Info
x
Monarhie sau republica?
|
Fosta membra 9am.ro 5843 mesaje Membru din: 6/05/2009 |
Postat pe: 19 Ianuarie 2010, ora 14:11
DICTATURAAAAAA
|
|
Fosta membra 9am.ro 3915 mesaje Membru din: 13/01/2010 |
Postat pe: 19 Ianuarie 2010, ora 14:13
De la: 9am045616, la data 2010-01-19 14:11:13CONSTITUTIONALA? Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 19 Ianuarie 2010, ora 14:15
De la: 9am180342, la data 2010-01-19 14:13:36De la: 9am045616, la data 2010-01-19 14:11:13CONSTITUTIONALA? MATRIARHALA???
Raporteaza abuz de limbaj |
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 20 Ianuarie 2010, ora 06:41
De la: 9am180342, la data 2010-01-19 14:13:36A legilor. Se tinde spre asta.De la: 9am045616, la data 2010-01-19 14:11:13CONSTITUTIONALA? Raporteaza abuz de limbaj
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 20 Ianuarie 2010, ora 07:11
Aceiasi care obliga oamenii in orice situatie...ii obliga in orice situatie. Numai ca cel care obliga pe altul, are obligatia minima de a-i oferi conditiile sa se realizeze, obiectul obligatiei.
Raporteaza abuz de limbaj
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Postat pe: 20 Ianuarie 2010, ora 14:31
AHAA DECI SA ................ SA VINA TEPES
|
9am178165 4580 mesaje Membru din: 14/12/2009 |
Postat pe: 20 Ianuarie 2010, ora 21:24
De la: 9am045616, la data 2010-01-20 14:31:22 Nici un Tepes!!!!!!!!!!!!!!!!! Mai fratilor, voi sunteti asa de morti sa va supuneti cuiva? Chiar nu va place statutul de oameni liberi? Vreti sa va domine cineva scurt si dur? Ca aud vesnic ca vreti dictatura, vreti sa va tina cineva in frau, sa fiti supusi? Dar putintica mandrie frate, doriti-va libertate, doriti-va sa va creionati singuri viata nu sa puna cineva saua pe voi. Aveti grija ca tipul asta de gandire atrage dictatori? Chiar nu stiti sa va traiti singuri viata, aveti nevoie sa v-o portioneze cineva?! Raporteaza abuz de limbaj |
|
anca_relu_upcmail_ro 477 mesaje Membru din: 18/12/2009 |
Postat pe: 21 Ianuarie 2010, ora 12:24
Incercati sa intelegeti ce este ...democratia...cum se traieste...in democratie...
Lasati trecutul in urma si incercati sa mergeti in viitor...in libertate...nu in constrangere... Monarhie,..Dictatura....au fost...PUNCT Sa invatam sa traim democrat.... Dar sa invatam .....
|
|
|
|
parc_albastru 27 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 21 Ianuarie 2010, ora 13:22
De la: 9am178850, la data 2010-01-21 12:24:06Incercati sa intelegeti ce este ...democratia...cum se traieste...in democratie... Cine sa ne invete? Cei din functii de conducere? Cei din partidele de la putere?! Suntem un popor cam greu de convins daca este vorba sa ne disciplinam; daca e vorba de "prostii" si "neghibi" suntem elevi "silitori"...............
|
Fosta membra 9am.ro 2 mesaje Membru din: 9/09/2009 |
Postat pe: 21 Ianuarie 2010, ora 19:46
ASR Principele Radu al Romaniei,impreuna cu ASR Pricipesa Margareta,alcatuesc un cuplu cu adevarat pe placul lui Dumnezeu!Nu intamplator o principesa,a ales de sot pe romanul neaos Radu Duda.Pentru alegerea principesei,noi romanii suntem f. mandrii.Avem si de ce.
Principele Radu,ca membru al Casei Regale,reprezinta un om de stat.La conducerea unui stat,trebuie sa existe ,un om de stat si nicidecul un politician.Un politician nu poate fi echidistant niciodata. Principele Radu,dispune de educatie total deosebita,iar cultura sa depaseste cu mult asteptarile si a celor mai docti. Principile Radu are studii superioare temeinice.n Europa,este considerat singura persoana de incredere,de catre toate marile puteri. Este adevarat si acesta este unicul adevar:"Numai Monarhia salveaza Romania!" Inscieti-va in MISCAREA ROMANIA ALTFEL www.tashy.ro intrati pe forum. Accesati priceradublog.ro Nu va irositi viata,alergand dupa himere!Fie-va mila de viitorul vostru,dar si al copiilor si nepotilor vostri. Invatati istoria adevarata a patriei.Cei care nu aveti cunostinte de istorie adevarata,nu lansati opinii iresponsabile la adresa Casei Regale si a membrilor sai.Deasupra se afla Dzeu.! Raporteaza abuz de limbaj |
|
eugenb 1794 mesaje Membru din: 8/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 21 Ianuarie 2010, ora 21:15
Ce varsta aveti "doamna 9am131917 " ? Si de cine va place in special de "margareta" sau de "duda" ? Ca sa stim si noi de la cine primiti "salariul groazei", de ii faceti o asa de mare RECLAMA acelui "site", care era ridicat in slavi anterior de un fost Forumist (sa-l numesc ?) al acestui topic. Daca va reintoarceti in timp (si intoarceti si "paginile" topicului) veti afla ca a vietuit o vreme si pe acest topic. Asa ca ... lasa-ne cu acea "chemare patetica" la "inrolarea" sub comanda unui om care nu este deloc asa cum il prezentati. Dimpotriva ... Greu au ajuns Monarhistii de au ajuns sa se "milogeasca" la oameni ca sa-i "sprijine" sa nu moara de foame. De ! Cerintele "Casei Regale" sunt numeroase si "banii (de Colonel de Armata - facut la "apelul bocancilor"), dupa buget, sunt putini ! Coana Mare (ca Pristanda a ramas doar la Teatru - si ... Radu Duda a parasit aceasta meserie, pe cea de "consort" a unei fete care ramanea "piatra in casa"). Frumos ati mai ajuns ! Din rau in mai rau !
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 21 Ianuarie 2010, ora 23:54
..."crainicul intreba :
Cine doreste sa ia cuvantul ? Nimeni nu se urca la tribuna. Crainicul intreba de mai multe ori, dar nimeni nu se ridica la tribuna, desi erau de fata toti strategii, toti oratorii si desi patria chema cu glasul care este al tuturor pe omul care sa vorbeasca pentru salvarea ei. Caci glasul crainicului care se face auzit, atunci cand legea o ordona, e drept sa fie socotit glasul obstesc al patriei. Cu toate acestea, daca ar fi trebuit ca celui ce doresc salvarea patriei sa vina la tribuna, voi toti, judecatori si ceilalti atenieni, ridicandu-va, v-ati fi urcat la tribuna. Caci toti, o stiu bine, doreati salvarea patriei ; daca ar fi trebuit sa vina cei foarte bogati, s-ar fi urcat la tribuna cei Trei sute ; daca ar fi trebuit sa vina cei care sunt in acelasi timp si devotati patriei, si bogati, s-ar fi urcat la tribuna cei care mai tarziu ar fi adus mari contributii voluntare. Si ei ar fi facut aceasta si din dragoste pentru patrie, si datorita bogatiei lor . Dar pe cat se pare, acel moment si acea zi cerea nu numai un om devotat si bogat, ci unul care sa fi urmarit de la inceput evenimentele si care sa fi cugetat cu suflet curat la cauzele si scopul actiunilor intreprinse."... ???... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 09:29
De la: eugenb, la data 2010-01-21 21:15:02Ce varsta aveti "doamna 9am131917 " ? Si de cine va place in special de "margareta" sau de "duda" ? Ca sa stim si noi de la cine primiti "salariul groazei", de ii faceti o asa de mare RECLAMA acelui "site", care era ridicat in slavi anterior de un fost Forumist (sa-l numesc ?) al acestui topic. Daca va reintoarceti in timp (si intoarceti si "paginile" topicului) veti afla ca a vietuit o vreme si pe acest topic. Asa ca ... lasa-ne cu acea "chemare patetica" la "inrolarea" sub comanda unui om care nu este deloc asa cum il prezentati. Dimpotriva ... Greu au ajuns Monarhistii de au ajuns sa se "milogeasca" la oameni ca sa-i "sprijine" sa nu moara de foame. De ! Cerintele "Casei Regale" sunt numeroase si "banii (de Colonel de Armata - facut la "apelul bocancilor"), dupa buget, sunt putini ! Coana Mare (ca Pristanda a ramas doar la Teatru - si ... Radu Duda a parasit aceasta meserie, pe cea de "consort" a unei fete care ramanea "piatra in casa"). Frumos ati mai ajuns ! Din rau in mai rau ! io fi placand saaa....sufle-nnnn......duda??
|
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 12:09
De la: 9am045616, la data 2010-01-22 09:29:40De la: eugenb, la data 2010-01-21 21:15:02Ce varsta aveti "doamna 9am131917 " ? Si de cine va place in special de "margareta" sau de "duda" ? Ca sa stim si noi de la cine primiti "salariul groazei", de ii faceti o asa de mare RECLAMA acelui "site", care era ridicat in slavi anterior de un fost Forumist (sa-l numesc ?) al acestui topic. Daca va reintoarceti in timp (si intoarceti si "paginile" topicului) veti afla ca a vietuit o vreme si pe acest topic. Asa ca ... lasa-ne cu acea "chemare patetica" la "inrolarea" sub comanda unui om care nu este deloc asa cum il prezentati. Dimpotriva ... Greu au ajuns Monarhistii de au ajuns sa se "milogeasca" la oameni ca sa-i "sprijine" sa nu moara de foame. De ! Cerintele "Casei Regale" sunt numeroase si "banii (de Colonel de Armata - facut la "apelul bocancilor"), dupa buget, sunt putini ! Coana Mare (ca Pristanda a ramas doar la Teatru - si ... Radu Duda a parasit aceasta meserie, pe cea de "consort" a unei fete care ramanea "piatra in casa"). Frumos ati mai ajuns ! Din rau in mai rau ! Si va asumati riscul de a frauda alegerile un gaozar de teapa lui base?!!!!!!!!!!! E bai bine asa cum e acum!! Avand monarhie, barem ne reprezinta niste oameni educati, cu care nu mi-e rusine asta-i sigur, nu, neamuri proaste cu limbaj de carnatar ce frige mititei intr-un targ de vite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Va simtiti onorati sa aveti presedinte un individ mistocar si tata de tipa ce se sparge dupa succesuri?!!!! Foarte onorant, n-am ce zice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Raporteaza abuz de limbaj |
|
reio 486 mesaje Membru din: 13/11/2009 |
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 12:18
Din pacate monarhia in Romania este de domeniul trecutului si nu cred ca o sa mai aiba viitor
|
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 12:22
De la: reio, la data 2010-01-22 12:18:53Din pacate monarhia in Romania este de domeniul trecutului si nu cred ca o sa mai aiba viitor Eu inca mai sper din tot sufletul sa se ingretoseze in sfarsit cetatenii de ce se intampla acum in politica si societate, de vulgaritatea si neamurile proaste aflate acum la putere, si sa se hotarasca sa fie reprezentati de niste persoane care cunosc ce inseamna onoarea si taria de caracter. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 13:30
De la: 9am178165, la data 2010-01-22 12:22:40De la: reio, la data 2010-01-22 12:18:53Din pacate monarhia in Romania este de domeniul trecutului si nu cred ca o sa mai aiba viitor UN MIC EXEMLU????????...... .....EU??
|
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 13:34
De la: 9am045616, la data 2010-01-22 13:30:54De la: 9am178165, la data 2010-01-22 12:22:40De la: reio, la data 2010-01-22 12:18:53Din pacate monarhia in Romania este de domeniul trecutului si nu cred ca o sa mai aiba viitor Din care familie regala sunteti dvs ? ca poate ne mai gandim...
|
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 13:41
De la: reio, la data 2010-01-22 13:34:14De la: 9am045616, la data 2010-01-22 13:30:54De la: 9am178165, la data 2010-01-22 12:22:40De la: reio, la data 2010-01-22 12:18:53Din pacate monarhia in Romania este de domeniul trecutului si nu cred ca o sa mai aiba viitor NU ESTE VORBA DE MINE, NU SUNT VLASTAR REGAL. AVEM DOUA POSIBILITATI: FIE ASR MARGARETA PERSONAL SAU PRINTR-UN DESCENDENT AL DOMNIEI SALE ( FARA GLUMA, FERTILIZAREA IN VITRO PERMITE MULTE ASTAZI CHIAR LA VARSTE CEVA MAI MATURE), FIE RAMANE DE VAZUT DACA NU EXISTA IMPEDIMENTE LEGALE ( EU SUSPECTEZ CA AR FI), MICUL PRINCIPE NOU - NASCUT, CAROL FERDINAND FIUL PRINTULUI PAUL DE ROMANIA. RAMANE DE VAZUT DACA D. P. DE VEDERE LEGAL ACEST PRINT NOU-NASCUT POATE FI MOSTENITOR AL TRONULUI. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 13:45
Haide, mai ! lasa SF-ul. Respect regalitatea dar ... asta e, s-a dus.
|
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 15:02
De la: parc_albastru, la data 2010-01-21 13:22:28De la: 9am178850, la data 2010-01-21 12:24:06Incercati sa intelegeti ce este ...democratia...cum se traieste...in democratie... Din carti de istorie. Din carti de beletristica... Din propriile experiente Din experientele altora Vizitand si alte tari Mass-Media o sursa exceptionala
|
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 15:09
De la: 9am178165, la data 2010-01-22 13:41:35De la: reio, la data 2010-01-22 13:34:14De la: 9am045616, la data 2010-01-22 13:30:54De la: 9am178165, la data 2010-01-22 12:22:40De la: reio, la data 2010-01-22 12:18:53Din pacate monarhia in Romania este de domeniul trecutului si nu cred ca o sa mai aiba viitor ABDICARE....renuntare la regat pentru toate generatiile ... LUMEA ESTE IN EVOLUTIE SI NOI NE INTOARCEM LA CE NU A FOST AL NOSTRU.... Felicitari.
|
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 17:13
Activitatea guvernamentală până la izbucnirea marelui război
Un moment tensionant din viața fruntașului liberal se consumă pe 8 decembrie 1909. Primul ministru a fost victima unui atentat, fiind împușcat de un anume Gheorghe Stoenescu, lucrător C.F.R., în timp ce se îndrepta spre casă de la ședința Senatului. Ulterior, atentatorul a declarat că dorea să dea un exemplu clasei politice, considerându-l pe primul ministru vinovat de scumpirea traiului zilnic. După două săptămâni a fost votată Legea Orleanu, care interzicea dreptul la asociere și la grevă pentru salariații statului, dar garanta libertatea muncii [5]. Încă de la începutul primului său mandat, primul ministru pleda pentru înfăptuirea reformelor agrară și electorală, revizuirea Constituției. Brătianu a propus regelui extinderea dreptului de vot prin înființarea colegiului unic, dar Carol I a refuzat. În fața acestei situații, liderul liberalilor își depune mandatul pe 28 decembrie 1910. În opoziție, Ionel Brătianu s-a decis să pregătescă marea ofensivă, dar menținerea partidului pe băncile opoziției a stârnit protestul membrilor mai în vârstă, care acuzau lipsa de pricepere a șefului și influența pe care o exercitau tinerii generoși ai lui Constantin Stere. Pe 17 iulie 1913, după ce România a intrat în Al Doilea Război Balcanic, Brătianu și-a dat demisia din fruntea partidului, a îmbrăcat uniforma de maior și a plecat pe câmpul de luptă, fiind atașat la Statul Major al Artileriei. Mihail Pherekyde se deplasează în Bulgaria pentru a-l convinge să revină asupra deciziei, dar Brătianu nu a dorit să discute politică până la încheierea acțiunii militare. După sfârșitul conflictului (28 iulie 1913), climatul politic era propice aplicării reformelor. Într-o scrisoare adresată lui Carol I în august 1913, Brătianu cerea urgent trecerea la aplicarea reformelor, însă regele se arăta reticent, temându-se ca aceste reforme să nu stârnească lupte violente pe scena politică. După o guvernare conservatoare, Ion I. C. Brătianu este chemat pentru a doua oară să formeze Consiliul de Miniștri pe 4 ianuarie 1914. După câștigarea alegerilor parlamentare, președintele Partidului Național Liberal expune pe 21 februarie 1914 problema revizuirii Constituției. Între 18 și 26 mai au loc alegeri pentru Adunarea Constituantă, iar după întrunirea acesteia au fost stabilite comisiile pentru analiză. Războiul pentru Întregirea Neamului Perioada de neutralitate. Tratativele de negociere cu Antanta Declanșarea Primului Război Mondial a impus scoaterea reformelor de pe ordinea de zi. Trebuie aminitit contextul din care țara noastră a trebuit să se poziționeze în acest conflict. România avea la acel moment un tratat militar cu Tripla Alianță, încheiat încă din 1883 de tatăl actualului prim-ministru [6]. Tratatul fusese ținut secret, căci un pact cu Austro-Ungaria era extrem de nepopular în rândul opiniei publice [7]. Totuși, acesta a adus un avantaj țării noastre, prin scoaterea din izolarea diplomatică în care se afla la acel moment și protecția în fața amenințărilor Rusiei țariste. Însă, în noul context internațional, fruntașul liberal considera tratatul inoperabil. La mijlocul lunii iulie 1914, împăratul austriac Franz Joseph și împăratul german Wilhelm al II-lea, îi cer imperios lui Carol I să ia poziție față de conflictul ce se declanșase în Europa [8]. La consultările din țară, regele se pronunța vehement pentru respectarea tratatului, în timp ce majoritatea politicienilor români declarau că nu se poate intra într-un război de partea austriecilor. În cele din urmă, la Sinaia, a fost convocat un Consiliu de Coroană în ziua de 21 iulie 1914 [9]. Suveranul a fost susținut doar de Petre P. Carp, în timp ce majoritatea s-a pronunțat ca România să adopte o poziție oficială de neutralitate în acest conflict. În comunicatul oficial se preciza că atitudinea de neutralitate a României se motiva prin faptul că nu a fost prevenită de aliatul său de izbucnirea războiului, așa era prevăzut în tratat, iar Austro-Ungaria nu a fost atacată, ci ea a atacat prima dată [10]. Tratatul de Alianță cu Antanta din 4 august 1916 Pe 27 septembrie 1914, regele Carol I se stinge din viață, ceea ce însemna pentru România libertatea de a merge la război împotriva Austro-Ungariei [11]. Așadar, în noul context, primul ministru a devenit figura centrală a vieții politice, deciziile sale influențând destinul istoric al României. Pentru acest lucru își va atrage renumele de rege neîncoronat. În perioada 1914 - 1916, cele două blocuri politico-militare, Antanta și Puterile Centrale, au încercat să atragă România de partea lor, mizând atât pe poziția ei geostrategică, cât și pe importantele resurse de petrol și cereale. În această privință, curentul filoantantist a fost cel care s-a impus, prin vocea autoritară a primului ministru Ion I. C. Brătianu. Exista și un curent filogerman, reprezentat de Petre P. Carp, Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman, însă influența pe care fruntașul liberal o avea asupra regelui Ferdinand I se va dovedi decisivă. În perioada neutralității, întreaga coordonare a politicii externe românești este preluată de primul ministru, care lucra cu mare precauție, orientându-se spre încheierea unor acorduri diplomatice care să constituie garanții pentru statul român. Un asemenea succes diplomatic îl constituie Acordul Sazonov-Diamandi dintre România și Rusia încheiat pe 18 septembrie 1914 la Petrograd. Prin acest acord, Rusia se angaja să garanteze și să apere integritatea teritorială a României și să recunoască drepturile acesteia asupra teritoriilor din Austro-Ungaria locuite de români, în schimbul neutralității binevoitoare a țării noastre. Tot în acestă perioadă, guvernul Brătianu a semnat un acord cu Italia prin care s-a convenit ca cele două țări să se informeze reciproc în legătură cu orice schimbări preconizate în politica lor și să nu renunțe la neutralitate fără consultări prealabile. Opinia publică sprijinea prin manifestații noua orientare a țării, astfel că primul ministru va trece la dotarea armatei. Pe 31 martie 1916, acesta va contracta de la Banca Angliei un împrumut de 40 de milioane de lire sterline, bani ce erau destinați cumpărării de armament și muniție. Ion I. C. Brătianu a dat dovadă de multă fermitate și abilitate diplomatică, stăruind pentru încheierea unor convenții politico-militare, care să stipuleze limpede condițiile în care România va intra în război și obiectivele urmărite de ea. Intrarea României în război de partea Antantei După îndelungi tratative, pe 4 august 1916, au fost semnate tratatele de colaborare cu membrii Antantei [12]. În baza tratatului de alianță și al convenției militare, aliații ne promiteau trimiterea zilnică a 300 de tone de armament și muniții, armata rusă urma să participe la apărarea Dobrogei în eventualitatea unui atac bulgar, iar trupele Antantei de la Salonic trebuiau să angajeze o mare ofensivă, care să rețină o parte a trupelor austro-ungare. De asemenea, se recunoștea legitimitatea unirii cu România a Transilvaniei și Bucovinei, respectând totodată integritatea teritoriului românesc [13]. În ziua de 14 august 1916, la Palatul Cotroceni din București, are loc Consiliul de Coroană, care trebuia să decidă soarta României [14]. Regele Ferdinand I s-a pronunțat pentru intrarea în război de partea Antantei, ținând însă să precizeze că pentru a lua o asemenea hotărâre a trebuit să se învingă pe sine, făcând aluzie la faptul că intra în război împotriva țării în care s-a născut. Totodată, a menționat că este călăuzit numai de interesele superioare ale României [15]. Cele mai grave proteste le-a avut bătrânul conservator Petre P. Carp, filogerman convins. Văzând cum suvernaul este influențat de prim-ministrul, Carp intră într-o gravă polemică cu șeful statului. Ferm pe poziții, conservatorul a rostit cuvinte grele la adresa regelui, dar și a țării, întreaga scenă căpătând proporții încărcate de dramatism. Carp rostește celebra frază: Mă voi ruga la Dumnezeu ca armata română să fie bătută. Apoi, consecvent, declară: Voi trimite în război pe cei trei fii ai mei dacă veți hotărî războiul, se înțelege, în armata inamică României [16]. Cu toate aceste opoziții vehemente, România declară război Austro-Ungariei: România, mânată de dorința de a contribui la grăbirea sfârșitului conflictului și sub imperiul necesității de a salvgarda interesele sale de rasă, se vede silită de intra în linie alături de cei care îi pot asigura realizarea unității sale naționale. Pentru aceste motive, ea se consideră, începând din acest moment, în stare de război cu Austro-Ungaria [17]. ({{{2}}}) Refugiul la Iași. Camapaniile din vara anului 1917 A doua zi, ostașii români au trecut Carpații pentru eliberarea Transilvaniei. Entuziasmul preluării controlului principalelor trecători din Carpați și eliberarea unor orașe precum Brașov, a fost stopat de pierderea bătăliei de la Turtucaia, pe frontul de sud. Deși a luptat cu eroism și spirit de sacrificiu, armata română a fost nevoită să se retragă pas cu pas, copleșită de numărul și tehnica modernă a inamicului. Totodată, Antanta nu și-a îndeplinit promisiunea de a trimite trupe rusești, care să lupte alături de români și nu a început ofensiva în zona Salonic, care ar fi ținut ocupată Bulgaria. Acest fapt l-a întristat foarte mult pe Ionel Brătianu. În aceste condiții, așa cum spunea și sloganul partidului, prin noi înșine, lupta prin propriile forțe rămânea singura salvare pentru ostașii români. Deplin convins de justețea cauzei românești, Brătianu a acționat pentru mobilizarea tuturor forțelor armate. Însă, situația nu a decurs prielnic pentru armata română, soldații fiind nevoiți să se retragă pas cu pas. Armata Puterilor Centrale, condusă de generalul von Mackensen, a acționat pe mai multe direcții: în nord a spart frontul de pe Valea Jiului, înaintând pe Olt, iar în sud a ocupat Dobrogea și a trecut Dunărea pe la Zimnicea. Astfel, trupele inamice se apropiau amenințător de Capitală. În aceste condiții, familia regală și guvernul au fost nevoiți să se retragă la Iași pe 12, respectiv 20 noiembrie 1916. Moldova a devenit un adevărat pământ al făgăduinței [18]. De asemenea, trupele române s-au retras pe aliniamentul Râmnicu Sărat - Viziru, între Carpați și Dunăre. La 23 noiembrie, generalul von Mackensen a intrat în fruntea trupelor sale în București. Ionel Brătianu și generalul francez Henri Berthelot în vizită la I.A.R. Brașov A urmat o perioadă grea pentru poporul român, care a trebuit să suporte jaful și ocupantului. Realitatea a arătat că guvernanții nu au luat măsurile necesare pentru dotarea corespunzătoare a armatei, iar planurile de acțiune militară s-au dovedit nerealiste. În conștiința publică se va crea un curent împotriva liberalilor, vinovați de pierderile inutile, din campania anului 1916. Pe 11 decembrie 1916, se formează la Iași un guvern de uniune națională condus tot de fruntașul liberal. Anul următor se trece imediat la reorganizarea comandamentului, armata română fiind înzestrată cu echipament modern cumpărat de la aliați. La sporirea capacității de luptă, o contribuție importantă a avut-o misiunea militară franceză condusă de generalul Henri Berthelot. În același timp, guvernul a dat dispoziție ca întreg tezaurul românesc să fie transportat la Moscova. De asemenea, pentru a reface moralul soldaților, autoritățile au considerat de cuviință că era timpul ca statul român să treacă la îndeplinirea promisiunilor făcute, înainte de terminarea operațiunilor. În aceste condiții, pe 19 iunie 1917 se promulgă proiectul de revizuire a Constituției, care consacra, printre altele, adoptarea reformei agrare prin exproprierea marii proprietăți și introducerea votului universal. După alcătuirea foarte minuțioasă a unui plan de campanie, operațiuniile militare s-au reluat în iulie 1917, când trupele austro-ungare și germane vizau atacarea Moldovei de la sud la nord. Luptând cu eroism, ostașii români au reușit să respingă în bloc atacurile inamicilor. La Mărăști (11 - 19 iulie), Mărășești (24 iulie- 6 august) și Oituz (26 iulie - 9 august), faptele de arme au reliefat spiritul de jertfă al românilor și speranța în refacerea unității naționale [19]. Însă, în octombrie 1917, bolșevicii au preluat puterea în Rusia și au anunțat dorința de a încheia armistițiul. În aceste condiții, România rămânea izolată pe frontul din est, înconjurată de trupele inamice, astfel că avantajul oferit de victoriile din vara aceluiași an nu a mai putut fi fructificat. Trupele rusești au părăsit linia frontului într-o totală dezordine, producând jafuri și distrugeri. Ca urmare, armata română a intervenit pentru a asigura ordinea, dezarmându-i și neutralizându-i pe ruși. În replică, autoritățile bolșevice au recurs la măsuri dure: arestarea reprezentantului țării noastre de la Petrograd, Constantin Diamandy, ruperea legăturilor diplomatice (13 ianuarie 1918) și confiscarea tezaurului, acuzând totodată țara noastră de agresiune pe propriul teritoriu, prin intrarea trupelor române în Basrabia pentru restabilirea ordinii, deși aceasta s-a produs la apelul basarabenilor. La începutul anului 1918, presiunile Austro-Ungariei aupra României s-au amplificat, cerându-se înlăturarea dinastiei și încheierea grabnică a armistițiului. Primul ministru nu s-a arătat dispus să încheie o pace rușinoasă, astfel că depune mandatul guvernului pe 26 ianuarie 1918. Armistițiul cu Puterile Centrale. Reintrarea în război. Marea Unire În locul său este format un cabinet condus de generalul Alexandru Averescu. Pe 24 aprilie 1918, Alexandru Marghiloman a semnat un armistițiu înrobitor, dar care a permis supraviețuirea statului român [20]. Semnarea acestuia a fost tergiversată continuu de regele Ferdinand, iar răsturnarea situațiilor pe front în defavoarea Puterilor Centrale, a permis României să reintre în război de partea Antantei pe 24 octombrie 1918. Astfel, sfârșitul Primului Război Mondial (11 noiembrie 1918) a găsit România în tabăra învingătoare. Anul 1918 a marcat și desăvârșirea procesului de unitate națională a românilor. Pe 27 martie și 15 noiembrie, Basarabia și Bucovina și-au manifestat dorința de unire necondiționată cu Patria-Mamă [21]. Actul de Unire a Transilvaniei cu România de la 18 noiembrie/1 decembrie 1918 încheie un procesul de formare a statului național unitar. |
|
9am099675 2 mesaje Membru din: 14/07/2009 |
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 19:47
Intru totul de acord. Monarhia este singura in stare sa ne mai salveze, sa ne faca sa redevenim oameni, adica sa fim niste fiinte care mananca, dorm, muncesc dar care sa aiba demnitate, sa fie cu coloana vertebrala si mai ale SA FIE TRATATI CA OAMENI. Acum, in acesta republica "democrata" vedem doar ca cei cinstiti stau acasa, si eventual tac de frica, si ne pare rau ca nu avem "stofa' de hoti si mincinosi pentru a fii cineva. Scoala, carte - da de unde, cat mai putin ca altfel nu inveti ce trebuie sa faci cu adevarat !!!!
Daca pana in 1989 eram un patriot convins si convingator, ca puteam sa schimb si optiunea celor din jur, pana prin 1998 mai credeam ca va veni soare si la noi, acum, daca ramanem asa, am un singur sfat pentru tineri: plecati cat mai repede si cautati un loc sub soare unde sa fiti tratati dupa ceea ce sunteti si dupa cat stiti sa va afceti utili acelei societati. Raporteaza abuz de limbaj |
|
9am173019 299 mesaje Membru din: 12/11/2009 |
Postat pe: 23 Ianuarie 2010, ora 08:50
Vorbiti de monarie si nu stiti despre ce vorbiti.
Priviti filmele si pe urma vorbiti si scrieti. Da, Basescu vrea MONARHIE sa il scape cineva de puscarie si sa-i apere averea. Il informez pe BASESCU CA VA FI PRIMUL PRESEDINTE CARE VA MERGE LA PUSCARIE. HITLERISM, COMUNISM SI PRIN TERORISM LA SIONISM Atacurile militare si atentatele de pe suprafata globului sunt provocate de sionismul mondial, prin NATO, GRU, CIA, MOSSAD, SAS, FSB-KGB, DST, MAD, CESIS si altele, pentru destabilizare economica si politica pentru COLONIZARE EVREIASCA PLANETARA. www.youtube.com/watch?v=ZPQn0AOaQxs www.youtube.com/watch?v=tCOw0fMyL3w www.youtube.com/watch?v=KrdZRSDNh6Y www.youtube.com/watch?v=nnRPX_BAcFc www.youtube.com/watch?v=l_xZidTy388 www.youtube.com/watch?v=Dv7icoQSSY0 www.youtube.com/watch?v=M7IAdr3hT9s www.youtube.com/watch?v=z8pu_u7McDI www.youtube.com/watch?v=AjKVTZZFF_g www.youtube.com/watch?v=f2duEE8XhAs Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 23 Ianuarie 2010, ora 12:36
De la: 9am173019, la data 2010-01-23 08:50:52Vorbiti de monarie si nu stiti despre ce vorbiti. Băiete, ai problemă, o vizită la un medic psiholog cred că ți-ar lămuri unele din necunoscutele-ți ecuații false pe care le tot vânturi prin tărtăcuța-ți defectată. Raporteaza abuz de limbaj |
|
criscas007 2 mesaje Membru din: 30/09/2009 |
Postat pe: 23 Ianuarie 2010, ora 16:44
IN UNIUNEA EUROPEANA SUNT MONARHII CONSTITUTIONALE: OLANDA LUXEMBOURG SUEDIA MAREA BRITANIE BELGIA DANEMARCA SPANIA. TOATE ACESTE TARI AU O DEZVOLTARE SI UN POLITIC DESTUL DE OK.
VREAU CA SI ROMANIA SA FIE MONARHIE CONSTITUTIONALA FAMILIA REGALA A ROMANIEI ESTE UNA DINTRE CELE MAI BUNE FAMILII REGALE DIN LUME DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 24 Ianuarie 2010, ora 15:58
De la: criscas007, la data 2010-01-23 16:44:24IN UNIUNEA EUROPEANA SUNT MONARHII CONSTITUTIONALE: OLANDA LUXEMBOURG SUEDIA MAREA BRITANIE BELGIA DANEMARCA SPANIA. TOATE ACESTE TARI AU O DEZVOLTARE SI UN POLITIC DESTUL DE OK. La cat platim institutia regala...cred ca ar trebuii sa dovedeasca ca ne reprezinta pe noi ROMANII Ce bine ar fi tarit pensionarii de astazi daca ar fi primit o parte din banii institutiei regale... si ei chiar au contribuit la dezvoltarea acestei tari..
|
Strakathus 25 mesaje Membru din: 10/04/2009 |
Postat pe: 24 Ianuarie 2010, ora 21:44
Ma consider un om inteligent, cu bun simt si mai ales cu simtul masurii. Nu accept si nu voi accepta alt tip de superioritate decat cea intelectuala. Nu mi se pare o idee normala monarhia ereditara. Doresc sa imi ALEG conducatorii nu sa ii ACCEPT doar fiindca s-au nascut intr-o anumita familie.
La dracu' cu toti conducatorii ereditari! O democratie nu poate fi monarhie. Fie ea si constitutionala! Ma consider indreptatit sa imi reclam drepturile, fie si cu forta armelor in cazul in care in tara MEA, cineva, oricine ar fi acela sau oricati ar fi aceia ar incerca sa imi impuna o FAMILIE conducatoare ereditara, indiferent cum s-ar chema ea. Traiasca REPUBLICA! Jos monarhia, jos dictatura! Si sa nu-mi dati exemple cu Spania, UK sau Belgia... Aici la portile orientului, orice sef, oricat de mic se viseaza dictator. Daramite un rege... Iar Hohenzollern-Siegmaringen au dictatura in sange... Carol I a fost un rege puternic si care a condus tara cum a vrut el! Carol II a facut ceva si mai tare! Si-a tras o dictatura regala! Ferdinand a fost asa de slab, ca de n-ar fi fost Guvernul si Regina Romania nu mai exista de aproape 100 de ani... Cat despre Mihai... a fugit in momentul in care trebuia sa arate ca stie sa moara pentru tara. Lucru de inteles... Era un pusti de 20 si ceva de ani... Ce mai vreti de la Mihai de Versoix? Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 7245 mesaje Membru din: 16/10/2009 |
Postat pe: 25 Ianuarie 2010, ora 00:11
De la: Strakathus, la data 2010-01-24 21:44:38Ma consider un om inteligent, cu bun simt si mai ales cu simtul masurii. Nu accept si nu voi accepta alt tip de superioritate decat cea intelectuala. Nu mi se pare o idee normala monarhia ereditara. Doresc sa imi ALEG conducatorii nu sa ii ACCEPT doar fiindca s-au nascut intr-o anumita familie.
Raporteaza abuz de limbaj
" Minds are like parachutes. They only function when they are open."
Sir James Dewar, scientist (1877-1925)
|
|
|
|

DICTATURAAAAAA