back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Presedintele basescu:drumul cu spini al unui mare reformator

Pagini: << 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 >> Sari la pagina:

Pace_Voua

311 mesaje
Oras: Fagaras

Postat pe: 30 Aprilie 2011, ora 15:25

Dl Crin Antonescu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Dl Voiculescu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca dl Antonescu a semnat �Declaratia� dar refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi incalca propria semnatura.

PD-L-ISTI SUNTETI MULTI SI AVETI DREPTATE!

REFORMATI ROMANIA SI CLASA POLITICA ROMANEASCA!

gabigabi

12108 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 30 Aprilie 2011, ora 15:42

De la: 9am246017, la data 2011-04-30 15:25:01Dl Crin Antonescu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Dl Voiculescu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca dl Antonescu a semnat �Declaratia� dar refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi incalca propria semnatura.

auzi " grasule" deja iti "scuipi "si tu diagnosticul : esti obsesiv ,domne ! dar vreau sa te-ntreb si eu ,asaaa, ca nepriceputeanu'n politica : meiiii, cind tov. Basescu s-a dus cu caciula-n miini la Voiculescu, in 2004 , la cine s-a dus de s-a caciulit ? la oligah, la mogul, la sefu de partid sau la FOSTUL LUI COLEG de partid PCR si lucrator , ca si el, la Servicii ? a fost o cerere colegiala de ajutor, nu-i asa ? hai, recunoaste !

Raporteaza abuz de limbaj
Te_Vad_Te_Vad

261 mesaje
Oras: Braila

Postat pe: 30 Aprilie 2011, ora 16:36

De la: gabigabi, la data 2011-04-30 15:42:42
De la: 9am246017, la data 2011-04-30 15:25:01Dl Crin Antonescu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Dl Voiculescu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca dl Antonescu a semnat �Declaratia� dar refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi incalca propria semnatura.

auzi " grasule" deja iti "scuipi "si tu diagnosticul : esti obsesiv ,domne ! dar vreau sa te-ntreb si eu ,asaaa, ca nepriceputeanu'n politica : meiiii, cind tov. Basescu s-a dus cu caciula-n miini la Voiculescu, in 2004 , la cine s-a dus de s-a caciulit ? la oligah, la mogul, la sefu de partid sau la FOSTUL LUI COLEG de partid PCR si lucrator , ca si el, la Servicii ? a fost o cerere colegiala de ajutor, nu-i asa ? hai, recunoaste !

Gabita,fata desteapta,

Pai de unde stii tu ceea ce afirmi aici?

Este din capul tau,adica din ceea ce cunosti tu sau de la Antena 3?

Spun asta deoarece A3 si cei care sunt in solda ei(ma refer la Crin sau Ponta) lanseaza o minciuna solemna de tipul cele spuse de tine si apoi cheama pe Ciouvica si ceilalti si o desbat ca si cum ar fi adevarata afirmatia,se indigneaza,cheama poporul sa se revolte,sa le scrie lor.

Din pacate ratingul pentru RTV si A# scade ca si credibilitatea mogulilor.

In colo ce sa-ti spun.
Eu sunt bine sanatos si o duc bine cu scoala,ceea ce iti doresc si tie.

Sarut mana.

Nu fi naiva caci o vara de a mea a fost naiva si nu stia dece a ramas gravida,ea stiind ca a mancat doar fasole.

Te_Vad_Te_Vad

261 mesaje
Oras: Braila

Postat pe: 30 Aprilie 2011, ora 16:38

Dl Crin Antonescu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Dl Voiculescu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca dl Antonescu a semnat �Declaratia� dar refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi incalca propria semnatura.

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 30 Aprilie 2011, ora 17:00

De la: 9am246048, la data 2011-04-30 16:36:32

Gabita,fata desteapta,

Spun asta deoarece A3 si cei care sunt in solda ei(ma refer la Crin sau Ponta) lanseaza o minciuna solemna de tipul cele spuse de tine si apoi cheama pe Ciouvica si ceilalti si o desbat ca si cum ar fi adevarata afirmatia,se indigneaza,cheama poporul sa se revolte,sa le scrie lor.

In colo ce sa-ti spun.

Sarut mana.

Nu fi naiva caci o vara de a mea a fost naiva si nu stia dece a ramas gravida,ea stiind ca a mancat doar fasole.

drace mic si sugubat , oare ai fost SURD cind tov. a recunoscut el, cu gurita lui ca. DA ! a fost cu caciula-n miini la Grivco, in 2004, rugindu-l pe Voiculescu sa-l ajute in ceea ce urma sa devina, dupa ce s-a vazut cu sacii-n caruta" solutia imorala " !? si atunci, nu-i normal sa te-ntrebi : pe atunci NU stia tov. Basescu cu cine are de'aface ? si Daca NU L-A DERANJAT pe EL, de ce , mai drace ,sa-i deranjeze pe ceilalti ?in fond PD e tulpinita neocomunista a FSN si a facut aliante cu PUR, cu PSD....toata lumea cu toata lumea a facut aliante, numai voi va faceti c-ati uitat si va indignati retoric de aliantele celorlalti ! FARISEI , MINCINOSI si IPOCRITI asta sunteti voi si asta-i linia ce-ati impus-o in politica si, intr-adevar : clasa politica trebuie sa se primeneasca, incepind cu VOI - PD.ul si tov. Basescu !, ultimul bastion al "omului nou " ceausist !

Steaua_Dreptatii

370 mesaje

Postat pe: 30 Aprilie 2011, ora 20:35

vasile_vali

2835 mesaje
Oras: Galati

Postat pe: 30 Aprilie 2011, ora 22:07

De la: 9am246048, la data 2011-04-30 16:36:32

Gabita,fata desteapta,

In colo ce sa-ti spun.

Sarut mana.

Ba fasolarule, cum de va gaseste basecsu atat de nemernici, ai? Ba flatulatule, pe TOATE tv a recunoscut popeye ca a fost la grivco, inclusiv la duelul din turul II al alegerilor din 2009! Aaaa, bonus vizitele la vantu, dar nu la SOV, ci la altul= un mogul bun, cik era vantu sorin ovidiu...Cum le sugeti voi, ba mielule oranj, mai rar! Nu degeaba a ramas vara'ta gravida, deh, ii semeni, ai fi si tu gravid?

PEDELACHEI, SUNTETI MUTI SI AVETI [DOAR] TUPEU!

Gandirea_Politica

259 mesaje

Postat pe: 30 Aprilie 2011, ora 22:21

Glume

Cate persoane lucreaza in biroul acesta?
- Cu sef cu tot, cinci.
- Deci, fara sef, patru?
- A, nuuuu... fara sef nu lucreaza nimeni!

Omul nu e facut sa munceasca!
Dovada: faptul ca oboseste.

Daca cineva rade - razi impreuna cu el!
Daca cineva canta - canta impreuna cu el!
Daca cineva lucreaza - lasa-l sa lucreze

Daca tatal tau nu este milionar, nu ai nici o vina.
Dar daca nici socrul tau nu este milionar, atunci nu ai nici o scuza!
In vin e puterea.
In bere e sanatatea.
In coniac e distinctia.
.... iar in apa sunt microbii!

Cand o femeie nu vorbeste, sa n-o intrerupi pentru nimic in lume!

Dragostea e oarba, dar casatoria ii reda vederea.

Daca vrei ca sotia sa te asculte cind vorbesti, vorbeste cu alta
- Daca vrei sa-ti spun da-te la o parte, ca nu vad nimic !

Dupa un accident rutier, victima, un barbat, se trezeste puternic ametit si intreaba buimac:
- Unde sunt? Doar n-am ajuns in Rai?
- Nu, dragul meu, doar sunt aici langa tine, ii raspunde linistita nevasta-sa...

Politia rutiera, la locul accidentului, explica intr-un interviu TV despre importanta purtarii centurii de siguranta:
- Uitati-va la acest om care nu a purtat centura: capul rupt, intestinele pe parbriz, ochii in pom, fara maini. In schimb, uitati-va si la cel care a purtat centura: parca-i viu!

Un calator ajunge la hanul "Gheorghe si Balaurul". Bate la usa, aceasta se intredeschide si o figura feminina intreaba:
- Ce vrei?
- As dori sa innoptez la han si daca ati avea si o farfurie cu mancare...
- N-avem! Si i se tranteste usa in nas.
Omul bate din nou la usa, si cand se intredeschide aceeasi figura feminina intreaba:
- Si-acum ce mai vrei?
- N-as putea sa vorbesc si cu Gheorghe...?

Pe o strada, o tiganca batrana vindea seminte cu 5.000
de lei cornetul. Un tanar care trecea in fiecare zi pe acolo ii lasa cei 5.000 de lei, dar nu-si lua niciodata cornetul.
Intr-o dimineata, tiganca il opreste, incercand sa-i spuna ceva, dar tanarul merge grabit mai departe, zicand din mers:
- Vrei sa ma intrebi de ce nu iau niciodata semintele?
- Nuu, nuu... vreau sa-ti spun ca s-au scumpit la 10.000 de lei!

Basescu il cheama urgent la Cotroceni pe ministrul finantelor pentru indicatii pretioase.
- Sa-mi scoti de unde stii 2 miliarde de euro pentru modernizarea penitenciarelor si asigurarea celor mai bune conditii de trai puscariasilor.

- De unde, Sefu'? Daca am avea banii astia i-am da la invatamant.
- Ba, tu crezi ca dupa ce-mi termin mandatul eu ma duc la scoala?!

Un barbat suna la pompieri si zice speriat:
-Domnule soacra mea vrea sa se arunce de la etaj!!
-Si care e problema?
-Nu se deschide fereastra!!!

Dupa o aventura de doua luni, o tanara il intreaba plina de emotie pe iubitul ei:
- Cand o sa ma prezinti rudelor tale?
- Draga mea, deocamdata e imposibil. Copiii sunt la tara , iar nevasta-mea e plecata intr-o delegatie!

Un ardelean care tusea ca naiba se duce la medic. Doctorul il consulta si il intreaba cu o voce grava:
- Fumati? Dupa cateva momente de ezitare, ardeleanul raspunde:
- Mai bine as bea ceva.

-Sunt foarte ingrijorata:niciodata sotul meu nu a intirziat atita! Cred ca si-a gasit alta femeie?
- Vai tu, de ce te gindesti la ce-i mai rau !.Poate l-o calcat vreo masina.

Suna unul la macelarie:
-Aveti picioare de porc?
-Da!
-Si cap de curcan?
-Da!
-Urat trebuie sa mai aratati...

-De ce dau manelistii din fund si rockerii din cap?
-Fiecare scutura ce are...
Un om intra in dormitor cu o capra in brate. Sotia, intinsa in pat, citea o carte. Omul spune: - Uite draga, asta este vaca cu care fac sex cand tu ai migrene. Sotia raspunde: - Daca n-ai fi fost asa de prost, ai fi realizat si tu ca este o capra. La care omul: - Daca n-ai fi fost asa de proasta, ai fi inteles ca vorbeam cu capra...

Tanar aratos situatie materiala exceptionala, post
de mare raspundere, relatii bune, doua masini, casa
vila in Caraibe. Nu caut nimic, doar ma laud.

Tanara draguta blonda sexy, fara obligatii, 90-60-90,
picioare, 1.70 m , plina de viata, patimasa, exotica,
misterioasa, amatoare de senzatii tari, vand camion.

O baba tremurand de moarte din toate incheieturile o intreaba pe vanzatoarea la Sex-Shop:
- Aveti Vibrator Turbo XXL Super Strong cu baterii alcaline?
- Da!
- Si cum se opreste?

Sotul tocmai termina de citit "Barbatul casei", o carte care ii invata pe barbati cum sa se impuna in relatia cu sotia. Vine direct la nevasta-sa si proptindu-se in fata ei, zice:
- De acum inainte sa-ti intre in cap ca eu sunt barbatul in casa asta si cuvintul meu e lege!!! Ai inteles??? Asa. Acum vreau sa-mi prepari cina, sa ma servesti, dupa care vreau ceva la desert. Dupa ce mananc, te duci sa-mi pregatesti baia, ca sa ma relaxez. Si dupa baie, ghici cine ma imbraca si imi face freza!!??
Nevasta zice:
- Cei de la pompe funebre....

Gheorghe il intalneste pe Ion si ii spune

- Stii ca ti-a murit soacra?
- !!!
- Ioane, stii ca ti-a murit soacra?
- !!!
- Ioane, nu ai auzit, ti-a murit soacra!
- Nu ma face sa rad ca am buzele crapate

La o judecata:
- Sotul : "Intru in casa si-mi vad femeia in pielea goala pe pat, geamul deschis, ma uit pe geam si vad pe unu in chiloti alergand , iau noptiera si o arunc dupa el"
- Sotia : "Era cald. M-am dezbracat, am deschis geamul, vad cum intra dobitocul asta si fara sa zica ceva arunca cu noptiera prin geam"
- Victima : "Eu sunt sportiv. Alerg in fiecare zi pe acel traseu. Intorc capul si vad cum zboara o noptiera spre mine..."
- Martorul : "Eu ce treaba am? Stateam si eu linistit in noptiera...."

Un sofer de tir intra intr-un bordel de pe traseu, pune 500 de dolari pe masa patroanei si spune:
- Ai aici 500 de parai, da-mi cea mai grasa si nasoala femeie pe care o ai si trimite-mi in camera si o portie din cea mai arsa, lipita si fara gust mincare de la bucatarie. Patroana :
- Iubi... dar de banii astia iti dau cea mai misto femeie de pe aici, plus ca te hranesc 3 zile cu cele mai fine mincaruri. Soferul:
- Honey, n-am chef de sex, mi-e dor de casa.

O blonda ii povesteste unei prietene:
- Am sa-ti relatez un fapt cu totul si cu totul ciudat, draga, daca stii sa pastrezi un secret. De o saptamina, simbata trecuta mai precis, suna cineva la mine la usa. Deschid si, in fata usii, un barbat tinar, inalt si frumos ma intreaba: "Sotul dumneavoastra este cumva acasa?" "Nu," spun. La care ma ridica in brate, ma duce in dormitor, ma pune pe pat si... sanatos. Luni a aparut din nou. S-a intimplat acelasi lucru. Si marti, si miercuri. Mor de curiozitate, oare ce doreste acest barbat de la sotul meu?
Bula se duce la doctor si plange
- Doctore, sunt homosexual.
- Vai de mine... Si eu nici macar nu m-am pieptanat!

Femeile sunt ca medaliile olimpice: trebuie sa lupti pentru ele, apoi iti atirna de git o viata intreaga.

Celibatarul este atras de toate femeile, pe cand barbatul casatorit este atras de toate cu exceptia uneia.

Soacra vine acasa si spune:
- Astazi am fost la coafor.
Ginerele, subtil:
- Si era inchis?

Vine un student in caminul de fete. Paznicul intreaba:
- La cine mergeti?
Studentul:
- La cine ma sfatuiti?

O doamna, aflata la volan, vede in fata ei doi barbati catarandu-se pe un stalp de telegraf. Trecand pe langa ei, le striga:
-Hei, nu va speriati, am carnet de 10 ani de zile!

Un betiv, noaptea, s-a ratacit intr-un cimitir... merge el ce merge
balabanindu-se si... zduf! cade gramada intr-un mormant proaspat sapat. Se trezeste din buimaceala si incepe sa strige:
- Ajutooor! Ajutooooor!
Nimic, nimeni prin preajma... Mai sta ce mai sta si incepe iar:
- Ajutoooooooor!
Dupa cateva ore, normal, i s-a facut frig tipului..
- Ajutoooooooooooooooor! Mi-e frig!!!
Dupa nici un minut, apare groparu' cu o lopata in mana si incepe sa toarne pamant peste el:
- Pai daca te-ai dezvelit...

I :Ce ar fi lumea fara barbati?
R: Plina de femei libere, fericite si... grase

Gandirea_Politica

259 mesaje

Postat pe: 30 Aprilie 2011, ora 22:23

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 07:30

ehhhh, pina si Pamintul se Cutremura de scirba voastra, ticalosilor !

Dede_for_ever

271 mesaje
Oras: Cernavoda

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 07:38

De la: gabigabi, la data 2011-05-01 07:30:36 ehhhh, pina si Pamintul se Cutremura de scirba voastra, ticalosilor !

Sigur va referiti la vasile si vania

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 07:47

De la: Dede_for_ever, la data 2011-05-01 07:38:37
De la: gabigabi, la data 2011-05-01 07:30:36 ehhhh, pina si Pamintul se Cutremura de scirba voastra, ticalosilor !

ihiiiim ! Reformati-o mai, dar incepeti cu cel ce-i in " CAPUL STATULUI " ca de acolo PUTE !

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 08:32

De la: 9am245531, la data 2011-04-30 20:35:18Dl Crin Antonescu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Dl Voiculescu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca dl Antonescu a semnat �Declaratia� dar refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi incalca propria semnatura.

ah, cind ma uit la Stema ta, mi-aduc aminte de 1 Mai muncitoresc la la la la la la la si te felicit ptr. ca ai ales-o ca avatar la la la la la la

vasile_vali

2835 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 08:53

De la: Dede_for_ever, la data 2011-05-01 07:38:37

Ba scursura patrupeda, ba apexule, lasa vrajeala si treci la locul de munca=blow-job, ca iar ai ramas fara "combustibil" repetandu'te intr'una si risti sa ramai ca proasta, in drum!!!! Vezi ca zilele astea umbla trompeta bok prin tara si la adunaturile oranj'atilor ai putea sa'ti depasesti norma de pupat_dosuri!

PEDELACHEI, SUNTETI MUTI SI AVETI DOAR TUPEU!

PDL

981 mesaje
Oras: Cluj

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 10:53

Daca ignoranta ar ucide PNL ar avea putini sustinatori

Am trait sa aud si politica absurdului.daca exista un teatru sau o poezie a absurdului exista si o politica a absurdului. Adica dece nu are PD o ideologie,o doctrina:pentru ca nu convine unor pretinsi politicieni.Faptul ca PD a avut curajul sa treaca la o doctrina a "realitatii sociale" din Romania mi se pare unic in politica romaneasca. Social democratia care in ultima instanta vinnbe de la marxism8vezi unternationala III-a) era prea stramta pentru un partid care privea politica romaneasca intr-o perspectiva de viitor.acuma sa spuneti ca ideologia populara nu este o doctrina mi se pare chiar op injurie,cand aceasta doctrina conduce practic politica uniunii europene. PD cu curaj a avut curajul sa se schimba sa se adapteze realitatii.O fac alte partide)Poate exemplul de 2-3 luni a PRM este edificator cand s-a speriat de propriul lor curaj. Analiza politica trebuie facuta de oameni lucizti,pentru ca in ultima instanta doar istoria va valida daca este bine sau nu. PNL este un partid valoros,el este acela care a modernizat tara in sec.19 si apoi in 20.Noi datoram mult acestui partid.El are o ideologie respectabila dar orice doctrina trebuie adaptata momentului real.Si PNL nu o face.El devine un partid tot mai mult de lider:campeanu,Stoica,acum taricveanu.In afara lui Stolojan PNL nu are pe nimeni capabil de a inova ideologia partidului.Sa nu uitam ca Dramaturgul Caragiale cand vorbea de catavencu,Farfuride,Branzovenescu se referea la defectele liberalismului din timpul sau. Nu vreau sa insinuez ca acuma aceasta este situatia in PNL dar am atras atentia ca o involutie doctrinara se remarca odata cu noua conducere a PNL care a extras din valoroasa doctrina liberala ce le-a convenit:individualismul,viziunea cinica asupra celor saraci,protectia bogatilor chiar daca este facuta pentru o pretinsa desvoltare economica. Actualii lideri politici PNL au fost luati prin surprindere cand basescu le-a oferit pe tava puterea.Unii ca cinteza s-au pierdut cu firea si cu defectele personale,altii au fost luati de pe la ziare si facuti ministri de finante iar oameni ca Stolojan,Stoica au fost inlocuiti de Tariceanu,persoana onorabila dar ca inginer si om de afaceri lipsit de detasarea unei persoane care sa modifice la realitate doctrina partidului. Sigur ca o fuziune nu este posibila decat daca orbesc PD si chiar vanitosii liberali nu ar permite-o- Nu este nici o suparare.Exista colaborarea postelectorala. Dar imi este frica,o spun cu sinceritate,ca actualul cinism liberal,divortul de populatia majoritara va duce la dezastrul dreptei rmanesti. Si ar fi pacat. Acuma incepeti frati PNL-isti cu insultele si argourile golanesti. GATA

PDL

981 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 10:55

Pentru Socialism !
Partidul Comuni�tilor (Nepeceri�ti) nu are "loca�ie"; el este localizat, situat, cu sediul �n ora�ul Curtea de Arge�, Bd. Basarabilor nr. 5,, jude�ul Arge�, Rom�nia
"Pentru Socialism !" este un ziar electronic al Partidului Comuni�tilor (Nepeceri�ti), pe care �l scrie, pentru �nceput, prof. Gheorghe Ungureanu, Pre�edintele Partidului. Partidul a fost �nfiin�at la 23 martie 1996 �i a fost �nscris la Tribunalul Bucure�ti �n aprilie 1996, dar "justi�ia" contrarevolu�ionar� nu a acceptat �nregistrarea. Dup� un proces lung, la 3 februarie 2005, Curtea European� a Drepturilor Omului a constatat c� Statul Rom�n a violat drepturi fundamentale, prev�zute �n Constitu�ie �i �n Conven�ia European�, dispun�nd revizuirea hot�r�rilor violatoare �i �nregistrarea Partidului. Nici p�n� ast�zi, "justi�ia" contrarevolu�ionar� nu s-a conformat, motiv pentru care ne-am adresat organismelor europene (Comitetul de Mini�tri, Parlamentul European) �i interna�ionale (Organiza�ia Na�iuniulor Unite).
Vizualiza�i profilul meu complet

19 mai 2008
P.S.D. - partid de St�nga ?
Deseori am avut ocazia s� vorbesc �i s� scriu despre situarea "partidelor" post-decembriste �ntr-un anume loc, specific, pe e�ichierul politic rom�nesc �i pan-european sau mondial. Explica�ii ideologice, doctrinare pentru �ntemeierea r�spunsurilor date nedumeririlor �i �ntreb�rilor puse, g�sesc cititorii �n cartea noastr� "Contrarevolu�ia antisocialist�, antipopular� �i antina�ional�" vol. I (Editura "Me�terul Manole", Curtea de Arge�, 2000), carte care va fi postat� �i �n acest Jurnal (�n forma preg�tit� pentru edi�ia a II- a).
Mai �nt�i, de ce trebuie s� punem termenul partid �n ghilimele, dac� ne referim la via�a politic� post-decembrist� din Rom�nia, singurul stat din lume �n care nu exist� partide, ci doar g�ti identice, cu nume diferite, ini�iate, organizate �i conduse, exclusiv, de c�tre ciocoii peceri�ti.
Spre a fi �i a se numi corect partid, o grupare de oameni trebuie s� se constituie �i s� se declare ca reprezentant politic al unei clase ori categorii sociale, c�reia s�-i reprezinte, s�-i exprime �i s�-i apere interesele de clas� proprii, la care s� se adauge interesele na�ionale �i statale (care, acestea, pot fi apropiate sau pot coincide cu ale altor partide). Cei care nu se organizeaz� astfel �i nu-�i definesc partidul �n raport de aceste elemente strict obligatorii, nu formeaz� partid; de aceea, �n Rom�nia post-decembrist� nu exist� partide �i nici nu pot exista �n viziunea ciocoilor peceri�ti, to�i fiind politicieni de dreapta, care construiesc Capitalismul �i Imperialismul, c�ci ei au uitat ceea ce nu-i este permis nici elevului coda� de la gimnaziu: c� exist� clase sociale, care se men�in �nc� mult� vreme �i �n prima faz� a societ��ii democrate - Socialismul, iar politica este un motor social pus �n mi�care de rela�ia dintre clasele sociale.
�ntre cele peste 1.000 de g�ti postdecembriste, poreclite partide, PSD, cu multele lui denumiri menite s� deruteze, este prima ga�c� pecerist�, format� din cei mai de seam� conduc�tori ai PCR, tr�d�tori ai Socialismului, preg�ti�i, inclusiv din afar�, s� distrug� nu numai Socialismul, ci �i economia, cultura, s�n�tatea, �nv���m�ntul, istoria, bog��iile ��rii, Na�iunea �i Statul, fiind foarte clar -chiar din 22 decembrie 1989- c� forma�iunea, fof�rlicit� la �nceput sub firma Puterii (contra)revolu�ionare, Frontul Salv�rii Na�ionale, este �i se va ad�nci ca cea mai retrograd� �i reac�ionar� ga�c�, situat� �n extrema dreapt� a viitorului e�ichier, ceea ce s-a dovedit cu o constan�� demn� de cauze �nalte.
A�adar, FSN -Formula Stingerii Neamului- nu este �i nu poate fi un "partid" de St�nga, ci numai de Dreapta �i chiar �n extrema Dreptei, av�nd mai multe elemente de dreapta chiar dec�t multele forma�iuni care s-au declarat adepte ale legionarismului �i fascismului, ca s� nu mai vorbim de gunoaiele tradi�ionale ale Istoriei ! Spre a v� convinge repede, uita�i-v� la gra�ii care v� cer�esc voturile; abia �i mai suport� afi�ierele.
Deduce�i u�or de ce tovar�ul Iliescu a spus despre pre�edintele Geoan� c� este cum-a-zis, v�z�nd, �n aceste zile, cu c�t� dezinvoltur� acesta declar� (�n public !) c� PSD este "de st�nga" �i c� vrea, prin urmare, s� mai fie "cel mai mare " partid �nc� dou�zeci de ani; ar face, de la �nceputul guvern�rii sale, chiar ... 85 de ani ! De�tept b�iat, tovar�e Iliescu !
Muncitori �i ��rani, oameni ai muncii, PSD este primcipalul du�man al maselor populare, lua�i aminte ! (�i mai are ni�te avortoni, situa�i �i mai la dreapta, prin oportunismul specific tuturor peceri�tilor, dar, deocamdat�, necunoscu�i !). Nimeni s� nu pun� votul pe tonajele pe care vi le-a pozat �n afi�iere ! Sta�i cumin�i acas� �i organiza�i-v� propriul partid, c�ci multe g�ti �i zic "partide", dar, vede�i singuri, lipse�te Partidul ! Acesta v� a�teapt�, dar trebuie s� v� reaminti�i uneltele primare esen�iale, nu numai simbolice: Secera �i Ciocanul !
Jos burghezo-mo�ierimea �i Capitalismul !
Moarte Imperialismului �i Terorismului Interna�ional de Stat !
Tr�iasc� Socialismul !
Prof. Gheorghe UNGUREANU,
Pre�edintele Partidului Comuni�tilor (Nepeceri�ti)

PDL

981 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 10:55

MIT, IDEOLOGIE SI UTOPIE IN DOCTRINELE POLITICE CONTEMPORANE
Raportul dintre teorie si ideologie subsumeaza, in sens larg, raportul dintre forma si continut in doctrina politica. Continutul reprezinta substanta reflectiei politice propriu-zise, iar forma discursului ideologic unifica toate etajele constructiei doctrinare: politic, social, economic, juridic, etc., ca alternativa posibila la ordinea actuala. Daca principiile care alcatuiesc corpusul doctrinar tind sa se singularizeze, deoarece ea este conditionata de elemente ideologice extrinseci, de stilul si mentalitatea epocii. De exemplu, aceeasi doctrina politica s-ar putea prezenta in forme diferite in contexte noi sau diferite. O doctrina politica poate sa se schimbe atat ca urmare a aprofundarii teoretice a principiilor sale constitutive cat si in virtutea unor solicitari noi ale mediului, deci aparitiei unor noi vectori ai actiunii politice.
In cazul sintagmei �doctrina politica� determinativul politic adauga conceptului generic si de �doctrina� referinta la intentionalitatea intrinseca a membrilor comunitatii pentru urmarirea interesului comun. Determinarile eterogene ale socialului se topesc in substanta specifica a politicului, deoarece toate presupun o actiune comuna si constienta a membrilor unor comunitati in urmarirea si solutionarea problemelor globale ale acesteia.
Convergenta internationala in alegerile comune se bazeaza intotdeauna si presupune in fiecare caz acceptarea, din parerea celor multi. A unor valori si norme comune ca date fundamentale ale instituirii politicului. Doctrina politica se prezinta astfel si se deosebeste de celelalte tipuri de doctrina prin orientarea sa spre actiune si prin proiectul sau transformativ. Din punct de vedere descriptiv, orice doctrina politica sintetizeaza in sine trei momente indisolubile: unul istoric, unul ideologic sau doctrinar si al treilea politic.
In primul rand, o doctrina politica nu se poate eschiva de la diagnosticarea obiectiva a situatiei istorice in care se gaseste societatea. Este punctul de plecare necesar pentru orice teoretizare cu privire la unghiul de incidenta al politicului, ca forma de organizare si conducere a comunitatii si cu privire la natura problemelor sale. Acest prim moment ar trebui sa fie o interpretare obiectiva a datelor si faptelor reale. Neviciata de preconcepte ideologice, o constientizare a problemelor reale ale societatii, a dezechilibrelor si realizarilor sale. Relevarea obiectiva a situatiilor istorice este urmata de cel de-al doilea moment logic: cercetarea teoretica a cauzelor, a semnificatiei actuale si a perspectivelor pe care evenimentele observate le poarta in sine. O astfel de munca de interpretare sau de conceptualizare se realizeaza in lumina si pe baza unor valori morale si politice, adaptate la criteriul valid al propriei judecati. In acest moment, apare diferentierea esentiala dintre doctrinele politice. Este vorba, de fapt, de scara de valori specifice de la baza fiecareia. De aceea, in conditiile dinamicii sociale actuale, chiar daca se observa o identitate a unor valori particulare sau un transfer al lor de la un corp doctrinar la altul, acestea nu sunt decat cazuri izolate sau strict cauzale. 26314nmu24tco1p
Totusi, in cadrul doctrinelor politice, interpretarea ideologica a conditiilor istorice ale societatii nu prezinta un scop in sine. Ea este intrinsec orientata spre practica, spre actiunea politica. Ajungem, astfel, la al treilea moment logic, cel esentialmente tehnic-operational. El este constituit din concluzii concrete, din alegeri sociale, menite sa implementeze in societatea reala orientarile analizei teoretice. Aici diferenta sau opozitia dintre doctrinele politice diferite devine concreta si vizibila: abstracta si in curs de conturare in momentul ideologic ea devine operationala in momentul politic. Desigur, ca acest al treilea moment constituie verificarea celorlalte doua precedente ca o concluzie care verifica corectitudinea premiselor. Daca modelul politic este inadecvat, incapabil sa rezolve cu adevarat problemele reale ale comunitatii, aceasta insuficienta denunta prin sine insasi viciul premiselor: de la baza analizei istorice, a interpretarii ideologice sau a ambelor momente. Totusi, adevarul nu se situeaza niciodata numai de o parte, nici eroarea nu exista in stare pura numai de alta. De aceea si in momentul politic, modelele sociale coincid, cel putin partial. Divergenta lor este fundamental ideologica, adica pe planul intentionalitatii valorilor. Dupa cum vom vedea, nu intotdeauna aceasta se traduce in mod necesar in opozitie totala sau imuabila pe planul stiintific al analizei istorice sau al teoriei politice. Oricum ar sta lucrurile, maniheismul ideologic isi arata coltii in perioadele de criza cand sloganurile politice inlocuiesc analiza si cand dualitatea Bine-Rau comporta judecati de valoare globale, bazate pe a priori �ul prejudecatilor, fara nici un suport obiectiv in principiile de instruire si functionare a sistemului politic. Distinctia Stanga-Dreapta si noile sale frontiere ideologice este alimentata si de imaginile dominante ale unor forme de gandire a caror bipolaritate se sprijina in esenta, pe continutul mitului politc.
Gandirea politica moderna apare insotita ca o umbra de aceasta materie reziduala a gandirii mitice. La limita, ea s-ar putea asemui cu deseurile radioactive ejectate de laboratoarele secrete ale Istoriei unde se fabrica materialul exploziv al epocilor viitoare.
�Omul s-a nascut liber, dar pretutindeni este in lanturi�;�Omul este bun de la natura, dar societatea il corupe�: aceasta proiectie mitica a unei varste de aur la J.J. Rousseau tradeaza nostalgia inceputurilor, a acelui eveniment primordial exemplar care contine si promisiunea de fericire cand este reactualizat. Nu este greu de decelat in gandirea lui J.J. Rouseau influenta mitemelor iluministe: dreptul omului la fericire, pe baza dreptului natural; mitul bunului salbatic, opus civilizatirei bolnave; fetisizarea ratiuni in calitate de prgan universal al cunoasterii care duce inexorabil la progres conceput si acesta ca o dominare a naturii de catre om prin acumularea de cunostiinte. Modelul s-a universalizat si a devenit o sigla a dezvoltarii in secolul XIX, secolul evolutionalismului prin excelenta. Presiunea acestui model s-a simtit nu numai in schemele de evolutionist ale romantismului (istoriografie, biologie, geologie, etc), dar chiar si in elaborarea de paradigme. Nu intamplator in evolutia modurilor istorice de productie la Marx spre distrugerea lor fatala nu exista nici o criza de crestere, nici o criza a materiilor prime care sa puncteze o discontinuitate a progresului spre societatea fara clase. Ideologia fixeaza aceste miteme in corpul doctrinei si le asigura reproductia in procesul modernizarii lor.
Este de neinteles cum asemenea fetisuri ideologice pot provoca veritabile schimbari in forma mentis a unor grupuri sociale cultivate a caror ratiune de a fi este tocmai cultivarea si supravegherea legilor logice ale gandirii. Acceptarea necritica, neconditionata a unei epoci de aur viitoare ce frizeaza logica bunului simt oferita pe tava de o propaganda care nici macar numai incearca sa-si perfectioneze partitura are la baza un snobism oportunist si arata la ce consecinte poate duce mimetismul institutionalizat. De vina este numai amenintarea unei represiuni simbolice sau ceva mai mult mai grav: lipsa unei culturi politice grefata pe o cultura istorica, sinteza care ar decodifica multe din mecanismele care faciliteaza implementarea acestor fetisuri? Inclinam spre a doua varianta , mai ales ca orizontul de asteptare, conditiile subumane de trai si lipsa unor drepturi elementare, au escaladat in incercarea de recuperare postdecembrista, perceperea unor noi realitati pe cale de a se naste si care impune parametri de cu totul alta natura actiunii sociale decat legimitatea morala a unui trecut odios in sine. mc314n6224tcco
Daca am studia mai indeaproape principiile politice si economice ale liberalismului, in conditiile unei obiectivitati minimale, am constata o relatie de inversa proportionalitate intre presiunea fetisurilor ideologice, afirmate sub blazonul heraldic al marilor valori ale epocii moderne, si saracia teoretica a multora din enunturile liberale si neoliberale. Internationalizarea fetisurilor, sub presiunea aceleiasi propagande, s-a facut prin promisiunea unei fericiri universale, echivalent terestru al imparatiei paradisiace de dupa Judecata de Apoi sau al societatii fara clase, dupa distrugerea pe cale revolutionara a statului. Aceasta atmosfera psihologica de sfarsit al istoriei, care a urmat caderii regimurilor totalitare in Europa de Est, a favorizat forta de percutie a sistemelor liberale si neoliberale. Sloganul egalitatii sanselor, al libertatii absolute, al virtutilor taumaturgice ale pietei libere se concentra, prin contagiunea magica, in mitul succesului, al imbogatirii peste noapte, dupa cum recomanda un tinar lider liberal roman. Decapitalizarea economiei nationale, distrugerea infrastructurilor tehnice,economia subterana si �firmele-capusa� arata fisurile unor principii liberale precum individualismului sau �statul minimal�. Caci dincolo de viziunea schematica si abstracta a individului in doctrina liberala, aceste miteme ascund pericole letale pentru edificarea democratiilor pe ruinele fostelor dictaturi. De exemplu, contradictia dintre principiile actiunii liberale si valorilor sale social �politice relativizeaza continutul drepturilor naturale si induce serioase limitari principiului respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Acest lucru se verifica nu numai in conditiile epistemice de la baza teorii stintifice: noncontradictie,completitudine, identitate,frecventa completarii faptelor observate pentru a li se conferi universalitate etc.,dar si in istoria doctrinei insasi. Retelele impuse tarilor din Europa de Est ca model al tranzitiei spre economia de piata,sunt extrase din panoplia liberalismului clasic si anume din perioada �laissez faire,laissez passer�.Acest strigat de lupta al burgheziei victorioase era doar expresia dominatiei omului asupra naturii, ca marca a individualitatii postrenascentiste sau a biruintei spiritului puritan,caracterizat prin austeritatea si tendinta spre economisire? Daca piata, ca arena privilegiata pe care se infrunta agentii economici, prin munca si competitie perpetua, pentru realizarea acelui drept sacru si inviolabil: proprietatea, cum va demara acumularea (primitiva sau salbatica?), daca nu printr-o concurenta inumana pentru a permite primele investitii industriale? Dincolo de dimensiunea subiectiva a interogatiei: cate zeci de ani vor trebui unei familii numeroase, in conditii draconice de austeritate, sa realizeze capitalul necesar unei investitii familiale in industrie? Istoria economiei liberale pastreaza o tacere desavarsita asupra acestui esential al acumularii primitive. Raspunsul la aceasta intrebare este ca acumularea primitiva la Centru s-a facut prin spolierea seculara a bogatiilor inestimabile ale Periferiei (coloniile) si prin munca zecilor de sclavi prinsi cu arcanul de vanatorii albi si dusi sa lucreze pe plantatiile de bumbac sau trestie de zahar, ori in minele acelora care pregateau primele Declaratii ale drepturilor omului si cetateanului. In Declaratia de Independenta a S.U.A. termenul de �proprietate� din celebra trilogie lockeana: �viata, libertate si proprietate� este inlocuita cu un concept iluminist: �cautarea fericirii�, iar in cuprinsul Declaratiei nu se face nici o referire la sclavie sau la populatia de culoare. Evident,s-ar fi creat o situatie extrem de jenanta datorata statului de proprietari de sclavi si de mari latifundii ai �partilor fondatori� si teoriile contractualiste si jus-naturaliste pe baza carora ei proclamau independenta celor 13 colonii nord-americane. Ca sa nu vorbim de masacrarea populatiilor indigene pentru a le rapi pamanturile, in numele proprietatii �sacre si inviolabile�. In aceeasi perioada, in �Avutia natiunilor� (1776) Adam Smith teoretiza avantajele schimbului international si diviziunea internationala a muncii, ca sursa de crestere a avutiei. Impunerea aceluiasi model unor tari vaduvite de acumularea lor draconica, in conditiile economiilor planificate central, prin tehnici neocolonialiste, frizeaza cinismul.
In doctrinele politice contemporane reziduurile mitice s-au pastrat chiar si intr-o forma criptologica oferind, prin dimensiunile ei eshatologice, salvarea metafizicii scopului. In programul de la Bad-Godesberg (11-13 noiembrie 1959) al Partidului social-Democrat German, de exemplu, credinta in dezvoltarea economica neintrerupta, verificata in boom-ul postbelic, a conferit doctrinei o coerenta mitica interna, evidenta dupa blocarea mecanismelor ideologice justificatoare din anii 80 .Mult-trimbitata abandonare a paradigmei marxiste si, o data cu ea, a mitului revolutionar, la Bad-Godesberg, s-a razbunat,in sensul ca a intrat pe furis, ca un cal troian, in corpul doctrinei, sub pulpana cresterii neintrerupte.
Sinteza dintre rationalism critic si social-democratie evidentiaza carenta teoretica a programului de la Bad-Godesberg care nu implica deloc o problematizare filosofica, nici gnoseologica si acest lucru a creat in anii 80 dificultati in ceea ce priveste modernizarea doctrinei. Faptul ca P.S.D. German nu se eliberase total de schemele conceptuale ale marxismului era vizibil si in formulari tipice precum:�criza sistemului�; �contradictia epocii noastre�; �capitalismului tarziu�; �stadiul de trecere�; sintagme care alcatuiesc trasatura filozofiei marxiste a istoriei.Tumoarea ideologica diagnosticata in documentele de la Bad-Godesberg este inca o data mitul revolutiei, dar terapia ce urma sa fie aplicata pentru a o indeparta este tehnica homeopatica bazata pe reactivarea �spiritului iluminist�,ca efort sistematic spre cunoasterea teoretica. Prin urmare,doctrina social-democrata recupereaza traditia modernitatii, insa in cheie iluminista, avand in filosofia kantiana unul din fundamente. Superioritatea filosofiei lui Kant consta in �prevenirea erorilor�si in descoperirea adevarului� ca si in recunoasterea ca �progresul uman, eliberarea din starea de minorat a omului, datorata lui insusi, este posibila printr-o analiza rationala, ca piatra de incercare a adevarului filosofic este ratiunea umana colectiva�. In doctrina social-democrat, fundamentarea socialismului pe baze morale face ca traditia modernitatii sa fie recuperata de Max Alder deoarece la inceputul secolului acesta se intoarce la Kant pentru a intemeia, pe baza relatiei dintre teoria cunoasterii si ratiunea practica, constiinta morala a noului actor politic european: proletariatul.
Speranta solutionarii tuturor problemelor sociale prin dezvoltarea tehnico-economica neintrerupta a facut din categoria �cresterii� o forma a mesianismului biblic. In aceasta ordine de idei, mitul progresului (umanitatea se indreapta in timp intr-o directie ascendenta) s-a convertit sau prelungit in mitul rationalitatii tehnice si economice (tehnocratia si fetisizarea eficientei economice) dupa care �toate problemele umane pot fi transformate in probleme tehnice: si daca tehnicile pentru rezolvarea problemelor nu exista, ele vor trebui inventate�.
Desi doctrinele politice contemporane au asimilat �traditia modernitatii�, ipostaziata in respingerea cauzalitatii lineare a evolutiei, componentelor mitologice continua insa sa modeleze in secret si din interior substanta politica a doctrinelor. In patrimoniul etico-politic al modernitatii si in dinamica secularizarii doctrinelor politice se observa concomitenta unor scheme teoretico-religioase si a unor ideomiteme care se conditioneaza reciproc. Marxismul, cu dimensiunea sa utopica a societatii fara clase continea implicit o dimensiune salvatoare si eshatologica, in timp ce continutul iodeologic al �socialismelor reale� sau �multilateral dezvoltate� reprezinta o combinatie intre mitul cresterii (progres, productivitate si control tehnologic) si variante ale mitului revolutiei (�edificarea societatii fara clase �, �formarea omului nou �, �realizarea poporului unic muncitor�). In aceasta privinta, programul de la Bad-Godesberg nu a contribuit la demitizarea filosofiei marxiste a istoriei � intrucat in documentele P.S.D. German persista o doza considerabila a sperantei in salvarea �secularizata� si o credinta profetica in viitor-de care marxismul Internationalei a treia si insasi filosofia reformista interbelica erau adanc impregnate. De aceea, metafizica scopului (credinta in progresul implacabil al speciei umane spre un viitor luminos pe baza lui unum verum et bonum este prezenta ca o umbra in structura programului de la Bad-Godesberg, ca si in programele celorlalte partide socialiste si comuniste. Nu intamplator Ralph Dahrendorf identifica �idealul-tip al consensului social-democrat �cu �esenta civilizatiei moderne in genere�. Dar imediat Dahrendorf adauga: �marele program este realizat si nu mai reprezinta o forta de transformare �. Tocmai realizarea valorilor social-democrate, in cadrul paradigmei statului social ar fi epuizat proiectia mitica a cresterii inscrisa in program. Din momentul in care aceste valori s-au materializat in aspiratiile unor vaste categorii sociale, ideologia social-democrate s-a blocat in propria sa o imagine narcisica si pare incapabila sa � si reconstituiasca o noua identitate a doctrinei, plecand de la noile provocari ale istoriei. R.Dahrendorf tinde sa interpreteze�sindromul� valorilor social-democrate ca semn al pierderii unei mari teme istorice: tema modernitatii. Cu alte cuvinte, de suprimarea unei filosofii specifice a istoriei � aceea a Aufklarung-ului care considera ca �progresul este necesar si ca tocmai pentru aceasta exista o carare a istoriei�.
Intr-adevar dupa 1980 in cultura politica occidentala, se acutizeaza conflictul dintre viziunea mitica a schimbarii si ideologiile postmodernismului care pun sub semnul intrebarii persistenta si valabilitatea la scara globala a valorilor social-politice.. Accentul este pus pe comunitatile locale, pe noile comportamente sociale ca si pe noi actori politici, miscarile studentesti, feministe, ecologice. Dar si la acestea persista o armonie restabilita intre imbunatatirea calitatii vietii si cresterea controlata a productiei.
Liderii politici proeminenti din Europa postbelica au simtit nevoia unui demarcatii energice intre osificarea ideologica intre o teorie politica unica si Weltanschauung-ul de la baza culturii politice, democratice, participative: �Spre deosebire de comunisti--spunea Willy Brandt-- social-democratii, prin justificarea rationala si teoretica a obiectivelor si faptelor lor ar trebui sa renunte in mod constant sa ia ca punct de referinta o teorie sau o filosofie politica unica deoarece, dupa parerea mea, ei nu reprezinta o ideologie sau o conceptie metafizica despre lume (Weltanschauung) omogena�. Constient de pericolul cautionarii ideologice a idealului, in numele unei viziuni utopice despre schimbarea sociala, Willy Brandt considera ca socialismul democratic din Europa nu trebuie sa se erijeze in detinator al monopolului cunoasterii absolute. Atitudinea sa nu este rodul �neintelegerii sau indiferentei fata de diversele filosofii sau fata de adevarurile religioase. Ea rezulta in mare masura din respectul fata de hotararile pe care le au oamenii in materie de credinta, asupra carora nu se poate pronunta nici partidul politic, nici statul �.
Aceasta obsesie a distantarii ideologice fata de fratii lor de cruce, comunistii, i-a determinat pe social-democratii germani sa caute noi alternative pentru depasirea �saraciei teoretice� a programelor postbelice. Acceptarea rationalismului critic popperian ca doctrina neoficiala de lucru a P.S.D. German confirma vointa acestuia de a se transforma dintr-un partid cu o puternica conotatie ideologica intr-un partid pragmatic. Teoria ingineriei sociale a lui Karl Popper a pus intr-o noua lumina raportul dintre etica si politica dintre teorie si actiunea umana, pe baza paradigmei monocauzale a coerentei obligatorii dintre enunturile stiintifice si comportamentul social-politic. Optiunea pragmatica a P.S.D. German este recunoscuta si argumentata explicit de cancelarul Helmuth Schmidt in prefata volumului �Rationalismul critic si social-democratia� nu ca raspuns post � factum la solicitarile conjuncturale ci ca preocupare a continuitatii liniei reformiste insesi prin eliminarea �reziduurilor mitice� din proiectul politic care pot pune in pericol sansele sale practice de reusita: �Se ajunge-scrie Schmidt � sa se denunte ca �pragmatism� acea reforma graduala care isi masoara proprii pasi dupa ceea ce este incetul cu incetul posibil�Cu aceasta nu ne referim la scoala filosofica americana de la Pierce la Dewey (�..). Omul politic atins de pragmatism, intrucat nu este ghidat de o teorie universala (singura justa) este, in realitate, un oportunist care tocmai din aceasta cauza nu poate atinge scopul ultim�.
Apelul cancelarului la opera morala a lui Kant nu este menit sa reinvie raportul dintre social-democratie si neokantianism, amplu dezbatut in cadrul scolii austro-marxiste. Helmuth Schmidt nu intentioneaza sa consacre determinarea politicii prin morala (ca �actiune pragmatica cu scopuri etice�) sau nevoia constanta a unei �legitimari morale�34�dupa normele revizionismului neokantian � ci sa evidentieze autonomia epistemologica a ratiunii politice fata de sursele utopice, profetice, mitice sau ideologice ale ei:�Actiunea politica�precizeaza Schmidt�nu poate sa fie fondata in nici un caz pe morala sau pe etica nici, pe de alta parte, pe previziunea teoretica a cursului inevitabil al dezvoltarii societatii�.Interactiunile dintre etica si practica politica sunt intotdeauna istoric circumscrise, deoarece nu exista nici un sistem normativ de scopuri care sa fie prescris ca preconditii ale deciziilor poitice. �Datoria morala a omului politic � rezida in �contributia sa la bunastarea semenilor, insusindu-si scopurile (licite) ale lor, in timp ce acestora le ramane libertatea de a aprecia cu de la ei putere ceea ce ei considera bunastarea lor�. In evidentierea dialecticii istorico-sociale a relatiei mijloace-scopuri se refera direct la Zwecksrationalitat .al lui Max Weber, coform cu etica responsabilitatii�. Omul politic care decide apeleaza la analiza teoretica pentru a calcula consecintele previzibile si cele care trebuie evitate �pentru a putea fi in masura sa aprecieze in mod etic scopurile si mijloacele, efectele astfel clarificate si sa le confrunte intre ele�
Astfel ar deveni posibila evitarea erorilor in domeniul analizat si practicii politice. Ingredientele culturii politice traditionale, modul traditional de a face olitica trebuie si ele actualizate si dedogmatizate. Prin urmare, insati teoria trebuie secularizata din moment ce nu exista un model actional unic, nici legi sociale din care sa deducem: �valoarea unei teorii politice�insista Schmidt consta in serviciul pe care ea il poate oferi omului politic, indicandu-i acestuia posibilitatile efective de actiune si consecintele previzibile ale diferitelor modalitati de actiune. Insa, dincolo de aceasta, actorul politic simte influenta incertitudinii. In plus, el simte ca o povara responsabilitatea pentru judecatile de valoare care trebuie sa fie fundamentate moral si pe care el, in concluzie, isi realizeaza alegerea proprie. In ultima instanta, responsabilitatea trebuie sa se materializeze in evaluarea concreta, una contra alteia, in fiecare caz, a valorilor care sunt in joc. nici o teorie nu se poate lipsi de judecatile de valoare. descoperirea grandioasa a lui Marx�noteaza schmidt�dupa care �existenta determina constiinta �ne-a fost de un enorm ajutor : nici macar nu a fost un ghid pentru actiune�
A limita deciziile si practica politica la o singura matrice teoretica inseamna, printre altele, a constrange la o �dieta unilaterala� pe plan analitic si evitarea �posibilului� care, la nivel pragmatic, trebuie explorat cu curaj. Nu exista criterii transcendente, nici o filosofie sociala care sa garanteze succesul schimbarilor. In aceasta privinta, mersul reformei economice in fostele tari comuniste din Europa este deosebit de instructiv. omul politic responsabil procedeaza adeseori, in conditii de incertitudine, la realizarea unui calcul aproximativ al consecintelor actiunilor sale, la rectificarea alternativelor posibile in lumina erorilor propriei conduite. Critica erorilor si dispozitia spre compromis devin leit-motivul unui comportament politic care a izgonit din orizontul sau propriu �neohobbesismul categorizarii amic-inamic�, holismul utopic al �alternativei totale� si viziunea providentiala a scopului global pentru societatea unica�.
La filosofii laburisti si social-democrati rationalismul critic se transforma intr-un adevarat Weltanschauung. Rationalismul critic este adoptat ca �filosofie a unei social-democratii, pe de o parte, evident anticonservatoare si, pe de alta, evident antitotalitara ... deoarece ea arata cum sa schimbam lucrurile si cum sa o facem intr-un mod in care spre deosebire de o revolutie violenta, sa fie rationala si umana�. Miza declarata este asa-zisa pozitie demistificatoare, eliberarea rationalitatii sociale de interpretarile criptoteologice ale lumii, cu credinta lor periculoasa in transformarile grandioase. In acest sens, antiistorismul lui K. Popper (istoria nu are un sens imanent, deci, nu poate sa existe o dezvoltare a societatilor umane pe baza de legi riguros determinate) ofera o platforma solida de critica antiteologica si antimetafizica.
De fapt, rationalismul critic este, in acelasi timp, teoria cunoasterii si filosofie politica. Ca doctrina a cunoatterii el se bazeaza pe principiul unei continue verificari si revizuiri critice a teoriei pe baza realitatii empirice. Progresul cunoasterii se realizeaza prin eliminarea teoriilor �falsificate� care nu au legatura cu experienta si prin inlocuirea lor cu alte teorii. K. Popper defineste acest proces niciodata incheiat si mereu reluat �metoda conjecturilor serioase si ingenioase si a incercarilor curajoase de a le respinge�. Aceasta metoda uneste constiinta limitelor si a incertitudinilor cunostintelor noastre care nu rezista la proba dura a faptelor cu cunoasterea capacititii noastre de a ajunge mai aproape de adevar, odata cu formularea noilor teorii. Ca metoda rationala, rationalismul critic crede in ratiunea umana si in posibilitatile de cunoastere ale acestora. El este autocritic deoarece isi cunoaste limitele si ridica la demnitateea unui principiu metodologic cunoasterea erorii si a eliminarii ei. acest principiu sugereaza si caracterul rationalismului critic ca filosofie politica. aceasta metoda urmareste neutralizarea doctrinelor care promit un paradis terestru in numele monopolului cunoasterii absolute, deoarece ea este in masura sa recunoasca limitele cunoasterii noastre, omniprezenta erorii. De aceea, ea considera �libera concurenta a ideilor in democratie ca unica forma rationala a confruntarii politice�

PDL

981 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 10:56

Mos_tautu

235 mesaje
Postat pe: 1 Mai 2011, ora 11:48

Fericirea de a muri �n chinuri
Autor: Robert Turcescu
Patru maimu�oi aduna�i �n jurul mesei dintr-un studio de televiziune discut� aprins despre cum o s� rateze Rom�nia intrarea �n spa�iul Schengen din cauza scandalurilor care zguduie Poli�ia �i Ministerul de Interne.

Le �tiu, deja de prea mult� vreme, r�njetul �nc�rcat de ner�bdare: s� moar�, s� se �nt�mple, s� se �mput�! �i ca ei, nenum�ra�i al�ii, pentru care starea de bine e direct propor�ional� cu suma e�ecurilor noastre mai mici sau mai mari.

Nu �tiu dac� prin defini�ie suntem fatali�ti, pesimi�ti sau doar incapabili s� ne imagin�m c� am putea s� �i reu�im. Dar ceea ce se vede dincolo de carcasele vorbitoare care apar din ce �n ce mai des �n spa�iul public e un putregai sinistru, o ner�bdare bizar� de a �mbr�ca haine de doliu, un apetit grozav pentru coliv� �i parastase. Pare c� avem o pl�cere teribil� s� �ngrop�m idei, oameni �i speran�e. Din c�nd �n c�nd, cu un oftat din r�runchi, se mai arat� lumii rom�ne�ti �nc� un �nvins, gata s�-�i m�rturiseasc� lehamitea, abandonul, capitularea. S� fii dezam�git sau �nfr�nt, dup� o c�t de mic� �ncercare de a privi cu speran�� spre viitorul t�u sau al ��rii, a ajuns un soi de virtute �i a�a se face c�, pe strad� sau la televizor, e plin de in�i c�zu�i, tri�ti �i pesimi�ti care poart�, la vedere, medalia nefericirii.

Bocim non-stop. Talkshow- urile de azi sunt o poveste nesf�r�it� despre cum nu merge, n-o s� mearg� �i n-a mers nimic. A ajuns nefiresc s� spui c� se poate, devii suspect dac� te declari �ncrez�tor sau optimist. Se caut�, febril, personajele acrite, au �nt�ietate to�i cei care pun la �ndoial� aerul, apa, ziua de azi �i, mai ales, ziua de m�ine. Nu exist� viitor pentru c� suntem foarte ocupa�i s� �ngrop�m mor�ii prezentului �i s� url�m, din r�runchi, c� am �nfr�nt. �n fapt, b�nuiesc c� ne place at�t de tare s� ni se spun� c� suntem pro�ti, incapabili, ho�i, puturo�i sau corup�i, �nc�t nici m�car nu ne mai imagin�m cum ar putea ar�ta z�mbetul curat al unei victorii.

Nu-mi iese din cap reac�ia unui comentator TV dup� o victorie a echipei na�ionale de fotbal, �n urm� cu ceva ani. Omul era debusolat complet, a�teptase, cu ner�bdare, �nfr�ngerea, se preg�tise s� g�seasc� vinova�i, cauze, explica�ii. Era absolut descump�nit �i trist �n fa�a succesului. Minute �n �ir a fost incapabil s� articuleze altceva �n afara unor interoga�ii retorice despre cum poate fi explicat� o asemenea �nt�mplare fericit�. A vorbit despre �ans�, zeii fotbalului �i, doar �n treac�t, despre tactica noastr� superioar�. Era convins c� e vorba de o �nt�mplare �i refuza, cu hot�r�re, s� cread� c� am fost mai buni. �n mod paradoxal, era trist c� trebuia s� fie fericit!

Azi, mai mult ca oric�nd, pare c� ne e team� de eventuale reu�ite. Simt c� o dezam�gire cumplit� s-ar �ntinde peste Rom�nia dac�, printr-un miracol n�scut, s� zicem, din munc� mai mult�, am reu�i s� intr�m �n Schengen sau s� ie�im din criz�. V�z�nd o autostrad� terminat� sau o guvernare eficient�, tr�iesc cu impresia c� mul�i cona�ionali ar izbucni �ntr-un pl�ns isteric: de ce s� ne fie bine c�nd ne place at�t de mult s� ne fie r�u?! Ce ne-am face f�r� nereu�itele noastre, cui am l�sa spaimele, neputin�a �i, mai ales, bocetele pe care le-am exersat at�ta amar de ani?!

Pentru noroco�ii care mai au ocazia s� �i respire �ntre dou� sughi�uri �i trei suspine, propun un exerci�iu de imagina�ie, �n care Rom�nia e o clas� cu elevi mul�i �i foarte ner�bd�tori s� descopere drumul spre victorie. De la catedr�, profesorii na�iei nu-i �nva�� nimic, �n schimb, nu mai contenesc s� le spun� c� sunt lepre, loaze sau loseri. Li se "explic�" �n termeni categorici c� n-au nicio �ans�, c� sunt pro�tii pro�tilor, fraierii fraierilor. Apoi, cu cinism �i-n b�taie de joc, sunt l�sa�i s� dea examenul greu al reu�itei �n via��. Dac�, printr-un miracol, sunt �i c��iva care reu�esc, e degeaba: sunt mult mai mul�i cei care sf�r�esc prin a se l�sa narcotiza�i de be�ia e�ecului, �n �ara unde aplauzele sunt rezervate celor �nfr�n�i.

Maimu�oii care tr�iesc din �nmul�irea �i v�nzarea spaimelor g�sesc �n Rom�nia de azi locul cel mai profitabil pentru mizerabila lor afacere. Nu-mi r�m�ne dec�t s� le doresc un faliment rapid �i c�t mai dureros cu putin��, ca s� testeze pe pielea lor superba fericire de a muri �n chinuri.

Mos_tautu

235 mesaje
Postat pe: 1 Mai 2011, ora 11:49

SE POT UNIFICA FORTELE POLITICE DE DREAPTA?
Armonizarea doctrinei dreptei cu toti participantii politici sta la baza unificarii fortelor de centru dreapta.
Trebuie inteles ca liberalismul de dreapta nu detine monopolul dreptei contemporane,motiv pentru ca aceasta forma de liberalism trebuie sa se asocieze cu alte curente de dreapta,deoarece curentele de centru dreapta nu sunt antagonice,din contra ele fiind complementare.
O astfel de asociere este presanta,de discutat fiind doar formula optima de asociere in contextul Romaniei,
Doctrina dreptei rom�nesti, pentru a fi un vehicul politic de succes, nu �si poate permite a fi monolitica,ci trebuie organizata ca sistem doctrinar pe o baza pluralista si nu pe baza de dogme.
Trebuie deci gasita modalitatea in plan politic si de asemenea de stabilit un aranjament institutional.
Din perspectiva autorilor platformei liberale aceasta viziune ,la noi ,presupune trei componente:liberala, democrat-populara si sociala.dreapta romaneasca putand fi definita ca un triunghi cu componentele sale:
a. latura liberala fundamenteaza institutiile democratice, capteaza si accentueaza elementul economic al capitalismului concurential, creeaza un cadru adecvat pentru �ncurajarea actiunii antreprenoriale, accelereaza dinamica sociala, pune �n lumina idealismul schimbarii si vitalitatea libertatii;
b. latura crestin-democrata valorifica elementul moral si religios, precum si raportarea la valori si traditie si racordeaza aceste valori traditionale si spirituale la dinamica institutionala a democratiei si capitalismului modern;
c. latura democrat-popular-sociala consolideaza elementul democratic si de responsabilitate sociala, armonizeaza pragmatismul si compasiunea sociala cu schimbarea si dinamica impuse de liberalism si capitalism.
Cele trei componente se completeaza doar intre ele,se sustin reciproc si prin aceasta marind forta de atractie si aria de reprezentare electorala,devenind cu adevarat o adevarata forta de centru dreapta,fara a sacrifica aspiratiile si nuantele doctrinare a niciuneia dintre participantele componente.
Sistemul doctrinar al dreptei contemporane promoveaza cultura libertatii si a initiativei, dar si a responsabilitatii si a compasiunii. Este o cultura a schimbarii, dar o schimbare care este temperata si moderata de valori, traditie, compasiune, responsabilitate si pragmatism. Este vorba despre un sistem
complet si deplin functional, apt sa asigure reprezentarea eficienta a electoratului de centru-dreapta �n �ntregul sau.
Din motivele expuse ,apare exigenta unui proiect politic de unificare a fortelor de centru-dreapta.
Dreapta romanesca desbinata nu va putea in Romania sa castige in desbinare electoratul roman si conducerea tarii(lucru vazut in maniera in care de 19 ani aceste forte au avut o reprezentare parlamentara modesta si doar alianta DA a adus impulsul datorita caruia astazi PNL se afla la putere.
Cu c�t procesul de fragmentare si dezbinare se termina mai devreme, cu at�t mai bine. Problema este daca P.N.L. va fi un actor major �n acest proces de unificare sau va ram�ne �n afara lui.
De aceea un nou proiect de unificare a fortelor de centru-dreapta trebuie sa plece de la doua premize:
-mai �nt�i, electoratul de centru-dreapta are nevoie de o reprezentare adecvata a intereselor sale �n plan politic; �n mod complementar, fortele politice de centru-dreapta trebuie nu numai sa asigure aceasta reprezentare, ci si sa construiasca un vehicul politic apt sa actioneze cu eficienta pentru realizarea intereselor electoratului de centru-dreapta.
Noul vehicul de centru-dreapta trebuie sa aiba o structura deschisa, flexibila, de natura sa permita armonizarea si functionarea, �n interiorul sau, a tuturor curentelor politice de centru-dreapta.
-Invocarea orgoliilor personale sau a celor de partid, precum si a dificultatilor de armonizare a grupurilor si curentelor politice nu ar fi dec�t expresia neputintei de a asuma o viziune politica pe termen lung �n beneficiul Rom�niei. Incapacitatea de a armoniza grupurile si curentele politice nu este dec�t un semn al incapacitatii de a armoniza indivizii �n cadrul unui grup sau curent politic.
Aceasta incapacitate asociativa explica de ce actuala conducere a P.N.L. a ajuns sa practice marginalizarea si excluderea propriilor membri si nu reusit sa armonizeze toate grupurile si curentele din partid.
Totusi prevedem ca toti aceia care s-au opus aliantei DA si care astazi conduc PNL sunt si astazi principalii adversari ai unirii fortelor de dreapta,chiar sub alte maniere organizatorice,nerealizand ca dezbinarea fortelor politice de centru-dreapta a �mpiedicat realizarea celor mai importante obiective ale reformei economice si politice �n Rom�nia, obiective care au fost sustinute, �n ultimii saisprezece ani, �n mod preponderent, de electoratul de centru-dreapta.
Fortele politice de centru-dreapta, asa cum apar azi prin politica PNL si-au dezamagit �nsa electoratul propriu tocmai pentru ca nu au fost apte sa gaseasca o formula politica de unitate pe termen lung, care sa functioneze pe durata mai multor cicluri electorale, iar nu a unuia singur.

Mos_tautu

235 mesaje
Postat pe: 1 Mai 2011, ora 11:50

pascu08_yahoo_com

1522 mesaje
Postat pe: 1 Mai 2011, ora 13:32

De la: Mos_tautu, la data 2011-05-01 11:50:46Dl Crin Antonescu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Dl Voiculescu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca dl Antonescu a semnat �Declaratia� dar refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi incalca propria semnatura.

Daca ai uitat ca tov. cel mare a ajuns pe la antwerp reprezentant navrom .ai tot dreptul sa vorbesti de securitate si MINCINOSI ce se dau sfinti /
DACA FACI DIN A MINTI UN SCOP AL CISTIGULUI.. deja ai plecat din joc/

pascu08_yahoo_com

1522 mesaje
Postat pe: 1 Mai 2011, ora 13:41

De la: 9am246048, la data 2011-04-30 16:38:16Dl Crin Antonescu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Dl Voiculescu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca dl Antonescu a semnat �Declaratia� dar refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi incalca propria semnatura.

CIND PRECIZEZI CARE securisti SINT BUNI SI CARE RAI///////////////////////////
Chiar daca rechinu sef nu ia fost gasit dosarul face parte din cei unsi / ca doar securistii si TURNATORII cu spert ajungeau in posturi de reprezentanti ai companiilor romanesti in vest /daca ai uitat acest lucru inseamna ca postezi minciuni in fafoarea basescului si romanii te considera un MINCINOS /
JOS MINCIUNA SI APOLOGETII SAI /

pascu08_yahoo_com

1522 mesaje
Postat pe: 1 Mai 2011, ora 13:45

Cum poate basescu sa reformeze romania //////////////////????????????????????/
el a reformat transporturile pe apa/ pe uscat / in aer /si totul sa dus dracului /
daca mai reformeaza si statul totul va arata ca el??????????????????????????????????

vasile_vali

2835 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 14:10

De la: 9am129906, la data 2011-05-01 10:53:09Daca ignoranta ar ucide PNL ar avea putini sustinatori

Am trait sa aud si politica absurdului.daca exista un teatru sau o poezie a absurdului exista si o politica a absurdului. Adica dece nu are PD o ideologie,o doctrina:pentru ca nu convine unor pretinsi politicieni.Faptul ca PD a avut curajul sa treaca la o doctrina a "realitatii sociale" din Romania mi se pare unic in politica romaneasca. Social democratia care in ultima instanta vinnbe de la marxism8vezi unternationala III-a) era prea stramta pentru un partid care privea politica romaneasca intr-o perspectiva de viitor.acuma sa spuneti ca ideologia populara nu este o doctrina mi se pare chiar op injurie,cand aceasta doctrina conduce practic politica uniunii europene. PD cu curaj a avut curajul sa se schimba sa se adapteze realitatii.O fac alte partide)Poate exemplul de 2-3 luni a PRM este edificator cand s-a speriat de propriul lor curaj. Analiza politica trebuie facuta de oameni lucizti,pentru ca in ultima instanta doar istoria va valida daca este bine sau nu. PNL este un partid valoros,el este acela care a modernizat tara in sec.19 si apoi in 20.Noi datoram mult acestui partid.El are o ideologie respectabila dar orice doctrina trebuie adaptata momentului real.Si PNL nu o face.El devine un partid tot mai mult de lider:campeanu,Stoica,acum taricveanu.In afara lui Stolojan PNL nu are pe nimeni capabil de a inova ideologia partidului.Sa nu uitam ca Dramaturgul Caragiale cand vorbea de catavencu,Farfuride,Branzovenescu se referea la defectele liberalismului din timpul sau. Nu vreau sa insinuez ca acuma aceasta este situatia in PNL dar am atras atentia ca o involutie doctrinara se remarca odata cu noua conducere a PNL care a extras din valoroasa doctrina liberala ce le-a convenit:individualismul,viziunea cinica asupra celor saraci,protectia bogatilor chiar daca este facuta pentru o pretinsa desvoltare economica. Actualii lideri politici PNL au fost luati prin surprindere cand basescu le-a oferit pe tava puterea.Unii ca cinteza s-au pierdut cu firea si cu defectele personale,altii au fost luati de pe la ziare si facuti ministri de finante iar oameni ca Stolojan,Stoica au fost inlocuiti de Tariceanu,persoana onorabila dar ca inginer si om de afaceri lipsit de detasarea unei persoane care sa modifice la realitate doctrina partidului. Sigur ca o fuziune nu este posibila decat daca orbesc PD si chiar vanitosii liberali nu ar permite-o- Nu este nici o suparare.Exista colaborarea postelectorala. Dar imi este frica,o spun cu sinceritate,ca actualul cinism liberal,divortul de populatia majoritara va duce la dezastrul dreptei rmanesti. Si ar fi pacat. Acuma incepeti frati PNL-isti cu insultele si argourile golanesti. GATA

Ba, tu esti un golan sadea, insa unul de o prostie vecina cu idiotenia! Si vezi, nu am frati idioti, ba idioten_orange_lips!
Cu voi, pedelacheii, ORICE ALIANTA A PNL ESTE IMPOSIBILA: voi va puteti alia doar cu , deh, aceleasi metehne...Succesuri multe, catran'itilor!

PEDELACHEI, AFARA CU VOI DIN ISTORIE!

vasile_vali

2835 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 14:17

De la: Mos_tautu, la data 2011-05-01 11:50:46Tov. trahahian basecsu nu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Tov. basecsu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca tov. basecsu nu a semnat �Declaratia� si refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi respecta propria zoaie.

PD-LACHEI-ISTI SUNTETI MULI SI AVETI RAPACITATE!

DEFORMATI ROMANIA SI MASA PALEOLITICA ROMANEASCA!

Bv. mos Taunu, cumle guitezi mata, mai rar! Finally, ti'a iesit si tie un truism pe ratul zoit oranj!!!

PEDELACHEI, SUNTETI MUTI SI AVETI TUPEU!

Fosta membra 9am.ro

2310 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 14:18

Ma bucur de faptul ca au mai aparut insi care posteaza serios, vin cu pareri si opinii, cu argumentatie in sprijinul afirmatiilor, convingerilor pe care le au.
Este o diferenta enorma intre ei si cei care, in afara de "Huo, Basescu !" si de injuratul celor care il sustin pe Basescu, nu mai stiu nimic altceva.
Pentru mine este o incantare sa citesc posturile celor care se multumesc sa-si sustina parerile si nu intra in polemica cu unul si cu altul. Din pacate eu am cazut in pacatul asta si foarte rau am facut.
S-a dovedit ca n-am convins pe nimeni.
Pentru ca nu am pe cine.
Cei care sunt gata convinsi ...
Raman adeptul lui Basescu, mai bine zis sustinatorul lui umil si sunt bucuros sa constat ca mai sunt si altii care gandesc la fel ca mine si care sunt, cel putin din scris, si mai desteptuti ca mine.
O zi buna !

Un om inteligent poate spune de multe ori o prostie, dar un prost nu poate spune niciodata ceva inteligent.
Steaua_Dreptatii

370 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 14:23

De la: vasile_vali, la data 2011-05-01 14:17:20
De la: Mos_tautu, la data 2011-05-01 11:50:46Tov. trahahian basecsu nu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Tov. basecsu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca tov. basecsu nu a semnat �Declaratia� si refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi respecta propria zoaie.

PD-LACHEI-ISTI SUNTETI MULI SI AVETI RAPACITATE!

DEFORMATI ROMANIA SI MASA PALEOLITICA ROMANEASCA!

Bv. mos Taunu, cumle guitezi mata, mai rar! Finally, ti'a iesit si tie un truism pe ratul zoit oranj!!!

DUPA CE ESTE PROST IL MAI CHEAMA SI VASILE!

PEDELACHEI, SUNTETI MUTI SI AVETI TUPEU!

Steaua_Dreptatii

370 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 14:24

Steaua_Dreptatii

370 mesaje

Postat pe: 1 Mai 2011, ora 14:39

Reforma Romaniei sau reforma PD-L?
Stefan Vlaston
Ca unul care am criticat adeseori, uneori cu vehementa, toleranta PD-L la o lista intreaga de corupti, unii cu functii in conducerea partidului, incerc sa pun in balanta cele doua mize: reformarea Romaniei si reformarea PD-L.
In primul rand, cat s-a reformat Romania?
Exista un sir lung de asumari legislative care au pus ordine in diferite domenii importante ale vietii economico-sociale: legile si codurile de procedura civile si penale, mica reforma in justitie, legea pensiilor, legea salarizarii bugetare, legea educatiei, codul muncii, reechilibrarea bugetelor tarii, desfiintarea unor agentii de stat, reduceri de personal bugetar, curatenia din vami si multe altele. Si toate astea in pofida unei opozitii parlamentare care a inteles doar sa atace si sa muste din toate directiile posibile.
De lipsa �relansarii economice� nu se face vinovat guvernul, ca nu mai are la dispozitie unitati economice, pe care sa le conduca prin CSP (Comitetul de Stat al Planificarii). Economia cu piete globalizate nu asculta de guverne, cum se vede si in alte tari mai pricopsite decat Romania. Bine ca am tinut cursul in frau si avem un nivel de indatorare relativ redus.
N-a reusit, pana acum cel putin, doua lucruri mari: sa reduca sau sa desfiinteze naibii sectorul economic inca de stat (regiile autonome) si sa lege salarizarea bugetarilor de performanta.
Aceasta e prima miza, se pare ca suntem pe drumul cel bun, dupa aprecierile organismelor internationale.
Ideea lui Victor Ponta, ca se face reforma impotriva dorintelor populatiei, este pe cat de puerila pe atat de toxica. Pentru a da un singur exemplu, daca Lesheck Balcerovitz, ministrul de finante polonez, n-ar fi facut reforma la sfarsitul anilor 90 impotriva dorintelor populatiei (a fost huiduit si alungat), azi Polonia n-ar fi avut stabilitatea economica pe care o invidiaza toate tarile foste comuniste.
Faptul ca populatia nu iese in numar mare la mitingurile opozitiei, nu face greva generala cand vor sindicatele, ca amenintarile cu �alungarea� actualilor guvernanti se dovedesc povesti pentru urechi mai surde, arata ca majoritatea cetatenilor intelege ca nu putem trai din povesti, chiar daca spuse de tinerii cavaleri ai opozitiei.
La cate galeti de laturi i se revarsa in cap, din toate directiile, orice premier, altul decat Emil Boc, si-ar fi luat de mult lumea in cap. Are si el familie si copii de crescut. De mentionat si faptul ca a fost singurul care a sustinut, fara succes, criteriile de integritate propuse de grupul Macovei. Iar cand a luat masuri dificile a reusit sa-si convinga colegii ca sunt necesare. Chiar daca sinucigase, politic vorbind. As vrea sa ajung sa vad, peste zece ani, evaluarea guvernarii Boc.
A doua miza, reformarea PD-L
In adevar, Boc si Basescu au amanat aceasta a doua problema spinoasa, care risca sa traga in jos partidul la viitoarele alegeri. Nu poti vorbi de coruptia din casa altora, fara sa te uiti, mai intai, la tine in ograda.
Singura �scuza� pe care o pot invoca este mentinerea unei coalitii parlamentare, pentru miza mai importanta: reformarea Romaniei.
Majoritatea parlamentara este mereu pe muchie de cutit. La Senat nici nu prea exista. Singura metoda asumarii raspunderii a functionat cu brio, reusind trecerea prin parlament a legilor importante pe care le-am enumerat.
O fractura importanta, chiar o spargere a PD-L, in cazul unei rafuieli dusa pana la capat cu coruptii din PD-L, ar fi compromis, posibil definitiv, reformarea Romaniei. Ce era de ales?
Si la UNPR si UDMR lucrurile nu sunt �curate�. Si acolo exista persoane care au probleme cu justitia. Si totusi, oamenii astia au votat legile importante enumerate mai sus. Adica n-au votat respingerea lor. Si nici n-au aplecat urechea la cantecele de sirena ale opozitiei. Cum si cine i-a convins, ramane un mister. Accesul la resurse si contracte cu statul, ar explica unii. Poate ca asa este. Dar nevoia de reforme a Romaniei era si este inca asa de mare, incat riscul acesta este mai mic decat nereformarea tarii. Iar justitia (justitie ce a inceput sa functioneze, slava Domnului), sa-si faca treaba si sa-i inhate.
In aceasta cheie pot intelege si optiunea Monicai Macovei de a-l sustine pe Emil Boc la viitoarea conventie. Intre a continua Emil Boc reformarea Romaniei, in parteneriat cu presedintele Basescu si eventuala ei stopare, cu Blaga la conducerea PD-L, nu prea e loc de intors. Vasile Blaga a fost �coleg� cu cei din minister, care si-au dat pe sest prime si salarii ilegale, cu sefi de inspectorate de politie, precum cel din Neamt, care s-a facut de pomina in intrega tara, cu triplete BVB. Vasile Blaga a declarat ca ajunge cu atatea taieri de venituri, trebuie sa ne intoarcem la �veselia� dinainte de taieri. Iar relatia PD-L, sub conducerea lui Blaga, cu presedintele Basescu, este lesne de anticipat.
In concluzie, intre revenirea USL la putere, care promite sa �dea�, dar nu spune de unde si mentinerea lui Emil Boc la carma, pentru a duce cat mai departe reformarea Romaniei, nu prea avem de ales. Nu-mi place nici mie, dar alegeri facem intotdeauna. Mai bune sau mai proaste.
Exista si sansa curatirii PD-L la viitoarele alegeri. Prin votul electoratului. Daca face greseala sa puna pe lista coruptii de azi, va sta in opozitia de maine.

Pagini: << 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului PRESEDINTELE BASESCU:DRUMUL CU SPINI AL UNUI MARE REFORMATOR
Mergi la: