back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Putem citi ºi discuta biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?

Pagini: << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >> Sari la pagina:

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 21:42

Florin, ai pu�in� r�bdare �i voi �ncerca s� intru pe unul din topicurile tale.

Dup� cum �i-am mai spus, pentru a putea intra �ntr-un dialog inteligent cu tine ar trebui s� fii mult mai calm �i rezonabil. Cu astfel de mesaje chiar nu m� invi�i la dialog.

Cuno�tin�ele mele privind istoria traco-ge�ilor, Florin, este modest�. Aici pot oric�nd �nv��a de la al�ii (chiar �i de la tine),

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 21:51

De la: eclaudesvd, la data 2009-03-04 22:14:10Poate ca nu e inteleasa ca un automatism universal dar ca unul particular referitor la poporul ales, respectiv la Israel. Insa cu perioada exilului aceasta teologie intra in criza. Dreptul care sufera nu este un concept al VT si nu intra in aceasta idee a binecuvantarii. Un posibil raspuns la aceasta dilema il da cartea lui iob (dupa opinia mea), ca in final sa fie clarificata de Cristos: boala, saracia, infirmitatile nu sunt consecinte ale blestemului lui Dumnezeu si nici a pacatului omului.

Eclaudesvd, o astfel de evolu�ie �n linie dreapt� - de la o �n�elegere rigid�, mecanic� sau automat� a exercit�rii drept��ii dumnezeie�ti la una flexibil�, ambigu� sau invers� - este simplist� �i nesus�inut�. Literatura sapien�ial� este foarte elocvent� �n acest sens: �n Proverbe de exemplu putem observa coexisten�a pa�nic� dintre teologia conven�ional� (deuteronomic�) a retribu�iei �i cea sceptic�, protestatoare (asem�n�toare lui Qohelet de mai t�rziu). Pot s�-�i documentez �ns� aceia�i ambivalen�� �i �n textele legislative sau profetice.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 21:57

adi...dak mai esti in brussel...le transmiti alora un mesaj din partea mea?....dak te rog eu mult.................................

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:07

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:14

De la: eclaudesvd, la data 2009-03-05 03:45:28Termenul berit, din punct de vedere filologic, deriv� din barah (a m�nca), cu referire la Ex 24, 9-13. Unii exege�i afirm� c� provine din adverbul acadian birit (�n ebraic� bin), a sta �n mijloc (grece�te diatheke). Al�ii consider� c� termenul deriv� din cuv�ntul acadian birtu (leg�tur�). L. Lepore afirm� c� termenul deriv� din cuv�ntul semitic bār, care se traduce cu a divide, a separa. Cf. L. LEPORE, �La ber�t come obbedienza e come comunione�, RdT 6 (2001) 872. C. Westermann este de p�rere c� traducerea termenului de berit cu �alian�� este o eroare lexical�, deoarece �n�elesul antic al cuv�ntului este altul: actul prin care o persoan� se angaja printr-un jur�m�nt s� �ndeplineasc� o promisiune. C. Westermann traduce expresia ebraic� karat berit din Gen 15 �i Ier 34 cu �a face o promisiune� �i nu cu �a �ncheia o alian�� sau un pact�. Cf. C. WESTERMANN, Teologia dell' Antico Testamento, Paideia, Brescia 1983, 58-59. �n studiul s�u asupra Vechiului Testament, J. Alberto Soggin, trateaz� despre conceptul berit �i despre teoriile existente �n jurul traducerii acestui cuv�nt. J. ALBERTO SOGGIN, Introduzione all'Antico Testamento, Paidea, Brescia 1987, 169-173.

Da, Eclaudesvd. Etimologia cuv�ntului BeRiT este nesigur�, iar forma verbal� nu este folosit� �n Biblie.

Personal, dac� m� �ntrebi, eu a� prefera deriva�ia acadian�, BuRRu (a conferi statut legal unei situa�ii prin m�rturie �i jur�m�nt), pentru c� se leag� astfel �i de cuv�ntul BiRTu pe care-l men�ionezi �i tu (�i care �nseamn� nu numai 'leg�tur�' dar �i '�ntre' sau 'la mijloc').

Sugestia lui Koehler (pe Lepore nu l-am citit, nu �tiu italian�) e interesant� - dar m� tem c� at�ta tot. Oricum, expresia idiomatic� ebraic� este aceea de a 't�ia un leg�m�nt' (adic� de a sacrifica un animal ca form� de ratificare a rela�iei). Dar Koeler adaug� aici c� ratificarea rela�iei se l�sa �ntotdeauna cu o mas� bun�.

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:15

Adipopa, e normal sa existe aceasta ambivalenta tinanad cont ca textele sacre nu au fost scrise cap coada in aceeasi perioada, dar au suferit transformari si adaugiri. De aceea intalnim coexistenta mai multor doctrine in aceeasi carte. Insa cartile sapientile aduc in discutie doctrina retributiei.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:20

De la: eclaudesvd, la data 2009-03-05 22:15:18Adipopa, e normal sa existe aceasta ambivalenta tinanad cont ca textele sacre nu au fost scrise cap coada in aceeasi perioada, dar au suferit transformari si adaugiri. De aceea intalnim coexistenta mai multor doctrine in aceeasi carte. Insa cartile sapientile aduc in discutie doctrina retributiei.

Eu nu-mi explic a�a tensiunile din text, adic� prin imputarea unor straturi ad�ugate succesiv �i f�r� aten�ie la ceea ce s-a scris �nainte. Exist� o alt� explica�ie: coeren�� inten�ionat� datorit� unei perspective complexe.

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:21

Termenul de berit este intalnit mai ales in Pentateuh si foarte putin in cartile sapientiale sau profeti. Dintre profeti Ieremia foloseste acest termen atunci cand vorbeste despre legamantul de iubire. In Pentateuh incepand cu cartea Genezei si pana in Deuteronom intalnim folosirea acestui termen. Banchetul cu care se incheie alianta este consemnat si in cartea Deuteronomului.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:24

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-05 22:07:31antiue.wordpress.com/[/quote]

�n�eleg. Dihotomiile acestea nu m-au impresionat. Este adev�rat c� �n Rom�nia de multe ori nu sunt �ntrunite condi�iile minime de igien�. Dar faptul c� trebuie s� investim �i �n WC interioare nu �nseamn� c� nu trebuie s� investim �i �n banda de Internet de mare vitez�.

It is not a question of either or - it is both and!

PS Nu, nu mai sunt �n Brussels. Data viitoare te vei duce tu...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:28

De la: eclaudesvd, la data 2009-03-05 22:21:55Termenul de berit este intalnit mai ales in Pentateuh si foarte putin in cartile sapientiale sau profeti. Dintre profeti Ieremia foloseste acest termen atunci cand vorbeste despre legamantul de iubire. In Pentateuh incepand cu cartea Genezei si pana in Deuteronom intalnim folosirea acestui termen. Banchetul cu care se incheie alianta este consemnat si in cartea Deuteronomului.

A�a este.

S� nu uit�m totodat� importan�a leg�m�ntului ca �i concept-cheie pentru Iisus �i apostoli, care l-au preluat dar �i transformat �n lumina crucii.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:28

De la: adipopa, la data 2009-03-05 22:24:13
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-05 22:07:31antiue.wordpress.com/[/quote]

�n�eleg. Dihotomiile acestea nu m-au impresionat. Este adev�rat c� �n Rom�nia de multe ori nu sunt �ntrunite condi�iile minime de igien�. Dar faptul c� trebuie s� investim �i �n WC interioare nu �nseamn� c� nu trebuie s� investim �i �n banda de Internet de mare vitez�.

It is not a question of either or - it is both and!

da,adi...in curand ne vor pune camere de filmat si la weceu...pentru k exista multe cazuri in kr se fura hartia igienik....
nu am inteles la ce te-ai referit cand spuneai de internetul de mare viteza....
mai esti in brussel?
mai discuti cu aia pe acolo soarta romaniei?(si in paralel si modul cum trebuie citita biblia cu astia pe forum?)

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:29

...acum am vazut si ps-ul

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:34

Adipopa, in cartea genezei in primele 11 capitole avem de-a face cu o relatare inspirata din mitologiile popoarelor babilo-mesopotomiene. Regasim o dubla redactare a creatiei omului provenind din doua surse diferite. redactorul final poate ca a avut acea coerenta intentionata si o privire de perspectiva complexa, insa a lasat sa se strecoare ambele texte de origini diferite. Cartea lui Iosue tinde sa fie considerata de unii ca facand parte din pentateuh, acesti teologi vorbind de Sexateuh. Redactorul final reia istoria poporului evreu cu Iosue care intra in Tara Canaanului. Viata lui Iosue este asemanatoare cu cea a lui Moise. Eu cred ca perspectiva si coerenta a dat-o redactorul final in urma punerii capa la cap a textelor din diferite surse.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:38

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-05 22:28:34nu am inteles la ce te-ai referit cand spuneai de internetul de mare viteza

Ioana, am citit articolul la care ai f�cut trimitere. Ce am scris are sens numai dac� cite�ti �i articolul respectiv.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:40

De la: adipopa, la data 2009-03-05 22:38:35
De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-05 22:28:34nu am inteles la ce te-ai referit cand spuneai de internetul de mare viteza

Ioana, am citit articolul la care ai f�cut trimitere. Ce am scris are sens numai dac� cite�ti �i articolul respectiv.

ce-i drept este faptul k eu l-am citit doar pe ala cu cosurile de gunoi

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:41

oricum...parerea mea despre ue ramane aceeasi....

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:41

De la: adipopa, la data 2009-03-05 22:28:16
De la: eclaudesvd, la data 2009-03-05 22:21:55Termenul de berit este intalnit mai ales in Pentateuh si foarte putin in cartile sapientiale sau profeti. Dintre profeti Ieremia foloseste acest termen atunci cand vorbeste despre legamantul de iubire. In Pentateuh incepand cu cartea Genezei si pana in Deuteronom intalnim folosirea acestui termen. Banchetul cu care se incheie alianta este consemnat si in cartea Deuteronomului.

A�a este.

S� nu uit�m totodat� importan�a leg�m�ntului ca �i concept-cheie pentru Iisus �i apostoli, care l-au preluat dar �i transformat �n lumina crucii.

Legamantul veterotestamentar a fost preluat de Isus: banchetul ceresc, cina de taina. jertfele nu mai sunt necesare, caci acum avem un Mare Preot care a strabatut cerurile. Noul Legamant este sangele sau varsat pentru toti oamenii.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:43

adi...articolul despre internetul de mare viteza a aparut dupa ce ti-am postat eu link-ul....nu aveam de unde sa stiu.....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:52

Eclaudesvd, Gen 1-11 este scris �n dialog cu nu sub influen�a cosmogoniilor mesopotamiene, canaanite sau egiptene.

(Am avut ceva mai demult o discu�ie cu Maressal pe aceast� tem�, dar pe forumul despre ortodoxie).

Dubla relatare este o metod� literar� des �nt�lnit� �n Biblie - inclusiv la evangheli�ti sau Pavel (vezi dubla sa relatare a convertirii).

Nu �nseamn� neaparat (dar e posibil) s� fi provenit din surse diferite.

Perspectiva mea �ns� este una canonic�: lucr�m p�n� la urm� cu textul final.

Comentariile pe sursa Q, de exemplu, s-au dovedit un exerci�iu �n pierdere de timp.

Iosua �ine de NeBYi'YiM. Hexateuhul a fost o �ncercare e�uat�.

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 22:57

In Mt 26, 28 Isus foloseste la cina de taina cuvantul legamant (διαθηκης)intalnit in cartea lui Ben Sirah.

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 23:02

De la: adipopa, la data 2009-03-05 22:52:45Eclaudesvd, Gen 1-11 este scris �n dialog cu nu sub influen�a cosmogoniilor mesopotamiene, canaanite sau egiptene.

(Am avut ceva mai demult o discu�ie cu Maressal pe aceast� tem�, dar pe forumul despre ortodoxie).

Dubla relatare este o metod� literar� des �nt�lnit� �n Biblie - inclusiv la evangheli�ti sau Pavel (vezi dubla sa relatare a convertirii).

Nu �nseamn� neaparat (dar e posibil) s� fi provenit din surse diferite.

Perspectiva mea �ns� este una canonic�: lucr�m p�n� la urm� cu textul final.

Comentariile pe sursa Q, de exemplu, s-au dovedit un exerci�iu �n pierdere de timp.

Iosua �ine de NeBYi'YiM. Hexateuhul a fost o �ncercare e�uat�.

Hagiograful �n Gen 1-11 nu transcrie o revela�ie divin� �n sens strict. Cercetarea primelor unsprezece capitole din cartea Genezei, �n ceea ce prive�te materialul narativ este str�ns legat� de lumea extrabiblic�.ceea ce este foarte important pentru a nu c�dea �n eroarea de a considera aceste capitole o revela�ie biblic� direct� a modului cum a creat Dumnezeu lumea �i omul sau cum s-au dezvoltat �n realitate faptele din acea lung� perioad� a istoriei umane plec�nd de la �nceputurile sale.

Fosta membra 9am.ro

191 mesaje
Postat pe: 5 Martie 2009, ora 23:09

E adevarat ca lucram cu textul final, insa e important sa cautam de ce exista anumite �incoerente� in textul sacru pentru a-l intelege mai bine. Eu cred ca redactorul final fiind pus in fata a doua texte importante care relatau acelasi eveniment le-a pus pe amandoua. La fel se intampla si cu sursa Q: in marcu intalnim anumite fraze care nu par la locul lor. Sunt niste proverbe din timpul lui Isus pe care autorul le pune pentru ca le considera importante. Asta nu inseamna ca nu sunt canonice sau revelate. Insa pentru o intelegere mai buna a textului e necesar aceasta cautare.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 23:31

De la: eclaudesvd, la data 2009-03-05 23:02:59Hagiograful �n Gen 1-11 nu transcrie o revela�ie divin� �n sens strict. Cercetarea primelor unsprezece capitole din cartea Genezei, �n ceea ce prive�te materialul narativ este str�ns legat� de lumea extrabiblic�.ceea ce este foarte important pentru a nu c�dea �n eroarea de a considera aceste capitole o revela�ie biblic� direct� a modului cum a creat Dumnezeu lumea �i omul sau cum s-au dezvoltat �n realitate faptele din acea lung� perioad� a istoriei umane plec�nd de la �nceputurile sale.

Eclaudesvd, ce temeri se ascund �n spatele acestor neg�ri revela�ionale implicite? De ce nu ar fi aceste capitole din Genesa o revela�ie biblic� direct�? Genesa nu comunic� adev�rul dumnezeiesc �ntr-un limbaj �tiin�ific. Nu trebuie s� faci pasul �napoi: Genesa 1-11 este cuv�ntul lui Dumnezeu la fel de mult ca �i evangheliile sau epistolele.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 23:36

Teoria Q e kaput! Michael Goulder �i Mark Goodacre i-au c�ntat prohodul. Nimeni nu mai cred �n proiectul Q. Am �nv��at multe lucruri din acest efort, dar nu are rost s�-l continu�m.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 23:37

adi...intra pe profilul tau si activeaza-ti o optiune ce iti permite sa primesti mesaje private....vreau sa vorbesc cu tine mai mult...sa-mi povestesti ce ai facut la brussel ...ce ai mai aflat de la aia.....si nu pot lua altfel legatura cu tine decat postand pe topicul tau....:(.....
deci....nu vreau sa-ti stric eu bunatatea de topic asa k activeaza-ti mesajele private....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 23:39

Eclaudesvd, de�i cred c� erai activ pe paginile forumului despre credin�a ortodox� �i atunci, dat fiind c� am pomenit de �tiin��, Genesa 1-11 �i discu�iile mele de atunci cu Maressal, copiez totu�i o parte din ele mai jos.

De la: maressalul, la data 2009-01-28 13:19:30Si mai adaug o intrebare pt "credinciosi"

Maressal, �nainte de a �ncerca s� r�spund obiec�iilor pe care le ridici (obiec�ii care nu sunt noi), d�-mi voie s� fac o precizare cu caracter general.

�ntreb�rile pe care le pui referitor la cosmogonia biblic� presupun, �n detrimentul posibilit��ii unei discu�ii pe acela�i palier, c� ar fi fost scris� �n dialog cu opiniile �tiin�ifice moderne. �ns�, dup� cum probabil �tii, ea a ap�rut �ntr-un cu totul alt context (str�in naturalismului �tiin�ific) �i de fapt �n dialog cu alte cosmogonii, precum cele sumeriene, babiloniene (Atra-hasis, Enuma Eli�) sau egiptene.

Genesa deci apar�ine unui anumit gen literar al antichit��ii. Haosul primordial, ad�ncul de ape, imensitatea de pustiu-�i-gol...sunt doar c�teva din temele comune bibliei ebraice �i cosmogoniilor orientului apropiat. Exist� �n acela�i timp �i deosebire, contrast, polemic�, protest fa�� de cosmogoniile rivale. Cultul soarelui este repudiat prin acordarea unei importan�e sc�zute apari�iei acestuia. �nfr�ngerea haosului este descris� diferit, subliniindu-se puterea superioar� a lui Elohim fa�� de Ea, Marduc sau Baal. Omul este acum purt�tor de chip dumnezeiesc, nu rob f�cut pentru muncile grele refuzate de zei.

Arhitectonica literar� a cosmogoniei ebraice este absolut fascinant�. Cele dou� seturi de trei zile ale crea�iei (1-3, 4-6) sunt imagini �n oglind� care indic� diverse 'umpleri' (1--->4, 2--->5, 3--->6). Forma contractual� antic� (i.e., modul de a intra �n leg�m�nt) se recunoa�te mai ales �n repetarea istoriei (toledot) crea�iei �n capitolele 2-3. Construc�ia universului ca templu sau cas� de dumnezeu (cu temelie, st�lpi, tron, bolt� cereasc�) poate fi �nt�lnit� at�t �n Facerea c�t �i �n alte scripturi ebraice.

Ce spun �n esen��, Maressall, este c� modul nostru ast�zi (inclusiv al t�u) de a citi cosmogonia biblic� ar trebui s� �in� cont de contextul, genul literar (form�, con�inut) �i inten�ia acesteia. Genesa este un produs literar ebraic specific timpului s�u, care, prin metafor�, simbol �i mit ('mit' nu �n sens de 'basm'), transmite un mesaj cu preten�ie de adev�r �n ce prive�te apari�ia universului prin fiat divin...c� omenirea, societatea, cultura sunt opera unui creator bun �i suveran...�i c� acest Elohim sau Yahve a construit o cas�, un habitat perfect echilibrat �i propice, special pentru omenirea purt�toare a chipului s�u. Este, dac� vrei, versiunea antic� a Principiului Antropic, a�a-zisul fine-tuning cosmic prin care 'de�i amplasarea noastr� nu este �n mod necesar central�, ea este inevitabil privilegiat�' (Brandon Carter).

De la: maressalul, la data 2009-01-28 13:19:30Dumnezeu a zis: �Sa fie lumina!� Si a fost lumina. Sa retinem ca pe pamant era intuneric ... inainte sa fie lumina( hmmm ...logic). Asta insemna ca nu exista soare. DEci soarele nu a fost creat cand ... "La �nceput Dumnezeu a facut cerurile si pam�ntul".

Maressal, dac� citim aceast� cosmogonie antic� �n proprii termeni, exist� un motiv literar �i unul polemic pentru care soarele �ine de ziua a patra. Motivul literar, a�a cum am ar�tat, �ine de poetica textului, de modul �n care autorul �i organizeaz� materialul pentru a crea coresponden�e �ntre ziua 1 �i ziua 4, ziua 2 �i ziua 5, ziua 3 �i ziua 6. Motivul polemic, pe de alt� parte, �ine de detronarea cultului soarelui practicat de vecinii poporului evreu, prin relegarea acestui astru, �n Genesa, c�tre mijlocul (�n loc de �nceputul) crea�iei.

De la: maressalul, la data 2009-01-28 13:19:30Acum exista problema urmatoare : De ce pamantul se rotea in jurul unui "punct din spatiu" unde nu era nimic... pt ca apoi sa fie soarele acolo? Prea dubios. Idea de creatie a pamantului inaitea soarelui este absurda, mai ales ca pamantul se invarte in jurul soarelui.

Maressall, cosmogonia biblic� nu �tie (nu neag�, dar nici nu afirm�) c� p�m�ntul se �nv�rte �n jurul soarelui sau �n jurul axei proprii. Percep�ia omului antic este una fenomenologic� (�n sensul kantian): e.g., soarele r�sare. Dup� cum nu consider� c� soarele este necesar luminii, din punct de vedere literar, tot a�a autorul bibliei nu �l consider� necesar nici no�iunii de zi sau zi-lumin�. De fapt, pe tot parcursul istoriei crea�iei (nu doar �n zilele 1-3), mi�carea de rota�ie nu este nici afirmat�, nici negat� - doar ignorat� - pentru c� interesul �i palierul de comunicare este altul dec�t cel �tiin�ific.

De la: maressalul, la data 2009-01-28 13:19:30Si mai imiv venii o idee: "Dumnezeu a zis: �Sa fie lumina"" .Si a fost... dar unde a fost? Pe tot pamantul ? Eu nu stiu!!!???!!!... daca era pe tot pamantul atunci erau cel putin 2 sori diametral opusi, care culmea... pt a fii lumina pe pamant , pe tot pamantul , trebuiau sa se invarta ei in jurul pamantului si cu aceasi viteza, in acelasi sens. OAU... Ma sperii. Daca nu erau 2 sori atunci nu a fost lumina peste tot! Deci unde a fost lumina?

Obiec�ia aceasta este pur speculativ�, Maressal. Nu are nici o baz�. Dac� nu ni se precizeaz� �n text, implicit sau explicit, c� a fost lumin� pe tot p�m�ntul deopotriv� �i �n acela�i timp, nu are rost s� ne �ntreb�m cum ar putea fi explicat� aceast� chestiune. Deja am stabilit c� nu reiese din text.

De la: maressalul, la data 2009-01-29 12:22:12Ce am vrut s aspun este ca pt un eveniment din punc de vedere stiintific sa dea o demonstratie,iar din punc de vedere religios se dau atatea cate secte , religii, credinte sunt.[/quote]

Citatele biblice folosite de tine fac parte dintr-o cosmogonie antic�. Orice text-ca-literatur� pretinde cititorului s� respecte ni�te reguli simple de angajament. Acestea �in, printre altele, �i de genul literar ales de autor. �n�elegi ce �nseamn� gen literar?

Nu e greu s� respec�i regulile hermeneutice impuse de gen. To�i facem asta. De exemplu, vorbind de film (nu de literatur�), �tim s� diferen�iem desenul animat de dram�, documentar �tiin�ific. Nu v�d unde te �mpotmole�ti...

Genesa 1-3 apar�ine unui gen literar, a ap�rut (a�a cum am ar�tat) �n contextul unui dialog cu alte comsmogonii rivale, are o structur� literar� inten�ionat�...�i comunic� pe un anumit palier. Acest palier nu este cel �tiin�ific, iar �ntreb�rile tale contorsioneaz� interac�iunea cu aceast� literatur�. E nedrept. Dac� textul �n spe�� nu r�spunde �ntreb�rilor tale (din simplul motiv c� a fost creat s� r�spund� altor �ntreb�ri) tu �l ridiculizezi.

Recite�te motivul literar �i polemic pentru care soarele face parte din ziua a patra �i nu ziua �nt�i. Acest r�spuns respect� contextul, genul �i inten�ia cosmogoniei ebraice din care tu ai citat c�teva pasaje.

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 23:50

ink ceva...aia din lista ta de prieteni nu sunt eu....e una kr a creat un cont paralel cu al meu...ori de cate ori incerc sa-mi pun la avatar o poza cu fatza mea incepe sa actioneze.....

ink ceva...aia din lista ta de prieteni nu sunt eu....e una kr a creat un cont paralel cu al meu...ori de cate ori incerc sa-mi pun la avatar o poza cu fatza mea incepe sa actioneze.....

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 23:54

Ioana, devine tot mai complicat� conspira�ia. M� ia deja cu fiori. Stai pe forum. ��i r�spund �i la �ntreb�rile tale despre Europa. Iar noi doi nu avem secrete.

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 23:55

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-03-05 23:50:03

Tu vorbesti serios cu chestia asta? Nu cumva e numai impresia ta. Schimba-ti tot si s-ar putea sa fie in regula. Am vazut ca au disparut persoane intregi fara acordul lor, si fara avertisment.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 5 Martie 2009, ora 23:58

nu e nicio impresie...e una kr nu ma suporta...o stiu...nu are legatura cu uniunea europeana...e doar o fatuk ametita....se mai distreaza si ea....

Pagini: << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Putem citi ºi discuta Biblia ca literaturã – indiferent dacã o acceptãm (sau nu) ca sursã pentru gândi teologic ºi a trãi creºtineºte?
Mergi la: