Info
x
Ateism si motivatii impotriva religiei.logica si ratiune existentiala.
|
Fosta membra 9am.ro 5243 mesaje Membru din: 11/08/2009 |
Postat pe: 25 August 2009, ora 12:14
"Problema răului" e probabil cel mai vechi și mai puternic argument al ateismului contra religiei. Pe scurt, existența răului în lume e incompatibilă cu existența unui Dumnezeu binevoitor, și e mai rezonabil să concluzionezi că Dumnezeu nu există decât că există dar nu face nimic să oprească Răul. [8] Această problemă a fost formulată prima dată de filosoful grec antic Epicur, de aceea mai este cunoscută și sub numele de Paradoxul lui Epicur: "Vrea Dumnezeu să oprească răul, dar nu poate? Atunci nu este atotputernic. Poate Dumnezeu să oprească răul, dar nu vrea? Atunci el însuși este rău. Poate și vrea Dumnezeu să oprească răul? Atunci de ce mai există rău în lume?" Multe religii afirmă că moralitatea este derivată din poruncile unei anumite zeități și că teama de zei este un factor major în motivarea oamenilor pentru o conduită morală. Ca urmare, ateii au fost deseori acuzați ca fiind amorali sau imorali. Ateii resping această teorie și afirmă că sunt la fel de motivați de o comportare morală ca oricine altcineva fie prin educație, fie prin umanism, legislație sau dorința de a avea o bună reputație și respectul de sine. Ei afirmă că un comportament cu adevărat etic derivă din motivații altruiste, nu din teama de pedeapsă sau speranța în răsplată după moarte. Mai mult, ei citează faptul că în multe religii conceptul de moralitate e prezentat doar ca o listă de interdicții ("să nu..."), ceea ce nu e suficient pentru un comportament cu adevărat etic - moralitatea ar trebui să fie și pozitivă, nu doar negativă; fac și ce trebuie să fac, nu doar mă abțin de la ce trebuie să nu fac. |
|
Postat pe: 25 August 2009, ora 13:23
. De mic am trecut pe lîngă biserici cu credința că sînt un semn al timpurilor trecute, de dinainte de inventarea rachetelor și a zborului cosmic, de dinainte de calculatoare și roboți și cu siguranța de dinainte de rațiunea europeană, aceea care a desființat spaima de a fi singuri în univers.
Ateismul e o cucerire a Europei iluminate. Și e cea mai puțin folosită. Aceleiași Europe eliberate de spaimă îi datorăm curentul electric și medicina care chiar funcționează, apa caldă la robinet și școala de coafură. Toate și-au găsit un loc în civilizația asta, toate, cu excepția puterii de a te uita dincolo de propria moarte.
|
|
Postat pe: 25 August 2009, ora 13:33
Ce este ateul? In aceasta zona exista foarte multa confuzie. Marele Dictionar de Neologisme din 2002, defineste ateismul ca fiind: "conceptie materialista care respinge orice religie, orice credinta in supranatural"
Daca cel care corespunde intregii definitii este ateu, ce este acela care corespunde doar primei parti a definitiei??? Pentru mine, care resping orice religie bazata pe o dogma care se revendica a fi de inspiratie divina, si care "comercializeaza" iluzii pentru o viata de dupa moarte, nu exista definire? Definitia ateismului este deficitara. Ateu trebuie sa fie considerat doar acela care respinge "orice credinta in supranatural". Cei ce resping orice religie, dar nu si DIVINITATEA, nu pot fi atei. De-altfel as fi foarte curios sa cunosc un ateu (veritabil), care respinge Divinitatea, si sa-l vad cum se comporta cand viata fiintelor dragi (copii,nepoti etc.) s-ar afla in CUMPANA (intre viata si moarte). Oare atunci n-ar spune: "Divinitate ocrotitoare, ajuta-l sa invinga boala, fa ca medicamentul administrat sa-l ajute sa castige lupta cu boala, etc.?" Oricum definitia ateismului trebuie corectata, caci acum se refera la doua categorii de indivizi, si este nedrept!!! Celor ce resping orice religie bazata pe o dogma si care ofera iluzii dupa moarte, ar fi corect sa li se sp una ADOGMATICI!
|
|
gabigabi 12108 mesaje Membru din: 1/10/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 25 August 2009, ora 13:51
iar trebuie sa fac analogia tata vs.copilul sau ! esti om in toata firea si sti ce-ti doresti ptr.copilul tau : sa fie cuminte si ascultator; sa manince aia sau ailalta,ca sa creasca mare; sa invete bine la scoala sa ajunga si el cineva
chestia asta e o pacoste :cu ajunsul Cineva !....revin : e perfect tot ce-ti doresti ptr.el,dar el stie asta ? cum i le transmiti ,ca degeaba le ti ascunse-n capul tau toate astea,de le stie si el ? nu impui niste reguli de conduita ,niste cutume de respectat ? si nu toate odata,ci i le dai si tu gradat,pe masura ce copilul creste si le intelege ? si ce-i biblia altceva,decit abecedarul omului alb ?....ca despre dogmele si normele omului alb vorbim !
|
|
Fosta membra 9am.ro 6780 mesaje Membru din: 13/02/2009 |
Postat pe: 25 August 2009, ora 14:11
De la: Ic3, la data 2009-08-13 11:03:39 Heh,Doamne ajuta ! Ce sa-ti zic altceva... .Eu sunt crescut in aceasta religie iudeo-crestina si probabil ca asa am ajuns si sa cred in Dumnezeu .Puteam sa fiu musulman sau budist foarte bine,tot la DUMNEZEU ma rugam , insa ,vorba lui Noica ,"nu a fost sa fie".Nu cred ca religia este ceva daunator.Intoleranta ,rautatea,prostia,amestecul religiei in politica da,sunt daunatoare ,religia in sine insa nu este deci nu vad de ce ar trebui sa am ceva impotriva religiei.
|
|
gabigabi 12108 mesaje Membru din: 1/10/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 25 August 2009, ora 14:24
sti care-i poanta Ic3 ? ca eu nu cred ca Intimplator ne-am nascut in aceasta religie....ca totul are un rost ! ca nu-i vedem rostul imediat...sau poate niciodata si ne traim viata la plezneala,asta-i altceva ,dar asta nu inseamna ca ea nu are o finalitate rationala ....asta pentru ca, inainte de orice ,Dumnezeu e LOGICA !
|
|
Postat pe: 25 August 2009, ora 14:57
De la: gabigabi, la data 2009-08-23 08:20:04aha ....erau ,deci,pe baterii....solare,banuiesc 
chestia asta e o pacoste :cu ajunsul Cineva !....revin : e perfect tot ce-ti doresti ptr.el,dar el stie asta ? cum i le transmiti ,ca degeaba le ti ascunse-n capul tau toate astea,de le stie si el ? nu impui niste reguli de conduita ,niste cutume de respectat ? si nu toate odata,ci i le dai si tu gradat,pe masura ce copilul creste si le intelege ? si ce-i biblia altceva,decit abecedarul omului alb ?....ca despre dogmele si normele omului alb vorbim !
Ce sa-ti zic altceva...
si probabil ca asa am ajuns si sa cred in Dumnezeu .Puteam sa fiu musulman sau budist foarte bine,tot la DUMNEZEU ma rugam , insa ,vorba lui Noica ,"nu a fost sa fie".Nu cred ca religia este ceva daunator.Intoleranta ,rautatea,prostia,amestecul religiei in politica da,sunt daunatoare ,religia in sine insa nu este deci nu vad de ce ar trebui sa am ceva impotriva religiei.
///Atunci ai fi crezut in vreun idol de silex..sau in scheletul primului mamut
...Si bineinteles ca viata are o finalitate ..dar nu rationala..Ca ratiunea te impinge sa crezi ca dumnezeul ala la care te referi... e o chestie logica..
..Please..sunt satul de aberatii pro-religie...Te rog sa te abtii....!