back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Minuni, altele decit cele cu care suntem obisnuiti

Pagini: << 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje
Oras: Galati

Postat pe: 30 August 2012, ora 20:07

Și ? Ce dac� ! Nu asta e soluția ! Ce cred c� dac� umbl� cu ameninț�ri , au s� c�știge ceva ? Da de unde ? Tot ei �și sap� groapa singuri. Cu c�t o s� str�ng� mai mult lanțul de a ne convinge și de a ne obliga s� facem ce vor ei . cu at�t �și vor t�ia craca de sub picioare! S� mai lase și ei . S� fac� reduceri de 50% m�car. Și asta și pentru nevoiași. Și la urma urmei , fac și eu ca Doruleț , acu un an și , c�nd afirma c� ne putem � �ngropa � sau arde , și f�r� prezența lor. Ce o s� ne deie afar� din rai sau iad , dac� nu sunteți � slujiți � ? Nimic nu e real ! care mor in necunoaștere sau pe front , acei ce or fi f�cut?Totul e numai deșert�ciune. O predic� inventat� de ei, predic� ce tot ei o s� le pun� cap�t. Și asta foarte cur�nd !

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 30 August 2012, ora 20:21

Mno....Parca este un d�jà-vu!
O ramas in ctr+c - ctr+v.

Raporteaza abuz de limbaj
''Dac� ar trebui s� scriu o carte de moral�, primele 99 de pagini le-a� l�sa goale �i pe a o suta a� scrie: "Exist� o singur� datorie. Aceea de a iubi"". Albert Camus ''CONSTIINTA este marturia si dovada prezentei incontestabile a lui DUMNEZEU in OM ! '' Musetel deea ''Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me l�ser, tu m'enrichis.'' Antoine de Saint Exup�ry
Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 30 August 2012, ora 21:52

Și spun�nd acestea , Nina se duse �n mijlocul curții, și scoase aparatul multifuncțional.
- Doar nu crezi c� cu �sta ai s� te teleportezi tocmai acolo pe Zirda. Nu �ți ei și valiza ?
Dar Nina nu �mi r�spunse . Era prea preocupat� s� tasteze niște cifre sau litere la acel aparat. C�nd termin� se �nțepeni bine pe picioare și aștept�. Nu trecu mult și o raz� de lumin� verde, o �nv�lui pe Nina. Odat� cu raza, curtea se umplu și de o ceaț� l�ptoas�. C�nd ceața se risipi, locul unde st�tuse Nina, r�mase gol. M� uitam �n sus cum raza se ridic� și se �ndep�rteaz� tot mai mult, disp�r�nd din c�mpul meu vizual. Am r�mas o vreme nemișcat. Se f�cuse și dintr-o dat� liniște. O liniște ap�s�toare, nemiloas�. Nici turturelele nu mai c�ntau. M� cuprinse tot felul de g�nduri. Nu știam și niic nu vedeam cu ce am greșit , de am f�cut ca Nina s� plece. Am tot sperat p�n� �n ultimul moment. Credeam la �nceput c� e o glum�. Dar mi s-a confirmat p�n� la urm�, c� Nina mea , Nina pe care eu o f�cusem , m� p�r�sise. Ab�tut m� �ndrept c�tre șezlong. Nu m� puteam hot�r� , dac� s� m� așez sau nu. P�n� la urm� m� așez. Cu ochii la buc�t�rie, mai speram ca s� aud cum mai sparge Nina c�te o ceașc�. Doream ca s� le sparg� pe toate , numai ca ea s� se �ntoarc�. Simțeam c� m� cuprinde emoția. Mi se puse și un nod �n g�t. C�nd eram gata s� explodez, vecinul , bunul meu vecin , m� aduse la realitate.:
- Și zi așa , te-a p�r�sit ?
M� uit surprins la vecin , dar din pricina lacrimilor care �ncepuse s�-mi inunde chipul , nu �l mai vedeam prea bine . M� duc �nspre el l�ng� gard, șterg�ndu-mi �ntr-una lacrimile , care ca un f�cut nu mai voiau s� se opreasc�.
- Știu ! Cunosc acest gen de lucruri. Și pe mine m-a p�r�sit nevasta cu mulți ani �n urm�. Barem a mea a r�mas aici cu picioarele pe p�m�nt , �n timp ce a ta ....
- Iar m-ai spionat , �i reproșez vecinului.
Dar nu am mai ținut cont. M� �ntorc și sper ca s� o rev�d iar �n mijlocul curții. Dar nu ! Nina mea nu era și nici nu cred c� se va mai �ntoarce. Singura mea speranț� , cred c� o s� fie tot la Kurt. Poate el o va convinge sau cei de acolo...
�l las pe vecin l�ng� gard și intru �n cas�. Casa era pustie. Nimic nu m� mai pasiona. Nici m�car Tv �ul, pe care reușisem s�-l salvez din m�inile Ninei. M� apuc, sau mai bine zis �ncerc , s� scriu ceva . Dar parc� nici ideile nu mai vin ca alt�dat�. I-au o h�rtie și �ncerc s� schițez ceva:

Ramas-am singur mohor�t
Ca vremea de-a far�.
Cand tu s� pleci te-ai hot�r�t
De dimineaț� pan� seara.

�n cas�-i totul liniștit
Caci zgomot; cin-s� fac� ?
M-apuc de scris și de citit
Iar timpul �ncepe ca sa treac�.

Si pregatind la teme avan
Timpul se scurge pe-ndelete
Am terminat ce aveam �n plan
Si-acum , la drum baiete !

Ma-mbrac pentru a putea pleca
Și nu știu de ce-s �n stare;
S� fug, sau s� zbor de a-și putea
S-ajung la timp � �n constelația, Ursa Mare.

M� arunc �n pat și �nchid ochii. Poate �nc� visez. Poate visul ține și acum. Adorm. �mi spuneam, �n timp ce �ncercam s� adorm, c� m�ine o s� fie toate cum au fost p�n� acu. Și c� atunci c�nd m� voi trezi , o s� g�sesc nelipsita cafeluț� al�turi de mine l�ng� pat .

Sf�rșitul p�rții a V-a

PARTEA A VI-A

MISTERUL ROBOȚILOR 6

C�nd reușesc s� m� trezesc, m� uit afar�. Cerul era plumburiu. Semn c� nu avea s� �nceap� ziua prea vesel. Un lucru e sigur : - Soarele v-a lipsi azi de la apel. Ziua �ncepea și ea trist ca și g�ndurile mele. �mi revenir� �n memorie toate evenimentele de ieri. Plecarea Ninei �mi strica toat� dispoziția. M� scol anevoie și f�r� nici un chef. Deschid un geam. Aerul rece de afar� m� f�cu s� m� trezesc mai repede. Numai nu ploua. Dar nici mult nu cred c� ar mai fi fost. Pașii m� purtar� aproape automat la buc�t�rie. Deschid aragazul și pun de o cafea. �n timp ce fierbea aud un glas de afar�. M� duc repede afar�. Vecinul m� striga de la poart�. Iau telecomanda și m� duc spre poart�.
- Ce faci vecine ? Ai dormit bine ?
- Hai intr� c� fac cafea și nu aș vrea s� o dau �n foc.
Vecinul se uit� la mine cam curios, dar intr�. Eu �l las pe vecin și m� reped la ibric. Mai avea oleac� și mi-ar fi f�cut de lucru. I-au ibricul și �l deșert �n dou� cești. �n acest timp vecinul se apropie și el de buc�t�rie. Și cum se oprise �n prag , �l invitai s� intre. El se apropie sfios de mas� și lu� loc la ea.
- Vecine hai c� �ți dau o cafea . Sper c� nu te superi.
- Nu ! Nu am mai b�ut o cafea dec�nd a plecat madama...
- Da ce nu știi s� faci cafea ? Te �nv�ț eu , dac� vrei!
- Ei ... Nu am nici cafea ... și parc� nu mai merge la fel...
- Da aici ai dreptate, noroc de tine , c� nu știu dac� ar fi mers.
- Da te cred . mai ești și acu șocat de plecarea ei neașteptat�.
�La c�te i-au f�cut Kurt și Nina vecinului, merit� și el m�car o cafea. Cred c� o s� �mpart diminețile cu vecinul �
- Și de alfel , zise vecinul �ntre dou� sorbituri de cafea, cu ce te mai lauzi?
- Hmmm ! Nimic deosebit . Cred c� o s� plou� , zic eu , mai mult s� deviez discuția.
- Da a spus dimineaț� și la Tv . Cic� o s� plou� �n majoritatea regiunilor de nord și de est. Deci și la noi . Aaa ! , continu� vecinul . Știi ce a mai spus acolo ?
- Ce a mai spus ? �ntreb eu absent sorbind și eu o gur� de cafea. G�ndurile mele erau plecate tot la Nina. Aproape c� nici nu �l auzisem de ploi.
- Poi cic� , Patriarhia și Sf�ntul Sinod, a propus ca cei care �și ard morții , s� nu mai aib� parte de slujb�. Auzi la ei! Și c� vor pedepsi pe acei popi care ar �nc�lca asta. Auzi ce prostie. Poi tot ei ne fac s� ne pierdem credința �n ei. Au ajuns s� ne amenințe ei ? Ce cred c� cu asta o s� ne fac� s� facem ce vor ei , obligatoriu? Se �nșal�. Lumea o s� �ncerce, �ncet , �ncet s�-i uite. Și asta se va �nt�mpla foarte cur�nd, ai s� vezi ! C�t cost� o �nmorm�ntare și c�t o ardere. Cu at�t mai bine ! O s� sc�p�m și de taxa de �nmorm�ntare, slujba de �nmorm�ntare și pomenire...
- Da ! Poate ! , zic eu absent , g�ndindu-m� aiurea.
- V�d c� tot la ea �ți st� g�ndul . Nu-i nimic o s� te obișnuiești. Și eu la fel am p�țit. �ntr-o s�pt�m�n� cel mult o lun� , o s� și uiți de ea.
- Nu cred. Nina pentru mine mi-a fost ca și o .... și m� opresc simțind c� iar mi se pune un nod �n g�t.
- Nu-i nimic las� c� poate se �ntoarce , �ncearc� vecinul s� m� linișteasc�, d�ndu-mi noi speranțe.
- Mulțumesc pentru �ncurajare , vecine .
- Ei las� c� oameni suntem și noi . Apropo ce faci ai ? Ce ai �n program ? M� g�ndeam c� poate te fac o tabl� , un șah ceva ...
- Poate m�ine sau ...poate disear�. Ba nu cred c� m�ine cu siguranț� nu ! zic eu amintindu-mi de vizita lui Kurt. �Poate m� i-a și pe mine acolo iar �n America �imi zic �n g�nd.
- Poi , bine atunci! Poate ne bedem disear�. Atunci eu te las . Mulțam de cafea. A fost bun�. V�d c� are de ce s�-ți par� r�u dup� ea.
�l petrec pe vecin și z�vor�sc poarta. M� �ndrept agale spre șezlongul meu. M� pun �n el automat , deși cred c� nu era cazul. Aud �n sf�rșit glasul guguștiucilor mei. � Ti , Ti, Ta. Ti , Ti, Ta. Iar un altul �i r�spunde , poate un El sau o Ea, cine știe? cu un : � Ti ta, Ti ta�...Niciodat� nu am reușit s� le disting sau s� le deosebesc, care e masculul și care femela. C� am�ndoi au c�te un � guler� verde pe ceaf�.
Le ascult �nc�ntat. Glasul lor avu darul s� m� mai relaxeze, și s� uit pentru un moment de Nina. Un v�nticel ce nu prevestea nimic bun, m� anuț� c�� ar fi vremea s� o tai �n cas�. M� ridic, �nfrigurat și o tai spre cas�. Pe drum deja m� �nt�mpin� primii stropi de ploaie. M� �ntorc și i-au șezlongul ca s� nu-l ude. �l bag �n buc�t�rie. Apoi intru �n cas�. Nu mai știam ce s� mai fac. M� și plictiseam grozav. Intru �n mini atelierul meu mai mult ca s� m� aflu �n treab�. �mi rotesc ochii prin el. �ntr-un colț dau cu ochii de r�m�șițele Ninei , �n prima variant�, pe c�nd eram pe acea planet� blestemat�. Iar acele ființe ostile mi-o �omor�se�. M� apropii de ea și un g�nd �mi trece prin cap.� Ce ar fi dac� aș �ncerca ? � Dar starea ei jalnic� �n care se afla, m� descuraj� repede. Era prea h�rt�nit�, ca s� mai trag speranțe c� are s� mai ias� ceva bun din ea. Și apoi nu mai aveam nici piese și nici piese de schimb. Trebuia s� o i-au de la �nceput. Mi-ar fi trebuit poate iar o lun� sau dou�. Dar acu... poate vorbesc cu Kurt și �mi face alta sau ... poate vine Nina �napoi� M� retrag din atelier descurajat.
Afar� se puse serios pe ploaie. Se și �ntunecase. A trebuit s� aprind lumina. M� plimbam aiurea prin cas� f�r� vreo țint�. P�n� la urm� sting lumina și m� postez la un geam. M� uit cum plou�. Pic�turi m�runte șiroiau pe geam. Dar cum și v�ntul se �ntețise , f�cea ca ploaia s� devieze alternativ , m�tur�nd din c�nd �n c�nd geamul. � Așa �l mai și spal� zic �n g�nd. Deja �n curte �ncepur� s� apar� primele b�lți. Iar asta f�cea c� s� se umple de cerculețe, �n urma c�derii stropilor.
Pe c�nd m� uitam așa distrat afar�, cerul se lumin�. La �nceput am crezut c� e un fulger. Chiar �ncepusem s� num�r. Era un obicei mai vechi de al meu �nc� din copil�rie. �mi aminteam c� atunci c�nd ploua și mai ales seara,eu și tata, st�team �n balcon și num�ra, sau m� punea s� num�r, c�te secunde trec de la apariția luminii și , p�n� apare tunetul. El �mi spunea c� trebuie la urm� s� �nmultesc cu ce �mi ieșea , cu 340, c�t era viteza sunetului. Și la urm� �mi d�dea distanța aproximativ� de la plafonul de nori, p�n� la noi. De multe ori distanța era de ordinul kilometrilor. �mi d�dea mereu 30 de secunde. C�nd mai și tr�snea , atunci distanța se micșora v�z�nd cu ochii, și atunci tata ne gonea �n cas�. C� se speria și mama de tr�snete. Mai t�rziu la școal� , la fizic� aveam s� aflu de misterioasa formul�: S = v * t . Acu distrat �ncercam s� fac același lucru. Nu am num�rat nici p�n� la 10 , c�nd �n curtea mea ap�ru iar o nav�. Era TERRA � 1. Se �ntoarse Kurt.

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 31 August 2012, ora 12:23

Dar Nina? Ea ce simte? Cred ca urmeaza sa cunoastem in capitolul urmator....
Eu cred ca Nina nu s-a dus la Kurt, pe Zirda.....A zis ca pleaca la TATA...... Deci.... tatal ei nu este Kurt...Nu?
Unde este Nina?

''Dac� ar trebui s� scriu o carte de moral�, primele 99 de pagini le-a� l�sa goale �i pe a o suta a� scrie: "Exist� o singur� datorie. Aceea de a iubi"". Albert Camus ''CONSTIINTA este marturia si dovada prezentei incontestabile a lui DUMNEZEU in OM ! '' Musetel deea ''Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me l�ser, tu m'enrichis.'' Antoine de Saint Exup�ry
Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 31 August 2012, ora 13:25

Poi de ce nu ai citit toat� povestea p�n� acu ! C� aflai M�car de la partea a doua

Tramp

9944 mesaje
Postat pe: 31 August 2012, ora 13:33

De la: Musetel, la data 2012-08-31 12:23:57Dar Nina? Ea ce simte? Cred ca urmeaza sa cunoastem in capitolul urmator....
Eu cred ca Nina nu s-a dus la Kurt, pe Zirda.....A zis ca pleaca la TATA...... Deci.... tatal ei nu este Kurt...Nu?
Unde este Nina?

Nina-i la A-nina

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 31 August 2012, ora 14:27

De la: GRINGOS, la data 2012-08-31 13:25:39Poi de ce nu ai citit toat� povestea p�n� acu ! C� aflai M�car de la partea a doua

Bine.... Ma duc sa caut....In spate.....Offfff...Io si rabdarea.....Hai ca ma duc sa caut.....Poate ajung inapoi pana diseara....De nu, sa stiti ca totul e ok, viu cand ajung.

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 31 August 2012, ora 14:29

De la: Tramp, la data 2012-08-31 13:33:06
De la: Musetel, la data 2012-08-31 12:23:57Dar Nina? Ea ce simte? Cred ca urmeaza sa cunoastem in capitolul urmator....
Unde este Nina?

Nina-i la A-nina

A-Nina....
A-Tramp
A-Gringos
A-Musetel

Na, am bifat lista de prezenta, domniile voastre.

A-pardon-Marin
A-Pirat

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 31 August 2012, ora 14:37

De la: Musetel, la data 2012-08-31 14:27:42
De la: GRINGOS, la data 2012-08-31 13:25:39Poi de ce nu ai citit toat� povestea p�n� acu ! C� aflai M�car de la partea a doua

Bine.... Ma duc sa caut....In spate.....Offfff...Io si rabdarea.....Hai ca ma duc sa caut.....Poate ajung inapoi pana diseara....De nu, sa stiti ca totul e ok, viu cand ajung.

Gringos? Hai mai afiseaza odata, te rog, partea a doua, ca ma ia cu draci sa caut pe toate paginile topicului......Pe ce pagina e? Dar mai simplu, mai posteaza odata, please!

Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 31 August 2012, ora 18:13

Aha ! Acum suntem și ambițioas�...Pe zece halbe de bere , c� și așa am r�mas dator la Cami cu un butoi...

Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 31 August 2012, ora 18:16

Rectific cu brag�. C� eu nu beau bere de c�nd cu cazul... Poți face și acolo comentarii dac� vrei.

Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 31 August 2012, ora 18:23

Și mai ai grij� la o problem�; C�nd te apuci de citit s� nu ai m�ncare pe foc, c� și eu pariez c� ai s� uiți de ea.

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 31 August 2012, ora 18:36

De la: GRINGOS, la data 2012-08-31 18:23:07Și mai ai grij� la o problem�; C�nd te apuci de citit s� nu ai m�ncare pe foc, c� și eu pariez c� ai s� uiți de ea.

Vezi, timpul....cu timpulstam prost uneori. Si nu numai mancare pe foc, dar am un pitic mic si voinic ce ma solocita mereu.....Deci nu rabdare imi lipseste la citit. Ca ador sa citesc.....
Sunt la prima parte....Ehehei....Robii era primul nume al Ninei.....
Deci....Bine! Batem palma! Pe 10 halbe de bere, le castigi tu daca eu nu iti citesc tot blogul. Dar daca ti-l citesc, eu cum nu beau bere, iti dai seama ca ce sa fac cu 10 halbe? Deci eu vreau 10 ciocolate calde sau zece cafele.....

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 31 August 2012, ora 18:38

Nu stiu ce este braga? Cidru?

Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 31 August 2012, ora 20:14

De la: Musetel, la data 2012-08-31 18:36:04
De la: GRINGOS, la data 2012-08-31 18:23:07Și mai ai grij� la o problem�; C�nd te apuci de citit s� nu ai m�ncare pe foc, c� și eu pariez c� ai s� uiți de ea.

Vezi, timpul....cu timpulstam prost uneori. Si nu numai mancare pe foc, dar am un pitic mic si voinic ce ma solocita mereu.....Deci nu rabdare imi lipseste la citit. Ca ador sa citesc.....
Deci....Bine! Batem palma! Pe 10 halbe de bere, le castigi tu daca eu nu iti citesc tot blogul. Dar daca ti-l citesc, eu cum nu beau bere, iti dai seama ca ce sa fac cu 10 halbe? Deci eu vreau 10 ciocolate calde sau zece cafele.....

Accept ! Și eu care am crezut c� ai s� m�rești miza ! Am sc�pat ieftin . Da , da la urm� �mi povestești rezumatul la toate și la tot ! Braga ? Nu știi ce e braga ? Dar din ce oraș ești ? Pe la voi nu se vinde așa ceva ? Este o b�utur� prin fermentația t�r�ței de gr�u și altele. Nici eunu-i știu tot procesul tehnologic. Este o b�utur� inventat� de turci parc�...

Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 31 August 2012, ora 20:17

Referitor la �Robii� nu este primul nume E al doilea , care la urm� s-a comasat tot �i Nina. Nina a fost și primul nume și ultimul. Inițial m-am g�ndit la el. Apoi am pus unul la �nt�mplare. P�n� la urm� am r�mas la Nina.

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 31 August 2012, ora 20:35

De la: GRINGOS, la data 2012-08-31 20:14:27
De la: Musetel, la data 2012-08-31 18:36:04

Accept ! Și eu care am crezut c� ai s� m�rești miza ! Am sc�pat ieftin . Da , da la urm� �mi povestești rezumatul la toate și la tot ! Braga ? Nu știi ce e braga ? Dar din ce oraș ești ? Pe la voi nu se vinde așa ceva ? Este o b�utur� prin fermentația t�r�ței de gr�u și altele. Nici eunu-i știu tot procesul tehnologic. Este o b�utur� inventat� de turci parc�...

Ha ha ha!Cand or ajunge turcii pe la Maramures, or vinde si licenta la ...braga.....
Rezumat zici? Bine ca nu ma pui sa rezolv io problemele de matematica....
Multumeste-te cu concluzii, intrebari, dialog samd.... Hai no ca m-oi stradui saraportez sistematic si regulat....

Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 31 August 2012, ora 20:56

Trebuia s�-mi dau seama c� ești din zona maramureșului. Din ce oraș ?

Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 31 August 2012, ora 21:39

Braga
Braga (boza �n limbile slave și limba turc�) este o b�utur� r�coritoare, cu gust dulce-acrișor, care se obține prin fierberea cu ap� a meiului m�cinat. Este o b�utur� a turcilor nomazi din Asia Central�, consemnat� �ncep�nd din secolul X, care mai apoi a ajuns �n Anatolia, iar de acolo s-a r�sp�ndit, inclusiv �n Balcani.
�
Propriet�ți
Braga este tulbure, mucilaginoas�, cu substanțe coloidale �n suspensie, datorit� conținutului mare de extract cu substanțe hr�nitoare, cu cantit�ți foarte mici de alcool și de produse de fermentație acid�. Dac� este preparat� corect, �n condiții bune și depozitat� corespunz�tor, braga poate fi considerata ca o b�utur� igienic�.
Fermentația b�uturii �ncepe printr-o slab� fermentație alcoolic� care, �n scurt timp, este �nlocuit� prin fermentație acid� de tip lactat, acetic, butiric etc.
Braga este un mediu complex, propriu pentru dezvoltarea diferitelor microorganisme. Cea mai mare parte dintre microorganisme o reprezint� cele din tipul Bacillum Coli și Sacharomyces, care imprim� o arom� particular� pronunțat�. Se mai g�sesc cocci, bacili, mucegaiuri de tipul Mucor. Uneori, �n brag� se mai adaug� zaharin� și acid salicilic, pentru �ndulcire și asigurarea conservabilit�ții.
Rețete de preparare
 �n Moldova, braga se prepar� din 2 kg t�r�țe de gr�u, care se amestec� cu 1 kg m�lai, p�n� se obține un aluat. Toate acestea se amestec� pe lopata de la cuptor și apoi se pune la foc. Dup� ce se coace, se scoate din cuptor și se pune la dospit �ntr-un butoi de lemn. Se fr�m�nt�, se adaug� ap�, drojdie și se las� apoi timp de 4-5 zile. Dup� ce se scoate din butoi, se strecoar� (s� nu aib� crupe) și se pune �ntr-o can� de lut sau de sticl�, �n care se adaug� zah�r.
 Alt� rețet�. Ingrediente: 1 kg cereale (gr�u, orz, secar�, porumb etc.) �n cantit�ți egale, 2 kg m�lai. Preparare: Cerealele se pun �ntr-un vas cu puțin� ap�. Vasul se acoper� cu un șervet și se ține la loc c�lduț spre a gr�bi �ncolțirea. Se scurge bine apa, iar semințele se pun la uscat pe t�vi de plastic sau pe t�vi emailate. Dup� uscare, se macin� prin mașina de tocat carne, mașina de nuci sau r�șnița de cafea. Ceea ce se obține este malțul. Malțul se amestec� bine cu m�laiul și se pune �ntr-o oal� cu ap� care fierbe (nu trebuie s� fie o cantitate prea mare de ap�, �n așa fel �nc�t s� se obțin� o past� consistent�), amestec�nd continuu, pentru o bun� uniformizare. Din aceast� past� se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tav� la cuptor, la foc iute, p�n� se rumenesc, apoi se scot și se las� s� se r�ceasc�. Se rup buc�țele mici și se așaz� �ntr-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarn� o cantitate de 6 litri ap� fiart�. Se las� 2-3 zile la fermentat, dup� care braga e gata. Aceleași turte se mai pot folosi o dat�, pun�ndu-se �ns� ap� mai puțin� (cca 4-4,5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului s� se pun� crenguțe, ca s� nu se �nfunde ieșirea.
Datorit� simplit�ții prepar�rii, �n limba rom�n� a intrat expresia "ieftin ca braga".

Da ! A fost ieftin� odat�. C�nd eram copil era 2 lei. Dup� care s-a scumpit mereu de la 4 , 8, 16 etc...iar acu 6 lei litru.

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 1 Septembrie 2012, ora 10:24

Merci, Gringos.
Eram la curent cu fabricarea palincii din malai....Am exersat o perioada intr-o fabrica de alcool. Iar patronul meu de atunci, cand mi-a prezentat postul de asistent polivalent, a inceput din fabrica....receptionarea materiei prime, prepararea, fierberea, distilarea, imbutelierea...Samd. A zis ca sa pricep procesul si avea perfecta dreptate. Mai putin cand mi-a cerut sa spal geamurile biroului sau cocotata pe scara instabila, fiind insarcinata in luna a cincea.....cand i-am prezentat demisia....Bref! Iar cand m-am prezentat la directia muncii sa imi ridic cartea de munca.....asa fac eu, nu las pe altul sa faca ceea ce eu pot sa fac.... Juristul lor, prezentandu-i situatia, a avut atat de spus: Doamna, pai alt angajator nu v-ati gasit decat pe X? Era cunoscut in zona! Insa eu fusesem plecata din zona aceea timp de 6 ani..... Si la intoarcere in acea zona, nimerisem in gura lupului....Important este ca am iesit de acolo pe propriile mele picioare, ceea ce m-a si determinat sa parasesc iar Romania dupa nasterea micutului. Nu am mai dat ocazia altui patron bineintentionat sa imi accepte scrisoarea de motivatie! ......De unde sa fi ghicit ca si in Franta voi gasi din acestia?

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 1 Septembrie 2012, ora 11:29

E imbarligat blogul.....Nu pot posta!

Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 1 Septembrie 2012, ora 11:30

Deci s� �nțeleg c� ești sau ai fost și �n Franța ? Asta e la noi . Toți patronii fac asta. �i �ntereseaz� producția pentru el și nu banii pentru tine. Eu c�nd m-am angajat prima dat� nu am sc�pat și de corvoad�. Și era �n comunism , cic�.... F�ceai practic� obligatorie f�r� bani.

Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 1 Septembrie 2012, ora 11:31

De la: Musetel, la data 2012-09-01 11:29:05E imbarligat blogul.....Nu pot posta!

Ei are o obțiune de postare sau comentarii... este �ntr-un loc. Da nu-i nimic , merge și aici.

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 1 Septembrie 2012, ora 14:49

Intrebare:
La cine s-a dus Nina de la Marin? S-a dus pe acea planeta Vella? Cred....
Avand in vedere ca prima Nina era in atelierul lui Marin.....
Robi-care preluase memoria Ninei dupa sacrificiul acesteia pt a-i salva viata lui Kurt- si o inlocuise pe Nina era pe Vella......si era separat de familia sa cu care nu mai putea comunica..... Erau pamanteni?
Ehehei, prima Nina nu avea sentimente, emotii.....A doua Nina, respectiv Robi, avea urme de trairi umane.....Tatal sau era uman......Sau mama? De undeva trebuia sa le mosteneasca!!!! Cred eu ca Kurt e de vina!
Dar Anda? Ehehei......

Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 2 Septembrie 2012, ora 13:58

Vezi c� �Vella� e nava str�in� venit� de pe p�m�nt cu mulți ani �n urm�. Anda era gagica din stațiunea Herculane. Robii e robotul g�sit pe nava str�in� discoidal�, care i-a atacat. El a luat locul Ninei dup� accident, �nsușindu-și și memoria Ninei. Dup� care cei de pe Zirda s� o perfecționeze. F�c�nd-o pe Nina de acu. Am inpresia c� nu ai r�bdare la citit sau ești curioas� s� vezi și alceva. C� prea repede treci de la un capitol la altul. Vezi c� sunt cu ochii pe tine.

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 3 Septembrie 2012, ora 11:14

De la: GRINGOS, la data 2012-09-02 13:58:41Vezi c� �Vella� e nava str�in� venit� de pe p�m�nt cu mulți ani �n urm�. Anda era gagica din stațiunea Herculane. Robii e robotul g�sit pe nava str�in� discoidal�, care i-a atacat. El a luat locul Ninei dup� accident, �nsușindu-și și memoria Ninei. Dup� care cei de pe Zirda s� o perfecționeze. F�c�nd-o pe Nina de acu. Am inpresia c� nu ai r�bdare la citit sau ești curioas� s� vezi și alceva. C� prea repede treci de la un capitol la altul. Vezi c� sunt cu ochii pe tine.

E drept ca sunt pasaje care sunt plictisitoare, deci sar peste ele....Plus ca sa citesti pe monitor este obositor..... O sa le imprim....
Plus ca un refresh de memorie cu denumirile si numele nu ar strica.....Un fel de dictionar pe care sa il reiei ori de cate ori uiti cate un nume...
Io am facut un talmes balmes cu nava pamanteana si cu nava unde fusese Robii, crezand ca este una si aceeasi nava..... Si nu am inteles spiritul de sacrificiu ce a scos-o pe Nina din circuit, de prima Nina vorbesc.....
Iar faptul ca prima Nina nu a putut fi reparata cu toata tehnologia pe care o poseda Kurt si apoi Robii/ Nina doi......Iar a doua Nina o sterge vitejeste la tat'su in galaxie.....ma face sa astept reaparitia unei Nine.....Probabil daca locul unde Nina doi a plecat este neglijat si lasat in suspendare, posibil ca Marin sa o reia pe Nina 1 din atelier si sa o repare, cu posibile modificari....
Asta ar fi logica mea.....Dar na.....

Fosta membra 9am.ro

1478 mesaje

Postat pe: 3 Septembrie 2012, ora 17:57

AVEȚI GRIJ� DE PARCELA 79 !!!
Dup� terminarea lucr�rii mele, privind construirea unei borduri cu monument , mas� etc, din cimitirul �Eternitatea� ,pe care am f�cut-o cu mari sacrificii, am constatat c� l�ng� locul meu și chiar �n vecin�tatea acestui se fac devast�ri de monumente , tevi , st�lpi , mese și alte accesorii. Și �n special Țevile dintre st�lpi. . Ce vor s� fac� cu ele , nu știu ? Le �aș recomanda eu o variant� unde s� le bage. Chiar �ia de la fier vechi dorm �n papuci ? Pe ei nu-i �ntreab� nimeni de provieneța lor ? Treaba e c� : Una și cu una fac mai multe. Eu nu am s� fiu de acord cu acela care face sau l-aș prinde c� mi-a vandalizat morm�ntul, c� fac ca iepurele la beție. �i rup oasele dac� �l prind. Eu am dat un amar de bani pe lucrare. Și numai eu știu cu ce greutate i-am obținut. Oare unde sunt și cum �și fac datoria acei � paznici� care cutreir� cimitirul ? Azi m-am dus la Administrație și le-am povestit ce și cum ca s� nu �mi dispar� cumva vreun accesor de acolo. Iar d�nșii m-au trimis la agenții de paz� ca s�-i caut prin cimitir. C� eu și de asta sunt bun, s� m� plimb prin cimitir de nebun, ca s� caut agenții de paz� invizibili. C� unul nu am g�sit. �l �ntreb pe clopotar , unde sunt b�ieții? Imi spune c� pe� teren � Poi nu am cum s� v� dau leg�tura cu ei�. Bun ! Așa c� dac� tot nu i-am g�sit prin apropiere, am s� le dau un apel ți totodat� rug�mintea ca s� aib� grij� și de lucrarea mea din acea zon�. P 79 . Morm�ntul nu mai conteaz� c� se poate vedea. Numai unul e � Gringo...� Un lucru e cert c� dac� domnii de la agenții de paz� nu au grij� de locul meu de veci, și g�sesc devastat� lucrarea , poate s�-și de-a demisia de acu ! C� e Bai mare ! Tot Galațiul, Primarul , ProTv �ul , Președintele și chiar și cei din toat� lumea , or s� afle de aceast� chestie. Despre cum �și fac datoria și serviciul cei de la paz� din cimitirul Eternitatea !!! . Și nu sunt singurul care poate se pl�nge. C� am v�zut multe astfel de morminte vandalizate. Țevi smulse , st�lpi de marmur� alb� disp�ruți, monumente d�r�mate sau sparte... etc... Poate se v-a g�si unul , din cei �n drept, care poate o s� citeasc� aici, ca s� i-a m�suri. C� e mai ceva ca �n codru ! Asat așa vis-a � vis � de ce f�ceau oamenii �nainte in comunism și ce fac ast�zi sau acum . Poi �nainte nu era așa ! Erau parc� mai civilizați.

giovausaro

4610 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 3 Septembrie 2012, ora 18:41

De la: Musetel, la data 2012-09-01 10:24:30Merci, Gringos.
Eram la curent cu fabricarea palincii din malai....Am exersat o perioada intr-o fabrica de alcool. Iar patronul meu de atunci, cand mi-a prezentat postul de asistent polivalent, a inceput din fabrica....receptionarea materiei prime, prepararea, fierberea, distilarea, imbutelierea...Samd. A zis ca sa pricep procesul si avea perfecta dreptate. Mai putin cand mi-a cerut sa spal geamurile biroului sau cocotata pe scara instabila, fiind insarcinata in luna a cincea.....cand i-am prezentat demisia....Bref! Iar cand m-am prezentat la directia muncii sa imi ridic cartea de munca.....asa fac eu, nu las pe altul sa faca ceea ce eu pot sa fac.... Juristul lor, prezentandu-i situatia, a avut atat de spus: Doamna, pai alt angajator nu v-ati gasit decat pe X? Era cunoscut in zona! Insa eu fusesem plecata din zona aceea timp de 6 ani..... Si la intoarcere in acea zona, nimerisem in gura lupului....Important este ca am iesit de acolo pe propriile mele picioare, ceea ce m-a si determinat sa parasesc iar Romania dupa nasterea micutului. Nu am mai dat ocazia altui patron bineintentionat sa imi accepte scrisoarea de motivatie! ......De unde sa fi ghicit ca si in Franta voi gasi din acestia?

Tzucu-te da'cum se face palinca din malai?ca aici nu-s prune ca-n Oas da cucuruz se gaseste...

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 3 Septembrie 2012, ora 20:16

De la: giovausaro, la data 2012-09-03 18:41:48

Tzucu-te da'cum se face palinca din malai?ca aici nu-s prune ca-n Oas da cucuruz se gaseste...

Procesul in totalitate si amanuntit nu il cunosc... Insa principiul este ca se macina cucuruzul mare, kukoritzo tre'sa fie din ala de soi bun....se adauga oarece drojdie si zaharuri si se lasa la ''lucrat'' o perioada sa fermenteze. Apoi se fierbe si se distileaza. nush cat si de cate ori. Dar in mare asta e! Te descurci tu ......Si cand iese prima tura, bei una si pt Musetelu'.....

myriam_bozen

4016 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 3 Septembrie 2012, ora 20:38

De la: Musetel, la data 2012-09-03 20:16:17
De la: giovausaro, la data 2012-09-03 18:41:48

Procesul in totalitate si amanuntit nu il cunosc... Insa principiul este ca se macina cucuruzul mare, kukoritzo tre'sa fie din ala de soi bun....se adauga oarece drojdie si zaharuri si se lasa la ''lucrat'' o perioada sa fermenteze. Apoi se fierbe si se distileaza. nush cat si de cate ori. Dar in mare asta e! Te descurci tu ......Si cand iese prima tura, bei una si pt Musetelu'.....

Cu ajutorul fermentilor din cereale incoltite...
La o cantitate de 10kg. de malai e nevoie de 1 kg. de porumb boabe, puse in apa la incoltit. Dupa ce incep sa incolteasca, cam dupa 10 zile, se usca si se macina. In acest porumb sint fermentii. Din cei 10 kg de malai se face o mamaliga foarte moale. In final amestecul trebuie sa fie curgator, moale. Dupa ce se raceste se pune porumbul incoltit si macinat si ceva drojdie. Se poate adauga si faina de griu, la mamaliga, cam 1 kg. Amidonul, in prezenta fermentilor se transforma in glucoza, care fermenteaza si se transforma in alcool. Dupa circa 2 saptamini, e indicat ca sa se separe lichidul de malai prin filtrare. La distilat se pune numai lichidul. Rezulta cam 1 l de rachie la 3 kg de malai. Foarte asemanator cu whisky.

Pagini: << 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Minuni, altele decit cele cu care suntem obisnuiti
Mergi la: