back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Sa ne cunoastem credinta ortodoxa

Pagini: << 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 >> Sari la pagina:

90412201758

36 mesaje
Oras: Sf Gheorghe

Postat pe: 27 Mai 2009, ora 19:47

De la: eugenb, la data 2009-05-27 02:00:09O completare la cele spuse de "andu30" (foarte "corecte" de altfel, dupa mine) :

Pentru inceput se poate citi "Biblia sau Sfanta Scriptura" a Bisericii Ortodoxe Romane (editia 2001), care se gaseste pe situl : www.dervent.ro/biblia.php

Sunt si completari foarte interesante. Trebuie, doar sa fiti atenti !

Mersi de sfat dar eu folosesc ceva mai veche decat 2001. Poate daca ai fi citi sfatul lui "andu30" ai fi inteles ca imi trebuie ceva mai veche decat ceea ce folosesc eu:)

90412201758

36 mesaje

Postat pe: 27 Mai 2009, ora 19:53

De la: andu30, la data 2009-05-26 21:12:31Avem foarte mari probleme de comunicare (ma refer la toate raspunsurile tale). Mai reciteste textul de mai sus:

1 CORINTENI 9
7. Cine slujește vreodată, în oaste, cu solda lui? Cine sădește vie și nu mănâncă din roada ei? Sau cine paște o turmă și nu mănâncă din laptele turmei?
8. Nu în felul oamenilor spun eu acestea. Nu spune, oare, și legea acestea?
9. Căci în Legea lui Moise este scris: "Să nu legi gura boului care treieră". Oare de boi se îngrijește Dumnezeu?
10. Sau în adevăr pentru noi zice? Căci pentru noi s-a scris: "Cel ce ară trebuie să are cu nădejde, și cel ce treieră, cu nădejdea că va avea parte de roade".
11. Dacă noi am semănat la voi cele duhovnicești, este, oare, mare lucru dacă noi vom secera cele pământești ale voastre?
12. Dacă alții se bucură de acest drept asupra voastră, oare, nu cu atât mai mult noi? Dar nu ne-am folosit de dreptul acesta, ci toate le răbdăm, ca să nu punem piedică Evangheliei lui Hristos.

Faptul ca in ultimul verset spune ca au dreptul sa "secere cele pamantesti" dar nu s-au folosit de el asta pentru tine anuleaza tot ce scrie mai sus, adica ca au dreptul asta?

Se cunosc episcopi si preoti din primul secol crestin asezati de apostoli, exista viata lor si faptele lor, te rog citeste-le si nu mai asculta bazme repetate de unii sau de altii. Si fa rost de o Biblie ortodoxa, pentru ca a ta a fost "prelucrata".

1 TIMOTEI 5
17. Preoții, care își țin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul și cu învățătura.
18. Pentru că Scriptura zice: "Să nu legi gura boului care treieră", și: "Vrednic este lucrătorul de plata sa".
19. Pâră împotriva preotului să nu primești, fără numai de la doi sau trei martori.
20. Pe cei ce păcătuiesc mustră-i de față cu toți, ca și ceilalți să aibă teamă.
21. Te îndemn stăruitor înaintea lui Dumnezeu și a lui Iisus Hristos și a îngerilor aleși, ca să păzești acestea, fără a lua o hotărâre dinainte, nefăcând nimic cu părtinire.

sau ce spune Petru:
1PETRU 5
1. Pe preoții cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot și martor al patimilor lui Hristos și părtaș al slavei celei ce va să se descopere:
2. Păstoriți turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câștig urât, ci din dragoste;
3. Nu ca și cum ați fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei.
4. Iar când Se va arăta Mai-marele păstorilor, veți lua cununa cea neveștejită a măririi.
5. Tot așa și voi, fiilor duhovnicești, supuneți-vă preoților; și toți, unii față de alții, îmbrăcați-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriți le dă har.

Iti bazezi judecata pe cazuri particulare sau babesti, sau comuniste si negi adevarul evident. Negi istoria dovedita pentru ce? Te rog incepe sa citesti macar de pe net. Citeste despre ortodoxie despre catolicism, vezi prin ce a trecut crestinismul in acesti 2000 de ani si apoi emite judecati. Vezi cum a fost organizata Biserica in toate timpurile. Vezi cum eram noi (ortodocsii) organizati acum 1500 de ani si cum suntem acum si care sunt daca sunt diferentele. Nu e un secret istoria crestinismului, si poate dupa ce o vei citi vei putea sa vii sa-mi spui cu argumente ca preotii s-au inventat in anul cutare si nu au fost pusi de apostoli. Vei stii care sunt deosebirile intre ortodocsi si catolici si de ce s-au despartit. Tu imi spui mie ce auzi pe la tot felul de adunari unde unul abereaza si toti cred ce spune. Pune mana si citeste, mergi in Biserici care au sute si mii de ani si invata cum il slaveau oamenii pe Dumnezeu in anul 100, 200, 500, 1000 si tot asa.
Nu-mi reinventa mie abecedarul acum. Iarta-ma dar trebuie sa avem o baza cat de cat comuna ca sa putem discuta ceva logic.

vad ca nu ai inteles ca Preoti traiesc din asta si fara sa mai ceara bani in plus dela enoriasi pt diferite slujbe asa cum am enumerat acum cateva zile. deci ei nu trebuie sa aiva un alt loc de munca pt a trai, ei au salarii pt preotie. Daca studiezi viata lui Pavel vei vedea ca el a fost un preot si sa lasat de aceasta meserie pt Hristos. Iar cat despre castigul lui in urma propovaduirii, nu castiga mai nimic, el lucra si facea corturi ca sa-si castige existenta.

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 27 Mai 2009, ora 22:10

De la: 90412201758, la data 2009-05-27 19:53:19

vad ca nu ai inteles ca Preoti traiesc din asta si fara sa mai ceara bani in plus dela enoriasi pt diferite slujbe asa cum am enumerat acum cateva zile. deci ei nu trebuie sa aiva un alt loc de munca pt a trai, ei au salarii pt preotie. Daca studiezi viata lui Pavel vei vedea ca el a fost un preot si sa lasat de aceasta meserie pt Hristos. Iar cat despre castigul lui in urma propovaduirii, nu castiga mai nimic, el lucra si facea corturi ca sa-si castige existenta.

Ce salariu au preotii de vorbesti de salariu? Stiu tu despre ce vorbesti sau vorbesti din auzite?

Vrei sa alerge preotii de la botez la sapa si de inmormantare la servici sau cum? Tu auzi ce spui? Eu stiu ce a facut Pavel si ce a spus ; dar tu eviti sa discuti despre versetele care ti le arat si le ocolesti si nu vrei sa accepti ce scrie negru pe alb. Asta e... nu vrei si pace... el cu gura lui a spus ca preotul are dreptul sa traiasca din plata oamenilor dar nu vrei sa recunosti si pace. Nu vrei nu vrei dar ce e scris e scris... Mai reciteste odata...

Pavel a fost rabin, si nu s-a lasat de "meserie" de parca era salariat....

Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
Fosta membra 9am.ro

1798 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 28 Mai 2009, ora 14:31

Andu ... vreau si eu un sfat de la tine. In weekendul asta o sa fiu nasul unui prieten... o sa-i botez copului. Am auzit tot felul de chestii/ trestii /balamele. Lucrurile stau cam asa : Eu sunt botezat ... adica teoretic sunt ortodox, nu sunt casatorit... dar prietena/iubita mea o sa participe si ea ...ca nasica. Botezul o sa-l facem la biserica tatalui meu... ca de ... e gratis :) . Pe tata nu la-m intrebat ... dar stie toata povestea ... ma gandeam ca imi zicea dac anu era ceva in regula. Cum ti-am spus ... am auzittot felul de chestii... ca trebuie sa fii casatorit , ca bla bla bla ... . Tu ce parere ai ?

Multumesc anticipat.

24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 28 Mai 2009, ora 14:41

De la: maressalul_, la data 2009-05-28 14:31:18
Andu ... vreau si eu un sfat de la tine. In weekendul asta o sa fiu nasul unui prieten... o sa-i botez copului. Am auzit tot felul de chestii/ trestii /balamele. Lucrurile stau cam asa : Eu sunt botezat ... adica teoretic sunt ortodox, nu sunt casatorit... dar prietena/iubita mea o sa participe si ea ...ca nasica. Botezul o sa-l facem la biserica tatalui meu... ca de ... e gratis :) . Pe tata nu la-m intrebat ... dar stie toata povestea ... ma gandeam ca imi zicea dac anu era ceva in regula. Cum ti-am spus ... am auzittot felul de chestii... ca trebuie sa fii casatorit , ca bla bla bla ... . Tu ce parere ai ?

Multumesc anticipat.

Te superi dacă-ți răspund eu?
În primul rând, din câte știu eu...femeia botează nu bărbatul....deci ar fi cazul să-i spui tatălui tău...ptr că de fapt nu tu, ci prietena ta botează acel copil...împreună cu preotul bineânțeles!

Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
90412201758

36 mesaje

Postat pe: 28 Mai 2009, ora 19:08

De la: andu30, la data 2009-05-27 22:10:31[quote name='90412201758' date='2009-05-27

Ce salariu au preotii de vorbesti de salariu? Stiu tu despre ce vorbesti sau vorbesti din auzite?

Vrei sa alerge preotii de la botez la sapa si de inmormantare la servici sau cum? Tu auzi ce spui? Eu stiu ce a facut Pavel si ce a spus ; dar tu eviti sa discuti despre versetele care ti le arat si le ocolesti si nu vrei sa accepti ce scrie negru pe alb. Asta e... nu vrei si pace... el cu gura lui a spus ca preotul are dreptul sa traiasca din plata oamenilor dar nu vrei sa recunosti si pace. Nu vrei nu vrei dar ce e scris e scris... Mai reciteste odata...

Nu stiu prietene tu cu ce te ocupi dar un preot odata Hirotonisit are si carte de munca deci ii merge vechimea si are si un salariu, care bine inteles tot din banii nostri sunt platiti. Asa ca nu vad de ce ar trebui sa alerge dela sapa la botez sau sa aiba un ALT servici in afara de ceea de preot. Iar nu inteleg de ce mai este nevoie de alti bani dela enoriasi pt un lucru pt care este platit, sau salariul este pt altceva nu ca sa faca slujba unui preot?
Credema ca stiu ce vorbesc nu este nimic din auzite. iar despre ce salariu au preotii ? iti zic eu ca au unu mai bun decat multi alti angajati la diferite firme:).
numai bine si Doamne ajuta!

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 28 Mai 2009, ora 22:39

Multumesc anticipat.

Lucrurile stau cam asa dupa cunostintele mele:

Nu trebuie sa fiti casatoriti ca sa fiti nasi de botez. Daca copilul e baiat - nasul e important, daca copilul e fetitza - nashica e importanta. Rolul nasului de botez este sa-l indrume pe copil si sa-l invete cele duhovnicesti. Este ca un parinte spiritual.

Casatoria nasilor este obligatorie doar in cazul in care cununati un cuplu. Pentru ca - logic - avand in vedere rolul nasilor de cununie, acestia trebuie sa ofere un exemplu bun tinerilor casatoriti.

Este foarte important sa nu fie multi nasi la botez sau cununie. Rudenia de nas este foarte importanta in fata lui Dumnezeu. Este interzisa casatoria intre copiii nasilor si copiii finilor pana nu stiu a cata spita.

Cam asta este tot ce stiu, dar sunt sigur ca mai poti gasi si alte informatii chiar si pe internet daca cauti.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 28 Mai 2009, ora 22:46

De la: andu30, la data 2009-05-28 22:39:14

Multumesc anticipat.

Lucrurile stau cam asa dupa cunostintele mele:

Nu trebuie sa fiti casatoriti ca sa fiti nasi de botez. Daca copilul e baiat - nasul e important, daca copilul e fetitza - nashica e importanta. Rolul nasului de botez este sa-l indrume pe copil si sa-l invete cele duhovnicesti. Este ca un parinte spiritual.

Casatoria nasilor este obligatorie doar in cazul in care cununati un cuplu. Pentru ca - logic - avand in vedere rolul nasilor de cununie, acestia trebuie sa ofere un exemplu bun tinerilor casatoriti.

Este foarte important sa nu fie multi nasi la botez sau cununie. Rudenia de nas este foarte importanta in fata lui Dumnezeu. Este interzisa casatoria intre copiii nasilor si copiii finilor pana nu stiu a cata spita.

Cam asta este tot ce stiu, dar sunt sigur ca mai poti gasi si alte informatii chiar si pe internet daca cauti.

Poate la voi este altfel decât la noi ardelenii!
La noi...nașa este importantă...ea botează copilul, indiferent că este fetiță sau băiat!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 28 Mai 2009, ora 22:47

andu...dar are voie să fie naș la un botez dacă el nu e ortodox?

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 28 Mai 2009, ora 22:54

De la: ioana_dark, la data 2009-05-28 22:47:14andu...dar are voie să fie naș la un botez dacă el nu e ortodox?

Da Ioana, are voie! pentru că el doar asistă....!

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 28 Mai 2009, ora 23:04

Nu-mi vine să cred....așa de mulți ortodocși p-aci...și nu știți lucruri atât de elementare?!

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 28 Mai 2009, ora 23:07

De la: 90412201758, la data 2009-05-28 19:08:12
De la: andu30, la data 2009-05-27 22:10:31[quote name='90412201758' date='2009-05-27

Nu stiu prietene tu cu ce te ocupi dar un preot odata Hirotonisit are si carte de munca deci ii merge vechimea si are si un salariu, care bine inteles tot din banii nostri sunt platiti. Asa ca nu vad de ce ar trebui sa alerge dela sapa la botez sau sa aiba un ALT servici in afara de ceea de preot. Iar nu inteleg de ce mai este nevoie de alti bani dela enoriasi pt un lucru pt care este platit, sau salariul este pt altceva nu ca sa faca slujba unui preot?
Credema ca stiu ce vorbesc nu este nimic din auzite. iar despre ce salariu au preotii ? iti zic eu ca au unu mai bun decat multi alti angajati la diferite firme:).
numai bine si Doamne ajuta!

Am inteles parerea ta. Fundamentul biblic ti l-am aratat mai sus, si deja discutia tinde in cearta de la coltul blocului.

Vrei argumente omenesti pentru ca cele teologice nu-ti convin. Uite-le si pe cele omenesti:
Deja daca tu crezi ca un preot trebuie sa alerge din timpul serviciului (pentru ca presupunem ca trebuie sa lucreze zilnic 8 ore), seara la vecernie, in fiecare sambata si duminica la Liturghie, de cate ori este chemat la inmormantari, botez, nunta la orice ora el trebuie sa plece de la servici ca de... il cheama datoria de preot, sa mai aiba si grija de Biserica tot din banii care ii castiga la servici, eu deja iarasi nu vad logica ta.

De cate ori un batran este pe patul de moarte si el este chemat pentru spovedit si impartasit el (preotul) trebuie sa plece de la servici, apoi in toate posturile si sarbatorile iarasi sunt slujbe la Biserica si el nu poate fi la servici. Ce fel de munca poate presta un astfel de preot. Ce fel de servici isi poate gasi?

Ca sa nu spunem amanuntele ca de pilda: distanta de la servici la Biserica (alt timp de luat in calcul), problemele de la servici suprapuse peste cele de la Biserica, starea lui (ca nu poti veni de la sapa sau chiar de servici murdar si arunci hainele preotesti pe tine si sa fugi repede la treaba duhovniceasca).

Ce spui tu e valabil intr-o lume imaginara. De asta Dumnezeu a lasat preotii ca sa fie intretinuti de noi oamenii. De aceea este scris: "Nu lega gura boului care treiera... "

Discutia asta o declar inchisa, pentru ca nu-mi place sa repet lucruri evidente de 1000 de ori. Daca ai ceva cu preotii e problema ta personala, dar motivele care le invoci nu au valoare nici biblica nici practica.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 28 Mai 2009, ora 23:08

De la: Dorulet, la data 2009-05-28 22:54:11
De la: ioana_dark, la data 2009-05-28 22:47:14andu...dar are voie să fie naș la un botez dacă el nu e ortodox?

nu,dora...nu *doar asistă*..rolul lui este extrem de important...
trebuie să spună de trei ori în locul copilului *m-am lepădat de satana*...
și...cum să se lepede el de satana...când el nici nu crede în așa ceva?

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 28 Mai 2009, ora 23:08

Pai daca e botezat ortodox (el a spus asta) si se declara ortodox atunci este ortodox si poate boteza, altfel ce ar cauta acolo?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 28 Mai 2009, ora 23:10

De la: andu30, la data 2009-05-28 23:08:51

Pai daca e botezat ortodox (el a spus asta) si se declara ortodox atunci este ortodox si poate boteza, altfel ce ar cauta acolo?

andu...vezi...aici e problema...el se declară...ateu!!!
(ateismul este o altă religie)

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 28 Mai 2009, ora 23:12

**altfel ce ar cauta acolo?**

poi...din motive lumești...e prieten cu părinții copilului...

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 28 Mai 2009, ora 23:14

De la: ioana_dark, la data 2009-05-28 23:08:43
De la: Dorulet, la data 2009-05-28 22:54:11

nu,dora...nu *doar asistă*..rolul lui este extrem de important...

trebuie să spună de trei ori în locul copilului *m-am lepădat de satana*...

și...cum să se lepede el de satana...când el nici nu crede în așa ceva?

Te înșeli Ioana....nașul fiului meu este catolic! Nu l-a întrebat nimeni nimic la biserică.....doar nașa a trebuit să spună ce zici tu....el doar a participat...nici măcar nu l-a băgat în seamă popa!

De ce nu întrebi prima dată...și pe urmă dă-ți cu părerea....Nașul este "apă de ploaie" în ce privește botezatul copiilor!

Hai că mă enervez degeaba!!!

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 28 Mai 2009, ora 23:15

De la: ioana_dark, la data 2009-05-28 23:10:59
De la: andu30, la data 2009-05-28 23:08:51

andu...vezi...aici e problema...el se declară...ateu!!!
(ateismul este o altă religie)

Nu stiu eu ce declara el..., poate in sufletul lui se simte crestin si doar face declaratii aici pe forum cateodata mai traznite. Daca e ortodox poate boteza, daca nu atunci nu poate, iar daca este ortodox asta doar el stie cu adevarat.

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 28 Mai 2009, ora 23:26

Iar dacă ne referim la vremurile străvechi, la Traditia Bisericii, vedem că de atunci, din secolele I II si III se practica botezul copiilor. Sfintii părinti arată în scrierile lor că Biserica a primit de la apostoli obisnuinta de a administra botezul si pruncilor.

In ceea ce priveste faptul că pruncii nu pot să-si mărturisească credinta crestină, Biserica are ca garant pe nasii care-i primesc la botez, care mărturisesc pentru acestia credinta crestină rostind Crezul si care îsi iau indatorirea ca finii lor să fie crescuti de ei în credinta Bisericii.

Ca să facă mărturisirea de credintă, nasului i se cere să fie buin credincios, să fie mai în vârstă ; de asemenea, sa fie de acelas sex cu pruncul care se botează. Părintii pruncului nu pot fi nasi. Este bine ca pentru fiecare nou botezat să fie numai un nas.

Nasul are îndatorirea sa îngrijească de viata sufletească a finului său, învătându-l, la vremea cuvenită, adevărurile dreptei noastre credinte spre a face din el un bun credincios, mădular sănătos al Sfintei Biserici. Dar si finul este dator cu ascultare si cu respect fată de nas, în aceeasi măsură cum îi ascultă pe părintii săi trupesti.

Cei ce vin sau sînt aduși la botez trebuie să aibă nași. Nimeni nu poate fi botezat cu sila, dacă este matur, și este dator să aibă nași ortodocși. Nașii sînt persoanele în vîrstă care însoțesc pe prunc la botez, răspunzînd și făcînd cuvenita mărturisire de credință în locul și în numele pruncului ce se botează. Ei sînt părinții sufletești ai pruncului, care îl nasc duhovnicește pentru o viață nouă în Duhul Sfînt, așa cum părinții l-au născut pentru o viață trupească. Nașii sînt totodată garanți în fața lui Dumnezeu și a Bisericii pentru finul ce se botează, că va fi crescut în credința creștină și va fi un bun credincios. Nașul trebuie să fie creștin ortodox, să fie evlavios, iubitor de biserică, bun cunoscător al credinței, în vîrstă și de același sex cu pruncul ce se botează. Nu pot fi nași părinții copilului. Este bine ca pentru fiecare nou botezat să fie numai un naș. Nașul este dator să se îngrijească de viața religioasă și morală a finului și la vremea cuvenită să-l învețe rugăciuni, Crezul și principalele învățături de credință creștină ortodoxă. Să fie îndrumător în cele sufletești și un exemplu viu, sîrguindu-se să facă din el un vrednic mădular al Bisericii în care a intrat prin Botez. La rîndul său, finul este dator să asculte pe naș și să-l respecte la fel ca pe părinții săi după trup.

Cei care iau parte cu atenție la săvîrșirea Botezului, trebuie să știe că înainte de Botez se împlinește rînduiala facerii catehumenului, adică se face pregătirea celui ce are să fie botezat. Această rînduială se face în pridvor, în fața ușilor bisericii, deoarece cel nebotezat, nefiind încă spălat de păcatul strămoșesc, nu este mădular al Bisericii și nici cetățean al cerului, ale cărui uși ni le deschide numai Taina Botezului. De aceea Botezul se numește ușa Tainelor. Slujba catehumenului are trei părți: exorcismele, lepădările și unirea cu Hristos.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 28 Mai 2009, ora 23:33

Andule...tu-mi spui că preotul la care mi-am "botezat" copilul nu și-a făcut "temele"....și că pruncul meu de fapt nu este botezat?!

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 28 Mai 2009, ora 23:46

De la: Dorulet, la data 2009-05-28 23:33:15Andule...tu-mi spui că preotul la care mi-am "botezat" copilul nu și-a făcut "temele"....și că pruncul meu de fapt nu este botezat?!

Pai de ce spui asta? Ce ti-a venit?

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 29 Mai 2009, ora 00:00

De la: andu30, la data 2009-05-28 23:46:21
De la: Dorulet, la data 2009-05-28 23:33:15Andule...tu-mi spui că preotul la care mi-am "botezat" copilul nu și-a făcut "temele"....și că pruncul meu de fapt nu este botezat?!

Pai de ce spui asta? Ce ti-a venit?

Pentru că dacă este cum ai scris tu mai sus, atunci uite de ce:
1. Fiul meu trebuia să fie botezat de către UN NAȘ.....
2. Acum cei doi sunt căsătoriți (la vremea respectivă nu erau căsătoriți)..și doar ea, NAȘA mi-a botezat copilul care este BĂIAT.
3. Preotul nu i-a întrebat nici pe ea, nici pe el...care ce religie are...doar a întrebat: "cine este nașa? Să vină aici cu copilul!"
4. El este catolic! Noi ortodocși!
Deci...dă-ți tu părerea!
Ahhh!...încă ceva, ce am aflat mai târziu, că pe fi-miu, ptr. că este băiat, trebuia să-l ducă în altar la închinat....și nu l-a dus!
Tu ce părere ai?! Și-a făcut preotul ăla datoria?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 29 Mai 2009, ora 00:12

**De ce nu întrebi prima dată...și pe urmă dă-ți cu părerea....Nașul este "apă de ploaie" în ce privește botezatul copiilor!**

dora...am fost și eu nașă în mai multe rânduri la viața mea...
și...în plus...nu înțeleg ce imi impuți....faptul că am zis că nașul este cel care trebuie să zică în locul copilului *mă lepăd de satana*?
poi...e adevărat...asta trebuie să facă un naș...
poate că preotul în cazul copilui tău este adept al ecumenismului....nu sunt în măsură să spun dacă este corect ce a făcut (iar despre ecumenism eu am o întreagă teorie)...
nu stiu ce să zic...nu sunt teolog....
eu am vorbit doar din experiența mea de viață...am spus cum a fost în cazul meu și ce a trebuit eu să fac....

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 29 Mai 2009, ora 00:17

De la: ioana_dark, la data 2009-05-29 00:12:50**De ce nu întrebi prima dată...și pe urmă dă-ți cu părerea....Nașul este "apă de ploaie" în ce privește botezatul copiilor!**

și...în plus...nu înțeleg ce imi impuți....faptul că am zis că nașul este cel care trebuie să zică în locul copilului *mă lepăd de satana*?
poate că preotul în cazul copilui tău este adept al ecumenismului....nu sunt în măsură să spun dacă este corect ce a făcut (iar despre ecumenism eu am o întreagă teorie)...
eu am vorbit doar din experiența mea de viață...am spus cum a fost în cazul meu și ce a trebuit eu să fac....

Adică sunt mai multe tipuri de ortodoxie?!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 29 Mai 2009, ora 00:22

De la: Dorulet, la data 2009-05-29 00:17:49
De la: ioana_dark, la data 2009-05-29 00:12:50**De ce nu întrebi prima dată...și pe urmă dă-ți cu părerea....Nașul este "apă de ploaie" în ce privește botezatul copiilor!**

Adică sunt mai multe tipuri de ortodoxie?!

nu,dora....

ps:despre ecumenism vorbim în alt context pentru că aici am schimba subiectul discuției....

Atahualpa

70 mesaje
Postat pe: 29 Mai 2009, ora 00:25

Dorulet... scuze ca intervin...
Daca preotul a rostit cuvintele: ” N. (numele copilului) eu te botez in numele Tatalui, si al Fiului si al Duhului Sfant”. introducandu/l de trei ori in apa, atunci Botezul este valid. Ca nu a respectat forma asta e altceva, si e ”pacatul” lui. Important e sa rosteasca aceste cuvinte si sa il introduca in apa. Restul e ... apa de ploaie.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 29 Mai 2009, ora 00:32

De la: Atahualpa, la data 2009-05-29 00:25:31Dorulet... scuze ca intervin...
Daca preotul a rostit cuvintele: ” N. (numele copilului) eu te botez in numele Tatalui, si al Fiului si al Duhului Sfant”. introducandu/l de trei ori in apa, atunci Botezul este valid. Ca nu a respectat forma asta e altceva, si e ”pacatul” lui. Important e sa rosteasca aceste cuvinte si sa il introduca in apa. Restul e ... apa de ploaie.

În sfârșit un răspuns pertinent!!!!!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 29 Mai 2009, ora 00:43

De la: Dorulet, la data 2009-05-29 00:32:57
De la: Atahualpa, la data 2009-05-29 00:25:31Dorulet... scuze ca intervin...

În sfârșit un răspuns pertinent!!!!!

de fapt...în sfârșit a apărut un răspuns care îți convine...
însă acesta vine de un tip care e catolic și care susține că ritualul de botez al ortodocșilor e *apă de ploaie*...
însă...dora...eu nu ințeleg de ce vrei neapărat să știi ca ,copilu a fost botezat exact după rânduială din moment ce tu nu crezi în ortodoxie...
uite...eu îți spun că nu se face așa ceva și că preotul a greșit...
nu trebuie copilul rebotezat iar însă probabil i se va face un canon.....
dacă chiar te interesează ritualul ortodoxiei ia legătura cu un duhovnic ortodox ,povestește-i ce s-a întâmplat și întreabă-l ce rugaciuni trebuie să i se mai citească copilului...

în cazul mareșalului ...nu....dacă nu se reîntoarce la ortodoxie nu are voie să fie naș...
ai văzut ce a spus și andu....

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 29 Mai 2009, ora 01:00

de fapt...în sfârșit a apărut un răspuns care îți convine...
însă acesta vine de un tip care e catolic și care susține că ritualul de botez al ortodocșilor e *apă de ploaie*...
însă...dora...eu nu ințeleg de ce vrei neapărat să știi ca ,copilu a fost botezat exact după rânduială din moment ce tu nu crezi în ortodoxie...
uite...eu îți spun că nu se face așa ceva și că preotul a greșit...
nu trebuie copilul rebotezat iar însă probabil i se va face un canon.....
dacă chiar te interesează ritualul ortodoxiei ia legătura cu un duhovnic ortodox ,povestește-i ce s-a întâmplat și întreabă-l ce rugaciuni trebuie să i se mai citească copilului...

în cazul mareșalului ...nu....dacă nu se reîntoarce la ortodoxie nu are voie să fie naș...
ai văzut ce a spus și andu....

Ioana...nu mă interesează pentru mine! Ci pentru fiul meu...dacă eu nu cred în ceva...asta nu înseamnă că trebuie să impun asta și copiilor mei! Ei au dreptul să creadă în ce vor ei...de exemplu fica mea, crede în ortodoxie și poate că și fiul meu va crede!
...În consecință vreau să-i ușurez lui "calea"....și să știu că am făcut totul după cum se cuvine! Acum ai înțeles? Nu mă intereseaz ptr. cultura mea generală, ci din dragoste pentru copiii mei!
Hai că te

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 29 Mai 2009, ora 01:12

...Și încă ceva Ioana, eu cu popii, am avut experiențe de tristă amintire....
N-am cunoscut nici unul care să "merite ostenela"....și să pot discuta sincer sau deschis.

Pagini: << 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
Mergi la: