Fosta membra 9am.ro
5013 mesaje
Oras: Iasi
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 11:53
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
Oras: BUCURESTI
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 12:13
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 12:16
De la: tumaria, la data 2009-04-13 08:50:00De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-12 23:37:52De la: tumaria, la data 2009-04-12 23:22:38Matei 12
28 Dar dacã Eu scot afarã dracii cu Duhul lui Dumnezeu, atunci �mpãrãtia lui Dumnezeu a venit peste voi.
Dan 2.44;Dan 7.14;Luc 1.33;Luc 11.20;Luc 17.20-21;
Luca 17:21 Nu se va zice: ,Uite-o aici, sau: ,Uite-o acolo! Cãci iatã cã �mpãrãtia lui Dumnezeu este �nãuntrul vostru."
Luc 17.23;Rom 14.17
Romani 14:17 Cãci �mpãrãtia lui Dumnezeu nu este m�ncare si bãuturã, ci neprihãnire, pace si bucurie �n Duhul Sf�nt.
maria tudorie...nici tu nu crezi in viata de dupa moarte?
De ce spui asta?
Mantuirea o obti in urma modului crestin (cu Hristos)in care ai trait pe acest pamant.In momentul in care ai murit, nu se mai poate face nimic.Deci mort fiind(mort fizic fara Hristos) nu se mai poate obtine mantuirea.
ok..inteleg ce zici....nu ai dreptate, insa...important e k tu crezi k nu se termina totul aici pe pamant....
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 12:18
De la: andu30, la data 2009-04-13 09:26:50DANIEL 12
2. �i mul�i dintre cei care dorm �n ��r�na p�m�ntului se vor scula, unii la via�� ve�nic�, iar al�ii spre ocar� �i ru�ine ve�nic�.
3. �i cei �n�elep�i vor lumina ca str�lucirea cerului �i cei care vor fi �ndrumat pe mul�i pe calea drept��ii vor fi ca stelele �n vecii vecilor.
andu....multumesc mult pentru versetele astea....deci...rezulta in mod clar k evreii credeau in viata de dupa moarte.....
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 12:19
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 12:22
|
erikahd2008
13 mesaje
Oras: Hunedoara
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 12:34
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-13 12:16:52De la: tumaria, la data 2009-04-13 08:50:00De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-12 23:37:52De la: tumaria, la data 2009-04-12 23:22:38Matei 12
28 Dar dacã Eu scot afarã dracii cu Duhul lui Dumnezeu, atunci �mpãrãtia lui Dumnezeu a venit peste voi.
Dan 2.44;Dan 7.14;Luc 1.33;Luc 11.20;Luc 17.20-21;
Luca 17:21 Nu se va zice: ,Uite-o aici, sau: ,Uite-o acolo! Cãci iatã cã �mpãrãtia lui Dumnezeu este �nãuntrul vostru."
Luc 17.23;Rom 14.17
Romani 14:17 Cãci �mpãrãtia lui Dumnezeu nu este m�ncare si bãuturã, ci neprihãnire, pace si bucurie �n Duhul Sf�nt.
maria tudorie...nici tu nu crezi in viata de dupa moarte?
De ce spui asta?
Mantuirea o obti in urma modului crestin (cu Hristos)in care ai trait pe acest pamant.In momentul in care ai murit, nu se mai poate face nimic.Deci mort fiind(mort fizic fara Hristos) nu se mai poate obtine mantuirea.
ok..inteleg ce zici....nu ai dreptate, insa...important e k tu crezi k nu se termina totul aici pe pamant.... ..............VEZI TU NU PREA CONTEAZA CE CREDEM ..............ORICUM LUCRURILE SE INTAMPLA........ORI CREDEM ORI NU..........
|
|
|
erikahd2008
13 mesaje
Oras: Hunedoara
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 12:36
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-13 12:18:39De la: andu30, la data 2009-04-13 09:26:50DANIEL 12
2. �i mul�i dintre cei care dorm �n ��r�na p�m�ntului se vor scula, unii la via�� ve�nic�, iar al�ii spre ocar� �i ru�ine ve�nic�.
3. �i cei �n�elep�i vor lumina ca str�lucirea cerului �i cei care vor fi �ndrumat pe mul�i pe calea drept��ii vor fi ca stelele �n vecii vecilor.
andu....multumesc mult pentru versetele astea....deci...rezulta in mod clar k evreii credeau in viata de dupa moarte..... .......................PAI NUMAI EVREII?TOATA OMENIREA CREDE IN CEVA................DAR TU?
|
|
|
adipopa
3001 mesaje
Oras: Timisoara
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 14:06
De la: eclaudesvd, la data 2009-04-13 08:22:32In teologie cand se vorbeste despre �Imparatia Cerurilor� se foloseste aceasta expresie: deja si nu inca. ea este prezenta in lumea de azi, dar nu este prezenta in totalitate. isus nu explica in mod clar ce este �imparatia cerurilor�, insa se foloseste de parabole. Aceasta tehnica literara este foarte importanta,deoarece destinatarii sunt oameni simpli, din popor. In scrisoarea catre Romani, Sf paul explica in putine cuvinte ce este si ce nu este Imparacia cerurilor. Nu este nici mancare, nici bautura; este pace, bucurie in Duhul sfant si dreptate. Viata vesnica nu incepe o data cu moartea, ci incepe cand suntem vii. Pregatirea vietii viitoare are la baza acceptarea mesajului mesianic, raspandirea Imparatiei sale si trairea dupa exemplul lui isus. Intram in economia mantuirii prin Botez si implicit participam la construirea Imparatiei lui Dumnezeu. Cristos are trei titluri importante: preot, profet si rege. Prin Botez noi devenim fii adoptivi ai lui Dumnezeu si frati ai lui Cristos, marturisitori ai Evangheliei sale, preoti, profeti si regi, prin participarea noastra la preotia comuna, la profetia lui Cristos si la regalitatea sa. Asemanarile Imparatiei Cerurilor cu un sambure de mustar sau cu o comoara ascunsa pe care o gasim si facem totposibilul sa o dobandim, scot in evidenta miscarea care se produce: in prima parabola, a grauntelui de mustar, impratia creste fara sa o simtim - nu o vedem cum creste, insa o vedem crescuta; a doua parabola, cea a comorii ascunsa in ogor, implica o miscare din partea persoanei - omul este cel care cauta comoara si cand o gaseste face tot posibilul sa o aiba. In Evanghelia dupa Sf. Marcu, Isus isi incepe activitatea vestind ca imparatia cerurilor este aproape si ne indeamna la pocainta. Nu vorbeste explicit de o imparatie de dupa moarte, dar de o cale pentru a ajunge in ea, cale care incepe in aceasta viata.
Eclaudesvd, exist� �ntr-adev�r aceast� tensiune �ntre �deja� �i �nu �nc� �n ce prive�te �mp�r��ia/domnia lui Dumnezeu. Domnia lui Dumnezeu a fost inaugurat� de Iisus prin �ntrupare, r�stignire �i �nviere � dar programul s�u regal nu a rulat �nc� p�n� la cap�t, nu s-a consumat (dar se va consuma �ntr-o bun� zi).
Totu�i, dat fiind c� discu�ia noastr� de ieri era mai mult legat� de leitmotivul vechi-testamental al �NTOARCERII REGELUI (presupus de Iisus �i iudaimsul �nceputului de mileniu), cred c� e important (�i legitim) s� subliniem accentul pe care evangheliile �l pun pe inaugurarea �mp�r��iei/domniei lui Dumnezeu deja.
Iisus folose�te acest �deja� (i.e., convingerea c� Yahve se �ntoarce acum la poporul s�u) pentru a da misiunii sale mesianice valori maximale, ultime, apocaliptice. T�m�duirile �i parabolele fac s� se adevereasc� profe�ia apocaliptic�/isaianic� despre descoperirea �i acoperirea m�ntuirii, deschiderea ochilor unora �ntru credin�� dar �n acela�i timp �i �nchiderea altora �n necredin��.
Tot pentru a sublinia acest �deja� al domniei dumnezeie�ti, Iisus creaz� �n jurul s�u un sentiment de urgen�� de gradul zero. Invita�iile la ucenicie presupun (temporar) abandonarea activit��ilor economice esen�iale traiului, neglijarea celor mai sfinte �ndatoriri de familie (cum ar fi �ngrop�ciunea p�rintelui), asumarea con�tient� a persecu�iei �i chiar a mor�ii prin crucificare. Banchetele despre care Iisus vorbe�te �n parabole con�in elemente tragice: izgonirea celor ne�mbr�ca�i corespunz�tor din sala de osp��, ru�inarea celor care refuz� invita�ia prin aducerea unor paria �n locul lor, �nchiderea por�ilor �n fa�a fecioarelor ne�n�elepte, etc.
�NTOARCEREA REGELUI este un simbol-de-control �n parabole, t�m�duiri, �nvieri, gesturi simbolice. Acestea sunt rostite sau se �nt�mpl� pentru c� REGELE ESTE �N SION � a�a cum a promis.
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 14:09
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-13 12:18:39andu....multumesc mult pentru versetele astea....deci...rezulta in mod clar k evreii credeau in viata de dupa moarte.....
Ioana, repet, ��mp�r��ia lui Dumnezeu� nu este un loc, domeniu sau spa�iu unde se ajunge dup� moarte (sau dup� �nviere).
Eu nu am negat faptul c� iudeii din vremea lui Iisus (cu excep�ia saduheilor) credeau �n �nviere. Am negat numai modul �n care ai definit tu �mp�r��ia drept �nviere. ��mp�r��ie� nu este egal ��nviere�! A crede �n ��nviere� nu este totuna cu a crede c� ��n �mp�r��ia lui Dumnezeu se ajunge dup� �nviere�. Sunt credin�e complet diferite: prima adev�rat� (�i o �mp�rt�esc), a doua fals� (�i o resping).
Aici faci confuzii.
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 14:10
O alt� confuzie des �nt�lnit� (nu numai la Ioana) este confuzia dintre via�a dup� moarte (adic� starea intermediar�) �i via�a dup� via�a dup� moarte (adic� �nvierea).
Noul Testament le afirm� pe am�ndou�, dar ele sunt totu�i diferite - �i sunt discutate propor�ional diferit.
Iisus este interesat �n principal de �nviere � de�i �i promite t�lharului sp�it c� va fi cu el �n paradis (ceea ce se refer� la starea intermediar�). La fel �i apostolii, se concentreaz� aproape exclusiv asupra �nvierii � de�i pot vorbi �i despre plecarea pentru a fi cu Domnul (ceea ce se refer� din nou la starea intermediar�).
�n evanghelii �ns� expresiile ��mp�r�r�ia lui Dumnezeu� �i ��mp�r��ia cerurilor� nu se refer�, stric vorbind, la via�a credinciosului dup� moarte (sau dup� �nviere), ci la �nfiriparea domniei lui Dumnezeu prin Iisus, Hristosul/Mesia.
Sigur c� �nvierea lui Iisus (care face �ntr-adev�r parte din �nfiriparea acestei domnii) este la r�ndul ei legat� de �nvierea general� a credincio�ilor (care �ine de consumarea domniei lui Dumnezeu). Dar cele dou� nu trebuie confundate sau amestecate.
De exemplu, folosind metafora seceri�ului, Sf�ntul Apostol Pavel �mparte �n dou� �nvierea a�teptat� de iudei la sf�r�itul istoriei: prima faz� sau p�rga seceri�ului (�nvierea lui Iisus) �i a doua faz� sau seceri�ul final (�nvierea general�).
�ntre cele dou� se �ntinde deja eshatonul sau era pneumatic�, dar consumarea vine abia la �nvierea cea de pe urm�.
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 14:12
De la: andu30, la data 2009-04-13 09:26:50DANIEL 12
Andu, fariseii �i c�rturarii credeau �n �nviere, saduheii nu. Sursa de inspira�ie pentru aceast� credin�� este incert�. Dar probabil c� teologizarea actului dumnezeiesc de crea�ie a fost mai important� dec�t folosirea unor texte anume. Perioada istoric� �n care aceast� credin�� s-a dezvoltat este foarte t�rzie � mai degrab� intertestamental� dec�t vechi-testamental�.
Pasajul din Daniel nu numai c� este foarte t�rziu, dar (probabil) nici nu vorbe�te despre �nvierea fizic�/trupeasc� a individului, ci despre restaurarea na�ional� a iudeilor dup� exilul babilonian. �n viziunea sa profetic� din Valea Oaselor Uscate, Iezechiel vorbe�te despre �n-truparea �i �n-sufle�irea unor oase prin mi�carea creatoare a duhului lui Dumnezeu deasupra lor (asem�n�toare celei din Genesa). �ns�, imaginea nu este a �nvierii fizice/trupe�ti, ci a restaur�rii na�ionale.
|
Fosta membra 9am.ro
2192 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 14:17
|
Fosta membra 9am.ro
2192 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 14:21
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 14:47
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-13 00:05:42De la: adipopa, la data 2009-04-12 23:58:41Ioana, doar pentru a clarifica din start lucrul acesta (�i s� nu fiu �n�eles gre�it), eu cred �n �nvierea mor�ilor �i �n via�a de dup� via�a dup� moarte. �ns�, �n evanghelii, nu expresiile ��mp�r�r�ia lui Dumnezeu� �i ��mp�r��ia cerurilor� vorbesc despre asta.
mi-ai luat o piatra de pe inima...incepusem sa cred lucruri aiurea despre tine(de exemplu k ar fii la mijloc influenta lui mytcor )
Acum c� i-au f�cut de petrecanie lui saccsiv poate n-o s� mai vezi nici tu a�a de multe conspira�ii.
|
Fosta membra 9am.ro
9751 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 15:34
|
Fosta membra 9am.ro
1714 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 15:41
De la: adipopa, la data 2009-04-13 14:10:46O alt� confuzie des �nt�lnit� (nu numai la Ioana) este confuzia dintre via�a dup� moarte (adic� starea intermediar�) �i via�a dup� via�a dup� moarte (adic� �nvierea).
Noul Testament le afirm� pe am�ndou�, dar ele sunt totu�i diferite - �i sunt discutate propor�ional diferit.
Iisus este interesat �n principal de �nviere � de�i �i promite t�lharului sp�it c� va fi cu el �n paradis (ceea ce se refer� la starea intermediar�). La fel �i apostolii, se concentreaz� aproape exclusiv asupra �nvierii � de�i pot vorbi �i despre plecarea pentru a fi cu Domnul (ceea ce se refer� din nou la starea intermediar�).
�n evanghelii �ns� expresiile ��mp�r�r�ia lui Dumnezeu� �i ��mp�r��ia cerurilor� nu se refer�, stric vorbind, la via�a credinciosului dup� moarte (sau dup� �nviere), ci la �nfiriparea domniei lui Dumnezeu prin Iisus, Hristosul/Mesia.
Sigur c� �nvierea lui Iisus (care face �ntr-adev�r parte din �nfiriparea acestei domnii) este la r�ndul ei legat� de �nvierea general� a credincio�ilor (care �ine de consumarea domniei lui Dumnezeu). Dar cele dou� nu trebuie confundate sau amestecate.
De exemplu, folosind metafora seceri�ului, Sf�ntul Apostol Pavel �mparte �n dou� �nvierea a�teptat� de iudei la sf�r�itul istoriei: prima faz� sau p�rga seceri�ului (�nvierea lui Iisus) �i a doua faz� sau seceri�ul final (�nvierea general�).
�ntre cele dou� se �ntinde deja eshatonul sau era pneumatic�, dar consumarea vine abia la �nvierea cea de pe urm�.
M-ai "pierdut" aici!
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 16:28
Unde 'aici' te-am pierdut, Irina? �i dac� te pierd �i pe tine, cu cine mai r�m�n?
|
Fosta membra 9am.ro
5013 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 17:27
De la: adipopa, la data 2009-04-13 16:28:02Unde 'aici' te-am pierdut, Irina? �i dac� te pierd �i pe tine, cu cine mai r�m�n?
Cheama-ma pe mine
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 18:00
De la: aadnanaaa, la data 2009-04-13 17:27:30De la: adipopa, la data 2009-04-13 16:28:02Unde 'aici' te-am pierdut, Irina? �i dac� te pierd �i pe tine, cu cine mai r�m�n?
Cheama-ma pe mine
Adnana, pe tine am crezut c� te-am pierdut pe la avorturi. Aici trebuie s� ai grij� c� Ioana e �efa! Ea are cele mai frumoase epitete �i cele mai bune ur�ri pentru fiecare!
|
Fosta membra 9am.ro
1714 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 18:09
Nu sunt nici pe departe o experta.. si ma aventurez sa expun ceea ce inteleg eu prin Imparatia lui Dumnezeu.
Eu cred ca Imparatia lui Dumnezeu este o realitate care nu poate fi perceputa si nici inteleasa de cei aflati in pacat. Cred ca doar omul duhovnicesc poate percepe Imparatia lui Dumnezeu. Sfintii ajung in Imparatia lui Dumnezeu, in sensul ca pe masura ce se fac locas al Sf. Duh, existenta lor se muta in alta dimensiune (nu vreau sa sune stiintifico-fantastic, ci mai degraba ..."Cele ce ochiul n-a v�zut �i urechea n-a auzit, �i la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a g�tit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El". ) Altfel imi este greu sa inteleg "Iar dac� Eu, cu degetul lui Dumnezeu, scot pe demoni iat� a ajuns la voi �mp�r��ia lui Dumnezeu."
Si apoi:
"Adev�rat gr�iesc vou�: Cine nu va primi �mp�r��ia lui Dumnezeu ca un prunc nu va intra �n ea." (Luca 18:17)
Pe de o parte avem "Imparatia lui Dumnezeu" ca realitate duhovniceasca, careia noi ne facem partasi (daca prin credinta si fapte ne facem vrednici de a primi Duhul Sfant)
Pe de alta parte exista Imparatia lui Dumnezeu locul unde vor merge cei drepti dupa judecata de apoi.
(asa cum si Biserica, Mireasa.. au mai multe intelesuri)
Dar de era pneumatica nu am auzit!!!
|
Fosta membra 9am.ro
5013 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 18:10
De la: adipopa, la data 2009-04-13 18:00:56De la: aadnanaaa, la data 2009-04-13 17:27:30De la: adipopa, la data 2009-04-13 16:28:02Unde 'aici' te-am pierdut, Irina? �i dac� te pierd �i pe tine, cu cine mai r�m�n?
Cheama-ma pe mine
Adnana, pe tine am crezut c� te-am pierdut pe la avorturi. Aici trebuie s� ai grij� c� Ioana e �efa! Ea are cele mai frumoase epitete �i cele mai bune ur�ri pentru fiecare!
Pe ala clar m-ai pierdut, dar asta nu inseamna ca o sa renunt total la 9am.Cel putin nu inca.Daca nu o sa mai fie loc si pentru mine, stiu cand trebuie sa cedez, ma retrag si in totalitate de pe 9am.Ce e drept, istoria nu e specialitatea mea.Am zis doar in gluma  Si aici tu esti seful, ca e topicul tau. Nu asa?
|
Fosta membra 9am.ro
1714 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 18:11
Aaa, Adi.. am invatat un cuvant util din postarile tale mai vechi: heterodoxie!
Il arunc incolo si incoace.. nimeni nu se supara! Bun cuvant!!
|
Fosta membra 9am.ro
191 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 18:32
Adi, poporul evreu astepta (asteapta si azi) un rege salvator - Mesia. DInamica veterotestamentara este ondulatorie: Dumnezeu creaza ceva nou - poporul pacatuieste - Yahve promite pedeapsa - poporul se caieste - Yahve retrage pedeapsa sa si rasplateste pe cel drept. In acest context dinamic si ciclic Yahve vorbeste poporului Israelit prin Moise, judecatori, profeti, iar la implinirea timpului prin Fiul sau Unic.Profetii sunt cei care pregatesc instaurarea Imparatiei mesianice. Ei tin treaza constiinta poporului si credinta in momentele de dificultate (exil, persecutii, inchinarea altor zeii). Cristos implineste aceste profetii. Majoritatea vorbesc despre venirea unui rege care va conduce poporul israelit la victoria impotriva celorlalte natiuni pagane. Cristos vesteste Imparatia si vorbeste despre ea la un nivel de `sus`, apostolii si poporul inteleg mesajul sau la un nivel `de jos`. REgalitatea VT este implinita de Cristos intr-un mod neasteptat: non violent, dar prin suferinta si jertfa crucii. Psalmul 45 care vorbeste despre nunta mirelui este o profetie a imparatiei care va sa vina. Profetia lui isaia cand toata creatia va fi in armonie (leul si cerbul, sarpele si copilul etc.) este o anticipare a Imparatiei. Cine este regele??? Yahve??? Isus Cristos??? Ahab??? Cine este Fiul Omului??? Cristos se identifica cu regele, fiul omului,slujitorul suferind. Tipologii ale VT sunt intalnite in NT. Magii iintreaba de noul rege a lui Israel. Pilat pune o inscriptie pe cruce: INRI. Sunt personaje din afara Israelului care il recunosc pe Cristos ca rege, insa poporul in frunte cu saduceii si farizeii refuza sa vada in Cristos un rege. De ce? Imaginea regelui este aceea a unuia care conduce cu armata, detine domenii, detine o putere politica si economica foarte mare. Din nou Cristos vorebeste despre o imparatie `de sus`, ei inteleg o imparatie `de jos`. Reconcilierea profetiilor VT cu cele ale NT au loc dupa Inviere. Invierea lui Cristos este cea care da sens profetiilor si mesajului evanghelic. Fara Inviere Cristos ar fi ramas doar un personaj istoric, poate de insemnatate, insa nu Regele pe care profetii VT il aminteau si nici Mantuitorul nostru. Eu cred ca atunci cand vorbim despre Imparatia cerurilor trebuie sa tinem cont ca ea s-a implinit si este intre noi datorita invierii lui cristos.
|
Fosta membra 9am.ro
191 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 18:38
adi.... acum am observat o postare de a ta...
Tu crezi in era pneumatica????Ca numai acum traim acest timp???
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 18:49
De la: adipopa, la data 2009-04-13 14:12:54
Pasajul din Daniel nu numai c� este foarte t�rziu, dar (probabil) nici nu vorbe�te despre �nvierea fizic�/trupeasc� a individului, ci despre restaurarea na�ional� a iudeilor dup� exilul babilonian. �n viziunea sa profetic� din Valea Oaselor Uscate, Iezechiel vorbe�te despre �n-truparea �i �n-sufle�irea unor oase prin mi�carea creatoare a duhului lui Dumnezeu deasupra lor (asem�n�toare celei din Genesa). �ns�, imaginea nu este a �nvierii fizice/trupe�ti, ci a restaur�rii na�ionale.
Stiu ca ai zis "probabil" dar eu zic ca aici la Daniel e acelasi mesaj care il regasim chiar si in Apocalipsa: ingerul care suna invierea mortilor, se pomeneste apoi de cei scrisi in cartea vietii, vremea de stramtoare cum nu a fost niciodata, Invierea spre rusine vesnica (iad) sau viata vesnica(rai). Se pomeneste de mantuirea celor ce sunt scrisi in cartea vietii.
DANIEL 12
1. �i �n vremea aceea se va scula Mihail, marele voievod care ocrote�te pe fiii poporului t�u, �i va fi vreme de str�mtorare cum n-a mai fost de c�nd sunt popoarele �i p�n� �n vremea de acum. Dar �n vremea aceea, poporul t�u va fi m�ntuit �i anume oricine va fi g�sit scris �n carte.
4. Iar tu, Daniele, �ine ascunse cuvintele �i pecetluie�te cartea p�n� la sf�r�itul vremii. Mul�i vor cerceta-o cu de-am�nuntul �i va cre�te �tiin�a.
Hazardul este m�sura ignoran�ei noastre. (Henry Poincare)
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 18:58
De la: eclaudesvd, la data 2009-04-13 18:38:52adi.... acum am observat o postare de a ta...
Tu crezi in era pneumatica????Ca numai acum traim acest timp???
Ce este era pneumatica? Sa ma lamureasca si pe mine cineva va rog...
Hazardul este m�sura ignoran�ei noastre. (Henry Poincare)
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 19:07
De la: eclaudesvd, la data 2009-04-13 18:32:53Adi, poporul evreu astepta (asteapta si azi) un rege salvator - Mesia. DInamica veterotestamentara este ondulatorie: Dumnezeu creaza ceva nou - poporul pacatuieste - Yahve promite pedeapsa - poporul se caieste - Yahve retrage pedeapsa sa si rasplateste pe cel drept. In acest context dinamic si ciclic Yahve vorbeste poporului Israelit prin Moise, judecatori, profeti, iar la implinirea timpului prin Fiul sau Unic.Profetii sunt cei care pregatesc instaurarea Imparatiei mesianice. Ei tin treaza constiinta poporului si credinta in momentele de dificultate (exil, persecutii, inchinarea altor zeii). Cristos implineste aceste profetii. Majoritatea vorbesc despre venirea unui rege care va conduce poporul israelit la victoria impotriva celorlalte natiuni pagane. Cristos vesteste Imparatia si vorbeste despre ea la un nivel de `sus`, apostolii si poporul inteleg mesajul sau la un nivel `de jos`. REgalitatea VT este implinita de Cristos intr-un mod neasteptat: non violent, dar prin suferinta si jertfa crucii. Psalmul 45 care vorbeste despre nunta mirelui este o profetie a imparatiei care va sa vina. Profetia lui isaia cand toata creatia va fi in armonie (leul si cerbul, sarpele si copilul etc.) este o anticipare a Imparatiei. Cine este regele??? Yahve??? Isus Cristos??? Ahab??? Cine este Fiul Omului??? Cristos se identifica cu regele, fiul omului,slujitorul suferind. Tipologii ale VT sunt intalnite in NT. Magii iintreaba de noul rege a lui Israel. Pilat pune o inscriptie pe cruce: INRI. Sunt personaje din afara Israelului care il recunosc pe Cristos ca rege, insa poporul in frunte cu saduceii si farizeii refuza sa vada in Cristos un rege. De ce? Imaginea regelui este aceea a unuia care conduce cu armata, detine domenii, detine o putere politica si economica foarte mare. Din nou Cristos vorebeste despre o imparatie `de sus`, ei inteleg o imparatie `de jos`. Reconcilierea profetiilor VT cu cele ale NT au loc dupa Inviere. Invierea lui Cristos este cea care da sens profetiilor si mesajului evanghelic. Fara Inviere Cristos ar fi ramas doar un personaj istoric, poate de insemnatate, insa nu Regele pe care profetii VT il aminteau si nici Mantuitorul nostru. Eu cred ca atunci cand vorbim despre Imparatia cerurilor trebuie sa tinem cont ca ea s-a implinit si este intre noi datorita invierii lui cristos.
Eclaudesvd, asta e muzic� pentru urechile mele...probabil cu excep�ia dihotomiei sus-jos, unde eu personal atribui mi�c�rii mesianice ini�iate de Iisus o semnifica�ie politic� mult mai clar�.
Cine a citit un istoric precum Iosif Flaviu (aproape contemporan cu Iisus), �tie c�, pe dealurile Galileii, oricine strig� ce a strigat Iisus despre �mp�r��ia lui Dumnezeu (YHWH singur e rege!) sf�r�e�te, mai devreme sau mai t�rziu, pe o cruce roman�!
|
Fosta membra 9am.ro
1714 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 19:08
Nici tu nu stii, Andu...? clar nu e o chestie ortodoxa :).
Pneuma se refera la duh.. dar nu am auzit de era pneumatica
esti penticostal, Adi??
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 13 Aprilie 2009, ora 19:10
C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
|
|
|