back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

481 mesaje
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 19:58

RELIGIA E OPIUMUL POPOARELOR!

mariatu

320 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 15 Martie 2009, ora 21:36

De la: dora_visinescu, la data 2009-03-15 17:42:37
De la: racukoto, la data 2009-03-15 17:31:05Interpretarea carei......Biblii. Fiecare religie *(afara de cele 2 inrudite, ortodoxa si catolica) are specimenul ei de "biblie", total diferita de la religie, la religie .
Cea ce prezinta fiecare religie nu este o ...interpretare ci un...ritual diferit fiecareia.
Poate sectele, daca le poti considera religii ,( reformatii, protestant, baptisti, calvinisti, penticostali, s.a.m.d.) se pot deosebi prin modul de interpretare al.....Bibliei, dar religiile mari sunt complet diferite. Singura caracteristica comuna lor este....DIVINITATEA, in fiecare acesta fiind ..carmuitorul suprem, care in generala are aceleasi trasaturi de "cracter"

Oricat ar fi de popular si oricat de repede s-ar raspandi Islamul, asa cum vom vedea, el nu este de la Dumnezeu si nu are o origine divina, in ciuda patimii cu care unii ar vrea sa-l apere!
In analizarea miscarilor religioase studierea trecutului istoric este aproape fara exceptie, revelatoare.
Dupa cum se stie istoria de inceput a Islamului a gravitat in jurul unui singur personaj central: Mahomed.
Mahomed s-a nascut in jurul anului 570 dupa Hristos, in orasul Mecca din Arabia. Tatal sau a murit chiar inainte de nasterea sa, iar mama lui, atunci cand el era in varsta de sase ani. Bineinteles ca nasterea sa nu a fost scutita de legenda. Dar daca nu am cunoaste influenta Crestinismului asupra vremii si asupra "profetului" insusi, poate povestirii nu i-am fi spus acum, "legenda"!
Astfel se spune ca, "noaptea nasterii lui a fost insemnata prin cutremure si mari evenimente(?!). Palatul puternicului Sosroes se darama complet; ingerii cerului erau in sarbatoare. Duhurile rele si demonii au observat lumini pe ceruri, care anuntau marea intamplare. Noul nascut era sarac, complet sarac in aceasta lume a desertului" ("Viata, Iubirile si Profetiile lui Mahomed, Creatorul Coranului", Th.Martas, Edit."Portile Orientului",Iasi 1994). Cu unele diferente descrierea nasterii lui Mahomed este izbitor de asemanatoare cu cea a lui Isus Hristos. Daca nu s-ar fi nascut cu 570 de ani dupa nasterea Domnului Isus, poate nu ar fi numai o legenda, si atunci relatarea nasterii lui ar fi fost originala.
Pe langa faptul ca nasterea lui Mahomed nu a fost profetita cu mii de ani mai dinainte ca cea a lui Hristos, el nu s-a nascut din fecioara, ca si Hristos, nu s-a nascut din poporul evreu, nu s-a nascut sub Legea lui Moise si in multe alte conditii pe care trebuia sa le implineasca trimisul lui Dumnezeu, conditii sau profetii pe care vreau sa vi le enumar, pe scurt.
Astfel, acesta trebuia sa fie:
* Samanta femeii care trebuia sa striveasca capul sarpelui.
* Samanta lui Avraam, Isaac si Iacov care sa binecuvanteze toate neamurile pamantului.
* "Profetul asemenea lui Moise" despre care Dumnezeu a spus "sa ascultati de el!"
* Copilul pe care ni-l va da Dumnezeu si care va avea o "domnie fara sfarsit".
* Cel care a fost strapuns si zdrobit pentru pacatele si faradelegile noastre si asupra Caruia Domnul a facut sa cada nelegiuirea noastra a tuturor.
* "Unsul" care sa fie "lepadat" dupa 483 de ani.
* Cel ce isi are "obarsia" din vesnicie si care stapaneste peste Israel si s-a nascut in Betleem, etc.

În toatã cartea Coranului întâlneºti Biblia, plagiatã! Deci, ca adevãr ...islamismul picã din start!
ar celelalte "mici" culte cum le-ai spus tu au de fapt foarte mulþi susþinãtori!

ai uitat esentialul

...SI Mahomed NU A INVIAT (CEL MAI IMPORTANT LUCRU-ESENTIAL)
Isus Hristos a inviat si traiseste la dreapta Tatalui.
Isus Hrstos nu are un mormant fiindca este VIU SI STA LA DREAPTA TATALUI.

Domnul este Pastorul meu.
Fosta membra 9am.ro

481 mesaje
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 21:40

RELIGIA E OPIUMUL POPOARELOR!

Fosta membra 9am.ro

37 mesaje
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 21:44

De la: freddythebestman, la data 2009-03-15 21:40:18RELIGIA E OPIUMUL POPOARELOR!

NU AI OBOSIT? NU VEZI CA NU REZOLV NIMIC CU SLOGANURILE TALE? O SA DESCOPERI TU INTR-O ZI CAT DE VIU SI ADEVARAT ESTE DUMNEZEU. INSA S-AR PUTEA SA FIE PREA TARZIU SA TE MAI POTI MANTUI.

racukoto

209 mesaje
Oras: Tulcea

Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:39

Dora, nu ma face sa cred ca incurci rau de tot ..geneza cu ...religia.
Cand vine vorba de geneza, pai draga fato, lumea asta este atat de plina de modele de geneza, ca biata geneza din Biblia ( partea aia care se numeste...Vechiul Testament ) este o poveste asa de ,,,nereligioasa ca ma si intreb cu de a devenit....canonica.
Partea.....contoversta a ...Bibliei canonice sunt textele de dupa.....Hristos. De aici lucrurile se incurca, se diversifica periculos, zic atat crestinii lui ...Isus , cat si crestinii lui Mahomed. Budisti sunt si ei intrun fel,,,crestini in felul lor, deoarece cred in ceva s.a.m.d.
Asa ca, draga mea nu esti de calibrul care sa ma faca sa-mi pun intrebari serioase asupra justeti interpretarilor mele asupra ...scrierilor religioase.

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:43

De la: racukoto, la data 2009-03-15 22:39:49Dora, nu ma face sa cred ca incurci rau de tot ..geneza cu ...religia.
Cand vine vorba de geneza, pai draga fato, lumea asta este atat de plina de modele de geneza, ca biata geneza din Biblia ( partea aia care se numeste...Vechiul Testament ) este o poveste asa de ,,,nereligioasa ca ma si intreb cu de a devenit....canonica.
Partea.....contoversta a ...Bibliei canonice sunt textele de dupa.....Hristos. De aici lucrurile se incurca, se diversifica periculos, zic atat crestinii lui ...Isus , cat si crestinii lui Mahomed. Budisti sunt si ei intrun fel,,,crestini in felul lor, deoarece cred in ceva s.a.m.d.
Asa ca, draga mea nu esti de calibrul care sa ma faca sa-mi pun intrebari serioase asupra justeti interpretarilor mele asupra ...scrierilor religioase.

Dacã nu aº fi citit atât Biblia cât ºi Coranul...aº fi tãcut din gurã. Dar am vãzut eu, cu ochii mei cum Coranul...nu face altceva decât sã plagieze Biblia, sã înfloreascã ºi sã mai ºi rãstãlmãceascã.
Vrei sã spui cã nu-l întâlneºti pe Avraam sau pe Isus în Coran??? Doar cã li se dã altã menire....

Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:56

Racukoto, se pare cã nu m-am fãcut înþeleasã....eu nu sunt o credulã sau o credincioasã! Am citit doar pentru informare ºi nu am descoperit în Biblie sau în Coran, un Dumnezeu demn de a fi venerat ºi iubit!
Pentru mine prea puþin conteazã cine a scris Biblia....pentru mine conteazã conþinutul care nu concordã cu ceea ce ar trebui sã fie, adevãrate valori umane!
ªi încã ceva. Nu poþi sã rupi un capitol din Biblie (Geneza), care pentru creºtini înseamnã originea vieþii pe Terra plus rãspunsul la alte întrebãri de naturã existenþialã, doar pentru cã þie þi se pare "nereligioasã". Dimpotrivã, este cât se poate de religioasã, pentru cã il prezintã pe Dumnezeu ºi creaþia acestuia.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:10

De la: dora_visinescu, la data 2009-03-15 22:56:32Racukoto, se pare cã nu m-am fãcut înþeleasã....eu nu sunt o credulã sau o credincioasã! Am citit doar pentru informare ºi nu am descoperit în Biblie sau în Coran, un Dumnezeu demn de a fi venerat ºi iubit!
Pentru mine prea puþin conteazã cine a scris Biblia....pentru mine conteazã conþinutul care nu concordã cu ceea ce ar trebui sã fie, adevãrate valori umane!
ªi încã ceva. Nu poþi sã rupi un capitol din Biblie (Geneza), care pentru creºtini înseamnã originea vieþii pe Terra plus rãspunsul la alte întrebãri de naturã existenþialã, doar pentru cã þie þi se pare "nereligioasã". Dimpotrivã, este cât se poate de religioasã, pentru cã il prezintã pe Dumnezeu ºi creaþia acestuia.

Pai DA !...n-ai respectat unghiul, ai vazut ce a spus Sefuuu !

dar aici pe langa unghiul de inclinatie mai ai nevoie si de cel de derivatie si elevatie Dora, altfel n-ai sa baleezi geostationara de la Est la Vest, ce naiba !....

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:12

De la: mytcor, la data 2009-03-15 23:10:26
De la: dora_visinescu, la data 2009-03-15 22:56:32Racukoto, se pare cã nu m-am fãcut înþeleasã....eu nu sunt o credulã sau o credincioasã! Am citit doar pentru informare ºi nu am descoperit în Biblie sau în Coran, un Dumnezeu demn de a fi venerat ºi iubit!

Pai DA !...n-ai respectat unghiul, ai vazut ce a spus Sefuuu !

dar aici pe langa unghiul de inclinatie mai ai nevoie si de cel de derivatie si elevatie Dora, altfel n-ai sa baleezi geostationara de la Est la Vest, ce naiba !....

mytcor....tu nu ai incercat vreodata sa descoperi ortodoxia?

9am12104

1 mesaj
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:18

Dumnezeu este singurul care merita sa i se aduca toata cinstea, toata lauda si toata inchinarea. Omul ,nu este decat o mana de tarana.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:18

Mytcor, cu derivaþia mã descurc, dar pentru baleare, balizaje ºi elevaþie sunt destui pe topicurile "credicioºilor".....
Am zis io cã mai lipseºte sã dau "versete"

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:26

deci...nu vrei nici makr sa incerci....:(

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 16 Martie 2009, ora 08:59

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-15 17:27:13
De la: dora_visinescu, la data 2009-03-15 17:25:28Ioana....aºa nu convingi pe nimeni. Sfatul meu, trage adânc aer în piept ºi nu mai gândi în stil conspiraþionist sau prin intermediul inimii!
Te rog, de dragul adevãrului....apeleazã la stilul lui Adi Popa.

o sa incerc sa fiu mai calma....

si eu te sustin...vei avea mai multi sustinatori folosin limbajul echilbart si pozitiv! Cu un limbaj echilibrat, nonviloent, esti mai convingator, si altfel este primit mesajul tau de catre interlocutor!
Bafta!

Fosta membra 9am.ro

195 mesaje

Postat pe: 16 Martie 2009, ora 12:22

Salutate "natiune". ma gandisem sa va scriu mai multe dar dupa ce am vazut ce a ajuns topicul asta... ma abtin ...momentan. Poate o sa vi se para interesant ... a mai aparut un documentar din seria zeitgeist :

video.google.com/videoplay?docid=3932487043163636261

yonex84eu

90 mesaje

Postat pe: 16 Martie 2009, ora 17:40

Chiar sunt curiasa de o chestie:Da de ce intr-o discutie trebuie neaparat sa existe brutalitatea si jicnirile?Mi-e si frica sa raspund la cite-o intrebare ca sa nu fiu jicnita.Mai oameni dragi fiti si voi mai cumpatati cu vorbele fratilor ca treaba e grava daca inca subtem la acest nivel!Va multumesc.

symy1

4661 mesaje
Oras: Zalau

Postat pe: 16 Martie 2009, ora 17:59

Va mai asteptam...!!!

symy-apocalipsa.blogspot.ro
Dan_B

16 mesaje
Oras: Pascani

Postat pe: 16 Martie 2009, ora 20:01

Andipopa
Da, Biblia are si valoare literara.Ideile ei sunt insa mult mai profunde. Mesajele ei sunt pentru salvarea noastra, ele trebuie sa ne indemne la cercetare sufleteasca.
Cel mai bun prieten al nostru, adica Dumnezeu ne-a dat cartea asta sa Il cunoastem pe El. "Spune-mi ce prieteni ai, ca sa-ti spun cine esti".
Daca spunem ca ne intereseaza Isus Hristos si vrem sa ne imprietenim cu El, una din caile cele mai sigure este sa studiem Biblia.
"Cercetati Scripturile caci ele marturisesc despre Mine..."Ioan 5, 39.
Unele carti ale Bibliei au fost scrise in versuri: Psalmii, Proverbele, Cantarea cantarilor dar chiar daca traducerea romana nu reda muzicularitatea originala, nu se poate sa citesti un psalm si sa nu intelegi ca e ceva deosebit acolo. Stii de ce? Pentru ca iti vorbeste Dumnezeu prin el.

Fosta membra 9am.ro

1639 mesaje
Oras: Mangalia

Postat pe: 16 Martie 2009, ora 20:42

Orice credincios care citeste atent Biblia isi da seama repede ca este o diferenta intre cele scrise in Biblie si cele propagate de catre biserici. Bisericile cred ca detin puterea de-a interpreta Biblia dupa bunul plac. Ele si-au autoproclamat abuziv autoritatea de a spune ca nu este totdeauna asa cum spune Biblia, ci si cum ne spune asa-zisa "Traditie" (falsurile din textele canonice, adaugirile nebiblice posttestamentare, "portita" prin care bisericile au introdus in practica de zi cu zi felurite erezii, spunând ca acestea ar veni de la Dumnezeu !). Iata-le:

300 d.C. - Rugaciuni pentru morti
300 d.C. - Facerea semnului crucii
375 d.C. - Inchinarea la sfinti si la îngeri
394 d.C. - Instituirea împartasaniei
431 d.C. - Maria este proclamata divina
500 d.C. - Preotii incep sa se imbrace altfel decât laicii
526 d.C. - Maslul
593 d.C. - Invatatura despre purgatoriu
600 d.C. - Liturghia este tinuta in limba latina
600 d.C. - Rugaciuni adresate Mariei
607 d.C. - Bonifaciu III este proclamat cel dintâi Papa
709 d.C. - Sarutarea papucului papal
786 d.C. - Inchinarea la imagini si la relicve
850 d.C. - Folosirea apei sfintite
995 d.C. - Canonizarea sfintilor morti
998 d.C. - Postul de vineri si din preajma sarbatorilor mari
1079 d.C. - Celibatul preotilor
1090 d.C. - Rugaciuni pe bani
1184 d.C. - Inchizitia
1190 d.C. - Vânzarea indulgentelor
1215 d.C. - Transubstantierea
1229 d.C. - Biblia este interzisa laicilor
1439 d.C. - Doctrina celor sapte sacramente
1508 d.C. - "Ave Maria" este aprobata ca rugaciune liturgica
1545 d.C. - Traditia are aceiasi autoritate ca si Biblia
1546 d.C. - Adaugarea unor apocrife la Biblie
1854 d.C. - Doctrina conceptiei imaculate a Mariei
1870 d.C. - Infailibilitatea papala
1950 d.C. - Doctrina inaltarii la cer a Mariei
1965 d.C. - Maria proclamata ca Mama a Bisericii

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 16 Martie 2009, ora 21:59

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 16 Martie 2009, ora 22:00

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 16 Martie 2009, ora 23:45

nu mai gasesc topicul *iisus hristos nu vrea sa avem cipuri*....
cred k l-a sters administratorul.....
imbecilul pamantui nu a sters contul lui freddy....dar cele mai interesante topicuri se grabeste sa le strearga!!!!
sa mai zik adi popa k nu crede in conspiratii......

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 16 Martie 2009, ora 23:49

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-16 23:45:10nu mai gasesc topicul *iisus hristos nu vrea sa avem cipuri*....
imbecilul pamantui nu a sters contul lui freddy....dar cele mai interesante topicuri se grabeste sa le strearga!!!!

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 16 Martie 2009, ora 23:50

De la: CAMELYA_, la data 2009-03-16 20:42:07 Orice credincios care citeste atent Biblia isi da seama repede ca este o diferenta intre cele scrise in Biblie si cele propagate de catre biserici. Bisericile cred ca detin puterea de-a interpreta Biblia dupa bunul plac. Ele si-au autoproclamat abuziv autoritatea de a spune ca nu este totdeauna asa cum spune Biblia, ci si cum ne spune asa-zisa "Traditie" (falsurile din textele canonice, adaugirile nebiblice posttestamentare, "portita" prin care bisericile au introdus in practica de zi cu zi felurite erezii, spunând ca acestea ar veni de la Dumnezeu !). Iata-le:

526 d.C. - Maslul
1184 d.C. - Inchizitia

Camelya, tu þii sã fii crucificatã?
Arsã pe rug?
Ucisã cu pietre?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 16 Martie 2009, ora 23:52

De la: dora_visinescu, la data 2009-03-16 23:49:09
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-16 23:45:10nu mai gasesc topicul *iisus hristos nu vrea sa avem cipuri*....

poi...dupa calculele mele urmatorul topic kr va fii sters este *sa ne cunoastem credinta ortodoxa*....
ramane de vazut dak am calculat bine......

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 17 Martie 2009, ora 00:00

k sa moara de ciuda administratorul am deschis eu iar topicul!!!!

opris_anna_maria

228 mesaje
Oras: Oradea

Postat pe: 17 Martie 2009, ora 00:07

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-17 00:00:30k sa moara de ciuda administratorul am deschis eu iar topicul!!!!

lorduljohn

499 mesaje
Postat pe: 17 Martie 2009, ora 01:15

Chiar as fi dorit o discutie-culta- din punct de vedere literar al Bibliei, eventual comparativ cu Cartile de baza ale altor religii (nu credinte ), dar se pare ca nu e posibil din cauza atator semidocti , habotnici si indictrinati.
Dintre toti cel mai mult ma sperie modul cum ganeste joana care are numai 21 de ani si este indoctrinata in ultimul hal !
Sa auzim de bine !

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 17 Martie 2009, ora 08:50

De la: lorduljohn, la data 2009-03-17 01:15:44Chiar as fi dorit o discutie-culta- din punct de vedere literar al Bibliei, eventual comparativ cu Cartile de baza ale altor religii (nu credinte ), dar se pare ca nu e posibil din cauza atator semidocti , habotnici si indictrinati.
Dintre toti cel mai mult ma sperie modul cum ganeste joana care are numai 21 de ani si este indoctrinata in ultimul hal !
Sa auzim de bine !

dar este deschis un topic...istoria religiilor..pe general..acolo poti sa vii cu orice informatie certa din intreaga istorie a religiilor..fara indoctrinari!

Fosta membra 9am.ro

1639 mesaje
Oras: Mangalia

Postat pe: 17 Martie 2009, ora 09:15

De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-16 23:50:18
De la: CAMELYA_, la data 2009-03-16 20:42:07 Orice credincios care citeste atent Biblia isi da seama repede ca este o diferenta intre cele scrise in Biblie si cele propagate de catre biserici. Bisericile cred ca detin puterea de-a interpreta Biblia dupa bunul plac. Ele si-au autoproclamat abuziv autoritatea de a spune ca nu este totdeauna asa cum spune Biblia, ci si cum ne spune asa-zisa "Traditie" (falsurile din textele canonice, adaugirile nebiblice posttestamentare, "portita" prin care bisericile au introdus in practica de zi cu zi felurite erezii, spunând ca acestea ar veni de la Dumnezeu !). Iata-le:

526 d.C. - Maslul
1184 d.C. - Inchizitia

Camelya, tu þii sã fii crucificatã?
Arsã pe rug?
Ucisã cu pietre?

Nu vreau sa fiu crucificata, arsa pe rug sau ucisa cu pietre????

Nu poti sa fi mai indulgent un pic?

Fosta membra 9am.ro

195 mesaje

Postat pe: 17 Martie 2009, ora 14:21

@Adipopa :

De acord. Nu cred cã am abuzat vreodatã de subiectul religios.

El apare însã deseori în coversaþiile oamenilor care posteazã pe 9am. De regulã mã întristeazã tonul ºi tipul discursului. ªi nu ºtiu de ce mã încãpãþânez sã rãmân ºi sã intervin din când în discuþii.

Stiu eu de ce te "incapatanezi" ... pt ca nu vei gasii ideile de aici in nici o conversatie academica. "Neacademicii" spun multe ... pe langa adevar/logica... dar din cand in cand induc si idei PROFUNDE.

Poate pentru cã mi-aº dori ca academia sã coboare la acest nivel de interacþiune de stradã. Sã suporte ºi sã reziste la tirul de întrebãri ilogice, înjurãturi mascate ºi contra-argumente ºubrede. Poate de aceea am rãmas.

Chestia cu interbari ilogice este relativa. Doar pt ca exista oameni care au pareri subrede nu inseamana ca sunt ilogice. Gandindu-ne la evolutie... si tu ai granada de intrebari. Aceste intrebari puse altor academicieni peste 50 de ani ... vor parea subrede. Asta nu inseama ca esti ilogic acum. Deci... treaba este relativa.

Ma mai iau o data de titlul topicului tau :
"Putem citi... " si zic ...NORMAL... ca doar nu suntem analfabeti.
Ambiguitatea tittlui tau ... nu da bine. Ar fi trebuit ceva de genul ... "Citind biblia......."

Maressal, Biblia înseamnã în primul rând o culegere de cãrþi. Orice altceva am spune despre Biblie, ea este o operã literarã. De aceea noþiuni de gen literar (cu care te-am obosit pe ortodoxie), de organizare narativã (sau plot), de figuri de stil sau procedee artistice (hendiadã, metonimie, etc.) sunt foarte importante. O lectura biblicã atentã la stil, intenþie, forme narative nu poate decât sã ne îmbogãþeascã aprecierea faþã de autorul ultim al acesteia, Dumnezeu, inspiratorul scriitorului uman.

Mda ...se pare ca terbuie sa incep cu o mica istorioara. Eram la un laborator , cand eram in facultate, si aveam un prof care ne expluci servleti (nu conteaza ce sunt). Era bazat omul ..studiase mult ..isi dadea si un doctorat. La un moment dat isi opreste respiratia, priveste in gol si zice : Servletii?... servletii sunt un UNIVERS. Asa ii se pareau lui.
in aceeasi ordine de idei eu am jucat un joc ( Starcraft) timp de 10 ani... cateodata si 16 ore pe zi. Daca m-a intreba cineva acum despre Starcraft... as avea aceasi atitudine... si as zice ...Starctaft?... Starcraft este un UNIVERS.

Acelasi lucru ti se intampla si tie cu biblia... ai depasit stadiul de biblie doar ca literatura... ai ajuns la gen literar, figuri de stil, atentie sporita la stil, intentie, aprecierea faþã de autorul ultim al acesteia ... si multe altele. Biblia a devenit, pt tine, acel UNIVERS pe care l-am definit mai sus. Imi zicei sa las caramizile ... si sa vad totul ca un intreg. Pai daca imi dai mie sfatul asta ...atunci tu de ce insisti pe cazamizile bibliei(gen literar, figuri de stil, intentie...). Pai vezi cum ajungi la "vorba mea".

Oricum , este o mare problema. Citim noi biblia ...dar daca nu putem dovedii ca este si reala... atunci avem o problema MARE. Intr-o lume reala...daca gandesti abstract... asa cum vrea biblia... ajungi ori fanatic, nebun, deplasat... ori ateu. Cred ca intai terbuia sa deschizi un topic cu "adevarul despre biblie" si abia apoi topicul asta. De ce sunt "milioane" de topicuri cu credinta/religie? Pt ca baza este SUBREDA RAU, prea interpretabila, ireala, nedemonstrata. Asta e problema.
Vreau sa-mi raspunzi sincer la o intrebare ... Tu cand ai facut topicul asta CHIAR AI CREZUT ca se va ajunge la un conses si ORICINE ar citii ce scrie aici nu va putea sa combata biblia? Si daca raspunsul este NU ... atunci ... pot spune ca este un topic sa "alungam plictiseala".

Pagini: << 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: