Info
x
Despre evrei
|
Ebony 14969 mesaje Membru din: 5/01/2009 Oras: Timisoara |
Postat pe: 17 Mai 2010, ora 02:24
Evreii în România interbelică. Emanciparea politică
Considerându-se parte integrantă a poporului Regatului României și solidară cu restul locuitorilor țării, minoritatea evreiască a participat masiv, în cadrul armatei române, la Primul Război Mondial. Soldații și ofițeri evrei, până la gradul de colonel (Mauriciu Brociner), s-au luptat cu eroism, au căzut, au fost răniți, au fost decorați, au fost citați în ordine de zi, etc. La sfârșitul războiului, primul tratat de pace al Antantei fost încheiat cu Germania, la Versailles (28 iunie 1919), urmat de tratatul cu Austria, la Saint- Germain en Laye (10 septembrie), pe care România (reprezentată de Alexandru Vaida-Voevod, ministru fără portofoliu și Nicolae Mișu, ambasadorul României la Londra) nu l-a semnat, din cauză că i se impuneau iarăși clauze referitoare la minorități, care au determinat demisiile succesive ale guvernelor conduse de Ion I. C. Brătianu și de generalul Artur Văitoianu.. În cele din urmă, la 9 decembrie1919, guvernul român, condus de generalul Constantin Coandă) a semnat cu Puterile aliate și asociate «Tratatul asupra minorităților». Prevederile acestui tratat au fost ulterior legiferate prin Constituția din 29 martie 1923 și legea din 25 februarie 1924, prin care dobândeau cetățenia română, cu drepturi depline, toți locuitorii foști cetățeni ai Imperiului Austro Ungar sau Rus care aveau domiciliu administrativ în Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș la 1 decembrie 1918, în Bucovina la 28 noiembrie 1918 și în Basarabia la 9 aprilie 1918. |
|
Fosta membra 9am.ro 1671 mesaje Membru din: 26/09/2009 |
Postat pe: 17 Mai 2010, ora 10:26
De la: Ebony, la data 2010-05-17 02:24:18Evreii în România interbelică. Emanciparea politică Cred ca e bombastica exprimarea conform careia evreii au participat masiv la primul razboi mondial ! Cinste celor care au participat ! Totusi trebuie sa fim realisti si sa spunem ca majoritateaevreilor nu vroiau sa indeplineasca nici stagiul militar darmite sa participe la razboi ! Raporteaza abuz de limbaj
Ioan 8 ,32. Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi.
|
|
Postat pe: 17 Mai 2010, ora 17:21
Petre Tutea
Antisemitismul nu e o reactie spontana a românilor, a germanilor, a polonilor, a francezilor, a americanilor, ci e provocat de evrei, prin exces. E provocat de ei ca spaima, crezînd ca-l previn. Antisemitismul functioneaza dupa principiul actiunii si reactiunii. Pai daca rabinul Moses Rosen, care e doctor si face parte din Consiliul Mondial Evreiesc, îl înjura pe Eminescu Pai ce ar zice el daca eu l-as lua pe Moise pe faras? Nu am fost si nu sînt antisemit, pentru ca ar însemna sa fiu anticrestin. Pentru ca, sa fim cinstiti, Cristos nu e din Falticeni. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 18 Mai 2010, ora 00:17
Evreii în România interbelică. Curentele iudaismului
În România interbelică comunitatea evreiască nu era uniformă, comunitățile din regiunile alipite după război fuseseră influențate de istoriile diverse din Imperiul Rus, Imperiul Austro-Ungar și din Bulgaria. Comunitățile evreiești reforme din Banat și din Ardeal sau unit cu o parte din comunitățile statu quo ante și au format Uniunea Comunităților de rit occidental din Ardeal și Banat.
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 18 Mai 2010, ora 11:44
Interesant si lamuritor de citit , privind "pogromul legionar" din mincinoasa Carte neagra a lui matatias carp :
www.noidacii.ro/Noi%20Dacii%20nr.%2029,30/cartea%20neagra%20Spie... Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 18 Mai 2010, ora 11:52
În schimb, Papa loan Paul al II-lea, când a venit în România, în 1999, și a dat cu această ocazie o recepție oficială, a ținut ca printre invitații săi să se numere și dl Șerban Alexianu ! Oarecum surprins, dl. Șerban Alexianu s-a consultat cu prietenul său, dl. academician Nicolae Cajal, încercând să priceapă ce anume a determinat acest gest al Sfântului Părinte. Domnul academician a găsit explicația : așa cum și domnia sa știa, în 1943, nunțiul papal monseniorul Andrea Cassulo, la cererea Papei Pius al XII-lea, a făcut o vizită în Transnistria, pentru a vedea cum sunt tratați evreii deportați. Tot ce a constatat monseniorul Cassulo a consemnat în raportul înaintat către Sfântul Scaun. Papa Pius al XII-lea, sensibil la acest subiect (în ciuda minciunilor ulterior scornite pe seama nepăsării Sale - vezi filmul recent Amen), 1-a onorat pe destoinicul guvernator al Transnistriei decorându-1 cu înalta distincție papală Orbis et Urbis care în acel an, 1943, a fost acordată unei singure persoane, românului GEORGE ALEXIANU, guvernatorul Transnistriei[1].
Gestul papei loan Paul al II-lea față de fiul lui GEORGE ALEXIANU are o semnificație limpede și unică : Vaticanul, una din cele mai bine informate instituții de pe planetă, își menține în anul 1999 aprecierea pe care a făcut-o în 1943 față de persoana și activitatea lui GEORGE ALEXIANU, ceea ce, implicit, înseamnă dezavuarea de către Vatican a procesului prin care GEORGE ALEXIANU a fost condamnat la moarte și executat pentru imaginare "crime împotriva păcii și a umanitătii."[1] Trebuie menționată și altă apreciere contemporană cu activitatea profesorului GEORGE ALEXIANU în Transnistria. Adresându-se ambasadorului român de la Vichy și doamnei Cantacuzino, mareșalul Petain a declarat : "Cea mai mare glorie a Dumneavoastră, a românilor, se poate considera modul civilizat și uman în care ați administrat Transnistria și realizările obținute." (Vezi Olivian Verenca, Administrația civilă romănă in Transnistria 19411944, București, 2000, p. 254)[1] ro.metapedia.org/wiki/George_Alexianu Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Fosta membra 9am.ro 7245 mesaje Membru din: 16/10/2009 |
Postat pe: 18 Mai 2010, ora 12:20
De la: tutenes, la data 2010-05-16 20:26:43De la: mytcor, la data 2010-05-16 16:56:41De la: tutenes, la data 2010-05-16 16:53:33În timpul războiului de Independență din 1877 situația evreilor era cu totul deosebită. Neavând cetătenia română, și fiind lipsiți deci de drepturi politice, ei nu aveau obligația de a participa la război. Și totuși, mai bine de 1 000 voluntari au luat parte, atât ca ostași, cât și ca ofițeri. isi permit sa faca asta pt. ca sunt uniti si orgoliosi de specia lor......romanii stiu sa se improaste cu noroi si sa se submineze care pe unde apuca..... daca ar lua pozitie si 'romanul", si nu ar mai tolera umilintele , probabil ca am fi priviti dintr-un alt punct de vedere......
Raporteaza abuz de limbaj
" Minds are like parachutes. They only function when they are open."
Sir James Dewar, scientist (1877-1925)
|
|
Postat pe: 19 Mai 2010, ora 11:09
De la: herra, la data 2010-05-18 12:20:06De la: tutenes, la data 2010-05-16 20:26:43De la: mytcor, la data 2010-05-16 16:56:41De la: tutenes, la data 2010-05-16 16:53:33În timpul războiului de Independență din 1877 situația evreilor era cu totul deosebită. Neavând cetătenia română, și fiind lipsiți deci de drepturi politice, ei nu aveau obligația de a participa la război. Și totuși, mai bine de 1 000 voluntari au luat parte, atât ca ostași, cât și ca ofițeri. Nu pot sa zic decat - toata stima !
Raporteaza abuz de limbaj
|
|
|
|
|
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 00:49
De la: tutenes, la data 2010-05-18 11:44:04Interesant si lamuritor de citit , privind "pogromul legionar" din mincinoasa Carte neagra a lui matatias carp : Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 5243 mesaje Membru din: 11/08/2009 |
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 01:05
""Istoria evreilor, din perioada antică, e descrisă în Biblia evreiască și cunoscută prin ea în toată lumea. Descoperiri archeologice au întărit diverse date care apar în Biblie, dar perioada mai veche, a primului Templu, nu are încă destule dovezi arheologice și sunt istorici care cred că o parte din narațiunea istorică biblică, ar avea mai mult un caracter mitologic."" """Din peninsula Italică, evreii s-au răspândit în zonele centrale și apusene ale Europei. După creștinarea europenilor, capii bisericilor au inițiat persecuții și prigoane împotriva evreilor, intenționând să-i constrângă pe această cale să accepte botezul. Participanții la diverse cruciade s-au dedat la masacre prin comunități evreiești aflate în calea cruciaților spre Ierusalim. Monarhi creștini cu intenția de a-și însuși averile evreilor i-au expulzat pe aceștia din țările în care comunitățile evreiești ființaseră timp de secole. Astfel, din cauza valurilor de expulzare, mare parte din evreimea vest-europeană a ajuns în Europa de est, unde în unele perioade s-a bucurat de un regim mai tolerant[20]. Numeroși evrei est-europeni poartă nume de familie care păstrează amintirea unor locuri din Spania, Italia, Franța, Germania etc., de unde strămoșii lor au fost alungați în evul mediu (Alcalay, Gaster, Benveniste, Perez, Luria ; Șapiro/Șapira, (H)Alper(i)n/Alperowitz/Galperin, Ginsburg/Ginzburg, Ul(l)mann, Warburg, Hildesheimer ""
|
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 01:07
De la: karpov, la data 2010-05-20 01:05:55
|
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 01:09
""În comunitățile din diaspora, evreii au adoptat limbile locale, iar în sinagogă si școlile religioase se foloseau de limba ebraică și pe plan secundar de limba semită înrudită aramaica. Cu timpul, evreii și-au dezvoltat limbi particulare derivate din unele limbi locale și au inclus o parte de lexic și locuțiuni din ebraică. Limba idiș este germana sudică medievală (foarte apropiată de dialectele bavarez și șvab), cu o parte de vocabular de origine ebraică, slavă și cu elemente romanice. Limba ladino este un dialect spaniol-ebraic bazat pe castiliana medievală. Iavanica vorbită în trecut de evreii romanioți era bazată pe greacă și ebraică. Alte limbi cu caracter mixt similar au apărut în Maroc, Kurdistan, Georgia etc. Multe sunt pe cale de dispariție din cauză că le dispar vorbitorii nativi."" ""Întrucât statutul de evreu este recunoscut atât enoriașilor de confesiune mozaică, cât și descendenților din părinți evrei, chiar dacă sunt atei sau agnostici, răspunsul la întrebarea cine este evreu? este adesea dificil de dat. Astfel, evreii karaiți recunosc numai pe descendenții pe linie paternă, evreii ortodocși numai pe linie maternă, evreii reformați recunosc ca evrei pe copiii oricărui părinte, mamă sau tată. În țările unde numele de familie este cel al tatălui și unde copiii purtau un nume de familie evreiesc după tată, ei erau considerați evrei de către ne-evrei și uneori, de către autoritățile statale, chiar dacă după legea religioasă (Halaha) rabinii ortodocși nu îi recunoșteau ca evrei veritabili. Există desigur și evrei convertiți la alte religii. În trecut, evreii convertiți nu mai erau recunoscuți ca evrei, dar în epoca modernă se caută și câteodată se găsesc căi de conviețuire sub același titlu etnic.""
|
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 01:25
""Portul si modul de comportament social iudaic este guvernat, pe langa multe alte legi ale Torei, de catre un concept care se numeste tzniut (modestie). Acest concept prevede ca anumite parti ale corpului, care in mod normal sunt acoperite, sa nu fie expuse in public. Pentru femei, portul iudaic traditional prevede fusta lunga pana sub genunchi. Pantalonii de dama sunt subiect de apriga controversa si multe comunitati traditionale nu le accepta, deoarece le considera "beghed ish" - imbracaminte masculina. Desigur, exista si tabere care sustin ca exista diferente majore intre pantalonii de dama si cei barbatesti si in consecinta porunca Torei care interzice unei femei sa poarte haine de dama nu se aplica in acest caz. Pentru femei, legea iudaica mai prevede maneci lungi, cel putin pana la incheietura cotului si - pentru femeile casatorite - o acoperitoare pentru cap, care poate avea orice forma cu conditia sa acopere majoritatea parului de pe cap. Multe femei poarta palarii moderne sau esarfe si de asemenea multe poarta plete care continua libere de sub palarie."" "" PS. Cred ca mi-ar place o evreica ! Astfel imbracate nu si-ar mai arata doar ce cred ele ca au mai bun ...ar conta mult frumusetea interioara ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 01:28
Am sa spun si eu ce spunea un evreu pe alt forum. Era sigur evreu fiindca deschisese multe topice in care ii lauda pe evrei, iar de romini vorbea f urit. Daca se doreste dau linkul.
Ca noi rominii si de fapt aproape toate natiile, nu au dovezi ca teritoriile respective le apartin. Numai ei au un act de constituire a natiei lor, vechi de mii de ani. Este in fiecare casa. Interesant ca eu nu am. Se stie care. Deci ei sint singura natie cu drept teritorial. Deci este de fapt un atentat la integritatea teritoriala a cui vor ei. Era vorba concret de Transilvania si Basarabia. Cu toate ca unirile noastre au fost facute prin plebiscite si adunari cu zeci de mii de oameni. Care de fapt au parafat in mod real unirile. Cu oameni vii, nu cu acte moarte. care aproape ca nu mai au valabilitate dupa ce cele citeva persoane ce le-au semnat au murit, sau isi schimba parerea. Asta ca sa nu mai spunem de razboaiele care au parafat hotarit unificarea noastra. Este una din cele mai periculoase si perfide modalitati de a intra in modul de organizare al statelor. Cine doreste ii pot da linkul si cu pasajele respectve. Imi e scirba sa postez si sa caut asa ceva..mai ales ca noi ca natie avem continuu uh cult al bunei vecinatati si al respectarii drepturilor nationalitatilor conlocuitoare. Si totusi inca am consideratie fata de evreii cu capul pe umeri. Dar sint naclaiti si ei de o politica gresita promovata agresiv de diversi.de-ai lor. Raporteaza abuz de limbaj
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 01:29
Chestia cu buna vecinatate la noi la romini, nici eu nu o stiam pina cind am avut o gradina, Care bieninteles se invecina cu altele. Nici macar nu luau vecinii mure si zmeura de pe gard, fara sa ma intrebe. M-am conformat si eu.
In schimb tiganii intrau in gradina si furau tot ce vedeau. Nici macar un singur romin nu a intrat cit am avut gradina. Se opreau la poarta gradinii si intrau numai invitati. Raporteaza abuz de limbaj
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 14:07
"De ce comparativ cu celelalte femei, evreicele sunt scutite de cancerul uterin? Cercetătorii medicinei sunt de acord acum, că această spectaculoasă eliberare rezultă din practicarea circumciziunii la bărbații evrei, pe care Dumnezeu a poruncit lui Avraam s-o introducă acum patru mii de ani." ""Un număr de studii recente au confirmat că independența față de cancerul uterin nu se datorează factorilor de rasă, alimentare sau mediul înconjurător, ci cu totul circumciziunii. Alte studii convingătoare au fost efectuate în India. Cu toată că oamenii de acolo au aceleași condiții rasiale, mănâncă aceleași feluri de mâncare și trăiesc în același climat și mediu înconjurător, populația este împărțită în două grupări religioase. Aceia care adoră pe Mohamed, de asemenea un ascendent al lui Avraam, practică circumciziunea. La femeile din această grupare frecvența de cancer uterin este mult mai mică decât la celelalte din aceiași rasă care mănâncă aceiași mâncare și trăiesc în același mediu înconjurător "" Vreau sa fiu ...evreu (de fapt vreau o evreica )
|
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 14:10
""Pentru a aprecia rolul femeilor din Noul Testament, trebuie să considerăm prin contrast situația critică a femeii în antichitate așa cum era ea în lume în general. În lumea greacă antică, femeile erau considerate inferioare bărbaților. Aristotel a privit femeile ca fiind undeva între sclavi și oameni liberi. Soțiile trăiau vieți de izolare și de sclavie practică. În Roma, femeile se bucurau de o libertate practică mai mare decât în Grecia, deși nu legal, dar imoralitatea era violentă. Castitatea și modestia erau practic necunoscute printre femei (observați referirea lui Pavel la lesbianism în Romani 1:26). Soțiile erau cu adevărat persoane de clasa a doua; mai multă onoare se arăta față de amanta bărbatului decât față de soția sa. Deși opinia iudaică despre femeie din timpul lui Hristos avea nevoie de o îmbunătățire considerabilă rugăciunea de dimineață a unui bărbat exprima mulțumiri lui Dumnezeu că cel ce se ruga nu este nici unul dintre Neamuri, nici un sclav, sau o femeie astfel de atitudini erau rezultatul influențelor păgâne. În timp ce femeile erau într-un fel inferioare din punct de vedere legal sub legea lui Moise, practic vorbind, soțiile și mamele din Israel se bucurau de cea mai mare demnitate. Mamele trebuiau onorate (Exod 20:12) și răzvrătirea împotriva mamei sau arătarea unei lipse de respect față de ea era o ofensă foarte serioasă și putea să fie pedepsită cu moartea (Deuteronom 21:18; 27:16). Deși femeia evreică era sub autoritatea tatălui ei și mai târziu a soțului ei, ea se bucura de o libertate considerabilă și nu era închisă în harem ... Deși în mod obișnuit femeile nu moșteneau proprietatea, în cazul unei case fără băieți, fiicele puteau moșteni (Numeri 27). Aceasta era o lume a bărbatului, dar legea evreiască proteja persoana femeii. Violul era pedepsit. Prostituția era interzisă (Lewis, 425). ""
|
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 14:12
""soțul evreu era obligat să o iubească și să o stimeze pe soția sa, să o susțină în mângâiere, să o răscumpere dacă ea a fost vândută ca sclavă, și să o îngroape, cu această ocazie chiar și cel mai sărac trebuia să aducă cel puțin două fluiere de jale și o bocitoare. El trebuia să o trateze pe soția sa cu politețe, pentru că lacrimile ei chemau jos răzbunarea Divină (nedatat, 270). Dacă se obiectează că practica poligamiei din Vechiul Testament, alături de ușurința divorțului pentru bărbați, o puneau pe femeie într-o stare de defavorabilă, se poate răspunde că astfel de chestiuni au fost tolerate în acea dispensație a luminii lunii datorată împietririi inimilor din Israel (Matei 19:8), și urmau să fie desființate prin introducerea sistemului mai bun.
|
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 14:20
""Cartea fundamentală a religiei iudaice este Tora, adică primele cinci scrieri (Pentateuh) din Vechiul Testament (Biblia ebraică). Scrisă într-un limbaj arhaic, în urmă cu circa 3 000 de ani și fără vocalizare și punctuație, Tora este un subiectul de studiu esențial al iudaismului. În decursul veacurilor, Tora a fost interpretată într-un număr imens de modalități. Interpretări bazate pe traducerea unui cuvânt sau pe punctuații diferite au dus la dispute interminabile între înțelepții evrei. Studiul de Tora are o importanță capitală în iudaism, fiind preocuparea esențială a omului. În ierarhia interioară a învățăceilor de Tora, "rabinul" este "autoritatea doctrinară" recunoscută. În lumea iudaismului, există diferite curente și instituții de studiu rabinice. ""Talmudul este o compilație imensă de cazuistică reglementată de autoritățile rabinice din diferite locuri și perioade. Talmudul ca noțiune este o derivație a noțiunii de "studiu". Talmudul este o compilație consacrată care nu mai poate fi schimbată dar în jurul căreia se fac noi adausuri interpretative extratextuale. Talmudul este studiat zilnic iar întregul ciclu prestabilit de studiu durează cca. 5 ani, după care se reîncepe. Talmudul propriu zis este format din משנה Mișna și גמרא Ghemara precum și din straturi doctrinare suplimentare, consacrate în expunerea și analiza fundamentelor ideice din Mișna și Gmara. "Talmudul" ca noțiune include două variante: Talmudul Babilonian și Talmudul Ierusolomitan. Talmudul Babilonian este versiunea mai cunoscută și studiată.""
|
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 16:43
De la: karpov, la data 2010-05-20 01:25:02
|
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 17:41
De la: Ebony, la data 2010-05-20 16:43:37De la: karpov, la data 2010-05-20 01:25:02 Bei ! De ce razi ? Eu vorbesc serios -vorbeam de frumusetea interioara nu de cea ""interioara ""
|
Postat pe: 20 Mai 2010, ora 20:27
De la: karpov, la data 2010-05-20 17:41:28De la: Ebony, la data 2010-05-20 16:43:37De la: karpov, la data 2010-05-20 01:25:02
|
Postat pe: 21 Mai 2010, ora 01:01
De la: Ebony, la data 2010-02-25 19:30:21Va invit sa impartasiti,tot ceea ce stiti despre evrei,religia si obiceiurile lor
|
Fosta membra 9am.ro 5843 mesaje Membru din: 6/05/2009 |
Postat pe: 21 Mai 2010, ora 12:24
De la: Ebony, la data 2010-05-21 01:01:44De la: Ebony, la data 2010-02-25 19:30:21Va invit sa impartasiti,tot ceea ce stiti despre evrei,religia si obiceiurile lor Cu ce se poate incepe? cu inceputul? Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 9751 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 21 Mai 2010, ora 12:54
De la: karpov, la data 2010-05-20 17:41:28De la: Ebony, la data 2010-05-20 16:43:37De la: karpov, la data 2010-05-20 01:25:02 Karpov, pe cea interioară ai văzut-o, pe cea exterioară o vezi, iar pe cea absolută ai s-o constați, la momentu' respectiv.
|
Postat pe: 21 Mai 2010, ora 16:38
nicolae iorga si evreii in romania
Pe ecranele televizoarelor,cinematografelor,etc, parca apar din ce in ce mai des spectacole ,romantate sau nu,evocand suferintele,deportarile,persecutiile asupra evreilor! Nu ma deranjeaza,nu se poate spune ca poporul lor nu a avut momente mai putin fericite! Ma deranjeaza excesiva si unilaterala culpabilizare a "celorlalti"!Ar trebui sa intelegem ca numai ei evreii au suferit si numai si numai din cauza "celorlalti'? Cum ramane atunci cu suferintele,exploatarea,persecutiile,etc, pe care ei-evreii-le-au provocat "celorlalti"-"goilor"?De ce nu se spune nimic,niciodata,despre acestea? De frica catalogarii si etichetei de anti-evreu? Probabil,stiut fiind ca ei controleaza cam 75% din totalul mediei mondiale si sint putine sanse ca glasul "celorlalti" sa poata razbate prin jungla asta! In sfarsit,sa vedem citeva fragmente culese din opera lui Nicolae Iorga,marele istoric roman,in legatura cu evreii de pe la noi: " Cum a pierit aceasta mica proprietate? La noi, pe langa strainii razleti, care au venit de la sine, se intalnesc si alti straini, veniti in mare numar, veniti ca natiune (Nicolae Iorga, in chestia scoaterii evreilor din armata, Discurs rostit in sedinta din 7 martie 1908 a Camerei Deputatilor, in [D.P.v.I.p.I.], pag. 174) si acesti straini au fost de la inceput, si sunt si in momentul de fata, cu totul straini ., (ibidem). Acesti straini cari se numesc in Moldova Jidani, carora li se zice aici [in Muntenia] Ovrei si carora, li se mai spune, literar Evrei au venit din Rusia si din Austria, din ceea ce este astazi Rusia si Austria la hotarele noastre, dar care era atunci Polonia. Prin urmare, cand nu se mai putea face negot in Polonia cu deplina liniste, atunci ei s-au napustit asupra tarii noastre .,ibidem, pag. 174, 175 La 1750 erau [deja] intr-un numar ingrijitor, la 1850 ajunsesera sa aiba mare parte din viata economica a Moldovei. Nu erau supusi functionarilor tarii; erau supusi unor functionari de incasare, unor strangatori de imposite, unor agenti de politie luati din mijlocul lor. Situatia lor ca breasla straina arata foarte bine cat erau de straini ., ibidem, pag.175 A trecut catava vreme pana cand s-au intemeiat consulatele straine, care si-au dat toate silintele pentru ca sa-i apere in judecata, pentru ca sa li fereasca afacerile. Aceasta era situatia tuturor consulatelor fata de Evrei, de la intemeierea lor, pe la 1870. Caci toata Evreimea de la noi s-a dus la deosebitele consulate si a trecut sub protectia straina. Pana si consulatul frances avea o foarte bogata clientela de Evrei; consulatul frances dispunea de mii de supusi francesi, cari nu aveau nimic din spiritul frances, sau din calitatile poporului frances, ci erau Evrei de la noi, de aceia care se si numiau, in batjocura, tartani , nume supt care acest popor este cunoscut si astazi in Moldova , ceea ce inseamna: supusi, de la cuvantul nemtesc Unterthan . Si au fost supusi pana in momentul cand s-a desfiintat la noi jurisdictia consulara ., ibidem In veacul al XVII-lea intalnim ici si colo evrei care luau in arenda tot felul de venituri, fara adesea sa aiba banii necesari. Astfel un evreu arenda de la domnul Gheorghe Stefan un loc confiscat, un altul cumpara chiar in judetul Putna o bucata de pamant de la razesi si astfel ajunge impreuna cu urmasii sai proprietar pe pamant moldovenesc. In veacul al XVIII-lea, evreii, cari, in urma unei invoieli, plateau tezaurului o dare speciala, o rupta, sunt cunoscuti ca orandari; adica ei luau in arenda, oranda, bucati(;) din mosiile boierilor, deoarece acestia numai rareori isi cultivau singuri mosia, de cand obiceiul cerea numaidecat prezenta lor in capitala ., Nicolae Iorga, Decaderea clasei taranesti. Evreii. Viata boierilor, in [I.P.R.], pag. 505 Proprietarii pe mosiile lor aveau in exclusivitate dreptul sa vanda vin si bauturi spirtoase; acum evreii luara in arenda acest drept de desfacere si acordara taranului, pe care hrana proasta cu mamaliga si lipsa unei ocupatii rentabile in timpul iernii il mana la carciuma, un credit atat de mare, incat bietul om cadea cu totul in mainile marinimosului creditor. Chiar si in orase si in targuri ei aveau astfel de dugheni . (ibidem, pag. 505, 506) Dugheni in care rachiul Evreului este asa potrivit, incat sa tranteasca pe om la pamant, sa-i distruga orice simt si el sa cada ca o materie moarta in mana exploatatorului ., Nicolae Iorga, in chestia Legei carciumelor, Discurs rostit in sedinta din 18 februarie 1908 a Camerei Deputatilor, in [D.P.v.I.p.I.], pag. 143 Asa Evreii, in sate alcatuira elementul care tocmai lipsea pentru ca sa ruineze din temelie pe taranii moldoveni. De aceea domnii fanarioti luara masuri ca sa scape pe acest important purtator al greutatilor tarii din ghearele exploatatorilor si otravitorilor sai ., Nicolae Iorga, Decaderea clasei taranesti. Evreii. Viata boierilor, in [I.P.R.], pag. 506 Grigore Alexandru Ghica procedeaza foarte radical, interzicand cu totul evreilor sederea in sate, si(;) Alexandru Moruzi intari aceasta masura. Cu toate acestea, strainii camatari ramasera de fapt in saracele sate stoarse de bani si fura mai tarziu obisnuitii orandari ai tarii: ei vindeau pe datorie si popriau prin agentii lor in casa si curtea taranului pana si lucrurile de cel mai mic pret, fara macar sa se adreseze ispravnicului ., ibidem Taranul e dat cu desavarsire pe mana arendasilor evrei, organisati in trusturi care dispun de el cum vor (idem, La legea agrara, in [D.P.v.I.p.I.], pag. 89), incat aceste elemente prin aceasta politica ne-au adus si primejdia materiala din 1907 ., Nicolae Iorga, Partidele si Tara, Discutia la Mesagiu, 23 noiembrie 1909, in [D.P.v.I.p.I.], pag. 77 Arendasul are pamantul, el fixeaza preturile, si tot el exercita o influenta covarsitoare asupra administratiei de toate gradele. Se poate spune ca dinastia Fiserestilor, intrebuintez acest cuvant, caci s-a intrebuintat des, si l-am auzit si aici [in Parlament] de curand, se poate zice ca dinastia aceasta a dispus ani de zile de administratia intreaga a doua-trei judete din Moldova. Si nu mai departe decat zilele trecute am primit o scrisoare de la un inspector comunal din Moldova, in care-mi spunea ca nu poate face bine taranimii, pentru ca toata lumea s-a deprins sa nu asculte decat de Mochi Fiser, care dispune de administratie si de tot. As vrea si as putea sa spun ceva mai mult dar nu mai spun ., ibidem Deci,Rascoalele acelea din Martie [1907] au pus in evidenta starea rea a taranimii. Sa nu mi se spuna ca aceasta punere in evidenta prin rascoala nu are valoare. Pentru ca nu exista taran in Europa care sa fie mai cuminte si mai sfios decat cum sunt taranii nostri . (idem, La Legea agrara, in [D.P.v.I.p.I.], pag. 91, 92) Un taran, care de secole intregi sufere o impilare sistematica, evident ca, bietul, numai(;) obraznic nu este si ca peste drepturile lui nu trece ., ibidem, pag. 92 Taranul e bland si bun ca o oaie. Si, daca taranul acesta bun si bland, taranul acesta care pleaca fruntea inaintea oricarii puteri, legiuite si nelegiuite, se hotaraste sa faca ceea ce a facut(;) aceasta inseamna mare lucru. Mie nu-mi trebuiesc nici statistici, nici teorii: am inaintea mea faptul patent ca s-a sculat cel mai supus om de pe fata pamantului. Si aceasta inseamna ca trebuie sa-i dai dreptatea toata omului acestuia supus, si anume potrivit cu jertfa sa si cu indelungata sa suferinta ., ibidem Caci, exista acea fireasca legatura, pe care vom documenta-o indata, intre agitatia socialista34 si tendinta evreiasca de a avea la noi mai mult decat toata averea noastra, decat tot creditul nostru, decat toata inraurirea asupra vietii noastre politice (Nicolae Iorga,Chestia agitatiilor evreiesti,Discurs rostit in sedinta din 11 februarie 1910 a Camerei Deputatilor, in [D.P.v.I.p.I.], pag. 392 . Evreii au in Romania o anumita presa, adeca, drept vorbind, au cea mai mare parte a presei in Romania. Astfel ziarul frances al Guvernului este redactat de doi sau trei Evrei, si, in cele mai multe din ziarele noastre, rolul Evreilor este precumpanitor. Acum, oricat ar pretinde cineva ca Evreii servesc ca salariati interesele partidului, condeiul iea totdeauna si o nuanta personala, care, in casul acesta, nu este numai personala, ci este o nuanta nationala. Apara scriitorul evreu pe conservatori, scriind la foaia conservatoare, ori pe liberali la foaia liberala, dar, pe langa aceasta, se amesteca in chip firesc si sufletul lor, care nu e si sufletul nostru, se amesteca si sufletul lor, care e sufletul rasei lor, si atunci coloreaza atacurile intr-un fel sau altul, dupa cum cutare sau cutare personalitate politica sunt sau nu favorabile aspiratiilor de egalisare politica a Evreilor din Romania. Dar, afara de presa aceasta, din care se ridica mult mai presus, prin sfidarea opiniei publice, a oamenilor cinstiti prin nerusinata provocatie a simtului national, prin calomnii pe care nimic nu le-a oprit vreodata, se ridica Adevarul (;). Vesnic independentul, vesnic datorul, vesnic platitorul si vesnic cautatorul de plata noua: Adevarul Gazeta Adevarul , ai carei redactori, in buna parte, si tocmai acea parte este partea hotaratoare , sunt Evrei(;)37 38. Apropo, cand scriam, colaborator benevol, fara legaturi de partid, la Epoca si aveam libertatea de a scrie ceea ce voiam, tratam chestiunile ca scriitor, ca istoric, si era in mine un avant de simpatie umana, de mila pentru nenorociti, pe care experienta, asprimea, nedreptatile vietii, pe care ticalosia acelora de care imi fusese mila un moment, mi-au distrus-o ., (idem, in chestia manifestatiilor studentesti, in [D.P.v.I.p.I.], pag. 362) imi permiteam chiar o ilusie pe care acum nu mi-o mai permit(;) un sentiment pe care mi-l interzic astazi. Credeam ca se poate gasi o categorie de Evrei, o categorie, nu persoane isolate , care sa poata fi, daca nu utila vietii noastre, cel putin inofensiva, in masa ceva mai mare, in mijlocul vietii nationale. De atunci au venit insa interventiuniuni de la America, gazete particulare cu caracter national evreiesc intemeiate aici, pentru a ne strange de gat cand era nevoie. Ne-au strans de gat indata dupa caderea lui Cuza; ni s-au pus intaiu mainile in gat dupa Razboiu, cand, iarasi, situatia noastra era nesigura; al treilea iarasi ne-au pus mana in gat cand a venit crisa sociala. Aceasta este(;) tentativa de asasinat care se face impotriva noastra ca natiune dominanta, de catre acei cari imbraca formele cele mai vulpine ca sa-si arate dorinta de a fi bunii nostri frati ., Nicolae Iorga,in chestia manifestatiilor studentesti, in [D.P.v.I.p.I.], pag. 362 La Braila este o foaie evreiasca, al carii nume este Romania . Foaia(;) vorbeste despre chestia socialista, despre afacerea Racovschi,(;) despre injghebarea partidului socialist in Romania, despre admirabilul program al acestui partid, care pledeaza pentru desfiintarea Bisericii, care pledeaza pentru desfiintarea caracterului national al Statului, care pledeaza pentru desfiintarea ostirii romanesti si termina cu ingrijirea speciala pentru acordarea de drepturi la Evrei, spunand lucrul lamurit ., idem, Chestia agitatiilor evreiesti, in [D.P.v.I.p.I.], pag. 397, 398 Domnilor, iata ce zice foaia Romania : Cu prilejul afacerii Racovschi, cercurile oficiale si nationaliste au descoperit un raport intre miscarea socialista si Evrei. Studentii nationalisti, foarte probabil nu fara indemnul Guvernului, in orice cas in acord cu acesta, au strigat ca miscarea in favoarea lui Racovschi este inscenata de Evrei. Fapt cert este ca, daca Evreii au fost deocamdata straini miscarii, simpatia lor nu i-a lipsit. Socialismul in tara nu mai este o cantitate neglijabila, si partidul nou care este pe drum de a se forma constituie de acuma o putere insemnata, de la care Evreii pot astepta liberarea din jugul in care gem . Aceasta in luna Novembre, si acela care scrie aici prevede ca, dupa o discutie intre socialisti, dintre care unii vedeau enormitatea parasirii punctului de vedere national romanesc pentru a trece la umanitarism si apoi la punctul de vedere national evreiesc, extraordinar pentru un Roman ratacit, ca, va sa zica, dupa aceasta, se va ajunge la declaratia marelui partid social-democrat roman, ca el intelege ca Evreii sa nu mai fie straini, ci sa se bucure de drepturile tuturor celor cari s-au nascut in Romania. Prin urmare(;) dupa teoria dumnealor, cine vrea sa fie roman nu are decat sa se fi nascut in Romania ., ibidem Ei, acum ziceti poate dumneavoastra: astea au fost vorbe in vant! Nu, partidul acesta s-a organisat, si, dupa ce s-a organisat, i-au venit fel de fel de semne de simpatie din partea persoanelor care-i salutau dorita intemeiere. Am aici ultimul numar din Romania Muncitoare in care scriu socialistii romani, dar socialisti romani nu cu suflet romanesc si nu cu simpatie pentru Romani. Scriu, va sa zica, socialistii romani, sefii, domnul Marinescu, si alte persoane, care dupa o indelungata cugetare, hranita cu multa cultura, au ajuns la aceste concluzii: uitandu-se cu despret la noi, ni vaticineaza cu privire la viitorul neaparat al Romaniei unit cu desvoltarea fireasca a civilisatiei si a vietii politice europene. Va sa zica, in ultimul numar din Romania Muncitoare sunt telegrame sosite la Congres. Cateva dintre ele nu-s fara interes. Iata una: Iasi. Traiasca Congresul social-democrat international Fratii Goldenberg; Moinesti. Traiasca socialistii social-democrati romani Galevinescu. Si alta: Pitesti. Dorim succes stralucit noului partid social-democrat. Traiasca socialismul! Traiasca sindicalismul! Negrescu, Bezdedeanu, Bercu Grimberg, Feldstein, Nicu Avram. Toti fruntasii politici din localitate. E si o alta telegrama, ungureasca: Budapesta. Trimitem salutul nostru bravei si constientei muncitorimi romane, adunata in Congresul de la 31 ianuarie. Traiasca muncitorimea organisata! Comitetul Central al Partidului social-democrat din Ungaria. Este si o telegrama de la Paris, unde se afla un cerc socialist alcatuit numai din Evrei: Paris. Creasca sindicalismul, creasca socialismul! Grupul muncitorilor socialisti romani. Stilul va arata provenienta ei. Va sa zica, pana aici, in afara de telegrama ungureasca, se vede ca aprobarea strainatatii e represintata de Evrei. Sunt si bulgari. Eu am adunat aici, pe o singura jumatate de pagina, urmatoarele nume de bulgari din Bulgaria, patria doctorului Racovschi (urez domnului Racovschi sa joace un rol cat de mare liberator in tara domniei sale, dar sa ne lase pe noi cu pacatele si suferintele si aspiratiile noastre, aici, in tara noastra). Va sa zica din Bulgaria, din patria domnului doctor Racovschi, unde a fost si unde se gaseste, si unde aveti cruzimea de a-l sili sa ramaie, il siliti sa devina bun patriot bulgar, si cred ca de aici nu resulta cine stie ce dusmanie fata de persoana domniei sale , de acolo vin telegrame iscalite Beccief, Abagief, Chircof, Nesef, Napetrof, Danailof, Nadef, Botusarof, Dimitrof, Coti, Dincef, Teodorof, alt Beccief, Burlacof. Cu aprobarea Burlacofilor si fratilor Goldenberg si a lui Bercu si cum ii mai zice, si cu aprobarea cercului hotarator de la Budapesta, partidul poate merge inainte, caci simpatiile tuturor bunilor Romani ii sunt asigurate. Domnilor, va sa zica de la inceput chiar vedem noi cam incotro bate agitatia socialista in Romania. Cu astfel de aprobari, cu sefii pe care-i stim, cu punctul esential din program: ca Romania n-are nimic mai grabit decat de a da drepturi de odata tuturor Evreilor neimpamanteniti, partidul acesta spune neted originea sa si presinta un certificat de provenienta sa nationala ., ibidem, pag. 399, 400 Dar, alaturi cu forma socialista a agitatiei evreiesti, continua cealalta forma, adeca agitatiile evreiesti supt steagul national evreiesc, supt steagul sionist, prin foile pe care evreii le scot anume, cu ingaduinta noastra, si n-ar trebui sa fie in nici un cas cu ingaduinta noastra, pentru a represinta ceia ce ei cred ca sunt interesele lor si impotriva a ceia ce stim noi ca e interesul nostru. Cam ce zic in foile lor, sa-mi dati voie sa va arat prin cateva citatii. Domnilor, apare o foaie care se intituleaza Cronica Israelita , iar dedesupt: organ politic al Evreilor din Romania . Domnilor, mai constitutional decat aceasta Cronica Israelita, organ politic al Evreilor din Romania , nu se poate. Aceasta foaie e condusa de un oarecare domn Iosif R. Petreanu. Stiu ca era un domn Petreanu la Vointa Nationala , imi inchipui insa ca acesta trebuie sa fie altul. Va sa zica avem Cronica Israelita , organul oficial al Evreilor din Romania, condus de Iosif R. Petreanu. Domnilor, Iosif R. Petreanu, adica un Steinberg sau un Seinfeld oarecare, are urmatoarele pareri in ce priveste faptele de vitejie pe care le-au indeplinit, singuri, stramosii nostri pe acest pamant. Zice: Romania este o natiune, iar nu o rasa, si o natiune care cuprinde elemente ce nu sunt de rasa latina si nici de religie ortodoxa. Romania s-a format, ca toate Statele si mai mult poate decat altele, prin unirea a diferitelor rase de oameni si diferite popoare la un Stat, care cu timpul a devenit Statul Roman . Aceasta domnilor, este o natiune ingaduitoare, natiunea care ceteste aceste lucruri si se multameste numai cu forma foarte cuviincioasa a unei interpelari in Parlament! Mai departe: Dintre aceste diferite popoare fac parte si Evreii, cari au trait in aceasta tara din timpuri imemoriale si carora li se datoreste in buna parte avantul economic pe care l-a luat Statul Roman, Evreii fiind aproape singurii comercianti si industriasi ai tarii. Caci o tara nu se formeaza numai prin sabie si ghioaga... Adeca domnilor, aceasta este partea noastra: sabia si ghioaga. Stramosii nostri au fost ghiogari si oameni ai sabiei si fara aptitudini in ceia ce priveste cultura... ci si prin munca economica, si Evreii au avut, precum au si acum, un rost economic in aceasta tara . Si, la sfarsit: Daca Statul Roman are caracter national, atunci Evreii fac parte din natiunea integranta romana; dar daca evreii nu fac parte din natiunea romana si sunt o alta natiune, Romania nu are caracter national ., ibidem, pag. 400-402 Domnilor, las la o parte necuviinta pe care ei o savarsesc azi, dar inaintasii, strabunii lor, de glorioasa amintire, se rugau la 1831 lui Chiselev, aici, in Bucuresti, in calitate de natiune evreiasca , nu pentru drepturi, caci cu Chiselev nu se sta de vorba cum se poate cu un ministru constitutional roman din veacul al XX-lea, ci doriau numai sa poata lua in arenda mosii boieresti . Cand natiunea evreiasca se ruga sa poata lua in arenda mosii boieresti, incepuse decaderea boierimii, care nu putea sa traiasca fara Evrei in coaste, incepuse lichidarea marii proprietati boieresti! De aici pana la insulta care ni se face azi: ca ai nostri au avut ghioage, iar ai lor gandul si munca, este oarecare deosebire. Si, domnilor, in treacat o spun, nu au dreptate deloc. Evreii, cei mai multi dintre dansii, sunt la noi de cand cu turburarile care au sfarsit Polonia. Cea mai mare parte dintre Evreii Moldovei au venit pe vremea lui Mihai Sturza. Ca erau si inainte Evrei, bine, erau. Aici era un paradis pentru natiunile prigonite. Doar [insisi] ei o recunosc in foaia lor de la 1850: ca Romanii sunt foarte toleranti; nici o natiune n-a fost mai toleranta decat Romanii . Va sa zica intr-o tara ridicul si criminal de toleranta au fost Evrei in toate timpurile, fiindca vecinii ceilalti nu au fost toleranti deloc. Aceasta, fara indoiala, nu indreptateste pe domnul Brociner, pe unul din mai multii Brocineri pe care tara noastra ii adaposteste si-i ridica la onoruri, nu-l indreptateste sa scoata o carte in care pretinde ca Evreii sunt tot atat de vechi ca si noi, pe motivul ca Domnii nostri de odinioara imprumutau bani de la Evrei si ca Evreii veniau aici ca sa se inteleaga cu Domnul in ceia ce priveste plata acestor bani. Caci acesta a fost rostul lor de odinioara: indivizi cari imprumutau bani boierilor si taranilor si cari veniau in tara sa-si culeaga camata, sau sa-si iea inapoi capitalul. Si, iata, sunt doua interesante dovezi istorice, pe care le adaug in treacat pentru ca sa nu ramaie macar aici fara raspuns anumite pretentii. In 1568 era Domn in Tara Romaneasca Petru Schiopul, cel dintaiu care a facut cu privire la Evrei lucrul pe care au fost siliti mai multi ministri romani din timpurile noi sa-l faca tot asa, adeca sa-i trimeata peste granita. La 1568, Petru Schiopul, deci, iea urmatoarea hotarare: Evreii vin in tara de imprumuta satenilor cu dobanzi mari, ce nu se pot plati. Contra datornicilor cer sprijinul Carmuirii. Saracii sunt siliti de a imprumuta de la ei. Asa s-a savarsit ruina poporatiei sarace de la tara. Evreii se deosebesc esential de ceilalti locuitori pentru ca ieau prin camata sangele raialelor si, unde merg, fac mii de suparari sub cuvant de bani. Asa s-a savarsit ruina poporatiei sarace de la tara ., ibidem, pag. 402, 403 Apoi bine, domnilor, asta era antisemit? Si in Moldova a fost tot asa: Alungarea Evreilor din tara noastra nu e din bun plac, ci pentru ca desnadajduiesc pe negustorii nostri, cari-si pierd vremea asteptand la hotar pe cumparatorii de vite, pe cand Evreii, trecand pe alaturea si aducand la noi postavuri lesesti, dupa ce le desfac, isi cumpara si scot vite din launtrul tarii (ibidem, pag. 403) ( vestitele vite albe, ce se hraneau din pasunile terii si cari se exportau pana la Danzig si in Anglia ., Nicolae Iorga, Istoria Evreilor in Terile noastre, Sedinta de la 13 septemvrie 1913, Extras din Analele Academiei Romane, seria II - Tom XXXVI, Memoriile Sectiunii Istorice, Librariile Socec&Co si C. Sfetcu, Bucuresti, 1913, pag. 7) Sa ruineze pe negustorii nostri, nu putem ingadui . Aceasta domnilor face parte din mostenirea de intelepciune a lui Petru Schiopul . (idem, Chestia agitatiilor evreiesti, in [D.P.v.I.p.I.], pag. 403) Sa ruineze pe negustorii nostri, noi nu putem ingadui , zice Petru Schiopul, Domn in Moldova, iar Petru Schiopul, Domn in Muntenia, zice: Asa s-a savarsit ruina poporatiei sarace de la tara . Vedeti, domnilor, doua mari invataturi, cari ni vin de la un om care nu a fost antisemit ., ibidem, pag. 403 Dar va spun ca antisemit, om care sa fie impotriva semitilor numai pentru ca sunt Semiti , cu toate cautarile mele indelungate de om invinuit ca as fi asa ceva n-am intalnit pana acum niciunul. Nu se poate sa fie! Daca, poate, cineva dintre dumneavoastra are cunostinta vreunuia, il rog sa mi-l semnaleze, dar eu nu l-am vazut. Eu cunosc numai Romani ingrijiti de viitorul economiei nationale romanesti in margenile Statului roman. Si aceasta nu se poate numi in nici un cas antisemitism. Noi nu avem nimic cu ei, noi avem cu noi. A noastra a fost tara aceasta, a noastra sa fie! Mai bine sa ne ducem cu totii decat sa impartim in margenile tarii noastre stapanirea asupra ei." E de ajuns ca sa-ti faci o idee despre suferintele provocate de evrei "celorlalti".Iar daca cititi si din cartile lui Paul Goma marturiile adunate cu privire la istoria Basarabiei si a comunismului la romani veti vedea ca mare parte a celor care ne-au molipsit de "ciuma rosie" a fost constituita din evrei. Acum,n-ar fi cinstit sa le cerem,nu despagubiri asa cum au cerut ei Germaniei ci, macar recunoasterea impartiala a istoriei?Dar cine sa o faca cind chiar cel care a scris raportul prezidential de "condamnare a comunismului"(ce gluma sinistra) este fiul unui evreu comunist militant rosu!!??Sau cind dl. Liiceanu topeste tirajele cartilor lui Paul Goma iar N. Manolescu,GDS,etc. se opun publicarii volumelor dl. Goma!!?? Linkul de mai sus catre pagina dl. Paul Goma este obligatoriu pentru orice om din tara asta si nu numai! calimerra.blogspot.com/2008/08/nicolae-iorga-evrei-romania.html Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 23 Mai 2010, ora 02:59
De la: 9am045616, la data 2010-05-21 12:24:16De la: Ebony, la data 2010-05-21 01:01:44De la: Ebony, la data 2010-02-25 19:30:21Va invit sa impartasiti,tot ceea ce stiti despre evrei,religia si obiceiurile lor
|
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 00:27
Evreii de origine română în Israel
Cei circa 400 000 de evrei originari din România, emigrați în Israel, a treia grupă - numeric - față de veniții din alte țări, au devenit o punte de bune relații între Israel și România. Ei au păstrat limba, obiceiurile, cultura românească, au publicat ziare, reviste și cărți în limba română - există o secție de limba română a Uniunii Scriitorilor din Israel.Un mijoc de comunicare,cunoaștere reciprocă a românilor din România și vorbitorii de romană din Israel este portalul-forum Romania-Israel [2] În aprilie 2008 erau înregistrate în România 5 143 de intreprinderi israeliene (cam 20% dintre ele, de la intrarea României în U.E.) cu un capital investit de peste 2 miliarde - printre primele zece țări ca nivel de investiție în România. Anual vizitează România cam 120 000 de turiști din Israel, cele patru curse zilnice de avion dintre București și Tel Aviv fiind supra-aglomerate[51]. Procentul de israelieni printre studenții străini care studiază în România este deosebit de mare (spre exemplu, deși Israelul are două facultăți de stomatologie, cam 1/3 dintre medicii stomatologi israelieni au studiat în România). Sunt de menționat excelentele relații mutuale dintre institutele de studii și cercetări, cuprinzând schimburi de profesori, manuale și cărți publicate în colaborare, etc. În România lucrează și locuiesc cu domiciliu permanent, sau navetiști cam 5 000 de cetățeni israelieni, iar în Israel, cam 15-20 000 de români (în anii trecuți, numărul cetățenilor români plecați la muncă în Israel depășea 100 000). [modifică] Evreii de origine română în alte țări Numeroși evrei români s-au stabilit de asemenea și Europa de Vest, America de Nord și de Sud. Mulți evrei de origine română au rămas atașați de locurile natale și se consideră ambasadori ai culturii române.
|
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 21:58
Regimul lui Antonescu și curățirea terenului
Antisemitismul activ, importat și propagat de Mișcarea Legionară, legiferat prin legile lui Octavian Goga și Ion Gigurtu și amplificat de propaganda prilejuită de cedările de teritorii a fost aplicat minorității evreiești - ca misiune principală de stat - de regimul antonescian. El s-a exprimat prin masacre, atrocități și jafuri față de cetățenii români de etnie evreiască: Pogromul de la Dorohoi, Pogromul de la București, Pogromul de la Iași, Trenurile morții, Deportările în Transnistria (au fost deportați în Transnistria 195 000 de cetățeni români de etnie evreiască dintre care, la 15 noiembrie 1943 au rămas în viață 49 927) etc. și mai ales, față de evreii din teritoriile ocupate de România. Politica de purificare etnică declanșată și controlată de Ion Antonescu s-a exprimat prin distrugerea fizică a cetățenilor români de etnie evreiască simultană cu jaful organizat, de stat, pentru distrugerea lor economică[36]. * Limitarea drepturilor și libertăților: Li s-au anulat autorizațiile pentru vânzarea produselor monopolului statului (tutun, sare); au fost românizate casele de film, sălile de cinematograf, birourile de voiaj și turism; vasele maritime sau fluviale aflate în proprietatea evreilor au fost confiscate. Li s-a interzis să folosească aparatele de radio recepție, pentru a nu răspândi știri de propagandă contra intereselor țării..., alarmând permanent populațtia. Li s-au retras permisele de conducere a autovehiculelor. * Confiscări și deposedări de bunuri: Au fost confiscate și trecute în patrimoniul statului, cu tot inventarul lor, proprietățile rurale ale evreilor, sub orice titlu le-ar deține, de asemenea , proprietățile urbane. Până la 31 decembrie 1943, măsura a cuprins 75 385 de apartamente, din care 1 656 au fost repartizate unor instituții, iar 58 980 la particulari. * Impuneri la felurite contribuții sau prestații. Prestarea de muncă obligatorie, obligația evreilor de a contribui la constituirea de stocuri de îmbrăcăminte în interes social - valoarea hainelor și a altor contribuții în natură a fost, pâna în ianuarie 1943, de 1 800 135 650 de lei[37]. Articole redacționale din presa românească la sfârșitul lui octombrie 1941 - care exprimau linia oficială au anunțat românilor că problema evreiască a intrat în faza soluției finale și că nici un om din lume și nici o minune nu pot împiedica soluționarea ei. Guvernul a anunțat că România s'a înscris printre națiunile care sunt hotărâte să colaboreze efectiv pentru rezolvarea definitivă a problemei evreiești, nu numai locale, dar și europene"[38]. Într-o scrisoare trimisă unui intelectual care a elogiat politica antisemită a Conducătorului, Ion Antonescu s-a obligat să elimine cu totul pe evrei din România: Nimeni și nimic nu mă va împiedica, atâta timp cât voi trăi, de a împlini opera de purificare[39]. La reuniunea cabinetului din 8 iulie 1941, Mihai Antonescu, viceprim-ministru și ministru de externe în guvernul Ion Antonescu s-a adresat miniștrilor: Așa că vă rog să fiți implacabili, omenia siropoasă, vaporoasă, filozofică nu are ce căuta aici Cu riscul de a nu fi înțeles de unii tradiționaliști care mai pot fi printre dv., eu sunt pentru migrarea forțată a întregului element evreu din Basarabia și Bucovina, care trebuie zvârlit peste graniță Veți fi fără milă cu ei. Nu știu peste câte veacuri neamul românesc se va mai întâlni cu libertatea de acțiune totală, cu posibilitatea de purificare etnică și revizuire națională Dacă este nevoie, să trageți cu mitraliera. Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari Îmi iau răspunderea în mod formal și spun că nu există lege Deci, fără forme (formalități), cu libertate completă (de acțiune)[40]. Curățirea terenului era numele de cod folosit de regimul Ion Antonescu pentru sintagma germană soluția finală. Ordinul de curățirea terenului, de exterminare a unei părți a evreilor din Basarabia și Bucovina și de deportare a restului a fost dat de Ion Antonescu din proprie inițiativă și nu ca rezultat al presiunilor germane. Pentru punerea în aplicare a acestei sarcini, el a ales jandarmeria și armata, în special administrația civilă a armatei, Pretoratul. Șeful Marelui Stat Major al Armatei, generalul Iacobici, a ordonat comandantului Biroului 2, locotenent-colonel Alexandru Ionescu, să pună în aplicare un plan pentru înlăturarea elementului iudaic de pe teritoriul basarabean prin organizarea și acționarea de echipe, care să devanseze trupele române. Planul a fost pus în aplicare începând cu 9 iulie 1941. Armata a primit ordine speciale prin generalul Șteflea, executorul acestor ordine fiind Marele Pretor al Armatei, generalul Ion Topor[41]. Jandarmeria a primit ordinul de curățirea terenului cu trei-patru zile înainte de 21 iunie 1941, în trei locuri diferite din Moldova: Roman, Fălticeni și Galați. Inspectorul general al jandarmeriei, generalul Constantin (Piki) Vasiliu, a declarat în fața subofițerilor și ofițerilor de jandarmi la Roman că prima măsură pe care sunt datori s-o aducă la îndeplinire va fi aceea de curățire a terenului, prin care se înțelege: exterminarea pe loc a tuturor evreilor aflați pe teritoriul rural; închiderea în ghetouri a evreilor de pe teritoriul urban; arestarea tuturor suspecților, a activiștilor de partid, a acelora care au ocupat funcțiuni de răspundere sub autoritatea sovietică și trimiterea lor sub pază la legiune. Comandantul legiunii de jandarmi Orhei, Constantin Popoiu a atras atenția jandarmilor săi că trebuie să-i extermine pe evrei dela pruncul în fașă până la bătrânul neputincios, toți fiind periculoși pentru nația română
|
Postat pe: 27 Mai 2010, ora 10:34
Ordinele speciale erau considerate secret de stat și transmise verbal sau ca documente cu regim secret, de fiecare dată când autoritățile militare sau civile evitau să-i execute pe evrei, fie, de teama consecințelor, fie, că nu credeau în existența unor asemenea ordine. De exemplu, cazul maiorului Frigan din garnizoana Cetatea Albă, care nu a cunoscut ordinele speciale și a cerut instrucțiuni în scris pentru executarea evreilor - Pretorul Armatei a III-a, colonelul Marcel Petala, s-a deplasat la Cetatea Albă pentru a ordona personal maiorului directivele. Imediat au fost executați toți cei 3 500 de evrei care mai rămăseseră în ghetou[43]. Ordinele speciale erau date direct de Ion Antonescu Armatei, Serviciului special de informații și Jandarmeriei, iar Mihai Antonescu ordona administrației civile. Executantul ordinelor speciale, Marele pretor, generalul Ioan Topor, era direct subordonat șefului Marelui Cartier General, generalul Ilie Șteflea. Jandarmeria în cele două provincii, prin inspectorii generali, colonelul Teodor Meculescu, în Basarabia și colonelul Ioan Mânecuță, în Bucovina, era subordonată la începutul operațiunii generalului C. Vasiliu și apoi generalului Topor.
În urma acestor ordine speciale de curățirea terenului teritoriul dintre Nistru și Bug devenise un imens cimitir presărat cu zeci de mii de cadavre despuiate de haine și lăsate să putrezească de-a lungul drumurilor. Apele Bugului, infestate cu cadavre, nu mai erau potabile. Indiferența față de sanitație pereclita populația locală neevreiască, pe militarii români și pe membrii minorității germane din zona Bugului. Bijuteriile, obiectele de valoare, dinții de aur, inelele și verighetele (retezate împreună cu degetul), banii jefuiți, dispăreau în drum spre visteria statului. Mihai Antonescu stabilise acorduri (Abmachungen) privind colaborarea pe teren cu SS-ul, adică cu Einsatzgruppe D și cu alte formațiuni germane. Instructorii germani au raportat despre cruzimea, rapacitatea, corupția și ineficiența camarazilor români care au acționat neplanificat, n-au șters urmele execuțiilor în masă și au comis jafuri, violuri sau împușcări pe străzi, n-au îngropat cadavrele sau au primit mită de la evrei. Din schimburile de scrisori, protestele și dispozițiile în această privință reiese că germanii erau furioși de lipsa de organizare și planificare și nu din cauza crimelor în sine. Rapoartele trimise de diversele unități ale Einsatzgruppe D și de cele ale Feldgendarmerie erau pline de informații cu privire la execuții și jafuri și despre modul de acțiune neorganizat al românilor, concluzând că soluționarea problemei evreiești de către români în regiunea dintre Nistru și Nipru a fost dată pe mâini necorespunzătoare. În darea de seamă care a rezumat primele cinci rapoarte ale Einsatzgruppe D, trimisă la 30 octombrie 1941 ministrului de externe german Ribbentrop, comandantul poliției de siguranță SD (Chef der Sicherheitspolizei und des SD) relata: Modul în care românii se comportă cu evreii este complet lipsit de metodă. Nu am avea nimic de reproșat numeroaselor execuții dacă pregătirile tehnice și execuțiile ar fi suficient de corecte. În general, românii lasă cadavrele celor uciși pe locul în care au fost împușcați, fără să le îngroape. Guvernanții români s-au străduit să inducă în eroare pe reprezentanții puterilor occidentale privind ordinele speciale de curățirea terenului. Ambasadorul Statelor Unite la București, Franklin Mott Gunther, primit în audiență de Ion Antonescu și de Mihai Antonescu a protestat contra atrocităților antievreiești. La 4 noiembrie 1941 el a raportat Ministerului de Externe de la Washington: Am atras atenția permanent și persistent celor mai de seamă autorități românești reacția inevitabilă a guvernului meu și a poporului american față de un astfel de tratament inuman și chiar ucideri nelegiuite de oameni nevinovați și lipsiți de apărare descriind pe larg atrocitățile comise contra evreilor din România. Observațiile mele au trezit în mareșalul Antonescu și la premierul ad-interim Mihai Antonescu manifestări de regret pentru excesele comise din greșeală sau de elemente iresponsabile și (promisiuni) de moderație în viitor Programul de exterminare sistematică continuă totuși și nu văd vreo speranță pentru evreii români atâta timp cât actualul regim ... va rămâne la putere''.
|
|
|