back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Presedintele basescu:drumul cu spini al unui mare reformator

Pagini: << 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

7898 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 07:01

De la: gabigabi, la data 2011-09-01 13:27:38
De la: Te_Vad_Te_Vad, la data 2011-09-01 10:12:40Am postat pentru nostalgicii comunisti si aprigii luptatori contra lui Basescu de tipul Gabi/Galina cateva materiale pentru a intelege(nu ele) ce a insemnat si ce inseamna comunismul pentru Romania.

Comunismul rusesc ne-a mutilat tara,elitele,ne-a obligat sa ne cheme Ilici sau galina,ne-a furat averea tarii.

Basescu a condamnat comunismul si pentru aceasta nostalgicii,cum vedeti ca fac cele 2 fetite comuniste,tipa de manie proletara si il insulta pe presedinte.

Degeaba.

Si marx a spus ca progresul este ireversibil.

Dragele mele comunistoide(caci nici comuniste nu sunteti,nu intelegeti ideologia,nu ati citit Capitalul),insultati conducerea democarata a tarii,folositi-va de criza la fel cum a facut Lenin in Rusia si distrugeti iar Romania.

Eu cred ca nu o sa reusiti,contextul actual nu miroase a comunism.Generatia tanara respinge sclavia comunista

spune-i asta tov. Basescu, nu mie, nu Galinei ! n-am fost membru de partid, nici Nomenclaturista si nici Colaborator al Securitatii ca taica' su venit cu tancurile rusesti , ca el - persoana de nadejde a regimului comunist sau ca tine, un tortionar ! pace tie !

GabiGabi,tu ai fost dor informator la secu,si un activist fervent al sistemului comunim,asa ca CIOCUL MIC !

� c� po�i numai s� reu�e�ti, nu ai cum s� pierzi. E�ecul este imposibil; este o iluzie. Nimic nu este e�ec. Nimic. Totul �nainteaz� in istoria umanit��ii precum se �nt�mpl� �i cu procesul ei evolutiv. Totul avanseaz� de-a lungul c�l�toriei tale.
gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 07:06

De la: Silver9AM, la data 2011-09-02 07:01:07
De la: Te_Vad_Te_Vad, la data 2011-09-01 10:12:40Am postat pentru nostalgicii comunisti si aprigii luptatori contra lui Basescu de tipul Gabi/Galina cateva materiale pentru a intelege(nu ele) ce a insemnat si ce inseamna comunismul pentru Romania.

Comunismul rusesc ne-a mutilat tara,elitele,ne-a obligat sa ne cheme Ilici sau galina,ne-a furat averea tarii.

Basescu a condamnat comunismul si pentru aceasta nostalgicii,cum vedeti ca fac cele 2 fetite comuniste,tipa de manie proletara si il insulta pe presedinte.

Degeaba.

Dragele mele comunistoide(caci nici comuniste nu sunteti,nu intelegeti ideologia,nu ati citit Capitalul),insultati conducerea democarata a tarii,folositi-va de criza la fel cum a facut Lenin in Rusia si distrugeti iar Romania.

Eu cred ca nu o sa reusiti,contextul actual nu miroase a comunism.Generatia tanara respinge sclavia comunista

spune-i asta tov. Basescu, nu mie, nu Galinei ! n-am fost membru de partid, nici Nomenclaturista si nici Colaborator al Securitatii ca taica' su venit cu tancurile rusesti , ca el - persoana de nadejde a regimului comunist sau ca tine, un tortionar ! pace tie !

GabiGabi,tu ai fost dor informator la secu,si un activist fervent al sistemului comunim,asa ca CIOCUL MIC !

stii ca cine calomniaza intra sub incidenta legii ?

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

7898 mesaje

Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 07:11

De la: _galina_, la data 2011-09-01 15:59:38
De la: gabigabi, la data 2011-09-01 08:35:34 @Galina, nu te mai enerva.... tocmai eu zic asta, dar iete ca-mi veni sa-ti dau sfaturi sau daca te enervezi, da-le peste bot ca sa-i doara....vorbesc la plural despre ei, desi e unul singur cu 15 clone... cam .tot ce vezi tu pe aici sunt clonele unui INRAIT al Comunismului.....un individ, psihiatru de meserie si care-n indepartata lui tinerete, a facut REEDUCAREA nefericitilor ce ajungeau in inchisorile comuniste sau in spitalele psihiatrice ! asadar, face si aici ce a facut o viata-ntreaga ! e un slujbas securist din armata portocalie a jupinului ,care TINJESTE mai mult decit oricine din tara asta dupa ordinea si disciplina Comunista in care nimeni nu misca-n front si tot ce zice el e Sfint ! a spus Sefu' ca s-au vindut 195 t de aur ca sa aibe de pensii si salarii ? asa e ! ce daca Vasilescu de la BNR spune ca NU s-a vindut nimic ? vorbe ! si ce daca se fringe mintea intrebindu-se : pai daca am avut si vindut aurul asta, ptr. ce RO se IMPRUMUTA cu zeci/ sute de euro pe SECUNDA ? de ce numai in 3 ani datoria tarii a crescut cu 40 mld. euro ? intrebari fara raspuns, este ? si este ca INSISTIND ca RO sa FIE JEFUITA , caci contractul asta de la Rosia Montana e un JAF IMENS , presedintele RO poate fi pasibil de acuzatia de complicitate si asociere cu un grup in vederea JEFUIRII ROMANIEI ? ca asta e TRADAREA INTERESELOR NATIONALE ? da' cin' sa vada asta si sa se sesizeze ? Silver , care e un naimit si te omori sa-i explici ce el nici nu vrea si nici nu poate intelege ? stai blinda, Galina si da-le peste bot de cite ori ii prinzi ! te pup !

Buna ziua Gabita! Ti-am raspuns imediat dar se vede treaba ca si tensiunea s-a facut verde pentru ca nu am apucat sa dau click pe "adauga mesaj" ca o fluctuatie de tensiune mi-a oprit calculatorul si acum o iau de la capat! Sa stii ca la inceput eu aveam o parere buna despre Silver in sensul ca il credeam sincer si crede-ma ca numai de el imi pare rau ca am constatat ca nu e greu de cap ci pervers! (dupa lexic: inclinat spre fapte rele). De restul nu tin seama pentru ca am vazut ca in afara ca nu sunt suficient de inteligenti pentru a sustine o cauza mai apeleaza si la epitete dar si la tot felul de materiale care chiar nu au nimic in comun cu ceea ce postam. Se leaga ca prostii de tot rahatul din mintea lor si-l ravasesc si cand le pute vin aici si posteaza sub forma care cred ei ca il aureoleaza. Iti multumesc pentru ceea ce ai scris. Eu sunt inca naiva in privinta caracterului oamenilor si le dau un plus de intelegere iar cand descopar falsul, nu mai am cum indrepta nimic. Eu scriu de escrocul basescu si acolitii lui iar ei in loc sa vina cu dovezi certe se intreaba daca sunt barbat sau femeie si alte tampenii. Oameni din acestia a adunat basescu si de aceea tara va suferi decenii de acum inainte pentru ca nenorocitii nu se lasa: urmaresc sa distruga televiziunile care incearca sa arate adevarata fata a hienelor! O sa scriu doua exemple de nerusinare ale lui basescu! Nu are bani sa plateasca pensiile pentru ca fondurile nu sunt sustinute de cei care muncesc din cauza numarului mic al contribuabilior! Dar cine a dat afara atatia bugetari si a trimis populatia sa lucreze in afara tarii? SI DE CE NU TINE SEAMA ca fondul de pensii s-a micsorat si datorita legii care a obligat salariatii sa participe la fondul de pensii private? Deci din acel fond care se opreste acum se diminuiaza cu acel procent. (Asta a si explicat Lazaroiu la alt post de televiziune). Ce are a face ale cui sunt posturile de televiziune daca pe noi ne intereseaza programele lor? De cate ori mananca ceva basescu se reda si la aceste posturi deci nu sunt partitoare ci arata tot ce ne trebuie pentru a vedea si a trage fiecare concluziile lui. Al doilea fapt al nefericitului e minciuna grosolana (pe care ai mentinat-o si tu), cu care a raspuns unui localnic din Rosia Montana la audienta care a avut loc dupa protestul din fata Cotroceniului. Dupa ce a avaluat cat aur se va scoate din Rosia Montana, omul a intrebat ce s-a facut cu atatea tone de aur pe care le-a evocat basescu. Raspunsul: S-a vandut pentru a se putea plati salariile si pensiile! O mai mare grosolanie ati mai vazut? A trebuit sa iasa pe toate posturile Tv. Turcan, purtatorul lui de cuvant si sa spuna ca presedintele "a gresit" si ca isi cere scuze. Dar nu imediat ci numai dupa interventia lui Vasilescu de la BNR care a precizat ca nu s-a vandut nici un gram de aur, din contra s-a cumparat.... A cata oara isi cere scuze ecest "ingenuu" presedinte? Cat priveste pe ceilalti care se spurca prin darea pe gura a tot felul de mizerii nu ma deranjeaza deloc pentru ca nu au argumente, motivatii care sa sustina pe acest base' ci doar otrava fara sa tina seama ca s-ar putea ca un sughit sa le-o trimita in plamani. Te pup, Gabita.

Galina,eu nu mi'am permis niciodata sa te gratulez cu epitete ca cele folosite de tine,am avut respect pt. varsta ta,dar vad ca (asa cum ai si afirmat) te cam tragi de sireturi cu mine,in consecinta am sa'mi permit sa TE ROG,sa'ti pastrezi si sa folosesti acele epitete cu cine'ti permite ! O zi buna !

� c� po�i numai s� reu�e�ti, nu ai cum s� pierzi. E�ecul este imposibil; este o iluzie. Nimic nu este e�ec. Nimic. Totul �nainteaz� in istoria umanit��ii precum se �nt�mpl� �i cu procesul ei evolutiv. Totul avanseaz� de-a lungul c�l�toriei tale.
Tramp

9944 mesaje
Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 09:05

Daaaa,...................daaaa,basescu DEMOLATORUL.............

mosul_tautu

219 mesaje
Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 09:57

Testul este dragut dar importanta si de respectat este instructiunea de la fi
PENTRU Amicii mei inteligenti!!!!!

Ai aici 4 intrebari. E musai sa raspunzi la toate.

1. Cum pui o girafa in frigider?

Stai un moment si gandeste, inainte de a trece la intrebarea urmatoare.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

Raspunsul corect este: Deschide frigiderul, baga girafa inauntru si inchide usa .
Aceasta intrebare testeaza daca ai tendinta sa rezolvi lucruri simple intr-o maniera excesiv de complicata.

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 Cum pui un elefant in frigider?

Ai zis, "deschid usa de la frigider si bag elefantul inauntru"?...
Gresit !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raspunsul corect este: Deschid frigiderul, scot girafa, bag elefantul inauntru si inchid usa .
Aceasta intrebare testeaza abilitatea de a gandi prin prisma repercusiunilor legate de activitatile tale anterioare.

3... Leul, organizeaza o sedinta cu toate animalele. Toate animalele participa, cu exceptia unuia.
Care este acel animal, care nu participa ?

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raspunsul corect : Elefantul. Elefantul este in frigider, ca doar tu l-ai bagat acolo.
Asta iti testeaza memoria... In fine, chiar daca n-ai raspuns corect la primele trei intrebari.
mai ai inca o sansa de a-ti demonstra adevaratele calitati intelectuale.

4. Dai de un rau pe care trebuie sa-l traversezi, dar stii ca misuna in el crocodilii, iar tu n-ai o barca.
Ce faci in cazul asta ?

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raspunsul corect: Te arunci in rau si inoti pana la malul celalalt.
Ai uitat ? Toti crocodilii s-au dus la sedinta animalelor.
Aceasta intrebare testeaza, daca esti capabil sa inveti repede din propriile greseli.

Conform firmei Anderson Consulting Worldwide, in jur de 90%
dintre professionistii testati de ei, au dat raspunsuri gresite la toate intrebarile,
dar multi prescolari au dat cateva raspunsuri bune.
Anderson Consulting zice ca asta demonstreaza, in mod concludent, ca profesionistii
nu sant in stare sa gandeasca asa cum gandeste un copil de patru ani.

Trimite mai departe testul asta, ca sa-ti frustrezi amicii inteligenti.
PS: Insusi faptul ca ti l-am trimis tie, ar trebui sa te faca sa te simti bine (:

mosul_tautu

219 mesaje
Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 10:03

Are dreptate troica Basescu-Udrea-Boc

In timp ce ANTENA 3(SATANA FELIX) ca orice ghicitoare face articole in care face previziuni unele intr-un sens altele in sens opus,responsabilii tarii au responsabilitatea ca statul sa functioneze,economia sa se refaca,salariile si pensiile sa fie platite.
Mediul in care o fac este advers,nu numai ca populatia trebue sa suporte privatiunile crizei iar oligarhii sa faca excursii in Mediterana dar sa faca sa muteasca si vocil�e din mass media antipatriotice si reactionare si care daca ar putea ar vinde romania ca teritoriu si pe cetatenii ei ca sclavi.

Sa te autolauzi ca daca luam arhiva ZIUA o sa vedem ca demult ai spus si pro si contra si acum s-a nimerit una este o indeletnicire poate pentru acei elevi ziaristi care invata tehnica manipularii.

Munca guvernului,a Presedintelui este grea si riscanta.
Liberalii o spun clar ca nu vor intra la guvernare ei ca si ANTENA 3(SATANA FELIX) putand astfel spevula greutatile prin care trecem.
Oare este aici ceva patriotic sau demn de un poliitician care spera ,.candva,sa conduca Romania.
Ma indoiesc.

Daca vetzi citi postarea mea la acest post(prima) veti vedea cine sunt vinovatii esecului aparent al cap�italismului in Romania si cum s-a construit acest pseudocapitalism de catre Iliescu-mineriade si Patriciu omul care a nationalizat invers,a luat de la stat si s-a imbogatit el.

Asa ca intre ANTENA 3(SATANA FELIX) si troica amintita in titlu dreptate au cei care muncesc pentru tara si nu cei care au vila la Snagov si pareri distructive despre Romania.Nu el a spus ca Presedintele este fie terorist fie traficant de arme.

Bravo domnule,halal sa-ti fie!

mosul_tautu

219 mesaje
Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 10:03

PROFESORUL BASESCU-LECTIE DE PRACTICA POLITICA

Excelenta Sa Dl.Presedinte Basescu a oferit clasei politice in ultimele 7 zile o lectie de a face politica,pretinsilor politicieni romani,mai ales acelora din clasa politca de tipul celor 322.

Ma voi referi la 2 lectii simple dar care au uimit pe cercetatorii politici:

1.Atitudinea ferma de respingere a recunoasterii ca stat a provinciei Kosovo.
Aici dl.Presedinte a spus clasei politice ca indiferent de atitudinea politica a liderilor politici,politica Romaniei trebuie sa fie previzibila.
Si Dl.Presedinte a avut anterior declararii independentei Kosovo dar si dupa convorbiri cu presedintele Serbiei.
Cancelariile occidentale nu au ramas surprinse de atitudinea Romaniei exprimata de dl.Presedinte,motiv pentru care aest mod de a face politica a fost inteles de USA sau tarile din UE si laudat,chiar de Rusia.
Nu declaratii sforaitoare,condamnari de parada ci atitudine practica si previzibila.Serbia a vazut ca in Romania are un prieten de nadejde iar aliatii din NATO si UE au vazut ca Romania are o atitudine constanta si care trebuie respectata.

2.In tara au isbucnit retorici nationaliste.Politicieni care nu au parasit biroul parlamentar sau Bucurestiul condamna,afurisesc,cer sanctiuni,chiar arestari fara ca macar cu degetul pe harta sa nu fi fost in zonele interesate.
Dl.Presedinte si-a luat sotia si intr-o vizita particulara de trei zile,deci fara pretentii,s-a deplasat la sursa in cauza si care constituie si pentru politicienii romani si unguri motiv de cearta,invective si care imboldesc populatia fie romaneasca sau maghiara la revolta.

Dl.Presedinte s-a dus,cum se spune,la sursa,a discutat cu organizatiile civice romane si maghiare,cu prefectii,liderii politici locali si pe aceasta baza va lansa o initiativa politica argumentata,a constatat in teren ce se intampla acolo.

Fara a fi spectacular,impotenta clasa politica,guvern sau opozitie trebuie sa invete de la Profesorul Basescu cum se intampina evenimentele,crizele sociale si cum se rezolva dupa principiul realitatii si nu dupa pretinse doctrine politice,adesea deformata prin diabolizarea adversarilor si neintelegerea fenomenelor.

DL.PROFESOR BASESCU FACE POLITICA REALA SI PRAGMATICA.

Vor invata cel putin politicienii tineri sau nou intrati in politica deoarece cei 322 sunt deja pierduti,la fel ca extremistii PRM si UDMR sau cei indoctrinati in criptocomunism,mai ales dupa RESTAURATIA gerontocratiei si preluarea puterii in PSD de catre Dnii Iliescu,Cosmanca Sachelariu sau Nastase

Fosta membra 9am.ro

7898 mesaje

Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 17:19

De la: gabigabi, la data 2011-09-02 07:06:02

Degeaba.

Nu sunt o persoana asa importanta ca sa fiu citat .

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 17:28

De la: Silver9AM, la data 2011-09-02 17:19:38

Degeaba.

tu pricepi despre ce se vorbeste ? vai de cashcheta ta ! ce naiba face cu tine base ala, la cotroceni ? ii duci papuci, ii cari olita, ca vad ca esti depasit de cuvinte si idei ! pffff

Mos_tautu

235 mesaje
Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 18:24

Oferta PDL
Partidul Democrat Liberal se angajeaz� s� realizeze un alt mod de guvernare, caracterizat prin:
1. Transferul deciziei la nivelul comunit��ilor locale prin descentralizarea real� a administra�iei publice;
2. Introducerea planific�rii strategice multianuale �i a managementului bazat pe rezultate;
3. Reforma sistemului bugetar axat� pe eliminarea risipei cheltuielilor �n sectorul public �i planificarea riguroas� a veniturilor �i cheltuielilor;
4. Separarea clar� a func�iilor de reglementare de cele de execu�ie �i administrare a politicilor publice;
5. Consolidarea statutului �i demnit��ii func�ionarilor publici prin aplicarea strict� a criteriilor tehnocrate de evaluare, angajare �i promovare ;
6. Simplificarea legisla�iei, diminuarea birocra�iei institu�ionale �i �mbun�t��irea serviciilor publice oferite cet��enilor �i firmelor;
7. Rezolvarea gravelor disfunc�ionalit��i institu�ionale care au generat o ruptur� �ntre stat �i cet��eni: corup�ia generalizat�, politizarea administra�iei publice, incompeten�a, dispre�ul fa�� de contribuabili;
8. Promovarea consecvent� a interesului Rom�niei �n construc�ia european�; absorb�ia �i utilizarea eficient� a fondurilor europene;
9. Informarea public� regulat� asupra progreselor �n realizarea proiectelor publice �i �n folosirea fondurilor comunitare;
10. Cooperarea guvernului cu sectorul privat �i societatea civil� �i realizarea parteneriatului cu acestea �n modernizarea societ��ii.
Axele moderniz�rii Rom�niei
I. Dezvoltarea resurselor umane
Partidul Democrat Liberal urm�re�te ca fiecare cet��ean rom�n s� aib� acces la un sistem de educa�ie competitiv, la un sistem eficient de �ngrijire a s�n�t��ii �i de securitate social�. PDL va promova o politic� clar� privind sus�inerea familiei, tineretului �i sportului.

Educa�ia.
E�ecul actualului guvern �n domeniul educa�iei este o realitate. Sistemul educa�ional este ineficient, nerelevant, inechitabil, de slab� calitate, vulnerabil la acte de corup�ie, lipsit de o strategie �i de capacitate managerial�.
Partidul Democrat Liberal porne�te de la adev�rul c� cea mai rentabil� investi�ie a unei ��ri este educa�ia cet��enilor s�i �i se angajeaz� s� reformeze sistemul de educa�ie, care va situa elevul �i studentul �n centrul s�u �i va r�spunde cerin�elor unei societ��i moderne, ancorat� �n civiliza�ia european� �i tradi�iile na�ionale.
�n acord cu Pactul Na�ional pentru Educa�ie, politica PDL se va concretiza �n:
� Alocarea a 6% din PIB pentru educa�ie;
� Repozi�ionarea social� a meseriei de profesor, prin cre�terea semnificativ� a atractivit��ii financiare �i sociale a carierelor didactice; promovarea excelen�ei personale si institu�ionale;
� Garantarea unui sistem educa�ional stabil �i echitabil, asigur�nd accesul la educa�ie de calitate, indiferent de starea social� �i originea etnic�; introducerea unui curriculum �colar axat pe formarea de competen�e;
� Descentralizarea �i debirocratizarea sistemului de �nv���m�nt; toleran�� zero la actele de corup�ie;
� Elaborarea legii educa�iei permanente �i realizarea cadrului na�ional al calific�rilor; introducerea de conturi educa�ionale - pentru stimularea educa�iei permanente-si de tichete educa�ionale pentru profesori;
� �ncurajarea ierarhiz�rii universit��ilor �i introducerea finan��rii multianuale, pe cicluri �i programe de studii;
� Asigurarea condi�iilor pentru ca to�i copiii s� aib� acces la un mediu educa�ional de la v�rsta de 3 ani �i la un �nv���m�nt obligatoriu.

S�n�tatea.
Starea de s�n�tate nesatisf�c�toare �i gradul mare de nemul�umire �i ne�ncredere a popula�iei �n sistemul de s�n�tate se accentueaz� dup� peste doi ani de reform�.
Viziunea PDL este de a ob�ine �i a men�ine o stare c�t mai bun� de s�n�tate a popula�iei, concretizat� �n cre�terea speran�ei de viat� �n ani s�n�to�i, de a asigura accesul la serviciile de s�n�tate, f�r� discrimin�ri legate de mediul de reziden�� �i statut social.

�n acest sens, prin programul PDL se prev�d:

� Asigurarea de �ngrijiri medicale la nivel calitativ superior, prin acreditarea spitalelor �i implementarea m�surilor de calitate �n �ntregul sistem sanitar;
� Asigurarea efectiv� a �ngrijirilor medicale, prin precizarea mai buna a atribu�iilor medicilor de familie, stimularea �ngrijirilor de ambulator, standardizarea costurilor activit��ilor spitalice�ti �i finan�area unitar� pentru niveluri similare de competen��;
� Redimensionarea sistemului de asisten�� a mamei �i copilului;
� Descentralizarea sistemului de s�n�tate � managementul spitalicesc �n subordinea autorit��ilor locale;
� Cre�terea responsabilit��ii individuale prin intensificarea m�surilor de medicin� preventiv� �i asigurarea unei inform�ri adecvate a popula�iei;
� �nfiin�area Oficiului pentru Promovarea �i Protec�ia Drepturilor Pacien�ilor;
� Stimularea dezvolt�rii sectorului privat �n asigurarea �i �ngrijirea s�n�t��ii;
� Reformarea asigur�rilor medicale, �n corelare cu reforma sistemului de s�n�t��ii;
� Asigurarea resurselor umane �i financiare - 6% din PIB - necesare dezvolt�rii infrastructurii si func�ion�rii sistemului de �ngrijire a s�n�t��ii.

Pia�a muncii �i securitatea social�.
PDL va urm�ri �n acest domeniu �nl�turarea dezechilibrelor de pe pia�a muncii �i din sistemul public de pensii, generate de tendin�ele demografice nefavorabile �i de emigra�ie, flexibilizarea pie�ei muncii �i cre�terea competitivit��ii for�ei de munc�, reducerea muncii f�r� forme legale, �nt�rirea familiei �i reforma sistemului de asisten�� social� a persoanelor dezavantajate, eficientizarea dialogului social.
M�surile avute �n vedere de PDL sunt:
i) Pentru pia�a muncii
� Cre�terea gradului de ocupare la circa 65% �n 2012 (de la circa 59% �n prezent) prin aplicarea unui nou pachet de m�suri active adaptat condi�iilor actuale;
� Introducerea conturilor educa�ionale pentru ocupare �i formare profesional� continu� �i stimularea particip�rii sectorului privat �n acest domeniu;
� Acordarea indemniza�iei de �omaj diferen�iat ca perioad� �i cuantum, pentru a reduce timpul de c�utare a unui loc de munc�;
� Stimularea r�m�nerii pe pia�a muncii a persoanelor �n v�rst�;
� �mbun�t��irea procedurilor de angajare �i plecare a lucr�torilor �i flexibilizarea programului de munc�;
� Folosirea integral� �i eficient� a fondurilor europene pentru dezvoltarea resurselor umane;
� Stabilirea unui nou sistem de salarizare pentru sectorul public, diferen�iat �ntre domenii �i func�ii, �n concordan�� cu practicile bune europene;
� Reducerea muncii la negru;
� Cre�terea mai rapid� a salariului minim, care va ajunge la circa 50% din salariul mediu brut pe economie �i decuplarea cuantumului presta�iilor sociale de acesta;
ii) Pentru sistemul public de pensii
� Eliminarea inechit��ilor privind stabilirea pensiilor pentru fostele grupe de munc� I �i II �i pentru cele speciale;
� Asigurarea resurselor pentru echilibrarea sistemului public de pensii, �n condi�iile m�ririi valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie;
iii) Pentru familie, protec�ia copilului �i egalitatea de �anse
� Corelarea m�surilor de asisten�� social� cu m�surile active de sus�inere a cre�terii veniturilor familiilor;
� Acordarea de gratuit��i �n accesul la educa�ia primar� a copiilor din familiile s�race, mai ales din mediul rural;
� Sus�inerea financiar� a familiilor s�race �n accesul la facilit��ile de baz� din gospod�rie;
� Realizarea de cre�e noi �i m�rirea aloca�iei pentru copii la 100 de lei;
� M�rirea valorii indemniza�iei maternale pentru cre�terea copiilor p�n� la 2 ani la nivelul a 85% din veniturile profesionale brute realizate, dar nu mai mult de salariul mediu pe economie si nu mai pu�in de 600 lei, pentru persoanele realizatoare de venituri profesionale care �ngrijesc copiii;
� Dezvoltarea de centre pentru �ngrijirea de lung� durat� a persoanelor v�rstnice dependente;
� Prevenirea violen�ei �n familie;
� Eliminarea discrimin�rii femeii pe pia�a muncii.

Tineretul �i sportul.
Partidul Democrat Liberal vine cu un program de sus�inere a tineretului �n perioada cea mai dificil� (dup� absolvirea unei forme de �nv���m�nt). Acest program va sprijini angajarea la primul loc de munc�, dob�ndirea primei locuin�e, �ntemeierea propriei familii, precum �i accesul la informa�ie �n scopul cre�terii �anselor bun�st�rii tinerilor.
PDL va stimula practicarea zilnic� a activit��ilor sportive de c�tre popula�ie ca o cerin�� a �mbun�t��irii �i men�inerii unei st�ri de s�n�tate bun� �i va sprijini sportul de performan��. PDL va �nfiin�a Ministerul Tineretului �i Sportului.

Tineret.
Partidul Democrat Liberal va sus�ine:
� Construc�ia de locuin�e sociale pentru tineri, �n regim de �nchiriere; acordarea dreptului de a deduce dob�nda la creditele pentru realizarea primei locuin�e din venitul impozabil al tinerilor;
� Realizarea unor parteneriate �ntre unit��ile de �nv���m�nt �i Agen�ia Na�ional� de Ocupare a For�ei de Munc�, orientate spre facilitarea angaj�rii tinerilor la primul loc de munc�;
� Sus�inerea financiar� a unui serviciu de supraveghere �i �ngrijire a copiilor cu v�rsta de p�n� la 3 ani, �n cazul familiilor �n care mamele au ales s� continue cariera profesional�, �nainte de �ncheierea termenului legal de doi ani al concediului maternal;
� Eficientizarea activit��ii funda�iilor jude�ene pentru tineret �i �ncurajarea cooper�rii europene a tinerilor, prin realizarea de proiecte �i cu finan�are din fonduri europene.

Sport.
Partidul Democrat Liberal va ac�iona pentru:
� Dezvoltarea sportului de mas� prin sus�inerea financiar� a particip�rii copiilor �i tinerilor la activit��ile �i competi�iile sportive; cre�terea rolului educa�iei fizice �n �coli;
� Dezvoltarea infrastructurii sportive, inclusiv �n mediul rural; construirea de baze sportive omologate interna�ional pentru toate sporturile olimpice; sus�inerea sportului de performan��;
� Realizarea de parteneriate cu comunit��ile locale pentru atragerea popula�iei la activit��i fizice zilnice;
� Valorificarea poten�ialului economic al sportului; acordarea de facilit��i fiscale pentru servicii sportive; investirea �n resursele umane din domeniul sportului; accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea sportului.
II. Dezvoltarea capitalului fizic �i competitvitatea
Partidul Democrat Liberal va ac�iona pentru cre�terea competitivit��ii, a�ezarea sistemului de cercetare, dezvoltare, inovare pe criteriile de performan��, modernizarea accelerat� a infrastructurii �n transporturi �i realizarea societ��ii informa�ionale.

Cercetarea, dezvoltarea, inovarea.
Dependen�a tehnologic� a Rom�niei de progresul tehnologic realizat �n alte ��ri este aproape total�, iar slaba performan�� a cercet�rii rom�ne�ti nu ofer� nicio perspectiv�.
PDL va promova excelen�a �n cercetarea rom�neasca, personal� �i institu�ional�, va sus�ine capacitatea creatoare, va stimula inova�ia �i transferul rezultatelor cercet�rii �n domeniul economic.
Partidul Democrat Liberal va asigura prin politicile promovate:
� Performan�a �n cercetare, prin alocarea resurselor pe criterii de calitate �tiin�ific�; evaluarea individual� �i institu�ional� pe baza unor criterii interna�ional recunoscute;
� Debirocratizarea sistemului de cercetare-dezvoltare �n jurul a trei elemente esen�iale: eficien��, flexibilitate �i responsabilitate;
� Realizarea de parteneriate public-privat �i �ncurajarea sectorului privat pentru a investi �n activitatea de cercetare;
� Protejarea propriet��ii intelectuale;
� Integrarea sistemului rom�nesc de cercetare �n circuitul mondial, participarea la proiecte comune cu cercet�tori din alte ��ri; valorificarea contactelor cu circa 10.000 de cercet�tori rom�ni care lucreaz� �n str�in�tate;
� �nt�rirea capacit��ii institu�ionale �i personale de atragere a fondurilor europene pentru cercetare;
� Cre�terea finan��rii destinate cercet�rii la 2% din PIB �n 2012 (1% din bugetul ��rii; 1% din sectorul privat).

Competitivitatea, mediul de afaceri �i �MM.
Actualul guvern a ratat �ansa de a avea o viziune �i a realiza o strategie competitiv� care s� garanteze cre�terea economic� ridicat� pe termen lung.
Ca partid de centru dreapta, PDL va promova consecvent pie�ele libere ca mecanisme eficiente de alocare a resurselor �i va elimina blocajele existente �n calea competitivit��ii, pentru a crea produse �i servicii cu valoare ad�ugat� ridicat� �i a concura eficient pe pie�ele globale.
�n aceast� direc�ie, Partidul Democrat Liberal �i asum�:
� Diminuarea rolului statului �n economie prin �ncheierea procesului de privatizare, simplificarea legisla�iei, reducerea birocra�iei �i a poverii fiscale;
� Coordonarea politicilor publice orizontale privind mediul de afaceri pentru atragerea de investi�ii bazate pe valoare ad�ugat� ridicat�;
� Eliminarea distorsiunilor din politic� fiscal� care favorizeaz� investi�iile speculative �n defavoarea celor productive;
� Stimularea spiritului �ntreprinz�tor ca surs� major� a inov�rii si dezvolt�rii;
� Asigurarea stabilit��ii �i predictibilit��ii cadrului reglementativ al mediului de afaceri;
� Cre�terea gradului de accesare a fondurilor europene pentru cercetare;
� Stimularea form�rii �i dezvolt�rii �ntreprinderilor mici �i mijlocii �i a investi�iilor acestora �n inovare;
� Crearea unui organism specializat � Consiliul Na�ional Rom�n de Competitivitate, bazat pe un parteneriat public-privat, �n coordonarea primului ministru, pentru promovarea politicilor necesare, evaluarea �i monitorizarea progreselor �n cre�terea competitivit��ii firmelor �i a economiei rom�ne�ti.

Proprietatea �i pia�a de capital.
Situa�ia propriet��ii imobiliare este nesigur�, din cauza regimului �nc� neclar al multor propriet��i preluate de statul comunist. Pia�a de capital este subdezvoltat�, iar guvernul actual nu a reu�it s� aplice m�suri de promovare a dezvolt�rii acesteia.
Ca partid de centru dreapta, PDL va rezolva �n 2 ani de zile situa�ia propriet��ilor imobiliare preluate de statul comunist �i �nc� nerestituite, cu o dreapt� desp�gubire, va securiza tranzac�iile imobiliare prin generalizarea sistemului c�r�ii funciare pe �ntreg teritoriul ��rii �i va sus�ine dezvoltarea pie�ei de capital printr-o strategie coerent� �i consistent�.
�n acest scop, �n programul Partidului Democrat Liberal se prevede:
i) Pentru proprietatea imobiliar�
� �mbun�t��irea legisla�iei cu privire la restituirea propriet��ilor pentru asigurarea unei juste desp�gubiri �n natur�, bani sau ac�iuni �i rezolvarea tuturor dosarelor aflate la prim�rii sau la Autoritatea Na�ional� pentru Restituirea Propriet��ilor �n maximum doi ani;
� �mbun�t��irea legisla�iei privind cartea funciar� �i revenirea la efectuarea �nscrierilor �n carte de c�tre judec�tori, sus�inerea financiar� a extinderii c�r�ii funciare pe �ntreg teritoriul ��rii.

ii) Pentru pia�a de capital
� Cre�terea capitaliz�rii bursei, prin listarea de noi companii cu capital de stat �i continuarea privatiz�rii acestora prin v�nz�ri de ac�iuni;
� Men�inerea �i extinderea unui regim fiscal avantajos dezvolt�rii bursei;
� Reducerea costurilor de tranzac�ionare �i a birocra�iei prin eficientizarea activit��ii CNVM;
� �ncurajarea fondurilor private de pensii s� investeasc� �n ac�iuni listate pe pia�a de capital rom�neasc�;
� Stimularea economisirii popula�iei �i a cre�terii num�rului de investitori activi �n ac�iuni, inclusiv prin �ncurajarea schemelor de participare la distribuirea profitului;
� Prevenirea �i sanc�ionarea practicilor neloiale �i protec�ia ac�ionarilor minoritari;
� Promovarea culturii pie�ei de capital.

Infrastructura �n transporturi.
Starea drumurilor arat� cum este condus� o �ar�.
Ast�zi, Rom�nia pierde timp, irose�te resurse �i alung� investitori datorit� infrastructurii slab dezvoltate. Infrastructura a devenit o fr�n� a cre�terii productivit��ii �i competitivit��ii �n toate sectoarele.
Prin programul public de investi�ii, PDL va acorda prioritate investi�iilor �n infrastructura de transport pe cale rutier�, cale ferat� , aerian� �i naval�, pentru a accelera modernizarea acesteia.
�n acest scop, Partidul Democrat Liberal va ac�iona pentru:
� Separarea institu�ional� a activit��ii de dezvoltare �i �ntre�inere a autostr�zilor de cea privind drumurile na�ionale;
� Elaborarea Pactului na�ional �Autostr�zile Rom�niei� �i adoptarea de c�tre Parlament ca lege;
� �mbun�t��irea legisla�iei privind exproprierile pentru accelerarea lor;
� Finalizarea autostr�zii N�dlac - Constan�a, coridorul IV (855 kilometri), cu excep�ia segmentului Sibiu - R�mnicu V�lcea (120 kilometri), care va fi finalizat �n 2013-2014, din cauza reliefului dificil; eficientizarea contractului Bechtel pentru construc�ia autostr�zii Transilvania �i executarea a 245 kilometri din cei 415 kilometri ai autostr�zii; finalizarea tronsonului de autostrad� Bucure�ti � Comarnic (110 kilometri); �nceperea lucr�rilor la Autostrada de pe coridorul IX de transport, care face leg�tura �ntre Moldova �i sudul ��rii; finalizarea autostr�zii Ploie�ti � Foc�ani (2013); construc�ia autostr�zii T�rgu Mure� � Ia�i (300 kilometri), pe o singur� cale de rulare; finalizarea centurii de nord a Bucure�tiului, care va face leg�tura intre autostr�zile A1 �i A2 (53 kilometri);
� Reluarea Programului de construc�ie a centurilor �n jurul marilor ora�e, cu prioritate a celor de pe coridoarele transeuropene, precum �i a unor variante de ocolire pentru ora�e mai mici;
� Reducerea timpului de circula�ie cu 50% fa�� de cel actual la trenurile de c�l�tori �i marf�, prin modernizarea c�ilor ferate �i cre�terea vitezei �n condi�ii de siguran��; finalizarea coridorului 4 pe distan�a Curtici - Bra�ov la finele anului 2012, executarea �n cea mai mare parte a lucr�rilor pe coridorul 9; �ncurajarea transportului de c�l�tori �i marf� pe c�ile ferate prin tarife de utilizare a infrastructurii diferen�iate �n func�ie de avantaje;
� Modernizarea infrastructurii fluviale, maritime �i pentru transporturile aeriene;
� Eliminarea obstacolelor de naviga�ie pe Dun�re (coridorul VII); crearea de noi c�i navigabile �i modernizarea celor existente;
� Privatizarea companiilor TAROM �i CFR Marf�.

Societatea informa�ional�.
Dezvoltarea societ��ii informa�ionale �n Rom�nia este mult �nt�rziat�, �ara noastr� fiind pe penultimul loc �n Europa, �n contrast cu industria tehnologiei �i informa�iei care se dezvolt� rapid. Numai 5% din popula�ia ��rii utilizeaz� serviciile publice informatizate, comparativ cu 30% c�t este media Uniunii Europene.
PDL consider� c� realizarea societ��ii informa�ionale este o resurs� puternic� a cre�terii economice.
�n consecin��, Partidul Democrat Liberal va asigura:
� Cre�terea la 20% a popula�iei care acceseaz� servicii publice informatizate, la 45 % a locuin�elor cu acces la internet (de la 22% �n prezent) �i la 60% a firmelor care folosesc internetul �n rela�iile cu institu�iile publice (fa�� de 42%,actual);
� Realizarea programului �Rom�nia online� prin utilizarea tehnologiei informa�iei �i comunica�iilor �n activitatea de guvernare la toate nivelurile �i �n rela�iile cu oamenii �i firmele;
� Folosirea intensiv� �i extensiv� a tehnologiei informa�iei �i a comunica�iilor �n sistemele de educa�ie, s�n�tate �i securitate social�;
� Introducerea obligativit��ii ca toate documentele care au caracter public s� fie introduse pe internet �n maxim 48 de ore de la emitere;
� Sus�inerea financiar� a programelor de incluziune digital� a persoanelor defavorizate �i a celor izolate geografic;
� Realizarea cadrului legal, institu�ional �i a condi�iilor tehnice necesare pentru societatea informa�ional�.

III. Protejarea resurselor naturale �i dezvoltarea sustenabil�
Partidul Democrat Liberal consider� c� Rom�nia are �ansa real�:
a) de a transforma criza global� a pre�urilor la energie �i alimente �ntr-o oportunitate pentru dezvoltarea acestor dou� sectoare, astfel �nc�t s� devenim o �ar� net exportatoare de produse agro-alimentare �i un juc�tor important pe pia�a regional� a energiei electrice din Balcani �i din zona M�rii Negre;
b) de a valorifica poten�ialul de dezvoltare a turismului, care s� m�reasc� veniturile valutare ale ��rii �i contribu�ia sa la formarea PIB. �n acela�i timp, vom asigura m�surile necesare pentru dezvoltarea rural�, coeziunea economic�, social� �i teritorial� �i protec�ia �i �mbun�t��irea mediului natural.

Agricultura �i dezvoltarea rural�.
Dup� 19 ani de reform� agrar�, Rom�nia continu� s� fie o �ar� net importatoare de produse agro-alimentare. �n loc s� ob�inem venituri mai mari din cre�terea pre�urilor mondiale la alimente, noi pl�tim facturi mai mari. Agricultura rom�neasca este de mica productivitate, cu propriet��i f�r�mi�ate �i cu reforma propriet��ii funciare nefinalizat�, la m�na unei birocra�ii administrative agricole excesive. Zona rural� este lipsit� de o infrastructur� economic� �i social� adecvat� diversific�rii activit��ilor economice, sus�inerii serviciilor de educa�ie �i s�n�tate, asigur�rii unor venituri mai mari popula�iei din aceast� zon� �i protej�rii mediului natural.
Programul PDL cuprinde politici pentru cre�terea productivit��ii agriculturii rom�ne�ti � factor major �n asigurarea securit��ii alimentare �i a bun�st�rii cet��enilor � prin �ncurajarea si dezvoltarea fermelor comerciale (inclusiv a celor de tip familial), valorificarea avantajelor naturale �i a conjuncturii interna�ionale favorabile, finalizarea restituirii propriet��ilor �i dezvoltarea rural�, �n concordan�� cu cerin�ele Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.
Astfel, Partidul Democrat Liberal va ac�iona pentru:
� Consolidarea pie�ei funciare, prin finalizarea reformei propriet��ii funciare, intabularea tuturor suprafe�elor agricole din extravilan �i a celor forestiere, introducerea cadastrului unitar cu fonduri din buget;
� Stimularea comas�rii voluntare a terenurilor, prin politici diferen�iate pe tipuri de ferme �i zone favorabile;
� Consolidarea pie�elor agro-alimentare, inclusiv formarea bursei cerealelor, pe baza func�ion�rii certificatelor de depozit �i a bursei lemnului; sprijinirea asocia�iilor de fermieri din agricultur� pentru achizi�ii, depozitare, comercializare �i procesare;
� Stabilirea unui pachet de m�suri fiscale �i financiare multianuale pentru �ncurajarea �i sus�inerea produc�iei agricole pentru pia��, inclusiv m�rirea subven�iei la hectar din resurse proprii, �n completarea celei din fonduri europene �i reducerea accizei la motorin� pentru lucr�rile agricole la nivelul minim admis de Uniunea European� (21 euro pe ton�);
� Introducerea unor scheme eficiente de finan�are complementar� pentru absorb�ia integral� a fondurilor europene, prin proiecte tip Fermierul, proiecte pentru dezvoltarea rural� �n domeniul infrastructurii �i al proces�rii produselor agricole, diversific�rii activit��ilor economice ;
� Refacerea sistemului de iriga�ii, crearea de perdele forestiere de protec�ie �i combaterea eroziunii solului;
� Cre�terea ponderii zootehniei - care valorific� superior produsele vegetale - la 50% din produc�ia agricol� �n 2012 (fa�� de circa 33%, �n prezent); atragerea a circa 2.000 de tineri �n aceast� activitate;
� Modernizarea sectorului piscicol �i acvaculturii;
� Sus�inerea dezvolt�rii produselor de ni��, cerute pe pia�a european�, inclusiv a celor ecologice;
� Stoparea declinului suprafe�elor �mp�durite prin realizarea unui Program Na�ional de �mp�durire;
� Sus�inerea dezvolt�rii produc�iei de energie electric� �i termic� din surse regenerabile, prin valorificarea resturilor vegetale �i a celor din p�dure;
� Dezvoltarea infrastructurii de baz� �i diversificarea activit��ilor economice �n mediul rural, pentru cre�terea veniturilor �i a calit��ii vie�ii;
� Reconstruc�ia institu�ional� prin restructurarea camerelor agricole �i transformarea acestora �n factori activi ai form�rii �i dezvolt�rii profesionale a fermierilor, �mbun�t��irea sistemului de control al calit��ii produselor alimentare, consolidarea Agen�iilor de Pl��i.

Energia.
Sectorul energiei se caracterizeaz� prin tehnologii dep�ite care epuizeaz� mult mai repede resursele primare disponibile, pierderi mari �n re�elele de transport �i distribu�ie, privatiz�ri nereu�ite, competi�ie slab� �i abuz de contracte netransparente. Intensitatea energetic� a economiei este de peste 2,5 ori mai mare dec�t media Uniunii Europene. �n actualul context interna�ional al energiei, PDL apreciaz� c� Rom�nia are nevoie de o nou� strategie energetic�, fundamentat� pe noile realit��i interne �i externe, �n concordan�� cu recomand�rile �i reglement�rile U.E., care s� asigure sustenabilitatea, competitivitatea �i securitatea energetic� a ��rii.
Prin programul Partidului Democrat Liberal, se prev�d m�suri pentru:
� Relansarea privatiz�rii, a reformei sistemului energetic, realizarea de parteneriate public-privat pentru dezvoltarea acestuia, �nt�rirea independen�ei institu�iilor de reglementare a energiei �i asigurarea unei pie�e a energiei electrice �i a gazelor naturale transparent�, nediscriminatorie si competitiv�
� Reducerea intensit��ii energetice, prin eficientizarea produc�iei, transportului �i consumului de energie, inclusiv prin extinderea programului de reabilitare termic� a locuin�elor �i celorlalte cl�diri;
� M�rirea produc�iei de energie din surse regenerabile, �ndeosebi prin dezvoltarea produc�iei de hidroenergie �i �ncurajarea producerii de energie din biomas�;
� Finalizarea unit��ilor nucleare 3 �i 4 de la Cernavod� p�n� �n anul 2013 �i demararea unor noi proiecte � construc�ia unei noi hidrocentrale pe Dun�re �i a unei noi centrale nucleare;
� Reconsiderarea produc�iei de energie electric� bazat� pe c�rbune, �n condi�iile respect�rii standardelor europene privind re�inerea �i depozitarea emisiilor de dioxid de carbon;
� Cre�terea capacit��ii re�elelor electrice de transport si distribu�ie �i finalizarea electrific�rii localit��ilor izolate;
� Participarea Rom�niei la marile proiecte regionale: conducta Nabucco pentru gaze naturale, conducta Constan�a- Trieste pentru �i�ei, bursa energiei electrice;

Turismul.
Partidul Democrat Liberal va ac�iona pentru valorificarea condi�iilor naturale deosebite pe care Rom�nia le are pentru dezvoltarea turismului prin:
� Re�nfiin�area Ministerului Turismului �i adoptarea unei legisla�ii pentru turism, simplificat� �i eficient�;
� Lansarea Programului Na�ional de dezvoltare zonal� a turismului;
� Sus�inerea liberei ini�iative �i a investi�iilor �n turism prin reducerea formalit��ilor �i taxelor �i acordarea de facilit��i;
� Modernizarea �i diversificarea unei oferte de turism competitive, pentru cre�terea num�rului turi�tilor rom�ni �i str�ini;
� Identificarea �i sus�inerea dezvolt�rii unor forme de turism specifice anumitor zone - turismul rural, balneologic, ecumenic �.a.;
� Sus�inerea form�rii profesionale a for�ei de munc� pentru turism.

Coeziunea economic�, social� �i teritorial�.
�n Rom�nia, se afl� 6 dintre cele 10 cel mai slab dezvoltate regiuni ale Uniunii Europene, iar regiunea Nord-Est este cea mai s�rac� regiune din �ntreaga Uniune. Guvernul actual a avut cel mai mic grad de absorb�ie a fondurilor europene �n primul an de la aderare comparativ cu celelalte ��ri care au intrat �n U.E. �n anul 2004.
PDL va implementa o politic� de dezvoltare regional� coerent� pentru cre�terea competitivit��ii regionale �i reducerea decalajelor economice �i sociale fa�� de celelalte regiuni europene. �n acest scop, Rom�nia beneficiaz� de un sprijin financiar substan�ial din fondul de dezvoltare regional� �i din fondul de coeziune.
Partidul Democrat Liberal va asigura:
� �nt�rirea capacit��ii de absorb�ie a fondurilor europene, prin formarea de exper�i la nivel local �i �nfiin�area de centre de consultan�� gratuit� pentru autorit��ile locale �i investitorii priva�i, folosirea experien�ei institu�iilor bancare europene �i a ini�iativelor comunitare �n acest domeniu;
� Asigurarea de scheme de finan�are pentru realizarea co-finan��rii necesare proiectelor finan�ate cu fonduri europene; promovarea parteneriatului public-privat;
� Dezvoltarea coordonat� a infrastructurii regionale; �mbun�t��irea coordon�rii obiectivelor �i a fondurilor europene pentru dezvoltare rural�, dezvoltare regional�, coeziune �i amenajarea teritoriului, pentru m�rirea impactului pozitiv al proiectelor finan�ate;
� Sus�inerea de parteneriate rural-urban pentru dezvoltare regional� �i a ini�iativelor de cooperare inter-regionale �i transfrontaliere;
� Regenerarea urban� �i sus�inerea dezvolt�rii polilor urbani de cre�tere;
� Realizarea de scheme financiare, inclusiv cu participarea bugetului, pentru co-finan�area proiectelor sus�inute cu fonduri europene.

Protec�ia mediului �nconjur�tor.
�n ultimii doi ani, guvernul actual a blocat procesul de implementare a legisla�iei �i derularea programelor de protec�ie a mediului natural, men�in�ndu-se starea precar� a acestuia. 52% din popula�ie nu are acces la surse de ap� potabil� �i sisteme de canalizare �i epurare a apelor uzate; 49% nu are acces la servicii de salubritate, iar colectarea selectiv� a de�eurilor municipale solide este la nivel de 2%. Absorb�ia fondurilor europene �n domeniu este slab�.
Partidul Democrat Liberal porne�te de la dreptul fundamental al genera�iei actuale �i al celor viitoare la un mediu �nconjur�tor s�n�tos �i �i afirm� voin�a politic� de a �ndeplini toate angajamentele asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea European� cu privire la protec�ia mediului �i a factorilor de mediu: calitatea aerului, apei, protec�ia naturii, reconstruc�ia ecologic�, formarea speciali�tilor necesari.
Prin programul s�u, Partidul Democrat Liberal prevede m�suri pentru:
� �mbun�t��irea calit��ii vie�ii prin programe pentru protec�ia mediului �n zonele critice, implementarea unui Program na�ional de ac�iune pentru s�n�tate �i mediu;
� Asigurarea serviciilor publice de salubritate �n toate localit��ile cu peste 2.000 de locuitori, a colect�rii selective a de�eurilor �n toate localit��ile cu peste 5.000 de locuitori �i a re�elelor de ap� potabil� pentru toate localit��ile cu peste 10.000 de locuitori
� Ameliorarea mediului urban prin extinderea suprafe�elor verzi, reducerea polu�rii aerului din cauza traficului, reg�ndirea amenaj�rilor urbane pe principii ecologice;
� Reabilitarea zonelor poluate �i refacerea mediului �n zonele industriale abandonate; reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser�;
� Managementul durabil al resurselor naturale �i conservarea biodiversit��ii; introducerea �n circuitul turistic a site-urilor Natura 2000;
� Utilizarea eficient� a resurselor naturale �i minerale;
� Cre�terea capacit��ii administrative de management performant al problemelor de mediu;
� Stimularea ini�iativelor �i investi�iilor pentru protec�ia mediului prin instrumente fiscale �i financiare;
� Absorb�ia fondurilor europene �i utilizarea eficient� a acestora;
� Prevenirea �i eliminarea efectelor negative ale calamit��ilor naturale, �n primul r�nd a inunda�iilor.
IV. Politici privind interesul general al socit��ii
Partidul Democrat Liberal consider� c� putem c�tiga b�t�lia pentru productivitate �i competitivitate dac� ac�ion�m pentru buna func�ionare a pie�elor concuren�iale �i transparente ca mecanisme eficiente de alocare a resurselor, aplicarea unei politici fiscale care las� mai multe resurse �n m�na oamenilor �i a firmelor care le creeaz�, realizarea unui ansamblu de politici fiscale, bugetare �i monetare care s� asigure stabilitatea pre�urilor, crearea unei administra�ii publice performante, precum �i �nt�rirea statului de drept, care garanteaz� drepturile de proprietate �i asigur� respectarea legilor. De asemenea, orice dezvoltare poate avea loc doar �n condi�iile asigur�rii securit��ii na�ionale, a securit��ii individului �i a familiei.

Concuren�a.
Pilonul de rezisten�� al economiei de pia�� este garantarea unei concuren�e corecte. �n Rom�nia, economia de pia�� este func�ional�, dar nu �i eficient�: facilit��ile �i privilegiile publice favorizeaz� interesele oligarhice; distorsiunile concuren�iale �in de pre�urile excesive de pe pia�� �n raport cu pie�ele europene, de managementul degradat al �ntreprinderilor publice, de corup�ia din achizi�iile publice, de alocarea ineficient� a ajutoarelor de stat. PDL va �ine seama �n toate politicile sale publice de imperativul promov�rii unei concuren�e corecte �i al elimin�rii �i sanc�ion�rii practicilor anticoncuren�iale.
Astfel, Partidul Democrat Liberal va asigura:
� Finalizarea privatiz�rii �i reducerea corup�iei, pentru a extinde aria de ac�iune a for�elor concuren�iale;
� Eliminarea barierelor administrative care afecteaz� libera concuren�� pe pia��;
� Reevaluarea �n termen de 6 luni a actelor normative care favorizeaz� practicile anticoncuren�iale ale firmelor �i autorit��ilor, cu scopul de a le modifica sau elimina; definirea regulilor �i a modalit��ilor de ap�rare �mpotriva practicilor anticoncuren�iale
� �nt�rirea activit��ii de inspec�ie �i control �n materie de practici anticoncuren�iale;
� Sprijinirea form�rii profesionale �i a promov�rii culturii concuren�iale �n mediul de afaceri ;
� Admiterea �n instan�e judec�tore�ti �i a ter�ei p�r�i (�n afar� de reclamant �i acuzat) pentru a furniza informa�ii legate de concuren��.

Politica fiscal-bugetar� �i ansamblul fiscal-monetar.
Sus�inut la guvernare de c�tre PSD, guvernul PNL a preluat �i practicile politicianiste �i voluntariste ale fostului guvern PSD �n domeniul politicilor fiscale �i bugetare: alocarea banului public pe criterii politice; incapacitatea unei construc�ii fiscale �i bugetare multianuale care s� induc� stabilitate �i predictibilitate �n mediul de afaceri; amplificarea f�r� precedent a num�rului de impozite, taxe �i tarife pentru serviciile publice care au m�rit birocra�ia �i povara fiscal� �i parafiscal�; �ncurajarea evaziunii fiscale �i a abuzurilor prin politica �i administrarea fiscal�.PDL, ca partid de centru dreapta, va folosi politicile fiscal-bugetare pentru asigurarea stabilit��ii economice, �ncurajarea muncii, economisirii �i investi�iilor pentru productivitate �i competitivitate, cre�terea eficien�ei fiscal-bugetare, care s� asigure formarea veniturilor necesare �ndeplinirii func�iilor publice �i eliminarea risipei banului public, respectarea principiului echit��ii �i �ndeplinirea criteriilor pentru intrarea Rom�niei �n zona euro �n 2014.
Programul Partidului Democrat Liberal prevede m�suri pentru:
� Stabilitatea macroeconomic� prin:
� coordonarea politicilor fiscal-bugetare cu politica monetar�;
� asigurarea cre�terii mai rapide a productivit��ii fa�� de salarii;
� gestionarea echilibrelor bugetare �i financiare pe termen mediu �n acord cu Pactul de Stabilitate �i Cre�tere;
� �ndeplinirea criteriilor de intrare �n zona euro �n anul 2014;
� Cre�terea economic� s�n�toas� bazat� pe libera concuren��, productivitate �i competitivitate prin:
� men�inerea cotei unice de impozitare de 16% a venitului personal �i a profitului corporativ;
� scutirea de impozit pe profitul reinvestit �n ma�ini, utilaje, IT, tehnologii care �intesc direct cre�terea productivit��ii �i a competitivit��ii (nu �n automobile �i imobile) �n limita a 20% din profitul total;
� introducerea prevederilor fiscale de tip �holding� pentru �ncurajarea stabilirii de holdinguri �n Rom�nia;
� reducerea contribu�iilor pentru asigur�rile de s�n�tate, �n corelare cu reforma sistemului de s�n�tate;
� simplificarea regimului parafiscal prin diminuarea num�rului �i a m�rimii taxelor �i tarifelor la serviciile publice; tratamentul fiscal nediscriminatoriu pentru agen�ii economici;
� concentrarea investi�iilor publice pe infrastructura din transporturi, energie, agricultur�, turism, cercetare;
� absorb�ia integral� �i eficient� a fondurilor europene;
� Eficien�a politicii fiscal bugetare �i echitatea fiscal� prin:
� Descentralizarea fiscal� �i bugetar� �n acord cu reforma administra�iei publice;
� Programarea bugetar� multianual�;
� Fundamentarea pe studii de impact a m�surilor de politic� fiscal-bugetar�;
� �mbun�t��irea administr�rii fiscale �i reducerea evaziunii fiscale;
� Reevaluarea actelor normative fiscale care favorizeaz� abuzurile fiscale �i modificarea sau eliminarea acestora dup� caz;
� Ancorarea nivelului redeven�elor de valoarea economic� de pia�� pentru resursele publice exploatate privat �i pentru terenurile publice concesionate.

Reforma administra�iei publice cu nucleul acesteia � descentralizarea.
Guvernul PNL a blocat procesul de descentralizare �nceput �n anii 2005-2006 �i a adoptat m�suri de contrareform� �n administra�ia public�.Partidul Democrat Liberal porne�te de la premisa c� administra�ia public� trebuie redat� cet��enilor, iar descentralizarea acesteia � prin transferul competen�elor administrative �i financiare la nivelul autorit��ilor locale � este o important� resurs� a cre�terii economice, prin furnizarea de servicii publice operative �i de calitate.
De aceea, Partidul Democrat Liberal �i asum� angajamentul de a efectua o reform� profund� a administra�iei publice, prin:
� Descentralizarea administrativ� real� prin:
� transferul la administra�ia local� a competen�elor de management �colar, al spitalelor �i institu�iilor de cultur�, ca �i a propriet��ii asupra cl�dirilor �i terenurilor aflate �n proprietatea unor institu�ii ale administra�iei centrale �i a unor firme cu capital de stat;
� �nfiin�area poli�iei locale pentru �nt�rirea ordinii publice;
� simplificare legisla�iei privind achizi�iile publice �i exproprierile.
� Descentralizarea fiscal-bugetar� real� prin:
� acordarea pentru autorit��ile locale a dreptului de a modifica nivelul impozitelor �i taxelor locale �n func�ie de necesit��ile locale �i gradul de suportabilitate al popula�iei;
� transferul la administra�ia local� a impozitului pe tranzac�iile imobiliare, taxele judiciare de timbru �i a amenzilor de la persoanele juridice;
� redimensionarea sumelor defalcate pentru finan�area serviciilor descentralizate �n func�ie de noile atribu�ii �i de standarde de cost;
� introducerea planific�rii multianuale pentru sumele acordate bugetelor locale din bugetul de stat pentru a se putea promova proiecte �i programe de dezvoltare local� multianuale;
� Introducerea competi�iei �n furnizarea serviciilor publice �i �ncurajarea sectorului privat s� investeasc� �n acest domeniu;
� Cre�terea gradului de profesionalizare a func�ionarilor publici �i gestionarea resurselor umane, prin uniformizarea angaj�rii pe baz� de contracte cu termene, adoptarea unui nou sistem de salarizare, introducerea mangementului pe baz� de contracte, corelarea sistemului de stimulente cu performan�ele ob�inute;
� Restructurarea administra�iei publice centrale �i extinderea folosirii tehnologiei moderne a informa�iei �i a comunic�rii; deplasarea accentului spre rezultate.

Justi�ie �i politici anti-corup�ie.
Sub guvernarea PNL, cu sprijinul direct al PSD, reforma �n justi�ie a fost blocat�, iar corup�ia r�m�ne o problem� grav� a societ��ii rom�ne�ti. Sistemul de valori al PDL include egalitatea cet��enilor �n fa�a legii �i egalitatea �n fa�a �anselor. PDL consider� c� aceste egalit��i pot fi �i reale numai �n condi�iile func�ion�rii statului de drept �i ale ob�inerii efective de rezultate �n reducerea corup�iei.
�n programul Partidului Democrat Liberal se prev�d m�suri pentru:
� Ob�inerea de rezultate �n lupta anti-corup�ie, prin consolidarea institu�ional� a Direc�iei Na�ionale Anticorup�ie �i a Agen�iei Na�ionale de Integritate, �nt�rirea institu�ional� �i a independen�ei inspec�iei judiciare din cadrul CSM, sus�inerea perfec�ion�rii profesionale a personalului implicat �n solu�ionarea cauzelor de corup�ie;
� Asigurarea stabilit��ii �i coeren�ei legislative, prin armonizare legislativ�, finalizarea Codurilor Civil �i Penal �i a celor de Procedur�, eliminarea abuzului �n legiferarea �n regim de urgen��;
� �mbun�t��irea politicii de resurse umane �n magistratur�;
� Reducerea duratei proceselor �i cre�terea eficien�ei sistemului judiciar, prin crearea de noi instan�e de fond �n ora�ele mari, �nfiin�area unor departamente specializate pentru procedura de citare, limitarea ac�iunilor de judecat� introduse abuziv, simplificarea unor proceduri civile.

Protec�ia consumatorilor.
Pia�a rom�neasc� este plin� de produse �i servicii cu riscuri asupra c�rora consumatorii nu sunt corespunz�tor informa�i, iar protec�ia acestora nu este �nc� o prioritate �n Rom�nia.Viziunea PDL este limpede: omul �i nevoile sale reprezint� o prioritate na�ional�, iar protec�ia lui �n calitate de consumator impune respectarea standardelor europene. PDL porne�te de la premisa c� cea mai eficient� protec�ie este cea oferit� de competi�ia real�, prin libertatea de a alege �ntre oferte �i reputa�ia ofertan�ilor. De asemenea, vom �ncuraja formele de protec�ie realizate prin asocia�iile consumatorilor �n diferite domenii.
�n acest scop, Partidul Democrat Liberal va realiza:
� Perfec�ionarea legisla�iei �i actualizarea Codului Consumului;
� Crearea unei singure institu�ii publice pentru aplicare legilor privind protec�ia consumatorilor, concuren�a �i concuren�a neloial�;
� Sprijinirea form�rii de asocia�ii ale consumatorilor �n diferite domenii;
� �mbun�t��irea inform�rii �i consilierii consumatorilor, prin crearea unui sistem informatic privind produsele cu risc pentru consumatori, colaborarea cu societate civil� �i introducerea �n �coli a educa�iei cu privire la protec�ia consumatorilor;
� Monitorizarea pie�elor pentru identificarea produselor cu risc pentru consumatori, prin intermediul unei re�ele de investigatori �i persoane delegate �n teritoriu;
� �nfiin�area unor organisme de mediere �i arbitraj �n domeniu.

Ordinea public� �i siguran�a cet��eanului.
Partidul Democrat Liberal va ac�iona pentru asigurarea ordinii publice �i a siguran�ei cet��enilor prin m�suri pentru prevenirea �i combaterea infrac�ionalit��ii, a criminalit��ii organizate �i a terorismului, securizarea frontierei, protec�ia civil� �i managementul situa�iilor de urgen��. Ne propunem prin urmare:
� �nfiin�area poli�iei locale prin trecerea componentelor de ordine public� �i circula�ie � cu excep�ia cercet�rii accidentelor cu victime � la prim�rii, cu asigurarea resurselor financiare necesare;
� Identificarea zonelor cu risc ridicat pentru ordinea public� �i aplicarea de politici speciale de prevenire �i combatere a infrac�ionalit��ii;
� Asigurarea �nzestr�rii poli�iei �i jandarmeriei cu echipamentele necesare �ndeplinirii misiunilor �n condi�ii optime;
� Asigurarea resurselor umane, preg�tirea acestora la standarde ridicate �i introducerea managementului poli�ienesc modern;
� Intensificarea cooper�rii poli�iene�ti �n cadrul Uniunii Europene �i cu statele ter�e; extinderea re�elei de ofi�eri de leg�tur� specializa�i �n combaterea criminalit��ii organizate;
� Combaterea traficului cu fiin�e umane �i protejarea cet��enilor rom�ni �mpotriva exploat�rii de c�tre re�ele de criminalitate organizat�;
� �ndeplinirea obliga�iilor asumate pentru securizarea frontierei externe;
� �mbun�t��irea activit��ii de protec�ie civil� �i management al situa�iilor de urgen��.

Politica extern�.

Partidul Democrat Liberal va sus�ine o politic� extern� orientat� spre ap�rarea �i promovarea intereselor cet��enilor rom�ni, ale diferitelor comunit��i rom�ne�ti, ale firmelor �i ale statului rom�n �n cadrul U.E. �i NATO, �n rela�iile interna�ionale; implicarea activ� �n solu�ionarea problemelor din regiunea �n care ne afl�m; �ndeplinirea angajamentelor asumate pe plan interna�ional.

Cultura �i culte.
Orientarea strategic� spre educa�ia cultural� �i spre economia culturii a fost neglijat�. Prin programul s�u, PDL sprijin� educa�ia cultural� a cet��enilor rom�ni, afirmare �i dezvoltarea identit��ii culturale na�ionale �i cultele religioase. �n centrul politicii culturale a PDL se situeaz� creatorul de bunuri culturale, libera ini�iativ� cultural� �i dezvoltarea industriilor creative.
�n programul Partidului Democrat Liberal se prev�d m�suri pentru:
� Renovarea, promovarea �i valorificarea patrimoniului cultural na�ional prin: realizarea unui program de renovare �i valorificare a monumentelor istorice, inclusiv cu accesarea de fonduri europene; pentru bunurile culturale mobile � ini�ierea unui program de expozi�ii itinerante ale colec�iilor muzeale, deschiderea muzeelor spre societate prin integrarea �n activit��ile �colare �i circuitele turistice; pentru patrimoniul cultural imaterial � promovarea Legii Tradi�iilor Na�ionale �i integrarea acestui patrimoniu �n turismul cultural;
� Renovarea �i extinderea a�ez�mintelor culturale ca infrastructur� pentru exercitarea �i comunicarea actului cultural; implicarea acestora �n proiecte de turism �i educa�ie;
� Privatizarea s�lilor de cinematograf;
� Sus�inerea financiar� a actului de cultur� pentru comunit��ile rom�ne�ti din afara ��rii, precum �i a programelor de �nv��are a limbii rom�ne �i promovare a culturii rom�ne�ti;
� Sprijinirea cultelor religioase; promovarea turismului ecumenic �i realizarea de parteneriate cu bisericile pentru progresul economic al comunit��ilor locale, inclusiv prin accesarea unor fonduri europene pentru proiecte economice �i sociale locale.

Rom�nii de pretutindeni.
Guvernul actual nu are o strategie coerent� �i a tratat cu dezinteres rela�iile cu rom�nii de pretutindeni. Partidul Democrat Liberal afirm� c�, indiferent unde tr�iesc rom�nii �n afara ��rii, statul rom�n are obliga�ia s� �i sprijine pentru conservarea �i afirmarea identit��ii lor etnice, lingvistice, culturale �i religioase.
Partidul Democrat Liberal va ac�iona pentru:
� Realizarea unui cadru legislativ �i institu�ional unitar �i coerent pentru rela�iile cu rom�nii de pretutindeni;
� Monitorizarea permanent� a st�rii �i problemelor comunit��ilor rom�ne�ti din str�in�tate �i instituirea unei comunic�ri eficiente cu acestea pentru informarea reciproc� �i prevenirea situa�iilor conflictuale; informare periodic� �i obiectiv� a societ��i rom�ne�ti;
� Formarea de parteneriate cu organiza�iile comunit��ilor rom�ne�ti pentru promovarea �i realizarea de proiecte economice �i sociale;
� Introducerea votului prin coresponden�� �i a celui electronic.

Ap�rare �i securitate na�ional�.

Nu exist� democra�ie real� f�r� o politic� de securitate adecvata. Partidul Democrat Liberal se angajeaz� s� sus�in� actuala strategie na�ional� de securitate �i ap�rare promovat�. �n acest cadru, securitatea na�ional� se refer� at�t la suveranitatea statului, c�t �i la prosperitatea, echilibrul si stabilitatea societ��ii, percepute prin prisma conceptului de securitate uman�. Apartenen�a �arii noastre la NATO �i U.E , Parteneriatul strategic cu SUA creeaz� premise pentru asigurarea unui grad sporit de securitate integral�. Pe termen lung, urm�rim fundamentarea securit��ii na�ionale pe dimensiunea ei uman�, adic� pe agenda real� de securitate a cet��eanului; pe termen mediu, vom ac�iona pentru autonomizarea energetic� a Rom�niei, adic� cre�terea produc�iei interne de energie, reducerea dependen�ei fa�� de o singur� surs� de import de energie �i promovarea unei politici comune de securitate energetic� la nivelul Uniunii Europene. Avem �ntreaga voin�� politic� pentru a ne �ndeplinii angajamentele asumate �n cadrul NATO �i U.E. privind modernizarea armatei, contribu�ia la asigurarea securit��ii sub-regionale, �n special �n bazinul extins al M�rii Negre.

Mos_tautu

235 mesaje
Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 18:32

Cateva sfaturi gospodaresti
� 1.1.Scos petele
� Petele de zarzavat se indeparteaza de pe maini cu praf de amidon si glicerina;
� Petele de fructe de pe maini se indeparteaza cu otet sau cristale de acid citric (sare de lamaie);
� Petele de iod se pot scoate de pe maini cu un amestec in propeortie de ½ amoniac si 2/3 apa oxigenata;
� Petele de pe orice obiect de sticla se pot scoate cu sare si otet (vara se pot scoate si prin spalare cu urzici);
� Petele de var,lapte,smantana se scot doar cu apa si otet;
� Petele aparute pe cratita se curata bine cu sare si otet,care se toarna in vas si apoi se infierbanta pana da in clocot;
� Petele de mucegai de pe rufe se pot scoate cu un amestec format din 4 parti de alcool si o parte de acid salicilic.Cu acest amestec se freaca locul;
� Petele proaspete de vin rosu formate pe o fata de masa se pot scoate cu lapte fierbinte sau cu vin alb daca se pune imediat;
� Petele facute de muste pe geamuri dispat daca se tamponeaza cu putin otet concentrat;
� Petele de pe obiecte din argint vechi se curata cu apa calda in care s-a adaugat putin amoniac si sapun.Se freaca apoi cu periuta si se sterge locul cu o carpa uscata;
� Petele de pe oglinzi se freaca cu alcool si apoi se sterg cu o carpa moale;
� Petele de ulei sau grasime de pe parchet se scot cu ajutorul unei carpe sau vata muiata in petrol,cu care se tamponeaza api de mai multe ori pata.Se poate lua si sugativa in 2-3 straturi,care apoi se calca cu un fier de calcat fierbinte de mai multe ori;
� Petele de spermantet de pe haine se scot punand servetele de hartie,sugativa sau chiar hartie igienica pe staearina,peste care se trece apoi un fier de calcat bine incins.Operatia dureaza pana toata stearine este topita si absorbita de hartie;
� 1.2.Cateva sfaturo cu caracter medicinal si de intretinere corporala
� Otetul aplicat pepiele poate calma durerea produsa de intepaturile de paianjen,plosnita sau furnica;
� Amoniacul se poate folosi in acelas scop pentru intepaturile de tantar;
� Mainile ci piele uscata se spala cu apa in care s-a pus o lingura de amoniac;
� Se pot intari unghiile daca se introduc intr-o baie de untdelemn caldut,cate 10 minute pe zi;
� Persoanele cu pielea uscata pot face baie adaugand 25 gr.scrobeala alba (amidon);
� Persoanele cu tenul gras pot face baie adaugand la 200 l apa 250 gr cristale soda;
� Persoanele cu tenul sensibil si care nu suporta sapunul,se pot spala pe fata cu tarata de grau;
� Pentru persoanele care nu transpira mult,spalarea se poate face si cu o infuzie de floare de tei (250 gr la o baie care sa aiba 30 grade Celsus,pentru o durata de 30 de minute);
� In caz de mitreata parul se va spala cu ulei de ricin care se va dilua cu rom.La 10 zile se va spala parul cu galbenus de ou (1-2 oua in functie de marimea parului);
� Pentru arsuri se poate folosi si sapunul de ras sau pasta de ras din tuburi;
� O felie de cartof crud aplicat pe o taietura duce la oprirea rapida a unei mici hemoragii;
� Se opreste sughitul asvarlind in fundul gatului o lingurita de tahar pisat sau pudra;
� Pentru diminuarea rosetii mainilor vom pisa castana salbateca roscata pe care o trecem apoi printr-o sita iar,din praful obtinut topim o lingurita in lotiunea cu care ne ungem pe maini;
� O felie de lamaie aplicata pe un bandaj de tifon,in timpul noptii va anmuia pielea intarita de pe talpi sau de pe degetele picioarelor;
� Va intepat o albina ? Culegeti 3 fire de diferite ierburi si cu ele frecam locul intepat.Arsura se va calma;
� O foaie de patlagina pusa pe un deget in care o infectie sta sa coaca,grabeste procesul si scade durerea.Se poate aplica si vestita ceapa coapta (foi de ceapa coapte pe plita care se aplica pre drgrt);
� Ceaiul de troscot,de frunza de salcam,coaja de stajar pot opri diareea.Se poate incerca si cu o lingurita de cafea cruda pusa in zeama unui sfert de lamaie,care se servesc simultan;
� Coaja de portocala uscata si pisata amestecata cu pesmet albeste dintii daca se freaca acestia usor;
� Mirosul de peste este scos cu apa oxigenata (1 lingurita la un litru de apa);
� Contra mancarimii de piele (prurit) se pot folosi:cloroform,alcool camforat sau eter sulfuric pregatite dupa formula 40 gr la care se adauga menthol 2 gr.Cu aceasta solutie se badijoneaza zonele atinse de prurit.Dupa aceasta prelucrare,se face baie cu tarate de grau;
� Contra degeraturilor:se fierbe o radacina de telina iar in apa rezultata dupa fierbere se tine mana sau piciorul de 2-3 ori pe zi,la o temperatura cat mai mare suportam;
� O reteta veche de baie pentru slabire:
In apa foarte calda se pune 125 gr.soda calcinata,150 gr.sare si apoi stam in baie 10 minute.Dupa baie se face un masaj viguros cu o perie cu sapun.Se schimba apa baii si se pune in ea borax,apa avand temperatura de 37 grade Celsius.
Dupa aceasta se sta lungit in pat 25 minute.
� Pentru combaterea tusei se recomanda:
-sirop de nuca :in 700 gr.apa se fierbe o mana de coji de nuca pana ramane lichidul la jumatate..Se indulceste cu miere de albine.Se administreaza cate 2-3 linguri pe zi.
-Siropul de ceapa:se iau 4-5 cepe potrivite si bine spalate(dar necuratate de coaja) si se taie in patru.Se fierb cu 1 l apa pana apa va scade la un sfert.Se strecoara si se indulceste cu miere.Se consuma cate o cescuta de cate 2-3 oei pe zi.
� Mirosul urat de ciapa din gura dispare daca se mesteca cateva fire de patrunjel verde sau boabe de ceapa neagra (prajite);
1.3.Cateva sfaturi gospodaresti
� Indepartarea crustei de calcar pentru vasele in care zilnic se fierbe apa se face prin fierberea in acest vas a 1 Kg de coji de cartofi,dupa care vasul se clateste bine cu apa;
� Pentru a curati o baie sau o chiuveta de portelan se presoara de cu seara clorura de calciu praf iar a doua zi stergem cu o carpa umeda (in lipsa de spayuri);
� Pentru a feri ramele de la tablouri de murdaria de musca,se fierb cateva cepe si cu pensula inmuiata in aceasta zeama se da pe rame;
� Covoarele se curata bine cu rumegus de lemn inmuiat cu apa cu amoniac,dupa care se matura;
� Pantofii din piele maro se intretin bine daca dupa curatare ii ungem cu lapte smantanit si terpentina(6 linguri din prima si 2 din a doua).Dupa uscare se da luciu cu o flanela;
� Pantofii negri isi reiau aparenta de noi daca se freaca cu interiorul unei coji de portocala si se lustruiesc cu o flanela;
� Pentru intretinerea obiectelor din piele sunt excelente esenta de terbentina,glicerina,o ciapa taiata in doua;
� Curatarea butoiuluide varza din lemn se face cu peria cu apa si bicarbonat (1/2 Kg la 10 l apa.Se clateste cu apa rece.Apoi se punein butoi 1 Kg var nestins si se stinge in butoi,dupa care il acoperim si in final il spalam bine si il punem la uscat cu gura in jos;
� Pentru ca farfuriile si vasele de portelan sa capete un luciu ca nou se spala cu:sapun sau lesie puse in apa calda cu bicarbonat de sodiu.Apoi se clateste cu apa rece si se sterge cu o carpa moale;

1.4.1.Pastrarea alimentelor
� Un praf de sare in cutia sau borcanul de orez,fasole uscata impiedeca formarea de sfaiogi sau patrunderea furnicilor;
� O cantitate mare de ulei (in vrac) se pastreaza in camara,adaugandu-i-se o lingurita de sare de lamaie;
� Conopida si varza se pot pastra mai mult timp daca le infasuram cu hartie si le punem la uscat;
� Radacinoasele (morcov,patrunjel,telina) se pastreaza mai mult invelind pe fiecare in hartir de ziar,dupa care se pun intr-o ladita.Morcovul se poate pune intr-un borcan de sticla iar pe gura borcanului se pune un vas de lut cu apa;
� Drojdia se pastreaza bine presata intr-un vas si acoperita cu ulei;
� Pentru o pastrare mai indelungata oule se tin in loc uscat,unse cu grasime si invelite in hartie,dupa care se depoziteaza intr-o ladita,separate prin straturi de rumegus;
� Carnea se pastreaza in timpul verii (pentru transport sau defectarea frigiderului) desfacuta de os,curatata de pielite si grasime si infasurata intr-o carpa muiata in otet si bine stoarsa;
� Daca este vorba despre o gaina taiata,pentru transport se pune in interiorul ei dupa spalare o mana de urzici verzi;
� Se mai pastreaza carnea de porc sau vita daca o taiem in felii (fara os9 si carnea cruda o punem in borcan peste care turnam ulei sau untira topita pana este complet acoperita;
� Se mai poate pune carnea proaspata in saramura,unde se poate pastra cateva zile;
� Ciupercile proaspete se pot pastra cel mult 24 ore in frigider la temperatura de 2-4 grade celsius;
1.4.2.Pregatirea legumelor si a fructelor
� Cartofii pentru salate se fierb intregi,in coaja.Daca la fiert se adauga cateva picaturi de otet,cartofii nu se vor sfarama la taiat;
� Cand se gateste varza,guliile,conopida se pune in pratita o felie de paine pentru a nu se raspandi mirosul in casa;
� Mazarea sau fasolea isi pastreaza o culoare frumoasa daca la fiert se adauga un praf de bicarbonat;
� Cartofii fierti fara coaja se albesc cand se adauga putina zeama de lamaie in apa in care fierb;
� Ciupercile curatate raman albe si dupa fierbere daca inainte au fost stropite cu putina zeama de lamaie;
� Pentru ca ciapa sa-si piarda din iuteala cand o folosim la salate,dupa ce am taiat-o in rondele sau am tocat-o se freaca cu putina sare si se staoarce;
� Pentru a scadea usturimea ochilor cand se taie ciapa,aceasta este tinuta inainte de taiere pentru un minut in apa clocotita sau se taie langa foc ori in curent de aer;
� Pentru a nu se inegri cartofii,conopida,telina se adauga zeama de lamaie in apa care se tin cand se taie;
� Legumele inghetate se pun direct in vasul cu apa fierbinte pe foc slab (nu se desghiata pentru a nu distruge vitaminele si alte elemente nutritive);
� Patruntelul pentru supa nu se toaca ci se taie foarte subtire;
� Castanele se fierb si se curata usor procedand in felul urmator:se cresteaza castanele cu un cutit bine ascutit si se pun la fiert in apa rece,lasandu-se pana se dau cateva clocote.Se ia vasul de la foc si se scot castanele una cate una,indepartandu-se coaja si pielita.In acest timp vasul cu castane se tine la cald ca sa nu se raceasca;
� Sfecla rosie pentru salate este mai gustoasa copata in cuptor sau fiarta in aburi;
� Andivele se spala doar in momentul cand se gatesc (tinute in apa se inegresc si amarasc);
� Legumele verzi se pun la fiert numai in apa fierbinte;
� Legumele uscate (fasole,mazare,linte,bob) se pun la fiert in apa rece;
� Salata verde vesteda se improspateaza daca o tinem o ora in apa rece;
� Varza cruda (alba) se toaca si se marineaza intr-un sos de ulei,otet si mustar,cu circa 4 ore inainte de a fi consumata;
� Mustarul capata un gust mai placut daca inainte de utilizare se freaca cu o lingura de miere,piper si nucsoara;
� Inainte de a stoarce o lamaie tineti-o cateva secunde in apa calda.Se va scoate din ea o cantitate dubla de zeama;

1.4.3.Pregatirea preparatelor din oua
� Oule de rata,gasca,curca nu se utilizeaza la facerea cozonacilor,prajiturilor,turtelor etc din cauza ca albusul este greu si gras si nu se obtine spuma din el;
� Pentru a bate albusul spuma,castronul si telul trebuie sa fie perfect curate.In plus pentru a se bate mai repede este bine a adauga putina sare in albus,chiar daca acesta este destinat facerei de prajituri;
� La fel se procedeaza si pentru sufleuri,unde albusurile se stropesc si cu putina zeama de lamaie si un praf de zahar;
� Cand preparam o prajitura cu 4-5 oua (afara de tort),putem pune cu un ou mai putin,inlocuind aceasta cu o lingura de apa,sifon sau lapte;
� Maioneza se poate face perfect din albus de ou crud la care i-am adaugat 1-11/2 lingurite mustar,frecat bine si pus uleiul;
� Pentru cozonaci,galbenusurile de ou le punem de cu seara cu sare (o lingurita sare la 1 Kg faina) pentru a capata o culoare galbena mai intensa iar cozonacul are aspect mai frumos;

1.4.4.preparate din lapte si derivate
� Laptele nefiert se taie in compozitie cu ou;
� Untul se pastreaza mai multa vreme proaspat daca se tine in apa cu putina sare fiarta si racita;
� Frisca inainte de a fi batuta trebuie tinuta timp de 1-2 ore la ghiata.Zaharul se adauga la urma cand este aproape spuma;

1.4.5.Preparate din carne,peste,derivate
� Inainte de taiere dati o lingura de otet pasarii ce urmeaza a fi sacrificata pentru ca fragezimea carnii sa fie mai mare;
� Carnea de curcan este mai frageda daca inainte de a taia pasarea i se da sa bea o cescuta de rom.Daca se cumpara taiat proaspat,se lasa la rece 2-3 zile;
� Daca vrem sa avem untura de porc frumoasa,alba trebuie sa tinem slanina 24 de ore in apa rece iar dupa topire untura se va bate cu telul in timpul racirii;
� Pentru limpezitul unei supe se procedeaza astfel:
-se bate cu telul un albus si il turnam in supa cat este calduta,lasand oala la cald circa 30 de minute,dupa care trecem supa prin sita,dupa ce am pus pe aceasta o carpa uda si stoarsa foarte bine;
daca vreti sa strecurati o supa foarte grasa atunci cand este fierbinte si sa-i indepartam grasimea veti proceda astfel:se uda o carpa de bucatarie in apa rece si o punem peste sita si rasturnam incet supa (grasimea ramane in carpa);

1.4.6.Alte sfaturi
� Bicarbonatul de sodiu pus in prajitura se stinge totdeauna cu cateva picaturi de zeama de lamaie sau otet,inainte de a-l pune in compozitie;
� Amoniacul alimentar se disolva intr-o lingura de lapte inainte de a se pune in compozitie;
� Prajiturile se taie mai usor daca trecem cutitul prin apa rece;
� Daca in apa in care fierb pastele se pune o lingura de ulei,apa nu mai da in foc iar pastele nu se mai lipesc;

2.Tabele cu diferite masuri (in lipsa cantarului)
Felul alimentului Pahar mare/gr Lingura rasa/gr Lingurita ceai/gr
Lapte 200 20 7
Lapte praf 250 20 6
Smantana 250 25 8
Unt topit 250 20 7
Faina 225 20 7
Zahar tos 200 25 10
Zahar pudra 160 25 8
Pesmet 200 15 6
Gris 200 15 5
Orez 230 25 8
Bulion de rosii 230 25 10
Sare 325 30 10
Otet 250 15 5
Untdelemn 245 15 5

I. CUM GTATIM
PESTELE
CIORBA RASOL MANCARE PRAJIT
-Cu bors -cu lamaie -cu rosii -cu lamaie
-cu zeama varza -cu maioneza -ghiveci -marinata
- -cu unt fierbinte -plachie -zacusca
- -cu sos de rosii -iahnie -chiftele
- -cu sos picant -cu macaroane -
- -cu sos tartar -cu ciuperci -
-cu sos de mustar
-cu sos ciuperci

FRIPT LA CUPTOR LA GRATAR
-cu lamaie -cu saramura si ardei iute
-cu unt si patrunjel -cu lamaie
-cu sos de ciuperci -cu unt cald

CUM PREGATIM DIFERITE FELURI DE CARNE

1.VACA 2.PORC 3.MIEL SI BERBEC 4.VITEL
TOCATA NETOCATA
Parjoale rasol tocata stufat -cu ciuperci
chiftele sos rosii tocana cu varza cu spanac -tocana
chiftele marinate Gulas Sarmale Cu macris Papricas
Perisoare cu smantana Cu cartofi Tochitura Anghemant Cu smantana
Ardei umpluti Cu praz Cuptor Ciulama Ciulama
Dovlecei umpluti Cu morcov Gratar Cu ciuperci Cu dovlegei
Cartofi umpluti Cu fasole verde Pane Drob Piept umplut
Gutui umplute Cu bame La tava Pulpa la tava
Gulii umplute Cu vinete La gratar Pulpa impanata
Rosii umplute Cu prune Pane Rulade mici
Vinete umplute Cu gutui La tigaie Snitel vienez
Mere umplute Cu varza acra Pastrama(berbec) Snitel natur
Musaca de vinete Ghiveci Cotlete pane
Musaca de varza Ruladi cu ficat
Musaca de cartofi Friptura la tava
Musaca de dovlegei Friptura gratar
Musaca de conopida
Musaca de taietei
Sarmale
Crochete
Rulada
Budinca
mititei

III.CUM SERVIM SUPELE

DE ZARZAVAT DE CARNE
FARA RANTAS CU RANTAS Cu gris
Cu unt Cu verdeturi Cu orez
Cu smantana Cu crutoanre Cu taietei
Cu ou Cu galuste
Cu ou si smantana Cu patratele
Cu gogosele de aluat
Cu carnatei
Cu frecatei
Cu puf de ou
Galuste de cartofi

IV.CUM SERVIM CIORBELE

DE ZARZAVAT DE CARNE
Simple Cu smantana
Cu rantas Cu ou
Cu smantana Cu ou si smantana
Cu ou Cu orez
Cu ou si smantana Cu bors
Cu bors Cu zeama de varza

V.CE SOSURI ALEGEM ?

SALATA OUA ZARZAVAT FIERT RECE OREZ SI PASTE FAINOASE CARTOFI RASOL
Maioneza subtire Sos picant Maioneza Sos de rosii Sos cu smantana maioneza
Sos picant cu verdeata Maioneza Maioneza+mustar Sos de ciuperci Sos ciulama Maioneza cu mustar
Sos de mustar Maioneza si mustar Sos de mustar Sos de rosii Sos mustar+tarhon
Maioneza cu smantana Tartar Maioneza Sos mustar cu faina
Sos de ou De rosii Maioneza cu mustar Sos de marar cu smantana
Sos de ulei+otet Sos de ulei+otet+mustar Sos de hrean
Sos de ulei+otet+piper Sos de rosii
Sos de ulei+otet+mustar Sos de ciuperci cu smantana
Sos ciulama

VI.CE ALUATURI INTREBUINTAM

GOGOSI PLACINTA CORNULETE SARATELE CATAIF
Aluat de cozonac Aluat de strudel Aluat de cozonac Aluat frantuzesc Aluat de taietei
Aluat de cartof Aluat cu ulei Aluat dospit Aluat de unt
Aluat pripit Aluat frantuzesc Aluat fara ou Aluat de unt cu cartofi
Aluat de unt Aluat cu caimac Aluat dospit
Aluat de unt cu smantana Aluat cu branza

VII.CATEVA MENIURI
A.DEJUN DE RECEPTIE

1 Omleta homar,ciuperci umplute de post,muschi de iepure,salata de laptuci cu garnitura de macaroane sau budinca
2 Oua cu smantana,Musaca de vinete,Nisetru la gratar,Clapon la cuptor (curcan) cu budinca de orez garni,Friptura cu caimac si marmelada,Vin rosu,alb,sampanie,Branza
3 Stridii,Omleta cu sparanghel,Cotlet de berbec cu piure de castane,Pui fript cu salata de laptuci,Fasole verde sote cu unt proaspat,Prajituri cu mere,Vin alb-negru,Inghetata de lamai si fragi
4 Languste cu maioneza,Prepelite invelite in slanina cu cartofi prajiti,Varza (Bruxelles) cu smantana si parmezan la cuptor,Prajitura de castane,Vin si sampanie,Parfe de cafea si alune
5 Supa Bruxelles,Conopida cu sos danez,Salau a la metre d hotel,Pasare umpluta,Tarta cu fructe,Vin alb,rosu,Fructe,branza
6 Vinegreta de fasole,Ou cu smantana,Dovlegi mici la cuptor,Fripturi purcel cu diferite garnituri,Salata,Crema glase garnisita cu meringue,Vin alb sau rosu,Branzeturi,Sampanie,Inghetata de smeura
7 Langusta cu maioneza,Curcan cu caise,Sunca cu sparanghel si sos Madere,Crema de cafea,Branzeturi,Sampanie,vin alb,negru
8 Salata de icre negre,Salau cu maioneza,Peste in aspic,Pilaf de maruntaie de pui,Prepelite in foi de vita,Torta de visine,Rockfort,cascaval sveitzer,Inghetata cu caise si fistic,Vin alb sau rosu

B.DEJUN OBISNUIT

9 Sufle a la francaise,Cartofi au gratin,Pui cu smantana moldovenesc,Snitel cu boabe mazare sote,Sufle de cafea garnisita cu meringue,Vin alb sau rosu,Branza
10 Ochiuri la farfurie,Rinichi de vitel cu sos de smantana garnisit cu rizototGigot de pulpa de porc cu fasole verde.Papanasi de branza de vaca cu smantana,Branza,fructe,Vin alb rece
11 Omleta cu marar,Scrumbii fripte la gratar cu zeama de lamaie,Ficat de gasca cu piure de cartofi si parmezan la cuptor si salata de conopida,Branzeturi,fructe,Vin alb sau rosu
12 Oua fierte moi-pui fript,Ardei umplut de post,Bruxelles sote cu unt,Crema de zahar ars,Branzeturi,Vin alb
13 Omleta cu ciuperci,Biftec cu cartofi sufle,Crochete de orez,Branzeturi,Vin alb sau rosu
14 Jumari cu branza si slanina,Sparanghel in sos alb,Salau stropit cu lamaie,Orez imparatesc,Branza si fructe,Vin alb sau rosu
15 Omleta spumoasa,Crochete de pasare cu mazare verde sote,Friptura de vitel la cuptor,Sarlota de ciocolata,Fructe-branza,Vin-liquer
16 Salau (cega) cu maioneza,Ciuperci cu smantana,Muschi cu sos de vin,Sufle de mere,Rockfort sou �de Olanda�,Vin alb sau rosu
17 Ochiuri moldovenesti,Creier in aluat frantuzesc,Sparanghel cu smantana,Salau prajit cu lamaie,Clatite cu dulceata,Fructe,branzeturi,Vin de Odobesti
18 Mancare de vinete cu ulei (rece),Pilaf de pui,Papara,Cotlet de purcel cu cartofi pai,Tort de alune,Fructe,branzeturi,Vin alb sau rosu
19 Mazare verde cu crochete de cartofi,Plachie de crap,Friptura umpluta,Salata de ardei copti,Placinta cu branza,Portocale sau alte fructe,Vin
20 Omleta cu rinichi de vitel,Dovleci cu parmezan,Scrumbii in hartir,Gogosi,Compot de piersici,Vin de fructe
21 Scrob (jumari) cu mamaligta,Branza de vaci sau de oi,Vinete la cuptor,Biftec cu garni,Fructe,Vin
22 Ochiuri cu mamaliga,Cas proaspat framantat,Bame de post,Salau a la Odobescu,Compot de fructe,Vin,Fructe
23 Rasol de salau cu sos mustar,Omleta cu parmezan,Vinete impanate cu usturoi,Cotlete la cuptor cu salata de conopida,Lapte cu orez imperial,Fructe,Vin
24 Ochiuri cu smantana si mamaliga,Sufle de cartofi,Pilaf de pui,Snitel de miel cu cartofi,Halva turceasca,Fructe,Vin
25 Rasol de stiuca.Papricas de pui,Friptura de pui cu salata de varza,Budinca sau clatite cu dulceata,Fructe,Vin

C.MESE DE RECEPTIE

26 Bulion printanier,Sparanghel cu sos alb,Peste �en coquille�,Pate de ficat de pasare,Macaroane a la francaise,Gasca sau curcan fript,Salata de varza rosie sau castraveti acri,Arici-savarina,Fructe,Branzeturi,Vin alb sau rosu
27 Supa crema de mazare verde,Rosii umplute cu piept de pasare cu smantana si parmezan,Budinca de clatite cu spanac,Friptura de muschi cu sos Chateaubriant,Salata de conopida sau castraveti acri,Parfe de cafea,Branzeturi,Fructe,Vin Nicoresti
28 Supa italiana,Vinete la cuptor,Conopida cu pesmet si crochete de gris,Salau cu smantana,Friptura de iepure cu sos picant,Tort Moca,Inghetata cu alune si fistic,Fructe,Branzi,Vin alb,rosu,Sampanie
29 Omleta cu creier de vitel,Peste in aspic sau salau �a la Odobescu�,Sparanghel milanez,potarniche sau sitari fripti,Salata de fasole verde si rosii,Prajitura cu fructe,Inghetata de caise,fragi,vanilie,Branza,Vin alb-negru,Sampanie
30 Langusta cu maioneza,Curcan cu caise,Sunca cu sparanghel si sos Madera,Crema de cafea,Inghetata de zahar ars si lamaie,Branzeturi,Fructe,Vin alb-negru,Sampanie
31 Pastravi gatiti frantuzeste,Salata de icre negre,Pate de ficat de gasca,ciuperci elvetiene,curcan umplut cu castane,Salata de varza rosie,Tort Moca,Inghetata cu fructe,Liquer de lamaie si portocale,Vin alb-negru,Sampanie
32 Scrumbii proaspete �a la Maitre d Hotel�,Maruntaie de pui cu ciuperci,Gelatina de pasare (piftie),Clapon (curcan) la cuptor,Salata de fasole verde,Sarlota de mere,Cascaval,branza de Olanda,Parfe de cafea,Liquer smeura,Sampanie,Vin alb si negru
33 Omleta cu ficat de pasare,Conopida cu smantana,cu crochete de maruntaie,Sitari si prepelite cu paine prajita,Salata de anghinare,Prajitura cu piersici,Inghetata de smeura si socolata,Sampanie,Vin alb-negru,Branzeturi
34 Rasol de pastravi cu sos Chateaubriand,Omleta spumoasa,Ciuperci umplute,Muschi cu sos,Salata de castraveciori in otet,Tort de migdale,Inghetata de alune si lamaie,Branzeturi (Rockfort,Olanda),Fructe,Vin alb,negru,Sampanie
35 Supa de conopida si Bruxelles cu smantana,Salau cu maioneza,Ciuperci umplute cu piept de curcan,Sitari natur (in sosul lor9,Savarina,Inghetata de fragi si vanilie,Branzeturi,Vin alb-negru,Sampanie
36 Supa de gaina sau clapon,Salata de icre negre,Pate de gasca,Rasol de pastravi cu sos tartar,Maruntaie de pui cu conopida,Potarniche cu sos acrisor,Prajitura cu piersici,Branzeturi,Portocale,mere cretesti,banane,Parfe de ciocolata,Vin alb-negru,Sampanie
37 Pulpa de gaina,Anghinare cu smantana,Salau � a la Odobescu�,Ficat cu trufe,Friptura de curcan cu piure de castane,Tort de portocale,Branzeturi,Fructe,Inghetata de fructe cu socolata,Vin alb-negru,Sampanie

D.MASA OBISNUITA

38 Ciorba de miel,Ravioli,Scordalea de fasole verde cu sfecla murata in otet,Papricas de pui,Fleica la gratar,Lapte cu orez imperial,Portocale,Branzeturi,Vin alb sau rosu
39 Supa Julien,Pui cu mazare,Gigot de vitel,Crema de vanilie,Fructe,Branza,Vin alb
40 Supa de gaina,Conopida cu sos besamel si parmezan la cuptor,Friptura de rata cu crochete de orez,Diferite salate,Tort de portocale,Branzeturi,Fructe,Vin alb
41 Supa de tapioca,Sarmalute 2a la Pastorel�,Friptura de curcan cu salata de varza rosie,Crema de zahar ars,Branza,Fructe,Vin
42 Supa �a l Aignon cu parmezan,Crap la cuptor,Ciuperci umplute cu piept de pasare,Friptura de purcel,Crema de cafea,Branza,Fructe,Vin alb si negru
43 Ardei umplut de post,Pui cu smantana,Crap la cuptor,Salata de cartofi,Papara,Fructe,Vin
44 Oua cu sos alb,Pilaf de dovlegei,Ciulama de ciuperci,Ficat de gasca nadusit,Salata de varza rosie,Compot de fructe,Vin
45 Supa cu galusti de creier de vitel,Budinca de cartofi,Salau cu smantana,Fleica cu salata de varza acra,Vin alb-negru,Branzeturi-fructe
46 Ciorba de miel,Ardei umpluti de post,Fripturi inabusite,Papanasi de branza de vaca,Fructe,Vin alb-negru
47 Supa de zarzavat,Ghiveci de post,Plachie de crap,Fleica la gratar,Omleta dulce,Vin alb si negru
48 Supa de mazare sau fasole verde,Pilaf de pui,Gigot la tava,Sufle de branza,Fructe,Vin alb-negru
49 Supa cu taietei,Budinca de cartofi,Varza cu smantana(mustar),Nisetru la gratar,Papanasi cu branza de vaci prajiti,Compot de mere,Vin alb si negru
50 Bors rusesc,Mazare boabe cu crochete de pasare,Snitel de limba de vitel cu cartofi prajiti,Lapte cu orez,Fructe,Vin alb si rosu
51 Supa de rosii (de post),Piftie din picioare de vitel,Pui cu spanac,Mititei,Clatite cu dulceata,Branzeturi.Vin alb si negru
52 MENIU MASA DE POSTSupa de rosii,Ghiveci calugaresc,Crochete de cartofi cu anghinare,Pilaf cu dulceata

VIII.CATEVA MENIURI DIN ZILELE NOASTRE
A.MASA DE ANUL NOU

1 Aspic in forme mici,Franzela umpluta,Oua umplute,Supa la cesti cu pateuri,Gelatina de curcan,Spinare sau piept de vitel umplute,Legume asortate,Tort de ciocolata cu fructe,Bezele,Boboc de floare de migdal
2 Gustari,Tort picant,Peste in aspic,Ficat in aspic,Curcan umplut cu castane,Friptura de porc,Garnituri,Placinta cu ravase,Tort cu crema de alune,Prajitura �rug de lemne�
3 Rulada cu sunca,Budinca de creier,Sarmalute in foi de vita,Rulada in carne,Gasca cu castane,Tort cu foi chesta?Rulouri,Colac umplut cu ciocolata,Crusoane

B.MENIU PENTRU BUFETUL RECE

1 Sandviciuri,Rosii cu salata beuf,Tort picant bachus,Felii de sunca,Pogaci de sunca,Pateuri cu carne,Keck si fursecuri,Boghete din foi (napolitane de casa)
2 Pateuri de ficat,Tartine cu ficat,sardele sau icre de creier,Piftie in portii,Oua umplute,Rulada de carne,Fursecuri Viorica,Role cu spuma,Pandispan cu crema de ciocolata
3 Tartine,Oua umplute,Paine umpluta,Caroline cu pate de ficat,Saleuri,Peste cu maioneza,Tort cu nuci,Prajituri cu crema de portocale,Cornete �Teodora�
4 Tartine,Oua umplute,Rulouri de jambon sau sunca,Salata de beuf,Crema de mere cu frisca.Modelene,Prajitura in doua culori

C.SARBATOAREA LOGODNEI

1 Gustari cu tuica sau mastica,Fileuri de peste cu sos Remulad,Friptura de curcan (garnituri+salate),Tort de portocale,Crema in cupe,Pungute cu alune si nuci,Sampanie,Piscoturi
2 Gustari,Maioneza cu creier si aspic,Salata �trunchi de copac�,Supa cu budinca de ficat,Crap cu sos picant,Pasteta de ficat de gasca,Friptura de gasca cu gaarnitura si muraturi,Tort,alvita,rumbe,tigarete,prajituri

D.MASA DE NUNTA

1 Gustari ,Supa la cesti cu �degetare�,Peste cu maioneza,Pateuri cu mazare,Friptura de pasare,Chaina ?,Tort cu cafea,Rulouri,Prajitura cu ciocolata,Fursecuri
2 Gustari,Strudel cu sunca,Supa la cesti cu pasteta de vitel,Pilaf cu ciuperci,Friptura de vitel,Muschi de porc rece,Tort �Eleganta�,Prajitura cu nuca,Prajitura codet,Inele umplute

E.INVITATII IN TIMPUL VERII
1.Ce servim vara pana la ora 20
� Mazagren (un svart tare din cafea naturala+cicoare+zahar caramelizat) limpezit si servit in pahar pus pe ghiata pisata;
� Cafe frape (cafea cu lapte rece);
� Parfait de cafea (6 galbenusuri+un pahar esenta de cafea si se bate pe marginea plitei pana se ingroasa compozitia.Dupa racire se adauga 750 gr.frisca bine batuta.Se pune in pahare la rece;
� Biscuiti pentru ...................(aluat din 150 gr unt,300 gr faina,2 oua intregi si o lingura de zahar.Se framanta,se intinde si se taie batoane cu ruleta.Apoi se coc la foc potrivit);
� Creme la pahar fara gelatine;
� Crema de nuci;
� Creme de fructe cu frisca;
� Crema caramel;
� Gelatina cu portocale (creme cu gelatine) cu piersici,smeura,ciocolata,marmelada de caise;
� Spuma de ou cu fructe (fragi,capsuni,visine);
� Ou+zahar batut cu telul si adaugat fructe,pus in pahare la rece
2.Ce servim dupa ora 20
� Sandviciuri de vara (branza,legume,oua fierte tari);
� Salate asortate;
� Oua umplute cu ciuperci sau ficat;
� Rasol cu maioneza;
� Prajituri;
� Desert din fructe proaspete sau salata de fructe cu frisca

F.CINA IN FAMILIE
1.Salata de cartofi,
Supa de mazare,
Omlete,
Fructe

2.Tartine cu pasta de peste,
Crema de legume
Tocana de crenvursti
Iaurt

3.Mamaliga cu branza,
Ochiuri cu costita,
Cartofi prajiti cu muraturi,
Fructe

4.Jumari cu branza,
Fasole verde cu crochete,
Taietei cu nuci

5.Jofca (taietei cu branza iute la cuptor),
Cartofi frantuzesti cu piftele,
Compot

6.Sufle de conopida,dovlecei etc,
Cartofi unguresti cu friptura,
Inghetata

7.Crenvursti cu mustar,
Friptura cu un sote adecvat,
Papanasi (sau coltunasi) cu branza de vaci

Mos_tautu

235 mesaje
Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 18:34

� Patima invidiei
Patima invidieiUna dintre marile boli ale sufletului este boala invidiei. Aceasta produce mare rau sufletului omului, este si cauza unei mari nefericiri si altora. Cel stapanit de patima invidiei nu tine cont de prieteni, rude, binefacatori. Cel invidios este stapanit de o mare tristete si dificultatea bolii acesteia este ca, asa cum spune Sfantul Vasile cel Mare, "nu poate s-o marturiseasca, ci tine capul plecat si este mohorat si este tulburat si este dominat si este distrus de rau". In mod obisnuit invidiosul nu vrea sa dezvaluie boala lui, rana sufletului sau si astfel toata ziua este mohorat.Ce este invidiaInvidia este in principal tristetea pentru fericirea aproapelui nostru si bucuria pentru nefericirea lui. Dupa cum noteaza Sfantul Vasile cel Mare, invidia este "tristetea pentru succesul aproapelui". Fericirea fratelui nostru este "hrana bolii si adaos de suferinta pentru cel gelos". In mod obisnuit, cel invidios este mahnit, este stapanit de o tristete insuportabila, nu atat pentru raul care i-a venit lui, ci pentru binele care i-a venit semenului sau. Nu socoteste binele lui propriu, nici nu slaveste pe Dumnezeu pentru binefacerile pe care i le trimite zilnic, ci este chinuit pentru fericirea fratelui sau. Se intristeaza deoarece fratele lui se bucura, deoarece acela dispune mai mult de ceea ce dispune el.Invidia este o mare rana, deoarece nici o alta patima nu este atat "de distrugatoare pentru sufletele oamenilor". Este o mare rana pentru ca se naste din radacina tuturor patimilor, care este trufia. Sfantul Talasie accentueaza ca semnul caracteristic al vanitatii este prefacatoria si minciuna, in timp ce semnul trufiei este infumurarea si invidia. Astfel, cand suntem stapaniti de invidie este sigur ca suntem stapaniti de mama ei, care este trufia. Se poate sa ne aratam smeriti, dar fiind invidiosi, suntem trufasi.De asemenea, invidia se leaga foarte strans de iubirea de slava. Pentru ca in mod obisnuit invidiem pe ceilalti deoarece sunt slaviti acestia si nu noi. Este foarte semnificativ ca, dupa Sfantul Marcu Ascetul, acela care pentru acelasi lucru il lauda pe unul si pe altul il condamna este sigur ca este stapanit de patima vanitatii si a invidiei. Si de multe ori prin laude urmareste sa ascunda invidia care exista in inima lui. Acest pasaj este definitoriu pentru viclenia cu care se manifesta patima invidiei. In oamenii care continuu lauda, probabil se ascunde patima invidiei. Cum se manifesta invidiaInvidiosul in mod obisnuit examineaza viata semenilor lui si urmareste compararea vietii lui cu a lor. Cand se incredinteaza ca fratele lui ii este superior, atunci lasa sa se manifeste groaznica patima a invidiei. Si in mod obisnuit prima manifestare este mohorarea, supararea si mahnirea. "Niciodata tristetile, niciodata mahnirile nu parasesc pe cel gelos". Calitatile trupesti si sufletesti ale celorlalti sunt cauza de tristete si mahnire. Chiar si bunurile materiale sunt cauza supararii. De aceea invidiosul nu se deosebeste de un om gol care este ofensat de toti. "Nimic nu-l deosebeste de omul gol jignit de catre toti". Si aceasta ranire este foarte adanca. Coboara in inima. "Toate aceste lovituri si rani izbind in adancul inimii lui" (Sfantul Vasile cel Mare).Invidiosul in mod obisnuit are multi ochi. Supravegheaza cu sarguinta sa gaseasca totdeauna motive sa condamne. Observa pe celalalt cum va vorbi, cum se va comporta. Este pregatit sa-i faca observatii si mai ales in fata celorlalti, ca sa-l coboare si paralel sa se inalte pe el insusi. Cand cel invidiat este laudat, atunci cel care invidiaza este gata sa exprime contrariul. Este pregatit sa spuna "da, dar..." si sa prezinte intamplator parti necunoscute ale vietii celuilalt, evident ca sa-l umileasca.Sfantul Vasile cel Mare infatiseaza foarte sugestiv si manifestarile trupesti ale omului invidios. Fiindca este adevarat ca patimile sufletului de multe ori sunt manifestate si trupeste, de vreme ce exista stransa legatura intre suflet si trup. Spune Sfantul Vasile cel Mare ca invidiosii devin evidenti din expresia fetei lor. "Privirea acestora este seaca si nestralucitoare, obrazul mohorat, spranceana ofilita; sufletul tulburat de patima, nemaiavand criteriul adevarului asupra lucrurilor". Invidiosii nu gasesc ceva bun la ceilalti, gasesc numai urateniile celuilalt. Consecintele invidieiConsecintele invidiei sunt foarte infioratoare. Desfigureaza sufletul omului. Nu ne doare mult, cum se intampla sa ne doara alte patimi. Totusi, desfigureaza toata randuiala noastra spirituala. Am putea sa enumeram unele consecinte groaznice ale patimei invidiei.a) Invidia dezvaluie viata trupeasca. Ne-am obisnuit sa socotim ca viata trupeasca inseamna unele pacate trupesti carora le dam mare atentie fiind indiferenti la celelalte. Totusi orice patima care are ca rezultat pierderea harului lui Dumnezeu. Faptele trupului sunt opusele roadelor Preasfantului Duh. Apostolul Pavel, insirand faptele trupului, se refera la invidie: "Sunt evidente faptele trupului care sunt prea-curvia, desfranarea, murdaria, desfraul, idolatria, fermecatoria, dusmaniile, certurile, geloziile, maniile, galcevile, dezbinarile, ereziile, invidiile, uciderile, betiile, chefurile si cele asemanatoare acestora" (Gal. 5, 19-21). Exact acelasi lucru il subliniaza Sfantul Grigorie Sinaitul: "Indeosebi cei care intr-adevar sunt trupesti si imbratiseaza iubirea de sine slujesc placerii si vanitatii; in acestia invidia este inradacinata".Astfel, cati slujesc placerii si vanitatii, carora le este inradacinata invidia, sunt trupesti. Mintea omului este ochiul sufletului prin care sufletul contempla slava lui Dumnezeu, de aceea orbirea acestui ochi ne face incapabili sa vedem pe Dumnezeu, si acest fapt constituie omorarea si moartea omului. Sfantul Talasie spune: "Mintea invidioasa o orbeste Domnul, fiindca se intristeaza pe nedrept pentru bunurile aproapelui".b)Invidiosul este orb duhovniceste. Intotdeauna invidia in sufletul omului il conduce la necredinta. Sfantul Nichita Stethatos spune ca "necredinta este un rau al vicleniei, zgarceniei si samanta invidiei foarte fatarnica. Si astfel daca necredinta este un mare rau, cu cat mai mare este invidia care o naste ? Invidiosii, deoarece se consuma in patima invidiei, "defaimeaza cele bune ca fiind rele si creatii ale ratacirii si nici nu accepta si nu cred cele ale duhului, nici nu pot sa vada pe Dumnezeu sau sa-l recunoasca cu putina credinta" (Sfantul Grigorie Sinaitul). Adica, dupa cum este clar aici, invidiosii nici nu accepta cele ale duhului, nici nu pot sa vada sau sa cunoasca pe Dumnezeu.d) Invidiosii prin existenta invidiei inauntrul lor dezvaluie ca nu au dragoste. Dragostea nu vrea raul. De aceea "cel care invidiaza pe fratele si care se intristeaza pentru reusita acestuia si care atinge cu sarcasme reputatia acestuia, este instrainat de dragoste si vinovat de judecata lui Dumnezeu" (Sfantul Maxim).e) Invidia distruge pe cel care o are. Vasile cel Mare spune ca, asa cum sagetile care pleaca din arc cand intalnesc un obiect dur se intorc catre arcas, in acelasi fel se intorc actiunile invidiei, fara sa provoace tristete celui invidiat; "ranile acestuia devin ale invidiosului". Asa cum albinele cand inteapa pe careva in acelasi timp se distrug, la fel si patima invidiei distruge mai intai pe cel care o are.Aceeasi invatatura despre distrugerea invidiosului de catre invidie o intalnim la toti parintii Bisericii. Revelator mentionez pe Cuviosul Nichita Stethatos, care spune ca invidiosii "sunt rosi de gelozie impotriva celor care au harul duhului prin intelepciunea si cunoasterea lui Dumnezeu". Se descompune invidiosul, cum se topeste ceara, fara macar sa lumineze pe ceilalti. Mai mult, ii intuneca cu rautatea lui.f) Dar patima invidiei dauneaza si oamenilor catre care este indreptata. Face mare rau, mai ales daca ceilalti nu au forta si barbatia spirituala sa intampine aceasta stare. Primul care a invatat invidia este insusi diavolul. Acesta, deoarece a invidiat marea dragoste a lui Dumnezeu fata de om si deoarece nu putea sa se arate impotriva lui Dumnezeu, s-a aratat impotriva creaturii Lui, a omului. Astfel prin fapta lui impotriva omului a devenit si este "un teomah" (Sfantul Vasile cel Mare). Sfantul Maxim Marturisitorul invata ca diavolul a indemnat omul sa incalce porunca lui Dumnezeu,invidiind pe Dumnezeu si pe noi". A invidiat pe Dumnezeu ca sa nu se vada "preaslavita putere a Lui care sfinteste omul". A invidiat omul ca sa nu dobandeasca comuniunea cu Dumnezeu.Primul ucenic al diavolului in patima invidiei este Cain. "Primul ucenic al diavolului si invidia si crima de catre acesta fiind invatat", a ajuns sa-l omoare pe fratele lui cel drept, Abel (Sfantul Vasile cel Mare).Mai tarziu, Saul, impins de invidie, s-a intors impotriva binefacatorului David. In timp ce David il distra pe Saul ca sa se elibereze de melancolie, acela a cautat sa-l omoare. Din aceasta cauza David a fost fugar si Saul l-a haituit ca sa-l omoare. Care a fost cauza ? David il ajuta continuu pe Saul. De aceea, cum spune Sfantul Vasile cel Mare, invidia este "felul de dusmanie cel mai dificil de corectat". Cainii devin blanzi prin hrana si leii sunt imblanziti prin ingrijire, in timp ce "invidiosii prin ingrijiri mai mult sunt infuriati", adica sunt atatati inca mai mult prin binefaceri.Sfantul Maxim Marturisitorul, analizand cazul lui Saul care prigonea pe David desi primea binefaceri de la el, spune ca cel care din invidie uraste si calomniaza pe acela care este mai sus decat el in eforturile virtutii si in bogatia cuvantului cunoasterii spirituale, acesta este sufocat de un duh rau, precum Saul. Faptul care il conduce la o mai mare furie este ca nu poate sa-l omoare pe binefacatorul lui. Si precum Saul a prigonit pe iubitul lui fiu Ionatan, astfel si invidiosul urmeaza "gandul innascut in constiinta", care il stapaneste pentru ura nedreapta si care istoriseste cu adevar izbanzile celuilalt.Din invidie fratii lui Iosif l-au vandut egiptenilor si astfel a devenit sclav. Spune Sfantul Vasile cel Mare: "Si atunci este cuvenit sa te minunezi de nesabuinta bolii". Pentru ca daca visele sunt adevarate, cine poate sa impiedice realizarea lor ? Daca visele sunt inselatoare, mincinoase, atunci pentru care ratiune invidiem ? Astfel, prin cele pe care le-au facut sa opreasca profetia, prin acestea pregateau realizarea ei. De multe ori cand invidiem pe fratii nostri, pregatim fara s-o intelegem si s-o vrem, gloria celuilalt si oprobriul nostru.Din invidie L-au predat pe Hristos lui Pilat contemporanii Lui. Evanghelistul Matei mentioneaza despre Pilat: "Caci stia ca din invidie L-au dat in mana lui" (Mat. 27,18). Si pentru ce il invidiau ? Pentru ca facea minuni si ajuta in diferite feluri pe oameni. Ceea ce era bucurie si mantuire pentru ceilalti, pentru invidios era tristete si mahnire. Si a ajuns invidia sa faca cea mai mare crima in veacuri, sa-L omoare pe Hristos. Totdeauna invidia este potential o crima. Radacina crimei este invidia si crima este fructul invidiei. Sfantul Grigorie Palama scrie despre invidie: "...invidia este uciderea potentiala si provocatoare a celei dintai varsari de sange si apoi a uciderii de Dumnezeu".Sfantul Talasie avand in atentia lui pe iudeii care-L numeau pe Hristos Beelzebul, deoarece chipurile prin puterea lui facea minuni, spune: "Pricepe de la iudei; cei care au fost orbiti din invidie au recunoscut gresit pe Domnul si pe Dumnezeu in Beelzebul".Cum este vindecata patima invidieiNu foloseste la nimic ca descriem simplu dimensiunea invidiei si nu progresam in vindecarea ei. Trebuie sa conducem invidiosul la vindecare. Suntem datori totusi sa marturisim ca vindecarea este dificila. Si aceasta pentru ca "nici medic al bolii nu primeste si nici nu e posibil sa se gaseasca vreun medicament impotriva bolii". Si mai mult, chiar cand este intrebat nu vrea sa marturiseasca ca "sunt invidios si amar si ma irita cele bune ale prietenului si ma plang de bucuria fratelui si nu suport privelistea bunurilor celorlalti, ci imi fac o nenorocire din bunastarea semenilor" (Sfantul Vasile cel Mare).Putem insa sa subliniem unele leacuri. Este nevoie sa aratam dragoste deosebita pentru persoanele acelea pentru care simtim ca patima se misca inlauntrul nostru. Sa le iubim mai mult si sa le laudam din toata inima noastra. In special trebuie sa facem rugaciune pentru patima, dar si rugaciune pentru aceia pentru care simtim miscarea patimii. Sa vedem toate cate are fratele nostru ca daruri ale lui Dumnezeu. Acesta le da pe toate. Cine poate sa opreasca izvoarele sa verse apa ? Astfel Dumnezeu este Acela care da darurile sufletesti si trupesti si nu trebuie sa ne pronuntam impotriva fratelui nostru, deoarece in acest fel ne aratam teomahi, ne intoarcem impotriva lui Dumnezeu. De asemenea, banii si averile si in general bunurile materiale sa nu consideram ca sunt unicele bunuri. Acestea sunt instrumente ca sa ne conduca la virtute. In general, cum spune Sfantul Vasile cel Mare, "un izvor care tasneste, nimeni nu-l astupa; si cand straluceste soarele nimeni nu-si acopera privirile".Este necesara indrumarea duhovniceasca de la un vindecator ortodox, incat prin mijloacele si prin toata indrumarea lui sa scapam de distrugatoarea patima a invidiei si sa putem sa traim o buna viata crestina.Intrebarea care se naste acum este ce trebuie sa facem cand suntem invidiati de un oarecare, cand suntem victima invidiei celorlalti.Primul lucru care este necesar este sa aratam rabdare si ingaduinta. Sa ne bucuram pentru aceasta incercare care ne-a venit. Si sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne dea rabdare si ingaduinta. Cel care rabda cu bucurie aceasta incercare, acesta primeste mangaiere de la Dumnezeu si ajunge la fericita smerenie. Dar trebuie spus ca in chip obisnuit aceasta rabdare o au vitejii lui Dumnezeu, cei cati dispun de curaj si barbatie spirituala. Si de aceea cati rabda dispozitia invidioasa a fratelui lor, acestia vor primi cununa de martiri.Al doilea lucru care este recomandat de invatatura patristica este sa evitam convietuirea si decaderea prin convietuirea cu cei care ne invidiaza. Pentru ca e posibil sa devina un mare rau. In Pilde este scris: "Sa nu iei masa cu un barbat invidios, nici sa nu ravnesti la mancarurile lui; caci in ce chip ar fi sa inghita cineva un fir, tot astfel mananca el si bea. Si nici sa-l primesti la tine pe el si sa mananci imbucatura cu el: caci o va voma si va pangari cuvintele tale cele bune" (Pilde 23, 6-8).Sfantul Vasile cel Mare, referindu-se la chestiunea aceasta, spune ca, asa cum ne straduim sa asezam departe de foc substanta inflamabila, astfel trebuie sa indepartam legaturile prietenesti cu cei invidiosi, pentru ca intr-adevar "asa cum taciunele, este boala proprie graului, tot asa invidia este boala prieteniei".Avva Pimen a sfatuit pe cineva sa nu locuiasca intr-un loc unde exista vreunul care il invidiaza, pentru ea altminteri nu se va pricopsi: "Sa nu locuiesti intr-un loc unde vezi pe cineva care are gelozie impotriva ta, caci altfel nu te pricopsesti". In general, putem sa sustinem ca atunci cand avem in noi harul lui Dumnezeu, cand ne aflam intr-o buna stare sprituala, atunci nu ne vatama sagetile celui invidios si nu patim nici un rau. Dar cand nu avem forta sufleteasca si suntem usor clatinati atunci este necesar cu dragoste si pentru dragoste sa intrerupeti prietenia si relatia sociala cu invidiosul. Acest lucru desigur nu inseamna deloc ca vom inceta sa ne rugam pentru el si sa ne intereseze. Simplu il ajutam sa nu ajunga sa faca un rau mai mare. Patima invidiei este mare. Invidia provoaca, cum a fost expus anterior, mari rele omului. Mai mult, indica existenta multor patimi in noi si chiar naste alte patimi. Cum spune Sfantul Grigorie Teologul, invidia este cel mai nedrept si cel mai drept pacat. Este nedrept pentru ca ataca pe cei nevinovati si drept pentru ca ataca si pe cei care o poseda si pe cei culpabili. De aceea trebuie stradanie sa scapam de aceasta foarte rea patima.Sfantul Vasile cel Mare indeamna: "Sa fugim, fratilor, de boala, dascal de teomahie, maica a uciderii de barbati, dezordine a firii, ignorare a familiei, nenorocire foarte absurda". "Sa fugim de un rau insuportabil. Este invatatura sarpelui, descoperire a demonilor, insamantare a dusmanului, arvuna a iadului, piedica a evlaviei, cale spre gheena, pierderea imparatiei".

Mitropolitul Hieroteos Vlachos

Mos_tautu

235 mesaje
Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 18:35

PDL PROGRAMAT PENTRU VIITOAREA GUVERNARE 2012-2016
In ultimele 2 zile,desi au fost destule evenimente,semnificatia si viitorul PDL a fost in top,prieteni sau dusmani,analisti partinici sau independenti si-au spus parerea sau criticile.
Ceea ce pare hazliu mi s-a parut doar explozia de bucurie la sediul PNL care cica ar fi ramas singurii liberali si singurii reprezentanti ai dreptei,extaziati de dl.Orban cu talentul sau de artist.
Daca rad asa de usor si nu cugeta la evenimentul produs,se pare ca ne aflam in fata unei naivitati de partid si realmente nu este intamplator acel 13% luat in alegeri si,cum spunea dl.Crin cel care este de stanga si ponta cu acea ocazie,ca,traieste cea mai fericita zi.
Dar sa lasam naivitatea liberala sa-si traiasca clipa si sa vedem cum privesc analistii seriosi de tipul dlui Teodorescu sau Parvulescu.
-In primul rand analistii considera ca nasii PDL vor avea pentru prima data sansa de a castiiga viitoarele alegeri cu peste 50% in timp ce in structura politica a Romaniei nu exista nici o posibilitate de a contrabalansa aceasta inteligenta miscare a dreptei romanesi.
Cu cine sa faca ceva similar PSD,cu verzii sau un asa numit partid socialist sau PNL cu AP si prezidentiabilul lor Emil Constantinescu ?
Politologul Cristian Parvulescu, presedinte al Asociatiei �Pro Democratia�, sustine ca sansele PDL, de a obtine un procent de aproximativ 50%, la alegerile parlamentare din 2008, sunt foarte mari,si ca aceasta unire s-a facut din nevoia de majoritate.
-Cei care cred ca cineva se rusineaza cand se pronunta mereu partid prezidential, care sa il sustina pe Traian Basescu s, care sa inregistreze un scor foarte mare ,isi dau seama acuma daca nu chiar ei au incitat la asa ceva.
Bogdan Teodorescu, profesor de marketing politic la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative ne arata ca afilierea la Popularii Europeni vor da partidului prezidental mai multa forta eventual prin chemarea la guvernare si a UDMR(colegii de la grupul popular) si atunci insasi modificarile constitutiei vor sta in puterea PDL si a presedintelui Basescu.
De fapt,noi care am suportat partidul stat criptocomunist al dlui Iliescu,dece am crede ca actiumea dlui Basescu nu este dreapta,cand si acuma guvernul PNL este sustinut si traieste datorita sprijinului PSD.
-PD si PLD vor avea prin aceasta unire o mai mare vizibilitate si sa nu uitam ca doar PSD a mai avut in trecut un staff de partid si o organizare similara cu a PD si oameni de talia lui Stolojan,Flutur,poate si doamna Mona Musca.
-Se ofera electoratului posibilitatea de a se obisnui, intr-un an, cu noul partid, considera politologul Cristian Parvulescu. Bogdan Teodorescu, intareste aceasta idee, sustinand ca, fara o uniune rapida, PLD ar fi primit peste cateva luni o grava lovitura de imagine.
-Aproape in unanimitate observatorii neutri sustin ca PDL va fi o formatiune politica fara un rival puternic iar fostele valori ale aliantei DA calcate in picioare de cativa oligarhi liberali isi vor arata forta electorala.
-Polarizarea clasei politice,asa cum este in UE,se va petrece in favoarea PDL si PSD si spre disperarea partidelor care s-au vrut de nisa sau ca partide balama si care nu vor mai juca nici un rol pentru ca nimeni nu va avea nevoie de ele.Abia atunci se va crea ceea ce spunea dl.Stolojan,se va crea masa critica pentru ca liberalii desamagiti sa navaleasca in noua formatie centrist-liberala.
-Colaborarile dintre PSD si PNL sunt de suprafata si de scurta durata. Daca va exista o polarizare, in viitor, va fi pe schema PDL versus PSD sau PDL versus PNL(fara Crin cel care este de stanga si ponta), in functie de cat vor obtine democrat-liberalii si social-democratii�, considera Teodorescu
Deci,cine nu ia astazi in serios lovitura puternica politica a dlui Presedinte si a prietenilor sai,cine crede ca notiunea de partid prezidential este doar o insulta,se inseala amarnic si daca nu ma cred sa astepte alegerile generale pentru a se convinge.

Fosta membra 9am.ro

7898 mesaje

Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 18:37

De la: gabigabi, la data 2011-09-02 17:28:48
De la: Silver9AM, la data 2011-09-02 17:19:38

Degeaba.

tu pricepi despre ce se vorbeste ? vai de cashcheta ta ! ce naiba face cu tine base ala, la cotroceni ? ii duci papuci, ii cari olita, ca vad ca esti depasit de cuvinte si idei ! pffff

Gabi,din punctul meu de vedere poti sa ma jignesti si sa spui ce'ti trece tie prin minte,ideia e ca ai dat un raspuns astazi neasteptat de intelept "stii ca cine calomniaza intra sub incidenta legii ?[" ,sincer nu ma asteptam.....oare ere prea dimineata si aveai mintea odihnita ? Noi ne cunoastem virtual de ani..oare cati ? 2,3......nu conteaza,a fost si soare a fost si vreme rea.....tu ai TRADAT,(si macar daca aveai ce) dar ai tradat,acum te crezi superioara. Daca ai fi inteles macar 5% din mesajul meu,nu ai mai fi dat prin gropi,dar (ca sa citez si eu un profesor de al meu)" CINE PRICEPE SI NU PERCEPE,DEGEABA PERCEPE DACA NU PRICEPE" eu te sfatuiesc in virtutea dialogului avut pe net in acesti ani,sa "rumegi" postarea ta,cu toate intelesurile posibile......si ......nimeni nu ocupa un post,daca e cum il descrii tu........gandeste si la aspectul acesta........in fond,E ALEGEREA TA !

pascu08_yahoo_com

1522 mesaje
Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 19:55

Cu ce cintar ai cintarit minciunile si hotiile de la dreapta si stinga esicherului politic . ai de au facut asta au pierdut alegerile intotdeauna / ete valabil si pentru actualii...........

pascu08_yahoo_com

1522 mesaje
Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 20:12

De la: gabigabi, la data 2011-09-01 17:27:04@ Galina, am crezut ca-i clar : TOTI , incepind cu steaua dreptatii, te vad te vad, costelus , catelusu' schiop, grasu ' si citi mai sunt inscrisi cu avataruri care mai de care mai fanteziste, sunt CLONELE lui Mos Tautu sau @906 cel ce-a deschis acest topic, pe numele lui Cucu Ioan, medic psihiatru , mare iubitor de excelenta sa , presedintele Ro , adevaratul ....cel mai adevarat si pur democrat al tarii , zis Zeus ....zis Jucatorul ....sau, Moise, ai de unde alege !

Adoratorii carui tip de stat sint dumnealor? european./ nu pare ei apara de fapt pe cel ce a demolat in alegeri individul ce la detronat pe nastase si psd/ nici pe departe nu sa dovedit ca este mai bun decit celalalt . doar mai siret popular mai hot / asta nu este suficient ca sa mai auzim de dumnealor /
alegerile vin si pleaca / Romania stat european are nevoie de un presedinte care respecta constitutia si care sa faca respectata natia / conceptul de presedinte jucator este valabil in alta parte a lumii/

Te_Vad_Te_Vad

261 mesaje
Oras: Braila

Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 21:10

Gruparile comunisto-securiste si Cultura politica in Romania
Fiecare observa cu ochii liberi maniera romaneasca de a face politica,maniera partidelor de a se comporta ca organe politice si mai ales submediocritatea oamenilor politici.
G. Almond si Sidney Verba vorbesc de urmatoarele tipuri de cultura politica:
a) Cultura politica parohiala (locala sau provinciala) specifica societatilor traditionale, comunitatilor care nu constientizeaza importanta problemelor de interes national si mondial si nu au interese pentru valorile si mecanismul sistemului politic national. Adica este cultura politica a satului, a etniei, a regiunii unde biserica, scoala si primaria sunt institutiile de referinta. Cunostintele, sentimentele si judecatile de valoare sunt orientate spre aceste structuri locale.
Este limpede ca de fapt 2/3 din politica romaneasca se petrece in aceasta maniera.Aici pomana electorala este suficienta pentru a atrage voturile,in fata unei populatii sarace,subeducate si aproape fara constiinta politica.Electorilo,culturii lor politice le corespund insa si agentii electorali si politicienii fie ei locali sau nationali.
b) Cultura politica de supunere (de subordonare) corespunde unor comunitati reglate de valori nationale. In cadrul societatilor respective, agentii actiunii politice sunt constienti de existenta sistemului politic dar se multumesc cu o atitudine de pasivitate in privinta participarii la viata politica, la luarea deciziilor. Aceasta pentru ca ei cred ca sistemul politic este astfel cladit incat le va fi protejata viata si personalitatea fara a-si exprima initiative si cerinte in raport cu autoritatea de stat. Adica sistemul va functiona bine, avantajele vor fi bune pentru toti cetatenii daca vor respecta deciziile si regulile corespunzator unei etici a supunerii.
Daca in prima categorie intra oamenii fara constiinta politica,ceea ce a mai ramas va intra in aceasta categorie.Pasivitatea,neparticiparea la vot a ajuns in tara noastra notorii,deoarece rezultatele asteptate ale votarii nu determina nici o speranta.Lumea asista la un ritual,la un fel de ceremonial periodic dupa care nimic nu se mai intampla.
c) Cultura politica participativa, care corespunde sistemelor democratice, este rezultatul proceselor educationale dezvoltate si a unui grad inalt de organizare, reflectand si experientele politico-sociale specifice tarilor democratice. Cetatenii poseda un ansamblu de mijloace subiective si de abilitati, de priceperi si deprinderi de a le utiliza rational in scopul de a influenta luarea deciziilor, desfasurarea evenimentelor politice, reprezentarea sau de a opri acele decizii administrative care le-ar afecta negativ interesele.
Nici nu poate fi vorba de aceasta cultura politica in tara noastra.Cei cativa intelectuali sau persoane constiente s-au invatat a suferi,si-au pierdut speranta in orice schimbare.
Maniera in care se interpatrund aceste tipuri de cultura politica creiaza specificul romanesc,balcanic,in care argumentele si speranta sunt inlocuite de mititei si bere iar Romania de aproape 20 ani nu este decat patria unor imbogatiti inteni sau veniti din afara.
Considerand gradul de participare (exprimat in performante practice) a cetatenilor la functionarea unui sistem democratic ca valoare centrala a culturii politice si civice, Almand si Verba au masurat nivelul de cultura politica in cateva tari cu ajutorul urmatorilor indicatori: volumul de cunostinte politice; componenta civica; modalitatile actiunii politice; aprecierea sistemului politic. Concluziile la care au ajuns in acel timp au fost: numai S.U.A. si Anglia realizasera gradul necesar de corelare intre structurile primare ale societatii (familii, comunitati locale etc.) si structurile politice nationale care ofera functionalitate culturii participative democratice. In Romania,Bulgaria sau Mexicul ar exista apatia, pasivitatea cetateanului ca simptome ale unei democratii slabe.
Celor trei tipuri de cultura li se adauga, sub imboldul mijloacelor audiovizuale � scria R.G. Schwartzenberg, cultura politica �de spectacol� care este daunatoare intr-un alt fel decat cultura de supunere. Daca aceasta din urma asigura dominatia marturisita si admite violenta deschisa, �cultura de spectacol nu este decat simulare, artificiu, parodie. Este reprezentarea inselatoare a democratiei, simulacrul culturii de participare. Individul se crede liber, activ, influent. Se crede un actor al sistemului politic, cand in realitate nu este decat un spectator, pacalit, amagit de jocul politicii, pe fundalul micilor ecrane si dupa perdelele cabinelor de vot.
In Romania ar exista speranta unei schimbari si aceasta lupta este condusa de Presedintele Basescu si partidul sau presidential(PD-L).
Totusi asalturile sistemului comunisto-securist reprezetat prin partide ca actualul PSD,PRM dar si fractiunea Patriciu din PNL sunt puternice.
Comandoul comunisto-securist reprezentat de gruparesa Felix,Geoana-Iliescu,Tariceanu-Norica,Oprescu etc ne arata ca de fapt fosta securitate nu este multumita nici de partidele enumerate mai sus,motiv pentru care gruparea doreste o radicalizare a preluarii puterii si a reinstaurarii unui sistem comunisto-securist in mod deghizat.Odata luata puterea Romania se va reintoarce la anii 90,epoca tunurilor si a formarii baroniadei comuniste.
La baza acestui lucru sta tocmai aprecierea culturii politice romanesti din present care face posibil,mai ales prin saracia cronica sa poata prelua puterea aproape in mod absolutist.
Deja Europa si chiar SUA se arata desinteresate si descurajate de mediul politic romanesc,incat instaurarea unei dictaturi comuniste cu nuante nomenclaturist-capitaliste sa ia locul pana si actualelor formatiuni criptocomuhniste sau pretins liberale(se stie ca liberalii au colaborat prin Tatarascu cu comunistii pana la anihilarea lor).

Este limpede ca daca Presedintele Basescu si PD-L vor esua in alegeri soarta Romaniei se va pecetlui pentru decenii.
Deja sub indrumarea lui Felix,Tariceanu,Iliescu s-a pus la cale o monstruoasa coalitie antidemocratica,prin care toate asa zisele partide,la care se adauga acuma si gruparea Oprescu sa se coalizeze contra lui Basescu si a sistemului democrat.
Este o perioada istorica in care soarta democratiei romanesti se mai joaca inca odata.
In acest cadru,apelul catre intelectuali este foarte important.
Daca societatea civila,elitele intelectuale nu vor intervene,se va macina si ultima speranta pentru tara noastra.

Te_Vad_Te_Vad

261 mesaje

Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 21:14

Cleptocratia,reactiunea si teoria conflictului

Acei ce poarta jugul
Si a-l purta mai vor,
Sa-l poarte mai departe,
Spre rusinea lor.

Intr-o societate nu conteaza valoarea numerica a populatiei,spun psihosociologii,ci conteaza ponderea populatiei participative,a populatiei constiente si dornice de a lua parte la viata cetatii,la viata sociala.
Din pacate in Romania avem de-a-face mai degraba cu o multime,poate un popor dar nu avem de-a-face cu cetateni constienti.
De acest lucru au avut grija toate clasele de conducatori politici,de la fascisti,comunisti ,pana la democratia originala creata de PSD si liderii sai dupa 1989.

O alta problema de psihologie sociala o constituie asa zisa teorie a conflictului in societate.Fara conflict si rezolvarea lui omenirea ar sta inca in epoca de piatra iar deosebirea in civilizatie si bogatie dintre tarile lumii si ale Europei este tocmai ca prin conflict,uneori revolutie mai mult sau mai putin sangeroasa societatile au devenit avansate,mai bogate,mai spirituale.

Am spus aceste considerente introductive pentru a caracteriza mai bine situatia politica si sociala din tara noastra.

Tara mioritica care iubeste linistea,iubeste neschimbarea,soarta o considera predestinata,Romania,mai bine zis romanii s-au erijat in a fi sclavii tuturor,sclavii conducatorilor autocrati,ai politicienilor corupti,ai strainilor care in acest mediu au gasit cea mai propice modalitate de a exploata in folosul lor defectele fundamentale ale romanilor.

Clasa noastra politica actuala este construita total dupa aceste considerente.Organe de conducere ale tarii,justitie,organe de ordine sunt construite nu spre binele cetatenilor ci pentru cleptomania personala,creind acea clasa pe care chiar presa straina a denuimit-o cleptocratie.

Prin fascinatie,minciuna,desbinare cleptocratia s-a mentinut la putere in continuitate de la regimul comuinist si probabil ca vor domina Romania ani multi.

In acest context apare un om politic,un Becket roman,care ca si personajul istoric poate a avut pacate in viata lui dar care acum isi ia rolul de lider politic in serios.Este vorba de dl.Basescu care a devenit un lider hotarat de a schimba Romania,chiar in acest context in care simtul cetatenesc nu este prea desvoltat in tara noastra.

Conflictul creat cu cleptocratia este legitim si face parte din revolutia sociala pe care Basescu vrea sa o infaptuiasca.
Fata de aceasta intentie a lui,fata de faptul ca cleptocratia constata ca nu este de al lor,acestia au declansat un val de ura,de minciuni si violente care pot merge pana la anihilarea Presedintelui.

In fond ce a facut presedintele?
-A incercat sa creeze o justitie independenta care sa reactioneze si la coruptia clasei politice.
-A condamnat in numele statului Comunismul ca pe un regim criminal
-A deschis dosarele fostei securitati pentru ca cetatenii sa nu mai fie santajati.
-A fost intolerant cu un guvern ca emanatie a grupurilor oligarhice,asa cum a fost in toate regimurile de dupa 1989.
-A dorit ca institutiile statului sa functioneze democratic si toti sa fim egali in fata acestor institutii.

Profitand de nivelul scazut al simtului politic al romanilor,cleptocratia transpartinica a pornit un rasboi contra-revolutionar,predicand linistea,neimplicarea,lasarea tarii in mainile oligarhilor.

Emitand asa numita conflictualitate a dlui Basescu,cleptocratia a mers pana acolo incat Constitutia creata de ei la impulsul Europei sa fie violata,incalcata,sa rupa orice idee de dreptate sociala si prin orice mijloace sa scape de Basescu,chiar pana la eliminarea sa fizica.

In acest context Basescu apeleaza la aceia pentru care se sacrifica,la popor,notiune pe care cleptocratii au pervertit-o.
Exte un examen dificil.Cleptocratia s-a unit transpartinic,cei 322 reprezinta ¾ din parlament,adica ar reprezenta aceiasi proportie din cetatenii tarii.Oligarhii prin metodele lor specifice,dominand presa si TV mint si deturneaza realitatea iar daca nu pot, incalca cele mai importante legi pentru a scapa de Basescu.

Este un greu examen pentru romani,pentru tinerii din noua generatie care trebuie sa arate lumii ca ei sunt altceva decat p�arintii lor care au trait in servitudine.

Rasboiul va fi dur dar el va decide viitorul Tarii.

Daca va invinge cleptocratia Romania decenii in sir va fi cum este azi.daca va invinge Basescu si alaturi de el va sta tineretul,cetatenii Romaniei exista sansa de a intra in Europa cu adevarat.

Deci la referendum se joaca viitorul Romaniei.

Daca nu ne vom prezenta,nu vom spune nu cleptocratiei inseamna ca le servim pe tava acestora VIITORUL ROMANIEI.

Severin_pedelistul

115 mesaje

Postat pe: 2 Septembrie 2011, ora 21:19

"Trebuie s� ne g�ndim un pic, �n primii 20 de ani am avut dou� mo�teniri, mo�tenirea Iliescu �i mo�tenirea radical� B�sescu, a experimentului B�sescu pe care Rom�nia nu-l mai a�tepta �i �n care Rom�nia a intrat cu curaj, care a fost inspirat �n mare parte de PDL. De aici �nainte trebuie s� porneasc� construc�ia noastr� prin dumneavoastr�, asta este cultura pe care trebuie s� o ducem mai departe. A fi de dreapta nu trebuie s� fie o ru�ine, trebuie s� fie o pasiune, acest partid a produs primul om de dreapta 100% al Rom�niei �i �ti�i la cine m� g�ndesc, e pre�edintele (...)", a fost mesajul lui Traian Ungureanu c�tre tinerii din PDL.

�n debutul discursului lui Ungureanu, pre�edintele OT-PDL, R�zvan Mustea, a precizat c� europarlamentarul PDL este cel care "a mo�it sloganul Smart&Right" adoptat de Organiza�ia de Tineret a Partidului Democrat Liberal.

Severin_pedelistul

115 mesaje

Postat pe: 3 Septembrie 2011, ora 06:48

ANALIZ� EVZ: USL expir� �nainte de termen
Autor: Florin Ciornei, Silviu Sergiu

Marea t�rguial� a candidaturilor a adus alian�a opozi�iei la pragul de rupere, fapt confirmat chiar de liderii acesteia Victor Ponta �i Crin Antonescu.

Sursa: VLAD ST�NESCUAlian�a partidelor de opozi�ie, USL, �i-a ar�tat sl�biciunile �n c�teva jude�e unde miza luptei cu PDL era foarte ridicat�. �n loc s� se prezinte cu candida�i unici �i astfel s� �i maximizeze �ansele de a-i �nvinge puterea, PSD, PNL �i PC se lupt� �ntre ele. �i acesta e doar �nceputul.

Scenariul c� p�n� la alegerile din 2012 turbulen�ele din USL se vor acutiza a fost confirmat de unul din baronii PSD, Gheorghe Bunea Stancu liderul filialei Br�ila care avertizeaz� c� nemul�umirile vor cre�te odat� cu alc�tuirea listelor de consilieri

Ia�i, un caz despre cum s� p�strezi aparen�a USL

La Ia�i �i Buz�u PSD, PNL �i PC vor pune candida�i separa�i. Tensiunile au fost la un pas de a rupe USL. A spus-o Crin Antonescu c�nd a recunosct c� "negocierile pe candidaturi au fost extrem de dificile". A confirmat-o �i Victor Ponta. �ntrebat de ce a acceptat ca la Ia�i s� existe candidaturi separate acesta a r�spuns: "Ca s� p�str�m USL-ul. Pe mine m� nemul�ume�te decizia de la Ia�i dar o respect�m �i, important este s� c�tige un membru al USL sau un membru al acestor trei partide �i s� nu o c�tige PDL. Dar nu sunt fericit, c� nu a� vrea s� fiu ipocrit".

Prezent la aceea�i emisiune de la Antena 3, Daniel Constantin, liderul PC a �inut s�-l completeze pe Ponta: "A nu se �n�elege c� PC a pus aceast� condi�ie altfel se rupe USL. Nu. Pentru a p�stra buna �n�elegere �n cadrul USL.

Revolta baronului Mocanu

Dup� Ia�i, unde partidul lui Dan Voiculescu a ales s� se despart� de PSD �i PNL, �i la Buz�u vor exista candidaturi separate. "PSD la Buz�u a hot�r�t s� mearg� pe liste separate de USL", a declarat Victor Mocanu, pre�edintele consiliului jude�ean Buz�u invoc�nd nerespectarea protocolului USL. Acesta a fost sus�inut de �eful filialei, Constantin Bo�codeal�, primarul municipiului Buz�u care a anun�at c� va candida din partea PSD pentru un nou mandat, �i nu din partea USL.

"�n continuare PSD Buz�u �l sus�ine pe domnul Victor Mocanu candidat la func�ia de pre�edinte al Consiliului Jude�ean din partea PSD, este actualul pre�edinte, �i am solicitat co-pre�edin�ilor USL s� revin� la decizia pentru Buz�u �i s� o ia pe cea corect� conform protocolului de func�ionare, nu pe l�ng� protocol, respectiv cel mai bine clasat candidat ie�it din sondaje s� fie desemnat candidatul USL", a declarat Bo�codeal�.

Pozi�ia filialei PSD Buz�u contrazice astfel decizia conducerii centrale. Victor Ponta cedase liberalilor la negocieri postul de candidat la �efia CJ. Tocmai din aceast� cauz� a ap�rut �i sup�rarea filialei Buz�u. Actualul pre�edinte al CJ, Victor Mocanu nu a mai fost validat drept candidat, iar postul s�u a devenit moned� de schimb �n t�rguielile cu liberalii. PSD a cedat aceast� candidatatur� �n schimbul candidaturii �n alte jude�e.

OBSTACOL. Victor Mocanu, președintele CJ Buz�u, este unul dintre baronii care au pus la �ncercare soliditatea alianței opoziției

Avertisment de la Br�ila: nemul�umirile �n USL vor cre�te

Concesiile pe care PSD le-a f�cut PNL la Buz�u au fost criticate ieri de c�tre pre�edintele PSD Br�ila, Gheorghe Bunea Stancu. "Sunt total nemul�umit c� PSD a renun�at la Buz�u. Am avut un principiu care trebuia respectat - acolo unde am avut noi pre�edin�i �n func�ie �i primari �n func�ie, vor candida de drept. Numai dac� sunt dispropor�ii mari �n ceea ce prive�te procentele putem discuta. Este o gre�eal� �i asta o s� aib� repercusiuni �n interiorul partidului �n primul r�nd", a spus Stancu, citat de Agerpres.

El a avertizat c� atunci c�nd se va trece la �ntocmirea listelor de consilieri jude�eni, municipali �i locali, nemul�umirile din USL vor cre�te.

"O s� ne punem m�inile �n cap. Nu �tiu ce o s� facem, pentru c� PSD are foarte mul�i oameni de calitate, care ne-au reprezentat �n aceast� perioad� �i nu prea sunt de acord s� renun��m la anumite persoane, care cu siguran�� ne aduc voturi", a declarat Bunea Stancu.

Primarul PSD-ist al Ia�iului �i atac� pe conservatori

Situa�ia r�m�ne foarte tensionat� de la Ia�i, unde PC a stabilit s�-l arunce �n cursa pentru prim�rie pe Tudor Ciuhodaru �mpotriva lui Gheorghe Nichita (PSD), edilul �n func�ie. "PC ar trebui s� candideze separat pe listele din �ar�, dac� vrea s� candideze separat la Ia�i", a lansat ieri Nichita o provocare. El a subliniat c� USL �nseamn� PSD �i ad�ug�nd �ns� c� nici nu vrea s� atace PC-ul, pentru c� "nu arzi p�durea pentru un singur copac".

"Am luat decizia de la Ia�i ca s� p�str�m USL-ul. Pe mine m� nemul�u me�te, dar o respect�m. Important este s� c�tige un membru al USL sau un membru al acestor trei partide �i s� nu o c�tige PDL. Dar nu sunt fericit, c� nu a� vrea s� fiu ipocrit�
VICTOR PONTA, pre�edintele PSD

NOU MEMBRU UNPR

Un senator de Buz�u sare �n barca puterii

Senatorul Ion Vasile s-a �nscris ieri �n UNPR, partid care num�r�, dup� aceast� achizi�ie, 30 de parlamentari: 13 senatori �i 17 deputa�i. El a condus PSD Buz�u timp de 20 de ani �i a f�cut o escal� �i �n Partidul Conservator.

�nc� din luna iunie a acestui an, c�nd a renun�at la func�ia de pre�edinte interimar al organiza�iei jude�ene a PC, Ion Vasile a acuzat faptul c�, la Buz�u, nici ACD, nici USL nu func�ioneaz�, iar conservatorii nu sunt chema�i la dezbateri.

Dup� ce �i-a predat prerogativele de lider al conservatorilor buzoieni, Ion Vasile s-a afiliat grupului senatorial al PNL �i a precizat c� va r�m�ne acolo at�t timp c�t nu i se va spune ce s� fac�.

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 3 Septembrie 2011, ora 08:39

De la: 9am104796, la data 2011-09-02 20:12:52
De la: gabigabi, la data 2011-09-01 17:27:04@ Galina, am crezut ca-i clar : TOTI , incepind cu steaua dreptatii, te vad te vad, costelus , catelusu' schiop, grasu ' si citi mai sunt inscrisi cu avataruri care mai de care mai fanteziste, sunt CLONELE lui Mos Tautu sau @906 cel ce-a deschis acest topic, pe numele lui Cucu Ioan, medic psihiatru , mare iubitor de excelenta sa , presedintele Ro , adevaratul ....cel mai adevarat si pur democrat al tarii , zis Zeus ....zis Jucatorul ....sau, Moise, ai de unde alege !

Adoratorii carui tip de stat sint dumnealor? european./ nu pare ei apara de fapt pe cel ce a demolat in alegeri individul ce la detronat pe nastase si psd/ nici pe departe nu sa dovedit ca este mai bun decit celalalt . doar mai siret popular mai hot / asta nu este suficient ca sa mai auzim de dumnealor /
alegerile vin si pleaca / Romania stat european are nevoie de un presedinte care respecta constitutia si care sa faca respectata natia / conceptul de presedinte jucator este valabil in alta parte a lumii/

in mintea lor sucita, ei se cred Democrati, desi ceva-ceva stiu si ei ca nu-i cusher in romanica, intrucit nici Mina de Fier a lui base', nici conceptul de Jucator....nici a IMPUNE ceva sau a REFUZA altceva , din orice propune Opozitia , nu-i democratic si atitudinea autoritara si discretionara a lui " Zeus", incalca si notiunea de stat de drept si prerogativele date de Constitutie unui pres. de rep. parlamentara !
P.S.
dupa Bomba explodata aseara la A3, in care jurnalistii au descoperit si au si dovada ca PDL NU MAI EXISTA, conf. legii partidelor, mi-l si inchipui pe Jupinu' facind spume si urlind de furie la adresa dobitocilor ce nu si-au inscris partidul in timpul legal si l-au lasat in poponetzu gol !

Dede_for_ever

271 mesaje
Oras: Cernavoda

Postat pe: 3 Septembrie 2011, ora 09:02

Basescu si Patriciu danseaza din nou
2 Septembrie 2011

de DAN CRISTIAN TURTURICA
Este, intr-adevar, o ironie a sortii: Dinu Patriciu, omul de afaceri profesionist si politicianul amator care si-a dorit cel mai mult o alianta solida intre Partidul National Liberal si Partidul Social Democrat, a ajuns astazi cel mai vehement critic din interiorul ei.
Dupa ce ani de zile a incercat fara succes sa-si convinga prietenii si colegii liberali ca un astfel de parteneriat va face din PNL un partid de liga intai, acum, cind visul sau din 2004 a devenit realitate, el a pornit cruciada in sens invers si se straduieste la fel de energetic sa demonstreze exact contrariul. Anume, ca PNL risca sa fie absorbit de PSD, sa isi piarda identitatea si chiar sa dispara de pe scena politica. Iar pentru asta isi pune la bataie toate resursele, incepand cu vocea proprie.
Doua lucruri sunt si mai surprinzatoare: nu a existat nici un moment de pauza intre campania impotriva aliantei cu Partidul Democrat si cea impotriva aliantei cu Partidul Social Democrat sau cel putin ne-a scapat noua, spectatorilor. Al doilea: Patriciu nu se rezuma doar la a critica proiectul USL si pe liderii sai, dar are o atitudine din ce in ce mai reverentioasa fata de fostul sau dusman de moarte, Traian Basescu.
Tinand cont de faptul ca disputa dintre cel mai bogat om din Romania si presedintele aceleiasi tari a modelat consistent peisajul politic de dupa 2004, direct sau indirect, intrebarile privind motivele si consecintele unei posibile impacari intre cei doi depasesc cu mult nivelul mondenitatilor politice provinciale de care avem parte in mod curent. Raspunsul la ele ne poate lamuri asupra schimbarilor care ar putea avea loc in Romania, dar si asupra celor ce nu vor avea loc niciodata, indiferent cat de mult ni le dorim si cat de insistent ne sunt promise.
Prima intrebare pe acest subiect s-a nascut cam in vremea in care ziarul "Adevarul" a publicat un reportaj simpatic despre o zi din viata liderului PNL, Crin Antonescu. Nu revelatia unui adevar stiut de toata lumea si relativ banal - si anume ca domnul Antonescu este de o lene monumentala - a produs uimire. Si nici decizia de a se scufunda si a cotrobai prin zoaiele politicii romanesti luata de un ziar care nu cu mult timp in urma isi facea un titlu de glorie din a ignora total aceeasi politica romaneasca. In paranteza fie spus, hotararea echipei de la "Adevarul" de a ignora ultima campanie electorala, ca un semn de distantare fata de implicarea politica a patronului, nu a fost nicidecum una curajoasa, dupa cum a fost promovata inclusiv prin clipuri publicitare. Din contra, a fost perceputa ca un semn de neputinta in a reflecta neutru cel mai important eveniment din viata unei democratii, un abandon menit sa evite politicos conflictele previzibile dintre patron si echipa editoriala, altfel foarte onorabila.
De ce s-a luat din senin "ziarul lui Patriciu" de liderul PNL de cel pe care mogulul il sustinuse cu toata dedicatia si uneori cu exces de zel in campania prezidentiala? Prima explicatie ne-a fost soptita de scenarita care pentru multi joaca rol de Jiminy Cricket, ajutandu-ne, chipurile, sa nu ne lasam inselati de aparente: Antonescu si Patriciu s-au prins in sfarsit ca relatia dintre ei mai degraba il incurca decat il ajuta pe viitorul presedinte al Romaniei si s-au inteles sa se certe de ochii lumii, sa mimeze o ruptura care ii va da aripi liderului PNL, propulsandu-l irevocabil spre Cotroceni.
Cei ce inca sunt convinsi ca explicatiile simple sunt intotdeauna mincinoase si ca numai cele absconse si tenebroase dezvaluie realitatea ultima ar trebui sa se opreasca din lectura. Pentru toti ceilalti cred ca este evident ca o distantare de fatada intre Antonescu si Patriciu ar fi presupus interpretarea unei scenete la finalul careia omul bun, Antonescu, ramane in partid si isi continua marsul spre victoria finala dupa ce il va fi alungat pe Patriciu, omul rau, mogulul, hraparetul. Pe langa ca o astfel de credibilizare prin antiteza presupune o gandire strategica complexa, pe care nici unul dintre cei doi nu au demonstrat-o pana acum, reusita scenariului depinde si de capacitatea lor de a renunta la orgoliu si a se lasa terfeliti de acuzatiile care si le aduc reciproc - un element esential pentru ca inscenarea conflictului sa inspire veridicitate.
Sunt in stare Antonescu sau Patriciu sa isi infranga sensibilitatile si sa se atace public cu argumente deloc de neglijat - riscul disparitiei PNL, tradarea intereselor partidului - de dragul unei strategii al carei rezultat este oricum indoielnic? Greu de crezut. Antonescu este prototipul perfect al vanitosului care adora sa se auda vorbind si care reactioneaza disproportionat de cate ori este criticat. El nu suporta o intepatura de ac, deci cu atat mai putin loviturile de ghioaga pe care i le administreaza constant fostul sau sponsor.
Patriciu, in schimb, are toate simptomele omului care sufera ca desi este putred de bogat nu este suficient de respectat, sau macar de temut. Altfel cum s-ar explica decizia de a-si asuma personal atacul impotriva lui Basescu in campania prezidentiala din 2009 decat prin dorinta irezistibila de a-si pune semnatura in fata a milioane de oameni pe ceea ce credea ca va fi lovitura de gratie data celui ce a indraznit sa-l aresteze?
Ruptura dintre ei nu este o demonstratie ca se pot ridica deasupra vanitatilor pentru a atinge un obiectiv mai important printr-o strategie machiavelica, ci exact opusul. Conflictul dintre Patriciu si Antonescu vine tocmai din neputinta de a trece peste orgoliile ranite.
Potrivit mai multor membri de varf ai PNL, primul care a lovit Antonescu. Desi Patriciu a contribuit masiv la efortul financiar de campanie, ca de fiecare data, dar si la bunastarea familiei sefului PNL, prin onorariile platite sotiei lui Crin Antonescu, acesta a incetat la un moment dat sa mai asculte de sfaturile omului de afaceri. Dupa care, la un moment dat, a incetat chiar sa-i mai raspunda la telefon. De ce?
Unii dintre colegii lui Antonescu spun ca s-a lasat vrajit de perspectiva ca nimic nu il poate impiedica sa devina viitorul presedinte al Romaniei, in 2014, decat o vulnerabilitate precum cea care i-a fost fatala lui Geoana in 2009 - relatia prea apropiata cu un mogul. Antonescu se teme ca Patriciu ar putea fi pentru el ceea ce Vantu a fost pentru Geoana. Alti liberali confirma ca primul care a taiat puntile a fost Antonescu, insa nu din teama fata de ce s-ar putea intampla peste trei ani, ci pentru ca un alt mogul, Dan Voiculescu i-a facut o oferta de nerefuzat. Una financiara cu sase zerouri si una de sprijin mediatic total. Altii spun ca e ceva adevarat in toate explicatiile anterioare dar ca aceea care conteaza tine de caracterul sau. Recunostiinta nu se numara printre calitatile sale. Si nici loialitatea. Nici macar fata de sotie.
Ei dau ca exemplul declaratia lui Antonescu atunci cand a fost intrebat despre bijuteriile din aur si diamante, in valoare de 18.000 de euro, achizitionate in perioada 2009-2010, care apar in declaratia sa de avere. "Nu inteleg de ce ma intrebati pe mine. Eu va asigur ca nu port nicio bijuterie, nici la vedere, nici in zone intime. Bijuteriile sunt ale sotiei mele. Ele apar si in declaratia mea datorita acestei contaminari de anul trecut. Intrebati-o pe ea si daca sunt scumpe sau ieftine si daca au legatura cu criza sau nu... In paranteza fie spus, bijuterii cu diamante de 18.000 de euro mie mi se pare scump. Din stiinta mea, diamantele sunt scumpe ". Dintre argumentele cu care se apara in fata reporterilor, care este cel mai relevant pentru caracterul lui Antonescu? Faptul ca se mandreste ca nu el i-a cumparat bijuterii sotiei si ca si le-a luat singura, sau ca o critica voalat ca o astfel de cheltuiala nu da bine in vremuri de criza, sau ca a fost "contaminat" de ea? Greu de spus.
Cel mai probabil, insa, decizia lui Patriciu de a ataca USL nu a fost determinata nici de ipocrizia lui Antonescu, nici de faptul ca nu i-a mai raspuns de fiecare data la telefon, ci de nemultumirea ca alianta cu PSD a fost facuta fara sa fie implicat pe cat de mult si-ar fi dorit, pe masura banilor pe care i-a investit de-a lungul timpului in PNL dar si a eforturilor trecute in a construi aceasta uniune. Si ca un alt mogul, Dan Voiculescu, este sforarul sef in noua combinatie si nu el. Anuleaza aceasta explicatie simpla a supararii lui Dinu Patriciu argumentele publice pe care el le aduce impotriva USL? Nu.
PNL este, intr-adevar, la un pas de a fi inghitit de PSD. Si culmea acest risc este chiar mai mare daca USL va castiga alegerile.
Dincolo de motivele care il mana in lupta pe Patriciu exista un pericol real intrinsec realitatii de a fi al treilea partid ca marime: primele doua vor incerca permanent sa il inghita. Ceea ce ar putea oferi o oarecare justificare cruciadei perpetue a lui Dinu Patriciu, care sustine ca incearca sa-si salveze partidul de la o moarte prin asfixie in bratele unui partid-frate mai mare. Ca sa il credem, insa, ar trebui sa ne stergem din memorie faptul ca, in 2004, visul sau cel mai mare era exact o uniune PSD-PNL. Argumentele ca proiectul sau nu prevedea o alianta atat de periculoasa pentru PNL precum cea de astazi nu stau in picioare. O uniune PSD-PNL victorioasa in 2004, cu Adrian Nastase ales presedinte, ar fi condamnat PNL la o disparitie chiar mai rapida decat astazi. Este adevarat, insa, ca Dinu Patriciu ar fi fost un om si mai bogat. Ceea ce ne aduce la fondul problemei.
Criticile publice pe care le aduce conducerii PNL tin de abandonarea doctrinei de dreapta. Dar este Dinu Patriciu un om "de dreapta"?
Teoretic, da. Un foarte bogat om de afaceri ar trebui sa fie de dreapta, nu? Pai nu. Nu e nici de dreapta, nici de stanga. E doar de-al lui. Si daca interesele ii dicteaza sa pledeze pentru o alianta a liberalilor cu stanga, cum s-a intamplat in trecut, se gasesc argumente, slava Domnului: capitalismul modern nu mai este cel salbatic de acum 100 de ani, este nevoie si de masuri de protectie sociala, etc...La fel daca pledeaza pentru o alianta cu dreapta. In aceste momente de criza avem nevoie de un stat mai putin risipitor, care sa dirijeze resursele mai degraba spre dezvoltare, nu spre consum, etc...
Ce inseamna dreapta din punct de vedere economic? Proprietate privata, stat minimal, piete libere, concurenta loiala, reguli si standarde egale pentru toti antreprenorii, justitie. Daca ar fi fost un om autentic de dreapta, Dinu Patriciu nu ar fi putut sustine niciodata o apropiere a liberalilor de PSD, un partid care chiar si in perioada 2000-2004, de maxima detasare fata de modelul socialist-iliescian, a promovat ca masuri de dreapta doar acumularea primitiva de capital, prin vanzarea catre un cerc restrans de oameni de afaceri a companiilor de stat. Faptul ca si el s-a aflat printre cumparatori la acel moment nu il califica drept un autentic om de dreapta, ci doar ca pe un patron iute de mana. Ar fi meritat aceasta caracterizare daca, de exemplu, ar fi protestat atunci cand si partidul sau a votat cresterea cu 50% a salariilor profesorilor, in conditiile in care era evident ca nu vor exista resurse pentru a pune in aplicare masura.
Il face detestabil aceasta elasticitate conceptuala si retorica pe Dinu Patriciu? Doar pentru cei ce isi sincronizeaza standardele morale cu alte meridiane. Cei mai multi, insa, il vad asa cum si-ar dori si ei sa fie: pragmatic, usor adaptabil si foarte abil in alegerea instrumentelor potrivite pentru atingerea scopurilor sale.
In conditiile in care nici motivele conflictului sau cu PNL nu sunt chiar cele mai onorabile si nici nou descoperita sa retorica "de dreapta" nu are un fundament solid, ca sa nu mai vorbim de portretele diabolice pe care si le-au zugravit unul altuia, ce fel de aliat poate fi Dinu Patriciu pentru Traian Basescu impotriva pericolului pe care il prezinta Uniunea Social Liberala? Unul pe care, probabil, nu l-ar mai recunoaste public niciodata, dar care s-ar putea dovedi vital.
Este cert ca fostii rivali nu au batut palma pentru o actiune concertata impotriva USL, insa la fel de sigur este ca amandoi impart, pentru prima oara dupa mult timp, un scop comun. Traian Basescu are nevoie ca USL sa fie destabilizata din interior, astfel incat sa devina vulnerabila in campanie, iar la un moment dat chiar sa se rupa.
Pe de alta parte, opozitia lui Dinu Patriciu la proiectul USL este inutila daca ea nu contine si o alternativa. Iar aceasta alternativa nu poate fi decat o viitoare guvernare alaturi de PDL. O a treia cale nu exista.
Interesele celui mai bogat om din Romania si ale presedintelui se aliniaza in acest moment atat de bine incat sansele ca declaratiile recente ale celor doi sa fie doar coincidente sunt minime. Invitatiile repetate ale presedintelui la o viitoare guvernare PDL-PNL incepand de anul viitor rimeaza perfect cu observatiile aparent neutre ale lui Patriciu, care a declarat ca "presedintele Traian Basescu a simtit ca exista un culoar de dreapta neocupat, dupa ce PNL a facut o asociatie pe care nu o conduce". Cei doi danseaza impreuna, insa in camere diferite. Si nu ar fi chiar imposbil sa continue sa valseze la fel inca mult timp de acolo fara sa se intalneasca fata in fata. Daca o vor face pana la urma, strategia ar arata cam asa.
Rezultatul alegerilor-test de la Maramures si Neamt indica directia posibila de actiune: USL nu trebuie sa ia 50% la locale. In acel moment, aripa ostila lui Antonescu din PNL, care creste pe zi ce trece, fie il va obliga sa demisioneze, fie se va desprinde intr-un alt partid si va candida separat la parlamentare. In ambele variante, va intra la guvernare alaturi de PDL. Ramane o singura intrebare. Cat de greu i-ar fi grupului dizident din PNL sa saboteze USL? I-ar fi chiar foarte usor. Decizia impusa de la centru ca doua partide, care in majoritatea localitatilor s-au luptat pe viata si pe moarte in ultimii 20 de ani, sa ingroape practic peste noapte securea razboiului oricum naste tensiuni puternice. Nu e nevoie decat ca ele sa fie alimentate, in loc de a fi aplanate. Nemultumirilor din teritoriu li se adauga altele, la fel de grave, ale unor lideri cu vechime care au o dubla problema. Cu cifrele, care arata clar ca PSD si PNL ar lua mai multe voturi daca ar candida separat dar si cu stilul de conducere al lui Ponta si Antonescu - cei doi decid absolut totul, ignorand sfaturile multor colegi cu experienta. Trotilul e deja pus, mai lipseste omul cu chibritul.
Daca PDL si UDMR reusesc sa impuna comasarea alegerilor locale si parlamentare, problema devine si mai acuta pentru contestatarii liderului PNL. Posibilitatea ca Antonescu sa fie debarcat dupa locale pentru a salva parlamentarele cade, iar pentru a preveni un dezastru dublu iesirea din USL ar trebui fortata cat mai curand.
Varianta de care a amintit presedintele, ca nu va incredinta guvernarea Uniunii Social Liberale nici daca va obtine 60%, pare mai degraba o tactica de a convinge cat mai multi liberali sa dezerteze din tabara lui Antonescu chiar inainte de inceperea razboiului, pentru ca oricum nu vor ajunge la guvernare, decat una realista.
Un parlament dominat masiv de USL ar anihila relativ usor toate planurile presedintelui. De aceea, impiedicarea actualei opozitii de a lua 50% la viitoarele alegeri a devenit o prioritate absoluta pentru putere. Una care ar putea sterge cu buretele chiar si dusmanii care pareau ca nu se vor stinge niciodata. Si ar putea readuce de aceeasi parte a baricadei doi oameni care de sapte ani se straduiesc sa ne convinga ca adversarul sau reprezinta intruchiparea raului absolut.
Insa si daca acest scenariu va deveni realitate si daca nu, cateva intrebari esentiale vor continua sa ne bantuie:
Cum ramane cu teza "Patriciu, omul rusilor"? De ce si-ar dori "omul rusilor" sa nu reuseasca o alianta a carei victorie in alegerile parlamentare l-ar scoate din joc pe Traian Basescu, inamicul lor numarul unu? Sau nu mai este Patriciu omul Rusiei? Sau nu a fost niciodata?
Cum ramane cu activitatea infractionala a lui Dinu Patriciu? A cumparat sau nu fraudulos Petromidia? Daca da, de ce nu se afla in inchisoare? A derulat sau nu tranzactii bursiere ilegale, alaturi de Camelia Voiculescu si Atilla Verestoy? Daca da, de ce nu se afla in inchisoare?
Dar cu povestea creantei din Libia ce se aude, acum cand partenerii de afaceri ai lui Patriciu se ascund prin bunkere? Saptamana aceasta se fac cinci ani de cand a fost trimis in judecata alaturi de nume grele din CNVM si Ministerul de Finante pentru delapidare, spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, manipularea pietei de capital, dezvaluire de informatii privilegiate, initierea sau constituirea unui grup de criminalitate organizat. Se va termina vreodata acest proces?
Iar daca Patriciu este nevinovat sau atat de vinovat incat nici macar in regimul lui Traian Basescu nu poate fi condamnat, de ce a fost nevoie ca Alianta DA sa se destrame intr-un moment in care dreapta, asa originala cum este ea in Romania, se bucura inca de o majoritate confortabila in Parlament si nu o presa nimeni si nimic sa se intreaca in masuri populiste? Daca tot sunt prizonierii unui imens compromis, de ce nu au reusit presedintele si cel mai bogat om din tara sa gaseasca varianta de coabitare cea mai putin chinuitoare pentru noi, care sa ne scuteasca de cativa ani de guvernare iresponsabila?
Intrebarile acestea vor ramane fara raspuns. Asta nu se va schimba curand in Romania. Poate niciodata.

Te_Vad_Te_Vad

261 mesaje

Postat pe: 4 Septembrie 2011, ora 07:52

Dl Crin Antonescu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Dl Voiculescu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca dl Antonescu a semnat �Declaratia� dar refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi incalca propria semnatura.Si cand ne gandim cu cata ura a exclus din PNL pe doamna Musca.

PD-L-ISTI SUNTETI MULTI SI AVETI DREPTATE!

Prin doctrina si actiunea noastra Romania se reformeaza,se schimba institutii si legi comuniste.

REFORMATI ROMANIA SI CLASA POLITICA ROMANEASCA!

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 4 Septembrie 2011, ora 10:58

De la: Te_Vad_Te_Vad, la data 2011-09-04 07:52:42Dl Crin Antonescu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Dl Voiculescu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca dl Antonescu a semnat �Declaratia� dar refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi incalca propria semnatura.Si cand ne gandim cu cata ura a exclus din PNL pe doamna Musca.

Prin doctrina si actiunea noastra Romania se reformeaza,se schimba institutii si legi comuniste.

sunteti multi si toti in ILEGALITATE si dezinteresul vostru de a indeplini formalitatile legale cerute de Legea Partidelor politice, arata exact cite parale dati voi pe LEGE, DEMOCRATIE si Statul de Drept !
sunteti ilegali si imorali - RUSINE !

Fosta membra 9am.ro

4841 mesaje

Postat pe: 4 Septembrie 2011, ora 11:17

Huo! La oase!

"No man is an island entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main... And therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." - John Donne
PDL

981 mesaje
Oras: Cluj

Postat pe: 4 Septembrie 2011, ora 11:53

De la: gabigabi, la data 2011-09-04 10:58:13
De la: Te_Vad_Te_Vad, la data 2011-09-04 07:52:42Dl Crin Antonescu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Dl Voiculescu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca dl Antonescu a semnat �Declaratia� dar refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi incalca propria semnatura.Si cand ne gandim cu cata ura a exclus din PNL pe doamna Musca.

sunteti multi si toti in ILEGALITATE si dezinteresul vostru de a indeplini formalitatile legale cerute de Legea Partidelor politice, arata exact cite parale dati voi pe LEGE, DEMOCRATIE si Statul de Drept !
sunteti ilegali si imorali - RUSINE !

Unei persoane inteligente dar ageamie in politica,

Mimoza,

PD-L nu poate fi desfiintat chiar daca prin abszurd i se imputa intarzierea depunerii actelor.
Ramane ce a fost inainte de congres,adicas spre nenorocul oamenilor tzrecutului,tot PDL cum a fost infiintat.

Dar draga tovarasa(nu mai spun ignoranta doar in politica ca de 2 ori te superi),

Dar daca este facut intentionat.Tu nu te pricepi in politica la fel ca acel Crin Rosu care isi desfiinteaza PNL.

pai doamna,
Tactica si strategia politica se bazeaza uneori pe erori sau uitari intentionate.

daca cu aceasta ocazie se va numi PARTIDUL MISCARII POPULARE,cu alta sigla,alta culoare,o rebranduire cum zic cei mai isteti ca dumneta in politica.

Si poporul decat sa voteze o stuto-camila care spune doar ca va intoarce totul in trecut,ei fiind oamenii trecutului ei vor vota pe ALBA CA ZAPADA,nou,noutza.
caci tara a scos-o din criza si poporul vede acuma ca chiar daca nu au inteles la acel moment ca suferinta lor nu a fost zadarnica.
Mai mult acestia si PNL-istii care vor fugi de USL reprezinta viitorul iar intentia de vot se va schimba dramativ.

Si ii va lasa pe cei doi Mari pierdanti sa planga si sa ia lectii de la vadim ca au fost furati.

Cat despre dumneta,deschide-vei TV pe A3,vei vedea ce spune direct SATANA-Felix si vei veni cu aceleasi lamentar5i pe forum.

Totusi daca faci cerere de intrare in PD-L te primim,iti garantez eu ca am aceasta putere.

La revedere si nu ma uita!

PDL

981 mesaje

Postat pe: 4 Septembrie 2011, ora 12:00

Dl Crin Antonescu a semnat in 2009 �Declaratia de la Praga�. S-a jurat, in repetate randuri, ca este un adversar al dictaturii comuniste. Aceasta dictatura n-ar fi putut functiona fara Securitate. Securitatea, condusa de ofiterii �indrumati� de partid, se baza pe informatori (colaboratori platiti sau neplatiti). Dl Voiculescu a fost colaborator al Securitatii (poate si mai mult). Reiese acum ca dl Antonescu a semnat �Declaratia� dar refuza sa actioneze in spiritul ei. Cu alte cuvinte, isi incalca propria semnatura.Si cand ne gandim cu cata ura a exclus din PNL pe doamna Musca.

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 4 Septembrie 2011, ora 12:02

te rog sa-ti mai citesti o data postarea, sa -ti ordonezi ideile, sa periezi putin fraza si sa o faci inteligibila si abia atunci sa-mi faci oferta !

PDL

981 mesaje

Postat pe: 4 Septembrie 2011, ora 14:14

Iliescu a pregatit liberalilor o schimbare:basca in loc de papion
Odata cu infrangerea in alegerile prezidentiale,in loc sa traga concluziile potrivite,vedem ca clasa politica imorala isi strange randurile pentru ca cel putin in turul doi sa puna mana pe romania si resursele ei.
Liberali mandri,vor purta de acuma basca lui Ilici,isi vor trada liberalismul la care nu au tinut niciodata si la ordinul lui Patriciu vor purta basca lui Iliescu-mineriade.
Mafia nu va decide in numele romanilor,poporul a decis
Basescu: Nu voi permite ca tara asta sa intre pe mana lui Voiculescu, Hrebenciuc, Iliescu, Vanghelie
Cine a crezut ca in Romania mafia poate sa castige prin TV-uri mincinoase,prin media mogulilor,prin propaganda mincinoasa si cultivarea urii fata de Basescu are ocazia in aceasta seara sa decida definitiv :mai continua si se alatura poporului roman sau din contra vor fi tot atat de malefici pana la disparitia lor de pe scena istoriei.
Nici in alegerea Presedintelui nici a primului ministru al Romaniei mafia nu va incerca sa decida in numele romanilor, iar Basescu s-a oferit garant, sustinand totodata ca nu va permite ca tara sa intre pe mana lui Voiculescu, Hrebenciuc, Ion Iliescu, Vanghelie & Comp.
Mafia nu trebue sa decida in numele romanilor, a spus in permanenta dl.Basescu.
Eu,spunea dl.Basescu, vreau sa stiu ca avem un prim-ministru care nu este desemnat cu sprijinul sau cu sustinerea domnului Vantu, a domnului Voiculescu, cu sustinerea si acceptul domnului Patriciu, cu politicieni care cred eu ca au facut foarte mult rau acestei tari: Ion Iliescu, Voiculescu, Hrebenciuc. Sunt oameni care nu au dreptul, iar ei forteaza sa obtina niste drepturi pe care nu le au, a adaugat seful statului.
La Grivco nu a fost deloc Parlamentul Romaniei iar astazi poporul roman a decis.
Este acelasi personaj de trista amintire,subliniaza presedintele,un securist notoriu sau turnator notoriu, domnul Voiculescu, Felix i se mai spunea in note, iar in capul mesei a stat domnia sa, la fel cum a stat si la suspendarea presedintelui. Acesti oameni au facut ilegalitati nenumarate, abateri de la Constitutie. Nu voi permite ca tara asta sa intre pe mana lui Voiculescu, Hrebenciuc, Ion Iliescu, Vanghelie & Comp, a adaugat Traian Basescu.
Romania trebue sa devina o tara a Romanilor,asa cum s-a exprimat azi prin vot pentru presedinte si pentru referendum.Eu,spune dl.Basescu, le propun romanilor sa ne indreptam catre o tara a romanilor, in care presedintele nu face concesii murdare in defavoarea romanilor.
Vreti sa ajungem din nou la privatizari de gen Petrom, vreti sa ajungem din nou la privatizari netransparente? Eu stiu. Acest grup a vrut Posta, Regia de Sare, a vrut Romgazul, Transgazul. Eu am oprit aceste privatizari in CSAT,,.
Avem rezultate excelente,ceea ce sfideaza pe aceia care spuneau ca romanii nu gandesc,ca sunt un popor de idioti,ca nu au simt politic.

Aceasta era speranta oligarhilor.

Ei bine, ce au vrut nu au obtinut si acuma trebue sa se retraga cu coada intre picioare.

PDL

981 mesaje

Postat pe: 4 Septembrie 2011, ora 14:15

Rasaritul Rasariturilor Sau fenomenul �Magarului lui Buridan�

Motto: �Precum exista o betie de Dumnezeu, care nu vede lumea sau uratenia ei, asa este si o betie de lume, care nu vede in uratenia ei nici sfintenia lui Dumnezeu!�

Pr. Dumitru Staniloaie Fil. X, nota 296, pg 276.

Absurdul pitoresc al gandirii postdecembriste ne imbie sa deschidem roetgenul bunului simt si sa privim in jur. Nu va speriati, nu vreau sa va sochez cu scheme si brenduri ortodocse sau filfizonice, ci pur si simplu adresez o provocare mediilor actuale de credinciosi atipici ce bantuie societatile noastre elitiste. Unii se ocupa cu �Aporiile lui Zenon�, adica complexitatile miscarii, ale devenirii spatiului si timpului, altii, culmea�.se ocupa cu mestecarea unui colt de paine uscat prin canale insalubre din orasele viitoarei UE, versiunea carpatico danubiano pontica. Care mesteca mai multa metafizica? Care isi propun sa digere mai multe axiome existentialiste? Unsurosul, marginasul, uitatul din canale, sau titratul, scolitul, spray-atul din uiversitatile platibile? Care ajunge oare la o cunoastere dincolo de cunoastere? Aurolacul care tipa ca celalalt locatar fara chirie si titlu de proprietate ii fura jegul de pres cu care se invelea, sau dilentantul cu fruntea de brend geluit care inlocuieste prima pagina din lucrarea de licenta a altuia si o preda cu spaga cuvenita, profesorului cu sprancene stufoase si albe de la facultativa facultate? Intre tainul becalizant si chitantele de la intretinere, asemenea unei dileme Buridaniste ne vom desfasura si noi radiografia prezenta. Rasaritul speciei noastre e de un absurd apus! Bai, fratele meu, c*m poti dormi in patul tau linistit, cu perne antialergice si pilote din puf de pinguin, cand semenul tau se taraste prin bube si canale? Este trist, este actual? E si ce�.vei zice! c*m poti tine discursuri patriotice de la pupitre cu senzori, cand sufletul tau ingaduie ca sub sala in care zbieri tu sa traiasca astfel de creaturi pentru care Hristos si a dat nu o picatura (c*m se mai predica din amvoane poleite cu foite de aur de prin bisericile megalomane) ci intreg Trupul si Sangele-I Sfant? c*m te poti urca intr-un Mercedes, d**a ce ai tinut in Duminica Vamesului si Fariseului o predica scrisa de prin seminar, cand inca te mai rugai fierbinte si sa ignori fie si cu un ban aruncat in scarba pe Hristos care se tanguie la poarta Biserici? Am vazut cazuri aberante in care cersetori faimosi, adica adevarate �Biblioteci din Alexandria� vremurilor noastre, ajunsi in strada, desi au diplome prin Germania, Italia, Statele Unite, loviti de pantoful cremuit al vreunui popa cu diploma falsificata, agramat si acrit?!(Afiz scuipatului in fata romanilor practicat de cadrele profesorale din schimbul de profesori Romania-Statele unite, cand acestia au fost prelucrati la Ambasada SUA cu sfaturi gen:� sa nu ezitati sa loviti cu piciorul cersetorii din Bucuresti��� sa mergeti cu geamurile ridicate la masina, deoarece este periculos �� - ei vorbesc de astea�ca un cunoscator va spun ca sunt va de capul lor, la ei acasa! �mi-e scarba de atata pupincurism diplomatic!) c*m sa nu te apuce dragostea de alquaidan ortodocs de-ti vine sa ridici biciul pe care odinioara Hristos (cel mai Terorist pentru farisei si pui de naparci!)l-a folosit din plin in Templu! Ati observat fratilor ca in planul doi, tocmai la rasarit, calculat exact, ireprosabil, poate chiar de ziditori (free-masons? )aproape la fiecare biserica Ortodoxa exista un WC? De nu mai stii la cine te inchini! Pai, da, va rog sa dati inconjor altarului de la Rasarit al fiecarei biserici si sa descoperiti un alt rasarit�.WC-ul! La observatia mea rautacioasa, fireste, un popa zice: �Pai, da parinte, e facut acolo sa fie cel mai departe de oamenii care vin in biserica�!�, eu: �Pai, da, dar chiar la Rasarit, calculat cu precizie? De ce nu l a facut mai la dreapta��asa c*m trebuia�.?� Acela inalta din umerii falsi de sub reverenda din puf de piersica�.care fireste nu se sifoneaza si intra intinzand mainile la pupat ca o fata mare! Cine, Dumnezeu a avut aceste idei geniale cu WC-urile la Rasarit? Cine ne obliga sa ne rugam la funduri si escremente? Aceiasi, care L-au rastignit, naimitii satanei si locotenentii neromani! Sfidam aceste veritabile zabale ale �Calului Troian�, dar in schimb facem cladiri, cat mai multe, cat mai tembele arhitectural, biserici nave spatiale nu alta, cu termopanele prin care soarele ne zambeste trist, cu clopote pe Cd-uri, cu incalzire prin podele, si nu prin suflete, cu pernute pentru dresurile de pret ale doamnelor care mai vin pentru cinci minute la biserica si lasa un pomelnic cu blesteme si rugi pentru afaceri, dar, nu-i asa�.cu verzisori sau euroi de pret! Sa nu cumva sa deranjam genunchiul spicluit al credinciosilor nostrii, sau sa-i incomodam cu frigul�.sa le fie cat mai cald�.si s-a vazut rezultatul�.. adorm ca pruncii, nascand astfel un somn al credintei cat monstrul din Lockness. Complexatii oedipi de azi nu mai citesc, nu mai observa, nu-si mai pun intrebari, deoarece NOUL TATUC � NEOCOMUNISMUL UE (un fel de �Big Brother� megaloman sau de �lapte batut al comunismului� - Tutea) gandeste pentru ei. Pentru o sponsorizare, predica devine talk-show, fara sa lezeze urechile patronilor din sala de ceremonii, c*m a devenit naosul bisericilor actuale, sau a politicilor vanghelisto- becalo-vadimiste . Asta, pentru ca, doar, doar vor apuca si ei o gura buna, fara chitante (recept-uri) din �Cornul Abundentei� (fonduri Phare, Sapard, etc), cu rahat, fireste ce se intinde inainte si chiar pidos (nic). Nu se ia in calcul strigatul din pustia citadina sau nu si �Darul lui Midas�, cu ale sale efecte secundare mai primejdioase decat chair cauza bolii in sine intra in altare spre ne-zidire. Oare am uitat Legenda lui Manole? Un altar al jertfei se zideste din jertfe pentru Jertfa, nu din prea plinul castigat la Jack Pot, Pocker, Black Jack prin casinourile fostului Mic Paris, devenit acum doar Moulin Rouge de colo pana colo al trepadusilor flausati de la vladici pana la opinci! Macar daca �Drumul Damascului� ar fi fost asfaltat si pavat de elite si nu de sobolani, si flegme de pret valutar, ai fi putut merge cu gandul si visele in zbor, dar, nu�..in aste vremuri totul trebuie sa fie kisch ieftin, zis si modernist, sau post modenist, altfel nu prinde la capetele patrate de azi. �Galaxia Guttenberg� al tuturor domeniilor minunate din cultura romana a fost deposedata abuziv de pitice negre sau chiar gauri negre ce absorb toata lumina ce cuteaza a calatorii prin vecinatate�.preferam , sincer sa vad bodegile faimoase pline de scriitori si elite decat barurile fluorescente manelizatoare de azi�la fel: preferam sa vad Uniuni adevarate de scriitori decat Adunaturi de turnatori cu diplome si teancuri invechite si prafuite de carti SH. �Idele lui Marte� se tes printre acestia ce in loc sa fie �Farul din Alexandria� al nemului care i-a zamislit in definitiv, se improsca ca porcii d**a ce ani de-a randul au dat cu subsemnatul pe la politrucii talmudisti: Makarenco si Anutza Pauker & Co. �Iubirea lui Narcis� (�Iubirea de sine, uraste totul�, Sf Ioan Damaschinul) , egoismul cel mai acerb, rade had si nu lasa pe nimeni sa razbata prin sine, daca nu sunt de acord cu osanalele si piptanatul perilor lor de maimuta bleaga. �Moartea lui Iisus s-a facut momeala satanei�(Filocalia III, nota 93, pg 471-472)�Hannibal-ceste jurand vom duce pana la capat jertfa neamului si vom scutura matreata puturoasa a celor ce-si dau uiumul satanei, fie din ce domeniu trandavesc sau uneltesc. Va promitem!!! Sa intelegeti bine, caldiceilor tulburi, chiar daca parem obiditi si invinsi, vom razbate prin �Labirintul lui Dedal�, locul ratacirii si confuziei maximale, condusi de �Firul Ariadnei�, calauza salvatoare ca fie ce o fi suntem os de eroi si viteji, ADN ul sufletesc este de nebiruit�indiferent cat s-a diluat esenta, ceva tot mai ramane. Asadar, sa depasim dilema magarusului buridanist si sa ne hotaram, noi astia care stim ca paradigma democratica este gaunoasa, tocmai pentru ca i se substituie fraudulos cantitatea, calitatii. Rasaritul ca si inchinarea sa nu ne fie la WC ul freemasonist ci la Rasaritul rasariturilor� .Hristos, care ne cheama la �Iisusiaticul chip si la hristoidica asemanare� pe toti si unii pe altii! Acelasi pentru cei care ma stiu, Oricine pentru altii, Pr Iulian Gavriluta

Pagini: << 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului PRESEDINTELE BASESCU:DRUMUL CU SPINI AL UNUI MARE REFORMATOR
Mergi la: