Info
x
Klaus iohannis: romÂnia lucrului bine fĂcut
|
gabigabi2 33366 mesaje Membru din: 13/10/2011 |
Postat pe: 21 Martie 2017, ora 15:04
aiiii....formula aia a lui M. Badea , cum ca " Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul " e chiar adevarata si iata cum un nou zvic se isca si agita viata romaneasca in urma unui sondaj de opinie ! si ce ne zice el ?
poiiii, aflara ca Luluta i-a luat fata dlui presedinte ....ca PFL ii ar cam vrea-o pe dsa de presedinte in 2019 ! HA ! HA ! e buna rau asta.... rau de buna ! P. S si cind don Basel ii zice s-o demita , de ce nu-l asculta herr iohannis, hai, ca stie el ce spune? .....va mai aduceti aminte de frumoasa , inteligenta si agreeata dna Mona Musca , aia de-i sufla-n ceafa dlui base prin sondaje ? ei, mai stie cineva ceva de dinsa ?
|
|
Postat pe: 23 Martie 2017, ora 14:35
CUI ii folosesc denigrarile facute la adresa Romaniei de grupul de mincinosi al Macoveicei, persoana care a Beneficiat din plin de Toate Regimurile prin care a trecut tzara asta ? ....la fel ca si Liiceanu, de altfel .... ciiiih....niste sobolani scirbosi !
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 25 Martie 2017, ora 15:46
da' vad ca nu mai ai nici o masura, Hakoane !
da' mai du-te si cinta la palatul Cotroceni melodia asta , ca acolo e Intiiul penal al Tarii ...adica un Hot care striga la altii hotii !
|
Fosta membra 9am.ro 28 mesaje Membru din: 5/03/2017 |
Postat pe: 26 Martie 2017, ora 14:02
17:30 | 25 martie 2017 Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 25 martie a.c., la Ambasada României la Roma, o declarație de presă la finalul reuniunii informale a Consiliului European organizată cu prilejul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma. Am participat astăzi la Summitul aniversar care marchează 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, semnate la 25 martie 1957, o reuniune care are nu doar semnificația unei celebrări a istoriei proiectului european, ci și a unui moment de bilanț al celor șase decenii de integrare. Avem toate motivele să fim mândri de ce am realizat până acum, dar, în același timp, este necesar să reînnoim angajamentul de a continua dezvoltarea proiectului nostru unic, pentru că de el depinde asigurarea păcii, a securității și a prosperității tuturor cetățenilor europeni. Cu ocazia acestui Summit aniversar, am adoptat Declarația de la Roma, un document politic menit să definească o viziune comună asupra direcției de continuare a proiectului european pentru următoarea decadă și să contribuie la recâștigarea încrederii cetățenilor în propriul proiect, proiectul european. Extrem de important este faptul că, după 60 de ani, viziunea fondatorilor proiectului european înscrisă în preambulul Tratatului inițial de la Roma, aceea de a crea o uniune din ce în ce mai strânsă între popoarele Europei, rămâne de actualitate și se regăsește și în Declarația pe care am adoptat-o astăzi. Menținerea unității celor 27 de state membre este și trebuie să rămână deviza noastră în continuare. Într-o lume globalizată, cu nenumărate provocări, o Uniune mai bine integrată oferă perspective în mod clar mai bune pentru noi toți decât o Uniune fragmentată. Textul Declarației este pozitiv și echilibrat, în acord cu poziția promovată de România cu privire la viitorul Europei. Au fost preluate preocupările exprimate de România în cadrul negocierilor privind cooperarea consolidată. De asemenea, a fost inclusă și o referire suplimentară la coeziune în ceea ce privește o Europă prosperă și sustenabilă. Doresc să subliniez faptul că menționarea, în textul final al Declarației de la Roma, a conceptului de cooperare consolidată este făcută strict în limitele prevederilor actualului Tratat al Uniunii, obiectivul fiind ca toate statele să acționeze împreună. În plus, textul Declarației menționează că ușa rămâne deschisă pentru statele membre care doresc să se alăture mai târziu acestor forme de cooperare consolidată. Cu siguranță, nu dorim pași înapoi de la ceea ce am realizat până acum. Este important ca Uniunea să evolueze permanent în sensul consolidării acelor politici care asigură fundamentul și eficiența Uniunii. Mă refer aici la Piața Internă cu cele patru libertăți fundamentale, la politica de coeziune, la politica de extindere și la politica de vecinătate. Nu trebuie uitat faptul că o Uniune mai puternică înseamnă, fără îndoială, și o Uniune mai aproape de cetățeni. Din această perspectivă, o funcționare mai eficientă a instituțiilor europene este condiționată de mecanisme mai transparente și proceduri mai suple, care să devină cât mai curând o realitate pentru oameni. Pentru România este important să își mențină, cu realism și consecvență, prioritățile de agendă și să se implice activ în continuarea și consolidarea acelor politici care pot contribui semnificativ la reducerea decalajelor existente în cadrul Uniunii Europene. La începutul anului 2019, România va exercita, pentru prima dată, Președinția Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de 6 luni, ceea ce reprezintă, fără îndoială, o oportunitate. România își va stabili prioritățile pentru acea perioadă, în care vom avea, pentru prima dată, ocazia de a promova interesul european prin medierea unor poziții comune, consensuale, între statele membre, dar și de a demonstra viziunea noastră, viziunea proprie a României în identificarea unor soluții de compromis, capabile să avanseze proiectul european. Obiectivul major al României este acela al unei Uniuni unite și coezive în acțiunile sale interne și externe, o Uniune care are capacitatea de a juca un rol-cheie la nivel global. Acestea cred că sunt și așteptările cetățenilor, care își doresc o Europă puternică, incluzivă, bazată pe principii și norme. Oamenii se raportează în continuare la aceleași valori pe care s-a construit Uniunea Europeană. Este misiunea noastră, a șefilor de stat și a liderilor politici, să demonstrăm că avem viziunea de a duce mai departe proiectul nostru comun și să recâștigăm, încă o dată, încrederea în viitorul unei Europe unite. Aceasta este principala modalitate prin care putem contracara tendințele eurosceptice, xenofobe și radicale. Am convingerea că putem depăși această perioadă de incertitudine înțelegând mesajul clar de coeziune care a fost dat și astăzi. Un mesaj care, dincolo de diferențele de viziuni între statele membre cu privire la modul de integrare, relevă dorința tuturor de a continua acest proiect de succes, care este Uniunea Europeană. Vă mulțumesc! www.presidency.ro/ro/ Im sorry, daca nu esti plopist, in cel mai fericit caz esti autist. Herr W E R N E R! Romania era deja in viteza a treia, cu ocazia instaurarii PSD-ului la butoanele Romaniei si declansarea unui atac furibund al CIUMEI ROSII impotriva principiilor statului de drept, democratiei si valorilor europene, Romania este déjà in MARSARIER D.T.P.D.V! Herr. W E R N E R, poti sa-ti iei adio de la: spatial schengen, eurozone si viitoarea (peste 10 ani) S,U.E. aka Statele Unite ale Europei. Nici nu v-ati desteptat bine din somnul comunismului si ati reusit sa adormiti iar, dar pe urechea cealalta, a indolentei, prostiei si nationalismului vanitos, continuand sa votati ciuma rosie sau sa absentati in masa de la vot. Noapte buna, ROMANILOR! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Martie 2017, ora 15:09
iti fluiera creierii, mai nene , de nu se poate ! pe ce te-oi baza tu si idiotii aia de T F L , nu stiu , dar mintea voastra , a ta, a lor, a Macoveicei, a lui Liiceanu sau Patapievici, a luat-o razna rau de tot ! NU aveti nici o dovada in sensul isteriei voastre , dar voi o tineti langa si ceea ce faceti voi NU are legatura nici cu Democratia si nici Statul de Drept ! P.S si ca dovada erorii in care tu baltesti si interpretezi TOT ceea ce se vede sau aude, mai uita-te o data la emoticonul ' cu pecingine' de pe topicul legii 221 ....poate-ti dai seama ca e doar Imbujorat de rusinea observatiei primite din partea lui @ daune morale, un om de tot respectul si nu un dezaxat ca tine ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Martie 2017, ora 15:44
si stind si gindindu-ma la ceea ce spui tu si altii ca tine, ma cuprinde disperarea , caci
in clipa in care Macoveaica ajunsa ministreasa a Justitiei a schimbat INTR-O NOAPTE, pe Sest, toti sefii de servicii din min. justitiei, a fost in folosul legalitatii , da ? .... si cind a preluat Arhiva SIPA , ca sa-i aibe la mina pe procurori, a fost ptr. intarirea Justitiei, bineinteles .....si cind i-a dat puteri sporite lu' Basel , infiintind DNA folosit ca Arma politica , a fost spre binele Statului de Drept, nu-i asa ? si colaborarea Strinsa dintre Justitie si SRI, transformind Romania in cimp tactic a fost ptr. Integrarea cit mai rapida si mai trainica in UE, nu-i asa, mai Hakoane ? atunci mergeam in directia cea buna , in care se Respecta Democratia si Statul de Drept, NEBUNILOR ? si totusi....ceva- ceva trebuie ca e putred prin Europa , devreme ce Atunci .in 2012 - in aceste conditii - Conducerii UE CONVENINDU- I evidenta MINCIUNA a betivanei urlatoare la Bruxelles , care flutura steagul omului providential = Base, Zeus cel cu mina de fier - a ACCEPTAT minciuna fara sa aibe vreo jena morala si , calcind peste vox populi , ni l-au IMPUS in continuare ! P.S daca se-ntreaba cumva, cineva, de ce a aparut euroscepticismul prin tarile comunitatii, apai din asemenea "intimplari " apare ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 27 Martie 2017, ora 14:18
putini oameni imi produc atita greata ca Liiceanu si aseara am VRUT sa-l ascult ce vorbeste impreuna cu surogatul ala de liberal ce-i era gazda, dar n-am rezistat s-am schimbat postul cind a-nceput a vorbi despre Obligatia Intelectualului de a spune Adevarul.....de a nu maslui si batjocori cuvintele....
ptuui , scirbosenia pamintului iti doresc sa-ti cada cite un dinte ori de cite ori minti si abia atunci sa iti bati joc, la modul cel mai cinic, de batrinete !
|
Postat pe: 27 Martie 2017, ora 14:55
O scursura sociala lumpenlatrinista de teapa ta, nu este in masura sa-si dea cu parerea despre Liiceanu, partoneto lumpenstalinistceausista !
Te-au imbecilizat latrinistii puscariasului cu euroscepticismul, lumpenlatrinisto miasmata ticalosita, dart u esti o habarnista intr-atat de stulta si nesimtita incat habar n-ai descpre ce vorbesti, nu stii ce inseamna spatiul schengen si nici eorozona Uniunii Europene. Habar n-ai care sunt cauzele si motivatiile de prin unele state din UE in care se manifesta un euroscepticism minoritar de natura nationalista, iar in altele de natura financiar economica eventual social sau culturala. In concuzie, asa cum debitezi numai elucubatii despre liberalism, stat de drept, democratie, valori europene etc. tot asa debitezi numai ineptii despre euroscepticism, tu, aflandu-te intr-o totala necunostinta de cauza, tu, fiind o Partoneta lumpenlatrinista bipeda expirata nesimtita, indolenta si proasta de dai in toate gropile miticariei dambovitene si inghiti continuu kktii latrinistilor exact in formatul in care iti sunt serviti de slugoii unui puscarias turnator care a furat , la proriu, atat devizele in vauta ale statului roman cat si bunastarea din viitorul tau, idioato lumpenstalinistceausisa. O snoaba fudula kitschoasa de teapa ta, care debiteaza pereri inepte si adreseaza intrebari absurde similare celor pe care numai o oligofrena nesimtita le poate emite sau adresa. Garantarea: LIBERTATII individului in cadrul statului de drept, PROSPERITATEA si SOLIDARITATEA, intr-un cadru DEMOCRATIC VERITABIL, prezervarea SECURITATII cetateanului european si a PACII in interiorul Uniunii Europene si la frontierele sale, sunt valori pe care numai DUSMANII,- celei mai IMPORTANTE UNIUNI STATALE, MONETAR-FINANCIARE, ECONOMICE, STIINTIFICE SI TEHNOLOGICE- le pot nutria. Ia si fuck off, lumpenlatrinisto nesimtia miasmana, numai o putinista inhaitata cu oligarhia ciumei rosii de prin Rrrromania poate emite asemenea afirmatii elucubrante, habarnisto ingalata, sau adresa asemenea intrebari inepte. Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|
|
Postat pe: 27 Martie 2017, ora 15:47
nu de mult am audiat la radio povestea domnului tarii romanesti C. Brincoveanu si a celor 4 fii decapitati impreuna cu el, de catre turci ! ce m-a uimit si ingrijorat , ascultind piesa, a fost SIMILITUDINEA a ceea ce era atunci si ce-i acum, la 300 ani diferenta, caci au Fost PREZENTI la acea nenorocita executie, TOTI Ambasadorii acreditati pe linga Imp. Otoman si NIMENI dintre cei prezenti NU a Protestat, Vociferat ca asa ceva nu se poate....sa ameninte ca rup legaturile diplomatice sau economice cu turcii.... NIMIC- NIMIC, nici o vorba ! .....si, DE CE ar fi , la o adica, altfel acum, in caz ca Romania ar fi intr-un pericol din partea rusilor, de ex., cind Germania e-ntr-o mare prietenie cu dl. PUTIN.....
ca tot ma faci pe mine "putinista " si nu pe madam Merkel !
|
Postat pe: 27 Martie 2017, ora 15:57
DACA Ura nu ti-ar intuneca Mintea si ti-ar bruia logica, ti-ai da seama ca UE ARE PROBLEME cu adevarat si NU din cauza Ro si a problemelor ei, reale, din interiorul tarii .... cind Anglia a hotarit sa iasa din comunitate, te asigur ca acolo NU exista " ciuma rosie "- formula pe care vad ca bati moneda acum....a hotarit asta ptr. ca Politica dusa de UE e gresita pe undeva si tarile componente se simt incatusate-n dezvoltarea si suzeranitatea lor !
|
Postat pe: 28 Martie 2017, ora 14:03
mie mi s-a tabacit pielea si nu-mi mai pasa de flatulentele emise de tine dar , ca-ti place sau nu, UE are mari si grave probleme care vad ca NU s-au discutat Nici Acum , cu ocazia celor 60 ani de la constituire, desi ar fi fost momentul cel mai potrivit de schimbat cite ceva
....pe ici - pe colo, prin partile esentiale, vorba lu' conu' Iancu ! oricum, Germania si madam Merkel joaca tare si, n-am gresit cind am spus ca nemtii isi iau acum revansa ptr. invingerea in cele 2 razboaie mondiale : acum Sunt Stapinii Europei asa cum si-au dorit ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 28 Martie 2017, ora 14:09
si, apropo de dna A. Merkel, tocmai ce am citit o stire in care se spunea ca pres. Trump i-a cerut dnei cancelar sa binevoiasca a plati o Datorie catre SUA si NATO pe care o are Germania si dinsa a refuzat, zicind ca-i revoltator
..... himmmm si mie mi s-a parut la fel de revoltator ca dl. Iohannis a IERTAT Germania de'o imensa Datorie Istorica fata de Romania....oare sa fie asta un lucru bine facut ? pentru Cine , ca asta ar fi intrebarea ?!
|
Postat pe: 28 Martie 2017, ora 14:45
De la: gabigabi2, la data 2017-03-28 14:03:12mie mi s-a tabacit pielea si nu-mi mai pasa de flatulentele emise de tine dar , ca-ti place sau nu, UE are mari si grave probleme care vad ca NU s-au discutat Nici Acum , cu ocazia celor 60 ani de la constituire, desi ar fi fost momentul cel mai potrivit de schimbat cite ceva asta era raspunsul la postarea INSULTATOARE a lui Hakon ! Cum face asta, dle, de-si sterge postarile si dupa ore bune de la aparitia lor ? iar si-a luat postarea si s-a dus naibii cu ea , cu tot, eu raminind cu o postare ( sau chiar mai multe), a carei rost - prin disparitia insultei lui hak - nu mai e de inteles ! ....buna tactica, nu zic nu ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Martie 2017, ora 14:47
De la: gabigabi2, la data 2017-03-28 14:09:48si, apropo de dna A. Merkel, tocmai ce am citit o stire in care se spunea ca pres. Trump i-a cerut dnei cancelar sa binevoiasca a plati o Datorie catre SUA si NATO pe care o are Germania si dinsa a refuzat, zicind ca-i revoltator Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 30 Martie 2017, ora 14:28
sa mai zica TFListii ca PSD ul sau insusi Dragnea nu-l iubeste si-l protejeaza de necazuri pe don presedinte !
iata cum, o oarescare daravela s-a rezolvat aseara prin conlcluzia dl. ministru Tudorel , instant si , dl. Iohannis s-a dus linistit la culcare ! .....si T F L istii la fel ....si domnu' ambasador american....si serviciile ....si asta e ....ghinion de concluzie ..... Noapte Buna, Romanica , draga mea !
|
Postat pe: 31 Martie 2017, ora 14:12
ptuiiii,........ de MINCINOS Ordinar, Manipulator si Fitilist ....
si Daca exista un Parteneriat Strategic , TREBUIE sustinuta intr-o functie , timp de 12 ANI , o persoana COMPROMISA Total , ca madam Kovesi ? CADEA cerul peste Ro sau America Daca aceasta femeie Dovedita ca a Abuzat de Puterea avuta , era Schimbata ? e SINGURA din aceasta tzara care lupta impotriva coruptiei, cind MULTE dosare au stat in birourile DNA 8-9-10 ani, toate intimplindu-se-n in timpul cit ea lupta din greu cu coruptia, impreuna cu Basescu ? bai, Kakoane - postac de buna- voie si nesilit de nimen ea cu gura ei a Recunoscut ca , NU numai ca n-a scazut coruptia, dar chiar a crescutsi Kovesi NU este o INSTITUTIE , este doar un om care ocupa un timp, o functie ! si , ia sa vedem ce mai spune Manipulatorul sef @H ?ca America sta de paza sa nu se fure in Ro ? futtttu-ti argumentatia ta , idiotule, da' ce'o fi fiind Bechetelu' , da' Rosia Montana , ha ? da' IMIXTIUNEA in treburile Romaniei in ce capitol al acelui Pact intra , postacule ? P.S mai , despre CE sustinere a lui Putin vorbesti ? POTI DOVEDI Tu sau " latrina" , cu adevarat latrina plina de dejectiile nascute din ura si minciuna , de unde te Adapi tu si regurgitezi aici ? si, la urma - urmei, tu NU ai chef si cersesti de la mine antidotul ptr. nesimtirea ta ? si care-i , in acest caz, oftica ta ? ca de ce scriu si eu, aratind cealalta fata a monedei ? oftica-te pina nu mai poti , hakoane, tu si spalatii tai pe creier care # rezistati la bunul- simt al masurii ! . Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 31 Martie 2017, ora 14:23
De la: gabigabi2, la data 2017-03-30 14:28:54sa mai zica TFListii ca PSD ul sau insusi Dragnea nu-l iubeste si-l protejeaza de necazuri pe don presedinte ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
9am_17655 329 mesaje Membru din: 28/09/2016 |
Postat pe: 31 Martie 2017, ora 16:34
De la: gabigabi2, la data 2017-03-31 14:12:09 Ai stabilit tu asta la o ceasca de cafea in fata latrinei ? E mai compromisa Kovesi decat este compromisa toata adunatura care sustine asta ? Decat Dragnea , decat Tariceanu ? Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 1 Aprilie 2017, ora 13:28
citez:
,,Românii târâie de veacuri după ei tinicheaua obiceiurilor necinstite. Explicațiile acestor apucături-șocante pentru occidentali,îndrăgite de băștinași,generatoare de sărăcie și nedreptate-trebuie căutate adânc în trecut,până la începuturile țărilor române. www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/ocaratoarea-mita-is.... Nicio descriere nu se poate apropia de adevăr când este vorba să-i înfățișeze pe slujbașii din Țara Românească. Nemăsurata lor imoralitate,ticăloșia acesta este cuvântul potrivit îndurerează și umple omenirea de silă. Acesta este portretul funcționarilor din țările române făcut la începutul secolului al XIX-lea de Louis Langeron,nobil francez angajat ca ofițer în armata țarului pe parcursul războiului ruso-turc dintre 1806 și 1812. De atunci au trecut 200 de ani,dar felul în care se comportă destui dintre administratorii statului român,de la clasa politică și până la simpli funcționari,poate da impresia că Langeron a trecut ieri prin România. Corupția,nemăsurata imoralitate manifestate de o parte însemnată a locuitorilor de pe aceste meleaguri,consemnate și în toate statisticile (care situează invariabil România în topul celor mai corupte țări din Europa),pare fără leac. Deși accentuat în comunism și exploziv după Revoluție,acest defect nu este,de fapt,caracteristic ultimilor ani,iar izvoarele istorice arată că rădăcinile corupției sunt mult mai adânci și merg în adâncul trecutului vreme de secole. Weekend Adevărul vă propune un drum către originile flagelului care paralizează România,dar și explicații găsite,acum și în alte epoci,de specialiști,de români și străini,privitoare la civilizația corupției aici. În memoriile sale,contele francez Louis Langeron descoperea,acum 200 de ani,o explicație a mentalității locuitorilor de pe aceste meleaguri:Mai înrâuriți de către grecii din Fanar,căci un mare număr se află stabiliți la București,mulți boieri din Țara Românească au josnicia acestora,lăcomia lor,cruzimea lor și,totodată,credința pe care o au ei față de turci. Mărturia e importantă pentru că vine din partea unui străin care n-avea în comun cu românii decât faptul că ajunsese aici ca ofițer al unei armate de ocupație (cea rusească). Jurnalul contelui,citat de Neagu Djuvara în Între Orient și Occident. Țările române la începutul epocii moderne,e cutremurător. Langeron era complet bulversat de această lume pe care n-o înțelegea,așa cum occidentalii nu reușesc s-o înțeleagă nici acum. Cuvintele ordine,dreptate,cinste,onoare sunt adesea uitate în Țara Românească. Aici,toate slujbele se cumpără,adică se plătește dreptul de a săvârși orice crimă fără a fi pedepsit. Fiecare slujbă,în scurt timp,îl îmbogățește pe cel care o cumpără,dar,după un an,trebuie s-o părăsească sau s-o lase altuia căci încă un abuz al acestei cumplite cârmuiri (n.r. fanariotă) este ca un slujbaș să nu stea niciodată mai mult de un an într-o slujbă,oricare ar fi ea;atunci vine la București,unde se dedă unui lux neînfrânat și de prost-gust,risipește la iuțeală rodul jafurilor sale și,după doi ani de stat degeaba,mai cumpără o slujbă,se îmbogățește din nou de pe urma ei,ca să vină iar în capitală și să trăiască tot pe picior mare. Acesta este cercul vicios al boierilor din Țara Românească,explica Langeron. După cum se poate constata,într-o formă sau alta,sistemul s-a perpetuat până azi. Perplexitatea francezului nu diferea cu nimic de stupefacția care-i încearcă acum pe vestici când iau contact cu aparatul birocratic al României,dar și cu clasa politică (la vremea respectivă,alcătuită din boieri autohtoni și venetici mai ales greci). Caracterizarea făcută de Langeron arată,deopotrivă,de unde a pornit România și,în același timp,rădăcina multora dintre obiceiurile care mai pot fi întâlnite uneori și azi în administrația de stat:Prăzile,furturile,cruzimea slujbașilor munteni nu sunt o taină pentru nimeni și nici măcar ei nu caută să le acopere în vreun fel. Cumpărarea proceselor,confiscarea grânelor nu sunt decât mijloace oarecare,folosite mereu,dar de mică însemnătate. Există altele,mult mai bune,care nu sunt niciodată uitate. Prețul funcțiilor depinde de cât se poate fura Cum mergeau lucrurile la 1800? Ca și acum. Unitatea administrativă era județul. Fiecare județ avea un șef atotputernic,atunci numit oficial ispravnic (acum,ironic,baron). În funcție se ajungea prin corupție (mită,nepotism,trafic de influență),iar apoi micii satrapi înstăpâniți acolo își organizau propria structură prin care furau resursele zonei pe care o controlau. Plângerile aveau șanse minime de izbândă. Așadar,Langeron despre Muntenia la 1812: Țara este împărțită în județe,fiecare județ fiind cârmuit de un administrator,numit,ca și în Rusia,ispravnic. Aceste dregătorii au prețuri,mai mari sau mai mici,după veniturile pe care le pot aduce boierilor care le cumpără de la membrii Divanului. Ispravnicii aceștia sunt adevărați despoți în jurisdicțiile lor și nu se tem că li se va cere socoteală,căci aceasta nu se întâmplă niciodată,sau că vor fi pedepsiți,căci nici aceasta nu se întâmplă,deoarece superiorii pot fi cumpărați. Asemănarea cu modul în care actualii baroni (nu) dau socoteală pentru ilegalitățile comise e grăitoare. Iau,fără rușine și chiar fără să se ferească,de la fiecare țăran,grânele,vitele,banii. Fiecare familie trebuie să plătească la Divan o dajdie oarecare:ispravnicul o face de două ori,de patru,de zece ori mai mare și împarte suma cu membrii Divanului. Dacă țăranul se încumetă să se opună sau să se plângă de aceste jecmăneli,este întemnițat,ruinat,bătut și schingiuit în așa fel încât,adesea,moare în chinuri sau,când călăii sunt și mai cruzi,omul se uită cum îi sunt schingiuiți nevasta și copiii. (...) Cel mai neînsemnat loc de ispravnic aduce 7-8.000 de ducați pe an,explica francezul mecanismul prin care guvernul fura cot la cot cu baronii timpului. Iată cum descria Langeron și Ministerul de Interne care trebuia să asigure ordinea și dreptatea în țară:Șeful poliției din București se numește agă. Uneori,el este cel ce-i ocrotește pe hoți,cel care ascunde prada,iar treburile acestea cinstite îi aduc vreo 15-20.000 de ducați pe an. Spătarul ține o armată de arnăuți ca să urmărească și să prindă tâlharii ce mișună pe drumuri și în păduri:dar tocmai arnăuții sunt cei ce fură și ucid,iar câștigul îl împart adesea cu spătarul. Dacă treburile merg bine,acesta poate câștiga 15.000 de ducați într-un an. Judecătorii sau logofeții deschid procese,civile sau penale,sau scornesc cine știe ce fărădelege pe socoteala oamenilor bogați ca să-i despoaie de avutul lor.... Precursorii baronilor politici de azi Destui istorici sunt de acord că acest flagel al corupției a venit pe meleagurile noastre dinspre Bizanț și i-a avut,ca principali factori patogeni,pe grecii emigrați de acolo după cucerirea cetății de către turci,în 1453. Lucrurile s-au deteriorat ireversibil după 1700,odată cu înscăunarea fanarioților. Nu mă tem nici de bănuiala că aș întrece măsura,nici de învinuirea că aș ponegri de voi spune că nu se află pe fața pământului un neam de ticăloși mai mârșavi decât fanarioții,observa Langeron. Cu toate acestea,nu toți fugarii din Constantinopole și nu toți domnitorii fanarioți au fost rău-intenționați. Unii au adus un plus de cultură în țările române. Câțiva inspirați de iluminism au inițiat reforme. Pentru că au venit prea târziu și au fost izolate,aceste eforturi s-au dovedit însă inutile:corupția devenise deja un mod de trai în țările române. În prima jumătate a secolului al XVIII-lea,domnitorul fanariot Constantin Mavrocordat a încercat să introducă salarizarea slujbelor. Rezultatul:funcționărimea a încasat atât salariul,cât și așa-numitul havaiet,adică tot soiul de plocoane și bacșișuri,obicei perpetuat până în zilele noastre... Ceva mai târziu,un alt domnitor fanariot cu bune intenții,Alexandru Ipsilanti (poate singurul care a plecat de la domnie mai sărac decât venise),a încercat,la 1775,o anumită descentralizare și limitarea,fie și parțială,a puterii ispravnicilor în teritoriu. S-au fondat,în această reformă judiciară,instanțe pentru fapte penale,pentru treburi civile și pentru cele comerciale. S-au înființat tribunale civile și în județe,dar totul a rămas,ca de obicei,de decor,pentru că ispravnicii au controlat mai departe tot ce mișca în teritoriile pe care le stăpâneau. Se poate spune,din acest punct de vedere,că ispravnicii din secolele XVIII-XIX au fost precursorii baronilor politici care controlează acum județele României. Între ciubucuri și marea corupție Flagelul necinstei urmărește destinul României ca un fir roșu de-a lungul secolelor până în zilele noastre. De la găinăriile mărunte ale cetățenilor de rând,obișnuiți să trăiască din mici învârteli mai degrabă decât din muncă onestă,după cum observa filozoful Dumitru Drăghicescu la 1900,și până la elitele politice și intelectuale legate ombilical de afacerile cu statul,oportunismul e adevăratul brand de țară al României. Nici măcar a doua jumătate a secolului al XIX-lea,cea lăudată de istorici și solidificată în memoria populară ca o perioadă glorioasă,de renaștere și reforme,n-a fost scutită de gravele scandaluri de corupție. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza,domnitorul Unirii,erou popular intrat în legendă chiar ca luptător pentru dreptate (ocaua lui Cuza),a fost,în realitate,una generatoare de corupție extremă. Domnitorul se înconjurase de un cerc de așa-ziși afaceriști o camarilă cu care storcea finanțele țării. În ajunul căderii lui Cuza,deputatul Constantin Boerescu prezenta,de la tribuna Parlamentului,probe zdrobitoare ale unui jaf al bugetului care poate avea corespondent doar în zilele noastre. Jaful în vremea lui Cuza Mercurialul șpăgii:vrei la vamă,dai mai mult Dionisie Fotino,grec aflat în slujba boierului Dinu Filipescu,a scris în jurul anului 1820 o lucrare cu numeroase statistici. Printre altele,Fotino consemna senin veniturile dregătorilor,precum și mercurialul șpăgilor care asigurau cumpărarea funcțiilor în Țara Românească:prefectura din Dâmbovița costa 4.000 de lei,cea din Ialomița 3.000 de lei,cea din Nucșoara 4.000 de lei,cea din Câineni 14.000 de lei (zonă de graniță cu Transilvania,vama fiind până în zilele noastre un loc foarte râvnit de funcționari). În schimb,vornicul din Țara de Sus aduna o avere de 53.500 de lei pe an,iar cel din Țara de Jos 63.000 de lei. Pe lângă aceste ciubucuri,mai intra și salariul oficial,de la stat,de 500 de lei pe lună. Armata română,o lume a corupției Ca și acum,imaginea României în general era,în prima parte a secolului trecut,cea a unei țări profund corupte. Bine informat asupra situației din țara noastră de către serviciile speciale germane,dictatorul Adolf Hitler avea,conform secretarei sale particulare,Christa Schroeder,o părere foarte proastă despre România. Prin contrast cu mareșalul Ion Antonescu,ceea ce se întâmpla în țară căpăta o culoare și mai întunecată:Hitler admira mai ales caracterul corect și incoruptibil al lui Antonescu,calități ce contrastau puternic cu metodele și uzanțele dragi compatrioților săi. Singurul reproș pe care i-l aducea era lipsa de fermitate în conducerea afacerilor interne ale țării sale. Armata română era,în opinia lui Hitler,o lume a corupției și a trădării. În 3,4,8 și 10 ianuarie 1866,după cum descrie Alex Mihai Stoenescu în Istoria loviturilor de stat din România,Boerescu,asumându-și toate riscurile într-un regim cezarist precum cel instituit de Cuza,a vorbit despre modul în care domnitorul amânase abuziv intrarea în vigoare a noului Cod Civil,pentru ca mai mulți cetățeni străini să dobândească proprietăți în România,după ce mituiseră camarila domnitorului. Monopolul fabricării măsurilor și greutăților le fusese încredințat pe ascuns,fără licitație,cetățenilor străini Lemaître și Bergman,iar statul român se obliga să-i despăgubească dacă nu-și vindeau toată marfa! Monitorul Oficial,fabricile de armament,amenajarea albiei pentru râul Dâmbovița,construirea unor șosele toate se făcuseră fără licitații,la prețuri exorbitante pentru stat,de cele mai multe ori spre beneficiul unor străini aflați în legătură cu camarila. Pare imaginea unui jaf generalizat. Toate aceste acte de corupție au sleit finanțele statului și au introdus cu întreaga sa forță sistemul birocratic,concluzionează Stoenescu. În contextul realităților din 2013,remarca făcută de Cuza după abdicarea sa forțată spune totul despre continuitatea în rău a clasei politice românești,acum și întotdeauna. M-ar fi răsturnat de mult partidele dacă aș fi fost aspru cu toți care pradă țara,căci afară de câteva excepții onorabile,dar netrebuincioase în lucrările țării,ceilalți nu caută în drepturile pe care le cer decât mijlocul de a despuia țara este afirmația lui Cuza citată de istoricul Maria Georgescu,care concluziona:Avea convingerea realistă că nimeni nu-i putea fi credincios în România acelor timpuri,dacă nu era interesat. Ca urmare,a cultivat și tolerat în jurul său,mai ales în ultimii ani de domnie,o camarilă formată din profitori de tipul lui Liebrecht,Docan,Pisoschi ș.a.. Carol al II-lea,personificarea necinstei Nici venirea lui Carol I n-a scutit țara de astfel de episoade. Cazul construcției căilor ferate este cel mai scandalos dintre actele de corupție care au slăbit România. Presa vremii gemea de anchete și dezvăluiri în privința felului în care mai ales liberalii se abonau la contractele cu statul și manipulau legile în așa fel încât să obțină beneficii maxime. Personificarea corupției interbelice a fost însă,în România,regele Carol al II-lea. Acesta a fost adevăratul inventator al multora dintre practicile de sifonare a banilor publici de astăzi. Înconjurat de o clică de afaceriști,monarhul care a condus țara între 1930 și 1940 s-a dovedit de o lăcomie greu de imaginat. Actele sale de corupție au ruinat bugetul,au frânat dezvoltarea țării și au slăbit foarte grav capacitatea de apărare a României exact înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Răsuflarea otrăvită a Bizanțului Sofisticata civilizație bizantină,descendentă a celor mai importante culturi ale antichității europene cea greacă și cea romană a cucerit fără nicio problemă mintea și sufletul populațiilor cu care a intrat în contact,inclusiv pe invadatorii turci. Problema este că,odată cu preluarea culturii,a organizării și a stilului de viață ale celei mai evoluate societăți existente la acea dată,aceste popoare (între care și locuitorii de la nordul Dunării) și-au însușit și moravurile care au dus la căderea Imperiului Bizantin. Fluxul grecesc către țările române Pe meleagurile românești,corupția și discordia ar fi ajuns la pachet cu religia ortodoxă,cu elementele de civilizație bizantine și,mai apoi,cu emigranții greci refugiați după căderea Constantinopolelui. Aici,momentul de cotitură pare să fi fost decizia domnitorului Nicolae Alexandru,al Țării Românești,de a renunța la catolicism în favoarea ortodoxiei. Dictată de interese politice (obstrucțiile regelui ungar,care era și suzeranul domnitorului român,în legăturile acestuia din urmă cu papalitatea),alegerea de atunci avea să influențeze decisiv și pentru vecie traiectoria țărilor române. A fost momentul în care românii s-au legat de bizantini și de grecii care conduceau acest stat,renunțând la tutela spirituală a Occidentului. Nicolae Iorga (marele istoric avea chiar el origini grecești) menționa,în Bizanț după Bizanț,că marile familii bizantine nu s-au stins după ocuparea Constantinopolelui de către turci,la 1453,ci unele dintre ele s-au refugiat în Țara Românească și Moldova,singurele ținuturi ortodoxe rămase la acea dată încă neocupate de turci. Ulterior,domnitorii români au devenit mari ocrotitori și finanțatori ai mănăstirilor ortodoxe de pe întinsul fostului Imperiu Bizantin (această situație s-a menținut până la ridicarea Rusiei ca mare putere). În sfârșit,de la începutul anilor 1700,odată cu startul epocii fanariote,acest flux grecesc dinspre Constantinopole către meleagurile românești a devenit aproape sufocant. Timp de un secol,la nivelul clasei conducătoare s-a realizat o contopire între elementul grec și cel autohton. Boierii erau încântați să-și căsătorească odraslele cu educații venetici veniți din Fanar,iar grecii scăpătați dornici să parvină. Hospodarii greci sunt oameni intriganți Dumitru Drăghicescu îl cita,în Din psihologia poporului român,pe Adam Neale,călător englez la începutul secolului al XIX-lea:Hospodarii greci sunt oameni intriganți,de rea-credință și necinstiți. După ce petrec mai multe luni târându-se josnic pe la curtea vizirilor turci,după ce câștigă pe aceștia prin mulțimea darurilor și a lingușirilor,învingând pe toți rivalii lor prin mijlocirea calomniei și vorbelor de rău,ajung să fie numiți mai întâi dragomani la curte (n.r. în Istanbul) și apoi guvernatori în Moldova și Valachia. Ei plecau la domniile lor ciuruiți de datorii făcute pentru ca să conrupă pe membrii divanului turc,înconjurați de o mulțime de rude leșinate și de trântori morți de foame,și despoaie pe bieții țărani spre a-și îngrășa pe creaturile lor. La aceeași concluzie au dus și cercetările istoricului Neagu Djuvara,sistematizate în lucrarea Între Orient și Occident. Țările române la începutul epocii moderne. Strică toate lucrurile bune și adaogă legi rele Există documente care arată că domnitorii pământeni de dinaintea perioadei fanariote au sesizat influența nefastă. Într-un hrisov dat la 1630 de Leon Tomșa (domn al Țării Românești între 1629 și 1632) și copiat de Radu Leon (domnitor al Țării Românești între 1664 și 1669) erau acuzați emigranții veniți din Constantinopole:Văzând atâta sărăcie și pustiire a țării,căutat-am Domnia mea și cu tot sfatul țării ca să aflăm de unde cad acele nevoi pe țară,și aflatu-s-a și s-a adeverit că toate nevoile și sărăcia încep de la grecii streini,care amestecă domniile și vând țara fără milă și o precupețesc pe camete asuprite,și dacă vin aici în țară,nu socotesc să umble după obiceiurile țării,ci strică toate lucrurile bune și adaogă legi rele și asupritoare și unele slujbe (dări) le-au mărit și le-au ridicat fără seamă pe atâta grecime ca să-și plătească ei camătă lor. Încă și multă altă înstrăinare a arătat către oamenii țării,nesocotind pe nici un om de țară,înstreinând oamenii despre domnia mea,cu pisme și cu napăsti,și asuprind săracii fără milă și arătând vrăjmășie către toți locuitorii țării. Oameni străini nouă cu năravurile cele rele În baza acestui rechizitoriu,Leon Tomșa a decis,printre altele,expulzarea boierilor și a negustorilor greci din țară,cu excepția grecilor căsătoriți cu pământence și așezați în țară. Matei Basarab îi acuza pe aceiași greci din fostul Imperiu Bizantin într-un document din 1639 în care limita posibilitatea de a se scoate avuțiile de pe terenurile mănăstirești cu destinația lăcașurilor de la Muntele Athos:Mitropoliții și domnitorii țării,oameni străini nouă,nu cu legea sfântă,ci cu neamul,limba și cu năravurile cele rele,adică grecii,cari spurcându-și mâinile lor cu ocărâtoarea mită,sub vicleana taină începuse a vinde și a cârciumări sfintele mănăstiri ale țării și lavrele domnești,a le supune metoace dajnice altor mănăstiri de prin țara grecească și de la Sveta Gora (n.r. Muntele Athos),făcându-le hrisoave de închinăciune fără de știrea sfatului și fără de voia soborului. La 1711,în țările române începea oficial epoca fanariotă,perioadă de peste 100 de ani în care Moldova și Țara Românească au avut domnitori greci aleși de sultan din cadrul comunității elene din cartierul Fanar,din Constantinopole. Corupția și hoția au căpătat proporții înspăimântătoare,iar principatele române au devenit,în scurt timp,cele mai vitregite regiuni din Europa creștină. Toate veniturile acestor țări erau trimise la Constantinopole,fie sub formă de plocoane și tribut,fie pentru a umple sipetele domnitorilor greci și ale rudelor lor. Spolierea,remarcată de toți călătorii străini,a fost totală timp de un secol. La 1863,când Alexandru Ioan Cuza a decis secularizarea averilor bisericești,nu mai puțin de o treime din suprafața arabilă din Moldova și Țara Românească aparținea bisericii,iar suprafețe care însumau o șeptime din teritoriul principatelor erau închinate grecilor,prin intermediul mănăstirilor,iar veniturile erau scoase din țară. Din acest motiv,călugării greci au complotat,încercând să-l asasineze pe Cuza. După ce petrec mai multe luni târându-se josnic pe la curtea vizirilor turci,grecii ajung să fie numiți mai întâi dragomani la curte (n.r. în Istanbul) și apoi guvernatori în Moldova și Valachia. Ei plecau la domniile lor ciuruiți de datorii făcute pentru ca să conrupă pe membrii divanului turc,înconjurați de o mulțime de rude leșinate și de trântori morți de foame,și despoaie pe bieții țărani spre a-și îngrășa pe creaturile lor.Adam Neale,călător englez,la începutul secolului al XIX-lea Cuvintele ordine,dreptate,cinste,onoare sunt adesea uitate în Țara Românească Aici,toate slujbele se cumpără,adică se plătește dreptul de a săvârși orice crimă fără a fi pedepsit.Louis Langeron,conte francez,la 1812 Putreziciunea unui imperiu,respirată prin civilizație Dumitru Drăghicescu a descris plastic,în Din psihologia poporului român,influența grecilor asupra acestei părți a Europei:Împărăția bizantină fu pentru otomani,care o cuceriră,ceea ce a fost mantaua lui Nessus pentru Hercule. Putreziciunea morală a acestui imperiu,îmbătrânit și intrat în descompunere,crea o atmosferă necurată,vicioasă,pe care o respiră în Constantinopol,de la începutul ei,noua formațiune politică a otomanilor. S-ar părea că Mahomed al II-lea cucerise orașul nepotrivit:Respirând și asimilând această atmosferă,turcii și imperiul lor se otrăviră,din cele dintâi timpuri,cu spiritul de corupție,de intrigă,de delațiune și trădare,care predomnea de veacuri pe malul Bosforului. Grecii rafinați în arta înșelăciunii,a amăgelei și a corupției nu putură să se păstreze la Constantinopole decât prin corupție și prin desfășurarea unui spirit rafinat de discordie,de lingușire și de intrigă. Sistemul de corupere,desăvârșit de bizantini Cunoscutul sociolog și filozof român identifica în Biserica Ortodoxă principala pârghie prin care s-a răspândit corupția:Îndeosebi scaunul Patriarhiei ecumenice,singura unealtă de precumpănire ce mai rămăsese grecilor din toată mărirea lor căzută,deveni mărul discordiei,ocazia intrigilor și a corupției turcilor ce se urmă din partea grecilor doritori să-l ocupe. Această ocazie dezvoltă la turci gustul de a se lăsa să fie cumpărați cu sume de bani. Sistemul de corupere a marilor funcționari,al femeilor Sultanului și a Sultanului chiar,fu dezvoltat și dus la desăvârșire de bizantini. De veninul acestui spirit de vânare morală a suferit și suferă cu atât mai mult azi Imperiul Otoman (n.r. la începutul secolului trecut,împărăția turcească încă mai exista). Decăderea lui se trage de acolo și pieirea lui nu va veni din altă parte. Boala cronică,care ține pe acest bolnav perpetuu pe patul său,este intoxicarea cu putreziciunea morală a vechiului Bizanț,scria Drăghicescu. De aici,Drăghicescu intuia o spirală a flagelului care a învăluit rapid România:Neapărat că sistemul corupției dezvoltat la Constantinopole nu putea să nu aibă urmările lui firești și asupra legăturilor ce se stabiliseră de curând între Poartă și țările române. Situația,în acestea din urmă,devenise așa încât intrigile și luptele pentru domnie nu mai aveau niciun frâu. Pețitorii la domnie se întreceau între ei cu pungile de bani,pentru a cumpăra protecția și favoarea,fie a vizirilor sau a femeilor influente de la palat,fie chiar a Sultanului. Apucăturile turcilor primeau foarte bine concurența candidaților la domnie. Pungile cu bani și darurile erau bine văzute,bine primite și își aveau efectul. Lăcomia turcească,ațâțată de corupția grecilor,nu mai avea ea însăși nici un frâu. Dincolo de orice urmă de tăgadă este că principalele elemente care au subminat,în ultimele patru secole de viață,Imperiul Bizantin au fost corupția,dezbinarea și trădarea. Acestea ajunseseră atât de adânc înrădăcinate în nobilimea bizantină încât n-au încetat nici măcar în fața primejdiei supreme,când Mahomed al II-lea începuse asediul Constantinopolului,și n-aveau să se oprească nici mai târziu,după cucerirea cetății. Familiile bizantine au continuat cu furie lupta pentru scaunul Patriarhiei ecumenice și pentru favorurile noilor stăpâni. Spătarul ține o armată de arnăuți ca să urmărească și să prindă tâlharii ce mișună pe drumuri și în păduri:dar tocmai arnăuții sunt cei ce fură și ucid,iar câștigul îl împart adesea cu spătarul.Louis Langeron,conte francez,la 1812 Cârmuirea,adevărata nenorocire a acestui ținut frumos Măcar în ceea ce privește mărturiile străinilor,aceștia nu par să aibă dubii în ceea ce privește sursa mentalităților păguboase înrădăcinate în părțile noastre. La 11 iunie 1798,cetățeanul Parrant,trimis al Republicii Franceze ca viceconsul în Moldova,îi remitea ministrului de Externe Talleyrand un raport amănunțit despre starea de lucruri din această provincie. Francezul era fermecat de frumusețea locurilor și de bogăția naturii,dar dezgustat de cei care conduceau. O formulă avant la lettre a atât de cunoscutei ziceri moderne Țară frumoasă,păcat că-i locuită!. Trebuie să spunem că aici întâlnim două păcate mari,care,orice ai face,se vor împotrivi mereu înfloririi la care ținutul acesta frumos ar putea să ajungă ( ). Cele două păcate sunt cârmuirea,care,prin natura ei,este o adevărată nenorocire,și depopularea,urmarea nefericită a celei dintâi,scria Parrant,citat de Djuvara în Între Orient și Occident. Țările române la începutul epocii moderne. Nicio noutate:la începutul mileniului trei,ocârmuirea rămâne adevărata nenorocire a României,iar directa consecință a acestor conducători ticăloși este depopularea țării:peste 3,5 milioane de locuitori,adică aproape 17% din populație,au părăsit România în ultimul deceniu. Spiritul public distrus al românilor Provincia aceasta are și un stăpân,însă un stăpân străin,care o jefuiește,care este silit s-o jefuiască și să facă acest lucru cu o grabă necrezut de mare. Miniștrii de lângă el știu să facă întocmai ce face el. Toți slujbașii au grijă să le urmeze pilda,încât întreaga cârmuire nu este altceva decât un jaf;toți membrii ei sunt niște lipitori dornice să sugă ultima picătură de sânge a unor mulțimi vlăguite,descria francezul. Din trei în trei ani,o nouă legiune de astfel de vampiri ajunge în Moldova,săraci cu toții,amărâți și,din trei în trei ani,pleacă de aici încărcați de aur și de bunuri,lăsând după ei doar amintirea necazurilor și gustul pentru o nepotolită lăcomie pe care vrednicii lor urmași o vor arăta negreșit,le povestea Parrant,uluit,concetățenilor săi francezi. Un alt străin,William Wilkinson,consul general al Angliei în Principate,descria înrâurirea acestei exploatări asupra obiceiurilor pe care le-au deprins locuitorii de aici:Nici unul din evenimentele care au înrâurit existența politică și au distrus spiritul public al moldovenilor și al valahilor n-a fost atât de dezastruos ca sistemul de politică introdus de grecii din Fanar ajunși în fruntea Principatelor. Wilkinson manifesta un spirit analitic aproape impersonal:Umiliți,înjosiți și asupriți așa cum sunt grecii de când nu mai sunt un neam,civilizația lor a decăzut și ea pe măsură ce au crescut greutatea și barbaria jugului ce-i apasă. Astfel,pe nesimțite,s-au învățat cu ticăloșia și supunerea slugarnică. Prefăcătoria și minciuna au devenit trăsăturile cele mai caracteristice ale fizionomiei lor morale;în sfârșit,gravitatea împrejurărilor în care se află tot timpul i-a obișnuit,treptat,cu tot ce-l poate înjosi și umili pe om. Șeful poliției e cel care-i ocrotește pe hoți și ascunde prada. Louis Langeron,conte francez,la 1812 De unde vine civilizația hoției? În România,a patra cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană,conform studiului Transparency International pe 2012,e greu de găsit un specialist în corupție. Oamenii de știință încep dialogul cu un avertisment sincer:N-am studiat domeniul. E un paradox:ne lovim zilnic de această plagă,vorbesc străinii,vorbim și noi,ne afectează viața de zi cu zi,dar puțini sunt cei care au pus-o sub lupa științei.Sociologul Constantin Schifirneț,profesor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice la SNSPA și blogger Adevărul,găsește explicații interesante pentru particularitățile ticăloșiei seculare a funcționarului român. Există un context geopolitic favorizant,care a împins mentalitățile către această stare de lucruri. În primul rând,țările române n-au avut niciodată alte teritorii sub ocupație,care să asigure capital din exterior. Miza a fost,permanent,această resursă internă limitată,mai mereu sub presiune externă. De aici,lupta pentru accesul la buget. Acesta este,prin tradiție,unica sursă sigură de îmbogățire în România. În plus,secole de-a rândul,pacea și funcțiile s-au cumpărat în țările române. Asta creează un obicei,spune Schifirneț. Totul pleacă,până la urmă,de la structura statului român:Această mentalitate ține de cadrul instituțional. România nu a avut și nu are o birocrație reală,în înțelesul celei occidentale,al celei franțuzești,ca să fim exacți,pentru că noi de acolo ne-am inspirat. Corupția nu e un fenomen românesc,ține să precizeze profesorul Schifirneț,dar aici amploarea e accentuată de niște factori locali. Timpul avut la dispoziție de România a fost,întotdeauna,scurt. Noi,ca stat,n-am fost lăsați niciodată să ducem un proiect până la capăt. Și asta a afectat mentalitatea colectivă,explică sociologul. Pentru a evolua și maturiza,o societate are nevoie de perioade de timp în care să existe continuitate,stabilitate,pace,o anumită predictibilitate a viitorului. România n-a avut niciodată la dispoziție aceste răgazuri. În scurtele intervale dintre războaie,invazii sau crize economice,conducătorii țării noastre s-au concentrat pe marile proiecte naționale:independența,întregirea teritorială. Proiectul reformei interne,acela al emancipării populației și al progresului civilizației,a fost lăsat în plan secund. Catolicii s-au autoreformat moral Istoricul Marius Diaconescu,profesor la Facultatea de Istorie a Universității București și specialist în istorie medievală,spune că nu cunoaște vreo mărturie documentară care să vorbească despre cinstea și respectul față de legi al locuitorilor de pe aceste meleaguri,cu o singură excepție:perioada lui Vlad Țepeș. Diaconescu explică instituționalizarea corupției și perpetuarea de-a lungul secolelor prin lipsa autorității:Documente și mărturii ale vremii atestă că,în perioada lui Vlad Țepeș,legea chiar era respectată în Țara Românească. Există o legătură cauzală între duritatea cu care domnitorul acesta a sancționat hoția,corupția,trădarea și diminuarea acestor fenomene. De aceea a rămas și legendar în memoria poporului. Sigur,nu vom cădea în capcana clișeelor și a demagogiilor din ultimii ani,însă lucrurile așa au stat atunci,regulile s-au respectat pentru că oamenilor le era frică să le încalce. Soluția pare mai simplă decât ne imaginăm:Cheia spre diminuarea corupției e o atitudine intransigentă a statului în fața tentativelor de a fi eludată legea. Nici în Occident nu a fost altfel până în urmă cu un secol sau două. La rigoarea de acum s-a ajuns tot prin impunerea cu forța a legii. Conștiința s-a format și cu ajutorul pedepselor și al educației. Medievistul acceptă ideea că biserica ortodoxă a jucat și încă joacă un rol neplăcut în perpetuarea corupției și găsește cauze concrete,istorice:Da,patriarhiile ortodoxe sunt afectate,într-un grad înalt,de acest flagel,n-are rost să ne ascundem,știm cu toții acest lucru. Până la un punct,și biserica catolică a avut aceeași problemă cu corupția ca și cea ortodoxă. Diferența a început să se facă în urmă cu aproximativ 4-500 de ani. Începând din secolul al XVI-lea,reforma inițiată de Martin Luther,izvorâtă tocmai din aceste nemulțumiri ale poporului față de practicile bisericii catolice,a pus o presiune foarte puternică atât pe papi,cât și pe cler. Schisma protestanților a obligat biserica catolică să se autoreformeze. Din păcate,în ortodoxism n-a existat o asemenea presiune,iar consecințele se văd. Schimbarea va dura generații Marius Diaconescu ține însă să contreze cu argumente contribuția grecilor în general la răspândirea corupției în țările române. În primul rând,nu trebuie să credem tot ceea ce scriau domnitorii valahi în secolul al XVII-lea. Trebuie să știm că și atunci,ca și acum,era o luptă dură pentru putere. Iar edictele prin care diverși domni îi acuzau pe greci și chiar îi expulzau din țară erau doar justificările unor răfuieli politice. Grecii veneau aici,cumpărau moșii,se căsătoreau aici,ajungeau la dregătorii și chiar la domnie,deveniseră niște competitori puternici pentru boierii autohtoni,care nu vedeau cu ochi buni această concurență. Așa că,în anumite momente,s-au folosit de prilejuri pentru a-și elimina rivalii,spune Diaconescu. Nici fanarioții nu au fost chiar atât de răi,susține Diaconescu. Pentru cei din Fanar,domnia în țările române era o afacere. Veneau aici pentru a-și recupera investiția și pentru a strânge avere. Deci nu aveam la ce să ne așteptăm. Dar să știți că n-au fost toți răi. Pentru țările noastre,care erau izolate din cauza dominației turcești,ei au fost niște legături cu epoca Renașterii din Occident. Erau și oameni învățați care,mai ales în prima parte a anilor 1700,au încercat unele reforme,au inițiat schimbări în acord cu ceea ce se întâmpla în lume. Constantin Mavrocordat a fost unul dintre ei. Apoi,mai târziu,Alexandru Ipsilanti. S-a urmărit descentralizarea,reducerea puterii boierilor,introducerea unor coduri de legi,profesionalizarea funcționarilor. Boierii au fost cei care s-au opus,pentru că nu acceptau să-și piardă privilegiile. Există posibilitatea ca lucrurile să se schimbe? Da,crede Diaconescu,aruncând o privire de-a lungul veacurilor,dar nu radical și nu într-un timp scurt. Un român,bulgar sau grec nu va ajunge niciodată să gândească și să acționeze precum un german sau un suedez. O meteahnă atât de veche precum corupția se va atenua în generații:Prezența României într-un cadru organizatoric larg,precum Uniunea Europeană,va duce,treptat,la impunerea unor reguli care acum încă sunt adoptate doar formal. Sunt factori puternici care acționează concertat pentru schimbarea mentalității. Milioane de români care merg mai ales la muncă sau la studii în Occident iau contact acolo cu o altă disciplină,rigoare,cu o altă mentalitate. Unii o adoptă și se se întorc aici. Este și o presiune legislativă puternică,multe dintre legile impuse acum de Uniunea Europeană vor sfârși prin a fi însușite de români,indiferent de opoziția de moment a clasei politice. Dar ameliorarea aceasta va dura generații. Există o legătură cauzală între duritatea cu care Vlad Țepeș a sancționat hoția și diminuarea acestui fenomen. Regulile s-au respectat de frică.Marius Diaconescu,istoric Secole de-a rândul,pacea și funcțiile s-au cumpărat. Asta creează un obicei. În plus,România n-a avut și nu are o birocrație reală.Constantin Schifirneț,sociolog La noi,de la vlădică la opincă,toată lumea fură. Și de aceea și copiii fac la fel! Iar dacă nimeni nu mai are moralitate,nu mai au nici copiii. ( ) La noi,ideea de a șmecheri e considerată nu doar normală,dar aproape o datorie! Copiii ăștia sigur că trișează,pentru că ei sunt necinstiți din educație!Neagu Djuvara,istoric Djuvara:Să se pună accentul,în școala primară,pe cinste! Djuvara spune că,în această tristă consevență a poporului român,a existat o ruptură mai recent,tot sub influența Occidentului de care-și leagă speranțele și Diaconescu. Veacul al XIX-lea a fost unul destul de fericit. La începuturile României,de la 1859 și chiar mai devreme,odată cu ultimii domni pământeni din țările române,Ion Sturdza și Grigore Ghica,lucrurile au început să se schimbe aproape miraculos. Sub influența Occidentului,care la vremea aceea însemna Franța,a ideilor născute acolo,partea intelectuală a boierilor noștri,negustorii bogați intrați în contact cu civilizația de acolo au dat tonul unei reforme a mentalităților. Într-un interviu acordat anul trecut pentru Weekend Adevărul,Djuvara menționa că această mentalitate de hoți a românilor a fost încurajată de comunism și de cei care l-au continuat după 1990. Istoricul găsea cauza și oferea și soluția pentru remedierea acestei catastrofe. Am să vă spun un lucru supărător:la noi s-au dezvoltat mai rău decât oricând,în ultimii 60 de ani de comunism,hoția,trișarea,minciuna! La noi,de la vlădică la opincă,toată lumea fură. Și de aceea și copiii fac la fel! Iar dacă nimeni nu mai are moralitate,nu mai au nici copiii. Istoricul are și o sugestie pentru Traian Băsescu:Dacă aș fi președinte al Republicii,aș face o mare adunare de învățători și aș spune că pentru 10-20 de ani să se pună accentul,din școala primară,pe cinste! La noi,ideea de a șmecheri e considerată nu doar normală,dar aproape o datorie! Copiii ăștia sigur că trișează,pentru că ei sunt necinstiți din educație. Pentru termen lung,trebuie să schimbăm mentalitatea,încă de la școala primară. Să-i învățăm că una din cele 10 porunci este «să nu furi»!. Ca să supraviețuiască,țăranii au furat Decăderea moravurilor în România s-a accelerat odată cu instaurarea comunismului,după 1945. Nu numai Neagu Djuvara depune mărturie. Pictorul Ștefan Câlția (71 de ani) disecă boala societății românești cu puterea analitică a intelectualului care a urmărit,pe de plin conștient,procesul de degradare. Unul dintre programele cu care au venit aici cei care s-au instaurat în 47 a fost acela de a distruge elitele,de la cei de sus,până la cei din sat. Toți și-au declarat proprietățile,iar cine a fost harnic a fost scos din sat,înnebunit și terminat,a explicat Ștefan Câlția într-un interviu publicat în acest an în Weekend Adevărul. Puterea exemplului furnizat de Câlția este grăitoare:În 64,am fost profesor de desen în satul Șercaia,lângă Făgăraș. Alt lucru impus de comuniști,lucru care a distrus satul,a fost colhozul. Colhozul însemna următorul lucru:locul unde eu am învățat prima dată să fur. În satul meu,fiind un sat pe coastă,străzile erau cu sens unic,pentru că veneau care multe cu bucate în sus și în jos și voiau să evite să se întâlnească pe drumul acela îngust. În satul acesta,cuiva i-a venit ideea asta teribilă:aduceam apă acolo,la arie,unde treierau oamenii. Nimeni nu s-a mirat de ce cărăm atâta apă. De fapt,deșertam damigeana și o umpleam cu grâu și mergeam acasă și o răsturnam. Lângă lăzile alea goale în care se ținea grâul cu ani în urmă,noi reușisem să strângem o grămăjoară de grâu și eram fericiți. Eram prima dată fericiți că am furat! De atunci încoace,țăranii,ca să supraviețuiască,au tot furat. Și deveniseră niște hoți de pe propriul pământ. România,locul 25 din 28 în UE Conform indexului corupției din 2012 întocmit de organizația Transparency International,România ocupă locul 29 din 43 de țări europene monitorizate. Cel mai bine la acest capitol stau țările nordice Danemarca,Finlanda,Suedia,Norvegia și Elveția,iar cel mai prost cele ex-sovietice,balcanice și caucaziene. Dintre ultimele 15 țări în această ierarhie,11 sunt ortodoxe,două musulmane,una catolică și Bosnia,musulmano-ortodoxă (peste 80 la sută). În clasamentul Uniunii Europene (inclusiv Croația),România ocupa anul trecut locul 25 din 28,fiind mai curată decât Italia,Grecia și Bulgaria. Indexul corupției este întocmit de Transparency International pe baza unui complex de indicatori furnizați de 13 instituții independente." fuck you! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 1 Aprilie 2017, ora 13:44
De la: 9am_17655, la data 2017-03-31 16:34:39De la: gabigabi2, la data 2017-03-31 14:12:09 ai Inviat, madam ? DA, e mai COMPROMISA si e definitiv si irevocabil ! dar NU eu am Stabilit asta, ci chiar Ambasadorul Klem atunci cind s-a dus la o " cafea" la dl. Mininstru Tudorel , caci daca nu ar fi fost asa, nu trebuia / nu avea de ce sa intervina ! faptul ca si americanu' si bruxellul au o "treaba " cu Luluta si o CONSERVA, inseamna ceva desi voua nu va spune nimic insistenta lor ciudata - asa cum vi se-ntimpla de obicei, de fapt !P.S si ca sa te linistesc si sa nu intri-n vrie, am sa-ti spun ca DA, PSD .ul trebuie sa se renoveze din temelii daca vrea sa mai guverneze ....la fel si acel surogat de-si zice PNL ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 1 Aprilie 2017, ora 14:10
De la: gabigabi2, la data 2017-03-31 14:12:09ptuiiii,........ de MINCINOS Ordinar, Manipulator si Fitilist .... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 1 Aprilie 2017, ora 14:23
eu nu inteleg cum - in cognitia voastra cu care va laudati - nu va dati seama ca Insistind a Asculta doar o singura parte....ca a dori Disparitia oricarei Alte Voci care sa spuna altceva decit cea sustinuta de voi si cei de la care va preluati parerile, inseamna COMUNISM ? ca asta facea si el : era doar o "dreptate" si o "democratie " si o singura Voce autorizata si Cine nu se conforma era un dusman al poporului care trebuia blamat, insultat, abuzat , decazut din drepturi....adica, Exact ce faceti voi, cu precadere Tartorul cu mintea zburatacita: Hakon ! asa ca atunci cind mai treceti la atacuri suburbane si denigratoare la adresa mea sau a altora , ginditi- va bine Pe Cine Slujiti ! |
|
Postat pe: 4 Aprilie 2017, ora 19:35
De la: gabigabi2, la data 2017-04-01 14:23:39 Esti de toata jena , citeste ce scrii pe acest forum la politice , macar de la momentul Ordonanta 13 , cred si eu ca aproape nimeni nu mai vrea sa socializeze cu tine , dupa asemenea propaganda in favoarea infractorilor , CULMEA , vii si spui ca e Kovesi compromisa . Lol , fa-ti mamaie o introspectie , esti penibila !!! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 5 Aprilie 2017, ora 15:41
De la: 9am_17655, la data 2017-04-04 19:35:15De la: gabigabi2, la data 2017-04-01 14:23:39 madam, eu sunt penibila sau chiar tu ? CE anume , ALTCEVA , am scris la momentul ordonantei decit ca PSD.ul a dat-o-n bara cu felul si momentul in care au dat-o ? tu CHIAR NU CITESTI ce scriu , desi-mi faci reprosuri ? NU INTELEGI ce citesti sau care-i problema ta ? Ordonanta TREBUIA ....intelegi mata ca trebuia data, doar ca au fost total lipsiti de tact si asta a declansat Turbarea Strazii care, ORICUM e turbata de la Colectiv incoace si nu-i trebuie decit o bruma de motiv , ceea ce, in stupiditatea cuiva, i s-a si oferit ? si daca l-ati mai avut si pe Infractorul Sef iesit in strada sa va dea semnal ca-i bine ce faceti, v-ati expandat !P.S ' CULMEA' ? maaaaaadammmmm, CULMEA e ca duduia Kovesi e , intr-adevar , TOTAL COMPROMISA ! ca tu/ voi, TFListii spalati pe creier , Nu vad si nu inteleg , asta-i problema voastra inca de pe vremea cind ii Pupati laba si fundul lui Base' si NU vedeati nimic nefiresc in asta !.....astia sunteti si Nimeni nu va poate face sa intelegeti cit de Stupizi sunteti in Aroganta voastra fudula de om ' scolit" ! si-ti repet ca sa-ti intre bine-n cap : d'aia NU mai sunteti votati mai mult d'un 20% , ptr. ca sunteti Obraznici, Nesimtiti si lipsiti de orice Respect ! ai INTELES ? |
|
Postat pe: 5 Aprilie 2017, ora 16:05
si, pssssst : tu nu vrei sa socializezi cu mine inca din 2009, asa ca ce bagi acum OUG 13 la inaintare ? si ia spune sincer : tu/ voi, Stiti sa faceti conversatie - adica sa socializati sau la orice am spus eu, de ex., ptr. ca eram antiB , tu si proB faceati "garagatze" .ceea ce numai socializare nu se cheama ?!
ai macar un dram de fair play si sa recunosti asta ? si ca in permanenta v-ati dat aere de superioritate , nefericitul ala, deschizind si acel topic cu cognitia, ca sa fie clar ptr. tot forumul cine-i Prostul si cine-i Cognitivul ? si va mirati , cumva, de ce au plecat toti, doar eu am ramas si sporadic unu' - altu' ? eu am ramas ptr. ca-s ( ca) un Berbec , lider al turmei sale si incapatinat sa-i ia in coarne pe Lupi ! |
|
Postat pe: 26 Aprilie 2017, ora 15:22
madaaaam, nici acum nu crezi ca dna Kovesi , e compromisa total ?
|
Postat pe: 27 Aprilie 2017, ora 15:48
si uite cum timpul imi acorda Revansa asupra voastra a Super- Cognitivilor ce m-ati insultat amarnic , in permanenta ! dar, nu numai pe mine, ci pe toti cei care Nu erau de acord cu felul in care se derulau evenimentele si actionau personajele politicii noastre si nu vedeau Realitatea Asa cum o vedeati voi - Adevarata si Nedeformata - spre deosebire de noi, astialaltii : INAPTI- Cognitivi care ne balaceam in ignoranta noastra si in neputinta noastra de a INTELEGE si a ne Adapta Realitatii inconjuratoare ! fissssss, madam .....fisssss hakoane : .....sunteti niste caraghiosi , pacaliti de cine a vrut sau doar s-a jucat cu voi....asta acceptind ca Nu sunteti niste postaci pe 2lei postarea ! ati inghitit toate gulgutele "baietilor" si ati luat-o-n barba si-n freza de la toti Eroii vostri de carton ! mi-e mila de noi si sila de voi si cei ca voi , caci sunteti din ce in ce mai multi !
|
|
Postat pe: 28 Aprilie 2017, ora 18:01
Am intrat doar sa-ti zic asta : DELIREZI IN CONTINUARE , SICTIR !!!
|
Postat pe: 29 Aprilie 2017, ora 14:00
normal ca atita mai ai de spus : o injuratura, ca-n rest , e plina media de faptele de vitejie ale iubitilor vostri Kovesi, Coldea si alti citiva, reuniti in casa min. de interne - sau ce era el p'atunci , in 2009 - doar
ca sa-i faca "galerie" basescului ptr. o reinscaunare ! este ca-i mistoc, papagalilor , ca si-a batut joc de voi la modul cel mai crunt ?de mine si altii ca mine , vax albina ca oricum Stiam deja ce ocna de om e, dar de voi care l-ati iubitara sincer si-l credeati ba Zeus, ba Al. I. Cuza, ce sa mai zic? ![]() si cind luarati atitea plase si v-au pacalit toti cum au vrut si va manevreaza-n continuare , CE fel de Cognitivi ancorati in Realitate sunteti voi si cu ce Tupeu i-ati insultat pe cei care au Vazut- cu adevarat - cite parale fac oamenii ptr. care voiati sa ne luati gitul ?! si, tineti mintece va spun : nici cei pe care acum ii adulati nu va merita increderea ! P.S mai marsaluiesti pe-nserat ca sa-i faci serenade absurde Lulutei pe la DNA ? din pacate, in cognitia voastra nu v-ati prins cit de caraghioasa era situatia in care erati, caci voi confundati Institutia cu un om care astazi este- miine nu-i , iar dna Kovesi NU este absolut deloc Justitia ! |
|
Postat pe: 29 Aprilie 2017, ora 14:31
ma distreaza - vorba vine- cum au inceput sa se toarne unii pe altii si ultimul pe lista , cu voia dvs......de Andronic vorbesc acum , a dat si el din casa cu un aer senin in genul : " nici usturoi n-a mincat, nici gura nu-i miroase " , bagindu-i in alerta pe toti ....mai putin Justitia care-i oarba, bineinteles si n-o-ntreaba nicicum pe Kovesi CE CAUTA ACOLO in acea noapte a alegerilor !
dar , imi place de Luluta , d'mne : l-a legat pe Gabi Oprea si pe motiv ca a abuzat de masina de serviciu , folosind-o si cind nu era -n program , dar si ea foloseste-n draci masina de serviciu, in orice ocazie , nu conteaza ..... chiar si cind se ducea-n vie la S. Ghita !...ipocrizie, nu-i asa ? sau voia sa arate ca n-are nici-o legatura cu ' mnealui , adica Puterile-n Stat erau separate ?
|
|
|
|

poiiii, aflara ca Luluta i-a luat fata dlui presedinte ....ca PFL ii ar cam vrea-o pe dsa de presedinte in 2019 !
e buna rau asta.... rau de buna !
.....va mai aduceti aminte de frumoasa , inteligenta si agreeata dna Mona Musca , aia de-i sufla-n ceafa dlui base prin sondaje ?
ei, mai stie cineva ceva de dinsa ?
CUI ii folosesc denigrarile facute la adresa Romaniei de grupul de mincinosi al Macoveicei, persoana care a Beneficiat din plin de Toate Regimurile prin care a trecut tzara asta ? ....la fel ca si Liiceanu, de altfel ....
ciiiih....niste sobolani scirbosi !
iti fluiera creierii, mai nene , de nu se poate !
si totusi....ceva- ceva trebuie ca e putred prin Europa , devreme ce Atunci .in 2012 - in aceste conditii - Conducerii UE CONVENINDU- I evidenta MINCIUNA a betivanei urlatoare la Bruxelles , care flutura steagul omului providential = Base, Zeus cel cu mina de fier - a ACCEPTAT minciuna fara sa aibe vreo jena morala si , calcind peste vox populi , ni l-au IMPUS in continuare !
a Super- Cognitivilor ce m-ati insultat amarnic , in permanenta !
ca oricum Stiam deja ce ocna de om e, dar de voi care l-ati iubitara sincer si-l credeati ba Zeus, ba Al. I. Cuza, ce sa mai zic?