Info
x
Putem citi Âși discuta biblia ca literaturĂŁ â indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 21:37
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 20:27:53RELÍGIE, religii, s.f. 1. Sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituțiilor și organizațiilor corespunzătoare; confesiune, credință. ♦ Fig. Crez, cult. 2. Disciplină predată în școală, având ca scop educarea și instruirea elevilor în spiritul religiei (1) date. Din fr. religion, lat. religio, -onis, germ. Religion. Ioana, DEX-ul nu este punctul de plecare în definirea unui concept filosofic complex. În DEX ne uităm de exemplu dacă nu înțelegem cuvinte precum sorit, entimemă, etc. Dar toți avem o înțelegere prealabilă a cuvântului 'religie' și știm că DEX-ul nu dezvoltă cu mult această înțelegere intuitivă. Eu vă propun să evităm definiția termenului (dat fiind imposibilitatea de a atinge un consens) și să rămânem doar la cele șapte caracteristici întâlnite la aproape toate religiile (în înțelesul clasic al cuvântului), inclusiv la teoria conspirație ca religie (în sensul neo-clasic atribuit de mine). Ioana, ce din aceste șapte trăsături negi la adresa teoriei conspirației - și de ce? |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 21:39
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 20:27:53ps:adevarul e k saccsiv mai lipseste de pe topicul asta.... Cum? Nu l-ai văzut? Saccsiv este scriptura infailibilă a adepților teoriei conspirației!
|
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 21:44
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 21:17:43fraze de genul...*si banii sunt o tot o religie* sau *si teoria conspiratiei se incadreaza tot la capitolul religie* sunt simple exagerari.... Uite, un bun prieten de-al meu este MLM-ist. La insitențele lui, m-am apucat să citesc și eu despre sistem (culmea, început de niște presbiterieni americani) și am ajuns la o concluzie similară (i.e., că se apropie extrem de mult de o definiție neoclasică a religiei) - mai ales că MLM-iștii de la Amway aveau și imnodie liturgică și se întâlneau duminica! |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 21:54
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 21:26:46noi aici incerkm sa vorbim despre conspiratii.....tu ce parere ai de faptul k primele cele mai bogate 20 de tari din lume se aduna si decid soarta tuturor celorlalte?...ti se pare ok? Ioana, ascultam zilele trecute în mașină o analiză economică la BBC Radio în care autorul studiului spunea că problema conceptuală poate fi rezumată la următoarea trilemă: nu poți avea în același timp și globalizare și stabilitate socială și un guvern subdimensionat - adică poți avea simultan numai două. Iar, din moment ce globalizarea este ireversebilă și de neîncetinit (mai ales în contextul crizei mondiale), nu ne rămâne decât să umblăm la stabilitatea socială (cu riscul de a o periclita) sau re-dimensionarea guvernului (cu riscul de a sufoca dezvoltarea economică). |
|
Fosta membra 9am.ro 191 mesaje Membru din: 18/12/2008 |
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:01
Nu e o noutate ca asa zis marile puteri din lume sa se adune si sa dezbata subiectele fierbinti si de interes pentru ei (mai ales). Nu cred in teorii ale conspiratiei. Eu cred in Dumnezeu si cred ca el poate controla si deschide inimile oamenilor.
|
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:10
De la: eclaudesvd, la data 2009-04-02 22:01:59Nu e o noutate ca asa zis marile puteri din lume sa se adune si sa dezbata subiectele fierbinti si de interes pentru ei (mai ales). Nu cred in teorii ale conspiratiei. Eu cred in Dumnezeu si cred ca el poate controla si deschide inimile oamenilor. ![]() Și eu cred că o convingere nedelăsătoare privind atotputernicia și atotînțelepciunea cu care Dumnezeu conduce istoria umană spre desăvârșirea domniei sale prin Hristos ne oprește de la exagerările eshatologice vizibile în rândul anti-globaliștilor. |
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:14
De la: adipopa, la data 2009-04-02 22:10:02De la: eclaudesvd, la data 2009-04-02 22:01:59Nu e o noutate ca asa zis marile puteri din lume sa se adune si sa dezbata subiectele fierbinti si de interes pentru ei (mai ales). Nu cred in teorii ale conspiratiei. Eu cred in Dumnezeu si cred ca el poate controla si deschide inimile oamenilor. vai....adi si enclaudesvd...de-abea astept sa vad ce reactie o sa aiba maresalul cand o sa va citeasca mesajele astea....
|
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:23
adi..atat timp cat tu nu poti sa spui cum se raporteaza omul la divinitate in teoria conspiratiei e absurd sa o numesti religie....
aceasta teorie nu ne garanteaza mantuirea sufletului...si nici nu emite ipoteze referitoare la crearea universului sau la sfarsitul lui..... e...pur si simplu o teorie...k si teoria lui arhimede sau teoria evolutionista!!! unii pot adera la ea...altii nu....!!! insa...cred k inainte de a spune dak are sau nu corespondent in realitate trebuie sa o analizezi foarte bine!!! |
|
|
|
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:26
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 22:14:11vai....adi si enclaudesvd...de-abea astept sa vad ce reactie o sa aiba maresalul cand o sa va citeasca mesajele astea.... Orice ai zice, Maressal a fost cel mai cinstit dintre toți adepții teoriei conspirației mondiale. Uite, pun în ramă ce a scris el: Apropo ... eu cred in conspiratie mondiala ...dar NU POT sa o demonstrez. Si fac difereta in ce cred eu ... si ce ESTE (adica ce se poate DEMONSTRA IREFUTABIL). Da, nah, spor la desenat, Maressal! |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:29
De la: adipopa, la data 2009-04-02 21:54:43De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 21:26:46noi aici incerkm sa vorbim despre conspiratii.....tu ce parere ai de faptul k primele cele mai bogate 20 de tari din lume se aduna si decid soarta tuturor celorlalte?...ti se pare ok? ba da ,adi...poti makr incetini globalizarea...ia pune-ti intrebarea...oare nu ar fii mai bine k romania sa se declare in neutralitate si sa iese din nato?...ce avem noi de castigat de pe urma nato?...sau...ce am avea de pierdut dak am iesi?... si...deschide ochii!!....in niciun caz nu e ok k alte state sa hotarasca soarta romaniei....in primul articol din constitutie se precizeaza clar...*romania e STAT SUVERAN!!!!...poi...ce suveranitate mai e asta?.....cred k mai suveran era pe vremea turcilor.....
|
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:29
Nu cred c-aveti sa convingeti pe cineva apeland la patristica si nici la distinsul Origen-despre care ati vorbit aici cu-asa ferventa militantista.
Multipolaritatea teista a lumii de dinainte cat si dualitatea ei, se poate interpreta prin simpla trecere de la pluralitatea conflictuala a lumii -pe care o inchide "nasterea mantuitorului"- intr-o iluzorica "unitate", "dualitate" si mai apoi "trinitate" a religiei iudeo-crestine, numai ca acest "fenomen" n-a condus nicicand la anularea diversitatii religioase si la o preponderenta pace pe pamant intre culturi, civilizatii,religii. Stransa legatura dintre religii si politica sau daca vreti reprezentarea politico-teologica /teologico-politica/politico-doctriarmaterialista, (c 2 islam)la nivel de stat, se ridica deasupra intereselor doctrinare ale fiecarei parti luate separat ceea ce conduce fara drept de apel la conflictul intre culturile, religiile si nu in ultimul rand la conflictul politico-economic si-n ultima intanta intre diferitele "etitati".de religie si civilizatie. asa cum china manipuleaza pentru a justfica din punct de vedere politic, tot asa poate manipula si o comunitate religioasa impotriva alteia sau "occidentul democrat"impotriva celorlalti, fara a mai continua ...um mic Ex. din multitudinea punctelor aflate-n dezbaterea mai marilor "G7+1"sau "G20" D'le Adipopa,nu spun c-as detine adevarul integral,pur,despre tema data, dar va assigur ca un procent majoritar al acestui adevar il pot pe deplin justifica. Summit-uri / 2009/sectiunea On Finance and Business ................................................................................................................ Implications The political repercussions of the crisis have been considerable. The crisis has undermined the perceived advantage of open financial and capital markets. In the past, there has been significant evidence demonstrating the generally positive roles of privately-owned financial institutions and market competition in promoting growth and security. However, in view of the financial crisis, the general view about the relationship between governments and financial markets is changing. Pervasive market failures and the resulting global economic decline have highlighted the value of domestic and global regulatory systems that limit systemic risk and that provide for more adequate supervision of private market participants. Government intervention in the financial institution sector has affirmed and expanded political expectations of the role of government in finance. o seara buna !... si-n speranta ca n-am gresit prea tare, as vrea sa intreb cum privea Origen PATRISTICA. |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:32
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 22:23:35adi..atat timp cat tu nu poti sa spui cum se raporteaza omul la divinitate in teoria conspiratiei e absurd sa o numesti religie.... Aaaah, dar religia nu trebuie neaparat să raporteze omul la o divinitate transcendentă (e.g., panteismul este o religie deși nu recunoaște transcendența). Originea universului poate fi adoptată de oriunde (din creștinism sau naturalism), iar așa-zisa mântuire a sufletului se poate face prin fapte anti-globaliste și chiar sacrificiul suprem în contruntarea cu forțele guvernamentale. |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:35
De la: adipopa, la data 2009-04-02 22:26:37De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 22:14:11vai....adi si enclaudesvd...de-abea astept sa vad ce reactie o sa aiba maresalul cand o sa va citeasca mesajele astea.... uite k...eu pot sa demonstrez teoria conspiratiei...si am facut-o mai sus!!! iti spuneam odata k mai marii lumii au interes in scaderea numarul populatiei la 500 de milioane...k sa-i manipuleze mai usor!!! am adus si dovezi...ai vazut filmul *iarna demografik*? da un search pe google...se explik acolo cum dispare treptat pe zi ce trece populatia lumii....acum...ai si dovada k tocmai asta e scopul ...e o masura impusa *de la centru*....au recunoscut!!! si dak mai adaug si vaccinul gardarsil(ala *impotriva* cancerului de col uterin)...mai k-ti vine sa ma crezi,nu? |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:39
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 22:29:13ba da ,adi...poti makr incetini globalizarea...ia pune-ti intrebarea...oare nu ar fii mai bine k romania sa se declare in neutralitate si sa iese din nato?...ce avem noi de castigat de pe urma nato?...sau...ce am avea de pierdut dak am iesi?... Încetinirea globalizării ar fi sinucidere curată: imaginează-ți efectele introducerii (de către americani) a unor măsuri economice protecționiste (anti-chinezești)!? Apărarea nu este (și nici nu a fost vreodată) o chestiune strict națională, ci una bazată pe alianțe. Poate NATO nu e combinația perfectă, dar care e alternativa? |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:44
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 22:35:20uite k...eu pot sa demonstrez teoria conspiratiei...si am facut-o mai sus!!! Ioana, cu vaccinul împotriva cancerului de col uterin aberezi! Iar în ce privește suprapopularea planetei (o posibilitate reală în viitor), mi se pare legitim să fim îngrijorați. Dar asta nu înseamnă neaparat avorturi și eutanasieri - cum repede îți place să concluzionezi. Sunt multe alte măsuri de încetinire a exploziei demografice pe care le putem lua în situații critice - mergând până la sterilizare (în cel mai extrem caz). |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:46
Ioana... este usor sa inventam teorii ale conspiratiei in loc sa ne asumam greselile si sa incercam sa facem ceva concret acolo unde traim. Credinta se incearca in momentele mai dificile ale vietii. Dumnezeu este cel care conduce lumea si noi daca nu credem asta o sa devenim paranoici.
|
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:48
De la: adipopa, la data 2009-04-02 22:39:04De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 22:29:13ba da ,adi...poti makr incetini globalizarea...ia pune-ti intrebarea...oare nu ar fii mai bine k romania sa se declare in neutralitate si sa iese din nato?...ce avem noi de castigat de pe urma nato?...sau...ce am avea de pierdut dak am iesi?... alternativa e sa urmam modelul autriei,suediei,finlandei si irlandei.....nu suntem in stare de raboi...si nici nu avem divergente de genul *revizionism* cu niciun stat...aliantele militare sunt bune pe timp de razboi...pe timp de pace nu-si au sensul!!!!..ba...din contra....incurk lumea aiurea...si oricum...la ce *garantii de securitate* ofera nato...ne putem lipsi fara niciun regret de el....uite ce se precizeaza in manualul nato....*dak unul dintre statele membre este atacat celelalte sunT obigate sa-i acorde sprijin militar DAK VOR CONSIDERA NECESAR SI CUM VOR CREDE DE CUVIINTA!!!!*..... |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:49
Mytcor, valoarea lui Origen ca lingvist m-a impresionat dintotdeauna. Dar comportamentul lui în anii de disgrație eclesială și mai ales anii de tortură îndurați sub Domițian m-au atins mult mai mult decât orice dispută teologică sau apologetică în care l-am admirat mai înainte.
|
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:53
De la: adipopa, la data 2009-04-02 22:32:45De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 22:23:35adi..atat timp cat tu nu poti sa spui cum se raporteaza omul la divinitate in teoria conspiratiei e absurd sa o numesti religie.... pantesimul sustine k dumnezeu se afla peste tot...dar....nu neaga existenta divinitatii...si stabileste relatia omului cu ea(aminteste-ti de spinoza....dak mai continua mult astia cu glabalizarea cred k vom ajunge si noi sa spunem k el *libertatea este intelegerea necesitatii*....) insa...teoria conspiratiei e profana...nu aduce in discutie divinitatea.... si nu aberez cu vaccinul....a fost o masura de sterilizare a populatiei.... si...suprapopularea nu e problema globului pamentesc ci doar a anumitor state...sa si-o rezolve cum stiu si sa nu mai intervina americanii peste tot!!!...acele state sunt state suverane!!! |
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 22:56
De la: adipopa, la data 2009-04-02 22:49:28Mytcor, valoarea lui Origen ca lingvist m-a impresionat dintotdeauna. Dar comportamentul lui în anii de disgrație eclesială și mai ales anii de tortură îndurați sub Domițian m-au atins mult mai mult decât orice dispută teologică sau apologetică în care l-am admirat mai înainte. Multumesc.!.. poti sa-mi recomanzi ceva bibliografie ?... |
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 23:29
De la: eclaudesvd, la data 2009-04-02 22:46:34Ioana... este usor sa inventam teorii ale conspiratiei in loc sa ne asumam greselile si sa incercam sa facem ceva concret acolo unde traim. Credinta se incearca in momentele mai dificile ale vietii. Dumnezeu este cel care conduce lumea si noi daca nu credem asta o sa devenim paranoici. Daaa???? Ia mergi pe topicul lui Mytcor cu atrocitățile...și-ai să vezi cum susține unul sus și tare că de fapt D-zeu l-a lăsat pe Satan să-și facă de cap p-aci pe Terra și că el conduce Pământul...
Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
|
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 23:30
De la: adipopa, la data 2009-04-02 22:44:10De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 22:35:20uite k...eu pot sa demonstrez teoria conspiratiei...si am facut-o mai sus!!! Deci...trăiască prezervativul!!!!
|
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 23:33
De la: mytcor, la data 2009-04-02 22:56:26De la: adipopa, la data 2009-04-02 22:49:28Mytcor, valoarea lui Origen ca lingvist m-a impresionat dintotdeauna. Dar comportamentul lui în anii de disgrație eclesială și mai ales anii de tortură îndurați sub Domițian m-au atins mult mai mult decât orice dispută teologică sau apologetică în care l-am admirat mai înainte. Origene, Scrieri Alese, Vol. III : Despre Principii. Convorbiri cu Heraclide. Exortație la martiriu, Traduceri de T. Bodogae, N. Neaga, Zorica Lațcu, C. Galeriu, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1984. John Meyendorff, Teologia bizantină, traducere de Alexandru I. Stan, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă al Bisericii Ortodoxe Române,1996 Ioan M. Bota, Patrologia, ediția a II-a, Viața Creștină, Cluj-Napoca, 2002
|
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 23:39
De la: dora_visinescu, la data 2009-04-02 23:29:05De la: eclaudesvd, la data 2009-04-02 22:46:34Ioana... este usor sa inventam teorii ale conspiratiei in loc sa ne asumam greselile si sa incercam sa facem ceva concret acolo unde traim. Credinta se incearca in momentele mai dificile ale vietii. Dumnezeu este cel care conduce lumea si noi daca nu credem asta o sa devenim paranoici. Dora Visinescu... fiecare e liber sa creada in ce doreste si sa traiasca cum crede el ca e mai bine. Daca el crede ca Dumnezeu e sadic incat sa/l lase pe Satan pe pamant sa-si faca de cap e problema lui. Fiecare gasim cate o scuza si justificam raul intr0un anumit mod. Nu noi suntem vinovati, ceilalti sunt! Nu e primul si nici ultimul care sustine aceasta idee! Fiecare cu experienta lui Dora. |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 23:39
Mytcor, pe lângă ce ți-a recomandat Dora (și din lista ei l-aș sublinia pe Meyendorff pe care l-am citit în facultate), aș mai face două remarci. O cărticică bună cu care eu am început (și pe care încă o mai am în bibliotecă) este Henry Chadwick, Early Christian Thought (despre Origen, dar și Iustinian și Clement). Probabil însă că acum găsești pe Internet foarte multe pagini dedicate lui Origen; și, fiind bineînțeles un părinte latin, un site foarte bun este cel al enciclopediei catolice New Advent (www.newadvent.org/cathen/11306b.htm).
|
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 23:40
De la: dora_visinescu, la data 2009-04-02 23:29:05De la: eclaudesvd, la data 2009-04-02 22:46:34Ioana... este usor sa inventam teorii ale conspiratiei in loc sa ne asumam greselile si sa incercam sa facem ceva concret acolo unde traim. Credinta se incearca in momentele mai dificile ale vietii. Dumnezeu este cel care conduce lumea si noi daca nu credem asta o sa devenim paranoici. |
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 23:41
De la: adipopa, la data 2009-04-02 23:39:47Mytcor, pe lângă ce ți-a recomandat Dora (și din lista ei l-aș sublinia pe Meyendorff pe care l-am citit în facultate), aș mai face două remarci. O cărticică bună cu care eu am început (și pe care încă o mai am în bibliotecă) este Henry Chadwick, Early Christian Thought (despre Origen, dar și Iustinian și Clement). Probabil însă că acum găsești pe Internet foarte multe pagini dedicate lui Origen; și, fiind bineînțeles un părinte latin, un site foarte bun este cel al enciclopediei catolice New Advent(www.newadvent.org/cathen/11306b.htm). mai recomanda si mie un articol despre ...ce vrei tu.....
|
|
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 23:50
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 23:41:18mai recomanda si mie un articol despre ...ce vrei tu..... ...pe echilibru de exemplu. Ioana, sunt atât de multe lucruri bune la tine. Dar dezechilibru le întunecă pe toate. M-am obișnuit deja cu naivitatea debordantă cu care îmbrățișezi teoria conspirației mondiale - chit că e incompatibilă cu vocația de istoric. Dar acum și cu poziția ta antagonică față de vaccinul împotriva cancerului de col uterin (unde sigur nu ești singură) parcă nu mai pot vedea unde se termină verigile slabe... Nici nu știu practic ce să-ți mai răspund. ![]() Dora, mai zgâlțâie-o tu! Că eu mai bine mă culc... Noapte bună!
|
|
Fosta membra 9am.ro 2192 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 23:54
De la: adipopa, la data 2009-04-02 23:50:43De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-02 23:41:18mai recomanda si mie un articol despre ...ce vrei tu..... e prea tarziu ..Adi...deja crede cu tarie in convingerele sale...am incercat si noi cat am putut...dar nu vrea "Marioara:..ce sa-i faci? o acceptam asa cum este ..alta solutie nu avem.
|
|
Fosta membra 9am.ro 2192 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 2 Aprilie 2009, ora 23:56
De la: adipopa, la data 2009-04-02 22:49:28Mytcor, valoarea lui Origen ca lingvist m-a impresionat dintotdeauna. Dar comportamentul lui în anii de disgrație eclesială și mai ales anii de tortură îndurați sub Domițian m-au atins mult mai mult decât orice dispută teologică sau apologetică în care l-am admirat mai înainte. Adi...ajuta-ma si pe mine te rog cu ceva carti (surse) mai bune in a-l studia si eu pe Origen... |
|
|
|

Daaa???? Ia mergi pe topicul lui Mytcor cu atrocitățile...și-ai să vezi cum susține unul sus și tare că de fapt D-zeu l-a lăsat pe Satan să-și facă de cap p-aci pe Terra și că el conduce Pământul...