back to top ∧

Info
x
info
 
 
OK


 
Info
x
info
 
 
 


Religia in scoli, pro sau contra ?

 


 
Pagini: << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >> Sari la pagina:
 
Shlomo_Mire_Ivan

1640 mesaje
Membru din: 19/04/2009
Oras: Craiova

Postat pe: 22 Aprilie 2009, ora 21:36

De la: vieru_cezar_iasi, la data 2009-04-22 14:52:38
De la: Shlomo_Imre_Istvan, la data 2009-04-22 05:07:59Nu conteaza cine sunt!Si tu,dupa nume,imi aduci aminte de un patruped.Sunt shintoist.Nu am nimic impotriva niciunui cult,dar nu sunt de acord cu predarea religiei in scoli.Care e atunci rolul bisericii?


Se spune că insulta e declarația înfrângerii. Pentru că nu mai ai argumente, începi cu insulte.



Religia s-a predat întotdeauna în școli și înainte de perioada comunistă. Rolul și misiunea Bisericii nu se desfășoară doar între gardurile ei. Acolo este locul de cult, dar rolul și misiunea Bisericii se prelungesc oriunde. Iar dacă ești evreu sau shintoist e treaba ta, dar nu ne spune nouă cum și unde să ne predăm orele de religie, așa cum nici noi nu vă spunem cum și unde să vă predați orele de religie.

In ceea ce priveste numele tau,era doar o constatare!Dai dovada de fundamentalism!Care sunteti voi,si care noi?Sa nu va spun eu voua cum si unde?Am si eu copii si n-am facut decat sa-mi spun parerea.Imi racesc gura de pomana cu prostul,pentru cultura ta generala sunt botezat ortodox.Hai,shalom!


thor

50 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 22 Aprilie 2009, ora 21:49

Ideile comune cu alte religii provin din revelația primordială de dinaintea căderii în păcat (când omul în Eden era în intimitate cu Dumnezeu și avea cunoașterea clară), precum și din faptul că alte religii au împrumutat învățături de la evreii Vechiului Testament, nu invers -------------------------- Nu te aventura sa afirmi lucruri numai de dragul de a le spune....Religiile de care vorbesti sunt mai vechi cu mii de ani decat cea crestina sa iudaica.....Cea egipteana de exemplu....

De ce nu poate fii un om drept daca nu e educat in spirit crestin? Ai idee cati oameni celebri nu au fost crestini?

In perioada comunista religia s-a predat in scolile teologice si atat...acolo unde ar fi trebuit sa ramana...nu sa fie impusa prin sforarii politice cum sa intamplat....La urma urmei, in Constitutie scrie ca religia e separata de stat....iar scolile , in marea lor majoritate, apartin statului si nu bisericii.....Asta sa nu imi amintesc ca inca nu am auzit ca Biserica sa finanteze un spital sau o scoala...construiesc insa bisericii cu nemiluita....e corect sa iei fara sa dai sau se aplica "mana de popa"....

Nu știu dacă preoții au primit mărirea de 65% de care vorbești. Dar și Isus Cristos a spus că cine muncește, are dreptul la plată.------ sugerezi ca profesorii nu muncesc? Iti amintesc ca o racheta nu se lanseaza cu rugaciuni ci in urma unor calcule de matematica si fizica......ca si chimia si astronomia sunt implicate, anatomia, pregatirea fizica , etc.....


Fosta membra 9am.ro

391 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 22 Aprilie 2009, ora 22:27

De la: mytcor, la data 2009-01-31 11:41:00
De la: thor, la data 2009-01-31 11:22:52Sunt curios sa aflu si parerea altora despre introducerea religiei in scoli.....Personal ma deranjeaza ca este predata si copiilor din clasele mici, al caroror discernamant este mai mult decat redus....Daca legea penala nu le recunoaste discernamantul, noi ce facem , crestem fanatici?


impotriva !...unde este libertatea de constinta si liberul arbitru, unde sunt drepturile omului ?...
cu mult mai benefic le-ar fi ore/cursuri unde sa invete bunele maniere, manierele elegante...eetc..etc.


Sunt pentru alegerea acestei materii, Religia, in functie de alegerea fiecarui parinte

Dar in nici un caz in cadrul Gradinitelor !!!
Copii sunt mult prea mici atunci pentru a intelege ceva si ei orisicum au multe altele de invatat, iar felul de a se comporta unii cu altii (de a relationa) este cea mai importanta materie de care ar trebui sa se tina seama in perioada prescolara si inca si in primele 8 clase

Copii ar trebui insa obligatoriu sa fie invatati de foarte de mici legatura cu Biserica, cu Preotul, cu RUGA si inchinarea. Aceste lucruri te invata BUNUL SIMT (SMERENIA). Ori acest lucru este MAI ALES EVITAT de catre NOILE FAMILII instarite, de dupa revolutie
Adica CUM odrasla lor va trebui sa ajunga Sef De Stat, sau cel putin Mare PATRON, ori - hmm, cum vine aceea sa cunoasca copii lor MILA, DRAGOSTEA PENTRU APROAPE ..... ????? Am cunoscut astfel de oameni !

Ori atunci cand isi vor fi dat ei seama de ceea ce au realizat, raul este deja facut, si este mult prea mare! Cand nu-si vor mai putea ajuta copii, cand acestia nu-i mai asculta si-i trateaza si pe ei asa cum au fost invatati sa-i trateze pe toti ceilalti din jurul lor ... la cine vor apela spre a-si salva copii???

Poate gresesc eu, poate ca totusi am eu dreptate, orisicum lucrurile nu merg chiar totdeauna asa cum ne dorim. Este bine deci sa lasam TOTDEAUNA LOC DE 'Buna Ziua!' si prin intermediul INTELEGERII APROAPELUI, prin OMENIA ce ne este Predata prin intermediul Religiei.

DAR Religia este bine totusi sa fie predata precum o istorie a popoarelor!
Iar daca un copil va dori chiar sa o aprofundeze, mai tarziu sa fie din PROPRIA lui CHEMARE! Sau poate din prisma TRAIRILOR Parintilor, a rudelor - sa vina din sanul familiei!

RELIGIA tine de ceea ce este profund, de SINE, de FAMILIE, de RELATIILE INTIME, de FORMAREA CA OM, care nu-ti pot fi impuse precum o UNIFORMA,precum Tabla inmultirii ... Religia este CEA MAI INTIMA ALEGERE.



nastasemihail

47672 mesaje
Membru din: 3/11/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 00:47

De la: Shlomo_Imre_Istvan, la data 2009-04-22 21:32:16
De la: nastasemihail, la data 2009-04-22 15:33:39
De la: Shlomo_Imre_Istvan, la data 2009-04-22 06:14:15Propun sa-i impuscam in picior pe atei!

Tu de cind tot postezi, doar un post ai?
Auzi dar cu piciorul meu ce ai?
De care picior vorbesti, sa merg in celalalt.
Dupa cum vezi,doar un post.Ma refeream la ateii care au un picior de lemn! Ca sa fii sigur,invata sa mergi in maini!

Cred ca o sa merg pe picioroange sa scap de tine.


Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
nastasemihail

47672 mesaje
Membru din: 3/11/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 00:50

O istorie a religiilor ar fi cel mai corect.


Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
nastasemihail

47672 mesaje
Membru din: 3/11/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 00:54

Toti sintem sfinti, nu au de ce sa ne predea religia in scoli.....


Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

1714 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 00:55

De la: nastasemihail, la data 2009-04-23 00:54:01Toti sintem sfinti, nu au de ce sa ne predea religia in scoli.....


degeaba! te-am citit!
ateu si tu??


vieru_cezar_iasi

247 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 01:53

De la: thor, la data 2009-04-22 21:23:15
De la: vieru_cezar_iasi, la data 2009-04-20 06:25:32Pentru thor :

Dumnezeu și-a exprimat voința și direct, dar și prin oameni. A vorbit prin profeți, apoi a vorbit direct, prin Fiul său întrupat, Isus Cristos. Iar Isus Cristos a orânduit apostoli, succesorii apostolilor fiind episcopii și preoții.

Biblia e cuvântul lui Dumnezeu (la sfârșitul acestui comentariu se poate citi de unde știu acest lucru). Nu s-a scos și nu s-a adăugat nimic, acestea sunt calomnii și afirmații fără nici o dovadă. În Biblie scrie că cine va scoate sau va adăuga ceva la cele scrise, să fie anatema (exclus, afurisit). A existat întotdeauna o foarte mare grijă ca textul sacru să fie redat și tradus cu cea mai mare fidelitate și nimeni nu a avut curajul să scoată sau să adauge ceva.

Ideile comune cu alte religii provin din revelația primordială de dinaintea căderii în păcat (când omul în Eden era în intimitate cu Dumnezeu și avea cunoașterea clară), precum și din faptul că alte religii au împrumutat învățături de la evreii Vechiului Testament, nu invers.

Dacă omul nu primește educația creștină de mic și se rătăcește pe cărări greșite sunt slabe șanse să mai găsească drumul drept și să fie creștin când va fi mare, la fel cum un pom, dacă crește strâmb, sunt slabe șanse să se îndrepte mai târziu.

Comparația cu UTC-ul nu-și are sensul. Religia s-a predat în școli și înainte de perioada comunistă.

Nu știu dacă preoții au primit mărirea de 65% de care vorbești. Dar și Isus Cristos a spus că cine muncește, are dreptul la plată. Munca lor e tot muncă iar salariile lor sunt foarte mici. Faptul că unii dintre ei sunt mai lacomi, asta e altă problemă și nu-ți dă dreptul să contești necesitatea Bisericii în sine și religia în școli. Biserica este instituția divino-umană întemeiată de Isus Cristos și este necesară pentru mântuire, pentru că nu ne putem mântui singuri, fără Biserică. În afară de asta, discuția despre salarii nu are legătură cu subiectul de aici.

Cteva argumente, foarte pe scurt, că Biblia și scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii sunt cuvântul inspirat al lui Dumnezeu :

a) Pe scurt despre scrierile sacre (cărțile Bibliei și scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii) și despre faptul că sunt inspirate de Dumnezeu

Pe lângă faptul că ni se descoperă prin revelația naturală descrisă pe scurt mai sus, Dumnezeu ne-a descoperit existența sa și a vieții de dincolo de moarte și prin Revelația supranaturală : prin profeți, prin fapte și intervenții, prin Fiul său întrupat, Isus Cristos, precum și prin apostoli și sfinții părinți ai Bisericii. Sunt două mari izvoare care cuprind Revelația supranaturală a lui Dumnezeu: Sfânta Scriptură (Biblia) și Sfânta Tradiție (Sfânta Tradiție cuprinde scrierile sfinților părinți ai Bisericii, marii episcopi creștini). Biblia este cuvântul viu al lui Dumnezeu, este inspirată de Dumnezeu, la fel și scrierile Sfintei Tradiții. Dumnezeu e autorul principal al Bibliei și al scrierilor Sfintei Tradiții, oamenii au fost doar autorii secundari. Pe lângă dovezile arheologice care confirmă evenimentele relatate în Biblie, mai există și argumentele profețiilor biblice: profeții au prevestit fapte care s-au petrecut întocmai cum au spus ei, după multe secole de la prevestirea lor, deci e clar că au fost inspirați de Dumnezeu, care cunoaște și ceea ce va fi în viitor. Dacă nu ar fi fost inspirați de Dumnezeu, ei nu ar fi avut de unde să știe ce va fi după multe secole. Dumnezeu, fiind atotștiutor, cunoaște ceea ce vor alege oamenii, dar el nu-i obligă pe oameni să aleagă într-un fel sau altul, deci oamenii au libertatea voinței și răspunderea pentru alegerile lor.
Despre cuvântul lui Dumnezeu inspirat autorilor cărților din Sfânta Scriptură puteți citi accesând linkul următor:
www.profamilia.ro/catehism.asp?cbc=on&sel=5

b) Domnul Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat - Revelația în Persoană
În afară de profețiile cu privire la multe evenimente din lume, în Vechiul Testament au mai fost profețite cu multe secole înainte de nașterea Domnului Isus Cristos și principalele evenimente din viața sa, cum ar fi: locul și împrejurările nașterii sale, multe dintre minunile sale, moartea pe cruce și învierea sa.
El este Revelația în Persoană, supremul Revelator și, totodată, supremul Revelat.
Domnul Cristos a dovedit prin toată viața sa, prin învățăturile și prin minunile sale că este Fiul lui Dumnezeu întrupat, nu un simplu om. Dacă ar fi fost un simplu om n-ar fi avut viața prevestită de profeți cu veacuri înainte, nu s-ar fi împlinit profețiile referitoare la el, nici nu ar fi putut să învie morții, să învie el însuși din morți, să potolească furtuna pe mare, să vindece atâția orbi, bolnavi, etc. Dar el a făcut toate acestea și multe altele. După înviere el a mai rămas 40 de zile pe pământ, până la înălțare și a fost văzut de apostoli și de mulți alți oameni. Apostolii au mâncat și au vorbit cu el în aceste 40 de zile. Apoi ei au predicat toată viața despre Învierea Domnului Isus Cristos și au murit pentru acest adevăr. E clar că nu ar fi murit ei pentru o minciună. Marele matematician, fizician și filosof francez Blaise Pascal, spunea : „Cred cu bucurie în cuvântul acelora care și-au dat viața pentru ceea ce au spus. ”
Accesând linkul următor găsiți o carte foarte bună despre Isus Cristos. Poate fi citită direct pe internet:
www.profamilia.ro/sftreime.asp?isuscristos



Dumnezeu nu are nevoie de profeti....in opinia ta are nevoie de PR ? Profetii exprima parerea lor si nimic altceva....pENTRU CA NU VAD LA CE AR FII BUNI...MAI ALES CA MAI NIMIC DIN CEEA CE AU ANUNTAT NU S-A INDEPLINAT....Iti reamintesc ca :1. Isus a fost recunoscut drept Mesia de catre ai lui, Petru mai precis.....2. In aproximativ aceeasi perioada cu el au trait multi oameni care au provocat aceleasi miracole...3. In 325 e.n., la niceea , una dintre teme a fost daca Isus a fost om sau zeu...S-A VOTAT SI CU MAJORITATE DE VOTURI A FOST VOTAT DREPT ZEU....

Biblia este EXTREM de modificata si indraznesc sa spun total contrara a ceea ce ar fi dorit Isus.....Daca vorbim de fapte certe, documntate, am sa incep prin a spune ca Pavel, cel care a scris-o, nici macar nu l-a cunoscut pe Isus...mai mult, in unele din epistole are cuvinte deloc magulitoare la adresa apostolilor sai.....Era cetatean roman si sa comportat ca atare....Nu uita ca Isus a avut ceva de impartit cu ocupatia romana, fapt concretizat, dupa moartea lui, in revolta din Iudeea, infranta de viitorul imparat Octavian...Nu uita ca exista multe evanghelii contrare celor din biblie si amintesc doar de cele de la Nag Hammadi....Amintesteti ca la Niceea au FOST ALESE EVANGHELIILE CARE CONVENEAU LUI CONSTANTIN, RESTUL FIIND DECLARATE EREZII SI ARSE SAU INTERZISE....In 1215, Episcopul Alexandriei cerea , in scris, unui scrib, sa "omita anume marturii din lucrarea pe care o scria"...Astea sunt lucruri documentate si dovedite cert....Uiti ca religia crestina a fost mixata de Constantin cu cea a zeului Mitra, ca sa fie mai usor asimilata mai usor de populatia Imperiului....cum poti sa spui ca sunt minciuni? ...Un Papa , cand a fost invitat sa priveasca prin primul telescop, a revuzat sa o faca "asa ceva nu poate exista"....faci la fel?....

A fost un seminar "Isus", acum cativa ani, la Londra....80 de cercetatori au analizat texte religioase din Biblie...au concluzionat ca doar 18% din ele sunt, probabil, in spiritul a ceea ce ar fi fost la origine.....


continui....


1. Isus Cristos este Mesia, Fiul lui Dumnezeu întrupat și a dovedit acest lucru prin viața sa, prin învățătura sa, prin marile sale minuni, prin moartea și Învierea sa. În plus, în Isus Cristos s-au împlinit profețiile. În Vechiul Testament au mai fost profețite cu multe secole înainte de nașterea Domnului Isus Cristos și principalele evenimente din viața sa, cum ar fi: locul și împrejurările nașterii sale, multe dintre minunile sale, moartea pe cruce și învierea sa.
Isus Cristos a fost recunoscut ca Mesia mai întâi de către cei de lângă el, cum era și normal. Apoi a fost recunoscut de tot mai multă lume, astfel încât, astăzi, peste un miliard de oameni îl recunosc pe Isus ca Mesia. Că mulți dintre creștinii de azi sunt creștini doar cu numele și nu respectă învățătura creștină, nu este bine, deoarece este scris în Biblie : credința fără fapte este moartă. Dar pentru asta ar fi nevoie de altă discuție.

2. Nimeni nu a făcut minunile pe care le-a făcut Isus Cristos : să învie morții, să învie el însuși din morți, să rămână cu noi în special în Sfânta Împărtășanie sub chipul pâinii și al vinului, etc. Astfel de minuni depășesc cu mult puterea umană și nu au fost făcute decât de Isus Cristos. Au făcut anumite miracole și apostolii și alți sfinți, dar diferența esențială dintre miracolele făcute de Isus Cristos și miracolele făcute de sfinți este că Isus Cristos este chiar sursa acestor miracole a făcut aceste miracole cu puterea Sa, a Tatălui și a Sfântului Duh, pe când sfinții AU PRIMIT DE LA EL PUTEREA DE A FACE MINUNI. La fel cum soarele este sursa luminii, iar luna primește și reflectă lumina de la soare.

3. Isus Cristos nu este zeu, este Dumnezeu întrupat în om. În el sunt două firi sau naturi : divină și umană. Am explicat acest lucru în postările trecute, precum și pe blogurile mele. Conciliul de la Niceea în anul 325 nu a făcut decât să definească ceea ce a revelat Dumnezeu prin Isus Cristos și ceea ce a predicat Biserica încă de la înființarea ei de către Isus Cristos.

4. Biblia nu este modificată. Așa zisele « evanghelii » de la Nag Hamadi sunt scrieri apocrife, adică neautentice. Masonii s-au folosit de acest lucru pentru a-i manipula pe cei care nu știu ce înseamnă evanghelii apocrife și nu știu să facă diferența între evangheliile autentice și cele apocrife, neautentice. Dar chiar și acele evanghelii apocrife au multe lucruri comune cu Evangheliile autentice și nu vin în totală contradicție cu ele. Singurele Evanghelii autentice sunt cele patru pe care le găsim în Noul Testament. Dar Evangheliile autentice NU AU FOST ALESE DE CONSTATIN, ci de Sfinții Părinți de la Conciliile din primele secole creștine, după criterii riguroase și obiective. Constantin nu a avut niciun amestec în stabilirea canonului Bibliei. Religia și puterea politică sunt lucruri diferite.

Nu s-a modificat nimic în Biblie, acestea sunt calomnii și afirmații fără nici o dovadă. În Biblie scrie că cine va scoate sau va adăuga ceva la cele scrise, să fie anatema (exclus, afurisit). A existat întotdeauna o foarte mare grijă ca textul sacru să fie redat și tradus cu cea mai mare fidelitate și nimeni nu a avut curajul să scoată sau să adauge ceva. Între traduceri pot fi diferențe sensibile de sinonime, care după cum se știe, sunt cuvinte cu formă diferită, dar cu același sens (de exemplu într-o traducere se folosește cuvântul zăpadă, în altă tradecere se folosește cuvântul omăt). Nici un episcop al Alexandriei nu i-a spus vreunui scrib să omita ceva din Biblie, acestea sunt minciuni si calomnii masonice. Putea să-i spună să omită ceva din altă scriere, dar nicidecum din Biblie.

În ce privește acel « amestec » la care te referi cu religia zeului Mitra : Nu a fost nici un amestec. Religia creștină a îmbrăcat uneori haina unei culturi sau a alteia, pentru a putea pătrunde în cultura respectivă. Sfântul Apostol Pavel spunea : « M-am făcut tuturor totul, ca, oricum, să mântuiesc pe unii » (1 Cor. 9, 22) Deci, el s-a făcut grec cu grecii și roman cu romanii, ca să-i poată câștiga pentru Dumnezeu. Creștinismul nu preia învățături de la alte religii, dar poate îmbrăca diferite forme de manifestare. Una este conținutul, alta este forma. Important este conținutul. Chiar și astăzi în Africa sau Asia oamenii sunt încreștinați prin cultura lor, iar slujbele creștine africane sau asiatice au un specific aparte. Nu se face compromis de la învățătura creștină, dar aceeași învățătură poate îmbrăca haina multor rituri și culturi.

5. Revolta iudeilor din anul 70 nu are nici o legătură cu Isus Cristos. Isus Cristos a spus clar că Împărăția lui nu este din lumea aceasta și nu a îndemnat la revoltă. Dimpotrivă, mesajul său este cât se poate de pacifist, tocmai de aceea nici nu a fost primit de acei evrei fundamentaliști care așteptau un altfel de « mesia », războinic și eliberator de sub ocupația romanilor.

Sfântul apostol Pavel este singurul dintre apostoli care l-a cunoscut pe Isus Cristos înainte de Înviere și Înălțare, dar cunoașterea sa nu a fost cu nimic mai prejos decat a celorlalți, pentru că Isus Cristos i-a apărut și i-a vorbit dintr-o lumină puternică atunci când, pe când Pavel era încă evreu, mergea spre Damasc pentru a-i prinde pe creștinii de acolo.

6. Dumnezeu ne-a vorbit prin profeți și mai ales prin Fiul său întrupat, Isus Cristos, care, după cum știm, a lăsat apostoli și le-a poruncit să meargă în toată lumea și să predice Evanghelia la toată făptura. Iar succesorii apostolilor sunt episcopii și preoții.
Profeții sunt inspirați de Dumnezeu, nu exprimă părerea lor. PROFEȚII AU PREVESTIT FAPTE CARE S-AU PETRECUT ÎNTOCMAI CUM AU SPUS EI, după multe secole de la prevestirea lor, deci e clar că au fost inspirați de Dumnezeu, care cunoaște și ceea ce va fi în viitor. Dacă nu ar fi fost inspirați de Dumnezeu, ei nu ar fi avut de unde să știe ce va fi după multe secole. Dumnezeu, fiind atotștiutor, cunoaște ceea ce vor alege oamenii, dar el nu-i obligă pe oameni să aleagă într-un fel sau altul, deci oamenii au libertatea voinței și răspunderea pentru alegerile lor.
Despre cuvântul lui Dumnezeu inspirat autorilor cărților din Sfânta Scriptură puteți citi accesând linkul următor:
www.profamilia.ro/catehism.asp?cbc=on&sel=5

7. În ce privește acel "seminar" de la Londra: ce procent dintre acei "cercetători" erau masoni, interesați să lovească în creștinism? Nici n-ai idee cât de interesați sunt masonii să combată creștinismul în favoarea unei religii de tip new age. Dar până la urmă tot vor fi învinși pentru că Biserica este înființată de Isus Cristos, care a spus că porțile iadului nu o vor birui!

Deci, dă crezare Cuvântului revelat al lui Dumnezeu, nu minciunilor masonice. Nu te juca cu aceste lucruri ! Nu uita că de ceea ce crezi și de ceea ce urmezi depinde fericirea sau suferința ta pentru veșnicie ! Cred că nu ți-ar conveni să pierzi fericirea veșnică și să ajungi la suferința veșnică. Nu este suficient doar să credem, dar de la asta se pornește. Credința este o condiție necesară pentru mântuire, chiar dacă nu este suficientă. Deci, pentru binele tău, dacă vrei să ajungi la fericirea veșnică și nu la suferința veșnică, trebuie să crezi și să urmezi învățătura creștină. Nu te juca cu propria ta mântuire. Nu uita că Dumnezeu este și drept (justițiar), nu doar iubitor.


Fosta membra 9am.ro

37 mesaje
Membru din: 17/02/2009
Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 12:55

Eu sunt pentru predarea religiei in scoli. Scoala, alaturi de familie, are si ea un rol important in dezvoltarea armonioasa a copilului. Religia este o piatra de temelie in educatia celor mici si sta la baza valorilor morale si principiilor viitorului adult. Asa cum copilul isi cunoaste de mic parintii, asa trebuie sa isi cunoasca si Creatorul.


Fosta membra 9am.ro

37 mesaje
Membru din: 17/02/2009
Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 12:59

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-01-31 11:28:38sunt pentru predarea religiei in scoli....
dak elevii ar fii crescuti de mici in spirit crestin poate nu ar mai ajunge sa consume droguri,sa fumeze de la 10 ani, sa-si inceapa viata sexuala de la 11 (si pina la 16 ani sa faca deja 3 avorturi),sa fure,sa se bata intre ei ...etc....
cred k asta e problema adolescentilor din zilele de azi....au uitat de dumnezeu....
religia e importanta in formarea lor k buni cetateni....




Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje
Membru din: 13/02/2009
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 13:01

EU VREAU SA SE PREDEA RELIGIA CONFUCIANISTA,DAR NU IN SCOLI,IN GARI SI AEROPORTURI


Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
sirius_zegetina

808 mesaje
Membru din: 28/01/2009
Oras: Resita

Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 15:10

Iar eu fac o petitie la onor-prapadintele, pardon - presedintele si la palavramentul, pardon-parlamentul ambele ale noastre tugulanesti, sa se introduca si-nvatarea zen-budhismului, ca-i mai moral decat crestinismul; poate-asa invata copiii romani ce-nseamna corectitudine si cuvant dat, pe care trebe sa-l respecti chiar daca pierzi, cinste si onoare - indiferent de pretul platit pt. a le pastra intacte si - mai ales - demnitate! Sa le intre bine-n cap ca zicala "capul plecat sabia nu-l taie" e mincinos, e pt. lichele lase, iar daca-l aplica-n viata vor fi scuipati de cei carora li se-nchina si priviti de-acestia cu scarba si desconsiderare!


Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 19:49

ma vad nevoita sa revin asupra topicului asta cu un nou mesaj (se pare k din cele pe kr le-am postat pe prima pagina nu ati inteles nimik....unii dintre voi)
nu-mi vine sa cred k sunt atat de multi kr se declara impotriva predarii religiei in scoli....si...culmea...aducand ca argument k in felul asta omul nu mai are libertate!!!
haideti sa o luam logic....
incepem cu definitia termenului *libertate*....deci...libertatea este un valuare ce presupune trei lucruri
1) a cunoaste
2) a alege
3) a actiona
(dak voi aveti o alta definitie a libertatii va invit sa ma contraziceti...)
deci...primul pas spre dobandirea libertatii este cunoasterea!!!(retineti acest lucru...cunoasterea va face liberi)..in absenta ei conceptul de libertate nici nu mai poate fii adus in discutie...si va dau si un exemplu....
se poate spune despre o piatra de pe drum k este libera?...in niciun caz!!!...(sau...cum mai spun unii cretini despre animale)....
doar omul este liber...libertatea se raporteaza doar la el pentru k doar la in cazul lui putem vorbi despre cunoastere....chiar si in kzul unui om inchis intr-o temnita exista libertate...pentru k exista cunoastere!!!..poate alege sa se sinucida ,sa incerce sa evadeze sau sa complaca in starea in kr e si sa o accepte cu stoicism(masura recomandata de biserik!!!)
acum...dupa ce v-am explikt putin cum stau lucrurile cu acest concept va adresez si eu o intrebare....
dak un om nu cunoaste religia (pentru k nu i s-a predat in scoli,iar parintii au fost prea preocupati cu alte lucruri mai *importante*) se poate spune despre el k este liber sa creada in dumnezeu sau nu?...
oare nu cumva voi prin mesajele pe kr le postati aici militati pro ingradirii libertatii omului?....
treziti-va!!!...religia predata in scoli este un lucru extraordinar....dak omul ,dupa ce a facut religie in scoala timp de 12 ani alege sa se declare ateu..va stii in mod sigur k este doar alegerea lui!!!....de asemenea si dak alege sa devina un bun crestin!!!
orice s-ar intampla cu el mai tarziu va fii doar rezultatul alegerilor sale....cunoaste religia,alege de buna voie sa adere sau nu la principiile ei si actioneaza in consecinta....
in acel moment se poate spune despre el k e liber!!!!


( si asta e valabil pentru toate celelalte materii....sa nu se scoata niciuna din programa scolara pentru k astfel libertatea noastra va ingradita cu mult)

deci...incerkti in permanenta sa aflati cat mai multe lucruri....cititi orice ....uitati-va la televizor...informati-va in permanenta....
nu acceptati de bunavoie sa deveniti sclavii propriilor voastre constrangeri determinate de idei preconcepute (de exemplu...religia e un lucru rau)
creati cultura!!!...asta e scopul vietii voastre!!!...asta va face fericiti!!!....

v-am vorbit doar despre libertate...insa nu uitati k termenul *cultura* presupune multe alte valori pe langa ea...dreptate,adevar,bine,frumos...etc...incerkti sa le descoperiti pe cele autentic romanesti.....dak ne vom pierde cultura traditionala altii ne-o vor impune pe a lor!!!


numai bine tuturor!!!


Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 20:10

erata....
in mesajul de mai sus cititi in loc de *un valoare*...*o valoare*
cunosc normele LRC...eventualele greseli de gramatik se datoreaza grabei...

numai bine!!!


lorduljohn

499 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Postat pe: 23 Aprilie 2009, ora 21:12

De la: joanna_dark_2007, la data 2009-04-23 20:10:46erata....
in mesajul de mai sus cititi in loc de *un valoare*...*o valoare*
cunosc normele LRC...eventualele greseli de gramatik se datoreaza grabei...

numai bine!!!

Nu ,Joanna, nu ai dreptate !
In scolile de stat trebuie studiata doar Istoria religiilor.
Religia, indiferent care, poate fi studiata in scolile particulare, confensionale sau in scolile de duminica , organizate pe langa biserici.
In scolile de stat nu au ce cauta niciun fel de insemne religioase sau politice.
Sucees la studii !
Sa auzim de bine !


Fosta membra 9am.ro

677 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: Buzau

Postat pe: 24 Aprilie 2009, ora 02:53

Scoala trebuie sa invete copii o meserie,teoretic si cu accent pe practica.Religia este o frina in dezvoltarea societatii,constituind in lungul istoriei un mod de exploatare criminal,la momentul in care civilizatia a evoluat si religia a pierdut credibilitatea a aparut politica,o alta forma de divizare a maselor pentru a fi mai usor manipulate si exploatate.In Romania actuala,religia ,vrajitoria si politica ,impreuna cu justitia ,exploateaza masele credule subdezvoltate mintal.


Cit este Basescu in floare,nici in tocuri nu ma doare !
vieru_cezar_iasi

247 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Postat pe: 24 Aprilie 2009, ora 03:37

De la: lasciva1, la data 2009-04-24 02:53:28 Scoala trebuie sa invete copii o meserie,teoretic si cu accent pe practica.Religia este o frina in dezvoltarea societatii,constituind in lungul istoriei un mod de exploatare criminal,la momentul in care civilizatia a evoluat si religia a pierdut credibilitatea a aparut politica,o alta forma de divizare a maselor pentru a fi mai usor manipulate si exploatate.In Romania actuala,religia ,vrajitoria si politica ,impreuna cu justitia ,exploateaza masele credule subdezvoltate mintal.


1. Ideile tale sunt tipic marxiste ! Numai marxiștii spuneau că religia e o frână în dezvoltarea societății, dar nici pe departe nu e așa ! Dictonul « crede și nu cerceta » nu aparține Bibliei, iar Biserica nu subscrie acestui dicton ! Religia nu este nicidecum împotriva cercetării și invențiilor daca aceste sunt folosite în scopuri bune, constructive.

2. Religia este împotriva exploatării. Isus a spus "Cel ce are două haine să dea celui ce nu are și cel ce are bucate să facă asemenea." (Lc 3,11)

Necesitățile unui semen al nostru sunt necesitățile tuturor. Cuiva îi lipsește un loc de muncă? Mie îmi lipsește. Cineva are mama bolnavă? Îl ajut ca și cum ar fi vorba despre mama mea. Altora le este foame? E ca și cum mie mi-ar fi foame și încerc să le procur hrana, ca și cum aș face-o pentru mine.

Este experiența primilor creștini din Ierusalim: "Inima și sufletul mulțimii celor ce au crezut erau una și nici unul nu zicea că este al său ceva din averea sa, ci toate le erau de obște" (Fapte 4,32).
O comuniune a bunurilor care, deși nu era obligatorie, era trăită de primii creștini cu mare intensitate. Nu era vorba, cum ne explică apostolul Paul, de a-l lipsi pe cineva de ceva pentru a da altuia, "ci de a face ca să fie potrivire". (2 Cor 8,13).
Sfântul Vasile din Cezareea spune: "celui înfometat îi aparține pâinea pe care tu o păstrezi; celui gol, mantaua pe care tu o ții în cuferele tale; celor săraci, banii pe care tu îi ții ascunși" (Aforismi e citazioni cristiane, Piemme, 1994, p. 44).
Iar Sfântul Augustin: "Ceea ce bogații au în plus aparține săracilor" (Id, p. 45).

Ce zici? Este vreo exploatare în aceste exemple? Dimpotrivă, este iubire de semeni și într-ajutorare!

3. Nu pune alături religia cu vrăjitoria ! Vrăjitoria nu are nimic de-a face cu religia, dimpotrivă, este un păcat mare.

4. Religia nu e "pentru masele credule subdezvoltate mintal" ! Nu jigni atâția savanți și filosofi care sunt credincioși ! Cei mai mulți savanți și filosofi sunt credincioși și sunt deloc subdezvoltați mintal !
Religia și știința se împacă foarte bine. Religia și știința sunt complementare, sunt în armonie. Tocmai aceasta e tema tezei mele de doctorat: Armonia dintre religie, rațiune și știință. Doar știința superficială poate să ducă la ateism, dar știința adâncă îl conduce pe om spre religie, așa cum spunea și filosoful Francis Bacon : „Puțina gustare a științei poate duce la ateism, dar adâncirea științei readuce pe om la Dumnezeu”. Ruptura dintre religie și știință e artificială și e de domeniul trecutului. În prezent, religia și știința au început să se regăsească una pe alta și să redescopere armonia dintre ele.
Iată ce spunea, de exemplu, savantul român Nicolae Constantin Paulescu (cel care a descoperit insulina) : „Sunt tot așa de sigur de existența sufletului ca de orice adevăr bine stabilit de știința experimentală. Și această siguranță nu este o simplă credință, ci o convingere profundă, dobândită în mod științific.” "Omul de știință nu se poate mulțumi să spună: Cred în Dumnezeu, ci trebuie să afirme : Știu că Dumnezeu este!"

Ce zici? Francis Bacon era cumva subdezvoltat mintal? Dar Blaise Pascal? Dar Isaac Newton? Dar Leibniz? Dar Nicolae Constantin Paulescu? Și exemplele pot continua (Sunt multe alte exemple de savanți credincioși pe blogul recomandat) Savanții și filosofii credincioși erau cumva reduși mintal?

5. Nu confunda religia cu politica. Politica manipulează, pe când religia creștină este calea către adevăr, calea către Dumnezeu. Religia creștină este lăsată de Dumnezeu și are cu totul alt scop decât politica.
Însăși etimologia cuvântului religie ne arată scopul acesteia : cuvântul religie provine din verbul latin « religo, religare » și înseamnă «a relega», adică a relega pe om de Dumnezeu, a reface legătura dintre om și Dumnezeu pentru ca omul să ajungă la fericirea adevărată și veșnică în Împărăția lui Dumnezeu.


Mai multe poti citi si vedea pe blogul urmator :

www.cezar-iasi.blogspot.com/
Blogul contine: Argumente si dovezi ale existentei lui Dumnezeu si a vietii de dincolo de moarte. Videoclipuri. Inregistrari video cu miracole. Legaturi cu numeroase site-uri foarte interesante (unele dintre ele contin posturi TV on-line si posturi de radio). Carti foarte intersante care pot fi citite direct pe internet (fara a necesita descarcare in calculator). Articole. Adrese, numere de telefon si site-uri ale unor asociatii care ofera servicii caritative, etc.
Vă rog intrati pe blog si trimiteti-l mai departe ca sa foloseasca si altora. Chiar merita.


Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje
Membru din: 13/02/2009
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 24 Aprilie 2009, ora 08:17

cezare,te rog sa-ti schimbi avatarul,sunt tentat de fiecare data cand il vad sa-ti dau zece bani pomana


Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje
Membru din: 13/02/2009
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 24 Aprilie 2009, ora 08:23

cezare,fii amabil si explica-mi ce va invata la voi la scoala,limba romana o aveti in programa?ce inseamna servicii caritative si cu ce se mananca?poate servicii de calitate,sau ai vrut sa spui ca ofera sprijin pt,cei care au nevoie de ajutor,mai pune mana pe carti adevarate,cultiva-te ca om nu ca praz sau porumb


Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
thor

50 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 25 Aprilie 2009, ora 15:37

Ideea era in felul urmator: mai multe persoane au incercat sa-si faca o religie; insa, la fel ca in politica, doar unul a reusit sa-si adune majoritatea.
Unul era Apoloniu, despre care se spune ca a inviat o persoana moarta de 8 zile. Acesta insa "avea chemare" doar la nobili (oare de ce?).
Despre Simion Magul, un "artist religios" nascut in Somaria - Iudeia-, este scris in Faptele Apostolilor. Pe femeia lui o chema Elena, care fusese prostituata. El mergea pe ideea ca "orice persoana decazuta poate fi salvata". Intr-o confruntare spirituala cu apostolul Petru, Simion Magul a inceput sa se ridice in aer, cazand apoi si rupandu-si un picior(tare tipul).
Tiberiu - imparatul Romei, se credea fiul lui Dumnezeu
Simion Bar Kochba, urmas al regelui David, cica era mai aparte. Predica razboiul impotriva Romei.


thor

50 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 25 Aprilie 2009, ora 15:48

Inainte de a raspunde , documentat, erorilor de mai sus, iti ofer cateva informatii despre ceea ce se intampla in scoli.....



Predarea religiei in scoli provoaca situatii neplacute pentru unii copii. Unii dintre ei pot fi speriati din cauza ca anumiti profesori ii ameninta cu “draci” si chinurile iadului. Altii sint obligati sa respecte ritualul ortodox, fiind sanctionati daca nu cumpara luminari pentru biserica sau nu participa la slujba de duminica. Dincolo de bunele intentii ale Bisericii Ortodoxe in ce priveste educatia religioasa, in scoli au loc abuzuri care provin fie din ignoranta pedagogica, fie din excesul de zel sau vederile inguste ale unor profesori.
Invatamintul religios modern evita sa aduca in discutie partea demonologica a teologiei, mai exact doctrina pedepsei, tema chinurilor in iad sau a diavolului. Se considera ca acestea induc sentimente de insecuritate copilului si risca sa-i afecteze dezvoltarea ulterioara, in special respectul si increderea in sine. De altfel, manualele de religie evita sa faca educatie apelind la exemple axate pe pedeapsa divina sau chinurile iadului. Se prefera texte care promoveaza, in consonanta cu pedagogia moderna, imaginea Dumnezeului iubirii si tolerantei. Emil Moise, profesor titular de filozofie in cadrul Grupului Scolar Industrial Berca, din judetul Buzau, a izolat cazuri care contrazic flagrant acest principiu pedagogic. De altfel, toate datele referitoare la judetul Buzau fac parte dintr-o cercetare a profesorului, efectuata in cadrul proiectului “Harta actorilor si problemelor aderarii la Uniunea Europeana”, derulat de Fundatia pentru o Societate Deschisa.
La clasa I, diavolul desenat pe tabla

Astfel, potrivit lui Emil Moise, in cadrul Liceului de Arta din Buzau, in anul scolar 2001-2002, profesoara de religie le spunea elevilor de la clasele primare ca “daca nu vin la scoala cu cruciulita la git o sa apara diavolul si vor pati numai lucruri rele”. Intr-un alt context, profesoara a desenat, pentru elevii din clasa I, diavolul pe tabla. Dupa lectia respectiva, o fetita a inceput sa aiba cosmaruri si se trezea plingind noaptea. Chestionata in privinta acestor strategii, profesoara nu a adus argumente pedagogice, ci teologice, “atita timp cit Fecioara Maria - care vegheaza la buna desfasurare a activitatii ei - nu i-a atras atentia, inseamna ca nu a gresit”. Cazul a fost prezentat inspectorului de religie din acea vreme, Costica Panaite, care a atentionat-o pe profesoara sa-si tempereze discursul. Contactat telefonic, fostul inspector, actualmente consilier cultural si cu probleme de invatamint pe linga Episcopia Buzaului si Vrancei, si-a remotivat decizia: “Nu poti sa obligi copiii sa vina cu crucea la git”. La Scoala
nr. 1, tot din Buzau (anul scolar 2003-2004), profesorul isi convingea elevii ca “pe umarul drept aveti un ingeras, iar pe umarul sting un drac, prin urmare aveti grija cum va inchinati: daca incepeti cu partea stinga, va inchinati dracului”. O astfel de justificare iese din canoanele bisericii fiindca face apel la un mod magic, superstitios, de argumentare. In plus, este jignitoare pentru cultul catolic, unde semnul crucii se face de la stinga la dreapta. Se incalca astfel o norma elementara de toleranta, fapt cu atit mai grav cu cit principiile invatamintului religios ortodox se refera explicit la cultivarea tolerantei interconfesionale si evitarea sectarismului.
Reprezentantul Patriarhiei, diaconul consilier Nicu Octavian, este de acord cu aceasta, gasind insa circumstante atenuante profesoarei de religie intr-un posibil exces de zel.

“Daca intrati intr-o biserica adventista da tractorul peste voi”

S-au inregistrat si alte abateri de la aceasta norma, observate de Emil Moise. Astfel, acelasi profesor de la Scoala nr. 1 din Buzau le spunea elevilor: “Daca intrati intr-o biserica adventista da tractorul peste voi” (in imediata vecinatate a scolii respective se afla un asezamint al adventistilor). Abaterile de la principiul tolerantei interconfesionale se manifesta insa si la nivelul invatamintului liceal. La Grupul Scolar Contactoare din Buzau, profesorul de religie le-a spus elevilor, in anul scolar 2001-2002, ca unele dintre confesiunile care nu sint ortodoxe (dar care sint printre confesiunile acceptate legal in Romania) sint secte. Bisericile care nu apartin confesiunii ortodoxe sint prezentate ca un pericol pentru cei care intra in ele. In caietul de religie al unui elev de clasa a IX-a apare scris ca “adventistii denigreaza Biserica Ortodoxa, pentru ei biserica este stapinita de diavol, iar singurul adapost de acesta este casa lor de rugaciuni”; sau: “Martorii lui Iehova este una dintre cele mai periculoase secte, propagind fanatismul religios”. Tot in cadrul Liceului de Arta, in clasa a V-a (an scolar 2003-2004), profesoara de religie le-a spus copiilor ca Dumnezeu ii iubeste numai pe ortodocsi. Din colectivul clasei fac parte si doua eleve care nu apartin confesiunii ortodoxe si care participa la ora de religie: una apartinind confesiunii evanghelice, iar alta confesiunii iudaice. Desi una dintre fete a protestat chiar in timpul orei: “Doamna profesoara, eu cred ca Dumnezeu ne iubeste pe toti, nu numai pe ortodocsi”, reactia negativa nu a intirziat sa apara, o parte din colegii lor indepartindu-le, in pauza, pe cele doua fete, spunind ca sint “spurcate”. Problema s-a discutat in sedinta pe clasa, mama uneia dintre cele doua eleve solicitindu-i dirigintei sa discute cu profesoara de religie. La scoala din Joseni (judetul Buzau), profesorul-preot a pedepsit un elev din clasa a IV-a tinindu-l in picioare toata ora pentru ca, in preajma Sarbatorilor de Paste, a vizionat un fim difuzat in localitate de membrii unei confesiuni protestante.

Obligati sa cumpere luminari

Potrivit lui Emil Moise, obligarea elevilor de a merge la biserica este intilnita mai frecvent in scolile din mediul rural: la Grupul Scolar Industrial Berca sau la scolile din Plescoi, Sageata, Cindesti (situatia este valabila pentru anul scolar 2003-2004). Daca nu merg la biserica saptaminal, elevilor li se scad puncte la evaluarea din cadrul orei de religie. In comuna Sageata, pentru astfel de “abateri”, copiilor li se dau note sub cea de promovare, iar in Cindesti copiii sint obligati sa cumpere si trei luminari. Si in opinia diaconului consilier Nicu Octavian se poate vorbi de un abuz, “recomandarea este corecta, dar constringerea copiilor de a merge la biserica este nerecomandabila”.

Pozitia Inspectoratului Judetean Buzau

“In 2004 am avut o discutie personala despre abuzuri religioase cu inspectorul de religie din judetul Buzau, Paul Negoita. In loc sa cerceteze cazurile, a afirmat ca toate situatiile semnalate de mine sint exagerari si m-a luat la un misto badaran si arogant, “ce, crezi ca eu am timp de toate maruntisurile? Crezi ca stau sa-ti dau tie replici?””, ne-a declarat Emil Moise. Inspectorul de religie nu recunoaste insa ca
l-ar fi ironizat Emil Moise si sustine ca el nu e dator sa porneasca o investigatie a cazurilor atita timp cit nu i se prezinta dovezi sau sesizari si reclamatii.

Elevii atei sint ciudatii clasei

Un fenomen interesant care se produce in ultimii ani, datorat influentei tot mai marcante a religiei asupra indivizilor, este perceptia ateismului sub semnul demonismului si a stigmei. Elevii cu convingeri ateiste sint perceputi ca o specie de “ciudati”. Sethy este eleva in clasa a XII-a la un liceu din Botosani. La inceputul anului s-a hotarit sa nu mai frecventeze orele de religie. Ea a intrebat-o pe profesoara de religie ce materii poate studia in locul acestei discipline. “Profesoara m-a intrebat de ce ma intereseaza asta si eu i-am raspuns ca sint atee. Atunci a inceput sa rida si a fost imediat urmata de restul colegilor mei. M-a umilit in fata clasei, ma intreba ironic cum de eu pot sa fiu atee si restul clasei nu... M-am simtit foarte prost”, spune Sethy. Datorita birocratiei sau, pur si simplu, de dragul evitarii unor complicatii, profesoara
i-a incheiat finalmente situatia cu 7,5. Alt caz povestit de Sethy este al unui coleg care “a scris o povestioara in care isi batea joc de Biblie si era sa fie exmatriculat


thor

50 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 25 Aprilie 2009, ora 17:17

Manualele de religie – analiză de conținut


În cadrul proiectului au fost analizate un număr de 32 de manuale și 1 caiet de lucru pentru elevi, cadre didactice și părinți, dintre care pentru ciclul primar 17, pentru ciclul gimnazial 5, iar pentru liceu 11. Structura pe confesiuni a oglindit în mare măsură proporția cultelor la ultimul recensămînt, fiind analizate manualele cultelor ortodox (17), romano-catolic, atît în limbile română, cît și maghiară (7), protestant (2), greco-catolic (2), unitarian (1), alianța evanghelică, care cuprinde cultele penticostal, baptist și creștin după Evanghelie (3).39
Pe de altă parte, din răspunsurile la chestionarele aplicate de Liga Pro Europa, 56,7% din respondenții elevi susțin că nu dispun de manuale de religie.

Prezenta analiză de conținut referitoare la manualele de religie nu are pretenția de a fi exhaustivă, ea se referă doar la acele manuale la care autorii raportului au avut acces și aparțin exclusiv religiilor creștine, pe site-ul MECT neexistînd lista completă a manualelor acreditate sau în uz la ora actuală.


Manualele de religie evaluate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare în Învățămîntul Preuniversitar (CNCEIP) sînt aprobate prin ordine ale Ministrului Educației, Cercetării și Tineretului. Unele manuale aflate în circuitul școlar nu au fost aprobate printr-un ordin al Ministrului, fiind avizate fie de Direcția Învățămînt Preuniversitar, fie aprobate de Comisia Patriarhiei Române pentru Învățămîntul Religios în Școlile de Stat și doar avizate de MECT.
Deși elevii nu dispun, în proporție importantă, de manuale de religie, pentru unii ani de studiu există și cîte trei manuale de religie, precum se poate vedea din Anexa nr. VI privind lista manualelor utilizate la prezenta cercetare, lăsîndu-se la latitudinea școlii și a profesorilor alegerea manualului care urmează a fi utilizat.
La o primă analiză concluzia este că majoritatea manualelor respectă curricula specifică aprobată de Ministerul Educației – de altfel o condiție a aprobării acestora –, excepțiile constituind mai de grabă inițiative partizane în favoarea calității.
sus

În Protocolul încheiat la 11.09.1990 între Ministerul Educației și Științei și Secretariatul de Stat pentru Culte, privind introducerea educației moral-religioase în învățămîntul de stat, la pct. 3, se prevede c㠄educația moral-religioasă accentuează asupra elementelor de etică și istorie culturală. (...) Elaborarea programelor de învățămînt și predarea se vor face în spirit irenic, ținînd seama de principiile vieții comune într-un stat modern”, iar la pct. 2 se menționează că educația moral-religioasă este obiect de învățămînt și „are statut de disciplină opțională și facultativă”. Este interesant de remarcat că prevederile cheie ale acestui Protocol inițial nu au fost respectate, după cum se va vedea în această analiză. Educația „moral- religioas㔠nu s-a concentrat pe elemente de etică și istorie culturală, programele de învățămînt și predarea nu au respectat (și nu respectă) spiritul irenic, iar despre „principiile vieții comune într-un stat modern” se pare că tendința este de a le combate și nu de a le promova

Manualele de religie utilizate la ora actuală în școlile publice sînt aproape în totalitate manuale confesionale. Manualele de religie aprobate de MECT sînt în proporție covîrșitoare manuale confesionale, de învățatură bisericească, și doar într-o proporție redusă manuale de cultură religioasă generală.


Există o variație mare de la o religie la alta în privința proporției dintre secțiunile confesională, dogmatică, de prezentare a propriei religii și de prezentare a altor religii, precum și între modul de prezentare a religiilor în general, remarcîndu-se adesea o lipsă stridentă a echidistanței în tratare. Conținutul este lăsat la aprecierea autorilor, chiar și din punct de vedere al aspectelor cantitative. Între manualele diferitelor culte există diferențe izbitoare în privința mesajului de toleranță, acceptare a diversității, ecumenism, unele manuale ortodoxe nesfiindu-se să înfiereze alte culte în mod direct.


Există și manuale care, cel puțin în linii mari, corespund principiilor respectului pentru alteritate. Bunăoară, dintre manualele analizate, manualul de Religie-Cultul Romano-Catolic (Római katolikus vallás) pentru clasa a X-a, în limba maghiară, editat de Editura Studium Cluj, în 2005, autor Baróti László-Sándor, este un autentic manual de istoria religiei, lipsit de partizanat religios, făcînd aproape abstracție de religia căreia îi aparține. Manualul respectiv, ca și cel de religie romano-catolică dedicat clasei a IX-a și apărut la aceeași editură, consacrat studierii Bibliei, ar putea constitui exemple pentru predarea disciplinei „Religie”, fără catehizare și partizanat religios, în spiritul unui ecumenism (creștin) autentic.


Programele școlare urmează și ele modelul confesional, așa încît indicația curriculară privind valorile ce urmează a fi predate, le împarte, spre exemplu, în valori ale cultului ortodox, adventist, catolic etc., departe de idealul valorilor universale. Se introduc de la bun început diferențe de percepție asupra valorilor, ceea ce poate conduce, la sfîrșitul școlarității, la situația paradoxală datorită căreia elevii, deși au urmat același învățămînt de stat, au convingeri diferite în privința valorilor de toleranță și acceptare a diversității confesionale, iar societatea se confruntă mai apoi, și din această pricină, cu falii mentalitare. Iată cum, coeziunea socială, un concept promovat de Consiliul Europei40, al cărui membru este și România, poate fi eludat prin lipsa de normativitate și absența standardelor naționale în predarea disciplinei religie. Cum România este un stat prin excelență centralizat, nu poate să nu surprindă această lejeritate normativă în cazul disciplinei religie.
Cu titlu de exemplificare, iată cîteva extrase din programele școlare ale ciclului primar la obiectul religie:

• „Programa urmărește să vină în întâmpinarea dorinței de cunoaștere a elevilor, cît și a idealurilor Bisericii Ortodoxe
• „Cultul Creștin Adventist de Ziua a Șaptea își propune să ofere elevilor posibilitatea cunoașterii Bibliei în modul în care aceasta este înțeleasă de către Biserica adventist㔠(s.n.).
• „Cultul Reformat și Cultul Evanghelic își propune să ofere elevilor oportunități pentru cunoașterea și înțelegerea caracteristicilor principale ale propriei confesiuni religioase” (s.n.).

(s.n.) în ceea ce privește educația tinerilor în spiritul credinței.”Ceea ce lipseste este tocmai idealul educațional unic, enunțat în chiar Legea învățămîntului, astfel că la capătul școlarității obligatorii, elevii care absolvă același învățămînt de stat, sînt posesorii unui set de valori uneori antagonice și antagonizante.
sus

Manualele de religie între mesajul pozitiv și mesajul violent
Dacă majoritatea preceptelor religioase tratate în cadrul manualelor pentru ciclul primar, la toate confesiunile, se fac în cheie pozitivă, exisă totuși excepții semnificative. În centrul mesajului creștin al manualelor se află iubirea aproapelui, respectarea divinității, sinceritatea, dreptatea, bunătatea.

Unele manuale însă prezintă păcatul, și consecința acestuia, pedeapsa, într-o cheie excesiv de crudă și morbidă pentru vîrsta copiilor cărora li se adresează.
Manualul de Religie.Cultul ortodox.Clasa I, Editura Sf. Mina Iași, autori Camelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu, aprobat de MEC cu Ordinul nr. 4177/02.07.2004, la paginile 50-51, sub titlul Faptele rele – încălcarea voii lui Dumnezeu, prezintă pentru copii imagini cu fapte considerate de autoare ca „fapte rele”: „să nu-ți faci cruce trecînd în fața unei biserici, să te urci în copaci, să dormi duminica pînă la ora zece dimineața, să te joci cu mingea în clasă sau pe strad㔠– faptă a cărei urmare este pedeapsa divin㠖 „te calcă mașina” (!).
Cam același tip de mesaj îl întîlnim și în Manualul Alianței Evanghelice din România (Editura Little Lamb din Suceava) care, la același capitol intitulat Păcatul trebuie pedepsit, citează trunchiat din Epistola Sfîntului Pavel către romani „Plata păcatului este moartea...” (Romani 6:23), sugerînd copiilor de 6-7 anișori că moartea celor dragi se datorează păcatului săvîrșit de aceștia, fără a continua fraza biblică cu „dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viața vecinică în Isus Hristos, Domnul nostru.” Același citat trunchiat, cu aceeași finalitate înspăimîntătoare, se regăsește și în Manualul de religie ortodoxă pentru clasa a III-a, Editura Didactică și Pedagogică, București, p.24.
Autorii manualelor de religie din ciclul primar merg chiar mai departe, promovînd violența fizică asupra copiilor, atît pe cea de sorginte divină, cît și pe cea a părinților. Divinitatea este prezentată ca o entitate necruțătoare și capabilă de răzbunări îngrozitoare. Le sînt oferite copiilor exemple cu orori ca argument pentru a nu cădea în păcat și a evita astfel pedeapsa divină. Sînt incriminate și pedepsite violent fapte banale, dar considerate ca fiind încălcări grave ale poruncilor divine. Abundă îndemnurile la violență și sînt legitimate lapidarea și uciderea celor care calcă în vreun fel poruncile divine. Morala este construită fie ca un comerț cu divinitatea de genul „mă rog ca să obțin un avantaj de la divinitate”, fie fundamentată pe frica de pedeapsa divină sau părintească.

În același manual de Religie.Cultul ortodox.Clasa I, de la Editura Sf. Mina, Iași, li se spune copiilor explicit că dacă fac vreun lucru greșit vor fi pedepsiți: „Neascultarea se pedepsește!”. Iar pedepsele sînt violente. Manualul conține imagini cu copii pedepsiți violent, pentru fapte însă benigne. La pagina 23, vedem într-o poză o fetiță jucîndu-se, iar apoi în imaginea imediat următoare este prezentată consecința nefastă a acestui lucru, fetița este la pat, sub observația medicului. Morala indusă copiilor este una întemeiată pe frica de pedeapsă violentă. La pagina 49 a aceluiași manual, o altă imagine violentă prezentată de o poezie îndoielnică semnată de M. Popescu: „Alina, a mea colegă, / E-n spital de-o săptămînă,/ Jucîndu-se fără grijă,/ Ea, căzînd, și-a rupt o mînă. (...)”. Obsesia autoarelor acestui manual pare a fi o constantă asociere dintre joacă și consecințe nefaste ale acesteia.

sus
În Caietul de Religie creștin ortodoxă pentru elevi, cadre didactice și părinți clasa a VIII-a, Ed. Sf. Mina, la pagina 10 este prezentată o imagine deosebit de violentă de natură să înspăimânte pe foarte mulți adolescenți: „După Judecata de Apoi, drepții vor merge să se veselească în împărăția lui Dumnezeu, iar păcătoșii vor fi aruncați în întunericul cel mai dinafară, unde va fi plângerea și scrâșnirea dinților.”

În manualul de Religie. Cultul ortodox, pentru clasa a III-a, Editura Sf. Mina, la pagina 19, Dumnezeu este prezentat, ad litteram, fără explicații, ca extrem de violent și răzbunător:
„Ca să-l determine pe faraon să-i elibereze din robie pe evrei, Dumnezeu a trimis asupra egiptenilor zece pedepse foarte grele”: a transformat în sânge apa rîului Nil; a acoperit cu broaște tot pămîntul Egiptului; au apărut țînțari peste tot; a umplut casele și pămîntul egiptenilor cu tăuni; au murit de foame multe vite; au apărut răni și bube pe oameni și pe vite; a trimis grindină, apoi lăcuste care au distrus totul; a trimis întuneric peste Egipt; a ucis pe primii băieți nou născuți în familiile egiptenilor.”

După prezentarea acestor orori și atrocități le este copiilor pusă întrebarea: „Ce trebuie să faci pentru a te feri de pedeapsa părinților și a lui Dumnezeu?”, lipsind tocmai imaginea bunătății, a unui Dumnezeu sau părinte iertător, care este, pînă la urmă, esența creștinismului. La pagina 21, în același manual, i se cere elevului să relateze: „Un moment din viața sa în care crede că a fost pedepsit de Dumnezeu pentru o greșeală”.
Nu doar la clasele mici sînt întîlnite imagini violente, ci și în manualele de liceu. În manualul Religie.Cultul ortodox. Manual pentru clasa a X-a, Grupul editorial Art, autori: Mihaela Panovschi, N. Argatu, S. Vlad, A. Vlad, D. Zăbavă, aprobat prin Ordinul MEC nr. 3787 din 05.04.2005 se regăsesc pasajele următoare:
„(...) Biserica creștină a dus și duce o luptă continuă împotriva tuturor practicilor magice din toate timpurile. Sfinții Părinți au oferit un exemplu admirabil, demn de urmat prin lupta împotriva magiei și a tuturor formelor de manifestare a acesteia”. Împotriva superstițiilor și a practicilor magice sînt aduse argumente din Vechiul Testament și din Noul Testament. Vechiul Testament oprește cu desăvârșire vrăjitoria și practicile magice, cerînd pedeapsa cu moartea pentru practicanți – „pe vrăjitori să nu-i lăsați să trăiasc㔠(Ieșire 22, 18), „orice bărbat sau femeie se va îndeletnici cu chemarea duhurilor celor morți ori cu vrăjitoria, cu moarte să se omoare, cu pietre să-l ucideți: vinovați sînt” (Levitic 20, 27)

Negativul pedepsei violente este răsplata pentru rugăciune. Astfel la pagina 29 a aceluiași manual de religie ortodoxă, Clasa I, Editura Sf.Mina, sînt imagini cu o fetiță care se roagă să cîștige un campionat de șah, iar Dumnezeu îi împlinește rugăciunea și o ajută să ia locul întîi. Acest lucru sugerează că alți competitori nu s-au rugat și că din acest motiv nu au reușit ei să ocupe primul loc. În partea de jos a paginii este menționată învățătura: „Rugăciunea stăruitoare și plăcută lui Dumnezeu nu rămîne fără răspuns.” Comerțul cu divinitatea este afirmat direct și la pagina 37, printr-o altă învățătură de același tip: „Participarea la slujbele de la biserică ne aduce mult folos (s.n.).”

Violența, inclusiv față de copii, se întîlnește la tot pasul și este prezentată ca un lucru firesc. De exemplu, într-un alt manual, este oferită copiilor aceeași imagine agresivă a divinității.
În Abecedarul Micului Creștin, Ed. Didactică și Pedagogică, 2002, autor Preot Ioan Săuca, o istorioară cu rol moralizator arată astfel: „Vasilică este un copil rău. El s-a urcat pe o scară să strice cuibul rîndunelelor. Dar a pățit-o! Dumnezeu l-a văzut și i-a tras scara (s.n.) (manualul prezintă și o poză sugestivă cu Vasilică zăcînd inconștient cu scara căzută peste el). Băiatul nu s-a mai putut bucura de vacanță, avînd nevoie de tratament medical. Rîndunelele zboară fericite și îi mulțumesc lui Dumnezeu că a avut grijă de ele”.
Atitudinile intolerante sînt inculcate uneori, chiar din ciclul primar. Același manual de clasa I, Religie. Cultul ortodox, Ed. Sf.Mina îi învață pe copii: „Cît a trăit pe pămînt, Domnul nostru Iisus Hristos a făcut numai bine oamenilor. De aceea mulți Îl iubeau, Îl urmau și Îl ascultau. Oamenii răi nu credeau că El este Dumnezeu.” (s.n.) Necredința sau scepticismul sînt asociate cu răutatea, ceea ce va genera intoleranță față de necreștini, poate chiar antisemitism, mai ales că în partea de jos a paginii sînt puse întrebări precum: „De cine a fost judecat și răstignit Domnul nostru Iisus Hristos? De ce?” care se pretează la răspunsuri cu conținut intolerant, antisemit.



Ritualismul religios excesiv este, de asemenea, prezent în manuale, confirmînd încălcarea, prin modelul de educație religioasă confesională, caracterului laic al învățămîntului public.
Rugăciunile colective la începutul și sfîrșitul orelor reprezintă o încălcare a libertății de gândire, conștiință și religie a elevilor. Nu întîmplător, rugăciuni colective de acest fel nu sunt permise în școlile publice din Statele Unite și din democrațiile vest europene. Dar manualele de religie ortodoxă aprobate de Ministerul Educației le consacră. Un exemplu găsim în Religie. Cultul ortodox. Manual pentru clasa I, Editura Sf. Mina, pag 62:.

„Ce rostește un elev
Cuminte și educat,
La-nceput de nouă zi
Cînd în clasă a intrat?”
În dreapta acestor versuri este o poză cu toți elevii unei clase rugîndu-se. Apoi:
„Ce rostește un elev,
Când programul s-a sfîrșit
Și spre casă bucuros
Cu pași repezi a pornit?”
În stînga versurilor este o altă poză cu toți elevii rugîndu-se.

De altfel, în manualele de religie, rugăciunile colective în sălile de clasă sunt de asemenea o constantă , ca și pozele cu elevi care trebuie să își facă semnul crucii oriunde ar întîlni o biserică ortodoxă.
Un aspect calitativ care nu poate fi trecut cu vederea privește valoarea poezioarelor din unele manuale de religie (Manual de religie clasa a IV-a, Ed. Didactică și Pedagogică, Buc. 2002, Rugăciunea mamei de Teodor Castrișanu; Religie, cultul ortodox, manual pentru clasa a I-a, Ed. Sf.Mina, Iași, 2005, „capodoperele” lui M. Corneliu etc.) care frizează penibilul și care afectează în mod evident calitatea educației.
Afirmațiile intolerante din manualele de religie. Afirmațiile intolerante și persiflante față de alte culte sau față de alte opinii privind religia, prezentarea tendențioasă a punctelor de vedere critice față de religie își găsesc și ele legitimarea în manualele de religie. Manualele și caietele de religie nu se rezumă la prezentarea aspectelor esențiale ale unei credințe religioase, ci au pasaje și capitole dedicate incriminării, persiflării și prezentării tendențioase a altor credințe sau curente de gîndire.


Fosta membra 9am.ro

37 mesaje
Membru din: 17/02/2009
Postat pe: 26 Aprilie 2009, ora 00:43

De la: thor, la data 2009-04-25 15:48:31Inainte de a raspunde , documentat, erorilor de mai sus, iti ofer cateva informatii despre ceea ce se intampla in scoli.....







Predarea religiei in scoli provoaca situatii neplacute pentru unii copii. Unii dintre ei pot fi speriati din cauza ca anumiti profesori ii ameninta cu “draci” si chinurile iadului. Altii sint obligati sa respecte ritualul ortodox, fiind sanctionati daca nu cumpara luminari pentru biserica sau nu participa la slujba de duminica. Dincolo de bunele intentii ale Bisericii Ortodoxe in ce priveste educatia religioasa, in scoli au loc abuzuri care provin fie din ignoranta pedagogica, fie din excesul de zel sau vederile inguste ale unor profesori.

Invatamintul religios modern evita sa aduca in discutie partea demonologica a teologiei, mai exact doctrina pedepsei, tema chinurilor in iad sau a diavolului. Se considera ca acestea induc sentimente de insecuritate copilului si risca sa-i afecteze dezvoltarea ulterioara, in special respectul si increderea in sine. De altfel, manualele de religie evita sa faca educatie apelind la exemple axate pe pedeapsa divina sau chinurile iadului. Se prefera texte care promoveaza, in consonanta cu pedagogia moderna, imaginea Dumnezeului iubirii si tolerantei. Emil Moise, profesor titular de filozofie in cadrul Grupului Scolar Industrial Berca, din judetul Buzau, a izolat cazuri care contrazic flagrant acest principiu pedagogic. De altfel, toate datele referitoare la judetul Buzau fac parte dintr-o cercetare a profesorului, efectuata in cadrul proiectului “Harta actorilor si problemelor aderarii la Uniunea Europeana”, derulat de Fundatia pentru o Societate Deschisa.

La clasa I, diavolul desenat pe tabla



Astfel, potrivit lui Emil Moise, in cadrul Liceului de Arta din Buzau, in anul scolar 2001-2002, profesoara de religie le spunea elevilor de la clasele primare ca “daca nu vin la scoala cu cruciulita la git o sa apara diavolul si vor pati numai lucruri rele”. Intr-un alt context, profesoara a desenat, pentru elevii din clasa I, diavolul pe tabla. Dupa lectia respectiva, o fetita a inceput sa aiba cosmaruri si se trezea plingind noaptea. Chestionata in privinta acestor strategii, profesoara nu a adus argumente pedagogice, ci teologice, “atita timp cit Fecioara Maria - care vegheaza la buna desfasurare a activitatii ei - nu i-a atras atentia, inseamna ca nu a gresit”. Cazul a fost prezentat inspectorului de religie din acea vreme, Costica Panaite, care a atentionat-o pe profesoara sa-si tempereze discursul. Contactat telefonic, fostul inspector, actualmente consilier cultural si cu probleme de invatamint pe linga Episcopia Buzaului si Vrancei, si-a remotivat decizia: “Nu poti sa obligi copiii sa vina cu crucea la git”. La Scoala

nr. 1, tot din Buzau (anul scolar 2003-2004), profesorul isi convingea elevii ca “pe umarul drept aveti un ingeras, iar pe umarul sting un drac, prin urmare aveti grija cum va inchinati: daca incepeti cu partea stinga, va inchinati dracului”. O astfel de justificare iese din canoanele bisericii fiindca face apel la un mod magic, superstitios, de argumentare. In plus, este jignitoare pentru cultul catolic, unde semnul crucii se face de la stinga la dreapta. Se incalca astfel o norma elementara de toleranta, fapt cu atit mai grav cu cit principiile invatamintului religios ortodox se refera explicit la cultivarea tolerantei interconfesionale si evitarea sectarismului.

Reprezentantul Patriarhiei, diaconul consilier Nicu Octavian, este de acord cu aceasta, gasind insa circumstante atenuante profesoarei de religie intr-un posibil exces de zel.



“Daca intrati intr-o biserica adventista da tractorul peste voi”



S-au inregistrat si alte abateri de la aceasta norma, observate de Emil Moise. Astfel, acelasi profesor de la Scoala nr. 1 din Buzau le spunea elevilor: “Daca intrati intr-o biserica adventista da tractorul peste voi” (in imediata vecinatate a scolii respective se afla un asezamint al adventistilor). Abaterile de la principiul tolerantei interconfesionale se manifesta insa si la nivelul invatamintului liceal. La Grupul Scolar Contactoare din Buzau, profesorul de religie le-a spus elevilor, in anul scolar 2001-2002, ca unele dintre confesiunile care nu sint ortodoxe (dar care sint printre confesiunile acceptate legal in Romania) sint secte. Bisericile care nu apartin confesiunii ortodoxe sint prezentate ca un pericol pentru cei care intra in ele. In caietul de religie al unui elev de clasa a IX-a apare scris ca “adventistii denigreaza Biserica Ortodoxa, pentru ei biserica este stapinita de diavol, iar singurul adapost de acesta este casa lor de rugaciuni”; sau: “Martorii lui Iehova este una dintre cele mai periculoase secte, propagind fanatismul religios”. Tot in cadrul Liceului de Arta, in clasa a V-a (an scolar 2003-2004), profesoara de religie le-a spus copiilor ca Dumnezeu ii iubeste numai pe ortodocsi. Din colectivul clasei fac parte si doua eleve care nu apartin confesiunii ortodoxe si care participa la ora de religie: una apartinind confesiunii evanghelice, iar alta confesiunii iudaice. Desi una dintre fete a protestat chiar in timpul orei: “Doamna profesoara, eu cred ca Dumnezeu ne iubeste pe toti, nu numai pe ortodocsi”, reactia negativa nu a intirziat sa apara, o parte din colegii lor indepartindu-le, in pauza, pe cele doua fete, spunind ca sint “spurcate”. Problema s-a discutat in sedinta pe clasa, mama uneia dintre cele doua eleve solicitindu-i dirigintei sa discute cu profesoara de religie. La scoala din Joseni (judetul Buzau), profesorul-preot a pedepsit un elev din clasa a IV-a tinindu-l in picioare toata ora pentru ca, in preajma Sarbatorilor de Paste, a vizionat un fim difuzat in localitate de membrii unei confesiuni protestante.



Obligati sa cumpere luminari



Potrivit lui Emil Moise, obligarea elevilor de a merge la biserica este intilnita mai frecvent in scolile din mediul rural: la Grupul Scolar Industrial Berca sau la scolile din Plescoi, Sageata, Cindesti (situatia este valabila pentru anul scolar 2003-2004). Daca nu merg la biserica saptaminal, elevilor li se scad puncte la evaluarea din cadrul orei de religie. In comuna Sageata, pentru astfel de “abateri”, copiilor li se dau note sub cea de promovare, iar in Cindesti copiii sint obligati sa cumpere si trei luminari. Si in opinia diaconului consilier Nicu Octavian se poate vorbi de un abuz, “recomandarea este corecta, dar constringerea copiilor de a merge la biserica este nerecomandabila”.



Pozitia Inspectoratului Judetean Buzau



“In 2004 am avut o discutie personala despre abuzuri religioase cu inspectorul de religie din judetul Buzau, Paul Negoita. In loc sa cerceteze cazurile, a afirmat ca toate situatiile semnalate de mine sint exagerari si m-a luat la un misto badaran si arogant, “ce, crezi ca eu am timp de toate maruntisurile? Crezi ca stau sa-ti dau tie replici?””, ne-a declarat Emil Moise. Inspectorul de religie nu recunoaste insa ca

l-ar fi ironizat Emil Moise si sustine ca el nu e dator sa porneasca o investigatie a cazurilor atita timp cit nu i se prezinta dovezi sau sesizari si reclamatii.



Elevii atei sint ciudatii clasei



Un fenomen interesant care se produce in ultimii ani, datorat influentei tot mai marcante a religiei asupra indivizilor, este perceptia ateismului sub semnul demonismului si a stigmei. Elevii cu convingeri ateiste sint perceputi ca o specie de “ciudati”. Sethy este eleva in clasa a XII-a la un liceu din Botosani. La inceputul anului s-a hotarit sa nu mai frecventeze orele de religie. Ea a intrebat-o pe profesoara de religie ce materii poate studia in locul acestei discipline. “Profesoara m-a intrebat de ce ma intereseaza asta si eu i-am raspuns ca sint atee. Atunci a inceput sa rida si a fost imediat urmata de restul colegilor mei. M-a umilit in fata clasei, ma intreba ironic cum de eu pot sa fiu atee si restul clasei nu... M-am simtit foarte prost”, spune Sethy. Datorita birocratiei sau, pur si simplu, de dragul evitarii unor complicatii, profesoara

i-a incheiat finalmente situatia cu 7,5. Alt caz povestit de Sethy este al unui coleg care “a scris o povestioara in care isi batea joc de Biblie si era sa fie exmatriculat






Aceste exemple negative sunt intentionat alese. Abuzuri se pot intampla si la orele de matematica sau de limba romana, insa nimeni nu ar fi de acord sa se scoate matematica sau limba romana din programa scolara. Aici este vorba de metodologia predarii, pe care nu toti profesorii o stapanesc, si nicidecum de materia predata. Solutia nu este eliminarea din programa a materiilor pe care le predau acesti profesori, ci educarea profesorilor. Sunt foarte multi care nu sunt facuti pentru aceasta meserie, nu au tact pedagogic, nu cunosc tehnica predarii sau nu reusesc sa o adapteze pentru fiecare grupa de varsta in parte. Intr-un anumit mod predai la clasele 1-4, si altfel predat la clasele 4-8. Am avut si eu o profesoara de franceza care ne teroriza pur si simplu, ajunsesem sa urasc limba franceza, aveam cosmaruri. Insa nu limba franceza era problema, ci modul in care preda ea. Si imi pare rau ca din cauza spaimei si repulsiei pe care ne-o creease ea, am ajuns acum sa dau banii pe cursuri de franceza, pentru ca nu am invatat la momentul potrivit, iar acum am nevoie. Asa ca este nevoie de religie in scoli, dar predata de buni pedagogi.


vieru_cezar_iasi

247 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Postat pe: 26 Aprilie 2009, ora 01:58

De la: thor, la data 2009-04-25 15:37:16Ideea era in felul urmator: mai multe persoane au incercat sa-si faca o religie; insa, la fel ca in politica, doar unul a reusit sa-si adune majoritatea.
Unul era Apoloniu, despre care se spune ca a inviat o persoana moarta de 8 zile. Acesta insa "avea chemare" doar la nobili (oare de ce?).
Despre Simion Magul, un "artist religios" nascut in Somaria - Iudeia-, este scris in Faptele Apostolilor. Pe femeia lui o chema Elena, care fusese prostituata. El mergea pe ideea ca "orice persoana decazuta poate fi salvata". Intr-o confruntare spirituala cu apostolul Petru, Simion Magul a inceput sa se ridice in aer, cazand apoi si rupandu-si un picior(tare tipul).
Tiberiu - imparatul Romei, se credea fiul lui Dumnezeu
Simion Bar Kochba, urmas al regelui David, cica era mai aparte. Predica razboiul impotriva Romei.


Pentru thor

ISUS CRISTOS ÎNSUȘI A PREVESTIT CĂ VOR VENI MULȚI ÎN NUMELE LUI ZICÂND CĂ EI SUNT CRISTOS. « Isus le-a zis: Vedeți să nu vă amagească cineva. Căci mulți vor veni în numele Meu, zicând: Eu sunt Cristos, și pe mulți îi vor amăgi. » (Mt. 24, 4-5)

Ca să dau numai un exemplu dintre cei pe care i-ai numit în postarea ta, cartea Faptele Apostolilor din Noul Testament ne arată cum Sfântul Apostol Petru l-a mustrat pe Simon Magul care era un vrăjitor și a crezut că harul lui Dumnezeu se poate cumpăra : « Dar când a văzut Simon că prin impunerea mâinilor apostolilor este dat Duhul, le-a oferit bani, spunând: "Dați-mi și mie puterea aceasta, ca peste oricine îmi pun mâinile, să-l primească pe Duhul Sfânt". Dar Petru i-a spus: "Să piară banii tăi împreună cu tine, pentru că ai crezut că darul lui Dumnezeu se poate cumpăra cu bani! Tu nu ai nici parte, nici drept la lucrul acesta, pentru că inima ta nu este dreaptă înaintea lui Dumnezeu. Așadar, întoarce-ți gândul tău de la acest rău și roagă-te Domnului ca să ți se ierte, de e cu putință, gândul inimii tale. Căci văd că ești plin de fiere amară și [prins] în lațul nelegiuirii". Simon i-a răspuns: "Rugați-vă voi pentru mine la Domnul ca să nu mi se întâmple nimic din ceea ce ați spus". » (Fp. Ap. 8, 18 – 24)

Sfântul Ioan Gură de Aur arată cum a murit Simon Magul, căzând după ce a fost înălțat în văzduh de diavoli:
Simon Magul, care se considera puterea lui Dumnezeu pe pământ [cf. F. Ap. 8, 10] vine la Roma și le arată oamenilor cum se înalță el în văzduh. De fapt, dracii îl înălțau în văzduh, dar nimeni nu îi vedea, în afară de Sfântul Apostol Petru, care se roagă ca să se arate înșelăciunea lui Simon. Astfel, dracii îl scapă pe Simon cel înălțat în aer și cade la pământ și se face praf. Despre sfârșitul său rușinos vorbește aici Sfântul Ioan Gură de Aur. Primul dintre Apostoli, verhovnicul Apostolilor (Sfântul Petru) biruie și face de rușine pe primul dintre eretici: pe Simon Magul. Frustrarea lui Simon cel botezat și membru al Bisericii a fost aceea că nu a fost hirotonit preot de către Sfinții Apostoli. Pentru că nu a primit “puterea lui Dumnezeu”, pe Duhul, de la Sfinții Apostoli, de aceea și-a arogat singur titulatura de “putere a lui Dumnezeu” și demonizându-se a început ca să facă minuni false cu ajutorul demonilor.

Deci, cei pe care i-ai numit au fost simpli oameni, dar Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu întrupat. Isus Cristos nu poate fi pus pe același plan cu ei, care erau doar oameni. Ei n-au fost prevestiți de profeți, nici nu au avut cuvântul vieții, nici nu au făcut minunile făcute de Isus, nici nu au rămas cu noi în Sfânta Împărtășanie, nici n-au înviat din morți. Isus Cristos a spus și a dovedit prin toată viața sa, prin învățăturile și prin minunile sale că este Fiul lui Dumnezeu întrupat, nu doar om și că el este Calea, Adevărul și Viața : « Eu sunt Calea, Adevărul și Viața » (In. 14,6) În el sunt două firi : divină și umană. Dacă n-ar fi fost Fiul lui Dumezeu, n-ar fi avut viața prevestită de profeți cu veacuri înainte, nu s-ar fi împlinit profețiile referitoare la el, nici nu ar fi putut să învie morții, să învie el însuși din morți, să potolească furtuna pe mare, să vindece atâția orbi, bolnavi, etc. Dar el a făcut toate acestea și multe altele. După înviere el a mai rămas 40 de zile pe pământ, până la înălțare și a fost văzut de apostoli și de mulți alți oameni. Apostolii au mâncat și au vorbit cu el în aceste 40 de zile. Apoi ei au predicat toată viața despre Învierea Domnului Isus Cristos și au murit pentru acest adevăr. E clar că nu ar fi murit ei pentru o minciună. Marele matematician, fizician și filosof francez Blaise Pascal, spunea : „Cred cu bucurie în cuvântul acelora care și-au dat viața pentru ceea ce au spus.”
Accesând linkul următor găsiți o carte foarte bună despre Isus Cristos. Poate fi citită direct pe internet, fără a fi necesar să fie descărcată în calculator :
www.profamilia.ro/sftreime.asp?isuscristos

Deci Isus Cristos este Calea, singura cale spre Dumnezeu Tatăl, nu o cale printre altele, nu una dintre căi. În acest sens, acum câțiva ani, un indian, fost hindus, a ținut conferințe și în România și a spus că s-a convertit la creștinism pentru că a înțeles că Isus Cristos este Calea, singura cale Spre Dumnezeu Tatăl.


sirius_zegetina

808 mesaje
Membru din: 28/01/2009
Oras: Resita

Postat pe: 26 Aprilie 2009, ora 15:26

In orice stat actual, normal si civilizat, biserica este aparte si nu se admit imixtiuni din partea acesteia in treburile statului; este firesc fiindca statele moderne sunt laice. In Europa vestica asemenea discutii sterile nici macar n-au loc intrucat cetatenii sunt constienti de rolul bisericii si nimeni nu-l exacerbeaza-n mod artificial; sunt state in Asia unde aceasta despartire nu exista si vedem zilnic ce se-ntampla acolo. Credeti cumva ca fundamentalismul islamic e mai rau decat cel crestin? E exact acelasi lucru, nu va amagiti; iar religia, oricum ati vrea voi sa interpretati, este o materie care nu are ce cauta in programa de invatamant, locul ei fiind, cum bine s-a mentionat, in scolile confesionale sau de duminica. Cine doreste sa-si indoctrineze copiii, n-are decat sa-i trimita la acele cursuri.


thor

50 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 26 Aprilie 2009, ora 15:39

De la: ralucaelena13, la data 2009-04-26 00:43:26
De la: thor, la data 2009-04-25 15:48:31Inainte de a raspunde , documentat, erorilor de mai sus, iti ofer cateva informatii despre ceea ce se intampla in scoli.....



Predarea religiei in scoli provoaca situatii neplacute pentru unii copii. Unii dintre ei pot fi speriati din cauza ca anumiti profesori ii ameninta cu “draci” si chinurile iadului. Altii sint obligati sa respecte ritualul ortodox, fiind sanctionati daca nu cumpara luminari pentru biserica sau nu participa la slujba de duminica. Dincolo de bunele intentii ale Bisericii Ortodoxe in ce priveste educatia religioasa, in scoli au loc abuzuri care provin fie din ignoranta pedagogica, fie din excesul de zel sau vederile inguste ale unor profesori.
Invatamintul religios modern evita sa aduca in discutie partea demonologica a teologiei, mai exact doctrina pedepsei, tema chinurilor in iad sau a diavolului. Se considera ca acestea induc sentimente de insecuritate copilului si risca sa-i afecteze dezvoltarea ulterioara, in special respectul si increderea in sine. De altfel, manualele de religie evita sa faca educatie apelind la exemple axate pe pedeapsa divina sau chinurile iadului. Se prefera texte care promoveaza, in consonanta cu pedagogia moderna, imaginea Dumnezeului iubirii si tolerantei. Emil Moise, profesor titular de filozofie in cadrul Grupului Scolar Industrial Berca, din judetul Buzau, a izolat cazuri care contrazic flagrant acest principiu pedagogic. De altfel, toate datele referitoare la judetul Buzau fac parte dintr-o cercetare a profesorului, efectuata in cadrul proiectului “Harta actorilor si problemelor aderarii la Uniunea Europeana”, derulat de Fundatia pentru o Societate Deschisa.
La clasa I, diavolul desenat pe tabla

Astfel, potrivit lui Emil Moise, in cadrul Liceului de Arta din Buzau, in anul scolar 2001-2002, profesoara de religie le spunea elevilor de la clasele primare ca “daca nu vin la scoala cu cruciulita la git o sa apara diavolul si vor pati numai lucruri rele”. Intr-un alt context, profesoara a desenat, pentru elevii din clasa I, diavolul pe tabla. Dupa lectia respectiva, o fetita a inceput sa aiba cosmaruri si se trezea plingind noaptea. Chestionata in privinta acestor strategii, profesoara nu a adus argumente pedagogice, ci teologice, “atita timp cit Fecioara Maria - care vegheaza la buna desfasurare a activitatii ei - nu i-a atras atentia, inseamna ca nu a gresit”. Cazul a fost prezentat inspectorului de religie din acea vreme, Costica Panaite, care a atentionat-o pe profesoara sa-si tempereze discursul. Contactat telefonic, fostul inspector, actualmente consilier cultural si cu probleme de invatamint pe linga Episcopia Buzaului si Vrancei, si-a remotivat decizia: “Nu poti sa obligi copiii sa vina cu crucea la git”. La Scoala
nr. 1, tot din Buzau (anul scolar 2003-2004), profesorul isi convingea elevii ca “pe umarul drept aveti un ingeras, iar pe umarul sting un drac, prin urmare aveti grija cum va inchinati: daca incepeti cu partea stinga, va inchinati dracului”. O astfel de justificare iese din canoanele bisericii fiindca face apel la un mod magic, superstitios, de argumentare. In plus, este jignitoare pentru cultul catolic, unde semnul crucii se face de la stinga la dreapta. Se incalca astfel o norma elementara de toleranta, fapt cu atit mai grav cu cit principiile invatamintului religios ortodox se refera explicit la cultivarea tolerantei interconfesionale si evitarea sectarismului.
Reprezentantul Patriarhiei, diaconul consilier Nicu Octavian, este de acord cu aceasta, gasind insa circumstante atenuante profesoarei de religie intr-un posibil exces de zel.

“Daca intrati intr-o biserica adventista da tractorul peste voi”

S-au inregistrat si alte abateri de la aceasta norma, observate de Emil Moise. Astfel, acelasi profesor de la Scoala nr. 1 din Buzau le spunea elevilor: “Daca intrati intr-o biserica adventista da tractorul peste voi” (in imediata vecinatate a scolii respective se afla un asezamint al adventistilor). Abaterile de la principiul tolerantei interconfesionale se manifesta insa si la nivelul invatamintului liceal. La Grupul Scolar Contactoare din Buzau, profesorul de religie le-a spus elevilor, in anul scolar 2001-2002, ca unele dintre confesiunile care nu sint ortodoxe (dar care sint printre confesiunile acceptate legal in Romania) sint secte. Bisericile care nu apartin confesiunii ortodoxe sint prezentate ca un pericol pentru cei care intra in ele. In caietul de religie al unui elev de clasa a IX-a apare scris ca “adventistii denigreaza Biserica Ortodoxa, pentru ei biserica este stapinita de diavol, iar singurul adapost de acesta este casa lor de rugaciuni”; sau: “Martorii lui Iehova este una dintre cele mai periculoase secte, propagind fanatismul religios”. Tot in cadrul Liceului de Arta, in clasa a V-a (an scolar 2003-2004), profesoara de religie le-a spus copiilor ca Dumnezeu ii iubeste numai pe ortodocsi. Din colectivul clasei fac parte si doua eleve care nu apartin confesiunii ortodoxe si care participa la ora de religie: una apartinind confesiunii evanghelice, iar alta confesiunii iudaice. Desi una dintre fete a protestat chiar in timpul orei: “Doamna profesoara, eu cred ca Dumnezeu ne iubeste pe toti, nu numai pe ortodocsi”, reactia negativa nu a intirziat sa apara, o parte din colegii lor indepartindu-le, in pauza, pe cele doua fete, spunind ca sint “spurcate”. Problema s-a discutat in sedinta pe clasa, mama uneia dintre cele doua eleve solicitindu-i dirigintei sa discute cu profesoara de religie. La scoala din Joseni (judetul Buzau), profesorul-preot a pedepsit un elev din clasa a IV-a tinindu-l in picioare toata ora pentru ca, in preajma Sarbatorilor de Paste, a vizionat un fim difuzat in localitate de membrii unei confesiuni protestante.

Obligati sa cumpere luminari

Potrivit lui Emil Moise, obligarea elevilor de a merge la biserica este intilnita mai frecvent in scolile din mediul rural: la Grupul Scolar Industrial Berca sau la scolile din Plescoi, Sageata, Cindesti (situatia este valabila pentru anul scolar 2003-2004). Daca nu merg la biserica saptaminal, elevilor li se scad puncte la evaluarea din cadrul orei de religie. In comuna Sageata, pentru astfel de “abateri”, copiilor li se dau note sub cea de promovare, iar in Cindesti copiii sint obligati sa cumpere si trei luminari. Si in opinia diaconului consilier Nicu Octavian se poate vorbi de un abuz, “recomandarea este corecta, dar constringerea copiilor de a merge la biserica este nerecomandabila”.

Pozitia Inspectoratului Judetean Buzau

“In 2004 am avut o discutie personala despre abuzuri religioase cu inspectorul de religie din judetul Buzau, Paul Negoita. In loc sa cerceteze cazurile, a afirmat ca toate situatiile semnalate de mine sint exagerari si m-a luat la un misto badaran si arogant, “ce, crezi ca eu am timp de toate maruntisurile? Crezi ca stau sa-ti dau tie replici?””, ne-a declarat Emil Moise. Inspectorul de religie nu recunoaste insa ca
l-ar fi ironizat Emil Moise si sustine ca el nu e dator sa porneasca o investigatie a cazurilor atita timp cit nu i se prezinta dovezi sau sesizari si reclamatii.

Elevii atei sint ciudatii clasei

Un fenomen interesant care se produce in ultimii ani, datorat influentei tot mai marcante a religiei asupra indivizilor, este perceptia ateismului sub semnul demonismului si a stigmei. Elevii cu convingeri ateiste sint perceputi ca o specie de “ciudati”. Sethy este eleva in clasa a XII-a la un liceu din Botosani. La inceputul anului s-a hotarit sa nu mai frecventeze orele de religie. Ea a intrebat-o pe profesoara de religie ce materii poate studia in locul acestei discipline. “Profesoara m-a intrebat de ce ma intereseaza asta si eu i-am raspuns ca sint atee. Atunci a inceput sa rida si a fost imediat urmata de restul colegilor mei. M-a umilit in fata clasei, ma intreba ironic cum de eu pot sa fiu atee si restul clasei nu... M-am simtit foarte prost”, spune Sethy. Datorita birocratiei sau, pur si simplu, de dragul evitarii unor complicatii, profesoara
i-a incheiat finalmente situatia cu 7,5. Alt caz povestit de Sethy este al unui coleg care “a scris o povestioara in care isi batea joc de Biblie si era sa fie exmatriculat



Aceste exemple negative sunt intentionat alese. Abuzuri se pot intampla si la orele de matematica sau de limba romana, insa nimeni nu ar fi de acord sa se scoate matematica sau limba romana din programa scolara. Aici este vorba de metodologia predarii, pe care nu toti profesorii o stapanesc, si nicidecum de materia predata. Solutia nu este eliminarea din programa a materiilor pe care le predau acesti profesori, ci educarea profesorilor. Sunt foarte multi care nu sunt facuti pentru aceasta meserie, nu au tact pedagogic, nu cunosc tehnica predarii sau nu reusesc sa o adapteze pentru fiecare grupa de varsta in parte. Intr-un anumit mod predai la clasele 1-4, si altfel predat la clasele 4-8. Am avut si eu o profesoara de franceza care ne teroriza pur si simplu, ajunsesem sa urasc limba franceza, aveam cosmaruri. Insa nu limba franceza era problema, ci modul in care preda ea. Si imi pare rau ca din cauza spaimei si repulsiei pe care ne-o creease ea, am ajuns acum sa dau banii pe cursuri de franceza, pentru ca nu am invatat la momentul potrivit, iar acum am nevoie. Asa ca este nevoie de religie in scoli, dar predata de buni pedagogi.



DE CE CREZI ASTA? Sunt date cuprinse intr-un raport mult mai amplu , adresat UE ce priveste relele tratamente in scoli si, as putea spune eu, escaladarea fanatismului financiaro-religios in dauna culturii si progresului. Raportul este facut de Liga Pro Europa in 2006-2007 si este public. A fost discutat inclusiv printre parlamentari si s-a promis o ancheta.....nu a mai avut loc. Sunt de acord cu tine ca nu toti au talent pedagocic, ingrijorator este ca aplica aceleasi cai de intimidare si umilire ca si pe timpul comunistilor, cu care au colaborat din plin...Atunci, daca nu erai pionier sai UTC-IST erai un paria...acum daca esti ateu ai acelasi tratament, se pare....Pe cand rugurile si procesele unei noi inchiziitii....Si dacca tot comentezi, explica-ne "grija' cu care tot ceea ce se refera la evolutionism dispare din manuale......


vieru_cezar_iasi

247 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Postat pe: 29 Aprilie 2009, ora 05:55

Pentru thor

Creația și evoluția nu se contrazic, ci se îmbină:

În legătură cu creația și evoluția, greșeala unora este că merg doar pe logica terțului exclus : „sau...sau... ” „ sau creație sau evoluție”. Dar este și logica terțului inclus : „ și...și... ” „și creație și evoluție”. Dumnezeu a îmbinat creația cu evoluția în mod admirabil. Creația specială se aplică doar omului, nu și celorlalte specii.
În plus, între om și animal există deosebiri esențiale (nu doar deosebiri graduale), pentru că omul, spre deosebire de animal, este făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. (Când vorbim despre chipul lui Dumnezeu ne referim atât la un chip spiritual, cât și la un chip uman, ambele accepțiuni ale chipului fiind revelate prin întruparea Domnului Isus Cristos).
Jacques Monod (n. 1910), medic și biochimist francez (premiul Nobel pentru psihologie și medicină, în 1965 pentru lucrări de biochimie și genetică) scria: “Nu-i exclus că așa au evoluat toate, dar nu fără Dumnezeu”. Creația nu a fost doar în momentul inițial, ci continuă prin evoluție. Evoluționismul nu poate fi la întâmplare, ci este dirijat de Dumnezeu. Însă comunismul susținea un evoluționism greșit înțeles și absurd, negându-l tocmai pe Dumnezeu, care dirijează evoluția speciilor.

Teoria evoluției e perfect compatibilă cu Biblia, a declarat arhiepiscopul Gianfranco Ravasi, ministrul Culturii din Vatican. Ravasi a făcut aceste declarații cu prilejul organizării la Vatican, între 3 și 7 martie 2009, o conferință prilejuită de aniversarea a 150 de ani de la publicarea volumului “Asupra originii speciilor”, în care Darwin și-a expus teoria evoluției. Evenimentul a reunit în egală măsură oameni de știință, teologi și filosofi.
Astfel, Vaticanul nu sprijină interpretarea literală a întregii cărți a Genezei. Unele citate din cartea Genezei se interpretează simbolic. De exemplu, cele șase zile ale creației lumii sunt de fapt simbolurile unor epoci. În acest sens, Biserica Catolică susține un evoluționism teist (dirijat de Dumnezeu), spunând că nu există nici un motiv pentru care Dumnezeu nu s-ar fi putut folosi de un proces evolutiv în creație.

Iată câteva linkuri despre această conferință care s-a desfășurat la Roma:

www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=17284&lang=r

www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=16712&idcom=7030

www.vaticanradio.org/rom/Articolo.asp?c=270658

Un articol foarte interesant pe această temă poate fi citit accesând linkul:
www.profamilia.ro/revista.asp?id=2006_01_03

Lamarck și Darwin, pe ale căror idei materialiștii moderni și-au edificat sistemul, credeau în Dumnezeu:

Jean-Baptiste de Lamarck: „Natura nefiind o inteligență, nefiind nici măcar o ființă, ci numai o ordine a lucrurilor, constituind o putere în întregime supusă legilor, această natura, zic, nu este însuși Dumnezeu. Ea este produsul sublim al voinței sale atotputernice. Astfel, voința lui Dumnezeu este pretutindeni exprimată prin funcționarea legilor naturii, pentru că aceste legi vin de la El. Iar această voință nu poate fi limitată, puterea din care ea emană neavând limite”. (Lamarck, Histoire naturelle des animaux sans vertébres, I, ediția a doua, Editura Baillière, Paris, 1885, pag. 267)

Charles Darwin: „O altă cauză a credinței în existența lui Dumnezeu, care ține de rațiune iar nu de sentimente, mă impresionează prin greutatea sa. Ea provine din extrema dificultate - sau mai bine zis din imposibilitatea - de a concepe acest imens si prodigios Univers, cuprinzând omul și facultatea sa de a privi în viitor, ca pe rezultatul unui destin și al unei necesități oarbe. Cugetând astfel, mă simt nevoit să admit o Cauză primară cu un spirit inteligent, analog într-o oarecare măsură cu cel al omului, și merit numirea de deist. ” (La vie et la correspondance de Charles Darwin par De Varigny, I, Editura Reinwald, Paris, 1888, pag. 363)


nastasemihail

47672 mesaje
Membru din: 3/11/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 29 Aprilie 2009, ora 06:03

Asa e. Creatia si evolutia se imbina. Dar tot extraterestrii....bata-i vina ne-au lasat fara raspunsuri. Neseriosi mai sint.


Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

16019 mesaje
Membru din: 13/02/2009
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 29 Aprilie 2009, ora 08:44

cezarica, SFATUL LIONE: invata si tu o meserie,ca sa poti fi util societatii!


Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
sirius_zegetina

808 mesaje
Membru din: 28/01/2009
Oras: Resita

Postat pe: 1 Mai 2009, ora 14:19

Florine, tu ramai cu sfaturile; or fi ele utile, dar pt. multi "munca cu gura" e mai usoara decat munca cu "gandelu`" ori cu salele, asa ca raman la ce-i mai usor!!!


Pagini: << 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Religia in scoli, pro sau contra ?
Mergi la: