back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Cafenea cu aroma virtuala

Pagini: << 2419 2420 2421 2422 2423 2424 2425 2426 2427 2428 >> Sari la pagina:

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 22 Septembrie 2015, ora 13:56

Si... daca nu as fi romānca, nu as merita un gand bun?!

Bref... treaca de la mine!

Orice scriere se poate citi. Faptul ca unele scrieri nu sunt citite in biserica, nu inseamna ca ar fi interzise a fi studiate.

''Aflati adevarul si astfel veti fi liberi''. Isus Cristos

O zi faina, pe oriunde v-ati afla!

''Dacć ar trebui sć scriu o carte de moralć, primele 99 de pagini le-aŗ lćsa goale ŗi pe a o suta aŗ scrie: "Existć o singurć datorie. Aceea de a iubi"". Albert Camus ''CONSTIINTA este marturia si dovada prezentei incontestabile a lui DUMNEZEU in OM ! '' Musetel deea ''Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me léser, tu m'enrichis.'' Antoine de Saint Exupéry
Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 22 Septembrie 2015, ora 18:28

Da' caveiu'...Unde e caveiu'?

Raporteaza abuz de limbaj
''Dacć ar trebui sć scriu o carte de moralć, primele 99 de pagini le-aŗ lćsa goale ŗi pe a o suta aŗ scrie: "Existć o singurć datorie. Aceea de a iubi"". Albert Camus ''CONSTIINTA este marturia si dovada prezentei incontestabile a lui DUMNEZEU in OM ! '' Musetel deea ''Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me léser, tu m'enrichis.'' Antoine de Saint Exupéry
Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 22 Septembrie 2015, ora 18:31

Stand si savurand o cafea, ma aflu intrebandu-ma... io pe mine, evident,precum povestile la persoana intai singular:

Ce lectie am io de invatat in fundu' asta de lume unde sunt, unde am reusit sa cunosc rasismul? Nu ca nu l-as fi putut cunoaste in tara, datorita unor oameni exemplari, daca pot fi numiti oameni cei ce sunt rasisti!

Si continui sa ma intreb...

In cazul in care cutezati a-mi raspunde scurt si obiectiv, domniile voastre...

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 22 Septembrie 2015, ora 18:39

... mai si ploua, peste toate...

www.youtube.com/watch?v=K8abN03FUGU

Seara faina, stimati cafegii stimati!

Nihil sine Deo!

Fl_Orion999

15216 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 22 Septembrie 2015, ora 20:08

De la: Musetel, la data 2015-09-22 18:31:39Stand si savurand o cafea, ma aflu intrebandu-ma... io pe mine, evident,precum povestile la persoana intai singular:

Ce lectie am io de invatat in fundu' asta de lume unde sunt, unde am reusit sa cunosc rasismul? Nu ca nu l-as fi putut cunoaste in tara, datorita unor oameni exemplari, daca pot fi numiti oameni cei ce sunt rasisti!

la problema ridicata de tine---rasismul----se poate raspunde obiectiv, dar nu si scurt....e mult de discutat si sunt multe cazuri de luat in seama...totul depinde de felul cum pui problema si ce anume cazuri aduci in discutie...poate aduci in discutie si cazuri concrete...nu de alta da' sa avem despre ce vorbi...la o cafea...

Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept ļæ½i recunoaļæ½te cļæ½, pe deasupra ambiļæ½iilor, intrigilor ļæ½i urilor, este Patria, este veļæ½nicia neamului, ļæ½i cļæ½ acolo trebuie sļæ½ ne ļæ½ntļæ½lnim totdeauna, chiar dacļæ½ nu ne ļæ½nļæ½elegem de fiecare datļæ½."(Ion Antonescu) *** ,,ļæ½n ziua de azi, pentru a stļæ½pļæ½ni cļæ½t mai mulļæ½i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odatļæ½ ce ai sufletul, ai omul; iar cļæ½nd ai omul, teritoriul vine de la sine." (contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 10:13

De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-22 20:08:27
De la: Musetel, la data 2015-09-22 18:31:39Stand si savurand o cafea, ma aflu intrebandu-ma... io pe mine, evident,precum povestile la persoana intai singular:

la problema ridicata de tine---rasismul----se poate raspunde obiectiv, dar nu si scurt....e mult de discutat si sunt multe cazuri de luat in seama...totul depinde de felul cum pui problema si ce anume cazuri aduci in discutie...poate aduci in discutie si cazuri concrete...nu de alta da' sa avem despre ce vorbi...la o cafea...

Neatza buna!

Flo', decat sa ma afund si mai tare in butoiu' cu unde negative, ce ar fi sa mesteresti o cafea cu unde pozitive, te rog... dublu pentru mine, daca se poate...

Bun asa... Soarele e sus pe cer. Dumnezeu este cu noi pretutindeni si intotdeauna. Prietenii chiar de ne sunt departe, ii tinem aproape.

Cuvantul lui Dumnezeu :

PSALMUL 66

1. Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi si ne binecuvinteaza, lumineaza fala Ta spre noi si ne miluieste!
2. Ca sa cunoastem pe pamant calea Ta, in toate neamurile mantuirea Ta.
3. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele, Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate!
4. Veseleasca-se si sa se bucure neamurile, ca vei judeca popoarele cu dreptate si neamurile pe pamant le vei povatui.
5. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate. Pamantul si-a dat rodul sau.
6. Binecuvinteaza-ne pe noi, Dumnezeule, Dumnezeul nostru. Binecuvinteaza-ne pe noi, Dumnezeule, si sa se teama de Tine toate marginile pamantului.

O zi frumoasa in care BINELE sa domine!

Domniile voastre...

Cu respect!

Fosta membra 9am.ro

172 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 11:26

Transparento, ti-ai solutionat problema cu dilema rasismului?
Zeul, pe care il tot promovezi si invoci asiduu in marea majoritate a textelor pe care le postezi pe forum, este rasist? Explicit si implicit: Dumnezeu este rasist ?

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 11:37

De la: HAAKONN, la data 2015-09-23 11:26:16

Transparento, ti-ai solutionat problema cu dilema rasismului?
Zeul, pe care il tot promovezi si invoci asiduu in marea majoritate a textelor pe care le postezi pe forum, este rasist? Explicit si implicit: Dumnezeu este rasist ?

Bine te-am regasit, Hak! Bate palma frateste cu mine si apoi sezi bland sa bem un cavei! Ai incredere in mana me'... sau...

Dumnezeu este unul singur si este drept! Dar si tu o stii, Hak'! De ce ma intrebi pe mine, frate?

Hai, pace tie si sa ai o zi faina!

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 11:42

Daca ai avea biblia in mana, acum, Hak, ai deschide-o la o pagina aleatorie, fara a fi premeditat sa o deschizi undeva anume, ce crezi ca iti va spune Domnul nostru Dumnezeu in aceste momente, Hak'?

Invitatia este valabila tuturor celor ce sedeti cu noi la un cavei, domniile voastre stimate!

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 11:49

Daca, de exemplu, Dumnezeu ti-ar spune: Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti/insati,

ce ai face daca ai vedea ca aproapele tau greseste, ca se afa pe o cale eronata care extrapoleaza de la acest sfat/lege...

Hmm?

Ne gandim, ne citim, cu respect....si mereu cu drag!

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 14:36

De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-22 13:27:42PREOŽII, īn stare de ŖOC! ADEVĆRUL despre IISUS HRISTOS ar putea distruge CREŖTINISMUL

www.obiectiv.info/preotii-in-stare-de-soc-adevarul-despre-iisus-...

Adevćrul despre „Evanghelia nevestei lui Iisus” pare sć iasć la suprafațć. Controversata bucatć de papirus sugereazć cć īn antichitate oamenii credeau cć Iisus ar fi fost cćsćtorit cu Maria Magdalena, iar noile cercetćri asupra papirusului prezintć o potențialć autenticitate a acestuia.

Dezbaterile asupra credibilitćții Evangheliei au īnceput odatć ce Karen King, profesoarć la Universitatea Harvard, a fćcut publicć descoperirea acestuia īn septembrie 2012. Scris īn copticć, o limbć egipteanć, papirusul conține o expresie care spune „Iisus le-a spus, soția mea…”, iar alta care face referire la o anumitć „Maria”, posibil Maria Magdalena.

Analiza cernelii folositć pentru a scrie pe papirus, detaliatć anul trecut īn Harvard Theological Review, sugereazć cć acesta dateazć de acum aproximativ 1.200 de ani. Acest aspect a fćcut-o pe King sć susținć autenticitatea textului.

Totuși, mulți oameni de științć nu recunosc autenticitatea acestui artefact, dar asta n-o descurajeazć pe King, care declarć: „Īn acest moment, cānd cercetćrile sunt īn plinć desfćșurare, consider cć este important, chiar dacć dificil, sć fim deschiși cćtre posibiltatea ca autenticitatea papirusului sć fie demonstratć”.

n-am mai avut o data discutia asta ?
si atunci, ca si acum, chiar Nu inteleg in ce fel s-ar distruge Crestinismul ptr. ca Isus ar fi fost casatorit ?!
si daca a fost, CE ? cu ce ar aduce Impietate acest fapt, Religiei crestine ?

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 14:38

aaaaa, uitai sa va spui : ibricul e plin ochi cu o cafea inmiresmata ce va asteapta s-o savurati la o discutie amicala , in Cafeneaua unde exista Libertatea de Opinie !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 14:38

aaaaa, uitai sa va spui : ibricul e plin ochi cu o cafea inmiresmata ce va asteapta s-o savurati la o discutie amicala , in Cafeneaua unde exista Libertatea de Opinie !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 14:41

pfii, iar imi dubleaza mesajul...da' nu pricep de ce o postare apare-n dublu exemplar si o alta, nu !

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 16:06

Nu dai cumva dublu click pe adauga mesaj, Gabriela?

Imi pun un cavei si va spui oarece?

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 16:21

A propos de GABRIEL....A!

Dumnezeu este puterea mea! Astfel se traduce GABRIEL.

Mi-e cel mai drag dintre arhangheli. I-am scris un poem care poate intr-o zi va fi publicat.

Asa... si pe 29 ii sarbatorim pe cei trei arhangheli ai Domnului : Mihail, Gabriel si Rafael.

Indiferent de religia pe care am imbratisa-o, crestina/ebraica/islamica, Dumnezeu este unul singur, arhanghelii Sai apar peste tot. In timp ce arhanghelul Mihail, cel ce Ii seamana lui Dumnezeu, lupta impotriva celui rau si ne sustine in aceasta lupta si pe noi in permanenta, arhanghelul Gabriel apare ca si mesager al lui Dumnezeu, mesager al iubirii si al dreptatii, purtand mereu o floare alba intr-o mana, el ne aduce pacea, puritatea divina. Arhanghelul Rafael este protectorul casniciilor si al tuturor celor care sufera pe orice cale , iar, cand ii este ingaduit, intervine pentru a ne ajuta sa ne vindecam.

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 24 Septembrie 2015, ora 07:43

De la: Musetel, la data 2015-09-23 16:06:59Nu dai cumva dublu click pe adauga mesaj, Gabriela?

Imi pun un cavei si va spui oarece?

buna dimineata !
nu dau dublu click ....chiar am fost atenta si nu .....in schimb, imi pare ca daca stau cu degetul mai mult pe sageata ptr. " adauga mesaj " , se-ntimpla chestiunea ! o sa verific imediat, cu acest mesaj !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 24 Septembrie 2015, ora 07:45

uite ca nu l-a dublat...i-am dat un scurt click....asa de scurt ca am crezut ca nu-l va lua , dar a aparut !
e gata cafeluta si sa aveti o zi plina de lucruri bune !

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 24 Septembrie 2015, ora 11:45

Buna ziua lume draga!

Tesarut cu drag, Gabriela!

Sarut mana pentru cafea, e cea mai buna !

Io pun pe masa niste scoverzi. Ia, stiti ce-s alea ?

Mereu inainte, niciodata inapoi ?

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 24 Septembrie 2015, ora 11:48

Pun ceva drag mie care sper sa va unga sufletele si sa le calauzeasca pe calea mantuirii, dragi oameni de pretutindeni :

www.youtube.com/watch?v=Usr9dRGkRP8

Doar cu Dumnezeu este vie aceasta cafenea, parol !

Binecuvanteaza, Tata, pe toti copiii Tai !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 24 Septembrie 2015, ora 14:02

De la: Musetel, la data 2015-09-24 11:45:41Buna ziua lume draga!

Tesarut cu drag, Gabriela!

Sarut mana pentru cafea, e cea mai buna !

Io pun pe masa niste scoverzi. Ia, stiti ce-s alea ?

Mereu inainte, niciodata inapoi ?

scovergi ? parca e o cocuta mai groasa , care se-ntinde pe masa, se taie-n romburi , se da o gaurea pe mijloc si se trece-un capat de coca prin ea ; se-ncinge ulei intriun ceaun si acolo se prajesc la foc iute, scovergile ! se scot cind sunt aurii si se pudreaza cu zahar vanilat ! asa stii si tu sau altfel ?

Citadella

6 mesaje
Postat pe: 24 Septembrie 2015, ora 14:49

Buna, am creat un forum pe Forumgratuit si te invit sa ma vizitezi la adresa:citadella.forumer.ro

Administratorul forumului
citadella.forumer.ro

http://citadella.forumer.ro/
gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 25 Septembrie 2015, ora 07:21

nu v-a venit mirosul de cafea pe la nasuc ?
hai, ca mi-am aprins si-o tigarusca si mirosul ei, chiar se simte , mai ales ptr. cel care nu fumeaza si-l detecteaza imediat !
sa aveti o zi asa cum va doriti !

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 10:36

hai sa fie intr-un ceas bun...salut pe toata lumea , c-asa-i frumos si civilizat si las cafea aromata pt. toti....

Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept ļæ½i recunoaļæ½te cļæ½, pe deasupra ambiļæ½iilor, intrigilor ļæ½i urilor, este Patria, este veļæ½nicia neamului, ļæ½i cļæ½ acolo trebuie sļæ½ ne ļæ½ntļæ½lnim totdeauna, chiar dacļæ½ nu ne ļæ½nļæ½elegem de fiecare datļæ½."(Ion Antonescu) *** ,,ļæ½n ziua de azi, pentru a stļæ½pļæ½ni cļæ½t mai mulļæ½i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odatļæ½ ce ai sufletul, ai omul; iar cļæ½nd ai omul, teritoriul vine de la sine." (contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 12:54

eiiii....hai sa discutam un pic despre facatura antenei 3, asa zisul document ce-l incrimineaza pe basescu....este clar si pt. un copil de gradinita care abia a deschis un calculator ca-i o facatura grosolana...in primul rand se vede de la zece kilometri ca cele doua nu se pupa...una este o fituica cu antetul DSS-ului , peste care s-a suprapus o fituica ordinara scrisa de-un prost care n-a avut nici cel putin bunul simt sa se informeze, nemaivorbind de necunoasterea istoriei recente a tarii sale...in acest caz pastorul gadea are doua alternative...ori e bou....ori e bou...acu' io cred ca mai repede e bou, da' e numai parerea mea....

sa trecem la ruperea in bucati a asa zisului ,,document''....

1.tov. iulian vlad nu era nici general-colonel , nici sef al DSS in anul '84...a fost avansat de la gradul de general-locotenent si la functia de sef al DSS in anul '87, in '84 era adjunctul sefului DSS tov. tudor postelnicu...viitorul ministru de interne....

2.tov. mr. dumitru nicusor nu era ,,organ'' operativ, ci ofiter operativ, seful UM 0757 serviciul securitate pt. portul constanta...asadar nu avea cum sa-l aiba in legatura pe basescu traian....ofiterul care-l racolase si care-l avea in legatura pe basescu era mihai avramides...locotenent-major ...

3.nici un ofiter operativ de legatura nu-si deconspira sursa folosindu-i numele real intr-un act, fie el si oficial...pt. toata lumea basescu traian reprezenta sursa ,,CARMA''....

4.UM 0544 era o unitate C.I.E. ---actualmente S.I.E.---care se ocupa cu antiterorismul extern si executa misiuni paramilitare pe teritoriul altor state nicidecum nu se ocupa cu tezele congreselor lu' tabloul ....

5. congresul XIII P.C.R. a avut loc intre 19-22 noiembrie 1984 , asadar nu avea cum sursa ,,carma'' sa se ocupe cu implementarea unor directive ce inca nu ..fuseseu'' emise ....la data de 09.06.1984....

6.actiunea ,,partenerul'' era o operatiune strict secreta care s-a desfasurat in plan extern si nu putea fi pomenita sub acest nume in nici un act, fie el si strict secret deoarece exista riscul interceptarii de catre tintele vizate si deconspirarea actiunii si a ,,organelor'' operative care se ocupau de aceasta misiune....

7.tov. silvian ionescu cand a spus adevarul...atunci cand a depus marturie in procesul chioru' versus ciuvica , in care a spus cu subiect si predicat ca nu l-a avut ca subaltern pe betiv, dar auzise de el de la alte surse sau acum cand declara ca-i era subordonat....???

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:15

De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 12:54:43eiiii....hai sa discutam un pic despre facatura antenei 3, asa zisul document ce-l incrimineaza pe basescu....este clar si pt. un copil de gradinita care abia a deschis un calculator ca-i o facatura grosolana...in primul rand se vede de la zece kilometri ca cele doua nu se pupa...una este o fituica cu antetul DSS-ului , peste care s-a suprapus o fituica ordinara scrisa de-un prost care n-a avut nici cel putin bunul simt sa se informeze, nemaivorbind de necunoasterea istoriei recente a tarii sale...in acest caz pastorul gadea are doua alternative...ori e bou....ori e bou...acu' io cred ca mai repede e bou, da' e numai parerea mea....

sa trecem la ruperea in bucati a asa zisului ,,document''....

1.tov. iulian vlad nu era nici general-colonel , nici sef al DSS in anul '84...a fost avansat de la gradul de general-locotenent si la functia de sef al DSS in anul '87, in '84 era adjunctul sefului DSS tov. tudor postelnicu...viitorul ministru de interne....

2.tov. mr. dumitru nicusor nu era ,,organ'' operativ, ci ofiter operativ, seful UM 0757 serviciul securitate pt. portul constanta...asadar nu avea cum sa-l aiba in legatura pe basescu traian....ofiterul care-l racolase si care-l avea in legatura pe basescu era mihai avramides...locotenent-major ...

3.nici un ofiter operativ de legatura nu-si deconspira sursa folosindu-i numele real intr-un act, fie el si oficial...pt. toata lumea basescu traian reprezenta sursa ,,CARMA''....

4.UM 0544 era o unitate C.I.E. ---actualmente S.I.E.---care se ocupa cu antiterorismul extern si executa misiuni paramilitare pe teritoriul altor state nicidecum nu se ocupa cu tezele congreselor lu' tabloul ....

5. congresul XIII P.C.R. a avut loc intre 19-22 noiembrie 1984 , asadar nu avea cum sursa ,,carma'' sa se ocupe cu implementarea unor directive ce inca nu ..fuseseu'' emise ....la data de 09.06.1984....

6.actiunea ,,partenerul'' era o operatiune strict secreta care s-a desfasurat in plan extern si nu putea fi pomenita sub acest nume in nici un act, fie el si strict secret deoarece exista riscul interceptarii de catre tintele vizate si deconspirarea actiunii si a ,,organelor'' operative care se ocupau de aceasta misiune....

7.tov. silvian ionescu cand a spus adevarul...atunci cand a depus marturie in procesul chioru' versus ciuvica , in care a spus cu subiect si predicat ca nu l-a avut ca subaltern pe betiv, dar auzise de el de la alte surse sau acum cand declara ca-i era subordonat....???

stati asa ca acu' intrai pe luju.ro unde am citit despre ,,documentul'' pastorului gadea c-ar fi fost trimis de general-locotenent aristotel stamatoiu....

La data de 1 decembrie 1984,general-maior aristotel stamatoiu este avansat la gradul de general-locotenent si a fost numit īn funcția de adjunct al ministrului de interne și șef al Centralei de Informații Externe, din cadrul Direcției Securitćții Statului. sursa wikipedia

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:50

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:52

www.observatorcultural.ro/Umbrele-trecutului.-Colaborarea-lui-Tr...
Īn vremea cīnd, pe la īnceputul anului 1992, Traian Bćsescu avea probleme la minister, din pricina Comisiei economice a Senatului, care socotise drept „nelegalć“ Hotćrīrea de Guvern pentru cumpćrarea vagoanelor second-hand din Germania, din fondul acumulat prin vīnzarea locuinželor de stat cćtre cetćženi, iar ministrul se strćduia sć obžinć aprobarea ca sć finanžeze avansul la contract din vīnzarea la export a ŗinelor de cale feratć, o cu totul altć neliniŗte, pīnć atunci īngropatć īn cele mai īntunecate unghere ale memoriei, i-a īndepćrtat pentru o vreme atenžia de la chestiunile curente. Acum, confruntarea era una nouć pentru el, nemaincercatć pīnć atunci – nu cu īndćrćtnici din Parlament, Guvern sau sindicate care se opuneau aventurilor sale comerciale, numite „reforma īn transporturi“ (noile „contracte“ ale navelor din flotć sau „investižiile īn infrastructura SNCFR“), ci cu ceva fćrć chip ŗi fćrć glas, dar mai puternic decīt orice om īi stćtea acum īn cale – Traian Bćsescu trebuia sć-ŗi īnfrunte propriul trecut.
„Sursa“

Īn 18 februarie 1992, ziarul constćnžean Telegraf īncepea publicarea īn serial a unor nume de informatori ai Securitćžii, provenind, dupć cum s-a lćmurit ulterior, dintr-un registru special al evidenžei aprobćrilor date de conducerea localć de partid, la solicitarea Inspectoratului Judežean de Securitate, pentru a folosi ca informatori anumiži membri de partid. Acestea erau uzanžele, dupć ce Nicolae Ceauŗescu a interzis, la īnceputul anilor ’70, ca membrii PCR sć mai fie racolaži sau urmćriži de poližia secretć comunistć fćrć avizul conducerii locale de partid, de la nivel judežean sau al Municipiului Bucureŗti, īn funcžie de domiciliul respectivilor. „Lista cu informatorii Securitćžii“, extraŗi din acest Registru cu persoanele din rīndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sć sprijine munca de Securitate, a fost deschisć de la primul numćr al serialului de „Bćsescu Traian – ministru al Transporturilor“.
Au urmat, īn episoadele urmćtoare, ŗi alžii – notabilitćži locale, dar ŗi personalitćži vizibile, puternic mediatizate atunci, precum senatorul FDSN (viitorul PDSR) Gheorghe Dumitraŗcu, fost profesor de istorie īnainte de 1989. Īn debutul serialului, care a tulburat nopžile multor constćnženi de vazć, ziarul publica pozižia 19 din registru, unde se afla numele Bćsescu Traian, data sa de naŗtere, menžionarea locului de muncć la vremea īn care a fost racolat (IEFM NAVROM Constanža), cu menžiunea cć este „sursć“ din data de 5 noiembrie 1977, ceea ce presupunea deci racolarea sa la mai bine de un an de la terminarea Institutului de Marinć, cīnd deja era ofižer navigator. Comentariile ziarului erau extrem de dure la adresa lui ŗi, fćrć īndoialć, au avut darul sć-l tulbure, dar nu atīt de mult. Era tulburat, mai ales, de episodul din trecut pe care īl evoca acea „listć cu informatorii Securitćžii“.

Momentul era unul dificil. Sensibilitćžile romānilor legate de fosta poližie politicć comunistć erau īncć puternice. Īn aceeaŗi perioadć, senatorul PNŽCD – Constantin Ticu Dumitrescu īncepuse bćtćlia sa publicć pentru deconspirarea Securitćžii, cu o largć susžinere publicć, afirmīnd cć atīta vreme cīt nu vor fi publicate numele informatorilor „žara asta nu va ieŗi din criza moralć īn care se aflć [...]. Ŗtiži cīt de periculoŗi sīnt informatorii? Un informator poate ajunge ministru sau mitropolit, dar nu va putea fi niciodatć un om cinstit, liber ŗi demn. Va fi furat de forže oculte care nu se mai ŗtie īn mīinile cui se gćsesc acum“. Ziarul constćnžean Telegraf īŗi fundamenta demersul publicćrii numelor de informatori cu urmćtoarea afirmažie – exemplul ministrului transporturilor era considerat drept grćitor din acest punct de vedere –: „foržīnd o conjuncturć ca sć-i devinć favorabilć, cćlcīnd īn picioare conŗtiinže, distrugīnd capacitćži de transport (vezi nava «Biruinža»), slugćrind īn gaŗca contra-marinarului Anghelescu, permanent obsedat de ideea puterii, turnćtorul Bćsescu se cažćrć cu repeziciune īn crćcile noii stćpīniri. Deturneazć rezultatul unei greve a marinarilor ŗi devine, la scurt timp, ministru al Transporturilor. Dar aici, īn acest punct-cheie, se pot obžine beneficii grave ŗi imediate fćrć riscuri. Parte pentru unii, parte pentru alžii. Īnchirierile de nave ŗi vīnzćrile acestora se dovedesc a fi surse de venituri fabuloase“ (Telegraf, nr. 23, 18 februarie 1992).
De teama marinarilor, Bćsescu candideazć la Vaslui

Aceasta era percepžia timpului ŗi a celor din oraŗul īn care locuise atīžia ani. Aŗa era privitć ascensiunea lui Traian Bćsescu – din Constanža la Bucureŗti, din Aleea Zmeurei īn bulevardul Aviatorilor, de la Inspectoratul Navigažiei Civile la Ministerul Transporturilor. Din cauza scandalurilor legate de īnstrćinarea flotei, condižie īn care tot mai mulži marinari īngroŗau rīndurile ŗomerilor, la care se adćuga ŗi acesta al presupusei sale colaborćri cu Securitatea, Bćsescu devenea impopular īn propriul oraŗ – ceea ce l-a determinat, atunci cīnd a fost cazul, sć nu-ŗi aleagć Constanža drept circumscripžie electoralć la depunerea candidaturii pentru un loc de deputat īn Parlamentul Romāniei, ci tocmai judežul Vaslui.

Fćrć īndoialć, scandalul public izbucnit īn februarie 1992, īn legćturć cu acest aspect nebulos din propriul lui trecut, nu putea sć rćmīnć fćrć o replicć. Īn cele din urmć, dupć mai bine de o lunć, Traian Bćsescu confirma colaborarea sa cu Securitatea. La solicitarea unui reporter, „ministrul Bćsescu a confirmat cć a semnat o serie de note informative, īn perioada cīnd ocupa funcžia de comandant de navć“, aratć cotidianul Telegraf la 8 aprilie 1992. Motivul invocat pentru aceastć colaborare, dupć cum afirma Traian Bćsescu, a fost cć relažia sa cu Securitatea a funcžionat „conform prevederilor Legii 23 (privind secretul de stat – n.n.) a regimului ceauŗist“. O lunć mai tīrziu, rćspunzīnd la īntrebarea „vć temeži de publicarea dosarelor dvs de Securitate?“ pusć de revista Expres Magazin, ministrul Bćsescu a afirmat fćrć echivoc: „nu am sć-mi reproŗez nimic [...].
Niciodatć vreun comandant din flota romānć nu ŗi-a pīrīt echipajul. A dat informažii asupra modului cum i-a mers nava, ce s-a īntīmplat cu nava, dar nici un comandant romān nu a spus cć marinarul cutare a schimbat 100.000 de lei sau cć a vīndut whiskey nu ŗtiu unde. Asta au fćcut alžii care erau tot īn echipajele noastre“ (citat de Telegraf, nr. 85, 18 mai 1992).

Īntre timp, cei care puteau cunoaŗte episoade sensibile din trecutul lui gravitau acum īn cercul sću de apropiaži sau al celor pe care-i proteja. Pe līngć echipa de constćnženi, īn frunte cu „Shogunul“ Cćlin Marinescu, pe care se baza la minister, a avut grijć ŗi de un fost activist local, care, fćrć īndoialć, prin natura funcžiei, avusese dese „contacte de serviciu“ cu „comandantul“ Bćsescu īnainte de 1989. Precum sesiza presa localć, „multć lume a avut baftć de Bćsescu [...]. Bunćoarć, tovarćŗul Buzatu Constantin, pīnć mai deunćzi secretar al Comitetului judežean PCR cu probleme economice“, care a fost numit la post īn primele zile ale anului 1992 tocmai īn Argentina, la Registrul Naval Romān (Telegraf, nr. 8, 28 ianuarie 1992).

Fćrć īndoialć, Traian Bćsescu mai avea un motiv de autoliniŗtire cu privire la neplćcuta evocare a acestui episod de la īnceputurile carierei sale. Unul dintre oamenii trecutului, care ar fi putut sć-i tulbure adīnc prezentul, pīnć la a-i distruge pozižia pe care o cīŗtigase cu greu ŗi a-i nćrui toate speranžele pentru viitor, rćmīnea īn tćcere ŗi umbrć: locotenet-major Mihai Avramides, ofižer de securitate care se ocupase de navigatorii constćnženi īn anii ’70. Numele lui este menžionat īn dreptul lui Traian Bćsescu, īn Registrul cu persoanele din rīndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sć sprijine munca de Securitate. El era, dupć normele ŗi tiparul acestor documente, ofižerul care a fćcut recrutarea „sursei, cum eufemistic erau numiži informatorii membrii ai PCR. Avramides dispćruse īnsć de ceva vreme din Constanža ŗi, dupć cīte se ŗtia, nu mai lucra de multć vreme la Securitate, foarte probabil spre uŗurarea acelor navigatori care se simžeau cu conŗtiinža īncćrcatć.
Securiŗtii din port

Īn ultimele douć decenii ale regimului comunist, la Constanža a funcžionat o subunitate specialć a Departamentului Securitćžii Statului, cu indicativul UM 0757, altfel spus Serviciul de Securitate pentru Portul Constanža. Asemenea servicii, īncadrate cu trei-patru ofižeri sau chiar mai mulži, funcžionau, precum īn cazul de fažć, īn unitćži socotite de importanžć deosebitć ale „economiei socialiste“, ca marile īntreprinderi, cu peste 10.000 de muncitori, ca marile ŗantiere sau unitćžile economice cu „profil special“. Serviciul de Securitate din portul Constanža era coordonat, īn vremea īn care Traian Bćsescu apare ca fiind racolat ca „sursć“ de cćtre ofižerul Avramides, de cćtre locotent-colonelul Ion Ivanciu, urmat la comandć (pīnć īn 1989) de Dumitru Nicuŗor. La Securitatea portului mai lucrau cćpitanul Ion Roŗioru ŗi locotenentul-major Constantin Decu.
Avramides era „proaspćt“ īn „munca de securitate“, īn care nici nu a rćmas pentru prea multć vreme (cinci ani, īntre 1977 ŗi 1982). Dupć cum au dovedit-o investigažii recente īn arhiva fostei Direcžii Generale a Penitenciarelor, īn care s-a gćsit dosarul sću de cadre, dupć terminarea stagiului militar, īn iunie 1967, s-a angajat ca magazioner la Īntreprinderea de īmpletituri Galaži, aparžinīnd Direcžiei Generale a Penitenciarelor din Ministerul de Interne. A fost selectat ŗi admis, īn 1969, la Ŗcoala militarć de ofižeri activi nr. 2 Bucureŗti (UM 0564), pe care a absolvit-o īn 1972, ca ŗef de promožie pe profil penitenciare, cu gradul de locotenent. A predat la ŗcoala de subofižeri pentru penitenciare de la Hīrŗova, pīnć īn luna august a anului 1977, cīnd aceasta s-a desfiinžat. Avramides a ajuns la Securitate, fiind mutat la Inspectoratul Judežean Constanža al Ministerului de Interne, ca ofižer operativ principal I la Serviciul securitate pentru portul Constanža (UM 0757), unde ŗi-a īntīlnit un fost coleg de la ŗcoala de ofižeri din Bucureŗti, pe locotenentul major Decu. Dacć faptele coincid cu cele consemnate īn registru, Traian Bćsescu a fost unul dintre primii ofižeri navigatori pe care cćpitanul Mihai Avramides, din Departamentul Securitćžii Statului, i-a racolat.

Mihai Avramides, ofižer operativ principal I (pentru informažii interne) la Serviciul securitate din Portul Constanža (UM 0757), figureazć īn Registrul cu persoanele din rīndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sć sprijine munca de Securitate drept lucrćtorul din Departamentul Securitćžii Statului care l-a racolat ca „sursć“ (informator-membru PCR, conform reglementćrilor timpului) pe Traian Bćsescu, īn 5 noiembrie 1977, la un an dupć ce acesta terminase Institutul de Marinć.
Securistul lui Bćsescu
Deŗi figurć nouć īn port, cćpitanul de securitate Mihai Avramides ŗi-a fćcut repede relažii, indispensabile īn „munca de securitate“ – printre apropiažii sći numćrīndu-se Alexe Blenche, ŗeful Serviciului personal, ŗi inginerul Eugen Gavea, de la IEFM NAVROM Constanža, unde sožia sa, Maria Avramides, nćscutć Graur, a lucrat ca desenator principal. Din notćrile de serviciu īntocmite anual, īntre 1977-1982, pe numele lui Avramides, rezultć cć, la aceastć unitate (UM 0757 Constanža – DSS), ofižerul „a lucrat īn cadrul colectivului navigatori romāni din serviciul securitate port [...], unde a contribuit la o mai bunć cunoaŗtere a personalului muncitor navigant īn perioada cīt s-a aflat īn stažionare īn porturile capitaliste, a reuŗit sć obžinć multe date de interes despre persoane strćine ce au preocupćri informative formele ŗi metodele folosite“. A avut ŗi dificultćži. Īn cursul anului 1979, „ofižerul a manifestat ŗi unele lipsuri īn activitate ce s-au referit la munca cu režeaua informativć. ŗAceastaž nu s-a desfćŗurat la cotele exigenželor actuale pentru depistarea elementelor aflate īn atenžia serviciilor de informažii strćine ŗi uneori a exploatćrii informažiilor de la režeaua cu domiciliu īn alte localitćži; inižierea unor mćsuri simple īn dosarele de urmćrire ŗi negćsirea unor surse cu pćtrundere pe līngć obiectivele īn lucru (DUI «Marcu» ŗi «Cīrma»); insuficientć atenžie īn raportarea unor evenimente din problemć, motiv pentru care a fost pedepsit cu 10 zile de arest cu prestarea serviciului“.

Dupć problemele din 1979, Avramides a realizat o serie de „recrutćri de bunć calitate“, reuŗind sć intervinć „īn unele dosare de urmćrire informativć cu mćsuri corespunzćtoare ce au ajutat la clarificarea suspiciunilor“. Īn anul 1981, Avramides „a lucrat mai bine cu režeaua informativć din legćturć, activitatea desfćŗuratć cunoscīnd un salt calitativ materializat prin obžinerea ŗi lucrarea unor informažii cu valoare operativć pentru munca de securitate, prin cunoaŗterea mai corespunzćtoare a activitćžii marinarilor de pe navele de care rćspunde, modul cum acžioneazć unele elemente din strćinćtate asupra acestora, stćri de pericol ŗi fapte ce puteau conduce la evenimente cu consecinže pentru economia nažionalć [...]. A contribuit mai mult la cunoaŗterea ŗi prevenirea unor acžiuni ale navigatorilor angajaži īn flotć, semnalaži cu intenžii de evaziune, a acžionat combativ pentru īndepćrtarea lor“.

Cu toate aceste succese, care arćtau cć „se īncadrase“ īn colectivul Securitćžii din Portul Constanža, īn anul 1982, Mihai Avramides a depus un raport pentru mutarea sa īnapoi la Direcžia Generalć a Penitenciarelor. Cererea i-a fost acceptatć ŗi el a trecut īn aparatul central al DGP, īn funcžia de profesor la Cursul de perfecžionare a cadrelor de penitenciare din Bucureŗti (1982-1983). Ulterior, a ocupat mai multe funcžii īn sistem, inclusiv pe cea de comandant de penitenciar; s-a pensionat īn februarie 2002 din funcžia de locžiitor al comandantului Penitenciarului Brćila, cu gradul de colonel, ŗi trćieŗte īntr-un apartament de bloc din acest oraŗ, īn care se mutase, cu serviciul, din 1984. A refuzat sć facć orice declaražie īn legćturć cu activitatea sa ca ofižer operativ principal al Serviciului de Securitate din portul Constanža – ŗi cu atīt mai pužin cu privire la racolarea de cćtre el ca „sursć“ a lui Bćsescu Traian, īn data de 5 noiembrie a anului 1977, īn vremea īn care el era un „boboc“ īn Securitate, iar „sursa“ lui – un „boboc“ īn navigažie.
De ce SRI īl acoperć?

Nu se ŗtiu mai multe nici despre dosarele „Marcu“ ŗi „Cīrma“ – acestea, dacć e sć credem Serviciul Romān de Informažii, nu au existat niciodatć. La sfīrŗitul lunii mai a anului 2004, īn cadrul procesului intentat lui Mugur Ciuvicć de Traian Bćsescu, īn urma dezvćluirilor legate de colaborarea sa cu Securitatea, Judecćtoria sectorului 2 Bucureŗti a transmis Serviciului Romān de Informažii o adresć prin care solicita copii ale unor documente, printre care ŗi dosarul de urmćrire informativć (DUI) „Cīrma“, din perioada 1979-1981.

Rćspunsul transmis Judecćtoriei Sectorului 2 de cćtre Serviciul Romān de Informažii, īnregistrat cu nr. S/62978 din 28.06. 2004, a fost cć „documentele solicitate nu au fost identificate īn arhiva preluatć de la fostele organe de securitate“. Ulterior, dosarul de cadre al lui Mihai Avramides demonstra cć SRI a minžit atunci cīnd a susžinut cć dosarul de urmćrire informativć (DUI) „Cīrma“ nu existć. Asemenea situažii, de apćrare a unui informator al fostei Securitćži, sīnt utilizate de cćtre Serviciul Romān de Informažii numai īn cazurile īn care respectiva „sursć“ a Securitćžii a rćmas activć ŗi dupć 1989.

Cum spuneam, potrivit Registrului cu persoanele din rīndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sć sprijine munca de Securitate, registru care cuprinde informatorii Securitćžii membri de partid din judežul Constanža, Traian Bćsescu a fost folosit ca „sursć“ de cćtre locotenentul major Mihai Avramides de la Securitatea Port Constanža, īncepīnd cu data de 5 noiembrie 1977. Dosarul de cadre de la penitenciare al lui Avramides, aŗa cum am vćzut, confirmć cć acesta era pe atunci ofižer operativ principal la Serviciul de Securitate al portului Constanža (UM 0757), lucrīnd īn cadrul „colectivului «navigatori romāni»“ ŗi ocupīndu-se īndeosebi de „navele petroliere“. Despre Mihai Avramides, Serviciul Romān de Informažii s-a arćtat īntotdeauna discret. Īn 2001, SRI-ul (moŗtenitorul arhivei securitćžii) „nu avea habar“ de activitatea lui Avramides īn UM 0757 (1977-1982). La o adresć a penitenciarului Brćila, nr. G-S/2096 din 02.02.2001, prin care penitenciarul cerea UM 0764 Constanža – SRI sć-i comunice adeverinžele cu īncadrćrile īn grupele de muncć ale lui Avramides, SRI Constanža rćspundea cu urmćtoarea notć: „vć comunicćm cć din verificćrile efectuate de cćtre noi, rezultć cć acesta a fost cadru activ al unitćžii noastre,probabil (s.n.) īn perioada menžionatć de dumneavoastrć īn adresć“.
Bćsescu: „Dosarul meu la Securitate trebuie adus cu camionul“

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:53

Bćsescu: „Dosarul meu la Securitate trebuie adus cu camionul“

Jumćtćžile de adevćr īnvćluie acest caz. Īn 18 iunie 1998, īn contextul īn care izbucnise un nou scandal public privind colaborarea unor politicieni cu Securitatea, care a aprins din nou spiritele (fiind aduse īn discužie cazurile vicepreŗedintelui PNŽCD Vasile Lupu ŗi cel al ministrului Sćnćtćžii, Francis Barany, de la UDMR), Traian Bćsescu, pe atunci vicepreŗedinte al Partidului Democrat ŗi mi-nistru al Transporturilor, a afirmat la o conferinžć de presć a partidului, rćspunzīnd unei īntrebćri, cć a semnat īn calitate de comandant de navć rapoarte cćtre Navrom, care ajungeau apoi la Securitate. Bćsescu a opinat cć dosarul lui de la Securitate nu poate apćrea īntr-un ziar, deoarece a lucrat „12 ani īn strćinćtate“ ŗi, din aceastć cauzć, dosarul „trebuie adus cu camionul“. El a precizat cć PD cunoŗtea activitatea lui de comandant de navć ŗi cć, īn opinia sa, acum apar īn presć doar dosarele celor care nu mai sīnt „utili ser-viciilor secrete“. Ceea ce, implicit, nu era cazul sću – cćci dosarul de obiectiv „Cīrma“ este bine pćzit de Serviciul Romān de Informažii pīnć īn ziua de azi, dacć nu cumva a fost ars la Scćeni sau īngropat īn vreun Berevoieŗti mai bine conspirat. La vremea respectivć, Bćsescu a refuzat sć comenteze cazurile lui Lupu ŗi Barany, a cćrui demisie fusese deja solicitatć de premierul Radu Vasile – conformMediafax din 18 iunie 1998 –, dar el a evitat sć explice ce anume īnželege prin „a fi util serviciilor secrete“.
Īn 14 februarie 2004, dupć ce a fost readusć īn discužie nota din Registrul cu persoanele din rīndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sć sprijine munca de Securitate, care īl menžioneazć ca „sursć“, Traian Bćsescu se vedea din nou confruntat cu umbrele trecutului. A reacžionat prompt, afirmīnd: „nu am fost niciodatć informator al Securitćžii ŗi nici nu mi s-a propus sć devin aŗa ceva [...]. Nici un comandant de navć, nici un ofižer de marinć nu ŗi-au turnat echipajul la organele de Securitate. Ca ŗi comandant, īntr-adevćr, la īntoarcerea dintr-o cćlćtorie trebuia, conform legilor de atunci, sć-l informez pe armator īn legćturć cu zonele unde am fost, persoanele cu care am stat de vorbć, eventualele probleme de ordine ŗi disciplinć din rīndul echipajului, starea tehnicć a navei angajate īn voiaj. Atīt ŗi nimic altceva. Unde trimitea mai departe armatorul raportul pe care eu īl prezentam, asta nu mai am de unde sć ŗtiu“.

Traian Bćsescu a mai declarat cć, atīt īn calitate de ofižer la bordul navei Criŗana, cīt ŗi īn calitate de comandant al petrolierelor Argeŗ, Criŗana ŗi Biruinža, avea ca obligažii de serviciu īntocmirea de rapoarte care vizau starea tehnicć a navei, rapoarte de escalć, rapoarte privind evenimente de navigažie, starea disciplinarć de la bord ŗi rapoarte de cheltuieli: „niciodatć rapoartele nu au vizat atitudinea oamenilor fažć de regim sau puncte de vedere exprimate īn particular. Īntotdeauna rapoartele se depuneau la sediul Companiei de navigažie ŗi erau semnate“. Prin semnćturć, īn calitate de comandant, īŗi asuma „responsabilitatea celor īnscrise“.
Partidul Democrat – Frontul de Salvare al lui Bćsescu

Īn aceeaŗi zi a anului 2004, a ieŗit īn apćrarea lui Traian Bćsescu ŗi partidul. Biroul de presć al Partidului Democrat declara cć „preŗedintele PD nu a cunoscut nici un ofižer pe numele Avramides [...]. Preŗedintelui Traian Bćsescu nu i s-a adus niciodatć la cunoŗtiinžć cć ar fi fost sursć a Securitćžii [...]. Drept urmare, liderul democrat nu accepta nici un fel de responsabilitate pentru īnscrisurile ce se aflau īn registrele foŗtilor prim-secretari“.

Dar, īn 29 noiembrie 2005, o echipć a televiziunii Antena 3 a stat de vorbć cu fostul locotenent major de securitate Mihai Avramides. El a negat cć ar fi fost cel care l-a recrutat pe Bćsescu, ŗi susžine cć s-a īntīlnit cu Traian Bćsescu „doar de vreo douć ori, la sfīrŗitul anilor ’70“. Avramides recunoŗtea cć a fost ofižer de Securitate īn portul Constanža, dar afirma cć singura lui misiune era aceea de a strīnge informažii tehnice, susžinīnd cć a povestit telefonic aceste detalii inclusiv membrilor Colegiului Nažional pentru Studierea Arhivelor Securitćžii. Mihai Avramides a declarat, pentru reporterii Antenei 3, cć „este scos la īnaintare din rćzbunare“, cć ŗefii lui din acea vreme „ŗtiau mai multe despre activitatea lui Traian Bćsescu, dar nu sīnt īntrebaži“.

Īn fond, declaražia lui contrazice afirmažia din 14 februarie 2004, potrivit cćreia Traian Bćsescu nu l-a cunoscut niciodatć pe ofižerul de securitate Mihai Avramides. Cīt despre „ŗefii“ sći de atunci, au toate motivele sć tacć. Dupć 1989, Dumitru Nicuŗor ŗi Constantin Decu, cei care este posibil sć-l fi „preluat“ ca „sursć“ pe Traian Bćsescu, dupć ce Avramides a plecat din Securitate, au avut toate motivele sć tacć. Primul, Dumitru Nicuŗor, a fost avansat la gradul de general ŗi a ajuns ŗeful SRI Ialomiža, iar cel de-al doilea, Constantin Decu, fostul coleg de la Ŗcoala de ofižeri a Ministerului de Interne al lui Avramides, a fost, pīnć īn 1997, ŗeful SRI Constanža.

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:54

www.observatorcultural.ro/Umbrele-trecutului.-Colaborarea-lui-Tr...
Indiferente la declaražii, la adresele oficiale sau la tćcerea foŗtilor securiŗti ŗi a Serviciului Romān de Informažii, umbrele trecutului i-au asediat lui Traian Bćsescu din timp īn timp liniŗtea, i-a pus la īncercare nervii, aducīndu-l de mai multe ori īn situažia de a-ŗi pierde cumpćtul ŗi de a se contrazice pe sine. Cćci, īn confruntarea cu trecutul, stćpīnirea de sine se pierde, argumentele ŗi explicažiile se sfćrīmć de fapte. Inclusiv de acelea consemnate īntr-un anume registru, īntr-o zi de noiembrie a anului 1977.
Complotul tćcerii

Peste ceea ce se īntīmpla cu foŗtii securiŗti din Portul Constanža, coalizaži īntr-un adevćrat complot al tćcerii (cu excepžia reacžiei singulare a lui Mihai Avramides, ofižerul operativ care l-a racolat pe Bćsescu īn 1977) ŗi dincolo de aceeaŗi tćcere care a īnvćluit ŗi activitatea sa la Anvers, s-au gćsit, īn schimb, ofižeri din fosta Securitate care sć-i ia apćrarea lui Traian Bćsescu. Īn 6 octombrie 2005, Gheorghe Dinu a declarat cć, din pozižia sa de fost ŗef al Serviciului Contraspionaj al Inspectoratului Judežean de Securitate de la Constanža, ŗtie cć „Bćsescu nu a fost informatorul meu sau al subalternilor mei“, fćrć sć precizeze īnsć dacć Securitatea Portului Constanža i se subordona sau dacć, īncćlcīnd bine cunoscutul principiu al conspirativitćžii „muncii de securitate“, ofižerii īi raportau despre fiecare informator racolat. Īn schimb, fostul securist lćsa sć se īnželeagć cć alta ar fi fost situažia lui Traian Bćsescu la Anvers, cćci „īn toatć lumea, numai ambasadorii, dar foarte rar, nu au fost ofižeri acoperiži“.

Toate aceste jumćtćži de adevćr pornesc din liniŗtea īncleŗtatć cu care foŗtii ofižeri de la Serviciul de Securitate al Portului Constanža privesc īn urmć, spre acea zi din noiembrie 1977. Explicažia acestor atitudini a fost sintetizatć de Mircea Dinescu, īntr-o declaražie din 13 decembrie 2005. Membrul Colegiului Consiliului Nažional pentru Studierea Arhivelor Securitćžii spunea: „īn mod normal, Traian Bćsescu ar trebui chemat la audieri. Īnsć, acum el este preŗedinte ŗi nu ŗtiu īn ce mćsurć vreun fost ofižer de Securitate va mai avea curajul sć vorbeascć de trecutul lui“. Cu atīt mai pužin un serviciu de informažii – astfel īncīt „camionul de rapoarte“, despre care vorbea la un moment dat Traian Bćsescu, a dispćrut, īnvćluit īn umbrele trecutului, precum odinioarć camionul de margarinć, īmpćržit frćžeŗte īntre fabrica de īnghežatć a fražilor Bćsescu ŗi prćjiturile cofetćriilor Ana ale lui George Copos.

Solicitat public din nou de cćtre douć organizažii nonguvernamentale (Grupul de Investigažii Politice ŗi Miližia Spiritualć) sć dea publicitćžii numele informatorilor din režeaua folositć de Mihai Avramides, īn perioada august 1977-august 1982, cīnd acesta a fost ofižer operativ principal cu gradul de locotenent major la serviciul Securitate pentru Portul Constanža (UM 0757 – DSS), notele pe care režeaua informativć i le-a furnizat, rezultatele „muncii operative“ ŗi dosarele de urmćrire informativć (D.U.I.) „Marcu“ ŗi „Cīrma“ la care ofižerul lucrase, SRI a rćspuns din nou cć nu dežine asemenea dosare.
Un securist bun

Traian Bćsescu a avut īn preajma sa īntodeauna cīte un „securist de treabć“, simžindu-se, probabil, īn siguranžć ŗi confortabil īn prezenža lor, ca o pavćzć menitć sć-l apere īmpotriva trecutului. Aŗa cć par cel pužin inexplicabile – ŗi de pus doar pe seama tensiuinii pe care o trćia īn preajma verdictului aŗteptat de la CNSAS cu privire la colaborarea sa cu Securitatea – afirmažiile pe care avea sć le facć īn 5 septembrie 2006, intervenind īn direct la emisiunea „Ŗtirea zilei“ de la Antena 3, pentru a spune, īntre altele, cć atacurile la care este supus, cu privire la trecutul sću de colaborator, vin tocmai din partea foŗtilor securiŗti.

Este drept, cu unii dintre aceŗtia a avut ŗi experienže nefericite. De pildć, cu Mihai Darie, fostul secretar al Partidului Democrat (dinaintea lui Silvian Ionescu), de asemenea provenit din Securitate. Darie a fost ofižer īn Direcžia de Informažii Externe, din 14 aprile 1976 ŗi pīnć la fuga lui Mihai Pacepa, din 1978, cīnd, asemenea multor ofižeri din spionaj al cćror nume era cunoscut de „defector“, a fost „reciclat“ ŗi trimis la Securitatea Municipiului Bucureŗti, unde, īntre altele, a avut sub supraveghere Spitalul Fundeni ŗi, inclusiv, pe sožia dizidentului Radu Filipescu, care lucra acolo. Activitatea sa īn Securitate nu l-a īmpiedicat sć se „reorienteze“ profesional; din 1990 ajunge ŗef al Comisiei economice din cadrul Frontului Salvćrii Nažionale ŗi apoi Secretar General al Partidului Democrat, dupć scindarea FSN. Īn 1997 a fost propulsat, cu susžinerea PD, ca secretar general al Prefecturii Capitalei ŗi apoi ca vicepreŗedinte al Agenžiei Nažionale de Dezvoltare ŗi membru īn mai multe comisii de „privatizare“. Ca ŗi Silvian Ionescu, Mihai Darie este acžionar la mai multe firme, a acumulat o avere conformć cu „rangul“ sću ŗi are certificat de revolužionar, cu toate drepturile aferente. Nu odatć, a participat, la dreapta lui Traian Bćsescu, la īntīlniri politice importante.

Īn 12 februarie 1998, rćspunzīnd unui ziarist care l-a īntrebat de ce a fost inclus Mihai Darie īn delegažia PD care s-a īntīlnit īn ianuarie 1998 cu preŗedintele Emil Constantinescu, avīnd īn vedere cć a fćcut parte din Securitate, Bćsescu a rćspuns cć acesta a fost invitat pentru cć era nevoie de mai mulži oameni care sć confirme ceea ce s-a discutat cu preŗedintele ŗi cć, de altfel, Darie este „unul din foŗtii securiŗti cinstiži“. Īn 2001, el a fost unul dintre susžinćtorii lui Traian Bćsescu īn cucerirea pozižiei de preŗedinte al PD. Era atīt de cinstit, īncīt, īn 17 iunie 2003, a fost primit ŗi de Patriarhul Teoctist. Dar o lunć mai tīrziu, pe 8 iulie, securistul cinstit Mihai Darie pćrćseŗte Partidul Democrat ŗi trece peste drum, la PSD, argumentīndu-ŗi decizia prin faptul cć fostul sću protector, Traian Bćsescu, de fapt distruge partidul, provoacć scandal ŗi creeazć animozitćži īn clasa politicć. „Mć doare, dupć 14 ani de zile, sć constat cć lucrurile īn PD se īndreaptć īntr-o direcžie greŗitć“, spunea acum fostul securist protejat de Traian Bćsescu (Azi, 9 iulie 2003). Ca o parantezć, trćdarea sa nu a rćmas nerćsplćtitć: a ajuns consilier al prim-ministrului Nćstase, pe probleme de administražie publicć localć.
Un securist ŗi mai bun

Īn partid ŗi de-a dreapta lui Traian Bćsescu, locul rćmas liber a fost ocupat de bine-cunoscutul Silvian Ionescu. El este, cum am mai arćtat, un apropiat al actualului preŗedinte, ei acordīndu-ŗi reciproc, dupć 1989, sprijin īn ascensiunea politicć.

Silvian Ionescu s-a nćscut la 1 septembrie 1951, īn Constanža. A intrat īn Securitate īn anul 1974, dupć absolvirea Academiei de Studii Economice, Facultatea de Comerž Exterior din Bucureŗti. Īntre 1979-1983, s-a aflat īn misiune permanentć īn Portugalia. Ulterior a avut mai multe deplasćri īn strćinćtate, īn misiuni speciale. Īn 1985 a devenit ŗef de serviciu īn Direcžia I din cadrul Centrului de Informažii Externe, care avea drept atribužii principale spionarea žćrilor membre NATO ŗi urmćrirea informativć a disidenžilor romāni stabiliži īn strćinćtate, post pe care l-a dežinut pīnć īn decembrie 1989.

Īn aprecieri de serviciu din perioada īn care a lucrat īn Securitate, se afirmć cć „a īncćlcat normele muncii“, avīnd relažii neoficiale cu cetćženi strćini, deconspirćri, raportćri ŗi chiar deconturi false. A fost trecut īn rezervć la data de 31 martie 1990, cu gradul de cćpitan, de la C-510, unitatea de contraspionaj din cadrul Serviciului de Informažii Externe (fosta unitate 0195 din cadrul DIE, cea a generalului Mož, care „centralizase“ operažiunile de „aport valutar special“). A obžinut certificat de revolužionar ŗi beneficiazć de drepturile prevćzute de lege.

De la īnceputul anului 1990, Silvian Ionescu a intrat īn politicć, fiind unul dintre membri fondatori ai Frontului Salvćrii Nažionale ca partid. A fćcut parte din primul Colegiu Director, fiind secretar executiv organizatoric, iar dupć scindarea FSN, a ocupat funcžii similare īn Partidul Democrat. Īn anul 2000, a fćcut parte din echipa de consilieri generali ai lui Traian Bćsescu pentru Primćria Capitalei, din care a demisionat īn 2002, īn urma publicćrii rezultatelor anchetei Corpului de Control al primului-ministru, referitoare la afacerile pe care consilierii locali (īntre care ŗi el) le fćceau cu Primćria Municipiului Bucureŗti.
Suspiciunile privind implicarea sa īn acte de corupžie sīnt mai vechi. Īntr-un raport īnaintat Consiliului Nažional de Acžiune īmpotriva Corupžiei ŗi a Crimei Organizate, īn 1998, se arćta cć „dispune de o situažie materialć deosebitć, dežine mai multe apartamente īn Bucureŗti, o vilć la Mogoŗoaia, mai multe autoturisme“. De atunci īncoace ŗi pīnć astćzi, situažia lui materialć s-a īmbunćtćžit simžitor. Ca ŗi cea politicć. El a ocupat funcžiile de membru īn Biroul Permanent al PD, secretar executiv al PD, preŗedinte al Organizažiei PD Sector 3 ŗi a fost nominalizat pe lista de consilieri cu care Traian Bćsescu s-a prezentat īn alegerile pentru Primćria Capitalei.

Dupć succesul īn alegeri al Alianžei „Dreptate ŗi Adevćr“, īn 9 ianuarie 2005, a fost numit Prefect al Capitalei, dar īn 14 ianuarie a demisionat din funcžie, īn urma unor afirmažii publice ale preŗedintelui Traian Bćsescu, care s-a exprimat īntr-o emisiune televizatć īmpotriva numirii pe care PD a fćcut-o pentru Prefectura Capitalei, din cauza trecutului sću. Era „o mare dezamćgire ŗi o surprizć neplćcutć“ din partea foŗtilor colegi din PD: „nu era cazul sć fie desemnat prefect īn cea mai mare prefecturć din žarć [...]. Mćcar problemele mediatice ŗtrebuiau sć contezež ŗi nu trebuia sć facć acest lucru. Se gćsea un loc sub soare pentru un om care a muncit, pentru un om devotat, nu neapćrat īn cea mai importantć prefecturć a Romāniei“.

Patru zile mai tīrziu, Silvian Ionescu a demisionat, declarīnd cć īn decizia sa „a prevalat dezamćgirea domnului preŗedinte Traian Bćsescu“, iar domnul preŗedinte s-a declarat mulžumit de „eleganža gestului lui Silvian Ionescu“. Locul sub soare pentru Silvian Ionescu a fost gćsit īn 8 aprilie 2005, cīnd a fost numit Secretar de Stat īn Ministerul Mediului ŗi comisar-ŗef al Gćrzii de Mediu, īnlocuindu-l īn acestć funcžie pe generalul Silinescu, care īnainte de 1989 fusese coleg cu Silvian Ionescu īn cadrul DIE.

Traian Bćsescu simžea, probabil, nevoia sć aibć permanent īn preajmć o persoanć calmć, echilibratć, cu o perspectivć asupra „dedesubturilor“ acestei lumi, aŗa cum se vede cć ar fi un „securist de treabć“. Īn termeni psihologici, aceastć reacžie se numeŗte „teamć de abandon“. Cćci puteau veni vremuri īn care umbrele trecutului sć bīntuie din nou, iar pavćza īmpotriva lor trebuia žinutć aproape.
Aliat cu Mćgureanu ŗi „securiŗtii cei buni“

Pīnć la īntīmplćrile pe care le vom descrie mai jos ŗi care aveau sć-i tulbure din nou curba linć, dar decisć, a ascensiunii sale, Traian Bćsescu a gćsit cu cale chiar sć provoace el īnsuŗi atacuri politice pe tema Securitćžii.

De pildć, īn 25 aprilie 2000, Teodor Meleŗcanu, pe atunci preŗedinte al Alianžiei pentru Romānia, a fost acuzat de Bćsescu tocmai din aceastć direcžie: „sub aparenža zīmbetului liniŗtit, Meleŗcanu īncearcć sć aducć fosta Securitate īn zona de decizie politicć [...]. Singura solužie pentru īndepćrtarea din viaža politicć a unor indivizi de teapa domnului Meleŗcanu este aplicarea Legii privind accesul la dosarele fostei Securitćži“. Īn replicć, Meleŗcanu i-a rćspuns lui Bćsescu cć nu se lasć impresionat de ameninžćrile lui Traian Bćsescu, deoarece „nu va avea timp sć ŗi le punć īn practicć, dupć ce efectele Legii Ticu se vor face simžite“. Probabil, fiecare ŗtia sau bćnuia cīte ceva despre celćlalt; dar, cum se va dovedi, timpul l-a contrazis pe domnul Meleŗcanu – cel pužin din perspectiva faptului cć umbrele trecutului nu au stat īn calea ascensiunii lui Traian Bćsescu.
Īn curīnd, Traian Bćsescu avea sć-ŗi tempereze de tot elanul antisecuristic, dupć ce, īn mai 2001, s-a realizat fuziunea īntre Partidul Democrat ŗi Partidul Nažional Romān, condus de Virgil Mćgureanu. Īntrebat pe 24 mai 2001 ce rost are fuziunea dintre PD ŗi PNR, īn condižiile īn care sīnt cunoscute legćturile membrilor acestui partid cu fosta Securitate, Traian Bćsescu a rćspuns printr-un subterfugiu neconvingćtor: „īn ce priveŗte pe domnul Mćgureanu ŗi pe alži oameni care au colaborat cu Securitatea, sigur cć infestarea partidului cu astfel de oameni este toxicć, dar legislažia īn vigoare īi pune īn faža opiniei publice ŗi opinia publicć decide dacć poate fi ales, dacć nu poate fi ales īn vreo structurć de conducere“. Cu alte cuvinte, pīnć la proba contrarie, toži securiŗtii sīnt buni – cel pužin pentru politicć. Balanža lui Traian Bćsescu de a judeca oamenii din perspectiva trecutului lor a īnclinat de-a lungul timpului, se pare, mai īntotdeauna īn favoarea celor care, īn vreun fel sau altul, aparžineau acelei lumi a ochilor albaŗtii ŗi a privirii oželite.

Lui Traian Bćsescu umbrele trecutului i-au oferit un rćgaz de cinci ani, din 1992 ŗi pīnć īn 1997, cīnd, dupć cum am vćzut, cu prilejul izbucnirii scandalului „lista lui Severin“, a trebuit sć facć unele confesiuni fažć de colegii din conducerea Partidului Democrat cu privire la activitatea sa ca reprezentant NAVROM la Anvers. Tema a revenit īn dezbatere īn iunie anul urmćtor, īn contextul scandalului Barany, cīnd Bćsescu a fost solicitat din nou la clarificćri cu privira la relažiile sale cu Securitatea. Dar, practic, la mai bine de un deceniu de la dezvćluirile din 1992, bćtćliile sale pentru apćrarea propriei imagini au fost puternic ancorate īn prezent, fiind legate de acuzažiile care i-au fost aduse cu privire la activitatea ca ministru al Transporturilor, cu precćdere la ceea ce presa a numit, preluīnd un caz aflat pe masa procurorilor, „dosarul Flota“. Un nou scandal public avea sć izbucneascć, īn legćturć cu trecutul sću dinainte de 1989, la doisprezece ani de la primele dezvćluiri cu privire la legćturile pe care Traian Bćsescu le-ar fi avut cu Securitatea.
Bćsescu, „parte vćtćmatć“

Pe 15 februarie 2004, Mugur Ciuvicć, fost ŗef de cabinet al preŗedintelui Emil Constantinescu, alćturi de fostul ofižer navigator Max Bćdin, din Constanža, l-au acuzat din nou pe Traian Bćsescu de colaborare cu poližia secretć comunistć, readucīnd īn atenžia publicć Registrul cu persoanele din rīndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sć sprijine munca de Securitate, īn care acesta figura ca „sursć“ a Securitćžii. Bćsescu l-a dat īn judecatć pe Mugur Ciuvicć pentru calomnie, acesta din urmć fiind condamnat – prin sentinžć definitivć la 14 februarie 2005, cīnd „partea vćtćmatć“ ajunsese preŗedintele Romāniei – la plata a 500 milioane lei despćgubiri. Inižial, Traian Bćsescu solicitase, simbolic, un leu, dar a revenit – iar instanža i-a acordat exact suma cerutć ca despćgubiri, dar pe care acesta nu a mai īntreprins, ulterior, demersuri pentru a o obžine de la cel condamnat. Procesul a fost intens mediatizat ŗi a avut darul sć readucć īn atenžia publicć sensibila problemć a relažiilor sale cu Securitatea.

Pagini: << 2419 2420 2421 2422 2423 2424 2425 2426 2427 2428 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului cafenea cu aroma virtuala
Mergi la: