Info
x
Fenomene la limita cunoasterii
|
Fosta membra 9am.ro 391 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 21:45
De la: nastasemihail, la data 2009-02-25 23:40:22A vazut cineva un fulger globular? Nu. |
|
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 22:07
De la: nastasemihail, la data 2009-02-25 23:44:34Sau forme plasmatice care se misca aiurea? La o cabana s-a filmat o astfel de forma cu o camera de supraveghere. Era ca in desene animate. S-a uitat pur si simplu in camera vreo 2 ore. Nu. sau ... nu stiu ce or fi fost, intr-un vis, cu mult mai de mult, pe cand de abia auzisem pentru prima oara de Yoga, si gasisem niste carti litografiate, pe vremea lui Ceasca.Aveam trei carti foarte interesante, extrem de interesante pentru acele vremuri, eram studenta, cam prin 1983 (sau 1988?): Una era despre un Yoghin roman, explica niste posturi, cu poze, cum s-a vindecat el dupa poliomelita cred, alta era despre Barabas, povestea acestuia, cum a scapat el de rastignire in ''favoarea'' lui Iisus, iar a treia era despre ''formele plasmatice'' - cred, despre alte forme de energie ... Am ales-o pe aceasta din urma spre citire caci era cea mai incredibila dintre toate, si ... tot citind eu, mi s-a facut somn caci era mult trecut de miezul noptii. Am stins lumina si am adormit, pentru a ma trezi - este un fel de a spune ca m-am trezit, caci am facut eforturi DISPERATE spre a reusi sa ma trezesc - nu reuseam si pace! Se facea ca eram TREAZA, dar parca totusi visam, cred ca visam si la fereastra camerei mele ce nu se afla prea departe de capul patului erau tot felul de ''scafarlii'' CAPETE doar, de oameni, care pluteau al caror gat atat cat era se termina cu un fel de norisor - ceva alb pufos/laptos ?!? In incapere era EXTREM DE FRIG, practic acel frig m-a facut sa ma trezesc, cred, si sa realizez ca visez (ca am acel vis) in care, repet ca eram TREAZA si ingrozita. Aceia, acele capete parca vroiau sa intre in tr-un fel in legatura cu mine dar eu refuzam CATEGORIC, si ''trageam de mine sa ma trezesc'' Am facut un efort urias si am reusit intr-un tarziu sa ma trezesc. M-am uitat la fereastra - bezna! Nimica acolo. Insa in camera era UN FRIG NEFIRESC. Eu insa-mi aveam o sudoare rece cum am mai patit o singura data, acum vre-o 7 ani, cand am avut chiar un cosmar, un vis clar cu doua saptamani inainte de moartea unchiului meu. In rest, doar vise bune cum va doresc si voua Noapte buna! |
|
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 22:21
De la: nastasemihail, la data 2009-03-03 06:35:16 Ce fel de activitati intense pot produce premonitii, in cazul tau? Ce ai observat ca te-ar influenta, ce activitati? Pe 25 luna asta, merg la un barbeque. Ciudat! Nu pica LUNI? Ceva nu-i tocmai corect!?
|
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 05:28
Ia mai lasa-ma cu barbeque-ul tau. Aici e topic de ....
Eu am vrut sa evit discutii despre fenomene interne , dar vad ca nu merge. Inainte de cutremurasul asta si altele mai mici dinainte ma uitam la greu la indicatorul de la Muntele Rosu, fara sa stiu ca va fi cutremur. Cu 1-2 zile inainte. Acum am aflat ca practic nu se vad cutremurele. Nici nu ma mai uit la el. Nu stiu ce inregistreaza dar e aiurea. Arata niste vibratii de zeci de minute. Deci au fost premonitii manifestate la modul cum am spus.
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Fosta membra 9am.ro 2406 mesaje Membru din: 24/03/2009 |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 06:23
As dori sa clasificam aceste comunicari spirituale, visele, in 3 categorii:
1. De la Dumnezeu. 2. De la cel rau-ceea ce explica si acel "frig". 3. Din firea nostra-adica ce faci ziua, sau ce ai dori, se viseaza noaptea. Avind aceasta clasificare, sa incepem. Dumnezeu vrea sa avertizeze fiinta omeneasca din cind in cind, prin vise, despre obstacolele viitoare. Uneori visele sau comunicarile divine sint punctate cu simboluri, sau cu evenimente ori locuri de recunoscut. Hai sa raminem la aceasta tema pina se epuizeaza, dupa aceea vom trece la nr.2. Astept pareri! |
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 06:28
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-18 06:23:49As dori sa clasificam aceste comunicari spirituale, visele, in 3 categorii: Asa e
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 13:56
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-18 06:23:49As dori sa clasificam aceste comunicari spirituale, visele, in 3 categorii:emil,eu zic sa stergem punctul doi deoarece nu exista cel rau[dracul,satan,lucifer etc.] fiind doar o plasmuire a mintilor infierbantate de dorinta de a explica rautatea lor si a oamenilor[a crestinilor in general], cel rau este doar o metafora ,o creatie artificiala,numai dumnezeu exista si atat,restul ingeri,draci,laci,isusi si alti bolnavi sunt pure fantasme
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 15:41
De la: i_eirene, la data 2009-05-17 22:21:23De la: nastasemihail, la data 2009-03-03 06:35:16 Ce ma tot momesti cu mincare. Eu nu maninc. Eu ma hranesc cu stiinta.
|
|
|
|
|
gabigabi 12108 mesaje Membru din: 1/10/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 15:49
ce vrei sa spui cu cifra 25 ? eu sunt nascuta intr-o zi de 25 !....explica !
|
|
cristianvitu 732 mesaje Membru din: 6/05/2009 Oras: Ploiesti |
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 12:33
Interesanta clasificarea anterioara a viselor...sunt curios: in baza caror criterii decelati sursa ?
...Calatoria astrala-visul- intreprinsa in timpul somnului are loc fie ca ne amintim sau nu...de fiecare data cand dormim! Accesul la un nivel sau altul este dependent de starea de vibratie a fiecarui individ: nivel scazut-acces spre dimensiuni cu vibratie scazuta...Asadar, incercati evolutia spirituala in primul rand facand exercitii de "gandit frumos"!..nu aveti de ce sa mai "visati urat", decat daca -Doamne fereste-sunteti sub o anume agresiune (care la mine la tara se numeste "facatura"). Toti avem cate "o treaba" atunci cand visam...de fapt mergem intr-o anume dimensiune si "prestam" cate o activitate( s-a intamplat, nu o data, sa va treziti mai obositi decat v-ati culcat). Ne intoarcem in corpul fizic de cele mai multe ori fara a ne aminti ce am facut...evident, aceasta-i metoda de protejare a constientului de...da, ii zic asa: subconstient. Cum am reactiona oare daca, constient, ne-am aminti ...spre exemplu ca am fost in dimensiunea a 5-a, unde ne construim un ...nu stiu ce...iar acolo e mai bine de trait decat aici ! Am mai fi oare preocupati de problemele mai mici sau mai mari ale acestei existente?...As!!...S-ar intrerupe astfel o evolutie...
de omnia dubitandum
|
|
dkk0 83 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Iasi |
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 16:51
De la: cristianvitu, la data 2009-05-17 15:49:13in diverse medii, inclusiv stiintifice , este acceptat faptul ca fiinta umana, pe langa corpul fizic pe care oricine il poate vedea cu ochiul liber, este insotita de inca alte corpuri, printre care si cel denumit "astral". Acest corp permite celor mai multi practicanti "calatoria" in Univers, pe distante despre care stiu ca sunt finite si mici comparativ cu Spatiul disponibil... D-le Cristian, Va rog sa imi indicati si mie un articol stiintific unde se arata cu argumente stiintifice ca exista si alte corpuri umane. Sau ati introdus cuvantul stiintific pentru a da o mai mare forta cuvintele dvs. Stiinta se ocupa cu studiul evenimentelor care pot fi reproduse, demonstrate, falsifiabile. Daca un om putea face ce spuneti dvs ca poate face ar fi ceva extraordinar, insa deoarece nu va putea dovedi ceea ce spune, ramanem doar la stadiul de povesti SF, mai mult F. GANDITI. |
|
haihui09 38 mesaje Membru din: 6/05/2009 |
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 20:50
Te gandesti la vacanta?
w w w.taberelemele . ro |
|
teo_teodora_lili0 33 mesaje Membru din: 10/02/2009 |
Postat pe: 20 Mai 2009, ora 11:14
daca prostia ar da dureri multa lume ar muri in chinuri
|
|
Postat pe: 20 Mai 2009, ora 16:18
De la: dkk0, la data 2009-05-19 16:51:03De la: cristianvitu, la data 2009-05-17 15:49:13in diverse medii, inclusiv stiintifice , este acceptat faptul ca fiinta umana, pe langa corpul fizic pe care oricine il poate vedea cu ochiul liber, este insotita de inca alte corpuri, printre care si cel denumit "astral". Acest corp permite celor mai multi practicanti "calatoria" in Univers, pe distante despre care stiu ca sunt finite si mici comparativ cu Spatiul disponibil... obiecte insufletite sau nu au aura: vezi "fotografii kirlian" pe google experimente in moarte clinica...de exemplu www.almeea.com/experiente-in-moartea-clinica/ despre mersul pe apa spre amuzamentul Dvs. cautati pe google dupa "chris angel" pentru cei ce nu stiu ce inseamna falsiabilitate cautati la: www.tlp.ro/2007/07/de-ce-stiinta.html va mai recomand, in masura timpului dumneavoastra sa lecturati la alegere ceva din libraria www.libertaspublishing.ro/catalog/937/dialogulreligiestiinta Nu am pretentia ca v-am documentat sau v-am argumentat deajuns spre a va convinge ca stiinta s-a ocupat, macar in parte, printre altele si cu demonstrarea unor aspecte "paranormale" sau "esoterice". Nu-mi propun sa va argumentez cautand informatie pentru dumneavoastra Dle. dkko...aveti la dispozitie o uriasa biblioteca virtuala care se numeste Internet si cel putin un motor de cautare care se numeste Google. Multumesc pentru interpelare si inchei la fel ca Dumneavoastra: GANDITI
de omnia dubitandum
|
|
Postat pe: 20 Mai 2009, ora 16:31
De la: dkk0, la data 2009-05-19 16:51:03De la: cristianvitu, la data 2009-05-17 15:49:13in diverse medii, inclusiv stiintifice , este acceptat faptul ca fiinta umana, pe langa corpul fizic pe care oricine il poate vedea cu ochiul liber, este insotita de inca alte corpuri, printre care si cel denumit "astral". Acest corp permite celor mai multi practicanti "calatoria" in Univers, pe distante despre care stiu ca sunt finite si mici comparativ cu Spatiul disponibil... Tu gindesti cu corpul. Ai sentimente cu corpul? Daca ai un soc nervos si lesini, corpul e cauza? Vezi ca stiinta a cam devenit cel mai mare dictator dupa religie, tocmai datorita dogmelor pe care incearca sa le impuna, sa le bata in cuie. Exista mai multe corpuri energetice. Formeaza fiintele vii in mod unitar. Asta nu inseamna ca nu pot exista si independent, precum papusile alea rusesti. Dar explicatia e mai greu de dat. Sint unele in altele, dar si unite pur si simplu formind fiinta respectiva. Daca vrei sa stii si "stiinta oficiala", recunoaste aceste corpuri energertice. Corpul fizic se numeste SOMA. Restul corpurilor, daca nici nu se recunoaste existenta lor, atunci cum sa fie cercetate. Psihiatrii, psihologii lucreaza exact cu urmatoarele corpuri, si stiu f bine cu ce probleme se confrunta. Pur si simplu pot lua boli psihice prin influenta nemateriala. Stiinta are limite zdravene in cercetarea lumii inconjuratoare, tocmai datorita "dogmelor stiintifice". Stiinta se ocupa doar cu studiul lumii noastre, materiale, vizibile. Nu are cum sa cunoasca lumile invizibile care nu sint materiale, asa cum intelegem noi materia. Toate aparatele se opresc la studiul primelor 2 corpuri. Aceste lumi invizibile pot fi cunoscute prin intermediul gindirii logice, a revelatiilor, a intuitiei. Stiinta se cam opreste la usa in domeniul asta. Daca nu ar exista nimic in afara lumii vizibile noi nu am avea sentimente, nu am gindi, si ALTELE..... Cimpurile electromagnetice sint INVIZIBILE, si totusi exista. Acest cimp electromagnetic este deabia pe al doilea palier care formeaza si corpul nostru. Si mai este ceva de spus. Oricine poate studia aceste aspecte ale existentei. Cine nu vrea, nu vrea si pace. Si inca un lucru de spus. Cei care cunosc astfel de aspecte, in general nu simt nevoia sa justifice altora ceea ce si ei pot studia. Eu sint mai talimb de stau sa explic peste tot astfel de lucruri.
|
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 16:08
"Stiinta se ocupa doar cu studiul lumii noastre, materiale, vizibile. Nu are cum sa cunoasca lumile invizibile care nu sint materiale, asa cum intelegem noi materia. Toate aparatele se opresc la studiul primelor 2 corpuri. Aceste lumi invizibile pot fi cunoscute prin intermediul gindirii logice, a revelatiilor, a intuitiei. Stiinta se cam opreste la usa in domeniul asta."
Si daca aceasta lumi sunt invizibile, dvs. sau altii cum ati aflat de ele? Stati, am vazut. Prin gandire logica? pai ce spuneti este tocmai ilogic. Revelatie? ..... |
|
Fosta membra 9am.ro 2406 mesaje Membru din: 24/03/2009 |
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 16:25
Da, revelatie!
Te deranjeaza termenul? Omul poate vedea si cu spiritul. Poate nu ai auzit de asta inca. |
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 16:27
si curentul electric il vezi ? nu,nu-l vezi altfel decit prin Efectul functionarii aparatelor utilizate !
|
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 16:47
De la: gabigabi, la data 2009-05-21 16:27:16si curentul electric il vezi ? nu,nu-l vezi altfel decit prin Efectul functionarii aparatelor utilizate ! Dle De.Ka.Ka.zero, Dovedeste-mi ca existi, altfel decat prin reactiunile" mediului inconjurator" la actiunile dumitale! si fa-o stiintific, ca altfel nu iau in consideratie!
de omnia dubitandum
|
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 16:49
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-21 16:25:14Da, revelatie! am auzit d-le. insa nu trebuie sa si cred. eu daca iti spun ca am avut o revelatie si ca l-am vazut pe dumnezeu, tu ma crezi?
|
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 16:58
De la: cristianvitu, la data 2009-05-21 16:47:27De la: gabigabi, la data 2009-05-21 16:27:16si curentul electric il vezi ? nu,nu-l vezi altfel decit prin Efectul functionarii aparatelor utilizate ! D-le Cristian, Arata-mi te rog un aparat care il demonstreaza pe dumnezeu. Curentul electric poti sa il experimentezi bagand degetele in priza. Oricine face asta, chiar si cine nu crede ca se va curenta. Prin urmare si eu care nu cred in dumnezeu, daca el exista ar trebui sa il simt. ..... |
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 17:07
De la: dkk0, la data 2009-05-21 16:58:24De la: cristianvitu, la data 2009-05-21 16:47:27De la: gabigabi, la data 2009-05-21 16:27:16si curentul electric il vezi ? nu,nu-l vezi altfel decit prin Efectul functionarii aparatelor utilizate ! Asa ati inteles?!..ca vreau sa demonstrez existenta lui Dumnezeu?!...fals! Nu sunt pregatit sa fac asa ceva!!! s-o demonstreze cine vrea si cine e pregatit sa faca asta! Eu am vorbit despre existenta unor "corpuri mai fine" ce dubleaza, tripleaza, etc, fiinta umana! Si asta am facut-o fara sa fac vreo referire la dogme religioase, sau nu! Sunt unele experiente pe care le-am trait personal si de care nu ma pot indoi ca s-ar fi petrecut! Faptul ca dumneata esti ateu nu ma determina nici o clipa sa te fac sa crezi altceva decat ceea ce doresti; este alegerea dumitale!
de omnia dubitandum
|
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 17:11
erata: mai sus se va citi "[...] dogme, religioase sau nu[...]" in loc de "[...]dogme religioase, sau nu[...]"
Domnule dkk0 spune-mi si mie cum explici telekinezia?..pe scurt...!
de omnia dubitandum
|
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 17:19
daca mi-ai spune ca ati avut o revelatie si ca l-ati vazut pe Dumnezeu , v-as CREDE ! ....dvs, sunteti in situatia omului pina la care nu a ajuns electrificarea ! i-ati auzit pe unii spunind cum c-ar fi, dar dvs. nu stiti ce-i aia .... si deci, e ca si cum n-ar fi !
|
|
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 05:32
De la: cristianvitu, la data 2009-05-21 17:11:52erata: mai sus se va citi "[...] dogme, religioase sau nu[...]" in loc de "[...]dogme religioase, sau nu[...]" Domnul Cristian, vad ca ati preluat cumva conducerea. Spuneti-mi cind dupa 9 nopti nedormite complet, vezi un fel de triplare a obiectelor, nu mai stiu pe o parte sau ambele. si nu mai stiu daca erau numai copaci si oameni sau si cladiri. Exact 3, triplare. Insomnie totala, cu pastrare perfecta a constiintei. Cum s-ar putea numi. Revenire numai cu tratament homeopatic. Rezultat, revenire completa a somnului. Ce a fost aia?
|
|
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 10:47
De la: nastasemihail, la data 2009-05-22 05:32:57De la: cristianvitu, la data 2009-05-21 17:11:52erata: mai sus se va citi "[...] dogme, religioase sau nu[...]" in loc de "[...]dogme religioase, sau nu[...]" D-le Cristian, chiar credeti in astfel de basme aka telekinezie? Daca ar exista o persoana cu aceste calitati nu credeti ca am auzi mai des de ea? A fost o vreme cind si mi-e imi placea sa cred ca astfel de fenomene exista, si chiar as vrea sa existe. Ar insemna ca omul este mai mult decat o aglomerare de elemente chimice. Insa pana nu am dovezi nu cred. D-le Mihail, sa inteleg ca timp de 9 nopti nu ati dormit deloc? Teoretic este imposibil |
|
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 15:12
...Dle Mihail
Dupa atat timp, privat de odihna fiind, nu pot sa ma gandesc inainte de toate la o anume oboseala instalata si la nivelul ocular...astigmatismul provine din lipsa de paralelism a celor doua axe optice ale globilor oculari...a treia imagine, insa corespunzatoare aceluiasi obiect...hm ! din punct de vedere optic nu vad, acum, cum sa se formeze, decat virtual- adica creata de creierul Dvs. Banuind ca ati consumat neurostimulente, este posibil ca si in cazul psihotropelor sa va fi facilitat accesul intr-un vortex temporal, punct din care sa aveti acces constient catre trei momente diferite ale aceleiasi realitati, despartite intre ele prin intervale mici- poate infime- de timp....Ambele variante pot fi reale!
de omnia dubitandum
|
|
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 15:23
Dle dkk0
Cu ani in urma(1980) presa comunista a scris prin intermediul revistei "stiinta si tehnica" despre o anume rusoaica ce facea diverse interventii asupra obiectelor ....le deplasa, facea ceasul mecanic sa se opreasca, separa -dintr-un ou-albusul de galbenus...toate astea sub privirile unor oameni de stiinta rusi (sovietici) si doar cu "puterea mintii"...Nu stiu ce varsta aveti, dar e bine sa va informati cu privire si la acest aspect...Ea se numeste Nina Kulaghina...cautati va rog informatii despre ea pe google si ..mai vorbim!
de omnia dubitandum
|
|
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 15:33
De la: cristianvitu, la data 2009-05-22 15:23:04Dle dkk0 Nu cred ca varsta mea conteaza. Conteaza sa dati niste argumente si dovezi valabile. Nu ce a scris nu stiu ce revista, ca nu stiu ce a facut o anumita rusoaica "sub privirile oamenilor de stiinta rusi". Daca acei oameni erau de stiinta, ar fi trebuit sa faca experimente, si daca acele experimente erau intradevar reale, ar fi auzit toata lumea de ele. Uite ca nu s-a auzit si pana la mine. SI credeti-ma, urmaresc de la 14 ani emisiuni de stiinta. Asta nu inseamna ca toate stirile sunt adevarate. |
|
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 15:41
citez o postare de la www.rufon.org/forum/index.php?topic=1967.90
"Parapsihologia în spatele fostei cortine de fier De la disciplinã reacþionarã la armã a rãzboiului psihologic În anul 1957 apãruserã în întreaga presã sovieticã numai trei articole despre parapsihologie - consideratã o disciplinã reacþionarã ºi toate erau ostile. Zece ani mai târziu, totalul lor se ridica la 152 ºi mai puþin de 10% erau negative sau critice. Parapsihologia a devenit astfel un subiect apreciat. Un numãr din ce în ce mai mare de jurnaliºti din Vest au descoperit ***** ând cã în spatele „Cortinei de fier” se aflã un mare grup de oameni de ºtiinþã ce studiazã acest fenomen. În întreaga Uniune Sovieticã existau numeroºi subiecþi talentaþi, dornici sã îºi demonstreze abilitãþile paranormale ºi o mulþime de oameni de ºtiinþã, dornici sã îi studieze ºi sã împãrtãºeascã noile lor descoperiri cu colegii din Vest. Sovieticii erau de fapt la fel de interesaþi de telepatie, psihokinezie, OZN, vindecãri paranormale ºi restul spectrului de fenomene PSI, ca oricare alþi oameni de ºtiinþã, iar cercetãrile lor se bucurau de sprijinul autoritãþilor. În 1966, la moartea lui Leonid Vasiliev (unul dintre pionieri studiului parapsihologiei), o nouã generaþie de cercetãtori sovietici, mulþi formaþi chiar de cãtre el, erau gata sã îi ducã mai departe ºi sã îi aprofundeze investigaþiile. Tânãrul fizician Viktor Adamenko studia chiar talentele psihokinetice ale soþiei sale, Alla Vinogradova. Doctorul G.A. Sergheev, matematician ºi neurofiziolog era implicat în cercetarea interacþiunilor umane normale ºi paranormale. Biochimistul Yuri Kamensky s-a arãtat a fi un „transmiþãtor telepatic” de succes, iar experimentele sale la mare distanþã, realizate cu actorul Karl Nikolaev fuseserã supervizate de chiar Leonid Vasiliev. La Universitatea din Kazahstan, în Alma-Ata, doctorul în biofizicã V. M. Iniuºin dezvoltase o teorie despre „corpul bioplasmatic” ºi perfecþionase fotografia de înaltã frecvenþã, popularizatã apoi de cãtre Semion ºi Valentina Kirilian ºi cunoscutã acum în întreaga lume. Rosa Kuleshova citeºte cu degetele Oamenii de ºtiinþã sovietici lucrau împreunã cu mai multe persoane având astfel de capacitãþi. Nina Kulaghina îºi demonstra în special abilitãþile psihokinetice la care putea face apel la comandã, indiferent dacã se afla într-un laborator în faþa oamenilor de ºtiinþã sovietici, sau într-o camerã de hotel în faþa unor vizitatori din Vest. Rosa Kuleshova ºi-a demonstrat în mod repetat abilitatea de a citi cu degetele. Boris Jermolaev i-a uimit pe mulþi, printre ei aflându-se ºi eminentul psiholog doctor Veniamin Pushkin, fãcând sã leviteze obiecte ºi chiar persoane. Un tânãr din Azerbaidjan pe nume Iofik Dadashev, pãrea decis sã ducã mai departe tradiþia statornicitã de cunoscutul telepat Wolf Messing ºi fãcea demonstraþii de telepatie în aproape fiecare oraº din Rusia Sovieticã. În spatele acestui „senzaþional”, oamenii de ºtiinþã au lucrat însã din greu la punerea bazelor teoretice ale acestei noi ºtiinþe - parapsihologia ºi la cercetarea ei cât mai riguroasã. Ei erau conduºi de dr. Ippolit Kogan, ºeful secþiunii de bioinformaþie a Institutului Tehnic din Moscova. ªi, deºi parapsihologia nu era recunoscutã ca o disciplinã ºtiinþificã în sine, existau mulþi printre care ºi tânãrul biolog, Eduard Naumov, care s-au dedicat complet acesteia, sporind ºi îmbunãtãþind relaþiile Est-Vest în acest domeniu de cercetare. Milan Ryzl a demonstrat cã abilitãþile paranormale pot fi dezvoltate prin antrenament În alte pãrþi din Europa de Est, panorama fenomenelor PSI pãrea echilibratã, promiþând multe în special în Cehoslovacia, unde dr. Milan Ryzl a arãtat cã înzestrãrile paranormale pot fi dezvoltate printr-un antrenament sistematic. Lucrând o perioadã de peste trei ani cu un singur subiect - Pavel Stephanek a cules rezultate semnificative în testul cu cãrþi Zenner. Acest test presupune ca subiectul sã 'ghiceascã' în mai multe probe consecutive ce carte va trage o altã persoanã dintr-o serie de 5 cãrþi purtând inscripþionate anumite simboluri. Pavel Stephanek a reuºit în 9 probe din 10, la cele mai multe dintre ele fiind martori ºi vizitatori din Vest. Millan Ryzl are meritul de a fi realizat prima demonstraþie de telepatie probatã în condiþii de laborator. Concluzia a fost cã „Subiectul manifestã facultãþi de percepþie extrasenzorialã în mod evident ºi repetat.” Tot în Cehoslovacia, inginerul inventator Robert Pavlita a generat un interes considerabil cu „generatorul sãu psihotronic”, un mic obiect de metal cu care, era capabil sã depoziteze „energia bilogicã”. Oarba Vanga Dimitrova prezice politicienilor În acelaºi timp, Bulgaria a devenit prima þarã în lume care s-a putut mândri cu un medium extraordinar, o femeie oarbã, numitã Vanga Dimitrova, care locuia într-un oraºel din sudul þãrii, Petrich. Cei care doreau sã o consulte erau atât de numeroºi încât se construiese special pentru ei un hotel. Mai ales cã în noaptea de dinaintea întâlnirii cu Vanga ei trebuiau sã doarmã cu o bucãþicã de zahãr sub pernã. A doua zi Vanga lua bucata de zahãr, ºi-o presa pe frunte ºi era apoi capabilã sã furnizeze o mulþime de informaþii despre trecutul, prezentul ºi viitorul celui în cauzã. Vanga a fost consultatã ºi în probleme internaþionale ºi se spune cã înainte de decembrie 1989 însuºi Ceauºescu i-a cerut sfatul. Bulgaria se mai poate mândri ºi cu Institutul Oficial de Parapsihologie din Sofia – primul din lume de acest gen, condus de Giorgi Lozanov, un medic care, ca mulþi alþi bulgari, a primit informaþii personale exacte de la Vanga Dimitrova. El a devenit mai târziu celebru prin metoda sa de învãþare rapidã prin sugestologie. Dialogul PSI Est-Vest s-a sfârºit înainte de a se naºte Se poate spune cã în 1960, Europa de Est era într-adevãr centrul parapsihologiei mondiale. Dar aceasta nu era totul. În 1968, Eduard Naumov a organizat o conferinþã internaþionalã la Moscova, care a fost onoratã de prezenþa a nouã cercetãtori vestici, alãturi de doi jurnaliºti americani: Lynn Schroeder ºi Sheila Ostrander. Întâlnirea a început cu stângul, odatã cu apariþia în cotidianul rus „Pravda” a unui atac virulent împotriva parapsihologiei în general ºi a mediumului Nina Kulaghina, în particular. Aceasta era numitã impostoare de jurnaliºtii soviectici. Participanþii au fost alungaþi din Casa Prieteniei, unde avea loc evenimentul. Dialogul Est-Vest dintre parapsihologi luase sfârºit înainte sã înceapã. Lucrurile s-au înrãutãþit când Schroeder ºi Ostrander au publicat „Descoperiri parapsihologice în spatele Cortinei de Fier”, în anul 1970. Aceastã carte celebrã conþine o cantitate de informaþii uriaºã despre studiul fenomenelor paranormale din Europa de Est ºi, în special, din fosta U.R.S.S., informaþii necunoscute pânã atunci vesticilor. Ea a condus la o creºtere considerabilã a interesului Occidentului pentru aceste fenomene. A fost atunci clar pentru toatã lumea cã sovieticii erau foarte avansaþi în cele mai multe domenii de cercetare a paranormalului. Folosirea înzestrãrilor PSI în scopuri militare Dar autoritãþilor sovietice nu le-a plãcut deloc cartea. Era, spuneau ei, „plinã de erori privind relatarea faptelor ºi plinã de prejudecãþi antisovietice” ºi au reacþionat violent la sugestia cã parapsihologia era cercetatã spre a fi folositã în mod special în „apãrare, rãzboi psihologic, spionaj etc.”. Ceea ce îi supãrase de fapt era indiscreþia lui Naumov. Acesta dezvãluise câteva secrete de stat: primul, cã militarii sovietici se ocupã de experimente de telepatie animalã între un submarin ºi þãrm, ºi al doilea cã gãsiserã o metodã prin care sã intercepteze telepatia dintre oameni - un fel de radar telepatic. Ambele aveau o considerabilã aplicabilitate militarã. Comunicaþiile convenþionale cu un submarin în submersie sunt extrem de dificile, iar telepatia putea rezolva aceastã problemã, cu condiþia ca transmisiile sã fie realizate fãrã erori, sau cu alte cuvinte, persoanele antrenate în telepatie sã poatã comunica perfect. În ceea ce priveºte al doilea aspect, acesta era un punct nevralgic. Dacã telepatia ar fi devenit o armã de rãzboi, ceea ce s-a ºi petrecut, interceptãrile de acest gen ar fi avut o valoare la fel sau poate chiar mai mare ca ºi interceptãrile comunicaþiilor. URSS a interzis cercetarea individualã a fenomenelor PSI Naumov ºi-a propus sã realizeze în 1972 o altã întâlnire internaþionalã. În urma organizãrii acesteia a a fost arestat ºi condamnat la doi ani de muncã forþatã sub pretextul unor infracþiuni financiare. Probabil ca rezultat al puternicelor proteste internaþionale, el a fost eliberat un an mai târziu. Oricum nu i s-a mai permis sã îºi reia munca ºi a dispãrut cu totul de pe scena parapsihologiei. În octombrie 1973, presa sovieticã a publicat un articol ce pãrea cã defineºte în sfârºit atitudinea oficialã a URSS–ului faþã de parapsihologie. Mesajul era clar - fenomenele PSI existã ºi pot fi cercetate, dar nu de cãtre amatori ori ”militanþi individuali” (aici se fãcea o referire clarã la Naumov), ci doar de cãtre Academia Sovieticã de ºtiinþe. Dupã acest mesaj pãrea cã au fost restabilite niºte relaþiile internaþionale normale cu privire la acest subiect. La iniþiativa a doi psihologi, doctorul Stanley Krippner din SUA ºi doctorul Zdenek Rejdak din Cehoslovacia, a fost organizatã în 1973 la Praga prima Conferinþã Internaþionalã de Cercetãri Psihotronice (psihotronica fiind termenul estic pentru parapsihologie). Mai mult de 400 de delegaþi din 21 de þãri au participat la lucrãrile conferinþei, inclusiv un grup de cercetãtori de la Academia Sovieticã de ºtiinþã. „Nu este nici o îndoialã cã experimentãm naºterea unei ºtiinþe unice” a spus atunci Stanley Krippner, „una care necesitã o combinaþie a fizicii ºi a comportamentului ºtiinþific, cu un nou punct de vedere, holistic, asupra organizãrii sistemelor vii”. Se pãrea cã se construise în sfârºit o punte solidã între parapsihologii din Est ºi cei din Vest. Mulþi occidentali au început sã viziteze blocul þãrilor estice ºi s-au legat parteneriate ºtiinþifice. Ulterior, Congresele Psihotronice au fost þinute la intervale de doi ani ºi, deºi n-a fost nici o prezenþã sovieticã la Monaco în 1975 ori la Tokio în 1977, o echipã de medici din Moscova a asistat la adunarea din 1979 din Brazilia, unde dr. Rejdak a þinut o pledoarie convingãtoare pentru aºezarea cercetãrilor psihotronice în afara politicii. Înscenãrile saboteazã parapsihologia În data de 11 iunie 1979, corespondentul din Moscova al ziarului „Los Angeles Times”, Robert C. Toth, a primit un telefon de la un om numit Petukov, care îi solicita o întâlnire urgentã. Petukov i-a dat lui Toth un document, dar înainte ca el sã aibã timp sã arunce mãcar o privire peste el, au fost amândoi înconjuraþi de cãtre poliþiºti ºi serviciile secrete ruse ºi târâþi într-un lung ºi foarte neplãcut interogatoriu. În timpul acestuia, un personaj ce pretindea a fi un mare membru al Academiei de ºtiinþe a apãrut brusc, a citit documentul ºi a anunþat cã acesta conþine o relatare a unor recente descoperiri sovietice în domeniul PSI. Ceva pe care americanii îl cãutaserã în zadar timp de o jumãtate de secol ºi care era secret de stat. Toth a fost eliberat de KGB dupã 13 ore de interogatoriu ºi i s-a cerut sã pãrãseascã þara. Incidentul a nedumerit observatorii vestici, la fel de mult ca ºi pe Toth însuºi, care nu arãtase nicodatã vreun interes pentru parapsihologie. Rusia are capacitatea de a purta un rãzboi psihic S-a crezut la vremea aceea cã era doar un avertisment privind interacþiunile cu oameni de ºtiinþã dizidenþi din URSS. Întregul episod pãrea aranjat de cãtre autoritãþi, dar se dovedise o înscenare stângace. S-a emis atunci ipoteza cã era posibil ca sovieticii sã nu fi rezolvat misterul PSI, dar doreau ca vesticii sã creadã cã au fãcut-o deja ºi sperau cã Toth va relata în ziarul sãu ceva din cele petrecute. Era doar o ipotezã. În 1973 preºedintele Brejnev fãcuse în discursul sãu o referire enigmaticã la o formã de armã „mai înfricoºãtoare” chiar decât armamentul nuclear. Era o referire ascunsã la arma biochimicã (bacteriologicã), ori afacerea Toth fusese o reamintire blândã pentru vestici, cã sovieticii erau în mãsurã sã poarte acum un rãzboi psihic? Dupã vizita sa în U.R.S.S., la puþin timp dupã ce a venit sã trãiascã în SUA, Milan Ryzl a povestit despre starea paradoxalã de lucruri întâlnitã de el acolo. Parapsihologia, spune el, pare slab fondatã, deºi acolo sunt semne de interes considerabil din partea autoritãþilor militare ºi a securitãþii, în vederea folosirii ei. Aplicaþiile practice au fost întotdeauna o caracteristicã a tuturor cercetãrilor comuniste ºi o datã ce devine posibilã folosirea practicii PSI în nu conteazã ce domeniu, concluzioneazã dr. Ryzl, „nu este nici o îndoialã cã U.R.S.S ar folosi-o.” Cercetãtorii vestici au fost în mod repetat îndemnaþi de cãtre colegii estici sã dea asigurãri cã forþele psihice sunt folosite pentru pace ºi în folosul umanitãþii. Or, chiar aceastã insistenþã a lor este stranie. Ryzl spunea cã: „Se ascunde ceva în modul în care vorbesc ei despre aceste lucruri, care aratã clar faptul cã anumiþi oameni au alte idei despre cum ar trebui folosite capacitãþile PSI .” Bibliografie: 1. Lynn Schroeder&Sheila Ostrander - Psychic discoveries behind the Iron Curtain, Prentice Hall , 1970. 2. J. B. Rhine&William McDougall - Extra Sensory Perception, Kessinger Publishing , 2003 3. Benjamin B. Wolman - Handbook of Parapsychology, McFarland & Company, 1986 4. Jane Henry - Parapsychology: Research on Exceptional Experiences, Routledge, 2004 5. Dean Radin - Entangled Minds: Extrasensory Experiences in a Quantum Reality, Paraview Pocket Books, 2006" am inceiat citatul.
de omnia dubitandum
|
|
|
|

sau ... nu stiu ce or fi fost, intr-un vis, cu mult mai de mult, pe cand de abia auzisem pentru prima oara de Yoga, si gasisem niste carti litografiate, pe vremea lui Ceasca.