat de cercet�torii Ion Pachia Tatomirescu �i Constantin Pa�cu- Ta�buga, cita�i de profesorul Augustin Deac. Regalianus, fiind din neamul geto-dacilor, dup� ce pe plan local a fost proclamat �mp�rat, f�r� s� ajung� la Roma, reu�e�te s� refac� o Dacie independent� cuprinz�nd teritorii dacice de pe ambele maluri ale Dun�rii, din amonte de Viena, din Boemia p�n� la Nistru �i Bug. �n �Scriptores Historiae Augustae�, scris� de Trebollio Pollio, se precizeaz� �Regalianus... de neam dac... fiind chiar rud� cu �nsu�i Decebal...�. SUPLICIA DRYANTILLA, SO�IA SA, IMPUNE LA 270 RETRAGEREA ROMANILOR DIN DACIA De�i Regalianus este �nfr�nt pe c�mpul de lupt� de Gallenius, �n 268, regatul s�u dacic �i continu�, totu�i, existen�a sub conducerea so�iei sale, Suplicia Dryantilla, (268 - 270) p�n� �n anul 270, an �n care Aurelian este constr�ns s� �nceap� tratativele pentru retragerea din Dacia a unit��ilor armate romane. Dup� retragerea Aurelian�, din anii 271 - 175, Imperiul roman se confrunt� cu o puternic� ofensiv� a r�sp�ndirii noii religii cre�tine. PERSECU�II ANTICRE�TINE �N PERIOADA 303 - 313 e.n. Edictul imperial din anul 303 condamn� cu vehemen�� pe adep�ii noului cult religios cre�tin,ceea ce conduce la un puternic val de persecu�ii din timpul domniei lui Diocle�ian (284 - 305). ....Documentele istorice �nregistreaz� un num�r deosebit de mare de martiri, �n vechiul teritoriu dacic din Dobrogea, din dreapta Dun�rii, la Tomis (Constan�a), Axiopolis (Cernavod�), Halmyris (Razelm), Dinoge�ia, Noviodunum (Isaccea), Durostorum (Silistra). OFICIALIZAREA CRE�TINISMULUI DE LA 313 e.n. CONSTANTIN CEL MARE LA BIZAN�. Proclamarea, prin Edictul imperial de la Mediolanum, Milano, din anul 313, a libert��ii de credin�� �i a egalit��ii �n drepturi, pentru to�i cre�tinii din Imperiul roman, face ca persecu�iile �mpotriva acestora s� �nceteze. �n anul 325, Constantin cel Mare (324 - 337), protector al cre�tinismului, instalat la Bizan� ca unic suveran al Imperiului Roman, a convocat primul Conciliu Ecumenic, �inut la Niceea, unde se pun bazele dogmatice, liturgice �i canonice ale bisericii cre�tine. Noua structur� organizatoric� ecleziastic� este baza viitorului ortodoxism, cu specificul propriu de conducere autocefal� a bisericii. ROMA PIERDE DIN IMPORTAN�� Roma pierde din importan��, iar structura superioar� ecleziastic�, a vechii religii p�g�ne, adopt� cre�tinismul sper�nd s�-�i p�streze, totu�i, o anume not� de independen��. �n anul 330, noile reforme constitu�ionale fac ca senatele din Roma �i din Constantinopol s� devin� simple consilii or�ene�ti. ALIAN�A DACILOR CU GO�II Go�ii, r�zboinici instala�i �n teritoriul dacic de la nord de Dun�re, dup� ce s-au aliat cu dacii localnici au preluat conducerea ostilit��ilor militare �mpotriva Imperiului Roman de la sudul Dun�rii. Confruntarea l-a determinat pe �mp�ratul Constantin cel Mare s� �ncheie cu ace�tia o pace, �n anul 332, pentru o durat� de 30 de ani, �n care conflictele armate �nceteaz�. Alian�a dacilor cu go�ii nu este bine v�zut� de Roma ecleziastic�. RUPTURA DACILOR CU ROMA, MOTIVAT� RELIGIOS Perioada de domina�ie roman� �n Dacia de la nord de Dun�re �i ultimele persecu�ii religioase de dup� anul 303, la care au fost supu�i locuitorii din Dobrogea, din Scytia Minor, i-a �ndep�rtat pe daci de Roma �i i-a f�cut s� se apropie mai mult de noile structuri religioase de la Constantinopol. OSTILITATE �N PLAN RELIGIOS �n plan religios, una din acuzele grave pe care Roma cre�tin� ecleziastic� le aduce celor de la Constantinopol este c� ace�tia, pe baza curentului �origenist�, ar fi adoptat c�te ceva din elementele de dogm� proprii religiei geto-dacilor. Ca exemplu Silviu N. Dragomir �l citeaz� pe teologul alexandrin Origene, apologet cre�tin (185 - 254 e.n.) care, ap�r�ndu-�i op�iunile ��mpotriva lui Celus�, consemneaz�: �Apoi, fiindc� noi cre�tinii cinstim pe cel prins �i mort, el crede c� noi am f�cut la fel ca ge�ii, care �l cinstesc pe Zamolxe�. Rezult� c� ostilitatea fa�� de tot ce era de sorginte dacic�, chiar �i cu privire la practica religioas�, d�inuia mai de mult, de dinainte de oficializarea religiei cre�tine din 325. PARALELE DACO-CRE�TINE Cu privire la paralela �ntre religia zalmoxian� �i religia cre�tin� Mircea Eliade remarc� concludent c�: �Nemurirea getic� devine nemurire cre�tin�...�. Ca Simion Mehedin�i s� precizeze c� str�mo�ii no�tri autohtoni geto-daci au fost �pe jum�tate cre�tini �nainte de a se fi ivit Hristos pe p�m�nt�. ROMA ECLEZIASTIC� CA PUTERE POLITIC� Nemaiav�nd acces la for�a armat�, care acum era dirijat� din noua capital� a imperiului, structura ecleziastic� de la Roma, de dup� anul 325, �i consolideaz� mai mult pozi�ia politic�, �n�eleg�nd s� st�p�neasc� prin religie, ceea ce p�n� atunci rezolvaser� cu for�a armelor. S-a �ncercat o apropiere �i cu dacii de pe ambele maluri ale Dun�rii, dar dacii care adoptaser� cre�tinismul direct de la surs�, datorit� �i pozi�iei geografice mai apropiate de Constantinopol, au refuzat s� colaboreze cu trimi�ii Romei, �n care au recunoscut at�t pe reprezentan�ii militarilor pe care-i alungaser� cu cca o jum�tate de veac �n urm�, c�t �i pe continuatorii clericilor, care dirijaser� m�surile de represiune a fra�ilor lor din dreapta Dun�rii, din Scytia Minor. Refuzul dacilor de a colabora cu Roma �nsemna �i refuzul cooper�rii economice, c�ci aici �n Dacia era principalul izvor de resurse alimentare �i de subzisten��. Astfel Roma este �mpins� spre m�suri extreme. IMPUNEREA INTERDIC�IEI ASUPRA DENUMIRILOR DE DAC �I DE DACIA LA 362 Ca urmare, structura ecleziastic� de la Roma, refuzat� de daci, �n�elege s�-i pedepseasc� pe ace�tia interzic�nd cu stricte�e p�n� �i pronun�area numelui de dac �i de Dacia, �ncep�nd din vremea �mp�ratului Iulian Apostatul (361 - 363). Chiar �i Traian este pus la index de biseric�, ca persecutor al cre�tinilor. IULIAN APOSTATUL NU-I AGREAZ� PE DACI Iulian Apostatul a fost primul care a �nlocuit denumirea etnic� de ge�i cu cea falsificat� de go�i, pe baza prezen�ei vremelnice, de moment, dar reale, a go�ilor �n zon�. �mp�ratul Iulian Apostatul, de�i de acord cu interdic�ia de utilizare a denumirilor de dac �i de Dacia, �i-a c�tigat titulatura datorit� st�rii de conflict cu biserica, deoarece �ncerc�nd s� renun�e la cre�tinism, ia o serie de m�suri anticre�tine (a redeschis templele p�g�ne �i a dat un edict de toleran�� pentru p�g�ni, donati�ti �i evrei) fapt care i-a adus cognomenul de �Apostata�. M�surile au fost revocate la moartea sa (363). ISTORICII ANTICI INTERZI�I PENTRU PASAJELE �N CARE SE REFER� LA DACI �I LA DACIA Interdic�ia de utilizare a denumirilor de dac �i de Dacia a presupus �i a condus �i la scoaterea din circula�ie a scrierilor anterioare, cu referire la daci, situa�ie care a f�cut s� dispar� din operele din antichitate a peste 200 de referiri a numero�i autori greci �i romani, dintre care cei mai importan�i au fost: Ablaviu, Claudius, Aelianus, Lucius Ampelinus, Apianus, Caniniu, Arian, Aristotel, Cassiodorus, Dio Cassius Coceianus, Cezar, Dio Crisostomos, Cicero, Clemens din Alexandria, Criton, Demostene, Dexipp, Dio din Prusia, Dionisiu din Alexandria, Diodor din Sicilia, Eusebius din Cesareea, Iosephus Flavius, Frontius, Galen, Hellanicos, Herodot, Hesychios din Alexandria, Hieronimus, Hora�iu, Iordanes, Iulian Apostatul, Lactantius, Titus Livius, Lucan, Lucian din Samosata, Ammisnus Marcellinus, Meandru, Trogus Pompeius, Pomponius Mela, Ovidiu, Platon, Pliniu cel B�tr�n, Plutarh, Prophyrios, Prosper, Ptolemeu, Rufinus, Sofocle, Solimus, Strabon, Suetoniu, Tacitus, Traian, Tucidide, Valerius Maximus, Vergilius, Xenophon. EUTROPIUS, LA 364 e.n., �I OMITE PE DACI Primul care aplic� aceast� interdic�ie este istoricul oficial al imperiului, Eutropius, care, la 364, spune c� �dacii� nici nu mai exist�, c� ace�tia au disp�rut din istorie c�nd au fost cuceri�i �i �nvin�i de Traian. EMINESCU - �RUG�CIUNEA UNUI DAC� Afl�nd de aceast� form� de persecu�ie, Eminescu scrie �Rug�ciunea unui dac�, �n anul 1879, �n care red� miezul conflictului de la data c�nd s-a hot�r�t interdic�ia de a se mai folosi numele de Dacia �i de daci. Cu alte cuvinte, de atunci, de cu peste 124 de ani �n urm�, fa�� de azi 2003, Eminescu aflase de interdic�ia impus� �n secolul IV asupra utiliz�rii denumirilor de dac �i de Dacia. Cu �nn�bu�it� revolt�, din postura cre�tinului lovit, care se roag� pentru du�manul s�u, el spune: �Gonit de toat� lumea prin anii mei s� trec, P�n-ce-oi sim�i c� ochiu-mi de lacrime e sec .................................................................. S� blesteme pe-oricine de mine-o avea mil�, S� binecuvinteze pe cel ce m� �mpil� .................................................................. C�-n orice om din lume un du�man mi se na�te C-ajung pe mine �nsumi a nu m� mai cunoa�te .................................................................. �i-acela dintre oameni devin� cel dint�i Ce mi-a r�pi chiar piatra ce-oi pune c�p�t�i .................................................................. Iar celui ce cu pietre m� va izbi �n fa�� �ndur�-te st�p�ne �i d�-i pe veci via�� .................................................................. �i-aceluia, P�rinte, s�-i dai coroan� scump� Ce-o s� asmu�e c�inii, ca inima-mi s-o rump� .................................................................. Spre ur� �i blesteme a� vrea s� te �nduplec S� simt c� de suflarea-�i, suflarea mea se curm� �i-n stingerea etern� dispar f�r� de urm�. ROMA - AUTORITATE CRE�TIN� SUPREM� Roma ecleziastic�, mo�tenitoare a unei structuri organizatorice, �n care experien�a din timpul vechii religii �i spune cuv�ntul, se preocup� intens s�-�i dob�ndeasc� un anume grad de influen�� �i importan�� fa�� de Constantinopol. Aceasta chiar reu�e�te c�nd �n anul 375 episcopul de Roma ob�ine recunoa�terea autorit��ii supreme �n cadrul bisericii cre�tine, ca apoi �n anul 380, prin edictul de la Thessalonic, structura ecleziastic� de la Roma, precursoare a catolicismului, s� se impun� ca religie de stat, adopt�nd principiul conducerii centralizate a bisericii. �n anul 391, are loc interzicerea tuturor cultelor p�g�ne, iar cre�tinismul este decretat unica religie a imperiului. DIVIZAREA IMPERIULUI ROMAN DE LA 395 e.n. Totul se consolideaz� �putere de stat �i structur� ecleziastic� proprie�, din anul 395 c�nd, dup� moartea �mp�ratului Theodosius I, Imperiul Roman este divizat �i atribuit spre conducere celor doi fii ai fostului �mp�rat: - Flavius Arcadius, �mp�rat al Imperiului Roman de r�s�rit av�nd capitala la Constantinopol �i structura ecleziastic� precursoare ortodoxismului; - Flavius Honorius, �mp�rat al Imperiului Roman de apus cu capitala la Ravenna, cu structura ecleziastic� precursoare a catolicismului. PRIMATUL ONORIFIC AL PAPEI DE LA ROMA �n anul 451, la al patrulea Conciliu Ecumenic al bisericii cre�tine de la Calcidom, se proclam� egalitatea �ntre Scaunul episcopal din Constantinopol �i cel din Roma, recunosc�ndu-i-se papei de la Roma primatul onorific, gra�ie vechimii Scaunului s�u, de c�nd func�iona clandestin �n catacombele de la Roma. Dar faptul �n sine a ad�ncit pr�pastia dintre cele dou� biserici, care acum se �ndreapt� cu pa�i siguri spre schisma ce va surveni �n dou� etape, una pe durat� mai scurt� �n secolul IX �i alta definitiv� �n secolul XI. C�DEREA IMPERIULUI ROMAN DE APUS �n 4 septembrie 476 e.n., cade Imperiul Roman de Apus. Ultimul �mp�rat roman, Romulus Augustulus (475 - 476), este detronat de Odoacru, c�petenia mercenarilor germanici, care trimite la Constantinopol insignele imperiale ale fostului Imperiu Roman de Apus. Interdic�ia de folosire a numelui de dac �i de Dacia se men�ine cu stricte�e. IORDANES, SALVATOR AL INFORMA�IILOR DESPRE DACI �n anul 551 Iordanes, folosind cheia get-got, preia importante date istorice despre geto-daci �n lucrarea sa "Getica", intitulat� �i �Despre originea �i faptele Ge�ilor�. �n dorin�a de a conserva date istorice condamnate la pieire, Iordanes, dup� ce ia cuno�tin�� de Istoria Go�ilor scris� de Cassiodor (480 - 575 e.n.) �n 12 volume, azi disp�rut�, pe care a lecturat- o, dup� spusele sale, �n trei zile, adaug� la aceasta date din istoria geto-dacilor, despre a c�ror pomenire �tia c� exist� interdic�ia impus� de Roma ecleziastic�. Astfel, la istoria mai recent� a go�ilor (sosi�i �n 235 e.n.), el include date din multimilenara istorie a ge�ilor declar�nd: �Am f�cut �n expunere unele adaosuri potrivite, din istorici greci �i latini, amestec�nd �n cuprins, la mijloc �i la sf�r�it, multe pe care le-am socotit utile�. De�i intituleaz� cartea �Getica�, el atribuie �ntreaga istorie prezentat�, go�ilor. Acea inversare de denumiri, get-got, a salvat de la cenzura vremii importantele informa�ii din opera lui Iordanes, care-i priveau pe �daci� �i care astfel au fost preluate, menajate �i p�strate cu grij� de cei interesa�i, ca fiind m�rturii de istorie antic� a popoarelor germanice. Eroarea a fost �nl�turat� �n 1853 de Iacob C. Grimm. HEINRICH PANTALEONIS, LA 1571, CONFIRM� SALVAREA INFORMA�IILOR DESPRE DACI C�rturarul Heinrich Pantaleonis prezint� �n �Cartea eroilor na�iunii germane�, tip�rit� la Basel �ntre anii 1562 �i 1571, date istorice din Getica lui Iordanes �i le confer� contemporaneit��ii. Dar referindu-se de la Zamolxe, la Burebista �i Deceneu, el evoc� de fapt �eroi ai na�iunii dacice�, informa�ii salvate astfel de crunta cenzur� a vremii impus� de structura ecleziastic� de la Roma. PRIMA SCHISM� DE LA 863 e.n. �n anul 863 e.n., ca urmare a accentu�rii diferendelor �ntre conducerile politico-religioase ale celor dou� centre de influen�� cu capitalele la Constantinopol �i Roma, se produce prima schism� care dureaz� patru ani (863 - 867 e.n.) �i se �ncheie dup� �ndep�rtarea din func�ie at�t a conducerii politice (�mp�ratul Mihai al III-lea, 842 - 867 e.n.), c�t �i a celei religioase (patriarhul Fotie), ale celor din R�s�rit. Apusul era condus religios de Papa Nicolae I (857 - 867). pentru ca esti de prin zona. 209.85.129.132/search?q=cache:E_pZiA37aYYJ:www.dacia.org/mag-200... |
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 18:09
|
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 18:16
mytcor,de ce crezi tu ca esti luat in seama,tu nu ai inteles ca ionica este cea mai desteapta,cea mai frumoasa si devreme acasa?
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 18:39
|
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 19:32
oana..m-am uitat putin peste articolul postat de tine in care vorbeai despre imparatii romani ce proveneau din dacia....
nu-i nicio problema cu ei...am invatat despre ei la facultate.... nu mai am timp acum sa verific toate informatiile de acolo (sunt foarte multe)...le accept ca autentice...:) si...sunt ok... insa...la sfarsit pui urmatoarea intrebare...**In fine�si sunt doar cateva exemple. Acum intreb eu�daca acesti �mparati erau numiti de neam DAC nu �nseamna ca teoria romanizarii �ncepe serios sa se clatine?** nu ,oana...de ce sa clatine? tu te-ai fii asteptat sa-i numeasca de neam rom�n?...sau valah? poi...romanizarea nu a fost un proces care sa se fii petrecut intr-o perioada limitata de timp(numai istoricii comunisti aveau mania asta cu periodizarea)...adica...nu a inceput in 106 si s-a sfarsit in 271....a fost un proces mult mai lent ....si sistematic... in plus...noi stim astazi ca dacia a fost romanizata....dacii de atunci nu si-au dat seama la ce proces sunt supusi...procesul s-a desfasurat in mod firesc..iar dacii au adoptat noua limba fara sa-si dea seama... e o situatie similara cu instaurarea imperiului in roma antica....noi stim astazi ca el a fost instaurat de octavian augustus in 27 I.h....el,insa...nu a stiut-o niciodata....mereu a fost ferm convins ca a reinstaurat republica.... la fel era si cazul dacilor....si al romanilor care ii pomeneau in surse....erau mentionati ca *daci*...insa...deja incepusera sa romanizeze.... istoricii de astazi care au o privire de ansamblu asupra epocii isi dau seama ce se intampla de fapt.... |
|
lorduljohn 499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 20:07
De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 19:32:10oana..m-am uitat putin peste articolul postat de tine in care vorbeai despre imparatii romani ce proveneau din dacia.... Ioana ce rost are totul ? Dacii nici nu au existat decat in mintea unora ! Ce rost are sa discutam despre ceva ce nici nu a existat ! Tot ce se spune despre ei este ceva de felul colectiei " Povesti Nemuritoare ". Au venit Romanii , au avut impresia ca se infrunta cu cineva, dar de fapt erau numai halucinatiile lor dupa ce beau apa din Danubius (sau pate nici "asta" nu era , pate ei au sapat un canal cu detinutii politici) si api au ocupat un spatiu nepopulat . Si uite asa a aparu "onor poprul roman ". Dupa uin timp (nu conteza cat) s-au retras la sudul Danube-ului si... au venit unguri si au gasit si ei spatiu liber .pe care l-au ocupat. Dupa cate suta de ani , astia cre plecasera la sudul Danubiusului au visat intr-o noapte cva despre niste spatiu la nosd de Danube sii... s-au luat turmele si sacii de porumb( sa stii ca de aici a fost adus porumbul nu din Lumea Noua ) , s-au intors si i-au izgonit pe unguri pana in campia Panonica (au mai ramas catvia prin Transivania ) si culmea .... au avut tupeul sa de un...cun se numea... parca.... edict... ca ei sunt urmasii Romei , ca ei sunt doar latini si nimic altceva.. Ca au avut pe urma de a face cu unii care se credeau popoare migratoare .... asta nu se mai stie.. S-apoi ce conteaza ??? Traiasca Latinitatea si corifeii ei de la Uni Buc !! |
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 22:10
....mda, @lordjohn mi-ai amintit de-o descoperire arheologica de la Orastie unde s-au descoperit o serie de morminte in care au fost ingropati maghiari ai primului val de migratie peste scheletele dacice, datarea a fost facuta in sec.X e.n.
Scheletele si vestigiile descoperite langa Orastie sunt asemeni celor descoperite in zona Platoul Rompos, ele au caracteristici comune in ceea ce priveste componenta lor ( tolbe pline cu sageti, harnasamentul cailor, diferite obiecte din bronz, scarite de cavalerie,etc) ceea ce dovedeste faptul trecerii lor peste aceste locuri.Descoperirea de la Orastie este cu at�t mai pretioasa cu c�t �n tara exista extrem de putine date despre ceea ce s-a �nt�mplat aici �n Evul Mediu Timpuriu. Istoria secolului al X-lea este foarte putin cunoscuta. Siturile dacice si romane din zona Orastie la o cercetare arheologica mai atenta poate intradevar rescrie istoria stramosilor nostrii, mai mult decat atat, pe o distanta de cativa Km. se poate parcurge etape istorice in urma unor cercetari laborioase, de la Paleolitic la Neolitic si de la siturile dacice la cele romane intr-o succesiune uimitoare urmate de importante vestigii ale Ev-ului Med.Timpuriu. Oricum, in Zona Orastie si mai departe catre ruinele castrului roman de la Ciumagu iar de acolo la ceva sute de metrii departare au fost descoperite morminte scitice ce-au continut artefacte ce conduc spre o concluzie specialistilor ca au fost mai civilizati decat urmasii lor . mai sa fie !...dar cine-o fii ingropat primii invadatori maghiari peste scheletele dacilor ?... Deasemenea, cum se face ca unele locuinte dacice contin mii de cioburi de ceramica ceea ce denota prosperitatea lor. Este vorba de o succesiune de situri arheologice care vin din preistorie, primele descoperiri din zona sunt cele din Paleolitic, de acum 9-10 mii de ani, urmate de cele doua nuclee ale asezarilor neolitice. Deasemenea s-au descoperit primele insemnari ale unor asa numite imprumuturi monetare facute intre membrii comunitatii acestea continand suma imprumutata, perioada de timp si dobana aferenta imprumutului. Maghiarilor trebuie sa le spunem raspicat; aveti dreptate, ati fost un neam razboinic, ati trecut p-aici, dar, n-ati gasit locurile pustii !.. |
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 23:08
De la: lorduljohn, la data 2009-05-15 20:07:36De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 19:32:10oana..m-am uitat putin peste articolul postat de tine in care vorbeai despre imparatii romani ce proveneau din dacia.... imi reprosezi aiurea niste lucruri pe care eu nu le-am afirmat niciodata... |
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 23:31
De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 23:08:50De la: lorduljohn, la data 2009-05-15 20:07:36De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 19:32:10oana..m-am uitat putin peste articolul postat de tine in care vorbeai despre imparatii romani ce proveneau din dacia.... Ioanna ! Nu-ti reprosez nimic ! Eu nu reprosez nimanui nimic ! Am inceput sa scriu un pamflet - nu tocmai reusit - atat timp cat pe acest forum , cu largul tau concurs , istoria romanilor (nu a romaniei) a fost transformata in PAMFLET ! Asaca , dupa "marele Mihail Roller" cel care sustinea ca poprul rom este un popor slav, pur , traiasca acum latinistii de la unibuc, care ii indoctrineaza pe studenti de nu mai au voie acestia sa candeasca si cu mintea lor .. In legatura cu " aiurea" consider ca ai gresit destinatarul asa ca il trec cu vederea. Mult succes in sesiune ! |
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 23:39
lordul jonh...mesajul iti era destinat....nu am gresit eu niciun destinatar...
si *aiurea* era pentru faptul ca spui despre mine niste lucruri neadevarate.... s despre universitatea bucuresti la fel... de altfel...nu am inteles cu sustii tu...sau cu ce din ceea ce am spus eu nu esti de acord... zii si tu o teorie ,ceva!!!.. si ...mai vorbim....in rest...dupa cum vezi eu trebuie sa fac fata atacurilor tuturor....si sa ma apar cum pot....atacuri aduse persoanei mele si nu vreunei idei e care o sustin.... numai bine!!! |
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 23:46
De la: ioana_dark, la data 2009-05-15 23:39:03lordul jonh...mesajul iti era destinat....nu am gresit eu niciun destinatar... Chiar nu intelegi ca nu te atac ? Poate sint cel care te intelege cel mai mult . Dar nu pot sa-ti inteleg incapatanarea cu care excluzi fsrs drept de apel altceva decat teoriile profesorilor tai , iar pe cei care sustin alte idei, ex. pe dacologi, ii consideri cel putin retardati . Si revin , consider ca " aiurea" nu mi se adreseaza mie , pentru ca nu vreau sa-mi schimb parerea despre inteligenta si buna cuvinta,, care , cu toate neintelegerile exxistente, consider , totusi, ca te caracterizeaza. Si faptul ca eu, vreau, sa tratez o tema istorica ca pe un pamflet, cred nu nu mi-l poate interzice nimeni . |
|
Postat pe: 15 Mai 2009, ora 23:56
m
|
|
Postat pe: 16 Mai 2009, ora 00:06
De la: lorduljohn, la data 2009-05-15 23:46:33 Pai istoria studiata la UB a devenit un pamflet.
Religia este o r�m�i�� a copil�riei inteligen�ei noastre, ea se va stinge pe m�sur� ce adopt�m ra�iunea �i �tiin�a ca principii directoare.
Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
|
|
Postat pe: 16 Mai 2009, ora 18:23
Am ramas mut de uimire azi cand am citit in presa urmatoarele: Un nou proiect de lege a fost redactat si inaintat pe sest Ministerului Justitiei. Ce vrea el? Puscarie pentru cei care refuza sa creada versiunea "corecta" politica a istoriei si mai au curajul sa o spuna. |
|
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 15:20
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-16 18:23:15Am ramas mut de uimire azi cand am citit in presa urmatoarele: Un nou proiect de lege a fost redactat si inaintat pe sest Ministerului Justitiei. Ce vrea el? Puscarie pentru cei care refuza sa creada versiunea "corecta" politica a istoriei si mai au curajul sa o spuna. Ei , da ! Probabil ca propunerea aprtine profesorilor de la UniBUc , implicit si Ioanei. Acum va putea screi, fara problele 'CE ESTE POLITIC CORECT" , PENTRU CA VA FIGURA CA NU O VA MAI ATACA NIMENI ! FELICITARI IOANA. BAFTA ! |
|
gabigabi 12108 mesaje Membru din: 1/10/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 15:26
ehei @dorin ilie - chestia asta cu controlatul si inchisul, asta nu-i cumva inceputul Noii Ordini Mondiale,de care tu esti atit de incintat si care altora le da fiori pe spate ?
|
|
|
|

si mai stiam despre ... Dacia ca ... s-a nascut din ramura de nord a TRACIEI. Intre anii 82-44i.Hr. regele Burebista cucereste tot teritoriul dac, devenind rege. deci cine este Burebista? Dupa moartea lui, regatul dac se DESTRAMA, fiind refacut de catre regele Decebal. In anul 106 d.Hr, este cucerita de catre romani, sub imparatul roman Traian. asa am invatat eu.
...(spune k si cuvantul *boieri* este de origine slava...)..insa...sutine k in secolul 14 ei erau deja asimilati cu romanii...nu mai exista izvoare kr sa nii prezinte k pe o etnie distincta in moldova ,tara romaneasca sau transilvania...
Filosofia istoriei....suntem pe cale sa devenim prieteni:) Foucault este tradus si in rom�n�. A ap�rut �n 2000, nu �tiu dac� se mai gaeste in libr�rii dar sigur e pe la anticariate. �TREBUIE S� AP�R�M SOCIETATEA� Cursuri rostite la Collège de France (1975-1976) - acesta e titlul �n rom�neste. Oricum este foarte interesanta cartea, merita citita. Nu prea are legatura cu topic+ul nostru dar ne spune in schimb cum se scrie istoria. Este vorba de putere, legitimitate, dominatie, discurs istoric, rasism....In fine. El spune ca rolul istoriei ar trebui sa fie acela dea ne arata ca legile induc in eroare, ca regii poarta masti, ca puterea creeaza iluzii, si ca istoricii spun minciuni. In felul acesta spune el, istoria va fi delectare, vom fi capabili sa detectam secrete care au fost distorsionate sau �ngropate, vom descifra adev�ruri care au fost �nchise...ceva de genul asta (stiu pt ca am dat examen la filosofia istoriei :)) Oricum o recomand cu caldura, desi e destul de intortocheata
...