back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi Âși discuta biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?

Pagini: << 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 >> Sari la pagina:

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 20:26

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-19 19:05:27adevăr perfect, bunătate perfectă, dreptate perfectă

pleonasm!!!
*adevar,bunatate,dreptate*...sunt idei eterne si perfecte....valori!!!

Ioana, sunt într-adevăr adjective care nu admit grade de comparație (e.g., absolut, unic, brut, viu), dar cele enumerate de mine nu se numără printre ele.

Adjectivele 'adevărat, bun, drept' admit totuși grade de comparație de egalitate, superioritate, inferioritate.

Prin urmare, a spune că Dumnezeu este adevărat, bun și drept admite și superlativul absolut, exprimat locuționar cu ajutorul cuvântul ‘perfect’: Dumnezeu este perfect adevărat, perfect bun și perfect drept.

E un mod (retoric) de a intesifica la maxim o calitate sau un atribut. Cu Dumnezeu se poate lucrul acesta pentru că el este o ființă infinită și perfectă.

Gândește-te numai la argumentul ontologic propus de Anselm și dezvoltat de Leibniz, Spinoza, etc., iar în zilele noastre apărat extraordinar de filosofi precum Alvin Plantinga de la Notre Dame.

Premisa acestui argument, dacă îți amintești din orele de filosofie de la liceu, este c㠒Dumnezeu este ființa decât care altceva mai mare nu poate fi conceput’ și reprezintă, din punct de vedere gramatical, predicarea existenței absolute.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 21:26

De la: adipopa, la data 2009-03-19 20:26:21
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-19 19:05:27adevăr perfect, bunătate perfectă, dreptate perfectă

pleonasm!!!

*adevar,bunatate,dreptate*...sunt idei eterne si perfecte....valori!!!

Ioana, sunt într-adevăr adjective care nu admit grade de comparație (e.g., absolut, unic, brut, viu), dar cele enumerate de mine nu se numără printre ele.

Adjectivele 'adevărat, bun, drept' admit totuși grade de comparație de egalitate, superioritate, inferioritate.

Prin urmare, a spune că Dumnezeu este adevărat, bun și drept admite și superlativul absolut, exprimat locuționar cu ajutorul cuvântul ‘perfect’: Dumnezeu este perfect adevărat, perfect bun și perfect drept.

E un mod (retoric) de a intesifica la maxim o calitate sau un atribut. Cu Dumnezeu se poate lucrul acesta pentru că el este o ființă infinită și perfectă.

Gândește-te numai la argumentul ontologic propus de Anselm și dezvoltat de Leibniz, Spinoza, etc., iar în zilele noastre apărat extraordinar de filosofi precum Alvin Plantinga de la Notre Dame.

Premisa acestui argument, dacă îți amintești din orele de filosofie de la liceu, este c㠒Dumnezeu este ființa decât care altceva mai mare nu poate fi conceput’ și reprezintă, din punct de vedere gramatical, predicarea existenței absolute.

iti raspund si mesajelor de pe topicul asta pentru k imi face placere sa vb cu tine( )

ba da...adevarat nu are grad de comparatie...eu asa stiu....ceva e *adevarat* sau *fals*...nu cred k exista nuante....

insa..eu nu ma refeream la adjective...ma refeream la idei....acelea kr sunt eterne si perfecte si kr la radul lor devin modele pentru lucrurile trecatoare si imperfecte....

tu spuneai ceva de genul *adevar perfect* sau *bunatate perfecta*...ceea ce e un pleonasm....ideile sunt in mod automat perfecte.....ma refer la valori,adi...adevarul sau bunatatea sunt valori....

dar...cum stii tu..... ...am zis si eu......dar...dak nu e corect...n-are nimik.....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 21:41

Hei, adevărat admite gradul de comparație de egalitate: X este tot atât de adevărat ca Y. De aceea, este posibil să folosim intensificarea absolută în cazul lui Dumnezeu. Ideile din spatele acestor adjective nu sunt eterne și perfecte - decât eventual în sensul că o ființă eternă și perfectă întrunește în mod absolut aceste proprietăți. Dar proprietățile sunt contingente (adică nu au o ontologie propie) pentru că nu pre-există cumva separat de Dumnezeu.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 21:54

De la: adipopa, la data 2009-03-19 21:41:48Hei, adevărat admite gradul de comparație de egalitate: X este tot atât de adevărat ca Y. De aceea, este posibil să folosim intensificarea absolută în cazul lui Dumnezeu. Ideile din spatele acestor adjective nu sunt eterne și perfecte - decât eventual în sensul că o ființă eternă și perfectă întrunește în mod absolut aceste proprietăți. Dar proprietățile sunt contingente (adică nu au o ontologie propie) pentru că nu pre-există cumva separat de Dumnezeu.

nu.adi..tu nu intelegi faptul k nu te refereai la adjective cand am intrat eu in discutie cu tine ci la valori!!!...*adevarul*,*binele*,*frumosul*...astea sunt valori!!!.....deci...automat sunt perfecte....!!!!

ps:mi se pare aiurea....*x e mai adevarat decat Y*...da-mi exemplu....!!!...si te cred....

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:37

nu.adi..tu nu intelegi faptul k nu te refereai la adjective cand am intrat eu in discutie cu tine ci la valori!!!...*adevarul*,*binele*,*frumosul*...astea sunt valori!!!.....deci...automat sunt perfecte....!!!!

ps:mi se pare aiurea....*x e mai adevarat decat Y*...da-mi exemplu....!!!...si te cred....

Ioana sunt valori, adevarat, dar valori relative la nivel uman si perfecte la nivel divin. Ceea ce pentru tine poate fi adevar, bine sau frumos pentru mine poate sa fie minciuna, rau si urat. Numai in Dumnezeu sunt perfecte. Nu sunt automat perfecte pentru noi oamenii. O valoare este perfecta in masura in care ea se concretizeaza in fapte bune. Insa binele poate fi inteles intr-un mod de o persoana si vazut rau de o alta.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:39

De la: eclaudesvd, la data 2009-03-19 22:37:48nu.adi..tu nu intelegi faptul k nu te refereai la adjective cand am intrat eu in discutie cu tine ci la valori!!!...*adevarul*,*binele*,*frumosul*...astea sunt valori!!!.....deci...automat sunt perfecte....!!!!

Ioana sunt valori, adevarat, dar valori relative la nivel uman si perfecte la nivel divin. Ceea ce pentru tine poate fi adevar, bine sau frumos pentru mine poate sa fie minciuna, rau si urat. Numai in Dumnezeu sunt perfecte. Nu sunt automat perfecte pentru noi oamenii. O valoare este perfecta in masura in care ea se concretizeaza in fapte bune. Insa binele poate fi inteles intr-un mod de o persoana si vazut rau de o alta.

ce sa mai zic...sunt de acord....ai dreptate!!!

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:42

De la: eclaudesvd, la data 2009-03-19 22:37:48nu.adi..tu nu intelegi faptul k nu te refereai la adjective cand am intrat eu in discutie cu tine ci la valori!!!...*adevarul*,*binele*,*frumosul*...astea sunt valori!!!.....deci...automat sunt perfecte....!!!!

Adevărat!

Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:44

CORECT!...asa este..si am patit-o de nenumarate ori, in viata de zi cu zi, ceea ce credem eu ca este bine pentru mine, putea fi rau pentru altul, sau chiar invers..cee ce credem ca voi face un bine altuia..de fapt pute fi un rau acestuia sau chiar mie insami!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:46

Exemplu: iubirea față de Dumnezeu trebuie să fie tot atât de adevărată ca iubirea față de semen. (Am făcut totodată și o afirmație teologică).

Da. Am folosit forma substantivizată a adjectivelor, dar nu văd problema ta. Iată originalul:

Dumnezeu este, prin definiție, infinit și perfect. Toate atributele sale (inclusiv cele morale) sunt perfecte: adevăr, bunătate, dreptate perfectă.

Cred că trebuie să protestez din nou: nu-mi mai luați cărămizile din zid!

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:49

pana nu recent, aveam prostul obicei sau acea dorinta arzatoare de aface un bine...pana cand mi-am invata f bine LECTIA! Nu interveni cu binele tau in viata altuia...nu ai de unde stii, chiar daca la baza era o intentie buna, ca ecel bine poate fi masurat corect in favoarea celui pe care il ajuti!
Mi-a trrebuit mult tim sa inteleg acest lucru..si asta dupa ce am pierdut o prietenie frumoasa, fa binele atunci cand ti se cere! si punct!

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:50

De la: adipopa, la data 2009-03-19 22:46:58Exemplu: iubirea față de Dumnezeu trebuie să fie tot atât de adevărată ca iubirea față de semen. (Am făcut totodată și o afirmație teologică).

Da. Am folosit forma substantivizată a adjectivelor, dar nu văd problema ta. Iată originalul:

Dumnezeu este, prin definiție, infinit și perfect. Toate atributele sale (inclusiv cele morale) sunt perfecte: adevăr, bunătate, dreptate perfectă.

Una este Dumnezeul, alta este OMUL...la Dumnezeu binele este absolut...la om, binele este relativ!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:50

Of, acum chiar mi-e ciudă. Mulțumesc, Eclaudesvd. Mi-am sfărmat atâta mintea cum să-i explic Ioanei un lucru simplu și vii tu cu o propoziție... Frumos, n-am ce zice!

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:52

De la: maressalul, la data 2009-03-19 10:13:32
De la: adipopa, la data 2009-03-19 09:45:18
De la: racukoto, la data 2009-03-19 09:35:34cu toata stina ..d-lui ...adipopa
Ati putea, succint, sa sustineti afirmatia facuta... "Dumnezeu însuși, ca ființă morală perfectă"
ma refer la......fiinta morala perfecta, in consensul provacarii dvs de a vi se ...descrie....moralitatea.
Numai daca distinsa dvs. personalitate se va fi aplecat spre ..luminarea unui...intunecat.

Racukoto, sunt dispus să dezvolt acest subiect dacă îmi spui ce anume nu înțelegi din expresia citată. Dumnezeu este, prin definiție, infinit și perfect. Toate atributele sale (inclusiv cele morale) sunt perfecte: adevăr, bunătate, dreptate perfectă.

AdiPopa... ma vad nevoit sa-ti dau un sfat. Tot citind ce ai scris mi-am dat seama ca ai inceput sa obosesti. Ai inceput sa scrii un pic fara directie. Nu mi-o lua in nume de rau. Iar cand am citit si ultimul tau post ... m-am convins.
Zici ca : " ... sunt perfecte : adevăr, bunătate, dreptate perfectă". Dupa dreptate nu mai trebuia continuat. Cuvantul perfect era deja inainte de ":". Si nu era decat 9:35 cand ai postat. Ai tot facut asfel de greseli in ultimele zile. Au tot "tras" toti de tine si cred ca te-au cam surmenat. Iti dau un sfat : 2 zile gata cu forumul. Daca ai putea sa stai deoparte 3 zile... ar fi si mai bine.

Daca ai putea sa stai deoparte 3 zile... ar fi si mai bine. cred ca e un sfat bun pentru toti forumistii!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:53

De la: adipopa, la data 2009-03-19 22:46:58Exemplu: iubirea față de Dumnezeu trebuie să fie tot atât de adevărată ca iubirea față de semen. (Am făcut totodată și o afirmație teologică).

aoleu,adi...intram in alta discutie....poi...nu poti compara iubirea de tip agape(fata de dumnezeu) cu cea fata de semen(de exemplu cu cea erotik)....

ma refeream la volorile alea eterne si perfecte kr devin modele pentru lucrurile trecatoare si imperfecte ...valorile alea absolute spre kr omul trebuie sa tinda in permanenta....
si...da...valorile alea eterne si perfecte se gasesc doar la dumnezeu....dar...omul trebuie sa tinda spre ele.....
credeam k la ele te-ai referit.....

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 22:55

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-19 22:53:23

aoleu,adi...intram in alta discutie....poi...nu poti compara iubirea de tip agape(fata de dumnezeu) cu cea fata de semen(de exemplu cu cea erotik)....

ma refeream la volorile alea eterne si perfecte kr devin modele pentru lucrurile trecatoare si imperfecte ...valorile alea absolute spre kr omul trebuie sa tinda in permanenta....
si...da...valorile alea eterne si perfecte se gasesc doar la dumnezeu....dar...omul trebuie sa tinda spre ele.....
credeam k la ele te-ai referit.....

eu am impresia ca mai mult voi va scrieti unul altuia..ma refer la tine Ioana si al Adi...sau ma insel eu...dar asa se pare! Cred ca va placeti, intr-un fel anume..sa zic la nivel spiritual...Vorba lui Eliade..doriti sa aveti acel "comert spiritual"

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:01

Am dreptate sau nu?

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:03

Scuze Adipopa nu doream sa ma bag prea mult in discutia dintre tine si Ioana, insa putina filosofie care am studiat-o in universitate a iesit intr-un moment de respiro lingvistic.
Ioana iti place Platon???
Valorile eterne care exista in Dumnezeu... spre ele trebuie sa tindem si noi...
valorile acestea sunt in inima noastra, in noi. Nu trebuie sa tindem spre Dumnezeu ca sa le descoperim, dar trebuie sa le descoperim cand ne relationam cu El si intre noi. Dumnezeu a sadit in inima omului binele, frumosul adevarul libertatea... Iubirea face parte din fiinta noastra nu e o valoare spre care tindem. Trebuie impartasita !

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:03

De la: mari_uka, la data 2009-03-19 23:01:10Am dreptate sau nu?

nu ai...mie mi-a cazut altul *drag*...mytcor!!!!

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:05

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-19 23:03:55

Adica ce vrei sa spui? Nu inteleg...adica cum "drag"...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:07

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-19 22:53:23aoleu,adi...intram in alta discutie....poi...nu poti compara iubirea de tip agape(fata de dumnezeu) cu cea fata de semen(de exemplu cu cea erotik)....

Cum să nu? Citând din Tora, Iisus spune că a iubi (αγαπαω) pe Dumnezeu este la fel de obligatoriu cu a iubi (αγαπαω) pe cel de lângă tine. În plus, nu oricine îți spune 'Te iubesc' presupune ceva erotic!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:08

Cam asa ceva.....

thecontaminated.com/wp-content/uploads/2008/01/coyote-and-road-r...">

N-asa, Joanna?

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:09

De la: adipopa, la data 2009-03-19 23:07:17
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-19 22:53:23aoleu,adi...intram in alta discutie....poi...nu poti compara iubirea de tip agape(fata de dumnezeu) cu cea fata de semen(de exemplu cu cea erotik)....

Cum să nu? Citând din Tora, Iisus spune că a iubi (αγαπαω) pe Dumnezeu este la fel de obligatoriu cu a iubi (αγαπαω) pe cel de lângă tine. În plus, nu oricine îți spune 'Te iubesc' presupune ceva erotic!
cat de putini inteleg asta!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:09

De la: eclaudesvd, la data 2009-03-19 23:03:51Scuze Adipopa nu doream sa ma bag prea mult in discutia dintre tine si Ioana, insa putina filosofie care am studiat-o in universitate a iesit intr-un moment de respiro lingvistic.
valorile acestea sunt in inima noastra, in noi. Nu trebuie sa tindem spre Dumnezeu ca sa le descoperim, dar trebuie sa le descoperim cand ne relationam cu El si intre noi. Dumnezeu a sadit in inima omului binele, frumosul adevarul libertatea... Iubirea face parte din fiinta noastra nu e o valoare spre care tindem. Trebuie impartasita !

uite....k cu tine ma inteleg.....insa nu le putem atinge....trebuie doar sa tindem spre ele...sunt modele perfecte...kr nu pot fii atinse de om...doar de dumnezeu....
nu stiu dak pot sa zic k mi-a placut platon...l-am studiat in liceu...nici makr nu a fost el cel mai mare filozof al antichitatii...a fost aristotel!!!!

ps:si iubirea e tot o valuare!!!

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:11

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-19 23:09:37
De la: eclaudesvd, la data 2009-03-19 23:03:51Scuze Adipopa nu doream sa ma bag prea mult in discutia dintre tine si Ioana, insa putina filosofie care am studiat-o in universitate a iesit intr-un moment de respiro lingvistic.

uite....k cu tine ma inteleg.....insa nu le putem atinge....trebuie doar sa tindem spre ele...sunt modele perfecte...kr nu pot fii atinse de om...doar de dumnezeu....
nu stiu dak pot sa zic k mi-a placut platon...l-am studiat in liceu...nici makr nu a fost el cel mai mare filozof al antichitatii...a fost aristotel!!!!

ps:si iubirea e tot o valuare!!!

iubirea..o evaluare..sau o valoare..ai vrut sa spui!

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:11

Cum Dumnezeu se poate EVALUA iubirea!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:12

De la: mytcor, la data 2009-03-19 23:08:04

Cam asa ceva.....

N-asa, Joanna?

ceva de genul.....

mariatu

320 mesaje

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:12

Domnul este Pastorul meu.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:13

De la: mari_uka, la data 2009-03-19 23:11:48Cum Dumnezeu se poate EVALUA iubirea!

nu ,maria...am vrut sa spun k e tot o valuare si ea....

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:13

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-19 23:12:03
De la: mytcor, la data 2009-03-19 23:08:04

Cam asa ceva.....

N-asa, Joanna?

ceva de genul.....

am inteles...va EVALUATI

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 19 Martie 2009, ora 23:14

Nu am afirmat ca iubirea nu ar fi o valoare! Am spus ca nu e o valoare spre care tindem. Putem iubi pe acest pamant. Nu e ceva intangibil.
referitor la platon...
nu stiu daca e mai mic decat Aristotel... Amandoi sunt importanti. Insa gandirea ta in ceea ce priveste valorile este platonic: lumea ideilor, lumea noastra... ideea de Bine si binele, ideea de Frumos si frumosul... Platon spunea ca traim intr-o lume in care ideile sunt o proiectie. Tu mergi pe aceeasi linie cu ceea ce ai afirmat. Eu doar am afirmat ca aceste valori sunt sadite in noi. Dumnezeu e perfect si valorile sunt in el la superlativ, insa ele exista si in noi.

Pagini: << 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi Âși discuta Biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?
Mergi la: