Info
x
Cafenea cu aroma virtuala
|
Fl_Orion999 15216 mesaje Membru din: 2/06/2013 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:55
www.youtube.com/watch?v=yFwpNDD8F9g
Inregistrare cu Traian Basescu recunoscand Colaborarea cu Securitatea
Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept �i recunoa�te c�, pe deasupra ambi�iilor, intrigilor �i urilor, este Patria, este ve�nicia neamului, �i c� acolo trebuie s� ne �nt�lnim totdeauna, chiar dac� nu ne �n�elegem de fiecare dat�."(Ion Antonescu) *** ,,�n ziua de azi, pentru a st�p�ni c�t mai mul�i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odat� ce ai sufletul, ai omul; iar c�nd ai omul, teritoriul vine de la sine."
(contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
|
|
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:56
Traian B�sescu fusese deja audiat, �n conformitate cu statutul s�u public �i cu legea, de c�tre Consiliul Na�ional pentru Studierea Arhivelor Securit��ii. Dup� republicarea datelor din registrul amintit, �n 27 februarie 2004, Mircea Dinescu, membru �n Colegiul CNSAS, a declarat c�, la aceast� institu�ie, �mpotriva lui Traian B�sescu �nu exist� nici o prob� real�. Acest registru a mai ie�it la lumin� acum c��iva ani. Noi c�nd l-am audiat pe B�sescu l-am �ntrebat despre acest lucru, iar el ne-a spus c�, �n momentul �n care venea din curs�, era luat la �ntreb�ri de un ofi�er�. Cu aceea�i ocazie, Mircea Dinescu declara c� �mai interesant� este cazul lui Silvian Ionescu, a c�rui convocare la CNSAS era iminent�. �n aceea�i zi, dup� cum am v�zut deja, fostul spion recuno�tea c� a fost �eful Serviciului I, care se ocupa de Vestul Europei, inclusiv de Belgia, calitate �n care �tia c� �acolo exista un cet��ean Traian B�sescu la NAVROM la Anvers�, de care �i amintea, de�i nu �i fusese subordonat. Dup� audierea lui Silvian Ionescu, �n luna februarie 2005, Mircea Dinescu declara c� acesta �a lucrat la SIE �i a r�spuns de Agen�ia NAVROM-Anvers, �ntre 1987-1989, unde a fost angajat domnul B�sescu�.
Dar nu la CNSAS avea s� poarte Traian B�sescu b�t�lia cu propriul trecut, ci �n fa�a instan�ei de judecat�, unde �i chemase pe Mugur Ciuvic� �i Max B�din, acuz�ndu-i de calomnie. �n declara�ia de parte v�t�mat�, din 17 martie 2004, B�sescu ar�ta c� rapoartele sale f�cute cu privire la voiajele pe mare �nu se refereau la persoane, ci numai la activit��ile desf�urate pe parcursul voiajului [...]. Nu am avut leg�turi cu persoane ce f�ceau parte din Securitate [...]. De altfel, niciodat� nu am fost contactat de un astfel de reprezentant�. Noua afirma�ie nu era de natur� s� fac� lumin� printre umbrele trecutului, ci s� produc� o �i mai mare confuzie. C�ci alte declara�ii trecute �i viitoare ale lui Traian B�sescu (din iunie 1998, din 30 septembrie 2004, din 1 iunie 2004, din 3 iunie 2004, din 8 octombrie 2004, din 7 februarie 2005, din 13 decembrie 2005, din 19 iunie 2006 �i din 5 septembrie 2006), conform c�rora activitatea sa de dinainte de 1989 reclama contacte cu ofi�erii poli�iei secrete comuniste, o contrazic pe cea f�cut� �n instan�� la data de 17 martie 2004, �n care spunea c� nu a avut leg�turi cu persoane din Securitate. Traian B�sescu avea s� revin� asupra acestei afirma�ii destul de repede, f�r� s� o corecteze explicit. La 1 iunie 2004, prezent la emisiunea �Tu decizi�, difuzat� de Prima TV, la �ntrebarea dac� a fost colaborator al Securit��ii, a r�spuns c� ��n limitele legii a colaborat cu toate institu�iile statului, inclusiv cu Securitatea statului�, iar �n 3 iunie 2004, la emisiunea �Alege Na�ul�, difuzat� de B1 TV, tot el declara: �eu v� pot spune, sub cuv�nt de onoare, c� nu am f�cut niciodat� poli�ie politic�, a�a cum este definit� de lege, �i c� at�ta timp c�t am fost comandant de nav�, at�ta timp c�t am fost �n anchete privitoare la mari accidente navale, �nainte de 1990, blocaje de c�rm� pe Canalul Suez la un petrolier, scufundarea navei �Independen�a�, scufundarea navei �Unirea�, cazul dramatic de la Haga, judecata de la Haga, �n cazul navei �Mehedin�i�, am participat la aceste cazuri, acolo au fost mul�i speciali�ti, comandan�i de nav�, juri�ti, avoca�i, �efi mecanici, dar �i ofi�eri de securitate, �ntotdeauna�. �ntre timp, continua procesul B�sescu � Civic�, prin citarea martorilor. (�n vara anului 2004, am fost citat ca martor al ap�r�rii �n procesul intentat de Traian B�sescu lui Mugur Ciuvic�, �n urma dezv�luirii leg�turilor actualului pre�edinte cu Securitatea. Am declarat �n fa�a instan�ei c� documentele prezentate de Ciuvic� s�nt autentice �i c� ele s�nt conforme cu practicile �i uzan�ele Securit��ii, f�r� a face nici o referire personal� la Traian B�sescu. R�spunsurile date au privit efectiv aspecte legate de practicile poli�iei politice �n racolarea informatorilor �i consemnarea activit��ii acestora �n documente �i registre, precum cel incriminat.) Serviciul Rom�n de Informa�ii � �martor� al acuz�rii �ncep�nd cu luna mai a acelui an, Mugur Ciuvic� a solicitat mai multe probe �n ap�rare. Pe 25 ale lunii, adresa Colegiului CNSAS o cerere de reverificare a colabor�rii lui Traian B�sescu cu Securitatea, indic�nd, �n acest sens, mai multe documente care ar trebui consultate: Registrul jurnal pentru eviden�a re�elei informative din Jude�ul Constan�a; adresa num�rul 0043467 din 3 august 1978, prin care dosarul personal al lui Traian B�sescu a fost primit la arhiva Securit��ii; procesul verbal num�rul 58212 din 15 august 1979, pe baza c�ruia a fost distrus dosarul personal al lui Traian B�sescu; dosarul personal num�rul 3990 din perioada 1977-1979 al colaboratorului Securit��ii Constan�a Traian B�sescu; dosarul de urm�rire informativ� (DUI) �C�rma�, din perioada 1979-1981, referitor la o avarie petrecut� pe nava Dacia �i dosarul de urm�rire informativ� privind petrolierul Independen�a. CNSAS a transmis mai departe SRI-ului lista acestor documente, prin adresa S/2256 /A/28 mai 2004, dup� cum a fost �n�tiin�at Ciuvic�, dar r�spunsul, sosit dup� numai zece zile, a fost dezarmant: �nu au fost identificate �n arhiva preluat� de la fostele organe de securitate� documentele din adresa citat�. Tot la sf�r�itul lunii mai, acelea�i documente erau solicitate SRI-ului de c�tre Judec�toria Sectorului 2, unde se derula procesul B�sescu � Ciuvic�, dar r�spunsul (transmis, de ast� dat�, o lun� mai t�rziu) a fost acela�i cu cel transmis CNSAS-ului: �documentele solicitate nu au fost identificate �n arhiva preluat� de la fostele organe de securitate� (Adresa SRI c�tre CNSAS este descris� la Punctul 6 al Deciziei Colegiului CNSAS nr. 310/26.09.2006, iar r�spunsul transmis Judec�toriei Sectorului 2 de c�tre SRI a fost �nregistrat la instan�� cu nr. 62978 din 28 iunie 2004). �n toamna aceluia�i an, umbrele trecutului aveau s� se n�pusteasc� din nou asupra lui Traian B�sescu, tocmai datorit� acestui proces pe care el �l intentase, constituindu-se parte v�t�mat�, fa�� de calomnia privind colaborarea sa cu Securitatea. Era �ngrijorat, iar colegii de partid i-au stat al�turi; pentru prima dat� �n carier�, cum nu se �nt�mpla nici m�car �n vremea scandalului �Flota�, Traian B�sescu nu-�i ascundea sup�rarea �i sim�ea nevoia de sprijin. Cel pu�in din partea Serviciului Rom�n de Informa�ii l-a primit sub forma neg�rii oric�rui dosar care �l prive�te. B�sescu sub ap�sarea trecutului B�sescu era m�hnit �i ab�tut, din nou b�ntuit de umbrele trecutului. �n fa�a instan�ei de judecat�, la 1 septembrie 2004, doi dintre apropia�ii s�i de atunci, Adriean Videanu �i Dorin Iacob, pentru a poten�a efectele negative pe care �calomnia� lui Ciuvic� cu privire la colaborarea cu Securitatea o avea asupra pre�edintelui lor, au declarat c� �atitudinea lui Traian B�sescu �n perioada c�nd au fost f�cute acele afirma�ii a fost una de m�hnire. St�tea de vorb� cu noi, cu apropia�ii din partid, p�n� la dou�-trei noaptea, sim�ea parc� nevoia s� se disculpe �n fa�a noastr�. �ncepuse s� vorbeasc� �i cu fo�tii lui colegi din Marina Civil�, parc� ar fi sim�it nevoia s� cear� dovezi �n sprijinul lui�, spunea Videanu, care, ca responsabil cu �imaginea partidului�, a avut, dup� cum declara, mult de lucru pentru a �nl�tura �efectele pe care aceste calomnii le-au avut asupra imaginii publice a lui B�sescu�. Mai ales c�, dup� cum dovedeau sondaje de opinie, credibilitatea liderului PD a fost �zdruncinat� �ncep�nd cu luna februarie a acelui an. �El este un om care a dus multe b�t�lii cu institu�iile statului, dar pu�ine lucruri l-au afectat a�a cum au f�cut-o aceste afirma�ii. A fost singura ocazie de acest gen c�nd a discutat cu reprezentan�ii partidului problemele sale personale. De exemplu, �n dosarul �Flota� ne-a rugat s� nu angren�m partidul, sus�in�nd c� este o problem� personal�, a mai ad�ugat Videanu. M�hnirea lui B�sescu a fost sesizat� �i de fostul secretar executiv al PD Dorin Iacob (provenit �i el tot din �zona serviciilor�, precum predecesorii): �Traian B�sescu are o m�ndrie personal� �i o satisfac�ie a tot ce a realizat �n cariera sa, �ns�, a�a de m�hnit, de zdruncinat, cum l-am v�zut atunci c�nd B�din �i Ciuvic� l-au acuzat c� ar fi fost �turn�tor� pentru Securitate �ntre anii 1978 �i 1989, nu l-am v�zut niciodat� (Cotidianul, 2 septembrie 2004). Dar confruntarea cu umbrele trecutului era abia la �nceput; procesul abia st�rnise apele �ntunecate, iar m�lul de la fundul lor ie�ea �ncet la suprafa��. Jucat� sau nu de apropia�ii s�i ca argument de sensibilizare a instan�ei, m�hnirea lui Traian B�sescu avea �n cur�nd, cu siguran��, s� nu mai r�m�n� doar o poz� de familie cu democra�i aduna�i �n jurul pre�edintelui ab�tut, ci o real� problem� de imagine. Raporteaza abuz de limbaj
Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept �i recunoa�te c�, pe deasupra ambi�iilor, intrigilor �i urilor, este Patria, este ve�nicia neamului, �i c� acolo trebuie s� ne �nt�lnim totdeauna, chiar dac� nu ne �n�elegem de fiecare dat�."(Ion Antonescu) *** ,,�n ziua de azi, pentru a st�p�ni c�t mai mul�i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odat� ce ai sufletul, ai omul; iar c�nd ai omul, teritoriul vine de la sine."
(contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
|
|
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:56
www.observatorcultural.ro/Umbrele-trecutului.-Colaborarea-lui-Tr...
Dup� mai multe demersuri, o adres� a Ministerului Ap�r�rii Na�ionale (MApN) din 30 septembrie 2004, trimis� Judec�toriei Sectorului 2 ca r�spuns la cererea instan�ei care avea pe rol dosarul nr. 1949/2004 (B�sescu versus Ciuvic�), avea s� provoace noi valuri de acuza�ii �i dezmin�iri cu privire la colaborarea �p�r�ii v�t�mate�. Adresa afirma c� �B�sescu Traian a fost colaborator al organelor de contrainforma�ii militare, pe timpul c�t era elev al Institutului de Marin�, av�nd dosarul personal nr. 3990/09.11.1973�. O r�sturnare de situa�ie: apare dovada Mai precis, �n depozitul de arhiv� al MapN, fusese identificat un nou registru �n care figura numele lui Traian B�sescu � Registru-jurnal pentru eviden�a re�elei informative a Comandamentului Marinei Militare Constan�a, inventariat la nr. 39/1972. Din studiul acestuia, dup� cum se arat� �n adresa transmis� instan�ei de judecat�, a rezultat c� �B�sescu Traian, n�scut la data de 4 septembrie 1951, a fost colaborator al organelor de contrainforma�ii militare, pe timpul c�t a fost la Institutul de Marin�, av�nd dosarul personal nr. 3990 din 9 noiembrie 1973. Nu i s-a stabilit nume conspirativ. La data de 27 septembrie 1976, la terminarea studiilor, s-a �ncetat leg�tura cu acesta. Dosarul personal cu num�rul de mai sus a fost transferat la Inspectoratul Jude�ean Constan�a al Ministerului de Interne, cu adresa nr. 00151392 din 29 septembrie1976�. Se mai spune c� �n arhivele militare nu exist� alte documente din acest dosar, preluat de fosta Securitate, �n afara men�ion�rii sale, dar �i c� �nu a fost identificat procesul verbal de distrugere a dosarului personal nr. 3990� (document reprodus de Bogdan Tiberiu Iacob �n Libertatea, din 30 septembrie 2004). Dup� aceste date, �nainte de a fi �sursa� Traian B�sescu, racolat� de locotenentul Mihai Avramides �n 5 noiembrie 1977, acesta colaborase cu Securitatea �nc� de pe b�ncile Liceului de Marin�. Faptul pune �ntr-o nou� lumin� �i men�ionarea numelui s�u �n Registrul cu persoanele din r�ndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea s� sprijine munca de Securitate: se poate spune c� nu a fost �racolat� de Avramides (cum acesta �i sus�ine), ci, pur �i simplu, preluat de acesta �i utilizat �n diferite �sarcini pe linie de securitate�, dup� uzan�ele institu�iei, odat� cu �ncadrarea sa la noul s�u de munc�. Intrat sub �jurisdic�ia� Securit��ii din Portul Constan�a, un absolvent de marin�, colaborator al Securit��ii, schimba at�t ofi�erul care-l avea �n coordonare, c�t �i natura informa�iilor pe care trebuia s� le furnizeze. Dup� cum arat� cele dou� registre, cel de la jude�eana de partid �i cel de la Marin�, c�nd s-a deschis dosarul s�u de colaborator � elev la Institutul de Marin� �, Traian B�sescu �mplinise de 5 zile 22 de ani, iar c�nd a fost transferat Securit��ii, pentru a fi preluat de ofi�erul operativ Avramides de la Securitatea Portului Constan�a, �mplinise 26 de ani. B�sescu contraatac�: �p�n� la poli�ie politic� e cale lung� �n primele momente dup� ce aceste noi informa�ii au fost f�cute publice, B�sescu a declarat c� �instan�a a primit de la MApN un document falsificat de serviciile secrete�. Acuza�ia, extrem de grav�, s-a dovedit a fi nefondat� � probabil �i pierduse cump�tul, sub asaltul trecutului. Ulterior, autenticitatea registrului din arhivele militare a fost confirmat� de conducerea MApN �i recunoscut� de acesta. Dar Traian B�sescu, vicepre�edinte al Alian�ei Dreptate �i Adev�r, sus�inea �n continuare c� este victima unui �antaj politic. �n 30 septembrie 2004, referitor la documentul MapN, care fusese trimis deja �i se afla la Judec�toria sectorului 2, document potrivit c�ruia ar fi colaborat cu contrainforma�iile militare de c�nd era pe b�ncile Institutului de Marin�, el a dezv�luit c� �am primit �i eu acest document cu �apte zile �n urm�, sub form� de �antaj, de la o persoan� care �mi cerea s� negociez, altfel h�rtia va ajunge �n dosarul de la judec�torie. Am refuzat orice �n�elegere, dar nu am f�cut public documentul pe care l-am primit, pentru a nu fi acuzat de scenarit�. Acum, informa�ia a ajuns la pres� pe alte c�i dec�t de la mine �i pot s� spun c� este o �ncercare de discreditare pueril�. Traian B�sescu a mai declarat c� documentul (cu antetul UM 01150, care de�ine arhiva MapN) face trimitere la un registru din anii 1972-1973 �i, cum este vorba de un serviciu de contraspionaj, trimiterea ar fi trebuit f�cut� la un dosar, nu la un simplu registru. �n mod ciudat, Traian B�sescu nu a f�cut nici o precizare �n leg�tur� cu identitatea persoanei care l-ar fi �antajat � nici atunci �i nici mai t�rziu � �i nici una dintre ac�iunile sale ulterioare nu arat� c� ar fi �ncercat s� fac� �n a�a fel ca acesteia s� i se administreze cuvenita pedeaps� legal� � cu at�t mai mult ar fi trebuit s� l�mureasc� aceast� chestiune �n justi�ie, din postura sa de pre�edinte al Rom�niei. C�ci, �n fond, este vorba de o ac�iune grav�, de �antajare a unui candidat la alegerile preziden�iale. Singurul atac a fost atunci cel la adresa �serviciilor secrete�, acuzate �n acea ocazie c� s�nt �implicate �n campania electoral�: �documentul de la Libertatea (cotidianul care l-a publicat � n.n.) este similar cu cel clasificat, prezentat doar judec�toarei? Atunci, �nseamn� c� avem un serviciu implicat �n campania electoral� �i mai ales servicii care scot documente de dragul de a face un joc politic�, a acuzat B�sescu. Dac� cele publicate �n pres� corespund cu documentele depuse la instan��, ad�uga el, ��nseamn� c� serviciile de informa�ii ale armatei s-au implicat �n �antaj �i �n campanie electoral�, mai preciza. C�t despre con�inutul �n sine, Train B�sescu a spus c� se face trimitere doar la un registru din 1972-1973, de�i, cum este vorba de un serviciu de contraspionaj, trimiterea ar fi trebuit f�cut� la un dosar �i nu la un simplu registru. Altfel, B�sescu recuno�tea c� ��n 1973, c�nd se zice aici c� am devenit colaborator al Serviciului de Contrainforma�ii al Armatei, eram �n anul II, la Facultatea de Marin�. �n luna mai a acelui an, am avut o ie�ire cu �coala �n Mediterana. Pentru a ie�i peste hotare, la vremea aceea, trebuia s� complet�m un formular al Serviciului de Contrainforma�ii �i s� trecem printr-un interogatoriu al ofi�erului de contrainforma�ii. Acesta ne-a �ntrebat fel de fel de stupizenii, despre felul �n care se �n�eleg p�rin�ii, ce prieteni am, cu ce se ocup�, ce muzic� ascult, ce rude am �n str�in�tate �i altele de acest gen. Asta este tot. De aici p�n� la poli�ie politic� este cale lung�. Dincolo de aceste afirma�ii �i de cele care i-au urmat, at�t ale sale, c�t �i ale altora, prieteni sau inamici politici, dezl�n�uite �ntr-un adev�rat carusel � urm�rind aceea�i ax� a leg�turilor lui B�sescu cu Securitatea �, cert este un lucru: procesul �l v�t�ma, �n sine, mai mult dec�t o f�cuse afirma�ia lui Ciuvic� de la �nceputul anului 2004. De atunci �ncoace, Traian B�sescu nu a mai putut relua niciodat� ceea ce spusese �n prima declara�ie f�cut� �n instan��, sub jur�m�nt, la data de 17 martie 2004: �Nu am avut leg�turi cu persoane ce f�ceau parte din Securitate�. �A�i colaborat cu Securitatea?� �Categoric, da!� Subiectul colabor�rii lui Traian B�sescu cu Securitatea i-a provocat acestuia replici care reaminteau, prin ritmul apari�iilor publice, de reac�iile pe care le-a avut atunci c�nd fusese incriminat pentru distrugerea flotei comerciale a Rom�niei. Era �ns� mult mai nuan�at dec�t �n trecut, ferindu-se de afirma�ii categorice, precum cea f�cut� �n martie 2004 �n fa�a instan�ei, �i f�c�nd apel la distinc�iile operate de Legea 187/1999 privind deconspirarea Securit��ii ca poli�ie politic�. Sintagma, care i-a folosit (ca multora) de minune �n demersurile publice menite s�-l apere de umbrele trecutului, a fost introdus� �n lege, pe parcursul dezbaterilor parlamentare care i-au precedat adoptarea, de fostul senator jurist Corneliu Turianu. La vremea respectiv�, faptul a atras reac�ia ini�iatorului proiectului, Constantin Ticu Dumitrescu, care �n final a renun�at la paternitatea asupra legii. Dup� alegerile din 2004, c�nd componen�a conducerii CNSAS s-a schimbat, Corneliu Turianu a fost recompensat, cu sus�inerea lui Traian B�sescu, cu un loc �n Colegiul Consiliului, ca reprezentant al Partidului Democrat care a depus eforturi de a-l propulsa chiar �n ob�inerea pre�edin�iei acestuia, prin sacrificarea inutil� a unui valoros membru al colegiului (silit de �disciplina de partid� s� voteze �mpotriva con�tiin�ei sale, Dan Lazea, cel�lalt membru al Colegiului sus�inut de Partidul Democrat, a ales calea demisiei de onoare). Numai reac�ia public� vehement� (inclusiv a angaja�ilor CNSAS) l-a f�cut pe pre�edintele B�sescu, pentru prima oar� huiduit public, s� revin� asupra acestor demersuri. Dar, s� revenim la �r�zboiul declara�iilor� cu privire la colaborarea sa cu Securitatea, care avea ca fundal procesul de calomnie pe care B�sescu i-l intentase lui Ciuvic� la �nceputul anului 2004. Traian B�sescu devenise ceva mai prudent. �ntr-un interviu din 8 octombrie 2004, �ntrebat dac� a avut leg�turi cu Securitatea, el spunea: �Categoric, da. Cine ar spune c� s-a preg�tit �ntr-un institut militar de marin�, pentru a ie�i �n str�in�tate, �i spune c� n-a v�zut serviciul de contrainforma�ii este mincinos [...]. Eu am f�cut serviciu �ntr-un domeniu �n care leg�turile cu Securitatea erau pur �i simplu de serviciu�. �ntrebat, �n acela�i interviu, de c�nd au �nceput leg�turile sale cu Securitatea �i �n ce constau rapoartele pe care le scria, Traian B�sescu a r�spuns: �din momentul �n care mi-am f�cut primul dosar pentru avizul de naviga�ie, �n Institutul de marin�. C�nd urma s� plec�m �n practica de anul doi, ne-a trebuit un aviz de naviga�ie. �n acel moment, m-am prezentat �n fa�a organului de contrainforma�ii �i mi-am completat formularul, plus discu�iile, care mergeau p�n� la a se interesa de rela�iile de familie�. �n final, �ntrebat dac� regret� rela�ia pe care a avut-o cu Securitatea, Traian B�sescu a declarat: �Nu. Pentru c� f�cea parte din meseria mea. Nu aveam cum s� navighez, �n raport cu legile statului din acea vreme, iar ast�zi s� vin s� spun: eu, dragi rom�ni, n-am v�zut ofi�er de Securitate. Ar fi o mare minciun�. Era tocmai ce spusese, �n urm� cu �ase luni, �n fa�a instan�ei de judecat�. B�sescu a fost pus �n dificultate pe acest subiect �i �n campania electoral� pentru alegerile preziden�iale. De pild�, cu prilejul dezbaterii electorale dintre candida�ii la pre�edin�ia Rom�niei, g�zduit� de cotidianul Adev�rul �n 18 noiembrie 2004, Petre Roman a amintit ce declarase el �nsu�i, Traian B�sescu, �n contextul �n care �colegului nostru, Adrian Vil�u, i s-a g�sit angajamentul la Securitate�. Atunci, Traian B�sescu ar fi spus: ��i eu a trebuit, c�nd am absolvit �coala de Ofi�eri, s� semnez un asemenea angajament, pentru c� altfel nu a� fi putut s� fac carier�. Pentru c�, de fa�� fiind, Traian B�sescu a negat c� ar fi spus a�a ceva, Cristian Tudor Popescu, moderatorul dezbaterii, l-a �ntrebat pe Petre Roman dac� poate s� numeasc� vreun martor al acelei discu�ii. R�spunsul lui Petre Roman a fost categoric: �Sigur. Era de fa�� toat� conducerea partidului, �i Duv�z, �i Severin, �i Babiuc, �i oricine vre�i dumneavoastr�. Controversele pe acest subiect au continuat pe parcursul �ntregului an care a urmat succesului �n alegeri al lui Traian B�sescu, devenit pre�edinte al Rom�niei. Faptul c� instan�a de judecat� l-a incriminat pe Mugur Ciuvic� �n 14 februarie 2005 pentru calomnie la adresa noului pre�edinte al ��rii i-a servit prea pu�in. �n 13 decembrie 2005, Traian B�sescu avea din nou de furc� din cauza colabor�rii cu Securitatea, pentru c� nu ap�ruser� nici un fel de documente l�muritoare privind natura acesteia. R�zboiul se purta, �n continuare, pe t�r�mul declara�iilor, dar, la data de mai sus, fostul pre�edinte Emil Constantinescu a cerut CNSAS redeschiderea cercet�rilor privitoare la rela�ia lui Traian B�sescu cu fosta Securitate. Audiat �n acea zi de c�tre Colegiu, �a �inut un speech impecabil�, dup� cum s-a exprimat acela�i Mircea Dinescu, care a ad�ugat: �vom c�nt�ri ni�te lucruri pe care, de exemplu, acum un an nu le �n�elegeam prea bine�. El a observat �i c� i se pare �ciudat� o coinciden��: �la exact ora c�nd domnul Emil Constantinescu era audiat la noi, s-a programat t�ierea panglicii la arhivele de la marginea Bucure�tiului�. �ntr-adev�r, oferindu-i un nea�teptat gir controversatului Gheorghe Oni�oru, pre�edintele de atunci al Colegiului, pre�edintele Traian B�sescu a participat la inaugurarea noului sediu al arhivelor CNSAS de la Pope�ti-Leordeni. R�zboiul declara�iilor �ntrebat de ziari�tii prezen�i la eveniment ce p�rere are despre audierea �i solicitarea lui Emil Constantinescu, acesta a declarat: �Se duce s� �nc�lzeasc� aceea�i ciorb�, cu acelea�i documente cu care Mugur Ciuvic� a pierdut procesul cu mine [...]. S-a dus s� le mai prezinte o dat� la CNSAS. Oni�oru poate confirma�. Oni�oru a confirmat pe loc, cu slug�rnicie, �deci, subiectul este �nchis�, iar Traian B�sescu a reiterat mai vechile sale afirma�ii, c�ut�nd s� arate c� o rela�ie a sa cu Securitatea intra �n cutuma profesiei: �doar un copil ar spune c� a navigat �i n-a v�zut ofi�eri de Securitate. Nu avea nimeni control unde ajung rapoartele unui comandant de nav� sau rapoartele pe care le f�ceam de la Anvers c�tre armator. S�nt probleme care, probabil, �n sistemul anterior, aveau o trimitere direct� �i c�tre organele de securitate ale statului�. Presa continua �ns� s� comenteze subiectul, consider�ndu-se c� arhivele r�m�n z�vor�te atunci c�nd vine vorba de vreun dosar pe numele lui Traian B�sescu. Intervenind �n aceast� chestiune, f�r� s� fie clar de ce institu�ia servea interesul persoanei, la 11 aprilie 2006, Administra�ia Preziden�ial� a emis un comunicat, �n care se spunea c� �pre�edintele Rom�niei, Traian B�sescu, cere public SRI, SIE, MApN, Arhivelor Na�ionale, de�in�torilor arhivelor CC al PCR, tuturor institu�iilor care de�in documente privind pretinsele leg�turi cu Securitatea din timpul regimului comunist, s� le pun� la dispozi�ia CNSAS, pentru a putea fi evaluate �i elucidate acuza�iile privind o presupus� colaborare a �efului statului cu Securitatea. Pre�edintele Traian B�sescu afirm� �n mod categoric c� nu a semnat niciodat� un angajament cu Securitatea, c� nu a colaborat niciodat� cu Securitatea ca poli�ie politic� �i nu a desf�urat niciodat� activit��i �n slujba acesteia. Pre�edintele Traian B�sescu considera c� acuza�iile care i se aduc �n acest sens nu au nici un fundament real, fiind f�cute �n baza unor aprecieri care nu s�nt sus�inute de acte sau documente semnate sau generate de Traian B�sescu�. �n cursul verii, polemica a continuat. �n plin� canicul�, pe 15 august 2006, Traian B�sescu insista asupra faptului c� nu are nimic de ascuns, sus�in�nd c� numai cu o zi �n urm� l-a contactat telefonic pe unul dintre proprietarii ultimei nave comandate, petrolierul �Biruin�a�, pentru a da dispozi�ie comandantului s� caute �n arhiv� rapoartele pe care le-a f�cut: �Sper c� aceste rapoarte vor fi g�site, pentru c� toate rapoartele �naintate companiei aveau o copie care se oprea la bord�. Rapoartele nu au fost g�site � sau, cel pu�in, presa nu a mai aflat, de atunci �ncolo, nimic �n leg�tur� cu ele. Cu acela�i prilej, B�sescu a mai spus: �nu am avut nici un angajament semnat cu Securitatea, nu am avut niciodat� informa�ii date ofi�erului de Securitate �n scris sau note informative despre cineva. Ceea ce eu am f�cut este s� fac raportul de voiaj pe care �l face orice comandant de nav� �i s� �l predau armatorului companiei de naviga�ie. Nu am cerut nim�nui s� ascund� vreun dosar referitor la mine�. �n 2006 se vorbea, tot mai des, despre existen�a unui dosar de colaborare, care ar fi fost distrus �n �mprejur�ri �nc� neclare. �n 22 august 2006, referitor la un asemenea act care s� ateste o atare procedur�, eventual un proces-verbal de distrugere a dosarului B�sescu, C�t�lin Harnagea declara c� procedura se consemna �i �ntr-un document, �dac� ea s-a produs, ar trebui s� se g�seasc� la Serviciul Rom�n de Informa�ii�, c�ci �ar fi fost normal s� se p�streze. C�nd se distrugea, erau foarte preci�i. Trebuia s� existe o dovad� c� a distrus dosarul X, Y sau Z, ca s� nu fie niciodat� tras la r�spundere c� nu l-ar fi distrus. Exista o precizie �n inventariere foarte, foarte exact�. F�r� �ndoial�, afirma�ia fostului �ef al Serviciului de Informa�ii Externe avea s�-i pun� pe jar pe oficialii SRI, care r�spunseser� cu at�ta siguran��, at�t CNSAS-ului, c�t �i Judec�toriei Sectorului 2, c� la ei nu se g�se�te nimic. C�ci, dup� cum corect sesizase Harnagea, la Securitate, chiar �i nimicul era inventariat. Cum se va vedea, de la declara�ia lui Harnagea �i p�n� la �r�zg�ndirea� SRI-ului a durat mai pu�in de o lun�. Ap�rat de Gu�� �i M�gureanu P�n� atunci, �n stilul s�u caracteristic, al interven�iilor telefonice �n direct la dezbateri televizate, pe 31 august 2006, Traian B�sescu declara la emisiunea �Oamenii Realit��ii�, difuzat� de Realitatea TV, c� nu a fost informator sau colaborator al Securit��ii, c� nu a comis acte de poli�ie politic� �n timpul regimului comunist �i c� toate rapoartele scrise �n perioadele c�t a fost c�pitan de vas �i reprezentant la Anvers au fost exclusiv de natur� profesional�: ��n calitatea de comandant de nav�, de secund al navelor petroliere pe care am f�cut serviciu, am f�cut zeci, sute, probabil mii de rapoarte. Erau rapoartele pe care le fac �i un comandant rom�n, �i unul suedez, �i unul britanic [...]. Prin natura func�iilor pe care le-am �ndeplinit �n timpul comunismului, dac� a� spune c� n-am v�zut ofi�er de Securitate, a� fi cel pu�in caraghios. Mi-am f�cut serviciul, mi-am depus rapoartele la compania de naviga�ie la sosire. �i tot timpul am sus�inut c� am avut impresia, datorit� tipului de nave pe care am lucrat, c� acestea au fost sub aten�ia organelor de Securitate, a uneia din direc�iile economice, ceva de genul acesta [...]. Nu ve�i g�si rapoarte adresate Securit��ii de c�pitanul de curs� lung� Traian B�sescu, de studentul B�sescu, de ofi�erul B�sescu�. La sf�r�itul verii, lui Traian B�sescu i-au s�rit public �n ap�rare Cosmin Gu�� �i Virgil M�gureanu. Primul, cu un rol important �n campania electoral� pentru alegerea lui B�sescu ca pre�edinte, se distan�ase de acesta, �ntre cei doi rela�iile fiind, public, tensionate. Dar Gu�� a relatat, chiar �i �n asemenea �mprejur�ri, o discu�ie privat� pe care a avut-o cu �eful statului �nainte de 2004. Traian B�sescu �i-ar fi dat cuv�ntul de onoare fa�� de el c� nu a colaborat cu Securitatea. �Mi-a spus: am fost ofi�er, am avut treab� cu nava, am fost la Anvers, sigur c� am avut o anumit� treab� cu Securitatea, dar nu am fost informator�, sus�inea Cosmin Gu��. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:58
Virgil M�gureanu, fostul �ef al Serviciului Rom�n de Informa�ii, a declarat la r�ndul s�u �ntr-un interviu c� at�t notele pe care B�sescu le �ntocmise la Anvers, c�t cele �n calitate de inspector-�ef al naviga�iei civile erau ��n mod sigur, pe fi�a postului, erau obligatorii [...], era o func�ie proeminent� �i a face inform�ri, sinteze sau �tiu eu cum s-o mai fi numind [...], note de serviciu c�tre respectiva Securitate... era o chestiune care revenea �n mod normal, obi�nuit� (Ziua, 2 septembrie 2006). �i, cum e firesc, noi trebuie s� �n�elegem, din spusele domnului M�gureanu, c� acestea nu pot fi asociate unei �colabor�ri� cu Securitatea, �n sensul incriminant �i dezonorant al termenului.
- Cu nervii �ntin�i Apogeul asaltului umbrelor trecutului asupra lui Traian B�sescu s-a petrecut �n toamna anului 2006, c�nd CNSAS preg�tea verdictul �n leg�tur� cu el, �n urma reverific�rilor � solicitate public �i obligatorii prin lege � pentru pre�edintele Rom�niei. Traian B�sescu p�rea c� nu mai are lini�te. �i a �nceput s�-�i contrazic� propriile declara�ii din trecut. Dup� obiceiul s�u, �n 5 septembrie 2006, pre�edintele a intervenit telefonic �n emisiunea �Sinteza zilei�, de pe Antena 3, care avea ca subiect leg�turile sale cu fosta Securitate. De ast� dat�, interven�ia sa, una antologic�, a monopolizat practic emisiunea pe durata a jum�tate de or�. �Pot s� v� garantez c� eu nu �tiu c� am un dosar la Securitate. Pot s� v� garantez � �i g�ndi�i-v� c�, la v�nzoleala care e �n servicii acum, s-ar afla � c� nu am dat nici o dispozi�ie s� fie distrus vreun dosar al meu. Eu habar n-am dac� a fost un dosar, dac� a fost distrus c�ndva, �n �79, �sau� �n �89�. Traian B�sescu a mai declarat c�, �tiind c� dosarele s�nt microfilmate, nu ar da astfel de asigur�ri dac� nu ar fi adev�rate �i c�, a�a cum nu a fost colaborator, nu poate avea nici dosar de urm�rit de Securitate, pentru c� �pe un comandant de nav� nu-l puteai urm�ri pe mare�. Cu toate c� pretindea c� a�a stau lucrurile �n trecutul s�u, B�sescu m�rturisea c� i-a �ntrebat personal pe �efii serviciilor de informa�ii dac� exista vreun dosar al s�u, iar ace�tia l-au asigurat c� nu, mai pu�in Direc�ia de Informa�ii a Armatei, care a fost �ntrebat� doar dac� a cerut la CNSAS date despre B�sescu, iar r�spunsul a fost �Nu�. Sus�inerile sale de la Antena 3 contraziceau flagrant ce spusese Traian B�sescu �n anul 1998, c�nd afirma, aproape cu m�ndrie, c� dosarul lui de la Securitate nu poate ap�rea �ntr-un ziar, deoarece, lucr�nd 12 ani �n str�in�tate, ar trebui �adus cu camionul�. Cu aceea�i ocazie a lungii sale interven�ii �n direct la Antena 3, a mai recunoscut c� avizele de naviga�ie erau date de Securitate �i c� el �nsu�i a avut o perioad� de �ase luni f�r� acest aviz. Traian B�sescu s-a contrazis de mai multe ori pe parcursul interven�iei sale de o jum�tate de or�. Ini�ial, declara c� �nu am f�cut niciodat� vreo informare despre vreun coleg�, dar, �ntrebat de rapoartele pe care le d�dea �n calitate de comandant pe nav�, a recunoscut c� a dat �armatorului� �NAVROM � n.n.� inform�ri despre marinari care consumau alcool sau despre marinari care au r�mas �n str�in�tate, declar�ndu-i �dezerta�i de la bord�. Despre marinarii care se �mb�tau, Traian B�sescu a declarat c� le t�ia din salariu �i �i trimitea acas�. �ntrebat dac� trebuia s� explice acest lucru �n �rapoartele de c�l�torie�, B�sescu a declarat: �Cum s� nu scriu, dac� i-am trimis acas�?�. Referitor la cei care fugeau de pe nav� �i r�m�neau �n str�in�tate, B�sescu a declarat: �pur �i simplu informai armatorul c� �i-au dezerat doi oameni din echipaj, �i cu asta, basta, ce s�-i faci?�. Afirma�ia contrazicea, din nou, o alt� declara�ie anterioar�, din 8 octombrie 2004, �n care, �ntrebat fiind dac� a �turnat� pe cineva, a r�spuns categoric: �Exclus. �i v� asigur c�, dac� exista un astfel de document, era �n pres� demult. Este exclus. N-am f�cut a�a ceva�. Dincolo de toate aceste declara�ii, contradictorii sau confuze, un fapt e cert (�n ceea ce-l prive�te, rareori Traian B�sescu a declarat de dou� ori acela�i lucru �n leg�tur� cu acest subiect al rela�iilor sale cu Securitatea): c� a colaborat. Excep�ie face numai insisten�a cu care a sus�inut c� aceste rela�ii au fost fire�ti �i normale, �n lumea �n care el a tr�it. Dar lumea sa de atunci, a unui c�pitan de vas, �ef de reprezentan�� comercial� �n Occident �i milionar al Epocii de aur, r�m�ne �nc�, �n multe zone ale ei, �nv�luit� �n t�cere �i umbr�.[/i][/size] Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:58
www.observatorcultural.ro/Ascensiunea-lui-Traian-Basescu-%28IV%2...
�n 1981, Traian B�sescu ajunge comandantul navei �Biruin�a�. �n episodul trecut, Marius Oprea a f�cut o caracterizare a lui Traian B�sescu din acele timpuri: ��nv��ase regulile jocului, dar �i c�t �i cum putea �ntinde coarda pentru a-�i m�ri averea �i cre�te influen�a. La nici 33 de ani, era un om cu o foarte mare autoritate, dup� regulile timpului �i ale locului�. Marius Oprea vorbe�te despre Traian B�sescu �i rela�iile sale �n lumea comunist�: ��i mul�umea pe cei de la Partid, nu le f�cea griji celor de la Securitate �i se mul�umea pe sine, f�r� s� fie deranjat de nimeni pentru �tunurile� marin�re�ti care �i asigurau un trai departe de orice griji �i o avere �nc� de pe atunci de invidiat�. �n acest nou episod, Marius Oprea descrie modul �n care, �n 1987, Traian B�sescu a fost numit �ef al Agen�iei Economice a NAVROM din Anvers, Belgia. Pentru rom�ni, 1985, anul abia �ncheiat, nu fusese tocmai unul al biruin�ei. �Practica agricol� a studen�ilor �i elevilor (nu erau l�sa�i deoparte nici copiii de 10 ani), �muncile agricole� ale militarilor, civilii �concentra�i� la Canal, al�turi de �brig�zile de uteci�ti�, erau formele de robie care asigurau �construirea socialismului� sau, dup� expresia comandantului B�sescu de pe �Biruin�a�, publicat� �n Sc�nteia, �succesele ob�inute de poporul nostru �n anul care a trecut�. Alimentele erau ra�ionalizate, unele, precum uleiul �i zah�rul, de aproape un deceniu. Carnea, p�inea, unele dintre produsele lactate trecuser� �i ele �pe cartel�, iar ou�le, f�ina, orezul, mezelurile, chiar �i cele mai multe dintre pastele f�inoase nu mai existau �n magazine, alimentate �n schimb cu creve�i vietnamezi, care invadaser� parc� Rom�nia, conserve de maz�re, ap� mineral� medicinal� �i o�et. Consumul de electricitate al utilizatorilor casnici era �i el victim� a �ra�ionaliz�rii�, iar rom�nii aveau parte de 4 ore de c�ldur� �i de 2 ore de ap� cald� pe zi, dar nici aceste minuscule ra�ii de energie termic� nu erau �ntotdeauna acordate. �n 1985, programul televiziunii s-a redus la 22 de ore pe s�pt�m�n�, fiind acoperit aproape �n �ntregime de emisiuni de propagand�, de vizite de lucru ale tovar�ului Nicolae Ceau�escu �i de �C�ntarea Rom�niei�. �n 1985 au fost demolate M�n�stirea V�c�re�ti, M�n�stirea Mihai Vod� �i alte multe biserici din Capital�, c�zute prad� sistematiz�rii sau �nghi�ite de uria�a Cas� a Poporului. �n 1985, a fost �nfiin�at Consiliul Na�ional pentru �tiin�� �i Educa�ie, condus de Elena Ceau�escu, al c�rui principal obiect de activitate era cenzura oric�rei forme de expresie liber�. A fost, �n acela�i an, arestat �i ucis disidentul Gheorghe Ursu. Eram, �n marea noastr� majoritate, un popor de �nfr�n�i. Regimul comunist �i putea s�rb�tori, cum �i g�sea zilnic de cuviin��, biruin�a. Spre Anvers Am fost nedrep�i p�n� acum vorbind poate cu o prea mare u�urin�� despre ascensiunea profesional� a lui Traian B�sescu �i beneficiile de pe urma acesteia, f�r� s� ar�t�m c�t� munc� s-a aflat �n spatele ei. La cump�na celor 30 de ani, c�nd al�ii se mai aga�� de �ale tinere�ii valuri�, B�sescu era un om deplin matur �i responsabil. Nu conducea vreun mic atelier de produc�ie sau un camion, ci vase de mare tonaj, �n deplas�ri lungi, obositoare, pline de pericole �i de neprev�zut. O c�l�torie pe mare, la bordul navelor comerciale rom�ne�ti, nu putea fi socotit� tocmai un voiaj de pl�cere, cu at�t mai pu�in la bordul unui petrolier, o nav� de curs� lung�, imens� �i ostil�, transport�nd un produs periculos, al c�rui miros greu, omniprezent, �i �inea pe marinari �ntr-o ve�nic� �i inconfortabil� stare de alarm�. Accidentul teribil care a dus la scufundarea petrolierului �Independen�a� �i la moartea �n chinuri groaznice a celei mai mari p�r�i a echipajului, �necat �i ars �n acela�i timp la intrarea �n str�mtoarea Bosfor, apoi scufundarea brusc�, f�r� explica�ii clare, a celui de-al doilea petrolier de mare tonaj, �Unirea�, �n largul M�rii Negre, nu cu mult �nainte de lansarea la ap� a �Biruin�ei�, erau co�marurile echipajelor tuturor petrolierelor din flota naval� a Rom�niei. �nt�mpl�rile nu erau de domeniul istoriei � se petrecuser� cu numai c��iva ani �n urm� �i se p�strau �nc� vii �n memorie. Oamenii se �mbarcau pe nave cu frica �n s�n, �n voia Domnului, a m�rii �i a priceperii comandantului lor. La bord, dot�rile nu erau g�ndite pentru a asigura confortul marinarilor, ci mai ales pentru o cantitate c�t mai mare de m�rfuri transportabile, �n condi�ii de siguran��. Apoi, cum am mai ar�tat, echipamentele tehnice ale navelor erau fie �nvechite, fie de proast� calitate, ceea ce transforma fiecare ceas al c�l�toriei f�r� probleme, fiecare zi f�r� incidente �ntr-o mic� victorie. Alimentele din cambuzele navelor flotei comerciale a Rom�niei socialiste reflectau �i ele, pe de alt� parte, sub aspectul cantit��ii �i al calit��ii, s�r�cia din �ar�, iar suma derizorie de bani alocat� echipajelor ca diurn� �n porturile de escal� sau destina�ie �i �inea departe de orice tenta�ii. Str�ng�nd ban l�ng� ban, �n monotonia �i greut��ile lungilor c�l�torii, pentru a le asigura o brum� de bun�stare celor de acas�, la �ntoarcere, socotindu-�i cheltuielile �i micile investi�ii �n m�rfurile pe care le cump�rau din str�in�tate cent cu cent, marinarii rom�ni sem�nau, �ntruc�tva, cu muncitorii �i agricultorii care �i caut� salvarea economic�, �n ace�ti ani ai tranzi�iei, la mare dep�rtare de cas�. O excep�ie �n privin�a dot�rilor �i a confortului de la bord o f�ceau petrolierele de mare tonaj, din clasa de 150.000 tdw. De pild�, petrolierul �Independen�a�, disp�rut �n tragicul accident din noaptea de 14 spre 15 noiembrie a anului 1979 �n str�mtoarea Bosfor, era o nav� deosebitã, fiind considerat�, pe bun� dreptate, nava-amiral a flotei noastre comerciale. Marinarii aveau condi�ii foarte bune, a�a cum �i aminte�te unul dintre cei ce au navigat la bordul petrolierului: �fiecare marinar avea cabina sa, mare, cu grup sanitar, confortabil�. Nava era imens�. Mai avea sal� de sport, piscin�, dou� lifturi [...]. Era un vapor spa�ios �i confortabil. Crede�i-m�, nici nu am apucat s�-l vizitez pe tot�, spune Drago� Voicescu, un ofi�er-mecanic care a supravie�uit dezastrului din Bosfor �i care f�cuse numeroase curse cu acest vas. �Via�a la bord era altfel dec�t pe celelalte vapoare, erau �i restric�ii. De exemplu, b�uturile alcoolice erau cu des�v�r�ire interzise, fumatul era permis numai �n cabine; din aceste motive �i salariile erau mai mari. Eu aveam, dacã �in minte, vreo 2.700 lei pe lunã, plus primele� (declara�ie a lui Drago� Voicescu, consemnat� de ziaristul Constantin Cump�n�, citat� de pe site-ul www.romanians.bc.ca) Este de imaginat c� nici dot�rile de pe �Biruin�a�, nava-amiral care a luat locul vasului-amiral al flotei comerciale rom�ne�ti, disp�rut �n condi�ii tragice, odat� cu cea mai mare parte a echipajului, nu puteau fi cu mult mai prejos. Dar, oricum, via�a de marinar, chiar �i �n condi�iile ceva mai bune de pe �Biruin�a�, acest nou petrolier de mare tonaj, avea rigorile �i specificul ei. Pre�ul, sub raportul vie�ii personale, �n ultim� instan��, era unul pl�tit din greu. Via�a de marinar nu era o via�� fericit� �i era departe de romantismul care i se atribuie. S� petreci dou� treimi dintr-un an �n pustietatea m�rii, c�ci escalele �i sta�ionarea �n portul de destina�ie, care asigurau c�teva momente de destindere, nu �nsemnau mai mult de c�teva zile �n tot parcursul c�l�toriei, s� fii departe de to�i cei dragi, al c�ror chip din amintiri era �mprosp�tat numai de fotografii �i de c�te un rar telefon, tr�ind cu g�ndul la ce vei duce la ai t�i �i ce vei face �n scurtul concediu, nu era tocmai o fericire. Zi dup� zi se scurgea �n monotonia �i rutina muncii, �n zgomotul surd al motoarelor uria�e �i sc�r��tul ad�nc �i greu al navei, spintec�nd valurile. Singura bucurie cotidian� era tocmai �n aceast� monotonie, c�ci �evenimentele� la bordul unei nave s�nt cel mai des nepl�ceri, de la furtuni la defec�iuni tehnice ori probleme de s�n�tate sau de alt� natur� ale echipajului. Traian B�sescu nu �mbarca la bordul navelor pe care le conducea �n larg doar petrol �i derivate, m�rfuri periculoase la transport, ci �i treizeci de oameni, fiecare cu firea, frustr�rile �i problemele lui, nu se afla doar la timona vasului cu tancurile pline de �i�ei, ci �i cu destinele echipajului. Pentru ace�ti oameni, �nchi�i �ntr-o imens� cutie metalic� plutind pe mare, �i pentru comandantul lor, �acas� se transformase mai degrab� �ntr-o senza�ie, c�ci, propriu-zis, �cas� le era �n cea mai mare parte a timpului bordul petrolierului. C�nd erau �n familie, jinduiau �n cur�nd dup� o nou� plecare, iar la c�teva zile dup� �mbarcare li se f�cea dor de ceea ce l�saser� la ��rm. Acesta era cel mai greu tribut pl�tit m�rii: meseria aleas� �n via�� i-a �inut pe marinari departe de una dintre marile ei bucurii, �i anume tihna spa�iului privat. Era o responsabilitate care ap�sa greu pe umerii tineri ai lui Traian B�sescu. Trebuia nu doar s� treac� el �nsu�i printr-o asemenea experien��, ci mai ales s� poarte grija tuturor oamenilor �i a navei, iar deprinderea aceasta l-a �nzestrat de timpuriu cu un temperament pe care i-l cunoa�tem de acum cu to�ii, �i noi, cet��enii Rom�niei. Urca pe vas, odat� cu sacul s�u marin�resc, propriile griji �i dorul de cas�, de so�ie, Maria, �i de cele dou� fiice, Ioana �i Elena. �n aceste lungi c�l�torii pe mare, s-a accentuat personalitatea unui om, din punct de vedere temperamental, coleric. B�sescu a deprins s� nu stea mult pe g�nduri �n a lua o decizie, pe care imediat s� o exprime direct, f�r� menajamente, chiar �i f�r� s� judece prea mult asupra urm�rilor. Este ceea ce i-a folosit, �n timp, dar i-a adus, cum se va vedea, �i necazuri. �n bizantinismul anilor t�rzii ai regimului comunist din Rom�nia, �n care rareori un resposabil hot�ra ceva f�r� s�-�i asigure bine dinainte spatele, era chiar periculos un asemenea comportament, dar, spre norocul lui, pe mare nu d�dea nim�nui socoteal�, iar ceea ce conta era �ntoarcerea cu bine acas� a navei, cu tot cu �nc�rc�tur� �i echipaj. �n 1987, dup� cum prezint� biografia sa oficial�, Traian B�sescu s-a bucurat de o binemeritat� promovare: a fost numit �ef al Agen�iei Economice a NAVROM din Anvers, Belgia. Aici pare s� fie ori o eroare a lui B�sescu, ori altceva. Ordinul de numire emis de ministrul Transporturilor, Pavel Aron, cu num�rul 223, poart� data de 3 februarie 1988. Documentul stabile�te �trimiterea temporar� a unor reprezentan�i NAVROM la agen�iile din str�in�tate� �i este emis �n baza competen�elor acordate ministrului �i a subordon�rii activit��ii flotei comerciale a Rom�niei fa�� de deciziile acestuia, prev�zute prin decretul-lege 29 din 1971, privind organizarea �i func�ionarea Ministerului Transporturilor, cu modific�rile sale ulterioare. �n temeiul lor, ministrul ordon�: �se trimit temporar, pe timp de trei luni, �ncep�nd cu data prezent�rii la post, �n func�iile �i la agen�iile prev�zute �n dreptul fiec�ruia, urm�torii tovar�i: Iura�cu Gheorghe, inspector-�ef la Inspectoratul Naviga�iei Civile din cadrul Departamentului Transporturi Navale Constan�a, �n func�ia de �ef de agen�ie la Agen�ia NAVROM din Alexandria, Republica Arab� Egipt; B�sescu Traian, comandant de nav� la �ntreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime NAVROM Constan�a, �n func�ia de �ef de agen�ie la Agen�ia NAVROM din Anvers, Belgia�. Cu aducerea la �ndeplinire a acestui ordin au fost �ns�rcina�i directorul Direc�iei Personal �i �nv���m�nt �i �eful Oficiului juridic din Ministerul Transporturilor, Florea Vintil�, �i, respectiv, Gheorghe Cristel. (Dup� 1989, Pavel Aron s-a retras din via�a public�. Florea Vintil� se pare c� a decedat, iar fostul �ef al Oficiului juridic din minister, Gheorghe Cristel, a deschis un cabinet de avocatur� privat. Despre cel�lalt �ef de agen�ie NAVROM, trimis la Alexandria, �n Egipt, putem b�nui c� este una �i aceea�i persoan� cu cartograful Gheorghe Iva�cu, autorul unor h�r�i navale.) Cinci luni �i jum�tate de a�teptare S-au f�cut multe specula�ii cu privire la dedesubturile numirii lui Traian B�sescu �n acest important post, care �i oferea �i o odihn� binemeritat� dup� istovitoarele voiaje pe mare, vreme de aproape un deceniu. Mai �nt�i �ns�, trebuie s� semnal�m o sincop� �ntre ceea ce B�sescu scrie �n autobiografia oficial�, �i anume ocuparea postului la Anvers din 1987, �i ce arat� documentele. Cert este c� Traian B�sescu a fost numit �n acest post la 3 februarie 1988 (data ordinului 223 al ministrului Transporturilor) �i l-a ocupat efectiv, a�a cum arat� un raport din 25 mai 1989 asupra activit��ii sale acolo, adresat viceamiralului Gheorghe Anghelescu, comandantul flotei comerciale, abia dou� luni �i zece zile mai t�rziu. �n documentul ar�tat mai sus, chiar el spune, �n mod clar: �subsemnatul, B�sescu Traian, raportez: m-am aflat la post �n perioada 14 aprilie 1988, �p�n�� la 5 mai 1989�. Predecesorul lui B�sescu la Anvers a fost Dumitru Ionescu, care avea s�-i devin� acestuia, dup� 1989, partener de afaceri. Dup� datele furnizate de Ministerul Transporturilor, Ionescu a ocupat postul de la Anvers �n perioada aprilie 1984-octombrie 1987. Este deci neclar unde a fost Traian B�sescu �n intervalul noiembrie 1987-14 aprilie 1988, c�nd �i-a ocupat efectiv postul. A fost totu�i la Anvers, ca delegat al NAVROM, pentru a lua un prim contact cu problemele de acolo? Este greu de presupus, �n afara ob�inerii avizelor necesare. Din p�cate, nu exist�, la minister, date �n acest sens, arhiva NAVROM este inaccesibil�, �n condi�iile �n care societatea a intrat �n lichidare judiciar�, iar �mapa profesional� a lui Traian B�sescu de la Ministerul Transporturilor nu este nici ea public�, �n virtutea legisla�iei cu privire la protejarea datelor cu caracter personal. Nu r�m�n dec�t supozi�iile. S� fi parcurs acesta un stagiu de preg�tire la Securitate, cel pu�in contrainformativ�, �naintea trimiterii la post, �n fond, �n logica lucrurilor �i �n practica vremii? Exist� mai multe voci �i argumente care sus�in un amestec al Securit��ii �n numirea lui Traian B�sescu �n acest post, care dep�e�te procedura birocratic� a verific�rii persoanei �i a aviz�rii. �n orice caz, o perioad� de cinci luni �i jum�tate, de la vacantarea func�iei de �ef al reprezentan�ei comerciale NAVROM de la Anvers �i p�n� la preluarea efectiv� a ei, B�sescu nu figureaz� �n documente ca fiind acolo, a�a cum declar� �n autobiografia oficial�. Cum spuneam, numirea sa �n post la Anvers a fost o promovare binemeritat�. Pavel Aron, care dup� 1989 nu a fost prezent la manifest�ri publice, nu a f�cut declara�ii �i nu a dat intervuri, a f�cut �n cazul lui Traian B�sescu o excep�ie, prezent�nd public decizia numirii acestuia la Anvers ca fiind una luat� exclusiv pe baza criteriilor obiective ale competen�ei profesionale, f�r� nici un fel de amestec din partea partidului sau a Securit��ii. Fostul ministru �n ultimul guvern al regimului Ceau�escu spune: ��n cadrul CAER, la Anvers erau speciali�ti care r�spundeau de exploatarea navelor �i erau numi�i pe doi ani. Ne-a venit nou� r�ndul de a trimite un specialist, pentru a urm�ri problemele specifice navelor. B�sescu era comandant de nav� pe �Biruin�a� � 150.000 tdw. Am discutat cu �eful transporturilor navale c� trebuie s� g�sim un cadru bine preg�tit, t�n�r, cu experien�� �n naviga�ie�. A fost ales Traian B�sescu, sus�ine Pavel Aron, iar consiliul de conducere al ministerului a aprobat numirea, f�r� vreun amestec al Securit��ii sau al celor de la cadre, de la partid, care nici nu au v�zut dosarul de candidat al acestuia. �Au fost criterii profesionale, nu criterii politice sau altele. Informa�iile trimise de la Anvers erau strict referitoare la problemele de naviga�ie �i transport naval�, a mai spus fostul ministru comunist �n Cotidianul din 18 octombrie 2006, neg�nd orice leg�tur� a lui Traian B�sescu cu Securitatea, �n calitatea sa de �ef de agen�ie comercial� �n str�in�tate. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:59
Pavel Aron � �omul care l-a trimis pe B�sescu la Anvers�
Pavel Aron face �n afirma�iile sale cel pu�in dou� erori. Mai �nt�i, Traian B�sescu a avut la Anvers un predecesor rom�n, �i nu dintr-o alt� �ar� socialist� membr� CAER, pe Dumitru Ionescu, care a ocupat acest post nu doi ani, ci trei ani �i �ase luni. Numirea agentului NAVROM nu a avut nimic �n comun cu cooperarea economic� �ntre statele din CAER, ci a privit rezolvarea problemelor de parcurs ale flotei comerciale a Rom�niei �n zona M�rii Nordului. Apoi, �n ceea ce prive�te promov�rile �n func�ie, Pavel Aron gre�e�te din nou atunci c�nd arat� c� nici m�car partidul nu a avut vreun amestec �n numire. Nu existau asemenea excep�ii �n modul de func�ionare a institu�iilor statului comunist, iar ca membru PCR, Traian B�sescu trebuia s� se supun� statutului �i regulilor de procedur� ale partidului. Mult mai probabil c�, dat fiind rangul s�u de ministru, atunci c�nd lui Aron i-a ajuns pe mas� ordinul ministerial la semnat, trecerea dosarului B�sescu pe sub furcile caudine ale avizelor de la �cadre� �i Securitate era deja consumat�. Mai este un aspect. Trebuie s� avem �n vedere circumstan�ele �n care �omul care l-a trimis pe B�sescu la Anvers�, cum titra presa, a f�cut aceste afirma�ii. Cum am mai spus, Pavel Aron s-a retras cu totul din via�a public� dup� 1989. Singura declara�ie pe care a f�cut-o este aceasta, cu privire la trimiterea lui B�sescu la Anvers. Declara�ia lui Pavel Aron nu i-a fost solicitat� de pres�, care nici nu-l cuno�tea, dec�t dup� ce acesta a fost ar�tat ziari�tilor de c�tre Traian B�sescu, �ntr-o sal� de festivit��i. Ministrul Transporturilor din ultimul Guvern al regimului Ceau�escu fusese invitat, �n 17 octombrie 2006, la aniversarea a 60 de ani de la ridicarea Palatului CFR, eveniment cu care, �n afara faptului de a fi avut biroul �n acel palat, ca membru timp de aproape patru ani al Cabinetului D�sc�lescu, nu avea nici o leg�tur�. A doua zi, presa relata cum pre�edintele B�sescu s-a �nt�lnit cu doi mini�tri ai Transporturilor care i-au marcat cariera, unul care l-a trimis la Anvers �i altul care i-a f�cut cuno�tin�� cu Petre Roman: �aflat �n vizit� ieri la Ministerul Transporturilor � ocazie cu care a celebrat 60 de ani de la ridicarea Palatului CFR Bucure�ti, pre�edintele Traian B�sescu l-a z�rit �s.n.�, printre fo�ti mini�tri ai Transporturilor, �i pe Pavel Aron. �l v�d pe ministrul Aron, care a semnat plecarea mea la Anvers, �i nu Securitatea, dar �i revenirea mea de la Anvers �i numirea ulterioar� ca inspector-�ef al Naviga�iei Civile, a spus pre�edintele�. Apoi, Pavel Aron nu a f�cut dec�t s� confime, cumva for�at de �mprejurare, la solicitarea ziari�tilor, �ntr-un stil �roman�at�, cum remarca unul dintre ace�tia, varianta preziden�ial� a biografiei B�sescu. Prezen�a lui Pavel Aron la festivitatea de la Palatul CFR �i declara�ia sa, extrem de convenabile pre�edintelui, au fost f�cute �ntr-un moment �n care erau deja de mai mult� vreme �n aten�ia public� leg�turile dintre Traian B�sescu �i Securitate, via Anvers, pornindu-se de la faptul c� unul dintre apropia�ii s�i este Silvian Ionescu, fost ofi�er de securitate, care, dup� propriile declara�ii, r�spundea �n ultimii ani ai regimului Ceau�escu de re�ele de spionaj ale Rom�niei socialiste �n vestul Europei, fiind tocmai �eful Serviciului I (Belgia-Olanda-Luxemburg) din cadrul Departamentului extern al Securit��ii. Cu voia Securit��ii? Declara�ia ministrului Aron a fost contrazis� �nc� de a doua zi, 16 octombrie 2006, c�nd un alt demnitar din vremea regimului comunist, �tefan Andrei, fostul ministru de Externe �i al Comer�ului exterior, afirma, �ntr-un interviu acordat unui post de televiziune, c� nimeni nu putea s� fie trimis �ntr-un post �n str�in�tate dec�t cu acordul Securit��ii. �tefan Andrei a mai spus c� avizul pentru plecarea la orice post �n str�in�tate era dat de o comisie din Sec�ia de cadre a PCR, condus� de Elena Ceau�escu, dar c� aceast� comisie era, de fapt, subordonat� Securit��ii. Excep�ie de la aceast� procedur�, spunea el, nu a f�cut nici trimiterea la Anvers a lui Traian B�sescu. Afirma�iile fostului ministru Pavel Aron cu privire la absen�a oric�rui aviz asupra numirii s�nt contrazise, de altfel, chiar �i de c�tre apropiatul lui B�sescu, fostul ofi�er de securitate Silvian Ionescu, �eful reziden�ei spionajului rom�nesc �n Benelux, care confirm� �n schimb cele spuse de �tefan Andrei. �Putea cineva s� fie numit �eful Agen�iei NAVROM �n str�in�tate f�r� s� aib� acceptul Securit��ii sau f�r� s� fie un colaborator al Securit��ii?�, l-a �ntrebat Mugur Ciuvic�, directorul Grupului de Investiga�ii Politice, �ntr-un dialog consemnat de pres�. Silvian Ionescu a r�spuns: �La �ntrebarea dumneavoastr�, r�spunsul este da. Putea. Singura condi�ie era ca, la cererea organelor de partid, s� fie verificat [...]. Pentru c� orice lucr�tor �n str�in�tate pleca cu avizul partidului, �i partidul cerea Securit��ii s� fie verificat�. �n concluzie, �n afara declara�iei fostului ministru Aron �i a propriilor sus�ineri, nimic nu este de natur� s� contrazic� faptul c� la Anvers fostul comandant de curs� lung� a fost trimis, �n mod obligatoriu, cu voia Securit��ii �i, dup� alte sus�ineri, chiar �n leg�tur� cu ofi�erii de spionaj ai Rom�niei socialiste. De asemenea, lipsa �ndelungat� a lui Traian B�sescu din eviden�ele Ministerului Transporturilor, cel pu�in din cele publice p�n� acum, pentru o perioad� �n care el afirm� c� s-ar fi aflat la Anvers, nu exclude ca fostul comandant de nav� s� fi fost supus, �nainte de trimiterea sa efectiv� peste grani�� la postul de �ef de agen�ie comercial�, chiar unui instructaj am�nun�it �n una dintre unit��ile de profil ale fostului Departament al Securit��ii Statului.[/i][/size] Raporteaza abuz de limbaj
|
|
gabigabi2 33366 mesaje Membru din: 13/10/2011 |
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 14:04
De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 13:15:37De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 12:54:43eiiii....hai sa discutam un pic despre facatura antenei 3, asa zisul document ce-l incrimineaza pe basescu....este clar si pt. un copil de gradinita care abia a deschis un calculator ca-i o facatura grosolana...in primul rand se vede de la zece kilometri ca cele doua nu se pupa...una este o fituica cu antetul DSS-ului , peste care s-a suprapus o fituica ordinara scrisa de-un prost care n-a avut nici cel putin bunul simt sa se informeze, nemaivorbind de necunoasterea istoriei recente a tarii sale...in acest caz pastorul gadea are doua alternative...ori e bou....ori e bou...acu' io cred ca mai repede e bou, da' e numai parerea mea.... SI ? adicatelea, intoxicarea a fost facuta de domnu' fost tov. gen. Stamatoiu ? si cei de la A 3 nu se prinsera , desi ar fi trebuit ? da' care i-a fost scopul ? bagarea-n rahat a Antenei ? sau cineva , cumva, de undeva, din niste structuri mai vechi , vrea sa-ncheie niste socoteli cu don Baselu' ? P.S dar , oricare ar fi raspunsul, Jupinu' are bube multe si mari si daca n-a fost ofiter acoperit atunci, i-a placut atit de mult cum functiona sistemul, incit l-a reinventat in folosul personal ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 17:11
De la: gabigabi2, la data 2015-09-26 14:04:05De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 13:15:37De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 12:54:43eiiii....hai sa discutam un pic despre facatura antenei 3, asa zisul document ce-l incrimineaza pe basescu....este clar si pt. un copil de gradinita care abia a deschis un calculator ca-i o facatura grosolana...in primul rand se vede de la zece kilometri ca cele doua nu se pupa...una este o fituica cu antetul DSS-ului , peste care s-a suprapus o fituica ordinara scrisa de-un prost care n-a avut nici cel putin bunul simt sa se informeze, nemaivorbind de necunoasterea istoriei recente a tarii sale...in acest caz pastorul gadea are doua alternative...ori e bou....ori e bou...acu' io cred ca mai repede e bou, da' e numai parerea mea.... imi cer scuze gabi daca asta s-a inteles din ceea ce am scris io....afirmatia mea era in concordanta cu faptele reale petrecute in istoria recenta a serviciilor de informatii romanesti...asadar, pt. a ma face inteles pe deplin reiau si subliniez ca tov. general stamatoiu nu putea trimite acea nota informativa la care fac referire cei de pe luju.ro si pe care pastorul gadea ne-a prezentat-o public ca fiind o proba zdrobitoare impotriva basescului, intrucat la acea data nici stamatoiu, nici vlad, inca nu detineau acele functii si grade care sunt mentionate in acel ,,document''.... https://ro.wikipedia.org/wiki/Aristotel_Stamatoiu �n anul 1972 era colonel, adjunct al șefului Direcției a III-a - Contraspionaj - a Securit�ții. �n anul 1981 era general-maior, șeful Direcției III, ulterior secretar de stat. La data de 1 decembrie 1984, a fost numit �n funcția de adjunct al ministrului de interne și șef al Centralei de Informații Externe, din cadrul Direcției Securit�ții Statului. La data de 6 ianuarie 1990, ca urmare a schimb�rii regimului comunist, generalul-locotenent Aristotel Stamatoiu este eliberat din funcția de adjunct al ministrului de interne și trecut �n rezerv�. https://ro.wikipedia.org/wiki/Iulian_Vlad �n perioada 1977�1984 a fost secretar de stat la Ministerul de Interne, iar �ntre anii 1984�1987 este adjunct al ministrului de Interne.[dar inca nu era si sef al DSS, cum este mentionat in nota buclucasa a pastorului gadea] Din 1987 și p�n� la c�derea regimului comunist din 1989 a avut funcția de Ministru Secretar de Stat la Ministerul de Interne și șef al Departamentului Securit�ții Statului. Dup� 39 de ani de activitate, la data de 6 ianuarie 1990, ca urmare a schimb�rii regimului, generalul-colonel Iulian Vlad a fost eliberat din funcția de ministru secretar de stat și șef al Securit�ții Statului și trecut �n rezerv�. ca atare gadea este un simplu potlogar care incearca sa intoxice opinia publica cu minciuni ...daca ar fi vrut intr-adevar sa aduca in spatiul public adevaruri avea langa el pe mugur ciuvica si pe oana[stancu] zamfir care au facut documentare competenta si completa despre trecutul securist al betivului matroz...sursa ,,carma''....
Raporteaza abuz de limbaj
|
|
|
|
|
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 17:19
Florine, ceva scirtiie-n povestea asta si cred asa ptr. ca A 3 se fereste ca de sa nu calce pe bec , stiind foarte bine cit ii poate costa o asemenea Greseala ....adica, e cam fatala , de fapt ! in sfirsit ! da' tu ai vreo Indoiala in ceea ce-l priveste pe Jupin, totusi ?moiii, da' am fost ceva de speriat cu harnicia azi : am pus niscaiva gogosari la borcan ; am efectuat prima etapa a punerii castravetilor.....zau ca merit o cafeluta de revenire ! s-o mai gasi prin cel ibric, un pic si ptr. mine ? Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 17:31
De la: gabigabi2, la data 2015-09-26 17:19:24 indoiala....??? indoiala ca ...ce...??? cu toata dragostea....tin sa-ti reamintesc ca io am fost primul si singurul de pe acest forum care-am afirmat despre chior c-a fost securist, turnator si chiar colaborator al k.g.b.-ului din postura de comandant al navei ,,biruinta'', [dupa ce celelalte nave se ,,scufundaseu''] facand trafic de arme in numele si pt.securitatea lui ceausescu si a k.g.b.-ului....si inca ceva...tot io am fost primul si singurul care am afirmat despre averea betivului si a celuilalt chior al natiei romane----si anume ciorbea pe numele sau---c-ar detine prin insule exotice si tari straine multe miliarde de dolari ....aminteste-ti ce radea vanea de ceea ce postam io atunci....nu credea...realitatea...incet...incet...tinde sa confirme ceea ce io spuneam dintotdeauna...
|
|
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 17:58
@ Vanea ridea ? ma-ndoiesc de una ca asta , Florine , ptr. ca nu-l iubea mai mult decit tine sau decit mine ! in sfirsit, daca tu asa ti minte, eu ce sa zic ?! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 19:03
De la: gabigabi2, la data 2015-09-26 17:58:55 hai ca-i bine... incepem sa ne-ntelegem din ce in ce mai greu... nu am afirmat ca vanea ar fi ras de mine, ci de ,,absurditatea'' cifrelor prezentate de mine la acea vreme, pe care le considera nereale si umflate artificial cu pompa imaginatiei...sunt curios daca si azi crede tot la fel...
|
|
Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 20:01
Dintotdeauna, oriunde si oricand:
Cine produce banii, detine Puterea Cine detine Puterea, stabileste Adevarul Cine stabileste Adevarul, controleaza Trecutul Cine controleaza Trecutul, determina Viitorul Cine determina Viitorul, produce Banii...
|
|
Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 08:43
buna dimineata oameni buni ....se anunta o zi de toamna adevarata, ca atare va las cafea cat mai fierbinte si pliculete de ceai pt. cei pe care i-a lovit raceala....hai s-aveti o zi placuta....
|
|
Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 09:27
De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 19:03:39De la: gabigabi2, la data 2015-09-26 17:58:55 nu ca nu ne intelegem, dar ma derutezi ptr. ca exprimarea ta e foarte evaziva, ca si in cazul postarii in care il acuzi pe " pastorul gidea " si tot repeti chestia asta, de fals , de nici nu mai intelege omu' ce vrei, de fapt .....dar, nici Vanea si nici un alt antibasist NU ridea de informatiile aduse de tine , cu atit mai mult cu cit @ Mytcor a fost primul care a postat pe topicul lui Basescu , date despre activitatea Jupinului ! mersic de cafea....gustos, gustos !
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Black_Friday_ 4276 mesaje Membru din: 23/08/2013 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 09:51
Buna dimineata!
Merge cafeaua, desi e cam a treia la mine. M-am trezit devreme, am fost si la piata si mi-am luat ingredientele pentru muraturi. M-a pupat nevasta-mea ca i-am dat de lucru...
|
Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 10:16
De la: Black_Friday_, la data 2015-09-27 09:51:05Buna dimineata! ahaaaa ! da' meriti fo 2-4-5 pupicuri, totusi, nu ? eu m-am pupat singura , desi recunosc : don Neloooo mi-a carat si gogosarii si castravetii ....gogonelele cele pirguite le-am carat eu singura ! acu' de dimineata am oparit castravetii a doua oara, am legat borcanele si gata ! astept iarna ....aaaa, pardon : intii pe Sf. Dumitru ca sa pun si varza ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 10:19
gata, o sa cam ies ! vreau sa fac o mamaliga la ciulamaua cu pui programata pentru prinz ! vorbim si mai pe tirzior !
|
Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 10:57
De la: gabigabi2, la data 2015-09-27 09:27:57De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 19:03:39De la: gabigabi2, la data 2015-09-26 17:58:55 in primul rand iti spun saru' mana si ...mai apoi tin sa precizez, cu toata dragostea, ca io consider ca stau de vorba aici pe forum cu oameni inteligenti, carora nu trebuie sa le livrez chiar totul mura-n gura....despre ,,pastorul gadea'' fac aprecierea ca ocupa locul altuia in cadrul televiziunii si nu si-a putut depasi conditia de ,,predicator de duminica''....presupunand ca nu a stiut---ceea ce fie vorba intre noi, e cam greu de crezut----ca respectiva nota informativa este o intoxicare, tot un bou ramane, deoarece avea posibilitati infinite sa verifice atat sursa, cat si informatiile in dubla sa calitate de jurnalist de investigatii si anchete, cat si in calitate de director al antena3...acu' despre mytcor...presupunand ca ,,stimabilul'' haconas este una si aceeasi persoana cu el, inseamna ca a suferit mari traume psihice, multe frustrari si a adunat multi pitici ,,colorati'' in creieru-i de arama....in legatura cu informarea despre jupan titirca inima rea alias chioru' cu trei cuburi in pahar, este foarte adevarat ca mytcor a adus importante informatii , da' primul care a vorbit despre asa ceva, tot io am fost...e adevarat,cam ,,evaziv'', da' totusi primul....
|
|
Black_Friday_ 4276 mesaje Membru din: 23/08/2013 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 27 Septembrie 2015, ora 11:03
De la: gabigabi2, la data 2015-09-27 10:16:28De la: Black_Friday_, la data 2015-09-27 09:51:05Buna dimineata! Eu astept sf. Dumitru pentru pastrama traditionala...In fiecare an o fac, desi incalc regimul.
|
Postat pe: 28 Septembrie 2015, ora 07:59
repede, repede , ca acu' se face de 8 si eu n-am pus de cafea !
|
Postat pe: 28 Septembrie 2015, ora 08:03
pfff, da' n-am spus buna dimineata de Luni ! sa aveti o zi si saptamina nemaipomenita !
patroaneeee, ia de te cocoata un chicut pe acoperis ca vaz ca dupa furtuna de az' noapte ne picura-n Cafenea si eu nu poci sa ma aburc ! auzi tu, Blackule , in alcitelea an suntem de cind te lauzi cu pastrama aia, hai ? da' pina cind doar ne amagesti , ha ? Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Septembrie 2015, ora 14:56
extraordinar ! postarea mea de ieri de dimineata la ora 8. 03 , apare in pagina generala ca ar fi fost facuta de @ Nastase Mihail ! Admini, ce faci puiu mamii , te joci cu noi ?
|
Postat pe: 29 Septembrie 2015, ora 15:03
De la: gabigabi2, la data 2015-09-29 14:56:21 si postarea lui @750 de pe topicul " Cine e Dumnezeu " apare pe pagina centrala efectuata de @ Dorinel ; si a lui @ Florin de pe topicul " schimba o litera ", facuta de @ Daniela ! biiine asa, e mai distractiv putin, intr-adevar !
|
Postat pe: 30 Septembrie 2015, ora 09:10
e cam tirzior ptr. cafeaua de dimineata, dar am facut mai intii un ghiveci , ca prea sunt toate legumele la-ndemina , l-am pus la cuptor si acum , va invit sa treceti pe aici daca aveti drum si chef !
o zi buna , tuturor !
|
Postat pe: 30 Septembrie 2015, ora 14:00
ei, daca n-ati avut nici drum, nici chef, ma-nfrupt eu din el, dar nu stiti ce pierdeti !
|
Postat pe: 1 Octombrie 2015, ora 14:03
|
Postat pe: 1 Octombrie 2015, ora 14:17
am pregatit cafea, ciocolata calda si ceai....alaturi de ele am pus si-o vodca pt. cine doreste....
|
|
Postat pe: 1 Octombrie 2015, ora 14:33
pfoaaai, da' ce bine te gindisi !
![]() iar cu " picaturi anti stres" marca @ Daniela care a plecat cu clondir cu tot offff- of , venea numa' @Giova , dragul ca pe unde o fi el de numai da nici un semn de viata !?
|
Postat pe: 3 Octombrie 2015, ora 14:35
eii, da' ce frumoasa zi si nimeni nu vrea sa stea pe terasa la o cafeluta sau o bericioaica ? hiiim !
|
|
|

operative care se ocupau de aceasta misiune....
si cei de la A 3 nu se prinsera , desi ar fi trebuit ? da' care i-a fost scopul ? bagarea-n rahat a Antenei ? sau cineva , cumva, de undeva, din niste structuri mai vechi , vrea sa-ncheie niste socoteli cu don Baselu' ?
sa nu calce pe bec , stiind foarte bine cit ii poate costa o asemenea Greseala ....adica, e cam fatala , de fapt ! in sfirsit !
da' tu ai vreo Indoiala in ceea ce-l priveste pe Jupin, totusi ?
@ Vanea ridea ?
gata, o sa cam ies ! vreau sa fac o mamaliga la ciulamaua cu pui programata pentru prinz ! vorbim si mai pe tirzior !

offff- of , venea numa' @Giova , dragul