Info
x
Ce este la moda;credinta sau ateismul???
|
Ebony 14969 mesaje Membru din: 5/01/2009 Oras: Timisoara |
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 20:45
cred ca ambele,parerea mea,uneori oscilez si eu intre cele 2 ba una ,ba alta,dar nu mi -am pierdut credinta de tot chiar,nu inca.... |
|
vieru_cezar_iasi 247 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 02:07
De la: zgirboc_18, la data 2009-05-16 12:43:09De la: vieru_cezar_iasi, la data 2009-05-15 01:10:30De la: zgirboc_18, la data 2009-05-13 17:25:59 Cine se sinucide ajunge în iad, pentru că moare cu acest păcat pe suflet. Nimeni nu are dreptul să se sinucidă pentru nimic în lume. Fiecare are o cruce pe măsura sa, care trebuie dusă până la capăt, orice ar fi. |
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 15:53
|
|
goaaddict2003 55 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 21:26
Mi-ar placea sincer sa afirm ca la moda nu e nici religia,la moda nu e nici ateismul, la moda e logica si ratiunea !!! Dar din pacate la noi, la moda e prostia crancena !!!
|
|
july 563 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 17:43
Cred ca este la moda credinta...e ingrozitor sa vezi atatia oameni prostiti de biserica , care se calca in picioare pt asa zisa apa sfintita sau niste oase culese cine stie de unde!
|
|
Fosta membra 9am.ro 618 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 17:57
De la: blagaiulia, la data 2009-05-19 17:43:57Cred ca este la moda credinta...e ingrozitor sa vezi atatia oameni prostiti de biserica , care se calca in picioare pt asa zisa apa sfintita sau niste oase culese cine stie de unde! De ce spui asta?!? ...Doar Biserica are dovezi clare in privinta relicvelor....De exemplu, intr-o catedrala din Germania,se afla pana nu cu mult timp in urma,capul lui Ioan Botezatorul la varsta de 12 ani... ..Celalalt cap,al lui Ioan Botezatorul,la 30 de ani,se afla intr-o alta biserica din cate se stie ... (ref. Numele Trandafirului )
Legio tertia decima Gemina (13th Twin Legion),
|
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 17:58
De la: dark1secret, la data 2009-05-19 17:57:44De la: blagaiulia, la data 2009-05-19 17:43:57Cred ca este la moda credinta...e ingrozitor sa vezi atatia oameni prostiti de biserica , care se calca in picioare pt asa zisa apa sfintita sau niste oase culese cine stie de unde!
Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
|
|
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 18:04
De la: Dorulet, la data 2009-05-19 17:58:53
|
|
|
|
|
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 18:06
De la: vieru_cezar_iasi, la data 2009-05-18 02:07:17Cine se sinucide ajunge în iad, pentru că moare cu acest păcat pe suflet. Nimeni nu are dreptul să se sinucidă pentru nimic în lume. Fiecare are o cruce pe măsura sa, care trebuie dusă până la capăt, orice ar fi. Demonstreaza mai intai ca exista iadul si discutam apoi despre asta..
|
|
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 20:35
De la: dark1secret, la data 2009-05-19 18:06:03De la: vieru_cezar_iasi, la data 2009-05-18 02:07:17Cine se sinucide ajunge în iad, pentru că moare cu acest păcat pe suflet. Nimeni nu are dreptul să se sinucidă pentru nimic în lume. Fiecare are o cruce pe măsura sa, care trebuie dusă până la capăt, orice ar fi. Interesanta intrebare,ce mai exista oare?Rautate sigur exista,asta e sigur.... |
|
zgirboc_18 72 mesaje Membru din: 12/12/2008 |
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 20:50
De la: vieru_cezar_iasi, la data 2009-05-18 02:07:17De la: zgirboc_18, la data 2009-05-16 12:43:09De la: vieru_cezar_iasi, la data 2009-05-15 01:10:30De la: zgirboc_18, la data 2009-05-13 17:25:59 si ajungem la vechea poveste ca noi suntem cobaii lui.u imi zici ca el are deja planuri cu noi si ca sar putea sa ma imbolnavesc de o boala incurabila doar ca sa vada el daca mai cred in el? acum da o sa cred in dumnezeu..eu cred ca u te antrenezi pt doctoratul pe carte urmeaza sa il faci. dar am si eu o intrebare . cu ce te va ajuta acest doctorat? |
|
haihui09 38 mesaje Membru din: 6/05/2009 |
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 20:51
Te gandesti la vacanta?
w w w.taberelemele . ro
|
|
Postat pe: 20 Mai 2009, ora 05:43
Pentru dark1secret
Existența iadului este reală și dovedită. În primul rând existența suferinței veșnice a iadului este un adevăr revelat de Dumnezeu în Biblie și nu este o răzbunare a lui, ci este pedeapsa dreptății instituite de el. El este iubitor dar este și drept. Dumnezeu este Ființa perfectă și nu poate fi nedrept, deci nu-i poate primi în rai și pe păcătoșii care n-au făcut pocăință de păcate pe pământ, nici nu poate îngădui să rămână nepedepsiți. Și nici nu poate minți, iar în Biblie ne vorbește de multe ori atât de fericirea veșnică cât și de suferința veșnică. Chiar și pe pământ Dumnezeu a dat dovezi ale dreptății sale, permițând pedepse atunci când oamenii perseverau în păcate și nepocăință, de exemplu potopul, distrugerea cetăților Sodoma și Gomora, etc. Pedepsirea celor răi în iad va fi la fel de veșnică în ceea ce privește durata, tot astfel cum va fi și răsplata celor mântuiți în Rai, adică pentru toată veșnicia. Pedepsirea celor răi în iad este descrisă de-a lungul Sfintelor Scripturi ca fiind focul cel veșnic" (Matei 25:41), "focul care nu se stinge" (Matei 3:12), "ocara și rușinea veșnică" (Daniel 12:2), un loc unde "viermele lor nu moare și focul nu se stinge" (Marcu 9:44-49), un loc al "chinurilor" și "văpăilor" (Luca 16:23,24), al "pierzării veșnice" (2 Tesaloniceni 1:9), un loc al chinurilor "în foc și pucioasă" unde "fumul chinului lor se suie în sus în vecii vecilor" (Apocalipsa 14:10,11), unde cei răi sunt chinuiți "zi și noapte în vecii vecilor" (Apocalipsa 20:10). «Îngerii vor ieși, vor despărți pe cei răi din mijlocul celor drepți și-i vor arunca în cuptorul de foc ; acolo va fi plânsul și scrâșnirea dinților » (Matei 13:49-50). Cei care se vor afla în iad vor ști că ei înșiși sunt cei vinovați pentru aceasta (Deuteronom 32:3-5). Da, suferința veșnică a iadului este reală! « În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: « Când va veni Fiul Omului în slava sa, împreună cu toți îngerii, se va așeza pe tronul său de mărire. Înaintea lui vor fi adunate toate popoarele, dar el îi va despărți pe unii de alții, așa cum desparte păstorul oile de capre, și va pune oile la dreapta sa, iar caprele la stânga sa. Atunci împăratul va spune celor de la dreapta sa: «Veniți, binecuvântații Tatălui meu, primiți ca moștenire împărăția pregătită pentru voi de la întemeierea lumii; căci am fost flămând și voi mi-ați dat să mănânc; am fost însetat și voi mi-ați dat să beau; am fost străin și voi m-ați primit; am fost gol și voi m-ați îmbrăcat; am fost bolnav și voi m-ați vizitat; am fost în închisoare și voi ați venit la mine». Atunci cei drepți vor răspunde: «Doamne, când te-am văzut noi flămând și ți-am dat să mănânci? Sau însetat și ți-am dat să bei? Sau când te-am văzut noi străin și te-am primit? Sau gol și te-am îmbrăcat? Sau când te-am văzut bolnav sau în închisoare și am venit la tine?». Împăratul le va răspunde: «Vă spun adevărul: ori de câte ori ați făcut acestea unuia dintre aceștia mici, care sunt frații mei, mie mi-ați făcut». Apoi va spune celor din stânga: «Plecați de la mine, blestemaților, în focul cel veșnic, pregătit diavolului și îngerilor săi! Căci am fost flămând și voi nu mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și voi nu mi-ați dat să beau; am fost străin și voi nu m-ați primit; am fost gol și voi nu m-ați îmbrăcat; am fost bolnav și în închisoare și voi nu m-ați vizitat». Atunci îi vor răspunde și ei: «Doamne, când te-am văzut noi flămând, însetat, străin, gol, bolnav sau în închisoare și nu ți-am slujit?». El le va răspunde: «Vă spun adevărul: Ori de câte ori nu ați făcut acestea unuia dintre aceștia mici, care sunt frații mei, mie nu mi-ați făcut». Și vor merge aceștia în osânda veșnică, iar drepții în viața veșnică»". (Mt. 25,31-46) Isus Cristos s-a sacrificat pentru noi ca să ne deschidă calea spre mântuire, dar mai departe depinde de noi dacă ne mântuim. Ne mântuim dacă facem pocăință de păcate și urmăm cuvântul său. Avem liberul arbitru, adică libertatea voinței de a alege între bine și rău și suntem responsabili de ceea ce alegem. Domnul Cristos a murit pe cruce pentru noi fără de noi, dar nu ne poate mântui fără de noi, fără colaborarea noastră. Iată un material despre iad și cele nouă feluri de suferințe care sunt acolo: www.sfaturiortodoxe.ro/despreiad.htm În clipa decesului se încheie timpul harului și după deces nimeni nu mai poate primi iertare. Iată câteva versuri scrise de poetul Traian Dorz care se adresează cuiva care refuză sau amână pe pamant pocăința de păcate și poate fi surprins de clipa decesului cu sufletul necurățit de păcate : Căci va veni un ceas amar și-o vreme de obidă Când ușa marelui său har pe veci o să se-nchidă Iar tu vei ramâne pe veci în focul de afară În plânsul nesfârșit să-ți treci a vecilor povară. Dar chinul cel mai greu și-amar va fi încredințarea C-a fost și pentru tine har, dar i-ai respins chemarea. Și oamenii care trec prin moarte clinică văd raiul și iadul. Mulți oameni care trec prin moarte clinică (o moarte temporară, de câteva minute sau cel mult câteva ore), își văd propriul trup întins la locul morții, iar ei plutesc fără greutate, văd orașe de lumină (raiul), văd o mare de foc și suferință (iadul) precum și o Ființă de lumină care le spune: "Ceasul tău n-a sosit încă". Revin la viața pământească după moartea clinică și povestesc altora ceea ce au văzut și auzit în lumea de dincolo. Ei mai povestesc și tot ceea ce au făcut și vorbit medicii și asistentele în timpul în care au fost declarați morți, ba chiar și ceea ce s-a petrecut în saloanele alăturate, precum și faptul că materia nu mai era un obstacol pentru ei ca spirite (de exemplu, puteau să treacă prin pereți). Sunt sute de mii de cazuri de moarte clinică cercetate și confirmate de medici. Unii dintre medici, care, înainte de a cerceta aceste cazuri, se îndoiau de existența lui Dumnezeu și a vieții de dincolo de moarte, după ce au cercetat aceste cazuri, s-au convins că există Dumnezeu și viața de dincolo. Amintesc 11 (unsprezece) nume de medici care au verificat existența vieții de dincolo de moarte făcând cercetări ale cazurilor de moarte clinică: Dr. Maurice S. Rawlings, Dr. Elizabeth Kubler - Ross, Dr. Charles Garfield, Dr. Karlis Osis, Dr. Robert Van Castle, Dr. Erlendur Haraldsson, Prof. Dr. Ian Stevenson, Dr. Russell Noyes, Dr. Raymond Moody, Dr. M. B. Sabom, Dr. Fred W. Schoonmaker. Dr. Elizabeth Kubler - Ross spunea de exemplu: "Sunt ferm convinsă că există viață dincolo de moarte. Am asistat și am adunat date de la patul de moarte a peste o mie de persoane". Dar așa cum am arătat, nu este acesta singurul sau cel mai important argument că există raiul și iadul. Mai multe poți citi și vedea pe blogul următor: www.cezar-iasi.blogspot.com/ Pe blog găsești: Argumente și dovezi ale existenței lui Dumnezeu și a vieții de dincolo de moarte. Videoclipuri. Înregistrări video cu miracole. Legături cu numeroase site-uri foarte interesante (unele dintre ele conțin și posturi TV on-line și posturi de radio). Cărți foarte intersante care pot fi citite direct pe internet (fără a necesita descărcare în calculator). Articole foarte interesante. Adrese, numere de telefon și site-uri ale unor asociații care ofera servicii caritative, etc. Pentru întrebări și dialog pot fi contactat la adresa de e-mail vieru_cezar_iasi@yahoo.com sau pe messenger la id-ul vieru_cezar_iasi |
|
Postat pe: 20 Mai 2009, ora 12:24
Cezare...ne leși?! Tu nu ai cum să dovedești nimic!!! O culegere de texte scrise de niște evrei neevoluați, de acum 2000 de ani nu dovedește nimic, unui om cu rațiune din sec.XXI. Este o legendă a poporului evreu, așa cum au grecii "legendele Olimpului"....are exact aceeași valoare! Că a prins la "public"...păi este și normal...că doar promite "nemurire" Dar de demonstrat nu ai cum să demonstrezi nici un fel de existență a vreunei forțe supranaturale,punct! Niște simple coincidențe, sau lucruri pe care deocamdată (a se reține, am scris deocamdată) știința nu le poate explica (dar care în viitor cu siguranță vor putea fi explicate logic), nu demonstrează absolut nimic, în afară de naivitate! Nu te obosi să-mi răspunzi! Chiar insist să nu o faci! Sunt mult prea cerebrală și am acumulat prea multe cunoștințe să mai pot crede orice gogoriță cu "lei" și "urși".
|
|
cifobrien 128 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 15:08
mda ,pe oamenii credinciosi nu ai cum sa ii contrazici cu argumente logice ei asteapta minuni de la tine ca sa ii convingi de o idee !
de aceea consider dicutiile pe tema asta inutile. |
|
Postat pe: 26 Mai 2009, ora 04:37
Pentru Dorulet (valabil și pentru alții care nu cred)
Uite că am cum să dovedesc: ARGUMENTE ȘI DOVEZI (PE SCURT) DESPRE EXISTENȚA LUI DUMNEZEU ȘI A VIEȚII DE DINCOLO DE MOARTE Motto : "Dacă tabla înmulțirii sau teorema lui Pitagora ar avea precepte morale, s-ar găsi mulți să le nege adevărul". (Nicolas Malebranche) Precizări inițiale: - acestea sunt o parte dintre argumentele și dovezile de pe blogul următor : www.cezar-iasi.blogspot.com/ Mai multe puteți citi și vedea intrând pe acest blog. -sunt foarte multe dovezi că există Dumnezeu și viață dincolo de moarte. În textul următor voi reda câteva dintre ele. Prin textul următor argumentele și dovezile existenței lui Dumnezeu nu sunt epuizate nici pe departe. Mai sunt multe alte argumente și dovezi care atestă existența lui Dumnezeu și a vieții de dincolo de moarte, încât ar putea fi scrise tomuri întregi. În primul rând Dumnezeu ne-a revelat existența sa și a vieții de dincolo. Cuvântul Revelație provine din expresia latină "retro velum dare", adică "a da vălul la o parte, a descoperi". Sunt două tipuri principale de Revelație : naturală și supranaturală. 1) Revelația naturală: a) Mărturia macrocosmosului și a microcosmosului despre existența lui Dumnezeu: Toată creația "vorbește" despre Dumnezeu, atât macrocosmosul, cât și microcosmosul. Există atei care au ajuns la credință doar studiind la microscop un picior de albină, văzând câtă complexitate există în celule și molecule și dându-și seama de Ființa Inteligentă Supremă din spatele creației, pentru că această creație complexă nu putea să apară la întâmplare. Este vorba de argumentul teleologic al existenței lui Dumnezeu, dedusă din complexitatea creației. Un ateu nu are scuză pentru necredința sa, se află în ignoranța vinovată chiar dacă nu ar avea nici un fel de cultură religioasă, deoarece existența lui Dumnezeu se poate deduce chiar numai din creație (chiar fără revelația supranaturală), după cum spune și psalmistul : Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria (Psalm 18, 1) precum și Sfântul Apostol Pavel în scrisoarea către romani : În adevăr, însușirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veșnică și dumnezeirea Lui, se vad lămurit, de la facerea lumii, când te uiți cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Așa că [necredincioșii] nu se pot dezvinovăți (Romani 1:20). Credința e o condiție necesară pentru mântuire, pentru fericirea veșnică, dar nu e suficientă, dupa cum vom vedea. Un ateu poate fi iertat dacă face pocăință pentru păcatul ateismului, ca și pentru orice alt păcat. Ateismul nu are nici un temei. Nu este nici un argument și nici o dovadă că Dumnezeu nu există, dimpotrivă, sunt foarte multe argumente și dovezi că există. Faptul că nu-l putem vedea pe Dumnezeu și sufletele, nu înseamnă că nu există. Dumnezeu și sufletele sunt la fel de reale ca și lumea materială, deși sunt invizibile pentru noi. Fizica cuantică ne arată existența sufletului, prin teoria nivelurilor de realitate. Diferitele niveluri de realitate ne arată că existența nu se desfășoară numai pe un singur plan sau nivel, cel văzut și pipăit de noi, ci sunt mai multe niveluri sau lumi. Conform descoperirilor fizicii cuantice de la începutul secolului XX, s-a putut constata că materia, la nivel subatomic, nu mai este formată din corpusculi, ci din unde. Corpusculii sunt mai subtili decât substanțele, pe care le vedem și le pipăim. Undele sunt mai subtile decât corpusculii, fiind la un alt nivel de realitate. Trupul nostru este compus din substanțe, iar substanțele, la rândul lor sunt compuse din corpusculi și din unde. Iată deja mai multe niveluri de realitate care există în același timp. Așa cum există mai multe niveluri sau planuri, există un nivel de realitate și mai subtil, cel sufletesc. Sufletul este la un nivel de realitate mult mai subtil, imaterial; sufletul este eul omului, este însăși persoana noastră care animă trupul. Întâlnirea religiei și știintei în domeniul fizicii cuantice - o ramură a fizicii destul de nouă - este înca o dovadă în plus, că, cu cât adâncim cercetările în știință, cu atât se confirmă mai mult adevarurile religiei. Doar știința superficială poate să ducă la ateism, dar știința adâncă îl conduce pe om spre religie, așa cum spunea și filosoful Francis Bacon : Puțina gustare a științei poate duce la ateism, dar adâncirea științei readuce pe om la Dumnezeu . În Psalmul 13,1 este scris: "Zis-a cel nebun în inima sa: "Nu este Dumnezeu".", adică a afirma sau a crede că nu există Dumnezeu este o absurditate, este ca o nebunie. Și savantul Albert Einstein a folosit cunostințele de fizică cuantică în descoperirile sale. El era convins de existența lui Dumnezeu și a vieții dincolo de moarte și spunea: "În veacul nostru materialist, singurii oameni de știință serioși sunt oamenii profund religioși." Elogiind Turnul Eiffel de la Paris, a scris în cartea de onoare: "Admirația mea pentru inginerul Eiffel, arhitectul turnului și cea mai mare admirație pentru cel mai mare Arhitect, care a creat universul, Dumnezeu!"A spus că ceea ce nu este materie și nu se poate simți și măsura este cu mult mai mult decât materia și că oamenii de știință au început să-și dea seama mai clar de acest lucru începând cu descoperirea spectrului electromagnetic: "Până în secolul XX realitatea a fost ceea ce oamenii puteau atinge, mirosi, vedea și auzi. De la prima publicare a spectrului electromagnetic, oamenii au învățat că ceea ce ei pot atinge, mirosi, vedea și auzi este mai puțin de o milionime a realității. " În legătură cu descoperirile științifice și invențiile: dacă sunt constructive și sunt folosite pentru binele umanității sunt benefice. Descoperirile științei și invențiile nu trebuie în nici un caz să fie folosite în scopuri rele. Filosoful român Ioan Petru Culianu a vorbit și a scris despre "a patra dimensiune" (dimensiunea ființelor spirituale) și despre călătorii în lumea de dincolo. În revista Incognito din 1990 , Culianu a publicat un studiu foarte interesant care se numea Trusa istoricului pentru a patra dimensiune. Tema lumilor multidimensionale și a universului cvadridimensional domină textul. Josef Zöllner, astronom și profesor la Universitatea din Leipzig, atribuia a patra dimensiune existenței ființelor spirituale. Pe lângă aceste argumente și dovezi ale existenței lui Dumnezeu și a lumii de dincolo, trebuie să ne gândim și la faptul că însăși existența omului este o dovadă a existenței lui Dumnezeu care a creat lumea, pentru că ar fi absurd ca omul să fi apărut datorită întâmplării oarbe. În acest sens, Montesquieu spunea : Fatalitatea oarbă care ar fi creat ființe raționale este cea mai mare absurditate ! b) Creația și evoluția nu se contrazic, ci se îmbină: În legătură cu creația și evoluția, greșeala unora este că merg doar pe logica terțului exclus : sau...sau... sau creație sau evoluție. Dar este și logica terțului inclus : și...și... și creație și evoluție. Dumnezeu a îmbinat creația cu evoluția în mod admirabil. Creația specială se aplică doar omului, nu și celorlalte specii. Deci, omul a fost creat de Dumnezeu în mod special, ca o coroană a creației văzute, nu a fost creat prin evoluție, cum au fost create celelalte specii. În plus, între om și animal există deosebiri esențiale (nu doar deosebiri graduale), pentru că omul, spre deosebire de animal, este făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. (Când vorbim despre chipul lui Dumnezeu ne referim atât la un chip spiritual, cât și la un chip uman, ambele accepțiuni ale chipului fiind revelate prin întruparea Domnului Isus Cristos). Pierre Teilhard de Chardin a dezvoltat o teorie în care se împletesc creaționismul și evoluționismul. Iar Jacques Monod (n. 1910), medic și biochimist francez (premiul Nobel pentru psihologie și medicină, în 1965 pentru lucrări de biochimie și genetică) scria: Nu-i exclus că așa au evoluat toate, dar nu fără Dumnezeu. Creația nu a fost doar în momentul inițial, ci continuă prin evoluție. Evoluționismul nu poate fi la întâmplare, ci este dirijat de Dumnezeu. Teoria evoluției e perfect compatibilă cu Biblia, a declarat arhiepiscopul Gianfranco Ravasi, ministrul Culturii din Vatican. Ravasi a făcut aceste declarații cu prilejul organizării la Vatican, între 3 și 7 martie 2009, o conferință prilejuită de aniversarea a 150 de ani de la publicarea volumului Asupra originii speciilor, în care Darwin și-a expus teoria evoluției. Evenimentul a reunit în egală măsură oameni de știință, teologi și filosofi. Arhiepiscopul Ravasi a mai spus că teoriile lui Darwin n-au fost niciodată condamnate de Biserica Catolică, după cum nici cărțile lui n-au fost interzise. Papa Pius al XII-lea a declarat, în 1950, că Biserica Catolică nu interzice studiul evoluției, iar Papa Ioan Paul al II-lea a spus, în 1995, că evoluționismul încetase să fie o simplă ipoteză pentru catolici. Astfel, Vaticanul nu sprijină interpretarea literală a întregii cărți a Genezei. De exemplu, cele șase zile ale creației lumii sunt de fapt epoci. În acest sens, Biserica Catolică susține un evoluționism teist (dirijat de Dumnezeu), spunând că nu există nici un motiv pentru care Dumnezeu nu s-ar fi putut folosi de un proces evolutiv în creație. Iată câteva linkuri despre această conferință care s-a desfășurat la Roma: www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=17284&lang=r www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=16712&idcom=7030 www.vaticanradio.org/rom/Articolo.asp?c=270658 Un articol foarte interesant pe această temă poate fi citit accesând linkul: www.profamilia.ro/revista.asp?id=2006_01_03 Lamarck și Darwin, pe ale căror idei materialiștii moderni și-au edificat sistemul, credeau în Dumnezeu: Jean-Baptiste de Lamarck: Natura nefiind o inteligență, nefiind nici măcar o ființă, ci numai o ordine a lucrurilor, constituind o putere în întregime supusă legilor, această natura, zic, nu este însuși Dumnezeu. Ea este produsul sublim al voinței sale atotputernice. Astfel, voința lui Dumnezeu este pretutindeni exprimată prin funcționarea legilor naturii, pentru că aceste legi vin de la El. Iar această voință nu poate fi limitată, puterea din care ea emană neavând limite. (Lamarck, Histoire naturelle des animaux sans vertébres, I, ediția a doua, Editura Baillière, Paris, 1885, pag. 267) Charles Darwin: O altă cauză a credinței în existența lui Dumnezeu, care ține de rațiune iar nu de sentimente, mă impresionează prin greutatea sa. Ea provine din extrema dificultate - sau mai bine zis din imposibilitatea - de a concepe acest imens si prodigios Univers, cuprinzând omul și facultatea sa de a privi în viitor, ca pe rezultatul unui destin și al unei necesități oarbe. Cugetând astfel, mă simt nevoit să admit o Cauză primară cu un spirit inteligent, analog într-o oarecare măsură cu cel al omului, și merit numirea de deist. (La vie et la correspondance de Charles Darwin par De Varigny, I, Editura Reinwald, Paris, 1888, pag. 363) Tot cu ajutorul logicii terțului inclus, putem înțelege că Isus Cristos este și Dumnezeu și om. Denis de Rougemont spunea că fără practica creștinismului - a Dumnezeului-om - fizicienii n-ar fi ajuns niciodată să accepte că fotonul poate fi, în același timp, și undă, și corpuscul. Deci și fizica ne învață practic logica terțului inclus, prin faptul că fotonul, particula luminii, este și undă și corpuscul, în același timp. De asemenea, tot cu ajutorul logicii terțului inclus putem înțelege că Dumnezeu este și iubitor și drept. În iubirea lui, Dumnezeu ne dă iertare dacă ne întoarcem la el în viața pămantească, iar dreptatea lui se manifestă mai ales după moarte, în sensul că nu-i poate primi în rai și pe păcătoșii care n-au făcut pocăință de păcate pe pământ, pentru că ar fi nedrept, iar el, ca Ființă perfectă, nu poate fi nedrept. Și nici nu poate minți, iar în Biblie ne vorbește de multe ori atât de fericirea veșnică, cât și de suferința veșnică. c) Există în om un "desiderium", care înseamnă "dorință de fericire totală", " dorință de fericire până la stele". Acestei dorinți de fericire totală îi corespunde realitatea împlinirii ei în Dumnezeu, care va fi acordată celor ce vor ajunge la mântuire, la fericirea veșnică. Orice om are în el această dorință de fericire, de împlinire totală, numai că mulți o caută unde nu este, sau chiar pe căi greșite, în loc să caute împlinirea ei în Dumnezeu. Oricât de împlinit ar fi un om, tot îi va rămâne în suflet acest "desiderium", această dorință de împlinire totală, "până la stele", care poate fi găsită numai în Dumnezeu. d) Câteva exemple de scriitori, foști atei, care au devenit creștini Scriitorul francez André Frossard a fost intâi ateu, apoi a devenit creștin și a scris, printre altele, și cărțile Dumnezeu există, eu L-am întalnit și Întrebări despre Dumnezeu, care sunt traduse în limba română și le recomand. Un alt exemplu de ateu care a devenit creștin este scriitorul francez Paul Claudel. Și exemplele pot continua. e) Mărturii ale oamenilor de știință referitoare la existența lui Dumnezeu, a vieții dincolo de moarte și a armoniei dintre religie și știință Savantul român Nicolae Constantin Paulescu, care a descoperit insulina, scria: Demonstrația existenței unei cauze primare a vieții, imateriale, unice și înțelepte, este termenul sublim la care ne conduce fiziologia. Această cauză primară este Dumnezeu. Prin urmare, omul de știință nu se poate mulțumi să spună: Cred în Dumnezeu, ci trebuie să afirme : Știu că Dumnezeu este. (Nicolae Constantin Paulescu - Noțiunile de suflet și Dumnezeu în fiziologie, Editura Anastasia, București, 1999, pag. 115) În aceeași carte scrie : În ceea ce mă privește, afirm sus și tare că sunt tot așa de sigur de existența sufletului ca de orice adevăr bine stabilit de știința experimentală. Și această siguranță nu este o simplă credință, ci o convingere profundă, dobândită în mod științific. (Nicolae Constantin Paulescu, ibidem, pag. 110). Iar despre materialism și ateism Nicolae Paulescu scrie: Astăzi, o mișcare de reacție împotriva încălcărilor pe care Materialismul și corolarul său, Ateismul, le săvârșesc asupra domeniului științei, începe să se producă pretutindeni, în Franța și mai ales în Germania. Să sperăm, prin urmare, că în curând știința va ajunge să scape de acest parazit, care nu numai că o compromite, dar o și paralizează, împiedicându-i progresul. (Nicolae Constantin Paulescu, ibidem, pag. 129) Ideea de Dumnezeu este o noțiune fundamentală, fără de care știința cade în absurd. Materialismul ateu a năpădit societatea modernă, care l-a primit orbește tocmai pentru că el s-a dat drept expresia științei, drept rezultatul sau sinteza celor mai recente descoperiri ale ei. El s-a servit de prestigiul știintei - deși, ca sistem, este însăși negația acesteia - ca să impună mulțimii semi-savanților, incapabili să-i priceapă ipocrizia. Prin ei, s-a introdus în școli (unde, în mod laș, a exploatat și exploatează candoarea și naivitatea copiilor sau a tinerilor neexperimentați, care nu au nici cunoștințe suficiente, nici spirit critic destul de dezvoltat pentru a deosebi minciuna de adevăr) și a otrăvit astfel, cu doctrinele sale răufăcătoare, mai multe generații. Ca orice eroare, materialismul înseamnă ignoranță -fie prin lipsa de cultură, fie prin lipsa de inteligență, fie prin caracterul pătimaș. La șaptesprezece ani, eram materialist pentru că nu aveam decât o sumă foarte restrânsă de cunoștințe asupra naturii; pentru că rațiunea mea nu era încă dezvoltată, așa că, neavând spirit critic, credeam tot ce auzeam și citeam; pentru că mă lăsam prins în cursa perfidei afirmații că oamenii de știință sunt toți materialiști. Ei bine, dacă de atunci nu aș fi dobândit, printr-un studiu continuu, noi cunștințe asupra naturii brute și asupra ființelor viețuitoare, sau dacă, din nenorocire, facultățile mele intelectuale ar fi rămas în acel stadiu infantil, sau dacă nu aș fi constatat că adevărații savanți resping sistemul materialist, atunci aș fi și astăzi o victimă a acestei doctrine. (Nicolae Constantin Paulescu, ibidem, pag. 119 120). Alte exemple: Wernher von Braun (1912-1977), inginer american de origine germană. Creatorul fusibilelor V2 și al rachetelor spațiale americane. A scris multe articole despre știință și credință. într-o conferință ținută la Colegiul Belmont din Carolina de Nord, în iunie 1972 spunea: Știința nu este incompatibilă cu religia. În timp ce știința ne învață tot mai multe despre creațiune, religia ne învață tot mai mult despre Creator! Între cuvintele care-i plăceau mai mult să le citeze erau cele spuse de astronautul american Frank Borman, după misiunea astronavei Apollo 8, care de Crăciun în anul 1968 a înconjurat luna. Celor care după acest Crăciun petrecut în spațiu îl întrebau dacă a văzut pe Dumnezeu (aluzie care se referea la cosmonautul sovietic Titov, care în 6 aug. 1961 după întoarcerea sa din spațiu a declarat că nu l-a întâlnit pe Dumnezeu), Frank Borman răspundea: Nu, pe Dumnezeu nu l-am văzut, dar am văzut clar dovezile existenței Sale. Werhner von Braun mai spunea: Cu cât vom înțelege mai bine universul, cu atât vom admira mai mult pe Creator! Max Planck (1858-1947), fizician german, creatorul teoriei quantelor. Premiul Nobel în 1928. Era credincios practicant, mergând regulat la biserică. Declară: Oricât de profund am ajunge cu cercetările, nu găsim nici o contradicție între religie și știință, ci dimpotrivă, o concordanță esențială. Religia și știința nu se exclud, cum cred unii, ci se completează. Jurien de la Graviere, președinte al Academiei de Știinte din Paris, in C. R. Acad. des Sciences, ședința din 27 decembrie 1886, p. 1293: Botanica este o știință care, cu umilință, se mulțumește să-l admire pe Creator în operele sale. Etienne Geoffroy Saint-Hilaire, celebru naturalist, membru al Academiei de Științe: Ajuns la această limită, fizicianul dispare; omul religios singur rămâne, pentru a împărtăși entuziasmul sfântului Profet și pentru a striga cu dânsul: Cerurile spun gloria lui Dumnezeu.... (Etienne Geoffroy Saint-Hilaire Philosophie anatomique, Paris, 1822, II, p. 499). Hervé Faye, astronom ilustru, membru al Academiei de Știinte: Și cum inteligența noastră nu s-a facut ea insăși, trebuie să existe o inteligență superioară din care derivă a noastră. Și cu cât ideea pe care ne-o vom face despre această inteligență supremă va fi mai înaltă, cu atât ne vom apropia mai mult de adevăr; nu riscăm să ne înșelăm considerând-o drept autoarea tuturor lucrurilor, raportând la ea aceste splendori ale Cerurilor care au deșteptat cugetarea noastră; și, în fine, iată-ne pregătiți să înțelegem și să primim formula tradițională: Dumnezeu, Tatal, atotțiitorul, făcătorul cerului și al pământului... . (Faye Sur l'origine du monde. Theories cosmogoniques des anciens et des modernes, Ed. Gauthier-Villars, Paris, 1884, p. 9) Astronomul Johannes Kepler (1571-1630) și-a rezumat crezul afirmând: Sunt creștin. L-a recunoscut pe Dumnezeu drept « Creatorul plin de bunăvoință, care a adus în ființă natura din nimic ». Legile descoperite de el, ale mișcării planetare, au fost rezultatul credinței în Dumnezeu, ca Dumnezeu al ordinii, și nu al haosului. În cartea sa, Armonia lumilor, publicată în 1619, pentru a prezenta cel de-al treilea principiu al mișcării planetare, Kepler scria: « Mare este Dumnezeu, Domnul nostru, mare este puterea Sa și întelepciunea Lui nu are sfârșit. » Afirmatiile lui Kepler reflectă credința creștină pe care acest mare om de știință a avut-o: « Văd acum că, prin strădaniile mele, Dumnezeu este slăvit și în astronomie, întrucât cerurile spun slava lui Dumnezeu. » Hans Spemann (1869-1941), biolog german, premiul Nobel în 1935 pentru cercetări asupra mecanismului ființelor vii, declara: Trebuie să mărturisesc că în timp ce fac cercetări am impresia că am în fața mea o ființă cu care dialoghez și care mă depășește total prin inteligența Sa. Această prezență de necrezut trezește în cercetător un respect de admirație. Guglielmo Marconi (1874-1937), fizician italian, a realizat primele linii de telegrafie fără fir. Premiul Nobel în 1909. De pe vasul său din marea Mediterană a aprins lămpile de la Congresul euharistic ținut la Sidney în Australia. Un fapt fără precedent! El zicea: Știința singură nu poate lămuri multe mistere, în primul loc, al existenței noastre: cine suntem, de unde venim și unde mergem? Eu declar cu mândrie că sunt creștin. Credința o am nu numai ca membru al Bisericii Catolice dar și ca om de știință! Sir James Jeans (1877-1946), astronom, matematician și fizician englez. El a fost unul dintre primii fizicieni care a prezentat marelui public teoria relativității și a quantelor. În cartea sa Universul enigmatic scrie: Universul se aseamănă tot mai mult cu o gândire uriașă, decât cu o mașină uriașă. Descoperim că Universul dă la iveală prezența unei puteri planificatoare și diriguitoare. Teoria științifică modernă ne obligă să ne gândim la Creator ca lucrând în afara timpului și spațiului, care sunt parte a creației Sale, tot așa după cum pictorul se află în afara pânzei sale. Universul pare să fi fost proiectat de un matematician pur. Iată și mărturisirile a doi membri ai Academiei franceze care mai trăiesc: Louis Leprince-Ringuet, fizician, membru al Academiei franceze. Întrebat în iulie 1983 cu privire la existența lui Dumnezeu, răspunde: Este atât de grandios mesajul adus de Cristos, atâta înțelepciune în dragostea pentru aproapele, o forță ce zdrobește carapacea egoismului și a lașității ce ne înconjoară...Există în viața creștinului o speranță care-i dă putere în orice greutăți, indiferent de regim, de structura socială sau politică. În mesajul Evanghelic găsești un punct de sprijin, o bucurie, un curaj, un sens pentru viață și pentru mine acest mesaj poartă pecetea adevărului veșnic. Pierre P. Grasse, biolog, membru al Academiei de științe din Paris, răspunde întrebării cu privire la știință și credință: Dumnezeu și știința, subiect tratat foarte des, dar tratat greșit! Dumnezeu este cea mai mare descoperire a umanității. Grație acestei descoperiri omul a luat cunoștință de propria sa existență, de locul și rolul pe care-l are în lumea materială. Ateismul nu ridică pe om, ci îl aduce pe Homo sapiens la condiția de animal. Dumnezeu și infinita sa putere dă omului un sens în viață ridicându-l din neliniștea lui metafizică. Este sigur că știința nu îndepărtează pe om de Dumnezeu, ci dimpotrivă, ea îl conduce direct spre El. f) Despre cauzele necazurilor și suferinței din lume Dumnezeu nu a vrut răul în lume. Întreaga răspundere pentru răul din lume îi revine omului. Necazurile și bolile au intrat în lume mai întâi datorită păcatului strămoșesc al omului, pentru că omul a cedat ispititorului. De asemenea, au și diferite cauze genetice și alte cauze (alcoolismul, fumatul, etc.) Deci, necazurile și bolile nu sunt date de Dumnezeu, ci sunt cauzate de oameni. Una este a da, a vrea și cu totul altceva este a permite. Necazurile sunt permise și ca încercări pentru noi, în scop pedagogic, educativ. Toți suntem încercați pe pământ. Dar Dumnezeu ne spune în Biblie că el nu permite ca cineva să fie încercat peste puterea sa, chiar dacă, atunci când pierdem sau suferim în viață, nouă ni se pare că necazurile noastre sunt prea mari pentru noi. Nici un om nu e încercat peste puterea sa, nici cei cu handicap, boli sau diferite deficiențe mai mult sau mai puțin grave. Un om e încercat mai mult, altul mai puțin, pentru că unul e capabil să treacă prin încercări mai mari, altul e capabil să treacă prin încercări mai mici, dar nimeni nu este încercat peste puterea sa. Deci, un scop al necazurilor este cel pedagogic, educativ. Marele scriitor Giovanni Papini spunea : « Dacă aș fi suferit când eram tânăr cât sufăr acum când sunt bătrân, aș fi ajuns un geniu .» Un copil care suferă e mai matur în gândire decât un adult care nu a cunoscut suferința. «Dumnezeu nu a venit să suprime suferința, nu a venit să o explice, dar a venit ca să o umple de prezența Sa», spune un alt scriitor, Paul Claudel. Și asta până în rădăcinile sale cele mai profunde. Pe de altă parte, suferința are și rolul de a ne da ocazii pentru a practica iubirea unii față de alții. În acest sens, papa Ioan Paul al II lea scria despre suferință : « Suferința e prezentă în lume pentru a face să se descătușeze iubirea, pentru a face să se nască fapte de iubire față de aproapele. » Dumnezeu nu permite nici ispite peste puterea noastră : "Nu v-a ajuns nici o ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească și Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiți ispitiți peste puterile voastre; ci împreună cu ispita, a pregătit și mijlocul să iesiți din ea, ca s-o puteți răbda." (1 Cor. 10,13) Un alt motiv pentru care Dumnezeu permite necazurile din lume este și pentru a nu ne lega cu toate puterile de această viață trecătoare, ci să ne îndreptăm speranța spre viața veșnică. Necazurile și răul din lume sunt explicate mult mai pe larg de ramura teologiei numită teodicee. Dar, mai presus de toate, Dumnezeu este solidar cu suferința noastră: Domnul Isus Cristos a venit și a suferit aici. El s-a sacrificat pentru noi ca să ne deschidă calea spre mântuire, dar mai departe depinde de noi dacă ne mântuim. Ne mântuim dacă facem pocăință de păcate și urmăm cuvântul său, așa cum vom vedea mai jos. Avem liberul arbitru, adică libertatea voinței de a alege între bine și rău și suntem responsabili de ceea ce alegem. Dumnezeu nu a creat roboți, ne-a înzestrat cu liberul arbitru, adică libertatea voinței de a alege între bine și rău și suntem responsabili de ceea ce alegem. Domnul Cristos a murit pe cruce pentru noi fără de noi, dar nu ne poate mântui fără de noi, fără colaborarea noastră. Dumnezeu ar fi putut găsi și o altă cale pentru a ne deschide calea spre mântuire, dar numai prin sacrificiul suprem ne putea arăta iubirea lui maximă. Domnul nostru Isus Cristos însuși a spus : Nimeni nu are o iubire mai mare decât cel care își dă viața pentru prietenii Săi (Ioan 15:13) Și a dovedit din plin aceasta. Prin liberul arbitru omul poate valorifica jertfa Domnului Isus Cristos sau o poate face zadarnica pentru el. Deci, sa nu zadarnicim jertfa Domnului Isus Cristos pentru noi! Să ne străduim să ajungem în rai, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață veșnică și atât de fericită cum nici nu ne putem imagina! Dacă ne vom mântui, vom avea parte de împlinirea acelui "desiderium" de care am vorbit, împlinirea acelei dorinți de fericire totală, "împlinire până la stele". Se povestește că un om a avut într-o noapte un vis interesant. Se făcea că se afla într-un pustiu uriaș, unde vedea, privind înapoi, urmele pașilor pe nisip pe care îi făcuse pe urmele pașilor lui Isus : urmele pașilor lui Isus împreună cu urmele pașilor săi. Dar spre surprinderea sa, a remarcat că în anumite zile nu erau două urme de pași pe nisip, ci una singură : erau zilele în care avusese cel mai mult de suferit. Atunci a zis : « Doamne, tu ai promis că vei rămâne cu noi în toate zilele. De ce m-ai lăsat singur tocmai în momentele cele mai grele ? » Iar Domnul a răspuns : « Zilele în care ai văzut o singură urmă pe nisip sunt zilele în care te-am purtat în brațe. Nu e urma pașilor tăi, ci urma pașilor mei. » În legătură cu suferința este exemplul lui Iov în Biblie. Iov era un om drept și un diavol i-a spus lui Dumnezeu că lui Iov îi este ușor să fie drept când îi merge bine, apoi i-a cerut voie lui Dumnezeu să-l pună la încercare cu necazuri. Primul necaz : a pierdut toată averea și i-au murit toți copiii. Iov nu s-a revoltat împotriva lui Dumnezeu, ci a spus : «Gol am ieșit din pântecele mamei mele și gol mă voi întoarce în pământ! Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat!» (Iov 1,21). Atunci diavolul a cerut voie pentru a doua încercare, iar Dumnezeu a permis încă o încercare, cu condiția să nu se atingă de viața sa. Iov a fost atins de o boală grea, încât ajunsese să stea pe o grămadă de gunoi, plin de bube. Atunci nevasta lui a zis către el : «Te ții mereu în statornicia ta? Blestemă pe Dumnezeu și mori! ». Dar Iov îi răspunse : «Vorbești cum ar vorbi una din femeile nebune! Ce? Dacă am primit de la Dumnezeu cele bune, nu vom primi oare și pe cele rele?» Și în toate acestea, Iov n-a păcătuit deloc cu buzele sale. (Iov 2, 9 10) Pentru că nu a păcătuit în ciuda atâtor încercări, Dumnezeu l-a răsplătit, dându-i din nou sănătate, mulți copii și prosperitate, toate într-o măsură mult mai mare decât avusese înainte. g) Exemple de site-uri despre armonia dintre religie și știință : După cum am văzut, nu este nici o contradicție între religie și știință, dimpotrivă, este armonie între ele. Așa cum spuneam la început, doar știinta superficială contrazice religia, dar știința adâncă îl conduce pe om spre religie. Au început și la noi in țara cursuri despre armonia dintre religie, filosofie și știință, care se fac în Occident de mai bine de 20 de ani. De exemplu, site-ul următor conține revista on-line de studii în legătură cu armonia dintre religie și știință. Puteți vedea o declarație comună între mitropolitul (actual Patriarh) Daniel, rector, prorectori și decanii facultăților, de demarare a studiilor în legatură cu armonia dintre religie și știință: www.jirrs.org/ro/index.html Nu cu mult timp în urmă unii au crezut că religia și știința n-ar avea nimic în comun, ba chiar că ar fi opoziție, ceea ce este fals, pentru că religia și știința sunt de fapt într-o armonie perfectă. Ca și Einstein, cei mai mulți savanți și filosofi au fost convinși de existența lui Dumnezeu și a vieții de dincolo de moarte. Iată și site-ul Fundației Internationale de studii în legătură cu armonia dintre religie și știință, Fundație ce are centre în foarte multe țări de pe glob: www.templeton.org/funding_areas/natural_sciences/astronomy_and_c... h) Foarte pe scurt despre "pariul" lui Pascal Blaise Pascal a fost un om de știință si filosof profund credincios. Pentru atei și pentru cei care nu s-au hotarât în a-l urma pe Dumnezeu, el a scris celebrul său "pariu", care, pe scurt, ar putea fi redat astfel: Dacă Dumnezeu nu există și ai crezut în El și i-ai urmat Cuvântul, nu ai pierdut nimic. Dar dacă Dumnezeu există și nu ai crezut în El și nu i-ai urmat Cuvântul, atunci ai pierdut totul. Iată un fragment din "Cugetări", referitor la acest "pariu": Să punem în cumpănă câștigul sau pierderea în caz că ați lua partea credinței că Dumnezeu există. Dacă câștigați, caștigați tot; dacă pierdeți, nu pierdeți nimic. Deci, pariați că există; faceți-o fără șovăire. i) Cercetarea științifică și rațiunea ne pot ajuta pe drumul credinței doar până la o anumită limită, (suficientă însă ca să ne dăm seama că Dumnezeu există și că este Ființa supremă personală) dincolo de care adevărurile depășesc rațiunea și ne sunt revelate de el însuși, în mod supranatural, prin profeți și prin Fiul său întrupat: Dumnezeu ni s-a revelat ca Ființă supremă personală (cu gândire și voință), mai exact ca o singură Ființă în trei Persoane: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh (este vorba de misterul Sfintei Treimi, adică misterul lui Dumnezeu unic în Ființă și întreit în Persoane, mister pe care nu-l putem înțelege decât într-o mică măsură cu gândirea noastră umană limitată). Cercetarea științifică și rațiunea ne pot ajuta pe drumul credinței doar până la o anumită limită, (suficientă însă ca să ne dăm seama că el există și că este Ființa supremă personală) dincolo de care adevărurile depășesc rațiunea, și ne sunt revelate de el însuși, în mod supranatural, prin profeți și prin Fiul său întrupat. În acest sens, Evagrie din Pont spunea: "Dumnezeu nu poate fi cuprins de mintea umană; dacă ar fi cuprins, n-ar mai fi Dumnezeu." Ideea pe care vreau s-o subliniez acum e următoarea: Dumnezeu este Ființa Personală infinită și absolută, iar noi, ca ființe tot personale, însă limitate în privința rațiunii, nu-l putem înțelege pe deplin, nu-l putem cuprinde pe deplin cu mintea noastră umană limitată, de aceea, pe de o parte, Dumnezeu ne rămâne ascuns, inefabil. În plus, este și diferența datorită faptului că noi avem și trup, nu numai spirit, pe când Dumnezeu nu are trup, este doar spirit, de aceea nici nu-l putem vedea, pe lângă faptul că nu-l putem înțelege pe deplin cu gândirea noastră limitată. Iata și o carte cu dovezi ale existenței lui Dumnezeu. Poate fi citită direct pe internet, fără a fi necesar să fie descărcată în calculator: www.profamilia.ro/apologetica.asp?urme 2) Revelația supranaturală: a) Pe scurt despre scrierile sacre (cărțile Bibliei și scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii) și despre faptul că sunt inspirate de Dumnezeu Pe lângă faptul că ni se descoperă prin revelația naturală descrisă pe scurt mai sus, Dumnezeu ne-a descoperit existența sa și a vieții de dincolo de moarte și prin Revelația supranaturală : prin profeți, prin fapte și intervenții, prin Fiul său întrupat, Isus Cristos, precum și prin apostoli și sfinții părinți ai Bisericii. Sunt două mari izvoare care cuprind Revelația supranaturală a lui Dumnezeu: Sfânta Scriptură (Biblia) și Sfânta Tradiție (Sfânta Tradiție cuprinde scrierile sfinților părinți ai Bisericii, marii episcopi creștini). Biblia este cuvântul viu al lui Dumnezeu, este inspirată de Dumnezeu, la fel și scrierile Sfintei Tradiții. Dumnezeu e autorul principal al Bibliei și al scrierilor Sfintei Tradiții, oamenii au fost doar autorii secundari. Pe lângă dovezile arheologice care confirmă evenimentele relatate în Biblie, mai există și argumentele profețiilor biblice: profeții au prevestit fapte care s-au petrecut întocmai cum au spus ei, după multe secole de la prevestirea lor, deci e clar că au fost inspirați de Dumnezeu, care cunoaște și ceea ce va fi în viitor. Dacă nu ar fi fost inspirați de Dumnezeu, ei nu ar fi avut de unde să știe ce va fi după multe secole. Dumnezeu, fiind atotștiutor, cunoaște ceea ce vor alege oamenii, dar el nu-i obligă pe oameni să aleagă într-un fel sau altul, deci oamenii au libertatea voinței și răspunderea pentru alegerile lor. Despre cuvântul lui Dumnezeu inspirat autorilor cărților din Sfânta Scriptură puteți citi accesând linkul următor: www.profamilia.ro/catehism.asp?cbc=on&sel=5 b) Domnul Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat - Revelația în Persoană În afară de profețiile cu privire la multe evenimente din lume, în Vechiul Testament au mai fost profețite cu multe secole înainte de nașterea Domnului Isus Cristos și principalele evenimente din viața sa, cum ar fi: locul și împrejurările nașterii sale, multe dintre minunile sale, moartea pe cruce și învierea sa. El este Revelația în Persoană, supremul Revelator și, totodată, supremul Revelat. Domnul Cristos a dovedit prin toată viața sa, prin învățăturile și prin minunile sale că este Fiul lui Dumnezeu întrupat, nu un simplu om. Dacă ar fi fost un simplu om n-ar fi avut viața prevestită de profeți cu veacuri înainte, nu s-ar fi împlinit profețiile referitoare la el, nici nu ar fi putut să învie morții, să învie el însuși din morți, să potolească furtuna pe mare, să vindece atâția orbi, bolnavi, etc. Dar el a făcut toate acestea și multe altele. După înviere el a mai rămas 40 de zile pe pământ, până la înălțare și a fost văzut de apostoli și de mulți alți oameni. Apostolii au mâncat și au vorbit cu el în aceste 40 de zile. Apoi ei au predicat toată viața despre Învierea Domnului Isus Cristos și au murit pentru acest adevăr. E clar că nu ar fi murit ei pentru o minciună. Marele matematician, fizician și filosof francez Blaise Pascal, spunea : Cred cu bucurie în cuvântul acelora care și-au dat viața pentru ceea ce au spus. Accesând linkul următor găsiți o carte foarte bună despre Isus Cristos. Poate fi citită direct pe internet: www.profamilia.ro/sftreime.asp?isuscristos c) Miracole recente Sunt foarte multe miracole care sprijină și confirmă Revelația lui Dumnezeu. Credința se bazează în primul rând pe Revelația cu R mare, prezentată foarte pe scurt, mai sus. Următoarele sunt revelații de mai mică importanță în comparație cu Revelația, dar o sprijină și o confirmă: - Mulți oameni care trec prin moarte clinică (o moarte temporară, de câteva minute sau cel mult câteva ore), își văd propriul trup întins la locul morții, iar ei plutesc fără greutate, văd orașe de lumină (raiul), văd o mare de foc și suferință (iadul) precum și o Ființă de lumină care le spune: "Ceasul tău n-a sosit încă". Revin la viața pământească după moartea clinică și povestesc altora ceea ce au văzut și auzit în lumea de dincolo. Ei mai povestesc și tot ceea ce au făcut și vorbit medicii și asistentele în timpul în care erau declarați morți, ba chiar și ceea ce s-a petrecut în saloanele alăturate, precum și faptul că materia nu mai era un obstacol pentru ei ca spirite (de exemplu, puteau să treacă prin pereți). Sunt sute de mii de cazuri de moarte clinică cercetate și confirmate de medici. Unii dintre medici, care, înainte de a cerceta aceste cazuri, se îndoiau de existența lui Dumnezeu și a vieții de dincolo de moarte, după ce au cercetat aceste cazuri, s-au convins că există Dumnezeu și viața de dincolo. Amintesc 11 (unsprezece) nume de medici care au verificat existența vieții de dincolo de moarte făcând cercetări ale cazurilor de moarte clinică: Dr. Maurice S. Rawlings, Dr. Elizabeth Kubler - Ross, Dr. Charles Garfield, Dr. Karlis Osis, Dr. Robert Van Castle, Dr. Erlendur Haraldsson, Prof. Dr. Ian Stevenson, Dr. Russell Noyes, Dr. Raymond Moody, Dr. M. B. Sabom, Dr. Fred W. Schoonmaker. Dr. Elizabeth Kubler - Ross spunea de exemplu: "Sunt ferm convinsă că există viață dincolo de moarte. Am asistat și am adunat date de la patul de moarte a peste o mie de persoane". Accesând linkul următor puteți viziona un documentar foarte interesant (subtitrat în limba română) cu mărturii ale unor oameni care au trecut prin moarte clinică și au văzut raiul și iadul, precum și mărturii ale medicilor care au asistat numeroși oameni care au trecut prin moarte clinică, de exemplu medicul Maurice S. Rawlings (unul dintre cei 11 medici amintiți mai sus). Documentarul e format din nouă părți (pe youtube), fiecare de aproximativ 9 sau 10 minute. Accesând următorul link puteți viziona prima parte a acestui documentar, iar celelalte opt părți le puteți viziona tot pe youtube, în partea dreaptă: www.youtube.com/watch?v=uMJrCQZoXp8 Încă o înregistrare video cu un om care a trecut prin moarte clinică în urma unui accident și relatează ce a văzut cand a fost în afara trupului. Înregistrarea se numește: Man died and returned - God, heaven and hell are real (Om mort și reîntors - Dumnezeu, raiul și iadul sunt reale) www.youtube.com/watch?v=fWV7QU98nFM Sunt sute de mii de experiențe asemănătoare ale oamenilor care trec prin moarte clinică, confirmate de medici. - Sunt sfinți care primesc în mod miraculos stigmatele (rănile Domnului Cristos) pe trupul lor, cum a fost Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Francisc de Asissi, Sfântul Padre Pio în Italia în anii 50-60 ai sec. XX, sau tânăra Myrna Nazzour, în Damasc, în anii 80-90 ai sec. XX. Tânara Myrna Nazzour a primit stigmatele (rănile Domnului Cristos) în urma unor apariții ale Domnului Cristos și ale Sfintei Fecioare Maria. Puteți vedea rănile când sângerează iar pe trupul ei apare apoi ulei de măsline din abundență, precum și alte miracole de acolo (icoane din care curge ulei sfânt, etc). Toți care au văzut aceste miracole au rămas uimiți, inclusiv medicii de la fața locului. Iată site-ul care conține toate înregistrările video cu miracolele din Damasc (toate înregistrările sunt foarte interesante dar recomand în primul rând înregistrările 1 și 8) www.catholicdigitalstudio.com/miracleofdamascus.htm - Există apariții ale Domnului Cristos și ale Sfintei Fecioare Maria, însoțite de vindecări miraculoase și multe alte minuni. Sfânta Fecioară Maria a apărut (și apare și în prezent) în multe locuri de pe pământ: în Franța la Lourdes, în Portugalia la Fatima, în Belgia la Banneux, în Spania la Garabandal și, în prezent, în Bosnia-Herțegovina la Medjugorje. În localitatea Medjugorje patru fete și doi băieți au primit darul de a o vedea pe Sfânta Fecioară. Aparițiile au început în 1981 când erau copii ; continuă și azi, când sunt adulți. În timpul aparițiilor, vizionarii sunt în extaz, vorbesc fără glas cu Sfânta Fecioară, invizibilă pentru restul oamenilor. Acolo au loc și alte miracole: vindecări de boli incurabile, semne deosebite în soare, miresme foarte plăcute la locul aparițiilor, etc. Vizionarii au fost testați în timpul aparițiilor în multe moduri, de exemplu li s-au pus ecrane opace în față și s-a constatat cu ajutorul unor aparate puse pe cap, că ei văd și prin ecrane; nu simt nimic în jur în timpul aparițiilor, etc. Iată o înregistrare video cu una din vizionarele de la Medjugorje în timpul unei apariții a Sfintei Fecioare Maria pe data de 2 octombrie 2007: www.youtube.com/watch?v=hXNWYx9z7zs&feature=related - O înregistrare video de la aparițiile Sfintei Fecioare Maria la Garabandal (Spania) în anii 1961 1965. Tot acolo a apărut și Arhanghelul Mihail. În timpul extazului, vizionarele (patru fete) au vorbit fără glas cu Sfânta Fecioară, s-au deplasat fizic (inclusiv deplasări înapoi, cu spatele) și i-au dat Sfintei Fecioare Maria să binecuvânteze cruciulițe și alte obiecte de cult. Aparițiile au fost însoțite de vindecări miraculoase și de profeții. Dați click pe linkul următor pentru a vedea înregistrarea www.youtube.com/watch?v=cWIivb9hEFo&feature=related - Deși pentru cei mai sceptici poate părea incredibil, în timpul unora dintre aparițiile de la Garabandal vizionarele au fost împărtășite în mod miraculos de Arhanglelul Mihail. Nu e de necrezut, pentru că Dumnezeu permite uneori și lucruri ieșite din comun, supranaturale. Unele dintre împărtășanii au fost vizibile pentru toți cei prezenți. Martorii oculari confirmă acest miracol și azi. Toți au putut vedea cum sfânta împărtășanie a apărut dintr-o dată pe limba vizionarei Conchita și au scos un strigăt de uimire și bucurie la apariția miraculoasă a sfintei împărtășanii. Și nu sunt singurele apariții unde vizionarii au fost împărășiți în mod supranatural, aceste miracole au avut loc și la Fatima, în 1917. În următoarea înregistrare se poate vedea împărtășania apărând în mod miraculos pe limba unei vizionare de la Garabandal. Dați click pe linkul următor www.youtube.com/watch?v=TKKLtogftCQ&feature=related - Videoclipul următor conține fotografii din viața Sfântului Padre Pio din Italia. Padre Pio este un sfânt din secolul XX care a primit în mod miraculos stigmatele pe trupul său (rănile Domnului Cristos), precum și alte minuni: levitația, bilocația, apariții de îngeri, de diavoli, minuni în legătura cu mirosurile - osmogenezia, etc. www.youtube.com/watch?v=0AFQ5cbe7RY&feature=related Recomand și site-ul Teleradio Padre Pio. Conține TV on-line și radio, precum și înregistrări cu vocea sfântului Padre Pio: www.catholica.ro/varia/showwebdir.asp?go=226 Iată un site deosebit de interesant despre Padre Pio în limba română: www.padrepio.catholicwebservices.com/RUMENO/Index.htm - Sunt numeroase locuri de pe Pământ, unde au fost miracole euharistice : Sfânta Împărtășanie s-a transformat în carne și sânge la Sfânta Liturghie, sub ochii preotului și ai credincioșilor, de exemplu la Lanciano și la Orvieto. Iată un videoclip cu miracol euharistic - Sfânta Împărtășanie sângerând, precum și alte miracole de acolo : www.youtube.com/watch?v=Krq-eu2o16M&feature=related - Exorcizări (rugăciuni speciale pentru scoaterea diavolilor din persoanele posedate), însoțite de manifestări cu totul ieșite din comun a persoanelor posedate. Iată o înregistrare video despre o fată posedată de diavoli : www.youtube.com/watch?v=x4n9vK0_mdk&feature=related 3) Concluzie (sau cum trebuie să răspundem Revelației lui Dumnezeu) Precizez că, deși sunt catolic, ceea ce e scris aici este perfect valabil și în Biserica Ortodoxă. Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă sunt Biserici surori, care merg spre refacerea unității din primul mileniu creștin. Învățătura celor două Biserici surori este aproape la fel, diferențele fiind mai mult de ritual. În viața de pe pământ cel mai important este să fim preocupați de mântuire, adică de a ne pregăti fercirea veșnică pentru viața de dincolo de moarte. Domnul Cristos și-a dat viața pentru noi ca să ne deschidă calea spre mântuire, dar mai departe mântuirea depinde de noi, dacă facem pocăință de păcate și urmăm cuvântul său. Avem liberul arbitru, adică libertatea voinței de a alege între bine și rău și suntem responsabili de ceea ce alegem. Domnul Cristos a murit pe cruce pentru noi fără de noi, dar nu ne poate mântui fără de noi, fără colaborarea noastră. El a spus să căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui. Credința este o condiție necesară pentru mântuire, dar nu e suficientă. E necesară și respectarea poruncilor lui Dumnezeu și a poruncilor Bisericii, care sunt inspirate tot de Dumnezeu. Iar cei care au încălcat poruncile, trebuie să facă pocăință de păcate. Domnul Cristos și-a început predicile publice chiar cu aceste cuvinte: Faceți pocăință și credeți în Evanghelie (Mc 1,15). Iată ce spune și Sfântul Apostol Pavel în scrisoarea către evrei, în legătură cu credința: "Fără credință este imposibil să fii plăcut lui Dumnezeu, pentru că acela care se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că el există și îi răsplatește pe cei care îl caută" (Ev 11,6). Domnul Isus Cristos a precizat că toate poruncile sunt cuprinse (incluse) în două porunci fundamentale: poruncile iubirii. Iubirea de Dumnezeu mai presus de toate și iubirea de semeni ca de noi înșine. După cum spunea Sfântul Ioan al Crucii : În seara vieții noastre vom fi judecați despre iubire. Deci iubirea de Dumnezeu mai presus de toate și iubirea de semeni ca de noi înșine înseamnă păzirea poruncilor : Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi, vom veni la el și vom rămâne la el. Cine nu mă iubește, nu păzește cuvintele mele; or, cuvântul pe care îl auziți nu este al meu ci al Tatălui care m-a trimis. (In. 14, 23-24) Precum m-a iubit pe mine Tatăl, tot așa și eu vă iubesc pe voi. Rămâneți în dragostea mea. Dacă păziți poruncile mele, veți rămâne în iubirea mea, după cum și eu am păzit poruncile Tatălui meu și rămân în iubirea lui. Acestea vi le-am spus ca bucuria mea să fie în voi și ca bucuria voastră să fie deplină. (In. 15, 9-11) Dumnezeu nu ne-a creat roboți, ne-a înzestrat cu liber arbitru (libertatea voinței de a alege între bine și rău), deci avem responsabilitatea felului în care folosim acest liber arbitru. El a dat poruncile pentru binele nostru sufletesc și trupesc. Sfântul Apostol Pavel spune : Cu frică și cu cutremur lucrați la mântuirea voastră (Filipeni 2, 12) Adică, să lucrăm la mântuirea noastră cu foarte mare grijă și responsabilitate. Iată o carte care poate fi citită direct pe internet, despre Decalog (cele zece porunci ale lui Dumnezeu ) și despre păcatele care se fac împotriva lor, prezentate cu exemple din viață: www.profamilia.ro/porunci.asp?decalog Nu trebuie să vedem religia ca pe ceva trist și sumbru. A respecta poruncile și a fi creștini practicanți care participă la sfintele sacramente ale Bisericii, nu înseamnă neapărat ascetism. Religia nu interzice bucuriile pământești, cu condiția ca acestea să fie în acord cu cuvântul lui Dumnezeu, adică să nu treacă de limita păcatului. De exemplu, nici bogația nu e un lucru rău, daca sunt îndeplinite următoarele condiții : să fie câștigată cinstit, să nu se facă din ea un scop în sine, să nu fie pusă pe primul plan (înaintea celor spirituale) și din bogăție să fie ajutați și cei săraci. Totuși, chiar dacă nu e un lucru rău în sine, bogăția poate fi, de multe ori, o capcană și o piedică în calea mântuirii. Așa cum aminteam mai înainte, Domnul Isus Cristos a spus să căutăm mai întâi Împărația lui Dumnezeu și dreptatea lui, deci să ne preocupăm în primul rând de mântuirea sufletului. Din păcate, unii se preocupă mai mult de cele materiale și lasă la urmă preocuparile pentru suflet sau le neglijează cu totul. Aceștia pot fi numiți "robi ai pântecelui", deoarece ei trăiesc doar la nivel biologic, neglijând preocupările pentru suflet. Deci, pe lângă credință, respectarea poruncilor, frecventarea Bisericii și a sfintelor sacramente, sunt necesare și faptele de milostenie trupească și sufletească, prin care dovedim iubirea față de semeni. Bineînțeles că nu-i obligatoriu să facem toate faptele de milostenie trupească sau sufletească, dar să facem măcar o parte din ele. Acestea sunt: a) faptele de milostenie trupească: a da de mâncare celor flămânzi; a da de băut celor însetați; a îmbrăca pe cei goi; a vizita pe cei bolnavi; a primi pe cei străini; a îngropa pe cei morți. b) faptele de milostenie sufletească: a învăța pe cei neștiutori; a sfătui pe cei ce stau la îndoială; a mângâia pe cei întristați; a îndrepta pe cei păcătoși; a ierta celor ce ne-au supărat; a suferi cu răbdare nedreptatea; a ne ruga pentru cei vii și pentru cei decedați (precizare importantă: rugăciunile, slujbele, parastasele, pomenile pentru cei decedați nu îi pot ajuta decât pe cei care au decedat cu sufletul curățit de păcate, după cum vom vedea mai jos) Este un text foarte interesant referitor la faptele de milostenie : se numește Ce nu-ți va cere Dumnezeu niciodată... Dumnezeu nu-ți va cere să spui ce suprafață are casa ta, dar îți va cere cont de numărul celor pe care i-ai primit în casa ta. Nu-ți va cere numărul hainelor din dulapul tău, dar iți va cere cont de numărul celor pe care le-ai dăruit. Dumnezeu nu-ți va cere să spui cel mai mare venit pe care l-ai realizat, dar te va întreba daca ți-ai îndeplinit slujba după maxima ta capacitate. Dumnezeu nu te va întreba câți prieteni ai avut, dar te va întreba câtor oameni le-ai fost prieten. umnezeu nu te va întreba despre vecinătatea în care ai trăit, dar te va întreba cum ți-ai tratat vecinii. Dumnezeu nu te va întreba câtor oameni le-ai transmis acest mesaj, dar te va întreba daca ți-a fost rușine să-l trimiți. Expresiile îți va cere sau te va întreba sunt folosite în sens simbolic, pentru că Dumnezeu știe exact ceea ce a făcut, vorbit și gândit fiecare, fără a fi nevoie să mai întrebe. Chiar dacă nu cunosc autorul acestui text, conținutul său este foarte bun. Domnul Isus Cristos a spus că trebuie să facem milostenie și că orice faptă de milostenie pe care o facem pentru oameni, e ca și cum am face-o pentru Dumnezeu: « În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: « Când va veni Fiul Omului în slava sa, împreună cu toți îngerii, se va așeza pe tronul său de mărire. Înaintea lui vor fi adunate toate popoarele, dar el îi va despărți pe unii de alții, așa cum desparte păstorul oile de capre, și va pune oile la dreapta sa, iar caprele la stânga sa. Atunci împăratul va spune celor de la dreapta sa: «Veniți, binecuvântații Tatălui meu, primiți ca moștenire împărăția pregătită pentru voi de la întemeierea lumii; căci am fost flămând și voi mi-ați dat să mănânc; am fost însetat și voi mi-ați dat să beau; am fost străin și voi m-ați primit; am fost gol și voi m-ați îmbrăcat; am fost bolnav și voi m-ați vizitat; am fost în închisoare și voi ați venit la mine». Atunci cei drepți vor răspunde: «Doamne, când te-am văzut noi flămând și ți-am dat să mănânci? Sau însetat și ți-am dat să bei? Sau când te-am văzut noi străin și te-am primit? Sau gol și te-am îmbrăcat? Sau când te-am văzut bolnav sau în închisoare și am venit la tine?». Împăratul le va răspunde: «Vă spun adevărul: ori de câte ori ați făcut acestea unuia dintre aceștia mici, care sunt frații mei, mie mi-ați făcut». Apoi va spune celor din stânga: «Plecați de la mine, blestemaților, în focul cel veșnic, pregătit diavolului și îngerilor săi! Căci am fost flămând și voi nu mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și voi nu mi-ați dat să beau; am fost străin și voi nu m-ați primit; am fost gol și voi nu m-ați îmbrăcat; am fost bolnav și în închisoare și voi nu m-ați vizitat». Atunci îi vor răspunde și ei: «Doamne, când te-am văzut noi flămând, însetat, străin, gol, bolnav sau în închisoare și nu ți-am slujit?». El le va răspunde: «Vă spun adevărul: Ori de câte ori nu ați făcut acestea unuia dintre aceștia mici, care sunt frații mei, mie nu mi-ați făcut». Și vor merge aceștia în osânda veșnică, iar drepții în viața veșnică»". (Mt. 25,31-46) Actorul și scriitorul Dan Puric a susținut conferințe și a vorbit de câteva ori și la emisiuni TV, criticând creștinismul de formă, de spoială și subliniind necesitatea de a fi creștini autentici. Din orice Biserică am face parte, este foarte important să fim creștini adevărați, autentici, nu creștini doar de formă, de spoială. Pentru a deveni buni creștini este nevoie de metanoia. Metanoia este un concept compus din termenii grecești meta și nous și înseamnă schimbare de mentalitate. Schimbare de mentalitate în sensul de renunțare la egoism și orgoliu, renunțare la a ne vedea doar propriile interese, pentru a-i putea iubi pe ceilalți ca pe noi înșine. Nu spune nimeni că nu trebuie să ne iubim și pe noi înșine, dar iubirea față de noi înșine nu trebuie să lezeze alte persoane. Să nu le facem rău, ci să le facem bine după posibilități, pentru că trebuie să-i iubim ca pe noi înșine. După cum am văzut, moartea e o trecere în lumea de dincolo, nu o dispariție. De altfel, chiar și cuvântul "deces" ("decesus") înseamnă, în limba latină, "trecere". Este foarte important să fim pregatiți oricând pentru această trecere. Pocăința de păcate nu trebuie amânată niciodată, din cel puțin două motive: în primul rând pentru că nu se știe clipa decesului, iar cine moare cu sufletul necurățit de păcate nu mai poate avea iertare și ajunge în suferința veșnică a iadului. Slujbele pentru cei decedați, parastasele, pomenile și rugăciunile nu îi pot ajuta decât pe cei care au decedat cu sufletul curățit de păcate. Ele pot șterge păcatele mici (făcute fără voie sau cu voie dar în lucru mic) și urmele lăsate în suflet de păcatele mari (făcute cu voie și în lucru mare) de care omul deja s-a curățit pe pământ. Dar dacă cineva a decedat cu sufletul necurățit de păcate, atunci nu-i mai sunt de folos slujbele, parastasele, pomenile sau rugăciunile care se fac pentru acea persoană. În al doilea rând, de regulă, clipa decesului îl surprinde pe om după cum trăiește: dacă a trăit în viață departe de calea lui Dumnezeu, de obicei tot așa îl surprinde clipa decesului: departe de Dumnezeu, cu sufletul necurățit de păcate. Dumnezeu este iubitor dar este și drept. Existența suferinței veșnice a iadului este un adevăr revelat de Dumnezeu și nu este o răzbunare a lui, ci este pedeapsa dreptății instituite de el. Totuși nu Dumnezeu trimite în iad, ci păcatele pentru care nu s-a făcut pocăință pe pămant îl duc pe om la iad. În iubirea lui, Dumnezeu ne acordă iertare dacă ne întoarcem la el în viața pământească, iar în dreptatea lui nu-i poate primi în rai pe cei care nu s-au întors la el în viața pământească. Dreptatea lui se manifestă mai ales după moarte. Nu-i poate primi în rai și pe păcătoșii care n-au făcut pocăință de păcate, pentru că ar însemna să fie nedrept, iar el, ca Ființă perfectă nu poate fi nedrept. Și nici nu poate minți, iar în Biblie ne vorbește de multe ori atât de fericirea veșnică, cât și de suferința veșnică. După cum am amintit, Sfântul Apostol Pavel spune : Cu frică și cu cutremur lucrați la mântuirea voastră (Filipeni 2, 12) În clipa decesului se încheie timpul harului și după deces nimeni nu mai poate primi iertare. Iată câteva versuri scrise de poetul Traian Dorz care se adresează cuiva care refuză sau amână pe pamant pocăința de păcate și poate fi surprins de clipa decesului cu sufletul necurățit de păcate : Căci va veni un ceas amar și-o vreme de obidă Când ușa marelui său har pe veci o să se-nchidă Iar tu vei ramâne pe veci în focul de afară În plânsul nesfârșit să-ți treci a vecilor povară. Dar chinul cel mai greu și-amar va fi încredințarea C-a fost și pentru tine har, dar i-ai respins chemarea. Pentru a face bine o pocăință de păcate, trebuie îndepliniți următorii cinci pași : 1) Cercetarea cugetului (să ne gândim ce pacate avem și, măcar cu aproximație, cam de câte ori pe fiecare). Cercetarea cugetului se face cerând ajutor de la Sfântul Duh. 2) Trezirea căinței în suflet pentru toate păcatele pe care le avem. 3) Hotărârea de a nu mai păcătui. 4) Spovada, mărturisind cu sinceritate preotului toate păcatele de care ne amintim. Nu-i nimic dacă cineva uită să mărturisească un pacat sau mai multe, deși a făcut bine cercetarea cugetului. Este suficient daca îl (le) mărturisește la spovada următoare. Dar dacă ascunde un păcat (sau mai multe) de care își aduce aminte, atunci spovada nu e valabilă și face un alt păcat deoarece se spovedește rău. O spovadă rău facută se repară făcând altă spovadă bună, spunând preotului păcatul (păcatele) ascuns (ascunse), spunând la câte spovezi a fost ascuns acel păcat (acele păcate) și mărturisind din nou toate păcatele spuse la acele spovezi rău făcute. 5) Îndeplinirea pocăinței (canonului) dată de preot. Iată o carte despre sacramentul pocăinței (taina spovedaniei). Poate fi citită direct pe internet, fără a fi nevoie să fie desărcată în calculator, accesând linkul următor: www.profamilia.ro/sacramente.asp?tainaspovedaniei Pe pământ trebuie să trecem prin încercări și ispite ca să putem ajunge la victorie. Dumnezeu ne-a creat după chipul și asemănarea sa, dar prin căderea în păcat a primilor oameni s-a pierdut asemănarea și s-a păstrat doar chipul. (Când vorbim despre chipul lui Dumnezeu ne referim atât la un chip spiritual, cât și la un chip uman, ambele accepțiuni ale chipului fiind revelate prin întruparea Domnului Isus Cristos) Noi nu suntem vinovați în mod direct de păcatul strămoșesc, dar îl moștenim. Consecințele eterne ale păcatului strămoșesc se șterg prin botez, dar rămân consecințele lui pământești. Este un exemplu în acest sens : dacă un mare dregător de la curtea unui rege comite un act de înaltă trădare și este dat afară din funcție pierzânu-și rangul, va avea de pierdut nu numai el, ci și copiii lui și nepoții, etc. Așa este și cu moștenirea păcatului strămoșesc. Trebuie să ne străduim să redobândim asemănarea cu Dumnezeu, iar pentru aceasta avem ocazia să fim proprii noștri sculptori. Tocmai în asta constă demnitatea voinței noastre libere. Dumnezeu ne-a dat uneltele și indicațiile operei pe care o vrea din noi, dar ne-a lăsat liber arbitru să ne plăsmuim după propria voință. De rezultatul lucrului depinde răsplata sau pedeapsa. Și nu o răsplată sau pedeapsă oarecare, ci o răsplată sau pedeapsă veșnică! Uneltele principale cu care lucrăm sunt credința, speranța și iubirea. Alte unelte sunt sfintele sacramente. Mai sunt și alte unelte, numite porunci și altele, numite virtuți, dar se includ în iubire: în iubirea de Dumnezeu mai presus de orice și în iubirea de semeni ca de noi înșine. Dacă unii se plăsmuiesc greșit sau abandonează lucrul, este vina lor. Totuși, cât nu le-a expirat timpul vieții pământești, pot repara lucrarea. Dar există un termen limită pentru fiecare. Un termen când se va spune time out. În acel moment ni se va cere lucrarea, adică ni se va cere să avem sufletul curat și să prezentăm binele făcut. Și cum nimeni nu-și știe acel termen limită, nu trebuie să riște să rămână cu sufletul necurat. Cine rămâne cu sufletul necurat pierde propria fericire veșnică în schimbul suferinței veșnice! Toți oamenii sunt încercați și ispitiți pe pământ, fie laici, fie clerici. Deci, nimeni nu e scutit de încercări și ispite, nici oamenii Bisericii. Și chiar dacă unii oameni ai Bisericii au mai avut greșeli personale, mai ales în trecut, iar uneori și azi, nu trebuie să uităm că Biserica este o instituție divino-umană, deci formată și din oameni care pot greși (pot greși în ceea ce fac, nu în expunerea învățăturii creștine, care e de la Dumnezeu), iar vina este individuală, nu colectivă, deci e greșit ca, pornind de la niște cazuri particulare, să se generalizeze, învinuind, în bloc, toți reprezentanții Bisericii. În plus, greșelile unui preot nu invalidează lucrările sale religioase, el rămâne preot și Dumnezeu continuă să lucreze și printr-un instrument bolnav, adică lucrează și printr-un preot care a greșit, deci lucrările sale religioase rămân valabile. Nu putem pretinde o Biserică ideală, formată numai din sfinți, nici nu avem dreptul să-i judecam pe preoți, are cine să-i judece. Important este să privim la viața noastră dacă e în regulă și în acord cu principiile creștine, iar dacă nu e în acord, să facem pocăință de păcate și să ne îndreptăm. Și nu trebuie să uităm că nu ne putem mântui singuri, avem nevoie de Biserică, așa imperfectă cum este. Mai multe puteți citi și vedea pe blogul următor : www.cezar-iasi.blogspot.com/ Pe acest blog găsiți: argumente și dovezi ale existenței lui Dumnezeu și a vieții de dincolo de moarte; videoclipuri ; înregistrări video cu miracole ; legături cu numeroase site-uri foarte interesante (unele dintre ele conțin și posturi TV on-line și posturi de radio on-line) ; cărți foarte intersante care pot fi citite direct pe internet (fără a necesita descărcare în calculator) ; articole foarte interesante ; adrese, numere de telefon și site-uri ale unor asociații care ofera servicii caritative, etc. Vă rog intrați pe blog și trimiteți-l mai departe ca să folosească și altora. Chiar merită. Pentru întrebări și dialog pot fi contactat la adresa de e-mail vieru_cezar_iasi@yahoo.com sau pe messenger la id-ul vieru_cezar_iasi |
|
cifobrien 128 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 26 Mai 2009, ora 14:23
mamaaaaaa ce de "dovezi" era sa nu mai ies din mormanu de litere :))
|
|
Postat pe: 26 Mai 2009, ora 15:38
De la: cifobrien, la data 2009-05-26 14:23:02mamaaaaaa ce de "dovezi" era sa nu mai ies din mormanu de litere :)) Eu nici nu mă mai obosesc să-l citesc......"toarnă" același text cu copy/paste.....peste tot! Nu știu ce doctorand este...atât timp cât nu-i în stare să discute liber....doar lălăie aiurea-n tranvai!
|
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 27 Mai 2009, ora 06:07
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
july 563 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 27 Mai 2009, ora 20:00
Cezare...imi cer scuze, poate am inceput sa te "vanez"...dar astept de la tine parerile personale despre existenta lui D-zeu...nu ceea ce scrie in Biblie sau ceea ce au afirmat niste savanti care erau la fel de credinciosi ca tine. Acestea nu sunt argumente ca ar exista, sunt doar pareri.Ei, poate tocmai acest lucru ma intereseaza...parerea ta! Dupa cum vad, niciodata n-o sa te pot convinge ca nu exista D-zeu( nici nu vreau sa te conving, fiecare crede ce vrea), precum nici tu nu ma poti convinge ca exista.Dar putem argumenta fiecare de ce credem intr-un fel sau in altul!
|
|
zgirboc_18 72 mesaje Membru din: 12/12/2008 |
Postat pe: 27 Mai 2009, ora 23:07
hai ca mati enervat ce tot aveti cu cezar? el e mai bine documentat decat voi drept dovada a si citit ce a scris el sau oricine altcineva. chiar daca nu prea are habar despre ce e swcris cum nici noi nu avem habar pt ca la mijlocul povestii sale putea sa scrie orice altceva ca nimeni nu sar fi prins pt ca pe nimeni nu intereseaza ce are el de zis. el are dreptul sa isi sustina parerea indiferent prin ce metoda el oricum scrie si sunt sigur ca el e singurul care stie ce scrie asa ca nu il mai atacati. oricum eu cred ca cel care citeste cea ce a scris el e un pic deranjat la mansarda. pt cine nu stie el spune ca isi da doctoratul in filosofia religioasa . filosofia nu o intelege oricinept un singur fapt pe nimeni nu intereseaza atat de mult incat sa se chinuie sa o inteleaga. dar eu inca mai astept raspunsurile la intrebarile puse mai demult.
|
|
lorduljohn 499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 27 Mai 2009, ora 23:19
De la: blagaiulia, la data 2009-05-27 20:00:06Cezare...imi cer scuze, poate am inceput sa te "vanez"...dar astept de la tine parerile personale despre existenta lui D-zeu...nu ceea ce scrie in Biblie sau ceea ce au afirmat niste savanti care erau la fel de credinciosi ca tine. Acestea nu sunt argumente ca ar exista, sunt doar pareri.Ei, poate tocmai acest lucru ma intereseaza...parerea ta! Dupa cum vad, niciodata n-o sa te pot convinge ca nu exista D-zeu( nici nu vreau sa te conving, fiecare crede ce vrea), precum nici tu nu ma poti convinge ca exista.Dar putem argumenta fiecare de ce credem intr-un fel sau in altul! Nu inteleg de unde atata rautate ! pana de curand , am crezut ca dl Cezar, licentiat in filozofie si doctorand in povesti religioase , va intelge ca are de a face cu oameni relativ normali si nu cu cei de la Socola (spitalul de glumeti) pe unde isi face , probabil. dlui cercetarile, numai ca dlui se descalifica cu acest soistem copy-paste , care crede dsa ca pot fi dovezi. Oare cand va intelege ca totusi ceace ce nu spune dlui sunt povesti de genul :"legendele Olimpului" de Al Mitru. Cu cat se incapataneaza mai mult cu atat se face mai mult de ras! Dar asta-i problema dlui. Sper , insa, sa nu fie profesor la vreo scoala cu copii normali ! |
|
Fosta membra 9am.ro 492 mesaje Membru din: 26/05/2009 Oras: Brasov |
Postat pe: 28 Mai 2009, ora 14:54
pt blaga iulia! I don't believe in God, but I'm afraid of Him. G.G. Marquez |
|
Alxdava2004 8 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Constanta |
Postat pe: 29 Mai 2009, ora 09:00
Parerea mea este ca la moda se afla credinta in orice iti ofera confort. Nu-ti mai place crestinismul pt ca iti spune sa tii post? Solutia : ma fac budist. Acolo te pune sa stai in apa rece. Nu e bine. Te apuci de altceva. In cele din urma ar fi bine sa devii ateu sa scapi de intrebarile existentiale si ifosele unora care imi cer ba post, ba sa stau in cap, ba sa stau pe camp in cerc sau aliniat pe zodii.
Si totusi cum s-a creat universul? |
|
Postat pe: 29 Mai 2009, ora 09:11
Si am o rugaminte pt cei ce se declara atei.
Mergeti intr-o vineri (sau in orice alta zi cand se oficiaza) la o biserica crestin ortodoxa(daca intrebati aflati si care are mai mare ,,trecere'' printre credinciosi) cand se citesc rugaciunile Sfantului Ciprian(adica cele care alunga demonii din oameni - BUHUHUHU). Si apoi sa postati pe forum parerea voastra. Abia astept. Va pup!
|
|
symy1 4661 mesaje Membru din: 4/02/2009 Oras: Zalau |
Postat pe: 29 Mai 2009, ora 09:26
Draga Alexdava2004,la noi la pocaiti nu avem nici un "sfant"Ciprian.....
.Dupa Cuvantul Lui Dumnezeu....orce demon iese dintr-o persoana posedata doar daca isi marturiseste pacatele si Biserica,presbiteri se roaga pentru el,si in Numele Domnului Isus....primeste eliberare!!!...
symy-apocalipsa.blogspot.ro
|
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 29 Mai 2009, ora 09:35
asa e symy,esti singurul care are dreptatea de partea sa,domnul fie cu tine!
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Postat pe: 29 Mai 2009, ora 09:40
Daca nu crezi ca are vre-o influenta fa o vizita de ,,protocol''. Poate se mai extind orizonturile.
In rest, numai de bine! |
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 29 Mai 2009, ora 09:43
De la: Alxdava2004, la data 2009-05-29 09:40:30Daca nu crezi ca are vre-o influenta fa o vizita de ,,protocol''. Poate se mai extind orizonturile.cine da protocolul,mana sparta de popa sau talica?daca dai o tuica si o juma' de kil de muschi strig si traiasca regele,unde se organizeaza protocolul,sper ca nu in tinutul inteleptilor sionului?
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
symy1 4661 mesaje Membru din: 4/02/2009 Oras: Zalau |
Postat pe: 29 Mai 2009, ora 09:49
Te salut,Florin.!!Ce cafeaua ai facut lui Camy???Nu de alta dar ai uitat-o la mine in rulota,cand ai timp poti veni dupa ia
Nu inainte de a prinde un peste frumos pentru tine!!!
symy-apocalipsa.blogspot.ro
|
|
|
|

cred ca ambele,parerea mea,uneori oscilez si eu intre cele 2 ba una ,ba alta,dar nu mi -am pierdut credinta de tot chiar,nu inca....
...Doar Biserica are dovezi clare in privinta relicvelor....
..Celalalt cap,al lui Ioan Botezatorul,la 30 de ani,se afla intr-o alta biserica din cate se stie
)
Eu nici nu mă mai obosesc să-l citesc......"toarnă" același text cu copy/paste.....peste tot!