back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Cafenea cu aroma virtuala

Pagini: << 2419 2420 2421 2422 2423 2424 2425 2426 2427 2428 >> Sari la pagina:

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 22 Septembrie 2015, ora 13:56

Si... daca nu as fi rom�nca, nu as merita un gand bun?!

Bref... treaca de la mine!

Orice scriere se poate citi. Faptul ca unele scrieri nu sunt citite in biserica, nu inseamna ca ar fi interzise a fi studiate.

''Aflati adevarul si astfel veti fi liberi''. Isus Cristos

O zi faina, pe oriunde v-ati afla!

''Dac� ar trebui s� scriu o carte de moral�, primele 99 de pagini le-a� l�sa goale �i pe a o suta a� scrie: "Exist� o singur� datorie. Aceea de a iubi"". Albert Camus ''CONSTIINTA este marturia si dovada prezentei incontestabile a lui DUMNEZEU in OM ! '' Musetel deea ''Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me l�ser, tu m'enrichis.'' Antoine de Saint Exup�ry
Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 22 Septembrie 2015, ora 18:28

Da' caveiu'...Unde e caveiu'?

Raporteaza abuz de limbaj
''Dac� ar trebui s� scriu o carte de moral�, primele 99 de pagini le-a� l�sa goale �i pe a o suta a� scrie: "Exist� o singur� datorie. Aceea de a iubi"". Albert Camus ''CONSTIINTA este marturia si dovada prezentei incontestabile a lui DUMNEZEU in OM ! '' Musetel deea ''Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me l�ser, tu m'enrichis.'' Antoine de Saint Exup�ry
Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 22 Septembrie 2015, ora 18:31

Stand si savurand o cafea, ma aflu intrebandu-ma... io pe mine, evident,precum povestile la persoana intai singular:

Ce lectie am io de invatat in fundu' asta de lume unde sunt, unde am reusit sa cunosc rasismul? Nu ca nu l-as fi putut cunoaste in tara, datorita unor oameni exemplari, daca pot fi numiti oameni cei ce sunt rasisti!

Si continui sa ma intreb...

In cazul in care cutezati a-mi raspunde scurt si obiectiv, domniile voastre...

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 22 Septembrie 2015, ora 18:39

... mai si ploua, peste toate...

www.youtube.com/watch?v=K8abN03FUGU

Seara faina, stimati cafegii stimati!

Nihil sine Deo!

Fl_Orion999

15216 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 22 Septembrie 2015, ora 20:08

De la: Musetel, la data 2015-09-22 18:31:39Stand si savurand o cafea, ma aflu intrebandu-ma... io pe mine, evident,precum povestile la persoana intai singular:

Ce lectie am io de invatat in fundu' asta de lume unde sunt, unde am reusit sa cunosc rasismul? Nu ca nu l-as fi putut cunoaste in tara, datorita unor oameni exemplari, daca pot fi numiti oameni cei ce sunt rasisti!

la problema ridicata de tine---rasismul----se poate raspunde obiectiv, dar nu si scurt....e mult de discutat si sunt multe cazuri de luat in seama...totul depinde de felul cum pui problema si ce anume cazuri aduci in discutie...poate aduci in discutie si cazuri concrete...nu de alta da' sa avem despre ce vorbi...la o cafea...

Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept �i recunoa�te c�, pe deasupra ambi�iilor, intrigilor �i urilor, este Patria, este ve�nicia neamului, �i c� acolo trebuie s� ne �nt�lnim totdeauna, chiar dac� nu ne �n�elegem de fiecare dat�."(Ion Antonescu) *** ,,�n ziua de azi, pentru a st�p�ni c�t mai mul�i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odat� ce ai sufletul, ai omul; iar c�nd ai omul, teritoriul vine de la sine." (contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 10:13

De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-22 20:08:27
De la: Musetel, la data 2015-09-22 18:31:39Stand si savurand o cafea, ma aflu intrebandu-ma... io pe mine, evident,precum povestile la persoana intai singular:

la problema ridicata de tine---rasismul----se poate raspunde obiectiv, dar nu si scurt....e mult de discutat si sunt multe cazuri de luat in seama...totul depinde de felul cum pui problema si ce anume cazuri aduci in discutie...poate aduci in discutie si cazuri concrete...nu de alta da' sa avem despre ce vorbi...la o cafea...

Neatza buna!

Flo', decat sa ma afund si mai tare in butoiu' cu unde negative, ce ar fi sa mesteresti o cafea cu unde pozitive, te rog... dublu pentru mine, daca se poate...

Bun asa... Soarele e sus pe cer. Dumnezeu este cu noi pretutindeni si intotdeauna. Prietenii chiar de ne sunt departe, ii tinem aproape.

Cuvantul lui Dumnezeu :

PSALMUL 66

1. Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi si ne binecuvinteaza, lumineaza fala Ta spre noi si ne miluieste!
2. Ca sa cunoastem pe pamant calea Ta, in toate neamurile mantuirea Ta.
3. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele, Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate!
4. Veseleasca-se si sa se bucure neamurile, ca vei judeca popoarele cu dreptate si neamurile pe pamant le vei povatui.
5. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate. Pamantul si-a dat rodul sau.
6. Binecuvinteaza-ne pe noi, Dumnezeule, Dumnezeul nostru. Binecuvinteaza-ne pe noi, Dumnezeule, si sa se teama de Tine toate marginile pamantului.

O zi frumoasa in care BINELE sa domine!

Domniile voastre...

Cu respect!

Fosta membra 9am.ro

172 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 11:26

Transparento, ti-ai solutionat problema cu dilema rasismului?
Zeul, pe care il tot promovezi si invoci asiduu in marea majoritate a textelor pe care le postezi pe forum, este rasist? Explicit si implicit: Dumnezeu este rasist ?

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 11:37

De la: HAAKONN, la data 2015-09-23 11:26:16

Transparento, ti-ai solutionat problema cu dilema rasismului?
Zeul, pe care il tot promovezi si invoci asiduu in marea majoritate a textelor pe care le postezi pe forum, este rasist? Explicit si implicit: Dumnezeu este rasist ?

Bine te-am regasit, Hak! Bate palma frateste cu mine si apoi sezi bland sa bem un cavei! Ai incredere in mana me'... sau...

Dumnezeu este unul singur si este drept! Dar si tu o stii, Hak'! De ce ma intrebi pe mine, frate?

Hai, pace tie si sa ai o zi faina!

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 11:42

Daca ai avea biblia in mana, acum, Hak, ai deschide-o la o pagina aleatorie, fara a fi premeditat sa o deschizi undeva anume, ce crezi ca iti va spune Domnul nostru Dumnezeu in aceste momente, Hak'?

Invitatia este valabila tuturor celor ce sedeti cu noi la un cavei, domniile voastre stimate!

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 11:49

Daca, de exemplu, Dumnezeu ti-ar spune: Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti/insati,

ce ai face daca ai vedea ca aproapele tau greseste, ca se afa pe o cale eronata care extrapoleaza de la acest sfat/lege...

Hmm?

Ne gandim, ne citim, cu respect....si mereu cu drag!

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 14:36

De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-22 13:27:42PREO�II, �n stare de �OC! ADEV�RUL despre IISUS HRISTOS ar putea distruge CRE�TINISMUL

www.obiectiv.info/preotii-in-stare-de-soc-adevarul-despre-iisus-...

Adev�rul despre �Evanghelia nevestei lui Iisus� pare s� ias� la suprafaț�. Controversata bucat� de papirus sugereaz� c� �n antichitate oamenii credeau c� Iisus ar fi fost c�s�torit cu Maria Magdalena, iar noile cercet�ri asupra papirusului prezint� o potențial� autenticitate a acestuia.

Dezbaterile asupra credibilit�ții Evangheliei au �nceput odat� ce Karen King, profesoar� la Universitatea Harvard, a f�cut public� descoperirea acestuia �n septembrie 2012. Scris �n coptic�, o limb� egiptean�, papirusul conține o expresie care spune �Iisus le-a spus, soția mea��, iar alta care face referire la o anumit� �Maria�, posibil Maria Magdalena.

Analiza cernelii folosit� pentru a scrie pe papirus, detaliat� anul trecut �n Harvard Theological Review, sugereaz� c� acesta dateaz� de acum aproximativ 1.200 de ani. Acest aspect a f�cut-o pe King s� susțin� autenticitatea textului.

Totuși, mulți oameni de științ� nu recunosc autenticitatea acestui artefact, dar asta n-o descurajeaz� pe King, care declar�: ��n acest moment, c�nd cercet�rile sunt �n plin� desf�șurare, consider c� este important, chiar dac� dificil, s� fim deschiși c�tre posibiltatea ca autenticitatea papirusului s� fie demonstrat�.

n-am mai avut o data discutia asta ?
si atunci, ca si acum, chiar Nu inteleg in ce fel s-ar distruge Crestinismul ptr. ca Isus ar fi fost casatorit ?!
si daca a fost, CE ? cu ce ar aduce Impietate acest fapt, Religiei crestine ?

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 14:38

aaaaa, uitai sa va spui : ibricul e plin ochi cu o cafea inmiresmata ce va asteapta s-o savurati la o discutie amicala , in Cafeneaua unde exista Libertatea de Opinie !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 14:38

aaaaa, uitai sa va spui : ibricul e plin ochi cu o cafea inmiresmata ce va asteapta s-o savurati la o discutie amicala , in Cafeneaua unde exista Libertatea de Opinie !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 14:41

pfii, iar imi dubleaza mesajul...da' nu pricep de ce o postare apare-n dublu exemplar si o alta, nu !

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 16:06

Nu dai cumva dublu click pe adauga mesaj, Gabriela?

Imi pun un cavei si va spui oarece?

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 23 Septembrie 2015, ora 16:21

A propos de GABRIEL....A!

Dumnezeu este puterea mea! Astfel se traduce GABRIEL.

Mi-e cel mai drag dintre arhangheli. I-am scris un poem care poate intr-o zi va fi publicat.

Asa... si pe 29 ii sarbatorim pe cei trei arhangheli ai Domnului : Mihail, Gabriel si Rafael.

Indiferent de religia pe care am imbratisa-o, crestina/ebraica/islamica, Dumnezeu este unul singur, arhanghelii Sai apar peste tot. In timp ce arhanghelul Mihail, cel ce Ii seamana lui Dumnezeu, lupta impotriva celui rau si ne sustine in aceasta lupta si pe noi in permanenta, arhanghelul Gabriel apare ca si mesager al lui Dumnezeu, mesager al iubirii si al dreptatii, purtand mereu o floare alba intr-o mana, el ne aduce pacea, puritatea divina. Arhanghelul Rafael este protectorul casniciilor si al tuturor celor care sufera pe orice cale , iar, cand ii este ingaduit, intervine pentru a ne ajuta sa ne vindecam.

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 24 Septembrie 2015, ora 07:43

De la: Musetel, la data 2015-09-23 16:06:59Nu dai cumva dublu click pe adauga mesaj, Gabriela?

Imi pun un cavei si va spui oarece?

buna dimineata !
nu dau dublu click ....chiar am fost atenta si nu .....in schimb, imi pare ca daca stau cu degetul mai mult pe sageata ptr. " adauga mesaj " , se-ntimpla chestiunea ! o sa verific imediat, cu acest mesaj !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 24 Septembrie 2015, ora 07:45

uite ca nu l-a dublat...i-am dat un scurt click....asa de scurt ca am crezut ca nu-l va lua , dar a aparut !
e gata cafeluta si sa aveti o zi plina de lucruri bune !

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 24 Septembrie 2015, ora 11:45

Buna ziua lume draga!

Tesarut cu drag, Gabriela!

Sarut mana pentru cafea, e cea mai buna !

Io pun pe masa niste scoverzi. Ia, stiti ce-s alea ?

Mereu inainte, niciodata inapoi ?

Musetel

9787 mesaje
Postat pe: 24 Septembrie 2015, ora 11:48

Pun ceva drag mie care sper sa va unga sufletele si sa le calauzeasca pe calea mantuirii, dragi oameni de pretutindeni :

www.youtube.com/watch?v=Usr9dRGkRP8

Doar cu Dumnezeu este vie aceasta cafenea, parol !

Binecuvanteaza, Tata, pe toti copiii Tai !

gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 24 Septembrie 2015, ora 14:02

De la: Musetel, la data 2015-09-24 11:45:41Buna ziua lume draga!

Tesarut cu drag, Gabriela!

Sarut mana pentru cafea, e cea mai buna !

Io pun pe masa niste scoverzi. Ia, stiti ce-s alea ?

Mereu inainte, niciodata inapoi ?

scovergi ? parca e o cocuta mai groasa , care se-ntinde pe masa, se taie-n romburi , se da o gaurea pe mijloc si se trece-un capat de coca prin ea ; se-ncinge ulei intriun ceaun si acolo se prajesc la foc iute, scovergile ! se scot cind sunt aurii si se pudreaza cu zahar vanilat ! asa stii si tu sau altfel ?

Citadella

6 mesaje
Postat pe: 24 Septembrie 2015, ora 14:49

Buna, am creat un forum pe Forumgratuit si te invit sa ma vizitezi la adresa:citadella.forumer.ro

Administratorul forumului
citadella.forumer.ro

http://citadella.forumer.ro/
gabigabi2

33366 mesaje
Postat pe: 25 Septembrie 2015, ora 07:21

nu v-a venit mirosul de cafea pe la nasuc ?
hai, ca mi-am aprins si-o tigarusca si mirosul ei, chiar se simte , mai ales ptr. cel care nu fumeaza si-l detecteaza imediat !
sa aveti o zi asa cum va doriti !

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 10:36

hai sa fie intr-un ceas bun...salut pe toata lumea , c-asa-i frumos si civilizat si las cafea aromata pt. toti....

Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept �i recunoa�te c�, pe deasupra ambi�iilor, intrigilor �i urilor, este Patria, este ve�nicia neamului, �i c� acolo trebuie s� ne �nt�lnim totdeauna, chiar dac� nu ne �n�elegem de fiecare dat�."(Ion Antonescu) *** ,,�n ziua de azi, pentru a st�p�ni c�t mai mul�i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odat� ce ai sufletul, ai omul; iar c�nd ai omul, teritoriul vine de la sine." (contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 12:54

eiiii....hai sa discutam un pic despre facatura antenei 3, asa zisul document ce-l incrimineaza pe basescu....este clar si pt. un copil de gradinita care abia a deschis un calculator ca-i o facatura grosolana...in primul rand se vede de la zece kilometri ca cele doua nu se pupa...una este o fituica cu antetul DSS-ului , peste care s-a suprapus o fituica ordinara scrisa de-un prost care n-a avut nici cel putin bunul simt sa se informeze, nemaivorbind de necunoasterea istoriei recente a tarii sale...in acest caz pastorul gadea are doua alternative...ori e bou....ori e bou...acu' io cred ca mai repede e bou, da' e numai parerea mea....

sa trecem la ruperea in bucati a asa zisului ,,document''....

1.tov. iulian vlad nu era nici general-colonel , nici sef al DSS in anul '84...a fost avansat de la gradul de general-locotenent si la functia de sef al DSS in anul '87, in '84 era adjunctul sefului DSS tov. tudor postelnicu...viitorul ministru de interne....

2.tov. mr. dumitru nicusor nu era ,,organ'' operativ, ci ofiter operativ, seful UM 0757 serviciul securitate pt. portul constanta...asadar nu avea cum sa-l aiba in legatura pe basescu traian....ofiterul care-l racolase si care-l avea in legatura pe basescu era mihai avramides...locotenent-major ...

3.nici un ofiter operativ de legatura nu-si deconspira sursa folosindu-i numele real intr-un act, fie el si oficial...pt. toata lumea basescu traian reprezenta sursa ,,CARMA''....

4.UM 0544 era o unitate C.I.E. ---actualmente S.I.E.---care se ocupa cu antiterorismul extern si executa misiuni paramilitare pe teritoriul altor state nicidecum nu se ocupa cu tezele congreselor lu' tabloul ....

5. congresul XIII P.C.R. a avut loc intre 19-22 noiembrie 1984 , asadar nu avea cum sursa ,,carma'' sa se ocupe cu implementarea unor directive ce inca nu ..fuseseu'' emise ....la data de 09.06.1984....

6.actiunea ,,partenerul'' era o operatiune strict secreta care s-a desfasurat in plan extern si nu putea fi pomenita sub acest nume in nici un act, fie el si strict secret deoarece exista riscul interceptarii de catre tintele vizate si deconspirarea actiunii si a ,,organelor'' operative care se ocupau de aceasta misiune....

7.tov. silvian ionescu cand a spus adevarul...atunci cand a depus marturie in procesul chioru' versus ciuvica , in care a spus cu subiect si predicat ca nu l-a avut ca subaltern pe betiv, dar auzise de el de la alte surse sau acum cand declara ca-i era subordonat....???

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:15

De la: Fl_Orion999, la data 2015-09-26 12:54:43eiiii....hai sa discutam un pic despre facatura antenei 3, asa zisul document ce-l incrimineaza pe basescu....este clar si pt. un copil de gradinita care abia a deschis un calculator ca-i o facatura grosolana...in primul rand se vede de la zece kilometri ca cele doua nu se pupa...una este o fituica cu antetul DSS-ului , peste care s-a suprapus o fituica ordinara scrisa de-un prost care n-a avut nici cel putin bunul simt sa se informeze, nemaivorbind de necunoasterea istoriei recente a tarii sale...in acest caz pastorul gadea are doua alternative...ori e bou....ori e bou...acu' io cred ca mai repede e bou, da' e numai parerea mea....

sa trecem la ruperea in bucati a asa zisului ,,document''....

1.tov. iulian vlad nu era nici general-colonel , nici sef al DSS in anul '84...a fost avansat de la gradul de general-locotenent si la functia de sef al DSS in anul '87, in '84 era adjunctul sefului DSS tov. tudor postelnicu...viitorul ministru de interne....

2.tov. mr. dumitru nicusor nu era ,,organ'' operativ, ci ofiter operativ, seful UM 0757 serviciul securitate pt. portul constanta...asadar nu avea cum sa-l aiba in legatura pe basescu traian....ofiterul care-l racolase si care-l avea in legatura pe basescu era mihai avramides...locotenent-major ...

3.nici un ofiter operativ de legatura nu-si deconspira sursa folosindu-i numele real intr-un act, fie el si oficial...pt. toata lumea basescu traian reprezenta sursa ,,CARMA''....

4.UM 0544 era o unitate C.I.E. ---actualmente S.I.E.---care se ocupa cu antiterorismul extern si executa misiuni paramilitare pe teritoriul altor state nicidecum nu se ocupa cu tezele congreselor lu' tabloul ....

5. congresul XIII P.C.R. a avut loc intre 19-22 noiembrie 1984 , asadar nu avea cum sursa ,,carma'' sa se ocupe cu implementarea unor directive ce inca nu ..fuseseu'' emise ....la data de 09.06.1984....

6.actiunea ,,partenerul'' era o operatiune strict secreta care s-a desfasurat in plan extern si nu putea fi pomenita sub acest nume in nici un act, fie el si strict secret deoarece exista riscul interceptarii de catre tintele vizate si deconspirarea actiunii si a ,,organelor'' operative care se ocupau de aceasta misiune....

7.tov. silvian ionescu cand a spus adevarul...atunci cand a depus marturie in procesul chioru' versus ciuvica , in care a spus cu subiect si predicat ca nu l-a avut ca subaltern pe betiv, dar auzise de el de la alte surse sau acum cand declara ca-i era subordonat....???

stati asa ca acu' intrai pe luju.ro unde am citit despre ,,documentul'' pastorului gadea c-ar fi fost trimis de general-locotenent aristotel stamatoiu....

La data de 1 decembrie 1984,general-maior aristotel stamatoiu este avansat la gradul de general-locotenent si a fost numit �n funcția de adjunct al ministrului de interne și șef al Centralei de Informații Externe, din cadrul Direcției Securit�ții Statului. sursa wikipedia

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:50

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:52

www.observatorcultural.ro/Umbrele-trecutului.-Colaborarea-lui-Tr...
�n vremea c�nd, pe la �nceputul anului 1992, Traian B�sescu avea probleme la minister, din pricina Comisiei economice a Senatului, care socotise drept �nelegal� Hot�r�rea de Guvern pentru cump�rarea vagoanelor second-hand din Germania, din fondul acumulat prin v�nzarea locuin�elor de stat c�tre cet��eni, iar ministrul se str�duia s� ob�in� aprobarea ca s� finan�eze avansul la contract din v�nzarea la export a �inelor de cale ferat�, o cu totul alt� nelini�te, p�n� atunci �ngropat� �n cele mai �ntunecate unghere ale memoriei, i-a �ndep�rtat pentru o vreme aten�ia de la chestiunile curente. Acum, confruntarea era una nou� pentru el, nemaincercat� p�n� atunci � nu cu �nd�r�tnici din Parlament, Guvern sau sindicate care se opuneau aventurilor sale comerciale, numite �reforma �n transporturi� (noile �contracte� ale navelor din flot� sau �investi�iile �n infrastructura SNCFR�), ci cu ceva f�r� chip �i f�r� glas, dar mai puternic dec�t orice om �i st�tea acum �n cale � Traian B�sescu trebuia s�-�i �nfrunte propriul trecut.
�Sursa�

�n 18 februarie 1992, ziarul const�n�ean Telegraf �ncepea publicarea �n serial a unor nume de informatori ai Securit��ii, provenind, dup� cum s-a l�murit ulterior, dintr-un registru special al eviden�ei aprob�rilor date de conducerea local� de partid, la solicitarea Inspectoratului Jude�ean de Securitate, pentru a folosi ca informatori anumi�i membri de partid. Acestea erau uzan�ele, dup� ce Nicolae Ceau�escu a interzis, la �nceputul anilor �70, ca membrii PCR s� mai fie racola�i sau urm�ri�i de poli�ia secret� comunist� f�r� avizul conducerii locale de partid, de la nivel jude�ean sau al Municipiului Bucure�ti, �n func�ie de domiciliul respectivilor. �Lista cu informatorii Securit��ii�, extra�i din acest Registru cu persoanele din r�ndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea s� sprijine munca de Securitate, a fost deschis� de la primul num�r al serialului de �B�sescu Traian � ministru al Transporturilor�.
Au urmat, �n episoadele urm�toare, �i al�ii � notabilit��i locale, dar �i personalit��i vizibile, puternic mediatizate atunci, precum senatorul FDSN (viitorul PDSR) Gheorghe Dumitra�cu, fost profesor de istorie �nainte de 1989. �n debutul serialului, care a tulburat nop�ile multor const�n�eni de vaz�, ziarul publica pozi�ia 19 din registru, unde se afla numele B�sescu Traian, data sa de na�tere, men�ionarea locului de munc� la vremea �n care a fost racolat (IEFM NAVROM Constan�a), cu men�iunea c� este �surs� din data de 5 noiembrie 1977, ceea ce presupunea deci racolarea sa la mai bine de un an de la terminarea Institutului de Marin�, c�nd deja era ofi�er navigator. Comentariile ziarului erau extrem de dure la adresa lui �i, f�r� �ndoial�, au avut darul s�-l tulbure, dar nu at�t de mult. Era tulburat, mai ales, de episodul din trecut pe care �l evoca acea �list� cu informatorii Securit��ii�.

Momentul era unul dificil. Sensibilit��ile rom�nilor legate de fosta poli�ie politic� comunist� erau �nc� puternice. �n aceea�i perioad�, senatorul PN�CD � Constantin Ticu Dumitrescu �ncepuse b�t�lia sa public� pentru deconspirarea Securit��ii, cu o larg� sus�inere public�, afirm�nd c� at�ta vreme c�t nu vor fi publicate numele informatorilor ��ara asta nu va ie�i din criza moral� �n care se afl� [...]. �ti�i c�t de periculo�i s�nt informatorii? Un informator poate ajunge ministru sau mitropolit, dar nu va putea fi niciodat� un om cinstit, liber �i demn. Va fi furat de for�e oculte care nu se mai �tie �n m�inile cui se g�sesc acum�. Ziarul const�n�ean Telegraf �i fundamenta demersul public�rii numelor de informatori cu urm�toarea afirma�ie � exemplul ministrului transporturilor era considerat drept gr�itor din acest punct de vedere �: �for��nd o conjunctur� ca s�-i devin� favorabil�, c�lc�nd �n picioare con�tiin�e, distrug�nd capacit��i de transport (vezi nava �Biruin�a�), slug�rind �n ga�ca contra-marinarului Anghelescu, permanent obsedat de ideea puterii, turn�torul B�sescu se ca��r� cu repeziciune �n cr�cile noii st�p�niri. Deturneaz� rezultatul unei greve a marinarilor �i devine, la scurt timp, ministru al Transporturilor. Dar aici, �n acest punct-cheie, se pot ob�ine beneficii grave �i imediate f�r� riscuri. Parte pentru unii, parte pentru al�ii. �nchirierile de nave �i v�nz�rile acestora se dovedesc a fi surse de venituri fabuloase� (Telegraf, nr. 23, 18 februarie 1992).
De teama marinarilor, B�sescu candideaz� la Vaslui

Aceasta era percep�ia timpului �i a celor din ora�ul �n care locuise at��ia ani. A�a era privit� ascensiunea lui Traian B�sescu � din Constan�a la Bucure�ti, din Aleea Zmeurei �n bulevardul Aviatorilor, de la Inspectoratul Naviga�iei Civile la Ministerul Transporturilor. Din cauza scandalurilor legate de �nstr�inarea flotei, condi�ie �n care tot mai mul�i marinari �ngro�au r�ndurile �omerilor, la care se ad�uga �i acesta al presupusei sale colabor�ri cu Securitatea, B�sescu devenea impopular �n propriul ora� � ceea ce l-a determinat, atunci c�nd a fost cazul, s� nu-�i aleag� Constan�a drept circumscrip�ie electoral� la depunerea candidaturii pentru un loc de deputat �n Parlamentul Rom�niei, ci tocmai jude�ul Vaslui.

F�r� �ndoial�, scandalul public izbucnit �n februarie 1992, �n leg�tur� cu acest aspect nebulos din propriul lui trecut, nu putea s� r�m�n� f�r� o replic�. �n cele din urm�, dup� mai bine de o lun�, Traian B�sescu confirma colaborarea sa cu Securitatea. La solicitarea unui reporter, �ministrul B�sescu a confirmat c� a semnat o serie de note informative, �n perioada c�nd ocupa func�ia de comandant de nav�, arat� cotidianul Telegraf la 8 aprilie 1992. Motivul invocat pentru aceast� colaborare, dup� cum afirma Traian B�sescu, a fost c� rela�ia sa cu Securitatea a func�ionat �conform prevederilor Legii 23 (privind secretul de stat � n.n.) a regimului ceau�ist�. O lun� mai t�rziu, r�spunz�nd la �ntrebarea �v� teme�i de publicarea dosarelor dvs de Securitate?� pus� de revista Expres Magazin, ministrul B�sescu a afirmat f�r� echivoc: �nu am s�-mi repro�ez nimic [...].
Niciodat� vreun comandant din flota rom�n� nu �i-a p�r�t echipajul. A dat informa�ii asupra modului cum i-a mers nava, ce s-a �nt�mplat cu nava, dar nici un comandant rom�n nu a spus c� marinarul cutare a schimbat 100.000 de lei sau c� a v�ndut whiskey nu �tiu unde. Asta au f�cut al�ii care erau tot �n echipajele noastre� (citat de Telegraf, nr. 85, 18 mai 1992).

�ntre timp, cei care puteau cunoa�te episoade sensibile din trecutul lui gravitau acum �n cercul s�u de apropia�i sau al celor pe care-i proteja. Pe l�ng� echipa de const�n�eni, �n frunte cu �Shogunul� C�lin Marinescu, pe care se baza la minister, a avut grij� �i de un fost activist local, care, f�r� �ndoial�, prin natura func�iei, avusese dese �contacte de serviciu� cu �comandantul� B�sescu �nainte de 1989. Precum sesiza presa local�, �mult� lume a avut baft� de B�sescu [...]. Bun�oar�, tovar�ul Buzatu Constantin, p�n� mai deun�zi secretar al Comitetului jude�ean PCR cu probleme economice�, care a fost numit la post �n primele zile ale anului 1992 tocmai �n Argentina, la Registrul Naval Rom�n (Telegraf, nr. 8, 28 ianuarie 1992).

F�r� �ndoial�, Traian B�sescu mai avea un motiv de autolini�tire cu privire la nepl�cuta evocare a acestui episod de la �nceputurile carierei sale. Unul dintre oamenii trecutului, care ar fi putut s�-i tulbure ad�nc prezentul, p�n� la a-i distruge pozi�ia pe care o c�tigase cu greu �i a-i n�rui toate speran�ele pentru viitor, r�m�nea �n t�cere �i umbr�: locotenet-major Mihai Avramides, ofi�er de securitate care se ocupase de navigatorii const�n�eni �n anii �70. Numele lui este men�ionat �n dreptul lui Traian B�sescu, �n Registrul cu persoanele din r�ndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea s� sprijine munca de Securitate. El era, dup� normele �i tiparul acestor documente, ofi�erul care a f�cut recrutarea �sursei, cum eufemistic erau numi�i informatorii membrii ai PCR. Avramides disp�ruse �ns� de ceva vreme din Constan�a �i, dup� c�te se �tia, nu mai lucra de mult� vreme la Securitate, foarte probabil spre u�urarea acelor navigatori care se sim�eau cu con�tiin�a �nc�rcat�.
Securi�tii din port

�n ultimele dou� decenii ale regimului comunist, la Constan�a a func�ionat o subunitate special� a Departamentului Securit��ii Statului, cu indicativul UM 0757, altfel spus Serviciul de Securitate pentru Portul Constan�a. Asemenea servicii, �ncadrate cu trei-patru ofi�eri sau chiar mai mul�i, func�ionau, precum �n cazul de fa��, �n unit��i socotite de importan�� deosebit� ale �economiei socialiste�, ca marile �ntreprinderi, cu peste 10.000 de muncitori, ca marile �antiere sau unit��ile economice cu �profil special�. Serviciul de Securitate din portul Constan�a era coordonat, �n vremea �n care Traian B�sescu apare ca fiind racolat ca �surs� de c�tre ofi�erul Avramides, de c�tre locotent-colonelul Ion Ivanciu, urmat la comand� (p�n� �n 1989) de Dumitru Nicu�or. La Securitatea portului mai lucrau c�pitanul Ion Ro�ioru �i locotenentul-major Constantin Decu.
Avramides era �proasp�t� �n �munca de securitate�, �n care nici nu a r�mas pentru prea mult� vreme (cinci ani, �ntre 1977 �i 1982). Dup� cum au dovedit-o investiga�ii recente �n arhiva fostei Direc�ii Generale a Penitenciarelor, �n care s-a g�sit dosarul s�u de cadre, dup� terminarea stagiului militar, �n iunie 1967, s-a angajat ca magazioner la �ntreprinderea de �mpletituri Gala�i, apar�in�nd Direc�iei Generale a Penitenciarelor din Ministerul de Interne. A fost selectat �i admis, �n 1969, la �coala militar� de ofi�eri activi nr. 2 Bucure�ti (UM 0564), pe care a absolvit-o �n 1972, ca �ef de promo�ie pe profil penitenciare, cu gradul de locotenent. A predat la �coala de subofi�eri pentru penitenciare de la H�r�ova, p�n� �n luna august a anului 1977, c�nd aceasta s-a desfiin�at. Avramides a ajuns la Securitate, fiind mutat la Inspectoratul Jude�ean Constan�a al Ministerului de Interne, ca ofi�er operativ principal I la Serviciul securitate pentru portul Constan�a (UM 0757), unde �i-a �nt�lnit un fost coleg de la �coala de ofi�eri din Bucure�ti, pe locotenentul major Decu. Dac� faptele coincid cu cele consemnate �n registru, Traian B�sescu a fost unul dintre primii ofi�eri navigatori pe care c�pitanul Mihai Avramides, din Departamentul Securit��ii Statului, i-a racolat.

Mihai Avramides, ofi�er operativ principal I (pentru informa�ii interne) la Serviciul securitate din Portul Constan�a (UM 0757), figureaz� �n Registrul cu persoanele din r�ndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea s� sprijine munca de Securitate drept lucr�torul din Departamentul Securit��ii Statului care l-a racolat ca �surs� (informator-membru PCR, conform reglement�rilor timpului) pe Traian B�sescu, �n 5 noiembrie 1977, la un an dup� ce acesta terminase Institutul de Marin�.
Securistul lui B�sescu
De�i figur� nou� �n port, c�pitanul de securitate Mihai Avramides �i-a f�cut repede rela�ii, indispensabile �n �munca de securitate� � printre apropia�ii s�i num�r�ndu-se Alexe Blenche, �eful Serviciului personal, �i inginerul Eugen Gavea, de la IEFM NAVROM Constan�a, unde so�ia sa, Maria Avramides, n�scut� Graur, a lucrat ca desenator principal. Din not�rile de serviciu �ntocmite anual, �ntre 1977-1982, pe numele lui Avramides, rezult� c�, la aceast� unitate (UM 0757 Constan�a � DSS), ofi�erul �a lucrat �n cadrul colectivului navigatori rom�ni din serviciul securitate port [...], unde a contribuit la o mai bun� cunoa�tere a personalului muncitor navigant �n perioada c�t s-a aflat �n sta�ionare �n porturile capitaliste, a reu�it s� ob�in� multe date de interes despre persoane str�ine ce au preocup�ri informative formele �i metodele folosite�. A avut �i dificult��i. �n cursul anului 1979, �ofi�erul a manifestat �i unele lipsuri �n activitate ce s-au referit la munca cu re�eaua informativ�. �Aceasta� nu s-a desf�urat la cotele exigen�elor actuale pentru depistarea elementelor aflate �n aten�ia serviciilor de informa�ii str�ine �i uneori a exploat�rii informa�iilor de la re�eaua cu domiciliu �n alte localit��i; ini�ierea unor m�suri simple �n dosarele de urm�rire �i neg�sirea unor surse cu p�trundere pe l�ng� obiectivele �n lucru (DUI �Marcu� �i �C�rma�); insuficient� aten�ie �n raportarea unor evenimente din problem�, motiv pentru care a fost pedepsit cu 10 zile de arest cu prestarea serviciului�.

Dup� problemele din 1979, Avramides a realizat o serie de �recrut�ri de bun� calitate�, reu�ind s� intervin� ��n unele dosare de urm�rire informativ� cu m�suri corespunz�toare ce au ajutat la clarificarea suspiciunilor�. �n anul 1981, Avramides �a lucrat mai bine cu re�eaua informativ� din leg�tur�, activitatea desf�urat� cunosc�nd un salt calitativ materializat prin ob�inerea �i lucrarea unor informa�ii cu valoare operativ� pentru munca de securitate, prin cunoa�terea mai corespunz�toare a activit��ii marinarilor de pe navele de care r�spunde, modul cum ac�ioneaz� unele elemente din str�in�tate asupra acestora, st�ri de pericol �i fapte ce puteau conduce la evenimente cu consecin�e pentru economia na�ional� [...]. A contribuit mai mult la cunoa�terea �i prevenirea unor ac�iuni ale navigatorilor angaja�i �n flot�, semnala�i cu inten�ii de evaziune, a ac�ionat combativ pentru �ndep�rtarea lor�.

Cu toate aceste succese, care ar�tau c� �se �ncadrase� �n colectivul Securit��ii din Portul Constan�a, �n anul 1982, Mihai Avramides a depus un raport pentru mutarea sa �napoi la Direc�ia General� a Penitenciarelor. Cererea i-a fost acceptat� �i el a trecut �n aparatul central al DGP, �n func�ia de profesor la Cursul de perfec�ionare a cadrelor de penitenciare din Bucure�ti (1982-1983). Ulterior, a ocupat mai multe func�ii �n sistem, inclusiv pe cea de comandant de penitenciar; s-a pensionat �n februarie 2002 din func�ia de loc�iitor al comandantului Penitenciarului Br�ila, cu gradul de colonel, �i tr�ie�te �ntr-un apartament de bloc din acest ora�, �n care se mutase, cu serviciul, din 1984. A refuzat s� fac� orice declara�ie �n leg�tur� cu activitatea sa ca ofi�er operativ principal al Serviciului de Securitate din portul Constan�a � �i cu at�t mai pu�in cu privire la racolarea de c�tre el ca �surs� a lui B�sescu Traian, �n data de 5 noiembrie a anului 1977, �n vremea �n care el era un �boboc� �n Securitate, iar �sursa� lui � un �boboc� �n naviga�ie.
De ce SRI �l acoper�?

Nu se �tiu mai multe nici despre dosarele �Marcu� �i �C�rma� � acestea, dac� e s� credem Serviciul Rom�n de Informa�ii, nu au existat niciodat�. La sf�r�itul lunii mai a anului 2004, �n cadrul procesului intentat lui Mugur Ciuvic� de Traian B�sescu, �n urma dezv�luirilor legate de colaborarea sa cu Securitatea, Judec�toria sectorului 2 Bucure�ti a transmis Serviciului Rom�n de Informa�ii o adres� prin care solicita copii ale unor documente, printre care �i dosarul de urm�rire informativ� (DUI) �C�rma�, din perioada 1979-1981.

R�spunsul transmis Judec�toriei Sectorului 2 de c�tre Serviciul Rom�n de Informa�ii, �nregistrat cu nr. S/62978 din 28.06. 2004, a fost c� �documentele solicitate nu au fost identificate �n arhiva preluat� de la fostele organe de securitate�. Ulterior, dosarul de cadre al lui Mihai Avramides demonstra c� SRI a min�it atunci c�nd a sus�inut c� dosarul de urm�rire informativ� (DUI) �C�rma� nu exist�. Asemenea situa�ii, de ap�rare a unui informator al fostei Securit��i, s�nt utilizate de c�tre Serviciul Rom�n de Informa�ii numai �n cazurile �n care respectiva �surs� a Securit��ii a r�mas activ� �i dup� 1989.

Cum spuneam, potrivit Registrului cu persoanele din r�ndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea s� sprijine munca de Securitate, registru care cuprinde informatorii Securit��ii membri de partid din jude�ul Constan�a, Traian B�sescu a fost folosit ca �surs� de c�tre locotenentul major Mihai Avramides de la Securitatea Port Constan�a, �ncep�nd cu data de 5 noiembrie 1977. Dosarul de cadre de la penitenciare al lui Avramides, a�a cum am v�zut, confirm� c� acesta era pe atunci ofi�er operativ principal la Serviciul de Securitate al portului Constan�a (UM 0757), lucr�nd �n cadrul �colectivului �navigatori rom�ni�� �i ocup�ndu-se �ndeosebi de �navele petroliere�. Despre Mihai Avramides, Serviciul Rom�n de Informa�ii s-a ar�tat �ntotdeauna discret. �n 2001, SRI-ul (mo�tenitorul arhivei securit��ii) �nu avea habar� de activitatea lui Avramides �n UM 0757 (1977-1982). La o adres� a penitenciarului Br�ila, nr. G-S/2096 din 02.02.2001, prin care penitenciarul cerea UM 0764 Constan�a � SRI s�-i comunice adeverin�ele cu �ncadr�rile �n grupele de munc� ale lui Avramides, SRI Constan�a r�spundea cu urm�toarea not�: �v� comunic�m c� din verific�rile efectuate de c�tre noi, rezult� c� acesta a fost cadru activ al unit��ii noastre,probabil (s.n.) �n perioada men�ionat� de dumneavoastr� �n adres�.
B�sescu: �Dosarul meu la Securitate trebuie adus cu camionul�

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:53

B�sescu: �Dosarul meu la Securitate trebuie adus cu camionul�

Jum�t��ile de adev�r �nv�luie acest caz. �n 18 iunie 1998, �n contextul �n care izbucnise un nou scandal public privind colaborarea unor politicieni cu Securitatea, care a aprins din nou spiritele (fiind aduse �n discu�ie cazurile vicepre�edintelui PN�CD Vasile Lupu �i cel al ministrului S�n�t��ii, Francis Barany, de la UDMR), Traian B�sescu, pe atunci vicepre�edinte al Partidului Democrat �i mi-nistru al Transporturilor, a afirmat la o conferin�� de pres� a partidului, r�spunz�nd unei �ntreb�ri, c� a semnat �n calitate de comandant de nav� rapoarte c�tre Navrom, care ajungeau apoi la Securitate. B�sescu a opinat c� dosarul lui de la Securitate nu poate ap�rea �ntr-un ziar, deoarece a lucrat �12 ani �n str�in�tate� �i, din aceast� cauz�, dosarul �trebuie adus cu camionul�. El a precizat c� PD cuno�tea activitatea lui de comandant de nav� �i c�, �n opinia sa, acum apar �n pres� doar dosarele celor care nu mai s�nt �utili ser-viciilor secrete�. Ceea ce, implicit, nu era cazul s�u � c�ci dosarul de obiectiv �C�rma� este bine p�zit de Serviciul Rom�n de Informa�ii p�n� �n ziua de azi, dac� nu cumva a fost ars la Sc�eni sau �ngropat �n vreun Berevoie�ti mai bine conspirat. La vremea respectiv�, B�sescu a refuzat s� comenteze cazurile lui Lupu �i Barany, a c�rui demisie fusese deja solicitat� de premierul Radu Vasile � conformMediafax din 18 iunie 1998 �, dar el a evitat s� explice ce anume �n�elege prin �a fi util serviciilor secrete�.
�n 14 februarie 2004, dup� ce a fost readus� �n discu�ie nota din Registrul cu persoanele din r�ndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea s� sprijine munca de Securitate, care �l men�ioneaz� ca �surs�, Traian B�sescu se vedea din nou confruntat cu umbrele trecutului. A reac�ionat prompt, afirm�nd: �nu am fost niciodat� informator al Securit��ii �i nici nu mi s-a propus s� devin a�a ceva [...]. Nici un comandant de nav�, nici un ofi�er de marin� nu �i-au turnat echipajul la organele de Securitate. Ca �i comandant, �ntr-adev�r, la �ntoarcerea dintr-o c�l�torie trebuia, conform legilor de atunci, s�-l informez pe armator �n leg�tur� cu zonele unde am fost, persoanele cu care am stat de vorb�, eventualele probleme de ordine �i disciplin� din r�ndul echipajului, starea tehnic� a navei angajate �n voiaj. At�t �i nimic altceva. Unde trimitea mai departe armatorul raportul pe care eu �l prezentam, asta nu mai am de unde s� �tiu�.

Traian B�sescu a mai declarat c�, at�t �n calitate de ofi�er la bordul navei Cri�ana, c�t �i �n calitate de comandant al petrolierelor Arge�, Cri�ana �i Biruin�a, avea ca obliga�ii de serviciu �ntocmirea de rapoarte care vizau starea tehnic� a navei, rapoarte de escal�, rapoarte privind evenimente de naviga�ie, starea disciplinar� de la bord �i rapoarte de cheltuieli: �niciodat� rapoartele nu au vizat atitudinea oamenilor fa�� de regim sau puncte de vedere exprimate �n particular. �ntotdeauna rapoartele se depuneau la sediul Companiei de naviga�ie �i erau semnate�. Prin semn�tur�, �n calitate de comandant, �i asuma �responsabilitatea celor �nscrise�.
Partidul Democrat � Frontul de Salvare al lui B�sescu

�n aceea�i zi a anului 2004, a ie�it �n ap�rarea lui Traian B�sescu �i partidul. Biroul de pres� al Partidului Democrat declara c� �pre�edintele PD nu a cunoscut nici un ofi�er pe numele Avramides [...]. Pre�edintelui Traian B�sescu nu i s-a adus niciodat� la cuno�tiin�� c� ar fi fost surs� a Securit��ii [...]. Drept urmare, liderul democrat nu accepta nici un fel de responsabilitate pentru �nscrisurile ce se aflau �n registrele fo�tilor prim-secretari�.

Dar, �n 29 noiembrie 2005, o echip� a televiziunii Antena 3 a stat de vorb� cu fostul locotenent major de securitate Mihai Avramides. El a negat c� ar fi fost cel care l-a recrutat pe B�sescu, �i sus�ine c� s-a �nt�lnit cu Traian B�sescu �doar de vreo dou� ori, la sf�r�itul anilor �70�. Avramides recuno�tea c� a fost ofi�er de Securitate �n portul Constan�a, dar afirma c� singura lui misiune era aceea de a str�nge informa�ii tehnice, sus�in�nd c� a povestit telefonic aceste detalii inclusiv membrilor Colegiului Na�ional pentru Studierea Arhivelor Securit��ii. Mihai Avramides a declarat, pentru reporterii Antenei 3, c� �este scos la �naintare din r�zbunare�, c� �efii lui din acea vreme ��tiau mai multe despre activitatea lui Traian B�sescu, dar nu s�nt �ntreba�i�.

�n fond, declara�ia lui contrazice afirma�ia din 14 februarie 2004, potrivit c�reia Traian B�sescu nu l-a cunoscut niciodat� pe ofi�erul de securitate Mihai Avramides. C�t despre ��efii� s�i de atunci, au toate motivele s� tac�. Dup� 1989, Dumitru Nicu�or �i Constantin Decu, cei care este posibil s�-l fi �preluat� ca �surs� pe Traian B�sescu, dup� ce Avramides a plecat din Securitate, au avut toate motivele s� tac�. Primul, Dumitru Nicu�or, a fost avansat la gradul de general �i a ajuns �eful SRI Ialomi�a, iar cel de-al doilea, Constantin Decu, fostul coleg de la �coala de ofi�eri a Ministerului de Interne al lui Avramides, a fost, p�n� �n 1997, �eful SRI Constan�a.

Fl_Orion999

15216 mesaje

Postat pe: 26 Septembrie 2015, ora 13:54

www.observatorcultural.ro/Umbrele-trecutului.-Colaborarea-lui-Tr...
Indiferente la declara�ii, la adresele oficiale sau la t�cerea fo�tilor securi�ti �i a Serviciului Rom�n de Informa�ii, umbrele trecutului i-au asediat lui Traian B�sescu din timp �n timp lini�tea, i-a pus la �ncercare nervii, aduc�ndu-l de mai multe ori �n situa�ia de a-�i pierde cump�tul �i de a se contrazice pe sine. C�ci, �n confruntarea cu trecutul, st�p�nirea de sine se pierde, argumentele �i explica�iile se sf�r�m� de fapte. Inclusiv de acelea consemnate �ntr-un anume registru, �ntr-o zi de noiembrie a anului 1977.
Complotul t�cerii

Peste ceea ce se �nt�mpla cu fo�tii securi�ti din Portul Constan�a, coaliza�i �ntr-un adev�rat complot al t�cerii (cu excep�ia reac�iei singulare a lui Mihai Avramides, ofi�erul operativ care l-a racolat pe B�sescu �n 1977) �i dincolo de aceea�i t�cere care a �nv�luit �i activitatea sa la Anvers, s-au g�sit, �n schimb, ofi�eri din fosta Securitate care s�-i ia ap�rarea lui Traian B�sescu. �n 6 octombrie 2005, Gheorghe Dinu a declarat c�, din pozi�ia sa de fost �ef al Serviciului Contraspionaj al Inspectoratului Jude�ean de Securitate de la Constan�a, �tie c� �B�sescu nu a fost informatorul meu sau al subalternilor mei�, f�r� s� precizeze �ns� dac� Securitatea Portului Constan�a i se subordona sau dac�, �nc�lc�nd bine cunoscutul principiu al conspirativit��ii �muncii de securitate�, ofi�erii �i raportau despre fiecare informator racolat. �n schimb, fostul securist l�sa s� se �n�eleag� c� alta ar fi fost situa�ia lui Traian B�sescu la Anvers, c�ci ��n toat� lumea, numai ambasadorii, dar foarte rar, nu au fost ofi�eri acoperi�i�.

Toate aceste jum�t��i de adev�r pornesc din lini�tea �ncle�tat� cu care fo�tii ofi�eri de la Serviciul de Securitate al Portului Constan�a privesc �n urm�, spre acea zi din noiembrie 1977. Explica�ia acestor atitudini a fost sintetizat� de Mircea Dinescu, �ntr-o declara�ie din 13 decembrie 2005. Membrul Colegiului Consiliului Na�ional pentru Studierea Arhivelor Securit��ii spunea: ��n mod normal, Traian B�sescu ar trebui chemat la audieri. �ns�, acum el este pre�edinte �i nu �tiu �n ce m�sur� vreun fost ofi�er de Securitate va mai avea curajul s� vorbeasc� de trecutul lui�. Cu at�t mai pu�in un serviciu de informa�ii � astfel �nc�t �camionul de rapoarte�, despre care vorbea la un moment dat Traian B�sescu, a disp�rut, �nv�luit �n umbrele trecutului, precum odinioar� camionul de margarin�, �mp�r�it fr��e�te �ntre fabrica de �nghe�at� a fra�ilor B�sescu �i pr�jiturile cofet�riilor Ana ale lui George Copos.

Solicitat public din nou de c�tre dou� organiza�ii nonguvernamentale (Grupul de Investiga�ii Politice �i Mili�ia Spiritual�) s� dea publicit��ii numele informatorilor din re�eaua folosit� de Mihai Avramides, �n perioada august 1977-august 1982, c�nd acesta a fost ofi�er operativ principal cu gradul de locotenent major la serviciul Securitate pentru Portul Constan�a (UM 0757 � DSS), notele pe care re�eaua informativ� i le-a furnizat, rezultatele �muncii operative� �i dosarele de urm�rire informativ� (D.U.I.) �Marcu� �i �C�rma� la care ofi�erul lucrase, SRI a r�spuns din nou c� nu de�ine asemenea dosare.
Un securist bun

Traian B�sescu a avut �n preajma sa �ntodeauna c�te un �securist de treab�, sim�indu-se, probabil, �n siguran�� �i confortabil �n prezen�a lor, ca o pav�z� menit� s�-l apere �mpotriva trecutului. A�a c� par cel pu�in inexplicabile � �i de pus doar pe seama tensiuinii pe care o tr�ia �n preajma verdictului a�teptat de la CNSAS cu privire la colaborarea sa cu Securitatea � afirma�iile pe care avea s� le fac� �n 5 septembrie 2006, intervenind �n direct la emisiunea ��tirea zilei� de la Antena 3, pentru a spune, �ntre altele, c� atacurile la care este supus, cu privire la trecutul s�u de colaborator, vin tocmai din partea fo�tilor securi�ti.

Este drept, cu unii dintre ace�tia a avut �i experien�e nefericite. De pild�, cu Mihai Darie, fostul secretar al Partidului Democrat (dinaintea lui Silvian Ionescu), de asemenea provenit din Securitate. Darie a fost ofi�er �n Direc�ia de Informa�ii Externe, din 14 aprile 1976 �i p�n� la fuga lui Mihai Pacepa, din 1978, c�nd, asemenea multor ofi�eri din spionaj al c�ror nume era cunoscut de �defector�, a fost �reciclat� �i trimis la Securitatea Municipiului Bucure�ti, unde, �ntre altele, a avut sub supraveghere Spitalul Fundeni �i, inclusiv, pe so�ia dizidentului Radu Filipescu, care lucra acolo. Activitatea sa �n Securitate nu l-a �mpiedicat s� se �reorienteze� profesional; din 1990 ajunge �ef al Comisiei economice din cadrul Frontului Salv�rii Na�ionale �i apoi Secretar General al Partidului Democrat, dup� scindarea FSN. �n 1997 a fost propulsat, cu sus�inerea PD, ca secretar general al Prefecturii Capitalei �i apoi ca vicepre�edinte al Agen�iei Na�ionale de Dezvoltare �i membru �n mai multe comisii de �privatizare�. Ca �i Silvian Ionescu, Mihai Darie este ac�ionar la mai multe firme, a acumulat o avere conform� cu �rangul� s�u �i are certificat de revolu�ionar, cu toate drepturile aferente. Nu odat�, a participat, la dreapta lui Traian B�sescu, la �nt�lniri politice importante.

�n 12 februarie 1998, r�spunz�nd unui ziarist care l-a �ntrebat de ce a fost inclus Mihai Darie �n delega�ia PD care s-a �nt�lnit �n ianuarie 1998 cu pre�edintele Emil Constantinescu, av�nd �n vedere c� a f�cut parte din Securitate, B�sescu a r�spuns c� acesta a fost invitat pentru c� era nevoie de mai mul�i oameni care s� confirme ceea ce s-a discutat cu pre�edintele �i c�, de altfel, Darie este �unul din fo�tii securi�ti cinsti�i�. �n 2001, el a fost unul dintre sus�in�torii lui Traian B�sescu �n cucerirea pozi�iei de pre�edinte al PD. Era at�t de cinstit, �nc�t, �n 17 iunie 2003, a fost primit �i de Patriarhul Teoctist. Dar o lun� mai t�rziu, pe 8 iulie, securistul cinstit Mihai Darie p�r�se�te Partidul Democrat �i trece peste drum, la PSD, argument�ndu-�i decizia prin faptul c� fostul s�u protector, Traian B�sescu, de fapt distruge partidul, provoac� scandal �i creeaz� animozit��i �n clasa politic�. �M� doare, dup� 14 ani de zile, s� constat c� lucrurile �n PD se �ndreapt� �ntr-o direc�ie gre�it�, spunea acum fostul securist protejat de Traian B�sescu (Azi, 9 iulie 2003). Ca o parantez�, tr�darea sa nu a r�mas ner�spl�tit�: a ajuns consilier al prim-ministrului N�stase, pe probleme de administra�ie public� local�.
Un securist �i mai bun

�n partid �i de-a dreapta lui Traian B�sescu, locul r�mas liber a fost ocupat de bine-cunoscutul Silvian Ionescu. El este, cum am mai ar�tat, un apropiat al actualului pre�edinte, ei acord�ndu-�i reciproc, dup� 1989, sprijin �n ascensiunea politic�.

Silvian Ionescu s-a n�scut la 1 septembrie 1951, �n Constan�a. A intrat �n Securitate �n anul 1974, dup� absolvirea Academiei de Studii Economice, Facultatea de Comer� Exterior din Bucure�ti. �ntre 1979-1983, s-a aflat �n misiune permanent� �n Portugalia. Ulterior a avut mai multe deplas�ri �n str�in�tate, �n misiuni speciale. �n 1985 a devenit �ef de serviciu �n Direc�ia I din cadrul Centrului de Informa�ii Externe, care avea drept atribu�ii principale spionarea ��rilor membre NATO �i urm�rirea informativ� a disiden�ilor rom�ni stabili�i �n str�in�tate, post pe care l-a de�inut p�n� �n decembrie 1989.

�n aprecieri de serviciu din perioada �n care a lucrat �n Securitate, se afirm� c� �a �nc�lcat normele muncii�, av�nd rela�ii neoficiale cu cet��eni str�ini, deconspir�ri, raport�ri �i chiar deconturi false. A fost trecut �n rezerv� la data de 31 martie 1990, cu gradul de c�pitan, de la C-510, unitatea de contraspionaj din cadrul Serviciului de Informa�ii Externe (fosta unitate 0195 din cadrul DIE, cea a generalului Mo�, care �centralizase� opera�iunile de �aport valutar special�). A ob�inut certificat de revolu�ionar �i beneficiaz� de drepturile prev�zute de lege.

De la �nceputul anului 1990, Silvian Ionescu a intrat �n politic�, fiind unul dintre membri fondatori ai Frontului Salv�rii Na�ionale ca partid. A f�cut parte din primul Colegiu Director, fiind secretar executiv organizatoric, iar dup� scindarea FSN, a ocupat func�ii similare �n Partidul Democrat. �n anul 2000, a f�cut parte din echipa de consilieri generali ai lui Traian B�sescu pentru Prim�ria Capitalei, din care a demisionat �n 2002, �n urma public�rii rezultatelor anchetei Corpului de Control al primului-ministru, referitoare la afacerile pe care consilierii locali (�ntre care �i el) le f�ceau cu Prim�ria Municipiului Bucure�ti.
Suspiciunile privind implicarea sa �n acte de corup�ie s�nt mai vechi. �ntr-un raport �naintat Consiliului Na�ional de Ac�iune �mpotriva Corup�iei �i a Crimei Organizate, �n 1998, se ar�ta c� �dispune de o situa�ie material� deosebit�, de�ine mai multe apartamente �n Bucure�ti, o vil� la Mogo�oaia, mai multe autoturisme�. De atunci �ncoace �i p�n� ast�zi, situa�ia lui material� s-a �mbun�t��it sim�itor. Ca �i cea politic�. El a ocupat func�iile de membru �n Biroul Permanent al PD, secretar executiv al PD, pre�edinte al Organiza�iei PD Sector 3 �i a fost nominalizat pe lista de consilieri cu care Traian B�sescu s-a prezentat �n alegerile pentru Prim�ria Capitalei.

Dup� succesul �n alegeri al Alian�ei �Dreptate �i Adev�r�, �n 9 ianuarie 2005, a fost numit Prefect al Capitalei, dar �n 14 ianuarie a demisionat din func�ie, �n urma unor afirma�ii publice ale pre�edintelui Traian B�sescu, care s-a exprimat �ntr-o emisiune televizat� �mpotriva numirii pe care PD a f�cut-o pentru Prefectura Capitalei, din cauza trecutului s�u. Era �o mare dezam�gire �i o surpriz� nepl�cut� din partea fo�tilor colegi din PD: �nu era cazul s� fie desemnat prefect �n cea mai mare prefectur� din �ar� [...]. M�car problemele mediatice �trebuiau s� conteze� �i nu trebuia s� fac� acest lucru. Se g�sea un loc sub soare pentru un om care a muncit, pentru un om devotat, nu neap�rat �n cea mai important� prefectur� a Rom�niei�.

Patru zile mai t�rziu, Silvian Ionescu a demisionat, declar�nd c� �n decizia sa �a prevalat dezam�girea domnului pre�edinte Traian B�sescu�, iar domnul pre�edinte s-a declarat mul�umit de �elegan�a gestului lui Silvian Ionescu�. Locul sub soare pentru Silvian Ionescu a fost g�sit �n 8 aprilie 2005, c�nd a fost numit Secretar de Stat �n Ministerul Mediului �i comisar-�ef al G�rzii de Mediu, �nlocuindu-l �n acest� func�ie pe generalul Silinescu, care �nainte de 1989 fusese coleg cu Silvian Ionescu �n cadrul DIE.

Traian B�sescu sim�ea, probabil, nevoia s� aib� permanent �n preajm� o persoan� calm�, echilibrat�, cu o perspectiv� asupra �dedesubturilor� acestei lumi, a�a cum se vede c� ar fi un �securist de treab�. �n termeni psihologici, aceast� reac�ie se nume�te �team� de abandon�. C�ci puteau veni vremuri �n care umbrele trecutului s� b�ntuie din nou, iar pav�za �mpotriva lor trebuia �inut� aproape.
Aliat cu M�gureanu �i �securi�tii cei buni�

P�n� la �nt�mpl�rile pe care le vom descrie mai jos �i care aveau s�-i tulbure din nou curba lin�, dar decis�, a ascensiunii sale, Traian B�sescu a g�sit cu cale chiar s� provoace el �nsu�i atacuri politice pe tema Securit��ii.

De pild�, �n 25 aprilie 2000, Teodor Mele�canu, pe atunci pre�edinte al Alian�iei pentru Rom�nia, a fost acuzat de B�sescu tocmai din aceast� direc�ie: �sub aparen�a z�mbetului lini�tit, Mele�canu �ncearc� s� aduc� fosta Securitate �n zona de decizie politic� [...]. Singura solu�ie pentru �ndep�rtarea din via�a politic� a unor indivizi de teapa domnului Mele�canu este aplicarea Legii privind accesul la dosarele fostei Securit��i�. �n replic�, Mele�canu i-a r�spuns lui B�sescu c� nu se las� impresionat de amenin��rile lui Traian B�sescu, deoarece �nu va avea timp s� �i le pun� �n practic�, dup� ce efectele Legii Ticu se vor face sim�ite�. Probabil, fiecare �tia sau b�nuia c�te ceva despre cel�lalt; dar, cum se va dovedi, timpul l-a contrazis pe domnul Mele�canu � cel pu�in din perspectiva faptului c� umbrele trecutului nu au stat �n calea ascensiunii lui Traian B�sescu.
�n cur�nd, Traian B�sescu avea s�-�i tempereze de tot elanul antisecuristic, dup� ce, �n mai 2001, s-a realizat fuziunea �ntre Partidul Democrat �i Partidul Na�ional Rom�n, condus de Virgil M�gureanu. �ntrebat pe 24 mai 2001 ce rost are fuziunea dintre PD �i PNR, �n condi�iile �n care s�nt cunoscute leg�turile membrilor acestui partid cu fosta Securitate, Traian B�sescu a r�spuns printr-un subterfugiu neconving�tor: ��n ce prive�te pe domnul M�gureanu �i pe al�i oameni care au colaborat cu Securitatea, sigur c� infestarea partidului cu astfel de oameni este toxic�, dar legisla�ia �n vigoare �i pune �n fa�a opiniei publice �i opinia public� decide dac� poate fi ales, dac� nu poate fi ales �n vreo structur� de conducere�. Cu alte cuvinte, p�n� la proba contrarie, to�i securi�tii s�nt buni � cel pu�in pentru politic�. Balan�a lui Traian B�sescu de a judeca oamenii din perspectiva trecutului lor a �nclinat de-a lungul timpului, se pare, mai �ntotdeauna �n favoarea celor care, �n vreun fel sau altul, apar�ineau acelei lumi a ochilor alba�tii �i a privirii o�elite.

Lui Traian B�sescu umbrele trecutului i-au oferit un r�gaz de cinci ani, din 1992 �i p�n� �n 1997, c�nd, dup� cum am v�zut, cu prilejul izbucnirii scandalului �lista lui Severin�, a trebuit s� fac� unele confesiuni fa�� de colegii din conducerea Partidului Democrat cu privire la activitatea sa ca reprezentant NAVROM la Anvers. Tema a revenit �n dezbatere �n iunie anul urm�tor, �n contextul scandalului Barany, c�nd B�sescu a fost solicitat din nou la clarific�ri cu privira la rela�iile sale cu Securitatea. Dar, practic, la mai bine de un deceniu de la dezv�luirile din 1992, b�t�liile sale pentru ap�rarea propriei imagini au fost puternic ancorate �n prezent, fiind legate de acuza�iile care i-au fost aduse cu privire la activitatea ca ministru al Transporturilor, cu prec�dere la ceea ce presa a numit, prelu�nd un caz aflat pe masa procurorilor, �dosarul Flota�. Un nou scandal public avea s� izbucneasc�, �n leg�tur� cu trecutul s�u dinainte de 1989, la doisprezece ani de la primele dezv�luiri cu privire la leg�turile pe care Traian B�sescu le-ar fi avut cu Securitatea.
B�sescu, �parte v�t�mat�

Pe 15 februarie 2004, Mugur Ciuvic�, fost �ef de cabinet al pre�edintelui Emil Constantinescu, al�turi de fostul ofi�er navigator Max B�din, din Constan�a, l-au acuzat din nou pe Traian B�sescu de colaborare cu poli�ia secret� comunist�, readuc�nd �n aten�ia public� Registrul cu persoanele din r�ndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea s� sprijine munca de Securitate, �n care acesta figura ca �surs� a Securit��ii. B�sescu l-a dat �n judecat� pe Mugur Ciuvic� pentru calomnie, acesta din urm� fiind condamnat � prin sentin�� definitiv� la 14 februarie 2005, c�nd �partea v�t�mat� ajunsese pre�edintele Rom�niei � la plata a 500 milioane lei desp�gubiri. Ini�ial, Traian B�sescu solicitase, simbolic, un leu, dar a revenit � iar instan�a i-a acordat exact suma cerut� ca desp�gubiri, dar pe care acesta nu a mai �ntreprins, ulterior, demersuri pentru a o ob�ine de la cel condamnat. Procesul a fost intens mediatizat �i a avut darul s� readuc� �n aten�ia public� sensibila problem� a rela�iilor sale cu Securitatea.

Pagini: << 2419 2420 2421 2422 2423 2424 2425 2426 2427 2428 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului cafenea cu aroma virtuala
Mergi la: