back to top ∧

Info
x
info
 
 
OK


 
Info
x
info
 
 
 


Presedintele basescu:drumul cu spini al unui mare reformator

 


 
Pagini: << 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 >> Sari la pagina:
 
vasile_vali

2835 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: Galati

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 00:00

De la: Silviu, la data 2010-12-08 13:48:38O sa aiba o mare surpriza nenea Vasile.
O sa descopere, la alegeri, ca in tara asta nu traiesc numai bugetari...

haios mi se pare ca astia "anti" se gratuleaza intre ei, schimba amabilitati, sunt un fel de fratie ...
noi, astialalti, pegra, nu meritam nici un respect, suntem niste slugi portocalii, retardati ... din cauza noastra sfera bietul popor ... alea, alea.
Ca si forumul cu "basescu" a devenit si asta mai mult unul de amuzament decat unul pe care chiar s-ar putea discuta ceva cat de cat interesant ...
Cand scrie unul ca ala de l-am citat, ceva mai serios, domnii si doamnele sfioase "anti" se fac ca nu vad.
Isi vad nestingheriti de povestile lor despre Basescu, flota, alea, alea, se felicita reciproc ... armonie nene...
Hai, pa, ca ma bufneste rasul ...


Silviule, nu stiu despre ce alageri vorbesti, sincer! Adica, vrei sa te cred ca pedalaii mai prind 2012? Pe ce pui pariu ca nu?
De meritat respect, Silviule, il merita cei care stiu sa scrie corect romaneste, cei care sar in apararea unei cetatene europene hulita de un chior seminalafabet ca fiind "tiganca imputita" [in alta tara individu' isi dadea demult demisia de onoare; nu e cazul la noi, fireste!], cei care inteleg ca art. 10 al Protocoluli Armatei este clar, pt. cei care nu o sustin pe ridzi_putzi_cea_penala_sa_scape_de_urmarirea_DNA, cei care sunt anti micky_spaguta, oprea si alti traseisti buni [nu ca's iesiti de la Nufarul acus?], cei care pricep ce inseamna separarea puterilor in Stat si muuulte altele, Silviule!
Am ce am si voi fi si mai porcos cu toti cretinii care vor sa ma convinga ca, de fapt, o ducem bine si ca eu nu as vedea "binele" inspre care ne indreptam, cu cei care ataca Presa, singura Putere inca neacaparata de pedalai -s asta'i oftica cel mai tare!, pe "anti-comunistii" facuti la apelul bocancilor, asa dupa un whisky de vreo juma' de kil!!!
Hai, sa traiesti, Silviule!


JOS FRAUDULOSUL DICTATOR!


vasile_vali

2835 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: Galati

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 00:07

De la: 9am178165, la data 2010-12-11 15:11:02
De la: 9am129906, la data 2010-12-11 14:24:39
De la: 9am129906, la data 2010-12-11 14:22:33[quote name='DOCTORUL'



CE FEL DE LIBERALI SUNTEM?
Liberalismul dreptei actuale trebue sa fie un liberalism al responsabilitatii,a libertatii ca valoare politica.
Aici doua aspecte sunt mai importante:
a. asumarea de responsabilitate de catre membrii societatii. Individul nu poate astepta de la societate sau stat rezolvarea tuturor problemelor sale.
Rostul politicii liberale este acela de a face oamenii independenti, iar nu dependenti de stat.
b. asumarea de responsabilitate de catre oamenii politici,care trebuie sa accepte ca sunt responsabili pentru toata comunitatea si pentru binele public, si nu doar pentru interesele unui grup sau elita,fie ea si capitalista.
Libertatea si puterea politica presupun mari responsabilitati fata de tot electoratul, nu numai fata de un grup restrâns,sau numai la liberali.
Raportul libertate/responsabilitate,oameni politici/electoral este definitorie pentru liberalismul de dreapta.Cel mai important actor al
jocului politic democratic este cetateanul,organele reprezentative fiind responsabile in fata cetatenilor

Liberalismul dreptei contemporane este unul al egalitatii în fata legii
Toti membrii societatii, ca indivizi, si toate grupurile sociale, profesionale, culturale, etnice sau religioase trebuie sa respecte principiul egalitatii în fata legii. Averea sau functia nu trebuie sa creieze privilegii.

Liberalismul dreptei contemporane este deci,un liberalism antioligarhic si popular
Grupurile politice si de afaceri, capitalistii sunt parte a societatii si nu deasupra ei.ei nu au nici un privilegiu politic.
Daca liberalismul sustine egalitatea sanselor, tot asa el sustine ca
statutul politic si reprezentarea politica a oricarei persoane nu tine de avere,politica sau pozitie sociala.Liberalismul se adreseaza tuturor si nu doar la 5% din populatie.
-Liberalismul dreptei contemporane trebuie sa promoveze capitalismul concurentei oneste(sustinand competitia onesta, proprietatea ,libera initiativa) , economia de piata fiind motorul de reglare economica,iar profitul forta vitala a desvoltarii sociale.
Liberalismul dreptei contemporane sustine o economie curata, fara baroni, monopolisti sau oligarhi,fiind contra relatiilor privilegiate cu statul sau politicienii la putere.
Liberalismul de dreapta afirma separarea afacerilor de politica,organizand riguros aceste relatii.
Pe scurt, liberalismul este împotriva oligarhiei si a folosirii institutiilor politice pentru promovarea intereselor nelegitime ale unui grup economic sau ale altuia.

Credinta ca liberalismul trebuie sa fie servitorul politic al clasei capitaliste face un deserviciu imens atât liberalismului, cât si capitalismului,deoarece liberalismul de dreapta are aderenti în toate grupurile sociale, profesionale si culturale si trebuie sa se adreseze si sa fie deschis catre toate aceste grupuri.
Cei care afirma ca liberalismul trebuie sa fie instrumentul politic si ideologic al clasei capitaliste au înteles gresit istoria liberalismului.

-Liberalismul dreptei contemporane recunoaste rolul traditiei, al comunitatii, al religiei si al familiei.Liberalismul de dreapta nu pune interesele economice individuale mai presus de orice. El recunoaste rolul traditiei si al comunitatii în crearea identitatilor si definirea intereselor umane. El apara familia si se opune atât experimentelor sociale care pun în pericol sau marginalizeaza familia ca institutie, cât si încercarilor de înlocuire a functiilor traditionale ale familiei de catre stat. El respecta convingerile religioase si rolul acestora în consolidarea structurii morale a indivizilor si a grupurilor.
-Liberalismul dreptei contemporane recunoaste identitatea nationala ca element cheie al politicii.Liberalismul de dreapta îmbratiseaza notiunea de natiune civica – entitate politica capabila sa cuprinda si sustina toti membrii unei societati indiferent de apartenenta sociala, profesionala, culturala, etnica sau religioasa.

Integrarea în Uniunea Europeana ar fi falimentara pentru România în absenta unei puternice identitati institutionale, care sa sustina identitatea sa economica si culturala. Liantul afectiv al natiunii civice este patriotismul constitutional. Constructia constitutionala si juridica întemeiaza identitatea institutionala a natiunii române. Mai mult, identitatea institutionala este garantia pastrarii identitatii economice si, mai ales, a identitatii culturale a natiunii române.

Unitatea Europei se întemeiaza pe natiunile componente,iar nu pe disparitia acestora. Forta Uniunii Europene depinde de bogatia identitatilor nationale sub aspect cultural, institutional si economic
Fara o puternica identitate institutionala, România nu va avea
coloana vertebrala pentru a functiona eficient în cadrul Uniunii Europene si a face fata marilor presiuni geopolitice care se ridica la orizont, de la rasarit, în urmatoarele decade,subliniaza autorii.

Sa nu uitam,ca in definitiv,Europa este o confederatie de indivizi,in primul rand



Mai poti sa mananci la rahat?????


De ce sa nu poata? E si el un fel de corcodel si ceilalti cretini, poti sa le schimbi nick-name-urile si citesti aceleasi prostii/injuraturi! astia nu pot fi originali nici macar in prostie, se pare ca sunt multe guri rujate dependente de un sigur neuron! Si ala orientat spre portocaloi, spre rahatul portocaloi, bien sur!
PS: N'ar fi bine sa le spunem astora corcodel 1, 2, 3,4 plus corcodel "pensionaru'" al cincelea zburator?

JOS FRAUDULOSUL DICTATOR!


PDL

981 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Oras: Cluj

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 07:28

www.contributors.ro/politica-doctrine/opozitia-noastra-autista-s...

Opozitia noastra autista, suparacioasa si increzuta
Stefan Vlaston decembrie 11, 2010 Politica & Doctrine
96 comentarii 3,181 Vizualizari






Inteleg tot mai putin scopurile si mesajele opozitiei noastre. In comparatie cu legislaturile trecute este tot mai in afara jocului democratic. Isi propune si solicita lucruri pe care nu le intelege, nu are variante alternative de guvernare, doreste doar sa marcheze puncte electorale exploatand situatia economica nenorocita in care ne aflam, suferintele unei parti a populatiei. Fapt ce poate fi usor caracterizat drept cinism politic. Si se face ca uita ce a lasat in urma guvernarea Tariceanu.


Prima obsesie: evacuarea Presedintelui Basescu

Nu este de inteles cum sefi de partide ce se considera democrate isi doresc “gonirea” presedintelui in functie, la un an dupa ce a fost ales prin vot popular. Si nu in conditiile mentionate in Constitutie (“În cazul sãvârºirii unor fapte grave prin care încalcã prevederile Constituþiei, Preºedintele României poate fi suspendat din funcþie”). Nu se mai asteapta savarsirea acelor fapte grave, necesar a fi calificate astfel inclusiv de Curtea Constitutionala. Ci oricum, numai sa plece. Curat democratie, coana Opozitie!

Iata cateva declaratii.

Crin Antonescu: “Iar aceasta solutie globala e suspendarea presedintelui, care e o amenintare la sanatatea acestei tari”. “observam o doza de sadism incepand cu momentul anuntului taierilor”.

Victor Ponta: “Domnul Traian Bãsescu este cel care a instituit minciuna ca politicã de stat. Este ultimul din cei peste douãzeci de milioane de români care are dreptul sã vorbeascã despre minciunã sau despre presupusele minciuni ale altora”.

“Eu am senzaþia cã Bãsescu va pleca de la Cotroceni cu elicopterul ca în 1989. Nu-l vãd fãcând alt lucru” . “Traian Bãsescu este un om corupt, un hoþ ºi are o comportare tipicã de securist”. “Atunci, era mincinos, acum este iresponsabil”.

Singurul responsabil pentru situatia economica in care ne aflam este considerat presedintele Basescu, care, nu-i asa, conduce tara de 6 ani. Ceeace este o tampenie, care face parte din arsenalul de intoxicari a populatiei. Ce decizii economice poate lua un presedinte al Romaniei, oricare ar fi el? Niciuna. Poate doar sa influenteze Guvernul si Parlamentul. Daca poate, ca pe Tariceanu nu l-a influentat de loc. Au fost la cutite aproape tot timpul.

A, ca a oprit privatizarile prin CSAT, in 2005, asta da motiv de suparare, pot sa inteleg. Dupa ce privatizaseram majoritatea activelor economiei comuniste si ne-am ales cu 150 km de autostrada.

A doua obsesie: Guvernul Boc trebuie sa plece


Lupta politica, lupta politica, dar totul are o limita. (Victor Pona se lupta tot timpul, parca ar fi la razboi). Adica nu guvernarea Tariceanu e de vina, ca ne-a lasat cu pantalonii jos in fata crizei, ci pompierul Boc, ca nu mai poate stinge incendiul.

Guvernul Nastase, care n-a trecut de cuvantul specialistului Mihai Tanasescu, a lasat la plecare 800.000 de bugetari si un deficit bugetar de 1,5% din PIB. Guvernarea Tariceanu, sustinuta si santajata de PSD, (mai ales dupa 2007), a lasat 1.400.000 de bugetari si o gaura de 5,5% din PIB, dupa o crestere economica de 8%. Plus dinamitarea si aruncarea in balarii a echilibrelor structurale. Plus arierate de 1,5 miliarde euro. Asta da performanta economica, realizata de inginerul Tariceanu, secundat de poetul si muzicianul Vosganian. Pe ce v-ati bazat domnilor? Pe banii de la ultimele privatizari (BCR), banii trimisi de capsunari, exporturi si pe fluxurile financiare avand drept obiect speculatiile imobiliare. Iar pentru absorbtia fondurilor europene n-au fost in stare, timp de doi ani, 2007-2008, sa acrediteze la Comisia Europeana unitatile de management ale proiectelor cu finantare europeana.

Cum cele 4 surse de finantare au incetat la sfarsitul lui 2008, odata cu criza mondiala, a incetat si “bunastarea” anilor 2005-2008, care nu s-a bazat pe o productie masiva de bunuri si servicii vandabile, cum au tari serioase ca Germania, Japonia, Anglia. Si chiar si ele au fost obligate sa ia masuri de economisire si eficientizare.

Si atunci, care este vina guvernului Boc? In 2009, cu jumatate de guvern PSD, a fost blocat sa ia masurile care se cuveneau. Ne amintim doar scandalul pe codul educatiei mosit de Andronescu. Si “lupta” contra evaziunii si criminalitatii economice dusa de Dan Nica la interne, de ajunsese si Marian Vanghelie sa aiba acces la dosarele secrete ale DGIPI.

Opozitia sustine ca sunt bani, nu trebuiau taiati de la populatie, dar ii fura clientela PD-L.


In primul rand tot acest repros cuprinde si o anumita invidie, ca nu sunt ei la furat. In al doilea rand, se fura bineinteles si acum. Numai ca nu prea mai e ce sa se fure. Se fura masiv de la contractele cu infrastructura, ori acum statul n-a mai platit nici facturile restante, ca n-are de unde. Se fura cu milioane sau zeci de milioane de euro si ne imprumutam, datorita prostiei guvernarii Tariceanu, cu 10 miliarde de euro pe an, pentru a plati pensiile si salariile. E o diferenta de trei ordine de marime. Chiar daca Elena Udrea, Emil Boc, tot guvernul si toti PD-L-istii ar merge numai in tenisi si tot nu s-ar rezolva problema banilor de pensii si salarii!

Si atunci, de ce sa plece guvernul Boc, ca face ce trebuie pentru repararea echilibrelor structurale demolate de Tariceanu? Are si guvernarea Boc multe pacate, le-am enumerat in alte articole. In primul rand pacatul originar, PD-L e construit tot in paradigma: dai banu’ la partid, primesti contracte cu statul si functii publice.

Dar ce ne promite opozitia?

Oferta opozitiei


In absenta resurselor conjuncturale de care a beneficiat guvernarea Tariceanu, PNL ne propune, prin vocea presedintelui Antonescu, o guvernare fara asistenta FMI, cu micsorarea fiscalitatii, (”sa lasam banii la oameni si la firme”), un stat minimal dar si cu protectie sociala. Adica, n-ai bani de pensii si salarii, dar micsorezi fiscalitatea! Nu se poate decat daca functionezi cu deficite uriase, ca grecii si irlandezii, si ajungi tot ca ei. Ca nu exista un Dumnezeu al datoriilor, sa te ierte de ele cum te iarta de pacate. Si poate ne dau afara si din UE ca depasim deficitele prevazute in acordul de aderare!

Are PNL in programul sau, (are si guvern, dar sta la umbra, la racoare, nu s-a mai auzit nimic de el), o rezolvarea a deficitului structural al fondului de pensii. Fiecarui salariat i se pune pe un card contributia la fondul de pensii si nu se atinge nimeni de acesti bani pana ajunge omul la pensie. Fenomenal de simplu! Dar pana atunci de unde platim pensiile aflate acum in plata? Asta se numeste autism economic.

Despre oferta PSD, numai de bine. In afara impozitarii progresive si a redistribuirii saraciei (ca bogatie ioc), adica sa ia de cei care au, sa dea la cei care stau, nu mai stiu nimic altceva. Decat ca tot pleaca unii si altii. Au plecat Cristian Diaconescu, Valeriu Steriu si Marian Sarbu, specialisti valorosi. Se pregateste Mircea Geoana cu alta serie de parlamentari, nu ca ar fi o paguba, dar nu vad cum sa mai faca o opozitie unita, cu, nu-i asa, transfugi, tradatori de neam si de partid. Daca tradatorii si PC fac o “uniune consensuala” cu liberalii, ce face PSD? Ca nu mai are loc in pat!

Dar raman Iliescu, Nastase, Ponta, Vanghelie, Aura Vasile. La trecutu-ti mare, mandru viitor!

In concluzie, exista o diferenta si discrepanta vecine cu nesimtirea si nerusinarea intre pretentiile si actiunile opozitiei in Parlament si in spatiul public si oferta sa autista, in spatele careia se afla o singura dorinta, sincera de data asta: sa-si aduca clientela la guvernare, la mierea bugetara si bazinul de functii publice, ca de prea mult post pleaca spre alte zari, la alte partide.

Si ne mai ia si de prosti!



gabigabi

12108 mesaje
Membru din: 1/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 08:18

@906 - apropo de diferente si discrepante, nu-ti zgirie logica diferenta intre declaratiile de intentie ale lui Bas si ale guvernului si REZULTATUL CONCRET al acestei guvernari ? si, nici cind PRESEDINTELE ROMANIEI a declarat ca Statul nu raspunde de catatenii lui, ca nu-s in grija lui ? nici acum nu a incalcat CONSTITUTIA prin care se stipuleaza Dreptul la Viata, Demnitate si Munca a catatenilor tarii , uniti in formatiunea statala numita Romania ,care si-a desemnat un conducator TOCMAI ptr. a veghea la Punerea in APLICARE a acestor DREPTURI UMANE UNIVERSALE ? ce boala misterioasa v-a lichefiat creerul in asa hal incit renuntati de bunavoie la statutul de OM ?

Raporteaza abuz de limbaj
PDL

981 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Oras: Cluj

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 18:00

Razvan MIHAIU
06-15-2007, 14:37
Regimul comunist în România: repere istoriografice





Deºi se aflã încã la începuturile sale, studiul regimului comunist din România a fãcut de-a lungul timpului progrese însemnate, în special în ultimele douã decenii. Din cauza interdicþiilor politice interne, pânã la prãbuºirea regimului comunist, istoria acestuia a putut fi studiatã aproape exclusiv în centre universitare din strãinãtate, în special din SUA ºi din Europa Occidentalã. Cercetãtorii regimului comunist au fost astfel privaþi de accesul direct la surse de arhivã; mai mult, agenda lor de cercetare a fost condiþionatã de evoluþia generalã a studiilor privind spaþiul est-european în timpul rãzboiului rece.



Odatã cu instaurarea regimului comunist, cercetarea academicã din domeniul studiilor est-europene s-a axat în principal pe investigarea procesului de distrugere a elitelor politice interbelice ºi implementarea gradualã a modelului politic totalitar sovietic, definit ca un nou tip de regim politic dictatorial bazat pe un sistem organizat de teroare, represiune ºi "control total" asupra cetãþenilor (1).



Cele mai influente modele teoretice ale regimului totalitar au fost elaborate la sfârºitul anilor 1940 ºi începutul anilor 1950. În Originile totalitarismului, Hannah Arendt a avansat un prim model teoretic de analizã a regimurilor politice totalitare, caracterizat în opinia sa prin teroare politicã ºi control "total" ºi "permanent" asupra vieþii publice ºi private a tuturor cetãþenilor. Arendt a evidenþiat rolul poliþiei politice în implementarea regimului de represiune politicã, precum ºi al lagãrelor de concentrare, adevãrate laboratoare pentru experimentele regimului în dominaþia totalã asupra societãþii. Arendt a inclus în categoria regimurilor politice totalitare Germania nazistã în perioada 1938-1945 ºi Uniunea Sovieticã în intervalele 1929-1942 ºi 1945-1953, precum ºi, într-o anumitã mãsurã, noile regimuri politice dictatoriale instaurate dupã rãzboi în Europa Centralã ºi de Est (2). În viziunea sa, principalele precondiþii ale instaurãrii regimurilor totalitare au fost distrugerea claselor ºi categoriilor sociale burgheze ºi a oricãrei forme de solidaritate socialã, atomizarea societãþii ºi transformarea claselor în "mase".



Un model teoretic concurent a fost avansat de politologii americani Carl J. Friedrich ºi Zbigniew K. Brzezinski. În Totalitarian Dictatorship and Autocracy, Friedrich ºi Brzezinski au definit regimurile totalitare drept autocraþii moderne caracterizate de ºase mari componente:





o ideologie oficialã la care toþi cetãþenii sunt obligaþi sã adere;

un partid unic, organizat ierarhic ºi care sã înregimenteze o proporþie însemnatã a populaþiei;

monopolul total asupra tehnologiei militare ºi a mijloacelor de coerciþie ºi luptã armatã;

monopolul total asupra mijloacelor de comunicare;

un sistem de teroare ºi represiune politicã bazat pe aparatul poliþienesc;

un sistem economic centralizat (3);







Note de subsol:



(1) Pentru instaurarea sistemului totalitar în România, vezi Stephen Fischer-Galaþi, The New Rumania. From People's Democracy to Socialist Republic, Cambridge, Massachussetts Institute of Technology Press, 1969; Ghiþã Ionescu, Communism in Rumania. 1944-1964, Oxford, Oxford Publishing House, 1964. Ediþia în limba românã: Comunismul în România, Bucureºti, Editura Litera, 1994; Kenneth Jowitt, Revolutionary Breakthroughs and National Development. The Case of Romania, 1944-1965, Berkeley, Los Angeles, University of California Press, 1971.



(2) Hannah Arendt, The Origins of Totalitarianism, New York, Harcourt Brace Jovanovich, 1951.



(3) Carl J. Friedrich, Zbigniew K. Brzezinski, Totalitarian Dictatorship and Autocracy, Cambridge, Harvard University Press, 1956.

Razvan MIHAIU
06-15-2007, 14:37
Aceste modele teoretice ºi-au dovedit utilitatea ºi în domeniul studiilor româneºti. Prima etapã a evoluþiei regimului politic comunist în România (1944-1958) a fost definitã de Stefan Fisher-Galaþi ca o perioadã de distrugere forþatã a ideologiei naþionale româneºti, catalogatã drept "burghezã", ºi de diminuare a suveranitãþii naþionale sub regimul ocupaþiei militare sovietice (4). Aceeaºi etapã a fost descrisã de Michael Shafir ca o perioadã de "acumulare primitivã a legitimitãþii" de cãtre Partidul Comunist (5), iar de cãtre Kenneth Jowitt ca un proces de "strãpungere", marcat de distrugerea totalã de cãtre noile elite comuniste a acelor tipuri de valori, structuri sau comportamente considerate drept surse potenþiale de rezistenþã, alimentând centre alternative de putere (6).



Procesul de destalinizare declanºat în lagãrul socialist dupã 1953 a pus sub semnul întrebãrii utilitatea modelului totalitar pentru studiul societãþilor comuniste, evidenþiind pluralitatea centrelor de putere ºi importanþa factorilor intermediari în viaþa politicã (7). Revoluþia maghiarã din 1956, precum ºi varietatea strategiilor politice de legitimare adoptate de elitele est-europene au evidenþiat diferenþele majore existente între regimurile politice din þãrile comuniste est-europene ºi modelul sovietic de dezvoltare. În lumina acestor evenimente, Hannah Arendt ezita sã catalogheze China, Europa de Est sau Uniunea Sovieticã în perioada post-stalinistã drept regimuri totalitare. În contrast, Friedrich ºi Brzezinski au susþinut cã înlocuirea terorii de masã cu strategii de dominaþie ideologicã ºi represiune "selectivã" nu a dus la schimbarea naturii acestor regimuri, ci reflecta doar consolidarea lor politicã, care le-a permis sã înlocuiascã teroarea poliþieneascã prin teroarea psihologicã, ce genera teamã ºi autocenzurã. O nouã generaþie de sovietologi a contestat însã acest model relativ "static" de interpretare a regimurilor comuniste. Utilizând mijloacele specifice istoriei sociale, ei au încercat sã evidenþieze crearea unei baze sociale a regimurilor comuniste, rezultat al politicii de urbanizare ºi industrializare, ºi sã identifice diverse grupuri de interese implicate în luarea deciziilor politice, fãrã a merge însã atât de departe încât sã "dez-ideologizeze" regimurile comuniste (8).



Deºi în România nu a avut lor un proces de destalinizare, punctul de cotiturã în evoluþia regimului comunist a fost considerat devierea de la cursul politicii externe sovietice, care a avut loc gradual în perioada 1958-1964. Procesul a debutat în 1958, când trupele sovietice au pãrãsit România, ºi a continuat în anii urmãtori, culminând în aprilie 1964, când liderii români au respins "planul Valev" privind diviziunea muncii în cadrul CAER. Ca rãspuns la acest plan, care viza transformarea României în furnizoare de produse agricole pentru þãrile comuniste mai industrializate, guvernul a emis Declaraþia





Note de subsol:



(4) Stephen Fischer Galaþi, op. cit.; vezi ºi idem, Eastern Europe in the 1980s, Boulder, Westview, 1981.



(5) Michael Shafir, Romania. Politics, Economics, and Society. Political Stagnation and Simulated Change, London, Boulder, Frances Pinter, 1985, p. 56.



(6) Kenneth Jowitt, Revolutionary Breakthroughs and National Development. The Case of Romania, 1944-1965, Berkeley, Los Angeles, University of California Press, 1971, p. 7.



(7) Pentru o criticã a modelului totalitar de analizã a societãþii comuniste ºi limitele sale explicative, cu referire directã la cazul românesc, vezi William E. Crowther, The Political Economy of Romanian Socialism, New York, Westport, Connecticut, London, Praeger, 1988, pp. 1-16.



(8) Vezi William Case, Social History and the Revisionism of the Stalinist Era, în "Russian Review", 46, 4, October 1987, pp. 382-385; Ronald Grigor Suny, Revision and Retreat in the Historiography of 1917. Social History and Its Critics, în "Russian Review", 53, 2, April 1994, pp. 165-182; Sheila Fitzpatrick, Alexander Rabinowitch, and Richard Stites (eds.), Russia in the Era of NEP. Explorations in Soviet Society and Culture, Bloomington, Indiana University Press, 1991, pp. 125-143; Sheila Fitzpatrick (ed.), Stalinism. New Directions, London, Routledge, 1999.

Razvan MIHAIU
06-15-2007, 14:38
PMR din 21 aprilie 1964, consideratã de analiºti drept un document politic naþionalist ºi antisovietic. Potrivit lui Robert Farlow, coordonatele principale ale noii politici externe a României au fost: o politicã economicã autonomã în CAER, colaborare militarã limitatã în cadrul pactului de la Varºovia ºi autonomie politicã relativã în relaþiile cu Uniunea Sovieticã (9).



Întãrirea autonomiei interne a României ºi consolidarea politicã a regimului comunist au contribuit la reorientarea agendei de cercetare spre studiul originilor sociale ale regimului comunist ºi "autohtonizarea" a ceea ce iniþial fusese privit drept un regim de ocupaþie. În efortul de a descoperi sursele domestice ale comunismului în Europa de Sud-Est ºi de a explica succesul consolidãrii democraþiilor populare în regiune, numeroase lucrãri scrise la sfârºitul anilor 1950 ºi începutul anilor 1960 s-au axat pe studiul chestiunii þãrãneºti ºi a relaþiilor agrare. În domeniul studiilor româneºti, cea mai importantã lucrare privind relaþiile agrare a fost scrisã de Henry Roberts, care a continuat astfel tradiþia inauguratã încã în perioada interbelicã de David Mitrany (10).



În anii 1960 ºi 1970, agenda de cercetare a regimurile comuniste s-a axat pe paradigma "modernizãrii", un concept hegemonic utilizat pentru a descrie strategia regimurilor comuniste de a atinge un nivel de dezvoltare economicã asemãnãtor cu þãrile din Vestul Europei. În general, accentul cercetãrii academice a fost pus pe procesul de industrializare ºi urbanizare socialistã, pe integrarea regionalã ºi pe relaþiile economice dintre blocul socialist ºi sistemul economic capitalist. Numeroºi cercetãtori au analizat "rãspunsul leninist" al elitelor politice comuniste la dependenþa economicã ºi legãtura cu dezbaterile politico-ideologice care au avut loc pe aceastã temã în perioada interbelicã (11).



Colapsul strategiilor de modernizare ºi schimbarea cursului politicii interne a regimului Ceauºescu a redirecþionat din nou agenda de cercetare din domeniul studiilor româneºti spre studiul culturii politice ºi al politicii culturale a regimului, în special al sincretismului dintre comunism ºi naþionalism ºi crearea ideologiei naþional-comuniste. O analizã de substanþã a politicii interne ºi externe a regimului Ceauºescu a fost oferitã de Michael Shafir, în Romania, Politics, Economy and Society. Folosind sugestiva sintagmã "simularea schimbãrii - simularea permanenþei", autorul aratã cã în politica internã, regimul simula schimbarea, prin slogane propagandistice de genul "noul mecanism economic", sau "noua revoluþie agrarã", în timp ce în politica externã regimul simula aderenþa la blocul sovietic, asigurând totodatã Vestul Europei în privinþa autonomiei politicii sale externe (12).



La sfârºitul anilor 1970, studiul comunismului a fost revoluþionat de valul de antropologi care au fãcut cercetare de teren în Europa Centralã ºi de Est (13). Între





Note de subsol:



(9) Robert Farlow, Romania's Foreign Policy. A Case of Partial Alignment, în "Problems of Comunism", 13, May-June 1964 2, pp. 14-24.



(10) Vezi Henry L. Roberts, Rumania. Political Problems of an Agrarian State, Hamden, Conn., Archon Books, 1969; David Mitrany, The Land and the Peasants in Rumania. The War and Agrarian Reform, 1917-21, London, Oxford University Press, 1930; ºi David Mitrany, Marx Against the Peasant. A Study in Social Dogmatism, Chapel Hill, University of North Carolina Press, 1951.



(11) Vezi Kenneth Jowitt (ed.), Social Change in Romania 1860-1940. A Debate on Development in a European Nation, Berkeley, University of California, 1978; Daniel Chirot (ed.), The Origins of Backwardness in Eastern Europe, Berkeley, University of California Press, 1989.



(12) M. Shafir, op. cit., p. 193.



(13) Pentru o prezentare de ansamblu a condiþiilor de cercetare ºi a implicaþiilor politice ale cercetãrii de teren în România comunistã, vezi David A. Kideckel, Steven L. Sampson, Fieldwork in Romania. Political, Practical and Ethnical Aspects, în John W. Cole, (ed.), Anthropological Research in Romania, Amherst, University of Massachussets, 1984, pp. 85-102; Steven L. Sampson, David A. Kideckel, Antropologists Going into the Cold. Research in the Age of Mutually Assured Destriction, în Paul Turner and David Pitt (eds.), The Anthropology of War and Peace, Hadley, Mass., Bergin and Garvery, 1989, pp. 160-173; ºi Katherine Verdery, How I became nationed, în Ronald Grigor Suny, Michael D. Kennedy (eds.), Intellectuals and the articulation of the nation, Ann Arbor, University of Michigan Press, 1999, pp. 341-344.

Razvan MIHAIU
06-15-2007, 14:38
antropologii care au contribuit la studiul regimului comunist din România menþionãm pe Katherine Verdery, Claude Karnoouh, Gail Kligman, Daniel Chirot, David A. Kideckel, Steven L. Sampson etc (14). Ei au propus o nouã agendã de cercetare axatã pe studierea culturii, a timpului ºi a spaþiului, a relaþiilor sociale ºi de proprietate ºi a identitãþii naþionale, utilizând noi perspective teoretice ºi metodologice. Antropologii au evidenþiat de asemenea necesitatea accesului direct la texte fundamentale care sã fie studiate în contextul social ºi intelectual local, printr-o cercetare de lungã duratã "pe teren" (15). Ei au criticat "modelul totalitar" de percepþie a societãþii comuniste, care presupunea dependenþa totalã a vieþii locale faþã de centru, precum ºi omnipotenþa organelor de partid ºi de stat, evidenþiind în schimb practicile de dominaþie ºi de dispersie ºi negociere a puterii la diferite nivele locale ºi regionale. Pe termen lung, aceastã disciplinã a dat naºtere unei noi agende de cercetare îndreptate spre studiul interdisciplinar al societãþii.



Cu puþine dar notabile excepþii, istoriografia româneascã din perioada comunistã nu a putut participa la acest efort de cercetare. Puþinele studii apãrute în þarã nu au scãpat, desigur, grilei ideologice, ele având un pronunþat caracter propagandistic (16). Cea mai importantã contribuþie localã la studiul regimului comunist din România, însã în condiþii de clandestinitate, a fost cea a sociologului Pavel Câmpeanu, care a elaborat o teorie criticã asupra societãþilor de tip stalinist, caracterizând regimul comunist din România anilor 1980 prin prisma conceptului de "stalinism de rãzboi" (17).





Note de subsol:



(14) Vezi Katherine Verdery, Transylvanian Villagers. Three Centuries of Political, Economic, and Ethnic Change, Berkeley, Los Angeles, University of California Press, 1983; idem, National Ideology under Socialism. Identity and Cultural Politics in Ceauºescu's Romania, Berkeley, Los Angeles, London, University of California Press, 1991; idem, What Was Socialism, and What Comes Next?, Princeton, Princeton University Press, 1996; ediþia în limba românã: Socialismul, ce a fost ºi ce urmeazã, Iaºi, Institutul European, 2003. Gail Kligman, Cãluº. Symbolic Transformation in Romanian Ritual, Chicago, University of Chicago Press, 1981; idem The Wedding of the Dead. Ritual, Poetics, and Popular Culture in Transylvania, Berkeley, University of California Press, 1988; David A. Kideckel, Agricultural Cooperativism and Social Process in a Romanian Commune, Ph.D. Dissertation, Amherst, Anthropology Department, University of Massachusetts, 1979; idem The Solitude of Collectivism. Romanian Villagers to the Revolution and Beyond, Ithaca, Cornell University Press, 1993; Claude Karnoouh, Comunism, postcomunism ºi modernitate târzie: încercãri de interpretãri neactuale, traducere de Mihai Ungurean, Iaºi, Editura Polirom, 2000.



(15) Vezi Katherine Verdery, Methods, în National Ideology under Socialism. Identity and Cultural Politics in Ceausescu's Romania, ed. cit., pp. 19-20. Ediþia în limba românã: Compromis ºi rezistenþã. Cultura românã sub Ceauºescu, Bucureºti, Editura Humanitas, 1994.



(16) Mircea Biji (ed.), Dezvoltarea economicã a României 1944-1964, Bucureºti, Editura Academiei Republicii Populare Române, 1965; O. Feneºan, Dezvoltarea agriculturii în Republica Popularã Românã, Bucureºti, Editura Agro-Silvicã de Stat, 1958; N. Giosan (ed.), Agricultura României 1944-1964, Bucureºti, 1965.



(17) Vezi lucrãrile sale, unele publicate sub pseudonimul Felipe Garcia Casals: The Syncretic Society, White Plains, N.Y., M.E. Sharpe, 1980; The Origins of Stalinism, White Plains, N.Y., M.E. Sharpe, 1986; The Genesis of the Stalinist Social Order, Armonk, NY, M. E. Sharpe, 1988, precum ºi România: coadã pentru hranã, un mod de viaþã, Bucureºti, Editura Humanitas, 1994. Lucrãrile sale mai recente s-au extins ºi asupra studiului cultului personalitãþii lui Nicolae Ceauºescu, precum ºi al perioadei de tranziþie: Ceauºescu. Anii numãrãtorii inverse, Iaºi, Editura Polirom, 2002, respectiv Exit: Towards Post-Stalinism, White Plains, N.Y., M.E. Sharpe, 1990.

Razvan MIHAIU
06-15-2007, 14:38
Liberalizarea discursului istoric în România dupã 1989 a creat condiþii pentru reînnoirea agendei de cercetare academicã, în special a istoriei perioadei comuniste, într-un efort interdisciplinar la care au participat antropologia, sociologia, ºtiinþele politice ºi istoria, precum ºi lucrãrile memorialistice. Efortul de cercetare nu a vizat însã în mod egal toate aspectele istoriei comunismului. Istoriografia perioadei comuniste s-a axat în special pe studiul procesului de comunizare a României, luptei pentru putere în Partidul Comunist Român, pe istoria regimului Ceauºescu, în special a politicii sale interne în anii 1980, a cultului personalitãþii, a politicii externe ºi a statutului minoritãþilor naþionale. Prin urmare, existã încã puþine lucrãri de sintezã privind istoria regimului comunist din România, în ansamblul sãu. O prima sintezã a regimului stalinist a fost oferitã de Victor Frunzã, cu accent pe procesul de represiune politicã, distrugerea elitelor politice româneºti ºi instaurarea regimului politic de tip totalitar (18). Recent, acestei lucrãri i s-au adãugat alte sinteze, totale sau parþiale, ale istoriei regimului comunist din România (19).



Perioada de tranziþie de la regimul democrat la regimul comunist (1944-1946), a fost abordatã de numeroºi istorici, care au documentat acapararea puterii politice de cãtre comuniºti prin falsificarea grosolanã a alegerilor din 1946, eliminarea ºi distrugerea opoziþiei ºi a instituþiilor democrate prin înscenãri judiciare (20), eliminarea proprietãþii private, politizarea sferei publice ºi instituirea unui sistem de control ºi represiune cruntã asupra cetãþenilor, axat pe principiul luptei de clasã (21). Numeroase lucrãri au documentat îngrãdirea libertãþii religioase, infiltrarea clerului cu agenþi ai poliþiei politice, prigoana abãtutã asupra Bisericii Greco-Catolice, subordonarea Bisericii Ortodoxe Române prin presiune, ºantaj ºi colaborare, arestarea ºi încarcerarea preoþilor recalcitranþi, campaniile de secularizare, restrângere a influenþei Bisericii ºi distrugerea unor lãcaºe de cult (22).





Note de subsol:



(18) Victor Frunzã, Istoria Partidului Comunist Român, Aarhus, Editura Nord, 1984; Ediþia a doua: Istoria stalinismului în România, Bucureºti, Editura Humanitas, 1990; Ediþia a treia: Istoria comunismului în România, Bucureºti, EVF, 1999, care include ºi Revoluþia împuºcatã sau PR dupã 22 decembrie 1989 ºi 1994.



(19) Pentru o privire sinteticã, vezi Dennis Deletant. România sub regimul comunist, Bucureºti, Fundaþia Academia Civicã, 1997, precum ºi capitolul despre comunism semnat de acelaºi cercetãtor în Mihai Bãrbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, ªerban Papacostea, Pompiliu Teodor, Istoria Românilor, Bucureºti, Editura Enciclopedicã, 1998. Pentru o amplã sintezã a istoriei politice a Partidului Comunist ºi a regimului comunist din România, vezi Vladimir Tismãneanu, Stalinism for All Seasons. A Political History of Romanian Communism, Berkeley, CA, University of California Press, 2003. Ediþie în limba românã: Stalinism pentru eternitate. O istorie politicã a comunismului românesc, Iaºi, Editura Polirom, 2005. Pentru o introducere generalã, vezi ºi Adrian Cioroianu, Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc, Bucureºti, Curtea Veche Publishing, 2005.



(20) Procesul lui Iuliu Maniu. Ancheta, Bucureºti, Editura Saeculum, 2001.



(21) Vezi Dinu C. Giurescu, Imposibila încercare. Greva regalã, 1945. Documente diplomatice, Bucureºti,

Editura Enciclopedicã, 1999; Dinu C. Giurescu, Guvernarea Nicolae Rãdescu, Bucureºti, Editura All, 1996; ªerban Rãdulescu-Zoner, Daniela Buºe, Beatrice Marinescu, Instaurarea totalitarismului comunist în România, Bucureºti, Editura Cavallioti, 1995. Despre falsificarea alegerilor din 1946, vezi Virgil Þârãu, Alegeri fãrã opþiune. Primele scrutinuri parlamentare din Centrul ºi Estul Europei dupã cel de al doilea rãzboi mondial, Cluj-Napoca, Editura Eikon, 2005. Pentru rolul propagandei în instaurarea regimul comunist, vezi Eugen Denize, Propaganda, în România. Statul ºi propaganda, 1948-1953, Târgoviºte, Editura Cetatea de Scaun, 2005.



(22) Pentru istoria Bisericii Greco-Catolice, vezi Ioan-Marius Bucur Din istoria Bisericii Greco-Catolice Române (1918-1953), Cluj-Napoca, Editura Accent, 2003; Cristian Vasile, Între Vatican ºi Kremlin. Biserica Greco-Catolicã în timpul regimului comunist, Bucureºti, Curtea Veche Publishing, 2003. Pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române, vezi Codruþa Maria ªtirban, Marcel ªtirban, Din istoria Bisericii Române Unite (1945-1989), f. l, Editura Muzeului Sãtmãrean, 2000; Cristina Pãiuºan, Radu Ciuceanu (editori), Biserica Ortodoxã Românã sub regimul comunist 1945-1958, vol. 1, Bucureºti, INST, 2001; Olivier Gillet, Religie ºi naþionalism. Ideologia Bisericii Ortodoxe Române sub regimul comunist, Bucureºti, Editura Compania, 2001; Cristian Vasile, Biserica Ortodoxã Românã în primul deceniu comunist, Bucureºti, Curtea Veche Publishing, 2005. Pentru represiunea politicã împotriva preoþilor, vezi ºi ªtefan Iloaie, Paul Caravia, Virgil Constantinescu, Mãrturisitori de dupã gratii. Slujitori ai Bisericii în temniþele comuniste, Cluj-Napoca, Editura Renaºterea, 1995; Paul Caravia, Virgiliu Constantinescu, Flori Stãnescu, Biserica întemniþatã. România, 1944-1989, Bucureºti, INST, 1998.

Razvan MIHAIU
06-15-2007, 14:39
În ciuda rolului sãu de placã turnantã în instaurarea regimului comunist ºi în trasarea liniilor sale politice generale, perioada Dej a primit mult mai puþinã atenþie în comparaþie cu perioada de dupã 1965, primele cercetãri semnificative în acest domeniu fiind de datã relativ recentã. Într-o carte de pionierat publicatã în 1995, Vladimir Tismãneanu a explorat "pãrþile obscure" ale biografiei politice de tip stalinist a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, perceputã nu în termeni apologetici, drept o perioadã de reafirmare a identitãþii naþionale, ci ca o perioadã de teroare organizatã ºi cruntã represiune politicã (23). Stelian Tãnase a aplicat teoriile elitelor, dezvoltate de Robert Michels ºi Giovanni Sartori, precum ºi schema teleologicã de modernizare imaginatã de Cyril Black pentru a studia strategia de legitimare politicã ºi dezvoltare economicã a elitelor politice comuniste (24). Tãnase a evidenþiat faptul cã, pentru a-ºi institui ºi consolida dominaþia asupra societãþii, autoritãþile comuniste au alternat perioadele de cruntã represiune politicã (1948-1953 ºi 1957-1961) cu cele de creºtere economicã ºi o anumitã relaxare politicã (1953-1957 ºi 1961-1965).



O direcþie majorã de cercetare a constituit-o istoria fenomenului concentraþionar al Gulagului, rolul crescând al poliþiei politice ºi construirea unui stat poliþienesc bazat pe represiunea de masã (25), precum ºi regimul de detenþie inuman din închisorile comuniste, adevãrate centre de exterminare fizicã ºi torturã moralã (26). Într-o serie de lucrãri, Ruxandra Cesereanu a încercat sã reconstituie infernul Gulagului, în special pe baza lucrãrilor memorialistice (27). Dennis Deletant a studiat sistemul represiv al perioadei Dej (28), precum ºi istoria Securitãþii în perioada post-1965 (29). Pe baza unor cercetãri de amploare





Note de subsol:



(23) Vladimir Tismãneanu, Fantoma lui Gheorghiu-Dej, Bucureºti, Editura Univers, 1995.



(24) Stelian Tãnase, Elite ºi societate. Guvernarea Gheorghiu-Dej, 1948-1965, Bucureºti, Editura Humanitas, 1998.



(25) Pentru o lucrare generalã, vezi Gheorghe Boldur-Lãþescu, Genocidul comunist în România, Bucureºti, Editura Albatros, 1992.



(26) Vezi Romulus Rusan (coord.), Memoria închisorii Sighet, ediþia a II-a revãzutã ºi adãugitã, Bucureºti, Fundaþia Academia Civicã, 2003; Virgil Ierunca, Fenomenul Piteºti, Bucureºti, Editura Humanitas, 1990; Paul Goma, Gherla, Bucureºti, Editura Humanitas, 1990; Constantin Cesianu, Salvat din infern, Bucureºti, Editura Humanitas, 1992; Ion Ioanid, Închisoarea noastrã cea de toate zilele, 3 volume, Bucureºti, Editura Humanitas, 1999-2000.



(27) Ruxandra Cesereanu, Gulagul în conºtiinþa româneascã. Memorialistica ºi literatura închisorilor ºi lagãrelor comuniste (eseu de mentalitate), Iaºi, Editura Polirom, 2005, Ediþia a II-a revãzutã ºi adãugitã; pentru sistemul de represiune în România comunistã, vezi ºi Ruxandra Cesereanu, (coord.), Comunism ºi represiune în România. Istoria tematicã a unui fratricid naþional, Iaºi, Editura Polirom, 2006.



(28) Dennis Deletant, Communist terror in Romania. Gheorghiu-Dej and the police state, 1948-1965, New York, Hurst, 1999. Ediþia în limba românã: Teroarea comunistã în România. Gheorghiu-Dej ºi statul poliþienesc, 1948-1965, Iaºi, Editura Polirom, 2001.



(29) Dennis Deletant, Ceausescu and the Securitate. Coercion and dissent in Romania, 1965-1989, London, Hurst, 1995, pp. 13-56. Ediþia în limba românã: Ceauºescu ºi Securitatea. Constrângere ºi disidenþã în România anilor 1965-1989, Bucureºti, Editura Humanitas, 1998.

Razvan MIHAIU
06-15-2007, 14:39
în arhive, Cristian Troncotã a analizat istoria Securitãþii în perioada de început a acesteia, precum ºi schimbãrile intervenite în organizarea ºi rolul sãu de-a lungul timpului (30). Marius Oprea a realizat, de asemenea, o culegere de documente privind istoria Securitãþii, cu ample adnotãri (31). O altã culegere de studii ºi documente a reconstituit sistemul de supraveghere ºi control politic exercitat de serviciul de cadre al PCR asupra membrilor sãi, o adevãratã poliþie politicã în interiorul partidului (32). Istoria proceselor politice împotriva opoziþiei democrate ºi a epurãrilor de partid a fost de asemenea documentatã de numeroase studii de caz, colecþii de documente ºi lucrãri memorialistice, cu referire în special la acþiunile împotriva Anei Pauker, a lui Teohari Georgescu, Vasile Luca sau Lucreþiu Pãtrãºcanu, precum ºi a "lotului Noica-Pillat" de la sfârºitul anilor 1950 (33).



Numeroase lucrãri au analizat îndoctrinarea sistemului de învãþãmânt, aservirea ºi politizarea istoriografiei ºi transformarea sa într-un instrument de legitimare politicã pus fie în slujba deznaþionalizãrii ºi rusificãrii forþate, fie în cea a unei propagande naþionaliste deºãnþate ºi xenofobe (34). Alte lucrãri au documentat distrugerea unor ramuri de tradiþie ale cercetãrii ºtiinþifice, prin intervenþia brutalã a autoritãþilor politice (35).



Deºi nu prea multe, au fost întreprinse importante cercetãri privind chestiunile agrare, inclusiv colectivizarea, la nivel naþional sau în diferite zone ele României. Dumitru ªandru a abordat istoria reformei agrare din 1945, precum ºi mãsurile politice care au premers demararea colectivizãrii agriculturii (36). Într-una dintre primele lucrãri





Note de subsol:



(30) Cristian Troncotã, Duplicitarii. O istorie a Serviciilor de Informaþii ºi Securitate ale regimului comunist din România, 1965-1989, Bucureºti, Editura Elion, 2003; Torþionarii. Istoria instituþiei securitãþii regimului comunist din România, 1948-1964, Bucureºti, Editura Elion, 2006.



(31) Marius Oprea (ed.), Banalitatea rãului. O istorie a Securitãþii în documente 1949-1989, studiu introductiv de Dennis Deletant, Iaºi, Editura Polirom, 2002.



(32) Marius Oprea, Nicolae Videnie, Ioana Cîrstocea, Andreea Nãstase, Stejãrel Olaru, Securiºtii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca poliþie politicã, Iaºi, Editura Polirom, 2002.



(33) Vezi, printre altele: Cu unanimitate de voturi, Sentinþele proceselor politice, reunite ºi comentate de Marius Lupu, Cornel Nicoarã ºi Gheorghe Oniºoru, Bucureºti, Fundaþia Academia Civicã, 1997; Reconstituiri necesare. ªedinþa din 27 iunie 1952 a Uniunilor de Creaþie din România, ediþie îngrijitã de Mihaela Cristea, Iaºi, Editura Polirom, 2005; Ultima carte. Text integral al declaraþiilor la anchetã ale lui Anton Golopenþia aflate în Arhivele SRI, introducere ºi anexã de Sanda Golopenþia, Bucureºti, Editura Enciclopedicã, 2001. Pentru "cazul" Pãtrãºcanu, vezi Mihai Rãdulescu, Tragedia lui Lucreþiu Pãtrãºcanu. Convorbiri cu Corneliu Coposu, Bucureºti, Editura Ramida, 1992; Nicolae Henegariu (coord.) et al., Principiului Bumerangului. Documente ale procesului Lucreþiu Pãtrãºcanu, Bucureºti, Editura Vremea, 1996; Grigorie Rãduicã, Crime în lupta pentru putere 1966-1968. Ancheta Cazului Pãtrãºcanu, Bucureºti, Editura Evenimentul Românesc, 1999; Belu Zilber, Actor în procesul Pãtrãºcanu. Prima versiune a memoriilor lui Belu Zilber, ediþie îngrijitã de G. Brãtescu, Bucureºti, Editura Humanitas, 1997; Lavinia Betea, Lucreþiu Pãtrãºcanu. Moartea unui lider comunist. Studiu de caz, Bucureºti, Editura Humanitas, 2001. Pentru "lotul Noica-Pillat", vezi Stelian Tãnase, Anatomia mistificãrii. Procesul Noica-Pillat, Bucureºti, Editura Humanitas, 1997; Ediþia a II-a, adãugitã, 2003.



(34) Vezi Vlad Georgescu, Politicã ºi istorie. Cazul comuniºtilor români, Bucureºti, Editura Humanitas, 1991; Toader Buculei, Clio încarceratã. Mãrturii ºi opinii privind destinul istoriografiei româneºti în epoca totalitarismului comunist, Brãila, Editura Libertatea, 2000; Florin Müller, Politicã ºi istoriografie în România, 1948-1964, Cluj-Napoca, Nereamia Napocae, 2003; Andi Mihalache, Istorie ºi practici discursive în România "democrat-popularã", Bucureºti, Editura Albatros, 2003.



(35) Vezi Doina Jela, Cãtãlin Strat, Mihai Albu, Afacerea Meditaþia Transcendentalã, Bucureºti, Editura Humanitas, 2004.



(36) Dumitru ªandru, Reforma agrarã din 1945 în România, Bucureºti, INST, 2000; idem, Decretul 83/1949, în "Arhivele Totalitarismului", anul I, nr. 1, 1993, pp. 133-145; idem, Statutul marii proprietãþi funciare dinaintea promulgãrii decretului nr. 83/1949, în Romulus Rusan (ed.), Anii 1949-1953: mecanismele terorii, Bucureºti, Fundaþia Academia Civicã, 1999, pp. 714-734.

Razvan MIHAIU
06-15-2007, 14:40
dedicate în întregime procesului de colectivizare, Bogdan Tãnãsescu conchide cã acest fenomen a fost o dramã pentru marea majoritate a populaþiei rurale. Cu proprietatea pierdutã, foarte mulþi þãrani au fost nevoiþi sã pãrãseascã satele ºi sã plece în oraºe, în timp ce cei rãmaºi au devenit proletari agricoli (37). Fenomenul colectivizãrii în diverse regiuni a mai fost atins în unele lucrãri de doctorat (38), tomuri de documente (39), ºi monografii focalizate pe colectivizarea la nivel naþional (40) sau din anumite regiuni (41).



Recent, au fost realizate mai multe cercetãri complexe privind situaþia lumii rurale româneºti în anii comunismului ºi postcomunismului. Pornind de la modelul oferit de cercetarea lui Jan Myrdal într-un sat din China comunistã, Aurora Liiceanu a fãcut în anii 1990 o anchetã în satul Surani, judeþul Prahova (42). Un colectiv coordonat de Alina Mungiu-Pippidi ºi Gérard Althabe a fãcut investigaþii în douã localitãþi aflate la poli opuºi în imaginarul colectiv românesc actual, Scorniceºti ºi Nucºoara. Concluzia autorilor este cã, dincolo de diferenþe, asemãnãrile între cele douã localitãþi sunt mai importante ºi acestea rezidã mai ales în consecinþele ingineriei sociale aplicate timp de jumãtate de secol. Cea mai bunã dovadã o reprezintã nostalgia generalizatã dupã comunism. Oamenii au rãmas încorsetaþi în mecanismele sociale instaurate de comunism, la discreþia mafiilor locale (43).



Cultul megalomanic al personalitãþii dictatorului, mecanismele sale de propagare ºi înregimentare în masã prin propaganda regimului au fost analizate de numeroase lucrãri, printre care cea mai sistematicã a fost scrisã de Anneli Ute Gabanyi (44). Analizând "stalinismul antisovietic" al lui Nicolae Ceauºescu, Pavel Câmpeanu a reliefat "originalitea negativã" a cultului megalomanic al personalitãþii dictatorului, "vetust" nu numai pentru lumea democratã, ci ºi pentru elita stalinismului european (45).





Note de subsol:



(37) Bogdan Tãnãsescu, Colectivizarea între propagandã ºi realitate, Bucureºti, Editura Globus, f.a. [1994].



(38) Cezar Avram, Procesul de colectivizare a agriculturii în Regiunea Oltenia, 1949-1962, Tezã de doctorat, Universitatea din Bucureºti, 1998.



(39) Octavian Roske (ed.), Dosarul colectivizãrii agriculturii în România, 1949-1962, Bucureºti, Parlamentul

României, Camera Deputaþilor, 1992; Octavian Roske, Ion Bãlan, Dan Cãtãnuº (editori), Colectivizarea agriculturii în România. Represiunea totalã. 1957-1962, în "Arhivele Totalitarismului", anul III, nr. 1/1995, pp. 163-187; III, nr. 2/1995, pp. 129-141; III, nr. 3/1995, pp. 140-150; V, nr. 17, nr. 4/1997, pp. 174-188; nr. 18, 1/1998, pp. 173-178; nr. 19-20, 2-3/1998, pp. 161-169; nr. 21, 4/1998, pp. 215-223; nr. 22-23, 1-2/1999, pp. 201-216; nr. 24-25, 3-4/1999, pp. 180-189; Dan Cãtãnuº, Roske Octavian (editori), Colectivizarea agriculturii în România. Dimensiunea politicã, vol. I: 1949-1953, Bucureºti, INST, 2000; Gheorghe Iancu, Virgiliu Þârãu, Ottmar Traºcã (editori), Colectivizarea agriculturii în România. Aspecte legislative. 1954-1962, Cluj-Napoca, Presa Universitarã Clujeanã, 2000.



(40) Dorin Dobrincu, Constantin Iordachi (editori), Þãrãnimea ºi puterea. Procesul de colectivizare a agriculturii în România, 1949-1962, cuvânt înainte de Gail Kligman, Katherine Verdery, Iaºi, Editura Polirom, 2005.



(41) Marian Cojoc, Dobrogea de la reforma agrarã la colectivizarea forþatã, Constanþa, Editura Muntenia & Leda, 2001; Ancu Damian, Florin Breazu, Ion Bãlan (editori), Colectivizarea în Vlaºca, 1949-1950. Documente, Bucureºti, Editura Vinea, 2002.



(42) Aurora Liiceanu, Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc 1948-1998, Bucureºti, Editura Nemira, 2000; vezi ºi Jan Myrdal, Report from a Chinese Village, New York, Pantheon Books, 1965.



(43) Alina Mungiu-Pippidi, Gérard Althabe, Secera ºi buldozerul. Scorniceºti ºi Nucºoara. Mecanisme de aservire a þãranului român, Iaºi, Editura Polirom, 2002.



(44) Anneli Ute Gabanyi, The Ceausescu Cult, Bucureºti, The Romanian Cultural Foundation, 2000; Ediþie în limba românã: Cultul lui Ceauºescu, Iaºi, Editura Polirom, 2003; vezi ºi Mary Ellen Fischer, Nicolae Ceausescu. A Study in Political Leadership, Boulder, L. Rienner, 1989.



(45) Pavel Câmpeanu, Ceauºescu. Anii numãrãtorii inverse, Iaºi, Editura Polirom, 2002, p. 9.

Razvan MIHAIU
06-15-2007, 14:40
Aspecte importante ale regimului comunist din România au fost scoase în evidenþã ºi de memoriile unor personaje politice de prim rang din perioada Dej sau Ceauºescu, deºi ele au de cele mai multe ori un caracter subiectiv ºi justificator, eludând practic adevãrul istoric ºi responsabilitatea pentru anumite decizii politice în esenþã ilegale (46). De aceea ele trebuie confruntate cu alte surse sau biografii documentate ale unor activiºti sau funcþionari de partid, care ne pot schimba percepþia asupra facþiunilor dominante din partid. Spre exemplu, Robert Levy a realizat o monografie privind-o pe Ana Pauker, personaj care a supervizat în primii ani procesul de colectivizare. Concluzia autorului este cã, în ciuda imaginii construite dupã 1952 de rivalii din PMR ai Anei Pauker ºi a responsabilitãþii sale fãrã tãgadã în instaurarea regimului comunist, aceasta s-a pronunþat totuºi pentru adoptarea unei cãi proprii, moderate, în colectivizarea agriculturii româneºti, diferitã de modelul sovietic (47).



Alãturi de cercetãrile secvenþiale asupra unor aspecte majore ale regimului comunist, o contribuþie majorã o constituie editarea de documente. Pânã în momentul de faþã, în plan intern au fost publicate numeroase volume de documente, în special de cãtre Arhivele Naþionale, SRI ºi Consiliul Naþional pentru Studierea Arhivelor Securitãþii, dar ºi de alte grupuri de cercetare (48), cu accent îndeosebi asupra dimensiunii politice a istoriei regimului comunist (49) sau a aspectelor sale legislative (50).



Surse despre perioada comunistã, centrate mai ales asupra represiunii ºi rezistenþei anticomuniste, au mai fost publicate ºi în diferite reviste sau ca anexe extinse, la unele cãrþi de regulã cu caracter reconstitutiv. Importante studii, în special cu caracter memorialistic, dar ºi numeroase lucrãri analitice, au fost publicate în reviste care au avut ca scop recuperarea memoriei represiunii ºi rezistenþei în perioada comunistã: Memoria,





Note de subsol:



(46) Pentru memorii ale unor cadre de partid marcante din perioada Dej, vezi Lavinia Betea, Maurer ºi lumea de ieri. Mãrturii despre stalinizarea României, Arad, Ioan Slavici, 1995; Lavinia Betea, Alexandru Bârlãdeanu despre Dej, Ceauºescu ºi Iliescu. Convorbiri, Bucureºti, Evenimentul Românesc, 1997; Gheorghe Apostol, Eu ºi Gheorghiu-Dej, Bucureºti, ediþie de casã, regie proprie, 1998; Iulian Stãnescu, Gheorghe Apostol se confeseazã, interviu în "Dosarele istoriei", nr. 12, 2001, pp. 41-48, nr. 2, 2002, pp. 40-43, nr. 3, 2002, pp. 51-58; Gheorghe Gaston Marin, În serviciul României lui Gheorghiu-Dej. Însemnãri din viaþã, Bucureºti, Editura Evenimentul Românesc, 2000; Paul Sfetcu, 13 ani în anticamera lui Dej, Selecþie, introducere ºi note de Lavinia Betea, Bucureºti, Editura Fundaþiei Culturale Române, 2000; Cornel Burticã, Culpe care nu se uitã, convorbiri cu Rodica Chelaru, Bucureºti, Curtea Veche Publishing, 2001.



(47) Robert Levy, Ana Pauker. The Rise and Fall of a Jewish Communist, Berkeley, University of California Press, 2000. Ediþia în limba românã: Gloria ºi decãderea Anei Pauker, Iaºi, Editura Polirom, 2002.



(48) Vezi Din documentele rezistenþei, în "Arhiva Asociaþiei foºtilor deþinuþi politici din România", nr. 1, 991, nr. 2, 1991, nr. 3, 1991, nr. 4, 1992, nr. 5, 1992, nr. 6, 1992, nr. 7, 1992, nr. 8, 1993.



(49) Vezi, selectiv: Ioan Scurtu (coord.), România. Viaþa politicã în documente. 1945, Bucureºti, Arhivele Statului din România, 1994; idem (coord.), România. Viaþa politicã în documente. 1946, Bucureºti, Arhivele Statului din România, 1996; Stenogramele ºedinþelor Biroului Politic al Comitetului Central al PMR 1948, ediþie întocmitã de Camelia Moraru et al., Bucureºti, Arhivele Naþionale ale României, 2002; Stenogramele ºedinþelor Biroului Politic ºi ale Secretariatului Comitetului Central al PMR 1949, ediþie întocmitã de Camelia Moraru et. al., Bucureºti, Arhivele Naþionale ale României, 2003; România. Viaþa politicã în documente. 1950, Bucureºti, Arhivele Naþionale ale României, 2002; Cartea Albã a Securitãþii, vol. 1, 23 August 1944-30 August 1948; vol. II, August 1948-Iulie 1958; vol. III, 1958-1968, Bucureºti, SRI, 1994-1997; Arhivele Securitãþii, vol. 1, Bucureºti, CNSAS, Editura Pro Historia, 2002.



(50) Gheorghe Iancu, Virgiliu Þârãu, Ottmar Traºcã (editori), Colectivizarea agriculturii în România. Aspecte legislative, 1949-1962, Cluj-Napoca, Presa Universitarã Clujeanã, 2000.

Razvan MIHAIU
06-15-2007, 14:40
Analele Sighet (51), Arhivele Totalitarismului (52), Anuarul Institutului de Istorie Oralã, Anuarul Institutului Român de Istorie Recentã (53). La acestea se adaugã dicþionare ºi enciclopedii privind membrii de partid marcanþi ºi torþionarii responsabili pentru implementarea represiunii politice în România, pe de o parte, sau victimele represiunii politice, pe de altã parte. Informaþii despre represiunea politicã din perioada comunistã, privind în special campania de colectivizare, deportãrile din Bãrãgan ale germanilor ºi sârbilor (54), miºcãrile de rezistenþã anticomunistã (55), precum revoltele de la Braºov din 1987 (56), pot fi gãsite ºi în lucrãri de istorie oralã, care au utilizat în special metoda "povestea vieþii". Aceste surse ºi instrumente de lucru sunt indispensabile pentru efortul de reconstituire sistematicã a istoriei regimului comunist (57).



În concluzie, studiul regimului comunist se aflã încã într-un stadiu incipient. Vreme îndelungatã, cercetarea ºtiinþificã a fost stânjenitã nu doar de obstacolele explicit ideologice, ci ºi de regimul extrem de restrictiv al accesului la surse. Pânã în 1989 era practic imposibilã consultarea documentelor, la fel ca ºi efectuarea interviurilor de istorie oralã privind istoria regimului comunist. Schimbarea de regim din anul amintit a deschis calea cercetãrilor pentru diferite subiecte, treptat devenind accesibile diverse fonduri aflate în Arhivele Naþionale Istorice Centrale ºi la filialele judeþene ale acestora, în Arhivele Serviciului Român de Informaþii, în Arhiva CNSAS, la Direcþia Instanþelor Militare ºi la Tribunalele Militare Teritoriale, precum ºi în arhivele comunale. În acelaºi timp, istoria oralã, altfel spus istoria cu martori, esenþialã pentru înþelegerea istorieirecente, constituie o sursã importantã pentru cercetãtori, creându-se astfel premisele pentru o abordare mai complexã a istoriei regimului comunist, atât la nivel naþional, cât ºi la diferite niveluri locale ºi regionale.





Note de subsol:



(51) Analele Sighet, Bucureºti, Fundaþia Academia Civicã, vol. 1: Memoria ca formã de justiþie, 1994; vol. 2: Instaurarea comunismului - între rezistenþã ºi represiune, 1995; vol. 3: Anul 1946 - începutul sfârºitului, 1996; vol. 4: Anul 1946 - scrisori ºi alte texte, 1997; vol. 5: Anul 1947 - cãderea cortinei, 1997; vol. 6: Anul 1948 - instituþionalizarea comunismului, 1998; vol. 7: 1949-1953 - Mecanismele terorii, 1999; vol. 8: Anii 1954-1960. Fluxurile ºi refluxurile stalinismului, 2000; vol. 9: 1961-1972. Þãrile Europei de Est între speranþele reformei ºi realitatea stagnãrii, 2001; vol. 10: Anii 1973-1989. Cronica unui sfârºit de sistem, 2003.



(52) "Arhivele totalitarismului", revistã editatã de Institutului Naþional pentru Studiul Totalitarismului, apare la Bucureºti începând din 1993. Pentru scopurile revistei ºi agenda de cercetare a institutului, vezi Radu Ciuceanu, Un proiect realizat: INST, în "Arhivele totalitarismului", anul I, nr. 1/1993, pp. 5-10.



(53) Vezi vol. 1, 2002: Despre Holocaust ºi Comunism, Iaºi, Editura Polirom, 2003; vol. 2, 2003: Politicã externã comunistã ºi exil anticomunist, Iaºi, Editura Polirom, 2004.



(54) Smaranda Vultur (ed.), Istorie trãitã - istorie povestitã. Deportarea în Bãrãgan, 1951-1956, Timiºoara, Amarcord, 1997; Miodrag Milin, Liubomir Stepanov, Golgota Bãrãganului pentru sârbii din România, 1951-1956, traducere de Ivo Muncean, Timiºoara, Uniunea Democraticã a Sârbilor ºi Caraºovenilor din România, 1996.



(55) Pentru istoria rezistenþei anticomuniste, vezi ªtefan Bellu, Pãdurea rãzvrãtitã. Mãrturii ale rezistenþei anticomuniste, Baia Mare, Editura Gutinul, 1993; Adrian Briºcã, Radu Ciuceanu, Rezistenþa armatã din Bucovina, 1944-1950, Bucureºti, INST, 1998; Ioan Eºan, Vulturii Carpaþilor. Rezistenþa anticomunistã din Munþii Fãgãraº. 1948-1958, Bucureºti, Editura RAR, 1993; Garda Tineretului Român [Braºov, 1958]. Istoria unei organizaþii anticomuniste, ediþie îngrijitã de Marius Oprea ºi Horia Salcã, Braºov, Transilvania Expres, 1998; Ion Gavrilã-Ogoranu, Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc. Rezistenþa anticomunistã în Munþii Fãgãraºului, 4 vol., Timiºoara, Editura Marineasa, 1993-1995, 1999; vol. 4, Fãgãraº: Mesagerul de Fãgãraº, 2004; Doru Radosav, Valentin Orga, Almira Þentea, Florin Cioºanu, Cornel Jurju, Cosmin Budeancã, Rezistenþa anticomunistã din Munþii Apuseni. Grupurile "Teodor ªuºman", "Capotã-Dejeu", "Cruce ºi Spadã". Studii de istorie oralã, Cluj-Napoca, Editura Argonaut, 2003.



(56) Marius Oprea, Stejãrel Olaru, Ziua care nu se uitã, Iaºi, Editura Polirom, 2002. Ediþie în limba englezã: The Day We Won't Forget. 15 November 1987, Braºov, Iaºi, Editura Polirom, 2003.



(57) Liviu Marius Bejenaru, Florica Dobre (coord.) et al., Membrii CC al PCR 1945-1989. Dicþionar, studiu introductiv de Nicoleta Ionescu-Gurã, Bucureºti, Editura Enciclopedicã, 2004; Doina Jela, Lexiconul negru, unelte ale represiunii comuniste, Bucureºti, Editura Humanitas, 2001. Ultima carte reuneºte peste 1700 de portrete de anchetatori, gardieni, temniceri ºi torþionari care au fost implicaþi în sistemul de represiune comunist.

vBulletin® v3.6.7, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises


PDL

981 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Oras: Cluj

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 18:03

De la: gabigabi, la data 2010-12-12 08:18:12@906 - apropo de diferente si discrepante, nu-ti zgirie logica diferenta intre declaratiile de intentie ale lui Bas si ale guvernului si REZULTATUL CONCRET al acestei guvernari ? si, nici cind PRESEDINTELE ROMANIEI a declarat ca Statul nu raspunde de catatenii lui, ca nu-s in grija lui ? nici acum nu a incalcat CONSTITUTIA prin care se stipuleaza Dreptul la Viata, Demnitate si Munca a catatenilor tarii , uniti in formatiunea statala numita Romania ,care si-a desemnat un conducator TOCMAI ptr. a veghea la Punerea in APLICARE a acestor DREPTURI UMANE UNIVERSALE ? ce boala misterioasa v-a lichefiat creerul in asa hal incit renuntati de bunavoie la statutul de OM ?



Pomeni electorale sau un sistem de asigurari sociale modern
Campania electorala s-a incheiat si din nou apare lipsa de imaginatie sau mai degraba de interes al partidelor depasite de istorie care nu au fost capabile sa organizeze o asistenta sociala moderna,europeana.
Este limpede ca marea masa a alegatorilor nu rezoneaza la poliloghie
politica abstracta.Saracia, precaritatea calitatii vietii in orase si
sate duc discursul politic in demagogie sau pomeni
electorale.Interzicerea micilor si berii ca pomana electorala de
catre dl.Diaconescu ne arata dimensiunea politica a unei
personalitati tinuta in umbra de catre PSD sau folosita ca iepure
electoral asa cum fac acuma cu el dnii Geoana si Iliescu(cel cu
mineriadele)
Exista o confruntare puternica,mai ales intre modelul de asistenta sociala social-democrati si neoliberali mai ales pe terenul politicii sociale pe fondul
convergentei si liberalizarii treptate a discursului politic la nivel
mondial (inclusiv al partidelor de centru-stânga) .
Totusi modelul bunei stari nu este unitar si poate usor sa se
constate mai multe tipuri:liberal american,conservator german dar s-au mai
evidentiat si altele:social- democrat scandinav modelul nordic si
anglo-saxon, modelul continental, sau cel sudic,corespunzator unor
tari mai sarace.,
Modelul social-democrat cuprinde urmatoarele elemenete :
universalitatea drepturilor, egalitatea beneficiilor sociale
(indiferent de nivelul veniturilor realizate în timpul vietii
active), interventia planificatoare a statului în economie pentru
asigurarea ocuparii depline a fortei de munca, finantarea predominant
bugetara a beneficiilor sociale (pe baza unui nivel general înalt de
impozitare) si o puternica birocratie care sa deserveasca reteaua
serviciilor publice.
Modelul liberal aplicat în majoritatea tarilor europene , are o
pronuntata baza ocupationala si asigura proportionalitatea
beneficiilor sociale cu veniturile directe obtinute din munca.
Asigurarile sociale se fac din contributiile angajatilor si nu din
bugetul de stat. Fiscalitatea este rezonabila iar politicile
economice au un pronuntat caracter liberal.
Modelul liberal este caracterizat printr-o responsabilitate mai
redusa a statului în garantarea bunastarii, ponderea dominanta
revenind sectorului privat (sanatate, învatamânt, asigurari),
sectorului non-guvernamental (servicii sociale personale sau
comunitare) si evident individului însusi,urmând ca statul sa
intervina de o maniera minimala, numai în ajutorul celor efectiv
saraci, prin acordarea de asistenta sociala non-contributiva.
Astazi se vorbeste de existenta model european de politica sociala ca
politica economica a fost întotdeauna prioritara în Comunitatea
Europeana iar abordarile sociale s-au limitat la unele dispozitii
comune cu caracter general si la recomandari adresate guvernelor
statelor membre.
De fapt pentru politicianul roman,pus pe imbogatire,asemenea
considerente sunt doar o gargara si dnii Mazare,Becali, Vanghelie vor
continua prostirea electoratului cu ajutorul unei plase cu o gaina si
un litru de ulei.
Aceste lucruri ne arata ca ,exceptand PD-L,vechile partide ale tranzitiei nu si-au creat un sistem europeean al asistentei sociale,ramanand la siste,ul interbelic al pomenilor electorale,asa cum a fost el bine reprezentat in opera lui Caragiale.
Din pacate aceste partide bat la usi deschise,saracia si disperarea populatiei nici nu-si imagineaza un alt sistem de a face politica decat cel al pomenilor electorale,de la mariri de pensii la plasa cu ulei si zahar,cu grotesca situatie vazuta la TV cand batrani hamisiti se inghesuiau si erau calcati in picioare.
La acest nivel fac azi politica vechile partide ale tranzitiei.




PDL

981 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Oras: Cluj

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 18:04

"Democratia si capitalismul raman inca subiecte de telenovela..."
Vineri, 16 Februarie 2007 20:00 Gabriel Gherasim
Interviu cu Profesoara Lavinia Stan, Canada

Motto: "Odatã ce România va intra în Uniunea Europeanã, implementarea legilor lustratiei va deveni aproape imposibilã, având în vedere cã guvernul ceh a fost deja condamnat de cãtre Curtea Europeanã a Drepturilor Omului pentru lustrarea unui fost nomenclaturist. Este foarte probabil deci cã România, chiar dacã va adopta lustratia, nu o va putea aplica." - Lavinia Stan

de Gabriel Teodor Gherasim, New York

Gabriel Gherasim: Doamnã Profesoarã, vã rog sã ne dati câteva date biografice despre dvs.

Lavinia Stan: Traiectoria mea intelectualã a fost oarecum sinuoasã. Am absolvit Academia de Studii Economice pe vremea comunismului, în 1988, însã ulterior m-am reorientat înspre stiinte politice. Dupã studii doctorale la Universitatea din Toronto, am predat la Dalhousie University si St. Francis Xavier University din Nova Scotia, Canada. Din vara lui 2006 predau la Universitatea Concordia din Montreal, însã continui sã servesc concomitent si ca director al Centrului de Studii Post-Comuniste de la Universitatea St. Francis Xavier. Ca pregãtire, sunt specializatã în studii comparative, însã domeniile asupra cãrora m-am aplecat si în care am publicat cel mai mult includ religie si politicã, decomunizare si democratizare post-comunistã. Am lucrat cu precãdere pe Europa de Est, însã sunt interesatã si de modul cum aceastã zonã se va putea integra cu succes în Uniunea Europeanã.
G.G.: Ion Iliescu si FSN au strigat în 1989 ‘Jos Ceausescu!’ si chiar ‘Jos Comunismul!’ (Petre Roman), dar au adus minerii în douã rânduri la Bucuresti si au pãstrat Securitatea (rebotezatã) la putere. Când si unde s-a terminat comunismul si a început post-comunismul în România?

L.S.: Probabil atunci când prima alternantã de putere a avut loc la sfârsitul lui 1996, în urma alegerilor pierdute de Ion Iliescu si PDSR. Între tãrile Europei de Est, România prezintã un caz paradoxal. Pe de o parte, a fost singura tarã în care regimul comunist a cãzut în urma unei revolutii sângeroase. Pe de altã parte, cãderea regimului Ceausescu nu a dus, asa cum toti ne asteptam, la preluarea puterii politice de cãtre opozitie. Din aceastã cauzã, revolutia din decembrie 1989 nu poate fi consideratã drept un adevãrat punct terminus al comunismului românesc.

G.G.: Presedintele George Bush Jr. a mentionat cu regret la Riga, în 7 mai 2005, tratatele Molotov-Ribbentrop, Munich si Yalta, de împãrtire între ocupanti a tãrilor europene suverane, ca "exemple de guverne puternice care cred cã tãrile mici sunt insignificante". În ce constã responsabilitatea tãrilor libere fatã de perpetuarea comunismului si în ce mãsura SUA, Vaticanul si Vestul Europei au contribuit la cãderea sa?

L.S.: Factorii externi întotdeauna joacã un rol important atât în perpetuarea regimurilor nedemocratice cât si în declansarea evenimentelor ce duc la schimbãrile radicale de regim. Este un fapt bãnuit initial, demonstrat prin dovezi arhivistice recent, cã evenimentele din 1989 au fost marcate de marile puteri ale vremii. Întâlnirea de la Malta a fost decisivã din acest punct de vedere, dar rãzboiul rece se ducea de mult timp în vest si Papa Ioan Paul al II-lea era cunoscut ca un vehement opozant al regimurilor comuniste. Însã, din perspectiva comparativã pe care o adopt eu, factorii interni nu pot fi neglijati, fiind poate la fel de importanti. Înainte de a ne întreba ce putea face mediul international pentru a ne salva de comunism, trebuie sã ne întrebãm ce puteam noi face sã îi tinem piept. Spre exemplu, comunismul cehoslovac a fost la fel de atroce ca cel românesc, fãrã însã a avea acele caracteristici de sultanism-cu-totalitarianism atribuite României lui Ceausescu; însã noi am avut o societate civilã mult mai fragilã, o anomizare mult mai pronuntatã, o nomenclaturã mult mai rapace, o lipsã mult mai acutã a spiritului civic. Tocmai de aceea, revolutia româneascã a fost atât de sângeroasã, preluarea puterii nu s-a putut realiza ca urmare a unor negocieri de tip masã rotundã si parcursul post-comunist al României a fost atât de sinuos, în timp ce progresele sale spre democratie au fost serios întârziate. Trebuie sã abandonãm defetismul paternalismului guvernamental si sã realizãm cã statul nu ne poate rezolva toate problemele, cã de multe ori ne putem rezolva singuri problemele comunitare mai simplu si mai necostisitor. Mai mult decât institutii si legi, de care de altfel nu duce lipsã, România are nevoie de o culturã politicã civicã, bazatã pe încredere, tolerantã si onestitate.

G.G.: Pentru cei care am trãit sub comunism, când se terminã psihoza fricii fatã de guvern si când începe încrederea si dialogul fatã de acesta?

L.S.: Sunt douã niveluri care trebuie avute în vedere aici. Un prim nivel ar fi cel statal, institutional. Electoratul are încredere în guvernele care - în mare - îsi pãstreazã promisiunile, nu se implicã în coruptie masivã si folosesc serviciile secrete cu parsimonie. Numai atunci cetãtenii români vor avea încredere în guvern si în clasa politicã. Din acest punct de vedere putem spune cã România încã mai are nevoie de ceva timp pentru a genera acea clasã politicã pe care o dorim cu totii, necoruptã, eficientã, preocupatã de interesul public, deschisã dialogului, onestã în ce priveste trecutul sãu. Un alt nivel însã este cel personal. Aici se poate spune cã depinde de fiecare dintre noi sã depãsim psihoza fricii, care ne-a fost insuflatã de regimul comunist. Consolidarea capitalului social - acele legãturi interpersonale care ne ajutã sã ne unim în asociatii voluntare pentru a ne rezolva problemele comunitare - implicã un "leap of faith" (salt de încredere), încredere în concetãteni si guvern. Sunt oameni care nu vor avea niciodatã încredere în nimeni altcineva decât membrii familiei lor imediate. Însã în democratii, oamenii în general au încredere în semenii lor. Pentru multi români aceastã încredere trece drept naivitate, desi nici un sistem democratic nu se poate consolida în lipsa ei.

G.G.: În ultimele alegeri prezidentiale, candidatul Traian Bãsescu, care a ajuns ulterior presedinte, a spus candid la o dezbatere televizatã: "poporul nostru trebuie sã aleagã între ‘fosti’ comunisti si ‘fosti’ comunisti". Existã comunisti ‘buni’ si comunisti ‘rãi’, sau trebuie Comunismul condamnat unilateral?

L.S.: Condamnarea individualã a fiecãrui comunist implicã procese în care tribunalele ar estima vina fiecãrui membru al sistemului represiv comunist. Astfel de procese, similare procesului de la Nuremberg sau Tokyo, au fost puse pe rol în mai toate tãrile comuniste. Acuzele nu au fost întotdeauna politice - raportul Ruli din Albania fãcea proces de constiintã familiei dictatorului Enver Hoxha pentru cã avusese acces la mâncare, rachiu si cafea, îngrijire medicalã si cãlãtorii în strãinãtate într-o tarã în care cetãtenii mureau de foame si de lipsã de medicamente. Însã condamnarea unilateralã - sau multilateralã, în toate aspectele sale - a fost practicatã de tãrile ce au optat pentru lustratie. Lustratia este un proces de marginalizare automatã din procesul politic post-comunist a oficialilor comunisti. Nu pentru încãlcarea drepturilor omului, nu pentru abuz de putere si nu pentru acces la produse nedisponibile populatiei largi, ci pentru simpla ocupare în prealabil a anumitor functii politice si demnitãti de stat sub comunism. Deosebirea între comunistii "buni" si "rãi" a fost operatã în Legea Ticu 187/1999, cu consecinte grave asupra deconspirãrii. Din cauza ei, fosti agenti de Securitate cunoscuti de publicul larg, continuã sã primeascã certificate de bunã purtare de la CNSAS. Tot din cauza ei, lideri comunisti precum Ion Iliescu rãmân neatinsi de deconspirare.

G.G.: Multi stângisti afirmã în Vest cã sistemul comunist "n-a fost asa de rãu pe cât se spune" si cã "Comunismul are si pãrtile lui bune". Ce le-ati spune acestor stângisti idealisti din Occident pe care Lenin îi numea "idioti utili"?

L.S.: I-as îndemna sã îsi ducã viata în conformitate cu principiile lor si sã emigreze în putinele tãri în care comunismul încã trãieste. În acest fel ar putea sã vadã cum teoria se îmbinã cu practica, în ce mãsurã realitatea comunistã durã corespunde mãretelor lor principii. Mai periculos mi se pare cazul est-europenilor care, emigrând în tãrile vestice, sunt incapabili sã rezoneze la sistemul democratic. Sau al est-europenilor care nu emigreazã niciodatã însã stiu perfect si cu mare aplomb care sunt tarele "democratiei" în general, prin analizarea sistemelor imperfecte încã ale propriilor lor tãri. Pentru multi dintre acestia, democratia si capitalismul rãmân încã subiecte de telenovelã.

G.G.: Se poate avea o societate post-comunistã adevãratã fãrã o condamnare a sistemului comunist?

L.S.: As înclina sã cred cã nu. Nu uitati cã România este singura tarã din Europa de Est care nu a adoptat încã o lege a lustratiei. În anii ‘90, atâta timp cât unele tãri au optat pentru lustratie si altele nu, s-a crezut cã lustratia nu este o etapã absolut necesarã democratizãrii post-comuniste. Însã acum când toate tãrile din zonã au adoptat lustratii mai radicale sau mai moderate, România a rãmas din nou o exceptie. În lume nu existã decât un singur caz în care o tarã post-autoritarã a ales sã îsi "îngroape" trecutul si sã îsi ierte fostii tortionari, iar aceastã optiune nu a împiedicat-o sã construiascã o democratie viabilã. Tara aceea este Spania dupã regimul Generalului Franco. Însã modelul spaniol nu poate fi aplicat unei tãri divizate precum România, în care fostii tortionari nu îsi recunosc nici o vinã si fostele victime nu vor sã uite si sã ierte. Din nefericire, România a pierdut acea "window of opportunity" (sansã limitatã) necesarã implementãrii lustratiei. Guvernarea actualã si Presedintele Bãsescu au promis lustratia în timpul campaniei electorale din 2004. Liberalii au introdus un proiect legislativ de lustratie care a întrunit suportul Senatului, însã acesta rãmâne blocat de mai mult de jumãtate de an la Camera Deputatilor. Este putin probabil cã Parlamentul României, cunoscut pentru ineficienta sa cronicã, va adopta aceastã lege în viitorul apropiat. Partidul Democrat nu a fost niciodatã în favoarea marginalizãrii fostilor comunisti si securisti. Când i s-a cerut sã sprijine lustratia, Presedintele Bãsescu a insistat cã o asemenea mãsurã necesitã condamnarea prealabilã a regimului comunist. În timp ce alte figuri politice din Europa de Est au putut condamna comunismul fãrã prea multã discutie prealabilã, Bãsescu a cerut constituirea unei comisii prezidentiale care sã atesteze "stiintific", documentar, motivele pentru condamnarea vechiului regim. Timp pretios s-a pierdut cu constituirea comisiei si documentarea pentru un raport cu o concluzie cunoscutã de toti membrii sãi în prealabil. Bãsescu a condamnat comunismul în decembrie, însã este greu de crezut cã aceastã miscare va da posibilitatea adoptãrii cadrului legislativ necesar lustratiei. Odatã ce România va intra în Uniunea Europeanã, implementarea legilor lustratiei va deveni aproape imposibilã, având în vedere cã guvernul ceh a fost deja condamnat de cãtre Curtea Europeanã a Drepturilor Omului pentru lustrarea unui fost nomenclaturist. Este foarte probabil deci cã România, chiar dacã va adopta lustratia, nu o va putea aplica. Reînoirea clasei politice românesti va trebui realizatã prin alte mijloace.

G.G.: Când parlamentarul suedez Goran Lindblad a avansat spre vot o rezolutie de condamnare a comunismului în cadrul Parlamentului European, majoritatea parlamentarilor au votat contra. Ce le-ati transmite parlamentarilor care au ferit astfel comunismul de o blamare similarã cu nazismul?

L.S.: Este adevãrat, însã Grupul Popular a adoptat o rezolutie de condamnare a comunismului în 2004, la câtiva ani dupã izbucnirea scandalului Medgyessy în Ungaria. Nu putem decât spera cã, odatã cu acceptarea sa recentã ca partener al acelui grup, Partidul Democrat va urma exemplul Liberalilor si îi va pune în discutie, dacã nu îi va exclude chiar, pe multii sãi lideri dovediti a fi colaborat cu Securitatea. Parlamentul European ar trebui sã îsi reanalizeze pozitia, însã nu o va face doar pentru cã noile state membre o doresc. Se prea poate ca o adevãratã examinare a comunismului sã poatã avea loc doar în câteva decenii, dupã ce generatiile care au contribuit activ la sustinerea regimului vor dispare. Se poate ca Europa de Est sã urmeze modelul Germaniei post-naziste. În afara procesului de la Nuremberg, majoritatea oficialilor nazisti au fost "reciclati". Doar mult mai târziu acea examinare onestã a fost posibilã, condusã de o generatie nouã, mai tânãrã.

G.G.: Ce planuri aveti pe viitor?

L.S.: Împreunã cu sotul meu am scris un volum despre Religie si Politicã în România Post-Comunistã, care este în curs de a fi tipãrit de Oxford University Press. Volumul discutã influenta reciprocã dintre religios si politic în domenii precum educatia publicã pre-universitarã, alegeri si politica de partid, etica si tehnicile reproductive si restituirea proprietãtilor. Un alt volum pe care îl am în curs de pregãtire, si care se aflã în ultimele stadii de elaborare, discutã progresul tuturor tãrilor din Europa de Est în privinta reconsiderãrii trecutului comunist si a de-comunizãrii. Sper ca acest volum sã fie publicat tot anul acesta. În paralel, voi începe un alt proiect de cercetare care discutã compatibilitatea cu democratia a diferitelor modele de relatii stat/bisericã în Europa post-comunistã. În plus, am dezvoltat câteva cursuri noi, pe teme largi ca religia si politicul, de-comunizare (sau justitia de tranzitie, cum este cunoscutã în literatura de specialitate) si serviciile secrete.



PDL

981 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Oras: Cluj

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 18:05

CINE MAI CREDE AZI IN IDEOLOGIE IN PARTIDELE DIN ROMANIA
Auzim adesea vorbindu-se de ideologie cand se vorbeste de partidele politice din Romania.
Oare mai este aceasta o realitate in realitatea politica a tarii noastre.Mai gasim la noi partide ideologice ?

A fi de dreapta sau stanga tine mai mult de lupta politica,fiecare partid socotind in functie de situatie ca celalalt adversar politic este de dreapta sau stanga.

De altfel daca citim programele oricarui partid nu vom putea spune ca aceste programe sunt de dreapta sau de stanga.

Daca o ideologie de dreapta este afirmata de PNL succesul lor in sondaje este minim.PNL sprijina pe cei cateva mii de intreprinzatori care si-au facut averile asa cum stim si nici nu se grabesc sa contribuie la bunastarea oamenilor.

O asemenea greseala nu o va face PD-L,cel putin in actuala configuratie in care pragmatismul politic este mai important decat sloganurile ideologice.

Avem insa partide care isi zic nationaliste si care de fapt prelungesc conceptul comunismului national de tip Ceausescu,pana la abjecta si cinica afirmatie:lasati securistii sa vina la mine.Cat despre UDMR nu se poate vorbi de o politica decat nationalist maghiara.

In acest context singurul partid pragmatic este PD-L care nu se cramponeaza de ideologii sortite esecului.PD-L devine partid de stanga atunci cand considera masurile sociale prioritare si de dreapta cand este vorba de economie.Pentru ca economia nu poate functiona numai conform legilor economice care sunt taxate ca fiind de dreapta.Singurul care mai intelege acest lucru,sigur in stilul sau,este Gigi becali.

Basesco-fobia este semnul neputintei partidelor de a face politica pragmatica, neputinta imobilismului si a recurgerii la doctrine,exact cum comunistii considerau ca doctrina lor este marxismul,conceptie aparuta in secolul 19.

Soarta acestor partide este sau va fi similara cu a comunistilor.

Securitatea in timpul regimului ceausist,era legata prin mii de fire de activul de partid, se transformase deja intr-o forta redutabila, o adevarata monstruoasa organizatie criminala, cu multiple ramificatii, protejand nu numai regimul comunist cu toate abuzurile sale, dar evoluând si catre o retea terorista, autonoma si partial necontrolata, care se putea deda la cele mai samavolnice fapte in numele apararii tiraniei pe care o servea cu zel.
Consecinta o vedem astazi in lipsa de ideologie a partidelor politice din Romania.
Securitatea era pregatita in vechiul regim de o maniera perfecta si inarmata pentru a intra in clandestinitate, iar cazul politicii ne dovedeste ca acest lucru nu numai ca era posibil, dar este si actual.
Multiplele structuri ale Securitatii, care scapau probabil chiar unui control interior, erau si sunt gata a se transforma in tot atâtea comandouri independente care sa actioneze pe cont propriu sau la ordin in anumite institutii sau pe intregul teritoriu al tarii si, de ce nu, si in afara granitelor.
Din pacate aceasta activitate s-a transformat adesea in crearea de partide politice au furnizat idei si cadre pentru diferite partide.
Arsenalul securist utilizat in politica romaneasca dupa 1989 a fost variat: amenintari individuale si de grup, atentate impotriva unor persoane fizice, campanii calomnioase vizând pe partizanii innoirii etc.
Aceste forte din umbra constituie pentru poliica din Romania principalul obstacol in calea schimbarilor, iar cancerul terorismului securist nu are in prezent nici o sansa de a fi stopat.
Politica a devenit astfel ostatica actualei si fostei nomenclaturi si a sistemului institutionalizat de catre Securitate inca din timpul regimului ceausist.

Este clar ca un corset ideologic nu mai poate domina actualele partide de pe scena romaneasca.Aroganta de a-si acorda o doctrina este doar un lucru de eticheta.
Altfel cum s-ar putea explica usurinta cu care PNL a colaborat ani de zile cu partidul cripto-comunist PSD,sau cum capitalistul Patriciu sponsorizeaza fara sa clipeasca si PSD si PNL.

Afirmatiile ca PD-L nu ar avea ideologie ne apar in cazul politicii romanesti doar ca forme ale demagogie de defaimare a unui adversar politic.

De exempul,in actualul context politic,daca PD-L face un guvern de coalitie cu PSD aceasta inseamna refacerea PSD,deplasarea spre stanga etc,in schimb daca PNL va colabora cu PSD cum o face de ceva ani este o ilustrare a politicii liberale de dreapta.

De mult poporul roman a spus-o mincinosilor ca si atunci cand spui o minciuna trebuie sa o crezi si tu pe jumatate.
Liberalii nu au astfel de scrupule,cum nu au nici UDMR,PRM,PSD etc


Raporteaza abuz de limbaj
9am178165

4580 mesaje
Membru din: 14/12/2009
Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 19:09

ATENTIE PRIETENI, ACEST TOPIC E O MINCIUNA SFRUNTATA DE LA CAP LA COADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

7898 mesaje
Membru din: 20/05/2009
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 19:15

De la: 9am178165, la data 2010-12-12 19:09:15ATENTIE PRIETENI, ACEST TOPIC E O MINCIUNA SFRUNTATA DE LA CAP LA COADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Raporteaza abuz de limbaj
… cã poþi numai sã reuºeºti, nu ai cum sã pierzi. Eºecul este imposibil; este o iluzie. Nimic nu este eºec. Nimic. Totul înainteazã in istoria umanitãþii precum se întâmplã ºi cu procesul ei evolutiv. Totul avanseazã de-a lungul cãlãtoriei tale.
9am178165

4580 mesaje
Membru din: 14/12/2009
Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 19:23

De la: 9am178165, la data 2010-12-12 19:09:15ATENTIE PRIETENI, ACEST TOPIC E O MINCIUNA SFRUNTATA DE LA CAP LA COADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Raporteaza abuz de limbaj
gabigabi

12108 mesaje
Membru din: 1/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 19:24

De la: 9am129906, la data 2010-12-12 18:03:26
De la: gabigabi, la data 2010-12-12 08:18:12@906 - apropo de diferente si discrepante, nu-ti zgirie logica diferenta intre declaratiile de intentie ale lui Bas si ale guvernului si REZULTATUL CONCRET al acestei guvernari ? si, nici cind PRESEDINTELE ROMANIEI a declarat ca Statul nu raspunde de catatenii lui, ca nu-s in grija lui ? nici acum nu a incalcat CONSTITUTIA prin care se stipuleaza Dreptul la Viata, Demnitate si Munca a catatenilor tarii , uniti in formatiunea statala numita Romania ,care si-a desemnat un conducator TOCMAI ptr. a veghea la Punerea in APLICARE a acestor DREPTURI UMANE UNIVERSALE ? ce boala misterioasa v-a lichefiat creerul in asa hal incit renuntati de bunavoie la statutul de OM ?



Pomeni electorale sau un sistem de asigurari sociale modern
Campania electorala s-a incheiat si din nou apare lipsa de imaginatie sau mai degraba de interes al partidelor depasite de istorie care nu au fost capabile sa organizeze o asistenta sociala moderna,europeana.
Este limpede ca marea masa a alegatorilor nu rezoneaza la poliloghie
politica abstracta.Saracia, precaritatea calitatii vietii in orase si
sate duc discursul politic in demagogie sau pomeni
electorale.Interzicerea micilor si berii ca pomana electorala de
catre dl.Diaconescu ne arata dimensiunea politica a unei
personalitati tinuta in umbra de catre PSD sau folosita ca iepure
electoral asa cum fac acuma cu el dnii Geoana si Iliescu(cel cu
mineriadele)
Exista o confruntare puternica,mai ales intre modelul de asistenta sociala social-democrati si neoliberali mai ales pe terenul politicii sociale pe fondul
convergentei si liberalizarii treptate a discursului politic la nivel
mondial (inclusiv al partidelor de centru-stânga) .
Totusi modelul bunei stari nu este unitar si poate usor sa se
constate mai multe tipuri:liberal american,conservator german dar s-au mai
evidentiat si altele:social- democrat scandinav modelul nordic si
anglo-saxon, modelul continental, sau cel sudic,corespunzator unor
tari mai sarace.,
Modelul social-democrat cuprinde urmatoarele elemenete :
universalitatea drepturilor, egalitatea beneficiilor sociale
(indiferent de nivelul veniturilor realizate în timpul vietii
active), interventia planificatoare a statului în economie pentru
asigurarea ocuparii depline a fortei de munca, finantarea predominant
bugetara a beneficiilor sociale (pe baza unui nivel general înalt de
impozitare) si o puternica birocratie care sa deserveasca reteaua
serviciilor publice.
Modelul liberal aplicat în majoritatea tarilor europene , are o
pronuntata baza ocupationala si asigura proportionalitatea
beneficiilor sociale cu veniturile directe obtinute din munca.
Asigurarile sociale se fac din contributiile angajatilor si nu din
bugetul de stat. Fiscalitatea este rezonabila iar politicile
economice au un pronuntat caracter liberal.
Modelul liberal este caracterizat printr-o responsabilitate mai
redusa a statului în garantarea bunastarii, ponderea dominanta
revenind sectorului privat (sanatate, învatamânt, asigurari),
sectorului non-guvernamental (servicii sociale personale sau
comunitare) si evident individului însusi,urmând ca statul sa
intervina de o maniera minimala, numai în ajutorul celor efectiv
saraci, prin acordarea de asistenta sociala non-contributiva.
Astazi se vorbeste de existenta model european de politica sociala ca
politica economica a fost întotdeauna prioritara în Comunitatea
Europeana iar abordarile sociale s-au limitat la unele dispozitii
comune cu caracter general si la recomandari adresate guvernelor
statelor membre.
De fapt pentru politicianul roman,pus pe imbogatire,asemenea
considerente sunt doar o gargara si dnii Mazare,Becali, Vanghelie vor
continua prostirea electoratului cu ajutorul unei plase cu o gaina si
un litru de ulei.
Aceste lucruri ne arata ca ,exceptand PD-L,vechile partide ale tranzitiei nu si-au creat un sistem europeean al asistentei sociale,ramanand la siste,ul interbelic al pomenilor electorale,asa cum a fost el bine reprezentat in opera lui Caragiale.
Din pacate aceste partide bat la usi deschise,saracia si disperarea populatiei nici nu-si imagineaza un alt sistem de a face politica decat cel al pomenilor electorale,de la mariri de pensii la plasa cu ulei si zahar,cu grotesca situatie vazuta la TV cand batrani hamisiti se inghesuiau si erau calcati in picioare.
La acest nivel fac azi politica vechile partide ale tranzitiei.





ca de obicei, textul e depasit si de timp si de evenimente !
- dl. Diaconescu, cel tinut ascuns ca o bijuterie de pret , "Straluceste " deja in coroana regala a basescului, facindu-se si mai mic decit era, dar incarcat cu o ura cocninda in el, ce-i iese prin toti pori !
- cu exceptia PDL.ului zici ? doamne, ce spui ? tocmai ei care au incarcat sistemul de asigurari cu 800.000 de persoane carora li s-au dat ca POMANA ELECTORALA ,in 2009 , pensia minima garantata si acum Sefu' guita ca suntem un stat de asistati ? dar cind a fost votat de ei si de tigani,i-a placut , nu-i asa ?
si, tin sa te anunt ca si in acest an, de 1 dec. ,pomana cu fasole si cirnati , a functionat , PDL.ulfiind foarte activ si darnic !
asadar, reactualizea-ti textele si mai iesi pe strada ....in Romanica, nu prin Austria sau Germania pe unde oi fi tu , postacule de serviciu !


9am178165

4580 mesaje
Membru din: 14/12/2009
Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 19:30

De la: 9am129906, la data 2010-11-02 13:43:22O alta lectie a dlui Presedinte:relatia justitie/politica

Dl.Presedinte devine cu zi ce trece un profesor de politica de care clasa politica trebuie sa tina seama sau chiar sa mai invete cate ceva.

Raportul de activitate al procurorilor a oferit un asemenea prilej iar procurorul sef,ministrul justitiei si alti vorbitori au subliniat enormele greutati a unui sistem judiciar scapat de partizanatul comunist dar care a incaput pe mana unor cripto-comunisti si a unor politicieni hotarati de a folosi justitia in scopul imbogatirii si a eludarii oricarei pedepse.

Sa desincriminezi bancruta bancara,alte delicte legate de bancile devalizate de PSD.Sa iti folosesti functia de ministru pentru a opri anchetele ministrilor sau parlamentarilor sunt actiuni,as spune criminale,in care infractorii se pare au pus stapanire pe tara si fac ceea ce doresc.

La 3 zile de la inscaunare dl.Chiuariu(PNL) doreste desfiintarea DNA,inlocuirea unui procuror care se ocupa de delicte ale ministrilor cu persoane docile.
Este prea mult si arata cat de mult au suferit acesti politicieni cand la ministerul Justitiei oficia dna Macovei.

Bietii procurori si mai ales cei din DNA au avut si mai au de luptat nu cu nedreptatile sau infractorii ci cu clasa politica care a ajuns la un grad de indolenta incat,pe fata,vor desfiintarea organelor de justitie care le incurca afacerile ilegale.

Pe de alta parte trusturile de presa,bine cunoscute,sustin oligarhii carora le si apartin,fac o propaganda desantata.Avem acum zdrahoni de presa specializati in lupta contra justitiei si a celor care o apara si care zi de zi,ora de ora ataca DNA si mai ale pe garantul justitiei in Romania Dl.Presedinte Basescu.

Este suficient sa asculti elucubratiile irationale ale lui Valerian Stan cel cu laptropul,Ciuvica,Ciutacu,Radu Tudor etc si sa realizezi ce inseamna persoane care au abandonat demult obiectivitatea jurnalistica,unii dintre ei facand adevarate psihoze anti-Basescu prin lipsa lor de logica.
Multi sustin ca unii fanatici,pretinsi ziaristi,au ajuns deja la limita alienarii,a delirului facut fata de Basescu.

Presedintele,cu o clarviziune excelenta,cere dlor.Procurori sa nu tina seama de imixtiunile politice,de interesele electorale ,bruiajul mediatic si sa aplice legea in Romania indiferent de politicienii corupti care ii ataca.

Sunteti,spune Excelenta sa,o categorie situata intre popor si Dumnezeu,deoarece de voi depinde dreptatea in aceasta tara.

Faptul ca o clasa politica depasita,corupta,rupta de popor va este potrivnica trebuie sa va onoreze si ambitioneze.

Presedintele cere Ministrului Justitiei,un tanar care promite,sa inapoieze in sistemul judiciar pe magiustratii luati in Guvern,pentru ca nu aceasta este misiunea magistratilor de a fi langa politicieni ci sa fie acolo unde se face dreptate.

Situatia in justitia romana este dezastruoasa si acest lucru i se reproseaza clasei politice depasite.
Aceasta clasa politica nu are vocatie sociala sau politica ci a devenit doar o modalitatea de imbogatire fara pedeapsa,adica o clasaparazitara.

Obraznicia acestei clase politce este fara precedent,de la legi care favorizeaza infractorii,la demiterea Dnei Macovei pana la formare de clanuri de tip mafiot prin care,fara a mai tine cont de doctrinele lor politice se unesc pentru a scapa de cel mai mare dusman al lor,dl.Presedinte Basescu.

Parlamentul tarii pare a fi ajuns o ascunzatoare de hoti,prin cautarea imunitatii parlamentare,a scutului parlamentar pentru a nu fi cercetati penal.

Dl.Nastase cere unirea intregii clase politice afara de PD-L(PC,PSD, UDMR,PRM,PNL) pentru a se uni intr-un partid unic antiprezidential,numai pentru a putea perpetua inca un ciclu electoral regimul coruptilor si a scapa de pedepse si a subjuga justitia.

Dl.presedinte le da insa lectii de politica si patriotism.

Acum va urma judecata cea mare,a poporului,a electoratului.

Rar s-a mai vazut ca aproape toti politicienii sa se uneasca intr-o asemenea internationala mafiota antipopulara numai pentru a capata dreptul de a fura si a nu mai fi pedepsiti pentru ce au furat.




Auzi idioten, mai bine carabaneste-te de aci ca pentru titlul asta provocator de topic, s-ar putea sa-ti croiasca vreunul cateva bice pe spinare, si bine ti-ar face, securistule!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Fosta membra 9am.ro

7898 mesaje
Membru din: 20/05/2009
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 19:33

De la: 9am178165, la data 2010-12-12 19:30:14
De la: 9am129906, la data 2010-11-02 13:43:22O alta lectie a dlui Presedinte:relatia justitie/politica

Dl.Presedinte devine cu zi ce trece un profesor de politica de care clasa politica trebuie sa tina seama sau chiar sa mai invete cate ceva.

Raportul de activitate al procurorilor a oferit un asemenea prilej iar procurorul sef,ministrul justitiei si alti vorbitori au subliniat enormele greutati a unui sistem judiciar scapat de partizanatul comunist dar care a incaput pe mana unor cripto-comunisti si a unor politicieni hotarati de a folosi justitia in scopul imbogatirii si a eludarii oricarei pedepse.

Sa desincriminezi bancruta bancara,alte delicte legate de bancile devalizate de PSD.Sa iti folosesti functia de ministru pentru a opri anchetele ministrilor sau parlamentarilor sunt actiuni,as spune criminale,in care infractorii se pare au pus stapanire pe tara si fac ceea ce doresc.

La 3 zile de la inscaunare dl.Chiuariu(PNL) doreste desfiintarea DNA,inlocuirea unui procuror care se ocupa de delicte ale ministrilor cu persoane docile.
Este prea mult si arata cat de mult au suferit acesti politicieni cand la ministerul Justitiei oficia dna Macovei.

Bietii procurori si mai ales cei din DNA au avut si mai au de luptat nu cu nedreptatile sau infractorii ci cu clasa politica care a ajuns la un grad de indolenta incat,pe fata,vor desfiintarea organelor de justitie care le incurca afacerile ilegale.

Pe de alta parte trusturile de presa,bine cunoscute,sustin oligarhii carora le si apartin,fac o propaganda desantata.Avem acum zdrahoni de presa specializati in lupta contra justitiei si a celor care o apara si care zi de zi,ora de ora ataca DNA si mai ale pe garantul justitiei in Romania Dl.Presedinte Basescu.

Este suficient sa asculti elucubratiile irationale ale lui Valerian Stan cel cu laptropul,Ciuvica,Ciutacu,Radu Tudor etc si sa realizezi ce inseamna persoane care au abandonat demult obiectivitatea jurnalistica,unii dintre ei facand adevarate psihoze anti-Basescu prin lipsa lor de logica.
Multi sustin ca unii fanatici,pretinsi ziaristi,au ajuns deja la limita alienarii,a delirului facut fata de Basescu.

Presedintele,cu o clarviziune excelenta,cere dlor.Procurori sa nu tina seama de imixtiunile politice,de interesele electorale ,bruiajul mediatic si sa aplice legea in Romania indiferent de politicienii corupti care ii ataca.

Sunteti,spune Excelenta sa,o categorie situata intre popor si Dumnezeu,deoarece de voi depinde dreptatea in aceasta tara.

Faptul ca o clasa politica depasita,corupta,rupta de popor va este potrivnica trebuie sa va onoreze si ambitioneze.

Presedintele cere Ministrului Justitiei,un tanar care promite,sa inapoieze in sistemul judiciar pe magiustratii luati in Guvern,pentru ca nu aceasta este misiunea magistratilor de a fi langa politicieni ci sa fie acolo unde se face dreptate.

Situatia in justitia romana este dezastruoasa si acest lucru i se reproseaza clasei politice depasite.
Aceasta clasa politica nu are vocatie sociala sau politica ci a devenit doar o modalitatea de imbogatire fara pedeapsa,adica o clasaparazitara.

Obraznicia acestei clase politce este fara precedent,de la legi care favorizeaza infractorii,la demiterea Dnei Macovei pana la formare de clanuri de tip mafiot prin care,fara a mai tine cont de doctrinele lor politice se unesc pentru a scapa de cel mai mare dusman al lor,dl.Presedinte Basescu.

Parlamentul tarii pare a fi ajuns o ascunzatoare de hoti,prin cautarea imunitatii parlamentare,a scutului parlamentar pentru a nu fi cercetati penal.

Dl.Nastase cere unirea intregii clase politice afara de PD-L(PC,PSD, UDMR,PRM,PNL) pentru a se uni intr-un partid unic antiprezidential,numai pentru a putea perpetua inca un ciclu electoral regimul coruptilor si a scapa de pedepse si a subjuga justitia.

Dl.presedinte le da insa lectii de politica si patriotism.

Acum va urma judecata cea mare,a poporului,a electoratului.

Rar s-a mai vazut ca aproape toti politicienii sa se uneasca intr-o asemenea internationala mafiota antipopulara numai pentru a capata dreptul de a fura si a nu mai fi pedepsiti pentru ce au furat.




Auzi idioten, mai bine carabaneste-te de aci ca pentru titlul asta provocator de topic, s-ar putea sa-ti croiasca vreunul cateva bice pe spinare, si bine ti-ar face, securistule!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UITE O " ROAMA" SADO'MASO...........


… cã poþi numai sã reuºeºti, nu ai cum sã pierzi. Eºecul este imposibil; este o iluzie. Nimic nu este eºec. Nimic. Totul înainteazã in istoria umanitãþii precum se întâmplã ºi cu procesul ei evolutiv. Totul avanseazã de-a lungul cãlãtoriei tale.
9am178165

4580 mesaje
Membru din: 14/12/2009
Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 19:45

GURA MA` SILVERINA-ARGINTATU, VEZI SPUNE-I LA CAZUTU` ASTA DE PE MARTE CE-A DESCHIS TOPICU` SA DISPARA DREACU` D-ACI PANA NU-L POCNESTE CAREVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Fosta membra 9am.ro

241 mesaje
Membru din: 5/11/2010
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 21:21

De la: Silver9AM, la data 2010-12-12 19:33:20
De la: 9am178165, la data 2010-12-12 19:30:14
De la: 9am129906, la data 2010-11-02 13:43:22O alta lectie a dlui Presedinte:relatia justitie/politica

Dl.Presedinte devine cu zi ce trece un profesor de politica de care clasa politica trebuie sa tina seama sau chiar sa mai invete cate ceva.

Raportul de activitate al procurorilor a oferit un asemenea prilej iar procurorul sef,ministrul justitiei si alti vorbitori au subliniat enormele greutati a unui sistem judiciar scapat de partizanatul comunist dar care a incaput pe mana unor cripto-comunisti si a unor politicieni hotarati de a folosi justitia in scopul imbogatirii si a eludarii oricarei pedepse.

Sa desincriminezi bancruta bancara,alte delicte legate de bancile devalizate de PSD.Sa iti folosesti functia de ministru pentru a opri anchetele ministrilor sau parlamentarilor sunt actiuni,as spune criminale,in care infractorii se pare au pus stapanire pe tara si fac ceea ce doresc.

La 3 zile de la inscaunare dl.Chiuariu(PNL) doreste desfiintarea DNA,inlocuirea unui procuror care se ocupa de delicte ale ministrilor cu persoane docile.
Este prea mult si arata cat de mult au suferit acesti politicieni cand la ministerul Justitiei oficia dna Macovei.

Bietii procurori si mai ales cei din DNA au avut si mai au de luptat nu cu nedreptatile sau infractorii ci cu clasa politica care a ajuns la un grad de indolenta incat,pe fata,vor desfiintarea organelor de justitie care le incurca afacerile ilegale.

Pe de alta parte trusturile de presa,bine cunoscute,sustin oligarhii carora le si apartin,fac o propaganda desantata.Avem acum zdrahoni de presa specializati in lupta contra justitiei si a celor care o apara si care zi de zi,ora de ora ataca DNA si mai ale pe garantul justitiei in Romania Dl.Presedinte Basescu.

Este suficient sa asculti elucubratiile irationale ale lui Valerian Stan cel cu laptropul,Ciuvica,Ciutacu,Radu Tudor etc si sa realizezi ce inseamna persoane care au abandonat demult obiectivitatea jurnalistica,unii dintre ei facand adevarate psihoze anti-Basescu prin lipsa lor de logica.
Multi sustin ca unii fanatici,pretinsi ziaristi,au ajuns deja la limita alienarii,a delirului facut fata de Basescu.

Presedintele,cu o clarviziune excelenta,cere dlor.Procurori sa nu tina seama de imixtiunile politice,de interesele electorale ,bruiajul mediatic si sa aplice legea in Romania indiferent de politicienii corupti care ii ataca.

Sunteti,spune Excelenta sa,o categorie situata intre popor si Dumnezeu,deoarece de voi depinde dreptatea in aceasta tara.

Faptul ca o clasa politica depasita,corupta,rupta de popor va este potrivnica trebuie sa va onoreze si ambitioneze.

Presedintele cere Ministrului Justitiei,un tanar care promite,sa inapoieze in sistemul judiciar pe magiustratii luati in Guvern,pentru ca nu aceasta este misiunea magistratilor de a fi langa politicieni ci sa fie acolo unde se face dreptate.

Situatia in justitia romana este dezastruoasa si acest lucru i se reproseaza clasei politice depasite.
Aceasta clasa politica nu are vocatie sociala sau politica ci a devenit doar o modalitatea de imbogatire fara pedeapsa,adica o clasaparazitara.

Obraznicia acestei clase politce este fara precedent,de la legi care favorizeaza infractorii,la demiterea Dnei Macovei pana la formare de clanuri de tip mafiot prin care,fara a mai tine cont de doctrinele lor politice se unesc pentru a scapa de cel mai mare dusman al lor,dl.Presedinte Basescu.

Parlamentul tarii pare a fi ajuns o ascunzatoare de hoti,prin cautarea imunitatii parlamentare,a scutului parlamentar pentru a nu fi cercetati penal.

Dl.Nastase cere unirea intregii clase politice afara de PD-L(PC,PSD, UDMR,PRM,PNL) pentru a se uni intr-un partid unic antiprezidential,numai pentru a putea perpetua inca un ciclu electoral regimul coruptilor si a scapa de pedepse si a subjuga justitia.

Dl.presedinte le da insa lectii de politica si patriotism.

Acum va urma judecata cea mare,a poporului,a electoratului.

Rar s-a mai vazut ca aproape toti politicienii sa se uneasca intr-o asemenea internationala mafiota antipopulara numai pentru a capata dreptul de a fura si a nu mai fi pedepsiti pentru ce au furat.




Auzi idioten, mai bine carabaneste-te de aci ca pentru titlul asta provocator de topic, s-ar putea sa-ti croiasca vreunul cateva bice pe spinare, si bine ti-ar face, securistule!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UITE O " ROAMA" SADO'MASO...........


Stie ea ce stie! Asa isi bate piranda puiul ala negru de Crevedia din Galatzi. Cateodata o alearga si cu toporul. S-a invatat cu bataia deshalata si acum a inceput sa-i si placa!


9am178165

4580 mesaje
Membru din: 14/12/2009
Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 22:16

De la: BlackFriday, la data 2010-12-12 21:21:29
De la: Silver9AM, la data 2010-12-12 19:33:20
De la: 9am178165, la data 2010-12-12 19:30:14
De la: 9am129906, la data 2010-11-02 13:43:22O alta lectie a dlui Presedinte:relatia justitie/politica

Dl.Presedinte devine cu zi ce trece un profesor de politica de care clasa politica trebuie sa tina seama sau chiar sa mai invete cate ceva.

Raportul de activitate al procurorilor a oferit un asemenea prilej iar procurorul sef,ministrul justitiei si alti vorbitori au subliniat enormele greutati a unui sistem judiciar scapat de partizanatul comunist dar care a incaput pe mana unor cripto-comunisti si a unor politicieni hotarati de a folosi justitia in scopul imbogatirii si a eludarii oricarei pedepse.

Sa desincriminezi bancruta bancara,alte delicte legate de bancile devalizate de PSD.Sa iti folosesti functia de ministru pentru a opri anchetele ministrilor sau parlamentarilor sunt actiuni,as spune criminale,in care infractorii se pare au pus stapanire pe tara si fac ceea ce doresc.

La 3 zile de la inscaunare dl.Chiuariu(PNL) doreste desfiintarea DNA,inlocuirea unui procuror care se ocupa de delicte ale ministrilor cu persoane docile.
Este prea mult si arata cat de mult au suferit acesti politicieni cand la ministerul Justitiei oficia dna Macovei.

Bietii procurori si mai ales cei din DNA au avut si mai au de luptat nu cu nedreptatile sau infractorii ci cu clasa politica care a ajuns la un grad de indolenta incat,pe fata,vor desfiintarea organelor de justitie care le incurca afacerile ilegale.

Pe de alta parte trusturile de presa,bine cunoscute,sustin oligarhii carora le si apartin,fac o propaganda desantata.Avem acum zdrahoni de presa specializati in lupta contra justitiei si a celor care o apara si care zi de zi,ora de ora ataca DNA si mai ale pe garantul justitiei in Romania Dl.Presedinte Basescu.

Este suficient sa asculti elucubratiile irationale ale lui Valerian Stan cel cu laptropul,Ciuvica,Ciutacu,Radu Tudor etc si sa realizezi ce inseamna persoane care au abandonat demult obiectivitatea jurnalistica,unii dintre ei facand adevarate psihoze anti-Basescu prin lipsa lor de logica.
Multi sustin ca unii fanatici,pretinsi ziaristi,au ajuns deja la limita alienarii,a delirului facut fata de Basescu.

Presedintele,cu o clarviziune excelenta,cere dlor.Procurori sa nu tina seama de imixtiunile politice,de interesele electorale ,bruiajul mediatic si sa aplice legea in Romania indiferent de politicienii corupti care ii ataca.

Sunteti,spune Excelenta sa,o categorie situata intre popor si Dumnezeu,deoarece de voi depinde dreptatea in aceasta tara.

Faptul ca o clasa politica depasita,corupta,rupta de popor va este potrivnica trebuie sa va onoreze si ambitioneze.

Presedintele cere Ministrului Justitiei,un tanar care promite,sa inapoieze in sistemul judiciar pe magiustratii luati in Guvern,pentru ca nu aceasta este misiunea magistratilor de a fi langa politicieni ci sa fie acolo unde se face dreptate.

Situatia in justitia romana este dezastruoasa si acest lucru i se reproseaza clasei politice depasite.
Aceasta clasa politica nu are vocatie sociala sau politica ci a devenit doar o modalitatea de imbogatire fara pedeapsa,adica o clasaparazitara.

Obraznicia acestei clase politce este fara precedent,de la legi care favorizeaza infractorii,la demiterea Dnei Macovei pana la formare de clanuri de tip mafiot prin care,fara a mai tine cont de doctrinele lor politice se unesc pentru a scapa de cel mai mare dusman al lor,dl.Presedinte Basescu.

Parlamentul tarii pare a fi ajuns o ascunzatoare de hoti,prin cautarea imunitatii parlamentare,a scutului parlamentar pentru a nu fi cercetati penal.

Dl.Nastase cere unirea intregii clase politice afara de PD-L(PC,PSD, UDMR,PRM,PNL) pentru a se uni intr-un partid unic antiprezidential,numai pentru a putea perpetua inca un ciclu electoral regimul coruptilor si a scapa de pedepse si a subjuga justitia.

Dl.presedinte le da insa lectii de politica si patriotism.

Acum va urma judecata cea mare,a poporului,a electoratului.

Rar s-a mai vazut ca aproape toti politicienii sa se uneasca intr-o asemenea internationala mafiota antipopulara numai pentru a capata dreptul de a fura si a nu mai fi pedepsiti pentru ce au furat.




Auzi idioten, mai bine carabaneste-te de aci ca pentru titlul asta provocator de topic, s-ar putea sa-ti croiasca vreunul cateva bice pe spinare, si bine ti-ar face, securistule!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UITE O " ROAMA" SADO'MASO...........


Stie ea ce stie! Asa isi bate piranda puiul ala negru de Crevedia din Galatzi. Cateodata o alearga si cu toporul. S-a invatat cu bataia deshalata si acum a inceput sa-i si placa!


Si tu esti ruda bre cu Mondialu`?????? "Ca cam asa te esprimi" ( cacofonia a fost intentionata)!!!!!!!!!!!!


Fosta membra 9am.ro

241 mesaje
Membru din: 5/11/2010
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 22:27

De la: 9am178165, la data 2010-12-12 22:16:04
De la: BlackFriday, la data 2010-12-12 21:21:29
De la: Silver9AM, la data 2010-12-12 19:33:20
De la: 9am178165, la data 2010-12-12 19:30:14
De la: 9am129906, la data 2010-11-02 13:43:22O alta lectie a dlui Presedinte:relatia justitie/politica

Dl.Presedinte devine cu zi ce trece un profesor de politica de care clasa politica trebuie sa tina seama sau chiar sa mai invete cate ceva.

Raportul de activitate al procurorilor a oferit un asemenea prilej iar procurorul sef,ministrul justitiei si alti vorbitori au subliniat enormele greutati a unui sistem judiciar scapat de partizanatul comunist dar care a incaput pe mana unor cripto-comunisti si a unor politicieni hotarati de a folosi justitia in scopul imbogatirii si a eludarii oricarei pedepse.

Sa desincriminezi bancruta bancara,alte delicte legate de bancile devalizate de PSD.Sa iti folosesti functia de ministru pentru a opri anchetele ministrilor sau parlamentarilor sunt actiuni,as spune criminale,in care infractorii se pare au pus stapanire pe tara si fac ceea ce doresc.

La 3 zile de la inscaunare dl.Chiuariu(PNL) doreste desfiintarea DNA,inlocuirea unui procuror care se ocupa de delicte ale ministrilor cu persoane docile.
Este prea mult si arata cat de mult au suferit acesti politicieni cand la ministerul Justitiei oficia dna Macovei.

Bietii procurori si mai ales cei din DNA au avut si mai au de luptat nu cu nedreptatile sau infractorii ci cu clasa politica care a ajuns la un grad de indolenta incat,pe fata,vor desfiintarea organelor de justitie care le incurca afacerile ilegale.

Pe de alta parte trusturile de presa,bine cunoscute,sustin oligarhii carora le si apartin,fac o propaganda desantata.Avem acum zdrahoni de presa specializati in lupta contra justitiei si a celor care o apara si care zi de zi,ora de ora ataca DNA si mai ale pe garantul justitiei in Romania Dl.Presedinte Basescu.

Este suficient sa asculti elucubratiile irationale ale lui Valerian Stan cel cu laptropul,Ciuvica,Ciutacu,Radu Tudor etc si sa realizezi ce inseamna persoane care au abandonat demult obiectivitatea jurnalistica,unii dintre ei facand adevarate psihoze anti-Basescu prin lipsa lor de logica.
Multi sustin ca unii fanatici,pretinsi ziaristi,au ajuns deja la limita alienarii,a delirului facut fata de Basescu.

Presedintele,cu o clarviziune excelenta,cere dlor.Procurori sa nu tina seama de imixtiunile politice,de interesele electorale ,bruiajul mediatic si sa aplice legea in Romania indiferent de politicienii corupti care ii ataca.

Sunteti,spune Excelenta sa,o categorie situata intre popor si Dumnezeu,deoarece de voi depinde dreptatea in aceasta tara.

Faptul ca o clasa politica depasita,corupta,rupta de popor va este potrivnica trebuie sa va onoreze si ambitioneze.

Presedintele cere Ministrului Justitiei,un tanar care promite,sa inapoieze in sistemul judiciar pe magiustratii luati in Guvern,pentru ca nu aceasta este misiunea magistratilor de a fi langa politicieni ci sa fie acolo unde se face dreptate.

Situatia in justitia romana este dezastruoasa si acest lucru i se reproseaza clasei politice depasite.
Aceasta clasa politica nu are vocatie sociala sau politica ci a devenit doar o modalitatea de imbogatire fara pedeapsa,adica o clasaparazitara.

Obraznicia acestei clase politce este fara precedent,de la legi care favorizeaza infractorii,la demiterea Dnei Macovei pana la formare de clanuri de tip mafiot prin care,fara a mai tine cont de doctrinele lor politice se unesc pentru a scapa de cel mai mare dusman al lor,dl.Presedinte Basescu.

Parlamentul tarii pare a fi ajuns o ascunzatoare de hoti,prin cautarea imunitatii parlamentare,a scutului parlamentar pentru a nu fi cercetati penal.

Dl.Nastase cere unirea intregii clase politice afara de PD-L(PC,PSD, UDMR,PRM,PNL) pentru a se uni intr-un partid unic antiprezidential,numai pentru a putea perpetua inca un ciclu electoral regimul coruptilor si a scapa de pedepse si a subjuga justitia.

Dl.presedinte le da insa lectii de politica si patriotism.

Acum va urma judecata cea mare,a poporului,a electoratului.

Rar s-a mai vazut ca aproape toti politicienii sa se uneasca intr-o asemenea internationala mafiota antipopulara numai pentru a capata dreptul de a fura si a nu mai fi pedepsiti pentru ce au furat.




Auzi idioten, mai bine carabaneste-te de aci ca pentru titlul asta provocator de topic, s-ar putea sa-ti croiasca vreunul cateva bice pe spinare, si bine ti-ar face, securistule!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UITE O " ROAMA" SADO'MASO...........


Stie ea ce stie! Asa isi bate piranda puiul ala negru de Crevedia din Galatzi. Cateodata o alearga si cu toporul. S-a invatat cu bataia deshalata si acum a inceput sa-i si placa!


Si tu esti ruda bre cu Mondialu`?????? "Ca cam asa te esprimi" ( cacofonia a fost intentionata)!!!!!!!!!!!!


Si tu ce frumos ciripesti! Ca cum in gura ta ar fi o privighetoare! Si tu esti ruda cu Costica Argint, prietenul lui Cioroianu? Si nu cumva locuiesti in Ciorogarla?


9am178165

4580 mesaje
Membru din: 14/12/2009
Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 22:32

De la: BlackFriday, la data 2010-12-12 22:27:40
De la: 9am178165, la data 2010-12-12 22:16:04
De la: BlackFriday, la data 2010-12-12 21:21:29
De la: Silver9AM, la data 2010-12-12 19:33:20
De la: 9am178165, la data 2010-12-12 19:30:14
De la: 9am129906, la data 2010-11-02 13:43:22O alta lectie a dlui Presedinte:relatia justitie/politica

Dl.Presedinte devine cu zi ce trece un profesor de politica de care clasa politica trebuie sa tina seama sau chiar sa mai invete cate ceva.

Raportul de activitate al procurorilor a oferit un asemenea prilej iar procurorul sef,ministrul justitiei si alti vorbitori au subliniat enormele greutati a unui sistem judiciar scapat de partizanatul comunist dar care a incaput pe mana unor cripto-comunisti si a unor politicieni hotarati de a folosi justitia in scopul imbogatirii si a eludarii oricarei pedepse.

Sa desincriminezi bancruta bancara,alte delicte legate de bancile devalizate de PSD.Sa iti folosesti functia de ministru pentru a opri anchetele ministrilor sau parlamentarilor sunt actiuni,as spune criminale,in care infractorii se pare au pus stapanire pe tara si fac ceea ce doresc.

La 3 zile de la inscaunare dl.Chiuariu(PNL) doreste desfiintarea DNA,inlocuirea unui procuror care se ocupa de delicte ale ministrilor cu persoane docile.
Este prea mult si arata cat de mult au suferit acesti politicieni cand la ministerul Justitiei oficia dna Macovei.

Bietii procurori si mai ales cei din DNA au avut si mai au de luptat nu cu nedreptatile sau infractorii ci cu clasa politica care a ajuns la un grad de indolenta incat,pe fata,vor desfiintarea organelor de justitie care le incurca afacerile ilegale.

Pe de alta parte trusturile de presa,bine cunoscute,sustin oligarhii carora le si apartin,fac o propaganda desantata.Avem acum zdrahoni de presa specializati in lupta contra justitiei si a celor care o apara si care zi de zi,ora de ora ataca DNA si mai ale pe garantul justitiei in Romania Dl.Presedinte Basescu.

Este suficient sa asculti elucubratiile irationale ale lui Valerian Stan cel cu laptropul,Ciuvica,Ciutacu,Radu Tudor etc si sa realizezi ce inseamna persoane care au abandonat demult obiectivitatea jurnalistica,unii dintre ei facand adevarate psihoze anti-Basescu prin lipsa lor de logica.
Multi sustin ca unii fanatici,pretinsi ziaristi,au ajuns deja la limita alienarii,a delirului facut fata de Basescu.

Presedintele,cu o clarviziune excelenta,cere dlor.Procurori sa nu tina seama de imixtiunile politice,de interesele electorale ,bruiajul mediatic si sa aplice legea in Romania indiferent de politicienii corupti care ii ataca.

Sunteti,spune Excelenta sa,o categorie situata intre popor si Dumnezeu,deoarece de voi depinde dreptatea in aceasta tara.

Faptul ca o clasa politica depasita,corupta,rupta de popor va este potrivnica trebuie sa va onoreze si ambitioneze.

Presedintele cere Ministrului Justitiei,un tanar care promite,sa inapoieze in sistemul judiciar pe magiustratii luati in Guvern,pentru ca nu aceasta este misiunea magistratilor de a fi langa politicieni ci sa fie acolo unde se face dreptate.

Situatia in justitia romana este dezastruoasa si acest lucru i se reproseaza clasei politice depasite.
Aceasta clasa politica nu are vocatie sociala sau politica ci a devenit doar o modalitatea de imbogatire fara pedeapsa,adica o clasaparazitara.

Obraznicia acestei clase politce este fara precedent,de la legi care favorizeaza infractorii,la demiterea Dnei Macovei pana la formare de clanuri de tip mafiot prin care,fara a mai tine cont de doctrinele lor politice se unesc pentru a scapa de cel mai mare dusman al lor,dl.Presedinte Basescu.

Parlamentul tarii pare a fi ajuns o ascunzatoare de hoti,prin cautarea imunitatii parlamentare,a scutului parlamentar pentru a nu fi cercetati penal.

Dl.Nastase cere unirea intregii clase politice afara de PD-L(PC,PSD, UDMR,PRM,PNL) pentru a se uni intr-un partid unic antiprezidential,numai pentru a putea perpetua inca un ciclu electoral regimul coruptilor si a scapa de pedepse si a subjuga justitia.

Dl.presedinte le da insa lectii de politica si patriotism.

Acum va urma judecata cea mare,a poporului,a electoratului.

Rar s-a mai vazut ca aproape toti politicienii sa se uneasca intr-o asemenea internationala mafiota antipopulara numai pentru a capata dreptul de a fura si a nu mai fi pedepsiti pentru ce au furat.




Auzi idioten, mai bine carabaneste-te de aci ca pentru titlul asta provocator de topic, s-ar putea sa-ti croiasca vreunul cateva bice pe spinare, si bine ti-ar face, securistule!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UITE O " ROAMA" SADO'MASO...........


Stie ea ce stie! Asa isi bate piranda puiul ala negru de Crevedia din Galatzi. Cateodata o alearga si cu toporul. S-a invatat cu bataia deshalata si acum a inceput sa-i si placa!


Si tu esti ruda bre cu Mondialu`?????? "Ca cam asa te esprimi" ( cacofonia a fost intentionata)!!!!!!!!!!!!


Si tu ce frumos ciripesti! Ca cum in gura ta ar fi o privighetoare! Si tu esti ruda cu Costica Argint, prietenul lui Cioroianu? Si nu cumva locuiesti in Ciorogarla?


NICI NU MA APROPI DE TALENTELE TALE FARAONICE, BAROANE!!!!!!!!!!


vasile_vali

2835 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: Galati

Postat pe: 12 Decembrie 2010, ora 22:48

De la: 9am129906, la data 2010-12-12 18:03:26
De la: gabigabi, la data 2010-12-12 08:18:12@906 - apropo de diferente si discrepante, nu-ti zgirie logica diferenta intre declaratiile de intentie ale lui Bas si ale guvernului si REZULTATUL CONCRET al acestei guvernari ? si, nici cind PRESEDINTELE ROMANIEI a declarat ca Statul nu raspunde de catatenii lui, ca nu-s in grija lui ? nici acum nu a incalcat CONSTITUTIA prin care se stipuleaza Dreptul la Viata, Demnitate si Munca a catatenilor tarii , uniti in formatiunea statala numita Romania ,care si-a desemnat un conducator TOCMAI ptr. a veghea la Punerea in APLICARE a acestor DREPTURI UMANE UNIVERSALE ? ce boala misterioasa v-a lichefiat creerul in asa hal incit renuntati de bunavoie la statutul de OM ?



Pomeni electorale sau un sistem de asigurari sociale modern
Campania electorala s-a incheiat si din nou apare lipsa de imaginatie sau mai degraba de interes al partidelor depasite de istorie care nu au fost capabile sa organizeze o asistenta sociala moderna,europeana.
Este limpede ca marea masa a alegatorilor nu rezoneaza la poliloghie
politica abstracta.Saracia, precaritatea calitatii vietii in orase si
sate duc discursul politic in demagogie sau pomeni
electorale.Interzicerea micilor si berii ca pomana electorala de
catre dl.Diaconescu ne arata dimensiunea politica a unei
personalitati tinuta in umbra de catre PSD sau folosita ca iepure
electoral asa cum fac acuma cu el dnii Geoana si Iliescu(cel cu
mineriadele)
Exista o confruntare puternica,mai ales intre modelul de asistenta sociala social-democrati si neoliberali mai ales pe terenul politicii sociale pe fondul
convergentei si liberalizarii treptate a discursului politic la nivel
mondial (inclusiv al partidelor de centru-stânga) .
Totusi modelul bunei stari nu este unitar si poate usor sa se
constate mai multe tipuri:liberal american,conservator german dar s-au mai
evidentiat si altele:social- democrat scandinav modelul nordic si
anglo-saxon, modelul continental, sau cel sudic,corespunzator unor
tari mai sarace.,
Modelul social-democrat cuprinde urmatoarele elemenete :
universalitatea drepturilor, egalitatea beneficiilor sociale
(indiferent de nivelul veniturilor realizate în timpul vietii
active), interventia planificatoare a statului în economie pentru
asigurarea ocuparii depline a fortei de munca, finantarea predominant
bugetara a beneficiilor sociale (pe baza unui nivel general înalt de
impozitare) si o puternica birocratie care sa deserveasca reteaua
serviciilor publice.
Modelul liberal aplicat în majoritatea tarilor europene , are o
pronuntata baza ocupationala si asigura proportionalitatea
beneficiilor sociale cu veniturile directe obtinute din munca.
Asigurarile sociale se fac din contributiile angajatilor si nu din
bugetul de stat. Fiscalitatea este rezonabila iar politicile
economice au un pronuntat caracter liberal.
Modelul liberal este caracterizat printr-o responsabilitate mai
redusa a statului în garantarea bunastarii, ponderea dominanta
revenind sectorului privat (sanatate, învatamânt, asigurari),
sectorului non-guvernamental (servicii sociale personale sau
comunitare) si evident individului însusi,urmând ca statul sa
intervina de o maniera minimala, numai în ajutorul celor efectiv
saraci, prin acordarea de asistenta sociala non-contributiva.
Astazi se vorbeste de existenta model european de politica sociala ca
politica economica a fost întotdeauna prioritara în Comunitatea
Europeana iar abordarile sociale s-au limitat la unele dispozitii
comune cu caracter general si la recomandari adresate guvernelor
statelor membre.
De fapt pentru politicianul roman,pus pe imbogatire,asemenea
considerente sunt doar o gargara si dnii Mazare,Becali, Vanghelie vor
continua prostirea electoratului cu ajutorul unei plase cu o gaina si
un litru de ulei.
Aceste lucruri ne arata ca ,exceptand PD-L,vechile partide ale tranzitiei nu si-au creat un sistem europeean al asistentei sociale,ramanand la siste,ul interbelic al pomenilor electorale,asa cum a fost el bine reprezentat in opera lui Caragiale.
Din pacate aceste partide bat la usi deschise,saracia si disperarea populatiei nici nu-si imagineaza un alt sistem de a face politica decat cel al pomenilor electorale,de la mariri de pensii la plasa cu ulei si zahar,cu grotesca situatie vazuta la TV cand batrani hamisiti se inghesuiau si erau calcati in picioare.
La acest nivel fac azi politica vechile partide ale tranzitiei.




Corcodele 4, ba cifra uluita, vezi ca pedalaii is cretin-popotonari si nu liberali, cum ai tu impresia cu capul tau plin de visiki!
Furtul parlamentarilor celorlalte partide -apropos de "ununominalul" ala croncanit de pedalai! aaa, vrei sa zici ca micky spaguta si nicolicea is "liberali"? Iar cel mai "liberal" e ala care confisca valuta, stholo_draga_stholo, nu'i asa?
Ba cifra, capul tau ala nepopulat cu altceva decat cu copy-paste din altii, nu-ti face sila? Arunca'l , ti'ar sta mai bine, zau asa!: iti poti vari umbrela mai usor pe gat cand ploua!

JOS FRAUDULOSUL DICTATOR!


PDL_DISTRUGE_TOT

8 mesaje
Membru din: 13/12/2010
Oras: Constanta

Postat pe: 13 Decembrie 2010, ora 12:25

De la: BlackFriday, la data 2010-12-12 22:27:40
De la: 9am178165, la data 2010-12-12 22:16:04
De la: BlackFriday, la data 2010-12-12 21:21:29
De la: Silver9AM, la data 2010-12-12 19:33:20
De la: 9am178165, la data 2010-12-12 19:30:14
De la: 9am129906, la data 2010-11-02 13:43:22O alta lectie a dlui Presedinte:relatia justitie/politica

Dl.Presedinte devine cu zi ce trece un profesor de politica de care clasa politica trebuie sa tina seama sau chiar sa mai invete cate ceva.

Raportul de activitate al procurorilor a oferit un asemenea prilej iar procurorul sef,ministrul justitiei si alti vorbitori au subliniat enormele greutati a unui sistem judiciar scapat de partizanatul comunist dar care a incaput pe mana unor cripto-comunisti si a unor politicieni hotarati de a folosi justitia in scopul imbogatirii si a eludarii oricarei pedepse.

Sa desincriminezi bancruta bancara,alte delicte legate de bancile devalizate de PSD.Sa iti folosesti functia de ministru pentru a opri anchetele ministrilor sau parlamentarilor sunt actiuni,as spune criminale,in care infractorii se pare au pus stapanire pe tara si fac ceea ce doresc.

La 3 zile de la inscaunare dl.Chiuariu(PNL) doreste desfiintarea DNA,inlocuirea unui procuror care se ocupa de delicte ale ministrilor cu persoane docile.
Este prea mult si arata cat de mult au suferit acesti politicieni cand la ministerul Justitiei oficia dna Macovei.

Bietii procurori si mai ales cei din DNA au avut si mai au de luptat nu cu nedreptatile sau infractorii ci cu clasa politica care a ajuns la un grad de indolenta incat,pe fata,vor desfiintarea organelor de justitie care le incurca afacerile ilegale.

Pe de alta parte trusturile de presa,bine cunoscute,sustin oligarhii carora le si apartin,fac o propaganda desantata.Avem acum zdrahoni de presa specializati in lupta contra justitiei si a celor care o apara si care zi de zi,ora de ora ataca DNA si mai ale pe garantul justitiei in Romania Dl.Presedinte Basescu.

Este suficient sa asculti elucubratiile irationale ale lui Valerian Stan cel cu laptropul,Ciuvica,Ciutacu,Radu Tudor etc si sa realizezi ce inseamna persoane care au abandonat demult obiectivitatea jurnalistica,unii dintre ei facand adevarate psihoze anti-Basescu prin lipsa lor de logica.
Multi sustin ca unii fanatici,pretinsi ziaristi,au ajuns deja la limita alienarii,a delirului facut fata de Basescu.

Presedintele,cu o clarviziune excelenta,cere dlor.Procurori sa nu tina seama de imixtiunile politice,de interesele electorale ,bruiajul mediatic si sa aplice legea in Romania indiferent de politicienii corupti care ii ataca.

Sunteti,spune Excelenta sa,o categorie situata intre popor si Dumnezeu,deoarece de voi depinde dreptatea in aceasta tara.

Faptul ca o clasa politica depasita,corupta,rupta de popor va este potrivnica trebuie sa va onoreze si ambitioneze.

Presedintele cere Ministrului Justitiei,un tanar care promite,sa inapoieze in sistemul judiciar pe magiustratii luati in Guvern,pentru ca nu aceasta este misiunea magistratilor de a fi langa politicieni ci sa fie acolo unde se face dreptate.

Situatia in justitia romana este dezastruoasa si acest lucru i se reproseaza clasei politice depasite.
Aceasta clasa politica nu are vocatie sociala sau politica ci a devenit doar o modalitatea de imbogatire fara pedeapsa,adica o clasaparazitara.

Obraznicia acestei clase politce este fara precedent,de la legi care favorizeaza infractorii,la demiterea Dnei Macovei pana la formare de clanuri de tip mafiot prin care,fara a mai tine cont de doctrinele lor politice se unesc pentru a scapa de cel mai mare dusman al lor,dl.Presedinte Basescu.

Parlamentul tarii pare a fi ajuns o ascunzatoare de hoti,prin cautarea imunitatii parlamentare,a scutului parlamentar pentru a nu fi cercetati penal.

Dl.Nastase cere unirea intregii clase politice afara de PD-L(PC,PSD, UDMR,PRM,PNL) pentru a se uni intr-un partid unic antiprezidential,numai pentru a putea perpetua inca un ciclu electoral regimul coruptilor si a scapa de pedepse si a subjuga justitia.

Dl.presedinte le da insa lectii de politica si patriotism.

Acum va urma judecata cea mare,a poporului,a electoratului.

Rar s-a mai vazut ca aproape toti politicienii sa se uneasca intr-o asemenea internationala mafiota antipopulara numai pentru a capata dreptul de a fura si a nu mai fi pedepsiti pentru ce au furat.




Auzi idioten, mai bine carabaneste-te de aci ca pentru titlul asta provocator de topic, s-ar putea sa-ti croiasca vreunul cateva bice pe spinare, si bine ti-ar face, securistule!!!!!!!!!!!!!!!!!!

UITE O " ROAMA" SADO'MASO...........


Stie ea ce stie! Asa isi bate piranda puiul ala negru de Crevedia din Galatzi. Cateodata o alearga si cu toporul. S-a invatat cu bataia deshalata si acum a inceput sa-i si placa!


Si tu esti ruda bre cu Mondialu`?????? "Ca cam asa te esprimi" ( cacofonia a fost intentionata)!!!!!!!!!!!!


Si tu ce frumos ciripesti! Ca cum in gura ta ar fi o privighetoare! Si tu esti ruda cu Costica Argint, prietenul lui Cioroianu? Si nu cumva locuiesti in Ciorogarla?

Martafoi imbibat in mucegai portocaliu


PDL

981 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Oras: Cluj

Postat pe: 13 Decembrie 2010, ora 14:07

STAFIILE TRECUTULUI DAU ULTIMUL ASALT

Cine s-ar fi gandit vreodata la o alianta intre Patriciu,Constantinescu si Iliescu au acum ocazia sa constate ca reactiunea indiferent de pe ce pozitie porneste se poate uni cand interesele sale sunt amenintate.
Ura fata de succesele politice ale lui Basescu,frica de anihilare a clasei politice expirate face minuni si cei trei au pus-o de o alianta -tip ONG-,botezata -Fundatie Academica- cu unica forta motrica- ura fata de Basescu si discreditarea lui.
O organizatie a urii,fara nimic constructiv,in care sustinerea financiara cu petrolei,adunata cu ura si perversitatea dlui Constantinescu si cu demolatorul democratiei si organizatorul Mineriadelor,dl.Iliescu.
Cred ca este cazul sa il citez pe dl.Roncea:cei care credeau ca un criminal- terorist (Iliescu) si un avorton politic (Constantinescu) se vor regasi impreuna în lada de gunoi a
istoriei, s-au inselat. Combinatia Constantinescu - invins de Securitate, - Iliescu care ne-a invins pe noi toti, este inca un pas pe aleea care duce catre un GDS revopsit. Cei doi vor fi parteneri de fundatie, o alternativa la „basescizare", cum zic ei, care va avea filiale in intreaga tara si va incerca sa recruteze „intelectuali" in frontul Ilici-Milu.
In acest ONG, care pe fata propaga ura, sunt asteptati intelectuali frustrati sau naivi care chipurile, la comanda celor trei, vor face-un front al intelectualilor-,un fel de FSN cum spune acelasi domn Roncea.De fapt este un front politic mascat,perversitatea dlui Constantinescu mascand scopul sub forma unui proect politic european.
Adesea se spune ca satana intra si in sfantul altar asa ca nu este de mirare ca Dnii.Constantinescu si Iliescu vorbesc de –revolutia binelui- si in care sunt invitati studentii si intelectualii batuti de dl.Iliecu cu ocazia mineriadelor.
Este clar ca Iliescu si Constantinescu preiau conducerea celor 322,pentru care se vor face emisiuni La Antenele lui Felix,pentru a propaga ceea ce ii uneste,ura fata de politica de reinoire a clasei politice initiata de dl.Basescu.De aceea este de la sine inteles ca nasirea,sprijinul financiar va veni de la dl.Patriciu,pe care dl.Roncea il numeste:SFORARUL ALIANTEI CONTRA NATURII.
Nu este de mirare acest fapt,averea dlui Patriciu a fost facuta sub ocrotirea celor doua regimuri(Iliescu si Constantinescu).
Se pare ca dl.Constantinescu si-a obtinut acreditarea,cum spune dl.Roncea,de ideolog al frontului antibasescu dintr-un proiect discutat in cursul acestei veri de
Geoana, Constantinescu, Sorin Rosca Stanescu si Voiculescu, impreuna cu Patriciu,actiune intitulata-Basescu in sarcofag-
Aceasta Romanie fara Basescu va fi indiscutabil o Romanie a oligarhilor,managerul fiind ales dl.Constantinescu acest zombie a politicii romanesti,scopul fiind-lichidarea lui Basescu-

Dar subliniaza dl.Roncea,faptul ca Geoana a propus chiar inchiderea lui Basescu intr-un sarcofag de plumb sau alungarea lui din Romania,ne arata ca de fapt cu PSD,la care asocierea PRM si PC apar ca logice ne dau in vileag un plan amplu,care de la un simplu ONG va lua forma unei actiuni polirice antiromanesti.
Ne aflam deci in fata unei ofensive oligarhice de mare amploare,ofensiva asupra politicii romanesti,a romanilor,prin care se urmareste perpetuarea situatiei actuale si salvarea clasei politice care a condus Romania timp de 18 ani.
Cred ca intelectualitatea romaneasca trebuie sa ia aminte si sa trateze cum se cuvine aceasta contrarevolutie fata de democratie.




Raporteaza abuz de limbaj
vasile_vali

2835 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: Galati

Postat pe: 13 Decembrie 2010, ora 21:19

De la: 9am129906, la data 2010-12-13 14:07:43STAFIILE TRECUTULUI DAU ULTIMUL ASALT

Cine s-ar fi gandit vreodata la o alianta intre Patriciu,Constantinescu si Iliescu au acum ocazia sa constate ca reactiunea indiferent de pe ce pozitie porneste se poate uni cand interesele sale sunt amenintate.
Ura fata de succesele politice ale lui Basescu,frica de anihilare a clasei politice expirate face minuni si cei trei au pus-o de o alianta -tip ONG-,botezata -Fundatie Academica- cu unica forta motrica- ura fata de Basescu si discreditarea lui.
O organizatie a urii,fara nimic constructiv,in care sustinerea financiara cu petrolei,adunata cu ura si perversitatea dlui Constantinescu si cu demolatorul democratiei si organizatorul Mineriadelor,dl.Iliescu.
Cred ca este cazul sa il citez pe dl.Roncea:cei care credeau ca un criminal- terorist (Iliescu) si un avorton politic (Constantinescu) se vor regasi impreuna în lada de gunoi a
istoriei, s-au inselat. Combinatia Constantinescu - invins de Securitate, - Iliescu care ne-a invins pe noi toti, este inca un pas pe aleea care duce catre un GDS revopsit. Cei doi vor fi parteneri de fundatie, o alternativa la „basescizare", cum zic ei, care va avea filiale in intreaga tara si va incerca sa recruteze „intelectuali" in frontul Ilici-Milu.
In acest ONG, care pe fata propaga ura, sunt asteptati intelectuali frustrati sau naivi care chipurile, la comanda celor trei, vor face-un front al intelectualilor-,un fel de FSN cum spune acelasi domn Roncea.De fapt este un front politic mascat,perversitatea dlui Constantinescu mascand scopul sub forma unui proect politic european.
Adesea se spune ca satana intra si in sfantul altar asa ca nu este de mirare ca Dnii.Constantinescu si Iliescu vorbesc de –revolutia binelui- si in care sunt invitati studentii si intelectualii batuti de dl.Iliecu cu ocazia mineriadelor.
Este clar ca Iliescu si Constantinescu preiau conducerea celor 322,pentru care se vor face emisiuni La Antenele lui Felix,pentru a propaga ceea ce ii uneste,ura fata de politica de reinoire a clasei politice initiata de dl.Basescu.De aceea este de la sine inteles ca nasirea,sprijinul financiar va veni de la dl.Patriciu,pe care dl.Roncea il numeste:SFORARUL ALIANTEI CONTRA NATURII.
Nu este de mirare acest fapt,averea dlui Patriciu a fost facuta sub ocrotirea celor doua regimuri(Iliescu si Constantinescu).
Se pare ca dl.Constantinescu si-a obtinut acreditarea,cum spune dl.Roncea,de ideolog al frontului antibasescu dintr-un proiect discutat in cursul acestei veri de
Geoana, Constantinescu, Sorin Rosca Stanescu si Voiculescu, impreuna cu Patriciu,actiune intitulata-Basescu in sarcofag-
Aceasta Romanie fara Basescu va fi indiscutabil o Romanie a oligarhilor,managerul fiind ales dl.Constantinescu acest zombie a politicii romanesti,scopul fiind-lichidarea lui Basescu-

Dar subliniaza dl.Roncea,faptul ca Geoana a propus chiar inchiderea lui Basescu intr-un sarcofag de plumb sau alungarea lui din Romania,ne arata ca de fapt cu PSD,la care asocierea PRM si PC apar ca logice ne dau in vileag un plan amplu,care de la un simplu ONG va lua forma unei actiuni polirice antiromanesti.
Ne aflam deci in fata unei ofensive oligarhice de mare amploare,ofensiva asupra politicii romanesti,a romanilor,prin care se urmareste perpetuarea situatiei actuale si salvarea clasei politice care a condus Romania timp de 18 ani.
Cred ca intelectualitatea romaneasca trebuie sa ia aminte si sa trateze cum se cuvine aceasta contrarevolutie fata de democratie.





Ba cifra proasta, i'auzi'o p'asta: cine s'ar fi gandit la o alianta intre urmatorii "dreptaci" - basecsu, micky_spaga, popoviciu, ooooopreaaa, nicoliceaaaa, gutaaaaau, solomoooon, woodra_calareaaataaaaa, ridziiii_penalaaaaa, bideanu'_vot_la_10_secunde, bivoleanu_gura_sparta, turcan_molau'_nevestei, falca_DNA, Lazaroiu_mengele, tocsina_barbu_kvb si bineinteles eba, cea mai rujata bambooista!
Ba, uita'te la fauna enumerata mai sus si ai sa vezi in spatele lor (dar si ale cerlorlalte frunze_verzi, olteni si umbraresti) multele miliarde de euroi care iau calea depozitelor sigure din paradisuri fiscale!!! Bani cu care Romania sa' imprumtat la FMI/BM/UE, dar pe care n'or sa'i plateasca nepotii lor si nici ai tai, ba corcodele4, ci ai mei si ai altora, fiv'ar rasa pe lista rosie a faunei pe cale de disparitie!!!

JOS FRAUDULOSUL DICTATOR!


Fosta membra 9am.ro

7898 mesaje
Membru din: 20/05/2009
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 13 Decembrie 2010, ora 21:50

De la: gabigabi, la data 2010-12-12 19:24:01
De la: 9am129906, la data 2010-12-12 18:03:26
De la: gabigabi, la data 2010-12-12 08:18:12@906 - apropo de diferente si discrepante, nu-ti zgirie logica diferenta intre declaratiile de intentie ale lui Bas si ale guvernului si REZULTATUL CONCRET al acestei guvernari ? si, nici cind PRESEDINTELE ROMANIEI a declarat ca Statul nu raspunde de catatenii lui, ca nu-s in grija lui ? nici acum nu a incalcat CONSTITUTIA prin care se stipuleaza Dreptul la Viata, Demnitate si Munca a catatenilor tarii , uniti in formatiunea statala numita Romania ,care si-a desemnat un conducator TOCMAI ptr. a veghea la Punerea in APLICARE a acestor DREPTURI UMANE UNIVERSALE ? ce boala misterioasa v-a lichefiat creerul in asa hal incit renuntati de bunavoie la statutul de OM ?



Pomeni electorale sau un sistem de asigurari sociale modern
Campania electorala s-a incheiat si din nou apare lipsa de imaginatie sau mai degraba de interes al partidelor depasite de istorie care nu au fost capabile sa organizeze o asistenta sociala moderna,europeana.
Este limpede ca marea masa a alegatorilor nu rezoneaza la poliloghie
politica abstracta.Saracia, precaritatea calitatii vietii in orase si
sate duc discursul politic in demagogie sau pomeni
electorale.Interzicerea micilor si berii ca pomana electorala de
catre dl.Diaconescu ne arata dimensiunea politica a unei
personalitati tinuta in umbra de catre PSD sau folosita ca iepure
electoral asa cum fac acuma cu el dnii Geoana si Iliescu(cel cu
mineriadele)
Exista o confruntare puternica,mai ales intre modelul de asistenta sociala social-democrati si neoliberali mai ales pe terenul politicii sociale pe fondul
convergentei si liberalizarii treptate a discursului politic la nivel
mondial (inclusiv al partidelor de centru-stânga) .
Totusi modelul bunei stari nu este unitar si poate usor sa se
constate mai multe tipuri:liberal american,conservator german dar s-au mai
evidentiat si altele:social- democrat scandinav modelul nordic si
anglo-saxon, modelul continental, sau cel sudic,corespunzator unor
tari mai sarace.,
Modelul social-democrat cuprinde urmatoarele elemenete :
universalitatea drepturilor, egalitatea beneficiilor sociale
(indiferent de nivelul veniturilor realizate în timpul vietii
active), interventia planificatoare a statului în economie pentru
asigurarea ocuparii depline a fortei de munca, finantarea predominant
bugetara a beneficiilor sociale (pe baza unui nivel general înalt de
impozitare) si o puternica birocratie care sa deserveasca reteaua
serviciilor publice.
Modelul liberal aplicat în majoritatea tarilor europene , are o
pronuntata baza ocupationala si asigura proportionalitatea
beneficiilor sociale cu veniturile directe obtinute din munca.
Asigurarile sociale se fac din contributiile angajatilor si nu din
bugetul de stat. Fiscalitatea este rezonabila iar politicile
economice au un pronuntat caracter liberal.
Modelul liberal este caracterizat printr-o responsabilitate mai
redusa a statului în garantarea bunastarii, ponderea dominanta
revenind sectorului privat (sanatate, învatamânt, asigurari),
sectorului non-guvernamental (servicii sociale personale sau
comunitare) si evident individului însusi,urmând ca statul sa
intervina de o maniera minimala, numai în ajutorul celor efectiv
saraci, prin acordarea de asistenta sociala non-contributiva.
Astazi se vorbeste de existenta model european de politica sociala ca
politica economica a fost întotdeauna prioritara în Comunitatea
Europeana iar abordarile sociale s-au limitat la unele dispozitii
comune cu caracter general si la recomandari adresate guvernelor
statelor membre.
De fapt pentru politicianul roman,pus pe imbogatire,asemenea
considerente sunt doar o gargara si dnii Mazare,Becali, Vanghelie vor
continua prostirea electoratului cu ajutorul unei plase cu o gaina si
un litru de ulei.
Aceste lucruri ne arata ca ,exceptand PD-L,vechile partide ale tranzitiei nu si-au creat un sistem europeean al asistentei sociale,ramanand la siste,ul interbelic al pomenilor electorale,asa cum a fost el bine reprezentat in opera lui Caragiale.
Din pacate aceste partide bat la usi deschise,saracia si disperarea populatiei nici nu-si imagineaza un alt sistem de a face politica decat cel al pomenilor electorale,de la mariri de pensii la plasa cu ulei si zahar,cu grotesca situatie vazuta la TV cand batrani hamisiti se inghesuiau si erau calcati in picioare.
La acest nivel fac azi politica vechile partide ale tranzitiei.





ca de obicei, textul e depasit si de timp si de evenimente !
- dl. Diaconescu, cel tinut ascuns ca o bijuterie de pret , "Straluceste " deja in coroana regala a basescului, facindu-se si mai mic decit era, dar incarcat cu o ura cocninda in el, ce-i iese prin toti pori !
- cu exceptia PDL.ului zici ? doamne, ce spui ? tocmai ei care au incarcat sistemul de asigurari cu 800.000 de persoane carora li s-au dat ca POMANA ELECTORALA ,in 2009 , pensia minima garantata si acum Sefu' guita ca suntem un stat de asistati ? dar cind a fost votat de ei si de tigani,i-a placut , nu-i asa ?
si, tin sa te anunt ca si in acest an, de 1 dec. ,pomana cu fasole si cirnati , a functionat , PDL.ulfiind foarte activ si darnic !
asadar, reactualizea-ti textele si mai iesi pe strada ....in Romanica, nu prin Austria sau Germania pe unde oi fi tu , postacule de serviciu !

CE SA-I FACI .......NU TOTI SE POT RIDICA LA "INALTIMEA" PAPUSII CEACKY............


… cã poþi numai sã reuºeºti, nu ai cum sã pierzi. Eºecul este imposibil; este o iluzie. Nimic nu este eºec. Nimic. Totul înainteazã in istoria umanitãþii precum se întâmplã ºi cu procesul ei evolutiv. Totul avanseazã de-a lungul cãlãtoriei tale.
Fosta membra 9am.ro

241 mesaje
Membru din: 5/11/2010
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 13 Decembrie 2010, ora 22:23

De la: vasile_vali, la data 2010-12-13 21:19:28
De la: 9am129906, la data 2010-12-13 14:07:43STAFIILE TRECUTULUI DAU ULTIMUL ASALT

Cine s-ar fi gandit vreodata la o alianta intre Patriciu,Constantinescu si Iliescu au acum ocazia sa constate ca reactiunea indiferent de pe ce pozitie porneste se poate uni cand interesele sale sunt amenintate.
Ura fata de succesele politice ale lui Basescu,frica de anihilare a clasei politice expirate face minuni si cei trei au pus-o de o alianta -tip ONG-,botezata -Fundatie Academica- cu unica forta motrica- ura fata de Basescu si discreditarea lui.
O organizatie a urii,fara nimic constructiv,in care sustinerea financiara cu petrolei,adunata cu ura si perversitatea dlui Constantinescu si cu demolatorul democratiei si organizatorul Mineriadelor,dl.Iliescu.
Cred ca este cazul sa il citez pe dl.Roncea:cei care credeau ca un criminal- terorist (Iliescu) si un avorton politic (Constantinescu) se vor regasi impreuna în lada de gunoi a
istoriei, s-au inselat. Combinatia Constantinescu - invins de Securitate, - Iliescu care ne-a invins pe noi toti, este inca un pas pe aleea care duce catre un GDS revopsit. Cei doi vor fi parteneri de fundatie, o alternativa la „basescizare", cum zic ei, care va avea filiale in intreaga tara si va incerca sa recruteze „intelectuali" in frontul Ilici-Milu.
In acest ONG, care pe fata propaga ura, sunt asteptati intelectuali frustrati sau naivi care chipurile, la comanda celor trei, vor face-un front al intelectualilor-,un fel de FSN cum spune acelasi domn Roncea.De fapt este un front politic mascat,perversitatea dlui Constantinescu mascand scopul sub forma unui proect politic european.
Adesea se spune ca satana intra si in sfantul altar asa ca nu este de mirare ca Dnii.Constantinescu si Iliescu vorbesc de –revolutia binelui- si in care sunt invitati studentii si intelectualii batuti de dl.Iliecu cu ocazia mineriadelor.
Este clar ca Iliescu si Constantinescu preiau conducerea celor 322,pentru care se vor face emisiuni La Antenele lui Felix,pentru a propaga ceea ce ii uneste,ura fata de politica de reinoire a clasei politice initiata de dl.Basescu.De aceea este de la sine inteles ca nasirea,sprijinul financiar va veni de la dl.Patriciu,pe care dl.Roncea il numeste:SFORARUL ALIANTEI CONTRA NATURII.
Nu este de mirare acest fapt,averea dlui Patriciu a fost facuta sub ocrotirea celor doua regimuri(Iliescu si Constantinescu).
Se pare ca dl.Constantinescu si-a obtinut acreditarea,cum spune dl.Roncea,de ideolog al frontului antibasescu dintr-un proiect discutat in cursul acestei veri de
Geoana, Constantinescu, Sorin Rosca Stanescu si Voiculescu, impreuna cu Patriciu,actiune intitulata-Basescu in sarcofag-
Aceasta Romanie fara Basescu va fi indiscutabil o Romanie a oligarhilor,managerul fiind ales dl.Constantinescu acest zombie a politicii romanesti,scopul fiind-lichidarea lui Basescu-

Dar subliniaza dl.Roncea,faptul ca Geoana a propus chiar inchiderea lui Basescu intr-un sarcofag de plumb sau alungarea lui din Romania,ne arata ca de fapt cu PSD,la care asocierea PRM si PC apar ca logice ne dau in vileag un plan amplu,care de la un simplu ONG va lua forma unei actiuni polirice antiromanesti.
Ne aflam deci in fata unei ofensive oligarhice de mare amploare,ofensiva asupra politicii romanesti,a romanilor,prin care se urmareste perpetuarea situatiei actuale si salvarea clasei politice care a condus Romania timp de 18 ani.
Cred ca intelectualitatea romaneasca trebuie sa ia aminte si sa trateze cum se cuvine aceasta contrarevolutie fata de democratie.





Ba cifra proasta, i'auzi'o p'asta: cine s'ar fi gandit la o alianta intre urmatorii "dreptaci" - basecsu, micky_spaga, popoviciu, ooooopreaaa, nicoliceaaaa, gutaaaaau, solomoooon, woodra_calareaaataaaaa, ridziiii_penalaaaaa, bideanu'_vot_la_10_secunde, bivoleanu_gura_sparta, turcan_molau'_nevestei, falca_DNA, Lazaroiu_mengele, tocsina_barbu_kvb si bineinteles eba, cea mai rujata bambooista!
Ba, uita'te la fauna enumerata mai sus si ai sa vezi in spatele lor (dar si ale cerlorlalte frunze_verzi, olteni si umbraresti) multele miliarde de euroi care iau calea depozitelor sigure din paradisuri fiscale!!! Bani cu care Romania sa' imprumtat la FMI/BM/UE, dar pe care n'or sa'i plateasca nepotii lor si nici ai tai, ba corcodele4, ci ai mei si ai altora, fiv'ar rasa pe lista rosie a faunei pe cale de disparitie!!!

JOS FRAUDULOSUL DICTATOR!


Ja la carutza Pardailane, ca te dabule mascatii! Hent cu mana Ciordiles!
Asa se scrie ba profesore de rromana "sa' imprumutat"? Baga-te-as cu capu'n WC, hepatitosule, tu care dai lectii de limbistica!


PDL

981 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Oras: Cluj

Postat pe: 14 Decembrie 2010, ora 09:37

Camarade nu fi trist,PSD merge-nainte prin magistrii comunisti.

Investitia facuta de Iliescu-Mineriade in justitie a dat si da roade.

Sa ne amintim cum toti actualii magistrati din forurile conducatoare si superioare ale magistraturii au fost numiti de PSD cu agrementul dlui Iliescu-Mineriade,mai mult,unii din ei avand pozitii de frunte in PSD in acel moment.

Gestul dlui Iliescu-mineriade poate nu a fost inteles la inceput sau poate ca nu se putea opune nimeni dar asa cum un varstnic isi pune la CEC bani albi pentru zile negre asa a facut si dl.Iliescu si PSD.

Naivii,doamna Macovei,chiar dl.Basescu,in dorinta unei justitii independente nu au facut decat sa aplice stampila aprobat peste numirile dlui Iliescu,si ceea ce nici nu gandea batranul edec,toata camilaraia comunista a capatat inamovibilitate si independenta creind ceea ce se credea ca va fi a 3-a putere in stat, independenta de politic.

Naivitate si inselaciune deoarece romanii demult stiu ca lupul poate sa-si schimbe parul dar nu si naravul.

In primul rand aceasta mica infrastructura comunista din justitia romana,prin santaj sau alte mijloace si-a asigurat privilegii greu de presupus intr-o societate saraca si fara rusine cer si astazi,in plina criza marirea acestor avantaje materiale,sporuri nemaiauzite la care muritorii de rand,cei care produc bunuri materiale nici nu pot spera si nici nu ar indrazni.

De aici,pana la atitudinea sfidatoare fata de Presedinte,gen dna Pivniceru nu mai era decat un singur pas al obrazniciei si indolentei unei mici paturi sociale nomenclaturist-comuniste.

Dar totul era previzibil.

De la lipsa oricaror sentinte pentru coruptii PSD,la nerezolvarea dupa 20 ani a dosarelor revolutiei sau mineriadelor,pana la comportamentul sfidator al copiilor si rudelor lor,in unele orase cum ar fi Craiova creinduse adevarate complexe infractionale in care lumea interlopa colaboreaza,prin corupere,cu organe de stat menite a face dreptate si a prinde hotii.

De la judecatoarea beata si care spunea mereu,stii cine sunt eu ba,ca iti dau una in bot,pana la Covei juniorul care in 5 ani a totalizat peste 5 dosare penale fara a fi arestat sau judecat si care acum este arestat(in curand eliberat de magistrati) pentru ca conducea o retea internationala de banditi ai cardurilor.

Sfidarea justitiabililor prin greva ilegala a magistratilor pentru salarii si mai mari,pana la insultarea Presedintelui care este seful CSM ,pana la blocarea tarii si pierderi de miliarde prin nefunctionarea justitiei fata de diversi intreprinzatori,inclusiv blocarea intrarii capitalurilor straine si infiintarea de noi intreprinderi iata patriotismul comunist al alesilor lui Iliescu-Mineriade.

Vom pune stiloul jos spunea o judecatoare cu ranguri inalte si o fosta colaboratoare a comunistilor numita tot de dl.Iliescu.

Nimeni nu s-a gandit vreo data ca magistratii vor merge pana la destructurarea statului,caci greva lor ilegala asta este in fond.

Desi au obtinut deja multe privilegii intimidand guvernul,rapacitatea acestor comunisti vrea mai mult.

Sigur ,toate aceste nu sunt atribuite magistratilor de rand sau celor cinstiti ci acelei suprastructuri creata de catre Iliescu si PSD ca plapuma pentru vremurile de azi cand ar trebui sa raspunda pentru ce au facut in mineriade sau revolutie.

Nu exista decat un singur remediu,curajul politic al dlui Presedinte.

Legislativul ar trebui,in urma ilegalitatii unei greve in justitie si a destructurarii statului in acest context,sa demita toate organele de conducere a magistratilor si sa creieze organisme noi cu magistrati nepatati si apoi sa le dea acestora inamovibilitate si independenta.

Independenta actuala ,cum sublinia Presedintele este doar o independenta fata de lege,adica permisiunea data magistratilor de a nu respecta legea(greva,lilpsa accesului la justitie a romanilor cum prevede constiutia ,atribuirea de lefuri si avantaje banesti de catre ei insasi lucru condamnat de curtea constitutionala etc etc).

Regimul comunist si criptocomunist al dlui Iliescu trebue terminat dar acest lucru nu se poate face cu camilele comiuniste din forurile de control ale justitiei unde dospesc cei pensionabili si cei care nu dau posturile la tineri devenind interimari,pentru ca ca si in mafie nimeni nou nu trebue sa patrunda in familie.

Iata dece inca un mandat pentru Dl.Basescu este imperios necesar daca dorim o reformare reala a personalului comunist si securist din justitie.

Inchipuiti-va ca vine presedinte Geoana sau Oprescu,prieteni ai lui Iliescu,care i-a si facut om,sau Crin care ar da orice cinste si liberalism insasi daca Iliescu il aduce la putina putere in guvern(nu cred ca va fi lacom la functia de prim-ministru ca Tariceanu).
Camilele comuniste si actualul sistem judiciar vor persista la infinit.

Iata cum un sistem judiciar care ar trebui sa fie apolitic ia atitudine politica,condamnand pe fata pe Basescu si sprijinind candidatii mai sus numiti.

Santajul cu neparticiparea in comisii la alegerile prezidentiale seamana chiar cu o lovitura de stat comunista a justitiei aservite si numite de Iliescu-Mineriade.

Poate ca asa vor fi recompensati cu lefuri si adaosuri si mai mari si dreptul la imunitate pentru ei si fii lor ,de tip Covei.

Raporteaza abuz de limbaj
PDL

981 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Oras: Cluj

Postat pe: 14 Decembrie 2010, ora 09:40

Care partid conservator?
Partidul care isi spune acum conservator este o cretie personala a dlui Voiculescu,fost Felix,finantat de el,condus de el,cu un numar de membri cam cat sa incapa intr-un autobuz.
Baza sa o constituie cele 3 Antene proprietate a lui Felix.
Este spre cinstea poporului roman ca desi Felix are 3 posturi TV creatia sa PC nu depaseste 1% in sondajele de opinie.
Parazitand de 2 ori PSD care s-au lasat inselat de trustul de presa Voiculescu, PC a obtinut fara merit reprezentare parlamentara.
Cel mai bine a caracterizat partidul dlui Felix,Excelenta sa Dl.Presedinte Basescu:SOLUTIA IMORALA.

Nici nu se poate mai bine.Un oligarh cu ambitii politice,un Felix,nu poate fi agreat de poporul roman.

Raporteaza abuz de limbaj
PDL

981 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Oras: Cluj

Postat pe: 14 Decembrie 2010, ora 09:42

Dl.Roncea ne da o lectie de obiectivitate si de ziaristica profesionista

Am inceput sa citesc articolul dlui Roncea cu o mare nedumerire.Iarasi va incepe cu Basescu,flota,casa din Mihaileanu sirul insultelor de tipul,Iuscenko l-a facut pres,nu are inteligenta politica etc.
Si deodata descopar un articol profesionist si obiectiv care ne dovedeste,ceea ce fiecare ar fi putut observa,ca interlocutorul dlui Basescu trateaza Romania in maniera cunoscuta a Marelui Urs de la Rasarit.Si spune autorul,doar intonarea imnului URSS a mai lipsit de la Cotroceni.

Nici o consideratie pentru Romania din partea lui Iuscenko,atitudinea sa este trasa la indigo de la marii Tzari comunisti,care atunci cand cineva le atragea atentia asupra injustitiilor facute ei recurgeau aproape stereotip,ca nu admit amestecul in problemele lor interne.

Deci pentru Iuscenko canalul Bastroe este o problema interna si poate face ce doreste el.Romania ca si in 2004 poate doar reclama la organismele europene sau atlantice dar nimic mai mult.
Degeaba li s-a atras atentia ca asemenea activitati economice vin in conflict cu tarile riverane,ca Ucraina trebuie sa-si indeplineasca obligatiile internationale si sa aleaga o alta ruta pentru "activitati economice", care sa nu puna in pericol ecosistemul Deltei,zona aflata sub protectie internationala..

Si autorul pe buna dreptate subliniaza ca Romania ar fi trebuit sa stie sa explice pana acum forurilor nord-atlantice ca prin iesirea directa a Ucrainei, stat al CSI, deci aliat militar cu Rusia, la Marea Neagra, se evita tocmai controlul firesc al comunitatii europene,la granita ei.

In loc sa se lanseze in tirade anti-Basescu(vizita ucrainiana a fost realmente un esec),dl.Roncea evidentiaza ca Romania a contrasemnat prin Constantinescu si Kucima acordul dintre Hitler si Stalin pentru instrainarea natiunii si teritoriilor romanesti de la Rasarit, inclusiv a acelei bucatele de pamant care ne-a dus, azi, la Haga: Insula Serpilor.

Dar insula serpilor nu a fost cedata de Romania niciodata URSSsi legalizarea cedarii s-a facut doar prin la Tratatul cu Ucraina din 1997.Dece nu denuntam acest tratat,se intreaba logic Dl.Roncea.

Criticile dlui Roncea sunt pertinente cand vorbeste de lipsa de profesionalism al celor care lucreaza in politica externa romaneasca.
Asa s-a ajuns ca sa nu se auda nici o declaratie oficiala care sa condamne sau barem reflecte gravele incalcari ale drepturilor omului si minoritatilor din fosta RSSU.

Iata ,ca in ZIUA,apare un ziarist profesionist si patriot,care nu se foloseste de aceasta drama a Romaniei opentru a capata capital politic,a denigra pe Presedinte.

Nimeni nu putea face mai mult acum,dupa ce actele grave ale cedarii s-au facut atat in epoca comunista dar si in 1997 si continua astazi prin neprofesionalismul celor care au in sarcina politica externa a Romaniei.

De asa articole avem nevoie.asemenea articole educa publicul si impulsioneaza simtul patriotic al romanului.

Ca a folosi drama Romano-Ucraineeana pentru a completa recent aparutul Dictionar de insulte si injuraturi ,nu denota decat ce este ziarist si ce este un antiziarist,

Raporteaza abuz de limbaj
PDL

981 mesaje
Membru din: 6/09/2009
Oras: Cluj

Postat pe: 14 Decembrie 2010, ora 09:47

DL.PLESU DESPRE PONTA,CRIN SI ALTI PSEUD0POLITICIENI CU MINTEA SENILA

www.hotnews.ro/stiri-8125352-special-andrei-plesu-despre-wikilea...=

•Crin Antronescu vorbind despre superficialitate e o fabula in sine. Daca el crede ca problema Romaniei s-a nascut din cauza comportamentului meu public inseamna ca are un somn usor. Trebuia sa se apere intr-un fel sau altul. Sau sa nu se apere. In privinta asta, Ponta a avut mai mult tact. Parerea mea este ca, daca nu ne place Traian Basescu, atunci trebuie sa ne intereseze ce alternativa exista. Daca cei care sunt in opozitie cu Traian Basescu au anvergura, forta de convingere, imaginatia politica, competenta tehnica sa vina cu o solutie. Dupa parerea mea nu o au si asta este drama alegerilor viitoare. Cand nu va mai candida, va fi bifata problema Traian Basescu, dar atunci va trebui sa vina pe scena cineva care sa faca mai bine. Cu ce se vede acum pe scena, eu nu am sentimentul ca perspectiva asta este foarte incurajatoare.
•Ideea domnului Antonescu ca eu sunt vinovat ca am fost cinci luni coleg de serviciu cu Elena Udrea e copilareasca. Pai domnul Antonescu ba se pupa cu Geoana, ba nu se mai pupa. Ba se imprieteneste cu Ponta, ba se dezprieteneste. Eu nu stiu cine este domnul Antonescu. E un baiat flexibil, maleabil. Nu am auzit de la el nimic consistent in materie de constructie politica (...) Lumea l-a apreciat si pe Vadim Tudor, si pe Becali, o sa-l aprecieze si pe Dan Diaconescu. Daca ne luam dupa procentele astea, ne retragem la munte.
•Partide temeinic reformate ar fi utile. Eu mi-am facut iluzia ca da, cand am vazut unii tineri intelectuali dispusi sa intre direct in viata de partid. Cand constat ce se intampla, imi pierd aceasta speranta. Fie ei sunt prost primiti, fie ei insisi n-au gasit strategia adecvata pentru un proiect de perspectiva. Ma gandesc la tinerii care au intrat in PDL, de pilda, Sever Voinescu, Cristi Preda, Baconschi... Toti oameni cu mari calitati de la care eu astept in continuare mari performante politice. Cu conditia sa fie auziti de cine trebuie si ei insisi sa nu se lase contaminati de un sistem foarte insidios. Sper ca ideile lor sa aiba o anumita receptie in partid. Dar e nevoie si din partea lor de un efort tactic mai nuantat.

•Mi-as dori ca un om ca Baconschi sa ajunga in prim-plan. O schimbare de melodie, de stilistica, de prestigiu intelectual nu poate decat sa fie benefica. Am insa dubii ca electoratul roman este copt pentru a asuma acest tip uman. Mi-as ingadui sa-i sugerez sa nu-si faca iluzii ca va fi primit cu imbratisari calde. Are o cursa grea e facut. Trebuie s-o faca pana la capat, dar fara iluzii. Cu un realism si un dozaj al propriilor gesturi si afirmatii care sa il duca inainte pe un drum extrem de greu.
•Nu cred ca PDL va sfarsi ca PNTCD pentru ca motivele pentru care PNTCD-ul a disparut de pe scena politica sunt de alt tip, iar in PDL exista totusi politicieni de vocatie. Ca au cazut in sondaje era fatal, dar eu totusi cred ca nu vor disparea si ca fenomene de dezechilibru vor avea loc si in PSD si in PNL. Eu nu cred ca PSD-ul se va resemna cu Ponta la varf. Nici nu inteleg cum, un partid cu experienta politica si cu oameni profilati de multa vreme pe scena publica, a acceptat solutia asta. Nu pentru ca domnul Ponta ar fi lipsit total de orice fel de calitati, dar pentru ca el e departe de a satura exigentele pozitiei pe care se afla. PSD-ul a facut mereu aceasta experienta sa duca la varf oameni, si Geoana este un exemplu, care nu erau de formatul necesar pentru un partid cu aceste ambitii.
•Domnul Ponta nu are proprietatea cuvintelor. Foloseste si cuvantul "dracu" intr-un fel in care nu coincide cu fisa postului, foloseste si cuvantul "legionar" asa ca pe o eticheta utilizata in anii '50 in Romania. Dumnealui e tanar si cu o mentalitate senila. El are un limbaj care mergea cu Che Guevara. El crede ca poti sa faci cariera politica intr-o fosta tara comunista imbracand tricoul Che Guevara. Au inceput sa oboseasca sa-l poarte chiar si vechii lui adepti din occident.
•In Romania de traditie comunista, termenul legionar este cel mai usor de utilizat ca eticheta infamanta. Legionar a devenit sinonim cu deraiant, fanatic, extremist si asa mai departe. Astea sunt mici jocuri retorice, iresponsabile. Daca e vorba de legionarism, eu spun ca pana si legionarismul, in loc sa fie stigmatizat prin aceasta folosire facila a lui, te miri cand si de ce, pana si el iese mai important decat e in realitate.
•In realitate, nu-i port pica domnului Antonescu si nu ma raportez la el ca la un adversar personal. Are un suras catre el insusi care omeneste ma intriga. Mie imi sunt suspecti oamenii care au o foarte buna parere despre ei si care sunt mereu multumiti de ei. Mi se pare ca ceva nu e in regula. Un om adevarat mai are niste cearcane, niste dubii, are melancoliile lui. El are mereu ceva triumfal...
•Daca as fi tanar nu prea m-as descurca. Eu nu am abilitatile si postura multor tineri de azi care pentru a reusi trebuie sa aiba un anumit stil de munca, o anumita mentalitate, anumite dexteritati. Nu cred ca m-as fi decis totusi sa plec, pentru ca sunt in asemenea masura legat de limba romana si de ambianta in care m-am format incat imi spun mereu ca asta e locul meu, fatalmente vorbind, si ca trebuie sa onorez aceasta provocare.



•Cu exceptia lui Ionesco si Cioran, oameni ca Antohi, Tismaneanu sau Alexandrescu sunt mai aproape de modelul omului de stiinta. Sunt niste universitari cu dexteritati precise, cu o specialitate care tine oriunde. Eu nu ma simt un om de stiinta. Ma socotesc in buna masura un scriitor. Sunt foarte legat de expresia in romaneste si nu as putea sa fac acelasi tip de traseu. Cu observatia ca si Sorin Alexandrescu si Antohie si Tismaneanu constat ca cocheteaza mereu cu Romania, daca nu chiar revin pentru a se instala in Romania. Insemana ca e aici un microb mai tare decat alte argumente.
•Pentru mine, disparitia de pe agenda publica a dezbaterii despre comunism si colaborare nu este un eveniment pozitiv. Cu atat mai mult cu cat, atunci cand totusi problema este pe agenda, apar voci noi care in loc sa dezbata subiectul, se situeaza mai degraba nostalgic. A aparut ideea ca comunismul este prea aspru judecat si ca trebuie sa revenim la un fel de blandete a interpretarii, sa vedem ce farmece, ce lucruri bune a produs el si sa nu ne concentram pe partea lui malefica. Se poate vorbi echilibrat despre comunism, dar nu pentru a-l reabilita. Trebuie sa fim dispusi la toleranta, la o anumita intelegere, dar nu sa trecem cu buretele peste ceea ce a fost asasin in functionarea acestui sistem.
•Capitalismul este un sistem care traieste din crize si reveniri din criza. Comunismul este un sistem care traieste in criza si care, pana la urma, dispare din cauza ca criza asta devine nefunctionala. Daca nu tii minte diferenta asta, poti sa bati campii oricat. As institui o saptamana pe an de viata de tip comunist in fiecare tara nostalgica sau as trimite in vacanta obligatorie in Coreea de Nord, in Cuba, sa stea putin pe acolo si sa revina cu aceleasi ganduri tandre.
•Ideea asta ca intelectualul este un fel de ghiseu si ca-i trec prin fata diverse persoane cu diverse probleme si el da raspunsuri la fiecare. Nu am timp sa inghit toata informatia necesara. Nu stiu detaliul acestei legi a educatiei. Desi am vazut dezbateri in care doamna Andronescu si domnul Funeriu isi opun unul altuia proiectele. As fi vrut sa vad emisiuni de televiziune in care lucrurile astea sa se analizeze in asa fel incat eu la finalul emisiunii sa fiu informat, fara partizanat, asupra substantei propriu-zise a acestei legi. Totul incepe de la scandal in sus. Cand oamenii vin in studio sa discute legea, ei vin deja sa se certe, nu vin sa ma lamureasca pe mine.
•Pe mine ma deranjeaza cand suntem judecati ca generatie. Am senzatia, uneori, ca sunt prea usor masificabili. Au aparut tipuri care seamana intre ele: tipul baiatului de firma, tipul baiatului de divertisment... E un risc de standardizare care este nascut in jurul axului cariera. As vrea sa-i vad loviti de gratuitate pe mai multi, dar stiu ca lumea de azi e dura si ca daca te lasi lovit de gratuitate risti sa pierzi trenul.
•Ce dictatura sa fie acum? Am vazut o emisiune cu un domn moderator, unul nou, care invitase opinii pro si contra despre comunism si tindea sa creeze opinia ca, in fond, era mai bine atunci. Nimeni nu i-a spus: "Bine. Era mai bine, dar sa stii ca matale nu existai in postura asta pe vremea aia. Nu faceai emisiuni ca asta". Nu dadea nimeni de pamant cu presedintele de dimineata pana seara, cum se intampla acuma. O dictatura in care opozitia vorbeste despre Basescu cum vorbeste e o dictatura de carton. Ne jucam cu cuvintele, cu realitatile. Nu e deajuns ca un om sa se uite urat la tine ca sa zici ca e un dictator. Cam asta se intampla. Nu le-as dori celor care folosesc atat de usor acest termen sa afle cu adevarat ce inseamna dictatura.​



gabigabi

12108 mesaje
Membru din: 1/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 14 Decembrie 2010, ora 10:29

De la: Silver9AM, la data 2010-12-13 21:50:33
De la: gabigabi, la data 2010-12-12 19:24:01
De la: 9am129906, la data 2010-12-12 18:03:26
De la: gabigabi, la data 2010-12-12 08:18:12@906 - apropo de diferente si discrepante, nu-ti zgirie logica diferenta intre declaratiile de intentie ale lui Bas si ale guvernului si REZULTATUL CONCRET al acestei guvernari ? si, nici cind PRESEDINTELE ROMANIEI a declarat ca Statul nu raspunde de catatenii lui, ca nu-s in grija lui ? nici acum nu a incalcat CONSTITUTIA prin care se stipuleaza Dreptul la Viata, Demnitate si Munca a catatenilor tarii , uniti in formatiunea statala numita Romania ,care si-a desemnat un conducator TOCMAI ptr. a veghea la Punerea in APLICARE a acestor DREPTURI UMANE UNIVERSALE ? ce boala misterioasa v-a lichefiat creerul in asa hal incit renuntati de bunavoie la statutul de OM ?



Pomeni electorale sau un sistem de asigurari sociale modern
Campania electorala s-a incheiat si din nou apare lipsa de imaginatie sau mai degraba de interes al partidelor depasite de istorie care nu au fost capabile sa organizeze o asistenta sociala moderna,europeana.
Este limpede ca marea masa a alegatorilor nu rezoneaza la poliloghie
politica abstracta.Saracia, precaritatea calitatii vietii in orase si
sate duc discursul politic in demagogie sau pomeni
electorale.Interzicerea micilor si berii ca pomana electorala de
catre dl.Diaconescu ne arata dimensiunea politica a unei
personalitati tinuta in umbra de catre PSD sau folosita ca iepure
electoral asa cum fac acuma cu el dnii Geoana si Iliescu(cel cu
mineriadele)
Exista o confruntare puternica,mai ales intre modelul de asistenta sociala social-democrati si neoliberali mai ales pe terenul politicii sociale pe fondul
convergentei si liberalizarii treptate a discursului politic la nivel
mondial (inclusiv al partidelor de centru-stânga) .
Totusi modelul bunei stari nu este unitar si poate usor sa se
constate mai multe tipuri:liberal american,conservator german dar s-au mai
evidentiat si altele:social- democrat scandinav modelul nordic si
anglo-saxon, modelul continental, sau cel sudic,corespunzator unor
tari mai sarace.,
Modelul social-democrat cuprinde urmatoarele elemenete :
universalitatea drepturilor, egalitatea beneficiilor sociale
(indiferent de nivelul veniturilor realizate în timpul vietii
active), interventia planificatoare a statului în economie pentru
asigurarea ocuparii depline a fortei de munca, finantarea predominant
bugetara a beneficiilor sociale (pe baza unui nivel general înalt de
impozitare) si o puternica birocratie care sa deserveasca reteaua
serviciilor publice.
Modelul liberal aplicat în majoritatea tarilor europene , are o
pronuntata baza ocupationala si asigura proportionalitatea
beneficiilor sociale cu veniturile directe obtinute din munca.
Asigurarile sociale se fac din contributiile angajatilor si nu din
bugetul de stat. Fiscalitatea este rezonabila iar politicile
economice au un pronuntat caracter liberal.
Modelul liberal este caracterizat printr-o responsabilitate mai
redusa a statului în garantarea bunastarii, ponderea dominanta
revenind sectorului privat (sanatate, învatamânt, asigurari),
sectorului non-guvernamental (servicii sociale personale sau
comunitare) si evident individului însusi,urmând ca statul sa
intervina de o maniera minimala, numai în ajutorul celor efectiv
saraci, prin acordarea de asistenta sociala non-contributiva.
Astazi se vorbeste de existenta model european de politica sociala ca
politica economica a fost întotdeauna prioritara în Comunitatea
Europeana iar abordarile sociale s-au limitat la unele dispozitii
comune cu caracter general si la recomandari adresate guvernelor
statelor membre.
De fapt pentru politicianul roman,pus pe imbogatire,asemenea
considerente sunt doar o gargara si dnii Mazare,Becali, Vanghelie vor
continua prostirea electoratului cu ajutorul unei plase cu o gaina si
un litru de ulei.
Aceste lucruri ne arata ca ,exceptand PD-L,vechile partide ale tranzitiei nu si-au creat un sistem europeean al asistentei sociale,ramanand la siste,ul interbelic al pomenilor electorale,asa cum a fost el bine reprezentat in opera lui Caragiale.
Din pacate aceste partide bat la usi deschise,saracia si disperarea populatiei nici nu-si imagineaza un alt sistem de a face politica decat cel al pomenilor electorale,de la mariri de pensii la plasa cu ulei si zahar,cu grotesca situatie vazuta la TV cand batrani hamisiti se inghesuiau si erau calcati in picioare.
La acest nivel fac azi politica vechile partide ale tranzitiei.





ca de obicei, textul e depasit si de timp si de evenimente !
- dl. Diaconescu, cel tinut ascuns ca o bijuterie de pret , "Straluceste " deja in coroana regala a basescului, facindu-se si mai mic decit era, dar incarcat cu o ura cocninda in el, ce-i iese prin toti pori !
- cu exceptia PDL.ului zici ? doamne, ce spui ? tocmai ei care au incarcat sistemul de asigurari cu 800.000 de persoane carora li s-au dat ca POMANA ELECTORALA ,in 2009 , pensia minima garantata si acum Sefu' guita ca suntem un stat de asistati ? dar cind a fost votat de ei si de tigani,i-a placut , nu-i asa ?
si, tin sa te anunt ca si in acest an, de 1 dec. ,pomana cu fasole si cirnati , a functionat , PDL.ulfiind foarte activ si darnic !
asadar, reactualizea-ti textele si mai iesi pe strada ....in Romanica, nu prin Austria sau Germania pe unde oi fi tu , postacule de serviciu !

CE SA-I FACI .......NU TOTI SE POT RIDICA LA "INALTIMEA" PAPUSII CEACKY............


si crezi tu, dragul meu prieten , ca daca ironizati si trimiteti in derizoriu orice tema de discutie, Intrebarile alea pe care le-am pus si problemele ridicate, SE ANULEAZA doar ptr. ca voi, ca strutul, bagati capul nu stiu unde ?


Pagini: << 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului PRESEDINTELE BASESCU:DRUMUL CU SPINI AL UNUI MARE REFORMATOR
Mergi la: