back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Monarhie sau republica?

Pagini: << 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

5843 mesaje
Postat pe: 19 Ianuarie 2010, ora 14:11

DICTATURAAAAAA

Fosta membra 9am.ro

3915 mesaje
Postat pe: 19 Ianuarie 2010, ora 14:13

De la: 9am045616, la data 2010-01-19 14:11:13 DICTATURAAAAAA
CONSTITUTIONALA?

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

5843 mesaje
Postat pe: 19 Ianuarie 2010, ora 14:15

De la: 9am180342, la data 2010-01-19 14:13:36
CONSTITUTIONALA?
MATRIARHALA???

nastasemihail

47672 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 20 Ianuarie 2010, ora 06:41

De la: 9am180342, la data 2010-01-19 14:13:36
CONSTITUTIONALA?
A legilor. Se tinde spre asta.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 20 Ianuarie 2010, ora 07:11

Aceiasi care obliga oamenii in orice situatie...ii obliga in orice situatie. Numai ca cel care obliga pe altul, are obligatia minima de a-i oferi conditiile sa se realizeze, obiectul obligatiei.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

5843 mesaje
Postat pe: 20 Ianuarie 2010, ora 14:31

AHAA DECI SA ................ SA VINA TEPES

9am178165

4580 mesaje
Postat pe: 20 Ianuarie 2010, ora 21:24

De la: 9am045616, la data 2010-01-20 14:31:22 AHAA DECI SA ................ SA VINA TEPES

Nici un Tepes!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mai fratilor, voi sunteti asa de morti sa va supuneti cuiva? Chiar nu va place statutul de oameni liberi?
Vreti sa va domine cineva scurt si dur?
Ca aud vesnic ca vreti dictatura, vreti sa va tina cineva in frau, sa fiti supusi?
Dar putintica mandrie frate, doriti-va libertate, doriti-va sa va creionati singuri viata nu sa puna cineva saua pe voi.
Aveti grija ca tipul asta de gandire atrage dictatori?
Chiar nu stiti sa va traiti singuri viata, aveti nevoie sa v-o portioneze cineva?!

anca_relu_upcmail_ro

477 mesaje
Postat pe: 21 Ianuarie 2010, ora 12:24

Incercati sa intelegeti ce este ...democratia...cum se traieste...in democratie...

Lasati trecutul in urma si incercati sa mergeti in viitor...in libertate...nu in constrangere...

Monarhie,..Dictatura....au fost...PUNCT

Sa invatam sa traim democrat.... Dar sa invatam .....

parc_albastru

27 mesaje

Postat pe: 21 Ianuarie 2010, ora 13:22

De la: 9am178850, la data 2010-01-21 12:24:06Incercati sa intelegeti ce este ...democratia...cum se traieste...in democratie...

Lasati trecutul in urma si incercati sa mergeti in viitor...in libertate...nu in constrangere...

Cine sa ne invete? Cei din functii de conducere? Cei din partidele de la putere?! Suntem un popor cam greu de convins daca este vorba sa ne disciplinam; daca e vorba de "prostii" si "neghibi" suntem elevi "silitori"...............

Fosta membra 9am.ro

2 mesaje
Postat pe: 21 Ianuarie 2010, ora 19:46

ASR Principele Radu al Romaniei,impreuna cu ASR Pricipesa Margareta,alcatuesc un cuplu cu adevarat pe placul lui Dumnezeu!Nu intamplator o principesa,a ales de sot pe romanul neaos Radu Duda.Pentru alegerea principesei,noi romanii suntem f. mandrii.Avem si de ce.
Principele Radu,ca membru al Casei Regale,reprezinta un om de stat.La conducerea unui stat,trebuie sa existe ,un om de stat si nicidecul un politician.Un politician nu poate fi echidistant niciodata.
Principele Radu,dispune de educatie total deosebita,iar cultura sa depaseste cu mult asteptarile si a celor mai docti.
Principile Radu are studii superioare temeinice.n Europa,este considerat singura persoana de incredere,de catre toate marile puteri.
Este adevarat si acesta este unicul adevar:"Numai Monarhia salveaza Romania!"
Inscieti-va in MISCAREA ROMANIA ALTFEL www.tashy.ro intrati pe forum.
Accesati priceradublog.ro
Nu va irositi viata,alergand dupa himere!Fie-va mila de viitorul vostru,dar si al copiilor si nepotilor vostri.
Invatati istoria adevarata a patriei.Cei care nu aveti cunostinte de istorie adevarata,nu lansati opinii iresponsabile la adresa Casei Regale si a membrilor sai.Deasupra se afla Dzeu.!

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 21 Ianuarie 2010, ora 21:15

Ce varsta aveti "doamna 9am131917 " ? Si de cine va place in special de "margareta" sau de "duda" ? Ca sa stim si noi de la cine primiti "salariul groazei", de ii faceti o asa de mare RECLAMA acelui "site", care era ridicat in slavi anterior de un fost Forumist (sa-l numesc ?) al acestui topic. Daca va reintoarceti in timp (si intoarceti si "paginile" topicului) veti afla ca a vietuit o vreme si pe acest topic. Asa ca ... lasa-ne cu acea "chemare patetica" la "inrolarea" sub comanda unui om care nu este deloc asa cum il prezentati. Dimpotriva ... Greu au ajuns Monarhistii de au ajuns sa se "milogeasca" la oameni ca sa-i "sprijine" sa nu moara de foame. De ! Cerintele "Casei Regale" sunt numeroase si "banii (de Colonel de Armata - facut la "apelul bocancilor"), dupa buget, sunt putini ! Coana Mare (ca Pristanda a ramas doar la Teatru - si ... Radu Duda a parasit aceasta meserie, pe cea de "consort" a unei fete care ramanea "piatra in casa"). Frumos ati mai ajuns ! Din rau in mai rau !

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 21 Ianuarie 2010, ora 23:54

..."crainicul intreba :

Cine doreste sa ia cuvantul ?
Nimeni nu se urca la tribuna. Crainicul intreba de mai multe ori,
dar nimeni nu se ridica la tribuna, desi erau de fata toti strategii, toti oratorii
si desi patria chema cu glasul care este al tuturor pe omul care sa vorbeasca
pentru salvarea ei.
Caci glasul crainicului care se face auzit, atunci cand legea o ordona, e drept
sa fie socotit glasul obstesc al patriei.
Cu toate acestea, daca ar fi trebuit ca celui ce doresc salvarea patriei sa vina la tribuna,
voi toti, judecatori si ceilalti atenieni, ridicandu-va, v-ati fi urcat la tribuna.

Caci toti, o stiu bine, doreati salvarea patriei ; daca ar fi trebuit sa vina cei foarte bogati,
s-ar fi urcat la tribuna cei Trei sute ; daca ar fi trebuit sa vina cei care sunt in acelasi timp si devotati patriei, si bogati,
s-ar fi urcat la tribuna cei care mai tarziu ar fi adus mari contributii voluntare.

Si ei ar fi facut aceasta si din dragoste pentru patrie, si datorita bogatiei lor .
Dar pe cat se pare, acel moment si acea zi cerea nu numai un
om devotat si bogat, ci unul care sa fi urmarit de la inceput evenimentele si care
sa fi cugetat cu suflet curat la cauzele si scopul actiunilor intreprinse."...

???...

Fosta membra 9am.ro

5843 mesaje
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 09:29

De la: eugenb, la data 2010-01-21 21:15:02Ce varsta aveti "doamna 9am131917 " ? Si de cine va place in special de "margareta" sau de "duda" ? Ca sa stim si noi de la cine primiti "salariul groazei", de ii faceti o asa de mare RECLAMA acelui "site", care era ridicat in slavi anterior de un fost Forumist (sa-l numesc ?) al acestui topic. Daca va reintoarceti in timp (si intoarceti si "paginile" topicului) veti afla ca a vietuit o vreme si pe acest topic. Asa ca ... lasa-ne cu acea "chemare patetica" la "inrolarea" sub comanda unui om care nu este deloc asa cum il prezentati. Dimpotriva ... Greu au ajuns Monarhistii de au ajuns sa se "milogeasca" la oameni ca sa-i "sprijine" sa nu moara de foame. De ! Cerintele "Casei Regale" sunt numeroase si "banii (de Colonel de Armata - facut la "apelul bocancilor"), dupa buget, sunt putini ! Coana Mare (ca Pristanda a ramas doar la Teatru - si ... Radu Duda a parasit aceasta meserie, pe cea de "consort" a unei fete care ramanea "piatra in casa"). Frumos ati mai ajuns ! Din rau in mai rau !
io fi placand saaa....sufle-nnnn......duda??

9am178165

4580 mesaje
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 12:09

De la: 9am045616, la data 2010-01-22 09:29:40
De la: eugenb, la data 2010-01-21 21:15:02Ce varsta aveti "doamna 9am131917 " ? Si de cine va place in special de "margareta" sau de "duda" ? Ca sa stim si noi de la cine primiti "salariul groazei", de ii faceti o asa de mare RECLAMA acelui "site", care era ridicat in slavi anterior de un fost Forumist (sa-l numesc ?) al acestui topic. Daca va reintoarceti in timp (si intoarceti si "paginile" topicului) veti afla ca a vietuit o vreme si pe acest topic. Asa ca ... lasa-ne cu acea "chemare patetica" la "inrolarea" sub comanda unui om care nu este deloc asa cum il prezentati. Dimpotriva ... Greu au ajuns Monarhistii de au ajuns sa se "milogeasca" la oameni ca sa-i "sprijine" sa nu moara de foame. De ! Cerintele "Casei Regale" sunt numeroase si "banii (de Colonel de Armata - facut la "apelul bocancilor"), dupa buget, sunt putini ! Coana Mare (ca Pristanda a ramas doar la Teatru - si ... Radu Duda a parasit aceasta meserie, pe cea de "consort" a unei fete care ramanea "piatra in casa"). Frumos ati mai ajuns ! Din rau in mai rau !
io fi placand saaa....sufle-nnnn......duda??

Si va asumati riscul de a frauda alegerile un gaozar de teapa lui base?!!!!!!!!!!!
E bai bine asa cum e acum!!
Avand monarhie, barem ne reprezinta niste oameni educati, cu care nu mi-e rusine asta-i sigur, nu, neamuri proaste cu limbaj de carnatar ce frige mititei intr-un targ de vite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Va simtiti onorati sa aveti presedinte un individ mistocar si tata de tipa ce se sparge dupa succesuri?!!!!
Foarte onorant, n-am ce zice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

reio

486 mesaje
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 12:18

Din pacate monarhia in Romania este de domeniul trecutului si nu cred ca o sa mai aiba viitor

9am178165

4580 mesaje
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 12:22

De la: reio, la data 2010-01-22 12:18:53Din pacate monarhia in Romania este de domeniul trecutului si nu cred ca o sa mai aiba viitor

Eu inca mai sper din tot sufletul sa se ingretoseze in sfarsit cetatenii de ce se intampla acum in politica si societate, de vulgaritatea si neamurile proaste aflate acum la putere, si sa se hotarasca sa fie reprezentati de niste persoane care cunosc ce inseamna onoarea si taria de caracter.

Fosta membra 9am.ro

5843 mesaje
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 13:30

De la: 9am178165, la data 2010-01-22 12:22:40
De la: reio, la data 2010-01-22 12:18:53Din pacate monarhia in Romania este de domeniul trecutului si nu cred ca o sa mai aiba viitor

Eu inca mai sper din tot sufletul sa se ingretoseze in sfarsit cetatenii de ce se intampla acum in politica si societate, de vulgaritatea si neamurile proaste aflate acum la putere, si sa se hotarasca sa fie reprezentati de niste persoane care cunosc ce inseamna onoarea si taria de caracter.
UN MIC EXEMLU????????...... .....EU??

reio

486 mesaje
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 13:34

De la: 9am045616, la data 2010-01-22 13:30:54

Din care familie regala sunteti dvs ? ca poate ne mai gandim...

9am178165

4580 mesaje
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 13:41

De la: reio, la data 2010-01-22 13:34:14

NU ESTE VORBA DE MINE, NU SUNT VLASTAR REGAL.
AVEM DOUA POSIBILITATI: FIE ASR MARGARETA PERSONAL SAU PRINTR-UN DESCENDENT AL DOMNIEI SALE ( FARA GLUMA, FERTILIZAREA IN VITRO PERMITE MULTE ASTAZI CHIAR LA VARSTE CEVA MAI MATURE), FIE RAMANE DE VAZUT DACA NU EXISTA IMPEDIMENTE LEGALE ( EU SUSPECTEZ CA AR FI), MICUL PRINCIPE NOU - NASCUT, CAROL FERDINAND FIUL PRINTULUI PAUL DE ROMANIA. RAMANE DE VAZUT DACA D. P. DE VEDERE LEGAL ACEST PRINT NOU-NASCUT POATE FI MOSTENITOR AL TRONULUI.

reio

486 mesaje
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 13:45

Haide, mai ! lasa SF-ul. Respect regalitatea dar ... asta e, s-a dus.

anca_relu_upcmail_ro

477 mesaje
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 15:02

De la: parc_albastru, la data 2010-01-21 13:22:28
De la: 9am178850, la data 2010-01-21 12:24:06Incercati sa intelegeti ce este ...democratia...cum se traieste...in democratie...

Cine sa ne invete? Cei din functii de conducere? Cei din partidele de la putere?! Suntem un popor cam greu de convins daca este vorba sa ne disciplinam; daca e vorba de "prostii" si "neghibi" suntem elevi "silitori"...............

Din carti de istorie. Din carti de beletristica...

Din propriile experiente

Din experientele altora

Vizitand si alte tari

Mass-Media o sursa exceptionala

anca_relu_upcmail_ro

477 mesaje
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 15:09

De la: 9am178165, la data 2010-01-22 13:41:35
De la: reio, la data 2010-01-22 13:34:14

NU ESTE VORBA DE MINE, NU SUNT VLASTAR REGAL.
AVEM DOUA POSIBILITATI: FIE ASR MARGARETA PERSONAL SAU PRINTR-UN DESCENDENT AL DOMNIEI SALE ( FARA GLUMA, FERTILIZAREA IN VITRO PERMITE MULTE ASTAZI CHIAR LA VARSTE CEVA MAI MATURE), FIE RAMANE DE VAZUT DACA NU EXISTA IMPEDIMENTE LEGALE ( EU SUSPECTEZ CA AR FI), MICUL PRINCIPE NOU - NASCUT, CAROL FERDINAND FIUL PRINTULUI PAUL DE ROMANIA. RAMANE DE VAZUT DACA D. P. DE VEDERE LEGAL ACEST PRINT NOU-NASCUT POATE FI MOSTENITOR AL TRONULUI.

ABDICARE....renuntare la regat pentru toate generatiile ...

LUMEA ESTE IN EVOLUTIE SI NOI NE INTOARCEM LA CE NU A FOST AL NOSTRU....

Felicitari.

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 17:13

Activitatea guvernamental� p�n� la izbucnirea marelui r�zboi

Un moment tensionant din via�a frunta�ului liberal se consum� pe 8 decembrie 1909. Primul ministru a fost victima unui atentat, fiind �mpu�cat de un anume Gheorghe Stoenescu, lucr�tor C.F.R., �n timp ce se �ndrepta spre cas� de la �edin�a Senatului. Ulterior, atentatorul a declarat c� dorea s� dea un exemplu clasei politice, consider�ndu-l pe primul ministru vinovat de scumpirea traiului zilnic. Dup� dou� s�pt�m�ni a fost votat� �Legea Orleanu�, care interzicea dreptul la asociere �i la grev� pentru salaria�ii statului, dar garanta libertatea muncii [5]. �nc� de la �nceputul primului s�u mandat, primul ministru pleda pentru �nf�ptuirea reformelor agrar� �i electoral�, revizuirea Constitu�iei. Br�tianu a propus regelui extinderea dreptului de vot prin �nfiin�area colegiului unic, dar Carol I a refuzat. �n fa�a acestei situa�ii, liderul liberalilor �i depune mandatul pe 28 decembrie 1910.

�n opozi�ie, Ionel Br�tianu s-a decis s� preg�tesc� marea ofensiv�, dar men�inerea partidului pe b�ncile opozi�iei a st�rnit protestul membrilor mai �n v�rst�, care acuzau lipsa de pricepere a �efului �i influen�a pe care o exercitau �tinerii genero�i� ai lui Constantin Stere. Pe 17 iulie 1913, dup� ce Rom�nia a intrat �n Al Doilea R�zboi Balcanic, Br�tianu �i-a dat demisia din fruntea partidului, a �mbr�cat uniforma de maior �i a plecat pe c�mpul de lupt�, fiind ata�at la Statul Major al Artileriei. Mihail Pherekyde se deplaseaz� �n Bulgaria pentru a-l convinge s� revin� asupra deciziei, dar Br�tianu nu a dorit s� discute politic� p�n� la �ncheierea ac�iunii militare. Dup� sf�r�itul conflictului (28 iulie 1913), climatul politic era propice aplic�rii reformelor. �ntr-o scrisoare adresat� lui Carol I �n august 1913, Br�tianu cerea urgent trecerea la aplicarea reformelor, �ns� regele se ar�ta reticent, tem�ndu-se ca aceste reforme s� nu st�rneasc� lupte violente pe scena politic�. Dup� o guvernare conservatoare, Ion I. C. Br�tianu este chemat pentru a doua oar� s� formeze Consiliul de Mini�tri pe 4 ianuarie 1914. Dup� c�tigarea alegerilor parlamentare, pre�edintele Partidului Na�ional Liberal expune pe 21 februarie 1914 problema revizuirii Constitu�iei. �ntre 18 �i 26 mai au loc alegeri pentru Adunarea Constituant�, iar dup� �ntrunirea acesteia au fost stabilite comisiile pentru analiz�.
R�zboiul pentru �ntregirea Neamului
Perioada de neutralitate. Tratativele de negociere cu Antanta

Declan�area Primului R�zboi Mondial a impus scoaterea reformelor de pe ordinea de zi. Trebuie aminitit contextul din care �ara noastr� a trebuit s� se pozi�ioneze �n acest conflict. Rom�nia avea la acel moment un tratat militar cu Tripla Alian��, �ncheiat �nc� din 1883 de tat�l actualului prim-ministru [6]. Tratatul fusese �inut secret, c�ci un pact cu Austro-Ungaria era extrem de nepopular �n r�ndul opiniei publice [7]. Totu�i, acesta a adus un avantaj ��rii noastre, prin scoaterea din izolarea diplomatic� �n care se afla la acel moment �i protec�ia �n fa�a amenin��rilor Rusiei �ariste. �ns�, �n noul context interna�ional, frunta�ul liberal considera tratatul inoperabil.

La mijlocul lunii iulie 1914, �mp�ratul austriac Franz Joseph �i �mp�ratul german Wilhelm al II-lea, �i cer imperios lui Carol I s� ia pozi�ie fa�� de conflictul ce se declan�ase �n Europa [8]. La consult�rile din �ar�, regele se pronun�a vehement pentru respectarea tratatului, �n timp ce majoritatea politicienilor rom�ni declarau c� nu se poate intra �ntr-un r�zboi de partea austriecilor. �n cele din urm�, la Sinaia, a fost convocat un Consiliu de Coroan� �n ziua de 21 iulie 1914 [9]. Suveranul a fost sus�inut doar de Petre P. Carp, �n timp ce majoritatea s-a pronun�at ca Rom�nia s� adopte o pozi�ie oficial� de neutralitate �n acest conflict. �n comunicatul oficial se preciza c� atitudinea de neutralitate a Rom�niei se motiva prin faptul c� nu a fost prevenit� de aliatul s�u de izbucnirea r�zboiului, a�a era prev�zut �n tratat, iar Austro-Ungaria nu a fost atacat�, ci ea a atacat prima dat� [10].
Tratatul de Alian�� cu Antanta din 4 august 1916

Pe 27 septembrie 1914, regele Carol I se stinge din via��, ceea ce �nsemna pentru Rom�nia libertatea de a merge la r�zboi �mpotriva Austro-Ungariei [11]. A�adar, �n noul context, primul ministru a devenit figura central� a vie�ii politice, deciziile sale influen��nd destinul istoric al Rom�niei. Pentru acest lucru �i va atrage renumele de �rege ne�ncoronat�. �n perioada 1914 - 1916, cele dou� blocuri politico-militare, Antanta �i Puterile Centrale, au �ncercat s� atrag� Rom�nia de partea lor, miz�nd at�t pe pozi�ia ei geostrategic�, c�t �i pe importantele resurse de petrol �i cereale. �n aceast� privin��, curentul filoantantist a fost cel care s-a impus, prin vocea autoritar� a primului ministru Ion I. C. Br�tianu. Exista �i un curent filogerman, reprezentat de Petre P. Carp, Titu Maiorescu �i Alexandru Marghiloman, �ns� influen�a pe care frunta�ul liberal o avea asupra regelui Ferdinand I se va dovedi decisiv�. �n perioada neutralit��ii, �ntreaga coordonare a politicii externe rom�ne�ti este preluat� de primul ministru, care lucra cu mare precau�ie, orient�ndu-se spre �ncheierea unor acorduri diplomatice care s� constituie garan�ii pentru statul rom�n. Un asemenea succes diplomatic �l constituie �Acordul Sazonov-Diamandi� dintre Rom�nia �i Rusia �ncheiat pe 18 septembrie 1914 la Petrograd. Prin acest acord, Rusia se angaja s� garanteze �i s� apere integritatea teritorial� a Rom�niei �i s� recunoasc� drepturile acesteia asupra teritoriilor din Austro-Ungaria locuite de rom�ni, �n schimbul �neutralit��ii binevoitoare� a ��rii noastre.

Tot �n acest� perioad�, guvernul Br�tianu a semnat un acord cu Italia prin care s-a convenit ca cele dou� ��ri s� se informeze reciproc �n leg�tur� cu orice schimb�ri preconizate �n politica lor �i s� nu renun�e la neutralitate f�r� consult�ri prealabile. Opinia public� sprijinea prin manifesta�ii noua orientare a ��rii, astfel c� primul ministru va trece la dotarea armatei. Pe 31 martie 1916, acesta va contracta de la Banca Angliei un �mprumut de 40 de milioane de lire sterline, bani ce erau destina�i cump�r�rii de armament �i muni�ie. Ion I. C. Br�tianu a dat dovad� de mult� fermitate �i abilitate diplomatic�, st�ruind pentru �ncheierea unor conven�ii politico-militare, care s� stipuleze limpede condi�iile �n care Rom�nia va intra �n r�zboi �i obiectivele urm�rite de ea.
Intrarea Rom�niei �n r�zboi de partea Antantei

Dup� �ndelungi tratative, pe 4 august 1916, au fost semnate tratatele de colaborare cu membrii Antantei [12]. �n baza tratatului de alian�� �i al conven�iei militare, alia�ii ne promiteau trimiterea zilnic� a 300 de tone de armament �i muni�ii, armata rus� urma s� participe la ap�rarea Dobrogei �n eventualitatea unui atac bulgar, iar trupele Antantei de la Salonic trebuiau s� angajeze o mare ofensiv�, care s� re�in� o parte a trupelor austro-ungare. De asemenea, se recuno�tea legitimitatea unirii cu Rom�nia a Transilvaniei �i Bucovinei, respect�nd totodat� integritatea teritoriului rom�nesc [13]. �n ziua de 14 august 1916, la Palatul Cotroceni din Bucure�ti, are loc Consiliul de Coroan�, care trebuia s� decid� soarta Rom�niei [14]. Regele Ferdinand I s-a pronun�at pentru intrarea �n r�zboi de partea Antantei, �in�nd �ns� s� precizeze c� pentru a lua o asemenea hot�r�re a trebuit s� se �nving� pe sine, f�c�nd aluzie la faptul c� intra �n r�zboi �mpotriva ��rii �n care s-a n�scut. Totodat�, a men�ionat c� este c�l�uzit numai de interesele superioare ale Rom�niei [15]. Cele mai grave proteste le-a avut b�tr�nul conservator Petre P. Carp, filogerman convins. V�z�nd cum suvernaul este influen�at de prim-ministrul, Carp intr� �ntr-o grav� polemic� cu �eful statului. Ferm pe pozi�ii, conservatorul a rostit cuvinte grele la adresa regelui, dar �i a ��rii, �ntreaga scen� c�p�t�nd propor�ii �nc�rcate de dramatism. Carp roste�te celebra fraz�: �M� voi ruga la Dumnezeu ca armata rom�n� s� fie b�tut�. Apoi, consecvent, declar�: �Voi trimite �n r�zboi pe cei trei fii ai mei dac� ve�i hot�r� r�zboiul, se �n�elege, �n armata inamic� Rom�niei� [16]. Cu toate aceste opozi�ii vehemente, Rom�nia declar� r�zboi Austro-Ungariei:
�Rom�nia, m�nat� de dorin�a de a contribui la gr�birea sf�r�itului conflictului �i sub imperiul necesit��ii de a salvgarda interesele sale de ras�, se vede silit� de intra �n linie al�turi de cei care �i pot asigura realizarea unit��ii sale na�ionale. Pentru aceste motive, ea se consider�, �ncep�nd din acest moment, �n stare de r�zboi cu Austro-Ungaria [17].�
({{{2}}})
Refugiul la Ia�i. Camapaniile din vara anului 1917

A doua zi, osta�ii rom�ni au trecut Carpa�ii pentru eliberarea Transilvaniei. Entuziasmul prelu�rii controlului principalelor trec�tori din Carpa�i �i eliberarea unor ora�e precum Bra�ov, a fost stopat de pierderea b�t�liei de la Turtucaia, pe frontul de sud. De�i a luptat cu eroism �i spirit de sacrificiu, armata rom�n� a fost nevoit� s� se retrag� pas cu pas, cople�it� de num�rul �i tehnica modern� a inamicului. Totodat�, Antanta nu �i-a �ndeplinit promisiunea de a trimite trupe ruse�ti, care s� lupte al�turi de rom�ni �i nu a �nceput ofensiva �n zona Salonic, care ar fi �inut ocupat� Bulgaria. Acest fapt l-a �ntristat foarte mult pe Ionel Br�tianu. �n aceste condi�ii, a�a cum spunea �i sloganul partidului, �prin noi �n�ine�, lupta prin propriile for�e r�m�nea singura salvare pentru osta�ii rom�ni. Deplin convins de juste�ea cauzei rom�ne�ti, Br�tianu a ac�ionat pentru mobilizarea tuturor for�elor armate. �ns�, situa�ia nu a decurs prielnic pentru armata rom�n�, solda�ii fiind nevoi�i s� se retrag� pas cu pas. Armata Puterilor Centrale, condus� de generalul von Mackensen, a ac�ionat pe mai multe direc�ii: �n nord a spart frontul de pe Valea Jiului, �naint�nd pe Olt, iar �n sud a ocupat Dobrogea �i a trecut Dun�rea pe la Zimnicea. Astfel, trupele inamice se apropiau amenin��tor de Capital�. �n aceste condi�ii, familia regal� �i guvernul au fost nevoi�i s� se retrag� la Ia�i pe 12, respectiv 20 noiembrie 1916. Moldova a devenit un adev�rat �p�m�nt al f�g�duin�ei� [18]. De asemenea, trupele rom�ne s-au retras pe aliniamentul R�mnicu S�rat - Viziru, �ntre Carpa�i �i Dun�re. La 23 noiembrie, generalul von Mackensen a intrat �n fruntea trupelor sale �n Bucure�ti.
Ionel Br�tianu �i generalul francez Henri Berthelot �n vizit� la I.A.R. Bra�ov

A urmat o perioad� grea pentru poporul rom�n, care a trebuit s� suporte jaful �i ocupantului. Realitatea a ar�tat c� guvernan�ii nu au luat m�surile necesare pentru dotarea corespunz�toare a armatei, iar planurile de ac�iune militar� s-au dovedit nerealiste. �n con�tiin�a public� se va crea un curent �mpotriva liberalilor, vinova�i de �pierderile inutile�, din campania anului 1916. Pe 11 decembrie 1916, se formeaz� la Ia�i un guvern de uniune na�ional� condus tot de frunta�ul liberal. Anul urm�tor se trece imediat la reorganizarea comandamentului, armata rom�n� fiind �nzestrat� cu echipament modern cump�rat de la alia�i. La sporirea capacit��ii de lupt�, o contribu�ie important� a avut-o misiunea militar� francez� condus� de generalul Henri Berthelot. �n acela�i timp, guvernul a dat dispozi�ie ca �ntreg tezaurul rom�nesc s� fie transportat la Moscova. De asemenea, pentru a reface moralul solda�ilor, autorit��ile au considerat de cuviin�� c� era timpul ca statul rom�n s� treac� la �ndeplinirea promisiunilor f�cute, �nainte de terminarea opera�iunilor. �n aceste condi�ii, pe 19 iunie 1917 se promulg� proiectul de revizuire a Constitu�iei, care consacra, printre altele, adoptarea reformei agrare prin exproprierea marii propriet��i �i introducerea votului universal.

Dup� alc�tuirea foarte minu�ioas� a unui plan de campanie, opera�iuniile militare s-au reluat �n iulie 1917, c�nd trupele austro-ungare �i germane vizau atacarea Moldovei de la sud la nord. Lupt�nd cu eroism, osta�ii rom�ni au reu�it s� resping� �n bloc atacurile inamicilor. La M�r�ti (11 - 19 iulie), M�r�e�ti (24 iulie- 6 august) �i Oituz (26 iulie - 9 august), faptele de arme au reliefat spiritul de jertf� al rom�nilor �i speran�a �n refacerea unit��ii na�ionale [19]. �ns�, �n octombrie 1917, bol�evicii au preluat puterea �n Rusia �i au anun�at dorin�a de a �ncheia armisti�iul. �n aceste condi�ii, Rom�nia r�m�nea izolat� pe frontul din est, �nconjurat� de trupele inamice, astfel c� avantajul oferit de victoriile din vara aceluia�i an nu a mai putut fi fructificat. Trupele ruse�ti au p�r�sit linia frontului �ntr-o total� dezordine, produc�nd jafuri �i distrugeri. Ca urmare, armata rom�n� a intervenit pentru a asigura ordinea, dezarm�ndu-i �i neutraliz�ndu-i pe ru�i. �n replic�, autorit��ile bol�evice au recurs la m�suri dure: arestarea reprezentantului ��rii noastre de la Petrograd, Constantin Diamandy, ruperea leg�turilor diplomatice (13 ianuarie 1918) �i confiscarea tezaurului, acuz�nd totodat� �ara noastr� de agresiune pe propriul teritoriu, prin intrarea trupelor rom�ne �n Basrabia pentru restabilirea ordinii, de�i aceasta s-a produs la apelul basarabenilor. La �nceputul anului 1918, presiunile Austro-Ungariei aupra Rom�niei s-au amplificat, cer�ndu-se �nl�turarea dinastiei �i �ncheierea grabnic� a armisti�iului. Primul ministru nu s-a ar�tat dispus s� �ncheie o pace ru�inoas�, astfel c� depune mandatul guvernului pe 26 ianuarie 1918.
Armisti�iul cu Puterile Centrale. Reintrarea �n r�zboi. Marea Unire

�n locul s�u este format un cabinet condus de generalul Alexandru Averescu. Pe 24 aprilie 1918, Alexandru Marghiloman a semnat un armisti�iu �nrobitor, dar care a permis supravie�uirea statului rom�n [20]. Semnarea acestuia a fost tergiversat� continuu de regele Ferdinand, iar r�sturnarea situa�iilor pe front �n defavoarea Puterilor Centrale, a permis Rom�niei s� reintre �n r�zboi de partea Antantei pe 24 octombrie 1918. Astfel, sf�r�itul Primului R�zboi Mondial (11 noiembrie 1918) a g�sit Rom�nia �n tab�ra �nving�toare.

Anul 1918 a marcat �i des�v�r�irea procesului de unitate na�ional� a rom�nilor. Pe 27 martie �i 15 noiembrie, Basarabia �i Bucovina �i-au manifestat dorin�a de �unire necondi�ionat� cu Patria-Mam� [21]. Actul de Unire a Transilvaniei cu Rom�nia de la 18 noiembrie/1 decembrie 1918 �ncheie un procesul de formare a statului na�ional unitar.

9am099675

2 mesaje
Postat pe: 22 Ianuarie 2010, ora 19:47

Intru totul de acord. Monarhia este singura in stare sa ne mai salveze, sa ne faca sa redevenim oameni, adica sa fim niste fiinte care mananca, dorm, muncesc dar care sa aiba demnitate, sa fie cu coloana vertebrala si mai ale SA FIE TRATATI CA OAMENI. Acum, in acesta republica "democrata" vedem doar ca cei cinstiti stau acasa, si eventual tac de frica, si ne pare rau ca nu avem "stofa' de hoti si mincinosi pentru a fii cineva. Scoala, carte - da de unde, cat mai putin ca altfel nu inveti ce trebuie sa faci cu adevarat !!!!
Daca pana in 1989 eram un patriot convins si convingator, ca puteam sa schimb si optiunea celor din jur, pana prin 1998 mai credeam ca va veni soare si la noi, acum, daca ramanem asa, am un singur sfat pentru tineri: plecati cat mai repede si cautati un loc sub soare unde sa fiti tratati dupa ceea ce sunteti si dupa cat stiti sa va afceti utili acelei societati.

9am173019

299 mesaje
Postat pe: 23 Ianuarie 2010, ora 08:50

Vorbiti de monarie si nu stiti despre ce vorbiti.
Priviti filmele si pe urma vorbiti si scrieti.
Da, Basescu vrea MONARHIE sa il scape cineva de puscarie si sa-i apere averea.
Il informez pe BASESCU CA VA FI PRIMUL PRESEDINTE CARE VA MERGE LA PUSCARIE.

HITLERISM, COMUNISM SI PRIN TERORISM LA SIONISM

Atacurile militare si atentatele de pe suprafata globului sunt provocate de sionismul mondial, prin NATO, GRU, CIA, MOSSAD, SAS, FSB-KGB, DST, MAD, CESIS si altele, pentru destabilizare economica si politica pentru COLONIZARE EVREIASCA PLANETARA.

www.youtube.com/watch?v=ZPQn0AOaQxs
www.youtube.com/watch?v=tCOw0fMyL3w
www.youtube.com/watch?v=KrdZRSDNh6Y
www.youtube.com/watch?v=nnRPX_BAcFc
www.youtube.com/watch?v=l_xZidTy388
www.youtube.com/watch?v=Dv7icoQSSY0
www.youtube.com/watch?v=M7IAdr3hT9s
www.youtube.com/watch?v=z8pu_u7McDI
www.youtube.com/watch?v=AjKVTZZFF_g
www.youtube.com/watch?v=f2duEE8XhAs

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 23 Ianuarie 2010, ora 12:36

De la: 9am173019, la data 2010-01-23 08:50:52Vorbiti de monarie si nu stiti despre ce vorbiti.
Priviti filmele si pe urma vorbiti si scrieti.
Da, Basescu vrea MONARHIE sa il scape cineva de puscarie si sa-i apere averea.
Il informez pe BASESCU CA VA FI PRIMUL PRESEDINTE CARE VA MERGE LA PUSCARIE.

HITLERISM, COMUNISM SI PRIN TERORISM LA SIONISM

Atacurile militare si atentatele de pe suprafata globului sunt provocate de sionismul mondial, prin NATO, GRU, CIA, MOSSAD, SAS, FSB-KGB, DST, MAD, CESIS si altele, pentru destabilizare economica si politica pentru COLONIZARE EVREIASCA PLANETARA.

www.youtube.com/watch?v=ZPQn0AOaQxs
www.youtube.com/watch?v=tCOw0fMyL3w
www.youtube.com/watch?v=KrdZRSDNh6Y
www.youtube.com/watch?v=nnRPX_BAcFc
www.youtube.com/watch?v=l_xZidTy388
www.youtube.com/watch?v=Dv7icoQSSY0
www.youtube.com/watch?v=M7IAdr3hT9s
www.youtube.com/watch?v=z8pu_u7McDI
www.youtube.com/watch?v=AjKVTZZFF_g
www.youtube.com/watch?v=f2duEE8XhAs

B�iete, ai problem�, o vizit� la un medic psiholog cred c� �i-ar l�muri unele din necunoscutele-�i ecua�ii false pe care le tot v�nturi prin t�rt�cu�a-�i defectat�.

criscas007

2 mesaje
Postat pe: 23 Ianuarie 2010, ora 16:44

IN UNIUNEA EUROPEANA SUNT MONARHII CONSTITUTIONALE: OLANDA LUXEMBOURG SUEDIA MAREA BRITANIE BELGIA DANEMARCA SPANIA. TOATE ACESTE TARI AU O DEZVOLTARE SI UN POLITIC DESTUL DE OK.
VREAU CA SI ROMANIA SA FIE MONARHIE CONSTITUTIONALA
FAMILIA REGALA A ROMANIEI ESTE UNA DINTRE CELE MAI BUNE FAMILII REGALE DIN LUME DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE

anca_relu_upcmail_ro

477 mesaje
Postat pe: 24 Ianuarie 2010, ora 15:58

De la: criscas007, la data 2010-01-23 16:44:24IN UNIUNEA EUROPEANA SUNT MONARHII CONSTITUTIONALE: OLANDA LUXEMBOURG SUEDIA MAREA BRITANIE BELGIA DANEMARCA SPANIA. TOATE ACESTE TARI AU O DEZVOLTARE SI UN POLITIC DESTUL DE OK.
VREAU CA SI ROMANIA SA FIE MONARHIE CONSTITUTIONALA
FAMILIA REGALA A ROMANIEI ESTE UNA DINTRE CELE MAI BUNE FAMILII REGALE DIN LUME DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE

La cat platim institutia regala...cred ca ar trebuii sa dovedeasca ca ne reprezinta pe noi ROMANII

Ce bine ar fi tarit pensionarii de astazi daca ar fi primit o parte din banii institutiei regale... si ei chiar au contribuit la dezvoltarea acestei tari..

Strakathus

25 mesaje
Postat pe: 24 Ianuarie 2010, ora 21:44

Ma consider un om inteligent, cu bun simt si mai ales cu simtul masurii. Nu accept si nu voi accepta alt tip de superioritate decat cea intelectuala. Nu mi se pare o idee normala monarhia ereditara. Doresc sa imi ALEG conducatorii nu sa ii ACCEPT doar fiindca s-au nascut intr-o anumita familie.
La dracu' cu toti conducatorii ereditari! O democratie nu poate fi monarhie. Fie ea si constitutionala!
Ma consider indreptatit sa imi reclam drepturile, fie si cu forta armelor in cazul in care in tara MEA, cineva, oricine ar fi acela sau oricati ar fi aceia ar incerca sa imi impuna o FAMILIE conducatoare ereditara, indiferent cum s-ar chema ea. Traiasca REPUBLICA! Jos monarhia, jos dictatura!
Si sa nu-mi dati exemple cu Spania, UK sau Belgia... Aici la portile orientului, orice sef, oricat de mic se viseaza dictator. Daramite un rege... Iar Hohenzollern-Siegmaringen au dictatura in sange... Carol I a fost un rege puternic si care a condus tara cum a vrut el! Carol II a facut ceva si mai tare! Si-a tras o dictatura regala! Ferdinand a fost asa de slab, ca de n-ar fi fost Guvernul si Regina Romania nu mai exista de aproape 100 de ani... Cat despre Mihai... a fugit in momentul in care trebuia sa arate ca stie sa moara pentru tara. Lucru de inteles... Era un pusti de 20 si ceva de ani... Ce mai vreti de la Mihai de Versoix?

Fosta membra 9am.ro

7245 mesaje
Postat pe: 25 Ianuarie 2010, ora 00:11

De la: Strakathus, la data 2010-01-24 21:44:38Ma consider un om inteligent, cu bun simt si mai ales cu simtul masurii. Nu accept si nu voi accepta alt tip de superioritate decat cea intelectuala. Nu mi se pare o idee normala monarhia ereditara. Doresc sa imi ALEG conducatorii nu sa ii ACCEPT doar fiindca s-au nascut intr-o anumita familie.
La dracu' cu toti conducatorii ereditari! O democratie nu poate fi monarhie. Fie ea si constitutionala!
Ma consider indreptatit sa imi reclam drepturile, fie si cu forta armelor in cazul in care in tara MEA, cineva, oricine ar fi acela sau oricati ar fi aceia ar incerca sa imi impuna o FAMILIE conducatoare ereditara, indiferent cum s-ar chema ea. Traiasca REPUBLICA! Jos monarhia, jos dictatura!
Si sa nu-mi dati exemple cu Spania, UK sau Belgia... Aici la portile orientului, orice sef, oricat de mic se viseaza dictator. Daramite un rege... Iar Hohenzollern-Siegmaringen au dictatura in sange... Carol I a fost un rege puternic si care a condus tara cum a vrut el! Carol II a facut ceva si mai tare! Si-a tras o dictatura regala! Ferdinand a fost asa de slab, ca de n-ar fi fost Guvernul si Regina Romania nu mai exista de aproape 100 de ani... Cat despre Mihai... a fugit in momentul in care trebuia sa arate ca stie sa moara pentru tara. Lucru de inteles... Era un pusti de 20 si ceva de ani... Ce mai vreti de la Mihai de Versoix?

" Minds are like parachutes. They only function when they are open." Sir James Dewar, scientist (1877-1925)
Pagini: << 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Monarhie sau republica?
Mergi la: