back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi Âși discuta biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?

Pagini: << 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 15:13

Andu, ai intors a la Ploiesti, sau umbli cu Bräsoave !...Ioanna, dinspre tine-mi adie o boare fundamentalista de-mi deterioreaza axonii !...

Dorinel

3855 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 17:17

De la: andu30, la data 2009-09-09 14:03:51
De la: Dorinel, la data 2009-09-09 12:51:48
De la: andu30, la data 2009-09-09 11:20:46
Protestantismul este o religie tip "fast-food". Miroase bine si arata bine doar pe exterior. Nu are baza apostolica. Nu au Sfintele Taine, nu au decat o carte care au luat-o de la altii si au interpretat-o cum au vrut ei.

Andu, am sa incep prin a aduce in discutie cateva elemente de remarcat la acest cult: respingerea tezei infaibilității, cultului Fecioarei Maria și al sfinților; autoritatea supremă a episcopilor si a preotilor; învățăturile despre purgatoriu, valoarea sacrificiului, al hramurilor și pomenelilor, al absolvației generale, al meritului faptelor bune - Apostolul Pavel, spune "Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni".
De remarcat cateva aspecte, care tin cont de interpretarea corecta a Bibliei: Botezul și Împărtășania, susținerea tezei mântuirii numai prin credință, adică izvorul mântuirii provine direct de la Dumnezeu, în afara oricărui merit, fără mijlocirea preotului și fără vreo condiționare materială.
Inca ceva: se practică botezul la maturitate, deoarece Isus a acceptat să fie botezați doar adulții aflați în deplina conștiință a credinței în Dumnezeu.

Toate subiectele acestea au fost intens dezbatute pe forum. Nu a ramas nici unul neabordat. Daca vrei o putem lua de la capat nu este absolut nici o problema.
Andu, citeste atent ce-ti spun: desparte un moment Biserica-Institutie de Biserica-Credinta. Nu cred ca poate sa sustina cineva ca a interpretat Biblia in sensul in care ar fi vrut Dumnezeu, asa ca pâna una-alta, fiecare este liber s-o interpreteze in felul in care simte el ca este mai aproape de ceea ce este dispus sa creada. Ok ?!!

Ori suntem capitalisti, ori nu mai suntem.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 18:10

De la: mytcor, la data 2009-09-09 15:13:25Andu, ai intors a la Ploiesti, sau umbli cu Bräsoave !...Ioanna, dinspre tine-mi adie o boare fundamentalista de-mi deterioreaza axonii !...

mytcor...chiar azi am terminat de citit o carte...savatie baștovoi -* audiență la un demon mut*....
vai...dacă ai știi ce povestește acolo despre masoni și despre ortodoxie..... ...ți s-ar face pielea de găină dacă ai citi....
masonii chiar vor să distrugă ortodoxia...am dreptate?

mihai5_2

291 mesaje
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 19:55

De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 18:10:38

Nu ai dreptate. Masonii nu sînt "omogeni". În principiu, vor să stăpînească lumea. Dacă (uni) vor crede că pentru asta e necesară distrugerea ortodoxiei, asta vor face, dacă (alții) vor crede că pentru asta trebuie să răspîndească ortodoxia, asta vor face.

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 20:04

De la: Dorinel, la data 2009-09-09 17:17:27
Andu, citeste atent ce-ti spun: desparte un moment Biserica-Institutie de Biserica-Credinta. Nu cred ca poate sa sustina cineva ca a interpretat Biblia in sensul in care ar fi vrut Dumnezeu, asa ca pâna una-alta, fiecare este liber s-o interpreteze in felul in care simte el ca este mai aproape de ceea ce este dispus sa creada. Ok ?!!

Ba da, poate sa sustina cineva ca interpreteaza Cuvantul lui Dumnezeu asa cum trebuie. Cei trimisi de insusi Dumnezeu sa-i cladeasca Biserica pentru care avem garantia ca sunt indrumati de Duhul Sfant. Acestia sunt Sfintii Apostolii si Sfintii Parinti care au infiintat Biserica ducand Cuvantul lui Dumnezeu pana la marginile lumii. Biserica a fost infiintata in ziua Cinzecimii cand Duhul Sfant s-a coborat din cer pe capul tuturor apostolilor. In acel moment au primit puterea de a lega si a dezlega orice pe pamant dupa promisiunea Mantuitorului. In acel moment au primit si darul de a vorbi in toate limbile pamantului pentru a putea duce Cuvantul lui Dumnezeu pe tot pamantul. Ei au randuit episcopi si preoti si au botezat primii crestini si datoriata lor credinta in Adevaratul Dumnezeu s-a intisns intr-un timp destul de scurt peste tot pamantul, iar toti oamenii au abandonat credintele lor gresite si am imbratisat credinta Dumnezeului celui Adevarat care a facut cerul si pamantul si tot ce este pe el. Precum probabil stii stramosii nostri au fost botezati de insusi Sf Apostol Andrei primul chemat dintre apostoli, care fusese ucenic si al Sf Ioan Botezatorul Inaintemergatorul Domnului.

Nu este liber fiecare sa interpreteze dupa bunul plac, ce crezi tu ca Cuvantul lui Dumnezeu este o joaca de copii din care fiecare sa scoata ce doreste? Tocamai acesta este pericolul, si tocmai acesta trebuie evitat. Ca nimeni sa nu poata folosi Cuvantul lui Dumnezeu in folosul propriu.

De ce crezi tu ca protestantismul s-a divizat in mii de culte, si nu are unitatea Bisericilor apostolice, tocmai pentru ca fiecare a facut ce a vrut dupa capul lui si au pierdut unitatea Duhului Sfant. Asa cum nu exista doi dumnezei asa nu pot exista doua invataturi diferite despre acelasi Dumnezeu..

Ce e aia fiecare sa creada "asa cum e dispus sa creada" ? Tu crezi ca-l aduci pe Dumnezeu la negocieri?

PS. Nu stiu ce e aia Biserica-Credinta...

Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 20:11

De la: mihai5_2, la data 2009-09-09 19:55:25

Nu ai dreptate. Masonii nu sînt "omogeni". În principiu, vor să stăpînească lumea. Dacă (uni) vor crede că pentru asta e necesară distrugerea ortodoxiei, asta vor face, dacă (alții) vor crede că pentru asta trebuie să răspîndească ortodoxia, asta vor face.

majoritatea chiar își doresc distrugerea tuturor religiilor din lume (și implicit a ortodoxiei) și înlocuirea lor cu religia new age....
există masoni care își doresc părstrarea ortodoxiei?...nu cred
religia , indiferent care ar fii ea, se opune noii ordini mondiale....iar fără noua ordine mondială s-a zis cu planurile masonilor de cucerire a lumii....
și...nu cred că masonii nu sunt omogeni....indiferent unde s-ar afla și din ce lojă ar face parte...ei vor același lucru...ar fii chiar culmea să nu se înțeleagă între ei....

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:01

De la: andu30, la data 2009-09-09 11:20:46Protestantismul este o religie tip "fast-food".

Andu, ocolește caricaturile. E mai bine să recunoști că nu înțelegi Reforma (pentru că nu te-a interesat de pildă) decât să operezi cu astfel de clichee goale.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:06

De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 18:10:38mytcor...chiar azi am terminat de citit o carte...savatie baștovoi -* audiență la un demon mut*....vai...dacă ai știi ce povestește acolo despre masoni și despre ortodoxie..... ...ți s-ar face pielea de găină dacă ai citi....masonii chiar vor să distrugă ortodoxia...am dreptate?

Nu mă îndoiesc că ieromonahul Savație Baștovoi poate fi un izvor de înțelepciune și spiritualitate creștină, plus un novelist bun; cred că oricine îl citește se împrospătează valoric. Dar în materie de filosofie politică sau de filosofie a culturii, Baștovoi este cel puțin naiv, dacă nu chiar deplasat.

Cum altfel aș putea descrie gândirea unui om care susține cu convingere: a) că în scurtă vreme, moneda unică va duce la o limba unică (engleza) și dispariția celorlalte (mai ales a celor slave); b) că americanii sunt urâți pe dinafară, obezi, bolnavi fizic și psihic, iar francezii urâți pe dinăuntru pentru că fac mitinguri în apărarea animalelor în timp ce îngăduie prostituția și avortul; c) că europenii sunt atât de inculți încât studenții noștri de la facultățile de artă, când pleacă în excursii, în câteva săptămâni le bat toate valorile naționale; d) că podoabele femeiești sunt de origine păgână, denotă desfrânare și au peste tot în scriptură o conotație negativă; e) că oricine ascultă Santana sau Bob Dylan participă la niște ritualuri tainice și se jertfesc pe ei înșiși unor zei necunoscuți. Lista poate continua, dar ați prins ideea.

A propos de Dylan, probabil Baștovoi nu știe că artistul (nicidecum un sfânt) a avut totuși o perioadă de vreo doi ani, după accidentul de motocicletă, când a refuzat să cânte pe scenă altceva decât o muzică creștină și să-și mărturisească propria convertire la Hristos (timp în care a și produs două albume destul de valoroase). Iar că romantismul (care într-adevăr îmbracă de multe ori forma unui protest religios și oferă un transcendentalism alternativ) ar fi fost un curent patologic-demonic și că romanticii nu puteau fi creștini prin definiție, afirmații spijinite cu multe versuri din Eminescu, este ușor exagerat și reducționist, ca să nu spun și surd la muzica unui Beethoven, Schubert, Chopin, Wagner sau Liszt (tot romantici).

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:12

De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 18:10:38mytcor...chiar azi am terminat de citit o carte...savatie baștovoi -* audiență la un demon mut*....vai...dacă ai știi ce povestește acolo despre masoni și despre ortodoxie..... ...ți s-ar face pielea de găină dacă ai citi....masonii chiar vor să distrugă ortodoxia...am dreptate?

Dacă Mytcor ar fi mason, nu ți-ar răspunde; iar, dacă nu e, tot nu-ți va răspunde pentru că se va specula că e. Așa că nu știu cum și ce dialog speri să ai cu Mytcor pe această temă, însă poți încerca să zgândărești jarul. Iar că masonii și-ar fi propus taman să distrugă ortodoxia când (dacă i-ar interesa) ar trebui probabil să ia la țintă catolicismul sau protestantismul, nu turma cea mică, eu cred că ne îmbătăm doar cu apă rece (așa cum îmi place mie să spun).

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:17

De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:06:04

Nu mă îndoiesc că ieromonahul Savație Baștovoi poate fi un izvor de înțelepciune și spiritualitate creștină, plus un novelist bun; cred că oricine îl citește se împrospătează valoric. Dar în materie de filosofie politică sau de filosofie a culturii, Baștovoi este cel puțin naiv, dacă nu chiar deplasat.

Cum altfel aș putea descrie gândirea unui om care susține cu convingere: a) că în scurtă vreme, moneda unică va duce la o limba unică (engleza) și dispariția celorlalte (mai ales a celor slave); b) că americanii sunt urâți pe dinafară, obezi, bolnavi fizic și psihic, iar francezii urâți pe dinăuntru pentru că fac mitinguri în apărarea animalelor în timp ce îngăduie prostituția și avortul; c) că europenii sunt atât de inculți încât studenții noștri de la facultățile de artă, când pleacă în excursii, în câteva săptămâni le bat toate valorile naționale; d) că podoabele femeiești sunt de origine păgână, denotă desfrânare și au peste tot în scriptură o conotație negativă; e) că oricine ascultă Santana sau Bob Dylan participă la niște ritualuri tainice și se jertfesc pe ei înșiși unor zei necunoscuți. Lista poate continua, dar ați prins ideea.

A propos de Dylan, probabil Baștovoi nu știe că artistul (nicidecum un sfânt) a avut totuși o perioadă de vreo doi ani, după accidentul de motocicletă, când a refuzat să cânte pe scenă altceva decât o muzică creștină și să-și mărturisească propria convertire la Hristos (timp în care a și produs două albume destul de valoroase). Iar că romantismul (care într-adevăr îmbracă de multe ori forma unui protest religios și oferă un transcendentalism alternativ) ar fi fost un curent patologic-demonic și că romanticii nu puteau fi creștini prin definiție, afirmații spijinite cu multe versuri din Eminescu, este ușor exagerat și reducționist, ca să nu spun și surd la muzica unui Beethoven, Schubert, Chopin, Wagner sau Liszt (tot romantici).

adi...de-abea după ce am citit cartea am înțeles de ce țineai tu neapărat să mă convingi că evreii nu au nicio vină în uciderea lui iisus...nu un evreu l-a trădat....nu evreii au cerut insistent uciderea lui iisus blestemându-se cu sângele lui...evreii au fost niște mielușei blânzi , iar vina pentru uciderea lui iisus o poartă doar pilat....
așa e corect din punct de vedere politic , nu?...chiar mă miram de ce îmi spui asta...
acum nu după ce am aflat că papalitatea a dat un edict prin care îi absolvea complet pe evrei de vina uciderii lui iisus și că sinodul bor ne-a cenzurat slujba de prohod am înțeles...
e doctrina oficială și...așa trebuie să credem cu toții....

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:18

De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:12:51

Dacă Mytcor ar fi mason, nu ți-ar răspunde; iar, dacă nu e, tot nu-ți va răspunde pentru că se va specula că e. Așa că nu știu cum și ce dialog speri să ai cu Mytcor pe această temă, însă poți încerca să zgândărești jarul. Iar că masonii și-ar fi propus taman să distrugă ortodoxia când (dacă i-ar interesa) ar trebui probabil să ia la țintă catolicismul sau protestantismul, nu turma cea mică, eu cred că ne îmbătăm doar cu apă rece (așa cum îmi place mie să spun).

da...vor...vor să distrugă toate religiile și să le înlocuiască cu religia new age....
doar știi foarte bine că și mytcor tot asta vrea....

Fosta membra 9am.ro

1499 mesaje
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:24

De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:01:00
De la: andu30, la data 2009-09-09 11:20:46Protestantismul este o religie tip "fast-food".

Andu, ocolește caricaturile. E mai bine să recunoști că nu înțelegi Reforma (pentru că nu te-a interesat de pildă) decât să operezi cu astfel de clichee goale.

De obicei le ocolesc. Dar in privinta dogmelor nu am cum sa accept modificari de dragul simplificarii. Renuntarea la Sfintele Taine si la preotie este practic lepadare de Duhul Sfant. Pot accepta fara nici o problema schimbari de forma inerente dar niciodata schimbari de fond.
Si cred ca evolutia protestantismului de-a lungul timpului imi da dreptate. Ruperile succesive si schimbarea repetata a invataturilor au format niste culte neoprotestante care nu mai au aproape nimic in comun cu invatatura originala apostolica si in unele cazuri nici macar cu macar protestantismul initial.

Daca consideri ca reforma a fost buna dpdv religios poti sa-mi spui prin ce?

Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:25

De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:17:13adi...de-abea după ce am citit cartea am înțeles de ce țineai tu neapărat să mă convingi că evreii nu au nicio vină în uciderea lui iisus...

Scrii numai tâmpenii! Recitește ce am scris eu asupra responsabilității privind răstignirea lui Iisus și dă-ți jos ochelarii baștovoi dacă vrei să mă înțelegi. Dacă nu, ai întotdeauna opțiunea sextetului sinistru.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:30

De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:25:33
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:17:13adi...de-abea după ce am citit cartea am înțeles de ce țineai tu neapărat să mă convingi că evreii nu au nicio vină în uciderea lui iisus...

Scrii numai tâmpenii! Recitește ce am scris eu asupra responsabilității privind răstignirea lui Iisus și dă-ți jos ochelarii baștovoi dacă vrei să mă înțelegi. Dacă nu, ai întotdeauna opțiunea sextetului sinistru.

lasă că știu eu ce mi-ai spus tu...că evreii nu au nicio vină...doar pilat e vinovat de moartea lui iisus....
și așa spune acum și papalitea...a emis papa o bulă .....
iar sinodul bor s-a grăbit imediat să ne cenzureze slujba de prohod....deși...noi teoretic suntem ortodocși și nu avem nicio legătură cu vaticanul....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:31

De la: andu30, la data 2009-09-09 21:24:06

De obicei le ocolesc. Dar in privinta dogmelor nu am cum sa accept modificari de dragul simplificarii. Renuntarea la Sfintele Taine si la preotie este practic lepadare de Duhul Sfant. Pot accepta fara nici o problema schimbari de forma inerente dar niciodata schimbari de fond.

Că Reforma este o religie de tip fast-food este o caricatură. Iar că nu are nici bază apostolică, nici euharist și nici măcar o carte (trebuind să o ia cu împrumut de la altcineva) mi se par clichee goale. Atâta doar am vrut să comentez...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:35

De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:31:13
De la: andu30, la data 2009-09-09 21:24:06

Că Reforma este o religie de tip fast-food este o caricatură. Iar că nu are nici bază apostolică, nici euharist și nici măcar o carte (trebuind să o ia cu împrumut de la altcineva) mi se par clichee goale. Atâta doar am vrut să comentez...

păi..NU...nu are nicio bază apostolică!!!!!!!!!!!!!!!
doar ortodocșii și catolicii au.....doar ei au primit sfântul duh direct de la apostoli prin taina hirotonisirii....
protestanții nici măcar nu au această sfântă taină....

vai , adi...până și eu știu lucrurile astea...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:41

De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:30:38

lasă că știu eu ce mi-ai spus tu...că evreii nu au nicio vină...doar pilat e vinovat de moartea lui iisus....
iar sinodul bor s-a grăbit imediat să ne cenzureze slujba de prohod....deși...noi teoretic suntem ortodocși și nu avem nicio legătură cu vaticanul....

Denaturezi. Inventezi. E urât. Îți reproduc una dintre postările anterioare și te provoc să-mi spui unde am afirmat eu lucrurile de care mă învinuiești?

====================================================================================
Ioana, citezi bineînțeles selectiv din Noul Testament și cu o predispoziție anti-iudaică destul de evidentă. (Hitler a făcut remarci similare după un concert pascal – dar nu vreau să insinunez nimic). Aș sublinia câteva lucruri, doar ca să dezvolt postarea anterioară.

Scrierile lui Luca (Evanghelia care îi poartă numele și cartea Faptele Apostolilor) nu implică toți iudeii în condamnarea lui Iisus la moarte, ci numai Sanhedrinul și iudeii din Ierusalim. Mulțimea adunată în sala de judecată este exclusiv și precis descrisă ca ierusalomită. Niciunde (în cuvântările apostolilor ori în textele narative) nu ni se dă impresia că iudeii de pretutindeni ar fi respins evanghelia într-o manieră finală și ireversibil㠖 sau că misiunea bisericii față de iudei ar fi fost definitiv abandonată. Dimpotrivă, această misiune în rândul iudeilor este posibilă și de fapt continuă și dincolo de ultimile pagini ale cărții Faptele Apostolilor (cf. reacția iudeilor din Roma care îl vizitează pe Pavel în închisoare).

În această teologie a responsabilității crucii însă Luca își urmează sursele și se solidarizează cu ceilalți evangheliști sinoptici. Chiar dacă Marcu și Matei nu stabilesc clar caracterul ierusalomit al mulțimii, și ei ne spun în mare același lucru – anume că, pe de-o parte, Sanhedrinul și Ierusalimul participă la arestarea și judecarea lui Iisus, iar, pe de alta, că Pilat participă la judecarea, condamnarea și executarea lui. Diferența dintre Luca și ceilalți sinoptici în descrierea foarte specifică a mulțimii ca ierusalomită întărește presupunerea că Luca a adăugat acest element de precizie pentru a preîntâmpina orice înțelegere greșită privind culpabilizarea tuturor iudeilor în evanghelia apostolilor. (O altă explicație istorică plauzibilă nu există). La urma urmei, în Faptele Apostolilor, menționarea participării iudeilor ierusalomiți „din neștiinț㔠(3.17) în condamnarea lui Iisus se face nu spre învinuirea iudeilor de pretutindeni (sau din toate timpurile), ci spre convertirea iudeilor care ascultă evanghelia.

Un text paulin important (mai ales datorită caracterului poetic și scrierii foarte timpurii) este 1 Tesaloniceni 2.14-16: „Căci voi, fraților, v-ați făcut următori ai Bisericilor lui Dumnezeu, care sunt în Iudeea, întru Hristos Iisus, pentru că ați suferit și voi aceleași de la cei de un neam cu voi, după cum și ele de la iudei, care și pe Domnul Iisus L-au omorât ca și pe proorocii lor; și pe noi ne-au prigonit și sunt neplăcuți lui Dumnezeu și tuturor oamenilor sunt potrivnici, fiindcă ne opresc să vorbim neamurilor, ca să se mântuiască, spre a se împlini pururea măsura păcatelor lor. Dar la urmă, i-a ajuns mânia lui Dumnezeu.”

Foarte interesant în acest citat este că apostolul Pavel se adresează unor creștini iudei din diaspora în contextul persecuției îndurate din partea celor de același neam cu ei din Iudeea – adică din partea unui grup restrâns de iudei a căror atitudine ostilă în economia mântuirii s-a evidențiat atât în omorârea lui Iisus cât și a proorocilor vechi-testamentali. Cu alte cuvinte, după cum nu toți iudeii sunt omorâtori-de-prooroci, tot așa nu toți iudeii sunt omorâtori-de-Iisus.

Invocarea blestemului de sânge din Evanghelia după Matei se face numai de către mulțimea adunată la judecată, care își depășește oricum în mod inconștient puterea de invocare a acestuia (peste generația următoare) – deși războaiele iudeo-romane și dărâmarea Ierusalimului în 70 d.H. sunt uneori înțelese în relație cu acest blestem.

După cum spunem în Crez, Iisus „s-a răstignit pentru noi în zilele lui Pilat din Pont” – pentru că atât execuția (prin răstignire, nu omorâre cu pietre), cât și vina explicită de deasupra crucii („regele iudeilor”) sau implicită, de răzmeriță (prin asociere cu alți conducători de bande înarmate), se face prin hotărârea și dispunerea clară a dregătorului roman.

Uită-te cum pune apostolul Petru problema istorică a responsabilității omorârii lui Iisus (interpretând de fapt un psalm): „Ridicatu-s-au regii pământului și căpeteniile s-au adunat laolaltă împotriva Domnului și împotriva Unsului Lui, căci asupra Sfântului Tău Fiu Iisus, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolaltă, cu adevărat, în cetatea aceasta, și Irod și Pontius Pilat cu păgânii și cu popoarele lui Israel, ca să facă toate câte mâna Ta și sfatul Tău mai dinainte au rânduit să fie” (Fapte 4.26-28). Deci nu numai că răstignirea nu se întâmplă în afara sfatului divin (fiind reversibilă prin înviere și înslăvire), dar în mod obiectiv și istoric ea este înfăptuită prin co-participarea unor persoane foarte specifice: Irod, Pilat, păgânii și iudeii aflați la Ierusalim în acele zile.

De aceea, zic, învinuirea singulară iudeilor (cu omisiunea gravă a ne-iudeilor), ca și extinderea responsabilității pentru participarea la crucificarea lui Iisus asupra tuturor iudeilor din toate timpurile, este nu numai o eroare de judecată istorică, dar și o dovadă de înclinație vădit antisemită.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:49

De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:41:49
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:30:38

Denaturezi. Inventezi. E urât. Îți reproduc una dintre postările anterioare și te provoc să-mi spui unde am afirmat eu lucrurile de care mă învinuiești?

====================================================================================
Ioana, citezi bineînțeles selectiv din Noul Testament și cu o predispoziție anti-iudaică destul de evidentă. (Hitler a făcut remarci similare după un concert pascal – dar nu vreau să insinunez nimic). Aș sublinia câteva lucruri, doar ca să dezvolt postarea anterioară.

Scrierile lui Luca (Evanghelia care îi poartă numele și cartea Faptele Apostolilor) nu implică toți iudeii în condamnarea lui Iisus la moarte, ci numai Sanhedrinul și iudeii din Ierusalim. Mulțimea adunată în sala de judecată este exclusiv și precis descrisă ca ierusalomită. Niciunde (în cuvântările apostolilor ori în textele narative) nu ni se dă impresia că iudeii de pretutindeni ar fi respins evanghelia într-o manieră finală și ireversibil㠖 sau că misiunea bisericii față de iudei ar fi fost definitiv abandonată. Dimpotrivă, această misiune în rândul iudeilor este posibilă și de fapt continuă și dincolo de ultimile pagini ale cărții Faptele Apostolilor (cf. reacția iudeilor din Roma care îl vizitează pe Pavel în închisoare).

În această teologie a responsabilității crucii însă Luca își urmează sursele și se solidarizează cu ceilalți evangheliști sinoptici. Chiar dacă Marcu și Matei nu stabilesc clar caracterul ierusalomit al mulțimii, și ei ne spun în mare același lucru – anume că, pe de-o parte, Sanhedrinul și Ierusalimul participă la arestarea și judecarea lui Iisus, iar, pe de alta, că Pilat participă la judecarea, condamnarea și executarea lui. Diferența dintre Luca și ceilalți sinoptici în descrierea foarte specifică a mulțimii ca ierusalomită întărește presupunerea că Luca a adăugat acest element de precizie pentru a preîntâmpina orice înțelegere greșită privind culpabilizarea tuturor iudeilor în evanghelia apostolilor. (O altă explicație istorică plauzibilă nu există). La urma urmei, în Faptele Apostolilor, menționarea participării iudeilor ierusalomiți „din neștiinț㔠(3.17) în condamnarea lui Iisus se face nu spre învinuirea iudeilor de pretutindeni (sau din toate timpurile), ci spre convertirea iudeilor care ascultă evanghelia.

Un text paulin important (mai ales datorită caracterului poetic și scrierii foarte timpurii) este 1 Tesaloniceni 2.14-16: „Căci voi, fraților, v-ați făcut următori ai Bisericilor lui Dumnezeu, care sunt în Iudeea, întru Hristos Iisus, pentru că ați suferit și voi aceleași de la cei de un neam cu voi, după cum și ele de la iudei, care și pe Domnul Iisus L-au omorât ca și pe proorocii lor; și pe noi ne-au prigonit și sunt neplăcuți lui Dumnezeu și tuturor oamenilor sunt potrivnici, fiindcă ne opresc să vorbim neamurilor, ca să se mântuiască, spre a se împlini pururea măsura păcatelor lor. Dar la urmă, i-a ajuns mânia lui Dumnezeu.”

Foarte interesant în acest citat este că apostolul Pavel se adresează unor creștini iudei din diaspora în contextul persecuției îndurate din partea celor de același neam cu ei din Iudeea – adică din partea unui grup restrâns de iudei a căror atitudine ostilă în economia mântuirii s-a evidențiat atât în omorârea lui Iisus cât și a proorocilor vechi-testamentali. Cu alte cuvinte, după cum nu toți iudeii sunt omorâtori-de-prooroci, tot așa nu toți iudeii sunt omorâtori-de-Iisus.

Invocarea blestemului de sânge din Evanghelia după Matei se face numai de către mulțimea adunată la judecată, care își depășește oricum în mod inconștient puterea de invocare a acestuia (peste generația următoare) – deși războaiele iudeo-romane și dărâmarea Ierusalimului în 70 d.H. sunt uneori înțelese în relație cu acest blestem.

După cum spunem în Crez, Iisus „s-a răstignit pentru noi în zilele lui Pilat din Pont” – pentru că atât execuția (prin răstignire, nu omorâre cu pietre), cât și vina explicită de deasupra crucii („regele iudeilor”) sau implicită, de răzmeriță (prin asociere cu alți conducători de bande înarmate), se face prin hotărârea și dispunerea clară a dregătorului roman.

Uită-te cum pune apostolul Petru problema istorică a responsabilității omorârii lui Iisus (interpretând de fapt un psalm): „Ridicatu-s-au regii pământului și căpeteniile s-au adunat laolaltă împotriva Domnului și împotriva Unsului Lui, căci asupra Sfântului Tău Fiu Iisus, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolaltă, cu adevărat, în cetatea aceasta, și Irod și Pontius Pilat cu păgânii și cu popoarele lui Israel, ca să facă toate câte mâna Ta și sfatul Tău mai dinainte au rânduit să fie” (Fapte 4.26-28). Deci nu numai că răstignirea nu se întâmplă în afara sfatului divin (fiind reversibilă prin înviere și înslăvire), dar în mod obiectiv și istoric ea este înfăptuită prin co-participarea unor persoane foarte specifice: Irod, Pilat, păgânii și iudeii aflați la Ierusalim în acele zile.

De aceea, zic, învinuirea singulară iudeilor (cu omisiunea gravă a ne-iudeilor), ca și extinderea responsabilității pentru participarea la crucificarea lui Iisus asupra tuturor iudeilor din toate timpurile, este nu numai o eroare de judecată istorică, dar și o dovadă de înclinație vădit antisemită.

ok..deci..și evreii și-au avut partea lor de vină?
aș vrea să aud asta clar de la tine...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:55

De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:49:44ok..deci..și evreii și-au avut partea lor de vină? aș vrea să aud asta clar de la tine...

Dacă mai vrei să mai auzi o dată, înseamnă că nu știi să citești...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:08

De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:55:06
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:49:44ok..deci..și evreii și-au avut partea lor de vină? aș vrea să aud asta clar de la tine...

sau poate nu știi tu să te exprimi inteligibil...

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:20

De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 22:08:26

„Ridicatu-s-au regii pământului și căpeteniile s-au adunat laolaltă împotriva Domnului și împotriva Unsului Lui, căci asupra Sfântului Tău Fiu Iisus, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolaltă, cu adevărat, în cetatea aceasta, și Irod și Pontius Pilat cu păgânii și cu popoarele lui Israel, ca să facă toate câte mâna Ta și sfatul Tău mai dinainte au rânduit să fie”

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:25

De la: mytcor, la data 2009-09-09 22:20:24

„Ridicatu-s-au regii pământului și căpeteniile s-au adunat laolaltă împotriva Domnului și împotriva Unsului Lui, căci asupra Sfântului Tău Fiu Iisus, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolaltă, cu adevărat, în cetatea aceasta, și Irod și Pontius Pilat cu păgânii și cu popoarele lui Israel, ca să facă toate câte mâna Ta și sfatul Tău mai dinainte au rânduit să fie”

mytcor...adi m-a tot învârtit ..ba că pilat ..ba că și evrei...dar...ăștia mai puțin ...ba că....de m-a înnebunit....

mai bine , decât să-mi scrie toată poliloghia asta de mai sus putea să-mi răspundă cu da sau nu la o întrebare simplă...* sunt și evreii vinovați de uciderea lui iisus?*....

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:32

De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 22:25:35

mytcor...adi m-a tot învârtit ..ba că pilat ..ba că și evrei...dar...ăștia mai puțin ...ba că....de m-a înnebunit....

mai bine , decât să-mi scrie toată poliloghia asta de mai sus putea să-mi răspundă cu da sau nu la o întrebare simplă...* sunt și evreii vinovați de uciderea lui iisus?*....

Ioanna, daca nu poti concluziona in urma lecturarii celor 3 randuri scrise de catre Adi si selectate de catre mine,.....asta e ,....n-am ce-ti face !..

Dorinel

3855 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:39

De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:18:44
da...vor...vor să distrugă toate religiile și să le înlocuiască cu religia new age....
Cred ca ai uitat ceva ! Si Dorinel vrea asta ! Doar ca New Age nu este o religie.

Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:40

De la: mihai5_2, la data 2009-09-09 19:55:25

Corect!

Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:41

De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 22:25:35

Păi îți răspund eu:
Da, sunt...unii dintre ei! Nu toți!

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:43

De la: Dorinel, la data 2009-09-09 22:39:34
Ai uitat ceva ! Si Dorinel vrea asta !

Nu vei reușii ! Ia-ți gândul!!!

Dorinel

3855 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:44

De la: Dorulet, la data 2009-09-09 22:43:04

Nu vei reușii ! Ia-ți gândul!!!
Nu fii asa sigura !!

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:44

..probabil !...numai ca : Dorinel aseaza o conjunctie acolo unde nu trebuie !..

Dorinel

3855 mesaje

Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:48

De la: mytcor, la data 2009-09-09 22:44:58

..probabil !...numai ca : Dorinel aseaza o conjunctie acolo unde nu trebuie !..
Daca te referi la exprimarea mea , stiu eu de ce !

Pagini: << 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi Âși discuta Biblia ca literaturĂŁ – indiferent dacĂŁ o acceptĂŁm (sau nu) ca sursĂŁ pentru gĂąndi teologic Âși a trĂŁi creÂștineÂște?
Mergi la: