back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Cafenea cu aroma virtuala

Pagini: << 2420 2421 2422 2423 2424 2425 2426 2427 2428 2429 >> Sari la pagina:

Fl_Orion999

15216 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:55

www.youtube.com/watch?v=yFwpNDD8F9g
Inregistrare cu Traian Basescu recunoscand Colaborarea cu Securitatea

Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept �i recunoa�te c�, pe deasupra ambi�iilor, intrigilor �i urilor, este Patria, este ve�nicia neamului, �i c� acolo trebuie s� ne �nt�lnim totdeauna, chiar dac� nu ne �n�elegem de fiecare dat�."(Ion Antonescu) *** ,,�n ziua de azi, pentru a st�p�ni c�t mai mul�i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odat� ce ai sufletul, ai omul; iar c�nd ai omul, teritoriul vine de la sine." (contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:56

Traian Bãsescu fusese deja audiat, în conformitate cu statutul sãu public ºi cu legea, de cãtre Consiliul Naþional pentru Studierea Arhivelor Securitãþii. Dupã republicarea datelor din registrul amintit, în 27 februarie 2004, Mircea Dinescu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat cã, la aceastã instituþie, împotriva lui Traian Bãsescu „nu existã nici o probã realã. Acest registru a mai ieºit la luminã acum cîþiva ani. Noi cînd l-am audiat pe Bãsescu l-am întrebat despre acest lucru, iar el ne-a spus cã, în momentul în care venea din cursã, era luat la întrebãri de un ofiþer“. Cu aceeaºi ocazie, Mircea Dinescu declara cã „mai interesant“ este cazul lui Silvian Ionescu, a cãrui convocare la CNSAS era iminentã. În aceeaºi zi, dupã cum am vãzut deja, fostul spion recunoºtea cã a fost ºeful Serviciului I, care se ocupa de Vestul Europei, inclusiv de Belgia, calitate în care ºtia cã „acolo exista un cetãþean Traian Bãsescu la NAVROM la Anvers“, de care îºi amintea, deºi nu îi fusese subordonat. Dupã audierea lui Silvian Ionescu, în luna februarie 2005, Mircea Dinescu declara cã acesta „a lucrat la SIE ºi a rãspuns de Agenþia NAVROM-Anvers, între 1987-1989, unde a fost angajat domnul Bãsescu“.
Dar nu la CNSAS avea sã poarte Traian Bãsescu bãtãlia cu propriul trecut, ci în faþa instanþei de judecatã, unde îi chemase pe Mugur Ciuvicã ºi Max Bãdin, acuzîndu-i de calomnie. În declaraþia de parte vãtãmatã, din 17 martie 2004, Bãsescu arãta cã rapoartele sale fãcute cu privire la voiajele pe mare „nu se refereau la persoane, ci numai la activitãþile desfãºurate pe parcursul voiajului [...]. Nu am avut legãturi cu persoane ce fãceau parte din Securitate [...]. De altfel, niciodatã nu am fost contactat de un astfel de reprezentant“. Noua afirmaþie nu era de naturã sã facã luminã printre umbrele trecutului, ci sã producã o ºi mai mare confuzie. Cãci alte declaraþii trecute ºi viitoare ale lui Traian Bãsescu (din iunie 1998, din 30 septembrie 2004, din 1 iunie 2004, din 3 iunie 2004, din 8 octombrie 2004, din 7 februarie 2005, din 13 decembrie 2005, din 19 iunie 2006 ºi din 5 septembrie 2006), conform cãrora activitatea sa de dinainte de 1989 reclama contacte cu ofiþerii poliþiei secrete comuniste, o contrazic pe cea fãcutã în instanþã la data de 17 martie 2004, în care spunea cã nu a avut legãturi cu persoane din Securitate.

Traian Bãsescu avea sã revinã asupra acestei afirmaþii destul de repede, fãrã sã o corecteze explicit. La 1 iunie 2004, prezent la emisiunea „Tu decizi“, difuzatã de Prima TV, la întrebarea dacã a fost colaborator al Securitãþii, a rãspuns cã „în limitele legii a colaborat cu toate instituþiile statului, inclusiv cu Securitatea statului“, iar în 3 iunie 2004, la emisiunea „Alege Naºul“, difuzatã de B1 TV, tot el declara: „eu vã pot spune, sub cuvînt de onoare, cã nu am fãcut niciodatã poliþie politicã, aºa cum este definitã de lege, ºi cã atîta timp cît am fost comandant de navã, atîta timp cît am fost în anchete privitoare la mari accidente navale, înainte de 1990, blocaje de cîrmã pe Canalul Suez la un petrolier, scufundarea navei «Independenþa», scufundarea navei «Unirea», cazul dramatic de la Haga, judecata de la Haga, în cazul navei «Mehedinþi», am participat la aceste cazuri, acolo au fost mulþi specialiºti, comandanþi de navã, juriºti, avocaþi, ºefi mecanici, dar ºi ofiþeri de securitate, întotdeauna“. Între timp, continua procesul Bãsescu – Civicã, prin citarea martorilor. (În vara anului 2004, am fost citat ca martor al apãrãrii în procesul intentat de Traian Bãsescu lui Mugur Ciuvicã, în urma dezvãluirii legãturilor actualului preºedinte cu Securitatea. Am declarat în faþa instanþei cã documentele prezentate de Ciuvicã sînt autentice ºi cã ele sînt conforme cu practicile ºi uzanþele Securitãþii, fãrã a face nici o referire personalã la Traian Bãsescu. Rãspunsurile date au privit efectiv aspecte legate de practicile poliþiei politice în racolarea informatorilor ºi consemnarea activitãþii acestora în documente ºi registre, precum cel incriminat.)
Serviciul Român de Informaþii – „martor“ al acuzãrii

Începînd cu luna mai a acelui an, Mugur Ciuvicã a solicitat mai multe probe în apãrare. Pe 25 ale lunii, adresa Colegiului CNSAS o cerere de reverificare a colaborãrii lui Traian Bãsescu cu Securitatea, indicînd, în acest sens, mai multe documente care ar trebui consultate: Registrul jurnal pentru evidenþa reþelei informative din Judeþul Constanþa; adresa numãrul 0043467 din 3 august 1978, prin care dosarul personal al lui Traian Bãsescu a fost primit la arhiva Securitãþii; procesul verbal numãrul 58212 din 15 august 1979, pe baza cãruia a fost distrus dosarul personal al lui Traian Bãsescu; dosarul personal numãrul 3990 din perioada 1977-1979 al colaboratorului Securitãþii Constanþa Traian Bãsescu; dosarul de urmãrire informativã (DUI) „Cîrma“, din perioada 1979-1981, referitor la o avarie petrecutã pe nava Dacia ºi dosarul de urmãrire informativã privind petrolierul Independenþa.

CNSAS a transmis mai departe SRI-ului lista acestor documente, prin adresa S/2256 /A/28 mai 2004, dupã cum a fost înºtiinþat Ciuvicã, dar rãspunsul, sosit dupã numai zece zile, a fost dezarmant: „nu au fost identificate în arhiva preluatã de la fostele organe de securitate“ documentele din adresa citatã. Tot la sfîrºitul lunii mai, aceleaºi documente erau solicitate SRI-ului de cãtre Judecãtoria Sectorului 2, unde se derula procesul Bãsescu – Ciuvicã, dar rãspunsul (transmis, de astã datã, o lunã mai tîrziu) a fost acelaºi cu cel transmis CNSAS-ului: „documentele solicitate nu au fost identificate în arhiva preluatã de la fostele organe de securitate“ (Adresa SRI cãtre CNSAS este descrisã la Punctul 6 al Deciziei Colegiului CNSAS nr. 310/26.09.2006, iar rãspunsul transmis Judecãtoriei Sectorului 2 de cãtre SRI a fost înregistrat la instanþã cu nr. 62978 din 28 iunie 2004).

În toamna aceluiaºi an, umbrele trecutului aveau sã se nãpusteascã din nou asupra lui Traian Bãsescu, tocmai datoritã acestui proces pe care el îl intentase, constituindu-se parte vãtãmatã, faþã de calomnia privind colaborarea sa cu Securitatea. Era îngrijorat, iar colegii de partid i-au stat alãturi; pentru prima datã în carierã, cum nu se întîmpla nici mãcar în vremea scandalului „Flota“, Traian Bãsescu nu-ºi ascundea supãrarea ºi simþea nevoia de sprijin. Cel puþin din partea Serviciului Român de Informaþii l-a primit sub forma negãrii oricãrui dosar care îl priveºte.
Bãsescu sub apãsarea trecutului

Bãsescu era mîhnit ºi abãtut, din nou bîntuit de umbrele trecutului. În faþa instanþei de judecatã, la 1 septembrie 2004, doi dintre apropiaþii sãi de atunci, Adriean Videanu ºi Dorin Iacob, pentru a potenþa efectele negative pe care „calomnia“ lui Ciuvicã cu privire la colaborarea cu Securitatea o avea asupra preºedintelui lor, au declarat cã „atitudinea lui Traian Bãsescu în perioada cînd au fost fãcute acele afirmaþii a fost una de mîhnire. Stãtea de vorbã cu noi, cu apropiaþii din partid, pînã la douã-trei noaptea, simþea parcã nevoia sã se disculpe în faþa noastrã. Începuse sã vorbeascã ºi cu foºtii lui colegi din Marina Civilã, parcã ar fi simþit nevoia sã cearã dovezi în sprijinul lui“, spunea Videanu, care, ca responsabil cu „imaginea partidului“, a avut, dupã cum declara, mult de lucru pentru a înlãtura „efectele pe care aceste calomnii le-au avut asupra imaginii publice a lui Bãsescu“.

Mai ales cã, dupã cum dovedeau sondaje de opinie, credibilitatea liderului PD a fost „zdruncinatã“ începînd cu luna februarie a acelui an. „El este un om care a dus multe bãtãlii cu instituþiile statului, dar puþine lucruri l-au afectat aºa cum au fãcut-o aceste afirmaþii. A fost singura ocazie de acest gen cînd a discutat cu reprezentanþii partidului problemele sale personale. De exemplu, în dosarul «Flota» ne-a rugat sã nu angrenãm partidul, susþinînd cã este o problemã personalã“, a mai adãugat Videanu. Mîhnirea lui Bãsescu a fost sesizatã ºi de fostul secretar executiv al PD Dorin Iacob (provenit ºi el tot din „zona serviciilor“, precum predecesorii): „Traian Bãsescu are o mîndrie personalã ºi o satisfacþie a tot ce a realizat în cariera sa, însã, aºa de mîhnit, de zdruncinat, cum l-am vãzut atunci cînd Bãdin ºi Ciuvicã l-au acuzat cã ar fi fost «turnãtor» pentru Securitate între anii 1978 ºi 1989, nu l-am vãzut niciodatã“ (Cotidianul, 2 septembrie 2004).

Dar confruntarea cu umbrele trecutului era abia la început; procesul abia stîrnise apele întunecate, iar mîlul de la fundul lor ieºea încet la suprafaþã. Jucatã sau nu de apropiaþii sãi ca argument de sensibilizare a instanþei, mîhnirea lui Traian Bãsescu avea în curînd, cu siguranþã, sã nu mai rãmînã doar o pozã de familie cu democraþi adunaþi în jurul preºedintelui abãtut, ci o realã problemã de imagine.

Raporteaza abuz de limbaj
Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept �i recunoa�te c�, pe deasupra ambi�iilor, intrigilor �i urilor, este Patria, este ve�nicia neamului, �i c� acolo trebuie s� ne �nt�lnim totdeauna, chiar dac� nu ne �n�elegem de fiecare dat�."(Ion Antonescu) *** ,,�n ziua de azi, pentru a st�p�ni c�t mai mul�i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odat� ce ai sufletul, ai omul; iar c�nd ai omul, teritoriul vine de la sine." (contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:56

www.observatorcultural.ro/Umbrele-trecutului.-Colaborarea-lui-Tr...
Dupã mai multe demersuri, o adresã a Ministerului Apãrãrii Naþionale (MApN) din 30 septembrie 2004, trimisã Judecãtoriei Sectorului 2 ca rãspuns la cererea instanþei care avea pe rol dosarul nr. 1949/2004 (Bãsescu versus Ciuvicã), avea sã provoace noi valuri de acuzaþii ºi dezminþiri cu privire la colaborarea „pãrþii vãtãmate“. Adresa afirma cã „Bãsescu Traian a fost colaborator al organelor de contrainformaþii militare, pe timpul cît era elev al Institutului de Marinã, avînd dosarul personal nr. 3990/09.11.1973“.
O rãsturnare de situaþie: apare dovada

Mai precis, în depozitul de arhivã al MapN, fusese identificat un nou registru în care figura numele lui Traian Bãsescu – Registru-jurnal pentru evidenþa reþelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanþa, inventariat la nr. 39/1972. Din studiul acestuia, dupã cum se aratã în adresa transmisã instanþei de judecatã, a rezultat cã „Bãsescu Traian, nãscut la data de 4 septembrie 1951, a fost colaborator al organelor de contrainformaþii militare, pe timpul cît a fost la Institutul de Marinã, avînd dosarul personal nr. 3990 din 9 noiembrie 1973. Nu i s-a stabilit nume conspirativ. La data de 27 septembrie 1976, la terminarea studiilor, s-a încetat legãtura cu acesta. Dosarul personal cu numãrul de mai sus a fost transferat la Inspectoratul Judeþean Constanþa al Ministerului de Interne, cu adresa nr. 00151392 din 29 septembrie1976“. Se mai spune cã în arhivele militare nu existã alte documente din acest dosar, preluat de fosta Securitate, în afara menþionãrii sale, dar ºi cã „nu a fost identificat procesul verbal de distrugere a dosarului personal nr. 3990“ (document reprodus de Bogdan Tiberiu Iacob în Libertatea, din 30 septembrie 2004).

Dupã aceste date, înainte de a fi „sursa“ Traian Bãsescu, racolatã de locotenentul Mihai Avramides în 5 noiembrie 1977, acesta colaborase cu Securitatea încã de pe bãncile Liceului de Marinã. Faptul pune într-o nouã luminã ºi menþionarea numelui sãu în Registrul cu persoanele din rîndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sã sprijine munca de Securitate: se poate spune cã nu a fost „racolat“ de Avramides (cum acesta ºi susþine), ci, pur ºi simplu, preluat de acesta ºi utilizat în diferite „sarcini pe linie de securitate“, dupã uzanþele instituþiei, odatã cu încadrarea sa la noul sãu de muncã. Intrat sub „jurisdicþia“ Securitãþii din Portul Constanþa, un absolvent de marinã, colaborator al Securitãþii, schimba atît ofiþerul care-l avea în coordonare, cît ºi natura informaþiilor pe care trebuia sã le furnizeze. Dupã cum aratã cele douã registre, cel de la judeþeana de partid ºi cel de la Marinã, cînd s-a deschis dosarul sãu de colaborator – elev la Institutul de Marinã –, Traian Bãsescu împlinise de 5 zile 22 de ani, iar cînd a fost transferat Securitãþii, pentru a fi preluat de ofiþerul operativ Avramides de la Securitatea Portului Constanþa, împlinise 26 de ani.
Bãsescu contraatacã: „pînã la poliþie politicã e cale lungã“

În primele momente dupã ce aceste noi informaþii au fost fãcute publice, Bãsescu a declarat cã „instanþa a primit de la MApN un document falsificat de serviciile secrete“. Acuzaþia, extrem de gravã, s-a dovedit a fi nefondatã – probabil îºi pierduse cumpãtul, sub asaltul trecutului. Ulterior, autenticitatea registrului din arhivele militare a fost confirmatã de conducerea MApN ºi recunoscutã de acesta. Dar Traian Bãsescu, vicepreºedinte al Alianþei Dreptate ºi Adevãr, susþinea în continuare cã este victima unui ºantaj politic. În 30 septembrie 2004, referitor la documentul MapN, care fusese trimis deja ºi se afla la Judecãtoria sectorului 2, document potrivit cãruia ar fi colaborat cu contrainformaþiile militare de cînd era pe bãncile Institutului de Marinã, el a dezvãluit cã „am primit ºi eu acest document cu ºapte zile în urmã, sub formã de ºantaj, de la o persoanã care îmi cerea sã negociez, altfel hîrtia va ajunge în dosarul de la judecãtorie. Am refuzat orice înþelegere, dar nu am fãcut public documentul pe care l-am primit, pentru a nu fi acuzat de scenaritã. Acum, informaþia a ajuns la presã pe alte cãi decît de la mine ºi pot sã spun cã este o încercare de discreditare puerilã“.

Traian Bãsescu a mai declarat cã documentul (cu antetul UM 01150, care deþine arhiva MapN) face trimitere la un registru din anii 1972-1973 ºi, cum este vorba de un serviciu de contraspionaj, trimiterea ar fi trebuit fãcutã la un dosar, nu la un simplu registru.
În mod ciudat, Traian Bãsescu nu a fãcut nici o precizare în legãturã cu identitatea persoanei care l-ar fi ºantajat – nici atunci ºi nici mai tîrziu – ºi nici una dintre acþiunile sale ulterioare nu aratã cã ar fi încercat sã facã în aºa fel ca acesteia sã i se administreze cuvenita pedeapsã legalã – cu atît mai mult ar fi trebuit sã lãmureascã aceastã chestiune în justiþie, din postura sa de preºedinte al României. Cãci, în fond, este vorba de o acþiune gravã, de ºantajare a unui candidat la alegerile prezidenþiale. Singurul atac a fost atunci cel la adresa „serviciilor secrete“, acuzate în acea ocazie cã sînt „implicate în campania electoralã“: „documentul de la Libertatea (cotidianul care l-a publicat – n.n.) este similar cu cel clasificat, prezentat doar judecãtoarei? Atunci, înseamnã cã avem un serviciu implicat în campania electoralã ºi mai ales servicii care scot documente de dragul de a face un joc politic“, a acuzat Bãsescu. Dacã cele publicate în presã corespund cu documentele depuse la instanþã, adãuga el, „înseamnã cã serviciile de informaþii ale armatei s-au implicat în ºantaj ºi în campanie electoralã“, mai preciza. Cît despre conþinutul în sine, Train Bãsescu a spus cã se face trimitere doar la un registru din 1972-1973, deºi, cum este vorba de un serviciu de contraspionaj, trimiterea ar fi trebuit fãcutã la un dosar ºi nu la un simplu registru.

Altfel, Bãsescu recunoºtea cã „în 1973, cînd se zice aici cã am devenit colaborator al Serviciului de Contrainformaþii al Armatei, eram în anul II, la Facultatea de Marinã. În luna mai a acelui an, am avut o ieºire cu ºcoala în Mediterana. Pentru a ieºi peste hotare, la vremea aceea, trebuia sã completãm un formular al Serviciului de Contrainformaþii ºi sã trecem printr-un interogatoriu al ofiþerului de contrainformaþii. Acesta ne-a întrebat fel de fel de stupizenii, despre felul în care se înþeleg pãrinþii, ce prieteni am, cu ce se ocupã, ce muzicã ascult, ce rude am în strãinãtate ºi altele de acest gen. Asta este tot. De aici pînã la poliþie politicã este cale lungã“.

Dincolo de aceste afirmaþii ºi de cele care i-au urmat, atît ale sale, cît ºi ale altora, prieteni sau inamici politici, dezlãnþuite într-un adevãrat carusel – urmãrind aceeaºi axã a legãturilor lui Bãsescu cu Securitatea –, cert este un lucru: procesul îl vãtãma, în sine, mai mult decît o fãcuse afirmaþia lui Ciuvicã de la începutul anului 2004. De atunci încoace, Traian Bãsescu nu a mai putut relua niciodatã ceea ce spusese în prima declaraþie fãcutã în instanþã, sub jurãmînt, la data de 17 martie 2004: „Nu am avut legãturi cu persoane ce fãceau parte din Securitate“.
„Aþi colaborat cu Securitatea?“ „Categoric, da!“

Subiectul colaborãrii lui Traian Bãsescu cu Securitatea i-a provocat acestuia replici care reaminteau, prin ritmul apariþiilor publice, de reacþiile pe care le-a avut atunci cînd fusese incriminat pentru distrugerea flotei comerciale a României.
Era însã mult mai nuanþat decît în trecut, ferindu-se de afirmaþii categorice, precum cea fãcutã în martie 2004 în faþa instanþei, ºi fãcînd apel la distincþiile operate de Legea 187/1999 privind deconspirarea Securitãþii ca poliþie politicã. Sintagma, care i-a folosit (ca multora) de minune în demersurile publice menite sã-l apere de umbrele trecutului, a fost introdusã în lege, pe parcursul dezbaterilor parlamentare care i-au precedat adoptarea, de fostul senator jurist Corneliu Turianu. La vremea respectivã, faptul a atras reacþia iniþiatorului proiectului, Constantin Ticu Dumitrescu, care în final a renunþat la paternitatea asupra legii. Dupã alegerile din 2004, cînd componenþa conducerii CNSAS s-a schimbat, Corneliu Turianu a fost recompensat, cu susþinerea lui Traian Bãsescu, cu un loc în Colegiul Consiliului, ca reprezentant al Partidului Democrat care a depus eforturi de a-l propulsa chiar în obþinerea preºedinþiei acestuia, prin sacrificarea inutilã a unui valoros membru al colegiului (silit de „disciplina de partid“ sã voteze împotriva conºtiinþei sale, Dan Lazea, celãlalt membru al Colegiului susþinut de Partidul Democrat, a ales calea demisiei de onoare). Numai reacþia publicã vehementã (inclusiv a angajaþilor CNSAS) l-a fãcut pe preºedintele Bãsescu, pentru prima oarã huiduit public, sã revinã asupra acestor demersuri.

Dar, sã revenim la „rãzboiul declaraþiilor“ cu privire la colaborarea sa cu Securitatea, care avea ca fundal procesul de calomnie pe care Bãsescu i-l intentase lui Ciuvicã la începutul anului 2004. Traian Bãsescu devenise ceva mai prudent. Într-un interviu din 8 octombrie 2004, întrebat dacã a avut legãturi cu Securitatea, el spunea: „Categoric, da. Cine ar spune cã s-a pregãtit într-un institut militar de marinã, pentru a ieºi în strãinãtate, ºi spune cã n-a vãzut serviciul de contrainformaþii este mincinos [...]. Eu am fãcut serviciu într-un domeniu în care legãturile cu Securitatea erau pur ºi simplu de serviciu“. Întrebat, în acelaºi interviu, de cînd au început legãturile sale cu Securitatea ºi în ce constau rapoartele pe care le scria, Traian Bãsescu a rãspuns: „din momentul în care mi-am fãcut primul dosar pentru avizul de navigaþie, în Institutul de marinã. Cînd urma sã plecãm în practica de anul doi, ne-a trebuit un aviz de navigaþie. În acel moment, m-am prezentat în faþa organului de contrainformaþii ºi mi-am completat formularul, plus discuþiile, care mergeau pînã la a se interesa de relaþiile de familie“. În final, întrebat dacã regretã relaþia pe care a avut-o cu Securitatea, Traian Bãsescu a declarat: „Nu. Pentru cã fãcea parte din meseria mea. Nu aveam cum sã navighez, în raport cu legile statului din acea vreme, iar astãzi sã vin sã spun: eu, dragi români, n-am vãzut ofiþer de Securitate. Ar fi o mare minciunã“. Era tocmai ce spusese, în urmã cu ºase luni, în faþa instanþei de judecatã.

Bãsescu a fost pus în dificultate pe acest subiect ºi în campania electoralã pentru alegerile prezidenþiale. De pildã, cu prilejul dezbaterii electorale dintre candidaþii la preºedinþia României, gãzduitã de cotidianul Adevãrul în 18 noiembrie 2004, Petre Roman a amintit ce declarase el însuºi, Traian Bãsescu, în contextul în care „colegului nostru, Adrian Vilãu, i s-a gãsit angajamentul la Securitate“. Atunci, Traian Bãsescu ar fi spus: „ºi eu a trebuit, cînd am absolvit ªcoala de Ofiþeri, sã semnez un asemenea angajament, pentru cã altfel nu aº fi putut sã fac carierã“. Pentru cã, de faþã fiind, Traian Bãsescu a negat cã ar fi spus aºa ceva, Cristian Tudor Popescu, moderatorul dezbaterii, l-a întrebat pe Petre Roman dacã poate sã numeascã vreun martor al acelei discuþii. Rãspunsul lui Petre Roman a fost categoric: „Sigur. Era de faþã toatã conducerea partidului, ºi Duvãz, ºi Severin, ºi Babiuc, ºi oricine vreþi dumneavoastrã“. Controversele pe acest subiect au continuat pe parcursul întregului an care a urmat succesului în alegeri al lui Traian Bãsescu, devenit preºedinte al României. Faptul cã instanþa de judecatã l-a incriminat pe Mugur Ciuvicã în 14 februarie 2005 pentru calomnie la adresa noului preºedinte al þãrii i-a servit prea puþin.

În 13 decembrie 2005, Traian Bãsescu avea din nou de furcã din cauza colaborãrii cu Securitatea, pentru cã nu apãruserã nici un fel de documente lãmuritoare privind natura acesteia. Rãzboiul se purta, în continuare, pe tãrîmul declaraþiilor, dar, la data de mai sus, fostul preºedinte Emil Constantinescu a cerut CNSAS redeschiderea cercetãrilor privitoare la relaþia lui Traian Bãsescu cu fosta Securitate. Audiat în acea zi de cãtre Colegiu, „a þinut un speech impecabil“, dupã cum s-a exprimat acelaºi Mircea Dinescu, care a adãugat: „vom cîntãri niºte lucruri pe care, de exemplu, acum un an nu le înþelegeam prea bine“. El a observat ºi cã i se pare „ciudatã“ o coincidenþã: „la exact ora cînd domnul Emil Constantinescu era audiat la noi, s-a programat tãierea panglicii la arhivele de la marginea Bucureºtiului“. Într-adevãr, oferindu-i un neaºteptat gir controversatului Gheorghe Oniºoru, preºedintele de atunci al Colegiului, preºedintele Traian Bãsescu a participat la inaugurarea noului sediu al arhivelor CNSAS de la Popeºti-Leordeni.
Rãzboiul declaraþiilor

Întrebat de ziariºtii prezenþi la eveniment ce pãrere are despre audierea ºi solicitarea lui Emil Constantinescu, acesta a declarat: „Se duce sã încãlzeascã aceeaºi ciorbã, cu aceleaºi documente cu care Mugur Ciuvicã a pierdut procesul cu mine [...]. S-a dus sã le mai prezinte o datã la CNSAS. Oniºoru poate confirma“. Oniºoru a confirmat pe loc, cu slugãrnicie, „deci, subiectul este închis“, iar Traian Bãsescu a reiterat mai vechile sale afirmaþii, cãutînd sã arate cã o relaþie a sa cu Securitatea intra în cutuma profesiei: „doar un copil ar spune cã a navigat ºi n-a vãzut ofiþeri de Securitate. Nu avea nimeni control unde ajung rapoartele unui comandant de navã sau rapoartele pe care le fãceam de la Anvers cãtre armator. Sînt probleme care, probabil, în sistemul anterior, aveau o trimitere directã ºi cãtre organele de securitate ale statului“.

Presa continua însã sã comenteze subiectul, considerîndu-se cã arhivele rãmîn zãvorîte atunci cînd vine vorba de vreun dosar pe numele lui Traian Bãsescu. Intervenind în aceastã chestiune, fãrã sã fie clar de ce instituþia servea interesul persoanei, la 11 aprilie 2006, Administraþia Prezidenþialã a emis un comunicat, în care se spunea cã „preºedintele României, Traian Bãsescu, cere public SRI, SIE, MApN, Arhivelor Naþionale, deþinãtorilor arhivelor CC al PCR, tuturor instituþiilor care deþin documente privind pretinsele legãturi cu Securitatea din timpul regimului comunist, sã le punã la dispoziþia CNSAS, pentru a putea fi evaluate ºi elucidate acuzaþiile privind o presupusã colaborare a ºefului statului cu Securitatea. Preºedintele Traian Bãsescu afirmã în mod categoric cã nu a semnat niciodatã un angajament cu Securitatea, cã nu a colaborat niciodatã cu Securitatea ca poliþie politicã ºi nu a desfãºurat niciodatã activitãþi în slujba acesteia. Preºedintele Traian Bãsescu considera cã acuzaþiile care i se aduc în acest sens nu au nici un fundament real, fiind fãcute în baza unor aprecieri care nu sînt susþinute de acte sau documente semnate sau generate de Traian Bãsescu“.

În cursul verii, polemica a continuat. În plinã caniculã, pe 15 august 2006, Traian Bãsescu insista asupra faptului cã nu are nimic de ascuns, susþinînd cã numai cu o zi în urmã l-a contactat telefonic pe unul dintre proprietarii ultimei nave comandate, petrolierul „Biruinþa“, pentru a da dispoziþie comandantului sã caute în arhivã rapoartele pe care le-a fãcut: „Sper cã aceste rapoarte vor fi gãsite, pentru cã toate rapoartele înaintate companiei aveau o copie care se oprea la bord“. Rapoartele nu au fost gãsite – sau, cel puþin, presa nu a mai aflat, de atunci încolo, nimic în legãturã cu ele.
Cu acelaºi prilej, Bãsescu a mai spus: „nu am avut nici un angajament semnat cu Securitatea, nu am avut niciodatã informaþii date ofiþerului de Securitate în scris sau note informative despre cineva. Ceea ce eu am fãcut este sã fac raportul de voiaj pe care îl face orice comandant de navã ºi sã îl predau armatorului companiei de navigaþie. Nu am cerut nimãnui sã ascundã vreun dosar referitor la mine“.

În 2006 se vorbea, tot mai des, despre existenþa unui dosar de colaborare, care ar fi fost distrus în împrejurãri încã neclare. În 22 august 2006, referitor la un asemenea act care sã ateste o atare procedurã, eventual un proces-verbal de distrugere a dosarului Bãsescu, Cãtãlin Harnagea declara cã procedura se consemna ºi într-un document, „dacã ea s-a produs, ar trebui sã se gãseascã la Serviciul Român de Informaþii“, cãci „ar fi fost normal sã se pãstreze. Cînd se distrugea, erau foarte preciºi. Trebuia sã existe o dovadã cã a distrus dosarul X, Y sau Z, ca sã nu fie niciodatã tras la rãspundere cã nu l-ar fi distrus. Exista o precizie în inventariere foarte, foarte exactã“. Fãrã îndoialã, afirmaþia fostului ºef al Serviciului de Informaþii Externe avea sã-i punã pe jar pe oficialii SRI, care rãspunseserã cu atîta siguranþã, atît CNSAS-ului, cît ºi Judecãtoriei Sectorului 2, cã la ei nu se gãseºte nimic. Cãci, dupã cum corect sesizase Harnagea, la Securitate, chiar ºi nimicul era inventariat. Cum se va vedea, de la declaraþia lui Harnagea ºi pînã la „rãzgîndirea“ SRI-ului a durat mai puþin de o lunã.
Apãrat de Guºã ºi Mãgureanu

Pînã atunci, în stilul sãu caracteristic, al intervenþiilor telefonice în direct la dezbateri televizate, pe 31 august 2006, Traian Bãsescu declara la emisiunea „Oamenii Realitãþii“, difuzatã de Realitatea TV, cã nu a fost informator sau colaborator al Securitãþii, cã nu a comis acte de poliþie politicã în timpul regimului comunist ºi cã toate rapoartele scrise în perioadele cît a fost cãpitan de vas ºi reprezentant la Anvers au fost exclusiv de naturã profesionalã: „în calitatea de comandant de navã, de secund al navelor petroliere pe care am fãcut serviciu, am fãcut zeci, sute, probabil mii de rapoarte. Erau rapoartele pe care le fac ºi un comandant român, ºi unul suedez, ºi unul britanic [...]. Prin natura funcþiilor pe care le-am îndeplinit în timpul comunismului, dacã aº spune cã n-am vãzut ofiþer de Securitate, aº fi cel puþin caraghios. Mi-am fãcut serviciul, mi-am depus rapoartele la compania de navigaþie la sosire. ªi tot timpul am susþinut cã am avut impresia, datoritã tipului de nave pe care am lucrat, cã acestea au fost sub atenþia organelor de Securitate, a uneia din direcþiile economice, ceva de genul acesta [...]. Nu veþi gãsi rapoarte adresate Securitãþii de cãpitanul de cursã lungã Traian Bãsescu, de studentul Bãsescu, de ofiþerul Bãsescu“.
La sfîrºitul verii, lui Traian Bãsescu i-au sãrit public în apãrare Cosmin Guºã ºi Virgil Mãgureanu. Primul, cu un rol important în campania electoralã pentru alegerea lui Bãsescu ca preºedinte, se distanþase de acesta, între cei doi relaþiile fiind, public, tensionate. Dar Guºã a relatat, chiar ºi în asemenea împrejurãri, o discuþie privatã pe care a avut-o cu ºeful statului înainte de 2004. Traian Bãsescu ºi-ar fi dat cuvîntul de onoare faþã de el cã nu a colaborat cu Securitatea. „Mi-a spus: am fost ofiþer, am avut treabã cu nava, am fost la Anvers, sigur cã am avut o anumitã treabã cu Securitatea, dar nu am fost informator“, susþinea Cosmin Guºã.

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:58

Virgil Mãgureanu, fostul ºef al Serviciului Român de Informaþii, a declarat la rîndul sãu într-un interviu cã atît notele pe care Bãsescu le întocmise la Anvers, cît cele în calitate de inspector-ºef al navigaþiei civile erau „în mod sigur, pe fiºa postului, erau obligatorii [...], era o funcþie proeminentã ºi a face informãri, sinteze sau ºtiu eu cum s-o mai fi numind [...], note de serviciu cãtre respectiva Securitate... era o chestiune care revenea în mod normal, obiºnuit“ (Ziua, 2 septembrie 2006). ªi, cum e firesc, noi trebuie sã înþelegem, din spusele domnului Mãgureanu, cã acestea nu pot fi asociate unei „colaborãri“ cu Securitatea, în sensul incriminant ºi dezonorant al termenului.

- Cu nervii întinºi

Apogeul asaltului umbrelor trecutului asupra lui Traian Bãsescu s-a petrecut în toamna anului 2006, cînd CNSAS pregãtea verdictul în legãturã cu el, în urma reverificãrilor – solicitate public ºi obligatorii prin lege – pentru preºedintele României. Traian Bãsescu pãrea cã nu mai are liniºte. ªi a început sã-ºi contrazicã propriile declaraþii din trecut. Dupã obiceiul sãu, în 5 septembrie 2006, preºedintele a intervenit telefonic în emisiunea „Sinteza zilei“, de pe Antena 3, care avea ca subiect legãturile sale cu fosta Securitate. De astã datã, intervenþia sa, una antologicã, a monopolizat practic emisiunea pe durata a jumãtate de orã. „Pot sã vã garantez cã eu nu ºtiu cã am un dosar la Securitate. Pot sã vã garantez – ºi gîndiþi-vã cã, la vînzoleala care e în servicii acum, s-ar afla – cã nu am dat nici o dispoziþie sã fie distrus vreun dosar al meu. Eu habar n-am dacã a fost un dosar, dacã a fost distrus cîndva, în ’79, ºsauþ în ’89“.

Traian Bãsescu a mai declarat cã, ºtiind cã dosarele sînt microfilmate, nu ar da astfel de asigurãri dacã nu ar fi adevãrate ºi cã, aºa cum nu a fost colaborator, nu poate avea nici dosar de urmãrit de Securitate, pentru cã „pe un comandant de navã nu-l puteai urmãri pe mare“.

Cu toate cã pretindea cã aºa stau lucrurile în trecutul sãu, Bãsescu mãrturisea cã i-a întrebat personal pe ºefii serviciilor de informaþii dacã exista vreun dosar al sãu, iar aceºtia l-au asigurat cã nu, mai puþin Direcþia de Informaþii a Armatei, care a fost întrebatã doar dacã a cerut la CNSAS date despre Bãsescu, iar rãspunsul a fost „Nu“. Susþinerile sale de la Antena 3 contraziceau flagrant ce spusese Traian Bãsescu în anul 1998, cînd afirma, aproape cu mîndrie, cã dosarul lui de la Securitate nu poate apãrea într-un ziar, deoarece, lucrînd 12 ani în strãinãtate, ar trebui „adus cu camionul“. Cu aceeaºi ocazie a lungii sale intervenþii în direct la Antena 3, a mai recunoscut cã avizele de navigaþie erau date de Securitate ºi cã el însuºi a avut o perioadã de ºase luni fãrã acest aviz.
Traian Bãsescu s-a contrazis de mai multe ori pe parcursul intervenþiei sale de o jumãtate de orã. Iniþial, declara cã „nu am fãcut niciodatã vreo informare despre vreun coleg“, dar, întrebat de rapoartele pe care le dãdea în calitate de comandant pe navã, a recunoscut cã a dat „armatorului“ ºNAVROM – n.n.þ informãri despre marinari care consumau alcool sau despre marinari care au rãmas în strãinãtate, declarîndu-i „dezertaþi de la bord“. Despre marinarii care se îmbãtau, Traian Bãsescu a declarat cã le tãia din salariu ºi îi trimitea acasã. Întrebat dacã trebuia sã explice acest lucru în „rapoartele de cãlãtorie“, Bãsescu a declarat: „Cum sã nu scriu, dacã i-am trimis acasã?“. Referitor la cei care fugeau de pe navã ºi rãmîneau în strãinãtate, Bãsescu a declarat: „pur ºi simplu informai armatorul cã þi-au dezerat doi oameni din echipaj, ºi cu asta, basta, ce sã-i faci?“. Afirmaþia contrazicea, din nou, o altã declaraþie anterioarã, din 8 octombrie 2004, în care, întrebat fiind dacã a „turnat“ pe cineva, a rãspuns categoric: „Exclus. ªi vã asigur cã, dacã exista un astfel de document, era în presã demult. Este exclus. N-am fãcut aºa ceva“.

Dincolo de toate aceste declaraþii, contradictorii sau confuze, un fapt e cert (în ceea ce-l priveºte, rareori Traian Bãsescu a declarat de douã ori acelaºi lucru în legãturã cu acest subiect al relaþiilor sale cu Securitatea): cã a colaborat. Excepþie face numai insistenþa cu care a susþinut cã aceste relaþii au fost fireºti ºi normale, în lumea în care el a trãit. Dar lumea sa de atunci, a unui cãpitan de vas, ºef de reprezentanþã comercialã în Occident ºi milionar al Epocii de aur, rãmîne încã, în multe zone ale ei, învãluitã în tãcere ºi umbrã.[/i][/size]

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:58

www.observatorcultural.ro/Ascensiunea-lui-Traian-Basescu-%28IV%2...
În 1981, Traian Bãsescu ajunge comandantul navei „Biruinþa“. În episodul trecut, Marius Oprea a fãcut o caracterizare a lui Traian Bãsescu din acele timpuri: „Învãþase regulile jocului, dar ºi cît ºi cum putea întinde coarda pentru a-ºi mãri averea ºi creºte influenþa. La nici 33 de ani, era un om cu o foarte mare autoritate, dupã regulile timpului ºi ale locului“. Marius Oprea vorbeºte despre Traian Bãsescu ºi relaþiile sale în lumea comunistã: „Îi mulþumea pe cei de la Partid, nu le fãcea griji celor de la Securitate ºi se mulþumea pe sine, fãrã sã fie deranjat de nimeni pentru «tunurile» marinãreºti care îi asigurau un trai departe de orice griji ºi o avere încã de pe atunci de invidiat“. În acest nou episod, Marius Oprea descrie modul în care, în 1987, Traian Bãsescu a fost numit ºef al Agenþiei Economice a NAVROM din Anvers, Belgia.

Pentru români, 1985, anul abia încheiat, nu fusese tocmai unul al biruinþei. „Practica agricolã“ a studenþilor ºi elevilor (nu erau lãsaþi deoparte nici copiii de 10 ani), „muncile agricole“ ale militarilor, civilii „concentraþi“ la Canal, alãturi de „brigãzile de uteciºti“, erau formele de robie care asigurau „construirea socialismului“ sau, dupã expresia comandantului Bãsescu de pe „Biruinþa“, publicatã în Scînteia, „succesele obþinute de poporul nostru în anul care a trecut“. Alimentele erau raþionalizate, unele, precum uleiul ºi zahãrul, de aproape un deceniu. Carnea, pîinea, unele dintre produsele lactate trecuserã ºi ele „pe cartelã“, iar ouãle, fãina, orezul, mezelurile, chiar ºi cele mai multe dintre pastele fãinoase nu mai existau în magazine, alimentate în schimb cu creveþi vietnamezi, care invadaserã parcã România, conserve de mazãre, apã mineralã medicinalã ºi oþet. Consumul de electricitate al utilizatorilor casnici era ºi el victimã a „raþionalizãrii“, iar românii aveau parte de 4 ore de cãldurã ºi de 2 ore de apã caldã pe zi, dar nici aceste minuscule raþii de energie termicã nu erau întotdeauna acordate. În 1985, programul televiziunii s-a redus la 22 de ore pe sãptãmînã, fiind acoperit aproape în întregime de emisiuni de propagandã, de vizite de lucru ale tovarãºului Nicolae Ceauºescu ºi de „Cîntarea României“. În 1985 au fost demolate Mînãstirea Vãcãreºti, Mînãstirea Mihai Vodã ºi alte multe biserici din Capitalã, cãzute pradã sistematizãrii sau înghiþite de uriaºa Casã a Poporului. În 1985, a fost înfiinþat Consiliul Naþional pentru ªtiinþã ºi Educaþie, condus de Elena Ceauºescu, al cãrui principal obiect de activitate era cenzura oricãrei forme de expresie liberã. A fost, în acelaºi an, arestat ºi ucis disidentul Gheorghe Ursu. Eram, în marea noastrã majoritate, un popor de înfrînþi. Regimul comunist îºi putea sãrbãtori, cum ºi gãsea zilnic de cuviinþã, biruinþa.

Spre Anvers

Am fost nedrepþi pînã acum vorbind poate cu o prea mare uºurinþã despre ascensiunea profesionalã a lui Traian Bãsescu ºi beneficiile de pe urma acesteia, fãrã sã arãtãm cîtã muncã s-a aflat în spatele ei. La cumpãna celor 30 de ani, cînd alþii se mai agaþã de „ale tinereþii valuri“, Bãsescu era un om deplin matur ºi responsabil. Nu conducea vreun mic atelier de producþie sau un camion, ci vase de mare tonaj, în deplasãri lungi, obositoare, pline de pericole ºi de neprevãzut. O cãlãtorie pe mare, la bordul navelor comerciale româneºti, nu putea fi socotitã tocmai un voiaj de plãcere, cu atît mai puþin la bordul unui petrolier, o navã de cursã lungã, imensã ºi ostilã, transportînd un produs periculos, al cãrui miros greu, omniprezent, îi þinea pe marinari într-o veºnicã ºi inconfortabilã stare de alarmã. Accidentul teribil care a dus la scufundarea petrolierului „Independenþa“ ºi la moartea în chinuri groaznice a celei mai mari pãrþi a echipajului, înecat ºi ars în acelaºi timp la intrarea în strîmtoarea Bosfor, apoi scufundarea bruscã, fãrã explicaþii clare, a celui de-al doilea petrolier de mare tonaj, „Unirea“, în largul Mãrii Negre, nu cu mult înainte de lansarea la apã a „Biruinþei“, erau coºmarurile echipajelor tuturor petrolierelor din flota navalã a României.

Întîmplãrile nu erau de domeniul istoriei – se petrecuserã cu numai cîþiva ani în urmã ºi se pãstrau încã vii în memorie. Oamenii se îmbarcau pe nave cu frica în sîn, în voia Domnului, a mãrii ºi a priceperii comandantului lor. La bord, dotãrile nu erau gîndite pentru a asigura confortul marinarilor, ci mai ales pentru o cantitate cît mai mare de mãrfuri transportabile, în condiþii de siguranþã. Apoi, cum am mai arãtat, echipamentele tehnice ale navelor erau fie învechite, fie de proastã calitate, ceea ce transforma fiecare ceas al cãlãtoriei fãrã probleme, fiecare zi fãrã incidente într-o micã victorie. Alimentele din cambuzele navelor flotei comerciale a României socialiste reflectau ºi ele, pe de altã parte, sub aspectul cantitãþii ºi al calitãþii, sãrãcia din þarã, iar suma derizorie de bani alocatã echipajelor ca diurnã în porturile de escalã sau destinaþie îi þinea departe de orice tentaþii. Strîngînd ban lîngã ban, în monotonia ºi greutãþile lungilor cãlãtorii, pentru a le asigura o brumã de bunãstare celor de acasã, la întoarcere, socotindu-ºi cheltuielile ºi micile investiþii în mãrfurile pe care le cumpãrau din strãinãtate cent cu cent, marinarii români semãnau, întrucîtva, cu muncitorii ºi agricultorii care îºi cautã salvarea economicã, în aceºti ani ai tranziþiei, la mare depãrtare de casã.

O excepþie în privinþa dotãrilor ºi a confortului de la bord o fãceau petrolierele de mare tonaj, din clasa de 150.000 tdw. De pildã, petrolierul „Independenþa“, dispãrut în tragicul accident din noaptea de 14 spre 15 noiembrie a anului 1979 în strîmtoarea Bosfor, era o navã deosebitã, fiind consideratã, pe bunã dreptate, nava-amiral a flotei noastre comerciale. Marinarii aveau condiþii foarte bune, aºa cum îºi aminteºte unul dintre cei ce au navigat la bordul petrolierului: „fiecare marinar avea cabina sa, mare, cu grup sanitar, confortabilã. Nava era imensã. Mai avea salã de sport, piscinã, douã lifturi [...]. Era un vapor spaþios ºi confortabil. Credeþi-mã, nici nu am apucat sã-l vizitez pe tot“, spune Dragoº Voicescu, un ofiþer-mecanic care a supravieþuit dezastrului din Bosfor ºi care fãcuse numeroase curse cu acest vas. „Viaþa la bord era altfel decît pe celelalte vapoare, erau ºi restricþii. De exemplu, bãuturile alcoolice erau cu desãvîrºire interzise, fumatul era permis numai în cabine; din aceste motive ºi salariile erau mai mari. Eu aveam, dacã þin minte, vreo 2.700 lei pe lunã, plus primele“ (declaraþie a lui Dragoº Voicescu, consemnatã de ziaristul Constantin Cumpãnã, citatã de pe site-ul www.romanians.bc.ca)

Este de imaginat cã nici dotãrile de pe „Biruinþa“, nava-amiral care a luat locul vasului-amiral al flotei comerciale româneºti, dispãrut în condiþii tragice, odatã cu cea mai mare parte a echipajului, nu puteau fi cu mult mai prejos. Dar, oricum, viaþa de marinar, chiar ºi în condiþiile ceva mai bune de pe „Biruinþa“, acest nou petrolier de mare tonaj, avea rigorile ºi specificul ei. Preþul, sub raportul vieþii personale, în ultimã instanþã, era unul plãtit din greu. Viaþa de marinar nu era o viaþã fericitã ºi era departe de romantismul care i se atribuie. Sã petreci douã treimi dintr-un an în pustietatea mãrii, cãci escalele ºi staþionarea în portul de destinaþie, care asigurau cîteva momente de destindere, nu însemnau mai mult de cîteva zile în tot parcursul cãlãtoriei, sã fii departe de toþi cei dragi, al cãror chip din amintiri era împrospãtat numai de fotografii ºi de cîte un rar telefon, trãind cu gîndul la ce vei duce la ai tãi ºi ce vei face în scurtul concediu, nu era tocmai o fericire. Zi dupã zi se scurgea în monotonia ºi rutina muncii, în zgomotul surd al motoarelor uriaºe ºi scîrþîtul adînc ºi greu al navei, spintecînd valurile. Singura bucurie cotidianã era tocmai în aceastã monotonie, cãci „evenimentele“ la bordul unei nave sînt cel mai des neplãceri, de la furtuni la defecþiuni tehnice ori probleme de sãnãtate sau de altã naturã ale echipajului.

Traian Bãsescu nu îmbarca la bordul navelor pe care le conducea în larg doar petrol ºi derivate, mãrfuri periculoase la transport, ci ºi treizeci de oameni, fiecare cu firea, frustrãrile ºi problemele lui, nu se afla doar la timona vasului cu tancurile pline de þiþei, ci ºi cu destinele echipajului. Pentru aceºti oameni, închiºi într-o imensã cutie metalicã plutind pe mare, ºi pentru comandantul lor, „acasã“ se transformase mai degrabã într-o senzaþie, cãci, propriu-zis, „casã“ le era în cea mai mare parte a timpului bordul petrolierului. Cînd erau în familie, jinduiau în curînd dupã o nouã plecare, iar la cîteva zile dupã îmbarcare li se fãcea dor de ceea ce lãsaserã la þãrm. Acesta era cel mai greu tribut plãtit mãrii: meseria aleasã în viaþã i-a þinut pe marinari departe de una dintre marile ei bucurii, ºi anume tihna spaþiului privat.
Era o responsabilitate care apãsa greu pe umerii tineri ai lui Traian Bãsescu. Trebuia nu doar sã treacã el însuºi printr-o asemenea experienþã, ci mai ales sã poarte grija tuturor oamenilor ºi a navei, iar deprinderea aceasta l-a înzestrat de timpuriu cu un temperament pe care i-l cunoaºtem de acum cu toþii, ºi noi, cetãþenii României. Urca pe vas, odatã cu sacul sãu marinãresc, propriile griji ºi dorul de casã, de soþie, Maria, ºi de cele douã fiice, Ioana ºi Elena. În aceste lungi cãlãtorii pe mare, s-a accentuat personalitatea unui om, din punct de vedere temperamental, coleric. Bãsescu a deprins sã nu stea mult pe gînduri în a lua o decizie, pe care imediat sã o exprime direct, fãrã menajamente, chiar ºi fãrã sã judece prea mult asupra urmãrilor. Este ceea ce i-a folosit, în timp, dar i-a adus, cum se va vedea, ºi necazuri. În bizantinismul anilor tîrzii ai regimului comunist din România, în care rareori un resposabil hotãra ceva fãrã sã-ºi asigure bine dinainte spatele, era chiar periculos un asemenea comportament, dar, spre norocul lui, pe mare nu dãdea nimãnui socotealã, iar ceea ce conta era întoarcerea cu bine acasã a navei, cu tot cu încãrcãturã ºi echipaj.

În 1987, dupã cum prezintã biografia sa oficialã, Traian Bãsescu s-a bucurat de o binemeritatã promovare: a fost numit ºef al Agenþiei Economice a NAVROM din Anvers, Belgia. Aici pare sã fie ori o eroare a lui Bãsescu, ori altceva. Ordinul de numire emis de ministrul Transporturilor, Pavel Aron, cu numãrul 223, poartã data de 3 februarie 1988. Documentul stabileºte „trimiterea temporarã a unor reprezentanþi NAVROM la agenþiile din strãinãtate“ ºi este emis în baza competenþelor acordate ministrului ºi a subordonãrii activitãþii flotei comerciale a României faþã de deciziile acestuia, prevãzute prin decretul-lege 29 din 1971, privind organizarea ºi funcþionarea Ministerului Transporturilor, cu modificãrile sale ulterioare. În temeiul lor, ministrul ordonã: „se trimit temporar, pe timp de trei luni, începînd cu data prezentãrii la post, în funcþiile ºi la agenþiile prevãzute în dreptul fiecãruia, urmãtorii tovarãºi: Iuraºcu Gheorghe, inspector-ºef la Inspectoratul Navigaþiei Civile din cadrul Departamentului Transporturi Navale Constanþa, în funcþia de ºef de agenþie la Agenþia NAVROM din Alexandria, Republica Arabã Egipt; Bãsescu Traian, comandant de navã la Întreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime NAVROM Constanþa, în funcþia de ºef de agenþie la Agenþia NAVROM din Anvers, Belgia“. Cu aducerea la îndeplinire a acestui ordin au fost însãrcinaþi directorul Direcþiei Personal ºi Învãþãmînt ºi ºeful Oficiului juridic din Ministerul Transporturilor, Florea Vintilã, ºi, respectiv, Gheorghe Cristel. (Dupã 1989, Pavel Aron s-a retras din viaþa publicã. Florea Vintilã se pare cã a decedat, iar fostul ºef al Oficiului juridic din minister, Gheorghe Cristel, a deschis un cabinet de avocaturã privat. Despre celãlalt ºef de agenþie NAVROM, trimis la Alexandria, în Egipt, putem bãnui cã este una ºi aceeaºi persoanã cu cartograful Gheorghe Ivaºcu, autorul unor hãrþi navale.)

Cinci luni ºi jumãtate de aºteptare

S-au fãcut multe speculaþii cu privire la dedesubturile numirii lui Traian Bãsescu în acest important post, care îi oferea ºi o odihnã binemeritatã dupã istovitoarele voiaje pe mare, vreme de aproape un deceniu. Mai întîi însã, trebuie sã semnalãm o sincopã între ceea ce Bãsescu scrie în autobiografia oficialã, ºi anume ocuparea postului la Anvers din 1987, ºi ce aratã documentele. Cert este cã Traian Bãsescu a fost numit în acest post la 3 februarie 1988 (data ordinului 223 al ministrului Transporturilor) ºi l-a ocupat efectiv, aºa cum aratã un raport din 25 mai 1989 asupra activitãþii sale acolo, adresat viceamiralului Gheorghe Anghelescu, comandantul flotei comerciale, abia douã luni ºi zece zile mai tîrziu. În documentul arãtat mai sus, chiar el spune, în mod clar: „subsemnatul, Bãsescu Traian, raportez: m-am aflat la post în perioada 14 aprilie 1988, ºpînãþ la 5 mai 1989“. Predecesorul lui Bãsescu la Anvers a fost Dumitru Ionescu, care avea sã-i devinã acestuia, dupã 1989, partener de afaceri. Dupã datele furnizate de Ministerul Transporturilor, Ionescu a ocupat postul de la Anvers în perioada aprilie 1984-octombrie 1987. Este deci neclar unde a fost Traian Bãsescu în intervalul noiembrie 1987-14 aprilie 1988, cînd ºi-a ocupat efectiv postul. A fost totuºi la Anvers, ca delegat al NAVROM, pentru a lua un prim contact cu problemele de acolo? Este greu de presupus, în afara obþinerii avizelor necesare. Din pãcate, nu existã, la minister, date în acest sens, arhiva NAVROM este inaccesibilã, în condiþiile în care societatea a intrat în lichidare judiciarã, iar „mapa profesionalã“ a lui Traian Bãsescu de la Ministerul Transporturilor nu este nici ea publicã, în virtutea legislaþiei cu privire la protejarea datelor cu caracter personal. Nu rãmîn decît supoziþiile. Sã fi parcurs acesta un stagiu de pregãtire la Securitate, cel puþin contrainformativã, înaintea trimiterii la post, în fond, în logica lucrurilor ºi în practica vremii?

Existã mai multe voci ºi argumente care susþin un amestec al Securitãþii în numirea lui Traian Bãsescu în acest post, care depãºeºte procedura birocraticã a verificãrii persoanei ºi a avizãrii. În orice caz, o perioadã de cinci luni ºi jumãtate, de la vacantarea funcþiei de ºef al reprezentanþei comerciale NAVROM de la Anvers ºi pînã la preluarea efectivã a ei, Bãsescu nu figureazã în documente ca fiind acolo, aºa cum declarã în autobiografia oficialã.
Cum spuneam, numirea sa în post la Anvers a fost o promovare binemeritatã. Pavel Aron, care dupã 1989 nu a fost prezent la manifestãri publice, nu a fãcut declaraþii ºi nu a dat intervuri, a fãcut în cazul lui Traian Bãsescu o excepþie, prezentînd public decizia numirii acestuia la Anvers ca fiind una luatã exclusiv pe baza criteriilor obiective ale competenþei profesionale, fãrã nici un fel de amestec din partea partidului sau a Securitãþii. Fostul ministru în ultimul guvern al regimului Ceauºescu spune: „în cadrul CAER, la Anvers erau specialiºti care rãspundeau de exploatarea navelor ºi erau numiþi pe doi ani. Ne-a venit nouã rîndul de a trimite un specialist, pentru a urmãri problemele specifice navelor. Bãsescu era comandant de navã pe «Biruinþa» – 150.000 tdw. Am discutat cu ºeful transporturilor navale cã trebuie sã gãsim un cadru bine pregãtit, tînãr, cu experienþã în navigaþie“. A fost ales Traian Bãsescu, susþine Pavel Aron, iar consiliul de conducere al ministerului a aprobat numirea, fãrã vreun amestec al Securitãþii sau al celor de la cadre, de la partid, care nici nu au vãzut dosarul de candidat al acestuia. „Au fost criterii profesionale, nu criterii politice sau altele. Informaþiile trimise de la Anvers erau strict referitoare la problemele de navigaþie ºi transport naval“, a mai spus fostul ministru comunist în Cotidianul din 18 octombrie 2006, negînd orice legãturã a lui Traian Bãsescu cu Securitatea, în calitatea sa de ºef de agenþie comercialã în strãinãtate.

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:59

Pavel Aron – „omul care l-a trimis pe Bãsescu la Anvers“

Pavel Aron face în afirmaþiile sale cel puþin douã erori. Mai întîi, Traian Bãsescu a avut la Anvers un predecesor român, ºi nu dintr-o altã þarã socialistã membrã CAER, pe Dumitru Ionescu, care a ocupat acest post nu doi ani, ci trei ani ºi ºase luni. Numirea agentului NAVROM nu a avut nimic în comun cu cooperarea economicã între statele din CAER, ci a privit rezolvarea problemelor de parcurs ale flotei comerciale a României în zona Mãrii Nordului. Apoi, în ceea ce priveºte promovãrile în funcþie, Pavel Aron greºeºte din nou atunci cînd aratã cã nici mãcar partidul nu a avut vreun amestec în numire. Nu existau asemenea excepþii în modul de funcþionare a instituþiilor statului comunist, iar ca membru PCR, Traian Bãsescu trebuia sã se supunã statutului ºi regulilor de procedurã ale partidului. Mult mai probabil cã, dat fiind rangul sãu de ministru, atunci cînd lui Aron i-a ajuns pe masã ordinul ministerial la semnat, trecerea dosarului Bãsescu pe sub furcile caudine ale avizelor de la „cadre“ ºi Securitate era deja consumatã.
Mai este un aspect. Trebuie sã avem în vedere circumstanþele în care „omul care l-a trimis pe Bãsescu la Anvers“, cum titra presa, a fãcut aceste afirmaþii. Cum am mai spus, Pavel Aron s-a retras cu totul din viaþa publicã dupã 1989. Singura declaraþie pe care a fãcut-o este aceasta, cu privire la trimiterea lui Bãsescu la Anvers. Declaraþia lui Pavel Aron nu i-a fost solicitatã de presã, care nici nu-l cunoºtea, decît dupã ce acesta a fost arãtat ziariºtilor de cãtre Traian Bãsescu, într-o salã de festivitãþi. Ministrul Transporturilor din ultimul Guvern al regimului Ceauºescu fusese invitat, în 17 octombrie 2006, la aniversarea a 60 de ani de la ridicarea Palatului CFR, eveniment cu care, în afara faptului de a fi avut biroul în acel palat, ca membru timp de aproape patru ani al Cabinetului Dãscãlescu, nu avea nici o legãturã.

A doua zi, presa relata cum preºedintele Bãsescu s-a întîlnit cu doi miniºtri ai Transporturilor care i-au marcat cariera, unul care l-a trimis la Anvers ºi altul care i-a fãcut cunoºtinþã cu Petre Roman: „aflat în vizitã ieri la Ministerul Transporturilor – ocazie cu care a celebrat 60 de ani de la ridicarea Palatului CFR Bucureºti, preºedintele Traian Bãsescu l-a zãrit ºs.n.þ, printre foºti miniºtri ai Transporturilor, ºi pe Pavel Aron. Îl vãd pe ministrul Aron, care a semnat plecarea mea la Anvers, ºi nu Securitatea, dar ºi revenirea mea de la Anvers ºi numirea ulterioarã ca inspector-ºef al Navigaþiei Civile, a spus preºedintele“. Apoi, Pavel Aron nu a fãcut decît sã confime, cumva forþat de împrejurare, la solicitarea ziariºtilor, într-un stil „romanþat“, cum remarca unul dintre aceºtia, varianta prezidenþialã a biografiei Bãsescu.
Prezenþa lui Pavel Aron la festivitatea de la Palatul CFR ºi declaraþia sa, extrem de convenabile preºedintelui, au fost fãcute într-un moment în care erau deja de mai multã vreme în atenþia publicã legãturile dintre Traian Bãsescu ºi Securitate, via Anvers, pornindu-se de la faptul cã unul dintre apropiaþii sãi este Silvian Ionescu, fost ofiþer de securitate, care, dupã propriile declaraþii, rãspundea în ultimii ani ai regimului Ceauºescu de reþele de spionaj ale României socialiste în vestul Europei, fiind tocmai ºeful Serviciului I (Belgia-Olanda-Luxemburg) din cadrul Departamentului extern al Securitãþii.

Cu voia Securitãþii?

Declaraþia ministrului Aron a fost contrazisã încã de a doua zi, 16 octombrie 2006, cînd un alt demnitar din vremea regimului comunist, ªtefan Andrei, fostul ministru de Externe ºi al Comerþului exterior, afirma, într-un interviu acordat unui post de televiziune, cã nimeni nu putea sã fie trimis într-un post în strãinãtate decît cu acordul Securitãþii. ªtefan Andrei a mai spus cã avizul pentru plecarea la orice post în strãinãtate era dat de o comisie din Secþia de cadre a PCR, condusã de Elena Ceauºescu, dar cã aceastã comisie era, de fapt, subordonatã Securitãþii. Excepþie de la aceastã procedurã, spunea el, nu a fãcut nici trimiterea la Anvers a lui Traian Bãsescu. Afirmaþiile fostului ministru Pavel Aron cu privire la absenþa oricãrui aviz asupra numirii sînt contrazise, de altfel, chiar ºi de cãtre apropiatul lui Bãsescu, fostul ofiþer de securitate Silvian Ionescu, ºeful rezidenþei spionajului românesc în Benelux, care confirmã în schimb cele spuse de ªtefan Andrei. „Putea cineva sã fie numit ºeful Agenþiei NAVROM în strãinãtate fãrã sã aibã acceptul Securitãþii sau fãrã sã fie un colaborator al Securitãþii?“, l-a întrebat Mugur Ciuvicã, directorul Grupului de Investigaþii Politice, într-un dialog consemnat de presã. Silvian Ionescu a rãspuns: „La întrebarea dumneavoastrã, rãspunsul este da. Putea. Singura condiþie era ca, la cererea organelor de partid, sã fie verificat [...]. Pentru cã orice lucrãtor în strãinãtate pleca cu avizul partidului, ºi partidul cerea Securitãþii sã fie verificat“.

În concluzie, în afara declaraþiei fostului ministru Aron ºi a propriilor susþineri, nimic nu este de naturã sã contrazicã faptul cã la Anvers fostul comandant de cursã lungã a fost trimis, în mod obligatoriu, cu voia Securitãþii ºi, dupã alte susþineri, chiar în legãturã cu ofiþerii de spionaj ai României socialiste. De asemenea, lipsa îndelungatã a lui Traian Bãsescu din evidenþele Ministerului Transporturilor, cel puþin din cele publice pînã acum, pentru o perioadã în care el afirmã cã s-ar fi aflat la Anvers, nu exclude ca fostul comandant de navã sã fi fost supus, înainte de trimiterea sa efectivã peste graniþã la postul de ºef de agenþie comercialã, chiar unui instructaj amãnunþit în una dintre unitãþile de profil ale fostului Departament al Securitãþii Statului.[/i][/size]

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 14:04

De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 13:15:37
De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 12:54:43eiiii....hai sa discutam un pic despre facatura antenei 3, asa zisul document ce-l incrimineaza pe basescu....este clar si pt. un copil de gradinita care abia a deschis un calculator ca-i o facatura grosolana...in primul rand se vede de la zece kilometri ca cele doua nu se pupa...una este o fituica cu antetul DSS-ului , peste care s-a suprapus o fituica ordinara scrisa de-un prost care n-a avut nici cel putin bunul simt sa se informeze, nemaivorbind de necunoasterea istoriei recente a tarii sale...in acest caz pastorul gadea are doua alternative...ori e bou....ori e bou...acu' io cred ca mai repede e bou, da' e numai parerea mea....

sa trecem la ruperea in bucati a asa zisului ,,document''....

1.tov. iulian vlad nu era nici general-colonel , nici sef al DSS in anul '84...a fost avansat de la gradul de general-locotenent si la functia de sef al DSS in anul '87, in '84 era adjunctul sefului DSS tov. tudor postelnicu...viitorul ministru de interne....

2.tov. mr. dumitru nicusor nu era ,,organ'' operativ, ci ofiter operativ, seful UM 0757 serviciul securitate pt. portul constanta...asadar nu avea cum sa-l aiba in legatura pe basescu traian....ofiterul care-l racolase si care-l avea in legatura pe basescu era mihai avramides...locotenent-major ...

3.nici un ofiter operativ de legatura nu-si deconspira sursa folosindu-i numele real intr-un act, fie el si oficial...pt. toata lumea basescu traian reprezenta sursa ,,CARMA''....

4.UM 0544 era o unitate C.I.E. ---actualmente S.I.E.---care se ocupa cu antiterorismul extern si executa misiuni paramilitare pe teritoriul altor state nicidecum nu se ocupa cu tezele congreselor lu' tabloul ....

5. congresul XIII P.C.R. a avut loc intre 19-22 noiembrie 1984 , asadar nu avea cum sursa ,,carma'' sa se ocupe cu implementarea unor directive ce inca nu ..fuseseu'' emise ....la data de 09.06.1984....

6.actiunea ,,partenerul'' era o operatiune strict secreta care s-a desfasurat in plan extern si nu putea fi pomenita sub acest nume in nici un act, fie el si strict secret deoarece exista riscul interceptarii de catre tintele vizate si deconspirarea actiunii si a ,,organelor'' operative care se ocupau de aceasta misiune....

7.tov. silvian ionescu cand a spus adevarul...atunci cand a depus marturie in procesul chioru' versus ciuvica , in care a spus cu subiect si predicat ca nu l-a avut ca subaltern pe betiv, dar auzise de el de la alte surse sau acum cand declara ca-i era subordonat....???

stati asa ca acu' intrai pe luju.ro unde am citit despre ,,documentul'' pastorului gadea c-ar fi fost trimis de general-locotenent aristotel stamatoiu....

La data de 1 decembrie 1984,general-maior aristotel stamatoiu este avansat la gradul de general-locotenent si a fost numit în funcția de adjunct al ministrului de interne și șef al Centralei de Informații Externe, din cadrul Direcției Securitãții Statului. sursa wikipedia

SI ?
adicatelea, intoxicarea a fost facuta de domnu' fost tov. gen. Stamatoiu ? si cei de la A 3 nu se prinsera , desi ar fi trebuit ? da' care i-a fost scopul ? bagarea-n rahat a Antenei ? sau cineva , cumva, de undeva, din niste structuri mai vechi , vrea sa-ncheie niste socoteli cu don Baselu' ?

P.S
dar , oricare ar fi raspunsul, Jupinu' are bube multe si mari si daca n-a fost ofiter acoperit atunci, i-a placut atit de mult cum functiona sistemul, incit l-a reinventat in folosul personal !

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 17:11

De la: gabigabi2, la data 2015-09-26 14:04:05
De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 13:15:37
De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 12:54:43eiiii....hai sa discutam un pic despre facatura antenei 3, asa zisul document ce-l incrimineaza pe basescu....este clar si pt. un copil de gradinita care abia a deschis un calculator ca-i o facatura grosolana...in primul rand se vede de la zece kilometri ca cele doua nu se pupa...una este o fituica cu antetul DSS-ului , peste care s-a suprapus o fituica ordinara scrisa de-un prost care n-a avut nici cel putin bunul simt sa se informeze, nemaivorbind de necunoasterea istoriei recente a tarii sale...in acest caz pastorul gadea are doua alternative...ori e bou....ori e bou...acu' io cred ca mai repede e bou, da' e numai parerea mea....

sa trecem la ruperea in bucati a asa zisului ,,document''....

1.tov. iulian vlad nu era nici general-colonel , nici sef al DSS in anul '84...a fost avansat de la gradul de general-locotenent si la functia de sef al DSS in anul '87, in '84 era adjunctul sefului DSS tov. tudor postelnicu...viitorul ministru de interne....

2.tov. mr. dumitru nicusor nu era ,,organ'' operativ, ci ofiter operativ, seful UM 0757 serviciul securitate pt. portul constanta...asadar nu avea cum sa-l aiba in legatura pe basescu traian....ofiterul care-l racolase si care-l avea in legatura pe basescu era mihai avramides...locotenent-major ...

3.nici un ofiter operativ de legatura nu-si deconspira sursa folosindu-i numele real intr-un act, fie el si oficial...pt. toata lumea basescu traian reprezenta sursa ,,CARMA''....

4.UM 0544 era o unitate C.I.E. ---actualmente S.I.E.---care se ocupa cu antiterorismul extern si executa misiuni paramilitare pe teritoriul altor state nicidecum nu se ocupa cu tezele congreselor lu' tabloul ....

5. congresul XIII P.C.R. a avut loc intre 19-22 noiembrie 1984 , asadar nu avea cum sursa ,,carma'' sa se ocupe cu implementarea unor directive ce inca nu ..fuseseu'' emise ....la data de 09.06.1984....

6.actiunea ,,partenerul'' era o operatiune strict secreta care s-a desfasurat in plan extern si nu putea fi pomenita sub acest nume in nici un act, fie el si strict secret deoarece exista riscul interceptarii de catre tintele vizate si deconspirarea actiunii si a ,,organelor'' operative care se ocupau de aceasta misiune....

7.tov. silvian ionescu cand a spus adevarul...atunci cand a depus marturie in procesul chioru' versus ciuvica , in care a spus cu subiect si predicat ca nu l-a avut ca subaltern pe betiv, dar auzise de el de la alte surse sau acum cand declara ca-i era subordonat....???

stati asa ca acu' intrai pe luju.ro unde am citit despre ,,documentul'' pastorului gadea c-ar fi fost trimis de general-locotenent aristotel stamatoiu....

La data de 1 decembrie 1984,general-maior aristotel stamatoiu este avansat la gradul de general-locotenent si a fost numit în funcția de adjunct al ministrului de interne și șef al Centralei de Informații Externe, din cadrul Direcției Securitãții Statului. sursa wikipedia

SI ?
adicatelea, intoxicarea a fost facuta de domnu' fost tov. gen. Stamatoiu ? si cei de la A 3 nu se prinsera , desi ar fi trebuit ? da' care i-a fost scopul ? bagarea-n rahat a Antenei ? sau cineva , cumva, de undeva, din niste structuri mai vechi , vrea sa-ncheie niste socoteli cu don Baselu' ?

P.S
dar , oricare ar fi raspunsul, Jupinu' are bube multe si mari si daca n-a fost ofiter acoperit atunci, i-a placut atit de mult cum functiona sistemul, incit l-a reinventat in folosul personal !

imi cer scuze gabi daca asta s-a inteles din ceea ce am scris io....afirmatia mea era in concordanta cu faptele reale petrecute in istoria recenta a serviciilor de informatii romanesti...asadar, pt. a ma face inteles pe deplin reiau si subliniez ca tov. general stamatoiu nu putea trimite acea nota informativa la care fac referire cei de pe luju.ro si pe care pastorul gadea ne-a prezentat-o public ca fiind o proba zdrobitoare impotriva basescului, intrucat la acea data nici stamatoiu, nici vlad, inca nu detineau acele functii si grade care sunt mentionate in acel ,,document''....
https://ro.wikipedia.org/wiki/Aristotel_Stamatoiu
În anul 1972 era colonel, adjunct al șefului Direcției a III-a - Contraspionaj - a Securitãții. În anul 1981 era general-maior, șeful Direcției III, ulterior secretar de stat.

La data de 1 decembrie 1984, a fost numit în funcția de adjunct al ministrului de interne și șef al Centralei de Informații Externe, din cadrul Direcției Securitãții Statului.

La data de 6 ianuarie 1990, ca urmare a schimbãrii regimului comunist, generalul-locotenent Aristotel Stamatoiu este eliberat din funcția de adjunct al ministrului de interne și trecut în rezervã.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Iulian_Vlad
În perioada 1977–1984 a fost secretar de stat la Ministerul de Interne, iar între anii 1984–1987 este adjunct al ministrului de Interne.[dar inca nu era si sef al DSS, cum este mentionat in nota buclucasa a pastorului gadea] Din 1987 și pânã la cãderea regimului comunist din 1989 a avut funcția de Ministru Secretar de Stat la Ministerul de Interne și șef al Departamentului Securitãții Statului.

Dupã 39 de ani de activitate, la data de 6 ianuarie 1990, ca urmare a schimbãrii regimului, generalul-colonel Iulian Vlad a fost eliberat din funcția de ministru secretar de stat și șef al Securitãții Statului și trecut în rezervã.

ca atare gadea este un simplu potlogar care incearca sa intoxice opinia publica cu minciuni ...daca ar fi vrut intr-adevar sa aduca in spatiul public adevaruri avea langa el pe mugur ciuvica si pe oana[stancu] zamfir care au facut documentare competenta si completa despre trecutul securist al betivului matroz...sursa ,,carma''....

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 17:19

Florine, ceva scirtiie-n povestea asta si cred asa ptr. ca A 3 se fereste ca de sa nu calce pe bec , stiind foarte bine cit ii poate costa o asemenea Greseala ....adica, e cam fatala , de fapt ! in sfirsit ! da' tu ai vreo Indoiala in ceea ce-l priveste pe Jupin, totusi ?

moiii, da' am fost ceva de speriat cu harnicia azi : am pus niscaiva gogosari la borcan ; am efectuat prima etapa a punerii castravetilor.....zau ca merit o cafeluta de revenire !
s-o mai gasi prin cel ibric, un pic si ptr. mine ?

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 17:31

De la: gabigabi2, la data 2015-09-26 17:19:24 Florine, ceva scirtiie-n povestea asta si cred asa ptr. ca A 3 se fereste ca de sa nu calce pe bec , stiind foarte bine cit ii poate costa o asemenea Greseala ....adica, e cam fatala , de fapt ! in sfirsit ! da' tu ai vreo Indoiala in ceea ce-l priveste pe Jupin, totusi ?

moiii, da' am fost ceva de speriat cu harnicia azi : am pus niscaiva gogosari la borcan ; am efectuat prima etapa a punerii castravetilor.....zau ca merit o cafeluta de revenire !
s-o mai gasi prin cel ibric, un pic si ptr. mine ?

indoiala....??? indoiala ca ...ce...???
cu toata dragostea....tin sa-ti reamintesc ca io am fost primul si singurul de pe acest forum care-am afirmat despre chior c-a fost securist, turnator si chiar colaborator al k.g.b.-ului din postura de comandant al navei ,,biruinta'', [dupa ce celelalte nave se ,,scufundaseu''] facand trafic de arme in numele si pt.securitatea lui ceausescu si a k.g.b.-ului....si inca ceva...tot io am fost primul si singurul care am afirmat despre averea betivului si a celuilalt chior al natiei romane----si anume ciorbea pe numele sau---c-ar detine prin insule exotice si tari straine multe miliarde de dolari ....aminteste-ti ce radea vanea de ceea ce postam io atunci....nu credea...realitatea...incet...incet...tinde sa confirme ceea ce io spuneam dintotdeauna...

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 17:58

@ Vanea ridea ?
ma-ndoiesc de una ca asta , Florine , ptr. ca nu-l iubea mai mult decit tine sau decit mine ! in sfirsit, daca tu asa ti minte, eu ce sa zic ?!

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 19:03

De la: gabigabi2, la data 2015-09-26 17:58:55 @ Vanea ridea ?
ma-ndoiesc de una ca asta , Florine , ptr. ca nu-l iubea mai mult decit tine sau decit mine ! in sfirsit, daca tu asa ti minte, eu ce sa zic ?!

hai ca-i bine... incepem sa ne-ntelegem din ce in ce mai greu... nu am afirmat ca vanea ar fi ras de mine, ci de ,,absurditatea'' cifrelor prezentate de mine la acea vreme, pe care le considera nereale si umflate artificial cu pompa imaginatiei...sunt curios daca si azi crede tot la fel...

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 20:01

Dintotdeauna, oriunde si oricand:
Cine produce banii, detine Puterea
Cine detine Puterea, stabileste Adevarul
Cine stabileste Adevarul, controleaza Trecutul
Cine controleaza Trecutul, determina Viitorul
Cine determina Viitorul, produce Banii...

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 08:43

buna dimineata oameni buni ....se anunta o zi de toamna adevarata, ca atare va las cafea cat mai fierbinte si pliculete de ceai pt. cei pe care i-a lovit raceala....hai s-aveti o zi placuta....

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 09:27

De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 19:03:39

hai ca-i bine... incepem sa ne-ntelegem din ce in ce mai greu... nu am afirmat ca vanea ar fi ras de mine, ci de ,,absurditatea'' cifrelor prezentate de mine la acea vreme, pe care le considera nereale si umflate artificial cu pompa imaginatiei...sunt curios daca si azi crede tot la fel...

nu ca nu ne intelegem, dar ma derutezi ptr. ca exprimarea ta e foarte evaziva, ca si in cazul postarii in care il acuzi pe " pastorul gidea " si tot repeti chestia asta, de fals , de nici nu mai intelege omu' ce vrei, de fapt .....

dar, nici Vanea si nici un alt antibasist NU ridea de informatiile aduse de tine , cu atit mai mult cu cit @ Mytcor a fost primul care a postat pe topicul lui Basescu , date despre activitatea Jupinului !

mersic de cafea....gustos, gustos !

Black_Friday_

4276 mesaje

Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 09:51

Buna dimineata!
Merge cafeaua, desi e cam a treia la mine. M-am trezit devreme, am fost si la piata si mi-am luat ingredientele pentru muraturi.
M-a pupat nevasta-mea ca i-am dat de lucru...

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 10:16

De la: Black_Friday_, la data 2015-09-27 09:51:05Buna dimineata!
Merge cafeaua, desi e cam a treia la mine. M-am trezit devreme, am fost si la piata si mi-am luat ingredientele pentru muraturi.

ahaaaa ! da' meriti fo 2-4-5 pupicuri, totusi, nu ?
eu m-am pupat singura , desi recunosc : don Neloooo mi-a carat si gogosarii si castravetii ....gogonelele cele pirguite le-am carat eu singura !
acu' de dimineata am oparit castravetii a doua oara, am legat borcanele si gata ! astept iarna ....aaaa, pardon : intii pe Sf. Dumitru ca sa pun si varza !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 10:19

gata, o sa cam ies ! vreau sa fac o mamaliga la ciulamaua cu pui programata pentru prinz ! vorbim si mai pe tirzior !

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 10:57

De la: gabigabi2, la data 2015-09-27 09:27:57
De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 19:03:39

nu ca nu ne intelegem, dar ma derutezi ptr. ca exprimarea ta e foarte evaziva, ca si in cazul postarii in care il acuzi pe " pastorul gidea " si tot repeti chestia asta, de fals , de nici nu mai intelege omu' ce vrei, de fapt .....

dar, nici Vanea si nici un alt antibasist NU ridea de informatiile aduse de tine , cu atit mai mult cu cit @ Mytcor a fost primul care a postat pe topicul lui Basescu , date despre activitatea Jupinului !

mersic de cafea....gustos, gustos !

in primul rand iti spun saru' mana si ...mai apoi tin sa precizez, cu toata dragostea, ca io consider ca stau de vorba aici pe forum cu oameni inteligenti, carora nu trebuie sa le livrez chiar totul mura-n gura....despre ,,pastorul gadea'' fac aprecierea ca ocupa locul altuia in cadrul televiziunii si nu si-a putut depasi conditia de ,,predicator de duminica''....presupunand ca nu a stiut---ceea ce fie vorba intre noi, e cam greu de crezut----ca respectiva nota informativa este o intoxicare, tot un bou ramane, deoarece avea posibilitati infinite sa verifice atat sursa, cat si informatiile in dubla sa calitate de jurnalist de investigatii si anchete, cat si in calitate de director al antena3...acu' despre mytcor...presupunand ca ,,stimabilul'' haconas este una si aceeasi persoana cu el, inseamna ca a suferit mari traume psihice, multe frustrari si a adunat multi pitici ,,colorati'' in creieru-i de arama....in legatura cu informarea despre jupan titirca inima rea alias chioru' cu trei cuburi in pahar, este foarte adevarat ca mytcor a adus importante informatii , da' primul care a vorbit despre asa ceva, tot io am fost...e adevarat,cam ,,evaziv'', da' totusi primul....

Black_Friday_

4276 mesaje

Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 11:03

De la: gabigabi2, la data 2015-09-27 10:16:28
De la: Black_Friday_, la data 2015-09-27 09:51:05Buna dimineata!

ahaaaa ! da' meriti fo 2-4-5 pupicuri, totusi, nu ?
eu m-am pupat singura , desi recunosc : don Neloooo mi-a carat si gogosarii si castravetii ....gogonelele cele pirguite le-am carat eu singura !
acu' de dimineata am oparit castravetii a doua oara, am legat borcanele si gata ! astept iarna ....aaaa, pardon : intii pe Sf. Dumitru ca sa pun si varza !

Eu astept sf. Dumitru pentru pastrama traditionala...In fiecare an o fac, desi incalc regimul.

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 28 Septembrie 2015, ora 07:59

repede, repede , ca acu' se face de 8 si eu n-am pus de cafea !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 28 Septembrie 2015, ora 08:03

pfff, da' n-am spus buna dimineata de Luni ! sa aveti o zi si saptamina nemaipomenita !

patroaneeee, ia de te cocoata un chicut pe acoperis ca vaz ca dupa furtuna de az' noapte ne picura-n Cafenea si eu nu poci sa ma aburc !

auzi tu, Blackule , in alcitelea an suntem de cind te lauzi cu pastrama aia, hai ? da' pina cind doar ne amagesti , ha ?

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 29 Septembrie 2015, ora 14:56

extraordinar !
postarea mea de ieri de dimineata la ora 8. 03 , apare in pagina generala ca ar fi fost facuta de @ Nastase Mihail !
Admini, ce faci puiu mamii , te joci cu noi ?

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 29 Septembrie 2015, ora 15:03

De la: gabigabi2, la data 2015-09-29 14:56:21 extraordinar !
postarea mea de ieri de dimineata la ora 8. 03 , apare in pagina generala ca ar fi fost facuta de @ Nastase Mihail !
Admini, ce faci puiu mamii , te joci cu noi ?

si postarea lui @750 de pe topicul " Cine e Dumnezeu " apare pe pagina centrala efectuata de @ Dorinel ;
si a lui @ Florin de pe topicul " schimba o litera ", facuta de @ Daniela !

biiine asa, e mai distractiv putin, intr-adevar !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 30 Septembrie 2015, ora 09:10

e cam tirzior ptr. cafeaua de dimineata, dar am facut mai intii un ghiveci , ca prea sunt toate legumele la-ndemina , l-am pus la cuptor si acum , va invit sa treceti pe aici daca aveti drum si chef !
o zi buna , tuturor !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 30 Septembrie 2015, ora 14:00

ei, daca n-ati avut nici drum, nici chef, ma-nfrupt eu din el, dar nu stiti ce pierdeti !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 1 Octombrie 2015, ora 14:03

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 1 Octombrie 2015, ora 14:17

am pregatit cafea, ciocolata calda si ceai....alaturi de ele am pus si-o vodca pt. cine doreste....

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 1 Octombrie 2015, ora 14:33

pfoaaai, da' ce bine te gindisi !
iar cu " picaturi anti stres" marca @ Daniela care a plecat cu clondir cu tot offff- of , venea numa' @Giova , dragul ca pe unde o fi el de numai da nici un semn de viata !?

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 3 Octombrie 2015, ora 14:35

eii, da' ce frumoasa zi si nimeni nu vrea sa stea pe terasa la o cafeluta sau o bericioaica ? hiiim !

Pagini: << 2420 2421 2422 2423 2424 2425 2426 2427 2428 2429 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului cafenea cu aroma virtuala
Mergi la: