back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Ungurii cer autonomie la onu! sa le-o dam ...?

Pagini: << 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 >> Sari la pagina:

Tramp

9944 mesaje
Postat pe: 14 Octombrie 2010, ora 15:52

Tovarasu' ai dreptate,ca voi sunteti cei care.........a-ti descoperit apacalda si mersul pe jos!
Dar nu pe zona geografica a ROMANIEI.................

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

10086 mesaje
Postat pe: 14 Octombrie 2010, ora 20:53

De la: Tramp, la data 2010-10-14 15:52:09Tovarasu' ai dreptate,ca voi sunteti cei care.........a-ti descoperit apacalda si mersul pe jos!
Dar nu pe zona geografica a ROMANIEI.................

...nici in pusta ungara...poate in tundra...sau prin desert....

Fosta membra 9am.ro

996 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 14 Octombrie 2010, ora 21:07

Cat timp vom mai fi condusi de actuala clasa politica , avem mari sanse de a ramane fara Ardeal.

Fosta membra 9am.ro

10086 mesaje
Postat pe: 15 Octombrie 2010, ora 00:03

or sa scada cheltuielile...cu limba materna....

CIPRIOTU

1445 mesaje
Oras: Odorheiul Secuiesc

Postat pe: 15 Octombrie 2010, ora 01:11

Le-o dam la ..UIE.LA CEI CARE CER ,dar nu cer ungurii de rand ,cer capeteniile care inca nu s-au imbogatit la nivelul lui CHERESTIOI,care a barbierit padurile Romaniei ca de pe mosia lu tacsu bozgorul.Si basel nu se sesizeaza de dezastrul facut in muntii si padurile Romaniei de acesti netrebnici care vand lemnul ne prelucrat.In loc sa-l faca mobila sa-i creasca valoarea de zeci de ori il vand cherestea sau mai rau busteni,dar ei vor sa scape de prada cat mai iute sa nu bata la ochi si vin mani mai iute.

Fosta membra 9am.ro

10086 mesaje
Postat pe: 15 Octombrie 2010, ora 07:50

De la: TEPARUL, la data 2010-10-15 01:11:12Le-o dam la ..UIE.LA CEI CARE CER ,dar nu cer ungurii de rand ,cer capeteniile care inca nu s-au imbogatit la nivelul lui CHERESTIOI,care a barbierit padurile Romaniei ca de pe mosia lu tacsu bozgorul.Si basel nu se sesizeaza de dezastrul facut in muntii si padurile Romaniei de acesti netrebnici care vand lemnul ne prelucrat.In loc sa-l faca mobila sa-i creasca valoarea de zeci de ori il vand cherestea sau mai rau busteni,dar ei vor sa scape de prada cat mai iute sa nu bata la ochi si vin mani mai iute.

A mai ramas cate ceva de furat si pentru ai nostri....Poate ne ajuta si tiganii....

Tramp

9944 mesaje
Postat pe: 15 Octombrie 2010, ora 08:56

De la: corcodel, la data 2010-10-14 21:07:12Cat timp vom mai fi condusi de actuala clasa politica , avem mari sanse de a ramane fara Ardeal.

Se zvoneste ca, extraterestri au construit o nava mare si vor lua Ardealul cu iei

Fosta membra 9am.ro

6780 mesaje
Postat pe: 15 Octombrie 2010, ora 09:06

De la: corcodel, la data 2010-10-14 21:07:12Cat timp vom mai fi condusi de actuala clasa politica , avem mari sanse de a ramane fara Ardeal.

Frati Romani,daca vreti sa salvati Ardealul,singura varianta este sa ii votati ONGul lui Corcodel cand il va transforma in partid(cica la primavara) .Ce alte probleme va mai framanta ? Le rezolva Corcodelul si partidul sau pe toate fara ezitare...Votati partidul lu' Corcodel ca si-au propus sa aiba 50% din voturile romanilor. !

PS:Nu este gluma,cica Angela Merkel de fapt a venit pentru Corcodel in Romania, partidul lui este pe felie cu toti cei care conduc lumea iar la primele alegeri vor avea (daca nu ii fura la vot ) peste 50% din voturile romanilor....

Fosta membra 9am.ro

10086 mesaje
Postat pe: 15 Octombrie 2010, ora 11:56

Mi-as dori sa vad o ungarie bogata si atunci sa vezi cum ne roaga maghiarii sa le luam casele si terenurile ca sa scape de ele pentru a putea fugi in ungaria....si pentru a scapa de impozitele si taxele asupra bunurilor personale.... Atunci sigur nu vor mai dori autonomie decat pentru bunurile lor...

july

563 mesaje
Postat pe: 15 Octombrie 2010, ora 15:32

De la: _KARPOV, la data 2010-10-15 11:56:03

Mi-as dori sa vad o ungarie bogata si atunci sa vezi cum ne roaga maghiarii sa le luam casele si terenurile ca sa scape de ele pentru a putea fugi in ungaria....si pentru a scapa de impozitele si taxele asupra bunurilor personale.... Atunci sigur nu vor mai dori autonomie decat pentru bunurile lor...

Oricat de bogata ar deveni Ungaria nu ma voi muta acolo. Puteam sa fac mai demult, dar am ales sa raman. Si ca mine mai sunt destui!

Tramp

9944 mesaje
Postat pe: 15 Octombrie 2010, ora 15:36

Si singurul bun, pe care cred ca il au, sunt Unguritele

profesor2010

438 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 15 Octombrie 2010, ora 18:47

Dragii mei! Uite un singur rezultat de cercetare am pus la dispoziția voastr�, dar voi �nv�țați fiind s� dați numai din gur�, �n loc s� citiți�deși dac� v� uitați la post�rile mele, tot timpul v� trimit s� mai și citiți, cultivați v�, nu credeți toate prostiile care au fost scrise �n laboratoarele de la cabinetul unu a CC PCR. Marea majoritate a tezelor istorice au fost trasate, dup� care licitate de așa numiții istorici, care�au scris mai mult dec�t au cercetat, gen Constantin Daicociviciu. Al c�rui servitudine pentru cuplul cizmarului a r�mas faimos�.dar au mai fost destui și sunt și acum. De altfel pe patul morții academicianul a recunoscut c� o mare parte din tezele scrise de el sunt false și au fost scrise la �ndemnul tovar�șei. Dar s� revenim la ale noastre,dragilor v-am dat sursa , ați �ncercat s� citiți ,sau imediat v-ați aruncat la etichet�ri, de genul cu apa cald�, sau mersul pe jos� bine c� vorbești de asta vezi , p�n� acum nu m-am g�nit, c� pe vremea c�nd alte popoare din Europa umblau pe jos, hunii, (secui maghiar) umblau pe cai� Este interesant , idea asta deplasat� a voastr� precum c� ungurii nu sunt arbore genetic� cu secui�cine spune asta, habar nu are și este o comparație de gen : dac� a-și spune c� craioveanul nu este arbore generic� cu slobozeanul� Iar cel ce vorbește de geografia rom�neasc�, m� �ntreb de care geografie vorbește cea fizic�, sau cea economic�
Dragii mei, vedeți c�t de obsedați sunteți de o porțiune din țar�, de un popor pe care nici nu vreți s�-i cunoașteți, pentru c� și prin asta recunoașteți c� zona geografic� nu aparține Rom�niei Mari. Dar nimeni, absolut nimeni nu a cerut, alipirea Transilvaniei la Ungari. Actul istoric prin care a fost alipit Rom�niei , Transilvania a fost și este o nedreptate, dar at�t cei din mama țar�., c�t și din Transilvania au trecut peste asta. Datorit� politicii naționale a PCR, pe care au �nsușit-o foarte bine de la Ruși, au populat Transilvania cu rom�ni at�t de bine c� la ora actual� Țiganii sunt majoritar �n aceast� parte geografic�, urmați de rom�ni și abia dup� acea secuii.
Venit vorba la cheltuieli cu limba matern�, ați putea �nv�ța c�t cheltuiesc cei din Ungaria cu frații voștri stabiliți la Gyula� sau m�car faptul pe care eu am subliniat de mai multe ori, dar voi treceți peste ea, f�r� nici un comentariu, pentru c� �n șovinismul vostru �nciripat, nici nu ați putea admite, ca �ntr-o porțiune, știu eu la Iași s� pot viziona posturi Tv din Ungaria, cea ce eu pot la Zala!
Așa c� Fraților rom�ni v� mai rog �nc� odat�! Puneți m�na pe c�rți, citiți nu credeți toate prostiile care v� sunt puse pe tapet� sunt mulți care cunosc limbi str�ine, �n afara faptului c� exersați cunoștințele lingvistice, mai aflați și rezultate ale cercet�torilor, istoricilor contemporane, care sunt teze scrise f�r� interes , f�r� idiliz�ri�

sunt un tip timid,nu vrei s� m� cunoști,fromoaso! Au �ncercat toate nevestele mele dar....
Tycuu

1203 mesaje
Postat pe: 16 Octombrie 2010, ora 12:54

De la: july, la data 2010-10-15 15:32:54

Oricat de bogata ar deveni Ungaria nu ma voi muta acolo. Puteam sa fac mai demult, dar am ales sa raman. Si ca mine mai sunt destui!

Ohoo! Si bine ai facut domnita, ca sunt destui destui !!

Tycu
Tycuu

1203 mesaje
Postat pe: 16 Octombrie 2010, ora 13:11

De la: profesor2010, la data 2010-10-15 18:47:34Dragii mei! Uite un singur rezultat de cercetare am pus la dispoziția voastr�, dar voi �nv�țați fiind s� dați numai din gur�, �n loc s� citiți�deși dac� v� uitați la post�rile mele, tot timpul v� trimit s� mai și citiți, cultivați v�, nu credeți toate prostiile care au fost scrise �n laboratoarele de la cabinetul unu a CC PCR. Marea majoritate a tezelor istorice au fost trasate, dup� care licitate de așa numiții istorici, care�au scris mai mult dec�t au cercetat, gen Constantin Daicociviciu. Al c�rui servitudine pentru cuplul cizmarului a r�mas faimos�.dar au mai fost destui și sunt și acum. De altfel pe patul morții academicianul a recunoscut c� o mare parte din tezele scrise de el sunt false și au fost scrise la �ndemnul tovar�șei. Dar s� revenim la ale noastre,dragilor v-am dat sursa , ați �ncercat s� citiți ,sau imediat v-ați aruncat la etichet�ri, de genul cu apa cald�, sau mersul pe jos� bine c� vorbești de asta vezi , p�n� acum nu m-am g�nit, c� pe vremea c�nd alte popoare din Europa umblau pe jos, hunii, (secui maghiar) umblau pe cai� Este interesant , idea asta deplasat� a voastr� precum c� ungurii nu sunt arbore genetic� cu secui�cine spune asta, habar nu are și este o comparație de gen : dac� a-și spune c� craioveanul nu este arbore generic� cu slobozeanul� Iar cel ce vorbește de geografia rom�neasc�, m� �ntreb de care geografie vorbește cea fizic�, sau cea economic�
Dragii mei, vedeți c�t de obsedați sunteți de o porțiune din țar�, de un popor pe care nici nu vreți s�-i cunoașteți, pentru c� și prin asta recunoașteți c� zona geografic� nu aparține Rom�niei Mari. Dar nimeni, absolut nimeni nu a cerut, alipirea Transilvaniei la Ungari. Actul istoric prin care a fost alipit Rom�niei , Transilvania a fost și este o nedreptate, dar at�t cei din mama țar�., c�t și din Transilvania au trecut peste asta. Datorit� politicii naționale a PCR, pe care au �nsușit-o foarte bine de la Ruși, au populat Transilvania cu rom�ni at�t de bine c� la ora actual� Țiganii sunt majoritar �n aceast� parte geografic�, urmați de rom�ni și abia dup� acea secuii.
Venit vorba la cheltuieli cu limba matern�, ați putea �nv�ța c�t cheltuiesc cei din Ungaria cu frații voștri stabiliți la Gyula� sau m�car faptul pe care eu am subliniat de mai multe ori, dar voi treceți peste ea, f�r� nici un comentariu, pentru c� �n șovinismul vostru �nciripat, nici nu ați putea admite, ca �ntr-o porțiune, știu eu la Iași s� pot viziona posturi Tv din Ungaria, cea ce eu pot la Zala!
Așa c� Fraților rom�ni v� mai rog �nc� odat�! Puneți m�na pe c�rți, citiți nu credeți toate prostiile care v� sunt puse pe tapet� sunt mulți care cunosc limbi str�ine, �n afara faptului c� exersați cunoștințele lingvistice, mai aflați și rezultate ale cercet�torilor, istoricilor contemporane, care sunt teze scrise f�r� interes , f�r� idiliz�ri�

Domnule profesor ,toti strainii si cei nascuti aici si plecati pe meleaguri straine trebuie sa stie ca Transivania este de cand e lumea pe Terra provincie romaneasca, ea a fost rupta de hoardele maghiare din trupul mamei Romania si in 1918 a revenit la mama ei Romania;se spune "a revenit" si nu "alipita" Poate sa turbeze maghiarimea de invidie dar Transilvania este provincie romaneasca . Secuii au fost maghiarizati cu forta de maghiari , cum au incercat sa maghiarizeze fortat si pe ceangaii si pe romanii din provincia romaneasca pe care o detine ilegal Ungaria !Care istorici sa ne invete pe noi istorie ? istoricii unguri acei istorici facuti la apel ?? Lasa-ne domnule, noi stim adevarata noastra istorie romana !!!!!

Tycu
Fosta membra 9am.ro

10086 mesaje
Postat pe: 16 Octombrie 2010, ora 13:22

De la: Mity, la data 2010-10-16 13:11:03
De la: profesor2010, la data 2010-10-15 18:47:34Dragii mei! Uite un singur rezultat de cercetare am pus la dispoziția voastr�, dar voi �nv�țați fiind s� dați numai din gur�, �n loc s� citiți�deși dac� v� uitați la post�rile mele, tot timpul v� trimit s� mai și citiți, cultivați v�, nu credeți toate prostiile care au fost scrise �n laboratoarele de la cabinetul unu a CC PCR. Marea majoritate a tezelor istorice au fost trasate, dup� care licitate de așa numiții istorici, care�au scris mai mult dec�t au cercetat, gen Constantin Daicociviciu. Al c�rui servitudine pentru cuplul cizmarului a r�mas faimos�.dar au mai fost destui și sunt și acum. De altfel pe patul morții academicianul a recunoscut c� o mare parte din tezele scrise de el sunt false și au fost scrise la �ndemnul tovar�șei. Dar s� revenim la ale noastre,dragilor v-am dat sursa , ați �ncercat s� citiți ,sau imediat v-ați aruncat la etichet�ri, de genul cu apa cald�, sau mersul pe jos� bine c� vorbești de asta vezi , p�n� acum nu m-am g�nit, c� pe vremea c�nd alte popoare din Europa umblau pe jos, hunii, (secui maghiar) umblau pe cai� Este interesant , idea asta deplasat� a voastr� precum c� ungurii nu sunt arbore genetic� cu secui�cine spune asta, habar nu are și este o comparație de gen : dac� a-și spune c� craioveanul nu este arbore generic� cu slobozeanul� Iar cel ce vorbește de geografia rom�neasc�, m� �ntreb de care geografie vorbește cea fizic�, sau cea economic�

Domnule profesor ,toti strainii si cei nascuti aici si plecati pe meleaguri straine trebuie sa stie ca Transivania este de cand e lumea pe Terra provincie romaneasca, ea a fost rupta de hoardele maghiare din trupul mamei Romania si in 1918 a revenit la mama ei Romania;se spune "a revenit" si nu "alipita" Poate sa turbeze maghiarimea de invidie dar Transilvania este provincie romaneasca . Secuii au fost maghiarizati cu forta de maghiari , cum au incercat sa maghiarizeze fortat si pe ceangaii si pe romanii din provincia romaneasca pe care o detine ilegal Ungaria !Care istorici sa ne invete pe noi istorie ? istoricii unguri acei istorici facuti la apel ?? Lasa-ne domnule, noi stim adevarata noastra istorie romana !!!!!

meriti o ....nea Tycule......

Tycuu

1203 mesaje
Postat pe: 16 Octombrie 2010, ora 15:26

De la: _KARPOV, la data 2010-10-16 13:22:59

meriti o ....nea Tycule......

Multumesc domn Karpov, esti un baiat minunat !

Tycu
profesor2010

438 mesaje

Postat pe: 16 Octombrie 2010, ora 22:39

Pe care aia ce v-a povestit Elena Ceaușescu cu cele dou� clase primare... c� ea a comandat de la istorici, cu studii apropiate de ea , gen Daicoviciu....., și voi credeți, cu naționalismul vostru șovin tot....da aveți dreptate pe vremea lui cizmarul era așa de bine... aveați locuri de munc� unde frecasți manganul și luați bani..... erați b�gați, de altfel și acum �n cutii de ciment...și era așa de bine ....și vine prostul urm�tor pe topic care te felicit�p pentru, curajul nebun de ate s�rii la g�tul meu , care am avut curajul s� spun adev�rul......DAR TE �ntreb nemernicule și pe tine și pe cel�lalt prost voi nici nu aveți de g�nd s� faceți ceva ca generația viitoar� s� t�iasc� mai bine? sau numai gura de voi? c� sunteți niște lași, nemernici care pe forum aveți curaj dar dincolo de asta...sunteți sub fusta Elenei...și v� ascundeți dup� ideile voastre ideal politice șovine, naționale? ieșiți Dracului la lupt� și dup� asta clarific�m divergențelel noastre, nu epuizați enegia voastr� la prostii...!

sunt un tip timid,nu vrei s� m� cunoști,fromoaso! Au �ncercat toate nevestele mele dar....
9am182087

4 mesaje
Oras: Hunedoara

Postat pe: 16 Octombrie 2010, ora 22:54

NICI ODATA NU SE VA INTIMPLA ASTA

Fosta membra 9am.ro

3030 mesaje
Oras: Brasov

Postat pe: 16 Octombrie 2010, ora 23:15

De la: ktn91land, la data 2010-08-12 13:37:44Autonomia asta poate insemna mai multe lucruri ... poate interzicerea unor drepturi pentru cetatenii romani, poate niste venituri mai mari pentru Romania ? Nu stiu, intreb si eu?

In multe dintre tarile civilizate exista zone cu autonomie (ex. in Spania) sau chiar state in stat (ex. in Italia).

Noi ne zbarlim doar cand auzim termenul de "autonomie". Ar putea fi de folos in vreun fel pentru Romania ca o zona (ex. Covasna si Harghita) sa se administreze singura?

Nu e vorba de administrare ci vor autonomie teritoriala si divizeaza tara ceea ce nu e corect ca se incalca costitutia.Pana la urma nu noi le-o dam ci cum ni se dicteaza din afara .

GINA
Fosta membra 9am.ro

6780 mesaje
Postat pe: 17 Octombrie 2010, ora 10:01

Domnu' Tycu eu va inteleg ideea si va dau cuvantul meu de onoare ca si eu vreau ca Transilvania sa fie mereu a Romaniei.Nu din motive de istorie vreau asta ,ci doar ca asa vor muschii mei romanesti. .Cred ca ne prinde bine sa o avem Si daca mi-ar demonstra cineva ca istoria ungurilor este adevarata, nu m-ar interesa absolut deloc si sunt convins ca nici pe ei nu i-ar interesa cu adevarat daca le-ar demonstra cineva ca istoria noastra este cea adevarata si ca avem toate drepturile legale asupra Transilvaniei .

Lucrurile stau foarte simplu.Ungurii isi au istoria lor care sa arate ca Transilvania a fost a lor,noi avem istoria noastra care arata ca Transilvania a fost a noastra. Nu asta conteaza, ci altceva.Transilvania este a celui care este capabil sa o aiba .Daca suntem prosti,daca nu avem grija la interesele noastre,daca suntem isterici si haotici,daca o sa avem tradatori care sa ne vanda,daca tulburam aiurea apele, si daca ungurii sunt mai smecheri decat noi ,atunci o vom pierde.Daca nu, va ramane la noi mereu. Chestiile cu dreptatea "istorica" , de fapt nu conteaza deloc si au doar rolul ca fiecare tabara sa fie bine indoctrinata si sa creda ca are dreptate.Soarta Transilvaniei tine de alte lucruri, nu de istorie sau de "adevaruri istorice".

gbispas

688 mesaje

Postat pe: 17 Octombrie 2010, ora 11:34

HAHAHAHAHAHAHA!Bozgor imputit,m-am distrat copios citind randurile fara noima si sens scrise de tine.
Hai sa-ti spun eu cum e cu "cercetarile" astea.Acum vreo 11 ani am citit o "lucrare stiintifica" absolut similara dar care spunea ca omul pesterilor in Europa erau arienii.Citeste SCIENCE ET VIE din data de 12.02.1998.A fost o intreaga dezbatere si la televizor,dar s-a ajuns la urmatoarea concluzie.....nimeni nu poate inca dovedi asa ceva,oricat am incerca.Diferite interpretari si supozitii se pot face ,la nesfarsit,dar nimeni nu a confirmat vreodata o asemenea idiotenie(termenul imi apartine dar ideea e aceeasi cu concluziile specialistilor) oricat s-ar dori.Sunt simple supozitii si rezultatul iese functie de cine plateste.Ca sa-ti dau un exemplu mai din contemporaneitate,este la fel ca si cu rezultatele sondajelor de opinie.Adica ala care plateste sondajul,jongleaza cat vrea cu rezultatul acestora.Nimic concret sau adevarat,deci.Lasa-ne cu imbecilitati pe care nici tu si nici neamul tau nu le cred.Se vede treaba sa nu furati doar teritorii,dar si idei.Nu ca nu ar fi o chestiune arhicunoscuta dar......quod erat demonstrandum.Dealtfel,daca ar fi sa creada cineva o asemenea stupizenie,nu s-ar face altceva decat sa se confirme ceea ce am spus eu.Sunteti ca tiganii cu cortul,azi aici,maine acolo,poimaine,iar aici............nomazi.Peste tot si nicaieri.Si pe unde sunteti produceti doar probleme.
Ii tot dai in sus si-n jos ca nu stiu cine minte si nu stiu ce face.Dar premierul vostru din ungaria o fi vre-un sfant?Sau ai uitat cand au iesit cei ce pe voi nu va vor in nici un chip(adica ungurii din ungaria) sa-l dea jos si s-a ajuns la lupte de strada,cateva zile,poate mai mult de-o saptamana ca s-a ajuns la concluzia ca a castigat alegerile prin minciuna si hotie?Cand mai vrei sa spui ceva despre altii,mai bine te-ai uita in curtea propriului neam si doar cand o sa vezi ca voi sunteti mielusei sau sfinti,atunci sa deschizi gura aia care spune doar imbecilitati.
Si sa stii ca nu ma supar deloc cand ma faci sofer.JUR!.Pt ca asta sunt.Doar ca spere deosebire de un profesoras la clasa intai,ca tine(asta daca ar fi sa cred stupizenia cu profesoratul),eu sofez avioane.Adica o chestie in care tu nici ca pasager nu ai loc,pt ca au si avioanele mandria lor.Nu transporta cretini fara tara.

EU
Fosta membra 9am.ro

1670 mesaje
Postat pe: 17 Octombrie 2010, ora 12:03

Care o fi pretul Transilvaniei?
Ca in final nici patriotii nici ceilalti nu vor cistiga, ci comerciantii!
Dupa cele ce am citit aici, cam tot ce se putea vinde din resursele naturale, s-a vindut.
A ramas pamintul Romaniei, care probabil va fi vindut de un guvern iresponsabil.
Englezii au facut 2 saptamini pina la insulele de linga Argentina, si i-a ras pe aia pentru 2 insule.
Americanii i-au terminat pe japonezi pentru Hawaii.
Canadienii au fost imediat la Polul Nord cind rusii au lasat un steag de-al lor in ocean, cu gindul sa ia Polul Nord.
India este intr-o lupta continua cu Pakistanul pentru Kashmir.
China, a luat inapoi Hong Kong-ul, etc.

Oare, romanii or fi mai speciali? Sau vor vinde tara?

Fosta membra 9am.ro

1670 mesaje
Postat pe: 17 Octombrie 2010, ora 12:03

Care o fi pretul Transilvaniei?
Ca in final nici patriotii nici ceilalti nu vor cistiga, ci comerciantii!
Dupa cele ce am citit aici, cam tot ce se putea vinde din resursele naturale, s-a vindut.
A ramas pamintul Romaniei, care probabil va fi vindut de un guvern iresponsabil.
Englezii au facut 2 saptamini pina la insulele de linga Argentina, si i-a ras pe aia pentru 2 insule.
Americanii i-au terminat pe japonezi pentru Hawaii.
Canadienii au fost imediat la Polul Nord cind rusii au lasat un steag de-al lor in ocean, cu gindul sa ia Polul Nord.
India este intr-o lupta continua cu Pakistanul pentru Kashmir.
China, a luat inapoi Hong Kong-ul, etc.

Oare, romanii or fi mai speciali? Sau vor vinde tara?

Fosta membra 9am.ro

834 mesaje

Postat pe: 17 Octombrie 2010, ora 12:30

Ungaria vrea sa renasca prin nazism

Atentie la alegerile pentru parlamentul maghiar

Fidesz si Jobbik, partide revizioniste, anti-semite, detin peste 70% din intentia de vot a maghiarilor * Viktor Orban si Gabor Vona sunt vazuti ca salvatori de sub jugul Occidentului si al FMI * Ambii se declara pentru autonomia ungurilor din Romania * Vona conduce o grupare paramilitara care doreste sa refaca Ungaria Mare

Dup� cum arat� ultimele sondaje de opinie, viitorul Legislativ ungar ar putea fi format din numai trei partide: Fidesz, de opozi�ie (creditat cu 45% p�n� la 55% din inten�iile de vot), partidul radical Jobbik (ce ar putea ob�ine p�n� la 20% din voturi) �i sociali�tii (MZSP), actualmente la guvernare, credita�i cu 11% din inten�iile de vot, potrivit unui sondaj publicat de Nezopont Intezet. Alegerile vor avea loc in Ungaria in 11 aprilie - primul tur de scrutin si 25 aprilie al doilea tur.

Deja agentiile de presa din intreaga lume vorbesc despre renasterea iredentismului si neo-nazismului in Ungaria, pe fondul nemultumirilor populatiei fata de guvernarea socialista, fata de masurile anticriza luate, care au condus la falimentul multor firme si la saracirea populatiei. In aceste conditii, discursurile despre Ungaria Mare, despre antisemitism, evreii fiind considerati cei care au provocat criza mondiala, cei care conduc lumea, dar si impotriva tiganilor prin din ce in ce mai mult teren.

ungaria mareViktor Orban, conducator al Fidesz (Partidul Tinerilor) a izbutit sa capaciteze atentia electoratului, in alianta cu Vona Gabor, presedintele Jobbik, partid de extrema dreapta cu peste 5.000 de membri, organizati dupa sistem fascist, in brigazi paramilitare, rasi in cap, purtand simboluri naziste. Jobbik a resusit ca la alegerile europarlamentare sa obtina 15%, ceea ce este un scor foarte mare gandindu-ne ca in 2006 era creditat cu 2,2% din electoratul maghiar. Acum, Vona si adeptii sai vor fi votati de peste 20% din populatia cu drept de vot. Iar cu un discurs foarte nationalist, Viktor Orban si Fidesz obtin in jur de 50%, ceea ce face ca alianta creata sa detina mai mult din 70% din parlament, cu o orientare catre extrema dreapta, fapt care nu s-a mai intamplat in Europa, dupa cum comenteaza agentiile internationale dinainte de 1940.

Legaturile partidului extremist Jobbik, cu Rusia, nu reprezinta o noutate si nici faptul ca presedintele formatiunii, Vona Gabor, a efectuat mai multe vizite la Moscova, alaturi de familie si o serie de consilieri, sustine unul din fondatorii partidului-problema de la Budapesta. Mai mult, faptul ca "prietenia cu rusii a devenit parte a programului acestei formatiuni, este cu atat mai ciudat pentru un partid ce se vrea a fi unul radical nationalist". "Este evident faptul ca in Rusia exista un grup de interese, care, din motive necunoscute, doreste ca Jobbik sa devina un partid cat mai puternic in Ungaria", a precizat Nagy Ervin.

Presedintele Partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor are 31 de ani, profesor de istorie, jobbikinitiator al Garzii Maghiare, organizatie extremista cu stranse legaturi cu Tineretul Maghiar Ardelean - "Erdelyi Magyar Ifjak" (EMI), organizatie care a aderat si la crezurile Fidesz. Vona Gabor a recunoscut ca Jobbik duce o politica revizionista. �Visul meu e s� adun to�i maghiarii �ntr-o na�iune�. Unul dintre europarlamentarii lui Vona s-a prezentat la Bruxelles la preluarea mandatului in uniforma Garzii Maghiare, cu emble amintind de fascism, ceea ce a produs o puternica reactie de dezaprobare printre ceilalti europarlamentari.

jobbikDuminica, de Paste - care a coincis anul acesta si la ortodocsi si la catolici - cei din "Garda maghiara" au defilat pe strazile Budapestei, fiind aplaudati de o mare parte a populatiei. Tineri in cizme si camasi kaki, cu brate tatuate si capul ras, purtand pe tricouri cifrele 88 (a opta cifra din alfabet e H, deci HH = Heil Hitler), au agitat steagurile lui Arpad, folosite odinioara de miscarea �Crucilor cu sageti�. Adica a acelui partid care in octombrie 1944 a preluat puterea la Budapesta. Unul dintre acestia, Jozsef Kelemen, imbracat in uniforma, a declarat pentru un reporter al Daily Telegraph: �Ungurii sunt persecutati. Acum o mie de ani, chiar si germanii ne erau supusi, dar acum suntem victime ale globalizarii si ale acelora care le-au furat palestinienilor patria. Doar Magyar Garda poate salva Ungaria�. Aproape 5.000 de tineri fac parte din aceste trupe. Sunt organizati ierarhic, pe companii si batalioane si, in timpul liber, se antreneaza in lupta la corp si trageri la tinta cu arma. In fata monumentelor istorice, ca de pilda in fata monumentului eroilor din piata Mileniumului din Budapesta, Magyar Garda organizeaza adunari festive, cu depuneri de juraminte pentru natiune, popor si patrie si cu atatare la ura impotriva evreilor si tiganilor. La una din aceste adunari, desfasurata in urma cu cateva saptamani, in plina campanie electorala, s-a proslavit Marele Imperiu Maghiar si s-a cerut revizuirea tratatului de la Trianon din 1920, prin care Ungariei i s-a luat Transilvania si Voivodina. Vona a declarat ca noul parlament va cere Europei acest lucru imediat dupa infiintare, dupa 25 aprilie 2010.

nazismSi in ceea ce-l priveste de Viktor Orban, aliatul lui Vona, dar care beneficiaza de mai multe voturi din partea electoratului, acesta a cerut recent, tot in timpul campaniei, cand se agita chestiunea "Tinutului Secuiesc" autonomia maghiarilor din Romania, a acuzat statul roman ca nu respecta drepturile minoritatilor. El a cerut sa fie declarata in zona traditionala maghiara a Romaniei ca limba oficiala sa fie maghiara. Si Fidesz este recunoscut ca are legaturi cu Moscova. Orban si cu Vona au declarat raspicat ca vor orienta politica Ungariei catre Est, pentru ca Occidentul si-a batut joc de tara lor si a adus-o in saracie. Viktor Orban considera ca si Statele Unite, conduse tot de evrei au facut rau Ungariei si a afirmat ca va renegocia acordul cu FMI imediat cum va veni la putere, pentru ca nu e normal ca tara sa sa fie indatorata bancilor mondiale si supusa acestora, declaratie care a creat imediat instabilitate pe pietele financiare.

In ceea ce priveste UDMR, liderii gruparii s-au declarat impotriva dezideratelor Fidesz si Jobbik, considerand ca acestea nu sunt in concordanta cu noua politica europeana si "ca mai mult rau fac la Bruxelles". Nu de aceeasi parere sun liderii locali din Harghita si Covasna care l-au avut ca oaspete de seama pe Gabor Vona, iar tineretul din aceste judete imbratiseaza opiniile revizioniste de la Budapesta.

Mihail Fagarasanu

gbispas

688 mesaje

Postat pe: 17 Octombrie 2010, ora 12:54

Ah,ma mai intreb,daca ati fost cu 4-5000 de ani in urma pe aceste teritorii,ce ati lasat in urma.Adica ma uit la toate natiile mari cu o cultura de prin anii aceia si vad ceva concret in urma,chiar daca astazi nu mai sunt reprezentativi in contextul global,actual.Vezi grecii,latinii,chinezii,......Voi ce ati facut,ce ati lasat in urma,daca tot va imbatati cu apa rece,cum ca voi sunteti buricul pamantului?O caramida,macar,sa vedem si noi.Hai , spune-ne trisor al istoriei.

EU
Tycuu

1203 mesaje
Postat pe: 17 Octombrie 2010, ora 13:13

De la: profesor2010, la data 2010-10-16 22:39:09Domnule profesor ,toti strainii si cei nascuti aici si plecati pe meleaguri straine trebuie sa stie ca Transivania este de cand e lumea pe Terra provincie romaneasca, ea a fost rupta de hoardele maghiare din trupul mamei Romania si in 1918 a revenit la mama ei Romania;se spune "a revenit" si nu "alipita" Poate sa turbeze maghiarimea de invidie dar Transilvania este provincie romaneasca . Secuii au fost maghiarizati cu forta de maghiari , cum au incercat sa maghiarizeze fortat si pe ceangaii si pe romanii din provincia romaneasca pe care o detine ilegal Ungaria !Care istorici sa ne invete pe noi istorie ? istoricii unguri acei istorici facuti la apel ?? Lasa-ne domnule, noi stim adevarata noastra istorie romana !!!!!

Pe care aia ce v-a povestit Elena Ceaușescu cu cele dou� clase primare... c� ea a comandat de la istorici, cu studii apropiate de ea , gen Daicoviciu....., și voi credeți, cu naționalismul vostru șovin tot....da aveți dreptate pe vremea lui cizmarul era așa de bine... aveați locuri de munc� unde frecasți manganul și luați bani..... erați b�gați, de altfel și acum �n cutii de ciment...și era așa de bine ....și vine prostul urm�tor pe topic care te felicit�p pentru, curajul nebun de ate s�rii la g�tul meu , care am avut curajul s� spun adev�rul......DAR TE �ntreb nemernicule și pe tine și pe cel�lalt prost voi nici nu aveți de g�nd s� faceți ceva ca generația viitoar� s� t�iasc� mai bine? sau numai gura de voi? c� sunteți niște lași, nemernici care pe forum aveți curaj dar dincolo de asta...sunteți sub fusta Elenei...și v� ascundeți dup� ideile voastre ideal politice șovine, naționale? ieșiți Dracului la lupt� și dup� asta clarific�m divergențelel noastre, nu epuizați enegia voastr� la prostii...!

Domnule, nu ne baga in aceeeasi oala cu extremismul maghiar sovin, nationalistul este un patriot iar bozgorimea UDMR -ista reprezinta sovinism !!! Nu domnule , familia Ceausescu nu a modificat istoria tarii, altceva au facut ei , sa te lamuresc tot eu , ei doar au cerut istoricilor sa nu scrie [ se numeste cenzurare ] despre unele lucruri negative ale fostului PCR , ci sa-l laude mai mult [asta nu are legatura cu discutia topicului ] dar nicidecum sa modifice datele si faptele istorice ! Adevarata falsificare a istoriei au facut-o ungurii , au incercat sa dezinformeze populatia maghiara despre Ardeal fara sa tina cont de Burebista , de Decebal de Mihai Viteazu eroii nostri care au facut adevaratul stat centralizat lasat romanilor ca mostenire si ca a venit mult mai tarziu o hoarda de migratori primitivi asiatici ce s-au asezat in Campia Panoniei si gata , au si pus sezutul pe Ardealul nostru; pai cum sa modifice asta Ceausescu bre ? !!E adevarat ca nici eu nu sunt de acord cu ordinarul asta de PDLvandut infectului UDMR , cu terminatorii Boc si Basescu , ce sa fac eu ? sunt prea mic fata de o tara ,da aici ai dreptate trebuie facut ceva !!!

Tycu
Tycuu

1203 mesaje
Postat pe: 17 Octombrie 2010, ora 13:27

De la: vaneamarin, la data 2010-10-17 10:01:12

Domnu' Tycu eu va inteleg ideea si va dau cuvantul meu de onoare ca si eu vreau ca Transilvania sa fie mereu a Romaniei.Nu din motive de istorie vreau asta ,ci doar ca asa vor muschii mei romanesti. .Cred ca ne prinde bine sa o avem Si daca mi-ar demonstra cineva ca istoria ungurilor este adevarata, nu m-ar interesa absolut deloc si sunt convins ca nici pe ei nu i-ar interesa cu adevarat daca le-ar demonstra cineva ca istoria noastra este cea adevarata si ca avem toate drepturile legale asupra Transilvaniei .

Lucrurile stau foarte simplu.Ungurii isi au istoria lor care sa arate ca Transilvania a fost a lor,noi avem istoria noastra care arata ca Transilvania a fost a noastra. Nu asta conteaza, ci altceva.Transilvania este a celui care este capabil sa o aiba .Daca suntem prosti,daca nu avem grija la interesele noastre,daca suntem isterici si haotici,daca o sa avem tradatori care sa ne vanda,daca tulburam aiurea apele, si daca ungurii sunt mai smecheri decat noi ,atunci o vom pierde.Daca nu, va ramane la noi mereu. Chestiile cu dreptatea "istorica" , de fapt nu conteaza deloc si au doar rolul ca fiecare tabara sa fie bine indoctrinata si sa creda ca are dreptate.Soarta Transilvaniei tine de alte lucruri, nu de istorie sau de "adevaruri istorice".

Nu domnule Vanea,nu ca vor muschii nostri sa fie Ardealul la noi , ci din motive istorice domnule, ca asa este, asa cere si vrea istoria adevarata a Romaniei . Nu conteaza ca ne prinde bine sau nu , conteaza ca este a Romaniei !!!Matale spui de dovezi ,pai ce dovezi mai vrei ca sa intelegi ca istoria facuta de extremismul bozgoresc maghiar e falsa , decat dovezile istorice! Vrei sa spui ca n-a existat Burebista fauritorul tarii ? sau Mihai Viteazu cu marea unire a lui ?Soarta Transilvaniei tine de istorie si de adevaratii romani care nu-si vand tara !!!!

Tycu
Fosta membra 9am.ro

6780 mesaje
Postat pe: 17 Octombrie 2010, ora 13:42

De la: Mity, la data 2010-10-17 13:27:31

Nu domnule Vanea,nu ca vor muschii nostri sa fie Ardealul la noi , ci din motive istorice domnule, ca asa este, asa cere si vrea istoria adevarata a Romaniei . Nu conteaza ca ne prinde bine sau nu , conteaza ca este a Romaniei !!!Matale spui de dovezi ,pai ce dovezi mai vrei ca sa intelegi ca istoria facuta de extremismul bozgoresc maghiar e falsa , decat dovezile istorice! Vrei sa spui ca n-a existat Burebista fauritorul tarii ? sau Mihai Viteazu cu marea unire a lui ?Soarta Transilvaniei tine de istorie si de adevaratii romani care nu-si vand tara !!!!

Domnu' Tycu,nu vorbiti dom'le cu Vadim sau cu fanii lui atunci cand vorbiti cu mine.Daca Burebista este fauritorul Romaniei, atunci aveti grave probleme cu logica.Va repet,nu istoria este esentialul ci doar faptul ca PUTEM SAU NU sa avem Transilvania.Asta depinde de noi, si pentru asta trebuie sa lucram uniti !Si da,"muschii"(am pus ghilimele deoarece este vorba mai mult de inteligenta,calm,evitarea compromisurilor si cedarilor pas cu pas) nostri sunt cel mai important lucru care poate mentine Transilvania la noi,restul sunt rahaturi PRMiste.

Tycuu

1203 mesaje
Postat pe: 17 Octombrie 2010, ora 13:58

De la: vaneamarin, la data 2010-10-17 13:42:59
De la: Mity, la data 2010-10-17 13:27:31

Domnu' Tycu,nu vorbiti dom'le cu Vadim sau cu fanii lui atunci cand vorbiti cu mine.Daca Burebista este fauritorul Romaniei, atunci aveti grave probleme cu logica.Va repet,nu istoria este esentialul ci doar faptul ca PUTEM SAU NU sa avem Transilvania.Asta depinde de noi, si pentru asta trebuie sa lucram uniti !Si da,"muschii"(am pus ghilimele deoarece este vorba mai mult de inteligenta,calm,evitarea compromisurilor si cedarilor pas cu pas) nostri sunt cel mai important lucru care poate mentine Transilvania la noi,restul sunt rahaturi PRMiste.

Domnule VM , cand am zis de Burebista cine a fost, am zis bine ,da el a fost fauritorul "adevaratei Romanii "!-ce am vrut sa spun ?heeei eu am crezut ca matale ai inteles subantelesul . Si sigur ca si eu am inteles ce ai vrut matale sa spui si ai dreptate , doar eu am spus de niste dovezi de care intrebai !!!

Tycu
Fosta membra 9am.ro

834 mesaje

Postat pe: 17 Octombrie 2010, ora 14:10

Burebista
,, intemeietor, regele geto-dacilor, statul dac

�Ajuns �n fruntea neamului s�u, care era istovit de r�zboaie dese, getul Burebista l-a �n�l�at at�t de mult prin exerci�ii, ab�inere de la vin �i ascultare fa�� de porunci, �nc�t �n c��iva ani a f�urit un stat puternic �i a supus ge�ilor cea mai mare parte din popula�iile vecine, ajung�nd s� fie temut chiar �i de romani�, scria Strabon la pu�in� vreme de la moartea lui Burebista

Ca lupii, stand la panda.
Vom insera cu anul
Si-om deveni pamanturi.
Ne-o tine minte neamul

Frumosi ca doua canturi.

Ne vom zidi-n Credinta,
In bolta Casei noastre,
Vom ninge cu vointa

Si vom ploua cu astre.

Vom asfinti cu veacul
Si-om deveni zapada.
Ne-o pomeni saracul

In planset de balada�

Ne-o creste foc din Suflet,
Ne-or plange-n palme macii,
Cand ne-om opri din umblet,
Feciori ai Sfintei Dacii

Burebista, rege al geto-dacilor (82-44 �.Hr.), �ntemeietorul statului dac.
PERSONALITATEA REGELUI

Un caracter solid si echilibrat, ajutat de calitatile unui geniu militar si un imens talent diplomatic, cunoscator al caracterului uman, un om robust, cu conditie fizica foarte buna, luptator fiind si calator, il impune ca cel mai mare rege dac si una din personalitatile de marca ale istoriei romanesti.
NUMELE

Avand in vedere numarul mare de copii prin care au ajuns la noi operele scriitorilor antici, putem lua in calcul doar radicalul numelui. Autorii antici, sau poate copistii creeaza confuzie, numele regelui aparand in multe izvoare in forme diferite chiar si la acelasi autor. Cel mai des intalnit este Byrebistas ca in decretul dionysopolitan in cinstea lui Acornion. Numele regelui dac, cunoaste insa cele mai variate forme: Byrabeistas, Burbistas, Boirebista, Buruista.

Coif
DOMNIA

Burebista s-a nascut ca fiu al regelui care avea capitala la Argedava in jurul anului 110 ien. Tatal lui Burebista trebuie sa fi avut o mare influenta in zona, atata timp cat reprezentantii oraselor pontice apelau la el. Acest context social, a avut, probabil un rol hotarator in viata lui Burebista, primul vizionar al unitatii administrative a populatiei carpato-danubiano-pontice. Avand in vedere evenimentele ulterioare, nu ne este greu sa ne imaginam, tineretea lu Burebista, o viata de print-ostas. Ajuns la maturitate, incepe procesul de unificare a tuturor dacilor. Prima datare precisa in acest sens o avem de la Iordanes, care ne spune ca la inceputul domniei lui Sylla la Roma, deci in anul 82 ien, Burebista este deja la conducerea uniunii de triburi. Acest fapt este sustinut de tezaure monetare cum ar fi cel de la Galiganul de Jos (jud. Arges), ce contine, monede dintre anii 150-81 ien, ceea ce inseamna ca vreun nobil dac sau un oras si-a ingropat tezaurul, odata cu revolutia inceputa de Burebista. Intre anii 80-70 ien, aflam din decretul dionysopolitan ca Acornion, intra in contact cu Burebista. In interval de 20-30 de ani, regele dac, isi definitiveaza opera: Dacia Mare. Acest lucru are loc pana in anul 48 ien, cand prietenul sau, acum, Acornion, transmite dorinta regelui de a interveni in politica Romei, deci avea si resursele necesare acestei actiuni. In anul 44 ien, in timpul unei probabile revolte de palat, regele este asasinat.
CAPITALA

Dupa cum s-a vazut mai sus, Burebista s-a nascut la Argedava. In prima faza a proiectului sau si-a stabilit capitala la Costesti, pana a construit Sarmizegetusa Regia.

GRANITELE

Celui mai mare regat din istoria noastra i se pot urmari granitele pe urmatorul traseu: se pleaca de pe malul Marii Negre, la sud de Sozopol (Bulgaria), se merge de-a lungul Balcanilor pana la Morava. De aici se urca spre nord-vest pana la Dunare. In continuare spre nord pana la Bratislava. De aici pe Carpatii nordici se ajunge la Nistru care ne duce pana la Parutino, inapoi pe malul Marii Negre.

Dacia
POLITICA INTERNA

Unificarea tuturor dacilor a avut loc pe mai multe planuri:

* militar: Strabo, ne indica numarul de 200.000 de ostasi ai armatei lui Burebista. O armata cu experienta, cu siguranta bine pusa la punct, putea sa impuna respect oricarui dusman.
* social: daca la un soldat se considera patru necombatanti, rezulta o populatie totala de aproximativ 1.000.000 de oameni. Se pare ca regele se putea baza pe marea majoritate a populatiei de rand, insa nobilimea nu ii impartaseau in aceeasi masura viziunea.
* administrativ: Burebista este conducatorul suprem care conduce cu inteligenta si la nevoie cu forta. Un ajutor important pentru rege este marele preot, in aceasta perioada, Deceneu, precum si o cancelarie regala competenta. Pentru o mai buna organizare realizeaza o structura birocratica, punand coordonatori in economie, peste armata, peste judecatori, peste medici.
* economic: bate moneda, cea existenta nemaifiind suficienta pentru comertul care creste vertiginos. Agricultura se bazeaza pe cereale, deasemena, oieritul, apicultura si extractiile de sare, asigura alimente nu numai pentru consumul intern, ci si pentru export. Extractiile de minereuri, asigura materialul necesar metalurgiei in continua dezvoltare. Se impune controlul regal al aurului, marea majoritate a podoabelor fiind din argint. Comertul are directia principala Dacia-Grecia dar nu lipseste nici cel cu Imperiul Roman.
* juridic: vestitele belagines sunt acum redactate in cancelaria regala
* moral-religios: populatia este adusa la o viata cu norme morale avangardiste, implementate in mare parte cu ajutorul religiei. Exemplul celebru este convingerea populatiei sa taie viile, pentru a renunta la vin.

POLITICA EXTERNA

Politica externa a regelui Burebista consta mai mult in expeditii de cucerire decat in relatii diplomatice. Unul din primele atacuri ale lui Burebista, are loc in sudul Dunarii, in alianta cu scordiscii. Acest atac din anul 74 ien, ii asigura regelui dac, o zona tampon intre triburile sudice si Dacia. Evenimente necunoscute cu exactitate, fac sa apara divergente intre daci si fostii aliati scordisci. Acest fapt duce la razboi intre cele doua neamuri si care se doved ste fatal pentru scordisci. Odata cu anul 60 ien incepe campania lui Burebista impotriva celtilor boi si taurisci din vestul Daciei. Critasiros conducatorul celtilor, desi dispune de o armata cu experienta, va fi nimicit, aceste triburi celtice disparand dupa aceste lupte. Aceste evenimente ii aduc lui Burebista porecla de �nimicitorul de celti�. O alta etapa importanta in istoria Daciei burebistiene, se desfasoara intre anii 55-48 ien. Scena este malul pontic. In acest interval, orasele grecesti de la Olb a la Apollonia vor ajunge sub stapanirea lui Burebista. In acest moment, Dacia este o putere demna de luat in seama in spatiul european. Chiar si romanii in frunte cu maretul Cezar privesc dacii ca pe un real pericol. Pozitia lui Burebista in scena europeana ii permite sa intervina in politica interna romana. La Roma tocmai izbucnise razboiul civil. Preferatul regelui dac este Pompeius care vorbeste in fata Senatului de un ajutor militar din parte unui priete personal. Cu un diplomat ca Acornion de partea a, cu siguranta ca Burebista este acest �prieten� al lui Pompeius. Asa cum probabil au planuit, regele dac ii trimite ajutor militar lui Pompeius pentru razboiul de la Pharsalia. Pompeius, nesabuit insa, nu asteapta corpul dacic de armata si Cezar nu numai ca obtine o victorie zdrobitoare dar se si hotaraste ca urmatoarele campanii militare, planuite de mult oricum, sa se desfasoare in Dacia. Aceste razboiae civile de la Roma il secatuiesc pe Cezar de resurse ceea ce ii ofera posibilitatea lui Burebista s a intreprinda actiuni de destabilizare a puterii romane. Intre acestea se numara amestecul pe plan diplomatic, in rascoala dalmatilor de pe malul Adriaticii. Pentru a-si intari armata, va actiona in continuare pe cale diplomatica, intervenind pe langa regele part, Mitridates VI Eupator. La orizont se profileaza ciocnirea intre cei doi titani dar in acelasi an, ambii conducatori, atat Cezar cat si Burebista sunt asasinati, ambele tari fiind sfasiate. Regatul dac se destram� �n patru, mai apoi �n cinci state. Centrul din Transilvania va fi condus dup� moartea lui Burebista de marele preot Deceneu. Moartea lui Burebista a avut drept efect destr�marea regatului s�u, ale c�rui limite fuseser� : la Nord-Carpa�ii P�duro�i; la Sud-Mun�ii Balcani; la Est-litorarul M�rii Negre; la Vest-confluen�a r�ului Marus cu Dun�rea mijlocie. Dup� moartea lui Burebista continuitatea vie�ii politice se men�ine �n Sud-Vestul Transilvaniei, �n zona fortificat� a Sarmisegetuzei. Puterea �n stat a fost preluat� de Deceneu. Acesta era rege, mare preot �i judec�tor suprem. Sub Deceneu, statul dac are un caracter teocratic (religios).''

Pagini: << 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Ungurii cer autonomie la ONU! Sa le-o dam ...?
Mergi la: