back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Cele zece porunci

Pagini: << 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:14

La Matei capitolul 5 ma refer.

Fosta membra 9am.ro

207 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:15

Da cele 10 porunci nu sint desfintate si nici Sabatul.
Cele 10 porunci alcatuiesc actul de buna conduita al umanitatii, iar Sabatul este ziua de odihna. Dumnezeu a lucrat 6 zile, si a saptea s-a odihnit.
Sa nu uitam ca ucenicii lui Isus au adunat spice si au mincat boabele in ziua Sabatului.
Imediat acuzatorii au fost acolo.
Dar Isus le pune o intrebare:"Daca-ti cade boul intr-o groapa nu mergi sa-l scoti?"
De aici tragem concluzia ca orice zi il cinsteste pe Dumnezeu, sau mai bine zis oricare din zile, atita timp cit ti una.

blueali208

110 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:23

Isus nu a "sters" poruncile ci le-a restabilit la cum au fost ele initial date omului...iar legea nu a impartit-o ci a implinit-o(adica jertfele si sistemul preotesc,care erau o "umbra" si-au gasit implinirea la venirea sa...cit despre cele zece porunci(cu completarile de la vers 29 incolo) le-a intarit...ca altfel am avea voie sa ucidem,sa furam,etc....daca una nu mai e valabila,atunci nu mai sint valabile nici celelalte,nu?

blueali208

110 mesaje

Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:25

iar Sabatul a fost"binecuvintat si sfintit" de la inceputul lumii...daca nu pentru Adam si Eva,atunci pentru cine?

blueali208

110 mesaje

Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:28

Biblia este un tot unitar si trebuie citita ca atare...degeaba iau un verset ambiguu si creez o intreaga religie cu el...adevarul se bazeaza pe intreaga Biblie...

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:29

Ne afl�m noi sub cele zece porunci?
Care sunt legile c�rora dore�te Domnul Dumnezeu s� ne supunem? Trebuie oare s� respect�m �legea lui Moise�� sau� cum i se mai spune� �Legea Domnului�? (1�Regi 2:3; Tit 3:9). Ea mai este numit� �i �legea Domnului�� deoarece provine de la El (1�Cronici 16:40). Moise nu a f�cut dec�t s� transmit� poporului Legea.
Legea lui Moise con�ine mai bine de 600 de porunci separate� inclusiv cele zece principale. Moise a spus: �El (.�.�.) v�a poruncit s� (.�.�.) p�zi�i cele zece porunci; �i le-a scris pe dou� table de piatr� (Deuteronom 4:13; Exod 31:18� Biblia Cornilescu). Dar cui i-a fost dat� Legea� inclusiv cele Zece Porunci? �ntregii omeniri? Care a fost scopul Legii?
LUI ISRAEL CU UN SCOP SPECIAL
Legea nu a fost dat� �ntregii omeniri. Dumneyeu a f�cut o conven�ie� un leg�m�nt cu descenden�ii lui Iacob� care au devenit na�iunea Israel. Numai acestei na�iuni i-a dat Legea. Biblia arat� cu claritate acest lucru �n Deuteronom 5:1�3 �i �n Psalmul 147:19��20.
Apostolul Pavel a pus aceast� �ntrebare: �Atunci pentru ce exist� Legea?� Da� cu ce scop a dat-o Dumnezeu na�iunii Israel? Pavel r�spunde: �Pentru a scoate �n eviden�� �nc�lc�rile de lege� p�n� c�nd avea s� vin� s�m�n�a c�reia �i fusese f�cut� promisiunea. (.�.�.) Prin urmare� Legea a devenit tutorele nostru [sau �nv���tor] care conduce la Hristos� (Galateni 3:19�24). Scopul principal al Legii a fost de a-i ocroti �i a-i c�l�uzi pe israeli�i� pentru a-l accepta pe Hristos. Numeroasele jertfe cerute de Lege le amintea c� erau p�c�to�i �i c� aveau nevoie de un M�ntuitor. ��Evrei 10:1�4.
HRISTOS ESTE SF�R�ITUL LEGII
Evident c� acest M�ntuitor era Isus Hristos� dup� cum a spus �ngerul la na�terea sa (Luca 2:8�14). Ce s-a �nt�mplat� a�adar� cu Legea� atunci c�nd el �i-a dat via�a perfect� ca jertf�? A fost abrogat�. Pavel spune: �Noi nu mai s�ntem sub un tutore� (Galateni 3:25). Abolirea Legii a fost o u�urare pentru israeli�i. Ea �i f�cea con�tien�i de starea lor de p�c�to�i� deoarece nici unul nu o putea respecta �n mod perfect. Pavel spune: �Hristos� prin intermediul cump�r�rii� ne-a eliberat din blestemul Legii� (Galateni 3:10�14). �i iar�i: �Hristos este sf�r�itul Legii.� ��Romani 10:4; 6:14.
Legea a fost un zid �ntre israeli�i �i celelalte na�iuni care nu erau sub ea. Dar� prin jertfa sa� Hristos� �a abolit Legea poruncilor const�nd din decrete� pentru a crea (.�.�.) cele dou� popoare� [israeli�i �i neisraeli�i] �n unitate cu el �nsu�i un singur om nou� (Efeseni 2:11�18). Iar �n ceea ce prive�te m�surile pe care Dumneyeu le-a luat cu privire la Lege� citim: �El ne-a iertat cu bun�voin�� toate gre�elile noastre �i a �ters documentul manuscris care era �mpotriva noastr� care consta din decrete [inclusiv cele Zece Porunci] �i care ne era opus; [deoarece el �i condamna pe israeli�i ca p�c�to�i] �i El l-a �ndep�rtat din cale� pironindu-l pe......� (Coloseni 2:13��14). Prin urmare� jertfa perfect� a lui Hristos a pus cap�t Legii.
Unii afirm� �ns� c� Legea este compus� din dou� p�r�i: Cele Zece Porunci �i restul Legii. Numai aceast� a doua parte� spun ei� a luat sf�r�it� cele Zece Porunci r�m�n�nd �nc� �n vigoare. Dar lucrurile nu stau a�a. �n predica de pe munte� Isus s-a referit at�t la cele Zece Porunci c�t �i la restul legii� f�r� s� fac� vreo diferen�� �ntre ele. El a ar�tat astfel c� Legea lui Moise nu este compus� din dou� p�r�i. ��Matei 5:21�42.
S� re�inem ce spune apostolul Pavel sub inspira�ie divin�: �Dar acum noi am fost scuti�i de lege.� Au fost oare iudeii elibera�i de sub legi� cu excep�ia celor Zece Porunci? Nu� deoarece Pavel a mai ad�ugat: ��n realitate� nu a� fi ajuns s� cunosc p�catul dac� nu ar fi fost Legea; �i� de exemplu� nu a� fi ajuns s� cunosc dorin�a p�tima�� dac� Legea nu ar fi zis: �S� nu dore�ti cu p�tim㻓 (Romani 7:6��7; Exod 20:17). �ntruc�t ultima dintre cele Zece Porunci interzicea �dorin�a p�tima�㓂 �nseamn� c� israeli�ii erau elibera�i �i de cele Zece Porunci.
Vrea oare lucrul acesta s� spun� c� legea privitoare la sabatul s�pt�m�nal� a patra din cele Zece Porunci� a fost �i ea abrogat�? Da� �n conformitate cu Galateni 4:8�11 �i Coloseni 2:16��17� cre�tinii nu se mai afl� sub legea divin� dat� israeli�ilor� care pretindea respectarea sabatelor s�pt�m�nale� precum �i respectarea anumitor zile �n cursul anului. Faptul c� sabatul s�pt�m�nal nu este o cerin�� cre�tin� reiese �i din textul de la Romani 14:5.
LEGILE VALABILE PENTRU CRE�TINI
De vreme ce cre�tinii nu se afl� sub cele Zece Porunci� trebuie oare s� deducem c� ei nu au de respectat nici o lege? Nicidecum. Isus a �ncheiat o �nou� conven�ie�� �n baza unei jertfe mai bune: via�a sa uman� perfect�. Cre�tinii se afl� sub aceast� nou� conven�ie �i supu�i legilor cre�tine (Evrei 8:7�13; Luca 22:20) care� �n mare parte� se g�sesc �i �n legea lui Moise. Lucrul acesta se petrece adesea la fel c�nd are loc o schimbare de guvern �ntr-o �ar�. Constitu�ia vechiului regim este uneori anulat� �ns� noua constitu�ie include adesea un mare num�r dintre legile acesteia din urm�. �n mod asem�n�tor� conven�ia Legii a luat sf�r�it� dar multe dintre legile �i principiile ei fundamentale au fost incluse �n cre�tinism.
Cite�te cele Zece Porunci �i compar�-le cu urm�toarele legi �i �nv���ruri cre�tine: �Domnului Dumnezeului t�u s� i te �nchini� (Matei 4:10; 1�Corinteni 10:20�22). �P�zi�i-v� de idoli� (1�Ioan 5:21; 1�Corinteni 10:14). �Tat�l nostru care e�ti �n ceruri� s� fie sfin�it numele t�u [nu folosit �n mod nedemn]� (Matei 6:9). �Copii� asculta�i de p�rin�ii vo�tri� (Efeseni 6:1��2). Biblia precizeaz� printre altele� c� omuciderea� adulterul� ho�ia� minciuna �i l�comia s�nt contrare legilor date cre�tinilor. ��Apocalips 21:8; 1�Ioan 3:15; Evrei 13:4; 1�Tesaloniceni 4:3�7; Efeseni 4:25��28; 1�Corinteni 6:9�11; Luca 12:15; Coloseni 3:5.
De�i cre�tinii nu s�nt obliga�i s� �in� un sabat s�pt�m�nal� ei au de �nv��at din aceast� lege veche. �n timp ce israeli�ii se odihneau �n adev�ratul sens al cuv�ntului� cre�tinii se odihnesc spiritual. Av�nd drept motiva�ie credin�a �i ascultarea� ei renun�� la lucrurile egoiste� inclusiv la �ncercarea de a-�i stabili propria lor dreptate (Evrei 4:10). Aceast� odihn� spiritual� este cotidian� �i nu s�pt�m�nal�. Legea sabatului� care impunea rezervarea unei zile intereselor spirituale� �i �mpiedica pe israeli�i s�-�i consacre tot timpul intereselor materiale. Respectarea zilnic� a principiului acesta constituie una dintre cele mai eficace metode de ap�rare �mpotriva materialismului.
De aceea� cre�tinii s�nt �ndemna�i mai degrab� s� ��mplineasc� legea lui Hristos�� dec�t s� respecte cele Zece Porunci (Galateni 6:2). Cum? Isus a dat multe porunci; ascult�nd de acestea� noi respect�m sau �ndeplinim legea sa. El a pus accentul mai ales pe iubire (Matei 22:36�40; Ioan 13:34��35). Da� iubirea fa�� de aproapele este o lege cre�tin�. Ea este fundamentul �ntregii legi a lui Moise� a�a cum spune Biblia: �C�ci toat� Legea este �mplinit� �ntr-un singur cuv�nt� �i anume: �S�-l iube�ti pe aproapele t�u ca pe tine �nsu�i�.�� ��Galateni 5:13��14; Romani 13:8�10.
Legea lui Moise� inclusiv cele Zece Porunci� era un ansamblu de reguli drepte� provenind de la Dumnezeu. De�i noi nu ne afl�m sub aceast� lege� principiile divine ce le con�ine s�nt de o mare importan�� pentru noi. Studierea �i aplicarea acestor principii vor face ca iubirea noastr� fa�� de Dumnezeu s� creasc�. Dar noi �n primul r�nd trebuie s� studiem �i s� aplic�m �n via�a noastr� legile �i �nv���turile cre�tine. Iubirea fa�� de Dumnezeu ne va determina s� ne supunem tuturor cerin�elor sale. ��1�Ioan 5:3.

Fosta membra 9am.ro

207 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:32

De la: blueali28, la data 2009-03-08 01:25:20iar Sabatul a fost"binecuvintat si sfintit" de la inceputul lumii...daca nu pentru Adam si Eva,atunci pentru cine?

Nu ai inteles ca Dumnezeu a tinut primul Sabat?

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:34

P�i a�a scrie �i �n Biblie c� Dumnezeu s-a odihnit.
Dar po�i analiya ce am postat mai sus integral �mpreun� cu Biblia ta.

blueali208

110 mesaje

eu nu am cautat aceste versete,ci ele mi-au sarit pur si simplu in ochi,pe vremea cind mergeam la penticostali...
nu, nu ne aflam "sub"cele 10 porunci,ci sub har,adica sub mila...dar harul ne indreptateste sa calcam legea?nicidecum...
mai bine zis,nu respectarea poruncilor ne mintuieste,ele sint doar un indrumator...o oglinda care ne arata ca sintem pacatosi si avem nevoie de har...fara lege nu avem repere morale...dar nu ea ne mintuieste...

Fosta membra 9am.ro

207 mesaje

De fapt, Isus Hristos a inclus toate poruncile in una singura:
"Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu tot sufletul tau si pe aproapele tau ca pe tine insuti".

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:40

emrreno, o �ntrebare am, ce se �nt�mpl� cu cei care nu-i slujesc lui DDumnezeu?

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:42

Apoi m� pun la somn, deoarece m�ine am treab�.

Fosta membra 9am.ro

207 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:47

Atita timp cit mai traiesc li mai da o sansa. Aduti aminte de tilharul de pe cruce, mintuit, iertat in ultima clipa.
Problema este ca nimeni nu stie cin vine ultima clipa. Deci nu mai amina!

blueali208

110 mesaje

Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:48

virgil,din tot ce ai postat mai sus am inteles urmatoarele:legile date crestinilor copiaza cu exactitate legile date "lui Moise" cu o singura exceptie:Sabatul? nu ti se pare ciudat ce subtil e "amagitorul'...doar a reusit sa convinga a treia parte din ingeri ca nu e bine sa te supui unor legi (chiar daca-s date de Dumnezeu!),ca asta e o restringere a libertatii lor,si o insulta la adresa sfinteniei si inteligentei lor...

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:50

Bine, eu nu la mine m� refeream, am pus aceast� �ntrebare doar pentru a afla dac� tu crezi �n IAD, neafl�nd astfel r�spunsul te �ntreb direct.

lerolv4

282 mesaje

Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:51

Pace tuturor!

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:53

De la: blueali28, la data 2009-03-08 01:48:31virgil,din tot ce ai postat mai sus am inteles urmatoarele:legile date crestinilor copiaza cu exactitate legile date "lui Moise" cu o singura exceptie:Sabatul? nu ti se pare ciudat ce subtil e "amagitorul'...doar a reusit sa convinga a treia parte din ingeri ca nu e bine sa te supui unor legi (chiar daca-s date de Dumnezeu!),ca asta e o restringere a libertatii lor,si o insulta la adresa sfinteniei si inteligentei lor...

Pai s� reu�easc� s�-l am�geasc� �i pe Pavel?
Citatele sunt f�cute de Pavel �n original (de ce am zis s� deschizi Biblia �i s� vezi), eu doar le-am redat in postare.

blueali208

110 mesaje

Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:54

atentie,atentie!...daca sta scris ca in Dumnezeu nu e schimbare si nici umbra de mutare,adica nu e schimbator,azi asa si miine nu mai e valabil...ar trebui sa ne dea de gindit...
iar "noul legamint" inseamna pur si simplu"Voi sapa legile mele in inimile lor si le Voi scrie in mintea lor..." adica sa respectam legile nu ca sa fim mintuiti ci pentru ca sintem mintuiti...din dragoste si respect pentru Domnul...

Fosta membra 9am.ro

207 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:55

Iadul a fost pregatit pentru satana si slujitorii lui. Dar multi oameni vor ajunge acolo pentru ca nu au respectat voia lui Dumnezeu.
Este foarte clar scris ca iadul este iazul cu foc adica a doua moarte.
A doua moarte este patima sufletului.

Fosta membra 9am.ro

207 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:57

De la: blueali28, la data 2009-03-08 01:54:59atentie,atentie!...daca sta scris ca in Dumnezeu nu e schimbare si nici umbra de mutare,adica nu e schimbator,azi asa si miine nu mai e valabil...ar trebui sa ne dea de gindit...
iar "noul legamint" inseamna pur si simplu"Voi sapa legile mele in inimile lor si le Voi scrie in mintea lor..." adica sa respectam legile nu ca sa fim mintuiti ci pentru ca sintem mintuiti...din dragoste si respect pentru Domnul...

Este prea tirziu pentru tine caci este trecut de 1 noaptea dar daca vrei continuam miine!

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:58

De la: emrreno, la data 2009-03-08 01:55:07Iadul a fost pregatit pentru satana si slujitorii lui. Dar multi oameni vor ajunge acolo pentru ca nu au respectat voia lui Dumnezeu.
Este foarte clar scris ca iadul este iazul cu foc adica a doua moarte.
A doua moarte este patima sufletului.

Iaz cu foc? A� spune eu: Lac cu foc. (pentru o �n�elegere mai clar�)
P�i �i cine a preg�titacest lac cu foc?

blueali208

110 mesaje

Postat pe: 8 Martie 2009, ora 01:58

nu pe Pavel l-a amagit (desi ar fi fost posibil,ca era un simplu muritor...) ci pe cei care rastalmacesc scrierile lui Pavel...ca daca le intelegi asa,nu ti se pare ca se bate cap in cap cu restul Bibliei?

blueali208

110 mesaje

Postat pe: 8 Martie 2009, ora 02:00

din pacate pe mine ma tine treaza o problema medicala...asa ca mai postez...

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 02:01

De la: blueali28, la data 2009-03-08 01:58:39nu pe Pavel l-a amagit (desi ar fi fost posibil,ca era un simplu muritor...) ci pe cei care rastalmacesc scrierile lui Pavel...ca daca le intelegi asa,nu ti se pare ca se bate cap in cap cu restul Bibliei?

P�rerea mea e c� Biblia e un tot unitar, nici m�car c�t de pu�in nu se contrazice.

Fosta membra 9am.ro

205 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 02:04

blueali28, sper s� nu m� �n�el, intuiesc c� nu crezi �n acela�i concept despre Iad larg r�sp�ndit, de�i spui c� nu e�ti adventist�.

blueali208

110 mesaje

Postat pe: 8 Martie 2009, ora 02:05

"Copilasilor, va scriu aceste lucruri, ca sa nu pacatuiti. Dar daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor (Sau Advocat. Greceste: Paraclet, adica aparator, ajutor.), pe Isus Hristos, Cel neprihanit.
El este jertfa de ispasire pentru pacatele noastre; si nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale intregei lumi.
Si prin aceasta stim ca Il cunoastem, daca pazim poruncile Lui.
Cine zice: Il cunosc", si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos, si adevarul nu este in el.
Dar cine pazeste Cuvintul Lui, in el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desavirsita; prin aceasta stim ca sintem in El.
Cine zice ca ramine in El, trebuie sa traiasca si el cum a trait Isus." ! Ioan,2:1-6

Fosta membra 9am.ro

207 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 02:07

Iaz or lac, nu conteaza, pentru ca exprimarea este arhaica, adica pe intelesul
oamenilor din vechime.
Este defapt un loc pregatit de Dumnezeu pentru cei rai. Cu mintea noastra mica nu putem intelege complexitatea lucrarii lui Dumnezeu.

blueali208

110 mesaje

Postat pe: 8 Martie 2009, ora 02:09

din cite am inteles eu pina acuma privitor la iad,este moartea a doua,despartirea definitiva de Dumnezeu...dar nu m-a preocupat in mod deosebit subiectul,caci odata ajuns acolo,indiferent cum e,nu mai poti face nimic...pe mine ma preocupa sa inteleg ceea ce trebuie omul sa faca aici,acum,pe pamint,ca sa aiba parte de harul si mintuirea Domnului...

Fosta membra 9am.ro

207 mesaje
Postat pe: 8 Martie 2009, ora 02:09

De la: blueali28, la data 2009-03-08 02:00:20din pacate pe mine ma tine treaza o problema medicala...asa ca mai postez...

De ce nu-i dai problema ta Medicului Suprem?

blueali208

110 mesaje

Postat pe: 8 Martie 2009, ora 02:11

pai am dat-o, si astept cu rabdare rezolvarea...

Pagini: << 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului CELE ZECE PORUNCI
Mergi la: