Info
x
Ce este la moda;credinta sau ateismul???
|
yonex84eu 90 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 20:34
Aspectele de constiinta personala sunt intime si nu trebuie facute publice niciodata. A afirma insa ca esti ateu este o dovada de incultura
.Incultura nu sta in ateism.Cite persoane sunt atte si foarte inteligente si cu o anumita cultura care nu se compara cu cea ce scrieti dumneavoastra aici......Oricine are dreptul de a spune orice,despre sine si NU DESPRE ALTII. DUMNEAVOASTRA V-AR FI FRICA SA AFORMATI CA SUNTETI ATEU in caz ca a-ti fi?
|
|
necunoscut 1 mesaj Membru din: 1/01/1970 |
Postat pe: 16 Aprilie 2009, ora 21:42
Intrebare: DIAVOLUL CREDE IN DUMNEZEU ? astept parerile voastre, please. |
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 04:30
Pentru Voronin, Iisus este primul comunist
Preºedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a afirmat cã "Iisus Hristos a fost primul comunist". Declaraþia a fost fãcutã la o întâlnire recentã pe care ºeful statului a avut-o cu mai mulþi lideri religioºi din Moldova. Totodatã, Voronin a declarat cã singurul partid care a ajutat biserica a fost cel comunist, iar "comuniºtii de acum nu-s acei care au persecutat biserica, ci cu totul altfel de comuniºti". "Nicãieri în Vechiul sau în Noul Testament nu veþi gãsi nimic de rãu despre comuniºti", a mai argumentat Voronin. Liderul politic de la Chiºinãu a mai spus cã "între ideologia comunistã ºi doctrina creºtinã sunt foarte multe asemãnãri ºi dupã pãrerea noastrã, a comuniºtilor, Iisus Hristos a fost primul comunist". Aprecierea preºedintelui a stârnit stupefacþie printre capii bisericii Moldovei prezenþi la întâlnire, de la care a lipsit Mitropolitul Basarabiei Petru. Cotidianul "Flux" relateazã cã în bisericã s-a lãsat o liniºte de mormânt. Mitropolitul Vladimir a zâmbit, unii preoþi au fãcut o grimasã neplãcutã, dar nimeni nu a îndrãznit sã spunã vreun cuvânt.
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
craigdavidro 33 mesaje Membru din: 26/01/2009 |
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 13:06
De la: florin_bad_boy2006, la data 2009-04-17 04:30:51Pentru Voronin, Iisus este primul comunist Florin baiat obraznic...nu cred ca am mai intalnit un id care sa foloseasca copy/paste asa pasional ca tine. Intre tine si butonul dreapta de la mouse cred ca s-a cr5eat o relatie perfecta si armonioasa de simbioza. Inca ceva....care e recordul tau la postat aceeasi informatie pe topicuri diferite?... |
|
click_cont 1644 mesaje Membru din: 10/02/2009 |
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 13:21
Diavolul cede ca exista Dumnezeu altfel nu ar avea adversar , nu-i asa? Sau te astepti sa-ti spunem ca-i impartaseste si ca-i respecta poruncile?
Ce intrebare domnule!!!!!!!!!
|
|
Fosta membra 9am.ro 1341 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Dej |
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 16:50
De la: gabita_azs_T, la data 2009-04-16 21:42:19 Dar tu stii povestea lui Lucifer? |
|
lorduljohn 499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 17:17
A-I CONSIDERA PE ATEI INCULTI , ESTE O LIPSA DE BUNA CUVINTA SI DE C U L T U R A LA FEL DE MARE CA SI A-I CONSIDERA PE CREDINCIOSI (INDIFERENT DE CREDINTA) PROSTI !
|
|
click_cont 1644 mesaje Membru din: 10/02/2009 |
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 17:25
De la: blagaiulia, la data 2009-04-14 15:20:01Daca exista mantuire, daca e asa cum se spune...ca Dumnezeu iti iarta toate pacatele atunci intreb: cum de exista iadul? Iadul exista pentru cei ce pun asemenea intrebari. Dumnezeu iti iarta pacatele dar aratai si tu ce putin ca nu-i pui la indoiala bunele intentii. |
|
|
|
|
jojondurant 148 mesaje Membru din: 3/02/2009 |
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 17:55
Eu cred ca in aceste vremuri tulburi,primordial ar trebui sa fie credinta in Dumnezeu care exista si cum spunea Vasix; "A fi ateu nu te impiedica cu nimic sa traiesti bine,chiar foarte bine dar nu vei gasi niciodata
raspuns la un moment dat cand vei cunoaste disperarea si te vei intreba de ce?" Toata invatatura lui Isus este plina de acest avertisment- tarziul cand te prinde disperarea... Eu nu cred ca un suflet pacatos intr-o viata va fi mantuit in ultimele sale clipe de cainta,atunci am putea fi toti niste netrebnici,niste ticalosi pana in ultimele clipe ale vietii. Foarte multi ganditi frumos,s-ar putea face o jalonare a comportamentului omului in viata,traind in credinta in Dumnezeu. Dar omul in sine este totusi un neputincios,un fragil,un atasat dorintelor,nebenefice sufletului sau si semenilor. putini sunt cei care facand o fapta rea si-o recunosc siesi si in fata lui Dumnezeu,punandu-si stavila sa nu mai greseasca. Animat de ideea promovata de un post crestin- despre fragilitatea omului- eu am descris-o si poate fi o mica lectie pentru fiecare din noi. Va doresc ganduri frumoase tuturor,Ortodocsilor Paste Fericit,lor si celor dragi dar si celorlalti numai bine si bucurii! Fragilitate O,Doamne! Eu fragilul muritor! Scanteie de Dumnezeire,o suflare, de cad tu ma ridici si prin iertare iar faci din mine limpede izvor. Dar eu sunt omul ce iubesc marirea; eu ignorantul ce m-afund in fumul ratacirii,tot pierd drumul, n-am gingasia sa-ntrupez iubirea. Fragilitatea mea e neputinta; eu,om trufas,robit de desfatare ard plin de patimi,trista lumanare, negand iubirea calea spre cainta. O,care-i timpul in dimensiune sa prind o palpaire de faclie? Eu pas de slabiciune n-am tarie, sunt subred Doamne,fum,desertaciune. Eu licarire stinsa in tarana nu am taria sa infrunt viata nici cat un ghiocel ce sparge ghiata, desi fragil,e trainic in tulpina. De-as fi gingas cat pura lui lumina si nepatat cat raza lui de soare, as fi mai vrednic,poate,de iertare, pacatului n-as prinde radacina. Ma-nnalta deci si ma dezbina de lutul had ce ma retine, Iubindu-Te sa ma-ntregesc cu Tine, sa ma ridic din huma spre lumina! |
|
july 563 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 18:08
click cont, mie nu trebuie sa-mi ierte nimeni greselile....mi se pare absurd chestia cu iertarea! Din fiecare greseala am invatat ceva, m-a ajutat in viata. Daca crezi ca mi-e frica de iad...te inseli! Dupa parerea mea este un bau-bau de speriat crestinii!
|
|
yonex84eu 90 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 19:50
De la: blagaiulia, la data 2009-04-17 18:08:45click cont, mie nu trebuie sa-mi ierte nimeni greselile....mi se pare absurd chestia cu iertarea! Din fiecare greseala am invatat ceva, m-a ajutat in viata. Daca crezi ca mi-e frica de iad...te inseli! Dupa parerea mea este un bau-bau de speriat crestinii! sustin idea cu iadul.
|
|
9am28543 8 mesaje Membru din: 17/04/2009 |
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 20:10
Clar ca exista iad. orice in lumea asta are ceva ce i se opune, ca sa poti deosebi binele de rau, lumina de intuneric.... In plus, Dumnezeu iti iarta pacate doar atunci cand iti pare sincer rau de ele. Poti sa fi pacatos toata viata si la sfarsitul vietii sa te caieshti. Pt ca Dumnezeu e bun si te iubeste, te iarta. Din pacate nu la toti le pare rau. si dupa cum zici de ce sa-ti para rau? Aici nu poti sa intelegi decat daca eshti crestin. Dar iti dau un exemplu, daca iti iubeshti mama iti pare rau daca ai suparat-o cu ceva si ai vrea sa nu o mai faci...
|
|
super_green_frog 1358 mesaje Membru din: 12/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 23:06
INTERVIU
MAI 2005 " Biserica este ameninþatã din interior Dan Ciachir este unul dintre cei mai avizaþi observatori ai vieþii religioase de la noi, fiind deopotrivã trãitor al ortodoxiei ºi eseist cu verb tãios. Riguros, documentat ºi mizînd pe o dreaptã cumpãnire a faptelor, evenimentelor ºi declaraþiilor legate de Bisericã, Dan Ciachir dã mãrturie despre vremurile pe care le strãbatem. Asumîndu-ºi condiþia de cronicar imparþial,a stîrnit simpatii ºi antipatii, opiniile sale neputînd fi ignorate. Iatã de ce am gãsit potrivit sã purtãm un dialog cu Dan Ciachir într-un moment în care Biserica Ortodoxã Românã "þine prima paginã" numai în legãturã cu diverse scandaluri. Claudiu Târziu: Ierarhia Bisericii Ortodoxe Române pare sã nu facã faþã provocãrilor veacului. Opinia publicã este alimentatã frecvent cu informaþii despre preoþii securiºti, preoþii homosexuali, preoþii agresori, preoþii hoþi… Nimic din ce face Biserica bun nu se vede. De pildã, faptul cã BOR a cheltuit în 2004 a cheltuit aproape 200 de miliarde de lei pentru fapte de milostenie a trecut neobservat. De unde aceastã percepþie? Dan Ciachir: Biserica nu este cunoscutã în profunzime. ªi pentru asta e de vinã în principal instituþia Bisericii. Nu existã o strategie de comunicare. Nu poþi cunoaºte Biserica, de pildã, citind citind doar "Vestitorul ortodoxiei" – o publicaþie invizibilã, care, din acest punct de vedere, al rãspîndirii, e mai rãu ca o foaie sectarã. Apoi, nu este editat un buletin informativ lunar, care sã fie trimis ºi presei ºi în care sã se vorbeascã direct ºi convingãtor despre activitatea Bisericii. Biserica poate fi cunoscutã numai dacã mergi prin þarã. Dar pentru ca un intelectual, care nu prea are tangenþã cu credinþa ºi cu instituþia Bisericii, sã meargã ºi sã afle, trebuie sã fie încurajat ºi ajutat de alþi intelectuali din Bisericã sau de ierarhi. Or, sinodalii noºtri nu prea au prieteni între intelectuali. Patriarhul a pierdut bãtãliile mediatice CT: În orice caz, Biserica Ortodoxã Românã a suferit în ultima vreme mai multe înfrîngeri în plan mediatic. Întîi a fost chestiunea homosexualitãþii, în care BOR a avut o poziþie intransigentã multã vreme, dupã care s-a lãsat copleºitã de atacurile "societãþii civile". La fel s-a întîmplat în problema avorturilor. Biserica nu s-a bãtut pînã la capãt pentru impunerea unor prevederi legale în conformitate cu credinþa creºtinã. Ultimul semi-eºec este cel înregistrat în cazul Catedralei Mîntuirii Neamului. Dupã ce a primit inclusiv sprijinul unui numãr important de intelectuali pentru proiectul din Parcul Carol, Biserica a cedat ºi a acceptat din nou mutarea amplasamentului. Acum nu e limpede dacã proiectul va fi pus în operã pe noul amplasament, în zona Palatului Parlamentului. DC: "Bãtãlia pentru Catedralã" n-a pierdut-o Biserica. Au pierdut-o Patriarhul ºi consilierii sãi. Nu întîmplãtor nu se mai ocupã de Catedralã Preasfinþiutul Vicenþiu, ci preasfinþitul Ciprian. Dacã Prea Fericitul Patriarh Teoctist ar fi avut anturajul pe care l-a avut Patriarhul Justinian, de oameni de mîna întîi, n-ar fi pierdut, iar proiectul era demult realizat. Consilierii de calibrul celor pe care i-a avut Patriarhul Justinian nu l-ar fi sfãtuit ca înainte de orice sã batã din chinvale anunþul construirii unui stadion ecleziast ºi sã stîrnieascã reacþiile de împotrivire care s-au vãzut. Nu a fost o luptã aici, ci o lipsã de voinþã patriarhalã. ªi, în primul rînd, a fost o luptã retoricã, purtatã la nivel de microfoane ºi interviuri, nu un demers de construcþie. Pentru cã se construieºte totuºi aceastã Catedralã, dar acolo unde vrea stãpînirea, nu-i o pierdere, ci o bîlbîialã. Catedrala Neamului, o "Fata Morgana" CT: Apropo, era o soluþie viabilã refacerea Mãnãstirii Vãcãreºti, care sã aibã ºi o catedralã patriarhalã? DC: Trebuie sã ne amintim cã, din nefericire, Mãnãstirea Vãcãreºti a fost transformatã în închisoare nu de cãtre comuniºti, ci de urmaºii paºoptiºtilor. Iatã cã aceastã atitudine de impetate faþã de o mãnãstire, nu numai faþã de o bisericã, a început acum 150 de ani. Comuniºtii au vrut sã o restaureze, au început un ºantier al tineretului, dupã care s-a ajuns la demolarea ei în 1984 - 1985. Chiar dacã ar fi refãcutã, nu ar fi potrivitã pentru o catedralã patriarhalã. Vãcãreºtiul este într-o margine a oraºului, e un loc destinat pentru o mãnãstire, dar în secolul al XVIII-lea, cînd se afla mult în afara Bucureºtiului. Or, refacerea unei mãnãstiri între blocuri nu-ºi are sens. Intelectualii vãd întotdeauna aspectul artistic, edilitar sau urbanistic, dar nu ºi pe cel ecleziologic sau monahal. Mãnãstirea este pentru a te ruga, pentru spovendanie, iar opera de culturã dintr-un astfel de spaþiu, este întotdeauna teologicã ºi de zidire sufleteascã, sigur avînd ºi reflexii estetice. Ideea de a reconstrui mãnãstirea aºa cum a fost, nu e o soluþie. Arhiepiscopia Bucureºtiului ar fi trebuit sã reconstruiascã biserica Sf. Vineri ºi alte biserici dãrîmate. Aceastã "Fata Morgana", proiectul Catedralei Mîntuirii Neamului, a fãcut ca Bucureºtiul sã rãmînã unul dintre oraºele cu cele mai puþine biserici. Dacã s-ar fi reconstruit bisericile dãrîmate, fie în forma iniþialã, fie într-o altã formã, Patriarhia ar fi avut credibilitate cu proiectul Catedralei. Pe cînd, ea a anunþat iniþial o virtualã catedralã de 11.000 de locuri, apoi a început sã retracteze ºi sã se apropie de realitate. În acest timp, Patriarhul ºi consilierii sãi nu au fost deloc bizantini, în sensul bun al cuvîntului, sã tacã ºi sã facã. La noi aºa era obiceiul, politica faptului împlinit. CT: Prin urmare, nici nu vedeþi reconstruirea Mãnãstirii Vãcãreºti, darmite sã mai fie ºi Catedralã Patriarhalã acolo… DC: La Vãcãreºti r ar putea fi o bisericã de parohie. Nu vãd sã se refacã acolo o obºte. Au venit oraºele ºi peste alte mãnãstiri, dar nu cred cã aici ar putea fi una. Ea a fost o pierdere duhovniceascã încã de acum 150 de ani, iar comuniºtii au produs ºi o pagubã arhitecturalã, istoricã. Iatã cum douã regimuri diferite radical între ele au avut aceeaºi atitudine ostilã faþã de Bisericã, regimul burghezo- democrat, care a transforamt mãnãstirea în puºcãrie, ºi cel comunist, care a dãrîmat-o. 150 de ani de supunere înfricoºatã CT: Revenind la conseciile fãcute de Bisericã Puterii, au mai fost ºi altele pe lîngã aceea privind construirea Catedralei Mîntuirii Neamului. DC: Dar nu sînt aceleaºi cedãri ºi bîlbîieli în toatã biserica. Numai în Arhiepiscopia Bucureºtiului s-a întîmplat aºa. În alte pãrþi nu, chiar au fost izbînzi: s-au construit catedrale frumoase ºi impunãtoare. Cãdem ºi noi în capcana de a vedea Biserica numai prin ce se întîmplã în Bucureºti. Aici lipsesc oamenii, de aceea se înregistreazã atîtea cedãri. De pildã, în discuþia despre homosexualitrate, trebuia înfãþiºatã învãþãtura bisericii ºi punct. Ca ºi în problema avortului ºi în aceea a clonãrii. Înfãþiºãm învãþãtura Bisericii, care nu se negociazã, se trãieºte, se asumã. Nimeni nu vrea sã taie capul pãcãtosului. Ce s-a întîmplat însã? În loc sã fie trimis în aceste dezbateri Pãrintele profesor Vasile Rãducã, un apologet strãlucit, a fost trimis Pãrintele Necula, decanul Facultãþii de Teologie, care e un admirabil liturghier, dar nu apologet. Rezultatul îl ºtiþi. Timp de 150 de ani, clerul a fost complexat ºi înfricoºat de stãpînire ºi astea au lãsat urme. Dar am face o nedreptate dacã am reduce Biserica la Arhiepiscopia Bucureºtiului ºi Sinodul la Patriarh. Sub aceastã tavã chiriarhalã, care pare ºi imobilã, se aflã de fapt adevãrata Bisericã lucrãtoare. Avem ºi ierarhi foarte buni. Îmi pun mari speranþã, de exemplu, în Preasfinþitul Sofronie, Episcopul de la Gyula. Lucruri frumoase, adevãrate lucruri de episcop, a fãcut Preasfinþitul Andrei de Alba Iulia: cea mai frumoasã facultate de teologie din þarã, pace în eparhie… Pericolul protestantizãrii ºi al doctorantizãrii CT: Este nevoie de un curent de înnoire în Bisericã? DC: Adevãrata ºi binecuvîntata înnoire o reprezintã un duhovnic precum Pãrintele Rafail Noica. El vine în continuarea marilor duhovnici: Pãrintele Cleopa Ilie, Pãrintele Arsenie Papacioc, Pãrintele Teofil Pîrîianu, Pãrintele Iustin Pîrvu. Rafail Noica este egalul lui Steinhardt, duhovniceºte vorbind. ªi întocmai ca acesta, vine cu o experienþã politropicã. Nu mai este duhovnicul care provine dintr-o familie cu mulþi copii, crescut la mãnãstire, fãrã sã cunoascã adevãratele lupte "din lume". Rafail Noica, în tinereþea sa, a pãrãsit Ortodoxia, deºi fusese botezat ortodox, a trãit în Occident, a fost închinoviat într-o mãnãstire care universaliza Ortodoxia – în Anglia, la Essex, erau monahi greci ºi ciprioþi, dar ºi ruºi, în primul rînd marele arhimandrit Sofronie, uncenicul Cuviosului stareþ Ioan. Pãrintele Rafail a tradus trei volume din opera stareþului Sofronie de la Essex – pe care le consider capitale – într-o limbã extraordinarã, cãci a moºtenit geniul tatãlui sãu. De asemenea, o înnoire pe care mi-aº dori-o la orice nivel în teologie este cea reprezentatã de Pãrintele Ioan Icã Jr., adicã înnoirea în care este pãstrat duhul ºi în care diferã numai raportarea la problemele importante ale vieþii ºi limbajul în care se adreseazã duhovnicul. Vechii duhovnici aveau de-a face, în majoritatea cazurilor, cu populaþie ruralã, cu probleme ºtanþate: ceartã de la o bucatã de pãmînt, o supãrare în familie, astea erau ispitele. De o înnoire la nivelul clerului, da, avem nevoie, pentru ca Pãrintele Rafail, de pildã, ºtie ce înseamnã drogurile ºi poate vorbi altfel cu unul care este ispitit de ele. De fapt, aceasta ar fi o împrospãtare nu o înnoire. La fel, Biserica are nevoie ºi de intelectuali laici, care s-o mãrturiseascã. Trebuie sã gãsim astãzi echivalentul profesorului Cîndea, al profesorului Duþu, al lui Alex Mironescu, a celor care au frecventat "Rugul Aprins". ªi sînt destul de puþini din pãcate. CT: Sînt semne de ridicare a unei noi elite preoþeºti? DC: Aici e marea primejdie. Marea plagã începe cu selecþia viitorilor preoþi. Selecþia nu se mai face dupã vocaþie, adicã nu mai avem acele preoþii jertfelnice, care au fost în anii ’50 – ‘60. Avem oameni tineri, veniþi dintr-o viaþã laicã, care nu mai trec prin Seminar, merg direct la Facultatea de Teologie. Cei care vor sã devinã preoþi nu mai sînt cernuþi de preotul de parohie, care îi punea sã cînte în stranã, îi învãþa rugãciuni, îi lua cu el la slujire. Apoi, pericolul cumplit este doctorantizarea ºi protestantizarea învãþãmîntului teologic. Aºadar, în loc sã se formeze preotul slujitor, de molitfelnic ºi de facultate de teologie, se formeazã un fel de cercetãtor de institut academic. Cuvîntul de ordine pentru obþinerea unei parohii în oraº este sã ai titlul de doctor, iar doctoratele nu sînt decît plagiate. Li se cere unor Pãrinþi cu 40 de ani de pastoraþie, buni preoþi dar numai cu seminar, sã-ºi continue studiile la fãrã frecvenþã, ca activiºtilor comuniºti de pe vremuri. Or acolo unde se aflã aceºti preoþi s-a fãcut sudura între sacerdot ºi comunitate. De ce le mai ceri sã facã studii? Biserica este comunitate de iubire, nu ateneu. În felul acesta, în loc sã fie traºi oamenii spre liturghie, sînt atraºi spre colocvii ºi congrese, spre tot felul de manifestãri sterile aºa zis culturale, care nu reflectã, de fapt, decît frigiderul intelectual protestant. Acesta este marele pericol: sã avem preoþi laicizaþi. Sã nu ne mirãm dacã, peste 20 de ani, vom avea preoþi care nu cred în Dumnezeu, ca la catolici, care vorbesc de moartea lui Dumnezeu, de o teologie în rãspãr, admiratori ai lui Cioran ºi ai curentelor teologice apusene. Ierarhii noºtri sînt rãspunzãtori de fabricarea unor astfel de preoþi din oportunismul chiriarhal care caracterizeazã de 150 de ani sinodalitatea românã. Preotul nu mai face practicã în mãnãstire, nu mai este legat de vatra liturgicã a mãnãstirii, nu mai ascultã de duhovnici. Ei stau la bibliotecã, fiºeazã, merg la congrese, colocvii, întîlniri ecumenice, fac orice compromisuri ca sã ajungã la o parohie în strãinãtate. De aici vine primejdia, din oportunismul ºi mimetismul românesc, care, iatã, nu iartã nici mediul clerical. Deja, de acum 20 de ani, pentru arhimandriþii episcopabili era mai important sã ºtie englezã, sã meargã în Anglia decît sã citeascã la Limonariu. Succesul zidurilor CT: La începutul anilor ’90 a existat un Grup de reflecþie pentru înnoirea Bisericii. De ce s-a dizolvat acesta, înainte de a-ºi împlini misiunea? DC: În acel grup se aflau o serie de personalitãþi ecleziastice, ca actualulul Arhiepiscop Barolomeu Anania, viitorul Mitropolit Daniel, dar ºi cîþiva trãiriºti mireni: Sorin Dumitrescu, Horia Bernea ºi Teodor Baconsky. Acest grup a avut un rol foarte bun pentru cã, în timp ce ierarhii îºi temeau cîrjele ºi scaunele, a reintrodus, cu concursul d-lui Mihai ªora – care atunci era ministru al învãþãmîntului ºi cãruia trebuie sã-i fim pururea recunoscãtori – religia în ºcoli. Sã ne gîndim cã astãzi încã sînt discuþii ca sã se introducã religia în ºcoalã în Bulgaria. Dar acest grup viza mai ales o înnoire a ierarhiei, cãci asta era problema la ordinea zilei. El s-a dizolvat, pentru cã un membru al sãu a ajuns Mitropolit, altul vicar… Cît priveºte laicii, nu sînt luaþi în seamã de sinodalii noºtri, care, în majoritate, cred cã enoriaºii vor rãmîne veºnic oamenii de la þarã, care sînt buni sã dea o mînã de ajutor la munca brutã ºi atît. CT: Mai este posibil ºi necesar un astfel de grup astãzi? DC: Un astfel de grup nu mai este posibil, pentru cã atunci a fost creat de o situaþie de urgenþã, de clocot istoric. Acum ar trebui gãsitã o altã formulã de acþiune. Patriarhul are resentimente pentru toþi cei care au aparþinut acelui grup. ªi-apoi nu existã o preocupare a clericilor în acest sens. Biserica noastrã, ca instituþie, a fost pînã acum preocupatã numai de umplerea unui gol: a construit biserici. În anii ‘90 a fost un obiectiv firesc acela de a clãdi ºi reface biserici, dar acum gata! Ce ne facem cu un bun preot care n-are vocaþi de constructor, îl forþãm sã devinã ispravnic de biserici? Preocuparea preotului nu mai este azi predica, cateheza, discuþiile cu credincioºilor, întãrirea lor sufleteascã, ci este îndreptatã spre ciment, cuie, dulapi, rulemþi, termpoan."
All Things Grow With Love
|
|
zgirboc_18 72 mesaje Membru din: 12/12/2008 |
Postat pe: 17 Aprilie 2009, ora 23:56
De la: click_cont, la data 2009-04-17 17:25:19De la: blagaiulia, la data 2009-04-14 15:20:01Daca exista mantuire, daca e asa cum se spune...ca Dumnezeu iti iarta toate pacatele atunci intreb: cum de exista iadul? dar tot el ne invata sa iertam gresitilor nostri el de4 ce nu ne iarta pe noi pt orice am face? |
|
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 00:03
De la: jojondurant, la data 2009-04-17 17:55:58Eu cred ca in aceste vremuri tulburi,primordial ar trebui sa fie credinta in Dumnezeu care exista si cum spunea Vasix; "A fi ateu nu te impiedica cu nimic sa traiesti bine,chiar foarte bine dar nu vei gasi niciodata prietene u imi spui ceva de genu cand nu mai gasesc raspunsul la intrebarea ,de ce sa ma gandesc la religie? pai noi romani apelam la dumnezeu tot timpul in el incercam sa gasim raspunsul, in felul urmator "de ce dumnezeu masii nu am eu bani" de ce cristosu masii nu are balta peste" deci toti suntem foarte religiosi asa ca nu exista atei sa va fie clar |
|
9am033443 5 mesaje Membru din: 18/04/2009 Oras: Tg Jiu |
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 00:11
De la: click_cont, la data 2009-04-17 13:21:27Diavolul cede ca exista Dumnezeu altfel nu ar avea adversar , nu-i asa? Sau te astepti sa-ti spunem ca-i impartaseste si ca-i respecta poruncile? |
|
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 00:12
mai e careva pe aici sau vb singura
|
|
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 00:15
chiar nu are nimeni chef de taina
|
|
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 00:21
De la: blagaiulia, la data 2009-04-17 18:08:45click cont, mie nu trebuie sa-mi ierte nimeni greselile....mi se pare absurd chestia cu iertarea! Din fiecare greseala am invatat ceva, m-a ajutat in viata. Daca crezi ca mi-e frica de iad...te inseli! Dupa parerea mea este un bau-bau de speriat crestinii! eu cred ca pe oameni pacatosi dumnezeu ii reincarneaza in romani eu cred ca toti am fost oameni rai in trecut si asta ne e pedeapsa. noi suntem pacatosi politicieni demonii si basescu diavolul. nu vi se pare ca toti presedinti de vreo 50 de ani incoace se termina in "escu" poate e ca 666 numarul diavolului. am si eu o intrebare daca dumnezeu e cel bun atunci de ce pt el sa produs marea schizma din 1054 cand diavolul trebuia sa faca rau? o sa imi spuneti ca diavolul ia impins pe oameni sa faca ruptura intre biserici, dar sau mai schimbat cateva sute de papalitati si patriarhi si totusi oameni atat de sfinti cad im pacatul diavolului si nu vor sa renunte la sefia multimii "oarbe" de credinciosi ,dar cred ca mam bagat pe un alt teritoriu a mai fost cineva care a zis ca cei care isi spun atei sunt inculti , eu zic ca cei care spun ca nu stiu ce sunt pt ca nu cred in dumnezeu sunt inculti, pt ca deasta a fost gasit acest cuvant pt ai numi pe cei care nu cred. |
|
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 00:22
De la: 9am033443, la data 2009-04-18 00:15:16chiar nu are nimeni chef de taina sa inteleg ca u crezi in dumnezeu? |
|
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 00:24
cati ani aveti de credeti inca in iad
ati vazut careva wach men in cinema lui dzeu nu i prea mai pasa de noi |
|
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 00:25
De la: 9am033443, la data 2009-04-18 00:24:46cati ani aveti de credeti inca in iad ce vrei sa zici? |
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 00:42
De la: zgirboc_18, la data 2009-04-18 00:21:42De la: blagaiulia, la data 2009-04-17 18:08:45click cont, mie nu trebuie sa-mi ierte nimeni greselile....mi se pare absurd chestia cu iertarea! Din fiecare greseala am invatat ceva, m-a ajutat in viata. Daca crezi ca mi-e frica de iad...te inseli! Dupa parerea mea este un bau-bau de speriat crestinii! Deci dacã aº candida la preºedenþie...aº avea mari ºanse????
Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
|
|
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 01:32
Învierea Domnului Iisus sã aducã în sufletul vostru Iubire ºi Bucurie! Nu uita cã destinul Sãu a fost "CRUCEA", scopul Sãu a fost "DRAGOSTEA", motivui Lui ai fost tu! Sunt zile când ne reamintim sã fim mai buni, mai plini de dragoste, cu inima mai caldã ºi mai deschisã.
Tuturor forumiºtilor, vã doresc din suflet SÃRBÃTORI FERICITE!!!!!!
|
|
Fosta membra 9am.ro 303 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 12:29
nu este o moda a avea o anumita orientare religioasa totul tine de cum percepi aceste lucruri gravitatea problemei este atunci cand fara credinta te afiliezi unui anumit grup religios sau cu o anumita perceptie religioasa.
|
|
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 14:11
De la: dora_visinescu, la data 2009-04-18 01:32:34Învierea Domnului Iisus sã aducã în sufletul vostru Iubire ºi Bucurie! Nu uita cã destinul Sãu a fost "CRUCEA", scopul Sãu a fost "DRAGOSTEA", motivui Lui ai fost tu! Sunt zile când ne reamintim sã fim mai buni, mai plini de dragoste, cu inima mai caldã ºi mai deschisã. vad ca ai o poza cu un copil si preluand exemplul lui dumnezeu tiai crucifica fiul pt iertarea pacatelor , ale tale si ale celor din jurul tau? de unde si expresia bataia e rupta din iad pt ca dumnezeu sia omorat fiul diavoluyl numai ii bate cand nu sunt cuminti eu cred ca diavolul e ocrotitorul copiilor |
|
9am28543 8 mesaje Membru din: 17/04/2009 |
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 15:17
un film iti arata adevarul? sau iti spune in ce sa crezi? cati ani ai tu? shtii de ce sunt facute filmele?
nu? sa aduca banii |
|
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 15:46
De la: zgirboc_18, la data 2009-04-18 14:11:35De la: dora_visinescu, la data 2009-04-18 01:32:34Învierea Domnului Iisus sã aducã în sufletul vostru Iubire ºi Bucurie! Nu uita cã destinul Sãu a fost "CRUCEA", scopul Sãu a fost "DRAGOSTEA", motivui Lui ai fost tu! Sunt zile când ne reamintim sã fim mai buni, mai plini de dragoste, cu inima mai caldã ºi mai deschisã. Vãd cã eºti de o prostie cum rar mi-a fost dat sã vãd! Îþi permiþi sã faci supoziþii aiurea, fãrã sã ºtii dacã eu cred în vreun D-zeu...sau altceva! Ar fi bine sã te abþii...cã nu mã cunoºti nici pe mine, nici familia mea, nici credinþele sau situaþia pe care o avem!!!!
|
|
necunoscut 1 mesaj Membru din: 1/01/1970 |
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 20:03
De la: click_cont, la data 2009-04-17 13:21:27Diavolul cede ca exista Dumnezeu altfel nu ar avea adversar , nu-i asa? Sau te astepti sa-ti spunem ca-i impartaseste si ca-i respecta poruncile? oare nu ti-ai dat seama ca intrebarea a fost ironica ? macar atat m-asi fi asteptat... E CLAR CA DIAVOLUL CREDE IN DUMNEZEU OK?...si daca diavolul crede in Dumnezeu cum atunci mai puteti crede ca ar exista atei?OARE EXISTA ATEI ? EU ZIC CA NU CU SIGURANTA . ?Orice om se inchina la ceva ...DACA DIAVOLUL NU-I ATEU ATUNCI NU EXISTA NICI ATEI . |
|
Postat pe: 18 Aprilie 2009, ora 20:42
Gãbiþã..7,
Cei ce nu cred în D-zeu, nu cred nici în diavol!....ªi nu este adevãrat cã toatã lumea se închinã la ceva sau cineva! Cei ce cred în Diavol, cred ºi în D-zeu!
|
|
|
|

.Incultura nu sta in ateism.Cite persoane sunt atte si foarte inteligente si cu o anumita cultura care nu se compara cu cea ce scrieti dumneavoastra aici......Oricine are dreptul de a spune orice,despre sine si NU DESPRE ALTII.
DUMNEAVOASTRA V-AR FI FRICA SA AFORMATI CA SUNTETI ATEU in caz ca a-ti fi?
Ce intrebare domnule!!!!!!!!!
sustin idea cu iadul.