back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Sa ne cunoastem credinta ortodoxa

Pagini: << 152 153 154 155 156 157 158 159 160 >> Sari la pagina:

adipopa

3001 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 9 August 2009, ora 18:30

De la: Dorinus, la data 2009-08-09 09:14:41Da, facultatile mele cognitive exista si se sustin pe gandirea mea, pe judecata mea, pe perceptia mea asupra lucrurilor demonstrabile si existente, pe perceptia societatii umane asupra unor sisteme comune de organizare ce tin de logistica, pe existenta creierului meu si a judecatii si functiilor sale, intr-un cuvant, pe tot ceea ce face parte din rational.

Dorinel, nu ți-am cerut să afirmi, ci să demonstrezi că facultățile cognitive există. A spune că existența facultăților cognitive este demonstrată de existența facultăților cognitive („facultățile mele cognitive există și se susțin pe gândirea mea, pe judecata mea, pe percepția mea...pe tot ce face parte din rațional”) este o tautologie. Când definești ce înseamn㠄facultăți cognitive” (gândire, judecată, percepție) nu dovedești de fapt că ele există, ci doar afirmi acest lucru folosind cuvinte din același domeniu semantic! Eu ți-am cerut dovezi că ele exist㠖 atât la tine cât și la alții – în același sens în care și tu îmi ceri dovezi că Dumnezeu există.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 9 August 2009, ora 18:32

De la: Dorinus, la data 2009-08-09 09:14:41Este cel mai irational aspect sa sustii ca Dumnezeu exista pentru ca exista si numerele. Numerele fac parte din modul societatii umane de a percepe o realitate logistica, Dumnezeul mistic in care crede religia iudeo-crestina este rodul imaginatiei societatii iudeo-crestine.

Singurul lucru cu adevărat irațional în conversația dintre noi mi se pare să răstălmăcești atât de caraghios conținutul provocării mele. Amintește-ți că, dat fiind pretenția ta (complet neapărabilă după părerea mea) că nu crezi decât în ceva palpabil, etc., ți-am dat un exemplu

...care nu poate fi explicat în baza fizicii, dar fără de care nici una din legile fizicii (de la legea gravitației la teoria cuantică) nu ar putea fi demonstrată: NUMERELE. Există numere? Dacă da, unde? Ce sunt numerele? Cum știm că există? De fapt, aceleași întrebări ți le-aș putea pune și despre CULORI. Aristotel se întreba de exemplu ce s-ar întâmpla dacă toate lucrurile de culoare roșie ar dispărea într-o zi? Am mai ști ce înseamnă roșu? Dacă universul ar fi nepopulat, dacă nu ar exista nici o formă inteligentă de viață pe Pământ, ar mai exista numere sau culori?

Nu am spus niciodată că existența lui Dumnezeu este dovedită de existența numerelor sau de existența culorilor! Ori nu ești atent, ori nu înțelegi diferența, ori citezi cu rea voință. Am spus cu totul altceva, anume că afirmația ta privind credința numai în existența lucrurilor palpabile este demonstrabil falsă datorită altei credințe pe care o ai, anume credința în existența numerelor (și am luat doar un exemplu). Numerele nu sunt palpabile; sunt de fapt niște entități sau obiecte abstracte, nu există undeva anume, și totuși spunem că există.

Dar există o corespondență sau analogie între cele două întrebări privind existența numerelor și existența lui Dumnezeu. Analogie nu înseamnă că cele două existențe sunt contingente sau că se sprijină una pe cealaltă (cumva în sensul că, dacă numerele există, și Dumnezeu există). Nu; ai înțeles greșit! Analogie înseamnă că, așa cum numerelor le predicăm un anumit gen de existență (e.g., fundamentală, necesară), tot așa și lui Dumnezeu îi recunoaștem existența într-un mod diferit de existența obiectelor palpabile, și asemănătoare mai degrabă entităților abstracte.

Nu avem nici o dovadă că numerele există (discuțiile pe această temă și încercările de a găsi soluții la ontologia numerelor sunt vechi de când Platon și Aristotel); și totuși știm/intuim că ele există, dar credem că există într-un mod necesar/indispensabil și fundamental, pentru că o lume fără numere nu ar putea fi concepută și pentru că pe baza sau cu ajutorul lor putem prezice, explica și organiza realitatea din jurul nostru. Analogic, Dumnezeu există într-un mod fundamental și necesar/indispensabil, pentru că un univers fără el nu poate fi conceput și pentru că pe baza sau cu ajutorul lui putem prezice, explica și organiza realitatea din jurul nostru.

Acest lucru nu înseamnă totuși că noi teiștii l-am creat pe Dumnezeu (sau că am creat numerele) doar ca să prezicem, să explicăm și să organizăm realitatea! Pur și simplu Dumnezeu există, numerele există; în ambele propoziții, proprietatea pe care o numim „existenț㔠este altfel predicată obiectelor luate acum în discuție. Cu alte cuvinte, analogia dintre Dumnezeu și o entitate abstractă (precum numerele) constă tocmai în faptul că în ambele cazuri înțelegem verbul „exist㔠independent de producerea unor dovezi absolute; și totuși, este perfect rațional să ne însușim ambele credințe fără să ne simțim obligați să le justificăm.

Hai să ne oprim o secundă la această analogie în filosofia lui Anselm și în mod special în argumentul său ontologic. Anselm spune, „Dacă Dumnezeu există, atunci el este o ființă perfectă.” Matematica spune, „Dacă numerele naturale există, atunci 2 + 2 = 4.” Criticii lui Anselm spun, „Din propoziția /Dumnezeu este perfect/ nu rezultă că Dumnezeu există.” Criticii matematicii (i.e., nominaliștii) spun, „Din propoziția /2 + 2 = 4/ nu rezultă că numerele naturale există.” Pentru a te familiariza cu acestă discuție și a evita un răspuns sub-mediocru, te invit să citești cartea lui Harty Field, Science without numbers. A defence of nominalism (Princeton: Princeton University Press, 1980) și apoi să-i citești bineînțeles și pe numeroșii lui critci. Nu sunt nominalist (i.e., nu neg existența reală/ontologică a numerelor), dar accept și susțin o formă a argumentului indispensabilității a lui Field: numerele (seturile, funcțiile) există în mod indispensabil și necesar, trebuind acceptate în ontologie pentru aceleași motive pentru care acceptăm orice alt obiect teoretic (inclusiv existența lui Dumnezeu).

În fine, nu vreau să mă lungesc acum. Sper că ai înțeles analogia pe care am propus-o între credința în existența numerelor naturale și credința în Dumnezeu; ambele entități sunt fundamentale și necesare, amândorura le atribuim în aceste propoziții proprietatea de a „exista” într-un mod diferit de propozițiile obișnuite, și suntem îndreptățiți rațional să credem în existența lor și fără a produce în mod necesar (sub amenințarea negării) dovezi absolute.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 9 August 2009, ora 18:40

De la: Dorinus, la data 2009-08-09 09:14:41Stau si ma intreb in viitor, pe ce o sa se mai bazeze sustinerea religiei, cand pe zi ce trece sunt tot mai evidente si oficiale, ca mod de percepere si organizare, lucrurile demonstrabile !? Chestia asta cu religia crestina, cu dogma ei, a tinut pana nu de mult. Repet, religia crestina va muri de la sine daca nu se adapteaza noilor valori ale societatii umane. Nu uita, ea a aparut exact in acest context. Dumnezeu nu va disparea niciodata, doar ca va fii perceput altfel: ca o realitate a noastra, IN TOT SI IN TOATE.

Dorinel, eu cred că nu ai nici un contact real cu cercetarea științifică și că nu ai citit niciodată nimic din main-stream asupra filosofiei științei. De aceea, dacă nu te pui la punct (fă un crash course), părerile tale în acest domeniu vor continua să dovedească ignoranță și atașament ideologic complet irațional față de ateism (și probabil New Age). Speculațiile tale privind viitorul credinței creștine sunt doar atât, speculații, wishful thinking. Nu ai nici o putere nostradamică de a prezice viitorul (decât eventual în sensul în care o au și ceilalți profeți New Age) și nu ai intreprins nici o cercetare sociologică serioasă pentru a cuantifica și publica undeva așa-zisul declin al credinței creștine și implicit de creștere a unei alte credințe (New Age probabil); așa că, după părerea mea, te îmbeți cu apă rece...

Fosta membra 9am.ro

220 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 9 August 2009, ora 19:10

De la: adipopa, la data 2009-08-09 18:40:30 ...
Am sa ma limitez in ati raspunde la provocarile tale cat se poate de simplu, pe umatoarele afirmatii:
1) In contextul unei pregatiri solide teologice crestine, esti indreptatit sa susti aceasta religie; si da, nu pot contesta pregatirea ta. Ceea ce pot eu contesta, si de aici vine si dualismul convingerilor noastre, este ca daca ai avea o alta religie si ai face o teza de doctorat din religia respectiva, altul ar fii discursul tau;
2) In contextul enuntat mai sus, si a ceea ce sustin eu, stiinta e una singura; si chiar daca sunt pareri diferite ale cercetatorilor, toate conceptiile converg catre un fond comun acceptat de intreaga comunitate stiintifica. Daca apar noi date, se mai schimba cate ceva; deci e un fenomen in continua transformare. Uneori ideiile sunt complementare dar e mult de vorbit despre singularitate si chiar multitudine.
Numai bine.

Nu-mi dați sfaturi. Știu să greșesc și singur !
adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 10 August 2009, ora 00:08

De la: Dorinus, la data 2009-08-09 19:10:43Am sa ma limitez in ati raspunde la provocarile tale cat se poate de simplu, pe umatoarele afirmatii:
1) In contextul unei pregatiri solide teologice crestine, esti indreptatit sa susti aceasta religie; si da, nu pot contesta pregatirea ta. Ceea ce pot eu contesta, si de aici vine si dualismul convingerilor noastre, este ca daca ai avea o alta religie si ai face o teza de doctorat din religia respectiva, altul ar fii discursul tau;
2) In contextul enuntat mai sus, si a ceea ce sustin eu, stiinta e una singura; si chiar daca sunt pareri diferite ale cercetatorilor, toate conceptiile converg catre un fond comun acceptat de intreaga comunitate stiintifica. Daca apar noi date, se mai schimba cate ceva; deci e un fenomen in continua transformare. Uneori ideiile sunt complementare dar e mult de vorbit despre singularitate si chiar multitudine.

Dorinel, constat cu o oarecare dezamăgire că nu ai răspuns nici uneia dintre cele două provocări analogice. Te asigur că discuția în acest moment se poartă la nivel mediu, nu doctoral. Argumentul că o altă pregătire academică și o altă convingere religioasă ar fi avut un rezultat diferit pe forum nu are practic nici o valoare: nu se adresează subiectului și nu se deosebește cu nimic de argumentul dacă-aș-fi-cal. Asupra științei, repet: în absența unui contact real cu cercetarea științifică și dat fiind nefamiliarizarea ta cu filosofia acesteia, ar trebui să fii mult mai rezervat în afirmațiile pe care le faci.

dkk0

83 mesaje
Oras: Iasi

Postat pe: 10 August 2009, ora 15:31

adi
Te contrazici. O data spui ca numerele nu exista si ca sunt concepte abstracte, iar altadata spui ca ele exista. Daca faci analogia NUMAR - DUMNEZEU s-ar putea trage concluzia asa cum numar este doar un concept abstract asa si dumnezeu este doar un concept.

Dar ce stiu eu......

eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 10 August 2009, ora 19:02

Domnule "adipopa" ati trecut de la explicarea Bibliei la explicarea "numerelor" ? Macar daca ar fi in legatura cu ... vreo carte sfanta as mai intelege, dar acuma sunteti foarte departe de ea. Nu credeti ? Reveniti va rog la tema acestui topic. Daca aveti o problema personala de rezolvat, de ce nu o dezbateti direct (cu un "mesaj personal") cu domnul "dorulet", cum va place sa-i spuneti ?

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 10 August 2009, ora 19:44

De la: eugenb, la data 2009-08-10 19:02:20Domnule "adipopa" ati trecut de la explicarea Bibliei la explicarea "numerelor" ? Macar daca ar fi in legatura cu ... vreo carte sfanta as mai intelege, dar acuma sunteti foarte departe de ea. Nu credeti ? Reveniti va rog la tema acestui topic. Daca aveti o problema personala de rezolvat, de ce nu o dezbateti direct (cu un "mesaj personal") cu domnul "dorulet", cum va place sa-i spuneti ?

Eugen, ești un om mic, mic de tot; așa ai fost, așa ai rămas. Polițist, adjectiv. Sper că știi de unde e citatul.

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 10 August 2009, ora 19:47

De la: dkk0, la data 2009-08-10 15:31:16Te contrazici. O data spui ca numerele nu exista si ca sunt concepte abstracte, iar altadata spui ca ele exista. Daca faci analogia NUMAR - DUMNEZEU s-ar putea trage concluzia asa cum numar este doar un concept abstract asa si dumnezeu este doar un concept...

Dkk0, nu e nici o contradicție (decât dacă inventăm una). Nu am spus că numerele nu există; am spus că nu avem nici o dovadă materială că numerele exist㠖 ceea ce e cu totul altceva. Numerele sunt niște entități abstracte a căror existență ontologică o acceptăm în mod diferit; atâta tot. Am spus clar că nu sunt nominalist.

În altă ordine de idei, orice analogie își are limitele ei. Nu toate ramificațiile sunt la fel de importante, iar cele nemenționate nu le invalidează pe cele menționate. Cum spuneam, pe mine mă interesează în principal două, pe care le consider esențiale discuției de față: (1) valoarea de adevăr a propozițiilor existențiale în cazul numerelor arată că o abordare simplistă [a la Dorinel] a existenței anumitor entități (inclusiv Dumnezeu, probabil) este complet irațională și ilogică; (2) valoarea de adevăr a propozițiilor existențiale în cazul numerelor nu depinde de producerea unor dovezi materiale sau senzoriale irefutabile, întrucât se pare că anumite adevăruri sunt pur și simplu necesare/indispensabile și fundamentale (i.e., properly basic).

Dincolo de acestea însă ar mai fi și alte repere comparative între Dumnezeu și numere. S-ar putea spune de exemplu că cele două entități există în afara timpului și spațiului, că sunt imateriale, că nu pot fi divizate, că sunt imutabile, că au proprietatea explicării-de-sine, etc. Sigur că sunt și deosebiri (chiar radicale) între Dumnezeu și numere: Dumnezeu stă în relație cauzală față de lumea materială, numerele nu; Dumnezeu este o ființă personală, numerele nu. Dar un ateu face doar gargară cu apă stătută dacă îi cere insistent și arogant teistului creștin să producă dovezi materiale și senzoriale privind existența lui Dumnezeu fără să fie atent că el însuși (ea însăși) acceptă că unele adevăruri sunt necesare și fundamentale și că le acceptă chiar dacă nu are nici o dovadă materială sau senzorială privind existența lor.

Mănușa rămâne deci aruncată în continuare ateilor...

dkk0

83 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 09:10

Adi, ateii nu trebuie sa demonstreze nimic.
Daca eu am ales sa nu mai cred intr-un dumnezeu, nu inseamna ca trebuie sa demonstrez ca nu exista. Asa cum tu stii ca exista, asa stiu si eu ca nu exista. Toata discutia asta despre religia noastra ortodoxa sau despre orice alta religie nu va avea un final, decat atunci cind dumnezeu se va revela tuturor sau cind stiinta va demonstra ca dumnezeu nu exista.

Important este sa fim toleranti unii cu altii si sa nu incercam sa impunem ideile noastre altora prin forta sau indoctrinare.

Pina atunci "SLAVA DOMUNULUI CA SUNT ATEU"

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 14:38

De la: dkk0, la data 2009-08-11 09:10:57Adi, ateii nu trebuie sa demonstreze nimic. Daca eu am ales sa nu mai cred intr-un dumnezeu, nu inseamna ca trebuie sa demonstrez ca nu exista. Asa cum tu stii ca exista, asa stiu si eu ca nu exista. Toata discutia asta despre religia noastra ortodoxa sau despre orice alta religie nu va avea un final, decat atunci cind dumnezeu se va revela tuturor sau cind stiinta va demonstra ca dumnezeu nu exista...

Dkk0, mă amuză încercarea ta de a mânca și în același timp de a reține toată prăjitura pentru mai târziu. Ateismul nu trebuie să producă nici o dovadă privind credința că dumnezeu sau supranaturalul nu există. De acord. Dar dacă ateismul cere teismului să facă acest lucru, sub amenințarea negării propoziției existențiale că Dumnezeu există, atunci ateismul trebuie cel puțin să explice de ce; doar ateii împărtășesc și ei anumite credințe (e.g., credința în existența numerelor naturale) fără să aibă vreo dovadă materială privind existența obiectelor respective, nu? Am arătat de fapt că aceste credințe sunt (pe bună dreptate) considerate necesare și de bază; de ce nu ar putea fi și credința în existența lui Dumnezeu tot o credință necesară și de bază? Sigur că teismul are și argumente privind existența lui Dumnezeu (eu le-am expus sintetic aici și pe celălalt forum), dar acestea nu sunt dovezi propriu-zise ci inferențe făcute pe anumite premize și într-o manieră similară cu inferențele pe care le facem – noi toți, ateiști și teiști deopotriv㠖 atunci când ne însușim credințe precum cele referitoare la existența numerelor naturale sau a altor minți. Consider deci Dkk0 că nu poți apăra dreptul tău rațional de a nu crede în existența lui Dumnezeu (pe motiv că nu ar exista dovezi) atâta timp cât nu-ți exersezi acest drept rațional și nu ceri dovezi în cazul numerelor sau a altor minți. Dar sunt de acord cu ideea toleranței reciproce de la sfârșitul postării tale.

Numai bine!

dkk0

83 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 16:13

ADI,

care ateu a afirmat ca numerele exista? numarul, ca si cuvantul, ca si litera sunt doar citeva concepte abstracte inventate de om pentru a cuatifica, respectiv descrie un fenomen (atat ma dus pe mine cerebelul). deci, eu ateul dkk0 nu afirm ca numerele exista. cel care a facut aceasta afirmatie sa demonstreze. Chiar si atunci cind numarul este scris pe o foaie de hirtie nu poti sa spui ca el exista. exista doar atomii care alcatuiesc hirtia si cerneala.

eu nu cer nici unui credincios sa imi demonstreze ca dumnezeu exista, pentru ca orice dovada mi-ar aduce nu as putea intelege existenta unui GOD. nu are ce cauta in universul nostru. este incompatibil.

si eu iti admir calmul si inteligenta de care dai dovada in posturile tale.

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 16:19

Exista niste rezonante in univers care corespund, aduse la numerele prime, toate celor 9 numere. Exista si o teorie matematica. Teoria numerelor. In privinta cuvintelor, s-a demonstrat ca e vorba de autosugestie si sugestie prin cuvinte. Si e f puternica mai ales la cei dezenergizati.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 August 2009, ora 16:54

De la: adipopa, la data 2009-08-09 18:32:47
De la: Dorinus, la data 2009-08-09 09:14:41Este cel mai irational aspect sa sustii ca Dumnezeu exista pentru ca exista si numerele. Numerele fac parte din modul societatii umane de a percepe o realitate logistica, Dumnezeul mistic in care crede religia iudeo-crestina este rodul imaginatiei societatii iudeo-crestine.

Singurul lucru cu adevărat irațional în conversația dintre noi mi se pare să răstălmăcești atât de caraghios conținutul provocării mele. Amintește-ți că, dat fiind pretenția ta (complet neapărabilă după părerea mea) că nu crezi decât în ceva palpabil, etc., ți-am dat un exemplu

...care nu poate fi explicat în baza fizicii, dar fără de care nici una din legile fizicii (de la legea gravitației la teoria cuantică) nu ar putea fi demonstrată: NUMERELE. Există numere? Dacă da, unde? Ce sunt numerele? Cum știm că există? De fapt, aceleași întrebări ți le-aș putea pune și despre CULORI. Aristotel se întreba de exemplu ce s-ar întâmpla dacă toate lucrurile de culoare roșie ar dispărea într-o zi? Am mai ști ce înseamnă roșu? Dacă universul ar fi nepopulat, dacă nu ar exista nici o formă inteligentă de viață pe Pământ, ar mai exista numere sau culori?

Nu am spus niciodată că existența lui Dumnezeu este dovedită de existența numerelor sau de existența culorilor! Ori nu ești atent, ori nu înțelegi diferența, ori citezi cu rea voință. Am spus cu totul altceva, anume că afirmația ta privind credința numai în existența lucrurilor palpabile este demonstrabil falsă datorită altei credințe pe care o ai, anume credința în existența numerelor (și am luat doar un exemplu). Numerele nu sunt palpabile; sunt de fapt niște entități sau obiecte abstracte, nu există undeva anume, și totuși spunem că există.

Dar există o corespondență sau analogie între cele două întrebări privind existența numerelor și existența lui Dumnezeu. Analogie nu înseamnă că cele două existențe sunt contingente sau că se sprijină una pe cealaltă (cumva în sensul că, dacă numerele există, și Dumnezeu există). Nu; ai înțeles greșit! Analogie înseamnă că, așa cum numerelor le predicăm un anumit gen de existență (e.g., fundamentală, necesară), tot așa și lui Dumnezeu îi recunoaștem existența într-un mod diferit de existența obiectelor palpabile, și asemănătoare mai degrabă entităților abstracte.

Nu avem nici o dovadă că numerele există (discuțiile pe această temă și încercările de a găsi soluții la ontologia numerelor sunt vechi de când Platon și Aristotel); și totuși știm/intuim că ele există, dar credem că există într-un mod necesar/indispensabil și fundamental, pentru că o lume fără numere nu ar putea fi concepută și pentru că pe baza sau cu ajutorul lor putem prezice, explica și organiza realitatea din jurul nostru. Analogic, Dumnezeu există într-un mod fundamental și necesar/indispensabil, pentru că un univers fără el nu poate fi conceput și pentru că pe baza sau cu ajutorul lui putem prezice, explica și organiza realitatea din jurul nostru.

Acest lucru nu înseamnă totuși că noi teiștii l-am creat pe Dumnezeu (sau că am creat numerele) doar ca să prezicem, să explicăm și să organizăm realitatea! Pur și simplu Dumnezeu există, numerele există; în ambele propoziții, proprietatea pe care o numim „existenț㔠este altfel predicată obiectelor luate acum în discuție. Cu alte cuvinte, analogia dintre Dumnezeu și o entitate abstractă (precum numerele) constă tocmai în faptul că în ambele cazuri înțelegem verbul „exist㔠independent de producerea unor dovezi absolute; și totuși, este perfect rațional să ne însușim ambele credințe fără să ne simțim obligați să le justificăm.

Hai să ne oprim o secundă la această analogie în filosofia lui Anselm și în mod special în argumentul său ontologic. Anselm spune, „Dacă Dumnezeu există, atunci el este o ființă perfectă.” Matematica spune, „Dacă numerele naturale există, atunci 2 + 2 = 4.” Criticii lui Anselm spun, „Din propoziția /Dumnezeu este perfect/ nu rezultă că Dumnezeu există.” Criticii matematicii (i.e., nominaliștii) spun, „Din propoziția /2 + 2 = 4/ nu rezultă că numerele naturale există.” Pentru a te familiariza cu acestă discuție și a evita un răspuns sub-mediocru, te invit să citești cartea lui Harty Field, Science without numbers. A defence of nominalism (Princeton: Princeton University Press, 1980) și apoi să-i citești bineînțeles și pe numeroșii lui critci. Nu sunt nominalist (i.e., nu neg existența reală/ontologică a numerelor), dar accept și susțin o formă a argumentului indispensabilității a lui Field: numerele (seturile, funcțiile) există în mod indispensabil și necesar, trebuind acceptate în ontologie pentru aceleași motive pentru care acceptăm orice alt obiect teoretic (inclusiv existența lui Dumnezeu).

În fine, nu vreau să mă lungesc acum. Sper că ai înțeles analogia pe care am propus-o între credința în existența numerelor naturale și credința în Dumnezeu; ambele entități sunt fundamentale și necesare, amândorura le atribuim în aceste propoziții proprietatea de a „exista” într-un mod diferit de propozițiile obișnuite, și suntem îndreptățiți rațional să credem în existența lor și fără a produce în mod necesar (sub amenințarea negării) dovezi absolute.

Adi, cred ca tocmai ti-ai aruncat ambele manusi si-au cam inceput sa-ti inghete degetele.
Dupa cum spunea cineva, "poi".... bine, bine,... dar, asa cum exista o literatura pe care-o alcatuim din a literelor rezonanta ce se transpun in cuvinte a caror reprezentare grafica rostita armonic primeste reprezentarea necesara intelegerii logosului, asa exista si-o literatura a cifrelor,numerelor si simbolurilor, pe un teritoriu strict, clar, concret si atat de precis incat exprimarea lor transleaza apoi catre obiectivitate si obiect, materializandu-se in concret.
Daca-n primul caz,prin claritatea exprimarii logosului literar si intelegerea lui de catre interlocutor, este posibila aruncarea individului intr-o continua incertitudine,in cel de-al 2-lea, cifra, numarul, simbulul matematic,ca exprimare a rationalului abstract, trimite individul in concretetea transcendentului palpabilul si-a obiectivitatii sensului exprimat cifric, numerologic,simbolic.
Necunoscutele matematicii, sunt reprezentate printr-o litera,careia de fiecare data individul isi foloseste abstractul intuitiei catre abstractul rationalului folosind ca suport mental transcendenta pentru a gasi lor valoarile de adevar cert ,real si palpabil.
Individul facand apel la logica/modele logice(Heisemberg,Hawkins, Hubble,Einstein si sa nu-l uit pe Hilbert..,/preferatul tau/... ca parinte al modelelor logice IT pe care-l folosesti chiar in mom. in care doresti a raspunde unui ateu folosindu-ti realitatile obiectiv-palpabile din dotarea PC-ului.) .
Adi, din pacate,... in literatura,... ratiunea nu te mai poate ajuta la fel de mult ca in cazul matematicii. Din pacate,pentru a ajunge la o cvasiintelegere a unui text literar, (in afara imaginatiei pe care trebuie s-o lasam sa zburde liber si nestingherita pentru a transcede catre noi dimensiuni ale capacitatilor individuale de perceptie)... trebie sa facem complet abstractie ori in cel ai bun caz realmente compromisuri grave de la rationalitatea individuala.
Pentru a nu te supara prea , prea, am sa-nchei spunand ca ; s-or scrie ecuatiile intr-o reprezentare abstracta,dar nici religiile sau credintele... nu se scriu in cuvinte !...

o zi placuta !...

nastasemihail

47672 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 17:04

De la: mytcor, la data 2009-08-11 16:54:11

Adi, cred ca tocmai ti-ai aruncat ambele manusi si-au cam inceput sa-ti inghete degetele.
Dupa cum spunea cineva, "poi".... bine, bine,... dar, asa cum exista o literatura pe care-o alcatuim din a literelor rezonanta ce se transpun in cuvinte a caror reprezentare grafica rostita armonic primeste reprezentarea necesara intelegerii logosului, asa exista si-o literatura a cifrelor,numerelor si simbolurilor, pe un teritoriu strict, clar, concret si atat de precis incat exprimarea lor transleaza apoi catre obiectivitate si obiect, materializandu-se in concret.
Daca-n primul caz,prin claritatea exprimarii logosului literar si intelegerea lui de catre interlocutor, este posibila aruncarea individului intr-o continua incertitudine,in cel de-al 2-lea, cifra, numarul, simbulul matematic,ca exprimare a rationalului abstract, trimite individul in concretetea transcendentului palpabilul si-a obiectivitatii sensului exprimat cifric, numerologic,simbolic.
Necunoscutele matematicii, sunt reprezentate printr-o litera,careia de fiecare data individul isi foloseste abstractul intuitiei catre abstractul rationalului folosind ca suport mental transcendenta pentru a gasi lor valoarile de adevar cert ,real si palpabil.
Individul facand apel la logica/modele logice(Heisemberg,Hawkins, Hubble,Einstein si sa nu-l uit pe Hilbert..,/preferatul tau/... ca parinte al modelelor logice IT pe care-l folosesti chiar in mom. in care doresti a raspunde unui ateu folosindu-ti realitatile obiectiv-palpabile din dotarea PC-ului.) .
Adi, din pacate,... in literatura,... ratiunea nu te mai poate ajuta la fel de mult ca in cazul matematicii. Din pacate,pentru a ajunge la o cvasiintelegere a unui text literar, (in afara imaginatiei pe care trebuie s-o lasam sa zburde liber si nestingherita pentru a transcede catre noi dimensiuni ale capacitatilor individuale de perceptie)... trebie sa facem complet abstractie ori in cel ai bun caz realmente compromisuri grave de la rationalitatea individuala.
Pentru a nu te supara prea , prea, am sa-nchei spunand ca ; s-or scrie ecuatiile intr-o reprezentare abstracta,dar nici religiile sau credintele... nu se scriu in cuvinte !...

o zi placuta !...
Bine spus, pe scurt si la obiect. Pe ce numar o pica explicatia?

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
eugenb

1794 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 17:36

Asta inseamna ca aveti prea putine cunostinte despre Politie si despre Armata. Faptul ca nu se mai face "obligatoriu" Armata in Romania nu va scuteste sa inveti ca este o prea mare intre aceste doua Ministere ca sa le confundati. Mai aveti pana sa puteti ajunge la nuvelul meu. Eu pot sa va ajung la nivelul dumneavoastra teologic sau filozofic (adica sa ma recunoasteti ca sunt la nivelul sau mai "atotstiutor" ca dumneata), dar dumneavoastra nu veti reusi sa ma ajungeti la cunostintele militare pe care le am. Si stiti de ce ... Sunteti ramas in urma cu ... respectarea unor lucruri de baza. De ex. studierea conditiilor de baza de a fi pe acest Forum si respectarea topicurilor este si ea de baza. Se pare ca credeti ca "tot ce zboara se mananca" si ca va este permis orice si ... oricand. O sa va loviti de "pragul de sus, ca sa-l vedeti pe cel de jos", dar o sa fie prea tarziu.

Ma bucur ca ati terminat la discutiile "off topic", asa ca nu voi mai ... gresi si eu. Succes la discutiile "in topic".

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 August 2009, ora 18:52

De la: eugenb, la data 2009-08-11 17:36:24Asta inseamna ca aveti prea putine cunostinte despre Politie si despre Armata. Faptul ca nu se mai face "obligatoriu" Armata in Romania nu va scuteste sa inveti ca este o prea mare intre aceste doua Ministere ca sa le confundati. Mai aveti pana sa puteti ajunge la nuvelul meu. Eu pot sa va ajung la nivelul dumneavoastra teologic sau filozofic (adica sa ma recunoasteti ca sunt la nivelul sau mai "atotstiutor" ca dumneata), dar dumneavoastra nu veti reusi sa ma ajungeti la cunostintele militare pe care le am. Si stiti de ce ... Sunteti ramas in urma cu ... respectarea unor lucruri de baza. De ex. studierea conditiilor de baza de a fi pe acest Forum si respectarea topicurilor este si ea de baza. Se pare ca credeti ca "tot ce zboara se mananca" si ca va este permis orice si ... oricand. O sa va loviti de "pragul de sus, ca sa-l vedeti pe cel de jos", dar o sa fie prea tarziu.

Ma bucur ca ati terminat la discutiile "off topic", asa ca nu voi mai ... gresi si eu. Succes la discutiile "in topic".

WoW !...iooooooooooooooooooooooooooo-te-te unde statea pitulat dumitru popescu"D-zeu" si noi habarnistii nu stiam ....nah !..asa-i kk-am festelit-o si p-asta!?...

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 20:23

De la: dkk0, la data 2009-08-11 16:13:32ADI, care ateu a afirmat ca numerele exista? numarul, ca si cuvantul, ca si litera sunt doar citeva concepte abstracte inventate de om pentru a cuatifica, respectiv descrie un fenomen (atat ma dus pe mine cerebelul). deci, eu ateul dkk0 nu afirm ca numerele exista. cel care a facut aceasta afirmatie sa demonstreze. Chiar si atunci cind numarul este scris pe o foaie de hirtie nu poti sa spui ca el exista. exista doar atomii care alcatuiesc hirtia si cerneala.

Dkk0, numerele și cuvintele nu fac parte din aceiași categorie ontologică; și tu și Mytcor faceți o eroarea categorială, punând merele și portocalele în aceiași clasă. Existența numerelor este necesară sau indispensabilă (fără numere nu avem matematică/știință) și nu depinde de vreo formă de materializare a lor prin scriere sau pronunțare (numerele există în și în afara timpului și spațiului). Sunt extrem de puțini nominaliști în lume (îi numeri pe degete, dacă mi se permite o ironie), iar argumentul filosofic este destul de sofisticat (citește-l pe Field), ceea ce mă face să cred că o majoritate covârșitoare a ateilor de fapt crede că numerele există. Ai fi oricum primul care ar lega în mod necesar și indisolubil ateismul de nominalismul filosofic vis-a-vis de existența numerelor! În altă ordine de idei, mi se pare rezonabil să nu pretinzi teiștilor creștini să-ți dovedească existența lui Dumnezeu în mod palpabil sau senzorial; dar nu mi se pare rezonabil să decretezi că existența lui Dumnezeu este imposibilă datorită puterii tale limitate de înțelegere (luând desigur propoziția „nu aș putea înțelege existența...” ad literam).

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 20:24

De la: mytcor, la data 2009-08-11 16:54:11

o zi placuta !...

...să vezi cum te trimite iar adi la *ana are mere*

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 20:29

De la: nastasemihail, la data 2009-08-11 17:04:25Bine spus, pe scurt si la obiect...

Mihăiță, nu fi linge-blide. Mytcor are multe calități, dar calitatea de a fi concis pur și simplu nu o are. Tu ai înțeles ce a vrut să spună? În afară de senzația că amestecă ontologia numerelor și a cuvintelor (ceea ce nu am auzit până acum în filosofie), mare lucru nu prea am putut aduna. Dar poate ne spui tu...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 20:31

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 20:49

De la: eugenb, la data 2009-08-11 17:36:24Asta inseamna ca aveti prea putine cunostinte despre Politie si despre Armata. Faptul ca nu se mai face "obligatoriu" Armata in Romania nu va scuteste sa inveti ca este o prea mare intre aceste doua Ministere ca sa le confundati. Mai aveti pana sa puteti ajunge la nuvelul meu...

Eugen, tu cu cine te cerți? Cred că nu cu mine. Am spus eu ceva despre Poliție sau Armată pe acest forum? Aș fi fost off topic, nu? Aah, am spus "Polițist, adjectiv"? Da, am spus; dar, nah, am crezut că știi de unde e citatul și că ai simțul umorului. Un alt lucru pe care de fapt nu l-am înțeles din intervenția ta anterioară e cum poate fi o discuție filosofică despre existența lui Dumnezeu off topic pe un topic despre credința [noastră] ortodoxă? Nu numai că nu este, dar dacă acest lucru vor oamenii să-l discute pe un astfel de forum nemoderat (unde oamenii te mai pot și înjura dacă vor), ce reguli "deontologice" încropite în grabă crezi tu că-i va opri? În fond, nu prea văd nici ce ai tu de spus asupra vreunui subiect ce ține de teologia Ortodoxă? Asupra Sfintei Treimi ne-ai dovedit că ești heterodox (de la Arius citire), iar cu aramaica ai scrântit-o și ai dat vina pe părintele Anania (cu care chiar nu aveam nici o ceartă).

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 August 2009, ora 21:11

...Adi, acum de ce esti rau !?...da-mi voie intuitiv, sa transced metafizic si sa-ti folosesc propriile-ti metode prin care incerci explicarea sacrului cuprins in literatura religioasa .

Asa cum tu gandesti literaro-teologic catre sacralitatea suprema, eu de ce n-as putea gandi logic catre abstractul absolut ?!...

Ioanna, duc lipsa de mere romanesti !...pune mana si fa un program cu finantare europeana pe SAPARD si trimite-mi cateva mere de Rm. Valcea ., daca esti prin Buc. poti obtine marfa de pe langaBuzau, te descurci ?..

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 21:18

mytcor...facem un târg....îmi trimiți o poză cu tine și în schimb eu îți trimit mere (moka)...de acord?

ps: dar nu cu finanțare ue (huuuuuuuuuuuuu)...de la mine din grădină

adipopa

3001 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 21:19

De la: mytcor, la data 2009-08-11 21:11:43Asa cum tu gandesti literaro-teologic catre sacralitatea suprema, eu de ce n-as putea gandi logic catre abstractul absolut ?!...

Mytcor, eu sunt prieten cu logica; cu abstractul absolut nu mă prea înțeleg. Dar, ai dreptate: sunt rău!

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 21:20

De la: ioana_dark, la data 2009-08-11 21:18:00

mytcor...facem un târg....îmi trimiți o poză cu tine și în schimb eu îți trimit mere (moka)...de acord?

uitasem ceva.......;;)

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 August 2009, ora 21:23

....n-ai stat prea mult pe ganduri...

www.madsovnogsex.dk/images/monckyBusnes02.jpg">

...si-acum trimite-mi merele !...

R/p.s. Fudulia, goleste farfuria !...

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 21:27

De la: mytcor, la data 2009-08-11 21:23:32

...da...ai să vezi tu mere de la mine...la anul și la mulți ani...

ps: celor pe care-i deranjează...scuze că sunt

Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Postat pe: 11 August 2009, ora 21:31

De la: ioana_dark, la data 2009-08-11 21:27:43

cu programul European te poate ajuta Adi !...sau tie nu-ti plac €uroiiiiiii ?

Fosta membra 9am.ro

6987 mesaje

Postat pe: 11 August 2009, ora 21:41

De la: mytcor, la data 2009-08-11 21:31:45
De la: ioana_dark, la data 2009-08-11 21:27:43

cu programul European te poate ajuta Adi !...sau tie nu-ti plac €uroiiiiiii ?

mytcor...tu ai văzut ce link am dat eu mai sus?(despre uniunea europeană)

www.razbointrucuvant.ro/2009/05/11/parintele-dionisie-ignat-daca...

Pagini: << 152 153 154 155 156 157 158 159 160 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
Mergi la: