Info
x
Putem citi Âși discuta biblia ca literaturĂŁ â indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 14 Aprilie 2009, ora 19:50
De la: adipopa, la data 2009-04-14 19:34:08Ioana, vedem într-adevăr lucrurile puțin diferit. Pentru mine Biblia rămâne o carte deschisă cercetării istorice, literare și teologice. În discuția cu Mytcor nu era important să stabilesc care ramură a religiei creștine era mai puțin vinovată. Mă interesa doar să propun evaluarea tuturor ideologiilor (incluzând în această categorie și ateismul) cu aceiași unitate de măsură. **Ioana, vedem într-adevăr lucrurile puțin diferit. Pentru mine Biblia rămâne o carte deschisă cercetării istorice, literare și teologice** ai mare grija,adi...protestantii au incurajat asta si rezutatul a fost acela k din religia lor s-au desprins zeci si sute de alte religii.... in tot acest timp ortodocsii si-au vazut de treaba lor. si bine au facut. credinta ortodoxa a fost un factor de unitate printre ei.imagineaza-ti ce ar fii insemnat k si in rasaritul europei sa existe in secolele 16-17 razboaie religioase de tipul celor existente in vestul ei...pe tot fundalul asta turcii ar fii putut cuceri usor toate tarile riunate de conflicte interne.... lasa ortodoxia asa cum e . nu mai veni cu alte intrepretari ale textului biblic(kr ,apropo nu e deschis in permanenta cercetarii asa cum crezi) si nu de alta,dar e posibil sa te si creada cineva(in orice caz,nu eu.... )sustin in continuare k ai creat un silogism fals....ortodocsii nu au avut razboaie religioase,conflicte cu autoritatile statului ,inchizitie ,cruciade etc..... numai bine!!!
|
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 14 Aprilie 2009, ora 20:17
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-14 11:08:12lasati putin discutia despre rastignerea lui iisus(o reluam in joia mare).. Se mai poate de fapt descifra o literă (E) în rândul care urmează și reconstitui în felul de mai jos: [DIS AUGUSTI]S TIBERIEUM [...PO]NTIUS PILATUS [...PRAEF]ECTUS IUDA[EA]E [...FECIT D]E[DICAVIT] SLĂVIȚILOR ZEI [ACEST] TIBERIU PONȚIU PILAT PREFECT AL IUDEII A DEDICAT Este o inscripție scrisă cu ocazia dedicării unui templu în Cezareea, construit de Pilat în cinstea lui Tiberiu. Șansa păstrării ei de-a lungul timpului a fost re-folosirea de către un constructor mai târziu (la niște trepte). |
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 14 Aprilie 2009, ora 20:23
De la: mytcor, la data 2009-04-14 19:44:06De la: adipopa, la data 2009-04-14 19:34:08Ioana, vedem într-adevăr lucrurile puțin diferit. Pentru mine Biblia rămâne o carte deschisă cercetării istorice, literare și teologice. În discuția cu Mytcor nu era important să stabilesc care ramură a religiei creștine era mai puțin vinovată. Mă interesa doar să propun evaluarea tuturor ideologiilor (incluzând în această categorie și ateismul) cu aceiași unitate de măsură. Îmi permit și eu un copy-paste, din arhivă: ORDINEA SACRALĂ CREȘTINĂ o Dumnezeu și Harul sunt din lumea imaterială, invizibilă. Cum ajung la noi? Dumnezeu intervenii poate și direct. Dar respectă structura naturală a făpturii. Lucrează cu noi nu direct ci prin medierea unor realități sensibile pe care le-a ales. o Noi toți depindem de stimulii ce ne vin prin simțuri. Suntem trupești în măsura în care nu suntem spiritualizați. o De aceea este o mare bătălie pe stimulii de care ascultăm. Cine câștigă, conduce lumea, construiește lumea. o Dumnezeu a creat o ordine sacrală în lumea vizibilă, sensibilă care să ne ajute să percepem invizibilul, să călătorim în siguranță spre patria cerească. o Diavolul și lumea sa luptă din răsputeri să suprime orice manifestare vizibilă a Sacrului Creștin pentru a se asigura că oamenii uită de Dumnezeu și că Dzeu nu mai poate comunica cu omul pe această cale ce-i este proprie. Caută să distrugă complet fosta civilizație creștină în care totul vorbea despre milostivirealui Dumnezeu și să o înlocuiască cu o nouă civilizație anarhică în care nimic, nici măcar Bisericile nu mai spun nimic despre Domnul lor. o Cu cât reușește mai mult cu atât sfințirea laicilor în lume va fi mai dificil de atins pt că ei se sfințesc tocmai utilizând din plin lumea vizibilă, spre deosebire de călugării care tind să aibă o atingere minimală cu lumea. Biserica are dreptul și datoria de a configura sacrul , stabilind uzanțele și aprobând obiceiuri, deoarece are autoritatea de a se îngriji de manifestarea vizibilă a Invizibilului. Formele concrete ale sacrului sunt semne care exprimă misterul credinței. De aceea Biserica, care păstrează credința și o transmite, trebuie să vegheze cu autoritate apostolică pentru configurarea concretă a sacrului imagini, biserici, cântece, rituri (SC 22)-. Credincioșii au o obligație corespunzătoare de a asculta de normele liturgice, norme de care ne vom ocupa în capitolul despre liturghie.
Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
|
|
Postat pe: 14 Aprilie 2009, ora 20:58
De la: mytcor, la data 2009-04-14 19:44:06Adipopa,...care-s elementele sacralitatii crestine ?... Multe răspunsuri sunt posibile, dar eu aș da, scurt, unul hristologic. Pentru mine sacralitatea creștină se reduce de fapt la o persoană Iisus Hristos pentru că în el sălășluiește ontologia prezenței dumnezeiești. Hristos este sacrul în care ne întâlnim cu cel care nu este ca noi, scara iacobină pe care îngerii urcă și coboară, templul stricat prin răstignire și ridicat la loc prin înviere. Este ritul exodului cel nou, preoția care se unește cu jertfa, regele care slujește, pâinea frântă și paharul legământului. Ridicarea lui din morți dă creației o altă zi întâi și o altă desăvârșire - sacră. |
|
Postat pe: 14 Aprilie 2009, ora 21:00
De la: adipopa, la data 2009-04-14 20:17:59De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-14 11:08:12lasati putin discutia despre rastignerea lui iisus(o reluam in joia mare).. asa e..mai apare si un E la sfarsit...chiar voiam sa va descifrez inscriptia insa vad k mi-ai luat-o inainte... sunt de acord sa vorbim acum mai mult despre pilat..chiar imi doresc de mult timp asta si consider k acum este momentul potrivit, insa cum ramane cu ortodoxia? (sa te prind eu k mai postezi erezii k sa vazi ce-ti fac )ce am facut azi la epigrafie? o editie speciala de sarbatori dedikta incriptiilor din perioada lui iisus.despre inscritia din cezareea am vorbit doar in doua ora.in prima am discutat o incriptie referitoare la cel kr a realizat recensamantul in momentul in kr s-a nascut iisus(o pot posta si pe aia dak va intereseaza....) *tiberieum* nu se refera la *acest tiberiu* ci la* templul lui tiberiu * kr ajunsese sa fie venerat k divin.deci...in templul lui tiberiu pilat pune incriptia dedikta *slavitilor zei* ce e interesant la aceasta inscriptie e faptul k numai cu ajutorul ei ne putem da seama ce fel de provincie era iudeea.k sa va explik mai bine contextul..existau doua tipuri de provincii:cu statut civil si cu statut militar. cele cu statut civil erau cel din kr armatele fusesera retrase pentru k locuitorii devenisera pasnici si nu mai reprezentau un pericol la adresa statului (nu mai exista riscul sa se revolte). cele cu statul militar erau cele in kr legiunile stationau in permanenta pentru k locuitorii se revoltau la tot pasul. cei kr conduceau provincii cu statut civil purtau numele de procuratori,iar cei ce ce guvernau in cele cu statut militar-prefecti. problema in kzul lui pilat este k in sursele istorice ale vremii apare cand cu un titlu ,cand cu altul.aceasta problema a fost insa rezolvata in momentul in kr a aparut inscriptia in kr e denumit *prefect al iudeii* deci...rezulta in mod clar k iudeea era o provincie cu statut militar!!! initial iudeea nu fusese asa.insa datorita rascoalelor nenumarate statutul ei a fost schimbat. pe tot parcursul mandatului sau .pilat se confrunta cu nenumarate rascoale ale evreilor.erau extrem de salbatici si se revoltau la tot pasul. pilat va face tot posibilul sa le puna kpat .le-a inabusit foarte crut pe cele kr au izbucnit ,le-a facut apoi evreilor diverse concesii si...degeaba!!!. aia se revoltau in continuare in permanenta. tiberiu (principele imperiului roman) il va acuza intr-un final de starea permanenta de razboi din iudeea pe pilat (pretextand k datorita incompetentei sale de a conduce evreii se tot revolta) si-l va alunga din functie motiv pentru kr pilat(dezamagit de el insusi si de poporul pe kr il condusese) se va sinucide!!! asta e toata povestea lui...istoria l-a absolvit de moartea lui iisus...voi? |
|
Postat pe: 14 Aprilie 2009, ora 21:03
De la: adipopa, la data 2009-04-14 20:58:45De la: mytcor, la data 2009-04-14 19:44:06Adipopa,...care-s elementele sacralitatii crestine ?... dak ai posta mereu mesaje de astea.....ce bine ar fii..... |
|
Postat pe: 14 Aprilie 2009, ora 21:20
Ioana, nici eu nu am presupus că 'acest Tiberiu' ar însemna altceva.
Nu cred că mai sunt interesat să repet discuția privind responsabilitatea lui Pilat în condamnarea și executarea lui Iisus. Am crezut că veți analiza la curs și alte surse istorice care aruncă lumină asupra personalității lui Ponțiu Pilat (mai ales Filon și Iosif Flaviu). PS Mi-am găsit azi dimineață niște notițe de mână mai vechi asupra unui monograf pe care am lucrat. Nu am cartea și nu știu dacă poate fi accesată într-o bibliotecă din țară, dar îți dau titlul ei: Bond, Helen K., Pontius Pilate in History and Interpretation (Society for New Testament Studies Monograph Series 100. Cambridge: Cambridge University Press, 1998). Este cea mai echilibrată analiză a lui Filon și Iosif asupra subiectului. |
|
Postat pe: 14 Aprilie 2009, ora 21:32
De la: adipopa, la data 2009-04-14 21:20:16Ioana, nici eu nu am presupus că 'acest Tiberiu' ar însemna altceva. persoana lui pilat ma impresioneaza....:( mi se pare si el (k si iisus ) o victima ....:( iar tu esti mult prea dur cu el.... dar...asta e...cum crezi tu.... cursul este strict de epigrafie!!!...istoricii anchitatii i-am studiat anul trecut la istoriografie... PS:numai sa-mi gasesc krtea pe net...k altfel nu am cum...eu incerc totusi sa intreb de ea la facultate |
|
|
|
|
Fosta membra 9am.ro 1798 mesaje Membru din: 1/04/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 14 Aprilie 2009, ora 21:49
Deci ....
Care este diferenta dinte duhul sfant si "cele sapte duhuri ale lui dumnezeu"?
24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
|
|
Postat pe: 14 Aprilie 2009, ora 21:53
De la: maressalul_, la data 2009-04-14 21:49:21Deci .... maresale...am o dedicatie speciala pentru tine...uite...capitolul 3 din krtea pe kr o recomand cu caldura tuturor!!!! ioan damaschin *dogmatik* o gasesti aici...www.scribd.com/doc/40853/ioan-damaschin-dogmatica intra pentru 2-3 minute si citeste capitolul acela!!! si crede-ma...dak vei citi toata cartea vei gasi raspunsuri la multe dintre intrebarile tale!!! numai bine!!! |
|
Postat pe: 14 Aprilie 2009, ora 23:26
De la: maressalul_, la data 2009-04-14 10:33:39Multumesc pt urarile frumose... ati fost niste "draguti/dragute". Dar lasand "gluma" la o parte postez si eu ceva din basmul biblia si apoi pun 2 intrebari . Maressal, numerologia și mitologia apocaliptică necesită explicații ample. Am încercat să evit un răspuns pentru că nu ești familiar nici cu acest gen literar nici cu imaginile sau ecourile biblice vechi-testamentale. Dar încerc totuși o explicație succintă. Sfântul Duh apare în-șeptit de 4 ori în Apocalipsa (1.4; 3.1; 4.5; 5.6). În-șeptirea este un procedeu numerologic ebraic legat de ideea de plinătate, desăvârșire și putere iar 4 este numărul apocaliptic alocat lumii, oamenilor. Mielul apare în Apocalipsa de 28 ori (7x4), ceea ce comunică, în registrul numerologic caracteristic acestei literaturi, biruința și stăpânirea sa asupra întregii lumi. În apocalipse (și nu numai), mielul nu este simbolul blândeții, ci al vigoarei militare cu care vrăjmașii sunt striviți (cornul fiind elementul principal). De aceea, sintagma miel junghiat în cazul lui Iisus reprezintă paradoxul biruinței prin suferință și moarte de cruce. Sfântul Duh în-șeptit și Mielul sunt pomeniți împreună în Apocalipsa 5.6 (citat de tine) pentru a întări ideea că biruința Mielului asupra lumii se face prin puterea desăvârșită a Sfântului Duh. Propoziția numerologică despre care faci întrebare, se scrie așa: 7 coarne, 7 ochi = 7 duhuri (adică un corn și un ochi reprezintă o unitate apocaliptică numită duh) - însă imaginea comunică prin ansamblul ei nu prin fiecare parte separat. |
|
Fosta membra 9am.ro 1714 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 14 Aprilie 2009, ora 23:58
Adi, ma intreb ce ce este nevoie sa se recurga la numerologia ebraica pentru interpretarea Apocalipsei.
Apocalipsa este o scriere crestina. Pe de alta parte, numerologia este asimilata magiei de catre crestini.. |
|
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 00:04
In plus, gasesc un pic nefiresc sa numeri si sa descompui (28 =...), cand in alte scrieri se vorbeste de unire/ contopire. Este ca si cum ai taia cu bisturiu (elegant, stiintific, dar totusi..).
21. Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis. 22. Și slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem: 23. Eu întru ei și Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârșiți întru unime, și să cunoască lumea că Tu M-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine. (Ioan, cap. 17) (Finis amoris ut duo unum fiant.. frumos, nu??) |
|
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 00:14
De la: marinescuirina, la data 2009-04-14 23:58:48Adi, ma intreb ce ce este nevoie sa se recurga la numerologia ebraica pentru interpretarea Apocalipsei. Numerologia Apocalipsei este nevinovată de legături magice. Ca procedeu literar sau artistic (pe deplin creștin), numerologia există în textul biblic (Apocalipsa, Daniel, Iezechiel, I-II Enoh, etc.), nu se importă dinafară (ca pe un corp străin), și își găsește cheia sau interpretarea acolo (nu în altă parte). Apocalipsele în general sunt scrise ca niște răvașe criptic-subversive în contextul asupririi, persecuției intense și pericolului real de a fi înghițit de o lume a necredinței. |
|
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 00:18
De la: adipopa, la data 2009-04-15 00:14:54De la: marinescuirina, la data 2009-04-14 23:58:48Adi, ma intreb ce ce este nevoie sa se recurga la numerologia ebraica pentru interpretarea Apocalipsei. apocalipsele? sunt mai multe? la ce te referi? |
|
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 00:22
Nu stiu daca ai dreptate sau nu, imi expun doar o impresie "artistica".. Mi se pare nefiresc sa numeri de cate ori apare un cuvant intr-un text.. si restul..
|
|
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 00:23
De la: marinescuirina, la data 2009-04-15 00:04:59In plus, gasesc un pic nefiresc sa numeri si sa descompui (28 =...), cand in alte scrieri se vorbeste de unire/ contopire. Este ca si cum ai taia cu bisturiu (elegant, stiintific, dar totusi..). Evanghelia este un gen literar cvasi-biografic. Apocalipsa se apropie de ceea ce astăzi numim literatuară fantastică (nu SF) în care simbolul, miturile primare și numerele contează. |
|
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 00:28
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-15 00:18:45apocalipsele? Da, mai multe. E.g., Zaharia 9-14, Isaia 24-27, Daniel, I-II Enoh, Înălțarea lui Moise, IV Ezdra, Baruh, Marcu 13, 1 Tesaloniceni 4.13ff, II Tesaloniceni 2.1ff, 1 Corinteni 15.20, etc. Toate sunt apocalipse. |
|
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 00:30
De la: adipopa, la data 2009-04-15 00:28:14De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-15 00:18:45apocalipsele? cu siguranta te referi la profetii despre judakta de apoi...e ok!!! ma si speriasem...credeam k incepi sa-mi vorbesti acum de cine stie ce scrieri apocrife.....
|
|
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 00:36
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-15 00:30:25cu siguranta te referi la profetii despre judakta de apoi...e ok!!! Nu. Apocalipsă nu înseamnă neaparat judecată de apoi, ci supraviețuirea comunității de credință în condiții vitrege știind că Dumnezeu nu pierde. Da. O parte din apocalipsele citate sunt apocrife, dar aparțin genului (de aceea le-am citat ca exemple). |
|
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 00:39
De la: adipopa, la data 2009-04-15 00:36:35De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-15 00:30:25cu siguranta te referi la profetii despre judakta de apoi...e ok!!! hai,mai adi.....iar incepi cu timpenii?....cand eram aproape sa cred k esti ortodox..... apocalipsa se refera la judekta de apoi....nu la supravietuirea unei comunitatii...reprezinta profetii despre sfarsitul lumii...in mod clar.... si nu am mai intalnit pe nicaieri intrepretari ca ale tale!!! |
|
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 00:47
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-15 00:39:34hai,mai adi.....iar incepi cu timpenii?....cand eram aproape sa cred k esti ortodox..... Gândești simplist, și chiar dacă poți găsi două-trei elemente care să se potrivească cu ideea ta, nu poți explica întregul. PS Scoate-ți cuvântul "tâmpenii" din vocabular. Nu învăța de pe forum lucruri la limita bunul simț conversațional. Noapte bună. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 00:50
De la: adipopa, la data 2009-04-15 00:47:08De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-15 00:39:34hai,mai adi.....iar incepi cu timpenii?....cand eram aproape sa cred k esti ortodox..... bine ...mai vorbim maine...noapte buna!!! ps:apropo de cuvantul *tampenii*....suna mai frumos *erezii*? numai bine!!!
|
|
Fosta membra 9am.ro 191 mesaje Membru din: 18/12/2008 |
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 01:07
Adi... Ioana...
Apocalipsa semnifica dezvaluire, a da la o parte valul. In cazul apocalipselor biblice este o dezvaluire a tainelor lui Dumnzeu cu privire la viata actuala si vitoare a crestinilor! |
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 02:27
De la: eclaudesvd, la data 2009-04-15 01:07:14Adi... Ioana... Nici eu nu am înțeles din Biblie că Apocalipsa înseamnă sfârșitul vieții..a lumii!
Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
|
|
Fosta membra 9am.ro 191 mesaje Membru din: 18/12/2008 |
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 02:50
Dora.... de fapt eu cred ca Apocalipsa e foarte actuala. A fost scrisa intr0un context istoric binedeterminat, insa cum Cuvantul lui Dumenzeu este viu si actual eu cred ca Apocalipsa este actuala. Daca interpretam semnele timpului in care traim vedem ca in lume exista persoane, crestini care si acum sunt persecutati pentru credinta lor, exista anticristi in multe colturi ale lumii: China, Taiwan, Indonezia, unele tari din Africa unde credinta crestina este manipulata si credinciosii sunt persecutati. Apocalipsa vorbeste despre timpurile viitoare si despre victoria Mielului, insa aceasta victorie se face cunoascuta oridecateori crestinii sunt martirizati pentru credinta lor, oridecateori samanta aruncata de crestini da rod. Acolo e prezent Dumnezeu victorios.
|
|
Fosta membra 9am.ro 2406 mesaje Membru din: 24/03/2009 |
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 07:21
Apocalipsa este cartea viitorului apropiat, pentru noi acum. Nu e nicidecum sfirsitul vietii.
Viata continua dar in final la un alt nivel. Rapirea Bisericii, Nunta Mielului, 1000 de ani de pace etc. Pamintul nu va fi distrus in 2012 cum cred unii, pentru ca cele de mai sus nu s-au implinit inca. |
|
Fosta membra 9am.ro 1798 mesaje Membru din: 1/04/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 12:38
Adi ... pare de "bun simt" ce spui tu ... dar nu sunt de acord... adica nu zic ca nu este asa(irefutabil) ...dar intuitia mea imi zice ca sunt balarii. Defapt ma gandesc ca niste "minti bolnave" au scris unele chestii pe care altii ... inclusiv si tu ... le dati pra multa importanta si le aprofundati prea mult. Si oricum se pot aprofunda mult mai mult. Asta nu inseaman ca sunt adevarate.... sau ca nu au fost scrise cu buna stiinta asa "criptic/numerologic".
|
|
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 14:28
De la: maressalul_, la data 2009-04-15 12:38:21Adi ... pare de "bun simt" ce spui tu ... dar nu sunt de acord... adica nu zic ca nu este asa(irefutabil) ...dar intuitia mea imi zice ca sunt balarii. Defapt ma gandesc ca niste "minti bolnave" au scris unele chestii pe care altii ... inclusiv si tu ... le dati pra multa importanta si le aprofundati prea mult. Si oricum se pot aprofunda mult mai mult. Asta nu inseaman ca sunt adevarate.... sau ca nu au fost scrise cu buna stiinta asa "criptic/numerologic". Maressal, nu vreau să insist foarte mult asupra semnificației repetării de 28 ori a cuvântului Miel în Apocalipsa. E doar o observație care se potrivește cu ideea generală a Apocalipsei privind biruința Mielului asupra lumii păgâne și ostile Bisericii. Dacă numerologia ar fi singurul motiv pentru care aș crede acest lucru, atunci atacarea propoziției 7x4 ar avea sorți de izbândă. Însă nu aritmetica respectivă mă face să trag concluzia privind biruința desăvârșită [7] a Mielului asupra lumii [4], ci viceversa. Încercările tale de a construi propoziții similare depășesc limitele cărții Apocalipsei și de asemenea ale genului literar care poate conține elemente de numerologie. Repet, sugestia mea este tentativă, nu dogmatică, venind dintr-o observație care, în coroborare cu elemente similare în cartea Apocalipsei, poate fi confirmată ca intenție autorială. Dat fiind contextul extrem de ostil în care această carte a fost scrisă, nu e greu să înțelegem alegerea acestui gen literar (criptic, simbolic, mitic) pentru a comunica un adevăr reconfortant pentru bisericile persecutate din imperiul roman de la sfârșitul primului secol, anume că Iisus Hristos, Mielul Junghiat, învinge orice stavilă sau opoziție lumească. Fă abstracție, dacă dorești, de paragraful privind repetarea cuvântului Miel. Oricum, în spatele Apocalipsei nu se află nici o minte bolnavă, nici un geniu literar neaparat, ci un creștin convins de chemarea și hăruirea lui Hristos în ce privește scrierea unei cărți pentru a încuraja Biserica persecutată. Mi se pare exagerat și chiar deplasat să etichetezi un scriitor antic de apocalipse (precum acesta) minte bolnavă când în jurul nostru există atâția scriitori de literatură fantastică sau producători de film pe care îi apreciem pentru modul în care aleg să se exprime artistic. |
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 15 Aprilie 2009, ora 14:55
De la: maressalul_, la data 2009-04-15 12:38:21 Maresal, Pentru ca vad ca iti place asa mult sa te joci cu numerele iti pun o problema mai jos: Trei barbati se duc la un hotel unde tariful este de 30euro camera/noapte. Fiecare barbat plateste cate 10 euro. Receptionera realizeaza ca o camera costa doar 25 euro, asa ca roaga unul dintre angajati sa se duca sa le returneze 5 euro celor 3barbati. Angajatul nestiind cum sa imparta cei 5 euroi la 3 barbati, hotaraste sa dea inapoi fiecaruia cate un euro, iar el sa-si pastreze cei 2 euro. Asa ca fiecare barbat primeste inapoi cate un euro, de aici rezultand ca fiecare a platit pentru camera 9 euro, in total (9 euro x 3 barbati) 27euro. Adunand cu cei 2 euro ce i-au ramas angajatului, totalul este 29 euro. Unde este un euro? Astept raspunsul Maresal
Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
|
|
|
|

)
)
) .Mielul asta are sapte coarne si sapte ochi, care sunt sapte duhuri ale lui dumnezeu? CINE/CARE ... coarnele sau ochii. Sau nu stiu eu matematica si 7+7 = 7.