Info
x
Cele zece porunci
|
Fosta membra 9am.ro 1639 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Mangalia |
Postat pe: 21 Februarie 2009, ora 20:54
Preotul satului merge le politia din localitate si se pl�nge:
- Fiul meu drag, ajutã-mã, mi-au furat bicicleta. Ce sã mã fac? - Ce sã vã faceti pãrinte? Duminicã la slujbã trebuie sã spuneti cele zece porunci si c�nd ajungeti la �Nu fura� uitati-vã atent �n jur pentru cã cel care se va ascunde este hotul. Dupã slujbã, popa merge la politai. - Dumnezeu sã te binecuv�nteze, fiule, mi-am gãsit bicicleta. - S-a �nt�mplat precum v-am spus eu? - Aproape� Am �nceput sã enumãr poruncile si c�nd am ajuns la �Nu preacurvi� mi-am adus aminte imediat unde am lãsat-o.
|
|
tilsor 1415 mesaje Membru din: 2/02/2009 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 21 Februarie 2009, ora 20:55
Mari,cu mai mult curaj,tocmai asta e sensul...TOLERANTA,INGADUINTA,IERTAREA,RECUNOASTEREA, DRAGOSTEA ptr cel ce este semenul meu indiferent de conceptia lui despre toate cele ce le discutam.Eu pot trai linga oricare dintre voi,iubindu-va,..voi puteti....?
Cum a-ti trai intro familie in care fiecare ar avea alta religie(sau citi ati rezista asa)
Maranatha
|
|
Fosta membra 9am.ro 2192 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 21 Februarie 2009, ora 22:14
De la: tilsor, la data 2009-02-21 20:55:26Mari,cu mai mult curaj,tocmai asta e sensul...TOLERANTA,INGADUINTA,IERTAREA,RECUNOASTEREA, DRAGOSTEA ptr cel ce este semenul meu indiferent de conceptia lui despre toate cele ce le discutam.Eu pot trai linga oricare dintre voi,iubindu-va,..voi puteti....? Pai..nu te inteleg..cum poti trai langa noi...si mai spui ca ne si iubesti...dar te superi rau cand vorbim si despre altele in cadrul unui topic? Pai unde este toleranta si ingaduinta ta? am vazut ca ai deschis un nou topic...sa ramai tu acolo atunci! Si se va pierde acel topic cat de curand! Vad ca esti nou pe aici. Un topic cand este deschis...este deschis pentru taote discutiile nu numai sa raspundem la intrebarea initiala pusa de un forumist. |
|
symy1 4661 mesaje Membru din: 4/02/2009 Oras: Zalau |
Postat pe: 21 Februarie 2009, ora 22:55
Tilsor
De ce strici orzul pe gaste????Oare cu adevarat cauta OMUL pe DUMNEZEU????NU EL NE-A IUBIT INTAI????Stai linistit fratioare planul lui Dumnezeu nu e planul nostru.....darminte sa-l intelegi..!!!!
symy-apocalipsa.blogspot.ro
|
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 04:50
De la: florin_bad_boy2006, la data 2009-02-21 12:41:09hai sa va bag in ceata de tot ca vad ca sunteti crestini rau de tot:ia ascultati aici,la inceput au fost douasprezece porunci biblice,pe a unsprezecea v-a mentionat-o Mytcor mai sus,eliminand-o pe cea spusa de Mytcor,raman unsprezece s-au mai scos doua au ramas noua,cum de sunt mentionate zece?
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 04:51
cand veti ajunge sa cunoasteti raspunsul la aceasta intrebare inseamna c-ati ajuns la nirvana,pana atunci SHALOM!
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 11:05
Pe mine nu ma deranjeaza sub nici o forma nici un comentariu rautacios de-al vostru.....,am vrut sa va demonstrez ca parerile altora nu conteaza,pentru voi,ci numai ale voastre.Apoi nu mi-am batut joc de numele voastre,chiar nereal alese...(n-am facut fraier pe nimeni....ci smecher,care cred ca e o cracteristica interesanta)...Oricum celor ce v-ati suparat va cer scuze....
Maranatha
|
|
florinartistul 6 mesaje Membru din: 22/02/2009 |
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 11:11
beton ai stat mult sa o gasesti
|
|
|
|
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 11:11
De la: tilsor, la data 2009-02-22 11:05:29Pe mine nu ma deranjeaza sub nici o forma nici un comentariu rautacios de-al vostru.....,am vrut sa va demonstrez ca parerile altora nu conteaza,pentru voi,ci numai ale voastre.Apoi nu mi-am batut joc de numele voastre,chiar nereal alese...(n-am facut fraier pe nimeni....ci smecher,care cred ca e o cracteristica interesanta)...Oricum celor ce v-ati suparat va cer scuze....
|
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 11:15
nu am facut nici un comentariu rautacios,era o simpla metafora,o incercare de replica,totusi subiectul topicului ales de mine trebuie sa recunosti ca este unul bun,fiecare dintre noi am gresit in viata,am fost cateodata mai fraieri,voit sau nu,sau am fost fraieriti de altii sau altele,asa ca s-auzim numai de bine!
|
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 11:18
cat despre pareri,este normal ca in viata,fiecare sa se ghideze dupa anumite principii,alese de el,numai ale lui,asta nu inseamna ca nu se pot respecta si alte pareri la fel sau total opuse ,mai ales intr-o problema atat de complexa si spinoasa,dar totusi prea marunta,cum este religia,s-auzim numai de bine!
|
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 11:22
Ai mare dreptate Symy,dar eu sint nascut un luptator si ce am inceput duc la bun sfirsit...
Aceasta porunca-a2a-prezinta clar ca cel ce crede in DUMNEZEU trebuie sa i se inchine in mod direct lui,fara intermediari,care sint prezentati in aceasta porunca. Apoi sa ne gindim un pic la toate marile biserici care mai folosesc astfel de "mijlocitori"? ,pentru ca vom observa ca unele nu folosesc ceea ce foloseste cealalta....DE CE? pentru unii sint valabile si pentru altul nu? Nu vreau sa intru in detalii,pentru ca deranjez deja multa lume, dar va rog cercetati si veti vedea ca ele(icoanele,statuile,...orice asemanare...)au fost introduse odata cu crestinarea lui CONSTANTIN si mai ales dupa in aceea perioada cind toate Bibliile au fost retrase de la public si folosite doar de preoti(inchizitia). In acea perioada pentru a se pastra vie BIB
Maranatha
|
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 11:32
In acea perioada pentru a se pastra vie BIBLIA s-a recurs la aceste metode pentru a se pastra vie in mintea poporului cele invatate din BIBLIE,lucru care nu era cerut de DUMNEZEU.
Chiar daca comentariile pe aceasta tema nu vor exista eu voi prezenta ,apo porunca a3a.
Maranatha
|
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 12:35
dora...natiunea evreilor s-a identifikt intotdeauna prin religie....orice trece la religia lor devine automat evreu...
in legatura cu uciderea lui Iisus....mi-e greu sa o explic....nu stiu ce o fii fost in capul lor credeau k este un pericol pentru credinta lor si l-au acuzat de blasfemie....desi el spusese k nu a venit sa strice legea ci sa o implineasca.... |
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 14:07
De la: tilsor, la data 2009-02-22 11:05:29Pe mine nu ma deranjeaza sub nici o forma nici un comentariu rautacios de-al vostru.....,am vrut sa va demonstrez ca parerile altora nu conteaza,pentru voi,ci numai ale voastre.Apoi nu mi-am batut joc de numele voastre,chiar nereal alese...(n-am facut fraier pe nimeni....ci smecher,care cred ca e o cracteristica interesanta)...Oricum celor ce v-ati suparat va cer scuze.... Ba conteaza foarte mult si parerile altora...altfel nu le-am citi, nu crezi? |
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 14:16
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-02-22 12:35:45dora...natiunea evreilor s-a identifikt intotdeauna prin religie....orice trece la religia lor devine automat evreu... Daca nu ar fi fost evrei sa-l judece...pentru blasfemie...toata misiunea lui pe pamant nu ar mai avea nici-o valoare! Asa a fost dat sa fie. Evrei prin rugile lor l-au asteptat pe mesia...nici-o alta natie nu a putut sa faca acest lucru ci tocmai evrei prin religiozitatea lor au cautat acel Om mesianic..Dumnezeul l-a trimis..dar pentru implinirea profetiei sale era nevoie de intoarcerea spatelui catre profetul lor! Citeste islamismul...ai sa intelegi multe de ce tocmai ei au fost poporul ales de catre Dumnezeu si nimeni altcineva! Ce e drept ei si acum il asteapta pe mesia lor...dar asta e o alta poveste teologica. |
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 14:47
Tilsor
In legatura cu porunca a 2-a:Idolii din piatra,aur,argint,lemn....nu sant asa periculosi precum idolii din suflet,pe care ai porti cu tine in fiecare clipa..!!!Dumnezeu i-a scos pe evrei din Egipt....dar idolii erau in sufletele lor...si a durat 40 ani sa scape de ei. Te intreb;TV,NET,MASINA,AUR...ect....sunt IDOLI?????
|
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 22:38
Orice lucru pe care il faci prioritatea 1 in viata inaite de DUMNEZEU este idol.
Nu vreau sa supar sau sa jignesc pe cineva,dar aceasta porunca de la Dumnezeu vine sa arate ca nimic pe lumea aceasta nu se compara cu DIVINITATEA SA,si nimic creat de om nu poate intervenii inaintea LUI DUMNEZEU pentru a-l indupleca in hotaririle SALE. Lista ta SYMY poate fi deschisa la infinit....sotia,copii,serviciul,aspectul tau extravagant,..etc...dar idol poate fi si mindria,suprainteligenta pe care tu ti-o consideri asa fata de altii,si multe altele..... Dumnezeu nu a ridicat nici-o bariera omului pentru inchinare...
Maranatha
|
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 22:46
Draga SYMY ,acel "tu" nu face referire la tine(scuze ca s-a inteles asa) ci la oricine altcineva,adica la persoana a 2-a.
Maranatha
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 14:11
Tilsor
Corect, adevarat....!!Astept urmatoarea porunca....
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 17:37
Porunca a 3-a.......................
SA NU IEI IN DESERT NUMELE DOMNULUI
Maranatha
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 17:40
SA NU IEI IN DESERT NUMELE DOMNULUI,DUMNEZEULUI TAU;CACI DOMNUL NU VA LASA NEPEDEPSIT PE CEL CE VA LUA IN DESERT NUMELE LUI,
Maranatha
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 17:42
Cred ca am probleme la calculator....mi se transcrie doar portiuni de material.
Haideti sa vedem ce si cite forme de luare a NUMELUI in desert poate exista
Maranatha
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 19:14
O porunca importanta....zic eu.Daca stam si judecam lucid multa lume NU-L CUNOSC...dar numele LUI....ajunge sa fie folosit in fraze cu injuraturi,amenintari,blasfemii....ect.Putem spune ca acei oameni(oare??)nu au cultura generala sau cei 7 ani de-acasa....dar cand vezi la tv ca oameni cu facultati,conducatori /presedinti,in salile de judecata....SE JURA PE CUVANTUL LUI DUMNEZEU...!!!!Sa vedem ce spune Biblia:MATEI 5;33-37....
|
|
Fosta membra 9am.ro 191 mesaje Membru din: 18/12/2008 |
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 20:46
Cele 10 porunci nu au fost o noutate in timpul lui Moise. Ceea ce a facut el a fost doara sa le puna intr/o ordine anume: primele trei sunt cu referinta la Dumnezeu, iar celelalte 7 se refera la relatiile umane. In Geneza in capitolul 4 se relateaza istoria lui Cain si a lui Abel.
Reconstruc�ia ipotetic� a form�rii Pentateuhului Pentateuhul s-ar fi constituit �n mai multe etape, acceptate de mul�i cercet�tori �n substan�� pur� cu divergen�e �n particular, care pot fi sintetitazate �n acest mod: a) La baza mesajului biblic al V.T., ca experien�� �ntemeiat� nu esteSinaiul cu legile sale � �n ciuda actualei realit��i a textului, fruct al unei sistematiz�ri redac�ionale posterioare � dar exodul, eliberarea de sub sclavia Egiptului. De fapt, oricum �l explic�m din punctul de vedere al cercet�rii istorice actuale, cu siguran�� este acesta evenimentul pe care Israel l-a perceput c�te pu�in ca baz� a toat� experien�a sa de popor ales de JHWH. *) �n evenimentele exodului de fapt Israel a �nceput s� descopere c� Dumnezeul s�u este �Acela care i-a scos afr� din casa sclaviei�: acesta este titlul s�u principal �nc�t numele s�u propriu este repetat constant �n toat� Biblia (cf. Am.3,1-2; Os.11,1; Ps.66,6; 78,12-53; 81,11; 136,10-22). *) Este �n jurul acestei experien�e c� de pu�ine ori se une�te tot materialul � fie �n form� oral�, fie �n cea scris� � care va forma mai t�rziu Pentateuhul: povestirile, legile, discursurile, medita�iile asupra evenimentelor care urmeaz� primele. Ca efect, prima perioad� a lui Moise a fost transmis� �i interpretat� �n lumina faptelor care au condus Iaraelul la existen�a sa ca �i popor. b) Faza oral�: �n drumul de formare a Pentateuhului au stat, al�turi de exod, alte evenimente, care l-au iluminat �i l-au m�rit; ele privesc patriarhii, evenimentele de pe Sinai, �i �cele zece porunci�; drumul prin de�ert spre �ara promis�. Aceste fapte � care constituie �kerigma canonic� a V.T. �i foarte probabil �nceputul nu era legat �ntre ele a�a cum sunt legate �n Torah (cf. �crezului istoric� din Dt. 26, 5-9 unde nu exist� experien�a de pe Sinai) � vin transmise oral prin memoria variatelor grupuri care vor forma mai t�rziu (�n epoca monarhic�) poporul lui Israel. Pu�in c�te pu�in � �ntr-un proces care a durat poate secole � s-au n�scut adev�ratele cicluri de povestiri sau tradi�ii �n jurul evenimentelor istorice sau a personajelor semnificative, constituite �ntr-o poveste ini�ial� �i ��mbog��ite� de adaosuri succesive. �nt�lnirea apoi dintre clan �i trib �i rela�iile dintre grupuri �i sanctuarele diverse a dus la probabila fuziune a ciclurilor de povestiri form�nd un patrimoniu comun de tradi�ii, �n mare parte orale � �i poate deja �n form� scris� �n cea mai mare parte � potrivite �i paralele prin anumite aspecte, dar diverse prin altele. c) Faza scris�: este mai dificil azi de a parcurge �ntr-un mod clar �i �tiin�ific dovedit drumul form�rii scrise a Torei. Subliniem dou� ipoteze: - acea clasic� care se bazeaz� pe studiile ini�iate de J. Wellhausen (ipotezele documentelor), urmate de studiile istoriei formelor (H.Gunkel; G.Von Rad) �i de cele ale istoriei tradi�iilor (M. Noth); - acea derivat� din pespectivele c�ut�rii actuale. Tinand cont de aceste observatii redactarea finala a Pentateuhului a fost in perioada deuteronomista, adica exilica si post exilica. Cum levitii sunt cei care au redactat pentateuhul e normal sa intalnim numeroase norme.Alaturi de cele 10 porunci din Exod si Deuteronom avem in Levitic numeroase norme pe care poporul trebuia sa le respecte, printre care legea talionului si cea a leviratului, legi cu privire la primirea strainilor si reglementari cu privire la viata tribala. Cele 10 porunci nu sunt altceva decat o nuantare si o concluzie a legii divine sadite in sulfetul omului. In morala se vorbeste de legea naturala existenta in inima omului. Aceasta lege este reamintita in decalog. Isus rezuma legea si profetii la doua porunci, care insa nu contrazic decalogul ci il explica si il defineste: Iubeste-l pe Dumnezeu din tot cugetul tau, din toata inima ta si din toata vointa ta, iar pe aproapele tau ca pe tine insuti. Legea, devenita o povara pentru poporul evreu (este cunoscut fariseismul legii din timpul lui Isus si mai ales existenta a peste 300 de precepte) este sintetizata de Isus. Decalogul este actual pentru ca face parte din legea naturala sadita in constiinta omului: a/l cinsti pe Dumnezeu, a nu avea alti idoli, a cinsti ziua Domnului, a-i cinsti pe parinti, a nu fura, minti, a nu trai ca depravatii, a nu lua femeia celuilalt si nici lucrurile sale. Este o lege sadita in inima si este minimul pe care o persoana poate sa faca. Insa Isus este mai exigent si cere mai mult: Cine vrea sa ma urmeze sa/si i=a crucea zilnic si sa ma urmeze. E o alegere radicala a lui Cristos si a iubirii sale. O renuntare la sine. In evanghelia dupa Sf. Matei, in discursul de pe munte, El reia legea veterotestamentara si ii da o noua semnificatie, o reinnoieste, punand accent pe iertare, iubire, toleranta, dar si fermitate in urmarea sa (vz. Mt 5, 1 - 7,29). |
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 21:11
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-02-21 20:22:06 @Joanna, interviul luat de catre Vartan Arachelian (armean) lui Petre Tutea in anii "90, l-am vazut in intregime pe TVR2 in anii 90. P.Tutea a fost un Crestin Absolut s-un ROMAN VERITABIL!...ar trebuii sa-l citesti din scoarta-n scoarta !...Il gasesti la Ed. Humanitas.. Vad ca-ti plac ale lui N.Iorga, dar nici pe celelalte sa nu le uiti !...m-am straduit a le strange pt. ati posta o parte dintre diamantele gandirii umane !.. Or sa-ti prinda binne !...media examenelor din sesiune tot n-ai spus-o ! ...astept . Deosebit respect si consideratie armenilor din Romania ! |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 21:45
Draga ECLAUDESVD,vad un lucru corect pe care il prezinti...ca sint 10 porunci,dar te rog uitate mai atent si o sa vezi 4 referitoare la legatura cu DUMNEZEU si,6 pentru legatura cu semenii.(dau traducerea ortodoxa CORNELESCU)
Un lucru foarte interesant este ca DUMNEZEU dupa ce da aceste porunci poporului ISRAEEL zice ca ele sa fie pazite de urmasii lor in veci. Dar cel mai interesant lucru este cel intimplat chiar din timpul lui HRISTOS in care el prezinta clar ca,VESTEA BUNA (Evanghelia) poate fi oferita in aceeasi masura oricui crede in ea; conditiile de respectare fiind aceleasi ca la inceput....
Maranatha
|
|
Fosta membra 9am.ro 191 mesaje Membru din: 18/12/2008 |
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 21:50
Care e a patra porunca ce are legatura cu Dumnezeu?
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 22:01
EU numesc aceasta porunca ,a-3-a, porunca demnitatii umane...
Poate oare vasul de lut sa se ridice impotriva olarului? Pe youtube este un filmulet (ce a fost prezentat si la stiri pe Antena 1) despre un pui de leu ce a fost crescut de o familie pina la maturizare,apoi a fost lasat in jungla....unde si-a format o familie...cu pui... Dupa un an ,familia ce l-a crescut vin sa-l revada....leul vine si-i IMBRATISEAZA,ca un om...pe amindoi pe rind....iar leoaica vine si-i miroase fara a le face rau....... CE SENTIMENT UMAN ...la un animal.. Apoi..un DUMNEZEU...creator..creaza pe om,pe femeie...ii creste..ii educa...ii inmulteste....si apoi omul se ridica si-l OMOARA pe CREATORUL sau.....ce sentiment de animal....la un om... Aceasta este porunca a-3-a,porunca demnitatii umane..
Maranatha
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 22:07
Da-mi voie sa mai am un comentariu la cea de-a 3 porunca,apoi voi deschide si acest subiect in care voi enunta porunca,ca in BIBLIE si apoi iti voi raspunde de ce am afirmat acest lucru
Maranatha
|
|
|
|