back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Sa ne cunoastem credinta ortodoxa

Pagini: << 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 17 Martie 2009, ora 16:32

Parastasele

Cu inmormantarea nu s-a incheiat datoria fata de cei raposati, ci ea continua pentru cei ramasi in viata si pentru urmasii lor, pana la Ziua de apoi. Dupa moartea trupului si dupa judecata particulara, sufletele isi continua viata, fie in ceata celor binecuvantati, fie in a celor osanditi. Sufletele sunt constiente de sinea lor, pastrandu-si toate facultatile pe care le-au avut in viata lor in trup : vederea, graiul, auzul, simtul si mirosul, cum se intelege din parabola cu saracul Lazar si bogatul nemilostiv (Luca, 16, 23-31).

Apocalipsa ne vorbeste de activitatea sfintilor, care se roaga pentru cei de pe pamant si slavesc pe Dumnezeu, zi si noapte (Apoc, 4, 8; 7, 10-15; 8, 3-4) ; ceea ce dovedeste strinsa legatura care este intre cei care vietuiesc in trup si sufletele celor raposati.

De aceea sunt necesare rugaciunile, milosteniile si pomenirea celor raposati, la sfintele Liturghii, pentru usurarea lor de pacate, daca bineinteles n-au murit in "pacate de moarte" (Ioan, 5, 16), in necredinta, in erezie, in apostazie. Mantuitorul spune :

"Toate cate veti cere cu credinta, veti primi" (Matei, 21, 22; Luca, 18, 7; 21, 36); sau:
"Orice veti cere intru numele Meu, aceea voi face, ca sa fie slavit Tatal intru Fiul" (Ioan, 14, 13 ; 15, 7 ; 16, 23).

Si apostolii s-au rugat si au indemnat "sa ne rugam" unii pentru altii (Iacov, 5, 16 ; cp. Efes., 1, 16 ; Filip., 1, 3 ; Col., 4, 3; I Tes., 1, 2 ; I Tim., 1,3; 2, 1-2). Prin rugaciunile Bisericii, apostolul Petru a fost izbavit din inchisoare in chip minunat, fiind scos de ingerul Domnului (Fapte, 12, 4-17).

Ierurgiile de dupa inmormantare sunt: a) sarindarele ; b) parastasele individuale si c) parastasele de obste, la zilele randuite de Biserica.

a) Sarindarele inseamna pomenire la patruzeci de Liturghii a celor nou-raposati. De regula, indata dupa ce a decedat cineva, familia aduce la biserica un pomelnic cu numele raposatului, mentionand felul in care a murit : nespovedit, neimpartasit, sau fara lumanare etc. O data cu pomelnicul se aduc si prescuri, vin, untdelemn, lumanari si tamaie pentru slujba.

b) Parastas - Termenele acestor parastase dupa deces sunt: la 3 zile; la 9 zile si la 40 de zile ; in unele parti si la 21 de zile, sau la trei saptamani; apoi la 3 luni, 6 luni, 9 luni si un an. Mai departe, in fiecare an - in ziua decesului - pana la 7 ani, fiecare din aceste date avand semnificatia ei.

Pomenirea a treia zi dupa moarte ar aminti pe de o parte invierea Domnului a treia zi, precum, si Sfanta Treime ; parastasul de 9 zile inseamna ceasul al noualea, in care Mantuitorul Si-a dat duhul pe Cruce (Matei, 27, 46 ; Ioan, 19, 30), dupa ce spusese talharului din dreapta : "astazi vei fi cu Mine in rai" (Luca, 23, 43), cum si partasia celor 9 cete ingeresti, sau cele ale sfintilor ; pomenirea la 40 de zile sau sase saptamani se face in amintirea inaltarii Domnului Hristos la cer la 40 de zile, pentru ca si sufletul mortului sa se inalte la cer.

Parastasele de trei luni, sase si noua luni, ultimele fiind multiplul lui trei, toate sunt in cinstea si slava Sfintei Treimi, iar pomenirea de un an si apoi in fiecare an, pana la al saptelea, se face dupa exemplul primelor veacuri, cand crestinii praznuiau anual ziua mortii martirilor si a sfintilor, ca zi de nastere a lor pentru viata de veci.

La pomenirea de sapte ani, cand unii crestini obisnuiesc a face deshumarea osemintelor, trupul fiind complet descompus, se face iar un parastas.

Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
Fosta membra 9am.ro

195 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 17 Martie 2009, ora 16:40

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 17 Martie 2009, ora 18:31

Pentru iubitorii de muzica bizantina:

www.you-tube.psaltica.ro/

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 17 Martie 2009, ora 18:52

Recomand cu caldura instalarea toolbarului care se descarca de aici:

ortodoxietoolbar.agilityhoster.com/index2.htm

Are un player radio incorporat cu 12 posturi de radio ortodoxe (nu sunt toate in romana) si multe linkuri catre diverse situri ortodoxe foarte utile.

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 17 Martie 2009, ora 19:18

(Extras din "Ne vorbește părintele Cleopa", vol. 3)

„Și va veni o sectă la sfârșitul lumii, zice Sfântul Andrei, care nu va face cruce și le va pune Antihrist pecetea pe mâna dreaptă și n-o vor ridica la frunte; că fruntea este partea rațională a sufletului, adică mintea“.

Am avut mai demult câteva femei baptiste tocmai de la Abrud-Alba. Două au făcut cruce. De 30 de ani erau baptiste. Una a zis: - Părinte, nu fac cruce!

- Fă cruce!, îi spun.

- Nu fac, nu pot ridica mâna în sus!

-Ți-a pus diavolul pecetea, de aceea n-o mai ridici! Fă cruce, femeie, și vei vedea puterea lui Dumnezeu!

- Nu, că nu pot ridica mâna! Și eu îi iau mâna dreaptă și-i fac cruce de trei ori pe față.

- Văleu! Văleu! Acum am putut-o ridica! Așa a fugit de la dânsa diavolul care o stăpânea.

- Vai, tare mă simt ușoară!

- Da! Acum s-a dus dracul de pe mâna ta!

Apoi am mărturisit-o și s-a întors din nou la Biserică. Vedeți puterea Sfintei Cruci?

mariatu

320 mesaje

Postat pe: 17 Martie 2009, ora 22:11

Povesti de adormit ......"babele"!!!!

Domnul este Pastorul meu.
adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 17 Martie 2009, ora 22:39

De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-16 21:42:36Eu am adus argumente din Biblie în favoarea a ce am postat, ai citit vre-unul măcar. Acum să nu înțelegi că te-aș obliga să deschizi Biblia și să verifici. Păi dacă tot nu ești de acord, vino și tu cu argumente biblice și hai să le discutăm.

Gina, ești deja a doua persoană din mișcarea iehovistă care atacă ortodoxia pe acest forum. Nu văd în principiu nici o problemă în asta: este suficient de robustă ca să reziste la critică. Dar lașitatea de care voi iehoviștii dați de multe ori dovadă este strigătoare la cer!

În anii de studenție, am fost vizitat de un tânăr și o tânără de la Holul Împărăției, ambii foarte bine pregătiți (lucru pe care l-am apreciat de fapt), și cărora le-am acordat o zi și o oră pe săptămână când eram dispus să discutăm. Am stabilit ca temă tetragrama și chiar am lucrat cot-la-cot prin manuscrisele Septuagintei și apoi prin documentele de la Marea Moartă. Încă mai am cred pe undeva creionările pe care le-am făcut atunci.

Dar am ajuns în cele din urmă la Noul Testament, unde terenul a început să se clatine. Din cele peste 5,000 de manuscrise ale Noului Testament existente în toată lumea, după cum probabil știi, nici unul nu conține tetragrama YHWH – iar în afara supoziției (neverificabile) că autografele originale ar fi avut tetragrama și că aceasta ar fi fost ulterior înlocuită cu nomina sacra (ΚΣ și ΘΣ) nu găseau nici un punct de sprijin. În acest moment, amândoi s-au ridicat, au plecat și nu am mai revenit deși am mai stat 6 ani în locuința respectivă.

Dar, ca să nu spui că povestea de mai sus e doar anecdotică, îți mai dau exemplul lui Danyberry. Verifică, dacă ai timp, corespondența purtată cu el asupra inconsecvenței cu care traducătorul Turnului de Veghe a tradus substantivului Θεος în Ioan 1.1 și 1.18. L-am întrebat de câteva ori: de ce, în Evanghelia după Ioan, nearticularea substantivului Θεος este tradusă în Biblia voastră a martorilor prin definitivarea nehotărâtă 'un dumnezeu' (1.1), în timp ce, în același capitol, aceiași formă nearticulată este tradusă prin substantivul propriu 'Dumnezeu' (1.18)? Tot ce a dorit să-mi spună a fost că el personal are încredere în experții voștri, după care s-a retras.

Asta numesc eu deci lașitate...

mariatu

320 mesaje

Postat pe: 17 Martie 2009, ora 22:45

E Virgil (un el) nu este ....Gina.

Domnul este Pastorul meu.
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 17 Martie 2009, ora 23:18

De la: florin_bad_boy2006, la data 2009-03-17 15:30:57adi,rogu-te poate incerci sa dai raspunsuri logice si coerente la cele de mai sus,altfel inseamna ca-ti place monologul nu dialogul,imi spuneai ca nu am habar de jegul ala de carte,incearca sa raspunzi la intrebarile de mai sus,sa fii cat mai credibil si-ti promit ca mai vin si cu altele tot la fel de bine argumentate,s-auzim numai de bine!

Florin, dialogul cu tine este la fel de greu ca și dialogul cu Martorii lui Iehova. Nu ai răbdare să duci o conversație până la capăt.

Preferi să treci la un alt subiect, o altă întrebare, pentru că, în final, nu te interesează calitatea argumentului pe care îl aduci (calitate care este de fiecare dată îndoielnică), ci cantitatea argumentelor – pe principiul, câștig prin cumul și vinovăție-prin-asociere, nu prin puterea individuală a unui argument.

Am făcut de două ori deja greșeala să răspund în detaliu unor provocări pe care le-ai făcut creștinilor de pe acest forum.

Prima provocare, exprimată de tine extrem de vulgar, privea alegația refugierii lui Iisus în Japonia, unde s-ar fi ocupat (chipurile) de cultivarea orezului (un absolut nonsens).

A doua provocare a fost ceva mai sobră, preluată probabil din Freud sau alți discipoli ai săi, și privea teoria influenței reformei monoteiste încercate de Akhenaten asupra monoteismului propus de Moise (teorie însă de mult defunctă).

Ți-am arătat în ambele cazuri (și destul de convingător cred) cât de șubred era eșafodajul tău anti-creștin.

Cred că înțelegi așadar de ce nu voi alerga după tine să contrazic sau să răspund la fiecare spurcare a Dumnezeului iudeo-creștin care îți iese din gură.

Dar te invit la un alt joc sau un alt fel de luptă: alege tu o singură temă, ceva ce consideri fundamental dezumanizator și inacceptabil în Sfânta Scriptură sau în teologia creștină, și formulează clar toate obiecțiile pe care le ai. Numai să fie o singură temă, nu mai multe, și să nu faci salturi de cangur prin toate contradicțiile pe care le-ai citit tu cândva despre Biblie. Gândește-te că ai dreptul la o singură încercare.

După care, eu împreună cu Andu, Funnymoon (dar și alții) vom face tot posibilul să-ți răspundem (în măsura în care putem bineînțeles) până la epuizarea subiectului (dar nu deviind de la el)...și vedem ce iese.

Iar, când terminăm, unul dintre noi trebuie să se recunoască înfrânt – ori tu admiți că discursul creștin este (probabil) logic, coerent și adevărat...ori noi recunoaștem că mai avem probleme de rezolvat. De acord?

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 18 Martie 2009, ora 00:26

De la: adipopa, la data 2009-03-17 22:39:45
De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-16 21:42:36Eu am adus argumente din Biblie în favoarea a ce am postat, ai citit vre-unul măcar. Acum să nu înțelegi că te-aș obliga să deschizi Biblia și să verifici. Păi dacă tot nu ești de acord, vino și tu cu argumente biblice și hai să le discutăm.

Gina, ești deja a doua persoană din mișcarea iehovistă care atacă ortodoxia pe acest forum. Nu văd în principiu nici o problemă în asta: este suficient de robustă ca să reziste la critică. Dar lașitatea de care voi iehoviștii dați de multe ori dovadă este strigătoare la cer!

În anii de studenție, am fost vizitat de un tânăr și o tânără de la Holul Împărăției, ambii foarte bine pregătiți (lucru pe care l-am apreciat de fapt), și cărora le-am acordat o zi și o oră pe săptămână când eram dispus să discutăm. Am stabilit ca temă tetragrama și chiar am lucrat cot-la-cot prin manuscrisele Septuagintei și apoi prin documentele de la Marea Moartă. Încă mai am cred pe undeva creionările pe care le-am făcut atunci.

Dar am ajuns în cele din urmă la Noul Testament, unde terenul a început să se clatine. Din cele peste 5,000 de manuscrise ale Noului Testament existente în toată lumea, după cum probabil știi, nici unul nu conține tetragrama YHWH – iar în afara supoziției (neverificabile) că autografele originale ar fi avut tetragrama și că aceasta ar fi fost ulterior înlocuită cu nomina sacra (ΚΣ și ΘΣ) nu găseau nici un punct de sprijin. În acest moment, amândoi s-au ridicat, au plecat și nu am mai revenit deși am mai stat 6 ani în locuința respectivă.

Dar, ca să nu spui că povestea de mai sus e doar anecdotică, îți mai dau exemplul lui Danyberry. Verifică, dacă ai timp, corespondența purtată cu el asupra inconsecvenței cu care traducătorul Turnului de Veghe a tradus substantivului Θεος în Ioan 1.1 și 1.18. L-am întrebat de câteva ori: de ce, în Evanghelia după Ioan, nearticularea substantivului Θεος este tradusă în Biblia voastră a martorilor prin definitivarea nehotărâtă 'un dumnezeu' (1.1), în timp ce, în același capitol, aceiași formă nearticulată este tradusă prin substantivul propriu 'Dumnezeu' (1.18)? Tot ce a dorit să-mi spună a fost că el personal are încredere în experții voștri, după care s-a retras.

Asta numesc eu deci lașitate...

Pretinsele „dovezi biblice“ ale Trinității
Anumite texte din Scripturi sînt prezentate ca fiind dovezi ale Trinității. Totuși, cînd citim aceste texte trebuie să ne amintim că nici Biblia, nici istoria nu depun mărturie în favoarea Trinității.
Orice pasaj prezentat drept dovadă trebuie să fie înțeles în lumina a ceea ce învață Biblia în ansamblu. Foarte frecvent, de altfel, contextul imediat al unui astfel de pasaj lămurește adevăratul sens al acestuia.
Trei în unul
NEW Catholic Encyclopedia prezintă trei asemenea texte, admițînd însă c㠄Doctrina Sfintei treimi nu este prezentată în V[echiul] T[estament]. Cea mai veche dovadă pe care o oferă N[oul] T[estament] se găsește în epistolele pauliniene, în special în 2 Corinteni 13:13 [versetul 14 în unele Biblii] și în 1 Corinteni 12:4–6. Cît despre evanghelii, singura dovadă clară referitoare la Trinitate este conținută în formula de botez din Matei 28:19.“
Să examinăm cu ajutorul Sfintei Scripturi, 1874, modul în care sînt enumerate cele trei „persoane“ în aceste cîteva versete: „Harul Domnului Isus Cristos și iubirea lui Dumnezeu și împărtășirea Sfîntului Spirit fie cu voi toți“ (2 Corinteni 13:13 [14]). „În adevăr, este deosebire de daruri, dar același spirit. Și este deosebire de servicii, dar același Domn. Și este deosebire de lucrări; dar este același Dumnezeu, care lucrează toate în toți“ (1 Corinteni 12:4–6). „Drept aceea, mergeți și învățați pe toate popoarele, botezîndu-le în numele Părintelui și al Fiului și al Sfîntului Spirit.“ — Matei 28:19.
Citim oare în aceste versete că Dumnezeu, Cristos și spiritul sfînt constituie o Divinitate trinitară, că ei toți trei sînt egali în substanță, în putere și eternitate? Nu, așa cum nici faptul de a prezenta în mod succesiv numele a trei persoane nu înseamnă că toate trei sînt în una.
Cyclopedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature (Enciclopedia de literatură biblică, teologică și ecleziastică) a lui McClintock și Strong recunoaște că acest tip de exprimare „nu dovedește decît că există trei subiecți numiți, (. . .) dar nu dovedește în sine că toți trei aparțin necesarmente naturii divine și posedă în mod egal onoarea divină“.
Cu toate că autorii ei sînt adepți ai Trinității, această sursă spune cu privire la 2 Corinteni 13:13 (14): „Noi nu putem conchide în mod legitim că ei posedau o autoritate egală, sau aceeași natură.“ Ea adaugă cu privire la Matei 28:18–20: „Totuși, acest text singur nu stabilește în mod decisiv nici personalitatea celor trei subiecți menționați, nici egalitatea sau divinitatea lor.“
Relatarea care vorbește despre botezul lui Isus vorbește și despre Dumnezeu și despre spiritul sfînt. Isus „a văzut spiritul lui Dumnezeu ca un porumbel, coborînd și venind asupra lui“ (Matei 3:16). Acest pasaj nu spune că cei trei sînt unul. De multe ori, Avraam, Isaac și Iacob sînt citați împreună; aceasta nu înseamnă însă că sînt unul. De asemenea, Petru, Iacob și Ioan sînt asociați uneori, dar pentru aceasta nici ei nu sînt unul. Mai mult, de vreme ce spiritul lui Dumnezeu a coborît asupra lui Isus cu ocazia botezului său, înseamnă că pînă atunci Isus nu a fost uns de spirit. Așadar, cum era posibil ca el să fie membru al unei Trinități, ceea ce implică faptul ca el să fi fost dintotdeauna una și aceeași persoană cu spiritul sfînt?
În 1 Ioan 5:7, unele traduceri vechi ale Bibliei îi menționează pe Tatăl, pe Fiul și spiritul sfînt împreună. Totuși, bibliștii recunosc că aceste cuvinte nu figurau inițial în Scripturi, că au fost adăugate cu mult mai tîrziu. De altfel, acest text apocrif a fost scos din majoritatea traducerilor moderne.
Alte texte considerate drept dovezi în favoarea acestei doctrine nu vorbesc decît despre doi membri ai Trinității: Tatăl și Isus. Să examinăm cîteva dintre acestea.
„Eu și Tatăl sîntem una“
CU TOATE că nu menționează o a treia persoană, aceste cuvinte consemnate în Ioan 10:30 sînt citate adeseori pentru a sprijini Trinitatea. Totuși, Isus a arătat ce înțelegea el prin a fi „una“ cu Tatăl. În Ioan 17:21, 22, el se roagă lui Dumnezeu ca discipolii săi „să fie una, așa cum tu Tată, ești în unitate cu mine și eu sînt în unitate cu tine, pentru ca și ei să fie în unitate cu noi (. . .) pentru ca ei să fie una, așa cum și noi sîntem una“. S-a rugat oare Isus ca toți discipolii săi să devină una și aceeași entitate? Nu. El s-a rugat, evident, ca ei să fie uniți — cum este el cu Dumnezeu — în aceeași gîndire și în același scop. — Vezi 1 Corinteni 1:10.
În 1 Corinteni 3:6, 8 Pavel declară: „Eu am plantat, Apolo a udat (. . .) cel care plantează și cel care udă sînt una.“ Pavel nu voia să spună că el și Apolo erau două persoane într-una, ci că ei erau uniți în același scop. Termenul grec tradus aici prin „una“ (hen) este de genul neutru; el înseamnă literalmente „un [lucru]“ și indică unitatea în cooperare. Este același termen pe care Isus îl utilizează în Ioan 10:30 pentru a descrie relațiile pe care el le întreține cu Tatăl său. Este termenul pe care Isus îl întrebuințează și în Ioan 17:21, 22. În consecință, atunci cînd, în aceste cazuri diferite, se servește de cuvîntul „un“ (hen), Isus are în vedere unitatea de gîndire și de scop.
În legătură cu Ioan 10:30 Jean Calvin (care era adept al Trinității) a spus în cartea Commentary on the Gospel According to John (Comentariu asupra Evangheliei după Ioan): „Învățații din vechime au abuzat în mare măsură de acest pasaj pentru a dovedi că Isus Cristos este de aceeași esență cu Tatăl. Căci Domnul nostru Isus nu vorbește deloc aici despre unitatea de substanță, ci despre faptul că este întru totul de acord cu Tatăl.“
Imediat după pasajul din Ioan 10:30, Isus demonstrează cu putere că el nu a pretins prin aceste cuvinte că este Dumnezeu. Evreilor care au tras această concluzie greșită și care voiau să-l ucidă cu pietre el le-a răspuns: „Voi ziceți că hulesc. Eu, pe care Tatăl m-a sfințit și m-a trimis în lume? Și aceasta, pentru că am zis: «Sînt Fiul lui Dumnezeu!»“ (Ioan 10:31–36, Cornilescu). Nu, Isus nu a pretins că este Dumnezeu Fiul, ci Fiul lui Dumnezeu.
’S-a făcut pe sine egal cu Dumnezeu‘?
UN ALT pasaj din Scripturi considerat ca sprijin al Trinității este cel din Ioan 5:18. Ca și în Ioan 10:31–36, evreii voiau să-l ucidă pe Isus pentru că el îl numește pe „Dumnezeu propriul său Tată, făcîndu-se egal cu Dumnezeu“.
Dar cine a spus că Isus se făcea egal cu Dumnezeu? În mod sigur nu el, deoarece el a respins această acuzație falsă în versetul 19: „Isus a luat din nou cuvîntul și a zis: (. . .)«Fiul nu poate face nimic de la sine; El nu face decît ce vede pe Tatăl făcînd.»“ — Biblia Cornilescu.
Prin aceste cuvinte Isus le-a arătat iudeilor că el nu era Dumnezeu și că, prin urmare, el nu putea să acționeze din propria sa inițiativă. Ne putem imagina oare pe cineva care este egal cu Dumnezeul Atotputernic spunînd eă el „nu poate face nimic de la sine însuși“? (Compară Daniel 4:34, 35.) Constatăm din context că, atît în Ioan 5:18, cît și în Ioan 10:30 Isus a respins acuzațiile false ale iudeilor care, ca și adepții Trinității, trăgeau concluzii greșite.
„Egal cu Dumnezeu“?
ÎN FILIPENI 2:6, Sfînta Scriptură 1874 spune despre Isus: „În chipul lui Dumnezeu fiind, nu a socotit ca o răpire a fi întocmai cu Dumnezeu.“ Biblia Ortodoxă Română (BOR) redă acest text aproape identic. Unii apărători ai ideii potrivit căreia Isus este egal cu Dumnezeu utilizează și în zilele noastre versiuni similare. Cu toate acestea, remarcați cum redau alte traduceri acest verset:
1938 (Galaction): „Cel ce, fiind în chipul lui Dumnezeu, n-a ținut ca la o pradă la egalitatea sa cu Dumnezeu.“
1965: „El — într-adevăr de natură divină! — n-a avut niciodată mîndria de a se face egal cu Dumnezeu.“ — Das Neue Testament, ediție revizuită de Friedrich Pfäfflin.
1968: „care, cu toate că era în formă de Dumnezeu, nu a considerat că a fi egal cu Dumnezeu era ceva ce trebuia să–și însușească cu lăcomie“. — La Bibbia Concordata.
1976: „El avea întotdeauna natura lui Dumnezeu, dar nu s-a gîndit să încerce prin forță să devină egal cu Dumnezeu.“ — Today’s English Version.
1984: „care, deși exista în forma lui Dumnezeu, n-a avut intenția unei acaparări, adică să fie egal cu Dumnezeu“. — New World Translation of the Holy Scriptures (Traducerea Lumii Noi a Sfintelor Scripturi).
1985: „care, fiind în forma lui Dumnezeu, nu a socotit egalitatea cu Dumnezeu ca ceva de apucat.“ — The New Jerusalem Bible.
Însă chiar și aceste traduceri mai exacte implică, după cum pretind unii, că (1) Isus avea deja egalitatea, dar nu voia să țină la ea, sau (2) că nu avea nevoie să apuce condiția de egalitate, deoarece el o avea deja.
Ralph Martin, în The Epistle of Paul to the Philippians (Epistola lui Pavel către Filipeni) face asupra originalului grecesc următorul comentariu: „Ne putem îndoi, totuși, că verbul ar putea să alunece de la sensul său real de ’a apuca‘, ’a smulge cu violență‘, la cel de ’a ține cu putere la‘.“ The Expositor’s Greek Testament (Comentariu interpretativ al Testamentului grec) spune: „Nu se găsește nici un pasaj în care ἁρπάζω [har·pa’zo] sau vreuna dintre derivatele sale să aibă sensul de a ’ține în posesie‘ sau de ’a reține‘. Acest verb înseamnă în mod invariabil ’a apuca, a smulge cu violență‘. Prin urmare, nu este permis să deviem de la sensul adevărat, ’a apuca‘, spre un alt sens, total diferit, acela de ’a ține cu putere‘.“
Aceasta arată în mod clar că autorii unor traduceri cum sînt Sfînta Scriptură, 1874 sau Biblia Ortodoxă Română sucesc regulile limbii grecești, pentru a-și sprijini ideile trinitare. Departe de a sugera faptul că Isus considera un lucru potrivit a se face egal cu Dumnezeu, textul grecesc din Filipeni 2:6, atunci cînd îl citim cu ochi obiectivi, afirmă exact contrariul: Isus nu se gîndea că era potrivit acest lucru.
Contextul (versetele 3–5, 7, 8, Biblia Cornilescu) ne lămurește asupra modului în care trebuie să înțelegem versetul 6. Pavel formulează acest îndemn: „În smerenie, fiecare să privească pe altul mai pe sus de el însuși.“ Apostolul utilizează apoi remarcabilul exemplu al lui Isus: „Să aveți în voi gîndul acesta care era și în Cristos Isus.“ Ce „gînd“? Este vorba oare de ’a nu crede că faptul de a fi egal cu Dumnezeu ar fi o acaparare?‘ Nu, aceasta ar fi exact contrariul argumentului prezentat. Dimpotrivă, Isus, care-l ’considera pe Dumnezeu superior lui‘, ’n-a încercat‘ niciodat㠒să acapareze egalitatea cu Dumnezeu‘, ci „el s-a smerit și s-a făcut ascultător pînă la moarte“.
Cu siguranță, aceste cuvinte nu i se pot aplica Dumnezeului Atotputernic, ci aici este vorba despre Isus Cristos care ilustrează în mod perfect argumentul lui Pavel referitor la importanța umilinței și ascultării față de cineva Superior, Creatorul, Iehova Dumnezeu.
„Eu sînt“
ÎN IOAN 8:58 multe traduceri, printre care, de exemplu, Biblia Cornilescu, redau astfel cuvintele lui Isus: „Înainte ca să se nască Avraam, sînt eu.“ A arătat oare Isus prin aceasta, așa cum afirmă trinitarienii, că el purta titlul: „Eu sînt“? Înseamnă oare aceasta, așa cum pretind ei, că el era acel Iehova din Scripturile ebraice, despre care, în Exod 3:14 citim, într-adevăr, în Biblia Cornilescu: „Dumnezeu a zis lui Moise: «Eu sînt Cel ce sînt.»“?
Exod 3:14 (Cornilescu) îi aplică expresia „Eu sînt“ lui Dumnezeu, ca un titlu care indică faptul că el există în realitate și că își îndeplinește promisiunile. Cartea The Pentateuch and Haftorahs, (Pentateuhul și Haftorah), editată de dr. J.H. Hertz spune în legătură cu această expresie: „Pentru israeliții din captivitate sensul acesteia avea să fie: «Deși el nu și-a manifestat încă puterea față de voi, El o va face. El este etern și vă va răscumpăra în mod sigur.» Cei mai mulți urmează astăzi pe Raschi (exeget biblic și talmudic francez), traducînd această frază din Exod 3:14 prin: «Eu voi fi ceea ce voi fi.»“
Expresia pe care o găsim în Ioan 8:58 este total diferită de cea care figurează în Exod 3:14. Isus nu o întrebuințează ca nume sau titlu, ci pentru a explica preexistența sa. Observați, de altfel, cum redau și alte traduceri ale Bibliei versetul din Ioan 8:58:
1874: „Mai ’nainte de a fi Abraam sînt eu.“ — Sfînta Scriptură, 1874.
1935: „Eu existam înainte ca Avraam să se fi născut!“ — The Bible—An American Translation, de J.M.P. Smith și E. J. Goodspeed.
1965: „Înainte ca Avraam să se fi născut, eu eram deja cel ce sînt.“ — Das Neue Testament, de Jörg Zink.
1981: „Eu eram viu înainte ca Avraam să se fi născut!“ — The Simple English Bible.
1984: „Înainte de a fi venit Avraam în existență, am fost eu.“ — New World Translation of the Holy Scriptures.
În consecință, adevăratul sens al textului grecesc este că Isus, ’întîiul-născut‘ creat de Dumnezeu, exista cu mult înainte de nașterea lui Avraam. — Coloseni 1:15; Proverbe 8:22, 23, 30; Apocalips 3:14.
Și de această dată contextul dovedește că așa trebuie înțeles acest pasaj. Evreii voiau să-l ucidă cu pietre pe Isus pentru că el a afirmat c㠒l-a văzut pe Avraam‘, în timp ce, după părerea lor, el nu avea încă 50 de ani (versetul 57). Este deci natural ca Isus să-i informeze asupra vîrstei sale. De aceea le spune: „Eu eram viu înainte ca Avraam să se fi născut.“ — The Simple English Bible.
„Cuvîntul era Dumnezeu“
BIBLIA Cornilescu redă versetul din Ioan 1:1 astfel: „La început era Cuvîntul și Cuvîntul era cu Dumnezeu și Cuvîntul era Dumnezeu.“ După părerea adepților Trinității, acest pasaj înseamnă c㠓 Cuvîntul“ (în greacă ho lo′gos), care a venit pe pămînt în persoana lui Isus Cristos, era însuși Dumnezeul Atotputernic.
Să observăm însă că și de această dată contextul este acela care pune fundamentul unei înțelegeri exacte. Însăși Biblia Cornilescu spune c㠄Cuvîntul era cu Dumnezeu.“ (Sublinierea ne aparține.) Cel care este „cu“ cineva nu poate fi acel cineva. În armonie cu acest raționament, publicația Journal of Biblical Literature (Revista de literatură biblică), editată de iezuitul Joseph A. Fitzmyer, face observația că dacă am interpreta ultima parte din Ioan 1:1 ca însemnînd („însuși“) Dumnezeu, aceasta „ar contrazice propoziția precedentă“, care spune că Cuvîntul era cu Dumnezeu.
Iată cum redau alte traduceri această parte a versetului:
1808: „și cuvîntul era un Dumnezeu“. — The New Testament in an Improved Version.
1864: „și un dumnezeu era cuvîntul“. — The Emphatic Diaglott, traducere interliniară de Benjamin Wilson.
1928: „și Cuvîntul era o ființă dinvină“. — La Bible du Centenaire, L’Evangile selon Jean, de Maurice Goguel.
1935: „și Cuvîntul era divin“. — The Bible—An American Translation, de J.M.P. Smith și E.J. Goodspeed.
1949: „și de natură divină era Cuvîntul“.— Das Neue Testament, de Ludwig Thimme.
1950: „și Cuvîntul era un dumnezeu“. — New World Translation of the Christian Greek Scriptures.
1958: „și Cuvîntul era un dumnezeu“. — The New Testament, de James L. Tomanek.
1975: „și un dumnezeu [sau de natură divină] era Cuvîntul“. — Das Evangelium nach Johannes, de Siegfried Schulz.
1978: „și de natură divină era Logosul“. — Das Evangelium nach Johannes, de Johannes Schneider.
La Ioan 1:1 se găsește de două ori substantivul comun grecesc theos′ (dumnezeu). În primul caz, el se referă la Dumnezeul Atotputernic, cu care era Cuvîntul („și Cuvîntul [lo′gos] era cu Dumnezeu [o formă a lui theos′]“). Primul the·os′ este precedat de cuvîntul ton — o formă a articolului hotărît grecesc care se referă la o ființă distinctă, în acest caz Dumnezeul Atotputernic („și Cuvîntul era cu [însuși] Dumnezeu“).
Pe de altă parte, înaintea celui de-al doilea theos′ nu este articol. Astfel, am putea traduce literal: „și dumnezeu era Cuvîntul“. Totuși, noi am văzut că numeroase traduceri redau cel de-al doilea theos′ (care este aici un nume predicativ) prin: „o ființă divină“, „divin“ sau „un dumnezeu“. Cine îi autorizează să traducă astfel?
Greaca koine avea articol hotărît (corespunzător articolelor „l“, „a“, „i“, „le“ din limbă română) dar nu avea articol nehotărît („un [o]“, „niște“). Așadar, cînd un nume predicativ nu este precedat de articolul hotărît, el poate fi nedefinit, în funcție de context.
Potrivit cu Journal of Biblical Literature, aceste expresii „în care un nume predicativ nearticulat precedă verbul, exprimă în special atribuirea unei calități“. Așa cum constată această publicație, lucrul acesta indică faptul că lo′gosul poate să fie comparat cu un dumnezeu. În această carte mai citim în legătură cu Ioan 1:1: „Forța calitativă a numelui predicativ este atît de importantă încît substantivul comun [theos′] nu poate fi considerat ca definit.“
În consecință, ceea ce Ioan 1:1 scoate în evidență este calitatea Cuvîntului: faptul că el este „divin“, că el este „un dumnezeu“, dar nu Dumnezeul Atotputernic. Această concluzie este în armonie cu restul Bibliei, care arată că Isus, numit aici „Cuvîntul“, datorită rolului său de purtător de cuvînt al lui Dumnezeu, este o ființă subordonată și supusă și că el a fost trimis pe pămînt de către cineva superior lui, de către Dumnezeul Atotputernic.
Există numeroase alte versete biblice în care aproape toți traducătorii în alte limbi introduc în mod consecvent articolul nehotărît („un“ sau „o“) atunci cînd traduc propoziții grecești cu aceeași structură (ca în Ioan 1:1). De exemplu, în Marcu 6:49, atunci cînd discipolii l-au văzut pe Isus umblînd pe apă, lor li s-a părut „că este o năluc㓠(B.C.). În greaca koine nu există articolul „o“ înaintea substantivului nălucă. Dar aproape toate traducerile în alte limbi introduc articolul nehotărît („o“), pentru a face ca traducerea să fie potrivită cu contextul. Tot la fel, întrucît Ioan 1:1 arată că Cuvîntul era cu Dumnezeu, el nu putea să fie (însuși) Dumnezeu, ci „un dumnezeu“, sau „divin“.
Joseph Henry Thayer, teolog și biblist care a participat la traducerea American Standard Version, a declarat în mod clar: „Logosul era divin, nu însăși Ființa divină.“ Cît despre iezuitul John L. McKenzie, el a scris în Dictionary of the Bible: „În mod riguros, Ioan 1:1 ar trebui tradus astfel: «cuvîntul era o ființă divină.»“
Încălcarea unei reguli?
UNII pretind însă că o asemenea redare ar încălca o regulă gramaticală din koine, enunțată în 1933 de elenistul E.C. Colwell. El afirma că în greacă un nume predicativ „are articol [hotărît] atunci cînd urmează după verb; el nu are articolul [hotărît] atunci cînd precedă verbul“. Prin aceasta el voia să spună că atunci cînd un nume predicativ precedă verbul el ar trebui considerat ca și cum ar fi efectiv însoțit de articolul hotărît („a“, „l“, „i“, și „le“). La Ioan 1:1, cel de al doilea substantiv (the·os′), numele predicativ, precedă verbul: „și [the·os′] era Cuvîntul“. Astfel, Colwell pretindea că Ioan 1:1 ar trebui redat astfel: „și Dumnezeu [l însuși] era Cuvîntul“.
Să ne gîndim doar la două exemple din Ioan 8:44. Isus spune aici despre Diavol: „El a fost un ucigaș“, și „este mincinos“. Ca și în Ioan 1:1, și aici numele predicative („ucigaș“ și „mincinos“) precedă verbele („a fost“ și „este“) din limba greacă. În fața niciunuia dintre aceste substantive nu există articol nehotărît, deoarece în greaca koine nu exista articol nehotărît. Totuși, majoritatea traducătorilor adaugă articolul „un“, deoarece el este cerut atît de gramatica greacă, cît și de context. — Vezi Marcu 11:32; Ioan 4:19; 6:70; 9:17; 10:1; 12:6.
Colwell a trebuit să recunoască lucrul acesta cu privire la numele predicativ, deoarece el a spus: „El este indefinit [precedat de „un“, „o“ sau „niște“] în această situație numai dacă este cerut de context.“ Astfel el admite chiar faptul că, atunci cînd contextul o cere, traducătorul poate să introducă un articol nehotărît înaintea substantivului în acest tip de construcție a frazei.
Cere oare contextul un articol nehotărît în Ioan 1:1? Da, deoarece întreaga Biblie atestă că Isus nu este Dumnezeul Atotputernic. Prin urmare, traducătorul ar trebui să fie călăuzit, în asemenea cazuri, nu de regula discutabilă a lui Colwell, ci de context. Faptul acesta rezultă în mod evident din numeroase traduceri care introduc articolul nehotărît „un“ la Ioan 1:1 și în alte locuri, specialiștii respingînd regula artificială a lui Colwell, — așa cum face însuși Cuvîntul lui Dumnezeu.
Nici o contradicție
FAPTUL că Isus Cristos este “un dumnezeu“ contrazice oare învățătura biblică potrivit căreia nu există decît un singur Dumnezeu? Nu, deoarece Biblia utilizează uneori acest termen pentru a se referi la creaturi puternice. În Psalm 8:5 citim: „Tu, de asemenea, ai procedat la a-l face [pe om] cu puțin inferior celor asemenea lui Dumnezeu“ (în ebraică: ’elo·him′), adică îngerii. Atunci cînd le-a răspuns iudeilor care-l acuzau că se consideră Dumnezeu, Isus a zis: „Legea utilizează cuvîntul dumnezeu pentru aceia cărora le-a fost adresat cuvîntul lui Dumnezeu“, adică judecătorilor omenești (Ioan 10:34, 35, J.B.; Psalm 82:1–6). Chiar Satan, în 2 Corinteni 4:4, este numit „dumnezeul acestui sistem de lucruri“.
Poziția lui Isus este cu mult superioară celei a îngerilor, a oamenilor imperfecți sau a lui Satan. În consecință, de vreme ce aceștia sînt numiți „dumnezei“, adică puternici sau tari, Isus poate să fie numit și el „un dumnezeu“. Datorită poziției unice pe care o ocupă el în raport cu Iehova, Isus este un „Dumnezeu Puternic“. — Ioan 1:1; Isaia 9:6.
Dar majusculele din acest titlu, „Dumnezeu Puternic“, nu indică oare faptul că Isus este într-o oarecare măsură egal cu Iehova Dumnezeu? Nu, deoarece acesta este unul dintre cele patru nume cu care trebuia să fie numit Isus, și aceste patru nume încep cu majusculă în limba română. În plus, cu toate că Isus este numit „Puternic“, unul singur este „Atotputernic“. Faptul de a-l numi pe Iehova Dumnezeu „Atotputernic“ n-ar avea prea mult sens dacă nu ar exista alte ființe numite dumnezei, dar ocupînd o poziție inferioară.
În Bulletin of the John Rylands Library (Anglia) putem citi că, după părerea teologului catolic Karl Rahner, atunci cînd the·os′ este utilizat în pasaje ca acela din Ioan 1:1, cu referire la Cristos, „în nici unul dintre acestea ’theos‘ nu este întrebuințat pentru a-l identifica pe Isus cu acela care, în alte părți ale Noului Testament, este numit ’ho Theos‘, adică Dumnezeul Suprem“. Această publicație adaugă: „Dacă redactorii Noului Testament ar fi considerat absolut necesar pentru creștini faptul de a-l recunoaște pe Isus drept ’Dumnezeu‘, atunci cum se axplică aceea că Noul Testament nu vorbește aproape deloc despre acest gen de mărturisire?“
Cît despre apostolul Toma, nu i-a spus el oare lui Isus: „Domnul meu și Dumnezeul meu“ în Ioan 20:28? Pentru Toma, Isus a fost ca „un dumnezeu“, mai ales în împrejurările miraculoase care l-au determinat să se exprime în acest mod. Unii bibliști consideră că, sub influența emoției, Toma a scos doar o exclamație de uimire, fiindcă se găsea în fața lui Isus, dar se adresa lui Dumnezeu. În orice caz, Toma nu credea că Isus era Dumnezeul Atotputernic, deoarece toți apostolii, inclusiv el, știau că Isus nu a pretins niciodată că era Dumnezeu; dimpotrivă, el i-a învățat că Iehova este „singurul Dumnezeu adevărat“. — Ioan 17:3.
Și aici contextul ne este de un mare ajutor. Cu cîteva zile înainte, Isus cel înviat îi spusese Mariei Magdalena să meargă să le spună discipolilor aceste cuvinte: „Eu mă urc la Tatăl meu și Tatăl vostru și la Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru“ (Ioan 20:17). Cu toate că Isus a fost înviat ca ființă spirituală puternică, Iehova era tot Dumnezeul său. De altfel, chiar și după ce a fost glorificat Isus, așa cum arată ultima carte a Bibliei, a continuat să vorbească despre Iehova ca despre Dumnezeul său. — Apocalips 1:5, 6; 3:2, 12.
După numai trei versete de la exclamația lui Toma, versetul din Ioan 20:31 clarifică problema spunînd: „Acestea au fost scrise pentru ca voi să credeți că Isus este Cristosul, Fiul lui Dumnezeu“, nu Dumnezeul Atotputernic. Departe de a se referi la unul dintre membrii misterioși ai unei Trinități, termenul „Fiu“ trebuie luat aici în sens literal, indicînd o legătură naturală.
În armonie cu Biblia
APĂRĂTORII Trinității se mai bazează și pe alte texte. Totuși aceste pasaje au un punct comun cu cele pe care tocmai le-am analizat: studiate cu atenție, ele nu confirmă cu nimic Trinitatea. Așadar, atunci cînd examinăm unele texte despre care se presupune că ar sprijini Trinitatea, trebuie să ne întrebăm: Interpretarea care li se dă este oare în armonie cu învățătura pe care o găsim în toată Scriptura și potrivit căreia Iehova este singurul Dumnezeu Suprem? Dacă nu, atunci avem de-a face cu o interpretare falsă.
Să ne amintim că nu există nici măcar un text care să dovedească faptul că Dumnezeu, Isus și spiritul sfînt sînt una în sînul unei misterioase Divinități. Nici un pasaj din Scriptură nu spune că ei sînt toți trei egali în substanță, în putere și în eternitate. Biblia, dimpotrivă, nu încetează să afirme că Iehova, Cel Atotputernic, este singurul Dumnezeu Suprem, că Isus este Fiul său, pe care el l-a creat și că spiritul sfînt este forța activă a lui Dumnezeu.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 18 Martie 2009, ora 00:34

Gina, asta înseamnă să tratezi un posibil partener de dialog cu dispreț. Nu am citit și nu voi citi nici un rând din acest copy-paste lung pe care îl pui pe un forum despre ortodoxie. Te-am rugat să te uiți peste postările anterioare despre Ioan 1.1 și 1.18 și ți-am făcut un sumar al problemei de incosecvență a Turnului de Veghe. Dacă nu vrei să cauți, pot aduce acele postări mai în față. Iar cu privire la Sfânta Treime, te-aș ruga (tot pentru a nu repeta ce i-am spus confratelui tău Danyberry) să vizitezi paginile respective.

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 18 Martie 2009, ora 00:40

Adi, o să ți se pară bizar, dar explică-mi mie, cu cuvintele tale, de ce a pus D-zeu acel pom în mijlocul grădinii ( ști la ce mă refer) .
Nu vreau explicații de la altcineva, doar de la tine, dacă poți și ai chef!
Merci.

Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 18 Martie 2009, ora 00:44

Uite, Gina. Nu știu dacă asta a fost chiar ultima, dar o aduc mai în față ca să vezi unde am rămas cu confratele tău:

==============================================================

Ai dreptate, Dannyberby. Nici eu nu cred neaparat că ăsta e un dialog. Tu îți expui și re-expui neschimbate convingerile pe care ți le-au format mai marii tăi fără să interacționezi câtuși de puțin cu noi.

Revii cu foarte mare întârziere pe forum și speri probabil ca toată lumea să fi uitat ce-am scris în urmă cu 5-10 pagini. Pierzi însă așa, Dannyberby, una dintre ocaziile care ți se ivesc să discuți acele diferențe teologice care te despart de ceilalți (pe care-i compătimești cu condescendență) și eventual să-ți re-evaluezi sau din contră să-ți întărești crezul.

Am spus că nu-ți mai scriu, însă acum mi-am făcut câteva minute libere și mă răzgândesc, răspunzându-ți punctual, așa cum am făcut și alte dăți. (Las deoparte multe paragrafe care nu necesită neaparat un comentariu).

De la: danyberby, la data 2009-03-02 17:39:18Apoi am vazut ce ai scris cu privire la Isus lucru care nu pot trece peste el. Ai zis ca si el a participat la invierea sa lucru care nu este adevarat deoarece Isus chiar a murit pe pamant si ia zis Tatalui Sau Iehova ca isi lasa viata in mainile lui.

Probabil că nu ai fost atent cum am justificat acest lucru. Am spus că, în Noul Testament, învierea lui Iisus este un eveniment la care participă nu numai Tatăl, ci și Fiul însuși (când zice despre viața sa că are putere să și-o dea dar și să o ia din nou) și Sfântul Duh (cum zice Pavel că prin Duhul Sfințeniei s-a dovedit cu putere ca Fiu).

Trebuie să-ți citez și textul biblic? E în Evanghelia lui Ioan 10.17-18, dar ar trebui să știi: ‘Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, fiindcă Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l iau. Nimeni nu-l ia de la Mine, ci Eu de la Mine Însumi îl pun. Putere am Eu ca să-l pun și putere am iarăși ca să-l iau. Această poruncă am primit-o de la Tatăl Meu.’ Iisus deci are puterea de a-și da viața și de a o lua înapoi.

De la: danyberby, la data 2009-03-02 17:39:18Apropo convingerile mele sunt foarte logice si bazate doar pe sfanta scriptura. Inca din pacate nu cunosti organizatia noastra care este cea mai unita religie pe tot globul, avem aceeasi invatatura, in schimb celalalte religii daca il intrebi pe un adept spune o invatatura diferita fata de cea a fratelui sau din aceeasi religie, asta ne face deosebiti fata de alte religii, ca avem aceeasi invatatura pe tot globul.

Nu contest unitatea organizației voastre la nivel mondial. Dar gândește-te că puteți fi uniți în neadevăr și rătăcire de la învățătura apostolilor. Nu înseamnă că unitatea grupării voastre validează automat mesajul pe care îl propovăduiți. Nu poți ocoli, în numele unității, necesitatea unei demonstrații că ceea ce credeți voi are o bază exegetică bună și nu este doar o răstălmăcire a învățăturilor scripturii.

De la: danyberby, la data 2009-03-02 17:39:18In leg cu prima ta intrebare cea "vesnica intrebare" tiam rasp in randurile de mai sus dar nu ai inteles, altceva nu mai pot sati spun. decat ca am incredere in ceea ce am spus si ca traducerea este corecta ca nu degeaba a traduso specialisti in domeniu.

Tu ai o încredere oarbă în specialiștii voștri, dar ei sunt practic contraziși de toți ceilalți specialiștii. Nu te-ai întrebat de ce?

Numai că eu nici măcar nu sunt interesat să discut valabilitatea traducerii voastre ‘un dumnezeu’ în Ioan 1.1. Las această discuție pentru altă dat㠖 dacă te mai pui la punct cu gramatica greacă și în mod deosebit cu folosirea în general a substantivelor nearticulate.

Întrebarea mea principală era (și este) alta. Te rog să nu pretinzi că nu înțelegi. Uite: să zicem că eu sunt de acord, cel puțin de dragul argumentului și nu pentru că așa ar sta lucrurile, cu traducerea voastr㠑un dumnezeu’ atunci când substantivul THEOS apare fără articolul hotărât.

Problema pe care o acuz eu ține de consecvență nu de adevăr. Adică, dacă așa stau lucrurile, de ce traducătorul organizației voastre nu a tradus substantivul nearticulat THEOS tot ‘un dumnezeu’ câteva versete mai jos. Uite cum ar fi trebuit să traducă v. 18 pentru a fi consecvent cu regula din v. 1:

'Pe un dumnezeu [THEOS fără articol hotărât] nimeni nu l-a văzut vreodată, singurul Dumnezeu [THEOS cu articol hotărât] care este în sânul Tatălui, acela l-a făcut cunoscut.

Dar îți spun eu de ce nu a tradus așa: pentru că nu are sens, pentru că e absurd! Înțelegi acum care era de fapt veșnica întrebare? Era de ce acum într-un fel și mai jos alt fel?

De la: danyberby, la data 2009-03-02 17:39:18Poate crezi ca sunt fanatic sau cine stie ce mio bagat cineva in cap dar gandirea mie foarte clara simpla si logica, nu degeaba mam botezat la martori pt ca am studiat inainte vreo 3 ani Biblia si mie clara, mai ales Apocalipsa si ceo sa se intample in viitorul apropiat.

Dacă răstălmăcești învățăturile simple ale Bibliei (cel puțin cele subliniate de mine, dar nu numai), ce șanse crezi că ai să înțelegi Apocalipsa? Poate nu știi, dar a fost întotdeauna un gest de modestie din partea creștinilor să recunoască faptul că nu sunt prea siguri de interpretarea Apocalipsei. Sunt convins că, dacă ar fi să-ți pui pe forum scenariile apocaliptice iehoviste, aș trebui să-mi cer scuze pentru ce am spus despre Zeitgeist sau Îngerul Digital.

De la: danyberby, la data 2009-03-02 17:39:18pacat ca nu mai discutam despre ele ca ne pierdem timpul degeaba,tu cu ideile tale eu cu biblia.

Ești arogant, stimabile. Eu măcar m-am străduit să-ți arat că nu ești cu Biblia, ci pe lângă ea și împotriva ei.

De la: danyberby, la data 2009-03-02 17:39:18Legat de Religia mea Iti pot demonstra cu Biblia ca este cea mai veche credinta dinaintea Ortodoxismului, si nu este o religie americana.

Chiar aș fi curios. Doar nu vrei să spui că organizația martorilor a existat înainte de William Miller sau Charles Taze Russell – depinde cât de mult recunoști legătura dintre voi și mișcarea adventistă?

De la: danyberby, la data 2009-03-02 17:39:18Cam atat am vrut sati spun, sa nu uiti ca degeaba stii multe din greaca si alte argumente pe care le sustii daca nu aplici concret ce porunca nea lasat Isus atunci egal cu zero.Ca teorie toata lumea stie dar practica, cam slabut stati.

De acord. În ce mă privește nu pledez decât ca păcătos.

Doamne ajută!

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 18 Martie 2009, ora 01:14

De la: adipopa, la data 2009-03-18 00:34:50Gina, asta înseamnă să tratezi un posibil partener de dialog cu dispreț. Nu am citit și nu voi citi nici un rând din acest copy-paste lung pe care îl pui pe un forum despre ortodoxie. Te-am rugat să te uiți peste postările anterioare despre Ioan 1.1 și 1.18 și ți-am făcut un sumar al problemei de incosecvență a Turnului de Veghe. Dacă nu vrei să cauți, pot aduce acele postări mai în față. Iar cu privire la Sfânta Treime, te-aș ruga (tot pentru a nu repeta ce i-am spus confratelui tău Danyberry) să vizitezi paginile respective.

Ce argumente ai aduce lui ,,badea Ion" din vîrful muntelui care nu are cunoștințe teologice și poate nici cunoștințe biblice în încercarea de ai explica că Dumnezeu e trei când el știe că Dumnezeu este unul?
Pun problema în acest fel cunoscând o situație reală, din popor.
Binecunoscuta problemă cu care se confruntă preoții în încercarea de a face cunoscută doctrina Trinității omului de rând, care după ce pleacă de la Biserică ajunge acasă, unul cu faptul că există ,,Sf. Treime", dar ferm convins că e vorba de trei persoane distinte, altul auzind că există așa ceva dar neânțelegând niciodată despre ce e vorba.
De fapt dintr-un număr de 100 de credincioși ortodocși, enoriași de rând maxim 10 procente înțeleg ceva, dar nu pot explica niciodată ce, în timp ce 90 cred tot într-un singur Dumnezeu
Poate chestiunea aceasta era mai bine de postat pe un forum cu titlul: ,,Să ne cunoaștem credința creștină" care se adresează credincioșilor protestanți și neoprotestanți, aceștia fiind mai pregătiți în acest sens.

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 18 Martie 2009, ora 01:34

Cândva am crezut în Treime convins fiind că acesta ar fi adevărul, l-am predat la alții aducând aceleași argumente pe care le aduci tu.
Spun asta ca să-ți faci o ideie mai amplă. Dar am pretenția să nu emiți teoria: ,, păcat că ți-ai părăsit credința", mă gândesc că poate știi și de ce.
Mai sunt zile, deci și ocazi de a discuta.
Mâine am de lucru, motiv pentru care voi folosi noaptea în cel mai înțelept mod cu putință.
Dacă am lovit în credința cuiva, sincer îmi cer iertare, nu-mi stă în caracter să fac asta. Dar consider că acesta nu e un motiv obiectiv pentru a ascunde fapte reale.
O seară plăcută la toți.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 18 Martie 2009, ora 01:39

De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-18 01:14:39
De la: adipopa, la data 2009-03-18 00:34:50Gina, asta înseamnă să tratezi un posibil partener de dialog cu dispreț. Nu am citit și nu voi citi nici un rând din acest copy-paste lung pe care îl pui pe un forum despre ortodoxie. Te-am rugat să te uiți peste postările anterioare despre Ioan 1.1 și 1.18 și ți-am făcut un sumar al problemei de incosecvență a Turnului de Veghe. Dacă nu vrei să cauți, pot aduce acele postări mai în față. Iar cu privire la Sfânta Treime, te-aș ruga (tot pentru a nu repeta ce i-am spus confratelui tău Danyberry) să vizitezi paginile respective.

Ce argumente ai aduce lui ,,badea Ion" din vîrful muntelui care nu are cunoștințe teologice și poate nici cunoștințe biblice în încercarea de ai explica că Dumnezeu e trei când el știe că Dumnezeu este unul?
Pun problema în acest fel cunoscând o situație reală, din popor.
Binecunoscuta problemă cu care se confruntă preoții în încercarea de a face cunoscută doctrina Trinității omului de rând, care după ce pleacă de la Biserică ajunge acasă, unul cu faptul că există ,,Sf. Treime", dar ferm convins că e vorba de trei persoane distinte, altul auzind că există așa ceva dar neânțelegând niciodată despre ce e vorba.
De fapt dintr-un număr de 100 de credincioși ortodocși, enoriași de rând maxim 10 procente înțeleg ceva, dar nu pot explica niciodată ce, în timp ce 90 cred tot într-un singur Dumnezeu
Poate chestiunea aceasta era mai bine de postat pe un forum cu titlul: ,,Să ne cunoaștem credința creștină" care se adresează credincioșilor protestanți și neoprotestanți, aceștia fiind mai pregătiți în acest sens.

Gina, cu tine trebuie să fac târguri. Îți răspund la întrebarea privind modul de a prezenta doctrina Treimii în vârful muntelui cu condiția sau în speranța să-mi răspunzi în următoarea postare la întrebarea privind traducerea Turnului din Ioan 1.1 și 1.18.

Aș explica, deci, așa. Dumnezeu este unul în ce privește esența și trei în ce privește persoana. Trebuie să deosebim între esență și persoană.

Omul ca rasă umană este de o singură esență - și vorbim astfel despre o singură umanitate. Dar omenirea înseamnă totodată și o comuniune de persoane - și vorbim la fel de legitim despre o pluralitate a umanității noastre.

La fel și Dumnezeu, în sine însuși, este de o singură esență - și vorbim despre o singură ființă dumnezeiască. Dar Dumnezeu este și o comuniune de persoane - și vorbim despre Sfânta Treime.

Analogia nu este perfectă (nici una nu e), dar eu cred că badea Ion înțelege măcar atât în vârful muntelui, cu condiția bineînțeles să nu treacă pe la el la stână vreun martor iehovist care să ia în derâdere doctrina Sfintei Treimi, să reprezinte de-a-ndoaselea problema, și să-l convingă pe Ion că Treime înseamnă de fapt Triteism (așa cum faci tu și Dannyberry de exemplu).

+++++++

PS Acum am răspuns. E rândul tău: Ioan 1.1 și 1.18!

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 18 Martie 2009, ora 01:57

Vezi de ce era nevoie să citești copy-paste care l-am postat mai sus?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 18 Martie 2009, ora 02:05

De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-18 01:57:30Vezi de ce era nevoie să citești copy-paste care l-am postat mai sus?

Gina, cărui paragraf - din cele cinci de mai sus - i-ai răspuns acum și în ce fel? Și cât îți ia (ca timp) să răspunzi unei întrebări simple privind traducerea iehovistă din Ioan 1.1 și 1.18?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 18 Martie 2009, ora 02:09

De la: dora_visinescu, la data 2009-03-18 00:40:13Adi, o să ți se pară bizar, dar explică-mi mie, cu cuvintele tale, de ce a pus D-zeu acel pom în mijlocul grădinii ( ști la ce mă refer) .
Merci.

Dora, cosmogonia biblică leagă originea răului în creație de răzvrătirea omului (creaturii) împotriva lui Elohim (creatorul).

Cosmogoniile sumeriene cu care Biblia dialoghează în această privință ne înfățișează omul primordial ca victimă a nedreptății zeilor. În Genesa însă, Dumnezeu este drept și bun; omul este nerecunoscător și răzvrătit.

Cosmogoniile mesopotamiene pe de altă parte spun că omul se răzvrătește pentru că ar fi fost plămădid cu sângele unui zeu răzvrătit, We-ila, omorât la ordinul lui Enki și cu buna știință a lui Enlil. Și de data aceasta omul primordial este tot o victimă, pentru că nu are nici un control asupra situației sale. Cum zeii se dădeau la omoruri (Enki, Mardk), relații incestuoase (Enlil) și violuri (Enki), așa face și omul primordial. El minte pentru că a fost creat să mintă (Mami l-a făcut așa), ne spun babilonienii.

Cosmogonia ebraică răstoarnă aceste valori și ne spune o altă poveste, un alt mit: nu numai că Elohim este înțelept și generos, dar și că omul primordial, purtător de chip dumnezeiesc fiind, se răzvrătește totuși prin neascultare. Genesa are în centrul atenției pomul cunoștinței absolute, a binelui și răului (două merisme ca figură de stil).

Limbajul și imaginile sunt mitice, cosmogonice, sapiențiale, nu istorice: șerpii vorbesc, rodul pomului este purtător de osândă, etc. Dar mit nu înseamnă neadevăr; înseamnă adevăr, însă comunicat într-ul alt registru.

++++++++++++++++

PS Cred că mă chinui degeaba cu Gina, așa că mai bine mă extrag de aici la culcare. Noapte bună!

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 18 Martie 2009, ora 02:14

Noapte bună Adi!
...Doar nu credeai că iau Biblia adlitteram...mai vorbim...

Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 18 Martie 2009, ora 09:20

De la: adipopa, la data 2009-03-18 02:09:09
De la: dora_visinescu, la data 2009-03-18 00:40:13Adi, o să ți se pară bizar, dar explică-mi mie, cu cuvintele tale, de ce a pus D-zeu acel pom în mijlocul grădinii ( ști la ce mă refer) .
Merci.

Dora, cosmogonia biblică leagă originea răului în creație de răzvrătirea omului (creaturii) împotriva lui Elohim (creatorul).

Cosmogoniile sumeriene cu care Biblia dialoghează în această privință ne înfățișează omul primordial ca victimă a nedreptății zeilor. În Genesa însă, Dumnezeu este drept și bun; omul este nerecunoscător și răzvrătit.

Cosmogoniile mesopotamiene pe de altă parte spun că omul se răzvrătește pentru că ar fi fost plămădid cu sângele unui zeu răzvrătit, We-ila, omorât la ordinul lui Enki și cu buna știință a lui Enlil. Și de data aceasta omul primordial este tot o victimă, pentru că nu are nici un control asupra situației sale. Cum zeii se dădeau la omoruri (Enki, Mardk), relații incestuoase (Enlil) și violuri (Enki), așa face și omul primordial. El minte pentru că a fost creat să mintă (Mami l-a făcut așa), ne spun babilonienii.

Cosmogonia ebraică răstoarnă aceste valori și ne spune o altă poveste, un alt mit: nu numai că Elohim este înțelept și generos, dar și că omul primordial, purtător de chip dumnezeiesc fiind, se răzvrătește totuși prin neascultare. Genesa are în centrul atenției pomul cunoștinței absolute, a binelui și răului (două merisme ca figură de stil).

Limbajul și imaginile sunt mitice, cosmogonice, sapiențiale, nu istorice: șerpii vorbesc, rodul pomului este purtător de osândă, etc. Dar mit nu înseamnă neadevăr; înseamnă adevăr, însă comunicat într-ul alt registru.

++++++++++++++++

PS Cred că mă chinui degeaba cu Gina, așa că mai bine mă extrag de aici la culcare. Noapte bună!

de ce nu vii si pe istoria religiilor!

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 18 Martie 2009, ora 09:27

De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-18 01:34:02Cândva am crezut în Treime convins fiind că acesta ar fi adevărul, l-am predat la alții aducând aceleași argumente pe care le aduci tu.

Cele doua fraze de mai sus se contrazic intre ele. Daca ai fi stiut vreodata ce inseamna Dumnezeul UNUL in esenta si trei in persoane nu ai fi confundat Sfanta Treime cu 3 dumnezei. Si ai fi avut si argumentele pentru tine mai intai inainte sa le spui cuiva...

Nici Badea Ion nu confunda una cu alta precum ai spus si tu: Badea Ion stie ca este UN Dumnezeu si noi stim asta , dar tu vrei sa ne convingi ca noi spunem altceva. Iti repet eu in speranta ca nu vei mai spune asemenea aberatii: NU SUNT TREI DUMNEZEI ci UNUL!!!!

Daca ai fi stiut Crezul ortodox pe care Badea Ion il stie ai fi stiut ca prima fraza este:
CRED INTR-UNUL DUMNEZEU....

...si ai fi stiut ca noi crestinii ortodocsi marturisim un singur Dumnezeu, in toata istoria noastra de la apostoli si pana in prezent.

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 18 Martie 2009, ora 09:27

Scuze mariuka,nea adi popa este un expert adevarat in biblie si in indrugarea si rumegarea+intoarcerea pe toate fetele a minciunilor de acolo,nu cunoaste mai nimic despre adevarata istorie a religiilor,asta-i adevarul,s-auzim numai de bine!

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 18 Martie 2009, ora 09:30

De la: florin_bad_boy2006, la data 2009-03-18 09:27:51Scuze mariuka,nea adi popa este un expert adevarat in biblie si in indrugarea si rumegarea+intoarcerea pe toate fetele a minciunilor de acolo,nu cunoaste mai nimic despre adevarata istorie a religiilor,asta-i adevarul,s-auzim numai de bine!

De ce nu spui tu adevarata istorie a religiilor... In loc sa aduci acuze unuia sau celuilalt poate ar fi bine sa spui TU ceva concret... poate va fi ceva bun... de unde toti vom avea ceva de invatat...

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 18 Martie 2009, ora 09:33

pt.ca nu ma intereseaza subiectul,inca nu am ajuns atat de sclerozat sau dement incat sa-mi propun sa invat toate minciunile despre religii,clar?

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 18 Martie 2009, ora 09:41

De la: florin_bad_boy2006, la data 2009-03-18 09:33:37pt.ca nu ma intereseaza subiectul,inca nu am ajuns atat de sclerozat sau dement incat sa-mi propun sa invat toate minciunile despre religii,clar?

OK... nu-ti propui lucrul asta.. de acord cu tine...e alegerea ta...Dar atunci ce iti propui tu?

Ce vrei tu de fapt? Un dialog recunosti ca nu vrei sa porti...

Atunci ce iti doresti? Tu Florine ce vrei de la viata?

Si mai mult decat atat de ce te razboiesti cu toata lumea? mai ales ca nu vii cu nici un argument ce sens are sa te razboiesti inutil cu toata lumea?

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 18 Martie 2009, ora 09:43

[/quote]

Cele doua fraze de mai sus se contrazic intre ele. Daca ai fi stiut vreodata ce inseamna Dumnezeul UNUL in esenta si trei in persoane nu ai fi confundat Sfanta Treime cu 3 dumnezei. Si ai fi avut si argumentele pentru tine mai intai inainte sa le spui cuiva...

Nici Badea Ion nu confunda una cu alta precum ai spus si tu: Badea Ion stie ca este UN Dumnezeu si noi stim asta , dar tu vrei sa ne convingi ca noi spunem altceva. Iti repet eu in speranta ca nu vei mai spune asemenea aberatii: NU SUNT TREI DUMNEZEI ci UNUL!!!!

Daca ai fi stiut Crezul ortodox pe care Badea Ion il stie ai fi stiut ca prima fraza este:
CRED INTR-UNUL DUMNEZEU....

...si ai fi stiut ca noi crestinii ortodocsi marturisim un singur Dumnezeu, in toata istoria noastra de la apostoli si pana in prezent.[/quote]

Ce-mi spui tu acum eu aș ilustra astfel.

Amândoi stăm și privim o ,,operă de artă" de cea mai proastă calitate. O vedem cât e de jalnică.

Dar apare un critic de artă de de cea mai joasă speță.
Nu-i așa că vrea să ne schimbe total optica?

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 18 Martie 2009, ora 09:48

eu nu vreau nimic de la nimeni,imi ajunge ce am castigat prin munca mea,doresc ca lumea sa se trezeasca si sa-si dea seama ca sunt lucruri cu mult mai importante de infaptuit in viata decat rumegarea unor minciuni asa zis sfinte din care nimeni niciodata nu a castigat si nici nu va castiga ceva,decat sa-i invrajbeasca pe oamenii adevarati si cinstiti impotriva lor,religiile sunt o piedica in calea transformarii omului,ele reprezinta un balast care trebuie de urgenta pus acolo unde ii este locul,adica la gunoi,ai inteles?

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 18 Martie 2009, ora 09:52

De la: florin_bad_boy2006, la data 2009-03-18 09:48:23eu nu vreau nimic de la nimeni,imi ajunge ce am castigat prin munca mea,doresc ca lumea sa se trezeasca si sa-si dea seama ca sunt lucruri cu mult mai importante de infaptuit in viata decat rumegarea unor minciuni asa zis sfinte din care nimeni niciodata nu a castigat si nici nu va castiga ceva,decat sa-i invrajbeasca pe oamenii adevarati si cinstiti impotriva lor,religiile sunt o piedica in calea transformarii omului,ele reprezinta un balast care trebuie de urgenta pus acolo unde ii este locul,adica la gunoi,ai inteles?

Inteleg ce vrei sa spui.. Ti-ai facut un scop sa denigrezi religiile. OK pot intelege asta... E scopul tau si ceea ce crezi tu.

Dar nu crezi ca e mai bine sa-ti aduci scopul la indeplinire cu argumente decat cu acuze asa la nimereala? Orice scop ai avea tu, nu o sa reusesti niciodata nimic daca arunci cu noroi in stanga si in dreapta fara nici o logica si fara nici un argument...

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 18 Martie 2009, ora 09:57

andulica,baiat bun si pus pe harta,eu nu am afirmat ca vreau denigrarea a nimic,nu mai interpreta dupa capsorul tau spusele altora,eu am afirmat ca religiile au fost candva un rau necesar iar acum sunt o piedica in calea progresului si a civilizatiei,corect?

Pagini: << 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
Mergi la: