Fosta membra 9am.ro
9751 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 15:13
Andu, ai intors a la Ploiesti, sau umbli cu Br�soave !...Ioanna, dinspre tine-mi adie o boare fundamentalista de-mi deterioreaza axonii !...
|
|
|
Dorinel
3855 mesaje
Oras: BUCURESTI
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 17:17
De la: andu30, la data 2009-09-09 14:03:51De la: Dorinel, la data 2009-09-09 12:51:48De la: andu30, la data 2009-09-09 11:20:46
Protestantismul este o religie tip "fast-food". Miroase bine si arata bine doar pe exterior. Nu are baza apostolica. Nu au Sfintele Taine, nu au decat o carte care au luat-o de la altii si au interpretat-o cum au vrut ei.
Andu, am sa incep prin a aduce in discutie cateva elemente de remarcat la acest cult: respingerea tezei infaibilit��ii, cultului Fecioarei Maria �i al sfin�ilor; autoritatea suprem� a episcopilor si a preotilor; �nv���turile despre purgatoriu, valoarea sacrificiului, al hramurilor �i pomenelilor, al absolva�iei generale, al meritului faptelor bune - Apostolul Pavel, spune "Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni".
De remarcat cateva aspecte, care tin cont de interpretarea corecta a Bibliei: Botezul �i �mp�rt�ania, sus�inerea tezei m�ntuirii numai prin credin��, adic� izvorul m�ntuirii provine direct de la Dumnezeu, �n afara oric�rui merit, f�r� mijlocirea preotului �i f�r� vreo condi�ionare material�. 
Inca ceva: se practic� botezul la maturitate, deoarece Isus a acceptat s� fie boteza�i doar adul�ii afla�i �n deplina con�tiin�� a credin�ei �n Dumnezeu.
Toate subiectele acestea au fost intens dezbatute pe forum. Nu a ramas nici unul neabordat. Daca vrei o putem lua de la capat nu este absolut nici o problema. Andu, citeste atent ce-ti spun: desparte un moment Biserica-Institutie de Biserica-Credinta. Nu cred ca poate sa sustina cineva ca a interpretat Biblia in sensul in care ar fi vrut Dumnezeu, asa ca p�na una-alta, fiecare este liber s-o interpreteze in felul in care simte el ca este mai aproape de ceea ce este dispus sa creada. Ok ?!!
Ori suntem capitalisti, ori nu mai suntem.
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 18:10
De la: mytcor, la data 2009-09-09 15:13:25Andu, ai intors a la Ploiesti, sau umbli cu Br�soave !...Ioanna, dinspre tine-mi adie o boare fundamentalista de-mi deterioreaza axonii !...
mytcor...chiar azi am terminat de citit o carte...savatie baștovoi -* audienț� la un demon mut*....
vai...dac� ai știi ce povestește acolo despre masoni și despre ortodoxie.....  ...ți s-ar face pielea de g�in� dac� ai citi....
masonii chiar vor s� distrug� ortodoxia...am dreptate?
|
mihai5_2
291 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 19:55
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 18:10:38
Nu ai dreptate. Masonii nu s�nt "omogeni". �n principiu, vor s� st�p�neasc� lumea. Dac� (uni) vor crede c� pentru asta e necesar� distrugerea ortodoxiei, asta vor face, dac� (al�ii) vor crede c� pentru asta trebuie s� r�sp�ndeasc� ortodoxia, asta vor face.
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 20:04
De la: Dorinel, la data 2009-09-09 17:17:27
Andu, citeste atent ce-ti spun: desparte un moment Biserica-Institutie de Biserica-Credinta. Nu cred ca poate sa sustina cineva ca a interpretat Biblia in sensul in care ar fi vrut Dumnezeu, asa ca p�na una-alta, fiecare este liber s-o interpreteze in felul in care simte el ca este mai aproape de ceea ce este dispus sa creada. Ok ?!!
Ba da, poate sa sustina cineva ca interpreteaza Cuvantul lui Dumnezeu asa cum trebuie. Cei trimisi de insusi Dumnezeu sa-i cladeasca Biserica pentru care avem garantia ca sunt indrumati de Duhul Sfant. Acestia sunt Sfintii Apostolii si Sfintii Parinti care au infiintat Biserica ducand Cuvantul lui Dumnezeu pana la marginile lumii. Biserica a fost infiintata in ziua Cinzecimii cand Duhul Sfant s-a coborat din cer pe capul tuturor apostolilor. In acel moment au primit puterea de a lega si a dezlega orice pe pamant dupa promisiunea Mantuitorului. In acel moment au primit si darul de a vorbi in toate limbile pamantului pentru a putea duce Cuvantul lui Dumnezeu pe tot pamantul. Ei au randuit episcopi si preoti si au botezat primii crestini si datoriata lor credinta in Adevaratul Dumnezeu s-a intisns intr-un timp destul de scurt peste tot pamantul, iar toti oamenii au abandonat credintele lor gresite si am imbratisat credinta Dumnezeului celui Adevarat care a facut cerul si pamantul si tot ce este pe el. Precum probabil stii stramosii nostri au fost botezati de insusi Sf Apostol Andrei primul chemat dintre apostoli, care fusese ucenic si al Sf Ioan Botezatorul Inaintemergatorul Domnului.
Nu este liber fiecare sa interpreteze dupa bunul plac, ce crezi tu ca Cuvantul lui Dumnezeu este o joaca de copii din care fiecare sa scoata ce doreste? Tocamai acesta este pericolul, si tocmai acesta trebuie evitat. Ca nimeni sa nu poata folosi Cuvantul lui Dumnezeu in folosul propriu.
De ce crezi tu ca protestantismul s-a divizat in mii de culte, si nu are unitatea Bisericilor apostolice, tocmai pentru ca fiecare a facut ce a vrut dupa capul lui si au pierdut unitatea Duhului Sfant. Asa cum nu exista doi dumnezei asa nu pot exista doua invataturi diferite despre acelasi Dumnezeu..
Ce e aia fiecare sa creada "asa cum e dispus sa creada" ? Tu crezi ca-l aduci pe Dumnezeu la negocieri?
PS. Nu stiu ce e aia Biserica-Credinta...
Hazardul este m�sura ignoran�ei noastre. (Henry Poincare)
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 20:11
De la: mihai5_2, la data 2009-09-09 19:55:25De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 18:10:38
Nu ai dreptate. Masonii nu s�nt "omogeni". �n principiu, vor s� st�p�neasc� lumea. Dac� (uni) vor crede c� pentru asta e necesar� distrugerea ortodoxiei, asta vor face, dac� (al�ii) vor crede c� pentru asta trebuie s� r�sp�ndeasc� ortodoxia, asta vor face.
majoritatea chiar �și doresc distrugerea tuturor religiilor din lume (și implicit a ortodoxiei) și �nlocuirea lor cu religia new age....
exist� masoni care �și doresc p�rstrarea ortodoxiei?...nu cred
religia , indiferent care ar fii ea, se opune noii ordini mondiale....iar f�r� noua ordine mondial� s-a zis cu planurile masonilor de cucerire a lumii....
și...nu cred c� masonii nu sunt omogeni....indiferent unde s-ar afla și din ce loj� ar face parte...ei vor același lucru...ar fii chiar culmea s� nu se �nțeleag� �ntre ei....
|
adipopa
3001 mesaje
Oras: Timisoara
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:01
De la: andu30, la data 2009-09-09 11:20:46Protestantismul este o religie tip "fast-food".
Andu, ocole�te caricaturile. E mai bine s� recuno�ti c� nu �n�elegi Reforma (pentru c� nu te-a interesat de pild�) dec�t s� operezi cu astfel de clichee goale.
|
|
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:06
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 18:10:38mytcor...chiar azi am terminat de citit o carte...savatie baștovoi -* audienț� la un demon mut*....vai...dac� ai știi ce povestește acolo despre masoni și despre ortodoxie..... ...ți s-ar face pielea de g�in� dac� ai citi....masonii chiar vor s� distrug� ortodoxia...am dreptate?
Nu m� �ndoiesc c� ieromonahul Sava�ie Ba�tovoi poate fi un izvor de �n�elepciune �i spiritualitate cre�tin�, plus un novelist bun; cred c� oricine �l cite�te se �mprosp�teaz� valoric. Dar �n materie de filosofie politic� sau de filosofie a culturii, Ba�tovoi este cel pu�in naiv, dac� nu chiar deplasat.
Cum altfel a� putea descrie g�ndirea unui om care sus�ine cu convingere: a) c� �n scurt� vreme, moneda unic� va duce la o limba unic� (engleza) �i dispari�ia celorlalte (mai ales a celor slave); b) c� americanii sunt ur��i pe dinafar�, obezi, bolnavi fizic �i psihic, iar francezii ur��i pe din�untru pentru c� fac mitinguri �n ap�rarea animalelor �n timp ce �ng�duie prostitu�ia �i avortul; c) c� europenii sunt at�t de incul�i �nc�t studen�ii no�tri de la facult��ile de art�, c�nd pleac� �n excursii, �n c�teva s�pt�m�ni le bat toate valorile na�ionale; d) c� podoabele femeie�ti sunt de origine p�g�n�, denot� desfr�nare �i au peste tot �n scriptur� o conota�ie negativ�; e) c� oricine ascult� Santana sau Bob Dylan particip� la ni�te ritualuri tainice �i se jertfesc pe ei �n�i�i unor zei necunoscu�i. Lista poate continua, dar a�i prins ideea.
A propos de Dylan, probabil Ba�tovoi nu �tie c� artistul (nicidecum un sf�nt) a avut totu�i o perioad� de vreo doi ani, dup� accidentul de motociclet�, c�nd a refuzat s� c�nte pe scen� altceva dec�t o muzic� cre�tin� �i s�-�i m�rturiseasc� propria convertire la Hristos (timp �n care a �i produs dou� albume destul de valoroase). Iar c� romantismul (care �ntr-adev�r �mbrac� de multe ori forma unui protest religios �i ofer� un transcendentalism alternativ) ar fi fost un curent patologic-demonic �i c� romanticii nu puteau fi cre�tini prin defini�ie, afirma�ii spijinite cu multe versuri din Eminescu, este u�or exagerat �i reduc�ionist, ca s� nu spun �i surd la muzica unui Beethoven, Schubert, Chopin, Wagner sau Liszt (tot romantici).
|
|
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:12
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 18:10:38mytcor...chiar azi am terminat de citit o carte...savatie baștovoi -* audienț� la un demon mut*....vai...dac� ai știi ce povestește acolo despre masoni și despre ortodoxie..... ...ți s-ar face pielea de g�in� dac� ai citi....masonii chiar vor s� distrug� ortodoxia...am dreptate?
Dac� Mytcor ar fi mason, nu �i-ar r�spunde; iar, dac� nu e, tot nu-�i va r�spunde pentru c� se va specula c� e. A�a c� nu �tiu cum �i ce dialog speri s� ai cu Mytcor pe aceast� tem�, �ns� po�i �ncerca s� zg�nd�re�ti jarul. Iar c� masonii �i-ar fi propus taman s� distrug� ortodoxia c�nd (dac� i-ar interesa) ar trebui probabil s� ia la �int� catolicismul sau protestantismul, nu turma cea mic�, eu cred c� ne �mb�t�m doar cu ap� rece (a�a cum �mi place mie s� spun).
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:17
De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:06:04De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 18:10:38mytcor...chiar azi am terminat de citit o carte...savatie baștovoi -* audienț� la un demon mut*....vai...dac� ai știi ce povestește acolo despre masoni și despre ortodoxie..... ...ți s-ar face pielea de g�in� dac� ai citi....masonii chiar vor s� distrug� ortodoxia...am dreptate?
Nu m� �ndoiesc c� ieromonahul Sava�ie Ba�tovoi poate fi un izvor de �n�elepciune �i spiritualitate cre�tin�, plus un novelist bun; cred c� oricine �l cite�te se �mprosp�teaz� valoric. Dar �n materie de filosofie politic� sau de filosofie a culturii, Ba�tovoi este cel pu�in naiv, dac� nu chiar deplasat.
Cum altfel a� putea descrie g�ndirea unui om care sus�ine cu convingere: a) c� �n scurt� vreme, moneda unic� va duce la o limba unic� (engleza) �i dispari�ia celorlalte (mai ales a celor slave); b) c� americanii sunt ur��i pe dinafar�, obezi, bolnavi fizic �i psihic, iar francezii ur��i pe din�untru pentru c� fac mitinguri �n ap�rarea animalelor �n timp ce �ng�duie prostitu�ia �i avortul; c) c� europenii sunt at�t de incul�i �nc�t studen�ii no�tri de la facult��ile de art�, c�nd pleac� �n excursii, �n c�teva s�pt�m�ni le bat toate valorile na�ionale; d) c� podoabele femeie�ti sunt de origine p�g�n�, denot� desfr�nare �i au peste tot �n scriptur� o conota�ie negativ�; e) c� oricine ascult� Santana sau Bob Dylan particip� la ni�te ritualuri tainice �i se jertfesc pe ei �n�i�i unor zei necunoscu�i. Lista poate continua, dar a�i prins ideea.
A propos de Dylan, probabil Ba�tovoi nu �tie c� artistul (nicidecum un sf�nt) a avut totu�i o perioad� de vreo doi ani, dup� accidentul de motociclet�, c�nd a refuzat s� c�nte pe scen� altceva dec�t o muzic� cre�tin� �i s�-�i m�rturiseasc� propria convertire la Hristos (timp �n care a �i produs dou� albume destul de valoroase). Iar c� romantismul (care �ntr-adev�r �mbrac� de multe ori forma unui protest religios �i ofer� un transcendentalism alternativ) ar fi fost un curent patologic-demonic �i c� romanticii nu puteau fi cre�tini prin defini�ie, afirma�ii spijinite cu multe versuri din Eminescu, este u�or exagerat �i reduc�ionist, ca s� nu spun �i surd la muzica unui Beethoven, Schubert, Chopin, Wagner sau Liszt (tot romantici).
adi...de-abea dup� ce am citit cartea am �nțeles de ce țineai tu neap�rat s� m� convingi c� evreii nu au nicio vin� �n uciderea lui iisus...nu un evreu l-a tr�dat....nu evreii au cerut insistent uciderea lui iisus blestem�ndu-se cu s�ngele lui...evreii au fost niște mielușei bl�nzi , iar vina pentru uciderea lui iisus o poart� doar pilat....
așa e corect din punct de vedere politic , nu?...chiar m� miram de ce �mi spui asta...
acum nu dup� ce am aflat c� papalitatea a dat un edict prin care �i absolvea complet pe evrei de vina uciderii lui iisus și c� sinodul bor ne-a cenzurat slujba de prohod am �nțeles...
e doctrina oficial� și...așa trebuie s� credem cu toții....
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:18
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:24
De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:01:00De la: andu30, la data 2009-09-09 11:20:46Protestantismul este o religie tip "fast-food".
Andu, ocole�te caricaturile. E mai bine s� recuno�ti c� nu �n�elegi Reforma (pentru c� nu te-a interesat de pild�) dec�t s� operezi cu astfel de clichee goale.

De obicei le ocolesc. Dar in privinta dogmelor nu am cum sa accept modificari de dragul simplificarii. Renuntarea la Sfintele Taine si la preotie este practic lepadare de Duhul Sfant. Pot accepta fara nici o problema schimbari de forma inerente dar niciodata schimbari de fond.
Si cred ca evolutia protestantismului de-a lungul timpului imi da dreptate. Ruperile succesive si schimbarea repetata a invataturilor au format niste culte neoprotestante care nu mai au aproape nimic in comun cu invatatura originala apostolica si in unele cazuri nici macar cu macar protestantismul initial.
Daca consideri ca reforma a fost buna dpdv religios poti sa-mi spui prin ce?
Hazardul este m�sura ignoran�ei noastre. (Henry Poincare)
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:25
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:17:13adi...de-abea dup� ce am citit cartea am �nțeles de ce țineai tu neap�rat s� m� convingi c� evreii nu au nicio vin� �n uciderea lui iisus...
Scrii numai t�mpenii! Recite�te ce am scris eu asupra responsabilit��ii privind r�stignirea lui Iisus �i d�-�i jos ochelarii ba�tovoi dac� vrei s� m� �n�elegi. Dac� nu, ai �ntotdeauna op�iunea sextetului sinistru.
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:30
De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:25:33De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:17:13adi...de-abea dup� ce am citit cartea am �nțeles de ce țineai tu neap�rat s� m� convingi c� evreii nu au nicio vin� �n uciderea lui iisus...
Scrii numai t�mpenii! Recite�te ce am scris eu asupra responsabilit��ii privind r�stignirea lui Iisus �i d�-�i jos ochelarii ba�tovoi dac� vrei s� m� �n�elegi. Dac� nu, ai �ntotdeauna op�iunea sextetului sinistru.
las� c� știu eu ce mi-ai spus tu...c� evreii nu au nicio vin�...doar pilat e vinovat de moartea lui iisus....
și așa spune acum și papalitea...a emis papa o bul� .....
iar sinodul bor s-a gr�bit imediat s� ne cenzureze slujba de prohod....deși...noi teoretic suntem ortodocși și nu avem nicio leg�tur� cu vaticanul....
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:31
De la: andu30, la data 2009-09-09 21:24:06De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:01:00De la: andu30, la data 2009-09-09 11:20:46Protestantismul este o religie tip "fast-food".

De obicei le ocolesc. Dar in privinta dogmelor nu am cum sa accept modificari de dragul simplificarii. Renuntarea la Sfintele Taine si la preotie este practic lepadare de Duhul Sfant. Pot accepta fara nici o problema schimbari de forma inerente dar niciodata schimbari de fond.
C� Reforma este o religie de tip fast-food este o caricatur�. Iar c� nu are nici baz� apostolic�, nici euharist �i nici m�car o carte (trebuind s� o ia cu �mprumut de la altcineva) mi se par clichee goale. At�ta doar am vrut s� comentez...
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:35
De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:31:13De la: andu30, la data 2009-09-09 21:24:06De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:01:00De la: andu30, la data 2009-09-09 11:20:46Protestantismul este o religie tip "fast-food".

C� Reforma este o religie de tip fast-food este o caricatur�. Iar c� nu are nici baz� apostolic�, nici euharist �i nici m�car o carte (trebuind s� o ia cu �mprumut de la altcineva) mi se par clichee goale. At�ta doar am vrut s� comentez...
p�i..NU...nu are nicio baz� apostolic�!!!!!!!!!!!!!!!
doar ortodocșii și catolicii au.....doar ei au primit sf�ntul duh direct de la apostoli prin taina hirotonisirii....
protestanții nici m�car nu au aceast� sf�nt� tain�....
vai , adi...p�n� și eu știu lucrurile astea...
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:41
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:30:38De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:25:33De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:17:13adi...de-abea dup� ce am citit cartea am �nțeles de ce țineai tu neap�rat s� m� convingi c� evreii nu au nicio vin� �n uciderea lui iisus...
las� c� știu eu ce mi-ai spus tu...c� evreii nu au nicio vin�...doar pilat e vinovat de moartea lui iisus....
iar sinodul bor s-a gr�bit imediat s� ne cenzureze slujba de prohod....deși...noi teoretic suntem ortodocși și nu avem nicio leg�tur� cu vaticanul....
Denaturezi. Inventezi. E ur�t. ��i reproduc una dintre post�rile anterioare �i te provoc s�-mi spui unde am afirmat eu lucrurile de care m� �nvinuie�ti?
====================================================================================
Ioana, citezi bine�n�eles selectiv din Noul Testament �i cu o predispozi�ie anti-iudaic� destul de evident�. (Hitler a f�cut remarci similare dup� un concert pascal � dar nu vreau s� insinunez nimic). A� sublinia c�teva lucruri, doar ca s� dezvolt postarea anterioar�.
Scrierile lui Luca (Evanghelia care �i poart� numele �i cartea Faptele Apostolilor) nu implic� to�i iudeii �n condamnarea lui Iisus la moarte, ci numai Sanhedrinul �i iudeii din Ierusalim. Mul�imea adunat� �n sala de judecat� este exclusiv �i precis descris� ca ierusalomit�. Niciunde (�n cuv�nt�rile apostolilor ori �n textele narative) nu ni se d� impresia c� iudeii de pretutindeni ar fi respins evanghelia �ntr-o manier� final� �i ireversibil� � sau c� misiunea bisericii fa�� de iudei ar fi fost definitiv abandonat�. Dimpotriv�, aceast� misiune �n r�ndul iudeilor este posibil� �i de fapt continu� �i dincolo de ultimile pagini ale c�r�ii Faptele Apostolilor (cf. reac�ia iudeilor din Roma care �l viziteaz� pe Pavel �n �nchisoare).
�n aceast� teologie a responsabilit��ii crucii �ns� Luca �i urmeaz� sursele �i se solidarizeaz� cu ceilal�i evangheli�ti sinoptici. Chiar dac� Marcu �i Matei nu stabilesc clar caracterul ierusalomit al mul�imii, �i ei ne spun �n mare acela�i lucru � anume c�, pe de-o parte, Sanhedrinul �i Ierusalimul particip� la arestarea �i judecarea lui Iisus, iar, pe de alta, c� Pilat particip� la judecarea, condamnarea �i executarea lui. Diferen�a dintre Luca �i ceilal�i sinoptici �n descrierea foarte specific� a mul�imii ca ierusalomit� �nt�re�te presupunerea c� Luca a ad�ugat acest element de precizie pentru a pre�nt�mpina orice �n�elegere gre�it� privind culpabilizarea tuturor iudeilor �n evanghelia apostolilor. (O alt� explica�ie istoric� plauzibil� nu exist�). La urma urmei, �n Faptele Apostolilor, men�ionarea particip�rii iudeilor ierusalomi�i �din ne�tiin�� (3.17) �n condamnarea lui Iisus se face nu spre �nvinuirea iudeilor de pretutindeni (sau din toate timpurile), ci spre convertirea iudeilor care ascult� evanghelia.
Un text paulin important (mai ales datorit� caracterului poetic �i scrierii foarte timpurii) este 1 Tesaloniceni 2.14-16: �C�ci voi, fra�ilor, v-a�i f�cut urm�tori ai Bisericilor lui Dumnezeu, care sunt �n Iudeea, �ntru Hristos Iisus, pentru c� a�i suferit �i voi acelea�i de la cei de un neam cu voi, dup� cum �i ele de la iudei, care �i pe Domnul Iisus L-au omor�t ca �i pe proorocii lor; �i pe noi ne-au prigonit �i sunt nepl�cu�i lui Dumnezeu �i tuturor oamenilor sunt potrivnici, fiindc� ne opresc s� vorbim neamurilor, ca s� se m�ntuiasc�, spre a se �mplini pururea m�sura p�catelor lor. Dar la urm�, i-a ajuns m�nia lui Dumnezeu.�
Foarte interesant �n acest citat este c� apostolul Pavel se adreseaz� unor cre�tini iudei din diaspora �n contextul persecu�iei �ndurate din partea celor de acela�i neam cu ei din Iudeea � adic� din partea unui grup restr�ns de iudei a c�ror atitudine ostil� �n economia m�ntuirii s-a eviden�iat at�t �n omor�rea lui Iisus c�t �i a proorocilor vechi-testamentali. Cu alte cuvinte, dup� cum nu to�i iudeii sunt omor�tori-de-prooroci, tot a�a nu to�i iudeii sunt omor�tori-de-Iisus.
Invocarea blestemului de s�nge din Evanghelia dup� Matei se face numai de c�tre mul�imea adunat� la judecat�, care �i dep�e�te oricum �n mod incon�tient puterea de invocare a acestuia (peste genera�ia urm�toare) � de�i r�zboaiele iudeo-romane �i d�r�marea Ierusalimului �n 70 d.H. sunt uneori �n�elese �n rela�ie cu acest blestem.
Dup� cum spunem �n Crez, Iisus �s-a r�stignit pentru noi �n zilele lui Pilat din Pont� � pentru c� at�t execu�ia (prin r�stignire, nu omor�re cu pietre), c�t �i vina explicit� de deasupra crucii (�regele iudeilor�) sau implicit�, de r�zmeri�� (prin asociere cu al�i conduc�tori de bande �narmate), se face prin hot�r�rea �i dispunerea clar� a dreg�torului roman.
Uit�-te cum pune apostolul Petru problema istoric� a responsabilit��ii omor�rii lui Iisus (interpret�nd de fapt un psalm): �Ridicatu-s-au regii p�m�ntului �i c�peteniile s-au adunat laolalt� �mpotriva Domnului �i �mpotriva Unsului Lui, c�ci asupra Sf�ntului T�u Fiu Iisus, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolalt�, cu adev�rat, �n cetatea aceasta, �i Irod �i Pontius Pilat cu p�g�nii �i cu popoarele lui Israel, ca s� fac� toate c�te m�na Ta �i sfatul T�u mai dinainte au r�nduit s� fie� (Fapte 4.26-28). Deci nu numai c� r�stignirea nu se �nt�mpl� �n afara sfatului divin (fiind reversibil� prin �nviere �i �nsl�vire), dar �n mod obiectiv �i istoric ea este �nf�ptuit� prin co-participarea unor persoane foarte specifice: Irod, Pilat, p�g�nii �i iudeii afla�i la Ierusalim �n acele zile.
De aceea, zic, �nvinuirea singular� iudeilor (cu omisiunea grav� a ne-iudeilor), ca �i extinderea responsabilit��ii pentru participarea la crucificarea lui Iisus asupra tuturor iudeilor din toate timpurile, este nu numai o eroare de judecat� istoric�, dar �i o dovad� de �nclina�ie v�dit antisemit�.
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:49
De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:41:49De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:30:38De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:25:33De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:17:13adi...de-abea dup� ce am citit cartea am �nțeles de ce țineai tu neap�rat s� m� convingi c� evreii nu au nicio vin� �n uciderea lui iisus...
Denaturezi. Inventezi. E ur�t. ��i reproduc una dintre post�rile anterioare �i te provoc s�-mi spui unde am afirmat eu lucrurile de care m� �nvinuie�ti?
====================================================================================
Ioana, citezi bine�n�eles selectiv din Noul Testament �i cu o predispozi�ie anti-iudaic� destul de evident�. (Hitler a f�cut remarci similare dup� un concert pascal � dar nu vreau s� insinunez nimic). A� sublinia c�teva lucruri, doar ca s� dezvolt postarea anterioar�.
Scrierile lui Luca (Evanghelia care �i poart� numele �i cartea Faptele Apostolilor) nu implic� to�i iudeii �n condamnarea lui Iisus la moarte, ci numai Sanhedrinul �i iudeii din Ierusalim. Mul�imea adunat� �n sala de judecat� este exclusiv �i precis descris� ca ierusalomit�. Niciunde (�n cuv�nt�rile apostolilor ori �n textele narative) nu ni se d� impresia c� iudeii de pretutindeni ar fi respins evanghelia �ntr-o manier� final� �i ireversibil� � sau c� misiunea bisericii fa�� de iudei ar fi fost definitiv abandonat�. Dimpotriv�, aceast� misiune �n r�ndul iudeilor este posibil� �i de fapt continu� �i dincolo de ultimile pagini ale c�r�ii Faptele Apostolilor (cf. reac�ia iudeilor din Roma care �l viziteaz� pe Pavel �n �nchisoare).
�n aceast� teologie a responsabilit��ii crucii �ns� Luca �i urmeaz� sursele �i se solidarizeaz� cu ceilal�i evangheli�ti sinoptici. Chiar dac� Marcu �i Matei nu stabilesc clar caracterul ierusalomit al mul�imii, �i ei ne spun �n mare acela�i lucru � anume c�, pe de-o parte, Sanhedrinul �i Ierusalimul particip� la arestarea �i judecarea lui Iisus, iar, pe de alta, c� Pilat particip� la judecarea, condamnarea �i executarea lui. Diferen�a dintre Luca �i ceilal�i sinoptici �n descrierea foarte specific� a mul�imii ca ierusalomit� �nt�re�te presupunerea c� Luca a ad�ugat acest element de precizie pentru a pre�nt�mpina orice �n�elegere gre�it� privind culpabilizarea tuturor iudeilor �n evanghelia apostolilor. (O alt� explica�ie istoric� plauzibil� nu exist�). La urma urmei, �n Faptele Apostolilor, men�ionarea particip�rii iudeilor ierusalomi�i �din ne�tiin�� (3.17) �n condamnarea lui Iisus se face nu spre �nvinuirea iudeilor de pretutindeni (sau din toate timpurile), ci spre convertirea iudeilor care ascult� evanghelia.
Un text paulin important (mai ales datorit� caracterului poetic �i scrierii foarte timpurii) este 1 Tesaloniceni 2.14-16: �C�ci voi, fra�ilor, v-a�i f�cut urm�tori ai Bisericilor lui Dumnezeu, care sunt �n Iudeea, �ntru Hristos Iisus, pentru c� a�i suferit �i voi acelea�i de la cei de un neam cu voi, dup� cum �i ele de la iudei, care �i pe Domnul Iisus L-au omor�t ca �i pe proorocii lor; �i pe noi ne-au prigonit �i sunt nepl�cu�i lui Dumnezeu �i tuturor oamenilor sunt potrivnici, fiindc� ne opresc s� vorbim neamurilor, ca s� se m�ntuiasc�, spre a se �mplini pururea m�sura p�catelor lor. Dar la urm�, i-a ajuns m�nia lui Dumnezeu.�
Foarte interesant �n acest citat este c� apostolul Pavel se adreseaz� unor cre�tini iudei din diaspora �n contextul persecu�iei �ndurate din partea celor de acela�i neam cu ei din Iudeea � adic� din partea unui grup restr�ns de iudei a c�ror atitudine ostil� �n economia m�ntuirii s-a eviden�iat at�t �n omor�rea lui Iisus c�t �i a proorocilor vechi-testamentali. Cu alte cuvinte, dup� cum nu to�i iudeii sunt omor�tori-de-prooroci, tot a�a nu to�i iudeii sunt omor�tori-de-Iisus.
Invocarea blestemului de s�nge din Evanghelia dup� Matei se face numai de c�tre mul�imea adunat� la judecat�, care �i dep�e�te oricum �n mod incon�tient puterea de invocare a acestuia (peste genera�ia urm�toare) � de�i r�zboaiele iudeo-romane �i d�r�marea Ierusalimului �n 70 d.H. sunt uneori �n�elese �n rela�ie cu acest blestem.
Dup� cum spunem �n Crez, Iisus �s-a r�stignit pentru noi �n zilele lui Pilat din Pont� � pentru c� at�t execu�ia (prin r�stignire, nu omor�re cu pietre), c�t �i vina explicit� de deasupra crucii (�regele iudeilor�) sau implicit�, de r�zmeri�� (prin asociere cu al�i conduc�tori de bande �narmate), se face prin hot�r�rea �i dispunerea clar� a dreg�torului roman.
Uit�-te cum pune apostolul Petru problema istoric� a responsabilit��ii omor�rii lui Iisus (interpret�nd de fapt un psalm): �Ridicatu-s-au regii p�m�ntului �i c�peteniile s-au adunat laolalt� �mpotriva Domnului �i �mpotriva Unsului Lui, c�ci asupra Sf�ntului T�u Fiu Iisus, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolalt�, cu adev�rat, �n cetatea aceasta, �i Irod �i Pontius Pilat cu p�g�nii �i cu popoarele lui Israel, ca s� fac� toate c�te m�na Ta �i sfatul T�u mai dinainte au r�nduit s� fie� (Fapte 4.26-28). Deci nu numai c� r�stignirea nu se �nt�mpl� �n afara sfatului divin (fiind reversibil� prin �nviere �i �nsl�vire), dar �n mod obiectiv �i istoric ea este �nf�ptuit� prin co-participarea unor persoane foarte specifice: Irod, Pilat, p�g�nii �i iudeii afla�i la Ierusalim �n acele zile.
De aceea, zic, �nvinuirea singular� iudeilor (cu omisiunea grav� a ne-iudeilor), ca �i extinderea responsabilit��ii pentru participarea la crucificarea lui Iisus asupra tuturor iudeilor din toate timpurile, este nu numai o eroare de judecat� istoric�, dar �i o dovad� de �nclina�ie v�dit antisemit�.
ok..deci..și evreii și-au avut partea lor de vin�?
aș vrea s� aud asta clar de la tine...
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 21:55
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:49:44ok..deci..și evreii și-au avut partea lor de vin�? aș vrea s� aud asta clar de la tine...
Dac� mai vrei s� mai auzi o dat�, �nseamn� c� nu �tii s� cite�ti...
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:08
De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:55:06De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:49:44ok..deci..și evreii și-au avut partea lor de vin�? aș vrea s� aud asta clar de la tine...
sau poate nu știi tu s� te exprimi inteligibil...
|
Fosta membra 9am.ro
9751 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:20
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 22:08:26De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:55:06De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:49:44ok..deci..și evreii și-au avut partea lor de vin�? aș vrea s� aud asta clar de la tine...
�Ridicatu-s-au regii p�m�ntului �i c�peteniile s-au adunat laolalt� �mpotriva Domnului �i �mpotriva Unsului Lui, c�ci asupra Sf�ntului T�u Fiu Iisus, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolalt�, cu adev�rat, �n cetatea aceasta, �i Irod �i Pontius Pilat cu p�g�nii �i cu popoarele lui Israel, ca s� fac� toate c�te m�na Ta �i sfatul T�u mai dinainte au r�nduit s� fie�
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:25
De la: mytcor, la data 2009-09-09 22:20:24De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 22:08:26De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:55:06De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:49:44ok..deci..și evreii și-au avut partea lor de vin�? aș vrea s� aud asta clar de la tine...
�Ridicatu-s-au regii p�m�ntului �i c�peteniile s-au adunat laolalt� �mpotriva Domnului �i �mpotriva Unsului Lui, c�ci asupra Sf�ntului T�u Fiu Iisus, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolalt�, cu adev�rat, �n cetatea aceasta, �i Irod �i Pontius Pilat cu p�g�nii �i cu popoarele lui Israel, ca s� fac� toate c�te m�na Ta �i sfatul T�u mai dinainte au r�nduit s� fie�
mytcor...adi m-a tot �nv�rtit ..ba c� pilat ..ba c� și evrei...dar...�știa mai puțin ...ba c�....de m-a �nnebunit....
mai bine , dec�t s�-mi scrie toat� poliloghia asta de mai sus putea s�-mi r�spund� cu da sau nu la o �ntrebare simpl�...* sunt și evreii vinovați de uciderea lui iisus?*....
|
Fosta membra 9am.ro
9751 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:32
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 22:25:35De la: mytcor, la data 2009-09-09 22:20:24De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 22:08:26De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:55:06De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:49:44ok..deci..și evreii și-au avut partea lor de vin�? aș vrea s� aud asta clar de la tine...
mytcor...adi m-a tot �nv�rtit ..ba c� pilat ..ba c� și evrei...dar...�știa mai puțin ...ba c�....de m-a �nnebunit....
mai bine , dec�t s�-mi scrie toat� poliloghia asta de mai sus putea s�-mi r�spund� cu da sau nu la o �ntrebare simpl�...* sunt și evreii vinovați de uciderea lui iisus?*....
Ioanna, daca nu poti concluziona in urma lecturarii celor 3 randuri scrise de catre Adi si selectate de catre mine,.....asta e ,....n-am ce-ti face !..
|
Dorinel
3855 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:39
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:18:44
da...vor...vor s� distrug� toate religiile și s� le �nlocuiasc� cu religia new age....
doar știi foarte bine c� și mytcor tot asta vrea.... Cred ca ai uitat ceva ! Si Dorinel vrea asta !  Doar ca New Age nu este o religie.
|
Dorulet
7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:40
C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:41
De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 22:25:35De la: mytcor, la data 2009-09-09 22:20:24De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 22:08:26De la: adipopa, la data 2009-09-09 21:55:06De la: ioana_dark, la data 2009-09-09 21:49:44ok..deci..și evreii și-au avut partea lor de vin�? aș vrea s� aud asta clar de la tine...
P�i ��i r�spund eu:
Da, sunt...unii dintre ei! Nu to�i!
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:43
|
Dorinel
3855 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:44
|
Fosta membra 9am.ro
9751 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:44
|
Dorinel
3855 mesaje
|
Postat pe: 9 Septembrie 2009, ora 22:48
|
|
|