Info
x
Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
|
Fosta membra 9am.ro 336 mesaje Membru din: 19/10/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:10
doroooooooo la spovedanieeeeee
|
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:13
De la: gangsta1, la data 2009-04-16 00:08:37haaaaaaa haaaaaaaaaaa of doro doro nu are rost sa-ti spun ca ai da tu inca 3,,,,,,,,,,,4 vieti de ale tale sa ai macar 5 ani din viata mea ,,,,,,daca nu e copilul tau probabil ai mintitttttttttt ori poate am inteles you gresit Nu aº schimba viaþa mea cu a nimãnui, pentru nimic în lume!!! Nu mã preocupã "averile" cuiva ºi sunt mulþumitã cu ceea ce am ºi ceea ce fac!
Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
|
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:13
De la: adipopa, la data 2009-04-16 00:07:32De la: andu30, la data 2009-04-15 23:56:50De la: adipopa, la data 2009-04-15 23:54:11De la: andu30, la data 2009-04-15 23:46:48Care 1euro? Trebuie sa incheiem problema asta ca asa nu ajungem la niciun rezultat. Nu are sens intrebarea, pentru ca nu lipseste nici un euro... si el nu este in buzunarul turistilor pentru ca nu l-a bagat nimeni acolo... The Hotel Each person paid $9, totalling $27. The manager has $25 and the bellboy $2. The bellboy's $2 should be added to the manager's $25 or subtracted from the tenants' $27, not added to the tenants' $27.
Hazardul este mãsura ignoranþei noastre. (Henry Poincare)
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:14
De la: gangsta1, la data 2009-04-16 00:10:33doroooooooo la spovedanieeeeee Da,daaaa!!! Joia....dupã Miercurea Ciuc!
|
|
Fosta membra 9am.ro 6987 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:15
De la: andu30, la data 2009-04-16 00:13:37De la: adipopa, la data 2009-04-16 00:07:32De la: andu30, la data 2009-04-15 23:56:50De la: adipopa, la data 2009-04-15 23:54:11De la: andu30, la data 2009-04-15 23:46:48Care 1euro? poi...cum sa incheiati problema?...acum cand scorul e egal?.... (batalia se duce pe principiul *kr da cele cele mai intelegente replici?*) |
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:16
Bine, abandonez. M-am sãturat de hotel. Mã mulþumesc cu dormitorul meu. Poate gãsesc un euro sub pernã! Noapte bunã!
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:16
adipopaaaa ai priceput problema imi datorezi 30 de euroiii
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:17
De la: dora_visinescu, la data 2009-04-16 00:14:29De la: gangsta1, la data 2009-04-16 00:10:33doroooooooo la spovedanieeeeee dora...merita sa te duci maine la spovedit...e joia mare!!! ps:hai plsss....intra si tu in jocul ala...k mi se face frik de una singura.... makr 5 minute.... |
|
|
|
|
Fosta membra 9am.ro 1714 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:18
Offf, Ioana.. plec si eu, dar nu mai tine scorul acela pt replici inteligente ca se vor retrage multi (sau te injura iar pe tine).
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:20
De la: marinescuirina, la data 2009-04-16 00:18:23Offf, Ioana.. plec si eu, dar nu mai tine scorul acela pt replici inteligente ca se vor retrage multi (sau te injura iar pe tine). poi...nu asta era scopul discutiei? si mi se parea mai amuzant dak exista afisat undeva si scorul....
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:20
doro nu rade ,,,,,sa nu rada spovedania,,,,,mai la urma,,,,,, ca sti ce ras are,,,,,,,,normal ca nu ai da viata ta dorico pentru ca nu poti si nimeni nu ar dao ,,,dar pe tine nu te duce pipota sa pricepi,,,,,,,pricepi
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:21
De la: marinescuirina, la data 2009-04-16 00:18:23Offf, Ioana.. plec si eu, dar nu mai tine scorul acela pt replici inteligente ca se vor retrage multi (sau te injura iar pe tine). Nu am de ce s-o înjur pe Ioana! Dar nu am pãcate aºa de mari încât sã am nevoie de popã! Zãu cã nu-mi pare rãu de nimic de ce am fãcut...în viaþa realã! Sunt
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:22
Ajunge cu problemele de logica...
Vorba Ioanei, cine nu a mers la spovedit si impartasit sa mearga... ca acum vine Pastele si nu trebuie sa ne gaseasca nepregatiti.....
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:22
De la: gangsta1, la data 2009-04-16 00:20:54doro nu rade ,,,,,sa nu rada spovedania,,,,,mai la urma,,,,,, ca sti ce ras are,,,,,,,,normal ca nu ai da viata ta dorico pentru ca nu poti si nimeni nu ar dao ,,,dar pe tine nu te duce pipota sa pricepi,,,,,,,pricepi Îmi permit sã râd cât vreau eu! Râsul este sãnãtos ºi aduce optimism...
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:26
De la: dora_visinescu, la data 2009-04-16 00:21:32De la: marinescuirina, la data 2009-04-16 00:18:23Offf, Ioana.. plec si eu, dar nu mai tine scorul acela pt replici inteligente ca se vor retrage multi (sau te injura iar pe tine). nu se referea la asta...ci la presiunea pe kr o simt ei dak vad un scor afisat.... pana la urma....s-a terminat la egalitate....au abandonat discutia la timp....(bine k nu ajuns la cearta) in legatura cu paktele tale...nu te gandi k nu ai...poate k de multe ori ti s-a intamplat si tie sa vorbesti de rau pe cineva....sau...alte pakte mici.... nu e bine sa ramai cu ele de sarbatori!!! ps:am intuit bine...jocul chiar era o porkrie.... |
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:26
pai sti tu ce e ala optimism ca vad ca tinzi spre pesimism ,,,,,daca poate creerasul tau sa priceapa ce zic
|
|
Fosta membra 9am.ro 1491 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:27
Nu-mi vine sa cred cu cata temeinicie se bate apa-n piua...
Succes !
Acum nu e momentul !
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:27
Precum Taina Pocãinþei sau mãrturisirea este judecata milostivã a lui Dumnezeu,
ascunsã sub chip smerit, ºi iubitori de smerenie dau de darul acesta, asemenea ºi Sfânta Jertfã a Mântuitorului din Sfânta Liturghie, ascunde, iarãºi sub chip smerit, o tainã a ocârmuirii lumii. Cei vechi ºtiau pricina pentru care nu se aratã Antihrist în zilele lor cãci Sfântul Apostol Pavel vorbeºte despre taina aceasta în chip ascuns, dar n-o numeºte. E Sfânta Liturghie sau Jertfa cea de-a pururi, despre care a grãit Domnul prin Daniil ºi apoi Însuºi ne-a învãþat. Ea este aceea care opreºte sã nu se arate Antihrist sau omul nelegiuirii decât în vremea îngãduitã de Dumnezeu. De aceea Sângele Mielului din Sfânta Împãrtãºanie mai þine sufletul în oase ºi lumea în picioare. Arsenie Boca
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:28
De la: andu30, la data 2009-04-16 00:22:09Ajunge cu problemele de logica... m-as fii asteptat sa vorbim mai mult despre asta in seara asta....si sa-i convingem pe mai multi sa mearga maine la spovedit(maria deja a zis k se va duce).... insa voi ati preferat (spre amuzamentul meu si al celor ce va citeau) un alt subiect.... e ok si asta.... numai bine tuturor!!! |
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:36
De la: gangsta1, la data 2009-04-16 00:26:50pai sti tu ce e ala optimism ca vad ca tinzi spre pesimism ,,,,,daca poate creerasul tau sa priceapa ce zic Tu vezi??? Tu eºti orb...nu vezi nimic!!!
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:37
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-16 00:28:45De la: andu30, la data 2009-04-16 00:22:09Ajunge cu problemele de logica... Noapte bunã!!! Am plecat ºi eu...
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:46
De la: dora_visinescu, la data 2009-04-16 00:36:31,,,,,,,,,,haaaaaaa,,,,hai ca nu iti mai zicccc nimic ca esti slabuta de ingeras daca ma pun la mintea ta imi e ca te duci sa te spovedesti,,,,,si nu iti gaseste preotul pacat,,,,si la urma o sa cred ca esti isus hristos,,,,,,,,,,,doamneeeeeeeeeeeee,,,,,mai va dati si zmei ori zmeoaiceDe la: gangsta1, la data 2009-04-16 00:26:50pai sti tu ce e ala optimism ca vad ca tinzi spre pesimism ,,,,,daca poate creerasul tau sa priceapa ce zic |
|
Fosta membra 9am.ro 239 mesaje Membru din: 24/03/2009 |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:47
De la: maressalul_, la data 2009-04-15 19:40:51De la: mari_uka, la data 2009-04-15 19:13:46hai sa va povestesc ceva...din experienta mea...in ultima perioada m-am rugat mult la Dumnezeu, am ramas stupefiata si chiar usor speriata sa vad cat de mult iti raspunde Dumnezeul la rugaciunile tale...am crezut ca delirez eu..dar nu a fost asa...dar intotdeuna iti raspunde prin semne..daca ai ochi sa vezi aceste semne...Il intelegi mult si chiar te apropii mai mult de Dumnezeu! Iacov 1:13 Nimeni, când este ispitit, sã nu zicã: "Sunt ispitit de Dumnezeu". Cãci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca sã facã rãu, si El însusi nu ispiteste pe nimeni. |
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 00:52
De la: mytcor, la data 2009-04-15 20:31:36 Adipopa,...nu-i asa ca esti CRESTIN ?.... Adi, sa nu le spui, macar de dragul.....suspansului.
|
|
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 01:16
De la: andu30, la data 2009-04-16 00:22:09Ajunge cu problemele de logica... La sedinta clasei a treia au participat 23 parinti.In clasa 2 baieti sunt gemeni,iar 4 copii fac parte din doua familii. Cati elevi sunt in clasa? |
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 02:19
Elita anticrestina si lagarele electronice ale mortii April 2nd, 2009 Valery Filimonov, academician, expert in biocibernetica si managementul sistemelor, a prezentat departamentului de religie al agentiei Interfax parerile sale despre posibilitatea de transforma umanitatea intr-o “biomasa” controlabila, impreuna cu comentarii despre cei care sint in spatele acestor incercari si care sint pericolele controlului electronic asupra oamenilor. Valery Filimonov - Considerati dictatura universala tehnotronica un mit sau realitate? - E un vechi vis al celor sus-pusi si puternici. Zbigniew Brzezinski scria despre necesitatea controlului total si dictatura tehotronica inca din 1968. David Rockefeller spunea, cinic: “Suveranitatea supra-nationala a unei elite intelectuale si a bancherilor de talie mondiala e cu siguranta preferabila auto-determinari nationale”. Astazi planurile lor se materializeaza treptat. Cu totii putem fi martorii acestui proces. Ei consolideaza o societate in care fiecare persoana va fi urmarita de ochiul vigilent al unui Big Brother care apara astfel interesele stapinilor lumii de azi, regii profitori si camatarii la scara globala. Devine limpede ca recesiunea pe care o traversam acum e doar o parte din schema unei elite mondiale care incearca sa ia in robie omenirea. - Care sint pericolele controlului electronic asupra oamenilor? E adevarat ca poate transforma oameni intr-o masa controlata de cyborgi? - Astazi putem spune nu numai ca se constituie un sistem de supraveghere continua, dar ca de asemenea ei construiesc un sistem de putere absoluta asupra oamenilor. Care e rostul cheltuirii atitor miliarde numai pentru a trage cu ochiul pe gaura cheii?! De pilda, observatia 20 a Grupului European pentru Etica Stiintei si Noilor Tehnologii, indica nevoia unei “transformari a rasei umane” prin “multiplicarea tehnologiilor pe care trupul omenesc sa le poata adopta cu usurinta” si care “anunta vremea cyborgilor”. Propune modificarea indivizilor “via diferite dispozitive elecronice, chipuri si etichete inteligente implantate sub piele.” Ce credeti despre resorturile unui asemenea control? Cine se ascunde in spatele acestor tehnologii si care este scopul lor? - Potrivit unui numar de acorduri internationale, noua ordine mondiala este de obicei numita societatea informationala globala sau societatea network-ului global. De fapt, aceasta cyber societate transnationala va deveni un lagar al mortii electronice. Oamenii vor fi transformati in “bio-obiecte” impersonale usor de folosit. Ei vor fi neputinciosi in fata cyber sistemului reprezentat de controlul societatii si de stapinii acesteia. De fapt, va fi un fascism global tehnotronic ce va folosi ultimele tehnologii informationale si de comunicare ca un instrument puternic de suprimare electronica a liberului arbitru al oamenilor. E un secret la indemina tuturor ca principala forta din spatele comunitatii globale a Internetului uneste mai degraba membrii cosmopoliti si anticrestini ai elitei lumii decit experti in stiinta, de pilda. - Vedeti un antagonism flagrant intre incercarile de a stabili acest control total si credinta in Dumnezeu? - Dumnezeu a facut omul dupa chipul sau, liber si responsabil. Dictatura tehnotronica este introdusa cu scopul de a suprima libertatea divina a fiecarui individ si de a-i schimba cu totul tiparele comportamentale. Oamenii vor trai sub regulile stricte ale sistemului matricelor comportamentale, adica vor deveni doar niste accesorii controlabile ale unui sistem operat automat. E cu putinta sa pastrezi demnitatea lasata omului de Dumnezeu in societatea unor creaturi indopate cu implanturi electronice si supuse atitor manipulari? Este evident ca oamenii nu vor putea sa isi pastreze credintele lor religioase intr-o asemenea retea sociala globala, si nu e nici un secret ca cei de la cirma “noii ordini mondiale” au facut din Sfanta Ortodoxie inamicul lor numarul unu. Ideologia globalizarii este potrivnica perspectivei crestine si este incompatibila cu aceasta. Este introdusa si promovata in societatea seculara si in biserica de eforturile “elitei mondiale” si exprima interesele lor.
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Fosta membra 9am.ro 2192 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 11:41
De la: Subredul, la data 2009-04-16 00:27:07Nu-mi vine sa cred cu cata temeinicie se bate apa-n piua...
|
|
Fosta membra 9am.ro 2192 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 12:26
Valoarea pozitiva a suferintei
Exista oameni care nu sufera? Care sa nu fi simtit niciodata durerea? Nu durerea data de o rana sau de o boala, nu durerea stomacului care isi cere drepturile sau durerea de a rabda de frig. Ci durerea aceea pe care nu o putem localiza in corpul nostru decat cel mult la nivelul pieptului, indiferent ca este vorba de o durere recunoscuta ca atare de toti – durerea de a pierde un copil sau un parinte, durerea de a fi umilit in public etc. – de o durere cunoscuta doar celor apropiati sau, cel mai adesea, de o durere pe care nici cel cu care impartim patul nu o cunoaste. Exista oameni care sa nu fi simtit niciodata aceasta durere? Probabil ca nu. Cum e insa posibil? Nu toti suntem parasiti de persoana iubita, nu tuturor ne moare cineva drag, nu toti gustam din umilinta de a nu fi recunoscuti ca oameni, nu toti ne imbolnavim de cancer si nu toti ne ratam visurile. Si totusi, toti suferim. Ca si cum ar exista in noi un imbold spre suferinta, ca si cum am fi programati sa suferim si in drumul nostru prin viata nu facem decat sa cautam un bun motiv pentru a suferi. Ca si cum am avea nevoie sa suferim. Daca nu avem ce manca, suferim de foame si ne inchipuim ca daca am fi satui, am fi cei mai fericiti oameni. Daca avem ce manca, suferim de frig si am putea crede ca o soba calda e tot ceea ce ne lipseste. Daca nu ne este frig, suferim ca nu suntem iubiti – ah, macar de am fi fost iubiti de parintii aceia nepriceputi sau macar de am avea langa noi un om care sa ne iubeasca asa cum suntem, sa ne accepte fara conditii si sa ne ofere totul fara sa ne ceara nimic. Daca suntem totusi iubiti, suferim ca nu ne reusesc planurile de realizare profesionala sau ca nu suntem recunoscuti in comunitatea noastra ca o persoana importanta, valoroasa, demna de respectul tuturor. Si daca avem si asta? Vom suferi atunci cand vom incepe sa pierdem ceva din toate acestea sau, daca nu, vom gasi cu siguranta un nou motiv de suferinta, chiar de-ar fi sa il cautam in adancul nostru printre cele mai insignifiante scame ale sufletului. Si vom suferi din nou. Nu tot timpul, nu in permanenta, binenteles, dar din cand in cand… si atunci, dupa o perioada linistita, poate chiar fericita, vom suferi din nou, poate chiar cu voluptate. De ce suferim? Pentru ca ne lipseste ceva sau cineva? Pentru ca am ratat? Pentru ca soarta ni se impotriveste? Pentru ca intotdeauna vrem mai mult decat putem avea sau pentru ca purtam in noi pecetea pacatului originar? Exista suferinta a carei cauza este in afara noastra: dezastre naturale, accidente, oameni care ne fac rau, relatii care nu merg, boli incurabile care ne afecteaza viata noastra sau a celor dragi etc. Dupa cum exista si suferinta care vine din interiorul nostru: nu stim ce vrem, facem alegeri proaste, nu ne multumim cu ceea ce avem sau vrem ce nu se poate etc. In primul caz suntem obligati sa ne confruntam cu o schimbare pe care nu ne-am dorit-o, in al doilea caz trebuie sa suportam consecintele indeciziilor noastre, alegerilor noastre, dorintelor noastre nesabuite. In ambele cazuri insa, stim ca asa cum a fost nu va mai fi, ca ceva s-a schimbat sau trebuie schimbat, fie ca ne convine sau nu. De unde stim toate acestea? Pentru ca suferim. Suferinta ne ajuta sa crestem, sa ne revizuim nevoile si dorintele, sa ne confruntam cu noi insine sau… sa pierdem totul. Confruntarea cu suferinta imi aminteste, prin consecintele ei, de scena memorabila din filmul “Indiana Jones” in care eroul, aflat in cautarea Sfantului Graal, trebuie sa aleaga pocalul cel sfant dintre alte sute. Alegea bine, alegea Viata. Alegea prost, alegea Moartea. Suferinta ne obliga sa facem o alegere similara. Ne obliga sa luam o decizie: viata sau moartea, cresterea sau stagnarea, trecerea la un stadiu superior al constiintei de sine sau regresul catre o forma mai primitiva de existenta. Suferinta ne obliga sa ne uitam acolo unde nu vrem sa vedem ca ceva nu e in regula cu noi sau cu lumea in care traim, caci suferinta nu o mai putem ignora asa cum am facut pana acum cu tot ceea ce nu ne-a convenit. Psihologul Jean Piaget, care a revolutionat psihologia dezvoltarii copilului prin descoperirile sale, a descris procesul de adaptare al copilului, ca si al adultului, ca fiind compus din doua aspecte, aflate in permanenta confruntare: pe de o parte, asimilarea, adica tendinta de a percepe lumea si pe noi insine prin prisma a ceea ce stim deja, iar pe de alta parte, acomodarea, adica schimbarea modului de a vedea lumea pentru a face “loc” noilor experiente care nu se mai potrivesc cu ceea ce stiam inainte. Dupa parerea mea, suferinta este expresia tensiunii dintre doua tendinte asemanatoare: aceea de a pastra ceea ce avem, ceea ce stim, ceea ce ne este deja familiar, in special referitor la noi insine, si tendinta de a ne schimba, de a creste, de a ne atinge potentialul nostru uman. Nici una dintre cele doua forte nu este buna sau rea, utila sau inutila. Avem nevoie sa pastram ceea ce avem deja pentru a ramane noi insine, dupa cum avem sadita in noi si nevoia de a creste, de a ne dezvolta spiritual, sufleteste, ca oameni in deplinatatea cuvantului. Suferinta este tensiunea dintre cele doua nevoi. Sau, daca vreti, e cutremurul care reaseaza placile tectonice intr-o noua pozitie stabila. Sa luam cateva exemple. Indragostitul parasit – sufera pentru ca este deziluzionat, dezamagit, obligat sa accepte ca iubirea lui a fost doar o himera, ca iubita lui a fost minunata doar in imaginatia lui de indragostit. Realitatea vine peste el ca un buldozer si il obliga, prin suferinta, sa revina cu picioarele pe pamant. Tanarul confruntat cu un esec profesional – sufera pentru ca a descoperit ca nu este atat de bun pe cat isi inchipuia sau a aflat ca nu e totul sa fii bun pentru a reusi, uneori succesul depinzand si de alte variabile pe care le ignorase pana atunci. Sotul sau sotia indoliat(a) – sufera pentru ca a pierdut un om care devenise o parte din sine insusi/insasi si acum e obligat(a) sa invete a trai din nou de unul singur, cu un suflet schilodit si neimplinit. Parintele dezamagit de propriul copil – sufera pentru ca si-a pus in el niste sperante nerealiste, pentru ca a asteptat ceea ce nu putea veni si abia acum isi da seama de acest lucru. Atata timp cat suferinta este la vedere, este acceptata si traita in mod autentic, cu tot cortegiul sau de lacrimi, bocete, chipuri incremenite, pasi ezitanti si sentimente sfasietoare, ea isi atinge scopul, se consuma si dispare cu timpul. In psihoterapie exista expresia “a face doliul” si se refera la acceptarea pierderii ca un dat inevitabil si exprimarea deschisa a durerii. Cei incapabili sa isi faca doliul dupa o pierdere concreta sau simbolica, sunt adesea incapabili sa isi reia viata normala de dinainte. Exista deasemeni oameni atat de “priceputi” in a se ignora pe ei in sisi si nevoile lor, incat suferinta este “obligata” sa ia forme extreme pentru a-si face simtita prezenta. Primul exemplu care imi vine in minte este atacul de panica – si asta pentru ca, fara a fi vorba de un studiu riguros ci doar de impresia personala, numarul celor care sufera de astfel de atacuri a crescut extraordinar de mult in ultimul timp. Explicatia ar fi legata de raportul disproportionat de mare dintre stresul cotidian si capacitatea – aparent destul de redusa in cazul multora – de a gestiona in mod adecvat acest stres. Un alt exemplu este cel al tulburarilor de conversie, cum sunt numite astazi isteriile clasice, in care dorinte si nevoi ignorate isi manifesta prezenta prin simptome legate de functionarea corpului. Depresia nevrotica este si ea rezultatul unui conflict intre dorinte si realitate sau intre modul uneori defectuos de a gandi si datele contradictorii ale realitatii. De aceea, nu sunt putini cei care considera ca cel care vine in suferinta la un psihiatru sau un psihoterapeut nu trebuie ajutat sa scape cat mai repede de suferinta respectiva, ci ajutat sa inteleaga care este sensul acesteia, de unde vine si ce anume trebuie schimbat in viata respectivului pacient – daca il scapam repejor de durere, va fi prea putin tentat sa ii mai afle cauza, expunandu-se riscului de a cadea din nou, pe viitor, in aceeasi capcana a ignorarii de sine. Sunt tentat sa cred ca exista probabil si suferinte fara rost. Gratuite, inutile, din care nu se poate invata nimic, care nu duc la nimic bun. De exemplu, suferinta care apare la unii din cei cu boli psihice grave: tocmai organul care ar fi trebuit folosit la “interpretarea” si asimilarea, cu sens, a suferintei este incapabil de a face asa ceva. Dar, per ansablu, dupa parerea mea, suferinta are o valenta pozitiva, adaptativa pe termen lung; chiar si din suferinta confruntarii cu propriul sfarsit cred ca se poate invata ceva – ceva ce ne ajuta sa ne traim mai consistent viata, atat cat a mai ramas, si care ne pregateste, in acelasi timp, pentru marea trecere in eternitate. De Costin Patrascu Medic rezident psihiatru, Consilier psihologic, www.psihogen.ro mai cititi de pe www.damaideparte.ro Nu-mi place sa scriu de 2 ori acelasi comentariu pe 2 topicuri diferite...dar acum am facut o exceptie! |
|
Fosta membra 9am.ro 1798 mesaje Membru din: 1/04/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 12:55
|
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 14:09
De la: maressalul_, la data 2009-04-16 12:55:54 FERICITULE !...
|
|
|
|

Da,daaaa!!! Joia....dupã Miercurea Ciuc!
)... asa ca ne mai auzim pe miercurea viitoare. Acestea fiind spuse va doresc vreme frumoasa (
), sarbatori relaxante alaturi de cei dragi(
), fericire si bucurie interioara si multa multa sanatate(