back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi Âși discuta biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?

Pagini: << 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 >> Sari la pagina:

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 19:12

De la: marinescuirina, la data 2009-04-13 18:09:31Eu cred ca Imparatia lui Dumnezeu este o realitate care nu poate fi perceputa si nici inteleasa de cei aflati in pacat. Cred ca doar omul duhovnicesc poate percepe Imparatia lui Dumnezeu. Sfintii ajung in Imparatia lui Dumnezeu, in sensul ca pe masura ce se fac locas al Sf. Duh, existenta lor se muta in alta dimensiune (nu vreau sa sune stiintifico-fantastic, ci mai degraba ..."Cele ce ochiul n-a văzut și urechea n-a auzit, și la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El". ) Altfel imi este greu sa inteleg "Iar dacă Eu, cu degetul lui Dumnezeu, scot pe demoni iată a ajuns la voi împărăția lui Dumnezeu."

Si apoi:
"Adevărat grăiesc vouă: Cine nu va primi împărăția lui Dumnezeu ca un prunc nu va intra în ea." (Luca 18:17)!

Irina, lisus demonstrează prin acte de exorcism (făcute „cu degetul lui Dumnezeu”) că ACUM are loc legarea celui tare și eliberarea prinșilor de război, că ACUM Yhwh se întoarce la poporul său cu milostivire, că ACUM se înfiripă împărăția lui Dumnezeu.

Recunoașterea demonstrației-de-domnie dumnezeiască se face mai degrabă la PERIFERIE decât la CENTRU, printre copilași, femei siro-feniciene, sutași romani, perceptori de taxe și femei prostituate decât printre învățați sau oameni influenți.

Dar se face, și asta contează.

Pentru Iisus, acest succes deschide atât orizontul BANCHETULUI MESIANIC (jubilând alături de vecini odată cu găsirea celor pierdute sau la intrarea în sala de ospăț a „invitaților” culeși de pe drumuri și împinși spre locurile de frunte) cât și orizontul SUFERINȚEI DE ROB (paradoxul eliberării din robie...rămânerea în urmă până la înviere...chezaș în locul acelora pentru care în grădină s-a rugat să fie lăsați să plece liberi).

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 19:16

De la: adipopa, la data 2009-04-13 16:28:02Unde 'aici' te-am pierdut, Irina? Și dacă te pierd și pe tine, cu cine mai rămân?

Adi, de ce nu încerci să folosești termeni mai puțin academici???

Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 19:27

De la: andu30, la data 2009-04-13 18:58:16
De la: eclaudesvd, la data 2009-04-13 18:38:52adi.... acum am observat o postare de a ta...
Tu crezi in era pneumatica????Ca numai acum traim acest timp???

Ce este era pneumatica? Sa ma lamureasca si pe mine cineva va rog...

ERA sau VREMEA pneumatică (a Duhului) este un concept profetic vechi-testamental, adumbrit de Iisus în cuvântările sale din Ioan asupra lucrării Duhului (care ia din lucrurile care sunt ale lui Iisus și le dă apoi ucenicilor/Bisericii), dar făcut mult mai explicit de Petru la Rusalii când citează mica apocalipsă a lui Ioel, zicând la sfârșit că s-a împlinit chiar sub privirile celor adunați la Ierusalim.

Încă din momentul asumării publice a vocației mesianice, Iisus a citit din profetul Isaia că Duhul lui Dumnezeu „este peste mine”, a dat sulul îngrijitorului sinagogii, strigând că astăzi s-au împlinit acele cuvinte; el s-a răstignit pe sine prin Duhul cel veșnic și a fost înviat prin Duhul sfințeniei, a inaugurat vremea Duhului și și-a încredințat Biserica în grija Duhului care o va călăuzi în tot adevărul.

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 19:31

Adi, folosind expresiile `de sus` si `de jos` fac referire la doua tipuri de cristologii. Isus vorbeste intr-un anumit mod, inalt, iar ucenicii si poporul evreu il inteleg la un nivel `de jos`, uman. Vorbim despre Cristos istoric si de Cristos teologic. Ti/am pus acea intrebare despre era pneumatica, caci in sec al XIII a existat o erezie (cred ca valdensii sau catarii) care imparteau timpul economiei mantuirii in trei etape> cel al VT timpul Tatalui, cel al NT timpul Fiului,iar timpul de dupa Rusalii timpul Duhului Sfant. Pentru mine este putin periculoasa aceasta tripartitie deoarece riscam sa ajungem la o rupere a Trinitatii, si stim bine ca actiunea ad intra si ad extra a Sf. Treimi este o actiune unitara din toate timpurile.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 19:42

De la: eclaudesvd, la data 2009-04-13 19:31:04Adi, folosind expresiile `de sus` si `de jos` fac referire la doua tipuri de cristologii. Isus vorbeste intr-un anumit mod, inalt, iar ucenicii si poporul evreu il inteleg la un nivel `de jos`, uman. Vorbim despre Cristos istoric si de Cristos teologic.

Da, în evanghelia după Ioan există acel double-entendre. Dacă asta vrei să reprezinți prin distincția de mai devreme (sus-jos) nu văd nici o problemă. Însă prefer momentan să mă refer la sinoptici deoarece Ioan dezvoltă mai mult decât aceștia, din punct de vedere teologic, biografia vieții lui Iisus.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 19:42

De la: eclaudesvd, la data 2009-04-13 19:31:04Ti/am pus acea intrebare despre era pneumatica, caci in sec al XIII a existat o erezie (cred ca valdensii sau catarii) care imparteau timpul economiei mantuirii in trei etape> cel al VT timpul Tatalui, cel al NT timpul Fiului,iar timpul de dupa Rusalii timpul Duhului Sfant. Pentru mine este putin periculoasa aceasta tripartitie deoarece riscam sa ajungem la o rupere a Trinitatii, si stim bine ca actiunea ad intra si ad extra a Sf. Treimi este o actiune unitara din toate timpurile.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 19:44

De la: dora_visinescu, la data 2009-04-13 19:16:28
De la: adipopa, la data 2009-04-13 16:28:02Unde 'aici' te-am pierdut, Irina? Și dacă te pierd și pe tine, cu cine mai rămân?

Adi, de ce nu încerci să folosești termeni mai puțin academici???

Încerc, Dora. Nu reușesc, crezi?

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 19:49

De la: marinescuirina, la data 2009-04-13 19:08:27Nici tu nu stii, Andu...? clar nu e o chestie ortodoxa :).
Pneuma se refera la duh.. dar nu am auzit de era pneumatica

Vezi sa nu cazi in vreo extrema Irina. Crede-ma sunt multe lucruri pe care nu le stiu...

Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 20:02

De la: andu30, la data 2009-04-13 19:49:05
De la: marinescuirina, la data 2009-04-13 19:08:27Nici tu nu stii, Andu...? clar nu e o chestie ortodoxa :).

Vezi sa nu cazi in vreo extrema Irina. Crede-ma sunt multe lucruri pe care nu le stiu...

Eu am răspuns la întrebare ceva mai devreme. Ți se pare extremist răspunsul?

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 20:15

De la: adipopa, la data 2009-04-13 20:02:51
De la: andu30, la data 2009-04-13 19:49:05

Eu am răspuns la întrebare ceva mai devreme. Ți se pare extremist răspunsul?

Raspunsul tau l-am inteles si nu are legatura cu ce ii raspunsesem Irinei. Eu incercam sa-i spun Irinei ca mi s-a parut total aiurea sa gandeasca: daca Andu nu stie ce este "era pneumatica" atunci (citez)" clar nu e o chestie ortodoxa" si sa banuiasca ca tu (Adi) esti penticostal.

Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 20:17

De la: aadnanaaa, la data 2009-04-13 18:10:10Am zis doar in gluma Si aici tu esti seful, ca e topicul tau. Nu asa?

Adnana, forumul a început într-adevăr din vina mea și a lui Eclaudesvd când ne-am propus să avem și o altfel de discuție religioasă/teologică. Andu ne-a ținut și el de urât, iar Ioana a avut grijă să zgândăre bine jăratecul. Maressal ne-a 'atacat' tot timplul - însă azi am voie să-i zic orice că nu are ce să-mi facă (s-a jurat în silentio stampa sau 'mucles' cum a interpretat așa de prozaic Mytcor). Sigur ar mai trebui menționate Dora, Maria și Maria Tudorie, care trag din când în când cu coada ochiului. În rest, ține cont totuși că nu este un forum despre istorie...și orice subiect merge discutat (chiar dacă nu e strict religios).

Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 20:19

nu sunt extremista.. Adi nu a afirmat nicaieri ca este ortodox.
Si intrebarea mea era din curiozitate.
Nu conteza ce este.

Fosta membra 9am.ro

5013 mesaje
Oras: Iasi

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 20:53

De la: adipopa, la data 2009-04-13 20:17:36
De la: aadnanaaa, la data 2009-04-13 18:10:10Am zis doar in gluma Si aici tu esti seful, ca e topicul tau. Nu asa?

Adnana, forumul a început într-adevăr din vina mea și a lui Eclaudesvd când ne-am propus să avem și o altfel de discuție religioasă/teologică. Andu ne-a ținut și el de urât, iar Ioana a avut grijă să zgândăre bine jăratecul. Maressal ne-a 'atacat' tot timplul - însă azi am voie să-i zic orice că nu are ce să-mi facă (s-a jurat în silentio stampa sau 'mucles' cum a interpretat așa de prozaic Mytcor). Sigur ar mai trebui menționate Dora, Maria și Maria Tudorie, care trag din când în când cu coada ochiului. În rest, ține cont totuși că nu este un forum despre istorie...și orice subiect merge discutat (chiar dacă nu e strict religios).

Adi eu am citit aproape in intregime acest topic, ca erau multe de invatat pe aici.Si il citeam inca inaite de a intra tu pe avort si de aici am inceput sa cunosc mai pe toata lumea.Dar sincer acum, tu ai facut sa mearga acest topic pentru ca ai avut raspuns intotdeauna la orice.
Tot respectul pentru ce stii

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 20:53

Adi, sinopticii prezinta mai mult un Cristos istoric, iar fiecare evanghelie este adresata unui anumit tip de ascultatori: Matei crestinilor proveniti din iudaism, Luca grecilor, Marcu grecilor din asia mica. Ioan insa, Ioan este capodopera teologica prin excelenta. E o altfel de musica, de ton, de imbinare a conceptelor, de explicare a teologiei cristologice, de prezentare a mesajului. Enigmatic, cu mult substrat teologic Ioan reda un Cristos „spiritual”, un rege maiestos care accepta crucea din iubire!
Imparatia cerurilor este caracteristica sinopticilor prin prezentarea parabolelor. Ioan nu vorbeste in mod explicit despre asta. Evanghelia sa e o cateheza catehumenala, de regatire pentru primirea Botezului in noaptea de Pasti. De aceea in Biserica Catolica se citeste aceasta evanghelie in timpul Postului Mare si in timpul pascal.
Evanghelia dupa Matei este foarte bine strucuturata si doreste sa demonstreze ca Isus este Cristos (Mesia). Geneaologia in Matei incepe de la Adam si Eva si termina la Cristos. In Luca genealogia incepe de la Cristos si se termina la Adam si Eva si Dumnezeu. Luca incearca sa demonstreze grecilor ca Isus Cristos este Mesia si ca provine din Dumnezeu. Pentru mentalitatea greaca descendentii sunt importanti nu in linie cronologica, ca la evrei, dar in sens descendent. Matei incepe genealogia mentionand, in termenii mentalitatii ebraice cine este Isus, de ce semintie apartine el, cine este tatal sau. matei se foloseste de VT citeaza foarte mult pentru a demosntra ca Isus din Nazaret este Mesia. El vorbeste foarte mult despre Imparatia cerurilor si despre Fiul Omului, despre noua porunca, iar discursul de pe munte sintetizeaza programul public al lui Isus.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:05

De la: andu30, la data 2009-04-13 20:15:00Raspunsul tau l-am inteles si nu are legatura cu ce ii raspunsesem Irinei. Eu incercam sa-i spun Irinei ca mi s-a parut total aiurea sa gandeasca: daca Andu nu stie ce este "era pneumatica" atunci (citez)" clar nu e o chestie ortodoxa" si sa banuiasca ca tu (Adi) esti penticostal.

Andu, este foarte posibil să devin paranoic! Cred că mi se trage de la partidele de vânătoarea-de-vrăjitoare la care mai asist uneori pe forum. Regret că am pus așa de incisiv întrebarea.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:19

De la: adipopa, la data 2009-04-13 20:17:36

Trag cu ochiul??? ...așa e bine?!
Adi! Mie nu-mi scapă nimic! Citesc tot,tot! Oricum, ai fost și rămâi un gentleman!

Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:25

bai...am citi multe timpenii pe forumul asta...dar...in ultimul timp park ati innebunit cu totii....

*intoarcerea regelui* , *era pneumatik*.....

ce aveti, mai?

a venit primavara ...urmeaza sa vina si sfintele pasti....si din cauza asta ati inceput sa nu mai ganditi bine...si aberati cu gratie....

(asta sa fie motivul....sau aparitia unei anumite persoane v-a furat mintile?)

adi,enclaudesvd.....treziti-va!!!!!

ps:adi...apropo de *influente nefaste*... a mai fost unul pe aici(stii tu cine ) kr refuza cu tarie sa ne spuna ce religie are...si in final ne-am dat seama cu totii.....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:27

De la: eclaudesvd, la data 2009-04-13 20:53:34Adi, sinopticii prezinta mai mult un Cristos istoric, iar fiecare evanghelie este adresata unui anumit tip de ascultatori: Matei crestinilor proveniti din iudaism, Luca grecilor, Marcu grecilor din asia mica. Ioan insa, Ioan este capodopera teologica prin excelenta. E o altfel de musica, de ton, de imbinare a conceptelor, de explicare a teologiei cristologice, de prezentare a mesajului. Enigmatic, cu mult substrat teologic Ioan reda un Cristos „spiritual”, un rege maiestos care accepta crucea din iubire!

Înțeleg (cred) destul bine ce spui, însă eu aș ocoli din răsputeri cuvântul „spiritual” - pentru a nu da impresia cumva că Iisus în Evanghelia lui Ioan ar fi mai puțin istoric sau mai puțin material/firesc.

A propos de diferențele dintre evangheliști, m-am uitat ieri la o discuție super comică între Bart Ehrman (un academic, fost evanghelic acum liberal) și Steven Colbert (catolic, gazdă a unui show de divertisment). Merită.

Cartea lui Ehrman dicutată acum, în Vinerea Mare, se numește JESUS INTERRUPTED:

www.facebook.com/ext/share.php?sid=84149304736&h=XcBEE&u=_TUVx&ref=nf

Pentru cine dorește să vadă și prima întâlnire dintre cei doi, pe marginea cărții MISQUOTING JESUS, poate accesa:

www.colbertnation.com/the-colbert-report-videos/70912/june-20-20...

Singur că o recenzie serioasă a ideilor lui Ehrman ar fi cu totul altceva - dar, la nivel popular, Steven are niște replici trăznet. Parabola elefantului de la sfârșitul show-ului de săptămâna trecută este arhicunoscută, dar Steven o spune mai bine decât oricine...

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:37

Adi, cred ca Ioana a venit sa zgaraie din nou! Pregatim artileria grea sau o lasam sa traga salve in aer???

Ioana, Pastele la mine a fost ieri. Gandesc lucid si stiu ce scriu pe acest forum! Tampenii???? Hmmm se pare ca te-a calcat masina azi si nu reusesti sa citesti bine ce am scris noi!

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:41

Eclaudesvd, bine că măcar nu sunt singurul asupra căruia se varsă atâta vitriol (și încă din partea unei ființe atât de drăguțe)! Numai că eu am o altă abordare: îi răspund Ioanei doar când are ceva de spus.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:45

De la: marinescuirina, la data 2009-04-13 20:19:21nu sunt extremista.. Adi nu a afirmat nicaieri ca este ortodox.
Nu conteza ce este.

Dar contează...cu ce este...cu alcool sau fără?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:46

adi si enclaudesvd...nu a fost destul de clar mesajul meu?
ce anume nu ati inteles?
in special tu ,adi....
dak e nevoie ma repet!!!!

ideea era...terminati cu timpeniile!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:47

De la: adipopa, la data 2009-04-13 22:45:01
De la: marinescuirina, la data 2009-04-13 20:19:21nu sunt extremista.. Adi nu a afirmat nicaieri ca este ortodox.
Nu conteza ce este.

in cazul de fata...cu mult alcool...chiar foarte mult!!!!!!!!
(si e pakt..mai ales acum...in saptamana mare)

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:51

...ati devenit cu totii "neste" bieti prozaici.....

Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:52

De la: adipopa, la data 2009-04-13 22:45:01
Nu conteza ce este.

Cum vrei tu.. imi fac pacate mult mai mari decat o bere.. de ce sa fiu ipocrita!

Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:53

De la: mytcor, la data 2009-04-13 22:51:15 ...ati devenit cu totii "neste" bieti prozaici.....

baga repede o poezie pt ocazie, maestre!

Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:54

De la: marinescuirina, la data 2009-04-13 22:53:00
De la: mytcor, la data 2009-04-13 22:51:15 ...ati devenit cu totii "neste" bieti prozaici.....

baga repede o poezie pt ocazie, maestre!

maestre .. este o aluzie, nu numai un compliment
(nu putem ramane fara suspiciuni pe topicul acesta! )

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:54

Adi cred ca iti voi urma sfatul...
Scrierile lui Ioana au fost acuzate de gnosticism si mult timp nu au fost acceptate de Biserica primara tocmai pentru acest motiv ca sunt mult prea spirituale si-l prezinta pe Cristos foarte enigmatic si pneumatologic. Nu neg ca Ioan nu ar vorbi despre umanitatea lui Cristos, insa ceea ce predomina este partea teologico-spirituala. Ceea ce a salvat de la distrugere si uitare scrierile Ioaniene a fost 1In 1, 1-4.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:56

nu vreau !...sa va contorsionez simbolistica meandrelor abstracte !..

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 22:56

ce kuti tu pe aici? (exact tu mai lipseai!!!!)

e nevoie de tine pe un alt topic!!!!!...lasa-i pe astia sa abereze...pana maine cand vin cu inscriptia...si tu vino pe topicul cu basarabia....
acolo ai idei chiar interesante...pakt k sunt doar copy-pasteuri!!!
insa...am incredere k poti mai mult!!!!!!!!!!!!!!

Pagini: << 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi Âși discuta Biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?
Mergi la: