back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Ce credeti despre biserica ortodoxa romanasi preotii ei?

Pagini: << 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >> Sari la pagina:

alehin

2584 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 18 Noiembrie 2009, ora 00:36

Tilsor :
m "rumegat" ce ai comentat tu mai sus si , sa stii, nu eu as avea ceva impotriva unuia sau al altuia ce ar fi in RAi...ci el insusi...s-ar simti stinger,in " plus",diferit,confuz..etc.....pentru ca acolo DOMNESTE DUMNEZEU cu legile si dreptatea Sa...si pentru ei ar fi ceva "strain" de neinteles.....cum si acum multi pe aceste topicuri se " revolta" la gindirea "inapoiata' a unora....jidovi,evrei, pocaiti..etc( sint postarile unora)

Doar faptull ca tu consideri ca esti pe calea cea buna si Dumnezeul inchipuit este si cel real ....este o dovada de intoleranta ...da ! !
,, Pt ca siguri ...nu vom fi niciodata ...numai D-zeu stie ...,,
Cum poti sa te impaunezi tu ca fiind detinatorul ADEVARULUI .???..miile de miliarde de oameni nascuti in alte parti ale globului ... inaintea ta ........sunt condamnate (dupa,, bunavointa ,,ta) la ...iadul vesnic....??)
Haaaa ...HAAAA ..buna imaginatia ...stingher ??!!! esti asa de sigur ????? ai dat palma cu Dumnezeu ???? eii asta numesc eu batjocura ...cand un nimeni din lume isi inchipuie ca-l are pe D-zeu la degetul mic ...
Stingher ...!!?????

alehin

2584 mesaje

Postat pe: 18 Noiembrie 2009, ora 00:52

Mole ..( ....nota 10 pt felul cum gandesti ) suntem limitati cu totii ...de ! oameni suntem dar diferenta dintre tine si cei carora te straduiesti sa le explici(nea Tycu ..fara suparare .da matale n-ai vointa bre .. .) este ...ca de la rama care se taraste printre buruieni ..la ..pasarea care se ridica deasupra tuturor ....

Tycu

3787 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 18 Noiembrie 2009, ora 14:48

De la: karpov, la data 2009-11-17 18:04:14NEA tycule -daca recitesti cu atentie mai jos o sa observi ca pare la fel de real cat pare si ce ai postat mata-trebuie sa aduc dovezi dar si matale trebuie sa aduci-fara dovezi sunt doar simple supozitii

""""Domnita Alehin ,La care religie bre te referi matale ? Isus este KARPOV, nu-l confunda cu omul , chiar daca seamana cu el si s-a nascut tot pe pamant, nu e acelasi lucru .! Apoi unde ai vazut matale ca au gasit mormantul gol ?si cine l-a gasit ? n-ai inteles ; El la inaltare s-a ridicat la cer, cu trup cu tot , cum s-a intamplat asta, ?fiind puterea lui KARPOV , ii depaseste pe pamanteni ! Exista cateva scrisori la Vatican ale sotiei lui Pilat catre prietena sa din Roma, in care povesteste cum l-a cunoscut pe Isus si minunile Lui ,fiind martora oculara .! Domnita ,am mai vazut prostia asta si pe alte topicuri cu " alta dimensiune "; Nu exista alta dimensiune, cel putin nu avem nicio dovada de asa ceva , in universul asta , o singura dimensiune este,asta a noastra ,nu exista alta , KARPOV este in dimensiunea asta, poate matale vrei sa spui "alta lume paralela ," posibil, dar nu dimensiune care inseamna altceva ! Da traim intr-o " gradina " alui KARPOV, care ne coordoneaza totul, prea merge ordonat totul in lume, incepand de la adaptarea speciilor la mediul unde traiesc [ nu are cum sa fie intamplator } si pana la traiul , sanatatea noastra ,viata noastra ! Stiinta celui mai destept savant din lume , tot de la KARPOV o are. Domnita, nu mai pune contra argumente asupra existentei Sfintei Treimi, ca nu sunt, dovezi ca exista sunt peste tot !""""

E buna , mi-a placut, mai si glumim mai ales acum inainte de alegeri! Mergea si Vadim in locul lui Karpov !

Ticu
Tycu

3787 mesaje

Postat pe: 18 Noiembrie 2009, ora 15:42

De la: nastasemihail, la data 2009-11-16 19:44:48
De la: tutenes, la data 2009-11-16 19:36:56
De la: nastasemihail, la data 2009-11-16 19:17:16Si eu inviu, dupa fiecare boala, mai ales viroze f puternice.
Asta spuneam si eu, ca Isus s-a lasat ucis, ca sa treaca prin moarte clinica si sa se vindece de o boala mortala. Avea putere sa evite executie, dar a provocat-o. Chestia ca s-a lasat ucis, sa ia pacatele lumii, e o aberatie. Sa lasat ucis sa se vindece. A aratat ca se poate reveni din moarte chiar in corp.

Chestia cu moartea clinica e o aberatie !!!
Adica dupa cateva zile de chinuri si dupa "moartea clinica" a reusit sa dea la o parte piatra de cateva tone de la gura mormantului,a reusit sa treaca comva printre soldatii romani care pazeau mormantu si sa ajunga cumva pana acolo unde erau ucenicii adunati si sa le faca impresia ca este VIU cu adevarat,nu lesinat si fara vlaga cum ar fi oricine care ar trece prin chinuri similare,astfel incat apostolii si-au dat viata pentru adevarul invierii lui Hristos !!!
Si interesant de zis unde s-a ascuns dupa aceea ?!
Nu a facut numai el asta. A fost ajutat de alte entitati. Ingerii care au fost vazuti. Eu am luat numai partea relatata, nu aberatiile spuse dupa zeci, sute de ani. Care continua si acum. Si nu a facut sa demonstreze, ci ptr el.

sml-confused0067: Pai bine domnu 'nastasemihail , cum asa ? adica matale admiti existenta altor entitati, a ingerilor, a lui Dumnezeu, dar nu admiti ca Isus a inviat cu adevarat !!! ca doar nu s-o fi inteles ingerii intre ei cu Domnul sa pacaleasca lumea , cu "clinica " bre ? asa ca ori admiti totul , ori nimic , e ca si cum admiti extraterestrii , dar nu OZN-urile bre > !!

Ticu
Tycu

3787 mesaje

Postat pe: 18 Noiembrie 2009, ora 15:55

De la: kond, la data 2009-11-17 21:12:53Mai domnu tycu dumneata habar nai ce vorbesti acolo,daca te crezi mare credincios presupun ca trebuia sa rasfoiesti si acea carte numita biblie in care dupa cate stiu eu,scrie ca isus asta e fiuso lui dumnezeu,dumneata vorbesti numa prostii.Si mai zice ca dupa ce lo inmormantat pe isus asta,sau dus trei femei la mormantul lui(sper ca nu gresesc)si au gasit pietrocu mutat de la loc si mormantu gol.Ce tot vorbesti aiureli?

sml-confused0067: Eu nu ma cred credincios, ci sigur sunt,Biblia o cunosc foarte bine, asa este cu mormantul, cu pietroiul, si cu cele trei femei, atunci unde e aiureala ! ; nu inteleg

Ticu
Tycu

3787 mesaje

Postat pe: 18 Noiembrie 2009, ora 17:01

De la: The_Mole, la data 2009-11-17 19:01:09
De la: Tycu, la data 2009-11-17 14:46:08
sml-confused0067: Ce simpatic , cu Biblia si Evanghelia, Domnule, pai normal ca Biblia si Evanghelia nu sunt scrise pe timpul lui Isus, ca pe timpul ala nu erau hartia si tiparnita inventate, dar intamplarire sunt reale de la autori contemporani cu Isus,despre Evanghelie mai ales e mai mult de spus , intai invata-le intelege-le si apoi istoria lor !

Greu cu copii lipsiti de notiuni.
Tiparul nu era inventat , insa scrisul da. Nu se scria pe hartie insa existau destul de multe metode de a scrie : papirus, tablite de ceara sau lut (ai auzit de cuneiforme?), carapace de testoasa (in China) si multe altele, Scrisul s-a dezvoltat separat in cel putin 4 civilizatii despre care stim astazi : sumeriana, egipteana, chineza si mesoamericana. Asta cu cateva milenii inainte de Hristos.
Apropo - cum iti imaginezi ca erau citite cartile vechiului testament de catre evrei , cu mult inainte de Isus?
Erau in forma scrisa , domnu' Tycu! Nota 2 la istorie, stai jos!
Dar epistolele apostolului Pavel , cum crezi ca au ajuns la destinatari, asa fara hartie si tipar? Nici cu logica nu stai prea bine , nu doar cu istoria.
Ceea ce ti-am zis eu este tocmai faptul ca nu se cunosc autorii evangheliilor, lucru care nu este contestat de nici un teolog cu carte. Doar oamenii simpli din popor cred ca autorii sunt Matei, Marcu, Luca si Ioan. Ce sa-i faci , lipsa de educatie e o scuza doar pana in momentul cand pretinzi ca stii lucruri despre care nu ai habar. Cand recunosti ca nu stii destule despre un subiect si ca ar trebui sa mai inveti , totul e in regula. Dar trebuie totusi sa iti dai seama de asta.
Exista motive bine intemeiate pentru care sudorilor nu li se ofera functii de profesor universitar.

Si totusi , iti mai spun inca o data, chiar daca s-ar cunoaste autorii evangheliilor, si ar fi chiar contemporani cu Isus, tot nu e de ajuns pentru a pretinde ca evangheliile ar fi adevarate. Din mai multe motive. Pe de o parte pentru ca oamenii inventeaza povesti , pe de alta parte pentru ca stim din istorie ca evangheliile au fost ajustate (spre exemplu de consiliul de la Niceea).

Ca sa fac un rezumat pentru dumneata : scriptura e o carte cu autori incerti , transmisa mult timp pe cale orala , despre care cunoastem ca a suferit modificari, care cuprinde lucruri false despre univers, si lucruri absolut revoltatoare pentru un om cu inteligenta.
Concluzia : e doar folclorul unei populatii inapoiate. Asa cum e si Coranul, textele sacre budiste, Vedele si Upanishadele hindusilor, si multe alte texte "sacre". Toate sunt doar folclor.
Egale cu Punguta cu doi bani, ca valoare de adevar.

E tare simpatica problema cum o pui, si satanistii inteleg cum e cu religia! Pai ce faci bre , ma iei cu istoria scrisului, cand a aparut scrisul in lume ?afla ca si aici cunosc , sau vorbim de istoria Bibliei ? Lasa ca stiu si eu cum e cu epistolele lui Pavel si cartile vechiului testament, !Important este , sa fii convins ca autorii evangheliei sunt Matei , Marcu, Luca, Ioan ca au fost contemporani cu Isus, ca Biblia ,este opera a mai multi autori necunoscuti ca nume, dar contemporani cu Isus,ca din multe scrisuri si alte informatii a ajuns si pe hartie nu conteaza ca mai tarziu, sunt dovezi clare palpabile multe in arhivele Vatican , atunci , nu erau motive sa se minta , nu aveau cum ,si nu incerca logica Bibliei cum a ajuns scrisa pe hartie , mai bine cauta si treci in credinta, ca acest ateism nu te caracterizeaza, , e o vorba care spune ca fiecare isi "duce crucea," si sa nu ajunga crucea lu' matale cam grea de dus bre !

Ticu
Tycu

3787 mesaje

Postat pe: 18 Noiembrie 2009, ora 17:08

De la: alehin, la data 2009-11-18 00:52:33Mole ..( ....nota 10 pt felul cum gandesti ) suntem limitati cu totii ...de ! oameni suntem dar diferenta dintre tine si cei carora te straduiesti sa le explici(nea Tycu ..fara suparare .da matale n-ai vointa bre .. .) este ...ca de la rama care se taraste printre buruieni ..la ..pasarea care se ridica deasupra tuturor ....

Pai matale stii care-i diferenta intre mine si cei carora le explic ??,Eu am ochi si vad , vad lumina, ; ei au ochi, vad dar sunt orbi, adica vad intuneric !

Ticu
9am003934

46 mesaje

Postat pe: 18 Noiembrie 2009, ora 18:44

De la: Tycu, la data 2009-11-18 17:08:31
De la: alehin, la data 2009-11-18 00:52:33Mole ..( ....nota 10 pt felul cum gandesti ) suntem limitati cu totii ...de ! oameni suntem dar diferenta dintre tine si cei carora te straduiesti sa le explici(nea Tycu ..fara suparare .da matale n-ai vointa bre .. .) este ...ca de la rama care se taraste printre buruieni ..la ..pasarea care se ridica deasupra tuturor ....

Pai matale stii care-i diferenta intre mine si cei carora le explic ??,Eu am ochi si vad , vad lumina, ; ei au ochi, vad dar sunt orbi, adica vad intuneric !

Tycule,Tycule.....interesant raspuns....
Ce e mai grav ,este ca in religie se face ,acum ,adevarata politica(religioasa).

Ce pacat................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tilsor

1415 mesaje

Postat pe: 18 Noiembrie 2009, ora 21:04

De la: alehin, la data 2009-11-18 00:36:51Tilsor :
m "rumegat" ce ai comentat tu mai sus si , sa stii, nu eu as avea ceva impotriva unuia sau al altuia ce ar fi in RAi...ci el insusi...s-ar simti stinger,in " plus",diferit,confuz..etc.....pentru ca acolo DOMNESTE DUMNEZEU cu legile si dreptatea Sa...si pentru ei ar fi ceva "strain" de neinteles.....cum si acum multi pe aceste topicuri se " revolta" la gindirea "inapoiata' a unora....jidovi,evrei, pocaiti..etc( sint postarile unora)

Doar faptull ca tu consideri ca esti pe calea cea buna si Dumnezeul inchipuit este si cel real ....este o dovada de intoleranta ...da ! !
,, Pt ca siguri ...nu vom fi niciodata ...numai D-zeu stie ...,,
Cum poti sa te impaunezi tu ca fiind detinatorul ADEVARULUI .???..miile de miliarde de oameni nascuti in alte parti ale globului ... inaintea ta ........sunt condamnate (dupa,, bunavointa ,,ta) la ...iadul vesnic....??)
Haaaa ...HAAAA ..buna imaginatia ...stingher ??!!! esti asa de sigur ????? ai dat palma cu Dumnezeu ???? eii asta numesc eu batjocura ...cand un nimeni din lume isi inchipuie ca-l are pe D-zeu la degetul mic ...
Stingher ...!!?????

Draga,cit de gresit interpretezi ceea ce eu am postat....
Nu sint si nici nu am pretentia ca sint detinatorul adevarului, nici ca sint singurul,nici ca am dat palma cu DUMNEZEU...( am incheiat un legamint cu El numit BOTEZ)...nu am judecat sau condamnat pe nimeni la moartea vesnica!!!....nu am zis ca il am pe Dumnezeu la degetul mic!!.....apoi ca m-ai facut un "NIMENI"...te iert, caci pe mine nu ma afecteaza jignirile tale.....imi stiu locul, conditia,statutul,pozitia, caracterul..etc

Fiecare are dreptul la libera exprimare,la pareri,la dialog,la replica.....
Apoi orice om care are o Biblie in casa are sansa sa afle ceea ce am aflat si eu despre DUMNEZEU....sa accepte sau sa refuze..
Nu am atacat nici o persoana,ci ma refer de fiecare data la doctrina bisericii,la institutia bisericii...la sistem
Vreau sa-ti mai spun ca inaintea mea si dupa mine au fost si vor fi multi care l-au si il accepta pe DUMNEZEU cum vad eu ...doctrinal...

Maranatha
Tycu

3787 mesaje

Postat pe: 18 Noiembrie 2009, ora 21:48

De la: 9am003934, la data 2009-11-18 18:44:57
De la: Tycu, la data 2009-11-18 17:08:31

Tycule,Tycule.....interesant raspuns....
Ce e mai grav ,este ca in religie se face ,acum ,adevarata politica(religioasa).

Ce pacat................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Asa sa fie ???

Ticu
Yorick

1014 mesaje

Postat pe: 18 Noiembrie 2009, ora 22:48

De la: Tycu, la data 2009-11-18 17:01:39
E tare simpatica problema cum o pui, si satanistii inteleg cum e cu religia! Pai ce faci bre , ma iei cu istoria scrisului, cand a aparut scrisul in lume ?afla ca si aici cunosc , sau vorbim de istoria Bibliei ? Lasa ca stiu si eu cum e cu epistolele lui Pavel si cartile vechiului testament, !Important este , sa fii convins ca autorii evangheliei sunt Matei , Marcu, Luca, Ioan ca au fost contemporani cu Isus, ca Biblia ,este opera a mai multi autori necunoscuti ca nume, dar contemporani cu Isus,ca din multe scrisuri si alte informatii a ajuns si pe hartie nu conteaza ca mai tarziu, sunt dovezi clare palpabile multe in arhivele Vatican , atunci , nu erau motive sa se minta , nu aveau cum ,si nu incerca logica Bibliei cum a ajuns scrisa pe hartie , mai bine cauta si treci in credinta, ca acest ateism nu te caracterizeaza, , e o vorba care spune ca fiecare isi "duce crucea," si sa nu ajunga crucea lu' matale cam grea de dus bre !

Domnu' Tycu! Dumneata esti o provocare la adresa celor care au numit specia noastra Homo SAPIENS.

Daca pretinzi ca stii cum e cu istoria scrisului , de ce avansezi argumente care sunt flagrant incorecte? Probabil ma testai, sa vezi daca ma ridic la nivelul dumitale, nu-i asa?

Si cum vine treaba asta cu: " Important este , sa fii convins ca autorii evangheliei sunt Matei , Marcu, Luca, Ioan [..]" Cum adica important e sa fii convins? Ce inseamna asta? Inseamna ca daca eu as fi convins ca ma culc seara de seara cu Angelina Jolie , chiar asa e? Sau inseamna ca as avea halucinatii?

Dumneata ai auzit de necesitatea de a aduce dovezi in sprijinul afirmatiilor? Sau daca eu zic ca am in gazda un extraterestru , ma crezi pe cuvant sau ceri dovezi?
Macar stii ce inseamna dovezi palpabile?

In arhivele Vaticanului se gasesc multe lucruri , dar cu siguranta nici o scrisoare de la vreo sotie a lui Pilat. Si asta o spun fara sa fi vizitat niciodata acele arhive. Stii pe ce ma bazez? Pe faptul ca niciodata nimeni nu o pomeneste, in nici o situatie. Biserica Catolica ar fi fost prima interesata sa publice un asemenea document. Mii de alti teologi sau carturari l-ar fi studiat si ar fi scris despre asta. Mii de oameni de stiinta ar fi dorit sa ii verifice autenticitatea si sa scrie despre asta.
Dumneata pe ce te bazezi cand faci afirmatii? Daca ai auzit de la vreo tusa Tanta in copilarie , iti sugerez sa mai cercetezi.
De obicei , orice carte de stiinta ofera referinte. Orice tratat de istorie se bazeaza pe surse multiple din domenii diverse : istoriografie, epigrafie, arheologie, paleografie, paleontologie, antropologie, geologie, numismatica, heraldica si altele. Nimeni in lumea stiintifica nu lanseaza idei fara argumente , pentru ca i s-ar rade in nas. Si s-ar acoperi de ridicol , fara sa mai poata vreodata sa isi refaca reputatia.

Dumneata vorbesti in dodii. Invata sa oferi dovezi pentru afirmatii , sau macar sa aplici o logica elementara acolo unde nu stii. Altfel nu te deosebesti de un copil de 5 ani , care crede in Mos Craciun.

alehin

2584 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 01:50

Tilsor (tot n-am inteles daca tu esti si Tisor? .....

u DUMNEZEU...( am incheiat un legamint cu El numit BOTEZ)...nu am judecat sau condamnat pe nimeni la moartea vesnica!!!....nu am zis ca il am pe Dumnezeu la degetul mic!!.....apoi ca m-ai facut un "NIMENI"...te iert, caci pe mine nu ma afecteaza jignirile tale.....imi stiu locul, conditia,statutul,pozitia, caracterul..etc,,,

Ai incheiat legamant ci Dumnezeu ..prin botez???!!! ... cum sa numesc asta ...infatuare ?? teatru absurd??? Joaca de copii ?? Imaginatie bogata??? ...eu nu stiu .....
Daca ai gasit de cuviinta sa subliniezi NUMENI (te-ai simtit ofensat ??!! adica tu esti Cineva fata de Dumnezeu ...nu????)
Noi ......, oamenii.... suntem NIMENI fata de Universul asta indiferent .....
Intentia mea nu a fost sa te jignesc (vezi ce EU ...inflamat ai ???? Unde e modestia ta ???? In,, lucrarea ,, pe care ai inceput-o ???.
Nu am zis ca tu ai condamnat pe ,,ceilalti locuitori ai planetei de alta confesiune ....ci religia crestina ...care s-a autointitulat ORTO ...DOXIE (ati primit confirmarea de lka Cel DE SUS??????)

alehin

2584 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 02:11

Bre nea TYCULE ...mai citeste si mata: :sml-confused0006

În ochii unui ateu, ritualul bizar și fastidios pe care și-l impun credincioșii pare fără sens. Chiar și pentru credinciosul practicant, ritualul altor religii nu-i pare decât o superstiție. Pentru un evreu, a face 30 de ture în jurul unei pietre pentru a obține o mai bună șansă de a ajunge în Paradis, cum fac musulmanii, pare absurd. Pentru un protestant, a te confesa unui preot băgat într-un șifonier, așa cum fac catolicii, ține de erezie.

Toate religiile își obligă aderenții la o serie de ritualuri ce presupune o doză de sacrificiu și constrângere: interdicția de a mânca un anumit tip de carne sau a bea alcool, abstinența sexuală în divese circumstanțe, portul de vestminte distinctive dar constrângătoare, lungi ore de rugăciune și meditație, post, ofrande alimentare sau materiale unor statui sau desene în timp ce oamenii mor încă de foame, renunțarea la o parte din venitul personal, refuzul transfuziilor sanguine, flagelarea, mutilarea corporală (circumcizia, excizia și diverse alte atacuri la integritatea fizică), etc.

Credincioșii admit să se supună unor astfel de constrângeri, iar aceste ritualuri presupun un cost evident în timp, energie, privațiuni de tot felul, risc de boală și chiar moarte. Această trăsătură esențială a religiei este o constantă de-a lungul epocilor, în toate societățile umane. Există cu siguranță abilități reținute de către selecția naturală în măsura în care această trăsătură definitorie a religiei traversează culturile și epocile.

Ritul este o formă de comunicare, și el nu se reduce doar la ritualul religios; comportamentul ritualist îl găsim peste tot, în politică, în comerț, în cultură, în sport, în amiciție și în amor. Ritul este reificarea unei idei, a unui simbol sau a unei stări de spirit. Gândirea simbolică are nevoie să dea tangibilitate și să materializeze conținutul ei, și asta se întâmplă prin gestul ritual. A da mâna la încheierea unei înțelegeri, exprimă acordul, așa cum aplauzele exprimă aprecierea. Totemul societăților tribale este un obiect ritual, pentru că exprimă apartenența la un clan. Semnul crucii la creștini este un gest ritual care marchează apartenența și intrarea într-un timp sau spațiu sacru.

Ca formă de comunicare, ritul apare nu numai la specia sapiens, ci și la numeroase alte specii animale. Cele mai multe animale au gesturi rituale pentru circumstanțe particulare: parade amoroase, prezența unui dominant, stabilirea de alianțe, reconcilierea, etc. Lupul care se culcă la pământ în fața animalului dominant îi confirmă acestuia din urmă supunerea. Cimpanzeul care întinde mâna dominantului îi semnifică acestuia din urmă că recunoaște autoritatea și că se poate conta pe el.

Există limite rigide în modul în care ritul poate fi efectuat pentru ca mesajul să fie înțeles și acceptat. Acest lucru e valabil și la specia umană: modificarea unei incantații poate s-o facă ineficace în ochii credincioșilor; un contract încheiat fără respectarea regulilor prescrise poate fi considerat invalid; o numire în funcție trebuie să respecte un cod precis, iar o adunare nu e considerată încheiată până când președintele ei n-o declară închisă.

Funcția riturilor ce presupun o investiție importantă, cum e cazul obligațiilor religioase ca postul, cântatul sau rugăciunile îndelungate, de ordinul zecilor de minute sau chiar orelor, mutilările fizice precum circumcizia sau excizia, sacrificiile materiale, și ele transmit un mesaj, anume unul foarte important. Dacă rațiunea de a fi a religiei este de a asigura coeziunea grupului și de a procura individului care face parte din acesta avantajele cooperării, ritualul religios reprezintă prețul de plătit pentru a beneficia de aceste avantaje. Una dintre regulile fundamentale ale lumii vii este că orice beneficiu se plătește. Din perspectiva biologiei, ritualul este un mecanism care permite demascarea profitorilor și dejucarea înșelătoriei indivizilor asociali care ar dori să profite de avantajele grupului fără a investi un efort echivalent. În antropologie aceasta se numește "teoria semnalului costisitor" (William Irons), iar biologia cunoaște "teoria handicapului" (Amotz Zahavi), care explică cum comportamente sau atribute aparent handicapante sunt reținute de către selecția naturală (de ex., gazela care sare pe loc cât poate ea de sus atunci când vede un prădător; ea cheltuie astfel o energie și un timp aparent în mod inutil, în loc să le folosească la fugă; dar mesajul comunicat de ea este acesta: cu cât saltul este mai înalt, cu atât șansa prădătorului de a o captura este mai mică, și astfel cu atât mai puțin merită ca acesta să încerce; acest mesaj este de nefalsificat: o gazelă slabă nu-l va putea imita în mod credibil).
:

alehin

2584 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 02:16

Wikipedia :,, Explicatia biologica a religiei .,,

Émile Durkheim): "religia este stindardul clanului" (adică simbolul prin care un individ se definește și își menține apartenența la un anume grup), sacrul echivalând regulilor filiației clanice și a apartenenței sociale. Viața religioasă reprezenta așadar o formă prescurtată a întregii vieți colective. Biologic vorbind, deși nu există o genă a religiei (pentru că religia este un concept), manifestările specifice ale acesteia au în ultimă instanță un substrat genetic. (Daniel Baril, antropolog)

Componentele religiei analizate de către biologie sunt:

- apartenența la grup și morala socială,

- practica rituală și

- credința în supranatural.

Această analiză a fiecărei componente va demonstra că toate comportamentele privilegiate de către religii (ca altruismul, iertarea, morala sexuală și sacrificiul), ca și acele comportamente și valori condamnate de către acestea (înșelătoria, minciuna, răul făcut celuilalt) sunt în fapt reguli de bază ale oricărui grup social. Din această perspectivă religia apare ca un ansamblu de reguli culturale și morale care își au rădăcinile în legi biologice observabile, legi care maximizează șansele de supraviețuire și reproducție a individului. Această definiție dă un fundament biologic definiției sociologice a lui Durkheim deja enunțată.

alehin

2584 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 02:31

Nea Tycule ...uite ai de citit : ...trebuie sa faci rezumat ...iti dau extemporal...

Chiar atot-puternicia lui Dumnezeu este un vestigiu al așteptărilor intuitive ale copilăriei, căci copilul până la 3 ani este incapabili să conceapă că cei din jur se pot înșela. Asfel, creând un agent în spatele evenimentelor non-sociale, supranaturalul permite, de fapt, să înțelegem fenomenele naturale în termeni de cauze și efecte, chiar dacă primul element al relației scapă observației. Așa cum spune Gérald Messadié, Dumnezeu apare ca produsul suprem al rațiunii. Doar la finele unui proces de evoluție culturală foarte avansată, apare metoda științifică care supune procesul cauzal observației factuale obiective, fapt care dă naștere dihotomiei rațional-irațional. Toate aceste considerații demonstrează că credințele religioase decurg în mod natural din percepția mediului prin prisma instrumentelelor cognitive adaptate tranzacționalității specifice vieții în grup. Nu suntem singura specie în această situație.

Dacă supranaturalul emerge din conștința noastră și ia formă conform abilităților noastre psihosociale, același lucru se întâmplă cu "verișorii" noștrii, anume primatele cele mai apropiate de specia umană. Astfel, masculii cimpanzei sunt capabili de reprezentare "animalomorfa" (sau "animalistă") a naturii. "Dansul ploii" (Van Lawick - Goodall) este un bun exemplu pus în evidentță de către primatologi. Când sunt confruntați cu furtuni violente, masculii cimpanzei apucă crăci de copaci și le agită ca pe niște arme, lovind agresiv trunchiurile arborilor, alergând și ciocănind zgomotos solul cu acestea și scoțând strigăte stridente. Numai masculii adulți reacționează astfel, în timp ce femelele sau tinerii rămân în arbori. Acest comportament este identic cu acela pe care masculii îl afișează în prezența unui prădător pe care caută să-l îndepărteze. Studiile controlate, pe cimpanzei în captivitate, au arătat existența unei reacții similare de teamă, în anii 1920, atunci când în experimente le erau prezentate maimuțelor sperietori imobile nesemănând cu nici un animal cunoscut. Psihologul Wolfgang Koehler compară această reacție de teamă cu "spaima religioasă" suscitată la subiecții umani aflați în prezența unor forme care evocă fantome sau stafii.

Cimpanzeii au adoptat un ritual de pericol plecând de la comportamente eficace contra prădătorilor, pe care le transpun însă asupra unui pericol aparent de sursă necunoscută. Pentru ca "dansul ploii" comportă variații de la o colonie de cimpanzei liberi la alta, el este un comportament învățat și nu unul reflex (element cultural), făcând parte alături de, de ex., "pescuitul termitelor", din ceea ce primtatologii numesc cultura cimpanzeilor. Acest comportament se traduce astfel: cimpanzeii se comportă în prezența unui eveniment al lumii fizice ca și cum ar fi vorba despre un eveniment al lumii animale. Ei "văd" agenți acolo unde nu sunt. În reacție ei tranzacționează cu natura (în forma ei înnebunitoare) ca și cum aceștia ar fi în prezența unei ființe dotate cu intenție, în speță un prădător, deși nu există nici un prădător nici vizibil, nici prezent. Atitudinea este comparabilă cu aceea a primatului uman care își antropomorfizează mediul. Trebuie remarcat că acest comportament cultural nu aduce nici un avantaj adaptativ indivizilor care îl practică: nu-i face nici mai bogați în descendență, nici mai buni vânători sau culegători, iar prădătorii și fulgerele nu-i scutesc mai mult sau mai puțin decât pe cei care nu manifestă un astfel de comportament. Și cu toate astea, ei îl manifestă. Asta arată că e van să cautăm un avantaj adaptativ specific religiei, avantajele existând în funcțiile comportamentale și cognitive seculare ale abilităților în acțiune ȘI în sfera fenomenului religios. Ca și dansul ploii la cimpanzei, religia este un produs derivat al dispozițiilor noastre sociale.

alehin

2584 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 02:37

Parafrazându-l pe Horațiu am putea spune " Alungați supranaturalul (naturalul) pe geam, și el va reveni în galop pe ușă ", așa cum se poate constata că se întâmplă în prezent în Rusia. Pentru ca religia să dispară, ar trebui o mutație a speciei (Berger). Fapt în sine dezolant pentru cei mai mulți dintre liber-cugetători, dar aceștia trebuie să țină cont de reevaluarea produsă recent în ariile de cercetare ale omului și societății sale și care ne arată că a fost eronat să considerăm religia ca fiind rezultatul unic al ignoranței sau al unei culturi alienante.

A accepta pesistența religiei și supranaturalului nu înseamnă nicicum un îndemn la apatie sau defetism, adică la acceptarea pretențiilor, dogmelor, falsificărilor, erorilor, minciunilor și nedreptăților religiilor. A surprinde mecanismele în acțiune în spatele credințelor religioase nu schimbă nimic în ce privește natura acestora, anume faptul că ele au profesat inepții de-a lungul întregii istorii umane și că popoarele s-au omorât reciproc în numele acestor absurdități. Aceste aberații trebuie să primească critica cuvenită și la nevoie să fie combătute. A accepta persistența religiei nu face decât să pună în evidență importanța cultivării raționalismului și a stării de veghe care să ne ajute să surprindem noile fațete pe care antropomorfismul le va lua, așa cum se întâmplă în prezent cu pretențiile în legătură cu paranormalul.

Perspectiva care se deschide așadar liber-cugetătorilor este aceeași cu care se confruntă și femeile, minoritățile etnice și sexuale, anume o luptă continuă pentru respectarea drepturilor lor la egalitate. Pentru ei nu va exista nicicând o victorie finală, căci machismul (sexismul), rasismul și homofobia, ca și religia, își au sursele în abilități înalt adaptative. Asta nu înseamnă, evident, că trebuie acceptate nedreptățile antrenate de către aceste abilități: într-o societate civilizată atitudinile discriminatorii ce decurg trebuie combătute prin educație iar consecințele lor corectate prin legi.

Gândirea științifică și raționalismul sunt câștiguri culturale majore în raport cu simpla gândire cauzală alimentată de mecanismele noastre de comprehensiune intuitivă a lumii, și care se află și la originea religiei. Dar raționalismul cere un efort, în timp ce aproșul intuitiv se satisface de o legătură cauzală aparentă sau pur și simplu imaginară. Permițând eliberarea de aceste mecanisme minimaliste legate de funcțiile elementare de supraviețuire, raționalismul aflat la baza întreprinderii științifice moderne este purtătorul unui umanism calitativ superior în raport cu gândirea religioasă. Acesta acordă ființei umane întreaga sa valoare, fără a o înfeuda credințelor religioase ce nu pot fi decât factori de agravare a diferențelor între popoare. Și în fine, analiza sociobiologică a religiei are meritul de a arăta că nu e nimic șocant în faptul că suntem tentați atât de puternic spre antropomorfism atunci când încercăm să dăm un sens vieții, interpretând lumea prin prisma noastră umană, fapt care are ca și consecință notabilă de a face viața suportabilă pentru cea mai mare parte a oamenilor care sunt mai degrabă credincioși decât atei. A știi să indentificăm această tendință naturală și a-i explica cauzele permite să stăpânim mai bine tensiunea care se instalează între rațiune și reconfortul emotiv furnizat de credința că cineva veghează asupra noastră sau că conștința personală va supraviețui organismului care o generează.

alehin

2584 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 02:38

Nea Tycule ...sper ca macar asa ,, la botu' calului,, sa citesti si mata altceva ....decat Biblia...

grimi_70

1 mesaj
Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 08:46

Suntem romani ,deci preotii ,predicatorii de la toate confesiunile sunt la fel.Adica

romani lacomi,mincinosi,profitori,dornici de putere si fara frica de nimic,intr-un cuvant

PACATOSI.Problema nu e la ei ci la noi care-i lasam sa faca ce vor cu banii donati de voi

toti.Pentru a fi prot ,predicator,imam sau conducator de cult (la urma toti cred intr-o putere

divina DUMNEZEU,ALAH ,etc), trebuie sa fii macar 90% din ceea ce predici .Proverbul cu "fa ce spune

popa si nu ce face el "este un mod de a nu-l judeca pe el (trateza pe restul ca o gloata fara gandire),dar

noi putem sa-l facem pe popa (predicator etc)sa se comporte ca un trimis a lui DUMNEZEU sau sa-l facem

simplu enorias pacatos.

Atentie subiectul este tendentios daca analizam doar BiSERICA ORTODOXA,daca criticam doar religia ortodoxa inseamna ca suntem doar oameni de alte religii sau atei,ceia ce nu cred ca este cazul,nemultumirea fata de intermediarul cu puterea suprema este generala,dar nu o recunosc toti.

o zi buna

MIHAI

Fosta membra 9am.ro

1671 mesaje
Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 09:46

De la: grimi_70, la data 2009-11-19 08:46:03
Suntem romani ,deci preotii ,predicatorii de la toate confesiunile sunt la fel.Adica

romani lacomi,mincinosi,profitori,dornici de putere si fara frica de nimic,intr-un cuvant

PACATOSI.Problema nu e la ei ci la noi care-i lasam sa faca ce vor cu banii donati de voi

toti.Pentru a fi prot ,predicator,imam sau conducator de cult (la urma toti cred intr-o putere

divina DUMNEZEU,ALAH ,etc), trebuie sa fii macar 90% din ceea ce predici .Proverbul cu "fa ce spune

popa si nu ce face el "este un mod de a nu-l judeca pe el (trateza pe restul ca o gloata fara gandire),dar

noi putem sa-l facem pe popa (predicator etc)sa se comporte ca un trimis a lui DUMNEZEU sau sa-l facem

simplu enorias pacatos.

Atentie subiectul este tendentios daca analizam doar BiSERICA ORTODOXA,daca criticam doar religia ortodoxa inseamna ca suntem doar oameni de alte religii sau atei,ceia ce nu cred ca este cazul,nemultumirea fata de intermediarul cu puterea suprema este generala,dar nu o recunosc toti.

o zi buna

MIHAI

Ai punctat bine .
Probabil cei care inteleg sa isi marturiseasca credinta prin atacuri asupra ortodoxiei vad paiul din ochiul altora si nu sunt in stare sa-si vada barna din ochiul lor !
Probabil ca unii ca acestia se considera fara de pacat de incep sa arunce cu pietre !!!

Ioan 8 ,32. Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi.
Tycu

3787 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 11:07

De la: alehin, la data 2009-11-19 01:50:15Tilsor (tot n-am inteles daca tu esti si Tisor? .....

u DUMNEZEU...( am incheiat un legamint cu El numit BOTEZ)...nu am judecat sau condamnat pe nimeni la moartea vesnica!!!....nu am zis ca il am pe Dumnezeu la degetul mic!!.....apoi ca m-ai facut un "NIMENI"...te iert, caci pe mine nu ma afecteaza jignirile tale.....imi stiu locul, conditia,statutul,pozitia, caracterul..etc,,,

Ai incheiat legamant ci Dumnezeu ..prin botez???!!! ... cum sa numesc asta ...infatuare ?? teatru absurd??? Joaca de copii ?? Imaginatie bogata??? ...eu nu stiu .....
Daca ai gasit de cuviinta sa subliniezi NUMENI (te-ai simtit ofensat ??!! adica tu esti Cineva fata de Dumnezeu ...nu????)
Noi ......, oamenii.... suntem NIMENI fata de Universul asta indiferent .....
Intentia mea nu a fost sa te jignesc (vezi ce EU ...inflamat ai ???? Unde e modestia ta ???? In,, lucrarea ,, pe care ai inceput-o ???.
Nu am zis ca tu ai condamnat pe ,,ceilalti locuitori ai planetei de alta confesiune ....ci religia crestina ...care s-a autointitulat ORTO ...DOXIE (ati primit confirmarea de lka Cel DE SUS??????)

Da domnita, are dreptate prin botez, a facut legamant cu Dumnezeu si nu e infantuare, important ca matale sa intelegi sensul cuvantului " legamant," Da , noi toti, oamenii suntem' nimeni' in univers, !

Ticu
alehin

2584 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 11:17

Da domnita, are dreptate prin botez, a facut legamant cu Dumnezeu si nu e infantuare,,

Nea Tycule daca mata spui ca este un legamant inseamna ca ...intr-un fel sau altul Dumnezeu este ,,prezent,, la botez ..?!?!
Eeeeiii atunci cum de s-a intamplat sa moara copilul inecat in timpul botezului (nu-mi veni, ca avea probabil probleme medicale ...si a facut un soc cu apa ...la ex anatomo patologic i-au gasit copilului apa in plamani deci s-a asfixiat cand ...pret de cateva secunde l-a scufundat in cristelnita .....)
Cum a permis D-zeu asa ceva chiar in momentul botezului????(ai vazut stirea ...prin ziare ...)

Fosta membra 9am.ro

1055 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 15:42

De la: alehin, la data 2009-11-19 02:38:45Nea Tycule ...sper ca macar asa ,, la botu' calului,, sa citesti si mata altceva ....decat Biblia...

eventual, kama sutra...
daca mai are rost !?!?!?!?
la azazel inca mai are...rost...ca are cu ce !

si electronica !
Tycu

3787 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 16:18

De la: alehin, la data 2009-11-19 02:11:18Bre nea TYCULE ...mai citeste si mata: :sml-confused0006

În ochii unui ateu, ritualul bizar și fastidios pe care și-l impun credincioșii pare fără sens. Chiar și pentru credinciosul practicant, ritualul altor religii nu-i pare decât o superstiție. Pentru un evreu, a face 30 de ture în jurul unei pietre pentru a obține o mai bună șansă de a ajunge în Paradis, cum fac musulmanii, pare absurd. Pentru un protestant, a te confesa unui preot băgat într-un șifonier, așa cum fac catolicii, ține de erezie.

Toate religiile își obligă aderenții la o serie de ritualuri ce presupune o doză de sacrificiu și constrângere: interdicția de a mânca un anumit tip de carne sau a bea alcool, abstinența sexuală în divese circumstanțe, portul de vestminte distinctive dar constrângătoare, lungi ore de rugăciune și meditație, post, ofrande alimentare sau materiale unor statui sau desene în timp ce oamenii mor încă de foame, renunțarea la o parte din venitul personal, refuzul transfuziilor sanguine, flagelarea, mutilarea corporală (circumcizia, excizia și diverse alte atacuri la integritatea fizică), etc.

Credincioșii admit să se supună unor astfel de constrângeri, iar aceste ritualuri presupun un cost evident în timp, energie, privațiuni de tot felul, risc de boală și chiar moarte. Această trăsătură esențială a religiei este o constantă de-a lungul epocilor, în toate societățile umane. Există cu siguranță abilități reținute de către selecția naturală în măsura în care această trăsătură definitorie a religiei traversează culturile și epocile.

Ritul este o formă de comunicare, și el nu se reduce doar la ritualul religios; comportamentul ritualist îl găsim peste tot, în politică, în comerț, în cultură, în sport, în amiciție și în amor. Ritul este reificarea unei idei, a unui simbol sau a unei stări de spirit. Gândirea simbolică are nevoie să dea tangibilitate și să materializeze conținutul ei, și asta se întâmplă prin gestul ritual. A da mâna la încheierea unei înțelegeri, exprimă acordul, așa cum aplauzele exprimă aprecierea. Totemul societăților tribale este un obiect ritual, pentru că exprimă apartenența la un clan. Semnul crucii la creștini este un gest ritual care marchează apartenența și intrarea într-un timp sau spațiu sacru.

Ca formă de comunicare, ritul apare nu numai la specia sapiens, ci și la numeroase alte specii animale. Cele mai multe animale au gesturi rituale pentru circumstanțe particulare: parade amoroase, prezența unui dominant, stabilirea de alianțe, reconcilierea, etc. Lupul care se culcă la pământ în fața animalului dominant îi confirmă acestuia din urmă supunerea. Cimpanzeul care întinde mâna dominantului îi semnifică acestuia din urmă că recunoaște autoritatea și că se poate conta pe el.

Există limite rigide în modul în care ritul poate fi efectuat pentru ca mesajul să fie înțeles și acceptat. Acest lucru e valabil și la specia umană: modificarea unei incantații poate s-o facă ineficace în ochii credincioșilor; un contract încheiat fără respectarea regulilor prescrise poate fi considerat invalid; o numire în funcție trebuie să respecte un cod precis, iar o adunare nu e considerată încheiată până când președintele ei n-o declară închisă.

Funcția riturilor ce presupun o investiție importantă, cum e cazul obligațiilor religioase ca postul, cântatul sau rugăciunile îndelungate, de ordinul zecilor de minute sau chiar orelor, mutilările fizice precum circumcizia sau excizia, sacrificiile materiale, și ele transmit un mesaj, anume unul foarte important. Dacă rațiunea de a fi a religiei este de a asigura coeziunea grupului și de a procura individului care face parte din acesta avantajele cooperării, ritualul religios reprezintă prețul de plătit pentru a beneficia de aceste avantaje. Una dintre regulile fundamentale ale lumii vii este că orice beneficiu se plătește. Din perspectiva biologiei, ritualul este un mecanism care permite demascarea profitorilor și dejucarea înșelătoriei indivizilor asociali care ar dori să profite de avantajele grupului fără a investi un efort echivalent. În antropologie aceasta se numește "teoria semnalului costisitor" (William Irons), iar biologia cunoaște "teoria handicapului" (Amotz Zahavi), care explică cum comportamente sau atribute aparent handicapante sunt reținute de către selecția naturală (de ex., gazela care sare pe loc cât poate ea de sus atunci când vede un prădător; ea cheltuie astfel o energie și un timp aparent în mod inutil, în loc să le folosească la fugă; dar mesajul comunicat de ea este acesta: cu cât saltul este mai înalt, cu atât șansa prădătorului de a o captura este mai mică, și astfel cu atât mai puțin merită ca acesta să încerce; acest mesaj este de nefalsificat: o gazelă slabă nu-l va putea imita în mod credibil).
:

Asa e cu teoria filozofica ritualului, dar asta mai putin il intereseaza pe credincios,mai mult il intereseaza rolul ritualului, indiferent de religia lui.Da, ritualul este o forma de comunicare intre credincios si Divinitate,pentru un ateu e mai usor, ca pe el nu-l intereseaza[ nu pune problema ] ce se va intampla cu sufletul lui dupa moarte,adica vede in intuneric , pe cand credinciosul vede moartea ca o alta lume, unde se "traieste" dumnezeieste de bine,dar ca sa ajunga aolo trebuie sa treaca prin niste ritualuri, el mai este constient ca are si pacate si cu cat e mai chinuitor este ca o incercare pentru lumea cealalta si o pedepsire , pentru a fi iertat, ritualurile sunt bine stabilite de biserica religiei respective .Daca la un credincios nu-i convine ceva in ritual , poate sa renunte ca nu mai suntem pe timpul inchizitiei !

Ticu
Tycu

3787 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 16:22

De la: AZAZEL, la data 2009-11-19 15:42:01
De la: alehin, la data 2009-11-19 02:38:45Nea Tycule ...sper ca macar asa ,, la botu' calului,, sa citesti si mata altceva ....decat Biblia...

eventual, kama sutra...

:sml-happy0158Si unde se gaseste Kama sutra ? ca m-ar interesa bre >>>!!!

Ticu
Tycu

3787 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 16:30

De la: alehin, la data 2009-11-19 11:17:53Da domnita, are dreptate prin botez, a facut legamant cu Dumnezeu si nu e infantuare,,

Nea Tycule daca mata spui ca este un legamant inseamna ca ...intr-un fel sau altul Dumnezeu este ,,prezent,, la botez ..?!?!
Eeeeiii atunci cum de s-a intamplat sa moara copilul inecat in timpul botezului (nu-mi veni, ca avea probabil probleme medicale ...si a facut un soc cu apa ...la ex anatomo patologic i-au gasit copilului apa in plamani deci s-a asfixiat cand ...pret de cateva secunde l-a scufundat in cristelnita .....)
Cum a permis D-zeu asa ceva chiar in momentul botezului????(ai vazut stirea ...prin ziare ...)

Da, Dumnezeu este prezent la botez, dar nu am auzit sa se inece copil axfisiat la botez, mai ales ca e tinut cu o mana de nas si de gura, dar daca s-a intamplat asta, l-o fi uitat popa mai mult in apa eu nu stiu de ce a murit ! sigur stie domnul Azazel !

Ticu
Tycu

3787 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 16:46

De la: alehin, la data 2009-11-19 02:31:04Nea Tycule ...uite ai de citit : ...trebuie sa faci rezumat ...iti dau extemporal...

Chiar atot-puternicia lui Dumnezeu este un vestigiu al așteptărilor intuitive ale copilăriei, căci copilul până la 3 ani este incapabili să conceapă că cei din jur se pot înșela. Asfel, creând un agent în spatele evenimentelor non-sociale, supranaturalul permite, de fapt, să înțelegem fenomenele naturale în termeni de cauze și efecte, chiar dacă primul element al relației scapă observației. Așa cum spune Gérald Messadié, Dumnezeu apare ca produsul suprem al rațiunii. Doar la finele unui proces de evoluție culturală foarte avansată, apare metoda științifică care supune procesul cauzal observației factuale obiective, fapt care dă naștere dihotomiei rațional-irațional. Toate aceste considerații demonstrează că credințele religioase decurg în mod natural din percepția mediului prin prisma instrumentelelor cognitive adaptate tranzacționalității specifice vieții în grup. Nu suntem singura specie în această situație.

Dacă supranaturalul emerge din conștința noastră și ia formă conform abilităților noastre psihosociale, același lucru se întâmplă cu "verișorii" noștrii, anume primatele cele mai apropiate de specia umană. Astfel, masculii cimpanzei sunt capabili de reprezentare "animalomorfa" (sau "animalistă") a naturii. "Dansul ploii" (Van Lawick - Goodall) este un bun exemplu pus în evidentță de către primatologi. Când sunt confruntați cu furtuni violente, masculii cimpanzei apucă crăci de copaci și le agită ca pe niște arme, lovind agresiv trunchiurile arborilor, alergând și ciocănind zgomotos solul cu acestea și scoțând strigăte stridente. Numai masculii adulți reacționează astfel, în timp ce femelele sau tinerii rămân în arbori. Acest comportament este identic cu acela pe care masculii îl afișează în prezența unui prădător pe care caută să-l îndepărteze. Studiile controlate, pe cimpanzei în captivitate, au arătat existența unei reacții similare de teamă, în anii 1920, atunci când în experimente le erau prezentate maimuțelor sperietori imobile nesemănând cu nici un animal cunoscut. Psihologul Wolfgang Koehler compară această reacție de teamă cu "spaima religioasă" suscitată la subiecții umani aflați în prezența unor forme care evocă fantome sau stafii.

Cimpanzeii au adoptat un ritual de pericol plecând de la comportamente eficace contra prădătorilor, pe care le transpun însă asupra unui pericol aparent de sursă necunoscută. Pentru ca "dansul ploii" comportă variații de la o colonie de cimpanzei liberi la alta, el este un comportament învățat și nu unul reflex (element cultural), făcând parte alături de, de ex., "pescuitul termitelor", din ceea ce primtatologii numesc cultura cimpanzeilor. Acest comportament se traduce astfel: cimpanzeii se comportă în prezența unui eveniment al lumii fizice ca și cum ar fi vorba despre un eveniment al lumii animale. Ei "văd" agenți acolo unde nu sunt. În reacție ei tranzacționează cu natura (în forma ei înnebunitoare) ca și cum aceștia ar fi în prezența unei ființe dotate cu intenție, în speță un prădător, deși nu există nici un prădător nici vizibil, nici prezent. Atitudinea este comparabilă cu aceea a primatului uman care își antropomorfizează mediul. Trebuie remarcat că acest comportament cultural nu aduce nici un avantaj adaptativ indivizilor care îl practică: nu-i face nici mai bogați în descendență, nici mai buni vânători sau culegători, iar prădătorii și fulgerele nu-i scutesc mai mult sau mai puțin decât pe cei care nu manifestă un astfel de comportament. Și cu toate astea, ei îl manifestă. Asta arată că e van să cautăm un avantaj adaptativ specific religiei, avantajele existând în funcțiile comportamentale și cognitive seculare ale abilităților în acțiune ȘI în sfera fenomenului religios. Ca și dansul ploii la cimpanzei, religia este un produs derivat al dispozițiilor noastre sociale.

Matale vad ca aici vorbesti de supra natural, vad ca si matale si multi confunda supranaturalul cu SF -ul [ fictiunea ] Supranatural inseamna ca lucrul acela exista sau poate exista, dar depaseste forta omului, si tot ce e natural pe pamant, asa ca Dumnezeu cu puterea lui, minunile lui ,lumea lui, sunt supranaturale ca depaseste normalul pamantesc,dar exista, iar fictiunea exista numai in inchipuirea omului, imposibil de a exista, a fi existat , pana si instinctul animalelor , in purtarile lor , tot de puterea divina sunt date !

Ticu
Fosta membra 9am.ro

1055 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 16:49

De la: Tycu, la data 2009-11-19 16:22:51

eventual, kama sutra...

hai, bre ca te ajut!
shi itzi ofer in plus (cu discount !) shi o gonflabila. face toooooot !!!!!!!!!!!!!!
hai, ce zici ?

si electronica !
Tycu

3787 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 16:54

De la: grimi_70, la data 2009-11-19 08:46:03

simplu enorias pacatos.

o zi buna

MIHAI
[/quote

Sigur ca toti preotii sunt asa ? interesant cum de nu am observat si eu ! Si ce facem ? ramanem fara ei ? Mai mergi pe la biserici,si nu mai vorbi prostii din astea !

Ticu
Fosta membra 9am.ro

1055 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 16:57

De la: The_Mole, la data 2009-11-18 22:48:02
De la: Tycu, la data 2009-11-18 17:01:39

Domnu' Tycu! Dumneata esti o provocare la adresa celor care au numit specia noastra Homo SAPIENS.

Daca pretinzi ca stii cum e cu istoria scrisului , de ce avansezi argumente care sunt flagrant incorecte? Probabil ma testai, sa vezi daca ma ridic la nivelul dumitale, nu-i asa?

Si cum vine treaba asta cu: " Important este , sa fii convins ca autorii evangheliei sunt Matei , Marcu, Luca, Ioan [..]" Cum adica important e sa fii convins? Ce inseamna asta? Inseamna ca daca eu as fi convins ca ma culc seara de seara cu Angelina Jolie , chiar asa e? Sau inseamna ca as avea halucinatii?

Dumneata ai auzit de necesitatea de a aduce dovezi in sprijinul afirmatiilor? Sau daca eu zic ca am in gazda un extraterestru , ma crezi pe cuvant sau ceri dovezi?
Macar stii ce inseamna dovezi palpabile?

In arhivele Vaticanului se gasesc multe lucruri , dar cu siguranta nici o scrisoare de la vreo sotie a lui Pilat. Si asta o spun fara sa fi vizitat niciodata acele arhive. Stii pe ce ma bazez? Pe faptul ca niciodata nimeni nu o pomeneste, in nici o situatie. Biserica Catolica ar fi fost prima interesata sa publice un asemenea document. Mii de alti teologi sau carturari l-ar fi studiat si ar fi scris despre asta. Mii de oameni de stiinta ar fi dorit sa ii verifice autenticitatea si sa scrie despre asta.
Dumneata pe ce te bazezi cand faci afirmatii? Daca ai auzit de la vreo tusa Tanta in copilarie , iti sugerez sa mai cercetezi.
De obicei , orice carte de stiinta ofera referinte. Orice tratat de istorie se bazeaza pe surse multiple din domenii diverse : istoriografie, epigrafie, arheologie, paleografie, paleontologie, antropologie, geologie, numismatica, heraldica si altele. Nimeni in lumea stiintifica nu lanseaza idei fara argumente , pentru ca i s-ar rade in nas. Si s-ar acoperi de ridicol , fara sa mai poata vreodata sa isi refaca reputatia.

Dumneata vorbesti in dodii. Invata sa oferi dovezi pentru afirmatii , sau macar sa aplici o logica elementara acolo unde nu stii. Altfel nu te deosebesti de un copil de 5 ani , care crede in Mos Craciun.

bah molie !
te dai la dom' tycu ?
vezi ca o ...furi...in barba !
dom' tycu' i-o tras-o lu' tusha tantza in copilarie shi de atunci deraiaza...
da' iarta-l , ca e batran ...shi ashtia o au cu prostata...
... adica se pishe pe ei !
ziceai de mosh craciun , pai afla ca asta...o suge' mai ca...mosh craciun.
sa hii iubit !

si electronica !
Tycu

3787 mesaje

Postat pe: 19 Noiembrie 2009, ora 16:59

De la: AZAZEL, la data 2009-11-19 16:49:06
De la: Tycu, la data 2009-11-19 16:22:51

eventual, kama sutra...

hai, bre ca te ajut!
shi itzi ofer in plus (cu discount !) shi o gonflabila. face toooooot !!!!!!!!!!!!!!
hai, ce zici ?

De acord cu ajutorul, dar de gonflabila, nu cred ca am nevoie, ca am una acasa , e vie si face mai mult decat toooot ! multumesc de bunavointa !!!!

Ticu
Pagini: << 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului ce credeti despre Biserica Ortodoxa Romanasi preotii ei?
Mergi la: