back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Ce a fost inainte de dumnezeu, dar inainte de big-ban?

Pagini: << 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 >> Sari la pagina:

Fosta membra 9am.ro

813 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:20

Totul vine de la Moscova!
Lenin, Stalin etc. Cartea de istorie. O ai?
Comunistii au darimat bisericile si au facut muzeele victoriei comuniste asupra intregului popor.
Poti sa-mi dai definitia ateismului, te rog?

Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:24

De la: karpov, la data 2010-05-10 16:20:20
De la: 9am186235, la data 2010-05-10 16:01:42
De la: karpov, la data 2010-05-09 18:00:25

S-ar intelege ca ""vedeniile"" pe care le au schizofrenicii ""in stare de extaz |"" -vin de la un""duh sfant"" si doar cei cu ""har"" schizofrenic le primesc !!!

Karpov

Minoru'
Nu te baga pe teritoriul minat! Dumnezeu nu se lasa batjocorit de nimeni!
Inainte de a face niste afirmatii, du-te la fata locului si cerceteaza!
Nu ma face sa-mi schimb impresia de tine!
Un autodidact este impartial: cerceteaza pentru adevar.
Nu lua de bune, afirmatiile altora. Ateismul este teoria de baza a comunismului! Ai grija!

Am cercetat la fata locului ! Problema este ca acesti crestini au avut la dispozitie 2000 de ani ca sa demonstreze ceva ! Dumnezeul lor si isus , ar fi facut bine sa-i ajute in demersul lor ! Avem si noi dreptul sa ne dam cu parerea 2000 de ani ,asa ar fi corect ! Au trecut abia 10 ani -peste 1900 de ani mai discutam -atunci se va vedea cine are dreptate ! De ce sa fim intoleranti ? Noi avem defectul dorintei de a cunoaste -nu putem sa traim pe principiul "crede si nu cerceta " . Situatia in care suntem in prezent se datoreaza si bisericii-aceasta a fost elementul de baza care a subminat credinta -nu ateii ! Eu vreau sa stiu -sa am siguranta ca exista sau nu exista -nu vreau sa fac o prostie -sa cred o viata in ceva doar pe motiv ca m-am nascut intr-o tara crestina ! Daca eram evreu ,pentru mine isus ar fi fost un nimeni ! Daca eram indian sau chinez -dumnezeu nu exista ! Da-mi voie sa fiu chinez !

Ai mai sus definitia ateismului ! Dorinta de a cunoaste ! Dorinta de a sti adevarul nedistorsionat !

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

813 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:29

Iar ai gresit, pentru ca, te grabesti.
Eu am spus, du-te si vezi, nu "crede si nu cerceta".
Un om, care vrea adevarul, cerceteaza toate variantele.
Chinezii si indienii sint foarte credinciosi. Iar ai dat-o-n bara.
Pe scara ierarhica a fiecarei religii majore este cineva la superlativ!
Ateismul, combinat cu Darwinismul au dat comunismul.
Cerceteaza mai bine, mai adinc, si nu crede pe nimeni.
Dar cind ajungi la adevar, tine-te de el!
Nu prelua ideile altora!

Ic3

922 mesaje
Oras: Constanta

Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:31

De la: 9am186235, la data 2010-05-10 16:20:26Totul vine de la Moscova!
Lenin, Stalin etc. Cartea de istorie. O ai?
Comunistii au darimat bisericile si au facut muzeele victoriei comuniste asupra intregului popor.
Poti sa-mi dai definitia ateismului, te rog?

Poti sa-mi dai definitia ateismului, te rog? ...Ceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee? ..Mai taica ...Ateismul nu este teorie ca sa poata fi definita.Este un concept..Pfuiii..firar al ...Na..ca ti-am dat si mura-n gura ...Hopa mareeee... se bazeazã pe negarea existenþei oricãrei divinitãþi.

Somnul ratiunii naste monstrii.Bestii cu chipurii umane ce se hranesc cu neputinta acestei lumi ce se incapataneaza sa traiasca in ignoranta.
Fosta membra 9am.ro

8928 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:31

ateu = fara dumnezeu, persoana ce nu crede in nici o divinitate

Fosta membra 9am.ro

813 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:32

Bravo!
Fa asa! Dar nu-ti pune o eticheta! "Ateu"
Daca vrei o eticheta, totusi : "Cercetator al Adevarului".

Fosta membra 9am.ro

813 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:35

Bravo!
Amindoi ati raspuns bine!
Ateu = nu exista divinitate.

Ic3

922 mesaje

Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:38

De la: 9am186235, la data 2010-05-10 16:32:58Bravo!
Fa asa! Dar nu-ti pune o eticheta! "Ateu"
Daca vrei o eticheta, totusi : "Cercetator al Adevarului".

Eticheta?...Poti sa pui eticheta unui borcan cu muraturi amice..nu unui om...

Somnul ratiunii naste monstrii.Bestii cu chipurii umane ce se hranesc cu neputinta acestei lumi ce se incapataneaza sa traiasca in ignoranta.
Fosta membra 9am.ro

813 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:39

Daca nu exista divinitate, automat intram la evolutie.
Pentru ca este singura explicatie a potentelor noastre intelectuale!
De acord?

Ic3

922 mesaje

Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:41

De la: 9am186235, la data 2010-05-10 16:39:30Daca nu exista divinitate, automat intram la evolutie.
Pentru ca este singura explicatie a potentelor noastre intelectuale!
De acord?

Esti debordant de tenace..O bila alba..

Fosta membra 9am.ro

813 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:42

Vrem sau nu, fiecare avem o eticheta, conform credintei sau necredintei.

Fosta membra 9am.ro

813 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:45

Minoru'
Astept si raspunsul tau!
Poate ca este nevoie de timp mai mult de gindire?
Astept. Am rabdare.
Intr-o societate democratica, fiecare are dreptul sa-si expuna parerea.
Totusi, nu totdeauna, a mea va fi cea mai buna!

Fosta membra 9am.ro

813 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2010, ora 16:48

Trebuie sa plec la treaba, dar revin, promit!

gabigabi

12108 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 10 Mai 2010, ora 17:59

S-ar intelege ca ""vedeniile"" pe care le au schizofrenicii ""in stare de extaz |"" -vin de la un""duh sfant"" si doar cei cu ""har"" schizofrenic le primesc !!!

Karpov

Minoru'
Nu lua de bune, afirmatiile altora. Ateismul este teoria de baza a comunismului! Ai grija!

Am cercetat la fata locului ! Problema este ca acesti crestini au avut la dispozitie 2000 de ani ca sa demonstreze ceva ! Dumnezeul lor si isus , ar fi facut bine sa-i ajute in demersul lor ! Avem si noi dreptul sa ne dam cu parerea 2000 de ani ,asa ar fi corect ! Au trecut abia 10 ani -peste 1900 de ani mai discutam -atunci se va vedea cine are dreptate ! De ce sa fim intoleranti ? Noi avem defectul dorintei de a cunoaste -nu putem sa traim pe principiul "crede si nu cerceta " . Situatia in care suntem in prezent se datoreaza si bisericii-aceasta a fost elementul de baza care a subminat credinta -nu ateii ! Eu vreau sa stiu -sa am siguranta ca exista sau nu exista -nu vreau sa fac o prostie -sa cred o viata in ceva doar pe motiv ca m-am nascut intr-o tara crestina ! Daca eram evreu ,pentru mine isus ar fi fost un nimeni ! Daca eram indian sau chinez -dumnezeu nu exista ! Da-mi voie sa fiu chinez !

" In ce situatie esti in prezent " ? ca nu te inteleg : te obliga cineva ? n-ai aptitudine ptr. o Intelegere superioara, fa altceva ....invata, ocupa-te de altceva....nu te Obliga nimeni la nimic !....asa cum fiu-meu nu avea aptitudini ptr. matematicile superioare si nu l-am fortat ca n-avea nici-un sens, tot asa-i si aici : se invata la scoala doar abc.ul ! pe cine intereseaza , studiaza mai departe, care-i problema ta de faci atitea spume pe tema asta, pe toate topicurile varsindu-ti furia si ura irationala ?! ...pina la urma,te-ntreb : ai vreo buba la scufita ? esti un copil abuzat, strivit de autoritatea tatalui,de esti atit de vehement ? bolnavicios de vehement,caci depaseste nu numai limita bunului simt ci si a normalului !

Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 10 Mai 2010, ora 18:40

De la: gabigabi, la data 2010-05-10 17:59:58

Karpov

Minoru'

" In ce situatie esti in prezent " ? ca nu te inteleg : te obliga cineva ? n-ai aptitudine ptr. o Intelegere superioara, fa altceva ....invata, ocupa-te de altceva....nu te Obliga nimeni la nimic !....asa cum fiu-meu nu avea aptitudini ptr. matematicile superioare si nu l-am fortat ca n-avea nici-un sens, tot asa-i si aici : se invata la scoala doar abc.ul ! pe cine intereseaza , studiaza mai departe, care-i problema ta de faci atitea spume pe tema asta, pe toate topicurile varsindu-ti furia si ura irationala ?! ...pina la urma,te-ntreb : ai vreo buba la scufita ? esti un copil abuzat, strivit de autoritatea tatalui,de esti atit de vehement ? bolnavicios de vehement,caci depaseste nu numai limita bunului simt ci si a normalului !

Da ,ma deranjeaza crestinismul ! Asa cum pe vremea comunistilor nu puteai sa iei atitudine si nici nu te apara nimeni de plutonul de executie la fel e si cu religia ! Si intr-un caz si in altul au suferit oamenii ! Au sperat pana in ultima clipa ca vor fi salvati . Nu i-a salvat nimeni -oamenii erau ocupati cu painea si cu circul ! In memoria acelor oameni imi permit sa fiu astfel. Nimanui nu i-a pasat atunci-merita si ei ,cel putin acum,un minim de atentie ! Sunt oameni pentru care poate nu as avea compasiune -sunt unii ,insa,pentru care as face orice ca sa-i ajut ! Eu merg pe principiul ca o parte din cei asasinati in numele lui isus merita sa le dedic cateva cuvinte ! Sa incerc cel putin ,acum ,in prezent ,sa aduc la cunostinta crimele acestei institutii ! Aceste crime trebuie sa nu mai aiba loc,un criminal ,cu greu se da pe brazda ,un criminal in serie nu se va da nicicand -este un om bolnav ,irecuperabil . Biserica e vinovata de crime in serie -de milioane de crime-este o institutie bolnava - irecuperabila -ca urmare trebuie sa dispara ! In randurile ei poate intra oricand un Corogeanu,un Snagoveanu sau un homoxexual sau pedofil ! Atata timp cat "dumnezeu" nu intervine ,nu poate avea pretentia sa aiba lacasuri de cult ! Lacasuri ale crimei ! Eu nu sunt de acord nici cu religia in scoli -orice psiholog sau psihiatru ar fi de acord cu parerea mea ! Nu poti sa ai pretentia ca un copil de 7 ani sa inteleaga crimele din biblie si sa nu fie tarat pentru totdeauna ! Asa cum sunt unele filme la TV ,cu bulina pentru copiiii de 12-15 sau 18 ani asa as pune si eu bulina pe unele carti religioase ! Biblia este un manual pentru criminali in serie -dumnezeu ordona masacrarea copiilor si pruncilor -eu as interzice un astfel de tratat criminal -cel putin copiilor de sub 18 ani ! Eu am citit biblia la 6-7 ani si mi-a produs o sila de care nu am scapat nici in prezent ! La fel imi producea un amestec de sila,frica si neputinta -povestea Ivan turbinca de ion creanga-eu chiar credeam atunci la 6 ani ca asa vine moartea -cu o coasa - eu nu discutam si nici nu comentam cu ai mei ce citeam -am fost o fire interiorizata ! Cred ca iti dai seama ce simt copiii cand aud de crimele lui dumnezeu -de pedeapsa cu iadul -ajungi sa crezi in dumnezeu de frica ! De fapt enoriasilor le e frica mai mult de dumnezeu -dracul e mai putin mediatizat ...

Yorick

1014 mesaje

Postat pe: 10 Mai 2010, ora 19:31

De la: gabigabi, la data 2010-05-10 15:52:22
@yorick : pai ,fraza pe care a-i scos-o ,e de aici ,din postarea asta in care va rugam sa expuneti o data si ce credeti voi despre tema acestui topic....nu te-ntreb despre politica sau altceva !

Sunt nelamurit. Doar nu e ca si cum am discuta prima data pe acest topic. Mi-am mai expus opiniile in ocazii anterioare.
Despre topic... e o confuzie la mijloc. Pentru ca titlul sugereaza ca e "ori-ori". Insa asta e o falsa dihotomie. Acceptarea modelului stiintific propus de Teoria Big-Bangului nu are nici o legatura cu existenta divinitatii. Exista numerosi credinciosi care simultan accepta dovezile prezentate pentru a sustine Teoria Big-Bangului. De altfel, Georges Lemaitre, cel care a propus aceasta teorie, a fost preot catolic.

Fosta membra 9am.ro

813 mesaje
Postat pe: 11 Mai 2010, ora 03:38

de ce au inegrit banda din dreapta?
Cenzura?

NESIMTITUL

786 mesaje
Oras: Cluj

Postat pe: 11 Mai 2010, ora 04:48

De la: florinzone, la data 2008-12-05 14:45:06De multe ori mi-am pus aceasta intrebare si am discutat-o cu prietenii mei. OK, unii nu cred in Dumnezeu ci in teoria evolutionista, foarte bine: ce a fost inainte de a fi ceva, inainte de scanteia care a produs viata? Oamenii care cred in Dumnezeu spun ca El, prin Fiul Sau Iisus Hristos, le-a insuflat viata intr-un trup plazmuit din lut, deci: ce a fost inainte de Dumnezeu?
Deci, sa vorbim...

CE PUTEA SA FIE ,TOT NISTE FRAIERI CA CEI CARE AU VOTAT -basescu !

Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 11 Mai 2010, ora 10:17

Cred ca cel de .... a "defectat"pagina asta ! Ii este frica de postarile mele ....

Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 11 Mai 2010, ora 10:22

În România pentru ortodocºi existã mai mult de 14.500 biserici. În 2002, aproape 1.000 dintre ele erau în construcþie sau renovare.

Mitropoliile Patriarhiei Ortodoxe Române de pe teritoriul României sunt:

* Mitropolia Munteniei ºi Dobrogei
* Mitropolia Moldovei ºi Bucovinei
* Mitropolia Ardealului
* Mitropolia Clujului, Albei, Criºanei ºi Maramureºului
* Mitropolia Olteniei
* Mitropolia Banatului
O gramada de lenesi care traiesc mintind ! Au pretentia ca au relatii la cel de sus -zmeul zmeilor ...

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 11 Mai 2010, ora 15:09

ma streseaza banda asta neagra....
@yorick- ai dreptate !
@karpov- si tu ai dreptate pina la un pct......dar tot nu se justifica stilul pe care-l practici ....esti furibund si nu-i normal - depasesti limita ! .....cit despre "Ivan Turbinca ".... este ca asa cum nu te-ai prins despre care "punguta cu doi bani "era vorba,in povestea cu cocosul mosului , nici aici,din povestea asta n-ai inteles ca Ion Creanga ne-a spus ca moartea este necesara si cum s-ar da lumea peste cap de n-ar fi ? este ? eu ti-am spus ca "baiatu' ' a fost un mare pisicher ....dar Badia a fost,in acelasi timp, s'un filozof intelept ! o floare ptr. sufletul lui

Fosta membra 9am.ro

813 mesaje
Postat pe: 11 Mai 2010, ora 15:39

9 AM, aveti ceva de gind cu banda asta neagra?
Sau este doar o "defectiune tehnica"?

Fosta membra 9am.ro

813 mesaje
Postat pe: 11 Mai 2010, ora 15:44

Am revenit!
Daca vreti, putem lua pe rind, fiecare ipoteza la analizat.
De acord?
Hai sa vedem unde vom ajunge!
Fiecare,insa, trebuie sa vina cu argumente intemeiate.
Stiu, si am vazut, ca institutia-biserica catolica (cacofonie acceptata) a savirsit multe crime.
Vreti sa-ncepem cu asta?

gabigabi

12108 mesaje

Postat pe: 11 Mai 2010, ora 17:38

De la: 9am186235, la data 2010-05-11 15:44:01Am revenit!
De acord?
Stiu, si am vazut, ca institutia-biserica catolica (cacofonie acceptata) a savirsit multe crime.
Vreti sa-ncepem cu asta?

Papa Ioan Paul si-a cerut deja iertare ptr. toate cite s-au facut in numele bisericii catolice , nu ortodoxe,ca noi n-am avut asemenea excese....dar oamenii de felul lui karpov nu inteleg ca trebuie sa se termine odata cu URA asta si setea de revendicare si razbunare, caci Nebunia Nu se mai va termina Niciodata ! ....cu acest soi de oamenii s-au purtat cruciadele ; acelasi tip de gindire obsesiva i-a facut pe unii sa devina extremisti ....fie ei verzi sau rosii ! toti au o obsesie : ca ei sunt chemati sa stirpeasca ceva....nu conteaza ce; ei vor sa stirpeasca si se mai intreaba cum de-au fost posibile atitea orori : uite asa ! cu astfel de oameni !

Fosta membra 9am.ro

1671 mesaje
Postat pe: 11 Mai 2010, ora 17:46

De fapt papa ioan paul si-a cerut scuze pentru unele greseli si le-a acoperit pe cele
ale preotilor catolici pedofili :
www.adevarul.ro/international/europa/Papa-Ioan-Paul-II-lea-beati...
Secretarul de Stat al Sfântului Scaun este acuzat cã a muºamalizat o afacere de abuzuri sexuale. Cardinalul Tarcisio Bertone ar fi pus obstacole în calea elucidãrii cazului unui preot catolic american care a abuzat 200 de copii surdomuþi.

Seria dezvãluirilor compromiþãtoare la adresa clericilor catolici implicaþi în cazuri de abuzuri sexuale asupra minorilor continuã. Dupã cotidianul american „New York Times" (dar ºi alte publicaþii internaþionale), a venit rândul sãptãmânalului german „Die Zeit" sã susþinã cã înalþi prelaþi de la Vatican au þinut sub tãcere întâmplãri de acest gen.
www.adevarul.ro/international/Secretarul_Papei_a_-acoperit-_preo...

Ioan 8 ,32. ªi veþi cunoaºte adevãrul, iar adevãrul vã va face liberi.
Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 11 Mai 2010, ora 23:09

De la: gabigabi, la data 2010-05-11 17:38:37
De la: 9am186235, la data 2010-05-11 15:44:01Am revenit!
De acord?
Vreti sa-ncepem cu asta?

Papa Ioan Paul si-a cerut deja iertare ptr. toate cite s-au facut in numele bisericii catolice , nu ortodoxe,ca noi n-am avut asemenea excese....dar oamenii de felul lui karpov nu inteleg ca trebuie sa se termine odata cu URA asta si setea de revendicare si razbunare, caci Nebunia Nu se mai va termina Niciodata ! ....cu acest soi de oamenii s-au purtat cruciadele ; acelasi tip de gindire obsesiva i-a facut pe unii sa devina extremisti ....fie ei verzi sau rosii ! toti au o obsesie : ca ei sunt chemati sa stirpeasca ceva....nu conteaza ce; ei vor sa stirpeasca si se mai intreaba cum de-au fost posibile atitea orori : uite asa ! cu astfel de oameni !

Din cate stiu eu biserica ortodoxa s-a separat destul de tarziu de cea romano-catolica -asa ca e si ea la fel de vinovata de crimele impotriva "paganilor" ,nemaipunand la socoteala crimele din vechiul testament ,de care sunt vinovati si enoriasii lui moise . Daca mergi pe principiul ca scuzele unui bosorog ,conducator de biserica criminala ,sunt suficiente ,te inseli ! Nu poti ierta un criminal vinovat de moartea a milioane de oameni ! Bisericile ar trebui arse pe rug asa cum au fost arsi acei oameni nevinovati ! Daca tu crezi ca eu sunt extremist din cauza ca nu pot fi de acord cu asemenea crime atunci dumnezeu si isus sunt super extremisti ! "Nebunia "va dispare in momentul in care dispare biserica . Cei ca mine ,care nu ar face rau ,nu puteau atunci sa riposteze -cred ca nici in prezent -insa trebuie sa stie biserica ,un lucru-crimele trebuie sa dispara si minciuna la fel ! Sa vina cu dovezi clare ca dumnezeu exista !! Dumnezeul lor se comporta ca un criminal dat in urmarire generala -sta ascuns in boscheti ! De ce nu apare in lume ? De ce are "retineri" fata de creatia sa ??! Aceasta "retinere" ma face sa cred ca de fapt nu EXISTA ! E cea mai mare cacialma din istoria umanitatii. Daca la un moment dat vom contacta o civilizatie extraterestra ne vom face de ras ! Vor rade de noi asa cum eu in prezent rad de prostii aia de acum cateva sute de ani care credeau in existenta vrajitoarelor ! Erau niste credinciosi prosti -asemenea multora care si in zilele noastre nestiind nimic ,neavand informatii ,cred in orice ! Singurii care cat de cat au o scuza sunt cei care cred ,in "cunostinta de cauza " ,in ceva ce nu exista !

Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 11 Mai 2010, ora 23:13

Daca se da "mouse click",stanga ,pe text ,se poate citi textul !

Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 11 Mai 2010, ora 23:32

Mai gabigabi ,o fi fost filozof nenea creanga dar nu a fost si psiholog ! Daca tu crezi ca asemenea tampenii trebuie bagate in creierul unui copil de 6 ani -te inseli ! Copiii trebuie menajati-au un suflet sensibil ! La fel si cu biblia -ar trebui sa fie o carte interzisa copiilor pana la majorat ! E cea mai odioasa carte posibila ! E singura in care crima e tratata ca o necesitate ! Niste bolnavi au scris-o iar daca cineva a scris adevarul acolo atunci e grav -e grav daca avem un dumnezeu criminal ! Chiar ar trebui sa ne dorim sa nu-i stam alaturi o eternitate-cred ca si in rai ar inventa ceva ca sa ne scoata de acolo asa cum ne-a scos din gradina Edenului (vine vorba) ! As vrea sa stiu si eu ce rau a facut ,pare mai bun decat dumnezeu ,daca e sa ne luam dupa biblie !

Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 11 Mai 2010, ora 23:33

Doamne ajuta ...?!

Fosta membra 9am.ro

5243 mesaje
Postat pe: 11 Mai 2010, ora 23:38

Tampenii :

Credinta si ratiune

Biserica ortodoxa foloseste stiinta si filozofia pentru a apara si a explica credinta. Ea nu incearca sa reconcilieze stiinta cu credinta, ci atunci când exista suport stiintific pentru invataturile ortodoxe, le accepta. In niciun caz nu schimba articolele de credinta pentru a fi in concordanta cu stiinta zilei. Biserica romano-catolica, isi bazeaza doctrina pe cunostintele stiintifice ale momentului respectiv. Aceasta tendinta a devenit evidenta inca din sec.13 când Thomas de Aquino a unit credinta cu filozofia lui Aristotel. Intrucât stiinta evolueaza, iar ceea ce era valabil in sec.13 este inacceptabil pentru stiinta sec.17, face ca doctrina romano-catolica sa fie intr-o continua schimbare si ii confera un pronuntat caracter de instabilitate. Ortodoxismul pastreaza nealterata credinta, asa cum a fost primita de apostoli de la Isus, intrucat autoritatea evangheliilor si invataturile Sf.Parinti nu au fost niciodata contestate de catre biserica ortodoxa. Biserica romano-catolica a emis teoria dezvoltarii doctrinale, pentru a-si justifica desele schimbari doctrinale. Teologii catolici sustin ca Isus a dat doar samânta crestinismului, iar biserica a dezvoltat-o mai departe, adaptându-o la conditiile concrete. Aceasta libertate a dus de multe ori la devieri tragice (inchizitie, indulgente, vânatoarea de vrajitoare etc). In urma cu câteva decenii, la Conciliul Vatican II, catolicismul si-a revizuit din nou doctrina, ceea ce a facut ca diferentele dintre cele doua biserici sa se adânceasca si mai mult, iar totodata a creat o puternica opozitie in sânul catolicismului, aripa conservatoare acuzând in repetate randuri papalitatea si aripa liberala de a actiona in interese straine crestinismului.

Dumnezeu

Biserica romano-catolica afirma ca ratiunea umana poate intelege si dovedi ca Dumnezeu este etern, infinit, bun, atotputernic etc. El este o fiinta reala si oamenii sunt la fel, numai ca sunt imperfecti. In consecinta, Dumnezeu, in viziunea romano-catolica, nu mai este Dumnezeul lui Avram, Isac si Iacob, ci este Dumnezeul savantilor si al filozofilor. Ortodoxismul sustine ca cunoasterea lui Dumnezeu a fost implantata in fiinta umana. Catolicismul sustine ca omul, cu intelectul sau si cu bunavointa Sf.Spirit, va fi capabil la un moment dat sa vada pe Dumnezeu. Ortodoxismul considera ca este imposibil ca omul sa vada pe Dumnezeu, cu exceptia celor mântuiti, care vor ajunge sa vada pe Isus. Catolicismul sustine ca Spiritul Sfânt purcede de la Tatal si de la Fiul (filioque), modificând astfel traditia apostolica prin care se spune ca Dumnezeu este sursa din care purced Fiul si Sf.Spirit.

S-ar parea ca intre cele 2 biserici crestine exista un mic "meci" --una o fi cu una cu -dar care o fi una care o fi cealalta ?

Pagini: << 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Ce a fost inainte de Dumnezeu, dar inainte de Big-Ban?
Mergi la: