Info
x
Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
|
lerolv4 282 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 21:23
PUBLICA DATELE ? CA TRIMIT CE CINEVA SA II DEA CEVA LA SUPT!!!
|
|
Fosta membra 9am.ro 481 mesaje Membru din: 14/03/2009 |
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 21:24
RELIGIA E OPIUMUL POPOARELOR!
|
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 21:29
De la: freddythebestman, la data 2009-03-15 21:24:49RELIGIA E OPIUMUL POPOARELOR! Freddy !... nascut 18-05-1958 |
|
Fosta membra 9am.ro 481 mesaje Membru din: 14/03/2009 |
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 21:31
MOARTE TRADATORILOR DE NEAM SI TARA!
|
|
racukoto 209 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Tulcea |
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 21:48
Informatiile postate le stiam si ...le stiu. Numai ...interpretarea difera ( del amine ...la tine )
Am unele mici intrebari....de rutina si...pe care le pot documenta, daca nu cumva ai si citit ..documentarea. De ce , dealungul secoleleor de ...crestinism, cuprinsul "Bibliei" a tot fost modificat prin adaugare sau... eliminare de ...scrieri canonice ? De ce ...."ritualul" mintuirii a aparut la ....200 de ani dupa disparitia Apostolilor ? Pana la stabilirea lucrarilor canonice care sa fie coprinse in Biblie, crestinii care au trait fara....Biblie ...au fost mantuiti ? Marele Chiril de ce a ars...dovezile care nu confirmau ...teoria noii aristocratii bisericesti, din alexandria ? Oare Isus si implicit Dumnezeu, care sunt descrisi de ...Biblie ca perfectiuni, de ce nu au lasat discipolilor, deveniti peste noapte Apostoli, cartea de capatii Biblia, de la inceput. De ce a trebuit sa treca 200 de ani ? Si daca au trecut 200 pana la aparitia Bibliei, de unde stim ca este ...Biblia Apostolilor si nu a ....urmasilor lor, interesati sa ...conduca ? Si mai acuzam astazi ca exist o....conspiratie mondiala impotriva...religiei ? Hai sa fim seriosi. Cea mai mare ...conspiratie omenesaca, care dureaza de 2000 de anu este......puterea bisericii pri religie impusa fortat, cu santajul cel mai josnic....pedepsa dupa moarte. |
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:01
Biserica este infintata de Hristos prin apostoli care au asezat episcopi si preoti si au intemeiat Biserica pe puterea Duhului Sfant peste tot pe unde au umblat si au vestit Evanghelia.
Biblia este traditia scrisa si e normal sa fie pusa de Biserica, pentru a fost scrisa de Biserica pentru Biserica. Sfanta Scriptura nu poate fi scoasa din Biserica si interpretata in afara de Biserica dupa mintea oricui. Oamenii s-au mantuit si fara Biblie in forma ei actuala pentru ca mantuirea se obtine doar in Biserica Apostolica.
Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
|
|
Fosta membra 9am.ro 205 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:17
De la: racukoto, la data 2009-03-15 21:48:13Informatiile postate le stiam si ...le stiu. Numai ...interpretarea difera ( del amine ...la tine ) Ești îndreptățit să ai astfel de întrebări și opinii. Iar faptul că te documentezi este , sincer, de lăudat. Biserica s-a impus forțat de la început, este perfect adevărată afirmația ta referitor la acest lucru. Pe parcurs optica societății s-a schibat referitor la această instituție, la aceasta au contribuit și elementele politice a diverselor perioade ale istoriei. Apoi a fost perioada divizării bisericilor (mulți vorbesc și categorisesc acestea în diverse moduri). Pentru a înțelege aceste lucruri mai ușor se cere eliberarea de orice prejudecăți sau chiar simpatii religioase, este recunoscut că afilierea la măcar o ideologie (doctrină) ne face susținători ai ei, deci imparțiali, sau judecători parțiali ai lucrurilor. Nu ne dorim să dăm la o parte totalitatea pentru a accepta fracțiuni, nu? Adevărul nu e compus din fracțiuni, dar nici nu e atât de geu de ajuns la el. |
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:27
Iar pedeapsă după moarte nu există, chiar dacă bisericile învată acest lucru și aduc pasaje din Scripturi înțelese în mod greșit pentru a susține diversele doctrine, unele dintre ele chiar contradictorii.
Plata păcatului este moartea, precum opusul vieții este moartea. Iar dacă vrei să vezi la o analiză serioasă a Bibliei cum cad bastioanele falselor doctrine ești invitatul meu. Asta fără să ne acuzăm unii pe alții, precum fac ceilalți forumiști de credință sau necredință, ci doar prin prezentarea logică și o analiză minuțioasă a tuturor factorilor determinanți în întemeierea unei credințe verificate, nu a unei credulități oarbe. |
|
|
|
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:36
Îmi permit o mică corectură Virgil. Numai catolicismul s-a impus forțat. În perioada de care discutați voi!
Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
|
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:38
De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-15 22:27:29Iar pedeapsă după moarte nu există, chiar dacă bisericile învată acest lucru și aduc pasaje din Scripturi înțelese în mod greșit pentru a susține diversele doctrine, unele dintre ele chiar contradictorii. Hristos invata despre ghena si focul cel nestins: MARCU 9 43. Și de te smintește mâna ta, tai-o că mai bine îți este să intri ciung în viață, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins. 44. Unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. 45. Și de te smintește piciorul tău, taie-l, că mai bine îți este ție să intri fără un picior în viață, decât având amândouă picioarele să fii azvârlit în gheena, în focul cel nestins, 46. Unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. 47. Și de te smintește ochiul tău, scoate-l, că mai bine îți este ție cu un singur ochi în împărăția lui Dumnezeu, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului. 48. Unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Ba mai mult pana si dracii se tem de chinurile din iad: 28. Și trecând El dincolo, în ținutul Gadarenilor, L-au întâmpinat doi demonizați, care ieșeau din morminte, foarte cumpliți, încât nimeni nu putea să treacă pe calea aceea. 29. Și iată, au început să strige și să zică: Ce ai Tu cu noi, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici mai înainte de vreme ca să ne chinuiești? 30. Departe de ei era o turmă mare de porci, păscând. 31. Iar demonii Îl rugau, zicând: Dacă ne scoți afară, trimite-ne în turma de porci. 32. Și El le-a zis: Duceți-vă. Iar ei, ieșind, s-au dus în turma de porci. Și iată, toată turma s-a aruncat de pe țărm în mare și a pierit în apă.
|
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:43
De la: dora_visinescu, la data 2009-03-15 22:36:51Îmi permit o mică corectură Virgil. Numai catolicismul s-a impus forțat. În perioada de care discutați voi! Eu nu vreau să discreditez o anumită Biserică, nu am nici un interes pentru a face asta, motiv pentru care nu am dat nume. Dacă pot face ceva constructiv, atunci acesta e unul dintre obiectivele mele. Nu cred că nu ai observat că nu mă antrenez în discuții contradictorii, dar într-adevăr a susținut unele lucruri care se pot verifica, însă chiar și aici nu oblig pe nimeni să o facă. |
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:46
De la: Andu30, la data 2009-03-15 22:38:07De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-15 22:27:29Iar pedeapsă după moarte nu există, chiar dacă bisericile învată acest lucru și aduc pasaje din Scripturi înțelese în mod greșit pentru a susține diversele doctrine, unele dintre ele chiar contradictorii. andu30, dragule, te face ceva să crezi că nu cunosc pasajele pe care tu le postezi? Dacă le-ai și înțelege însă le-ai susține în adevăratul sens în care le-au susținut și scriitorii lor. |
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:52
Oamenii care le-au scris au intemeiat Biserica in care sunt eu astazi. Atat acestia cat si cei care au trait in vremea lor au marturisit asa cum marturisesc si eu.
Daca tu ai o alta parere despre versetele de mai sus spune-o. Despre ce chinuri se vorbeste? De ce se tem dracii ca vor fi chinuiti mai inainte de vreme? Cum ne invata Hristos? ... este mai bine sa renunti la un madular decat sa ajungi in gheena...
|
|
mariatu 320 mesaje Membru din: 4/03/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:54
Pai , hai sa ne facem de cap, ca nu exista nici o pedeapsa, nici o rasplata...., Virgil, sa-mi fie cu iertare, voi in ce credeti, ce va fi, dupa invatatura voastra cand va veni Hristos a doua oara (daca credeti in a doua venire)
Domnul este Pastorul meu.
|
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 22:55
De la: Andu30, la data 2009-03-15 22:52:47Oamenii care le-au scris au intemeiat Biserica in care sunt eu astazi. Atat acestia cat si cei care au trait in vremea lor au marturisit asa cum marturisesc si eu. În ce an a fost înființată Biserica din care aparții (Ortodoxă,după convingerile pe cae le expui)? |
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:00
De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-15 22:55:41De la: Andu30, la data 2009-03-15 22:52:47Oamenii care le-au scris au intemeiat Biserica in care sunt eu astazi. Atat acestia cat si cei care au trait in vremea lor au marturisit asa cum marturisesc si eu. Biserica a fost infiintata din momentul cand Hristos a inviat: 18. Și apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ. 19. Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, 20. Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin. .. Hristos ii trimite pe apostoli sa boteze si sa invete neamurile, alt botez si alta invatatura nu este a lui Hristos. Tot aici este si garantia ca Hristos va fi cu apostolii si cu Biserica infiintata pe acestia pana la sfarsitul veacurilor.
|
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:06
Andu, ce parere ai avea daca ti-as da unele citate din .....Evanghelia lui Toma, cea ..gnostica. suna aproape la fel, dar are alt ...inteles si.... acum, nici eu si nici tu nu putem sa ne sustinem...parerile decat...reproducand citate. Nici eu si nici tu nu putem proba....adevarul existenteie reale ale acestor...citate.
Nici eu si ici tu nu stim...ce vom pati la judecata de apoi, pentru ca nu stim care din noi.....spune adevarul Acum 2000 de ani, sau pe timpul lui Constantin cel Mare, cand biserica era mai presus de....lege, facand de fapt legae si mai ales....aplicand-o, textele canonice erau lege si ramanei fara ..cap daca nu sustineai asta. Acum, decand biserica este o institutie palida, care are puterea numai de a ameninta cu ...pedepsa de la judecata de apoi, in lumina ...permiterii... dezvoltarii ..cunoasterii, parca inteleg ami bine de ce ...gnostici antichitatii au fost....decimati Darga Andu, uite ca pot avea o parere personala, ACUM, FAR SA FIU ARS PE RUG. E bine, e rau, nu stiu ? Dar cel putin am libertatea sa aleg si sa ....sustin cea ce aleg. Pot alege sa cred ca exista un Dumneyeu, asa cum mi-l inchipui eu, nu cum am primit ordin sa-l ..inchipui., Si sa stii ca Dumnezeul meu nu difera in carateritici de cel din Biblie, numai felul in care-l inteleg si/l percep eu difera. |
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:08
www.rcrwebsite.com/facts_on_jws.htm
ADEVARURI care ar trebui stiute despre Martorii lui Iehova -------------------------------------------------------------------------------- Martorii lui Iehova. Aproape toata lumea s-a confruntat cu prozelitismul lor agresiv din usa-n usa! Organizatia pe care acestia o reprezinta, cunoscuta sub numele de Watchtower Bible and Tract Society (W.T.B. & T.S.), este renumita pentru accentul pe care-l pune asupra profetiilor vremii sfarsitului, insa de mai multe ori profetind gresit sfarsitul lumii. In acelasi timp, Organizatia Turnului de Veghere exercita un control sever asupra Martorilor lui Iehova si le interzice acestora participarea la activitati sociale cum ar fi sarbatorirea zilelor de nastere, a Craciunului, a Pastelui, sau a Zilei Mamei, sau le interzice salutul drapelului national, votatul sau serviciul militar, sau transfuziile de sange. Prin aceste restrictii Organizatia Turnului de Veghere creeaza un zid de izolare a Martorilor fata de restul societatii. Trecutul istoric Organizatia Turnului de Veghere si Societatea Tractatului pretinde cu indrazneala sa fie singura organizatie pe care Dumnezeu o foloseste in zilele noastre pentru a invata adevarul Lui si a vorbi in Numele Lui1. Conform Organizatiei Turnului de Veghere toti ne-Martorii lui Iehova vor fi distrusi la Armaghedon, un eveniment al judecatii divine cu a carui iminenta ameninta tot timpul. Societatea Turnului de Veghere tipareste saptamanal peste 15 milioane de copii ale revistelor ei in 120 de limbi iar peste 5 milioane de Martori ai lui Iehova (cunoscuti sub numele de "pionieri/vestitori") ii raspandesc doctrinele in 230 de tari. In cele ce urmeaza vom reda cateva lucruri elementare pe care fiecare om ar trebui sa le cunoasca despre trecutul si crezurile Martorilor lui Iehova. Crezuri si doctrine imprumutate. Charles T. Russell (1852-1916) este cel a pus bazele miscarii Martorilor lui Iehova. In adolescenta acesta si-a negat traditia prezbiteriana de care apartinea alaturandu-se putin mai liberalei Biserici Congregationale, grup pe care de asemenea l-a parasit2. A negat dumnezeirea Domnului Isus Hristos si invataturile biblice ale iadului si pedepsei vesnice. Fara a poseda vreo pregatire biblica formala, Russell doar a imprumutat si a adaptat diversele invataturi ce erau populare in vremea lui. De pilda, Adventismul este cel ce l-a influentat in negarea iadului, iar un grup dizident al Adventismului ce era condus de N.H. Barbour i-a starnit interesul in studierea profetiilor vremurilor sfarsitului. Astfel de la Barbour, Russell a imprumutat crezul ca Hristos urma sa se intoarca invizibil pe Pamant in anul 1874, si ca anul 1914 era anul in care lumea trebuia sa fie distrusa dupa care se inaugura Mileniul (deci, cei 1000 de ani de domnie literara a lui Hristos pe pamant; n.tr.). Pretentii aberante. In anul 1879 Russell si-a publicat propria sa revista denumita Zion's Watchtower and Herald of Christ's Presence (deci, "Turnul de Veghere si Vestitorul Prezentei lui Hristos") in care si-a promovat propriile invataturi. Fiindca oamenii au fost atrasi de prezicerile senzationaliste ale sfarsitului, organizatia a crescut in numar. In pofida lipsei sale de pregatire formala in teologie si de cunoastere a limbilor originale Russell a pretins ca el era singurul care cunostea adevarul condamnand in mod viguros toate celelalte religii crestine. In consecinta, pastorii mai multor bisericii au inceput sa demaste invataturile false ale lui Russell si caracterul sau indoielnic. Un caracter dubios. Reverendul J.J. Ross este cel ce intai a publicat o brosura in care dezvaluia pretentiile si invataturile false ale lui Russell. Astfel, Ross evidentia ca Russell, "nu a frecventat niciodata scolile superioare, nu stie aproape nimic despre filozofie, despre teologia istorica sau sistematica si este complet ignorant in ce priveste limbile biblice (greaca si ebraica)3." Fara succes, Russell a incercat sa opreasca raspandirea acestor informatii demascatoare prin a-i intenta proces pentru calomnie reverendului Ross. Insa, Russell nu doar ca a pierdut procesul, dar s-a si facut vinovat de sperjur in tribunal, mintind sub depunere de juramant ca poseda cunostinte ale limbii grecesti pentru ca la urma sa recunoasca ca afirmatiile privitoare la el facute in brosura erau adevarate4. In anul 1913, din nou fara succes, Russell a dat in judecata ziarul "The Brookly Daily Eagle" pentru calomnie fiindca a fost demascat pentru incercarile frauduloase de a vinde un grau obisnuit la pretul exorbitant de 60 de dolari sacul (35,24 litri) sustinand ca este un "grau miraculos"5. Profetii neimplinite. In ciuda acestor piedici Russell a continuat sa-i atraga pe oameni cu fantasticele sale interpretari profetice si avertismente dramatice ale unui Armaghedon ce urma sa aibe loc in 1914. Cand anul 1914 a venit si a trecut, acesta a schimbat data la 1915. Insa in anul 1916 Russell a murit lasandu-si urmasii deziluzionati si stupefiati de prezicerile sale neimplinite. Atunci Joseph Franklin Rutherford a preluat controlul organizatiei. Profetie contra cost. Rutherford (1869-1942) a folosit la randul sau amenintarea Armaghedonului pentru a-i intimida pe Martorii lui Iehova. Astfel, el a publicat Misterul Incheiat (The Finished Mystery), o carte in care a prezis ca in 1918 Dumnezeu va nimici bisericile si milioanele lor de membrii, dupa care in anul 1920 toate regatele lumii vor fi cuprinse de anarhie6. Rutherford sustinea ca singura modalitate de a scapa de judecata iminenta si de nimicire era de a se intra in randurile organizatiei Turnului de Veghere. Teama de Armaghedon i-a motivat pe Martori sa se straduiasca exemplar in a vinde cartile lui Rutherford si restul de literatura a Turnului de Veghere. Cand au esuat prezicerile din 1918 si 1920 Rutherford a stabilit o noua data intr-o alta carte intitulata Milioane ce traiesc acum nu vor muri niciodata (Millions Now Living Will Never Die), tiparita in 1920. In aceasta se invata ca mileniul urma sa se inaugureze in 1925 si ca sfinti ai Vechiului Testament ca, Avraam, Isaac, Iacov si David trebuiau sa invieze. Ca prin urmare Societatea Turnului de Veghere a trecut la construirea unei luxuriante resedinte de tip spaniol botezate Beth-Sarim (adica, "Casa Printilor"), chipurile in scopul gazduirii patriarhilor. Printilor"), chipurile in scopul gazduirii patriarhilor. Intre timp Rutherford s-a mutat dupa bunul plac in aceasta uriasa vila. De asemenea in timpul marii crize din 1930 Rutherford a condus o foarte scumpa masina noua in timp ce Martorii lui Iehova de rand vindeau brosuri si reviste din usa-n usa si lucrau pe terenurile Bethelului pentru 10-15 dolari pe luna7. La sase ani dupa moartea lui Rutherford survenita in 1942 sfintii Vechiului Testament inca nu se intorsesera astfel ca Societatea a vandut in taina "Beth Sarim"-ul, incheind astfel un capitol jenant din istoria ei profetica8. Falsificarea Bibliei. Sub conducerea lui Nathan H. Knorr (1905-1977) Societatea Turnului de Veghere a renuntat pentru o vreme la stabilirea/prezicerea de date si a apelat la o strategie diferita. Fiindca multe dintre invataturile lor erau infirmate cu usurinta de versete cheie ale Bibliei Versiunea King James, Knorr si-a propus sa publice o Biblie diferita pe care Martorii sa o utilizeze. Astfel, Biblia Societatii Turnului de Veghere numita The New World Translation (NWT) (Traducerea Lumii Noi), modifica brutal multe din versetele care demonstrau erorile doctrinei Turnului de Veghere. Cel mai notoriu exemplu al acestor falsificari este Ioan 1:1, care in Versiunea King James (atat a Bibliei de limba engleza cat si orice alta limba) declara cu claritate dumnezeirea lui Isus. "Cuvantul era Dumnezeu", insa fiindca Turnul de Veghere neaga dumnezeirea lui Hristos Traducerea Lumii Noi reda acelasi verset sub forma, "Cuvantul era un dumnezeu". Un alt exemplu se gaseste in cartea Vechiului Testament, Zaharia, la capitolul 12, versetul 10. Iehova Dumnezeu vorbeste aici si spune "isi vor intoarce privirile spre Mine, pe care L-au strapuns", o referire profetica evidenta la crucificare. Fiindca implinirea de catre Isus a acestei profetii arata ca El este Iehova Dumnezeu, Societatea Turnului de Veghere a schimbat acest verset in Traducerea Lumii Noi pentru a reda, "ei vor privi la Acela pe care l-au strapuns", eliminand in felul acesta o alta referire la dumnezeirea lui Isus Hristos. Societatea a mai operat schimbari similare la multe alte versete care privesc dumnezeirea lui Hristos (vezi, Coloseni 1:16-20, Tit 2:13, Evrei 1:8). De asemenea, au mai fost modificate versetele care demasca invataturile false ale Societatii Turnului de Veghere asupra unor subiecte ca, realitatea pedepsei vesnice (Matei 25:46) si personalitatea Duhului Sfant (1Corinteni 14:14-16; 1Timotei 4:1; Iuda 19). In felul acesta Societatea Turnului de Veghere ofera Martorilor lui Iehova si potentialilor ei convertiti impresia ca Biblia sprijina invataturile ei eronate. In acelasi timp, comitetul de traducere a versiunii Lumii Noi a fost tinut la adapostul anonimatului, fara indoiala cu scopul de a-i acoperi lipsa completa a creditelor teologice. Nici unul din oamenii care au lucrat la acest proiect nu a avut o pregatire oficiala in limbile biblice, cu exceptia lui Frederick Franz. Acesta a fost presedintele comitetului si a studiat timp de doi ani greaca la Universitatea din Cincinnati fara totusi a absolvi, iar in ebraica a fost doar un autodidact9. Dupa moartea lui Knorr, Franz a devenit noul presedinte al Turnului de Veghere. Intimidarea si lipsa de integritate. Din anul 1960 pana in 1966 rata de crestere a organizatiei a incetinit considerabil. In momentul respectiv Societatea a introdus in circulatie o noua carte si a stabilit o noua data pentru sfarsitul lumii. In Viata vesnica in libertatea Fiilor lui Dumnezeu (1966), de Vicepresedintele Franz (1894-1992), se concluziona ca toamna anului 1975 va marca inceputul celei de-a saptea perioade a istoriei omenirii. Societatea a avut grija de aceasta data sa evite publicarea unei preziceri clare insa mesajul pe care-l transmitea era destul de clar pentru Martorii lui Iehova de pretutindeni -- Armaghedonul trebuia sa vina curand. In consecinta, au fost dintre aceia care in anul 1974 si-au vandut casele si proprietatile si au primit laude din partea liderilor pentru initiativa lor10. Numarul membrilor a crescut cu miile pana ce a venit anul 1975 si a trecut. Atunci multi Martori au inteles ca Dumnezeu nu conducea Societatea Turnului de Veghere si au parasit-o. Liderii Societatii au refuzat sa recunoasca ca au gresit in privinta anului 1975 si in schimb au comunicat membrilor deziluzionati pur si simplu, "sa-si ajusteze punctul de vedere"11. Demascarea prezicerilor false ale Societatii Turnului de Veghere a creat indoieli si preocupari fata de organizatie. Societatea a raspuns atunci publicand articole si carti in care se admitea ca s-au facut greseli in prezicerile istorice si invataturile doctrinare ale organizatiei. Insa au scuzat aceste erori atribuindu-le failibilitatii omenesti si subliniind ca Societatea n-a pretins niciodata ca este inspirata de Dumnezeu12. Aceasta constituie o nerusinata inselaciune devreme ce numerele din trecut ale revistelor Turnului de Veghere sunt denumite "mesajul lui Dumnezeu", redand indrumarile lui Iehova intre ghilimele. Un numar recent al Turnului de Veghere din 1 August 1995 afirma ca, "Iehova isi invata poporul Sau indeosebi prin intermediul unui studiu saptamanal al Bibliei pentru care se foloseste Turnul de Veghere ca si ajutor"13. In anul 1943 Presedintele Turnului de Veghere Frederick Franz impreuna cu Presedintele Nathan H. Knorr au depus in tribunal urmatoarea marturie sub prestare de juramant privitoare la provenienta directa de la Dumnezeu a continutului Turnului de Veghere. Depozitia lui Frederick W. Franz din cazul "Olin Moyle contra Watchtower Bible and Tract Society", din 1943, sectiunile nr. 2596-2597, pag.866, reda urmatoarele: Intrebare: Totusi Iehova Dumnezeu este acum editorul publicatiei (este vorba de revista "Turnul de Veghe"), nu? Raspuns: Astazi El este editorul publicatiei. Intrebare: De cat timp El este editorul publicatiei? Raspuns: De la inceputul ei, el a calauzit-o. Depozitia lui Nathan Homer Knorr din cazul "Olin Moyle contra Watchtower Bible and Tract Society", din 1943, sectiunea nr.4421, pag.1474, continua: Intrebare: In realitate, ea (publicatia "Turnul de Veghere") este prezentata in mod fatis drept Cuvantul lui Dumnezeu, nu? Raspuns: Da, ca si Cuvant al Sau. Intrebare: Fara nici un fel de credite? Raspuns: Asa este. Din nefericire multi oameni sunt inconstienti de aceste realitati daunatoare iar Martorii continua sa creasca in numar distribuind cantitati masive de literatura inselatoare. In ciuda esecurilor din trecut si a declaratilor recente ca nu ar fi inspirata, Societatea Turnului de Veghere inca pretinde o loialitate desavarsita si continua sa prezica ca Armaghedonul este iminent aducand anihilarea certa a tuturor celor ce nu se alatura organizatiei, ori ii parasesc randurile. Chiar avand o istorie denaturata de manipulari si profetii false, Societatea Turnului de Veghere continua sa pretinda ca este singura "organizatie" care invata adevarul. Crezuri doctrinare Cand o organizatie ca "Watchtower Bible and Tract Society" pretinde ca este singura religie adevarata si singura sursa de invatatura biblica corecta noi trebuie sa-i examinam crezurile cu mare grija. Daca doctrinele ei sunt adevarate, atunci acestea se vor regasi in Biblie, iar invataturile ei sunt consecvente si nu se schimba an dupa an. Cu toate acestea Martorii de Iehova neaga sau deformeaza multe dintre invataturile fundamentale ale Bibliei, crezurile acestora intra in conflict cu cele ale crestinilor ortodocsi din toate veacurile. Priviti la urmatoarele comparatii. Natura lui Dumnezeu. Biblia ne invata ca exista doar un singur Dumnezeu adevarat (Isaia 43:10-11; 44:6,8). Tatal, Fiul si Duhul Sfant sunt identificati ca fiind Persoane distincte dintr-o Dumnezeire triunita (Mat.3:16-17; 2Cor.13:14). In intreg Noul Testament Fiul si Duhul Sfant, cat si Tatal, sunt in mod separat identificati ca fiind Dumnezeu. Fiecare poseda atribute divine si actioneaza ca Dumnezeu (Fiul: Marcu 2:5-12; Ioan 20:28; Evrei 1:8; Duhul Sfant: Fapte 5:3-4; 2Cor.3:17-18). In contrast, Societatea Turnului de Veghere neaga natura trinitara a lui Dumnezeu si invata ca un asemenea crez este inspirat de satana14. In schimb, invata ca Iehova, numele singurului Dumnezeu adevarat, corespunde doar lui Dumnezeu Tatal. In plus, Societatea neaga si ca Isus este Dumnezeu (vezi, punctul urmator din aceasta brosura). Apoi, neaga ca Duhul Sfant este o persoana si in schimb sustine ca el este doar o forta activa a lui Dumnezeu, asemenea electricitatii15. Isus Hristos. Biblia invata ca Isus este Dumnezeu venit in trup si Creatorul tuturor lucrurilor (Ioan 1:1-3,14; Col.1:16). Desi nu a fost niciodata mai prejos de Dumnezeu, la timpul potrivit El si-a pus deoparte gloria pe care o avea la Tatal si s-a imbracat in natura umana (vezi, Ioan 17:3-5; Filip.2:6-11; Col.2:9). Dupa moartea Sa Isus a inviat trupeste din mormant s-a aratat ucenicilor si a fost recunoscut in trupul Sau de peste 500 de oameni. Acest fapt a fost crucial atat pentru mesajul cat si pentru credinta bisericii primara (Luca 24:39; Ioan 2:19-21; 1Cor.15:6,14). In contrast, Societatea Turnului de Veghere neaga dumnezeirea lui Isus Hristos si invata in schimb ca Isus este o fiinta creata. La inceput, El era arhanghelul Mihail care mai tarziu s-a nascut ca om perfect. Martorii lui Iehova cred ca dupa ce Isus a fost ingropat, Dumnezeu a destramat trupului Lui fizic. Apoi, Isus a fost inviat ca si creatura spirituala si a fost "materializat" intr-un trup de carne si oase pentru a se face vizibil. Intors acum in ceruri El din nou recunoscut ca fiind arhanghelul Mihail16. Mantuirea. Biblia invata ca doar jertfa de ispasire a lui Hristos este cea care rezolva problema omeneasca a pacatului. Cand a fost rastignit pe cruce, Isus Hristos a luat asupra Lui toate pacatele persoanale ale tuturor oamenilor, din trecut, prezent si viitor (1Petru 2:24) si ca si Dumnezeu si om perfect El a indeplinit cu desavarsire cerintele dreptatii lui Dumnezeu (Rom.3:22-26). Ca prin urmare, toti care-l primesc pe Isus printr-o credinta sincera (Ioan 1:12; Fapte 16:31), pot fi iertati si declarati neprihaniti reintrand in partasie cu Dumnezeu (2Cor.5:21, Evrei 7:24-26). In contrast, Societatea Turnului de Veghere sustine ca doar un grup de elita al Martorilor lui Iehova cunoscuti sub numele de "cei 144.000", sau ca fiind "cei unsi", poseda in prezent neprihanirea lui Hristos. Doar cei 144.000 sunt nascuti din nou si se pot astepta sa domneasca cu Hristos in ceruri. Pentru restul numeros al Martorilor lui Iehova cunoscuti sub numele de "celelalte oi", sau de "marea multime", jertfa de ispasire a lui Hristos ofera acestora doar sansa mostenirii vietii vesnice pe pamant17. Insa, Biblia invata ca noi suntem mantuiti prin har, fara nici un fel de fapte facute in justificare de sine. Mantuirea este darul lui Dumnezeu. Noi nu putem face nimic pentru a contribui la mantuirea noastra deoarece fara Isus Hristos noi suntem "morti in pacatele noastre" (Efeseni 2:1-9). In schimb, Societatea Turnului de Veghere sustine ca noi trebuie sa ne dobandim mantuirea noastra, aceasta "depinzand de faptele omului". Omul trebuie "intai sa se alature organizatiei lui Iehova pentru mantuire"18 si dupa aceea sa se supuna la tot ceea ce aceasta invata. In acest fel, relatia cu organizatia Martorilor lui Iehova este prezentata drept baza mantuirii si nu o relatie personala cu Isus Hristos. Duhul si pedeapsa eterna. Biblia invata ca duhul omului continua sa existe si sa fie constient dupa moartea trupului (Luca 16:19-31; 2Cor.5:6,8; Filip.1:23-24; Apoc.6:9-11). De aceea, ea spune ca aceia care au respins darul vietii vesnice dat de Dumnezeu, vor suferi o pedeapsa vesnica constienta (Mat.25:41,46; Apoc.14:10,11; 20:10,15). In schimb, Societatea Turnului de Veghere neaga pedeapsa eterna si sustine ca omul nu are un spirit (sau, duh) care continua sa existe dupa moartea trupului. Martorii cred ca moartea pune capat oricarei existente constiente. Iadul, spun ei, se refera la mormant si la cei care in final vor fi judecati de Dumnezeu si care vor fi anihilati incetand astfel pur si simplu sa mai existe19. Biblia. Biblia invata ca ungerea Duhului Sfant este cea care-l face in stare pe fiecare crestin sa inteleaga Cuvantul lui Dumnezeu si sa-l aplice cum se cuvine in viata lui (Ioan 16:13; 1Ioan 2:27). In schimb, Societatea Turnului de Veghere invata ca Biblia poate fi interpretata doar de catre Societatea Turnului de Veghere si ca nici un om nu poate afla adevarul aparte de aceasta20. Contradictii si schimbari spectaculoase de crez Societatea Turnului de Veghere pretinde ca este organizatia lui Iehova si singurul canal al lui Dumnezeu de indrumare spirituala pentru zilele noastre21. In acelasi timp se subliniaza ca Biblia este o "carte organizationala" care nu poate fi inteleasa de indivizi izolati indiferent de cat de sinceri sunt. Insa, cum am putea oare sa ne incredintam destinul nostru etern unei organizatii care in scurta ei existenta a acumulat un trecut atat de rusinos de contradictii si schimbari doctrinare bruste? Pentru edificare, priviti la urmatoarele exemple ale vesnic schimbatoarei teologii a Turnului de Veghere. In anul 1975 Societatea Turnului de Veghere a invatat ca omul din pilda semintei de mustar care seamana samanta (Matei 13), nu este altul decat Satana. Mai tarziu, in cursul aceluiasi an Societatea Turnului de Veghere a invatat ca semanatorul era Isus22. O intamplare similara s-a petrecut in 1978 cand Societatea Turnului de Veghere identifica pe "Alfa si Omega" din Apocalipsa 22:12-13 ca fiind Iehova (adica, Dumnezeu Tatal), iar dupa aceea, cinci saptamani mai tarziu a sustinut ca aceste versete se refera la Isus23. Incapacitatea Societatii Turnului de Veghere de a interpreta corect Biblia se vede cel mai clar in schimbarile ei spectaculoase de crez. Adica, putem vedea organizatia Martorilor lui Iehova invatand, odata, pozitia A apoi pozitia B si sustinand ca Dumnezeu le-a dat o "lumina noua". Cu toate acestea, mai tarziu organizatia revine la vechile invataturi (pozitia A), iar in unele cazuri trece din nou la pozitia B. Iata cateva exemple. Avem intai subiectele asupra caruia au oscilat in crezuri, apoi mai jos, anii in care s-au observat schimbarile. Invierea oamenilor Sodomei 1879 -- Vor fi inviati. 1952 -- Nu vor fi inviati. 1965 -- Vor fi inviati. 1988 -- Nu vor fi inviati. (!?)24 "Domnul" din Romani 10:12-16 1903 -- "Domnul" se refera la Isus. 1940 -- "Domnul" se refera la Iehova. 1978 -- "Domnul" se refera la Isus. 1980 -- "Domnul" se refera la Iehova25. "Stapanirile cele mai inalte" (sau, "dregatoriile"; n.tr.) din Romani 13:1 1916 - "Stapanirile cele mai inalte" se refera la guvernele lumii. 1943 - "Stapanirile cele mai inalte" se refera la Iehova Dumnezeu si la Isus Hristos. 1964 - "Stapanirile cele mai inalte" se refera la guvernele lumii26. Despartirea "oilor" de "capre" (Matei 25:31-46) 1919 -- se va petrece dupa vremea necazului. 1923 -- se petrece acum, inainte de vremea necazului. 1995 -- se va petrece dupa vremea necazului27. Concluzie In lumina datelor de mai sus am putea oare sa ne incredem in Societatea Turnului de Veghere si literatura ei? Am vazut ca a profetit fals sfarsitul lumii de cel putin 6 ori si ca a folosit aceste preziceri pentru a-si intimida adeptii. Biblia ne avertizeaza spunand ca vor veni multi profeti falsi ce vor pretinde ca vor vorbi in numele lui Dumnezeu (Matei 7:15; 1Ioan 4:1). Din fericire, tot ea ne ofera testele practice pentru identificarea profetilor falsi. In Deuteronomul 18:21-22 ne este spus ca cel ce pretinde ca se exprima ca profet al lui Dumnezeu si prezice ceva ce nu se implineste este un profet fals. Poate ca vei zice in inima ta: ,,Cum vom cunoaste cuvantul pe care nu-l va spune Domnul?" Cand ceea ce va spune proorocul acela in Numele Domnului nu va avea loc si nu se va intampla, va fi un cuvant pe care nu l-a spus Domnul. Proorocul acela l-a spus din indrazneala: sa n-ai teama de el. (sa nu-l asculti; n.tr.) Conform Bibliei, o singura profetie falsa il face pe cel ce o exprima sa fie un profet fals. Dupa acest test, profetiile neimplinite ale Societatii Turnului de Veghere din 1914, 1915, 1918, 1920, 1925 si 1975 dovedesc fara tagada ca ea este un profet fals. De asemenea, aceasta grupare religioasa si-a schimbat frecvent doctrinele ei si si-a contrazis crezuri sustinute anterior, in tot acest timp sustinand ca este singura organizatie de pe pamant ce detine adevarul. Poate lucrul acesta sa fie caracteristic lui Dumnezeu, perfectiunii si sfinteniei Sale? Nu intentionam nici sa-i ridiculizam si nici sa-i jignim pe Martorii lui Iehova. In general se poate observa ca sunt oameni sinceri, devotati. Intr-un fel acestia sunt mai degraba asemenea oilor pierdute decat lupilor rapitori deoarece sunt amagiti de catre o organizatie cu un trecut de profetii si doctrine false. Intr-adevar, Martorii lui Iehova cred ca daca parasesc Societatea Turnului de Veghere vor fi nimiciti la Armaghedon. De aceea, ei au nevoie de dragostea si compasiunea noastra. Dorinta noastra in ce-i priveste pe ei, cat si pe altii, este ca sa ajunga la o cunoastere adevarata a ceea ce Biblia invata si la o intelegere a faptului ca mantuirea este un dar pe care Dumnezeu ni l-a dat. Doar printr-o legatura personala cu Isus Hristos i se poate garanta vreunuia dintre noi, iertarea si viata vesnica! -- Joel B. Groat Copyright 1999 Institute for Religious Research. All rights reserved. 1 Mai luati in considerare si urmatoarele citate provenite din literatura Turnului de Veghere: "Iehova foloseste astazi o singura organizatie pentru a-si duce la indeplinire voia Sa. Pentru a primi viata eterna in Paradisul pamantesc noi trebuie sa ne identificam cu acea organizatie si sa-i slujim lui Dumnezeu ca parte a ei." (Turnul de Veghere, 15 februarie, 1983, pag.12). "De aceea, cand ne este oferita indrumare de catre organizatia lui Iehova, noi putem sa o ascultam cu intelepciune stiind bine ca Iehova ne va calauzi doar in ceea ce este spre beneficiul nostru vesnic." (Turnul de Veghere, 1 noiembrie, 1990, pag.30). 2 Fritz Springmeier, The Watchtower & The Masons (Portland: A Christian Ministry, 1993, a doua editie), pag. 11. 3 Reverend J.J. Ross, Some Facts About the Self-Styled "Pastor" Charles T. Russell, republicare de catre Witness Inc., paginile 3 si 4. 4 Reverend J.J. Ross, Some Facts and More Facts about the Self-Styled "Pastor" Charles T. Russell, de catre Witness Inc., republicare, pag. 16-19. Negand brosura cu pricina Russell totusi recunoaste ca, "despre chestiunea graului miraculos se poate spune ca are o farama de adevar in ea, doar un graunte, intr-un fel." 5 Ross, pag. 6. Din ziarul Brooklyn Daily Eagle, numarul din 29 ianuarie, 1913, pag. 16. Pretul de pe piata al graului era pe aceea vreme de 1 dolar sacul de 35 de kg. Dintr-o convorbire telefonica facuta cu Michigan State University Kent County Extension Service (octombrie 1991). 6 The Finished Mystery, Peoples Pulpit Association, 1917, pag. 485, 258. 7 Reverend Edward Lodge Curran, Ph.D., Judge "for four days" Rutherford, republicare de catre Witness, Inc., pag. 7.; si Literary Digest din data de 2 mai, 1936, citat de Charles P. Windle, The Rutherford Racket, republicare, pag. 11. 8 Comentariu al lui Frederick Franz, fost presedinte al organizatiei Turnului de Veghere si al Societatii Tractatului care l-a citat pe Rutherford ca spunand privitor la propriile sale preziceri ca, "stiu ca m-am facut de ras", citat de catre Raymond Franz in cartea sa Crisis of Conscience, pag. 137. 9 Raymond Franz, Crisis of Conscience, nota de subsol p. 50. 10 Kingdom Ministry (romaneste, "Ministerul Regatului"), mai 1974, pag. 3. 11 Turnul de Veghere din 15 iulie 1976, pag. 441. Cu patru ani mai tarziu Societatea si-a recunoscut greseala de a fi "intemeiat sperante in aceea data" (Turnul de Veghere, 15 martie, 1980, pag. 17-18; mai puteti verifica si Jehovah's Witnesses Proclaimers of God's Kingdom, WTB&TS, 1993, pag. 633, "calculele timpurilor si asteptarile care au fost asociate acestora au produs dezamagiri serioase" 12 vedeti de pilda, Jehovah's Witnesses Proclaimers of God's Kingdom, WTB&TS, 1993, pp. 626, 632-635, 709; Treziti-va !, 22 martie, 1993, pag. 3-4. 13 Turnul de Veghere, 1 iulie, 1943, pag. 205; 15 August, 1943, pag. 256; 1 August, 1995, pag. 17. 14 Ar trebui sa crezi in Trinitate ? pag. 31. 15 Reasoning From the Scriptures, pag. 381; Aid to Bible Understanding (in rom., "Ajutor in intelegerea Bibliei), pag. 1544. 16 Turnul de Veghere, 1 noiembrie, 1995, pag. 8; Reasoning, pag. 217, 218. 17 Reasoning, pag. 309. 18 Turnul de Veghere, 1 iulie, 1947, pag. 204; 15 noiembrie, 1981, pag. 21. 19 Reasoning, pag. 100, 175. 20 Turnul de Veghere, 1 octombrie, 1967, pag. 587; 1 decembrie, 1990, pag. 19. 21 Turnul de Veghere, 1 octombrie, 1967, pag. 590. 22 Man's Salvation Out Of World Distress. . . (1975), pag. 208; Turnul de Veghere, 1 octombrie, 1975, pag. 600. 23 Treziti-va ! 22 august, 1978, pag. 28; Turnul de Veghere, 1 octombrie, 1978, pag. 15. 24 Zion's Watch Tower Reprints, iulie 1879, pag. 7; Turnul de Veghere, 1 iunie, 1952, pag. 338; 1 august, 1965, pag. 479; 1 iunie, 1988, pag. 30-31. 25 Zion's Watch Tower Reprints, 1 decembrie, 1903, pag. 3282; Turnul de Veghere, 1 iulie, 1940, pag. 200; 1 mai, 1978, pag. 12; 1 februarie, 1980, pag. 16. 26 Watch Tower Reprints, 1 septembrie, 1916, pag. 5952; The Truth Shall Make You Free, [editia din 1943], pag. 312; Turnul de Veghere, 15 iunie, 1964, pag. 20. Societatea Turnului de Veghere a recunoscut ca aceasta schimbare de doctrina ii poate costa viata pe multi martori ai lui Iehova. (Turnul de Veghere, 15 noiembrie, 1950, pag. 441). 27 Turnul de Veghere, 1 august, 1919, pag. 238; Jehovah's Witnesses Proclaimers of God's Kingdom, 1993, pag. 163-164; Turnul de Veghere, 15 octombrie, 1995, pag. 19, 22-23. Raspunderea pentru traducerea acestui material revine lui Teodor Macavei. Teo_logic@bigfoot.com
|
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:09
De la: mariatu, la data 2009-03-15 22:54:37Pai , hai sa ne facem de cap, ca nu exista nici o pedeapsa, nici o rasplata...., Virgil, sa-mi fie cu iertare, voi in ce credeti, ce va fi, dupa invatatura voastra cand va veni Hristos a doua oara (daca credeti in a doua venire) Ciudat mai privesc unii faptul de a fi om. Eu nu mă comport uman de teama morbidă că după moarte voi fi chinuit. Isus după înnălțarea la cer a fost întronat ca împărat. El este astfel unicul meu guvernator, știu că tu (și în general bisericile) îl aștepți în alt mod, motiv pentru care nu au reușit până acum să instaureze PACEA pe pământ. Mie mi se pare tare interesat cum oameni aparținând aceleiași religii (din TOATE bisericile creștinătăți) au susținut campaniile militare ale propriilor națiuni contra națiuni unde erau frați ai lor de credință. Nu acesta este Isus cel prezentat în paginile Bibliei, ci acesta e un Isus surogat instituit de personajul prezentat în mod simbolic în Apocalipsa 12: 9. |
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:16
www.orthoblog.ro/2008/06/29/a_mpotriva_martorilor_lui_iehova_des...
Iată cum traduc Martorii lui Iehova primul verset al Evangheliei după Ioan: "La început Cuvântul era, si Cuvântul era cu Dumnezeu, si Cuvântul era un dumnezeu". Ei argumentează într-o broșură de-a lor, Should you believe in the Trinity (Ar trebui să crezi în Treime?), că de vreme ce Cuvântul era cu Dumnezeu, Cuvântul nu are cum să fie Dumnezeu în același timp. Cineva care este cu o persoană, nu poate fi în același timp chiar acea persoană. Această înțelegere stricată a lor rezultă dintr-o proastă înțelegere a gramaticii grecești. Textul original grecesc este θεὸς ἦν ὁ λόγος, acolo unde ei traduc prin Cuvântul era un Dumnezeu. Este vorba despre o construcție S-PN (Subiect-Predicat Nominativ). Predicatul nominativ descrie clasa căreia subiectul îi aparține. Astfel, subiectul este o subclasă a predicatului nominativ. În cazul nostru, subiectul (Cuvântul - ὁ λόγος) este o subclasă a predicatului nominativ (Dumnezeu - θεὸς). Aici nu este vorba despre o relație de egalitate. Să luăm un exemplu sugestiv: Fotbalistul este un sportiv. Deși această propoziție este adevărată, nu putem spune că Sportivul este fotbalist, pentru că sportiv poate fi și un jucător de tenis, deci "fotbalist" este o subclasă a clasei "sportiv". La fel și aici, Cuvântul este o subclasă a clasei Dumnezeu, însă Dumnezeu nu este doar Cuvântul, ci este o clasă mai mare, care include și Duhul Sfânt și pe Dumnezeu Tatăl. Prin urmare, traducerea corectă pentru Ioan 1:1 este: "La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu, și Cuvântul era Dumnezeu". În traducerea ortodoxă avem: "Dumnezeu era Cuvântul", ceea ce este mai aproape de traducerea corectă, dar nu întru totul. Subiectul, pe care se pune accent, este Cuvântul, pentru că este precedat de articol hotărât (ὁ λόγος). Să mai luăm un exemplu, prin care să arătăm și mai clar greșeala imensă pe care o fac acești martori ai lui Iehova. În 1 Cor. 1:18, "cuvântul Crucii este nebunie" ar trebui să se traducă de către ei "nebunia este cuvântul Crucii", pentru că ei pun semn de egalitate între subiect și predicatul nominativ, deci pentru ei nebunia este totuna cu cuvântul Crucii și atât. Mai degrabă, acest fel de construcție implică o relație de apartenență, nu de egalitate. Astfel, răspunsul la titlul broșurii lor este Da, ar trebui să crezi în Sfânta Treime. Pe lângă această greșeală, martorii lui Iehova au tradus θεὸς prin "un dumnezeu", bazându-se pe faptul că acest cuvânt nu este precedat de articol. Însă, în limba greacă, articolul este de obicei subînțeles, iar motivul pentru care aici θεὸς este fără articol este emfaza pusă asupra cuvântului λόγος - Cuvânt. Dacă și θεὸς și λόγος ar fi fost precedate de articol hotărât, atunci nu ar mai fi existat o modalitate de a pune emfază pe subiect. Ca să înlăturăm definitiv greșeala lor, să ascultăm ce zice Sfântul Ioan Gură de Aur, care era vorbitor de limbă greacă (și probabil că știa mai bine ce spune): "Dar îmi veți obiecta: Tatăl este numit Dumnezeu cu articol, și Fiul fără articol. Nu este adevărat că apostolul, vorbind despe Fiul lui Dumnezeu, zice: "Marelui Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos"? (Tit 2, 13). El spune încă: "Care este Dumnezeu", ridicat, "mai presus de toate" (Rom. 9, 5): eu înțeleg; sfântul Pavel în acest ultim pasaj, îl numește pe Fiul, fără a adăuga articolul înaintea cuvântului Dumnezeu; dar priviți că face la fel cu privire la Tatăl, căci, în epistola pe care le-o scrie filipenilor, vorbește în mod egal despre el fără a pune articolul "Care în chipul lui Dumnezeu fiind, nu răpire a socotit a fi El întocmai cu Dumnezeu" (Filip. 2, 6). Și în cea către romani: "Ca Dumnezeu și Tatăl nostru, și Iisus Hristos Domnul nostru să vă dea har și pace" (Rom 1, 7). Fără a socoti că aici ar fi fost în zadar articolul să-l preceadă, care este repetat mai sus de mai multe ori. Când Scriptura spune despre Tatăl: "Dumnezeu este Duh" (Ioan 4, 24), cu toate că cuvântul "Duh" nu este precedat de articol, nu ne împotrivim că Dumnezeu nu ar fi netrupesc: la fel, în locul pe care l-ați ales voi pentru că nu este deloc articol înaintea cuvântului Dumnezeu atribuit Fiului, nu ar urma prin aceia că Fiul ar fi Dumnezeu într-un grad mai inferior. Pentru ce? Fiindcă atunci când zice ea: "Dumnezeu" și "Dumnezeul" ea nu ne-a arătat nici o diferență a Dumnezeirii, sau fiindcă face mai precis tocmai contrariul. Căci "Cuvântul era Dumnezeu", de teamă ca cineva să nu gândească cum că dumnezeirea Fiului nu ar fi egală cu aceia a Tatălui, ea aduce și arată imediat dovezi ale divinității lui adevărate, arătând veșnicia lui prin aceste cuvinte: "El era la început la Dumnezeu"; și încă: atribuindu-i puterea de a crea, și spunând despre el: "Toate prin El s-au făcut, și fără de El nimic nu s-a făcut din ceea ce s-a făcut": putere pe care Tatăl său peste tot i-o dă prin gura profetului pentru a fi mai mare și mai vizibilă mărturia naturii sale dumnezeiești. Profeții revin adesea asupra acestui fel de demonstrație, și aceia nu fără motiv, fiindcă ei aveau în vedere răsturnarea cultului idolilor. Căci "Piară dumnezeii, zice Ieremia, care n-au făcut cerul și pământul" (Ierem. 10, 11) și "Mâna mea însăși a întins cerurile" (Isaia 44, 24). Tatăl voind deci să arate că aceia este o dovadă sigură și arătată a divinității sale, o arată peste tot, și peste tot o folosește: dar evanghelistul, nemulțumit încă despre ceea ce a spus el despre Fiul, îl numește la fel "viața" și "lumina". Dacă deci Fiul a fost dintotdeauna cu Tatăl, dacă totul s-a făcut prin El, dacă El este cel ce ține și păstrează totul, căci aceasta o arată sfântul Ioan, spunând că el este viața; dacă el luminează totul, cine va fi așa de nebun pentru a spune că evanghelistul a pus așa aceste cuvinte pentru a micșora dumnezeirea Fiului, pe când se folosește dimpotrivă de dovada cea mai puternică pentru a stabili egalitatea lui și perfecta asemănare cu Tatăl? Eu vă rog, fraților, să nu confundăm creatura cu Creatorul, de teamă ca să nu auzim să se spună despre noi înșine: "Ca unii care au schimbat adevărul în minciună și s-au închinat și au slujit făpturii, în locul Făcătorului" (Rom. 1, 25)".
|
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:16
De la: racukoto, la data 2009-03-15 23:06:20Andu, ce parere ai avea daca ti-as da unele citate din .....Evanghelia lui Toma, cea ..gnostica. suna aproape la fel, dar are alt ...inteles si.... acum, nici eu si nici tu nu putem sa ne sustinem...parerile decat...reproducand citate. Nici eu si nici tu nu putem proba....adevarul existenteie reale ale acestor...citate. 1) Ai libertatea sa-ti imaginezi ce doresti tu... 2) Ai libertatea sa-ti alegi ce Dumnezeu vrei tu... 3) Mai mult decat atat ai libertatea sa "nasti" un dumnezeu numai al tau personal... 4) dumnezeul tau difera esential in caracteristici fata de cel scris in Biblie, este rodul imaginatiei tale si nu este un dumnezeu real. Dumnezeu care a facut cerul si pamantul este acelasi Dumnezeu dintotdeauna, El nu se reveleaza in imaginatia fiecaruia ci se reveleaza printr-o invatatura data unor oameni. Biserica nu a fost niciodata o institutie "palida", Biserica este infiintata de Hristos si prin cuvantul Lui, Biserica va dainui pana la sfarsitul veacurilor si nici portile iadului nu o vor birui. PS. Apropoul cu arderea pe rug eu nu-l inteleg. Biserica Ortodoxa de care vorbesc eu nu a ars pe nimeni pe rug niciodata
|
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:20
De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-15 23:09:50De la: mariatu, la data 2009-03-15 22:54:37Pai , hai sa ne facem de cap, ca nu exista nici o pedeapsa, nici o rasplata...., Virgil, sa-mi fie cu iertare, voi in ce credeti, ce va fi, dupa invatatura voastra cand va veni Hristos a doua oara (daca credeti in a doua venire) 1. Nici eu nu ma comport pe baza temerei de a fi chinuit. Dar aceasta este o realitate care vine dupa moarte si nu o pot nega. 2. Hristos a fost Dumnezeu (Imparat) si inainte de intrupare. 3. Hristos nu a venit sa aduca pacea ci sa aduca o cale spre mantuire. El a spus mereu ca imparatia Lui nu este in lumea aceasta.
|
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:22
De la: virgil_gina2001, la data 2009-03-15 23:09:50De la: mariatu, la data 2009-03-15 22:54:37Pai , hai sa ne facem de cap, ca nu exista nici o pedeapsa, nici o rasplata...., Virgil, sa-mi fie cu iertare, voi in ce credeti, ce va fi, dupa invatatura voastra cand va veni Hristos a doua oara (daca credeti in a doua venire) Virgile, nu tine, intelegi?? Tu nu il recunosti pe Hristos ca fiind Dumnezeu. Vrei sa spui ca tu crezi in Dumnezeu doar asa din dragoste pura, hai sa fim seriosi, inca de mici copii ni s-a intiparit in suflet teama de iad, ca de-a lungul timpului ai inteles, e altceva. Mie mi-a fost intodeauna frica de iad, si am crezut in Dumnezeu de mic copil, ca de-a lungul vietii am inceput sa-i inteleg mesajul si sa inteleg ca El este dragoste, e altceva.
|
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:23
4. Este normal ca Biserica sa sustina razboiul daca acesta este un razboi de aparare a credintei si a neamului. Doar nu stai sa te faca turcu' pasalac acum si sa te treaca la islamism, sa-ti darame bisericile si tu sa stai cu mainile in buzunar, HA! Ma faci sa si rad...
|
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:23
De la: mariatu, la data 2009-03-15 23:08:09www.rcrwebsite.com/facts_on_jws.htm Aceste ,,ADEVĂRURI" prezentate de tine le-am analizat și eu cu mult timp în urmă. Sunt prezentate de oameni care nu cunosc nimic din ce pretind că cunosc. Dar pentru informarea ta, află că (nu întâmplător) cunosc doctrinele tuturor religiilor existente în România și nu numai. Eu nu am făcut cercetări numai într-o religie. Am acordat câțiva ani acestor lucruri, e adevărat. Am prieteni în toate, iar eu nu-i privesc ca pe niște dușmani. Într-o zi și ei vor hotărâ să cerceteze mai mult decât au făcut până acum, unii dintre ei. Până atunci eu îi ncurajez să o facă. Modul de a însămânțadiscordie nu vreau să mă caracterizeze. |
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:34
Episcopul Alexandriei, Chiril, a fost ....ortodox ? A dat niste ordine cam suspect cu lapidarea unei ..savante si mai ales cu arderea dovezilor impotriva......dogmelor bisericiesti.
lapidarea, schingiuirea necrestinilor, pe timpul lui Constantin cel Mare, a fost pe timpul....ortodoxilor ? Mai doresti ? Lasa-ma ceva timp si-ti voi mai da dovezi de convingere de buna voie prin..toruta si nu intelegi...apropoul ? |
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:34
Episcopul Alexandriei, Chiril, a fost ....ortodox ? A dat niste ordine cam suspect cu lapidarea unei ..savante si mai ales cu arderea dovezilor impotriva......dogmelor bisericiesti.
lapidarea, schingiuirea necrestinilor, pe timpul lui Constantin cel Mare, a fost pe timpul....ortodoxilor ? Mai doresti ? Lasa-ma ceva timp si-ti voi mai da dovezi de convingere de buna voie prin..toruta si nu intelegi...apropoul ? |
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:42
De la: racukoto, la data 2009-03-15 23:34:04Episcopul Alexandriei, Chiril, a fost ....ortodox ? A dat niste ordine cam suspect cu lapidarea unei ..savante si mai ales cu arderea dovezilor impotriva......dogmelor bisericiesti. Despre catolici degeaba postezi pagini intregi, pentru ca nu ma voi ridica niciodata eu judecator peste ei. Daca vrei sa-i judeci tu e problema ta... Despre Chiril nu stiu ce vrei sa spui.... nu stiu nici cine este nici ce a facut... detalii istorice nu ai dat... Cazuri izolate au fost dintotdeauna (vezi Episcopul Arie cu erezia lui si altii). Cazurile izolate nu reprezinta o dovada impotriva Duhului Sfant sau a invataturii Bisericii Apostolice. Adica daca eu (sa presupunem ca as fi preotul Y sau episcopul X) ti-as taia tie capul, ar insemna ca Biserica Ortodoxa nu a fost infiintata de apostoli si nu are puterea Duhului Sfant pentru ca un om, 1000 sau 10000 gresesc??
|
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:42
De la: racukoto, la data 2009-03-15 23:34:42Episcopul Alexandriei, Chiril, a fost ....ortodox ? A dat niste ordine cam suspect cu lapidarea unei ..savante si mai ales cu arderea dovezilor impotriva......dogmelor bisericiesti. sursele ??? unde ai gasit astfel de informatii? |
|
Postat pe: 15 Martie 2009, ora 23:47
|
|
|
|