Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
Oras: BUCURESTI
|
Postat pe: 25 Iulie 2009, ora 18:25
De la: adipopa, la data 2009-07-25 18:18:21Nu știu cât de sincer ești cu tine însuți. Tu ai atacat, de-a lungul timpui, ideea că Dumnezeu există, că a creat universul, că s-a întrupat în Iisus din Nazaret, etc. Acestea nu par atacuri asupra unor găști preoțești, ci asupra esențialului creștinismului acelor începuturi de care vorbeai ma devreme. sunt destul de sincer cu mine insumi. daca iti amintesti in primul meu mesaj pe acest forum am afirmat ca oamenii au nevoie mereu in existenta lor efemera de o religie. am atacat si voi ataca in continuare existenta unui Dumnezeu personal, a ideii creatiei in lipsa unor dovezi - stiu, nu le are nici stiinta - sau ca s-a intrupat in Isus. nu neg existenta lui Isus, sunt zeci de trimiteri si referiri la viata lui, neg in lipsa unor dovezi clare mesianitatea lui.
Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
|
|
|
adipopa
3001 mesaje
Oras: Timisoara
|
Postat pe: 25 Iulie 2009, ora 18:32
De la: AMIRALUL, la data 2009-07-25 18:25:12De la: adipopa, la data 2009-07-25 18:18:21Nu știu cât de sincer ești cu tine însuți. Tu ai atacat, de-a lungul timpui, ideea că Dumnezeu există, că a creat universul, că s-a întrupat în Iisus din Nazaret, etc. Acestea nu par atacuri asupra unor găști preoțești, ci asupra esențialului creștinismului acelor începuturi de care vorbeai ma devreme. sunt destul de sincer cu mine insumi. daca iti amintesti in primul meu mesaj pe acest forum am afirmat ca oamenii au nevoie mereu in existenta lor efemera de o religie. am atacat si voi ataca in continuare existenta unui Dumnezeu personal, a ideii creatiei in lipsa unor dovezi - stiu, nu le are nici stiinta - sau ca s-a intrupat in Isus. nu neg existenta lui Isus, sunt zeci de trimiteri si referiri la viata lui, neg in lipsa unor dovezi clare mesianitatea lui.
Nu voi încerca acum să arat pe ce se sprijină mesianitatea lui Iisus pentru că mă interesează mai mult relația dintre atacurile tale și credința/credințele Bisericii Începuturilor. Toate aceste ținte dogmatice enumerate de tine mai sus sunt totuși parte integrantă din învățăturile Bisericii primare. Cum poți, pe de-o parte, admira Biserica din secolul I d. H. și, în același timp, respinge atât de vehement învățăturile ei astăzi?
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 25 Iulie 2009, ora 18:50
De la: adipopa, la data 2009-07-25 18:32:18Nu voi încerca acum să arat pe ce se sprijină mesianitatea lui Iisus pentru că mă interesează mai mult relația dintre atacurile tale și credința/credințele Bisericii Începuturilor. Toate aceste ținte dogmatice enumerate de tine mai sus sunt totuși parte integrantă din învățăturile Bisericii primare. Cum poți, pe de-o parte, admira Biserica din secolul I d. H. și, în același timp, respinge atât de vehement învățăturile ei astăzi?
pentru ca atunci religia crestina era pura si nu plina de ''infectii" ca in ziua de azi. pentru ca, repet, crestinii primelor veacuri erau cu adevarat crestini si preotii cu adevarat preoti. atunci oamenii au vrut sa-l ,,cunoasca'' pe Dumnezeu cu adevarat; azi sunt fortati. in vremea primilor crestini nu existau demnitari ierarhi sau o structura stufoasa asa-zis administrativa comparabila cu cea politica, erau doar oameni care isi îndeplineau slujba sub calauzirea lui Dumnezeu. primii crestini nu au cunoscut nici preotii marsavi ai zilelor noastre si nici sute de asa-zisi predicatori ai crestinismului din zeci de ,,grupuri" sau secte.
pe oricine cred ca ar atrage macar dogmatic o religie sau filozofie pura.
Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 25 Iulie 2009, ora 20:11
De la: AMIRALUL, la data 2009-07-25 17:20:32De la: msutaca, la data 2009-07-25 16:48:54Dragii mei,
Dar cine-i impiedica pe catolici ca sa vina inapoi la Ortodoxie ?! Eu cred ca nimeni ! Prblema lor nu este asta insa. Problema este ca ei vor alterarea Ortodoxiei, adica uciderea ei sa ma iertati...
mircea pacatosul este valabila si reciproca ! ce impiedica ortodoxia sa revina inapoi in sanul crestinismului de unde a si plecat in 1054 ?!!!
Dorin Paganul
ortodoxia este religia primilor creștini care nu credeau în existența purgatoriului , în primatul patriarhului de la roma , nu se împărtășeau cu azimă și nu considerau că preoții trebuie să fie celibatari...
crezul de la niceea este crezul ortodox , nu cel catolic ....
și multe altele....
ortodoxia este religia sfinților apostoli , religia primilor creștini ...și a românior de azi....
|
|
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 25 Iulie 2009, ora 22:41
De la: AMIRALUL, la data 2009-07-25 18:50:52pentru ca atunci religia crestina era pura si nu plina de ''infectii" ca in ziua de azi...
Dorinel, toate credințele creștine pe care le-ai atacat aici sau pe celălalt forum (creația, potopul, întruparea) au fost împărtășite deopotrivă și de această Biserică primară - lucru dovedit de scripturile vechi- și nou-testamentale pe care le citeau respectiv scriau și citeau. De aici nelămurirea mea...
|
9am_Ella
241 mesaje
Oras: Bacau
|
Postat pe: 26 Iulie 2009, ora 21:14
De la: AMIRALUL, la data 2009-07-25 18:25:12De la: adipopa, la data 2009-07-25 18:18:21Nu știu cât de sincer ești cu tine însuți. Tu ai atacat, de-a lungul timpui, ideea că Dumnezeu există, că a creat universul, că s-a întrupat în Iisus din Nazaret, etc. Acestea nu par atacuri asupra unor găști preoțești, ci asupra esențialului creștinismului acelor începuturi de care vorbeai ma devreme. sunt destul de sincer cu mine insumi. daca iti amintesti in primul meu mesaj pe acest forum am afirmat ca oamenii au nevoie mereu in existenta lor efemera de o religie. am atacat si voi ataca in continuare existenta unui Dumnezeu personal, a ideii creatiei in lipsa unor dovezi - stiu, nu le are nici stiinta - sau ca s-a intrupat in Isus. nu neg existenta lui Isus, sunt zeci de trimiteri si referiri la viata lui, neg in lipsa unor dovezi clare mesianitatea lui.
Inca din copilarie, ni se sugereaza sa CREDEM in aparitia instantanee a crestinismului, ca edificiu de gandire coerent, cuprinzator, imuabil, izvorat direct de la Isus si organizat in jurul lui de catre apastoli. Suntem incurajati / fortati (!) sa ne imaginam ca doctrina crestina a fost formulata cu acuratete de divinitati ce au popsit pentru scurt timp pe Pamant si este incontestabila. Si suntem impinsi sa ni-l imaginam pe Pavel propovaduind noua religie crestina asa cum sunt promovate Coca- Cola si Pepsi in lumea a treia, dintr-o singura rasuflare, iar localnicii raman uluiti.
Urmare unei asemenea educatie, daca ne mai gandim la astfel de lucruri, multi dintre noi, vor continua sa se bazeze si ca adulti pe aceleasi idei, ingrosand, in ignoranta lor perpetua, randurile preacucernicilor crestini care privesc povestile biblice ca pe o relatare concreta perfect adevarata, chiar daca desprinsa de contextul istoric.
Pentru crestinul cucernic nu exista nicio inconsecventa intre scrierile evanghelice si fundalul istoric, si, deci nu este nicio nevoie sa fie reconciliate faptele si credinta, istoria si teologia pur si simplu pentru ca nu a avut niciun motiv sa creada ca ar putea exista astfel de diferente. Poate ca nici nu a considerat Palestina de acum doua mii de ani ca pe un loc real, situat precis in spatiu si timp, supus factorilor sociali, psihologici, politici economici si religiosi, asa cum se intampla cu orice spatiu real azi precum si in trecut. Povestea din Evanghelii este rupta de contextul istoric, este o poveste rigida, de o simplitate mitologica, petrecuta pe un taram de neuitat, un taram de nicaieri, cu foarte mult timp in urma. De exemplu, Isus apare cand in Galileea, cand in Iudeea, cand in Ierusalim, cand pe malurile Iordanului. Pentru crestinul de astazi nu exista nicio relatie geografica sau politica intre aceste locuri, nu conteaza distanta dintre ele, sau cat ar fi durat o calatorie dintr-un loc in altul. Titlurile diversilor functionari oficiali sunt, si ele, lipsite de sens. Romanii si evreii se confunda in fundal, precum figuratia dint-un film, iar daca avem o imagine concreta, aceasta deriva dintr-un produs de la Hollywood, de la un Pilat cu accent newyorkez.
Dar Palestina, in zorii erei crestine, nu era un taram de basm. Era un loc concret, populat cu oameni adevarati, asa cum gasim in orice loc si in orice moment al istorie. Irod nu era un obscur rege legendar. Era un adevarat potentat, a carui domnie trece de contextul biblic, pentru a se suprapune cu alte figure istorice: Iulius Cezar, Cleopatra, Marc Antoniu. Asadar, Palestina de atunci, ca orice alt loc din lume, era influientata de un context de factori sociali, psihologici, politici, economici, culturali, religiosi. Era macinata de razboaie, numeroase tabere se infruntau una pe alta si erau dese confruntari interne. Puterea se obtinea prin viclenie, prin intelegeri secrete. Populatia oscila intre a fi o turma apatica sau isteric fanatica, intre teama si convingere. Dintre toti factorii care au asigurat dezvoltarea si supravietuirea crestinismului, unul este crucial: climatul psihologic, mediul in care a aparut Isus si care i-a permis sa aiba un astfel de impact, inca din timpul vietii. Isus era produsul unei epoci anume in istoria poporului sau : epoca sfarsitul veacurilor, ultimelor zile. Fusesera prorociti si aparusera si alti Mesia inaintea lui Isus. David era un Mesia. Tot asa si Solomon. Aaron si urmasii lui, etc. Ce facea unica asteptarea mesianica din vremurile lui Isus era asocierea ei cu o forma de isterie apocaliptica.
Tara Sfanta trecea pe vremea lui Isus printr-o acuta criza a valorilor. Pastorii credintei erau infruntanti si dovediti ca ineficienti, inadecvati si lipsiti de incredere. Ioan Botezatorul le predica oamenilor pocainta deoarece ziua judecatii era aproape, iar oamenii din toata lumea iudaica erau convinsi de asta. Si concura la asta teama, atat generala, cat si din punct de vedere personal, si o apriga dorinta de salvare, daca nu a intregii lumi, macar in plan personal. Si mai exista tortura vinovatiei, dorinta de marturisire a pacatelor. Si mai exista deziluzia fata de valorile importate din Grecia si Roma. Acuzatiile de decadenta, de imoralitate, de coruptie, de decadere morala si depravare erau larg raspandite, impreuna cu amenintarea furiei divine si a pedepdei divine. Se apropie ultima zi, spuneau profetii, repetand cuvintele prorocilor din trecut, care erau interpretate ca semnificative pentru contemporaneitate. Dincolo de aceasta cumplita retorica, aparuse un sentiment general de prabusire a legii, a codurilor, a ierarhiilor si a valorilor, aflate toate in curs de descompunere. Institutiile sociale si politice se dezorganizasera. Terorismul devenea tot mai inspaimantator si mai activ. Iar, dincolo de aceasta atmosfera tulbure, se manifesta o disperata cautare a sensului, care a condus la o noua evaluare a lumii spirituale. Cum putea, oare, Domnul sa se tina de promisiune si sa trimita un Mesia pentru mantuirea poporului sau ?
Capitalizand setea de spiritualitate , impreuna cu cele mai puternice forte sociale si politice, fundamentalismul religios si-a reafirmat pretentiile. Vechii Legi Mozaice i s-a dat
o noua pretuire, nu doar ca principiu religios, ci si ca factor de coeziune al fortelor sociale. Pe langa proliferarea acestui fundamentalism, se intensifica si misticismul. Erau cautate, cu disperare, noi cai de stabilire a legaturii cu Dumnezeu. Aparusera brusc, si infloreau secte si culte de cele mai diverse orientari. Ezoterismul magia, astrologia, divinatia, etc se bucurau de mare success, mai ales la paturile cele mai superficiale. Din partea magilor, a profetilor si a invatatorilor religiosi erau asteptate miracole. Umanitatea traia in umbra tot mai intunecata a climatului milenarist. Si, din ce in ce mai mult, era simtita nevoia unui lider spiritual, beneficiar al unui mandat divin, al unui semn divin, care sa dirijeze si sa asigure mantuirea.
Mecanismul aflat in spatele acestei situatii era relativ simplu. Isus si contemporanii sai presupuneau ca Dumnezeu nu este doar divin, omnipotent si omniscient, asa cum era descris in Vechiul Testament. Ei credeau si ca este dispus sa aiba o grija speciala fata de poporul lui Israel sa-i acorde favoruri speciale. Ei, la urma urmei, erau poporul ales. Facusera un legamant unic cu EL. Statutul aparte in ochii Domnului era indiscutabil. Dar era tot mai greu de ignorat faptul ca poporul lui Israel se afla intr-o situatie dificila, vaduvit de monarhia de drept, asuprit de un uzurpator tiranic. Erau vitregiti si umiliti de armata de ocupatie straina si de administratia care calca totul in picioare: valorile, cultura, religia, mostenirea.
Daca Domnul era cu adevarat atotputernic, ce se putea intelege din nenorocirile Israelului? Daca Domnul era cu adevarat omnipotent, cum de permitea pangarirea propriului Templu? Cum putea cineva sa inteleaga cum de lasa Domnul sa-i fie contestata autoritatea de catre un conducator lumesc de la Roma, care isi arogase singur caracterul divin? Nu erau posibile decat doua explicatii. Fie Domnul nu era omnipotent presupunere nu numai indiscutabila, dar la care nimeni nu avea curajul sa se gandeasca. Ori nenorocirile lui Israel aparusera, daca nu direct prin vointa Domnului, cel putin cu acceptul lui. Era evident ca Domnul suspendase sau retrase clauza natiunii celei mai favorizate. Adica Israel fusese abandonat de Domnul sau.
De ce? Era greu de crezut ca Domnul a dorit sa rupa legamantul. Dar daca totusi l-a rupt, vina putea sa apartina numai si numai omului. Era inevitabila concluzia logica. Omul il incalcase. In consecinta, Domnul, cu furia sa, nu facea decat sa-l pedepseasca pe om.
Si acest lucru nu era, in contextul epocii, o problema complicate de teologie. O privire in jur era suficienta pentru a vedea starea lumii. Mai ramanea ca indrumatorii religiosi sa faca paralela necesara cu vechile profetii. Starea generala corespondea cu aceea prorocita pentru perioada anterioara sfarsitului lumii. Era clar, asadar, ca Domnul se pregatea sa sfarseasca lumea fie exasperat de un experiment nereusit, fie pentru a crea o lume mai buna pentru cei care ii ramasesera credinciosi.
Aceste concluzii declansasera o puternica stare emotionala colectiva. Era frica - frica de viitorul lumii si de soarta fiecaruia. Crescuse, evident, si sentimental vinovatiei, atat imaginara cat si reala. Iar vinovatia impinge la cainta, la remuscari fie pentru a amana cataclismul general, fie, daca asta nu era posibil, pentru a se salva fiecare, pentru a-si asigura mantuirea.
Din acest zbucium emotiv si-a tras seva mesianitatea lui Isus, si mai departe miscarea mesianica initiata de el si dusa mai departe de adeptii lui. Si aceasta isterie colectiva a conferit miscarii caracterul de implinire a profetiilor. Credinta in iminentul sfarsit al lumii a ajutat la declansarea revoltei din anul 66 d.Hr. Si, dupa revolta din 66 d.Hr., dupa distrugerea Templului, jertfirea Ierusalimului, imprastierea populatiei din oras si exterminarea aproape totala a iudaismului din Tara Sfanta, lumea chiar s-a sfarsit, cel putin din punctul de vedere al evreilor.
Pe de alta parte, fusese anticipata supravietuirea putinilor alesi credinciosi. Schimband mesajul originar si imbratisand ideea unui Mesia strict spiritual, Pavel si discipolii sai se considerau a fi chiar ei acei alesi. Si vazandu-se ca acei putini alesi a caror supravietuire fusese promisa de Dumnezeu, ei au inceput, in secolele care au urmat, sa se transforme in ceea ce-si imaginau ca sunt.
Nu sunt decat doua iubiri. Iubirea de sine, sau iubirea pentru alte fiinte vii. Si indaratul iubirii de sine se afla suferinta si boala. iar indaratul iubirii pentru altii, se afla Binele. De fiecara data cand omul iubeste in afara lui, face, constient sau nu, un act de credinta.
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 27 Iulie 2009, ora 10:08
Sfantul Pantelimon
Pomenit in data de 27 iulie, acest sfant este adesea numit "doctor fara de arginti", aratandu-se prin aceasta cum ca el n-a umblat dupa averi si s-a multumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui si nu cerea de la nimeni sa-i plateasca pentru binefacerile facute. Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si crestin urmator lui Hristos.
Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon a trait in vremea imparatului Maximian Galeriu si era originar din cetatea Nicomidiei. El a vazut lumina zilei in anul 284, dintr-un tata pagan, senator la curtea imparatului, si o mama crestina. Primul sau nume a fost "Pantoleon", adica "cel in toate puternic ca un leu". Mama lui Pantoleon, Evula, il iubea pe Hristos in taina, numindu-se crestina. Ea ii vorbea despre implinirea sufletului si despre tainele credintei in nemurire.
Atras de invatatura crestina, ca urmare a influentei dragostei mamei sale, acesta va inceta a mai cerceta caile sfinte o data cu moartea acesteia. Filosofia ii va prinde mai mult atentia. Dupa moartea mamei, tatal a dat copilul la scolile pagane ale timpului. A terminat cu succes Scoala de Medicina la Nicomidia. Mai apoi, tanarul Pantelimon a fost incredintat, spre ucenicie, medicului Eufrosin. Dobandind multe cunostinte si o intelepciune aleasa a practicarii medicinei, el a fost remarcat de imparat, care l-a si ales drept medic al sau.
Dumnezeu va aparea din nou in inima tanarului doctor, facandu-l sa-si doreasca cu ardoare Botezul in Hristos. Schimbarea cea mai mare din viata lui Pantelimon a avut loc in momentul intalnirii acestuia cu batranul crestin Ermolae, care a aratat celui dintai cum doar Hristos binevoieste a vindeca, prin sau mai presus de oameni. Trecand zilnic prin fata curtii preotului unei biserici din Nicomidia - Sfantul Ermolae - tanarul Pantoleon a fost chemat odata sa intre inauntru.
Batranul Ermolae incepu apoi sa-l invete ca numai Hristos este singurul doctor adevarat, al sufletelor si al trupurilor. Vizitele la acesta au urmat pentru mai mult timp. Intr-o zi, pe cand se intorcea de la Eufrosin, Pantoleon gasi pe drum un copil mort, muscat de o naparca. Vrand sa probeze adevarul cuvintelor lui Ermolae, el chema in ajutor numele lui Hristos si indata copilul se ridica, iar naparca muri. Aceasta a dus la botezarea tanarului Pantelimon. Va primi numele de Pantelimon care inseamna "cel cu totul milostiv".
Dupa primirea Sfantului Botez, mai multe vindecari facea Pantelimon, boli incurabile si neputinte nespuse pierind in fata iubirii si credintei sale. Marele Pantelimon face minuni atat prin harul primit, cat si prin tratamentele pe care le da celor bolnavi. Drept urmare a milosteniei sale, el si-a impartit toata averea saracilor, iar celor pe care ii vindeca de boli si neputinte, nu le cerea nimic drept plata. De aici i se trage si numele "doctor fara de arginti".
Din cauza ca era cautat de multi bolnavi, ceilalti medici din Nicomidia devenisera invidiosi pe el si, fiindca ingrijise un crestin tocmai chinuit din ordinul imparatului, ei profitara de ocazie pentru a-l denunta pe Pantoleon la imparat. Pentru credinta si dragostea tanarului Pantelimon fata de Hristos, imparatul Maximian porunceste ca acesta sa fie supus unor chinuri groaznice, dupa care decide sa-i fie taiat capul.
Tanarul a fost legat de un stalp si trupul i-a fost sfasiat cu gheare de fier, iar ranile arse cu faclii aprinse.Insa tortele s-au stins, iar ranile sfantului s-au vindecat. A fost scufundat in plumb topit si aruncat in mare, legat de un pietroi. L-au aruncat apoi fiarelor salbatice, dar acestea s-au aratat blande. Imparatul s-a infuriat si a dat ordin ca sfantul sa fie legat de o roata cu lame ascutite, care, rostogolindu-se de la inaltime, in fata intregului oras, sa-l omoare. Hristos l-a eliberat pe sfantul mucenic, in rostogolirea rotii, roata strivind un mare numar de necredinciosi. Maximian a dat ordin ca Pantoleon sa fie decapitat, iar trupul sa fie dat in foc.
In momentul mortii sale, din cer s-a auzit cuvantul: "Slujitor credincios, dorinta ta va fi acum indeplinita, portile cerului iti sunt deschise, cununa ta e pregatita. Vei fi de-acum inainte adapost deznadajduitilor, ajutor celor incercati, doctor bolnavilor si teroare demonilor. De aceea, numele tau nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon."
Pantelimon, doctorul cel bun si nerapitor de averi, a mucenicit pentru dragostea sa fata de Hristos, fiind decapitat din ordinul imparatului. Se spune de catre Traditia crestina, cum ca in momentul decapitarii sfantului, din rana lui nu a curs sange, ci lapte, iar maslinul de care a fost legat a rodit in acel moment. Spre a nu lua crestinii cinstitul trup al sfantului, acestuia i s-a dat foc, insa o alta minune a marturisit vrednicia aceluia. Credinciosii au scos din cenusa trupul neatins de foc al lui Pantelimon si l-au ingropat cu mare cinste, pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul, in anul 303.
Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
|
|
|
Ic3
922 mesaje
Oras: Constanta
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 08:13
De la: andu30, la data 2009-07-27 10:08:39Sfantul Pantelimon
Pomenit in data de 27 iulie, acest sfant este adesea numit "doctor fara de arginti", aratandu-se prin aceasta cum ca el n-a umblat dupa averi si s-a multumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui si nu cerea de la nimeni sa-i plateasca pentru binefacerile facute. Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si crestin urmator lui Hristos.
Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon a trait in vremea imparatului Maximian Galeriu si era originar din cetatea Nicomidiei. El a vazut lumina zilei in anul 284, dintr-un tata pagan, senator la curtea imparatului, si o mama crestina. Primul sau nume a fost "Pantoleon", adica "cel in toate puternic ca un leu". Mama lui Pantoleon, Evula, il iubea pe Hristos in taina, numindu-se crestina. Ea ii vorbea despre implinirea sufletului si despre tainele credintei in nemurire.
Atras de invatatura crestina, ca urmare a influentei dragostei mamei sale, acesta va inceta a mai cerceta caile sfinte o data cu moartea acesteia. Filosofia ii va prinde mai mult atentia. Dupa moartea mamei, tatal a dat copilul la scolile pagane ale timpului. A terminat cu succes Scoala de Medicina la Nicomidia. Mai apoi, tanarul Pantelimon a fost incredintat, spre ucenicie, medicului Eufrosin. Dobandind multe cunostinte si o intelepciune aleasa a practicarii medicinei, el a fost remarcat de imparat, care l-a si ales drept medic al sau.
Dumnezeu va aparea din nou in inima tanarului doctor, facandu-l sa-si doreasca cu ardoare Botezul in Hristos. Schimbarea cea mai mare din viata lui Pantelimon a avut loc in momentul intalnirii acestuia cu batranul crestin Ermolae, care a aratat celui dintai cum doar Hristos binevoieste a vindeca, prin sau mai presus de oameni. Trecand zilnic prin fata curtii preotului unei biserici din Nicomidia - Sfantul Ermolae - tanarul Pantoleon a fost chemat odata sa intre inauntru.
Batranul Ermolae incepu apoi sa-l invete ca numai Hristos este singurul doctor adevarat, al sufletelor si al trupurilor. Vizitele la acesta au urmat pentru mai mult timp. Intr-o zi, pe cand se intorcea de la Eufrosin, Pantoleon gasi pe drum un copil mort, muscat de o naparca. Vrand sa probeze adevarul cuvintelor lui Ermolae, el chema in ajutor numele lui Hristos si indata copilul se ridica, iar naparca muri. Aceasta a dus la botezarea tanarului Pantelimon. Va primi numele de Pantelimon care inseamna "cel cu totul milostiv".
Dupa primirea Sfantului Botez, mai multe vindecari facea Pantelimon, boli incurabile si neputinte nespuse pierind in fata iubirii si credintei sale. Marele Pantelimon face minuni atat prin harul primit, cat si prin tratamentele pe care le da celor bolnavi. Drept urmare a milosteniei sale, el si-a impartit toata averea saracilor, iar celor pe care ii vindeca de boli si neputinte, nu le cerea nimic drept plata. De aici i se trage si numele "doctor fara de arginti".
Din cauza ca era cautat de multi bolnavi, ceilalti medici din Nicomidia devenisera invidiosi pe el si, fiindca ingrijise un crestin tocmai chinuit din ordinul imparatului, ei profitara de ocazie pentru a-l denunta pe Pantoleon la imparat. Pentru credinta si dragostea tanarului Pantelimon fata de Hristos, imparatul Maximian porunceste ca acesta sa fie supus unor chinuri groaznice, dupa care decide sa-i fie taiat capul.
Tanarul a fost legat de un stalp si trupul i-a fost sfasiat cu gheare de fier, iar ranile arse cu faclii aprinse.Insa tortele s-au stins, iar ranile sfantului s-au vindecat. A fost scufundat in plumb topit si aruncat in mare, legat de un pietroi. L-au aruncat apoi fiarelor salbatice, dar acestea s-au aratat blande. Imparatul s-a infuriat si a dat ordin ca sfantul sa fie legat de o roata cu lame ascutite, care, rostogolindu-se de la inaltime, in fata intregului oras, sa-l omoare. Hristos l-a eliberat pe sfantul mucenic, in rostogolirea rotii, roata strivind un mare numar de necredinciosi. Maximian a dat ordin ca Pantoleon sa fie decapitat, iar trupul sa fie dat in foc.
In momentul mortii sale, din cer s-a auzit cuvantul: "Slujitor credincios, dorinta ta va fi acum indeplinita, portile cerului iti sunt deschise, cununa ta e pregatita. Vei fi de-acum inainte adapost deznadajduitilor, ajutor celor incercati, doctor bolnavilor si teroare demonilor. De aceea, numele tau nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon."
Pantelimon, doctorul cel bun si nerapitor de averi, a mucenicit pentru dragostea sa fata de Hristos, fiind decapitat din ordinul imparatului. Se spune de catre Traditia crestina, cum ca in momentul decapitarii sfantului, din rana lui nu a curs sange, ci lapte, iar maslinul de care a fost legat a rodit in acel moment. Spre a nu lua crestinii cinstitul trup al sfantului, acestuia i s-a dat foc, insa o alta minune a marturisit vrednicia aceluia. Credinciosii au scos din cenusa trupul neatins de foc al lui Pantelimon si l-au ingropat cu mare cinste, pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul, in anul 303.
Religia si cei care slujesc  acesteia...sunt un adevarat Bull Shit
Somnul ratiunii naste monstrii.Bestii cu chipurii umane ce se hranesc cu neputinta acestei lumi ce se incapataneaza sa traiasca in ignoranta.
|
|
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 09:06
De la: Ic3, la data 2009-07-30 08:13:22Religia si cei care slujesc acesteia...sunt un adevarat Bull Shit
Nu mă miră autoportretul. Atâta doar că tu nu dai prea multe detalii despre religia ta.
|
Fosta membra 9am.ro
311 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 09:56
Amiral, ortodoxia nu neaga existenta altor zei, din contra, doar ca are o anume parere despre ce sunt aceste zeitati in fapt.
Citeste despre yoga din prisma ortodoxiei ( sustineai acum cateva luni tehnicile yoga si filosofia budhista, daca imi amintesc bine, desi s-ar putea sa ma insel ).
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 16:06
De la: funnymoon, la data 2009-07-30 09:56:17Amiral, ortodoxia nu neaga existenta altor zei, din contra, doar ca are o anume parere despre ce sunt aceste zeitati in fapt.
Citeste despre yoga din prisma ortodoxiei ( sustineai acum cateva luni tehnicile yoga si filosofia budhista, daca imi amintesc bine, desi s-ar putea sa ma insel ). bun ! si eu despre zeul religiei iudeo-crestine ce ar trebui sa cred ? am si eu si multi altii, propria parere despre ce este acest super-zeu ''in'' fapt. numai bine.
|
Ic3
922 mesaje
Oras: Constanta
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 20:47
Somnul ratiunii naste monstrii.Bestii cu chipurii umane ce se hranesc cu neputinta acestei lumi ce se incapataneaza sa traiasca in ignoranta.
|
Fosta membra 9am.ro
666 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 21:38
De la: Ic3, la data 2009-07-30 20:47:29
Nu am.....SIC...iti este ciuda? fara sa-ti dai seama, ai o religie !  propria ta, relgie !
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 21:39
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 21:46
De la: Ic3, la data 2009-07-30 20:47:29Nu am.....SIC...iti este ciuda?
Ești sic[k]? Păi spune așa...
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 21:47
De la: ioana_dark, la data 2009-07-30 21:39:03vezi , adi ce bună e definiția mea în astfel de situații?....
Care definiție?
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 21:55
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 21:58
De la: ioana_dark, la data 2009-07-30 21:55:29a termenului *religie*
Nu-mi amintesc. Hai, ajută-mă. Presimt că nu voi fi de acord...
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 22:01
De la: adipopa, la data 2009-07-30 21:58:47De la: ioana_dark, la data 2009-07-30 21:55:29a termenului *religie*
Nu-mi amintesc. Hai, ajută-mă. Presimt că nu voi fi de acord...
lasă....nu am timp acum....
(iar mă cert cu niște daciști pe *incredibil*  )...
revin eu mai târziu (după ce termin cu ei  )
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 22:12
|
Fosta membra 9am.ro
16019 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 22:17
VIVAT ZAMOLXE! ZAMOLXE A INVIAT,ISUS E MORT,PUTRED SI NEINGROPAT!
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 22:20
De la: 999florin, la data 2009-07-30 22:17:57ZAMOLXE A INVIAT...
Da, iar eu sunt imam de Babadag.
|
Fosta membra 9am.ro
16019 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 22:23
De la: adipopa, la data 2009-07-30 22:20:36De la: 999florin, la data 2009-07-30 22:17:57ZAMOLXE A INVIAT...
Da, iar eu sunt imam de Babadag. fata ai,iti mai trebuie pregatire[cam greu]
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 22:25
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 22:30
De la: 999florin, la data 2009-07-30 22:23:24fata ai,iti mai trebuie pregatire[cam greu]
Cu pregătirea stau bine... Tu cum stai cu karma? Crezi că e o faptă bună să batjocorești creștinismul și fondatorul lui? Cum crezi că te va trata Forța în viața următoare? Numai bine!
|
Fosta membra 9am.ro
16019 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 22:38
De la: adipopa, la data 2009-07-30 22:30:23De la: 999florin, la data 2009-07-30 22:23:24fata ai,iti mai trebuie pregatire[cam greu]
Cu pregătirea stau bine... Tu cum stai cu karma? Crezi că e o faptă bună să batjocorești creștinismul și fondatorul lui? Cum crezi că te va trata Forța în viața următoare? Numai bine! ADI,TE ROG SA-MI SPUI DACA TE SUPERI,NU MAI FAC GLUME DELOC CU TINE DACA ESTI SUPARACIOS,SIMT UN TON MUSTRATOR SI DE SUPARARE IN CEEA CE SCRI SI NU-MI PLACE
|
Fosta membra 9am.ro
147 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 22:40
De la: 999florin, la data 2009-07-30 22:17:57VIVAT ZAMOLXE! ZAMOLXE A INVIAT,ISUS E MORT,PUTRED SI NEINGROPAT!
buna seara
Orice lucru are o parte buna si una nebuna.Partea rea este ca te indoiesti de Dumnezeu, partea buna este ca deja crezi !
Cand e vorba de bani,toti sunt de aceeasi religie.
|
Fosta membra 9am.ro
16019 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 22:43
De la: kramer, la data 2009-07-30 22:40:35De la: 999florin, la data 2009-07-30 22:17:57VIVAT ZAMOLXE! ZAMOLXE A INVIAT,ISUS E MORT,PUTRED SI NEINGROPAT!
buna seara
Orice lucru are o parte buna si una nebuna.Partea rea este ca te indoiesti de Dumnezeu, partea buna este ca deja crezi ! ne cunoastem cumva,am baut impreuna vreo bere? HAI S-O FACEM!
|
Fosta membra 9am.ro
16019 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 22:44
De la: kramer, la data 2009-07-30 22:40:35De la: 999florin, la data 2009-07-30 22:17:57VIVAT ZAMOLXE! ZAMOLXE A INVIAT,ISUS E MORT,PUTRED SI NEINGROPAT!
buna seara
Orice lucru are o parte buna si una nebuna.Partea rea este ca te indoiesti de Dumnezeu, partea buna este ca deja crezi ! Am inteles ca-i una buna,una rea,alta calda,alta rece,ai spus-o doar pe cea rea si cea buna,DA' NEBUNA UNDE-I,CA NU-I !!!!
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 30 Iulie 2009, ora 22:46
De la: 999florin, la data 2009-07-30 22:38:30ADI,TE ROG SA-MI SPUI DACA TE SUPERI,NU MAI FAC GLUME DELOC CU TINE DACA ESTI SUPARACIOS,SIMT UN TON MUSTRATOR SI DE SUPARARE IN CEEA CE SCRI SI NU-MI PLACE
Ba supărăcios văd că ești tu! De ce eu nu aș putea glumi pe seama Forței căreia i te-nchini și-i bați mătănii pe toate forumurile? Sau a karmei care crapă-n tine de-atâta iubire pentru oameni de o altă religie decât a ta? Tonul nu e mustrător, te asigur. Doar ironic...
|
|
|