back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Sa ne cunoastem credinta ortodoxa

Pagini: << 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 09:49

vinerea mare este singura zi din an in kr nu se savarseste sfanta liturghie...
insa...bisericile sunt deschise deschise toata ziua pentru k se citesc reugaciuni denumite *ceasuri*...
la ora asta cred k deja a fost scos sfantul epitaf cu prohodul (crucea cu iisus rastignit a fost scoasa in timpul deniei de aseara)....
duceti-va cu totii sa le sarutati.....aveti toata ziua la dispozitie!!!

numai bine!!!

Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 10:03

Pentru toti prietenii mei din lista mea, inclusiv si lui Maresal si Marcel (care nu sunt in lista mea) va doresc din tot sufletul meu, un PASTE FERICIT alaturi de toate fiintele dragi voua...si sa ne bucuram cu totii de marea iubire a lui Dumnezeu purtandu-l mereu in orice moment al vietii! Va iubesc pe toti si sa fiti cu adevarat fericiti!

balabanandrei

335 mesaje
Oras: Bacau

Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 12:35

Vinerea Mare - Moartea si ingroparea Domnului
In Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mantuitoarele si infricosatoarele Patimi ale Mantuitorului. Rastignirea nu era practicata de evrei. Cu exceptia crucificarii a 800 de locuitori ai Ierusalimului de catre regele Alexandru Ianeul in 87 i.Hr., in Palestina aceasta pedeapsa era aplicata doar de catre autoritatea romana. Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce, era dezbracat de haine, biciuit si obligat sa parcurga drumul pana la locul executiei, cu barna orizontala a crucii in spate, legata de mainile intinse. Sentinta era pronuntata de catre conducatorul provinciei intr-un loc public.

Din Scriptura aflam ca dupa ce Hristos a fost biciuit, Pilat, guvernatorul roman al provinciei Iudeea (26-36 d.Hr.), spalandu-se pe maini, rosteste sentinta. Mantuitorul Hristos este trimis spre locul rastignirii, purtandu-Si crucea.

Ajuns la locul executiei, bratul orizontal al crucii era fixat, cu ajutorul cuielor, de bratul vertical infipt din timp in pamant, iar picioarele condamnatului puteau fi asezate pe un scaunel de picioare, ceea ce usura durerile, dar lungea supliciul. Ele puteau fi si tintuite fara sprijin, usor indoite, cu talpile lipite de stalpul vertical. In varful acestuia se fixa o scandura pe care era consemnata vina condamnatului, in cazul Domnului: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor“.

Trupul mort, coborat de pe cruce, putea fi aruncat intr-o groapa comuna, impreuna cu instrumentele executiei, sau putea fi incredintat oricui s-ar fi milostivit sa-l ingroape.

Din Sfintele Evanghelii cunoastem ca Iosif din Arimateea l-a coborat de pe Cruce si l-a ingropat, impreuna cu Nicodim, in mormantul sau aflat intr-o gradina din apropierea locului rastignirii.

Moartea biruita prin moartea lui Hristos

Moartea a intrat in creatie prin despartirea omului de Dumnezeu. Din iubire fata de om, Fiul Lui Dumnezeu S-a intrupat si a primit moartea de buna voie. A primit-o nu din curiozitate, ci pentru a o invinge. Astfel, Hristos intoarce rostul mortii. In loc de mijloc de trecere la cel mai redus grad de viata, ea e folosita de El ca mijloc de biruire a ei. El a invins moartea nu numai pentru ca a fost Dumnezeu, ci si pentru ca umanitatea Lui a fost fara de pacat.

Pentru Hristos, moartea nu era inevitabila, deoarece El, fiind strain de pacat, nu purta in Sine germenele mortii. Hristos nu moare de o moarte naturala, rezultat al unui proces ce culmineaza cu descompunerea fizica, nu este atins de vreo boala, ci primeste moartea de buna voie. De aceea indura moartea in toata grozavia ei, moartea prin excelenta.

Moartea suportata de Hristos naste in noi, daca ne unim cu El, o stare noua, de incetare a alipirii egoiste si patimase la cele ale lumii si de daruirea vointei Lui de a ne iubi unii pe altii. Iar aceasta ne da puterea de a birui si noi moartea.

Spre deosebire de noi, care induram moartea in mod pasiv, ca pe o consecinta a pacatului, Hristos a intampinat-o in stare de maxima concentrare spre a o birui. In canonul pascal compus de Sfantul Ioan Damaschin se canta: „Praznuim omorarea mortii".

Din Sfintele Evanghelii aflam ca in momentul in care Hristos Si-a dat duhul, s-au aratat o serie de semne miraculoase: catapeteasma templului s-a rupt, pamantul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat si multe trupuri ale celor adormiti s-au sculat.

Punerea in mormant a Domnului

De teama ca trupurile celor osanditi sa nu ramana pe cruce si a doua zi, cand se praznuiau Pastile, iudeii cer permisiunea lui Pilat sa se zdrobeasca fluierele picioarelor osanditilor si apoi sa fie coborati de pe cruce. Se folosea acest procedeu spre a grabi moartea celor rastigniti. Dupa ce primesc acordul de la Pilat, ostasii zdrobesc fluierele picioarelor celor doi talhari, deoarece, in ciuda chinurilor, ei inca nu murisera. Cand venira insa la Iisus constatara ca El murise si atunci nu ii mai zdrobira oasele. Spre a se convinge ca Hristos murise cu adevarat, un ostas ii impunse coasta cu sulita si indata tasni sange si apa.

Iosif din Arimateea si cu Nicodim vor lua trupul lui Hristos de pe cruce, il vor unge cu aromate si il vor infasura intr-un giulgiu. Pe cap ii vor pune o mahrama, implinind astfel, intru totul datina iudaica a inmormantarii.

Evanghelistul Matei spune ca mormantul in care Hristos a fost pus apartinea lui Iosif, iar de la Ioan aflam ca era "un mormant nou, in care nu mai fusese nimeni ingropat" (19, 41).

Iudeii vor pecetlui piatra mormantului, in nadejdea ca uitarea sa-L acopere definitiv pe Cel ce zacea acolo. Dar ei nu vor putea opri astfel nici coborarea la iad si nici invierea lui lisus, urmata de raspandirea noii credinte.

Slujba Prohodului

Vinerea Mare este zi aliturgica, adica nu se savarseste nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principala din aceasta zi este scoaterea Sfantului Epitaf din altar si asezarea lui pe o masa in mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfantului Epitaf retraim coborarea de pe Cruce a lui Hristos si pregatirea Trupului Sau pentru inmormantare.

Seara se canta Prohodul si se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf. Este o procesiune de inmormantare. Epitaful pe care il poarta preotii ajutati de credinciosi simbolizeaza trupul Mantuitorului. Dupa procesiunea din jurul bisericii, Sfantul Epitaf este asezat pe Sfanta Masa din altar, unde ramane pana la Inaltare. Punerea pe Sfanta Masa reprezinta punerea Domnului in mormant.

Adrian Cocosila

www.crestinortodox.ro/saptamana-patimilor/88659-vinerea-mare-moa...

„Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și celelalte se vor adăuga vouă!“
balabanandrei

335 mesaje

Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 12:39

Sfanta sarbatoare a Invierii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos aduce pace, credinta, dragoste si lumina in toata lumea. Primiti aceste daruri cu inima curata. HRISTOS A INVIAT!

Numai bine si Doamne ajuta!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 20:54

De la: adipopa, la data 2009-04-17 09:06:30Gând de vecernie
de Mincu Mircea Lucian
-----------------------------

Fantastică este noaptea!
Scârțâie toată,
ca niște sfori de clopote
trase din lumea cealaltă.

Pe potirul în care port Sângele Domnului
scrie „Mitropolie”,
iar pe disc „Made in Greece.”

La Proscomidiar,
unde plânge Iisus pruncul,
îmi este pus un felinar de cristal
și faianță de Spania.

Sfânta Masă e din marmură albă de Carrara
și calc pe parchet din lemn vechi de stejar.

La ferestre lumina pătrunde în curcubeu
prin sticla colorată,
iar glasul meu se propagă
prin stația Sony în stradă.

Pictat ca acum 2000 de ani,
îl vezi prin Sfintele Uși cum pătimește încă
în aerul condiționat, ridicat ca într-o furcă,
în spatele Sfintei Mese de marmură
peste covoare, brocarturi, candele aurite
și scaune imperiale.

Eli, Eli lama sabahtani!
Aici s-a răstignit Iisus?

corect...super poezia!!!

spuneti NU globalizarii!!!!!!!!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 21:13

** in mormant ,viata,
pus ai fost ,hristoase
si s-au spaimantat ostirile ingeresti
plekciuunea ta cea multa preamarim**

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 21:58

Frumusetea slujbei Prohodului din Vinerea Mare nu se poate cuprinde in cuvinte. Cine nu a fost vreodata il sfatuiesc din toata inima sa mearga.
Atata dogmatica pe intelesul tuturor invaluita in frumusete sfanta nu se poate gasi decat in Sfanta Biserica. In chip minunat din coasta lui Adam, Dumnezeu a facut-o pe Eva tot asa si din coasta lui Hristos Dumnezeu a facut Biserica. Prin Eva a intrat pacatul in lume, tot asa prin Biserica omul se sfinteste si se ridica deasupra pacatului initial.

Nici lumea de duhuri
Nu pricepe, Doamne,
Nici mulțimea făr’ de trup poate povesti
Taina îngropării Tale, neștiind.

În mormânt ai apus,
Dar de-al Tatălui sân
Nicicum nu Te-ai despărțit, Hristoase al meu.
Acest lucru e străin și nefiresc !

Întreaga făptură
Recunoaște-n Tine:
Împărat adevărat, pe pământ și-n cer,
Deși în mormânt Te-ncui, Hristoase-al meu !

Tu-n mormânt fiind pus
Ziditor Hristoase,
Temelia iadului s-a cutremurat
Și-ale morților morminte s-au deschis.

Cela ce în palmă
Tot pământul ține.
Sub pământ acum cu trupul Se află mort,
Slobozind pe morții cei legați în iad.

Din stricare, Doamne,
Viața mea o ridici;
Căci murind acum, la cei morți Te-ai pogorît
Și-ale iadului zăvoare le-ai zdrobit.

Ca lumina-n sfeșnic,
Se ascunde acum
Sub pământ, ca sub obroc, Trupul Domnului
Și din iad gonește întunericul.

Mulțimea de oștiri,
Cea duhovnicească,
Împreună cu Iosif și Nicodim
Merg să-ngroape pe Cel ce e ne-ncăput.

Murind Tu de voie,
În mormânt ai fost pus;
Și pe mine ce-am fost mort, Iisuse-al meu,
De amara mea greșeală m-ai scăpat.

S-a schimbat făptura
Prin a Tale patimi,
Căcicu Tine-au pătimit toate câte sunt,
Țiitor a toate cunoscându-Te.

Luând în pântece
A vieții Piatră,
Cel a toate mâncător, iadul, a vărsat
Pe toți morții ce din veac i-a înghițit.

În mormânt nou Te-au pus,
Înnoind, Hristoase,
Firea oamenilor, prin învierea Ta,
După cum se cade unui Dumnezeu.

Pe pământ ai venit,
Pe Adam să-l mântui.
Și pe-acesta negăsind, jos Te-ai pogorît;
Pân’ la iad, Stăpânul meu, l-ai căutat.

Cateva fragmente am pus. Pentru cei care vor sa citeasca tot prohodul aveti linkul:
www.nistea.com/postul-mare/prohodul-domnului-si-mantuitorului-no...

Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 22:01

www.trilulilu.ro/VAALEEEEUUU/0bb58088fde675

am postat asta si aseara...e superba melodia....si mesajul transmis...coplesitor!!!
:(

Fosta membra 9am.ro

637 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 08:31

Astazi este Sambata Mare

www.razbointrucuvant.ro/wp-content/uploads/2008/04/punerea-in-mo..." />

In aceasta sfanta zi praznuim ingroparea dumnezeiasca a Mantuitorului nostru Iisus Hristos si pogorarea in iad, prin care neamul nostru, fiind chemat din stricaciune, a fost mutat spre viata vesnica.

Caracterul fără înțelepciune poate mult, dar inteligența fără caracter nu valorează nimic - Cicero
Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 11:02

.
www.calificativ.ro/_files/Image/news//coloana%20infinitului-14174.jpg">

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 12:05

Imn al învierii (Valeriu Gafencu)

Va cheama Domnul slavei la lumina,
Va cheama mucenicii-n vesnicii,
Fortificati biserica crestina
Cu pietre vii zidite-n temelii.

Sa creasca-n inimile voastre
Un om nascut din nou armonios,
Pe sufletele voastre sa se-mplante
Pecetea Domnului Iisus Hristos.

Un clopot tainic miezul noptii bate
Si Iisus coboara pe pamant;
Din piepturile noastre-nsangerate
Rasuna Imnul Invierii sfant.

Veniti crestini, luati lumina
Cu sufletul smerit, purificat;
Veniti flamanzi, gustati din cina,
E nunta Fiului de Imparat.

Fosta membra 9am.ro

239 mesaje
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 17:37

Baraba

de Costache Ioanid

Ai auzit vreodata, prietene, de Mine,
pe cind in largul lumii cutreerai semet
pe cind, cu lanci si scuturi, cohortele straine
te cautau sa-ti ceara al vietii tale pret?

Ai auzit vreodata, prietene, de Mine,
cind floarea tineretii isi scutura podoaba?
Ca sa te scap de lanturi, de moarte, de rusine,
Eu am murit pe cruce, in locul tau, Baraba…

Eu rasadisem pacea, tu semanai furtuna.
Si pe-amindoi multimea ne-a pus pe un cintar.
Minciuna cea din umbra alese-atunci minciuna,
tilharii cei cu vaza cerura pe tilhar.

Puteam sa sbor din lume, satul de-a ei urgie.
Si-atunci multimea oarba te-ar fi cerut degeaba.
Dar M-am gindit la tine, privind spre vesnicie,
Si am murit pe cruce, in locul tau, Baraba…

Te chem si astazi: Vino si vom strabate norii!
Te-am cautat cu lacrimi prin spini si bolovani.
Dar vremea e tirzie. Mijesc pe dealuri zorii.
Si ceru-ntreg te-asteapta de doua mii de ani.

De-ai sti ce neagra noapte si ce adinc fierbinte
va fi… cind suferinta nu va cunoaste graba…
Vei plinge totdeauna si-tii vei aduce-aminte
ca am murit pe cruce, in locul tau, Baraba!

Fosta membra 9am.ro

239 mesaje
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 17:40

PASTE FERICIT.
ZILE BINECUVANTATE ALATURI DE FAMILIE, PRIETENI SI TOTI CEI DRAGI.
VA IUBESC PE TOTI.

Fosta membra 9am.ro

239 mesaje
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 17:42

Asa Ai Vrut Tu
Daca-ntr-o tainica vreme
din lut Cineva ma facu
si daca sant om si nu vierme,
o, Doamne, asa ai vrut Tu…

Daca am grai si nu muget
sa spun ce iubesc si ce nu,
si daca am harul sa cuget,
o, Doamne, asa ai vrut Tu.

Daca intaia zidire
deplin in pacat se pierdu,
cand totusi mi-ai dat izbavire,
o, Doamne, asa ia vrut Tu.

Daca m-ai scos din neghina,
nu viata-mi urata-Ti placu.
Nu eu am vrut iarasi lumina,
o, Doamne, asa ai vrut Tu.

Iar daca voi merge odata
la Cel ce din Duh ma nascu,
voi spune de-apururea Tata
Te laud c-asa ai vrut Tu!

www.fireangel.biz/poezii.php?autor=costache-ioanid&poezie=asa%20...

Fosta membra 9am.ro

239 mesaje
Postat pe: 19 Aprilie 2009, ora 14:10

Hristos a înviat!

Hristos a înviat, Mărire
In veci lui Dumnezeu preasfânt!
Să cânte azi întreaga fire:
Isus ieșit-a din mormânt!

A înviat și nu mai moare,
E viu de-a pururi și Stăpân,
Zdrobind cătușe milenare
Și capul șarpelui hapsân.

El are-n mâini cheile morții,
Și-a locuinței morților.
A rupt sigiliile nopții,
Ne-a dat lumina zorilor!

Suntem ai Lui pentru vecie,
Ai vieții fără de hotar.
Răscumpărați din grea robie
Prin sângele de la Calvar.

Aceasta-i ziua cea mai sfântă,
Coroana sărbătorilor!
Întreaga omenire cântă,
Isus e Rege-al regilor!

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 19 Aprilie 2009, ora 15:46

Semnificațiile Sfintei și Marii Duminici a Paștilor

În Biserica Ortodoxă, astăzi, 19 aprilie, este Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. În această duminic㠄prăznuim Învierea cea dătătoare de viață a Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Semnificațiile sărbătorii Sfintelor Paști sunt prezentate în Sinaxarul Utreniei Învierii, slujbă săvârșită în noaptea acestei zile:

Numim sărbătoarea de azi Paști, după cuvântul care în vechiul grai evreiesc însemnează trecere; fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus, la început, lumea dintru neființă întru ființă. În această zi smulgând Dumnezeu pe poporul israelitean din mâna Faraonului, l-a trecut prin Marea Roșie și tot în această zi, S-a pogorât din ceruri și S-a sălășluit în pântecele Fecioarei. Iar acum, smulgând tot neamul omenesc din legăturile iadului, l-a suit la cer și l-a adus iarăși la vechea vrednicie a nemuririi.
Dar pogorându-Se la iad Domnul, nu a înviat pe toți câți erau acolo, ci numai pe cei care au voit să creadă în El; și sufletele sfinților din veac, ținute cu sila de iad, le-a slobozit și a dăruit tuturor putința să se urce la ceruri.
Drept aceasta, bucurându-ne peste fire, prăznuim, cu strălucire, Învierea, închipuind bucuria cu care s-a îmbogățit firea noastră prin îndurarea milostivirilor lui Dumnezeu. De asemenea, dându-ne unul altuia obișnuita sărutare de Înviere, prăznuim și risipirea vrajbei, arătând prin aceasta unirea noastră cu Dumnezeu și cu îngerii Săi.
Iar Învierea Domnului, așa s-a petrecut: La miezul nopții pe când străjerii păzeau mormântul, pământul s-a cutremurat și un înger s-a pogorât și a răsturnat piatra de pe mormânt. Ostașii văzând aceasta, s-au înspăimântat și au fugit; numai după aceea s-a petrecut venirea femeilor la mormânt, sâmbătă după miezul nopții, aproape de revărsatul zorilor. Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, care, după cum grăiește Evanghelia de la Matei, ședea la mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de mamă pentru Fiul său, de aceea zic Evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Ea a văzut și pe îngerul, ce sta pe piatră, și plecându-se, a văzut și pe cei dinăuntrul mormântului, care au vestit Învierea Domnului și au grăit: «A înviat, nu este aici, iată locul unde L-au pus pe Dânsul». Deci, auzind ea acestea, a alergat degrab la ucenicii cei mai înflăcărați, la Petru și la Ioan, și le-a vestit lor Învierea. Iar întorcându-se ea cu cealaltă Marie la mormânt, le-au întâmpinat pe ele Hristos, zicându-le: «Bucurați-vă!». Drept era, ca seminția femeiască să audă ea, mai întâi, bucuria, ca ceea ce a auzit mai întâi: «întru dureri să nască fii». Ele fiind biruite de dragoste, s-au apropiat și s-au atins de preacuratele Lui picioare, voind să-L cunoască mai cu dinadinsul. Apostolii au venit la groapă și Petru numai plecându-se în mormânt, s-a întors înapoi, iar Ioan a intrat înăuntru, a privit mai cu de-amănuntul și a pipăit giulgiul și mahrama capului (Luca 24, 12; Ioan 20, 3-8).
Magdalena, spre a se încredința mai cu dinadinsul despre cele ce văzuse, a venit iarăși împreună cu celelalte femei la mormânt, cam pe la revărsatul zorilor și au stat afară și plângeau. Dar uitându-se ea în mormânt văzu doi îngeri strălucind de lumină, care, certând-o oarecum, i-a grăit: «Femeie ce plângi? Pe cine cauți? Pe Iisus Nazarineanul cauți? Pe Cel răstignit? S-a sculat, nu este aici». Și îndată s-au ridicat cuprinși de teamă, văzând pe Domnul. Iar aceea întorcându-se a văzut pe Hristos stând și părându-i-se că El este grădinarul (că mormântul era în grădină) I-a zis: «Doamne, dacă tu l-ai luat pe El, spune unde L-ai pus; și eu Îl voi lua pe Dânsul», și căutând ea din nou către îngeri, Mântuitorul a grăit Magdalenei: «Marie!»; iar ea înțelegând dulcele și cunoscutul glas al lui Hristos, voia să se atingă de El. Dar El a zis: «Nu te atinge de Mine, că încă nu M-am suit la Tatăl Meu; precum socotești, ție ți se pare că Eu sunt încă om; ci mergi la frații Mei și spune-le, cele ce ai văzut și auzit»; și Magdalena a făcut așa. Luminându-se de ziuă, ea a venit iarăși la mormânt cu celelalte; iar cele ce erau cu Ioana și cu Salomeea au venit la răsăritul soarelui și, pe scurt grăind, femeile au venit la mormânt adesea și între ele era și Născătoarea de Dumnezeu. Că ea este aceea pe care Evanghelia o numește Maria lui Iosie; Iosie era fiul lui Iosif. Nu se știe însă ceasul când a înviat Hristos. Unii zic că la cântarea cea dintâi a cocoșilor; alții când s-a întâmplat cutremurul, iar alții într-altă dată.
Deci așa petrecându-se faptele, iată că unii din cei ce păzeau mormântul au venit și au spus arhiereilor cele întâmplate; iar aceștia mituindu-i cu bani, i-a înduplecat să spună că ucenicii lui Hristos au venit în timpul nopții și L-au furat. În seara acelei zile însă ucenicii fiind adunați laolaltă de frica iudeilor, și ușile fiind încuiate, a intrat Iisus la dânșii, că era cu trup nestricăcios, și ca de obicei le-a vestit lor: «Pace vouă!». Ei, văzându-L, s-au bucurat peste măsură de mult și au primit prin suflare, mai desăvârșită lucrarea Preasfântului Duh.
În ce privește însă, Învierea Domnului în a treia zi de la înmormântare, așa să știi: Joi seara și Vineri ziua, fac o zi (așa socoteau evreii întinderea unei zile); apoi Vineri noaptea și Sâmbăta întreagă, fac altă zi; - iată deci a doua zi. Altă zi o face noaptea de Sâmbătă și o parte din ziua de Duminică (fiindcă după o parte a începutului se înțelege întregul), deci altă întindere de zi. Iată dar și ziua a treia. Sau alt fel: Hristos S-a răstignit Vineri la ceasul al treilea; de la ceasul al șaselea și până la ceasul al nouălea s-a făcut întuneric, aceea înțelegeți-o o noapte; deci iată o întindere de o zi de la ceasul al treilea până la al nouălea. Apoi, după întuneric iată ziua și noaptea de Vineri; deci a doua întindere de zi. În sfârșit ziua Sâmbetei și noaptea ei fac, iată, a treia întindere de zi. Că deși Mântuitorul a făgăduit să ne facă bine în trei zile, totuși binefacerea a plinit-o El într-un răstimp mai scurt.
A Cărui slavă și putere este în vecii vecilor. Amin.

Sursa: „SLUJBA ÎNVIERII ȘI CARTE DE TEDEUM”, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2008.

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 19 Aprilie 2009, ora 16:06

Completare la Mt 27:46 - Ps 21:1; Mc 15:33-38 - dupa Biblia BOR ed. 2001

Ps 21: 1

[ VT ] Vechiul Testament

[ Ps ] Psalmii

[ Cap. 21 ] PSALMUL 21

Pentru sfârșit: un psalm al lui David cu privire la ajutorul ce vine dimineața.

1 Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, ia aminte la mine; de ce m'ai părăsit?

Departe sunt de mântuirea mea cuvintele greșalelor mele.

Mt 26:24 Mt 26:54 Mt 27:46 Mc 15:34 Mc 9:12 Lc 24:27

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Aceste cuvinte ale psalmistului, în esența lor, vor fi rostite de Iisus pe cruce (Mt 27, 46; Mc 15, 34). De altfel, toți Evangheliștii vor menționa că suferințele lui Iisus nu sunt altceva decât plinirea spuselor psalmistului (v. 7 în Mc 15, 29; v. 8 în Mt 27, 43; v. 18 în Mt 27, 35; Mc 15, 24; Lc 23, 34; In 19, 23-24).

Mc 15:33-38

[ NT ] Noul Testament

[ Mc ] Evanghelia după Marcu

[ Cap. 15 ] Iisus în fața lui Pilat. Judecata și osânda. Încununarea cu spini. Răstignirea și îngroparea.

33 Iar când a fost ceasul al șaselea, întuneric s'a făcut peste tot pământul până la ceasul al nouălea.

Am 8:9 Mt 27:45-51 Lc 23:44

34 Și la al nouălea ceas a strigat Iisus cu glas mare: „Eloi, Eloi , lama sabahtani?“, care se tălmăcește: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M'ai părăsit?“

Ps 21:1

35 Și auzind unii din cei ce stăteau acolo, ziceau: „Vezi, îl strigă pe Ilie?“.

36 Și alergând unul, a umplut cu oțet un burete și l-a pus într'o trestie și I-a dat să bea, zicând: „Lăsați să vedem dacă vine Ilie să-l coboare?“.

Ps 68:21 Mt 27:48 Lc 23:36 In 19:29

37 Iar Iisus, strigând cu glas mare, Și-a dat duhul.

Mt 27:29 Lc 23:46 In 19:30

38 Și catapeteasma templului s'a sfâșiat în două, de sus până jos.

Evr 10:19-20

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Transcrierea în grecește a cuvântului aramaic Elahi, derivat din ebraicul Elohim = Dumnezeu. Evanghelistul Matei (27, 46) îl transcrie Eli, ceea ce explică mai ușor jocul de cuvinte pe care-l fac ostașii (Eli-Ilie).

P.S.

Cei care vor sa studieze Biblia cu adevarat, trebuie sa "citeasca si "printre randuri". Daca o fac, mult vor avea ! Iar daca nu o fac, cu putin vor ramane !

PASTE FERICIT !

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 19 Aprilie 2009, ora 23:39

De la: eugenb, la data 2009-04-19 16:06:08Transcrierea în grecește a cuvântului aramaic Elahi, derivat din ebraicul Elohim = Dumnezeu. Evanghelistul Matei (27, 46) îl transcrie Eli, ceea ce explică mai ușor jocul de cuvinte pe care-l fac ostașii (Eli-Ilie).

P.S. Cei care vor sa studieze Biblia cu adevarat, trebuie sa "citeasca si "printre randuri". Daca o fac, mult vor avea ! Iar daca nu o fac, cu putin vor ramane!

Eugenb, pentru cineva ca tine care nu știe nici aramaică nici ebraică, citirea printre rânduri a unui material sau altul (fără a indica autorul și titlul așa cum ceri de obicei altora) poate duce la concluzii absolut caraghioase (cel puțin pentru un cunoscător) - motiv pentru care eu îți sugerez să revii la citirea normală a rândurilor de mai jos:

(1) Aramaicul ELAH (nu ELAHI pentru că I este un sufix pronominal) nu derivă din ebraicul ELOHIM.

În primul rând, ELAH este singular în timp ce ELOHIM este plural; ELAH are propriul plural, ELAHIN. Deci, strict vorbind, un singular nu derivă niciodată dintr-un plural.

În al doilea rând, aramaica nu derivă din ebraică. Aramaica face parte din aceiași grupă de limbi nord-vest semitice din care mai fac parte și ebraica și feniciana, dar aramaica nu este un produs derivat al nici uneia dintre ele.

Scrierea/caligrafia aramaică (atestată încă de prin secolul IX î.H.) derivă într-adevăr din scrierea feniciană (proto-sinaitică), dar asta e cu totul altceva.

E incorect, istoric și lingvistic, să vorbim de cuvinte aramaice precum ELAH care derivă din ebraică!

(2) Ebraicul ELI nu provine nici de la ELAH (aramaică), nici de la ELOAH (ebraică), nici de la ELOHIM (ebraică).

ELI este cuvântul ebraic și aramaic EL + sufixul pronominal I.

În ebraică, presupusa rădăcină verbal㠑-L-H dă naștere la trei cuvinte distincte: EL, ELOAH și ELOHIM. Toate trei sunt folosite pentru a desemna Dumnezeul lui Israel. Dar, în construcția cuvântului ELI, se folosește cuvântul EL, nu ELOHIM.

(3) Omofonia ELI – ELIYYAH nu are nevoie de explicația derivației aramaicului din ebraică.

Omofonia pur și simplu există.

Oricum, vocea lui Iisus era suficient de denaturată de agonia morții pentru a permite răstălmăciri răutăcioase. Toate insultele care i se aruncă au de-a face cu învățătura lui despre mântuire, templu, întoarcerea regelui, sau Ilie (a cărui apariție apocaliptică era legată de inaugurarea erei mesianice).

Dar nu era nevoie de nici o contracție pentru a obține cuvântul EL: EL exista atât în ebraică cât și în aramaică!

Ba mai mult. Aceiași omofonie se simte și în Marcu, deși evanghelistul redă cuvintele lui Iisus într-o aramaică colocvială/galileiană, ELOI.

Niciunul dintre evangheliști însă nu se gândește la scurtarea lui ELAH sau ELOHIM pentru a obține o omofonie ELI/ELOI – ELIYYAH.

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 22 Aprilie 2009, ora 20:14

Lui "adipopa" :

Ati gresit prin "neatentie" si ma vad nevoit ... sa va contrazic.

NT, Mt 15, 34

34 Și la al nouălea ceas a strigat Iisus cu glas mare: „Eloi, Eloi , lama sabahtani?“, care se tălmăcește: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M'ai părăsit?“

Si am trecut si citatul din "Psalmul" din VT la care se referea Sfantul Apostol Matei

VT, Ps 21, 1

Departe sunt de mântuirea mea cuvintele greșalelor mele

------------------------------------------------------------------------------------------
Transcrierea în grecește a cuvântului aramaic Elahi, derivat din ebraicul Elohim = Dumnezeu. Evanghelistul Matei (27, 46) îl transcrie Eli, ceea ce explică mai ușor jocul de cuvinte pe care-l fac ostașii (Eli-Ilie).

Traducerea ii apartine lui Anania asa cum am afirmat de prima data cand am intrat pe acet topic si am dat un citat din aceasta Bible.

Daca ati fi citit mai atent, ati fi vazut ca eu am dat un citat din "Biblia sau Sfanta Scriptura a Bisericii Ortodoxe Romane (ed. 2001)". Daca traducerea este cuta gresit nu este greseala mea, ci a ... Mitropolitului Bartolomeu Anania (daca intrati pe situl " www.dervent.ro/biblia.php " veti veda aam dat citatulasa cum este dat d dansul, inclusiv "anexa" la citat scrisa tot de Dansul). Asa ca sunt inclinat sa-l cred pe Dansul, de cat pe Dumeavoastra. Sper ca nu credeti ca ... vreau sa va dau "lectii" (este departe de mine acest gand).

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 22 Aprilie 2009, ora 21:33

De la: eugenb, la data 2009-04-22 20:14:21Lui "adipopa" :

Ati gresit prin "neatentie" si ma vad nevoit ... sa va contrazic.

NT, Mt 15, 34

Si am trecut si citatul din "Psalmul" din VT la care se referea Sfantul Apostol Matei

VT, Ps 21, 1

Departe sunt de mântuirea mea cuvintele greșalelor mele

------------------------------------------------------------------------------------------

Traducerea ii apartine lui Anania asa cum am afirmat de prima data cand am intrat pe acet topic si am dat un citat din aceasta Bible.

Daca ati fi citit mai atent, ati fi vazut ca eu am dat un citat din "Biblia sau Sfanta Scriptura a Bisericii Ortodoxe Romane (ed. 2001)". Daca traducerea este cuta gresit nu este greseala mea, ci a ... Mitropolitului Bartolomeu Anania (daca intrati pe situl " www.dervent.ro/biblia.php " veti veda aam dat citatulasa cum este dat d dansul, inclusiv "anexa" la citat scrisa tot de Dansul). Asa ca sunt inclinat sa-l cred pe Dansul, de cat pe Dumeavoastra. Sper ca nu credeti ca ... vreau sa va dau "lectii" (este departe de mine acest gand).

domnule eugen...nu aveti nicun drept sa intrati pe acest topic si sa va contraziceti cu unul sau cu altul dandu-va un bun crestin pana nu intrati pe topicul despre avort si va revizuiti pozitia!!!
ar trebui sa ne unim cu totii si sa va dam afara in suturi....
nu aveti ce cauta pe aici....!!!!
...sunt foarte nervoasa....ati reusit prin mesajele dumneavoastra sa enervati multa lume....insa....cine isi recunoaste greseala si se pokieste sincer este iertat....
va rog mult sa intrati pe topicul despre avort si sa recunoasteti sincer k v-ti inselat....asa ar face orice bun crestin!!!!
de-abea atunci o sa va recapatiti dreptul de a posta mesaje pe topicul asta sau pe orikr altul ar avea legatura cu ortodoxia!!!

in rest....

numai bine!!!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 01:47

De la: eugenb, la data 2009-04-22 20:14:21Ati gresit prin "neatentie" si ma vad nevoit ... sa va contrazic.

NT, Mt 15, 34

Eugenb, pe cine vrei să păcălești?

(1) Tu nu ai vorbit în postarea anterioară despre ELOI, ci despre ELI. Eu ți-am atras atenția, spre sfârșitul mesajului, asupra diferenței dintre Matei și Marcu privind redarea acestui strigăt al Mântuitorului de pe cruce.

(2) Tu scrii mai sus "Mt 15,34" - dar versetul citat după aceea nu este din Matei, ci din Marcu. Neatenția îți aparține – și sper măcar atâta să recunoști.

De la: eugenb, la data 2009-04-22 20:14:21Daca ati fi citit mai atent, ati fi vazut ca eu am dat un citat din "Biblia sau Sfanta Scriptura a Bisericii Ortodoxe Romane (ed. 2001)". Daca traducerea este cuta gresit nu este greseala mea, ci a ... Mitropolitului Bartolomeu Anania (daca intrati pe situl " www.dervent.ro/biblia.php " veti veda aam dat citatulasa cum este dat d dansul, inclusiv "anexa" la citat scrisa tot de Dansul).

Eugenb, despre ce vorbim? Despre traducerea BOR 2001? Categoric nu! În toate traducerile, Matei folosește ELI, iar Marcu ELOI. Degeaba încerci să pozezi acum alături de Anania – că ți se văd cornițele. Iar dacă ai preluat ideea că aramaicul ELAH derivă din ebraicul ELOHIM de la Anania (ceea ce nu găsesc în Anexă fără să-mi dai link-ul corect) trebuia să precizezi sursa exact㠖 așa cum le ceri tu celorlalți. Nu mi-e teamă să spun că mitropolitul a greșit în această privință (fapt care poate fi confirmat și de un elev de seminar). Dar mai întâi arată-mi că ai copiat bine dintr-un material publicat de dânsul.

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 25 Aprilie 2009, ora 02:11

Lui "adipopa" :

Singura mea greseala a fost ca nu am copiat bine numele a doua oara. Aveti dreptate. Dar va rog sa cititi ce scrie pe situl de unde am copiat eu "www.dervent.ro/biblia.php". Daca tot ati verificat citatul dat de mine, puteati sa verificati si textul de unde l-am copiat. Era chiar greu, sau "bucuria" ca ati gasit ceva sa-mi reprosati v-a grabit cu "neverificarea" textului ?

Matei 27,46

46 Iar în ceasul al nouălea a strigat Iisus cu glas mare, zicând: Eli, Eli, lama sabahtani? Adică: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M'ai părăsit?“

Marcu 15, 34

---------------------------------------------------------------------------------

Am transcris ambele variante, ca sa vedeti ca stiu sa-mi recunosc greseala. Astept sa vad daca si Dumneavoastra puteti. Pentru ca prima data eu copiiasem corect (uitati-va mai inapoi la ce am scris inainte sa ma contraziceti - vorbeam de acelasi lucru, dar textele erau diferite). Cat priveste "cornitele" de care amintiti, cred ca vi se potrivesc Dumneavoastra, daca este sa iau in considerare "rautatea" cu care ati tratat situatia prezenta (si aprecierele facute). Eu nu am sa o iau in serios. Nu se mai merita discutia pe aceasta tema, lamurindu-se unde era facuta gresala.

Lui "joanna_dark_2007" :

Se pare ca aveti convingerea ca, acest Forum este proprietate personala, iar daca cineva nu este parerea Dumneavostra nu mai are ce cauta aici. Asa sa fie oare ? Se vede ca ati uitat ca numai Dumnezeu poate sa hotarasca cine a gresit fata de El, nu oamenii care pot fi supusi greselii,indiferent daca au un "grad' bisericesc sau nu. Asa ca nu o sa iau in considerare parerea Dumneavoastra.

P.S.
As mai avea o remarca. Este bine sa nu amesteci "topicurile" daca vrei sa nu ajungi "off topic" si sa nu fi neluata in seama.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 25 Aprilie 2009, ora 03:12

domnule eugen...nu e vorba k sunteti sau nu de acord cu mine...din partea mea puteti sa nu fiti ...in orice caz...nimeni nu poate fii de acord cu toate parerile altcuiva pentru k ar insemna k exista pe lume doi oameni identici ,ceea ce ar fii absurd sa sutina cineva....
problema este alta in cazul dumneavoastra.....intrati in contradictie cu doctrina oficiala a bisericii ortodoxe...si asta nu o data ci in nenumarate randuri (si nu ma refer la cuvintele in ebraik...nu ma pricep deloc la domeniul asta)....
nu-mi dau seama cum puteti afirma despre dumneavoastra k sunteti ortodox...chiar ne credeti prosti?
mai bine spuneti-ne sincer ce vreti de la noi...ce urmariti prin mesajele postate?.....kr este scopul?
si...ce cautati pe topicul *sa ne cunoastem credinta ortodoxa*...???...kr ortodoxie in cazul dumneavoastra?
mai bine deschideti separat un topic al sectantilor(si va promit k nu o sa intru deloc sa postez mesaje acolo) si gata.....lasati-ne topicul asta in pace....
nu de alta,dar e posibil sa va si creada cineva k sunteti ortodox si sa va ia in serios,iar mesajele dumneavoastra sunt prejudiciu grav adus acestei bisericii....
spre sa va revizuti parerile....
si dak vreti sa stiti kr este pozitia oficiala a bisericii ortodoxe fata de avort intrati pe...
www.crestinortodox.ro/cauta/avort
si prin asta nu sunt off topic...topicul se intituleaza *sa ne cunoastem credinta ortodoxa*...e important sa vedem parerea oficiala a BOR despre aceasta problema sociala deosebit de grava...iar dak imi puteti demonstra k ,coincide cu a dumneavoastra sunt gata sa imi cer scuze pentru mesajul pe kr l-am postat anterior.....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Aprilie 2009, ora 02:09

De la: eugenb, la data 2009-04-25 02:11:42Singura mea greseala a fost ca nu am copiat bine numele a doua oara. Aveti dreptate. Dar va rog sa cititi ce scrie pe situl de unde am copiat eu "www.dervent.ro/biblia.php". Daca tot ati verificat citatul dat de mine, puteati sa verificati si textul de unde l-am copiat. Era chiar greu, sau "bucuria" ca ati gasit ceva sa-mi reprosati v-a grabit cu "neverificarea" textului ?

Eugenb, ori nu înțelegi ce dovadă sau text ți-am cerut să produci, ori pretinzi doar că nu înțelegi. Repet, dacă ai preluat ideea că aramaicul ELAH derivă din ebraicul ELOHIM de la Anania (așa cum ai pretins), atunci dă link-ul concret (pentru a nu trebui să caut prin toate anexele). Aștept deci de la tine un text scris de Anania din care să rezulte această idee.

De la: eugenb, la data 2009-04-25 02:11:42Am transcris ambele variante, ca sa vedeti ca stiu sa-mi recunosc greseala. Astept sa vad daca si Dumneavoastra puteti.

E bine că-ți recunoști greșeala - chiar dacă o faci cu jumătate de gură. Dar nu înțeleg ce îmi impuți tu mie?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 26 Aprilie 2009, ora 14:09

Eugenb, mă întorc la ce ți-am scris mai devreme despre ÎPS Bartolomeu Valeriu Anania, dar cu mare îndoială că acest erudit teolog și traducător al scripturilor (chiar dacă a tradus din greacă Vechiul Testament și nu din ebraică) ar fi putut afirma că aramaicul ELAH derivă din ebraicul ELOHIM... Sunt mai degrabă înclinat să cred că afirmația respectivă îți aparține și că încerci doar să te ascunzi în spatele lui Anania. Încă mai aștept însă link-ul sau textul din care să reiasă că ÎPS este responsabil pentru această idee.

necunoscut

1 mesaj
Postat pe: 26 Aprilie 2009, ora 14:26

De la: The, la data 2009-04-17 09:12:53Sfânta Evanghelie după Ioan

Capitolul 19
1. Deci atunci Pilat a luat pe Iisus și L-a biciuit.
2. Și ostașii, împletind cunună din spini, I-au pus-o pe cap și L-au îmbrăcat cu o mantie purpurie.
3. Și veneau către El și ziceau: Bucură-te, regele iudeilor! Și-I dădeau palme.
4. Și Pilat a ieșit iarăși afară și le-a zis: Iată vi-L aduc pe El afară, ca să știți că nu găsesc în El nici o vină.
5. Deci a ieșit Iisus afară, purtând cununa de spini și mantia purpurie. Și le-a zis Pilat: Iată Omul!
6. Când L-au văzut deci arhiereii și slujitorii au strigat, zicând: Răstignește-L! Răstignește-L! Zis-a lor Pilat: Luați-L voi și răstigniți-L, căci eu nu-I găsesc nici o vină.
7. Iudeii i-au răspuns: Noi avem lege și după legea noastră El trebuie să moară, că S-a făcut pe Sine Fiu al lui Dumnezeu.
8. Deci, când a auzit Pilat acest cuvânt, mai mult s-a temut.
9. Și a intrat iarăși în pretoriu și I-a zis lui Iisus: De unde ești Tu? Iar Iisus nu i-a dat nici un răspuns.
10. Deci Pilat i-a zis: Mie nu-mi vorbești? Nu știi că am putere să Te eliberez și putere am să Te răstignesc?
11. Iisus a răspuns: N-ai avea nici o putere asupra Mea, dacă nu ți-ar fi fost dat ție de sus. De aceea cel ce M-a predat ție mai mare păcat are.
12. Pentru aceasta, Pilat căuta să-L elibereze; iar iudeii strigau zicând: Dacă Îl eliberezi pe Acesta, nu ești prieten al Cezarului. Oricine se face pe sine împărat este împotriva Cezarului.
13. Deci Pilat, auzind cuvintele acestea, L-a dus afară pe Iisus și a șezut pe scaunul de judecată, în locul numit pardosit cu pietre, iar evreiește Gabbata.
14. Și era Vinerea Paștilor, cam la al șaselea ceas, și a zis Pilat iudeilor: Iată Împăratul vostru.
15. Deci au strigat aceia: Ia-L! Ia-L! Răstignește-L! Pilat le-a zis: Să răstignesc pe Împăratul vostru? Arhiereii au răspuns: Nu avem împărat decât pe Cezarul.
16. Atunci L-a predat lor ca să fie răstignit. Și ei au luat pe Iisus și L-au dus ca să fie răstignit.
17. Și ducându-Și crucea, a ieșit la locul ce se cheamă al Căpățânii, care evreiește se zice Golgota,
18. Unde L-au răstignit, și împreună cu El pe alți doi, de o parte și de alta, iar în mijloc pe Iisus.
19. Iar Pilat a scris și titlu și l-a pus deasupra Crucii. Și era scris: Iisus Nazarineanul, Împăratul iudeilor!
20. Deci mulți dintre iudei au citit acest titlu, căci locul unde a fost răstignit Iisus era aproape de cetate. Și era scris: evreiește, latinește și grecește.
21. Deci arhiereii iudeilor au zis lui Pilat: Nu scrie: Împăratul iudeilor, ci că Acela a zis: Eu sunt Împăratul iudeilor.
22. Pilat a răspuns: Ce am scris, am scris.
23. După ce au răstignit pe Iisus, ostașii au luat hainele Lui și le-au făcut patru părți, fiecărui ostaș câte o parte, și cămașa. Dar cămașa era fără cusătură, de sus țesută în întregime.
24. Deci au zis unii către alții: Să n-o sfâșiem, ci să aruncăm sorții pentru ea, a cui să fie; ca să se împlinească Scriptura care zice: "Împărțit-au hainele Mele loruși, și pentru cămașa Mea au aruncat sorții". Așadar ostașii acestea au făcut.
25. Și stăteau, lângă crucea lui Iisus, mama Lui și sora mamei Lui, Maria lui Cleopa, și Maria Magdalena.
26. Deci Iisus, văzând pe mama Sa și pe ucenicul pe care Îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău!
27. Apoi a zis ucenicului: Iată mama ta! Și din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine.
28. După aceea, știind Iisus că toate s-au săvârșit acum, ca să se împlinească Scriptura, a zis: Mi-e sete.
29. Și era acolo un vas plin cu oțet; iar cei care Îl loviseră, punând în vârful unei trestii de isop un burete înmuiat în oțet, l-au dus la gura Lui.
30. Deci după ce a luat oțetul, Iisus a zis: Săvârșitu-s-a. Și plecându-Și capul, Și-a dat duhul.
31. Deci iudeii, fiindcă era vineri, ca să nu rămână trupurile sâmbăta pe cruce, căci era mare ziua sâmbetei aceleia, au rugat pe Pilat să le zdrobească fluierele picioarelor și să-i ridice.
32. Deci au venit ostașii și au zdrobit fluierele celui dintâi și ale celuilalt, care era răstignit împreună cu el.
33. Dar venind la Iisus, dacă au văzut că deja murise, nu I-au zdrobit fluierele.
34. Ci unul din ostași cu sulița a împuns coasta Lui și îndată a ieșit sânge și apă.
35. Și cel ce a văzut a mărturisit și mărturia lui e adevărată; și acela știe că spune adevărul, ca și voi să credeți.
36. Căci s-au făcut acestea, ca să se împlinească Scriptura: "Nu I se va zdrobi nici un os".
37. Și iarăși altă Scriptură zice: "Vor privi la Acela pe care L-au împuns".
38. După acestea Iosif din Arimateea, fiind ucenic al lui Iisus, dar într-ascuns, de frica iudeilor, a rugat pe Pilat ca să ridice trupul lui Iisus. Și Pilat i-a dat voie. Deci a venit și a ridicat trupul Lui.
39. Și a venit și Nicodim, cel care venise la El mai înainte noaptea, aducând ca la o sută de litre de amestec de smirnă și aloe.
40. Au luat deci trupul lui Iisus și l-au înfășurat în giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de înmormântare la iudei.
41. Iar în locul unde a fost răstignit era o grădină, și în grădină un mormânt nou, în care nu mai fusese nimeni îngropat.
42. Deci, din pricina vinerii iudeilor, acolo L-au pus pe Iisus, pentru că mormântul era aproape.
.....
Ma bucur ca vad si asfel de subiecte decit ...altele nesemnificative

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 26 Aprilie 2009, ora 23:23

Repet din nou cele doua texte copiiate din "Biblia sau Sfanta Scriptura a Bisericii Ortodoxe Romane (ed. 2001)" si care se pot consulta pe situl "www.dervent.ro/biblia.php"

[ NT ] Noul Testament
[ Mt ] Evanghelia după Matei
[ Cap. 27 ] Iisus adus în fața lui Pilat. Moartea lui Iuda. Judecata lui Pilat. Iisus osândit la moarte. Încununarea cu spini. Răstignirea și moartea lui Iisus. Înmormântarea. Paza mormântului.

46 Iar în ceasul al nouălea a strigat Iisus cu glas mare, zicând: Eli, Eli, lama sabahtani? Adică: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M'ai părăsit?“
Ps 21:1 Mc 15:33-38

[ NT ] Noul Testament
[ Cap. 15 ] Iisus în fața lui Pilat. Judecata și osânda. Încununarea cu spini. Răstignirea și îngroparea.

34 Și la al nouălea ceas a strigat Iisus cu glas mare: „Eloi, Eloi c, lama sabahtani?“, care se tălmăcește: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M'ai părăsit?“

La acest verset se gaseste si explicatia data de Anania Bartolomeu, Mitropolit al Clujului etc.

Citez: "Transcrierea în grecește a cuvântului aramaic Elahi, derivat din ebraicul Elohim = Dumnezeu. Evanghelistul Matei (27, 46) îl transcrie Eli, ceea ce explică mai ușor jocul de cuvinte pe care-l fac ostașii (Eli-Ilie)."

Eu am trecut aceleasi texte, cu singura greseala de copiere cand nu am trecut corect autorul textului (in cazul al doilea)si am recunoscut greseala de copiere, dar vad ca tot nu vreti sa cititi textul asa cum este trecut in Biblia BOR. Se pare ca aveti o Biblie mai veche si va vine mai usor asa ca sa verificati textele din Biblie. Intrati pe acest sit (pe care vi-l tot dau), dar vad ca tot nu-l luati in seama de loc, dovada ca a trebuit sa va spun eu ca este scos sub directa supraveghere a lui Anania. Daca aveati curiozitatea macar va puteati duce intr-o Biserica ortodoxa care avea editia actuala din anul 2001 si va puteati convinge, daca vi se parea ca textul dat de sit este gresit (www.dervent.ro/biblia.php).

Interesant este ca si Biserica Catolica recunoaste un text care are tradus la fel Evanghelia lui Marcu in limba portugheza ca sa vedeti ca este la fel tradus (sa fie gresit si acesta? eu ma indoiesc, mai degraba Dumneavoastra gresiti textele)

www.bibliacatolica.com.br/01/48/15.php

Biblia Ave Maria (portugues)

São Marcos, 15
34. E à hora nona Jesus bradou em alta voz: Elói, Elói, lammá sabactáni?, que quer dizer: Meu Deus, meu Deus, por que me abandonaste?

Chiar si un nespecialist in limba portugheza va poate spune ca se foloseste tot de expresia "Elói, Elói, lammá sabactáni" ca si de cea folosita de ortodocsi. Din cate stiu se foloseste Biblia scrisa de Cornilescu, insa este identica expresia din acest verset.

Si tot la fel ca in Biblia ortodoxa se foloseste o alta expresie ca si in aceeasi Biblie Catolica (portugheza)

www.bibliacatolica.com.br/01/47/27.php

São Mateus, 27

46. Próximo da hora nona, Jesus exclamou em voz forte: Eli, Eli, lammá sabactáni? - o que quer dizer: Meu Deus, meu Deus, por que me abandonaste?

Deci Sf.Ap.Matei foloseste termenul "Eli", iar Sf.Ap.Marcu pe cel "Eloi". Acum poate o sa recunoasteti ca daca este o greseala aceasta va apartine si veti recunoasteti si Dumneavoastra ca am pierdut timpul degeaba, pentru ca de la inceput textul dat de mine fusese corect. Neatentia mea a doua oara il trecuse gresit. Dar la corectie il trecusem corect. Puteti sa va recunoasteti greseala ? Eu nu am adaugat nimic la textul copiat din Biblie, asa ca nu am de ce sa ma "ascund dupa Anania. Sper ca v-ati convins.

balabanandrei

335 mesaje

Postat pe: 26 Aprilie 2009, ora 23:52

De la: eugenb, la data 2009-04-26 23:23:26Repet din nou cele doua texte copiiate din "Biblia sau Sfanta Scriptura a Bisericii Ortodoxe Romane (ed. 2001)" si care se pot consulta pe situl "www.dervent.ro/biblia.php"

[ NT ] Noul Testament
[ Mt ] Evanghelia după Matei
[ Cap. 27 ] Iisus adus în fața lui Pilat. Moartea lui Iuda. Judecata lui Pilat. Iisus osândit la moarte. Încununarea cu spini. Răstignirea și moartea lui Iisus. Înmormântarea. Paza mormântului.

Ps 21:1 Mc 15:33-38

[ NT ] Noul Testament

34 Și la al nouălea ceas a strigat Iisus cu glas mare: „Eloi, Eloi c, lama sabahtani?“, care se tălmăcește: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M'ai părăsit?“

La acest verset se gaseste si explicatia data de Anania Bartolomeu, Mitropolit al Clujului etc.

Citez: "Transcrierea în grecește a cuvântului aramaic Elahi, derivat din ebraicul Elohim = Dumnezeu. Evanghelistul Matei (27, 46) îl transcrie Eli, ceea ce explică mai ușor jocul de cuvinte pe care-l fac ostașii (Eli-Ilie)."

Eu am trecut aceleasi texte, cu singura greseala de copiere cand nu am trecut corect autorul textului (in cazul al doilea)si am recunoscut greseala de copiere, dar vad ca tot nu vreti sa cititi textul asa cum este trecut in Biblia BOR. Se pare ca aveti o Biblie mai veche si va vine mai usor asa ca sa verificati textele din Biblie. Intrati pe acest sit (pe care vi-l tot dau), dar vad ca tot nu-l luati in seama de loc, dovada ca a trebuit sa va spun eu ca este scos sub directa supraveghere a lui Anania. Daca aveati curiozitatea macar va puteati duce intr-o Biserica ortodoxa care avea editia actuala din anul 2001 si va puteati convinge, daca vi se parea ca textul dat de sit este gresit (www.dervent.ro/biblia.php).

Interesant este ca si Biserica Catolica recunoaste un text care are tradus la fel Evanghelia lui Marcu in limba portugheza ca sa vedeti ca este la fel tradus (sa fie gresit si acesta? eu ma indoiesc, mai degraba Dumneavoastra gresiti textele)

www.bibliacatolica.com.br/01/48/15.php

São Marcos, 15
34. E à hora nona Jesus bradou em alta voz: Elói, Elói, lammá sabactáni?, que quer dizer: Meu Deus, meu Deus, por que me abandonaste?

Chiar si un nespecialist in limba portugheza va poate spune ca se foloseste tot de expresia "Elói, Elói, lammá sabactáni" ca si de cea folosita de ortodocsi. Din cate stiu se foloseste Biblia scrisa de Cornilescu, insa este identica expresia din acest verset.

Si tot la fel ca in Biblia ortodoxa se foloseste o alta expresie ca si in aceeasi Biblie Catolica (portugheza)

www.bibliacatolica.com.br/01/47/27.php

São Mateus, 27

46. Próximo da hora nona, Jesus exclamou em voz forte: Eli, Eli, lammá sabactáni? - o que quer dizer: Meu Deus, meu Deus, por que me abandonaste?

Deci Sf.Ap.Matei foloseste termenul "Eli", iar Sf.Ap.Marcu pe cel "Eloi". Acum poate o sa recunoasteti ca daca este o greseala aceasta va apartine si veti recunoasteti si Dumneavoastra ca am pierdut timpul degeaba, pentru ca de la inceput textul dat de mine fusese corect. Neatentia mea a doua oara il trecuse gresit. Dar la corectie il trecusem corect. Puteti sa va recunoasteti greseala ? Eu nu am adaugat nimic la textul copiat din Biblie, asa ca nu am de ce sa ma "ascund dupa Anania. Sper ca v-ati convins.

Ba, da voi va plictisiti rau de tot! Ce tot va contraziceti atata, pe Eli, Eloi? Daca exista vreo greseala nu e asa grava. D-le Eugen ce ati vrut sa dovediti cu asta?

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 27 Aprilie 2009, ora 00:01

Lui "joanna_dark_2007" :

1.- Cand ai un topic deschis special pe o anumita tema esti "off topic" daca aduci aceasta tema pe un alt topic (chiar daca ar putea fi "suportata" de acel topic). Este o greseala de politete fata de cei care au intrat pe aceste topicuri sa-i "plimbi" de pe un topic pe altul.

2.- Situl de care amintiti nu apartine Patriarhiei romane ci este un simplu Blog facut de un simplu om. Fiind un simplu "Blog" se poate lua in considerare sau nu de catre cititorii lui. Eu nu il iau in considerare deoarece nici retranscrierea Bibliei ortodoxe nu a fost corecta (ma refer de exemplu la "titlurile" folosite care nu sunt in conformitate cu ce scrie in Biblia BOR (ed. 2001). Orice Biserica ortodoxa romana care se respecta si isi respecta enoriasii vor folosi Biblia care v-am dat exemplu.

3.- Acest Forum este deschis catre toata lumea, si nu este proprietate personala a celor care au o anumita parere decat altii. Credeam ca Dumneata (credinciosa fiind) stiti ca doar Dumnezeu este singurul care poate sa analizeze daca, fiecare dintre noi a facut "bine" sau "a gresit" cat a trait, nu ... oamenii care si ei sunt supusi greselii.

www.dervent.ro/biblia.php

[ NT ] Noul Testament
[ In ] Evanghelia după Ioan
[ Cap. 8 ] Și s'a dus fiecare la casa lui. Femeia păcătoasă. Iisus, Lumina lumii. „Unde Mă duc Eu, voi nu puteți veni“. „Adevărul vă va face liberi“. „Tatăl vostru este Diavolul“. „Înainte de Avraam sunt Eu“.

7 Dar cum ei stăruiau întrebându-L, El S'a ridicat și le-a zis: „Cel fără păcat dintre voi să arunce cel dintâi cu piatra asupra ei“.
Dt 17:

Noi ne spunem parerea doar (nu dam cu "pietre"), asa ca dorinta Dumneavoastra referitoare la mine si altii care nu sunt de parerea Dumneavoastra este ... "nula si neavenita". Nu tot ce zboara se mananca si nici tot ce doriti Dumneavoastra se poate indeplini de fiecare data ! Se vede ca mai aveti de invatat pana veti ajunge la ... "experienta" asta. Succes totusi in continuare !

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 27 Aprilie 2009, ora 00:10

Lui Domnul "balabanandrei" :

Eu nimica ! Domnul "adipopa" ma acuza de necopiere corecta a unei explicatii a lui Anania facuta pe marginea versetului din "Evanghelia dupa Marcu", dar acuma sper ca s-a lamurit. Si daca sunteti de parere ca nu trebuiam sa discutam pe marginea acestui termen, poate aveti amabilitatea sa-i spuneti asta si Domnului "adipopa" care a deschis subiectul referitor la ce termen trebuiam sa folosim ... "corect".

Pagini: << 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
Mergi la: