Fosta membra 9am.ro
1798 mesaje
Oras: BUCURESTI
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:32
De la: ioana_dark, la data 2009-09-08 00:28:33dar...de ce conteaz� așa de mult pentru voi data exact� la care s-a n�scut iisus?
nu v-am spus eu (nu de 10...cred c� de 20 de ori numai pe topicul �sta) c� iisus nu s-a n�scut pe 25 decembrie ,ci c� data asta a fost stabilit� prin convenție?
de ce nu ați �nțeles....?
solstițiul de iarn�...cultul mithraic c�ruia i s-a dat o nou� semnificație....trebuie s� v� repet mereu?
aaa...și terminați cu prostia cum c� iisus nu ar fii existat , iar creștinismul se trage din vechea religie persan�...iisus e atestat ca personaj istoric �n sursele vremii...nu aveți cum s� contestați existența sa pe acest p�m�nt....
eventual doar faptul c� a f�cut minuni...și asupra acestui aspect mai vorbim...
Ionico ..tu stii cine e Mitra?
24 de ore intr-o zi, 24 de beri intr-o lada. Vreo coincidenta?
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:34
De la: maressalul_, la data 2009-09-08 00:32:49De la: ioana_dark, la data 2009-09-08 00:28:33dar...de ce conteaz� așa de mult pentru voi data exact� la care s-a n�scut iisus?
nu v-am spus eu (nu de 10...cred c� de 20 de ori numai pe topicul �sta) c� iisus nu s-a n�scut pe 25 decembrie ,ci c� data asta a fost stabilit� prin convenție?
solstițiul de iarn�...cultul mithraic c�ruia i s-a dat o nou� semnificație....trebuie s� v� repet mereu?
aaa...și terminați cu prostia cum c� iisus nu ar fii existat , iar creștinismul se trage din vechea religie persan�...iisus e atestat ca personaj istoric �n sursele vremii...nu aveți cum s� contestați existența sa pe acest p�m�nt....
normal...un zeu persan al soarelui...un cult venit din orient ...
nicidecum �ntemeietorul creștinismului așa cum �ncearc� s� te conving� filme gen zeitgeist...
|
Fosta membra 9am.ro
1798 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:37
|
adipopa
3001 mesaje
Oras: Timisoara
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:39
De la: Dorulet, la data 2009-09-08 00:29:21Dar recunoa�te �i tu c� este posibil ca eu s� am dreptate! De fapt �i de drept nimeni nu poate spune cu certitudine care a fost data la care s-a n�scut!
Sfideaz� logica, Dora! Maria putea urma ritualul de purificare numai dup� 6 s�pt�m�ni...c�l�toria �n Egipt lua cel pu�in 3 s�pt�m�ni...convalescen�a lui Irod (timp �n care a f�cut o c�l�torie la b�ile medicinale de la Callirrhoe, a convocat o adunare a mai marilor iudeilor pe hipodromul din Ierihon, �i apoi �i-a executat propriul fiu, Antipater) nu putea s� dureze mai pu�in de 3 s�pt�m�ni... Te �nc�p���nezi aiurea cu luna martie!
|
|
|
Dorinel
3855 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:40
De la: ioana_dark, la data 2009-09-08 00:28:33dar...de ce conteaz� așa de mult pentru voi data exact� la care s-a n�scut iisus?
eventual doar faptul c� a f�cut minuni...și asupra acestui aspect mai vorbim... Hai ca incep sa dau cu biciul ! Nu se mai poate !
Potoliti-va !
Ori suntem capitalisti, ori nu mai suntem.
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:41
|
Dorinel
3855 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:44
Va dau un indiciu: Cei care ati citit ''relatarile'' din basmul Evanghelia, despre nasterea Domnului, nu v-ati intrebat probabil cum de stateau pastorii noaptea cu oile pe c�mp, la sfarsitul lui decembrie?
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
1798 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:45
De la: adipopa, la data 2009-09-08 00:39:56De la: Dorulet, la data 2009-09-08 00:29:21Dar recunoa�te �i tu c� este posibil ca eu s� am dreptate! De fapt �i de drept nimeni nu poate spune cu certitudine care a fost data la care s-a n�scut!
Sfideaz� logica, Dora! Maria putea urma ritualul de purificare numai dup� 6 s�pt�m�ni...c�l�toria �n Egipt lua cel pu�in 3 s�pt�m�ni...convalescen�a lui Irod (timp �n care a f�cut o c�l�torie la b�ile medicinale de la Callirrhoe, a convocat o adunare a mai marilor iudeilor pe hipodromul din Ierihon, �i apoi �i-a executat propriul fiu, Antipater) nu putea s� dureze mai pu�in de 3 s�pt�m�ni... Te �nc�p���nezi aiurea cu luna martie!
Pare de "bun simt" explicatia ...dar totusi sa fie intr-o zi si sa se sarbatoreasca pe 25 dec ? ... e ceva NECURAT...
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
1798 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:46
|
Fosta membra 9am.ro
1798 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:47
|
Dorulet
7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:49
C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:53
De la: maressalul_, la data 2009-09-08 00:45:49De la: adipopa, la data 2009-09-08 00:39:56De la: Dorulet, la data 2009-09-08 00:29:21Dar recunoa�te �i tu c� este posibil ca eu s� am dreptate! De fapt �i de drept nimeni nu poate spune cu certitudine care a fost data la care s-a n�scut!
Pare de "bun simt" explicatia ...dar totusi sa fie intr-o zi si sa se sarbatoreasca pe 25 dec ? ... e ceva NECURAT...
Pare de bun-sim�...dar nu prea este! Evenimentele s-au petrecut �ntr-un mod precipitat...
Nu cred nici o clip� c� a durat a�a de mult timp! Adi poate aduna s�pt�m�nile c�t �i cum vrea...c� scrisul nu doare...
|
Dorinel
3855 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:57
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:58
De la: maressalul_, la data 2009-09-08 00:46:57De la: ioana_dark, la data 2009-09-08 00:41:14De la: maressalul_, la data 2009-09-08 00:37:11De la: ioana_dark, la data 2009-09-08 00:34:43De la: maressalul_, la data 2009-09-08 00:32:49De la: ioana_dark, la data 2009-09-08 00:28:33dar...de ce conteaz� așa de mult pentru voi data exact� la care s-a n�scut iisus?
normal...un zeu persan al soarelui...un cult venit din orient ...
nicidecum �ntemeietorul creștinismului așa cum �ncearc� s� te conving� filme gen zeitgeist...
Te-am intrebat ... CINE E? .. nu cine a fost ...
.....
chiar...cine e?
ps: așa m� primiți voi �napoi pe forumul �sta? ..eu m� așteptam la... ...
Pai ce... plecasei ? Sau ce / cum / de ce?
vai....și eu care eram convins� c� mi s-a simțit lipsa
și...nu...nu e nimic necurat la mijloc �n leg�tur� cu data nașterii lui iisus...
cultul mithraic era foarte r�sp�ndit atunci �n imperiul roman...venise de la perșii din orient...
cultul �sta era un cult al soarelui (sol invictus)....soarele fiind cel care d� lumin� și c�ldur� , deci...viața pe pam�nt. el se s�rb�torea imediat dup� solstițiul de iarn� (atunci c�nd este cea mai lung� noapte din an) și semnific� biruința luminii asupra �ntunericului....de atunci ziua �ncepe s� se m�reasc�...
creștinii le-au vorbit acestor p�g�ni despre adev�rat soare...iisus hristos...lumina!!!...mulți p�g�ni s-au hot�r�t s� se creștineze , iar pe 25 decembrie s-a stabilit ca �n loc s� se mai s�rb�toareasc� ziua unui zeu aiurea ...s� se s�rbatoreasc� ziua �n care s-a n�scut iisus (c� oricum se nascuse atunci �n decembrie...�ntr-o zi apropiat�)...adev�ratul soare...lumina lumii!!!!
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 00:58
De la: Dorulet, la data 2009-09-08 00:49:44Despre ce ritual de purificare vorbe�ti? P�i c�nd e�ti urm�rit pentru a fi ucis...��i mai arede de purificare????
Dora, tu nu e�ti doar obosit�. Tu faci istorie dup� ureche. Sursele istorice (evangheliile, Flavius) pe care le avem la dispozi�ie spun c� aceste lucruri...
purificarea ritual� a Mariei [6 s�pt�m�ni]
vizita magilor [1 s�pt�m�ni]
refugierea �n Egipt [3-4 s�pt�m�ni]
stadiul final al bolii lui Irod [3 s�pt�m�ni]
...s-au �nt�mplat �ntre na�terea lui Iisus �i moartea lui Irod. Evangheli�tii vorbesc despre primele trei, iar Iosif Flavius ne spune ce a f�cut Irod �n ultima lun� de via��.
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:00
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:00
De la: Dorulet, la data 2009-09-08 00:53:48Pare de bun-sim�...dar nu prea este! Evenimentele s-au petrecut �ntr-un mod precipitat...Nu cred nici o clip� c� a durat a�a de mult timp!
Dar c�t au durat? Cum po�i aduna altfel s�pt�m�nile?
|
Dorinel
3855 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:04
E interesant cum �Dumnezeu� a dezv�luit aceast� s�rb�toare �bun� abia dup� .... 3 secole de la evenimentul s�rb�torit, adic� atunci c�nd le-a venit oamenilor (unora) cheful s-o inventeze. Tot la fel de interesant este ca pe 25 Decembrie avea loc �n Imperiul Roman s�rb�toarea Saturnaliilor, s�rb�toare de sorginte babilonian�.
|
Dorinel
3855 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:05
De la: ioana_dark, la data 2009-09-08 01:00:06De la: Dorinel, la data 2009-09-08 00:57:51De la: maressalul_, la data 2009-09-08 00:47:52De la: Dorinel, la data 2009-09-08 00:44:30Va dau un indiciu: Cei care ati citit ''relatarile'' din basmul Evanghelia, despre nasterea Domnului, nu v-ati intrebat probabil cum de stateau pastorii noaptea cu oile pe c�mp, la sfarsitul lui decembrie?
Funny. ..dar sa fim si obiectivi ... am impresia ca aia nu au iarna ....
Sa vedem ''argumentul'' crestinatatii despre ziua de 25 Decembrie si nasterea lui Isus: Pastorii ar fi putut sa stea foarte bine cu oile pe camp la acea data, chiar daca era iarna. Si asta pentru ca in preajma marelui eveniment toate ''zidirea'' a ''frematat de bucurie''.
E adevarat Maressale ca nu este iarna ca la noi, dar tot iarna este; ma rog, mult mai blanda.
ciobanii din rom�nia și acum mai dorm la st�n� cu oile...așa c�.... Asa ca ... nu pasc oile in Decembrie.
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:07
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:07
Un calcul ar putea fi gandit si asa:
Stim ca Elisabeta a ramas insarcinata in ziua in care Zaharia a intrat in Sfanta Sfintelor pentru a tamaia, caci Zaharia era arhiereu. De asemenea mai stim ca arhiereul intra in Sfanta Sfintelor o singura data pe an de Sarbatoarea Corturilor care era la evrei la sfarsitul lunii septembrie.
Cand Elisabeta era insarcinata in 6 luni cu Sf. Ioan Botezatorul, Maria a ramas insarcinata de la Duhul Sfant cu Hristos.
LUCA 1
26 Iar �n a �asea lun�, trimis a fost de la Dumnezeu �ngerul Gavriil �ntr'o cetate din Galileea, al c�rei nume era Nazaret,
27 la o fecioar� logodit� cu un b�rbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.
28 �i intr�nd �ngerul la d�nsa, i-a zis: �Bucur�-te, ceea ce e�ti plin� de har, Domnul este cu tine. Binecuv�ntat� e�ti tu �ntre femei!�
La 6 luni dupa ce a fost conceput Ioan vine arhanghelul la Maria. Asta inseamna ca in luna martie (Buna Vestire) arhanghelul o anunta pe Fecioara Maria ca va naste pe Hristos. 9 luni din martie (de la Buna Vestire) vin exact in Decembrie.
Din punct de vedere istoric stim ca pana la sfarsitul secolului al IV-lea, Biserica Rasariteana sarbatorea Nasterea Domnului o data cu Botezul Domnului, pe 6 ianuarie. In schimb, Biserica Apuseana (Roma si Occidentul) praznuia Nasterea Domnului pe 25 decembrie, iar Botezul pe 6 ianuarie. De abia in 377, data de 25 decembrie a fost introdusa si in Biserica de Rasarit.
Avand in vedere traditia Bisericii precum si mai multe date istorice este aproape cert ca Hristos s-a nascut in perioada iernii (luna decembrie) sau cel mai devreme toamna tarziu (noiembrie). Aceasta este perioada cea mai plauzibila.
Nu-mi este cunoscut dar cred ca Roma trebuie sa aiba date exacte in ceea ce priveste recensamantul lui Augustus care a fost chiar in preajma nasterii. Daca se cunoaste data exacta a recensamantului probabil nu ar mai fi nici o dilema. Tind sa cred ca este apropiata de 25 decembrie mai ales ca Roma tinea aceasta data inainte de secolul IV.
Hazardul este m�sura ignoran�ei noastre. (Henry Poincare)
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:12
De la: adipopa, la data 2009-09-08 00:58:51De la: Dorulet, la data 2009-09-08 00:49:44Despre ce ritual de purificare vorbe�ti? P�i c�nd e�ti urm�rit pentru a fi ucis...��i mai arede de purificare????
Dora, tu nu e�ti doar obosit�. Tu faci istorie dup� ureche. Sursele istorice (evangheliile, Flavius) pe care le avem la dispozi�ie spun c� aceste lucruri...
purificarea ritual� a Mariei [6 s�pt�m�ni]
vizita magilor [1 s�pt�m�ni]
refugierea �n Egipt [3-4 s�pt�m�ni]
stadiul final al bolii lui Irod [3 s�pt�m�ni]
...s-au �nt�mplat �ntre na�terea lui Iisus �i moartea lui Irod. Evangheli�tii vorbesc despre primele trei, iar Iosif Flavius ne spune ce a f�cut Irod �n ultima lun� de via��.
�tiu ce scriu evangheliile...Adi! Dar tu spui c� magii, au venit la Iisus...dup� purificarea Mariei? Sau ai preten�ia s� cred c� Maria a stat 40 de zile dup� na�tere...�i de-abea dup� aceea a fugit �n Egipt?
 Interesant...c� po�i lua mot-a-mot...fiecare cuv�nt din evanghelie....dac� este vorba de na�terea lui Iisus...f�r� s� aduci "alte semnifia�ii" sau cosmogonii...�n discu�ie!
|
Dorinel
3855 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:13
|
Dorulet
7896 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:15
Andu...laso moart�....c� m�c�ne!
Iisus nu s-a n�scut pe 25 Decembrie! O recunoa�te �i biserica...ce  ?!
|
Fosta membra 9am.ro
9751 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:19
|
Dorinel
3855 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:19
Va mai dau alt indiciu: Ei bine, din perioada anilor -1, 0, 1 si etc nu s-a descoperit nici macar un schelet umanoid al vreunui crucificat cu cuiele batute in picioare frontal. Toate erau batute in calcaie dar lateral, imediat sub glezna. Cu toate astea bisericile il infatiseaza pe Isus cu cuiele batute frontal in picioare.
Ok, nu e legat de data nasterii lui Isus, dar e ... in ton cu topicul.
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:21
|
Dorinel
3855 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:26
|
Fosta membra 9am.ro
6987 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:26
De la: ioana_dark, la data 2009-09-08 01:21:15De la: Dorinel, la data 2009-09-08 01:13:46De la: ioana_dark, la data 2009-09-08 01:07:35De la: Dorinel, la data 2009-09-08 01:04:21E interesant cum �Dumnezeu� a dezv�luit aceast� s�rb�toare �bun� abia dup� .... 3 secole de la evenimentul s�rb�torit, adic� atunci c�nd le-a venit oamenilor (unora) cheful s-o inventeze. Tot la fel de interesant este ca pe 25 Decembrie avea loc �n Imperiul Roman s�rb�toarea Saturnaliilor, s�rb�toare de sorginte babilonian�.
ce insinuezi? Nu se intelege ?!! Fixarea na�terii ''Domnului� pe 25 Decembrie a fost o mi�care POLITICA �i o suprapunere cu alte s�rbatori ale cultelor solare pagane.
Ioana, �n primele secole ale cre�tinismului nici m�car n-a fost s�rb�torit�. Apropo, Origen (banuiesc ca sti cine e) chiar o desconsidera, afirm�nd c� numai p�c�to�ii �i s�rb�toresc venirea �n aceast� lume dec�zut�.
politic�? ...de unde p�n� unde?
doar au fixat-o atunci...c�....(am explicat deja motivele)....ce tot vorbești tu de politic�?
chiar m� miram de ce v� intereseaz� așa de mult ziua exact� c�nd s-a n�scut iisus...
de la �nceput nu v-ați propus dec�t s� demonstrați c� iisus nu a existat de fapt și c� religia creștin� a fost creat� �n secolele 3-4 ca un instrument prin care elementul politic din acea perioad� s� domine masele....
așa-i c� am dreptate?
aici voiați de fapt s� ajungeți , nu?
|
adipopa
3001 mesaje
|
Postat pe: 8 Septembrie 2009, ora 01:30
De la: Dorulet, la data 2009-09-08 01:12:01Dar tu spui c� magii, au venit la Iisus...dup� purificarea Mariei? Sau ai preten�ia s� cred c� Maria a stat 40 de zile dup� na�tere...�i de-abea dup� aceea a fugit �n Egipt?
Cele patru evenimente sunt succesive (nu concomitente) pentru c�: a) o femeie evreic� �n perioada de purificare ritual� nu putea primi oaspe�i (�i magii nu ar fi �nc�lcat acest obicei); b) c� ��i place sau nu, sursele (evangheliile) ��i spun c� Maria a marcat printr-o jertf� sf�r�itul purific�rii ei la �ase s�pt�m�ni (deci mai era �nc� �n Ierusalim) �i c� refugierea familiei �n Egipt a avut loc (cronologic) dup� vizita magilor. De ce m-a� mira c� al�ii �ncearc� s� schimbe dac� nu chiar s� nege relieful �i clima (doar-doar o s� le ias� altceva �n noiembrie-decembrie) c�nd �i tu suce�ti istoria/cronologia unor evenimente (�n ciuda m�rturiei clare din sursele de care depinzi pentru aceste informa�ii)? Luna martie, Dora, este o supozi�ie gratuit�, ni�te gogo�i ieftini pe care i-ai �nghi�it nedumica�i. �i-am dat dou� argumente istorice irefutabile: a) data mor�ii lui Irod; b) evenimentele dintre na�terea lui Iisus �i moartea lui Irod. Restul e doar �nc�p���nare.
Noapte bun�!
PS Cum iarna nu-i ca vara, nici genul cosmogonic nu e genul istoric.
|
|
|