back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 19 August 2009, ora 02:50

De la: nastasemihail, la data 2009-08-19 02:46:17
De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 02:38:59
De la: karpov, la data 2009-08-19 02:34:14
De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 02:32:03
De la: karpov, la data 2009-08-19 02:24:20
De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 02:16:41
De la: karpov, la data 2009-08-19 02:14:15
De la: karpov, la data 2009-08-19 02:06:38
De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 02:00:03ei, florine...uite cã nu am somn....
sunt în vacanțã și-mi permit sã stau pe forum cât vreau

sunt adi popa -am intrat pe karpov i-am spart parola asa ca putem sa discutam in liniste despre isus -nu ne mai poate deranja nimeni -sunt pe post de medium

sa inteleg ca totusi te-ai hotarat sa te retragi ,o sa discutam maine despre sacrificiul lui isus , ce anume a vrut sa ne comunice in ceea ce priveste rascumpararea pacatelor stramosilor ca eu de cand il studiez pe karpov am inceput sa o iau razna

intai zii care e diferenta dintre aramaica si ebraica veche?

nu stiu ce ai vrea sa stii sunt atatea de spus de arameica avand in vedere ca s-a folosit dupa disparitia celor care au pus-o pe picioare si ebraica -veche cea biblica nu ce reinventata in secolele trecute - multumita ?

foarte mulțumitã.....acum tradu ce ai scris aici în egipteanã...sau...mai simplu aramaicã....

sau...ceva mai banal......zii câți copii ai? sau cel fel de mașinã?

dacã mai rãspunzi și la astea...gata...te cred și discutãm serios....(cã deja nu mai pot de râs )

nu te multumesti daca traduc isus in aramaica =magar -nu e gluma !

numai cã ...personajul biblic se numește iisus (cu doi *i*)
gata...promit cã dacã-mi spui câți copii ai ....nu mai fac mișto

Exact asta-ti spuneam si eu. Culca-te mai devreme ca te uiti la copii altora in loc sa faci tu. ....

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 02:51

De la: nastasemihail, la data 2009-08-19 02:49:49Daca ati ajuns la copii...e in regula....pot sa ma culc linistit.

da...dar...cu o femeie

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 02:52

Deja incep sa-mi dau seama de ceva. Deci se spun minciuni gogonate, pe post de adevar cu mare putere de convingere. E de retinut, ca mod de a te apara.....

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 02:53

De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 02:51:46
De la: nastasemihail, la data 2009-08-19 02:49:49Daca ati ajuns la copii...e in regula....pot sa ma culc linistit.

da...dar...cu o femeie
cu tv-ul.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 02:53

De la: karpov, la data 2009-08-19 02:47:37
De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 02:38:59
De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 02:00:03ei, florine...uite cã nu am somn....

sunt adi popa -am intrat pe karpov i-am spart parola asa ca putem sa discutam in liniste despre isus -nu ne mai poate deranja nimeni -sunt pe post de medium

sa inteleg ca totusi te-ai hotarat sa te retragi ,o sa discutam maine despre sacrificiul lui isus , ce anume a vrut sa ne comunice in ceea ce priveste rascumpararea pacatelor stramosilor ca eu de cand il studiez pe karpov am inceput sa o iau razna

nu stiu ce ai vrea sa stii sunt atatea de spus de arameica avand in vedere ca s-a folosit dupa disparitia celor care au pus-o pe picioare si ebraica -veche cea biblica nu ce reinventata in secolele trecute - multumita ?

foarte mulțumitã.....acum tradu ce ai scris aici în egipteanã...sau...mai simplu aramaicã....

dacã mai rãspunzi și la astea...gata...te cred și discutãm serios....(cã deja nu mai pot de râs )

numai cã ...personajul biblic se numește iisus (cu doi *i*)
gata...promit cã dacã-mi spui câți copii ai ....nu mai fac mișto

stiam ca e cu 2 de i -nu vreau sa spun amanunte di viata mea intima sa nu se foloseasca karpovul de asa ceva ,e suficient ca stii tu adevarul

ete nah....
adi a zis de multe ori pe forum asta...mai zi si tu inca odata

alehin

2584 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 02:54

De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 02:46:03
De la: karpov, la data 2009-08-19 02:42:00

am impresia ca a fi medium e destul de complicat am fost nevoit sa trec si pe alehin ca sa te lamuresc mai bine /sper ca nu esti toma necredinciosul

dacã rãspunzi la ultima întrebare...gata....vorbim serios apoi....

deh...vezi și tu ....informațiile despre ebraicã le puteai copia de aiurea de pe net....dar...câți copii are adipopa numai el știe....

DE la Alehin:
E si tare greu ...ADI Popa nu are niciun copil are o sotie (pai cate vrei ) sta la casa ,si are in caine mare ..cred ca ciobanesc .....care sta in curte

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 02:55

De la: nastasemihail, la data 2009-08-19 02:52:19Deja incep sa-mi dau seama de ceva. Deci se spun minciuni gogonate, pe post de adevar cu mare putere de convingere. E de retinut, ca mod de a te apara.....

Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 19 August 2009, ora 03:00

De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 02:55:33
De la: nastasemihail, la data 2009-08-19 02:52:19Deja incep sa-mi dau seama de ceva. Deci se spun minciuni gogonate, pe post de adevar cu mare putere de convingere. E de retinut, ca mod de a te apara.....

nu fi copil ,tu trebuie sa crezi , e asa de usor sa fii medium pe aici , conteaza sa cunosti niste parole ,o sa-ti explic altadata si in alta parte ,nu vreau sa afle toata lumea !

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 03:01

bãi...ãștia doi...alehin și karpov...
ceea ce nu știți voi este cã eu îl cunosc pe adi din ianuarie anul ãsta...vorbesc pe net cu el de luni de zile....și, mai mult decât atât...l-am cunoscut și în realitate așa cã...nici vorbã sã mã puteți pãcãli....
dar..m-ați fãcut râd...bine de tot

alehin

2584 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 03:03

Raspuns : Adi Popa nu are copii este casatorit ,normal, sta in Jimbolia ,la casa , are un caine de talie mare ,cred ciobanesc...care sta in curte...masina nu stiu cred ca nu este in niciun caz Logan ...poate e Minie Cooper ...

Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 19 August 2009, ora 03:08

De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 03:01:15bãi...ãștia doi...alehin și karpov...
ceea ce nu știți voi este cã eu îl cunosc pe adi din ianuarie anul ãsta...vorbesc pe net cu el de luni de zile....și, mai mult decât atât...l-am cunoscut și în realitate așa cã...nici vorbã sã mã puteți pãcãli....

bine ,fata ,vezi ce usor poti colabora cu cineva care te intelege si care te ajuta chiar si atunci cand e vorba de o simpla gluma -Alehin a inteles despre ce e vorba si a sarit sa ma sprijine dandu-si seama ca sunt putin la stramtoare -era un joc dificil -daca ai putina intelegere e posibil sa te intelegi cu toata lumea poate mai greu cu ciudata aia de la Trei Ierarhi - Iasi

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 03:14

De la: karpov, la data 2009-08-19 03:08:12
De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 03:01:15bãi...ãștia doi...alehin și karpov...

bine ,fata ,vezi ce usor poti colabora cu cineva care te intelege si care te ajuta chiar si atunci cand e vorba de o simpla gluma -Alehin a inteles despre ce e vorba si a sarit sa ma sprijine dandu-si seama ca sunt putin la stramtoare -era un joc dificil -daca ai putina intelegere e posibil sa te intelegi cu toata lumea poate mai greu cu ciudata aia de la Trei Ierarhi - Iasi

sã știi cã adnana e o fatã extraodinarã...dacã ajungi sã o cunoști mai bine ai sã-ți dai seama cã e fatã prietenoasã , sociabilã și are un suflet mare.....
s-a împrietenit cu mulți oameni de pe forumul ãsta...indiferent de religia lor ....ea repectã pe toatã lumea , dar nu suportã sã vadã cã-i sunt insultați prietenii...la chestii de-astea se enerveazã...în rest....e cea mai dulce și mai scumpã fatã....cu toatã lumea
dacã vei sta mai mult pe topicul ei (despre orice) o sã ajungi și tu la pãrerea mea...sunt sigurã...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 03:15

vã las acum....
mai vorbim mâine....

noapte bunã , tuturor

Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 19 August 2009, ora 03:17

De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 03:15:25vã las acum....
mai vorbim mâine....

noapte bunã , tuturor

alehin

2584 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 03:22

De la: karpov, la data 2009-08-19 03:17:55
De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 03:15:25vã las acum....
mai vorbim mâine....

noapte bunã , tuturor

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 19 August 2009, ora 17:01

Mãi, mãi, câtã vorbã s-a fãcut! Aseara am ratat forum-ul pentru cã m-am dus la fotbal; încã mai port doliu, am ochii vineþi, mã simt mahmur ºi vorbesc ºvãbeºte... Andu, articolul lui Thomas Nagel a apãrut în revista Philosophical Review ºi nu a fost republicat în cartea The View from Nowhere; mã bucur cã þi-a plãcut. Ioana, þie îþi rãspund mai pe larg disearã (meriþi). Dorinel, discuþia cu tine nu ºtiu dacã poate progresa, dar voi încerca sã adun zilele acestea la un loc argumentele privind existenþa lui Dumnezeu. Oricum, atât tu cât ºi Ic3 m-aþi ãsat singur pe Ortodoxie la ontologia numerelor ºi existenþa altor minþi, iar tu în mod deosebit eviþi inexplicabil discutarea argumentelor teistice clasice (construite dupã logica aristotelianã/silogisticã). Alehin ºi Karpov, ar fi fost bine dacã v-aþi fi fãcut timp sã citiþi acest topic înainte de a intra în discuþie; ne-am fi scutit reciproc de repetiþii inutile. Sunt în acest moment pe topic câteva discuþii începute ºi neterminate, de la argumentele clasice privind existenþa lui Dumnezeu, la cosmogoniile biblice ºi orientale, la miturile deluviene ºi construcþia ziguratelor, la istoricitatea masacrului din Betleem ºi scrierile lui Iosif Flavius; iar, pe topicul despre atrocitãþi, veþi fi probabil ºi mai acasã cu discuþiile medievale de care sunteþi interesaþi. Adnana ºi Ioana, mã bucur cã sunteþi aºa bune prietene, deºi puþini ar fi crezut la început cã veþi sta într-o zi umãr-la-umãr, pe forum sau în viaþa realã. Teodora, ne-ai lipsit tuturor (ºi mai ales mie), ceea ce dovedeºte încã o datã cã forum-ul creazã dependenþã. Ai dreptate ºi subscriu ºi eu ideii cã acest forum sau relaþiile personale pe care ni le formãm nu sunt ºi nu ar trebui exploatate prozelitist... Pe mai târziu!

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 19 August 2009, ora 18:42

De la: adipopa, la data 2009-08-19 17:01:33
Andu, articolul lui Thomas Nagel a apãrut în revista Philosophical Review ºi nu a fost republicat în cartea The View from Nowhere; mã bucur cã þi-a plãcut.

Probabil le-am asociat eu gresit. Atat articolul cat si cartea The View from Nowhere se focalizeaza pe acelasi subiect: "philosophy of mind". Daca e scrisa in acelasi stil ca si articolul sigur o sa-mi placa. Daca cumva o ai electronic trimite-mi-o si mie te rog.

Hazardul este mãsura ignoranþei noastre. (Henry Poincare)
obliografic

1094 mesaje
Postat pe: 19 August 2009, ora 20:13

De la: alehin, la data 2009-08-19 00:51:37penalo.,proasto asta e limita ta maxiaPRAF, TERMINATO!!!!! Mare PROASTA idiotii idiotii

Pt Obligrafic :

Ti-am redat mai sus ,,subiectul barfei ,,care nu se mai termina ....

Eu am copiat(sper sa nu-mi ceara drepturi de autor ) intocmai cuvintele de lauda (doar n-o sa le spun invective) la adresa mea si cred a cui s-a mai nimerit ...prin preajma Adnanei (corect ar fi sa-mi fie sila sa-i transcriu si numele avand in vedere ca ea nici macar asta n-a facut ..)

Ma scuzati dar eu tot caut de zori si eu biblia asta ce o comentati voi cu bagamias, fa penalo, fa proasto, nefututo, dar nu o gasesc daca stie cineva de unde as putea sa fac si eu rost va rog sa-mi dati de veste

Multumesc anticipat, si ofer recompensa persoanei respective

CELUI MAI BUN PRIETEN Cand tu razi, rad si eu. Cand tu privesti soarele,simt si eu caldura lui. Cand tu plangi, plang si eu. Cand tu hotarasti sa lupti,lupt si eu. Cand tu te arunci in cap... O sa imi fie tare dor de tine , DESTEPTULE!
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 20:40

De la: obliografic, la data 2009-08-19 20:13:59
De la: alehin, la data 2009-08-19 00:51:37penalo.,proasto asta e limita ta maxiaPRAF, TERMINATO!!!!! Mare PROASTA idiotii idiotii

Pt Obligrafic :
Ti-am redat mai sus ,,subiectul barfei ,,care nu se mai termina ....
Eu am copiat(sper sa nu-mi ceara drepturi de autor ) intocmai cuvintele de lauda (doar n-o sa le spun invective) la adresa mea si cred a cui s-a mai nimerit ...prin preajma Adnanei (corect ar fi sa-mi fie sila sa-i transcriu si numele avand in vedere ca ea nici macar asta n-a facut ..)

Ma scuzati dar eu tot caut de zori si eu biblia asta ce o comentati voi cu bagamias, fa penalo, fa proasto, nefututo, dar nu o gasesc daca stie cineva de unde as putea sa fac si eu rost va rog sa-mi dati de veste
Multumesc anticipat, si ofer recompensa persoanei respective
arhivele secrete ale vaticanului si arhiva secreta personala a papei

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 21:01

florine, dorinele , alehin , karpov ..
ridiculizarea crestinsimului se produce si la nivel inalt....puteti sta linistiti ca nu sunteti singurii....
.muzica.phg.ro/stiri.php?id=6745
felicitati-o....

ps: macar asta e satanista...la ea se intelege ...

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 21:11

De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 21:01:03florine, dorinele , alehin , karpov ..

ridiculizarea crestinsimului se produce si la nivel inalt....puteti sta linistiti ca nu sunteti singurii....

.muzica.phg.ro/stiri.php?id=6745

felicitati-o....

ps: macar asta e satanista...la ea se intelege ...
ionico,eu nu-mi permit sa ridiculizez nimic din lumea asta,eu doar incerc sa arat greselile,tarele,imbecilitatil,dogmele,intolerantale si celelalte greseli si lipsuri ale oricarei religii create de oameni[nici o religie nu a fost creata sau autorizata de dumnezeu],ca sa nu mai vorbim de blasfemiile religiei crestine care asociaza divinitatea cu umanul,cu maria,cu isus cu tot felul de sarlatani numiti sfinti[nu se stie pt.ce fapte] inducand in randul propriilor credinciosi ideea ca cineva ar putea sa se nasca din femeie si sa fie egalul lui dumnezeu[al divinului] si multe alte erezii,imbecilitati,greseli si cretinitati

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 21:18

florine...eu stiu ca tu nu esti satanist ca asta...insa...ai citit fel de fel de carti aiurea scrise de tot felul de *destepti* si te-ai indepartat astfel de crestinism crezand ca de fapt e doar o religie inventata de evrei ca sa cucereasca lumea....
sa stii insa ca adevarul e altul...iar...daca ai citi si altfel de carti ti-ai da seama de asta...

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 21:24

De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 21:18:52florine...eu stiu ca tu nu esti satanist ca asta...insa...ai citit fel de fel de carti aiurea scrise de tot felul de *destepti* si te-ai indepartat astfel de crestinism crezand ca de fapt e doar o religie inventata de evrei ca sa cucereasca lumea....
sa stii insa ca adevarul e altul...iar...daca ai citi si altfel de carti ti-ai da seama de asta...
OK,poate vreodata ni se vor incrucisa drumurile vietii si vom putea detalia si aceste aspecte pe care le ridici,oricum eu iti spun sa incerci sa fi un pic mai pragmatica,viata este o poezie doar pt.cei nascuti romantici si cu capu-n nori,pt.ceilalti este o continua marsaluire in lungul drum spre aflarea adevarului

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 22:06

De la: andu30, la data 2009-08-19 18:42:49
De la: adipopa, la data 2009-08-19 17:01:33
Andu, articolul lui Thomas Nagel a apãrut în revista Philosophical Review ºi nu a fost republicat în cartea The View from Nowhere; mã bucur cã þi-a plãcut.

Probabil le-am asociat eu gresit. Atat articolul cat si cartea The View from Nowhere se focalizeaza pe acelasi subiect: "philosophy of mind". Daca e scrisa in acelasi stil ca si articolul sigur o sa-mi placa. Daca cumva o ai electronic trimite-mi-o si mie te rog.

Intuiþia ta este corectã. Cartea dezvoltã ideile seminal prezentate în articol.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 22:10

De la: 999florin, la data 2009-08-19 21:11:01ionico,eu nu-mi permit sa ridiculizez nimic din lumea asta,eu doar incerc sa arat greselile,tarele,imbecilitatil,dogmele,intolerantale...

Florin, mi se pare normal sã ridiculizezi orice; dar nu mi se pare normal sã negi cã o faci.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 22:20

De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 01:55:03tu spui.....**Dar dacã Dumnezeu ar fi fost interesat numai de izbãvirea sufletului ºi nu ºi de izbãvirea trupului sau firii [κτίσις], în-truparea Fiului sãu nu ar fi fost nici mãcar necesarã (sufletul putea fi izbãvit ºi altfel!)**

ortodoxia spune așa...cã dacã iisus nu s-ar fii întrupat în om și nu ar fii murit pe cruce rãscumpãrând prin chinurile sale pãcatul strãmoșesc , mântuirea sufletului nostru (intrarea lui în rai) nu ar fii fost posiblã...eu subscriu ortodoxiei pentru cã mi se pare foarte logic ceea ce spune....un om a greșit....deci...un om trebuia sã rãscumpere pãcatul , dar...nu orice om ci unul care era în același timp și dumnezeu (rãstigniri mai fuseserã pânã atunci....sufletul nostru nu putea fii izbãvit din iad altfel decât prin suferințã...pãcatul cerea o rãscumpãrare iar asta nu se putea face decât prin jertfã...odatã cu moartea lui iisus pe cruce și învierea sa noi ne-am eliberat de pãcatul strãmoșesc (evident numai cei ce primesc botezul...) ...sper sã înțelegi cum gândesc ortodocșii mântuirea....(altfel...așa cum spui tu....dacã iisus ar fii murit doar pentru a împlini profețiile legate de întoarcerea regelui ...înseamnã cã botezul...de fapt toate sfintele taine ar fii inutile ...ceea ce ar fii o absurditate).

Existã o incongruenþã logicã între materialitatea întrupãrii ºi nematerialitatea mântuirii, ceea ce ridicã cel puþin teoretic întrebarea din postarea mea anterioarã. Nu înþeleg de ce insiºti cã mântuirea vizeazã exclusiv sufletul ºi numeºti aceastã teorie autentic ortodoxã din moment ce trupul ºi firea (creaþia) fac de asemenea obiectul mântuirii prin rãstignirea ºi învierea lui Iisus Hristos, atât în Noul Testament cât ºi în scrierile patristice. Ispãºirea are dimensiuni cosmice ºi cuprinde restaurarea întregii creaþii (nu doar a sufletului); acest lucru nu numai cã dã sens întrupãrii, dar respectã viziunea profeticã ebraicã privind relaþia dintre Dumnezeu ºi creaþia sa.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 22:22

De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 01:55:03**iar învierea trupului ºi rãscumpãrarea firii materiale [κτίσις] ar fi complet inutile.**

adi...omul are și trup și suflet ....iar a susține cã de fapt trupul este creația diavolului și sufletul a lui dumnezeu m-ar arunca într-o erezie de prin evul mediu (bogumilismul...cã tot era karpov pe aici interesat de asta)...departe de mine așa ceva... eu cred cã și trupul și sufletul sunt ambele creații ale lui dumnezeu ...de accea vom învia și cu trupul la a doua venire a lui hristos...nu știu dacã mã înțelegi...

Nici eu nu ºtiu dacã te înþeleg. Pãi învierea trupului nu este tocmai mântuirea acestuia? Iar înoirea cerului ºi pãmântului nu este mântuirea întregii firi (creaþii)?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 22:25

De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 01:55:03**minunilor sãvârºite de Iisus naturii sale dumnezeieºti este nejustificatã. **

ba da...omul nu poate face minuni...doar dumnezeu....omul este limitat la condiția sa....

Cine a spus cã omul poate face minuni fãrã degetul-lui-Dumnezeu (ca sã citez o expresie biblicã)? Sunt de acord cã nici profeþii vechi-testamentali nici Iisus nu le-au sãvârºit altfel...! Dar acest lucru nu dovedeºte dumnezeirea celor care fac minuni, ci numai vocaþia profeticã autenticã cu care vorbesc în numele lui Dumnezeu.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 22:27

De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 01:55:03**Cele douã naturi (deºi distincte) se întrepãtrund perfect ºi nu pot fi astfel despãrþite încât sã punem minunile pe seama divinitãþii, iar plânsul, setea, mersul pe jos, etc., pe seama umanitãþii sale. **

adi, dar e logic...plânsul , setea , foamea , mersul pe jos , durerile de pe cruce etc...nu le putea simți decât un om...nu divinitatea!!!...

Nu e logic (decât pentru tine). Dupã cum Iisus a plâns, a însetat ºi a pãtimit ca om ºi în acelaºi timp Dumnezeu, tot aºa el a sãvârºit minunile în deplinã unitate ºi perihorezã dintre cele douã naturi. Am mai spus, distinctio sed non separatio: ceea ce deosebim nu ºi separãm.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 19 August 2009, ora 22:32

De la: ioana_dark, la data 2009-08-19 01:55:03**De fapt, eu nici mãcar nu pun acum întrebãri de dogmaticã creºtinã (ceea ce vãd cã te intereseazã mai mult pe tine), ci de exegezã ºi istorie biblicã nou-testamentalã. **

adi...nu cred cã pot fii despãrțite domeniile astea unul de celãlalt ....iisus nu este un simplu personaj istoric...iisus a fost fiul lui dumnezeu...

La fel ca ºi cele douã naturi, cele douã domenii de cercetare (teologia biblicã ºi teologica dogmaticã) sunt doar distincte, nu ºi separate. De aceea putem alege în orice moment sã purtãm o discuþie numai pe terenul teologiei biblice fãrã sã negãm prin implicaþie teologia dogmaticã; sau sã discutãm numai istoric vocaþia mesianicã a lui Iisus fãrã sã negãm prin implicaþie dumnezeirea sa de Fiu ºi de a doua persoanã din Sfânta Treime.

Pagini: << 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: