back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 >> Sari la pagina:

nastasemihail

47672 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 04:26

Din agheasma a murit cineva. Sa fie proaspata...sub 10 ani....

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Shlomo_Mire_Ivan

1640 mesaje
Oras: Craiova

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 04:27

De la: nastasemihail, la data 2009-07-28 04:26:12Din agheasma a murit cineva. Sa fie proaspata...sub 10 ani....
P-asta n-o stiam!Glumesti?Sa stii c-avea mytcor dreptate,dumnezeule...a mea-i de 20...

Fosta membra 9am.ro

666 mesaje

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 04:27

De la: Shlomo_Mire_Ivan, la data 2009-07-28 04:23:50
De la: AMIRALUL, la data 2009-07-28 04:20:18
De la: Shlomo_Mire_Ivan, la data 2009-07-28 04:15:21
De la: AMIRALUL, la data 2009-07-28 04:12:42
De la: Shlomo_Mire_Ivan, la data 2009-07-28 04:11:06
De la: AMIRALUL, la data 2009-07-28 04:10:14
De la: Shlomo_Mire_Ivan, la data 2009-07-28 04:06:48
De la: AMIRALUL, la data 2009-07-28 04:02:38
De la: nastasemihail, la data 2009-07-28 03:47:59Vorbiti....ca domnu va aude....
rusinat de propria sa fapta, dupa aventura sexuala cu Eva, Adam se ascunde in tufis. Dumnezeu il cauta, dar nu stie unde este ascuns. I-a zis: unde esti ?". la care Adam raspunde: ''ti-am auzit glasul in gradina; si mi-a fost frica, pentru ca eram gol si m-am ascuns". in acest moment Dumnezeu inca nu stia de escapada sexuala a celor doi "Cine ti-a spus ca esti gol? Nu cumva ai mâncat din pomul din care iti poruncisem sa nu manânci ?". Atotstiutorul nu stia deci nici de fapta lui Adam si Eva, nici de locul unde se ascunsese Adam... deci de unde sa mai si auda ce spunem noi ?!!!
Nu vede,dar are auzul fin...
ei na ! la cate am spus despre el trebuia sa ma trazneasca pana acum !!!
Ai reflexe bune?Te-ai eschivat...
nu, am impamantare !!!
Eu zic,totusi,sa mai treci pe la sala...Cine stie cum te paleste domnul cu manutza Ioanei...
pai unde ma sfatuiesti sa ma duc ? la biserica, la sinagoga, sau la moscheee ?!!!
Angajaza-ti un profesor de religie,si....cum o fi voia...celui de care te feresti!Ah,era sa uit:am doua kile de aghiazma,calitatea no1,ieftin,ieftin...
pai eu nu ma feresc decat de Fisc. e buna aghiazma si pentru Fisc ?!!!

Adevarat ca mai cinstit lucru nu este in lume, si mai scump si mai curat, decat omul procopsit la invatatura. - Mihail Sadoveanu
Shlomo_Mire_Ivan

1640 mesaje
Oras: Craiova

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 04:30

De la: AMIRALUL, la data 2009-07-28 04:27:56
De la: nastasemihail, la data 2009-07-28 03:47:59Vorbiti....ca domnu va aude....
rusinat de propria sa fapta, dupa aventura sexuala cu Eva, Adam se ascunde in tufis. Dumnezeu il cauta, dar nu stie unde este ascuns. I-a zis: unde esti ?". la care Adam raspunde: ''ti-am auzit glasul in gradina; si mi-a fost frica, pentru ca eram gol si m-am ascuns". in acest moment Dumnezeu inca nu stia de escapada sexuala a celor doi "Cine ti-a spus ca esti gol? Nu cumva ai mâncat din pomul din care iti poruncisem sa nu manânci ?". Atotstiutorul nu stia deci nici de fapta lui Adam si Eva, nici de locul unde se ascunsese Adam... deci de unde sa mai si auda ce spunem noi ?!!!
nu, am impamantare !!!
Eu zic,totusi,sa mai treci pe la sala...Cine stie cum te paleste domnul cu manutza Ioanei...
pai unde ma sfatuiesti sa ma duc ? la biserica, la sinagoga, sau la moscheee ?!!!
Angajaza-ti un profesor de religie,si....cum o fi voia...celui de care te feresti!Ah,era sa uit:am doua kile de aghiazma,calitatea no1,ieftin,ieftin...
Ha,mi-ai stricat tot cheful...ma cauta niscai baietzi de la ANAF....Trebuia sa-i sun ieri...si"am uitat"...

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 04:32

De la: AMIRALUL, la data 2009-07-28 04:27:56
nu, am impamantare !!!

Acolo e buna numai inaltimea constiintei. Cit mai inalta......

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 04:33

S-a strins cocoasa pe postare

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 20:44

bai...haideti ca am chef de cearta ( ca in fiecare seara ) numai ca de data asta ...de o cearta constructiva....
ca sa ma explic mai bine....de o disputa mai aprinsa in jurul unui subiect important....

va dau eu motiv si voi sariti la gatul meu ....

motivul:
...referitor la expeditia lui darius impotriva scitilor (514i.h-512i.h). herodot povesteste ca ar fii supus in calea sa toate popoarele pe care le-ar fii intalnit deoarece acestea i se predasera fara lupta (de frica ), insa , in dobrogea un grup de geti au luat o hotarare nesabuita...aceea de a i se opune si au infranti zdrbitor cu toate ca sunt *CEI MAI VITEJI SI MAI DREPTI DINTRE TRACI *..

deci...acum disputele .....

care are tupeul sa spuna ca de fapt getii l-au infrant pe darius?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 20:55

De la: AMIRALUL, la data 2009-07-28 03:17:36
De la: ioana_dark, la data 2009-07-28 01:52:57
dorine...nu ai nicio bazã pe care sã faci afirmația asta! niciuna!!!...doar speculații....
(ceva de genul...*mie mi se pare....*...și nu așa se face istoria...sau preistoria)

speculatiile sunt si de-o parte si de alta atunci cand vorbim de istorie. oricat de bun ar fi un istoric si oricat de obiectiv, spusele lui nu pot sa reprezinte adevarul fara distorsiuni, fie din motive de perceptie (poate ca a scris si el ce a auzit de la altii) fie de interpretare (orice scriere are un scop de a influenta/impresiona societatea careia i se adreseaza). in general, izvoarele scrise nu sunt 100% credibile (nici atunci si nici acum) pentru a vrobi de o realitate istorica. istoria e adeseori obiectul manipularii in scop ideologic.

De la: ioana_dark, la data 2009-07-28 01:52:57
aș dori totuși sã mã trimiți la istorici care sã predea la universitãți de acolo ...nu la *istorici* de seama lui sãvescu sau a altora ca el....
în plus...tu bãnuiesc cã i-ai citit...și cã în momentul în care ai acceptat teoria lor le-ai reținut și argumentele ....de ce nu ești în stare sã le expui? ...oare nu cumva pentru cã ele nu existã?...pentru cã sunt pure speculații?
nu i-am citit din ,,scoarta in scoarta'' pe acesti istorici, le-am preluat teoria expusa in media. nu este vorba de a nu fi in stare sa-i expun, asa cum am spus mai sus, am luat doar esenta concluziilor lor. toate neamurile incearca sa-si infrumuseteze trecutul, umbland cu penseta cosmetica pe chipul ei zbarcit.... cum vopsim noi roamnii cioara..... n-o mai face nimeni. cum o sa spunem raspicat, de exemplu, ca Stefan cel Mare (mai nou, si sfant!?) a batut palma cu turcii, obligandu-se sa le plateasca mult hulitul tribut? tacem malc cand vine vorba de faiomoasa batalie de la Calugareni - stii ce s-a intamplat atunci? mai nimic - turcii au ocupat Bucurestii. apoi, la 13 sept 1848, vitejii pompieri (povesteste chiar Iorga) iesisera in poarta unitatii, sa-i salute pe turci, si aia, obositi si beti, iar istoricii nu mai tac turnand gaz peste focul patriotismului. si asa mult mai departe, draguto !
toate istoriile din lumea asta (si mai ales cele ale tarilor importante) au fost manipulate local sau centralizat (Vatican, alte centre de putere) pentru a atinge anumite scopuri; nu neaparat ale popoarelor respective. si totusi, bravo lor, manipuleaza in interesul lor si impotriva altora nu ca idiotii de la noi .

dorinel...o sa-ti dau un link al unor mesaje postate de mine pe un alt topic .sunt mai lungi , dar am sa te rog sa le citesti cu atentie( )
www.9am.ro/comunitate/forum/view_topic/20728/Haide-i-s-ne-descop...

Fosta membra 9am.ro

147 mesaje

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 22:08

bataiosilor n-ar fi mai bine sa gandim asa:

DACA
Daca reusesti sa nu-ti pierzi capul
cand toti in jurul tau si-l pierd
Si tu esti acuzat
Daca reusesti sa ai incredere in tine insuti cand toti se indoiesc de tine
dar sa tii cont de neincrederea lor;
Daca reusesti sa astepti fara a te plictisi de asteptare,
sau fiind calomniat sa nu raspunzi cu calomnie
sau fiind detestat sa nu te abandonezi aversiunii
pentru a nu te arata prea bun si nici vorbind prea intelept;
Daca reusesti sa visezi fara a fi stapanit de vise;
Daca reusesti sa te gandesti fara a face din gandurile tale un final
Daca reusesti, intalnind Succesul si Infrangerea,
sa tratezi acesti doi impostori in acelasi fel;
Daca reusesti sa suporti sa auzi adevarul spus de tine
rastalmacit de raufacatorii care fac curse pentru prosti,
sau sa vezi lucrurile pentru care ti-ai distrus viata
si sa te umilesti si sa le refaci cu instrumentele tale acum uzate
Daca reusesti sa faci o singura legatura a victoriilor tale
si sa risti totul pe-o carte,
si sa pierzi si sa reiei de unde incepusei
fara a spune nici macar un cuvant despre ce ai pierdut;
Daca reusesti sa-ti infranezi inima,
si nervii, si energiile tale pentru a te tine drept
chiar si dupa multa vreme de cind nu te mai simti in stare
si sa rezisti cind in tine nu mai este nimic altceva
decat vointa ta ce-ti repeta rezista;
Daca reusesti sa vorbesti plebei fara a-ti pierde onestitatea,
sau sa te plimbi cu regii fara a-ti pierde simtul comun;
Daca atit prietenii cit si dusmanii nu te pot rani;
Daca pentru tine conteaza toti oamenii, dar nici unul prea mult;
Daca reusesti sa umpli minutul inexorabil
cu un moment de 60 de secunde
a ta va fi lumea si tot ceea ce este-n ea,
Si tot ceea ce conteaza mai mult, vei fi un Om fiule.

Cand e vorba de bani,toti sunt de aceeasi religie.
adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 22:43

Frumoase gânduri, Kramer. Mai ales cã au fost (cred) scrise de un creºtin reformat-olandez, cu un puternic simþ civic dar ºi evlavios, care a ºi dat foarte mult Americii...THEODORE ROOSEVELT.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 22:51

De la: laur4winn, la data 2009-07-28 01:58:23cu umilintza va rog sa imi scuzati interventia...

afirmatzia indepartarii doctrinei actuale de crestinismul originar nu ii apartine lui Dan Brown...
Îi aparþine ºi lui Dan Brown! Cã au spus-o ºi alþii înaintea lui e altceva. Dar de aparþinut îi aparþine.

o afirma teologi si exegetzi ai Bibliei
Pânã la urmã nu e important cine ºi ce afirmã; e important cine ºi ce confirmã.

daca va uitatzi atent sunt evanghelii "dupa" nu "de"...
În limba greacã, prepoziþia κατὰ + acuzativ poate exprima atât conformitate cât ºi posesie limitativã. Oricum, evangheliile sunt în esenþã anonime. Copierea ºi transmiterea lor au fãcut însã necesarã adãugarea unui titlu, pentru a le deosebi; iar tradiþia eclesialã timpurie, care avea deja o memorie proprie în privinþa autorilor, a avut desigur contribuþia ei.

nici unul din autori nu l-a cunoscut real pe Iisus...
Nici Matei, nici Ioan?

[evangheliile] erau lucrari colective scrise in cadrul colectivitilor crestine primordiale
De unde reiese cã ar fi lucrãri colective? ªi ce înþelegi de fapt prin „colectiv?”

singurul evanghelist care a avut un contact cu cineva care l-a cunoscut pe Iisus este Luca
Nu e singurul; dar, ºi dacã ar fi, evanghelia sa are un trunchi comun foarte însemnat cu ceilalþi sinoptici (poate eºti familiar cu ideea unei surse Q). ªi, dacã accepþi rezultatele cercetãrii istorice intreprinse de Luca, ar trebui poate sã accepþi ºi istoricitatea lui Matei ºi Marcu.

cu invatzaturile si epistolele pauline...crestinismul primordial nazareic isi pierde mesajul primordial si devine universal
De unde ºtii ce pierde creºtinismul dacã nu ºtii ce a avut? ªi de ce „primar” ºi „universal” sunt aici noþiuni antinomice?

sa nu uitam ca cele mai numeroase comunitati crestine au fost infiintzate de Pavel in lumea romano-elenistice...si rivalizau cu cele iohanite din Alexandria si cea din Ierusalim aflata sun conducerea lui Iacob-fratele Domnului Iisus...
Diferenþe, da; rivalitate, ba! Comunitãþi ioanine în Alexandria? Ioan a trãit mai mult în Asia Micã, prin-prejurul Efesului.

in Damansc doctrinele pauline castiga teren in fatza celor ale Apostolului Filip
Un conflict imaginar. De unde l-ai scos?

care stau la baza crestinismului siriac
Filip-apostolul ºi Biserica siriacã? Probabil accepþi originea siriacã a evangheliei gnostice care îi poartã numele. Clement însã vorbeºte de Filip (cel real) în Alexandria. Sunt curios de fapt dacã tu foloseºti scrierile gnostice (precum Evanghelia lui Filip) sau cele eretice (precum Faptele lui Filip) ca surse istorice de încredere?

si ale aceluiaisi Ioan...
Filip stã ºi la baza lui Ioan sau a comunitãþilor aºa-zis ioanine? Tu glumeºti. Chiar ºi în Faptele [absolut legendare ale] lui Filip lucrurile stau invers – Petru ºi Ioan se roagã pentru Filip, iar pãrerea lui Ioan este întotdeauna importantã pentru Filip.

cati stiu ca Evanghelia lui Ioan si apocalipsa erau cat pe ce sa ramana declarate apocrife?
Probabil mai mulþi decât crezi. Dezbaterile canonice au vizat ºi alte cãrþi nou-testamentale...

in dauna Evangheliei dupa Maria Magdalena?
Presimþeam cã te vei întoarce foarte curând la Pagels, Mormântul pierdut, Mariamne, etc...

numai structura misogina a imperiului roman care excludea femeile de la drepturi civile a facut ca sa fie acceptate textele "dupa" Ioan in dauna celor magdaleniene.
Nu înþelegi (probabil) nici rolul femeii în imperiul roman, nici criteriile de canonizare ale cãrþilor nou-testamentale. Nu a contat atât faptul cã o carte a fost atribuitã unei femei (cum e cazul Evangheliei lui Maria), cât a contat faptul cã a fost scrisã în cercurile gnostice ºi cu un conþinut doctrinar cosmo-speculativ tipic.

Cele bune!

9am_Ella

241 mesaje
Oras: Bacau

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 23:04

De la: adipopa, la data 2009-07-28 01:10:20
De la: 9am044363, la data 2009-07-27 20:17:26OK, voi încerca sã scriu mai putin...

Dan Brown este un scriitor de romane politiste...
De acord.
etc

Iartã-mã cã exist, cã mã îndoiesc, cã speculez, cã gândesc....
ªi caut logica într-o poveste compusã din piese disparate ºi hiperbole mitologice.

Nu-þi mai dau relici pentru ar însemna sã intrãm într-un ºir nesfîrºit de polemici ºi ….cui prodest ? Tu ai sã-mi zici mereu cã ‘speculaþia e prea ieftinã’, iar eu cum sã te conving cã nu e speculaþia MEA, cã alþii mai deºtepþi decât mine, unii teologi, au studiat, au concluzionat ºi au publicat.... ?
În fine….
Nu o sã-mi mai exprim nicio opinie, pentru cã, spre deosebire de cucernicii creºtini, …. nu pot veni cu dovezi palpabile! Cum sã dovedesc? Nu am fost prezentã la niciun eveniment din Biblie, nu am vãzut cine ºi când a scris Evangheliile, nu stiu sigur dacã ele au fost sau nu cenzurate, nici nu am participat la vreo traducere a lor , sã confirm sau infirm exactitatea ei. Nici nu am cunoscut niciun martor ocular …la ceva. Nu am fãcut personal nicio cercetare, analizã a vreunui document, mai ales cã nu am studiile necesare. Doar am citit, am fost deschisã ºi altor teorii. Mi-am format, în final, propria pãrere, asimilând mai mult sau mai puþin din ceea ce mi s-a pãrut mai logic, mai credibil, sau bine argumentat de …. specialiºti, savanþi, chiar teologi. Dar cu ºtiinþa ºi Biserica e altã poveste.
Oricum, scrise la 50 de ani dupã , în timpul sau cu 50 de ani înainte de rãstignire, alese la Niceea, cenzurate, adaptate sau ad litteram, Evangheliile nu sunt cea mai spinoasã problemã.
Nici mãcar povestea fantezistã încropitã la Niceea nu e principala problemã a Bisericii creºtine. În definitiv, mai simþim cu toþii, uneori, nevoia de “basm”, nevoia de întoarcere în copilãrie. In Biblie, Duhul Sfânt, printr-un soi de inseminare artificialã, l-a plantat pe Isus -fiul lui Dumnezeu în trupul unei vigine – care era mãritatã cu un tip Iosif. Când creºte mare, Isus propovãduieºte mesaje pacifiste ºi de bun simþ, transformã apa în vin, merge pe apã ºi învie morþi. Este trãdat, arestat ºi rãstignit. Moare, învie ºi se ridicã efectiv la cer.
Povestea nu e nici mai bunã, nici mai rea decât Alba ca Zãpada sau Hansel ºi Gretel.
Nu conþinutul Noului Testament, nici ritualurile ridicole practicate neobosit de douã milenii mã deranjeazã. Ci modul cum Biserica creºtinã a supravieþuit ºi s-a consolidat.
Se ºtie cã preoþii Bisericii, capii ei, au fost oameni inteligenþi, fiindu-le atribuite pompoase titluri de învãþaþi, învãþãtori, înþelepþi, unii sfinþi, etc. Cu atâta materie cenuºie, cum de nu a reuºit Biserica sã se impunã “ereticilor “ paºnic, diplomat, în spiritul ºi litera Evangheliei ?
De ce nu a reuºit nicicând sã concilieze oamenii, era doar atât de uºor dacã Ea ºi numai Ea deþinea Adevãrul suprem ! Dar nu, în loc de dialog cerebral ºi argumentat a înfiinþat, sustinut ºi finanþat cruciade. A exterminat civilizaþii “pãgâne”, a distrus Temple, a purtat ani de zile rãzboaie sfinte. ªi-a înfiinþat propriul aparat de opresiune numit ... SFÂNTA INCHIZIÞIE. Câtã nenorocire a adus Biserica omenirii prin genocidurile sistematice, prin uciderea, prin torturile de neimaginat aplicate “ereticilor”, sau prigonirea a câþi oameni ? mii, zeci de mii, sute de mii ? milioane ? Dar cine mai þine inventarul, dacã ... scopul scuzã mijloacele ! In numele cui a fãcut Biserica toate crimele ? Al lui Isus ? Al aceluiaºi Isus care spunea sã-þi iubeºti aproapele ºi încã ceva despre întoarcerea celuilalt obraz ? Dacã da, atunci Isus o fi vorbit în ghilimele....
Ce ar fi fãcut Inchiziþia, pardon SFÂNTA INCHIZIÞIE, din omenirea asta, dacã ar fi dispus de câteva bombe atomice ?
Cu aºa un trecut glorios, Biserica Creºtinã face ca Cosa nostra sau Al qaeda sã parã niºte preºcolari care se joacã cu pistoale cu apã....
Undeva, cândva Biserica Creºtinã ºi-a piedut menirea. Cândva Biserica a încetat sã mai fie Casa Domnului.
Undeva, cândva preoþii Bisericii Creºtine au uitat care e menirea lor. ªi s-au piedut în rãzboaie sfinte. ªi în scandaluri. De corupþie, sexuale, de trafic de droguri ºi arme.
ªi au ales alt Dumnezeu : banul.

Nu intenþionez sã dãrâm edificiul creºtin, nici nu sunt atât de naivã sã cred cã ar fi posibil. Biserica va supravieþui mult timp înainte, indiferent ce va face pentru asta, cât sânge va mai curge, doar ºtim : scopul scuzã mijloacele.

Îþi mulþumesc pentru bibliografia recomandatã. Poate mai târziu. Acum am obosit. ªi nu mai vreau sã mã mai luminez cu nimic. Nu mai vreau sã înþeleg nimic.

Nu am intenþionat sã atentez nicio clipã la credinþa ta (tot respectul pentru ea ºi pentru tine) iar dacã asta am lãsat sã se înteleagã, te rog sã mã scuzi.

Nu trebuie sã fim atât de virulenþi, ce rost are, nu vom reuºi noi sã … inventãm apa caldã.
ªi sã ºtii cã eu, în susceptibilitãþile ºi saturaþia mea, cred în Dumnezeu, repet în Dumnezeu. ªi avem o relaþie bunã, ca sã zic aºa. ªi sunt perfect împãcatã cu conºtiinþa mea.

Îþi doresc numai bine ºi Doamne – ajutã!
La revedere.

Nu sunt decat doua iubiri. Iubirea de sine, sau iubirea pentru alte fiinte vii. Si indaratul iubirii de sine se afla suferinta si boala. iar indaratul iubirii pentru altii, se afla Binele. De fiecara data cand omul iubeste in afara lui, face, constient sau nu, un act de credinta.
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 28 Iulie 2009, ora 23:19

De la: 9am044363, la data 2009-07-28 23:04:55Îþi mulþumesc pentru bibliografia recomandatã. Poate mai târziu. Acum am obosit. ªi nu mai vreau sã mã mai luminez cu nimic. Nu mai vreau sã înþeleg nimic.

Nu am intenþionat sã atentez nicio clipã la credinþa ta (tot respectul pentru ea ºi pentru tine) iar dacã asta am lãsat sã se înteleagã, te rog sã mã scuzi.

De ce nu încerci sã scrii mai puþin? Ia o singurã idee (oricare) ºi du-o pânã la capãt. Aruncându-le pe toate de-a valma, nu poþi nici mãcar spera la dialog. Nu vãd de ce te superi aºa de apocaliptic...

Hai, fii mai veselã!

laur4winn

28 mesaje
Oras: Constanta

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 03:58

De la: 9am044363, la data 2009-07-28 23:04:55
De la: adipopa, la data 2009-07-28 01:10:20
De la: 9am044363, la data 2009-07-27 20:17:26OK, voi încerca sã scriu mai putin...

Dan Brown este un scriitor de romane politiste...
De acord.
etc

Iartã-mã cã exist, cã mã îndoiesc, cã speculez, cã gândesc....
ªi caut logica într-o poveste compusã din piese disparate ºi hiperbole mitologice.

Nu-þi mai dau relici pentru ar însemna sã intrãm într-un ºir nesfîrºit de polemici ºi ….cui prodest ? Tu ai sã-mi zici mereu cã ‘speculaþia e prea ieftinã’, iar eu cum sã te conving cã nu e speculaþia MEA, cã alþii mai deºtepþi decât mine, unii teologi, au studiat, au concluzionat ºi au publicat.... ?
În fine….
Nu o sã-mi mai exprim nicio opinie, pentru cã, spre deosebire de cucernicii creºtini, …. nu pot veni cu dovezi palpabile! Cum sã dovedesc? Nu am fost prezentã la niciun eveniment din Biblie, nu am vãzut cine ºi când a scris Evangheliile, nu stiu sigur dacã ele au fost sau nu cenzurate, nici nu am participat la vreo traducere a lor , sã confirm sau infirm exactitatea ei. Nici nu am cunoscut niciun martor ocular …la ceva. Nu am fãcut personal nicio cercetare, analizã a vreunui document, mai ales cã nu am studiile necesare. Doar am citit, am fost deschisã ºi altor teorii. Mi-am format, în final, propria pãrere, asimilând mai mult sau mai puþin din ceea ce mi s-a pãrut mai logic, mai credibil, sau bine argumentat de …. specialiºti, savanþi, chiar teologi. Dar cu ºtiinþa ºi Biserica e altã poveste.
Oricum, scrise la 50 de ani dupã , în timpul sau cu 50 de ani înainte de rãstignire, alese la Niceea, cenzurate, adaptate sau ad litteram, Evangheliile nu sunt cea mai spinoasã problemã.
Nici mãcar povestea fantezistã încropitã la Niceea nu e principala problemã a Bisericii creºtine. În definitiv, mai simþim cu toþii, uneori, nevoia de “basm”, nevoia de întoarcere în copilãrie. In Biblie, Duhul Sfânt, printr-un soi de inseminare artificialã, l-a plantat pe Isus -fiul lui Dumnezeu în trupul unei vigine – care era mãritatã cu un tip Iosif. Când creºte mare, Isus propovãduieºte mesaje pacifiste ºi de bun simþ, transformã apa în vin, merge pe apã ºi învie morþi. Este trãdat, arestat ºi rãstignit. Moare, învie ºi se ridicã efectiv la cer.
Povestea nu e nici mai bunã, nici mai rea decât Alba ca Zãpada sau Hansel ºi Gretel.
Nu conþinutul Noului Testament, nici ritualurile ridicole practicate neobosit de douã milenii mã deranjeazã. Ci modul cum Biserica creºtinã a supravieþuit ºi s-a consolidat.
Se ºtie cã preoþii Bisericii, capii ei, au fost oameni inteligenþi, fiindu-le atribuite pompoase titluri de învãþaþi, învãþãtori, înþelepþi, unii sfinþi, etc. Cu atâta materie cenuºie, cum de nu a reuºit Biserica sã se impunã “ereticilor “ paºnic, diplomat, în spiritul ºi litera Evangheliei ?
De ce nu a reuºit nicicând sã concilieze oamenii, era doar atât de uºor dacã Ea ºi numai Ea deþinea Adevãrul suprem ! Dar nu, în loc de dialog cerebral ºi argumentat a înfiinþat, sustinut ºi finanþat cruciade. A exterminat civilizaþii “pãgâne”, a distrus Temple, a purtat ani de zile rãzboaie sfinte. ªi-a înfiinþat propriul aparat de opresiune numit ... SFÂNTA INCHIZIÞIE. Câtã nenorocire a adus Biserica omenirii prin genocidurile sistematice, prin uciderea, prin torturile de neimaginat aplicate “ereticilor”, sau prigonirea a câþi oameni ? mii, zeci de mii, sute de mii ? milioane ? Dar cine mai þine inventarul, dacã ... scopul scuzã mijloacele ! In numele cui a fãcut Biserica toate crimele ? Al lui Isus ? Al aceluiaºi Isus care spunea sã-þi iubeºti aproapele ºi încã ceva despre întoarcerea celuilalt obraz ? Dacã da, atunci Isus o fi vorbit în ghilimele....
Ce ar fi fãcut Inchiziþia, pardon SFÂNTA INCHIZIÞIE, din omenirea asta, dacã ar fi dispus de câteva bombe atomice ?
Cu aºa un trecut glorios, Biserica Creºtinã face ca Cosa nostra sau Al qaeda sã parã niºte preºcolari care se joacã cu pistoale cu apã....
Undeva, cândva Biserica Creºtinã ºi-a piedut menirea. Cândva Biserica a încetat sã mai fie Casa Domnului.
Undeva, cândva preoþii Bisericii Creºtine au uitat care e menirea lor. ªi s-au piedut în rãzboaie sfinte. ªi în scandaluri. De corupþie, sexuale, de trafic de droguri ºi arme.
ªi au ales alt Dumnezeu : banul.

Nu intenþionez sã dãrâm edificiul creºtin, nici nu sunt atât de naivã sã cred cã ar fi posibil. Biserica va supravieþui mult timp înainte, indiferent ce va face pentru asta, cât sânge va mai curge, doar ºtim : scopul scuzã mijloacele.

Îþi mulþumesc pentru bibliografia recomandatã. Poate mai târziu. Acum am obosit. ªi nu mai vreau sã mã mai luminez cu nimic. Nu mai vreau sã înþeleg nimic.

Nu trebuie sã fim atât de virulenþi, ce rost are, nu vom reuºi noi sã … inventãm apa caldã.
ªi sã ºtii cã eu, în susceptibilitãþile ºi saturaþia mea, cred în Dumnezeu, repet în Dumnezeu. ªi avem o relaþie bunã, ca sã zic aºa. ªi sunt perfect împãcatã cu conºtiinþa mea.

Îþi doresc numai bine ºi Doamne – ajutã!
La revedere.

interesant eseu
se pune o intrebare
mai este catolicismul crestin?
si daca nu....de cand

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 10:03

De la: laur4winn, la data 2009-07-29 03:58:22interesant eseu
se pune o intrebare
mai este catolicismul crestin?
si daca nu....de cand

Laur, mesajul ei este o supã de de-toate-ºi-nimic, un atac împrãºtiat la care nu ai cum sã rãspunzi inteligent ºi creativ. V-am rãspuns de fapt amândorura, punctual ºi argumentat, pentru cã numai aºa vom putea construi un dialog (dacã cineva este intersat bineînþeles). E inutil sã repeþi perioada de timp scursã de la rãstignirea lui Iisus pânã la scrierea primei evanghelii (de fapt, primele epistole au mai puþin de 8 ani de la acest eveniment) atâta timp cât crezi totuºi cã este posibil sã ºtii ceva despre Alexandru cel Mare chiar dacã primele izvoare istorice sunt la o distanþã de 100 de ori mai mare. Cã naraþiunea evanghelicã ar fi un basm sau cã în numele religiei s-au comis atrocitãþi sunt judecãþi de valoare echivalente unei înjurãturi, pentru cã nu genereazã ºi nu sunt interesate de dialog. Despre catolicism, întrebarea ta deja lasã sã se întrevadã o negare (dacã-nu) aºa cã probabil ar trebui sã spui mai mult; oricum, eu îl iau pe dacã-da în braþe...

Numai bine!

9am_Ella

241 mesaje
Oras: Bacau

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 11:28

[De ce nu încerci sã scrii mai puþin? Ia o singurã idee (oricare) ºi du-o pânã la capãt. Aruncându-le pe toate de-a valma, nu poþi nici mãcar spera la dialog.

Uite o singura idee: CRIMELE BISERICII CRESTINE IMPOTRIVA UMANITATII.

' cã în numele religiei s-au comis atrocitãþi sunt judecãþi de valoare echivalente unei înjurãturi, pentru cã nu genereazã ºi nu sunt interesate de dialog'
CONVENABIL, NU?

Nu sunt decat doua iubiri. Iubirea de sine, sau iubirea pentru alte fiinte vii. Si indaratul iubirii de sine se afla suferinta si boala. iar indaratul iubirii pentru altii, se afla Binele. De fiecara data cand omul iubeste in afara lui, face, constient sau nu, un act de credinta.
Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 11:50

De la: 9am044363, la data 2009-07-29 11:28:18[De ce nu încerci sã scrii mai puþin? Ia o singurã idee (oricare) ºi du-o pânã la capãt. Aruncându-le pe toate de-a valma, nu poþi nici mãcar spera la dialog.
' cã în numele religiei s-au comis atrocitãþi sunt judecãþi de valoare echivalente unei înjurãturi, pentru cã nu genereazã ºi nu sunt interesate de dialog'
CONVENABIL, NU?

Faptul ca in numele religiei crestine s-au comis greseli nu inseamna ca Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu sau ca mesajul Sau nu este unul bun.. De asemenea nu inseamna ca Biserica nu-si are rolul ei stabilit de Dumnezeu pentru mantuirea oamenilor.

Este cum ai spune ca medicina nu este buna pentru ca exista cazuri de malpraxis, iar spitalele trebuie inchise imediat datorita cazurilor de malpraxis. O asfel de judecata este mult prea limitata pentru a deschide calea unui dialog.

Aceste "atrocitati" de care vorbesti nu pot si nu vor fi putea fi niciodata folosite impotriva lui Dumnezeu. Ele nu au fost facute niciodata de Dumnezeu ci doar de oameni care (in anumite regiuni si in anumite contexte istorice) nu au inteles mesajul divin, ci l-au aplicat dupa intelegerea lor limitata. Poate ar fi confortabil pentru tine sau pentru altii sa-i puna in carca lui Dumnezeu niste lucruri pe care nu le-a aprobat niciodata, dar vina oamenilor este doar vina oamenilor si nu a lui Dumnezeu si asa va ramane.

Hazardul este mãsura ignoranþei noastre. (Henry Poincare)
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 12:28

De la: 9am044363, la data 2009-07-29 11:28:18[De ce nu încerci sã scrii mai puþin? Ia o singurã idee (oricare) ºi du-o pânã la capãt. Aruncându-le pe toate de-a valma, nu poþi nici mãcar spera la dialog.

CONVENABIL, NU?

nu ești prima de pe forumul ãsta care se aratã foarte impresionatã de crimele comise în numele religiilor ....s-au mai arãtat și alții înaintea ta și au început sã susținã vehement cã religiile ar trebui abandonate pentru cã asfel am avea o lume mult mai bunã....
intrã pe topicul *cum poate explica homo religiosus urmãtoarele atrocitãți comise în numele religiei?* din categoria *incredibil* ...vei gãsi acolo zeci de oameni care gândesc ca tine...o sã vezi ce probleme au ridicat ei și cum li s-a rãspuns....citește topicul ãla (sau mãcar uitã-te puțin peste el)....dacã mai ai ceva de adãugat apoi revino pe topicul ãsta și ...discutãm

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 12:37

Astazi am inventat un test de verificare a cunostintelor crestine cu care credinciosii ar trebui sa se laude mereu, dar mai ales in fata oricarui om de stiinta, pe care cu siguranta il va incuia si il va face sa se intoarca catre Dumnezeu.

1. Ce poate fi omniprezent si omniabsent in acelasi timp, aratandu-se clar doar in Biblie:

a) Dumnezeu, El fiind intotdeauna mai presus de logica

b) Sfanta Treime monoteista

c) alte personaje fantastice (diavoli, ingeri, sfinti, arhangheli si altii)

d) toate variantele de mai sus.

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 12:37

2. De ce Dumnezeu isi face tot mai putin simtita prezenta pe masura ce vremurile, stiinta si cunoasterea avanseaza:

a) se fereste de descoperiri stiintifice, ele fiind unealta Satanei

b) ne propune un joc, dandu-ne libertatea sa alegem intre statul in palatul lui de clestar din Rai, venerandu-L pentru eternitate, si arderea in flacarile Iadului pentru eternitate, impreuna cu copiii nebotezati, cu Einstein, Darwin si alti eretici.

c) ne lasa sa descoperim singuri ca Biblia este mult mai apropiata de Adevar decat Teoria Evolutionista, Big Bang si Heliocentrism.

Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 12:38

3. De ce Dumnezeu ne indeamna sa omoram pe pacatosi cu pietre in Biblie, desi El este Atotbun:

a) ne lasa noua sarcina de a face dreptate Dumnezeiasca, asteptandu-ne Raiul

b) pacatosii au fost creati pentru a fi omorati

c) Dumnezeu vrea sa bage frica in oameni, pentru a fi controlati mai usor de Acesta in conditiile in care nu L-au vazut niciodata

d) necunoscute sunt caile Domnului, suntem prea inferiori pentru a le intelege

e) toate variantele de mai sus.

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 12:39

4. De ce spun savantii ca Pamantul e rotund si ca se invarte in jurul Soarelui cand in Biblie scrie clar ca Pamantul e sustinut de piloni, are 4 colturi, il poti vedea pe tot daca te afli la o inaltime suficient de inalta si ca Soarele se invarte in jurul lui:

a) savantii habar n-au, doar Dumnezeu are dreptate

b) savantii incearca sa ne minta, sa ne spurce mintile cu invataturi sataniste

c) savantii care s-au convins ca Pamantul e plat au cazut de pe el la marginea lui si n-au mai apucat sa spuna la lume

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 12:39

5. De ce Iisus in Biblie se infurie si blestema un smochin care nu i-a oferit fructul dorit:

a) a vrut sa-i pacaleasca pe oameni cum ca ar fi un om retardat, dovedind ca stie si sa glumeasca

b) smochinul este pomul Diavolului

c) necunoscute sunt caile Domnului, suntem prea inferiori pentru a le intelege

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 12:40

6. De ce Dumnezeu s-a odihnit in a 7-a zi de creatie:

a) este o munca titanica, chiar si pentru cineva atotputernic care nu oboseste niciodata

b) nu mai avea ce sa inventeze

c) nu stiu, asa scrie in Biblie, trebuie doar sa credem

d) necunoscute sunt caile Domnului, suntem prea inferiori pentru a le intelege

e) toate variantele de mai sus

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 12:41

7. Cum de personaje mitologice ca Horus, Dyonisos, Mithra, Krishna, Apollo, Osiris si altii, au povesti si asemanari aproape identice cu ale lui Iisus, desi au aparut cu mult inaintea Lui?

a) e o minciuna, o conspiratie, nu exista asa ceva

b) Satana s-a intors in timp pentru a le inventa si a sminti mintile oamenilor

c) povestile au fost lansate de Dumnezeu pentru a raspandi lumii venirea lui Iisus prin oferirea altor personaje in povesti

d) e prea eretica intrebarea, nu ma pot gandi la asa ceva

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 12:41

8. De ce Biblia nu scrie de dinozauri?

a) nu au existat, Dumnezeu a pus oasele lor acolo pentru a ne testa credinta

b) nu au existat, in Biblie nu scrie decat de balauri si dragoni care scuipa foc, probabil sunt oasele lor

c) Dumnezeu a uitat sa-i mentioneze

d) Dumnezeu tine cu ecologistii si a vrut sa economiseasca hartie Biblica prin eliminarea catorva cuvinte

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 12:42

9. De ce Dumnezeu pedepseste o omenire intreaga pentru curajul a doi oameni de a se convinge ca ce spune El este adevarat?

a) ce spune Dumnezeu nu trebuie pus la indoiala, fara nici o scuza

b) pentru ca toata omenirea e urmasa a lor, deci s-a nascut cu pacat

c) Dumnezeu este mai presus de logica, noi nu-L putem intelege

d) crede si nu cerceta!

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 12:43

10. De ce ADN-ul cimpanzeilor este aproape 99% identic cu al oamenilor:

a) asa l-a facut Dumnezeu, pentru a ne testa credinta

b) savantii ne mint, e o conspiratie a Satanei

c) Erezie!

Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje

Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 12:44

999www.youtube.com/v/tPv6VGMp3OI&hl=en&fs=1&rel=0">www.youtube.com/v/tPv6VGMp3OI&hl=en&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344">

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 29 Iulie 2009, ora 13:24

CONVENABIL, NU?

www.youtube.com/v/CUhlBF8Em70&hl=en&fs=1&">www.youtube.com/v/CUhlBF8Em70&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505">

Pagini: << 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: