back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Cine este dumnezeu ?!!!!

Pagini: << 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 >> Sari la pagina:

9am_750

3755 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 22:27

De la: 9am121159, la data 2013-11-10 21:51:19Tot analizati texte bibilice, dar puteti face ce a facut Isus atit inainte cit si invierea?
Asta e mesajul lui, nu analiza pe texte.
Chiar nu vreti sa intelegeti ca el chiat a invins moartea in corp.
Si asta faceau yoghinii si toti initiatii de la un anumit nivel in sus, de pe tot mapamondul.
sa nu mai spun yoghini, ca initiati sint peste tot. Si au fost dintotdeauna.
Nu s-a sacrificat ptr nici o omenire, ci s-a folosit de energiile oamenilor ce asistau acolo, ca sa ....invie.
Si ale acelor fiinte.
El nu se putea vindeca singur.

Am mai spus un caz incredibil de yoghin taiat de tren in doua ce a stat viu 2-3 zile, pina l-a vizita alta persoana, tot yoghin.
Nu e posibil asa ceva medical.
E, el a putut in fata unui spital intreg, ce nu-i putea face nimic.
ERA VIU, DESCHIDEA OCHII, INIMA NU STIU CUM BATEA. DAR AVEA SEMNE VITALE.

deci aveti cazuri in zilele noastre similare, si voi o tot dati cu....cartile din vechime.
Bune....dar depasite chiar de realitatea actuala.

cind se spunea de luatul in cerul al 3-lea, erau luati pe nave cosmice.
---------
Nimeni nu poate face nimic daca nu primeste darul vindecarilor de la Dumnezeu. Datoria noastra este sa marturisim cele scrise in Biblie ca venirea Domnului Isus este foarte aproape.Cred ca ati vazut la Tv. ca in Venezuiela au murit pana in prezent in aceste zile 10000 de oameni, si continua.Oamenii aud si vad aceste urgii si tot nu se intorc la adevarul lui Dumnezeu ca la minciuna sant destui.
ce sa marturisesti?care adevar ?ca a avut hristos frati

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 22:31

De la: nastasemihail, la data 2013-11-10 22:11:53
De la: 9am121159, la data 2013-11-10 21:51:19Tot analizati texte bibilice, dar puteti face ce a facut Isus atit inainte cit si invierea?
Si asta faceau yoghinii si toti initiatii de la un anumit nivel in sus, de pe tot mapamondul.
Nu s-a sacrificat ptr nici o omenire, ci s-a folosit de energiile oamenilor ce asistau acolo, ca sa ....invie.
Si ale acelor fiinte.

Am mai spus un caz incredibil de yoghin taiat de tren in doua ce a stat viu 2-3 zile, pina l-a vizita alta persoana, tot yoghin.

deci aveti cazuri in zilele noastre similare, si voi o tot dati cu....cartile din vechime.

---------
Nimeni nu poate face nimic daca nu primeste darul vindecarilor de la Dumnezeu. Datoria noastra este sa marturisim cele scrise in Biblie ca venirea Domnului Isus este foarte aproape.Cred ca ati vazut la Tv. ca in Venezuiela au murit pana in prezent in aceste zile 10000 de oameni, si continua.Oamenii aud si vad aceste urgii si tot nu se intorc la adevarul lui Dumnezeu ca la minciuna sant destui.

Ma obligi sa-ti raspund dar numai fiindca depersonalizezi postarile.
Apar ca si cum ai fi spus tu ce spun eu.

Yoghinii sint aceiasi de mii de ani, si totusi moderni si valabili in metode.
Religiile au intrat si au tras dupa ele toata omenirea. sau asa cred ei.
Nu te supara dar am citit citeva carti din astea vechi si pot spune ca nu cred decit....esentialul din ele.
Tocmai l-am spus.
Ii invata pe oameni cum sa traiasca si sa ajunga sa fie....drepti, nu aplecati.
Denaturarea consta in a-i invata pe oameni sa fie....aplecati.
Si alte denaturari.
Divinitatea exista si este ierahia fiintelor totale din univers.
Cine se crede superior, iese din rind si nimereste la coada altor fiinte superioare.
divinitatea nu este ierargia fiintelor totale,mai lasa traditiile asiatice ca asiatici nu s topiti dupa traditia ta,,iar biblia nu i veche este foarte noua ca este cuvantul lui dumnezeu care nu trece

Raporteaza abuz de limbaj
nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 22:37

De la: 9am_750, la data 2013-11-10 22:31:46
Si ale acelor fiinte.

---------

Nu te supara dar am citit citeva carti din astea vechi si pot spune ca nu cred decit....esentialul din ele.
Tocmai l-am spus.
Si alte denaturari.
Cine se crede superior, iese din rind si nimereste la coada altor fiinte superioare.
divinitatea nu este ierargia fiintelor totale,mai lasa traditiile asiatice ca asiatici nu s topiti dupa traditia ta,,iar biblia nu i veche este foarte noua ca este cuvantul lui dumnezeu care nu trece
Vrei sa faci o plimbare la originile credintelor astea copii.
De cind copiii ii invata pe parinti cum e cu viata?
Cuvintul lui Dumnezeu e scris pe hirtie?

Asta cu ierarhii de fiinte nu stiu de unde vine. Dar Pitagora a promovat-o cu 500 de ani inaintea religiilor actuale.
Sint asiatice? Nu stiu. Dar vad ca tu stii si negi. Negi....originile?

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 22:38

Isus a avut si copii, dar dupa...eveniment. ca nu putea procrea in situatia lui.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 22:44

De la: nastasemihail, la data 2013-11-10 22:37:40
De la: 9am_750, la data 2013-11-10 22:31:46
Si ale acelor fiinte.

---------

Tocmai l-am spus.
Si alte denaturari.
Vrei sa faci o plimbare la originile credintelor astea copii.
De cind copiii ii invata pe parinti cum e cu viata?
Cuvintul lui Dumnezeu e scris pe hirtie?

Asta cu ierarhii de fiinte nu stiu de unde vine. Dar Pitagora a promovat-o cu 500 de ani inaintea religiilor actuale.
Sint asiatice? Nu stiu. Dar vad ca tu stii si negi. Negi....originile?

aa dc tu sti cum e cu viata?de aia ma trimiti la origini,,tare parinte esti este vorba de yoghinii tai si ce mai zici acoolo iar pitagora nu i innaintea nici unei religii pentru ca pprima a fost sfanta traditie,,

cuvantul lui dumnezeu este si pe hartie precum este intiparit si in inimile noastre

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 22:46

De la: nastasemihail, la data 2013-11-10 22:38:40Isus a avut si copii, dar dupa...eveniment. ca nu putea procrea in situatia lui.

asta se trage tot de la parintele din tn,,inceteaza cu prostiile

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 22:56

De la: 9am_750, la data 2013-11-10 22:46:23
De la: nastasemihail, la data 2013-11-10 22:38:40Isus a avut si copii, dar dupa...eveniment. ca nu putea procrea in situatia lui.

Tu nu intelegi ca a avut copii si a trait 105 ani.....in Japonia.
Nu glumesc

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 22:58

Nu ma face ca pun legile lui Zamolxe.
Eu nu cred nici in alea, ca prea sint....legi.
Daca ar fi fost sfaturi era mai bine.

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 22:59

De la: nastasemihail, la data 2013-11-10 22:56:57

Nu glumesc

oauuu ce destept esti,,unde ai terminat studiile pe la oxford banuiesc altfel nu avea cum sa ti mearga mintea asa brici,,,culcate

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 23:04

De la: 9am_750, la data 2013-11-10 22:59:34

Nu glumesc

oauuu ce destept esti,,unde ai terminat studiile pe la oxford banuiesc altfel nu avea cum sa ti mearga mintea asa brici,,,culcate

Poate te injur ca Florin sa vorbesti mai....domol.
Ai grija.
Am spus ca nu glumesc, dar tu insista.
Isus a fost un om intre oameni cu capacitati mai deosebite si autoeducate.
Voi il faceti....martir etern.
O sa va spinzure de c...ie daca revine.

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 23:08

De la: nastasemihail, la data 2013-11-10 23:04:44
De la: 9am_750, la data 2013-11-10 22:59:34

Nu glumesc

Poate te injur ca Florin sa vorbesti mai....domol.
Ai grija.
Am spus ca nu glumesc, dar tu insista.
Isus a fost un om intre oameni cu capacitati mai deosebite si autoeducate.
Voi il faceti....martir etern.
O sa va spinzure de c...ie daca revine.
a fost om si dumnezeu,,nu mai asculta ce ti zic asiatici ca pe ei nu i prea intereseaza de tn,,cu ce nu glumesti cu proostiile?se vede

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 23:31

Nu am aflat de la asiatici ca era un initiat, ci e o concluzie personala bazata pe mai multe deductii si informari.
Sau voi interziceti ginditul?
s va ia gaia cu modul vostru de a imbrobodi oamenii si a le lua totul.
Ai inteles parerea despre unii ca voi.
Ala ride de voi de unde o fi.

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 10 Noiembrie 2013, ora 23:45

De la: nastasemihail, la data 2013-11-10 23:31:38Nu am aflat de la asiatici ca era un initiat, ci e o concluzie personala bazata pe mai multe deductii si informari.
si ai gandit mult

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 11 Noiembrie 2013, ora 00:40

De la: 9am_750, la data 2013-11-10 23:45:16
De la: nastasemihail, la data 2013-11-10 23:31:38Nu am aflat de la asiatici ca era un initiat, ci e o concluzie personala bazata pe mai multe deductii si informari.
si ai gandit mult
Oricum mai mult decit voi astia care veniti cu citate de la altii.
Au gindit aia ptr voi si tot asa o tineti de 2000 de qaini.

9am121159

2234 mesaje
Oras: Craiova

Postat pe: 11 Noiembrie 2013, ora 15:43

----------
Dupa Biblie are.....dar tu vorbesti aici dupa radio-sant.

giovausaro

4610 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 11 Noiembrie 2013, ora 16:51

De la: 9am121159, la data 2013-11-11 15:43:08 Nimeni nu poate face nimic daca nu primeste darul vindecarilor de la Dumnezeu. Datoria noastra este sa marturisim cele scrise in Biblie ca venirea Domnului Isus este foarte aproape.Cred ca ati vazut la Tv. ca in Venezuiela au murit pana in prezent in aceste zile 10000 de oameni, si continua.Oamenii aud si vad aceste urgii si tot nu se intorc la adevarul lui Dumnezeu ca la minciuna sant destui.

----------

Filipine....

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 11 Noiembrie 2013, ora 18:48

De la: 9am121159, la data 2013-11-11 15:43:08 Nimeni nu poate face nimic daca nu primeste darul vindecarilor de la Dumnezeu. Datoria noastra este sa marturisim cele scrise in Biblie ca venirea Domnului Isus este foarte aproape.Cred ca ati vazut la Tv. ca in Venezuiela au murit pana in prezent in aceste zile 10000 de oameni, si continua.Oamenii aud si vad aceste urgii si tot nu se intorc la adevarul lui Dumnezeu ca la minciuna sant destui.

----------

in biblia din capul adventistilor tai binenteles,,ti am mai zis cuvantul frati este folosit de mai multe ori desi e voorba de unchi nepoti sau veri,,,cum ai zice tu ca te duci sa ti ei adidasi dar de fapt iti ei nikeuri desi exista si adidas firma,,,insa asta secta ta nu ti mai spune, ca de, ce rol ar mai avea si ea,,cum sa mai va racoleze

Ca sa ramanem in adevar, trebuie sa precizam ca limba ebraica folosea termenul de "frate" (ah) atat pentru copiii nascuti din acelasi tata si aceeasi mama, cat si pentru fratii de levirat, nepoti, veri, unchi, nepoti etc. De exemplu, desi Avraam era unchiul lui Lot, ei sunt numiti in Scriptura frati (Fac. 13, 8). Substantivul "ah" avea o conotatie mult mai larga, desemna si pe membrii aceluiasi trib ori semintie (Fac. 31, 32; Lev. 21, 10), cat si pe cei din alt trib invecinat, pe temeiul ca aveau un stramos comun (Deut. 2, 4-8; 23, 8).

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 11 Noiembrie 2013, ora 18:50

De la: nastasemihail, la data 2013-11-11 00:40:42
De la: 9am_750, la data 2013-11-10 23:45:16
si ai gandit mult
Oricum mai mult decit voi astia care veniti cu citate de la altii.
Au gindit aia ptr voi si tot asa o tineti de 2000 de qaini.
sunt convins

Lylu67

1052 mesaje
Oras: Arad

Postat pe: 11 Noiembrie 2013, ora 19:01

Cine este Dumnezeu....azi ....pt fiecare .

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 12 Noiembrie 2013, ora 12:00

Cãutând “dovezi” biblice împotriva fecioriei perpetue a Mariei, unii creºtini citeazã în mod obiºnuit pasajele biblice care se referã la “fraþii ºi surorile” lui Isus din Matei 13,55-56 ºi Marcu 6,3 (a se vedea ºi Marcu 3,31, Luca 8,20, Ioan 2,1; 7,3-5, Fapte 1,14, Galateni 1,19, 1Corinteni 9,5). Cu toate cã termenul grec folosit în aceste pasaje biblice, adelphos, înseamnã frate, iar adelphe – sorã, rezolvarea acestei dispute nu este aºa simplã cum ar pãrea iniþial.

Traducere dinamicã

Pentru a înþelege Sfânta Scripturã ºi adevãratul sens al cuvintelor, trebuie sã înþelegem dialectele ºi particularitãþile lingvistice folosite la vremea respectivã ºi cum au redat traducãtorii pasajele biblice în limbajul nostru modern. Fiecare limbã are expresii lingvistice care nu înseamnã literal ceea ce spun. Sensul dat cuvintelor este diferit, dar oamenii care fac parte din aceeaºi culturã îl înþeleg datoritã contextului în care este folositã expresia ºi datoritã cunoºtinþelor lor privind limba respectivã. De exemplu, expresia: “te-am prins cu mâþa-n sac” înseamnã “te-am prins în flagrant”. Dacã aceastã expresie ar fi tradusã în alte limbi, traducãtorul nu ar folosi probabil o traducere mot-a-mot. Dacã ar face-o, ar crea confuzie. Ar trebui sã foloseascã în schimb o expresie din limba sa care sã redea cel mai bine sensul acestei expresii. Acest proces este numit traducere dinamicã. Pe de altã parte, dacã traducãtorul ºtie cã cei care vor folosi traducerea cunosc contextul ºi sensul originar al expresiei, traducerea poate fi fãcutã ºi literal, pentru ca beneficiarii sã se bucure de frumuseþea limbii originare.

Ebraica, limba originarã a Vechiului Testament, ºi aramaica, limba vorbitã de evreii din Israel în vremea lui Isus, nu au un cuvânt care sã fie echivalentul termenului de vãr, nepot sau alte rude. În ebraicã sau aramaicã, pentru a spune “vãr”, trebuia sã spui fie “fiul fratelui tatãlui meu”, sau mult mai obiºnuit “frate” (ebraica arhaicã). Probabil în ediþia pe care o aveþi a Bibliei, în Genezã 14,14, se spune cã Lot a fost nepotul sau rudenia lui Avraam. Fãrã îndoialã cã Lot era fiul fratelui lui Avraam (Genezã 12,5), deci era nepotul lui. Termenul de nepot sau rudenie în acest context este folosit datoritã traducerii dinamice. Traducerea literalã a textului respectiv ar spune cã Lot este fratele lui Avraam. De ce?

Când evreii au tradus Vechiul Testament în greacã – versiunea numitã Septuaginta sau LXX – au avut douã opþiuni. Puteau traduce Genezã 14,14 dinamic, deoarece în greacã existã cuvântul care înseamnã “nepot”. Sau, pe de altã parte, ar fi putut face o traducere literalã, folosind cuvântul frate, urmând o traducere mot-a-mot din ebraicã. Deoarece erau evrei care cunoºteau expresia lingvisticã ebraicã, au ales sã foloseascã în greacã termenul adelphos (frate) pentru a traduce termenul ebraic ach (frate, rudenie). Aceasta este o practicã întâlnitã des în Vechiul Testament. Spre deosebire de aceºtia, traducãtorii moderni folosesc o traducere dinamicã, numindu-l pe Lot nepotul lui Avraam.

Traducerea în greacã

Când autorii Noului Testament au scris în greacã, ei au avut aceleaºi opþiuni. Isus, familia Sa ºi discipolii Sãi vorbeau aramaica. Audienþa acestor autori în general foloseau versiunea Septuaginta a Scripturii ºi erau obiºnuiþi cu expresiile lingvistice aramaice. Autorii puteau urma exemplul Septuagintei, ºi expresiile aramaice desemnând rudeniile ºi veriºorii sã fie traduse drept fraþi, sau puteau face o traducere dinamicã, folosind termenul grec anepsios, care însemna vãr. Ei au ales sã urmeze dialectul aramaic, alegerea cea mai naturalã având în vedere sursele lor, ºi astfel au folosit cuvântul adelphos (sau pluralul adelphoi) pentru veriºori ºi rudenii. În contrast cu traducerile dinamice ale Vechiului Testament, traducerile moderne adesea redau literal Noul Testament ºi folosesc cuvântul “frate”.

Cuvântul grec pentru “vãr” nu apare în Evanghelii, indicând probabil traducerea mot-a-mot din aramaicã. Iar folosirea cuvântului “rudenie” pentru Elisabeta (Luca 1,36) nu demonstreazã faptul cã cuvântul “frate” nu ar trebui înþeles în alte pãrþi cu sensul de “vãr”. ªtim cã scriitorii Noului Testament au urmat expresiile lingvistice aramaice, deoarece se ºtie clar cã unele persoane nu au fost fraþi sau surori, chiar dacã traducerea literalã foloseºte termenul “frate”.

Matei 27,56 ºi Marcu 15,40 vorbesc despre Maria, mama lui Iacob ºi a lui Iosif. În Matei 27,61 ºi 28,1 se face referinþã la ea drept “cealaltã Marie”, iar Ioan 19,25 o identificã drept Maria, soþia lui Cleopa, sora Mariei, mama lui Isus. Când citim Evangheliile, în special cea a lui Ioan, este clar cã aceste trei femei diferite au stat la picioarele crucii, ºi toate trei aveau numele Maria. Erau Maria, mama lui Isus, ºi Maria, soþia lui Cleopa, într-adevãr surori? Sunt slabe ºansele ca doi copii ai aceloraºi pãrinþi sã aibã acelaºi nume. Mai degrabã este posibil ca termenul de sorã sã fi fost folosit pentru a desemna veriºoara.

Dupã cum am arãtat mai sus, Maria, soþia lui Cleopa, este ºi mama lui Iacob ºi a lui Iosif. Totuºi, aceºti doi bãrbaþi sunt descriºi ca fiind fraþi (adelphoi) ai lui Isus, în Matei 13,55 ºi Marcu 6,3. Cum este posibil aºa ceva? Dacã Maria, soþia lui Cleopa, este veriºoara Mariei, mama lui Isus, ºi tot ea este mama lui Iacob ºi a lui Iosif, evident aceºti doi bãrbaþi nu sunt fraþii biologici ai lui Isus, ci veriºorii Lui. Putem concluziona aºadar cã termenul adelphoi folosit de Matei 13,55 drept traducere literalã a cuvântului aramaic desemneazã de fapt vãr, nu frate. Prin extensie, deoarece Iacob ºi Iosif sunt numiþi printre alþi fraþi ºi surori ai lui Isus, ei fiind de fapt veriºorii acestuia, putem concluziona cã ºi celelalte persoane numite fraþi sau surori ai lui Isus sunt tot veriºori ai acestuia.

Nu existã nici un motiv lingvistic sã credem cã acest lucru nu este adevãrat pentru toþi “fraþii ºi surorile” lui Isus. Deoarece adelphoi nu se referã întotdeauna la fraþi biologici în greaca Noului Testament, “fraþii ºi surorile” lui Isus nu pot constitui fundamentul unui argument decisiv împotriva fecioriei perpetue a Mariei.

Expresii relative

Argumente similare, bazate pe semnificaþia cuvintelor “pânã”, “înainte” ºi “primul nãscut”, nu pot fi folosite în contestarea fecioriei perpetue a Mariei. Ele se bazeazã pe ipoteze lingvistice false. De exemplu, pasaje des citate pentru a nega fecioria Mariei dupã naºterea lui Isus includ Matei 1,18: “Mai înainte ca ei sã fi fost împreunã, ea s-a aflat însãrcinatã prin puterea Duhului Sfânt”. Acest citat este folosit împreunã cu cel de la Matei 1,25, care spune cã Iosif “nu a cunoscut-o înainte ca ea sã fi nãscut un fiu. ªi i-a pus numele Isus”. Argumentul susþine cã cuvântul “înainte” ar implica aici faptul cã Iosif ºi Maria au avut relaþii conjugale dupã naºterea lui Isus. Totuºi, dacã înþelegem cum trebuie, lucrurile nu stau în mod necesar astfel.

În limbajul biblic, propoziþiile care începeau cu “înainte” sau “pânã” nu însemnau cã dupã încheierea unei acþiuni urma neapãrat o rãsturnare a situaþiei descrise. Cu alte cuvinte, a spune “x nu s-a întâmplat pânã y” însemna cã x nu s-a întâmplat pânã la un moment dat în timp; nu însemna în mod necesar cã “x s-a întâmplat dupã y”. Un exemplu clar poate fi gãsit în cuvintele lui Paul cãtre Timotei: “Pânã când voi veni, preocupã-te de lecturi, de predicã ºi de învãþãturã” (1Timotei 4,13). Evident, Paul nu i-a sugerat lui Timotei ca dupã venirea sa sã renunþe la aceste activitãþi. Acelaºi înþeles al cuvântului “pânã” se gãseºte ºi în Psalmul 122,2, unde se spune: “precum sunt ochii robilor la mâinile stãpânilor lor, precum sunt ochii slujnicei la mâinile stãpânei sale, aºa sunt ochii noºtri cãtre Domnul Dumnezeul nostru, pânã ce Se va milostivi spre noi”. Este evident ºi aici faptul cã psalmistul nu doreºte ca noi sã ne luãm ochii de la Dumnezeu dupã ce El a avut milã de noi.

Primul ºi ultimul

Oponenþii fecioriei Mariei folosesc de asemenea ºi pasaje care vorbesc despre Isus ca “primul ei nãscut” (Luca 2,7). Ei argumenteazã cã Isus nu poate fi numit “primul nãscut” dacã Maria ºi Iosif nu ar fi avut ºi alþi copii dupã naºterea Lui. Deºi în contextul actual acest argument ar putea pãrea credibil, trebuie sã privim lucrurile din perspectiva culturii Orientului Mijlociu ºi a perioadei respective. Pentru evreii din timpurile lui Isus, expresia de “primul nãscut” se referea la primul copil de sex masculin nãscut într-o familie, indiferent dacã familia respectivã mai avea alþi copii sau nu. Era un termen legal care desemna primul bãiat al familiei.

Pentru a înþelege mai bine, putem sã ne uitãm la Exod 13, unde Dumnezeu îi spune lui Moise ca Israel sã ofere Domnului pe toþi primii nãscuþi (Exod 13,12). Aceasta includea ºi primii nãscuþi ai oamenilor: “sã rãscumperi ºi pe tot întâi-nãscutul din oameni în neamul tãu” (Exod 13,13b, cf. Numeri 3,12, Luca 2,22-23). Mai multe dovezi se gãsesc în Exod 12, când primul nãscut al Egiptului moare. Versetul 12 spune: “voi trece peste pãmântul Egiptului ºi voi lovi pe tot întâiul nãscut în pãmântul Egiptului”. Aceasta includea ºi familiile care aveau doar un copil. Faptul cã Isus a fost primul nãscut al Mariei nu dezminte fecioria ei perpetuã.

Chivotul legãmântului

În cuvintele teologului protestant John de Satge gãsim: “Nu existã nimic în Scripturi care sã invalideze concluzia Bisericii strãvechi… cã Maria a fost Fecioarã toatã viaþa”. Dimpotrivã, exact opusul este subliniat în Biblie. De exemplu, când Arhanghelul Gabriel i-a spus Mariei (ea fiind logoditã) cã va concepe (un eveniment ce avea sã se întâmple în viitor), Maria a rãspuns: “Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ºtiu de bãrbat?” (Luca 1,34). Expresia “a cunoaºte un bãrbat” este folositã în ebraicã pentru a desemna întreþinerea de relaþii sexuale (cf. Genezã 4,1), aºadar Maria ºtia clar cum vin pe lume copiii. “Cum va fi aceasta?” este un lucru pe care în mod normal o femeie logoditã nu l-ar fi spus.

Sfântul Augustin explicã: “Deoarece ea a depus un vot al fecioriei, soþul ei nu urma sã fie cel care îi va lua fecioria, ci doar pãzitorul acesteia (ºi de fapt Dumnezeu a fost cel care i-a pãzit fecioria; soþul ei a fost doar martorul castitãþii ei feciorelnice, pentru ca sarcina ei sã nu fie consideratã rezultatul adulterului). Când îngerul i-a adus vestea zãmislirii, reacþia ei a fost: ‘Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ºtiu de bãrbat?’ Cum ar fi putut fi surprinsã dacã ar fi intenþionat sã cunoascã vreun bãrbat? Reacþia ei, în schimb, este un semn al acestui vot de castitate pe care ea l-a depus”.

Într-adevãr, întrebarea Mariei “Cum va fi aceasta?” are sens doar dacã ea a decis înainte sã rãmânã fecioarã dupã cãsãtorie. Rãspunsul arhanghelului este, desigur, cã se va întâmpla un miracol ºi ea va concepe prin puterea Duhului Sfânt (Luca 1,35). În continuare, este interesant de observat cã în Biblie Maria este numitã clar Mama lui Isus, dar nu existã nici o menþionare directã a ei ca fiind ºi mama altcuiva, de exemplu Mama lui Isus ºi a lui Iosif, sau a faptului cã alãturi de ea se afla fiul ei, Iacob. Cea mai evidentã motivaþie pentru aceasta este aceea cã ea nu a fost mama biologicã a “fraþilor ºi surorilor”, adicã a rudeniilor lui Isus.

În fine, Chivotul Legii din Vechiul Testament a fost în mod tradiþional considerat de creºtini drept un simbol al Mariei. Aºa cum Chivotul conþinea Vechiul Legãmânt (reprezentat prin Tablele Legii), aºa ºi Maria l-a purtat în trupul sãu pe Isus, Noul Legãmânt. Acesta este considerat de cãtre unii cercetãtori biblici motivul pentru care în Apocalips, Mama lui Mesia (Maria) este menþionatã imediat dupã Chivotul Legii (Apocalips 11,19; 12,1; 5,17). Vechiul Chivot ºi Maria îi apar lui Ioan în acelaºi timp deoarece Maria este Chivotul Noului Legãmânt. Care era una dintre caracteristicile de bazã ale Chivotului Vechiului Legãmânt? Aceea cã nimeni nu îl putea atinge direct ºi sã trãiascã, din cauza sfinþeniei lui; era binecuvântat de prezenþa lui Dumnezeu (2Samuel 6,6-15).

În mod similar, Maria a fost “plinã de har” (Luca 1,28) ºi l-a purtat pe Domnul în pântecele sãu. Este foarte puþin probabil ca un om pios (ca Iosif) sã fi dorit sã “atingã” o persoanã rezervatã pentru Dumnezeu. Pãrinþii Bisericii, care credeau tradiþia sacrã a Bisericii despre fecioria perpetuã a Mariei, considerau de asemenea cã aceasta este o concluzie scripturalã logicã.

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 12 Noiembrie 2013, ora 12:09

Iezechiel 44, 2 (Maica Domnului - pururea fecioria)

Poarta aceasta va fi închisa, nu se va deschide si nici un om nu va intra pe ea, caci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi închisa.

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 12 Noiembrie 2013, ora 12:10

Ioan 19,25 : Si stateau langa crucea lui Iisus, mama Lui si sora mamei Lui, Maria lui Cleopa si Maria Magdalena. – Cum ar putea fi doua surori cu acelasi nume ?
Fratii Domnului sunt copii acestei Maria lui Cleopa, probabil verisori primari cu Mantuitorul.

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 12 Noiembrie 2013, ora 12:10

‘‘Fratii Domnului’’ nu se numesc nici ei insisi frati, Iacov se numeste : rob (Iacov 1,1), si Iuda : slujitor (Iuda 1,1), de ce s-ar fi rusinat sa spuna ca sunt frati ?

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 12 Noiembrie 2013, ora 12:13

Cum, dar Iosif stiind ca ea este fecioara proorocita (Isaia 7,14) din care se va naste Emanuel, Dumnezeul si Mantuitorul lumii, ar mai fi putut cugeta ceva din cele omenesti asupra ei, stiind ca el era drept si temator de Dumnezeu (Matei 1,19).

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 12 Noiembrie 2013, ora 12:13

Spune-mi dar fratele meu, tie ti-ar place ca cineva sa-ti necinsteasca mama si memoria ei ? Oare Mantuitorul se bucura atunci cand unii o numesc o femeia ca oricare femei, cu mai multi copii cand ea a fost singura gasita vrednica sa poarte in pantece pe Fiul lui Dumnezeu, pe cea in fata carei Gavriil s-a plecat ?

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 12 Noiembrie 2013, ora 12:20

"A zis ei lisus: Ce este Mie si tie, femeie? inca n-a venit ceasul Meu" (Ioan 2, 4). "Deci Iisus, vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: Femeie, iata fiul tau! Apoi a zis ucenicului: Iata mama ta! Si din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine" (Ioan 19, 26-27).

Desconsiderarea mamei Sale de catre lisus Hristos este evidenta, sustin neoprotestantii, de vreme ce i se adreseaza cu apelativul "femeie". Exegeza ortodoxa si misiologia raspund ca Mantuitorul n-a dispretuit-o pe Mama Sa, deoarece in primul caz i-a ascultat rugamintea, iar in al doilea a incredintat-o din iubire si recunostinta Sfantului Ioan Evanghelistul, de vreme ce ea nu mai avea pe nimeni.

Se mai raspunde cu argumentul ca termenul in cauza trebuie luat in inteles de gen sau sex, cum se vede si din aceea ca tot asa s-au adresat si cei doi ingeri Mariei Magdalena la mormant: "Femeie, de ce plangi?" (Ioan 20, 3), precum si cei doi barbati, care s-au aratat la Inaltarea la cer a Domnului, zicand catre Apostoli: "Barbati galileeni, de ce stati privind la cer?" (Faptele Apostolilor 1, 11). In ambele cazuri cuvintele "femeie" sau "barbat" n-au fost rostite cu dispret, ci dimpotriva, in chip mangaietor.

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 12 Noiembrie 2013, ora 12:22

Un alt argument il constituie paralela care se face intre vechea Eva si "noua Eva", cum a fost numita de catre Biserica Maica Domnului. In acest sens "Arhanghelul Gavriil i se adreseaza numind-o "binecuvantata intre femei", nearatand dispret fata de cea plina de har, ci descoperind o veche taina: zdrobirea capului sarpelui prin femeie (Facere 3, 15) si faptul ca ea va fi acea tainica si duhovniceasca Eva, care va naste pe Noul Adam, Hristos, Care va aduce viata in lume".

Si tot ca o argumentare biblica, deci revelata, este adusa in sprijin denumirea Evei de catre Adam cu apelativul "femeie" (Facere 2, 23).

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 12 Noiembrie 2013, ora 12:25

Exista si un al treilea text pe care neoprotestantii il interpreteaza in sensul desconsiderarii de catre lisus a Mamei Sale si a rudelor Sale. "Cine este mama Mea si cine sunt fratii Mei? Si aratand catre ucenici, a zis: iata mama Mea si fratii Mei. Ca oricine va face voia Tatalui, aceia imi este frate si sora si mama" (Matei 12, 47-50).

Prin cuvintele Sale, Mantuitorul n-a urmarit sa ignore rudele Sale trupesti si pe Mama Sa, ci doar a voit sa indice superioritatea rudeniei spirituale inaugurate de credinta in El, prin care toti devin fii ai Celui Prea inalt si prin urmare frati intre ei. Tocmai de aceea El a aratat „ca de importanta deosebita pentru oameni este nu inrudirea trupeasca, ci a face voia Tatalui, ceea ce noi stim ca Sfanta Fecioara realizase deja, atunci cand a acceptat sa fie Maica trupeasca a lui Dumnezeu-Cuvantul. Mantuitorul nu pune in discutie deci faptul ca ea era Maica Sa, ci faptul ca legatura omeneasca se face cu Dumnezeu numai odata cu implinirea voii Lui. Cel ce face voia lui Dumnezeu devine sufleteste inrudit cu Dumnezeu.

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 12 Noiembrie 2013, ora 12:27

In sfarsit, neoprotestantii se opun preacinstirii Maicii Domnului, considerand-o nejustificata, pe motiv ca ea a mai avut si alti copii, denumiti "fratii si surorile Domnului" (Matei 13, 55); Mantuitorul este numit "cel dintai nascut" sau "primul nascut", deci au mai existat si alti "nascuti"; casatoria cu losif a fost consumata, de vreme ce Evanghelia spune: "Si nu a cunoscut-o pe ea pana ce a nascut pe Fiui sau." (Matei 1, 25).

Daca referitor la gradul de rudenie dintre Iisus si cei socotiti frati ai sai am facut anterior precizari pe baza contributiei teologiei ortodoxe romane, care solutioneaza in mod satisfacator problema, trebuie sa adaugam, si faptul ca doi dintre "fratii Domnului", Iacob (cel Mic) si Iuda, autorii epistolelor care le poarta numele, nu se prezinta pe ei insisi ca "frati", ci ca "rob" (Iacob 1, 1), respectiv "slujitor" (Iuda 1, 1) ai Domnului. Daca Iisus ar fi avut frati naturali, de ce a incredintat-o Mantuitorul pe Maica Sa Apostolului Ioan?

9am_750

3755 mesaje

Postat pe: 12 Noiembrie 2013, ora 12:29

Ultima obiectie este cea intemeiata pe textul de la Matei 1, 25 in care se afirma despre dreptul Iosif: "si nu a cunoscut-o pe ea pana ce a nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut, Caruia i-a pus numele lisus".

Pe baza unor locuri asemanatoare se poate deduce ca in Sfanta Scriptura expresia "pana ce" inseamna "pentru totdeauna" adica vesnic. Sa enumeram aceste locuri biblice: "Iata, Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului" (Matei 28, 20). Oare aceasta inseamna ca Se va desparti de noi dupa sfarsitul veacului acestuia? Numai ca Sfantul Apostol Pavel afirma: "Si astfel (dupa invierea generala) pururea cu Domnul vom fi" (1 Tesaloniceni 4, 17).

Pagini: << 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Cine este Dumnezeu ?!!!!
Mergi la: