Info
x
Romanul s-a nascut poet
|
Fl_Orion999 15216 mesaje Membru din: 2/06/2013 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 3 Iunie 2015, ora 22:35
bai acesta a lu' nadir...daca talica ai fi postat din capu' locului ceea ce voi posta io acum....sau macar atunci cand te-am rugat si te-am intrebat in modul cel mai cuviincios daca esti sigur ca nenea lazarovici este autorul...poate nu mai ajungeam sa ne contram si sa dovedim ca unu-i mai cu mot decat celalalt...da' pacat...unde nu-i cap....nici picioarele nu trag...ASTA E....
Peste ani, iatã cã Ion Pribeagu încã se þine de farse… pe internet. „Odã proºtilor” circulã de ceva vreme, dar nimeni nu a indicat ºi autorul. În unele surse am gãsit cã ar fi Eminescu. Constantin Tãnase (nu actorul), redactor ºef la „Timpul” din Chiºinãu, a primit poezia ºi a crezut cã expeditorul, un oarecare Radu Bogdan, este chiar autorul. Motiv sã se entuziasmeze de descoperirea unui mare talent. Ei, iatã cã a venit vremea sã punem punct glumei ºi sã îi redãm lui Ion Pribeagu locul sãu. Meritul i-l recunosc unui „nefericit” prieten al meu: dr. ing. lector (încã) univ. Cãtãlin Galan. De aia zic eu cã e nefericit: cu atâtea titluri muncite ºi nu cumpãrate, cum ar putea fi altfel, în lumea noastrã?! Ca sã nu mai spun cã, aºa cum vedeþi, nenorocitul mai are ºi culturã generalã, ceea ce denotã cã mai ºi citeºte altceva decât lucrãrile studenþilor sãi, multe din ele fiind mai nocive decât o colecþie de tabloide… https://stefanteris.wordpress.com/2013/02/22/actualizare-oda-pro...
Singura religie pe care o accept si o propovaduiesc este.....RELIGIA IUBIRII , a FERICIRII si a PROSPERITATII.... --------DUMNEZEU sa binecuvanteze ROMANIA.... *** ,,Fii om, fii drept �i recunoa�te c�, pe deasupra ambi�iilor, intrigilor �i urilor, este Patria, este ve�nicia neamului, �i c� acolo trebuie s� ne �nt�lnim totdeauna, chiar dac� nu ne �n�elegem de fiecare dat�."(Ion Antonescu) *** ,,�n ziua de azi, pentru a st�p�ni c�t mai mul�i oameni, nu se mai cuceresc teritorii, ci sufletele acelor oameni. Odat� ce ai sufletul, ai omul; iar c�nd ai omul, teritoriul vine de la sine."
(contele de Marenches) ***,,Putem avea fie democratie in aceasta tara , fie putem avea mari bogatii concentrate in mainile a putini oameni, dar nu le putem avea pe ambele'' [Louis Brandeis---membru al Curtii Supreme de Justitie a S.U.A. ]***
|
|
zenitt 349 mesaje Membru din: 23/04/2015 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 10:15
De la: Fl_Orion999, la data 2015-06-03 22:35:19bai acesta a lu' nadir...daca talica ai fi postat din capu' locului ceea ce voi posta io acum....sau macar atunci cand te-am rugat si te-am intrebat in modul cel mai cuviincios daca esti sigur ca nenea lazarovici este autorul...poate nu mai ajungeam sa ne contram si sa dovedim ca unu-i mai cu mot decat celalalt...da' pacat...unde nu-i cap....nici picioarele nu trag...ASTA E.... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Musetel 9787 mesaje Membru din: 4/04/2012 |
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 10:37
Teoria chibritului îi tinea prizonieri
In trecut, in certitudinea decisului Ieri... Cavalerii se straduiau din rasputeri Sa compuna poezii de Alaltaieri. Insa chibritul , dupa cum se vede, Incapatanat intre cei doi shede Si incepe a socoti anticipat Cate parti ar mai fi de explicat. Iaca asa, Zenit ridica incet manusha Aruncata de FlOrion cu tactica stanga Si incep ambitios a se contra succint In acest haotic dar POETIC labirint. Raporteaza abuz de limbaj
''Dacã ar trebui sã scriu o carte de moralã, primele 99 de pagini le-aº lãsa goale ºi pe a o suta aº scrie: "Existã o singurã datorie. Aceea de a iubi"". Albert Camus
''CONSTIINTA este marturia si dovada prezentei incontestabile a lui DUMNEZEU in OM ! '' Musetel deea
''Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me léser, tu m'enrichis.'' Antoine de Saint Exupéry
|
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 10:41
In tara mea. In tara mea sunt vai si munti si flori, si diamante. Si sunt sticleti atat de multi in capete savante!... Poetii ritmului sarac slavesc albastrul zarii, si creste-atat de mult spanac pe lanurile tarii. In tara mea sunt tei si plopi si zarea-i diafana, si-n tara mea jandarmi si popi iau lefuri de pomana. Si-n tara mea sunt flori de myrt, principiu sau idee, sunt vorbe de pastrat in spirit, expuse prin muzee. Din larg de cranguri vin zefiri si tuturor dau veste ca-n tara mea sunt trandafiri si fete ca-n poveste ideile nasc si se desfac subt luminis de luna. In tara mea onoarea-i fleac si dragostea minciuna. Si-n tara mea sunt multi parinti ce plang morminte multe... si pribegesc scrasniri din dinti... dar cine sa le-asculte, cand e minciuna pe anvon si nedreptatea-i lege, cand guvernantii-s de carton si nepasarea rege? Din volumul - varfuri de spada 1915 Ion Pribeagu Viziunea poetului e atat de actuala. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 10:43
Si de n-o fi cu banat,
Domnita din balcon ar vrea sa vada Talentul vostru cadentat Astfel va permit sa va contrati DAR POETIC sa va exprimati! Si in caz ca nu va convine, Ia fugiti de aici, de la rime! Cred ca o poezie româneasca In aer curat poate sa se nasca! Raporteaza abuz de limbaj
''Dacã ar trebui sã scriu o carte de moralã, primele 99 de pagini le-aº lãsa goale ºi pe a o suta aº scrie: "Existã o singurã datorie. Aceea de a iubi"". Albert Camus
''CONSTIINTA este marturia si dovada prezentei incontestabile a lui DUMNEZEU in OM ! '' Musetel deea
''Si tu diffères de moi, mon frère, loin de me léser, tu m'enrichis.'' Antoine de Saint Exupéry
|
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 10:44
De la: Musetel, la data 2015-06-04 10:37:05Teoria chibritului îi tinea prizonieri
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 10:47
De la: zenitt, la data 2015-06-04 10:44:25De la: Musetel, la data 2015-06-04 10:37:05Teoria chibritului îi tinea prizonieri Tu, Zenit, Zenit, Zenit, De la cer ai venit! Fii o tzâra mai intelept Decat FlOrion Cel Drept! Iar de va veti intelege BINE MA alatur si io la oarece rime!
Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 10:50
In trei ani am invatat
Ca aici mereu esti intepat Daca nu poti face un bine De intepaturi departe te tine! Raporteaza abuz de limbaj
|
|
|
|
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 10:52
Daca prinzi ceva din zbor,
Din freamatul tuturor, Taci atat timp cat tu Bine nu poti sa faci la altu'! Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 10:54
Cuvintele vin si pleaca,
Insa ranile raman zidite; Nu te trece nicio barca Daca detii inimi ranite! (si ma refer la a detine inimi ranite in biblioteca! )
|
|
Fosta membra 9am.ro 26 mesaje Membru din: 2/06/2015 |
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 10:54
Cateva impertinente nu indrazniti a ....
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 10:58
De la: Musetel, la data 2015-06-04 10:52:57Daca prinzi ceva din zbor, Cand va vorbi femeia ... Vor tremura in haos vibrari de oale sparte Si-n lumile de cratiti si de tigai desarte, Vor fumega in spasme de fumuri violete Anemice sarmale, Si fitizice cotlete, Si arse maioneze vor plange-n ziua ceea, Cand, searbada, vorbi-va la Camera femeia. Va lesina pamantul si largurile firei, Se vor mandri matroane din Teiu Si Dealu-Spirei. Si vor ofta barbatii, Si vor tipa copiii. S-o umple de alaiuri meleagul Romaniei, Si jale fi-va-n case si plans afara fi-va, Cand va tranti cu pumnul in masa Paraschiva. Va naste zvon de glasuri, interpelari Si tropot, Atacuri, intreruperi cu aiurari de clopot, Vor naste toalete si va domni Nimicul. Intr-un proiect de lege se va trezi Ibricul, Si pudra, Si juponul, Chiulotii si caleasca, Cand, searbada, vorbi-va la Camera Popeasca. isac lazarovici Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 10:59
Si asa stand domnita
Colo sus cocotata in balcon, Ptiu, ce-i vazura ochii? Ce frumoasa ERA viata! La orizont aparu Haakon, Oare avea de vanzare rochii? De marca, de nobila vitza Verde. Oare se purtau cu jupon? Sa nu fie iara' sosia lui ROCKY! Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 11:01
Hopa 'shea, Haakon:
Amandoi o daduram pe...JUPON?
|
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 11:04
Si uite-asa, trei cavaleri
S-au reunit de-alaltaieri Si lucreaza la unison Inspirati de diapazon. Neah, nu mi-s io diapazonu', Este insusi Pribeagu, domnu' Ce ne scrise multe cuvinte Mandre, clare dar si sfinte!
|
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 11:10
O zi frumoasa va doresc
Si va rog sa tineti minte: Poeziile le indragesc! Vreau sa le scrieti cu minte!
|
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 11:12
De la: Musetel, la data 2015-06-04 11:01:20Hopa 'shea, Haakon: te vaz agitata si-n zor nevoie hai sa-ti mai ofer una, poate o sa te calmezi ! Rasela I-a murit lui Smil sotia, Draga lui cu ochii mari; Trista-i toata ceainaria, Trista-i strada Mamulari. Era blanda si frumoasa, Alba ca un trandafir... Jale-a fost la Smil,acasa; Jale-a fost la cimitir. Toti plangeau: - Asa o dama, Smil o sa-si gaseasca greu. (Un portret de pus in rama!) Si-a luat-o Dumnezeu! Zece ani de casnicie Nu-s o luna,nu-s un an! Ca femeie si sotie ...Ea era in primul plan. Cui amarul sa si-l spuna? Cui durerea care-l roade? Cand era atat de buna Si atat de cumsecade? Se-ntampla,cateodata, Sa se certe-ntr-adevar! Si Rasela-nfuriata Chiar sa-l scuture de par! Ba,in clipe de vapaie, Ea avea atat lipici, Incat Smil primea bataie De la mainile ei,mici. Dar era atat de mica Si atat o respecta Ca de dragu-i, Smil, adica Bun la suflet,o ierta! ........................... De la cimitir spre casa Rudele s-au risipit Si pe strada neguroasa Numai Smil venea mahnit. Nu stia unde se duce, Mintea-i ratacea hai-hui; Nu-ntalnea nici o rascruce Pentru chinurile lui. Cine,maine dimineata, Va veni sa-i ceara lei? Trista o sa-i fie viata Fara zambetele ei! ........................... Si, trecand lang-o cladire Ce se intalta ca,protap, Deodata, din nestire-i Cade-o caramida-n cap! Smil ramane mut in strada, De emotie rapus, Nici nu stie ce sa creada Si ridica ochii-n sus. Vede zarea, vede schela Si, mirat de-acest mister Smil intreaba: - Ce, Rasela, Ai ajuns deja in cer !? isac lazarovici Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 16:42
De la: __HAAK0N__, la data 2015-06-04 10:58:13De la: Musetel, la data 2015-06-04 10:52:57Daca prinzi ceva din zbor, Actuala si pentru Vasileasca
|
Postat pe: 4 Iunie 2015, ora 16:49
Été la ei, s-o credeti voi!
www.youtube.com/watch?v=o45xVy3dvYk Cine e cu mine? Femei din toata lumea, uniti-va!
|
|
Heterodox 79 mesaje Membru din: 23/03/2009 |
Postat pe: 6 Iunie 2015, ora 09:37
De la: zenitt, la data 2015-06-02 22:30:31Multumesc mult draga Zenitt. M-am amuzat copios si mi-am completat informatiile despre interesanta viata a lui Ion Pribeagu. Sa traiesti in permanenta bucurie. Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 6 Iunie 2015, ora 10:16
Neatza buna , lume draga!
Het...bine ai revenit ! Spune-mi ca mi-ai citit mesajul , te rog! Ce ai décis cu Regele din Franta sau din Spania? A propos de Ion Pribeagu', ma bucur sa vad ca reuseste sa va reuneasca la poezii si va multumesc! ROMÂNUL S-A NASCUT POET! Citind autoportretul ce l-ati postat mai sus, ma duce gandul la caietele copilariei, le tineti minte acelea ce le intitulam Oracole? Unde era in susul paginii o intrebare sau o provocare si fiecare raspundea la numarul pe care si-l alesese de la prima fila a caietului? Si acolo gaseam raspunsuri si descrieri hazlii, originale! Pfffff oare lemai am pe lamama prin casa pe undeva? Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 6 Iunie 2015, ora 10:30
Ieri am asternut in alb cateva versuri. Nu le-am scris de capu' meu, am cerut de la bunul Dumnezeu inspiratia Sa. Iar, atunci cand ai inspiratia, timpul e de partea ta neconditionat! Inspiratia divina, timpul si evident caietul si pixu', musai un pix, cum altfel?
Eram cu gandul la un prieten de aici dintre noi, un om curajos, un om cu sufletul frumos, o entitate care stie sa ne ridice atunci cand caderea planeaza in decorul vietii,care ne rasfata cu creatiile sale originale care ne ajung direct la suflet, Gabriel. Eu zic ca poezia ni se potriveste tuturor, nu doar lui Gabriel. Astfel imi permit sa o postez pentru noi toti: Inchizand o usa brusc, Defapt deschizi un geam fin Catre gradina cu mosc Unde sufletul divin Transpare mult mai liber In al azurului Cer. Arunci incet manusa Ce palma iti sufoca, Smulgi hotarat capusa Ce din tine se hranea; Continua sa faci pasi In lumea plina de lasi! Destinul nu ti s-a scris Din penita de cristal, Tu l-ai accesat in vis, E al tau margaritar; Temerar sa il zidesti, Cu Pace sa il hranesti. De pui in el Iubire, Credinta drept samânta, Un val de multumire Iti lumineaza-n viata. Lumina te ghideaza, Iubirea te salveaza. Si.... cum nu imi incep io poeziile prin titlul lor, sa stiti ca inca nu i-am afisat vreun titlu. Asta e! Probabil va fi ceva in stilul : destin in curs de scriere, scrierea destinului, nush.... O zi frumoasa va doresc, oriunde va aflati! Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 6 Iunie 2015, ora 11:38
De la: Heterodox, la data 2015-06-06 09:37:06De la: zenitt, la data 2015-06-02 22:30:31Multumesc mult draga Zenitt. M-am amuzat copios si mi-am completat informatiile despre interesanta viata a lui Ion Pribeagu. Sa traiesti in permanenta bucurie. Aceleasi urari de bine, cu respect!
|
Fosta membra 9am.ro 509 mesaje Membru din: 21/09/2014 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 6 Iunie 2015, ora 12:03
De la: Musetel, la data 2015-06-04 16:49:24Été la ei, s-o credeti voi! " femeia e un inger " ? lol , mai bine le-ai fi dat in bot tot cu versuri de-ale lui Lazarovici Jurideceste ªi venirã din Craiova ªi din Iaºi, din Roºiori Toþi Juriºtii, toþi maeºtrii ªi-ai dreptãþii slujitori. Unii slabi, cu favorite Alþii sluþi ca Tutankamon Toþi cu tumori ºi scripte Sã asiste la examen. Sala-i plinã de discipoli ªi celebritãþi savante Numai capete ilustre ªi figuri interesante ªi deodatã Domn Profesor Chel ºi cu priviri absente Se-adreseazã cu prestanþã Unei nostime studente. - Cum e termenul juridic – Zise el zâmbind agale – Dacã eu aº pune mâna Sub rochiþa dumitale? Fata roºie ca macul Dupã o scurtã meditare Îi rãspunde: - Este, maestre Atentat la pudoare! - Foarte bine! A spus maestrul, - Însã fi bunã ºi spune Dacã dimineaþã, mi-ai face Mie, aceastã chestiune Cum ar fi juridiceºte Denumirea-n trei cuvinte ªi rãspunse domniºoara - Profanare de morminte! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 509 mesaje Membru din: 21/09/2014 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 6 Iunie 2015, ora 12:12
De la: zenitt, la data 2015-06-04 10:41:39
|
Postat pe: 6 Iunie 2015, ora 21:17
De la: 9am_4421, la data 2015-06-06 12:03:27De la: Musetel, la data 2015-06-04 16:49:24Été la ei, s-o credeti voi! Ei,da. Sunt si femei pe post de ingeri dar si femei pe post de drac. Melodia e o manea, probabil, prelucrata dupa Guta si Carmen Serban. Cum nu-mi plac manelele prefer o impertinenta(poezie) de-a lui Pribeagu. Pandele Bunicuþa lui Pandele Dupã strada Ghica Tei A bãgat discret de seamã Cum cã nepoþelul ei, Când nu-i observat de nimeni Nici de Tone ºi nici de Rodica Se cam joacã cu puþica. ªi i-a spus: Pandele dragã, Vai de mine, nu-i frumos Vezi pe domnul cel de colo, Alã gras ºi burtos? Tot aºa o burtã mare I-a spus tainic bunicuþa O sã-þi creascã, de vreodatã Ai sã te mai joci cu puþa! S-a speriat grozav Pandele ªi oftã cu-nfrigurare Când gândea cã o sã-i creascã Tot aºa o burtã mare. Dar primind cadou o tobã, ªi un cerc ºi-o muzicuþã De atuncea niciodatã, N-a mai pus mâna pe puþã. Într-o zi, fiind la plimbare Pe o vreme înnouratã A vãzut ºezând pe-o bancã O femeie însãrcinatã Drept la ea s-a dus ºi-i spuse C-a roºit ºi bunicuþa: - Vezi ce ai pãþit cucoanã, Dacã te-ai jucat cu puþa! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 6 Iunie 2015, ora 21:32
Nu e de la noi Într-un sat pe-o cãrãruie Lângã cârciuma lui State Trei femei stãteau de vorbã Trei leliþe, trei surate ªi uitându-se-n þãrânã Cu pãtrundere destulã Mãsurau un boþ de carne Care semãna cu o... bulã. - Fã Mãrie zice Safta Sã tot fie a lui Tãnasã? - Nu e lele, cã o cunosc eu Cã are cerc ºi-i noduroasã - Poate a lui Drãgan? - Da de unde Zice Tinca cu-nfocare Cãci a lui Drãganm e groasã ªi are o dungã pe spinare. - Poate este a lui Hâncu? - Nu se poate sare Lina A lui Hâncu-i nãzdrãvanã ªi vânjoasã ca prãjina ªi apoi Hâncu de vreo lunã E la Vidra, la moºie... - Dar, a cui sã fie oare? Doamne, doamne a cui sã fie? Cum stãteau nedumerite Cercetând cu anevoie A trecut chiar pe-acolo Primãreasa, doamna Zoe - Ce faceþi pe-aicia? - Uite stãm cu mintea rãvãºitã ªi nu ºtim a cui sã fie Bula asta oropsitã? - Nu e nici a lui Vasile! - Nici a lui Marin Cucui! - Nici a lui Grigore Zgaibã? - Nici a lui Mihalcea nu-i! Primãreasa o priveºte ªi rãspunde rãspicat - Bula asta, fã leliþe, Nu e de la noi din sat! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 6 Iunie 2015, ora 21:36
''.........................
De pui in el Iubire, Credinta drept samânta, Un val de multumire Iti lumineaza-n viata. Lumina te ghideaza, Iubirea te salveaza.'' postat de Musetel
|
Postat pe: 6 Iunie 2015, ora 21:50
Prefacerea eternã
de Omar Khayyam Dã-mi cupa ºi ulciorul! Sã bem, fermecãtoare Fãpturã plãmãditã din rouã ºi eter! Câte minuni ca tine zeflemitorul cer De mii de ori schimbat-a în cupe ºi ulcioare? Aceste ornamente pe cupa delicatã Un bãutor le-nscrise cu mâna-nfriguratã. De dragul cãror gene le-a vrut aºa de fine? ªi-o sã le sfarme, poate, îndurerat – de cine? Olarul stã în faþa roþii. Cântã. El modeleazã ºolduri ºi ulcioare. El cranii mândre de sultani frãmântã ªi ofilite mâini de cerºetoare. S-aspiri aici la tihnã – ce tristã nebunie! Nebun ºi cel ce crede în pacea viitoare. Curând te vei întoarce sub chip de iasomie Pe care un netrebnic o va cãlca-n picioare. Ascultã! Macii roºii îºi trag rubinul pur Din sângele fierbinte al unui împãrat. lar vioreaua-ºi scoate culoarea de azur Din ochi adânci de fatã care-a iubit curat. Olarule, ai grijã! Tu chinui sfântul lut Din care-n ziua-ntâia fu modelat Adam. Pe roata ta vãd mâna cea finã-a lui Bahram ªi inima lui Kosru. la seama, ce-ai fãcut? De mii ºi mii de veacuri se-nvârt în spaþii aºtrii, De mii ºi mii de veacuri zori ºi-asfinþituri sunt. Sã calci uºor, cãci, poate, fãrâma de pãmânt Pe care-o sfarmi – alt’datã era doi ochi albaºtri. Priveam uimit olarul cum harnic modela. Deodatã auzit-am bucata de argilã: Rugându-l pe ºoptite: „Frãmântã blând, ai milã! Un om la fel ca tine am fost ºi eu cândva”. Cel ce creat-a stele ºi-ntreaga vastã lume, Când a creat durerea s-a depãºit pe sine. Voi, buze ca rubinul ºi voi, pleoape fine, Câte sunteþi acolo sub þãrna fãrã nume? Treci vesel prin viaþã! Sub cer, rãtãcitoare, Vor trece pururi inimi. ªi sufletu-o sã cheme La despãrþire trupul. lar craniul care geme De patimi, o sã-l calce olarii în picioare. Hain, am spart paharul de-o lespede asearã. Dar mi-am întors privirea cu groazã ºi ruºine. ªi-am auzit din þãndãri mustrarea lui amarã: “Am fost asemeni þie, vei fi ºi tu ca mine”. Când am sã trec prin moarte, mi-oi desfrunzi atomii Precum de vânt ºi ploaie se scuturã toamna pomii. ªi am sã ies din lume voios printr-o spãrturã Pe care-o s-o astupe zidarul cu-a mea zgurã. O mie de ulcioare, acasã la olar, Vorbeau în ºoaptã. Unul strigatu-mi-a: „Omar, Evocã pe olarii ºi pe cumpãrãtorii Ce-am fost de mult sub aºtrii, de aur, rotitorii”. Artisticã e cupa. Noi toþi am admirat-o ªi-am pus pe dulcea-i frunte sãruturi mii ºi mii Dar timpu’, – acest zãnatec olar, ce-a modelat-o, Tot el o sã se-amuze, spãrgând-o într-o zi. Acest vas fu odatã un biet îndrãgostit Gemând de nepãsarea unei femei frumoase. lar toarta era braþul ce mângâia mâhnit Suavul gât cu-atingeri uºoare, de mãtase. Tu cauþi fericirea? Dar drumul e închis, Împrejmuit cu moarte. A lui Djemºid þãrânã E pulberea ce joacã în faþa ta-n luminã. Cãci un miraj e lumea. Viaþa e un vis. Fii vesel, cãci tristeþea o sã dureze pururi! Mereu aceleaºi stele s-or învârti-n azururi. Din cãrãmizi fãcute din trupul tãu, n-ai teamã Se vor zidi palate pentru neghiobi de seamã. Tu îþi evoci strãmoºii? Sunt þãrnã în þãrânã. Gândeºti la al lor merit? Priveºte cum surâd. Sã bem! ªi, fãrã teamã, sã ascultãm din vid Tãcerea fãrã nume pe univers stãpânã. De mult timp tinereþea s-a scuturat ca merii. O, clar april al vieþii, de-a pururea pierdut! Te-ai stins pe nesimþite. Te-ai destrãmat tãcut Cum se destramã zilnic blândeþea primãverii. “Eu sunt minunea lumii”, spunea ieri trandafirul. ”Cine-ar avea curajul sã-mi facã vreo durere?” Cânta privighetoarea ºi repeta zefirul: “O zi de fericire, un an de lacrimi cere.” Mã întristeazã pururi a Roþii învârtire ªi rãzvrãtit sunt zilnic pe ticãloasa-mi fire. Nu am însã puterea sã mã despart de lume ªi nici sã-mi duc viaþa fãrã sâ-mi pese-anume. Din veac se-nvârte Roata, fãrã ca ea sã þie De calculul tãu seama. La ce tot numeri stele? Gândeºte mai degrabã cã vei dormi sub ele. Somn fãrã vise. Câinii cadavru-o sã-þi sfâºie. Khayyam, Cereasca Roatã-ascunde-al tãu destin ªi-a-nchis orice discuþii. ªi totuºi, tu ºtii bine: Paharnicul ei toarnã sub chip de stropi de vin În cupa veºniciei mii alþi Khayyami ca tine. O, Roatã a tãriei! Dezleagã-mã de tine! Cãci tu te-amuzi sã dãrui nectaru-acestei vieþi La proºti. Dar a mea minte nu-ncape ºi nu þine Mai multe ca a celor pe care îi rãsfeþi. Pe rãi îi fericeºte nedreapta lumii Roatã. Oglinda ei cea strâmbã mã doare. Ochiu-mi plânge Pe-obrajii supþi asemeni cu-o cupã rãsturnatã. lar inima mi-e plinã – ca un ulcior, – de sânge. S-alerge dupã moartea-mi, Eternei Roþi îi place ªi împotriva noastrã, iubito, uneltesc. Aºeazã-te pe iarbã. Dã-mi chipul îngeresc, „Cãci mâini îngerul morþii în iarbã ne-o preface.” Raporteaza abuz de limbaj |
|
gabigabi2 33366 mesaje Membru din: 13/10/2011 |
Postat pe: 7 Iunie 2015, ora 07:50
De la: zenitt, la data 2015-06-06 21:50:53Prefacerea eternã eiii, buna dimineata, Zenitule ! am venit cu ibricul de cafea dupa mine si, bindu-mi portia, am citit de 2 ori poezia si m-am minunat cum, Acelasi Lucru , privit de alti ochi, poate trezi alte ginduri si spun asta pentru ca mie, Roata Vietii si vesnica reintrupare despre care vorbeste poetul aici, imi aduce bucurie si nicidecum durere ! ideea ca ea ii rasfata pe cei rai sau prosti , fiind , astfel , nedreapta , nu-mi pare a fi adevarata, caci e dupa cum ne asternem sau, dupa fapta si rasplata , dar si ce semanam aia culegem, zice romanul in proverbele lui populare, carevasazica Stie si el despre Eterna Roata si legea cauzalitatii ..... dar , totul are rost si chiar si cei rai si prosti Azi,intra-n Prefacerea eterna, miine ! sa ai o zi senina !
|
|
|

)