back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 16:15

De la: dark1secret, la data 2009-05-26 16:12:59
De la: Dorulet, la data 2009-05-26 16:10:05
Pe asta cred cã am ratat-o!

In fine, ideea generala e ca poti scoate cuiele,dar gaurile raman.. ..Doare..

Ha Ha Ha ... se invata povestea sta in clasele primare ..imi aduc si eu aminte :))))))))

24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 16:17

De la: maressalul_, la data 2009-05-26 16:13:58
De la: Dorulet, la data 2009-05-26 15:32:05
De la: adipopa, la data 2009-05-26 13:14:39Dupã încã o absenþã de data asta autoimpusã ºi absolut necesarã pentru a duce la bun sfârºit un proiect important, încerc sã revin printre voi mai spre searã ºi în zilele urmãtoare...

Numai bine!

Mã bucur Adi, cã ai revenit...printre noi, muritorii de rând! Hai te

Sunt si muritorii ... fara rand ?

Maneliºtii....

Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
Fosta membra 9am.ro

618 mesaje
Postat pe: 26 Mai 2009, ora 16:21

De la: Dorulet, la data 2009-05-26 16:10:05 Pe asta cred cã am ratat-o!

Cuiele

dupa Pop Simion

Un om avea un fecior rãu cum e fierea.

Lenea curgea de pe el, în timp ce cu uºorul trai era frate de cruce.(adica era o putoare penala ).. Doar de blestemãþii ºi rele era bun. Tãtâne-sãu nu-l bãtu,cand era mic, cum fãceau alþi pãrinþi,in schimb, a bãtut câte un cui în uºã de fiecare boacãnã a neisprãvitului; -cuiul ºi fapta de ocarã...

Timpul se scurse, uºa se umplu; deveni un zid de cuie. N-aveai unde pune un deget ºi fiul omului se înfurie intr-o buna zi (probabil isi agatase haina Armani in ele..), vorbind cãtre tatãl sãu:

- Nicãieri ca la noi,mai tata... De ce ai bãtut atatea cuie în uºã? Uita-te cum arata....

- Tu le-ai bãtut, zice tatãl.

- Eu?

- Da. N-ai fãcut tu rele, duium, cutare ºi cutare, nu mai þin minte câte, multe, fãrã numãr?

- Fãcut, recunoscu fiul.(probabil sa scape de gura lui )

- De fiecare faptã rea am înfipt câte un cui. Priveºte usa acum, ãsta eºti tu, vorbi tatãl, posomorându-se rãu.

- Nu-i supãrare, cuiele se pot scoate; eu voi fi acela, promise fiul.( )

- Poate fãcând tot atâtea fapte bune, spuse tatãl ºi îºi vãzu de propriile griji mai departe.

Odrasla îºi luã rolul în serios, se fãcu alt om, de nerecunoscut, încât fapta de laudã ºi actul de mãrinimie devenirã obiºnuinþã.(..ce prefacut.. !!! ) Nu trecea zi sã nu ia cleºtele spre a scoate un cui-douã din uºa fãrãdelegilor lui.(cred ca mai scotea si in plus,magarul )

Timpul curse,anii au trecut, uºa se goli ºi fiul alergã într-un suflet la tatãl sãu, care albise pe cap, trãgea sã moarã. Spuse cãtre el, strãlucind de bucurie:

- Vãzut-ai, tatã? Nu mai e nici un cui. Le-am scos pe toate !Acum usa e iarasi cum era

Tata-sau il privi (..clipind prin fumul tigarii,ca mine.. )

- Da, dar gãurile?!?

Legio tertia decima Gemina (13th Twin Legion),
Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 16:28

Ahaaa! Da, o primisem ºi eu pe e-mail, acum vreo doi ani....da, acum ºtiu despre ce este vorba!

Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 18:46

Încerc sã rezist tentaþiei de a traduce în ebraicã sau greacã poezia voastrã...însã dacã aº putea folosi cuneiforme (litere-cuie) m-aº lega probabil mai uºor de povestea lui Dark Secret.

Oricum, cu scuzele de rigoare, mã întorc la discuþia anterioarã cu Dark Secret...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 18:49

De la: dark1secret, la data 2009-05-20 19:16:24Ai facut o varza din expunere, nu ai adus nici o dovada,iar drept scuza pentru asta ai gasit ca in '' contextul unor citate inevitabil reduse ca dimensiuni '' nu o poti face.Cu alte cuvinte,tot credinta,saraca,fara probe,trebuie tinuta la loc de cinste...

Nici o dovadã...?

Dark Secret, dacã citatul direct ºi explicit nu ajunge pentru a arãta cã (1) Dawkins admite necesitatea postulãrii probabilitãþii generaþiei spontane ºi inabilitatea ºtiinþei, în momentul de faþã, de a explica prima replicare ADN + ARN, sau cã (2) Gould recunoaºte deschis cã fosilele nu indicã nici o schimbare de direcþie macro-evoluþionarã, ci mai degrabã o apariþie instantanee, înseamnã cã scepticismul pe acest forum a atins cote paroxistice ºi iraþionale...

Credinþã...?

De ce ar fi nevoie de credinþã...când vederea e suficientã? Nimeni nu trebuie sã creadã; trebuie doar sã citeascã. Ia contextul cel mai larg posibil pentru citatele din Dawkins sau Gould, cã tot nu schimbã cu nimic conþinutul lor. De fapt, nici unul dintre ei nu considerã insurmontabile (pentru ateism sau evoluþionism) problemele pe care le recunosc. Dar au cel puþin curajul adevãrului...

+++

PS În 1994-1997 am scris ºi susþinut o tezã doctoralã pe literatura sapienþialã ebraicã ºi orientalã la o universitate britanicã importantã, dar nici unul din coordonatorii sau evaluatorii mei (4 atei, 1 creºtin) nu mi-a spus vreodatã cã citez un autor în mod tendinþios...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 18:50

De la: dark1secret, la data 2009-05-20 19:16:24Amesteci stiinta,care inseamna,astronomie,matematica,chimie,biologie,fizica, genetica,geologie,paleontologie,etc,etc,etc,cu o legenda evreiasca veche care pretinde ca un oarecare Elohim (care inseamna ''zei'' ,si nu ''zeu''...) a facut o scamatorie miraculoasa,din care a rezultat universul si concluzionezi din nou ca spun acelasi lucru...

Cine amestecã...?!

Tocmai pentru cã nu amestec ºtiinþa, nici cu teismul nici cu ateismul, insist ca vocea ei sã nu fie gâtuitã de naturaliºti supersceptici (ca tine) sau de creaþioniºti superentuziaºti. ªtiinþa trebuie lãsatã sã vorbeascã fãrã încorsetãrile dogmelor ateiste sau teiste, fãrã sã îi pese dacã adevãrul descoperit contravine unui grup de interese sau altuia, ºi fãrã sã se prostitueze când într-un pat când într-altul.

PS Scamatorie sau nu – ºi Dawkins spune cã un fel de scamatorie trebuie totuºi postulatã la momentul zero al apariþiei vieþii.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 18:52

De la: dark1secret, la data 2009-05-20 19:16:24Bineanteles ca stiinta nu favorizeaza ateismul,pentru ca nu are ce sa favorizeze.Ateismul este doar denumirea data de teisti celor care nu cred in obiectul lor de adoratie si in teoriile adiacente acestuia...

Dark Secret, îmi scapã mie ceva...?

...ªtiinþa nu favorizeazã ateismul...pentru cã ateismul...nu existã...decât în denumirile cocote ale teismului? Interesant argument... Oricum mã bucur cã recunoºti (inadvertent desigur) cã ateimsul ºi ºtiinþa nu sunt domenii siameze.

PS Chiar dacã Epicur, Socrate, sau mai-ºtiu-eu-cine au fost etichetaþi „atei” în antichitate (cu diverse înþelesuri ale cuvântului bineînþeles), primii atei adevãraþi apar abia prin secolul XVIII d.H. (Diderot, Hume) - ºi, din câte ºtiu eu, eticheta ºi-au pus-o singuri...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 18:59

De la: dark1secret, la data 2009-05-20 19:16:24Daca stiinta se ocupa de studiul evolutiei,sau al conditiilor existente la data cand s-a produs Big-Bangul,atunci exclude din start Legendele Olimpului, Biblia,Torah, Coranul si Povestea lui Harap-Alb...

Un secret mai puþin...!

Pânã la urmã ºtiinþa este totuºi limitatã! Nu include multe domenii de interes major, cum ar fi arta, literatura, religia, istoria, filosofia, etica, dreptul, etc., pentru cã nu prea are ce (ºi cu ce) sã (le) testeze în condiþii de laborator ca sã emitã teorii ºtiinþifice. Numai cã, vezi tu, de cele mai multe ori, cum spuneam ºi cu o altã ocazie, tocmai aceste domenii care nu pot face obiectul de studiu al ºtiinþei propriu-zise (datoritã limitãrilor inerente ºtiinþei) sunt foarte importante.

A propos, faptul cã tu atribui scrierilor biblice un caracter legendar reprezintã poate un dispreþ personal, sigur nu o poziþie riguros argumentatã. Þi se pare cumva cã simpla înºirare, în aceiaºi propoziþie, a Biblie ºi a Legendelor Olimpului sau Poveºtii lui Harap-Alb este suficientã pentru a afirma cã Biblia, în parte sau în întregime, ar fi doar o închipuire? Fã mãcar efortul de a fi specific ºi a argumenta ce din Biblie þi se pare legendar, ºi pe ce bazã? Poate aºa ne împotmolim mai puþin...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 19:15

De la: dark1secret, la data 2009-05-20 19:16:24''A propos, pariez cã aº putea sã-þi gãsesc ºi eu escroci internauþi, delapidatori bancari, violatori de femei, paedofili, etc., atei. ''

Sunt convins ca ai putea,dar nu vad ce relevanta are.. De hoti si banditi,de toate felurile e plina lumea,dar nu toti hotii si banditii,atei sau crestini, se dau drept oameni de stiinta,fara sa fie insa, pentru ca teoriile lor false sa fie preluate mai apoi de catre ignoranti din intreaga lume,pentru a fi prezentate drept ''dovezi'' in sprijinul creatiei...

Întunecate mai sunt cãile logicii, Dark Secret!

Adicã, ateii sau creºtinii pot fi escroci, delapidatori, violatori, paedofili, etc. – asta e de înþeles, huh? (Cã, deh, „de hoþi ºi de bandiþi de toate felurile e plinã lumea”). Dar dacã, în plus faþã de toate aceste neajunsuri (minore, sã zicem) mai au ºi proprietatea de a se da drept oameni de ºtiinþã ºi sã vorbeascã în numele ei, atunci chiar cã au întrecut orice mãsurã...!

Ha, ha, bunã gluma!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 19:21

De la: dark1secret, la data 2009-05-20 19:16:24Cat timp te vei limita la o atitudine de falsa superioritate,auto-suficienta si plina de siguranta si nu vei pune mana macar pe un manual de paleontologie ,rezumandu-te la elucubratiile unor escroci, nu vei vedea niciodata dovezile.

Elucubraþiile unor escroci...zici?

Ironic. Pãi eu am citat numai doi paleontologi, Gould ºi Begston, iar citatele sunt autentice (verificã-le!). Îmi pare rãu cã îi consideri „escroci,” dat fiind cã Gould (cel puþin) este ateu! (Bengston nu ºtiu). Dar dacã aºa-þi tratezi prietenii, ce sã mai zicem de duºmani?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 19:30

De la: dark1secret, la data 2009-05-20 19:16:24Dar, sunt aproape sigur ca nici nu te intereseaza cu adevarat daca ele exista sau nu, ci doar vrei sa iti probezi credinta,gasind gauri in sistemul de invatare care ne-a ridicat din mocirla religioasa a ultimelor sute de ani.

Aproape sigur, huh?

Dark Secret, nu eºti (ºi nici nu poþi aspira sã fii) cititor de minþi omeneºti! Obiºnuieºte-te cu ideea. Nu ºtii ce mã intereseazã...sau ce vreau...! De-abia ºtii ce te intereseazã pe tine...sau ce vrei tu...! Fii te rog puþin mai nesigur în ceea ce ºtii aproape sigur...

PS Poate nu îþi aduci aminte, dar sistemul de învãþãmânt universitar, cãruia îi eºti acum atât de recunoscãtor cã „ne-a ridicat din mocirlã,” a cam fost fondat de niºte oameni în sutanã, prin Evul Mediu, ºi este încã ºi în ziua de azi (în cea mai mare parte) epistemic tributar gândirii iudeo-creºtine...fie cã îi convine cuiva sau nu.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 19:32

De la: dark1secret, la data 2009-05-20 19:16:24Ai uitat sa precizezi ce era cu genomul.Pareai foarte convins ca stii despre ce vorbesti,in mesajul ala.Nu vrei sa ne lamuresti cu privire la genom si mai ales sa ne explici de ce crezi tu ca ''miracolul'' genomului sta la baza adevarului ''creatiei''? Daca ceea ce spui ar fi adevarat macar in proportie de 20%, atunci vei revolutiona lumea stiintifica.So, we wait...

Cât de adevãrat...!

ªtiai cã un om de ºtiinþã (creºtin!), Francis Collins, a primit în 2007 cea mai înaltã distincþie pentru contribuþia revoluþionarã adusã cercetãrii genetice (Presidential Medal of Freedom)? A fost ºeful celui mai ambiþios proiect ºtiinþific în domeniul genomului (Human Genome Project), a fost tradus ºi în limba românã, iar rezultatele cercetãrilor intreprinse de el ºi echipa lui multi-disciplinarã sunt acum pâinea ºi cuþitul noii revoluþii în geneticã... Chiar ºi Dawkins vorbeºte extrem de apreciativ la adresa lui!

Deci depãºesc 20%...?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 20:23

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-20 14:29:58Biblia este un este non-sens ...'Dumnezeu exista pentru ca asa spune biblia ... biblia este "autentica" pentru ca vine de la dumnezeu ...dumnezeu exista pentru ca asa spune biblia ... care este de la dumnezeu, care ... care ... care ...

Biblia este autenticã probabil în mai multe sensuri (dacã vorbim despre autencitate).

Este autenticã pentru cã a fost recunoscutã drept autenticã ºi inspiratã de comunitãþile de credinþã în care aceste scrieri s-au nãscut ºi care le-au aºezat (parþial sau integral) la temelia vieþii lor – proces care se numeºte proces de canonizare.

Este autenticã pentru cã manuscrisele vechi- ºi nou-testamentale pe care le avem în momentul de faþã ne permit reconstituirea eclecticã a întregului text biblic original.

Este autenticã de asemenea pentru cã (în general, respectând convenþiile vremii) datele ºi evenimentele istorice la care face referire sunt compatibile cu alte vestigii istorice ºi arheologice non-biblice (acolo unde acestea existã).

Deºi Biblia vine în ultimã instanþã de la Dumnezeu (care este cauza ultimã), ea vine în primul rând de la niºte oameni (autori) inspiraþi de el...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 20:24

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-20 22:05:27Daca ati citit Biblia ati vazut cum a fost creat Pamntul, ei tot asa de bine VALOAREA SUPREMA G(ETA) a creat UNIVERSUL. La inceput FECUNDAREA Valorii G (MAMA UNIVERSULUI) cu Valoarea M (TATAL UNIVERSULUI ) se facea doar in cadrul VALORII Q. Dupa cca. 1 miliard 300 de ani pamanteni, acesata VALOARE Q s-a desprins putand zbura libere in Univers VALORILE G si M, astfel Mama Universului G(eta) a dat nastere Pamantului pe care l-a botezat Terra.

Fãrã replicã...! Dorinel, sunt ºi eu de acord ca aceastã postare sã primeascã...premiul pentru care a candidat!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 20:26

De la: Republicanus, la data 2009-05-20 23:36:03Sunt mereu explicatii logice, care nu tin de mistica si religie.

Republicanus, antiteza Logicã vs. Religie nu þine (din foarte multe motive). În ciuda diversitãþii, creºtinismul este totuºi o religie cu un sistem dogmatic coerent ºi logic. Creºtinii nu au abdicat de la raþiune, nu ºtiu ce te-ar putea face sã crezi aºa ceva, mai ales cã ei au legat întotdeauna facultãþile cognitive de creaþia omului dupã chipul ºi asemãnarea dumnezeiascã. Explicaþiile pe care creºtinul le încearcã (depinde ºi cu cine vorbeºti bineînþeles) sunt cel puþin la fel de logice ca ºi explicaþiile pe care ateul le încearcã. Aºa cã, în loc sã inventezi opoziþii arbitrare de acest gen, mai bine araþi concret ce anume din creºtinism þi se pare o încãlcare a Logicii (Logicã pe care ar trebui sã o ºi defineºti eventual)!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 20:28

De la: Republicanus, la data 2009-05-20 23:36:03Si aici sunt de acord cu cei care sustin ca religia e pe cale de disparitie (asta daca nu cumva ne islamizam cu totii, dar e alta poveste aici). Uita-te pe o harta "religioasa" a occidentului si ai sa vezi ca in special in tarile dezvoltate, ateismul ocupa un loc fruntas (in unele tari peste 40% din populatie a declarat ca nu crede in nici o fiinta suprema).

Republicanus, eu chiar am avut curiozitatea sã citesc, fugitiv e drept, articolul de pe Wikipedia intitulat Demographics of Atheism (en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_atheism). Articolul meritã probabil parcurs ºi numai pentru a vedea ce probleme existã la nivel de cercetare statisticã, de definire a termenilor, diferenþiere a opiniilor, etc., marja de eroare fiind considerabilã.

Dar eu m-aº referi strict la punctul pe care îl subliezi tu („în special în þãrile dezvoltate [occidentale], ateismul ocupa un loc fruntaº”).

Þie þi se pare cã prevalenþa ateismului în Estonia, Cehia ºi Suedia (singurele þãri europene în care ateismul trece în mod cert pragul de 40%) justificã o astfel de concluzie optimistã, la nivel european? Suedia e într-adevãr o þarã dezvoltatã din punct de vedere economic, dar Estonia ºi Cehia sunt cu siguranþã în urma Norvegiei, Franþei, UK, Spaniei, Rusiei menþionate în articol (unde ateismul nu trece de 40%).

Oricum, la nivel mondial, ateismul pare sã se situeze, conform surselor citate de Wikipedia, între 2-4%!

Despre þãrile foarte dezvoltate occidentale (care fac de fapt obiectul afirmaþiei tale) chiar se spune cã, în 2005, SUA avea 2% atei ºi 4% agnostici (limita inferioarã), iar Franþa 19% atei ºi 16% agnostici (limita superioarã).

Nu prea vãd cum statisticile de mai sus (imperfecte desigur) susþin pãrerea ta despre dispariþia treptatã a religiei/religiozitãþii!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 20:31

De la: Republicanus, la data 2009-05-21 21:56:13Spre o lume noua, fara religie... dar nu-ti face griji, omenirea o sa inveteze tot timpul noi valori si ideologii asupra carora sa se bata, deci nu vom duce lipsa de lupte (mai mult sau mai putin violente). O sa fie o lume diferita, dar izbitor de asemanatoare (chiar daca suna paradoxal).

De acord...!

Mi-am exprimat un punct de vedere similar ceva mai demult pe forum-ul deschis de Mytcor. Chiar dacã, prin reducere la absurd, religiile ar înceta ºi lumea ar deveni non-religioasã (probabil atee), nu înseamnã cã ar fi o lume fãrã atrocitãþi, ci doar cã ar fi o lume cu atrocitãþi comise în numele non-religiei...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 21:07

De la: Republicanus, la data 2009-05-21 21:56:13Sfarsitul religiilor nu trebuie sa-l privesti ca pe ceva neaprat catastrofal...

Republicanus, prin anii ’60 – ‘70, luaþi de valul noilor descoperiri ºtiinþifice ºi al noilor paradigme de lucru, diferiþi sociologi (e.g., Auguste Comte, Max Weber), sociologi pe care eu i-am mai prins en vogue prin universitãþi, se aventurau atât de departe încât sã prezicã nu numai un declin semnificativ al tuturor religiilor, dezinstituþionalizarea sau privatizarea treptatã a religiozitãþii, ci ºi dispariþia totalã a acestora.

Dupã 40-50 de ani, optimismul lor se dovedeºte nefondat ºi exagerat. Un sociolog care i-a avertizat de la început asupra acestui lucru a fost Peter Berger, un luteran, care (împreunã cu Thomas Luckmann) a lucrat la reformularea teoriei cunoaºterii. Îþi recomand sã-l citeºti pe Berger alãturi de Comte ºi Weber pentru a înþelege istoria ideii pe care acum o susþii tu (i.e., dispariþia religiei).

Probabil cã formele instituþionalizate (e.g., Biserica) ºi-au mai pierdut din aura ºi autoritatea privilegiatã de care se bucurau înainte. Puþinã umilinþã sigur nu-i stricã nici Bisericii – chiar din contrã! Însã Biserica (inclusiv cea din România) a învãþat (ºi continuã sã înveþe) sã rãspundã ceva mai modest ºi înþelept, fãrã a mai conta pe o autoritate nemuncitã, ci strãduindu-se sã ºi-o [re]câºtige în spaþiul public prin argumentaþie ºi contraargumentaþie.

În miniaturã probabil acest lucru se reflectã ºi pe forumul 9am. Vorba Ioanei, nu cred cã aþi vãzut la noi (creºtinii) încercãri de prozelitism. Doar un rãspuns de-la-egal-la-egal provocãrilor voastre, muncind ca sã stabilim un adevãr în agora publicã – ceea ce de fapt e mult mai palpitant ºi aventuros decât sã predici unor cãpãþâni de varzã...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 21:09

maresale....

**Cand zici "formule chimice" te referi la ceva real, concret. Cand zici "libertate", "adevar" te referi la "proprietatile" unor lucruri reale.**

deci...cand zic *formule chimice* ma refer la ceva real,concret,iar cand zic *libertate* sau *adevar* la ceva ..ireal?(din fraza ta eu inteleg ca proprietatile sunt chestii ireale )..si...cum adica *proprietati*?...adica un om este liber la fel cum este inalt sau scund?(prin proprietati eu intelegand caracteristici)....
in orice caz..gandirea ta ma depaseste si nu mi-e clar ce vrei sa spui....
hai sa-ti zic eu varianta mea...libertatea si adevarul sunt IDEI ,notiuni abstracte dupa care oamenii isi conduc viata...pare logic ,nu?....ne orientam dupa ele....sunt modele eterne si pefecte pentru noi....
proprietati ale unor lucuri reale?....asta e o timpenie....ele nu sunt proprietati ci IDEI...intreaba-te de exemplu de ce nu exista libertate sau adevar la animale ,plante sau obiecte...

**Si libertatea si adevarul suint realitati din lumea noasta dar nu se poat combina cu orice. La fel si formulele chimice. Poti sa iei ca exemplu un om. Poti sa vorbesti de formule chimice ale omului dar si de libertatea unui om, dar nu de formula chimica a libertatii. Poti s zici formula chimica a fericirii. E o diferenta. Fericirea vine din "interior", libertatea din "exterior".**

maresale...si ..pana la urma...ce este libertatea?...sau adevarul?....daca nu poti da formula lor chimica (logic) ...poate le poti gasi o alta definitie....fii mai exact...in ce constau aceste proprietati?
scuze...incerc sa inteleg filozofia ta insa mi-e tare greu...
ca sa reusim sa ne intelegem am nevoie de mai multe detalii...
in plus....ce este (dupa filozofia ta) fericirea?
iar la faza cu *fericirea vine din interior ,iar libertatea din exterior* m-ai data gata....cum adica?....
cum ar putea libertatea veni din exterior cand nu exista niciun om pe lumea asta care sa nu fie liber desi determinism extern exista cat de mult vrei...?....(si din nou am nevoie din partea ta de o definitie a termenului *libertate*)
(ai o gandire foarte incalcita )

**Pai cred ca sunt cam multe "licori" care te fac fericit : iarba, extazy, alcool. Chiar functioneaza. Si sunt sigur ca sunt muuulte alete licori ca te fac fericit. Nu zic c asunt de acord cu ele ...dar chiar functioneaza...adica cunt deja inventate.**

asta nu e nici pe departe *fericire*...nici makr nu poti fii constient in momentele acelea de nimic.cum ai putea fii fericit? drogurile nu-ti ofera fericirea ci o stare de bine temporala,ceea ce nu e nici pe departe acelasi lucru.
(nu ma fa sa cred ca gandesti si tu ca toate fetitele astea de pe la televizor pe care le auzi toata ziua *vai draga ce fericita sunt...mi-a dat ionel un sms* )
ce stii tu despre fericire?

**Nu stiu daca printr-o formula... dar prin niste deductii logice ..sigur DA. **

prin deductii logice au reusit si unii sa demonstreze ca exista. faza cu logica e o arma cu doua taisuri pentru atei.

**Filosofia este posibil sa dispara, teologia cred ca va mai rezista ceva. Istoria ..nu cred ca poate sa dispara.**

rolul filozofiei a fost mereu acela de a incerca sa afle cum poate fii omul fericit.oamenii au inceput sa faca filozofie atunci cand au realizat ca nu le mai e suficient sa-si ocupe tot timpul doar cu metabolismul si reproducerea.ca vor mai mult.initial nu au stiut nici ei ce vor,insa simteau ca le lipseste ceva.si atunci au inceput sa se intrebe si ei ca un copil de 4 ani *ce este lumea?* *ce este omul?* *care este rostul si rolul omului in lume?* sa inteleg ca acum omul a gasit raspunsurile la toate intrebarile astea... ...
maresale nu ma fa sa cred ca gandesti si tu la fel de simplu cum gandea basescu in campania electorala cand spunea * sa traiti bine*. m-am intrebat si eu ce inseamna acest *bine* si am ajuns la concluzia ca inseamna *sa mancati bine,sa beti bine,si ...cam atat* ...slabut!!!...foarte slabut!!!...dar a prins la prostime.oamenii l-au votat si acum tot ei sa plang ca o duc rau ,desi...sa recunoastem ,nivelul de trai a crescut mult din 2004 si pana acum....
teologia....nu va disparea decat atunci cand omul isi va putea explica totul pe lume....adica niciodata
si...in ce priveste istoria...ti-ai pus vreodata intrebarea de ce a mai aparut disciplina asta? de ce ii intereseaza pe oameni sau i-a interesat vreodata ce au facut unii cu 2000 de ani in urma?
(sa le fie de bine si la vara cald)...de ce si-ar *pierde* cieneva intrega viata studiind niste oameni cu care nu are si nu va avea vreodat nimic de-a face?

**Apropo de teologie... este foarte puternica in zilele nostre pt ca este asociata cu botezul, cununia, si inmormantarea... pasi "importanti" in existenta nostra. **

botez,nunta,inmormantare...numeste-le si tu cum le numea van genep *rituri de trecere* ...si iar te invit sa vezi de ce au aparut si care era scopul lor...(citeste cartea tipului asta...si vei afla daca vor disparea vreodata sau nu)

**Un lucru e CLAR ... acel dumnezeu sau Iisus ... nu vor aprea niciodata.**

asta e o deductie aiurea...nu te bazezi pe nimic cand faci o asemena afirmatie...

**Pai zici ca dumnezeu va exista intotdeauna(la infinit) si peste 15 secunde zici ca timpul are o limita(adica este finit)? Hai mai Ioana ... it bati joc de noi?**

maresale...am spus ca timpul si spatiul au o limita ..sunt creatii ale cuiva...
insa...dumnezeu nu!!
aici poti sa te iei de mana cu dawkins....nici tu si nici el nu ati inteleg argumentul cosmologic al existentei lu dumnezeu...
tu nu auzi ca exista dinainte de spatiu si timp?
*unul nascut ,care din tatal s-a nascut ,mai inainte de toti vecii....* este formula din crezul formulat la niceea (325)..deci..mai inainte de aparitia timpului...

**Pfoaiiiiii de mine. Ioana ... las-o'n'colo de vrajeala/ abureala / si ce mai vrei tu. Nu ma enervat Republicanu ..dar ai reusit tu cu postarea asta. Mai...da tu chiar poti sa crezi asa ceva . Pai daca da ... atunci Iq-ului tau nu-i pot da mai mult de 70. Parca iti mai revenisei un pic. Nu suntem copii...asa ca nu ne PLICTISI cu povestile astea de 2 bani. Slab domen' slab. **

daca e vorba de agheasma...poi...nu-i nevoie sa ma crezi pe cuvant...fa tu experimentul acasa.... ...sa vedem la concluzii ajungi pe baza unei demonstratii logice...

**Aoleeeeeeeeeu ma dor retinele de ce citesc. VAI ce TERMINAT/DISTRUS. Filozofu' lu' peste. "e ridicol sa ne luam in serios prea tare?". Ba ma lasi ... SUPERFICIALITATEA ...INTOTDEAUANA... a dus la "dezastre". Eu zic ca daca construiesti o masina si nu o faci bine ..ai un accident cu ea... ti se amputeaza un picor ... si traiesti restul vietii asa .... sau poate mia faci un accrident si iti mai taie si o mana. Si ajungi sa zici .. BA ... nu a fost bien sa fiu superficial... si trebuia sa lucrurile mai in serios. Iar " poate ca viata nu e numai lipsita de sens ,ci si absurda." suna mai mult a ...hai sa me omoram in masa. Gandire de ateu ? Nu. Gandire de om prost! Bai mai sunt unii care au bani ... nu au pt ce sa traga in viata ...mai gasesc si pe unii mai prostii ca ei care sa-i pupe in fund ... si ajung mari filozofi. Voi de ce parte a "baricadei" vrei sa fiti ? Dupa frazaasta ...nu as mai citii cartea aia... doar pe bani... multi bani :)))). **

..
eu am citit cartea...insa...spre deosebire de mine...in cazul tau ar putea aparea intrebarea....*si de ce sa mai traim?*...de ce e nevoie sa ne luam viata in serios?...daca oricum la capatul ei nu ne asteapta decat mormatul?
eu am vazut si ce spune tipul asta despre moarte in cartea sa. spune ca pentru un om mort...nu mai conteaza nimic...totul s-a terminat...si nu intelege de ce le e frica oamenilor de oamenilor de moarte
chiar asa...cum explica ateii frica omului in fata mortii?
(ca un ps aici...si eu in consider pe tipul asta un mare tampit)

**Nu trebuie sa generalizei ca toti atii sunt asa. De ce ar fii tristi? Pai eu duminica ma duc la un gratar ...tu te duci la biserica... stai sa ti se spele creierul. Cine crezi ca este mia trist dintre mine si tine . Mda...TU. Mergi cu dumnezeu in minte si eu cu gandul cum sa-mi fie mia bine mie si celorlati din jur... tie , normal ...nu-ti da dumnezeu ..ca nu esista ... mie poate imi vine o ideea care ma face "fericit". Si din nou cine e trist? ... pai tu. Te duci la demonstratii in piata ..stai in frig, in poluare... eu stau acsa la caldurica , ma relaxez. La 50 de ani...tu ai atrita, varice , reumatism... eu nu . Cine e ala trist? Pai... TU. Si daca crezi ca dumnezeu iti da sanatate asa cu nemiluita ...tu batandu-ti joc de tine ... esti chiar TRISTA... FOARTE TRISTA.**

vai....nu ma fa sa cred ca am avut dreptate si ca tu nu esti interesat decat de aspectele derizorii ale vietii...ca esti o persoana simpla si limitata in gandire....
ai grija...sa nu ajungi si tu vreodata ca thomas nagel sa te intrebi *oare ce inseamna toate astea?*

**Pai e foarte simplu sa-ti dai seama ca e o mare miciuna. Dumnezeu iti da de ales sa iti alegi "calea" ... iar apoi vine Iisus si zice ca el este "calea". Stii, draga credinciosule... alegeti calea ...dar ...eu sunt calea. PEENIBIL.**

am scris cred de o suta de ori pe forumul asta cum este inteleasa libertatea in filozofia crestina...m-am saturat...pur si simplu nu mai scriu... ..mai intreaba si tu pe altcienva...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 21:09

De la: Republicanus, la data 2009-05-21 23:34:34Andule, lasa-ma frate cu psalmii, doar pentru ca s-a trezit un "sfant" exilat pe o insula pustie si care consuma ciuperci halucinogene ca n-avea altceva de mancat sa scrie niste fantasme, asta nu le da vreo valoare...

Republicanus, la tine dispreþul înlocuieºte echilibrul ºi miºtocãreala raþionamentul logic...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 21:11

De la: Republicanus, la data 2009-05-21 23:34:34Omul nu trebuie sa "fuga" de dumnezeu, trebuie pur si simplu sa abandoneze invetia asta depasita si scapata de sub control care se numeste "religie" in general.

Cã Dumnezeu ar fi o invenþie trebuie demonstrat, nu presupus. A stabili a priori acest lucru (fãrã nici cea mai micã stradanie din partea ta sã ne luminezi cum ai ajuns la o asemenea concluzie) invalideazã orice alt argument ai clãdi deasupra.

La fel ºi cu ideea cã religia ar fi o noþiune depãºitã ºi scãpatã de sub control. Te-ai obiºnuit sã presupui ceea ce de fapt trebuie sã demonstrezi! Dacã religia ar fi depãºitã, normal ar fi sã ne aºteptãm sã nu o mai consume nimeni. Însã lucrurile nu stau aºa, iar conºtienþa de Dumnezeu pare ceva fundamental fiinþei umane, cum încerca de fapt sã spunã ºi Andu.

Despre scãpatul de sub control probabil ne lãmureºti...de sub controlul cui? ªi ce interese (dictatoriale, xenofobe) meschine ar putea mâna vreo instituþie sau grup de indivizi sã-ºi doreascã sã controleze religia (sã zicem, creºtinismul) – de ce, cum, ºi în ce scop?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 21:13

De la: Republicanus, la data 2009-05-21 23:34:34Uita-te ASTAZI la societatea din vest, nu-i plange soarta care o asteapta peste 50 de ani (pentru ca nu stim ce-o fi atunci, putem doar specula si atat), uita-te la diferentele de ASTAZI intre occident si noi (si restul tarilor religioase). Se pare ca laicizarea aia totala a adus progres, iar oamenii de acolo descopera din ce in ce mai mult ca nu au nevoie de religie pentru o identitate. Uita-te cu cate sute de ani sunt ei mai evoluati decat noi astazi, unul din factorii care au contribuit la asta fiind chiar flexibilitatea religioasa.

Acestea sunt generalizãri...de aceea îmi permit ºi eu sã generalizez contrarul, anume cã secularizarea occidentalã reprezintã un succes mai mult trâmbiþat politic decât realizat efectiv. Omul secolului XXI se încãpãþâneazã totuºi sã rãmânã religios (nu întotdeauna creºtin), chiar dacã în unele þãri secularizarea a avut un oarecare succes.

Gândeºte-te cã tocmai secularizarea a aruncat unele persoane care au abandonat credinþa în Dumnezeu (dar au respins ateismul) în zona cvasi-crepuscularã a credinþei în duhuri, spirite sau fantome – substituind doar o credinþã cu alta.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 21:23

De la: maressalul_, la data 2009-05-26 10:44:51
De la: ioana_dark, la data 2009-05-23 13:58:09

daca tot am fost la biblioteca m-am gandit si la voi si v-am cautat o carte frumoasa. si uitati ce am gasit.
david prodan *transilvania si iar transilvania*.
merita marcar sa va uitati putin prin ea ca sa vedeti cum erau romanii vazuti in istoriografia maghiara.
va dau cateva exemple:

**1)romanii in transilvania sunt imgrati dupa cucerirea ungara.Începand prin a se strecura pe nesimtite ,vin mereu ,vesnic vin si nu mai pleaca.vin in valuri mai mari sau mai mici ,inundand treptat vaile ,dealurile,muntii tarii.procesul e continuu ,dar se remarca mai ales doua momente principale :aparitia lor initiata in secolele XII-XIII,care i-a impamantenit treptat in tara si valul mare din secolul al XVIII-lea,care i-a ridicat la majoritate absoluta.
2)prin locurile lor de asezare ei au fost mai favorizati ,mai putin loviti de calamitatile istoriei :razboaie ,epidemii ,invazii,mai putin si-au varsat sangele in apararea patriei.
3)ei au si o prolificiate mai mare ,datorita ,chipurile -nu radeti-,virtutilor laptelui de oaie !( ca si cand toti s-ar fii hranit cu sau numai cu lapte de oaie,nu si cavarsitor cu lapte de vaca)
4) romanii sunt un popor de pastori nomazi ,seminomazi ,semisalbatici ,ratacitori cu turme care numai tarziu si treptat au deprins viata asezata ,economia agrara in noul lor mediu de trai ,de la un unguri,ei bastinasi acum,fireste.
5) romanii trebuie sa fie neaparat inferiori ,in toate privintele :inerioritate de rasa ,inferioritate de moravuri ,inferioritate de cultura ,de civilizatie ,inferioritate economica.inferioritati nu din constrangeri istorice ,ci din inferioritate nativa .in ierarhia popoarelor sezate in ungaria ei sunt plasati pe treapta cea mai de jos .ei nu promoveaza,ei degradeaza viata in patria adoptiva**.

si tot asa...

numai bine tuturor!!!

Apropo Ioana...esti CONVINSA ca nu a fost asa ?

desigur....

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 21:36

De la: maressalul_, la data 2009-05-26 16:07:09
Ioana :

ei...uite ca nu i-a ajutat dumnezeu maresalului si i-a sters adminul mesajul....

Ei ..uite ca m-am ajutat eu SINGUR.. si am impartit mesajul in doua ...si am reusit.

maresale,maine cand il postezi iar raspunde-mi si la cateva intrebari:

-poti spune fara sa te uiti pe net cati maresali a avut romania si care au fost ei?

Nu m-a uitat pe net ... cred ca avut doar 1... Antonescu. Din cate stiu eu rangul de maresal nu este atribuit decat in caz de razboi sau cand este o situatie de criza(politica +razboi)...ceva de genul.
Acum te intreb eu cat este ceasul... in hexa?

si

-te lepezi de satana? si de toate lucrurile lui? si de toti slujitorii lui? si de toata slujirea lui? si de toata trufia lui?

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Vai de cand nu am mai ras asa.

Vrei sa fii nasica mea ... sa ma (re)botezi ... sau (re)setezi!!!!

**ei...uite ca nu i-a ajutat dumnezeu maresalului si i-a sters adminul mesajul....**

si te-a mai ajutat si dora cand te-a citat...

**Nu m-a uitat pe net ... cred ca avut doar 1... Antonescu. **

mamaaaaaaaaaaaaaaaa...esti varza la istorie...1-0 pentru mine...

**Acum te intreb eu cat este ceasul... in hexa?**

lasa ca la intrebarea asta nici tu nu sti sa raspunzi....
si...m-ai mai intrebat si tu odata de ce se sparge un cub de gheata cand cade pe ciment...am vrut sa ti-o platesc...
insa...fie...1-1...ca nici eu nu am stiut sa explic atunci...

in concluzie..-te lepezi de satana? si de toate lucrurile lui? si de toti slujitorii lui? si de toata slujirea lui? si de toata TRUFIA lui?

numai bine!!!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 21:40

De la: Republicanus, la data 2009-05-22 21:02:24Ioana, daca dumnezeul asta e un dictator nemilos, care arde pe cei ce nu se supun orbeste fata de el, atunci sincer eu nu vreau sa am de-a face cu asa ceva... Imi asum raspunderea...

Dupã ce caricaturizezi Dumnezeul biblic ºi relaþia sa cu omul nu mã mir cã ambele noþiuni þi se par ridicole. (Metoda am mai vãzut-o de fapt ºi la discipolii noului ateism – tipic!). Dar gândeºte-te cã ai pornit totuºi de la o caricaturã proprie...ca sã ajungi la una de care sã râzi.

Uneori, în Biblie, relaþia dintre creator ºi om este asemenea unui legãmânt între un suzeran ºi vasal. Alteori aceastã relaþie este asemãnatã cu aceea dintre iubit ºi logodnicã, fermier ºi viþã, pãstor ºi turmã, etc. Întotdeauna existã iubire ºi milostivire, dar existã ºi dreptate ºi judecatã. Nici o relaþie de familie sau relaþie socialã într-un stat de drept nu poate funcþiona fãrã cele douã dimensiuni.

Este oare un stat de drept dictatorial sau nemilos pentru cã îºi condamnã cetãþenii care încalcã legea...?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 21:42

De la: Republicanus, la data 2009-05-22 21:02:24Andule, lasa-te mai de fanatism, ca nu face bine la "corason" (ca sa nu mai vorbim de neuronul fanatic si hiperactiv, mama mama saracul, cred ca e incins la rosu) si pricepe un lucru: ca daca scrie ceva in bilblie, in testament (nou sau vechi), in psalmii de pe vremea lui david sau a carui rege iudaic or mai fi, asta NU ii da vreo greutate si valoare mai mare decat orice alta scriere existenta. Pur si simplu a prins "la public" intr-o epoca in care lumea era usor de pacalit si a ramas asa, bazandu-se pe reticenta omului de a schimba ceva (si mai ales pe frica lui primordiala de moarte). In rest, religia e un praf in ochi, biblia e doar o carte, o scriere ca oricare alta.

Biblia este ºi nu este o carte ca oricare alta.

Este pentru cã s-a scris într-o anumitã limbã ºi conform convenþiilor literare ale vremii (prozã, poezie, cântec, epistolã, apocalipsã, biografie, etc.). Nu este doar o carte ca oricare alta pentru cã oamenii au privit-o (ºi o privesc în continuare) altfel. Comunitãþile de credinþã i-au conferit rol de scripturã (...am mai vorbit de canonizare).

E cel puþin ciudat cã atribui succesul Bibliei „unei epoci când omul era uºor de pãcãlit” când de fapt epoca în care ºi noi trãim este la fel de receptivã la Bilbie...mai puþin cei care sunt receptivi la (ºi pãcãliþi de) noul ateism bineînþeles.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 22:20

Dorinel ºi ceilalþi care lãsaþi în mod consecvent acuzaþia de „spãlare de creier” pe prispa creºtinilor, vã propun sã încercãm niºte definiþii simple.

Hai sã zicem de exemplu cã „spãlarea de creier” este acea intoxicare cu propria opinie la care se ajunge prin ignorarea argumentelor contrare sau nefamiliarizarea cu domeniul de cercetare în care se emit aceste opinii (ca ºi cum familiarizarea nici nu ar fi necesarã).

Cu alte cuvinte, sã zicem cã un „spãlat pe creier” este o persoanã care se pronunþã asupra unui subiect fãrã sã fi studiat originea ºi cercetarea acestuia ºi fãrã sã interacþioneze onest ºi informat cu cei de partea cealaltã a baricadei care au scris copios asupra acestuia.

De exemplu, Dorinel emite opinii în domeniul eticii vechi-testamentale (ºi are tot dreptul). Sunt însã cel puþin 100 de ani de când acest domeniu este asiduu cercetat de savanþi (ºi Internet-ul îi poate oferi oricui liste bibliografice substanþiale, cred).

Problemele pe care Dorinel le ridicã (dacã le ridicã el, sau doar le preia de la alþii, nu ºtiu) nu sunt deloc noi. Mulþi cercetãtori (evrei, creºtini, atei) s-au aplecat asupra lor cu ajutorul unor instrumente de cercetare (istorice, lexicografice, antropologice) considerate standard în academie, ajungând însã la o opinie contrarã opiniei lui Dorinel (sau a celor pe care el îi copiazã). Dar Dorinel nu a fãcut de fapt nici cel mai mic efort de a se familiariza cu domeniul de cercetare în care emite opinii, sau sã interacþioneze cu cercetãtorii care au scris în acest domeniu.

De aceea, Dorinel ajunge în cele din urmã sã se intoxice cu propria pãrere, considerând cã pãrerea contrarã nu meritã nici mãcar cititã. Dacã aºa stau lucrurile (ºi am o bãnuialã în acest sens), conform definiþiei, Dorinel poate fi el însuºi un „spãlat pe creier” chiar ºi atunci când mascheazã acest lucru numindu-i pe alþii „spãlaþi pe creier.”

În cele din urmã nu conteazã cine îþi spalã creierii – poate sã þi-i spele la fel de eficient ºi detergentul noului ateism! Atâta timp cât ignori partea cealaltã a argumentului ºi te bazezi numai pe retorica vitriolicã a acestui nou val de ateism va fi foarte greu sã faci progrese în orice domeniu...

Descopãr oarecum, tot mai iritat, cã Internet-ul devine un paradis al iresponsabilitãþii ºi inculturii. Tot mai mulþi scriu pe Internet ceea ce nu le-a publicat sau nu le-ar publica nimeni vreodatã, sau ceea ce nu ar susþine în spaþiul public în nume propriu.

Aºa cã, sub masca anonimatului/pseudonimitãþii, avem liber inclusiv la spãlarea altor creiere...

Fosta membra 9am.ro

964 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 22:22

De la: adipopa, la data 2009-05-26 20:24:58
De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-20 22:05:27Daca ati citit Biblia ati vazut cum a fost creat Pamntul, ei tot asa de bine VALOAREA SUPREMA G(ETA) a creat UNIVERSUL. La inceput FECUNDAREA Valorii G (MAMA UNIVERSULUI) cu Valoarea M (TATAL UNIVERSULUI ) se facea doar in cadrul VALORII Q. Dupa cca. 1 miliard 300 de ani pamanteni, acesata VALOARE Q s-a desprins putand zbura libere in Univers VALORILE G si M, astfel Mama Universului G(eta) a dat nastere Pamantului pe care l-a botezat Terra.

Fãrã replicã...! Dorinel, sunt ºi eu de acord ca aceastã postare sã primeascã...premiul pentru care a candidat!

Candideaza la sectiunea NON-SENS, si candideaza alaturi de biblie.

Religia este o rãmãºiþã a copilãriei inteligenþei noastre, ea se va stinge pe mãsurã ce adoptãm raþiunea ºi ºtiinþa ca principii directoare. Am ceva mai bun de oferit in locul religiei: propria vointa, libera alegere si increderea in propriile puteri.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 26 Mai 2009, ora 22:31

De la: Dorin_Ilie, la data 2009-05-26 22:22:25
De la: adipopa, la data 2009-05-26 20:24:58

Candideaza la sectiunea NON-SENS, si candideaza alaturi de biblie.

poi...ai deja doua voturi...

Pagini: << 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: