Info
x
Fenomene la limita cunoasterii
|
Fosta membra 9am.ro 391 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 21:45
De la: nastasemihail, la data 2009-02-25 23:40:22A vazut cineva un fulger globular? Nu. |
|
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 22:07
De la: nastasemihail, la data 2009-02-25 23:44:34Sau forme plasmatice care se misca aiurea? La o cabana s-a filmat o astfel de forma cu o camera de supraveghere. Era ca in desene animate. S-a uitat pur si simplu in camera vreo 2 ore. Nu. sau ... nu stiu ce or fi fost, intr-un vis, cu mult mai de mult, pe cand de abia auzisem pentru prima oara de Yoga, si gasisem niste carti litografiate, pe vremea lui Ceasca.Aveam trei carti foarte interesante, extrem de interesante pentru acele vremuri, eram studenta, cam prin 1983 (sau 1988?): Una era despre un Yoghin roman, explica niste posturi, cu poze, cum s-a vindecat el dupa poliomelita cred, alta era despre Barabas, povestea acestuia, cum a scapat el de rastignire in ''favoarea'' lui Iisus, iar a treia era despre ''formele plasmatice'' - cred, despre alte forme de energie ... Am ales-o pe aceasta din urma spre citire caci era cea mai incredibila dintre toate, si ... tot citind eu, mi s-a facut somn caci era mult trecut de miezul noptii. Am stins lumina si am adormit, pentru a ma trezi - este un fel de a spune ca m-am trezit, caci am facut eforturi DISPERATE spre a reusi sa ma trezesc - nu reuseam si pace! Se facea ca eram TREAZA, dar parca totusi visam, cred ca visam si la fereastra camerei mele ce nu se afla prea departe de capul patului erau tot felul de ''scafarlii'' CAPETE doar, de oameni, care pluteau al caror gat atat cat era se termina cu un fel de norisor - ceva alb pufos/laptos ?!? In incapere era EXTREM DE FRIG, practic acel frig m-a facut sa ma trezesc, cred, si sa realizez ca visez (ca am acel vis) in care, repet ca eram TREAZA si ingrozita. Aceia, acele capete parca vroiau sa intre in tr-un fel in legatura cu mine dar eu refuzam CATEGORIC, si ''trageam de mine sa ma trezesc'' Am facut un efort urias si am reusit intr-un tarziu sa ma trezesc. M-am uitat la fereastra - bezna! Nimica acolo. Insa in camera era UN FRIG NEFIRESC. Eu insa-mi aveam o sudoare rece cum am mai patit o singura data, acum vre-o 7 ani, cand am avut chiar un cosmar, un vis clar cu doua saptamani inainte de moartea unchiului meu. In rest, doar vise bune cum va doresc si voua Noapte buna! |
|
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 22:21
De la: nastasemihail, la data 2009-03-03 06:35:16 Ce fel de activitati intense pot produce premonitii, in cazul tau? Ce ai observat ca te-ar influenta, ce activitati? Pe 25 luna asta, merg la un barbeque. Ciudat! Nu pica LUNI? Ceva nu-i tocmai corect!?
|
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 05:28
Ia mai lasa-ma cu barbeque-ul tau. Aici e topic de ....
Eu am vrut sa evit discutii despre fenomene interne , dar vad ca nu merge. Inainte de cutremurasul asta si altele mai mici dinainte ma uitam la greu la indicatorul de la Muntele Rosu, fara sa stiu ca va fi cutremur. Cu 1-2 zile inainte. Acum am aflat ca practic nu se vad cutremurele. Nici nu ma mai uit la el. Nu stiu ce inregistreaza dar e aiurea. Arata niste vibratii de zeci de minute. Deci au fost premonitii manifestate la modul cum am spus.
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Fosta membra 9am.ro 2406 mesaje Membru din: 24/03/2009 |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 06:23
As dori sa clasificam aceste comunicari spirituale, visele, in 3 categorii:
1. De la Dumnezeu. 2. De la cel rau-ceea ce explica si acel "frig". 3. Din firea nostra-adica ce faci ziua, sau ce ai dori, se viseaza noaptea. Avind aceasta clasificare, sa incepem. Dumnezeu vrea sa avertizeze fiinta omeneasca din cind in cind, prin vise, despre obstacolele viitoare. Uneori visele sau comunicarile divine sint punctate cu simboluri, sau cu evenimente ori locuri de recunoscut. Hai sa raminem la aceasta tema pina se epuizeaza, dupa aceea vom trece la nr.2. Astept pareri! |
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 06:28
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-18 06:23:49As dori sa clasificam aceste comunicari spirituale, visele, in 3 categorii: Asa e
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 13:56
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-18 06:23:49As dori sa clasificam aceste comunicari spirituale, visele, in 3 categorii:emil,eu zic sa stergem punctul doi deoarece nu exista cel rau[dracul,satan,lucifer etc.] fiind doar o plasmuire a mintilor infierbantate de dorinta de a explica rautatea lor si a oamenilor[a crestinilor in general], cel rau este doar o metafora ,o creatie artificiala,numai dumnezeu exista si atat,restul ingeri,draci,laci,isusi si alti bolnavi sunt pure fantasme
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 15:41
De la: i_eirene, la data 2009-05-17 22:21:23De la: nastasemihail, la data 2009-03-03 06:35:16 Ce ma tot momesti cu mincare. Eu nu maninc. Eu ma hranesc cu stiinta.
|
|
|
|
|
gabigabi 12108 mesaje Membru din: 1/10/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 15:49
ce vrei sa spui cu cifra 25 ? eu sunt nascuta intr-o zi de 25 !....explica !
|
|
cristianvitu 732 mesaje Membru din: 6/05/2009 Oras: Ploiesti |
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 12:33
Interesanta clasificarea anterioara a viselor...sunt curios: in baza caror criterii decelati sursa ?
...Calatoria astrala-visul- intreprinsa in timpul somnului are loc fie ca ne amintim sau nu...de fiecare data cand dormim! Accesul la un nivel sau altul este dependent de starea de vibratie a fiecarui individ: nivel scazut-acces spre dimensiuni cu vibratie scazuta...Asadar, incercati evolutia spirituala in primul rand facand exercitii de "gandit frumos"!..nu aveti de ce sa mai "visati urat", decat daca -Doamne fereste-sunteti sub o anume agresiune (care la mine la tara se numeste "facatura"). Toti avem cate "o treaba" atunci cand visam...de fapt mergem intr-o anume dimensiune si "prestam" cate o activitate( s-a intamplat, nu o data, sa va treziti mai obositi decat v-ati culcat). Ne intoarcem in corpul fizic de cele mai multe ori fara a ne aminti ce am facut...evident, aceasta-i metoda de protejare a constientului de...da, ii zic asa: subconstient. Cum am reactiona oare daca, constient, ne-am aminti ...spre exemplu ca am fost in dimensiunea a 5-a, unde ne construim un ...nu stiu ce...iar acolo e mai bine de trait decat aici ! Am mai fi oare preocupati de problemele mai mici sau mai mari ale acestei existente?...As!!...S-ar intrerupe astfel o evolutie...
de omnia dubitandum
|
|
dkk0 83 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Iasi |
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 16:51
De la: cristianvitu, la data 2009-05-17 15:49:13in diverse medii, inclusiv stiintifice , este acceptat faptul ca fiinta umana, pe langa corpul fizic pe care oricine il poate vedea cu ochiul liber, este insotita de inca alte corpuri, printre care si cel denumit "astral". Acest corp permite celor mai multi practicanti "calatoria" in Univers, pe distante despre care stiu ca sunt finite si mici comparativ cu Spatiul disponibil... D-le Cristian, Va rog sa imi indicati si mie un articol stiintific unde se arata cu argumente stiintifice ca exista si alte corpuri umane. Sau ati introdus cuvantul stiintific pentru a da o mai mare forta cuvintele dvs. Stiinta se ocupa cu studiul evenimentelor care pot fi reproduse, demonstrate, falsifiabile. Daca un om putea face ce spuneti dvs ca poate face ar fi ceva extraordinar, insa deoarece nu va putea dovedi ceea ce spune, ramanem doar la stadiul de povesti SF, mai mult F. GANDITI. |
|
haihui09 38 mesaje Membru din: 6/05/2009 |
Postat pe: 19 Mai 2009, ora 20:50
Te gandesti la vacanta?
w w w.taberelemele . ro |
|
teo_teodora_lili0 33 mesaje Membru din: 10/02/2009 |
Postat pe: 20 Mai 2009, ora 11:14
daca prostia ar da dureri multa lume ar muri in chinuri
|
|
Postat pe: 20 Mai 2009, ora 16:18
De la: dkk0, la data 2009-05-19 16:51:03De la: cristianvitu, la data 2009-05-17 15:49:13in diverse medii, inclusiv stiintifice , este acceptat faptul ca fiinta umana, pe langa corpul fizic pe care oricine il poate vedea cu ochiul liber, este insotita de inca alte corpuri, printre care si cel denumit "astral". Acest corp permite celor mai multi practicanti "calatoria" in Univers, pe distante despre care stiu ca sunt finite si mici comparativ cu Spatiul disponibil... obiecte insufletite sau nu au aura: vezi "fotografii kirlian" pe google experimente in moarte clinica...de exemplu www.almeea.com/experiente-in-moartea-clinica/ despre mersul pe apa spre amuzamentul Dvs. cautati pe google dupa "chris angel" pentru cei ce nu stiu ce inseamna falsiabilitate cautati la: www.tlp.ro/2007/07/de-ce-stiinta.html va mai recomand, in masura timpului dumneavoastra sa lecturati la alegere ceva din libraria www.libertaspublishing.ro/catalog/937/dialogulreligiestiinta Nu am pretentia ca v-am documentat sau v-am argumentat deajuns spre a va convinge ca stiinta s-a ocupat, macar in parte, printre altele si cu demonstrarea unor aspecte "paranormale" sau "esoterice". Nu-mi propun sa va argumentez cautand informatie pentru dumneavoastra Dle. dkko...aveti la dispozitie o uriasa biblioteca virtuala care se numeste Internet si cel putin un motor de cautare care se numeste Google. Multumesc pentru interpelare si inchei la fel ca Dumneavoastra: GANDITI
de omnia dubitandum
|
|
Postat pe: 20 Mai 2009, ora 16:31
De la: dkk0, la data 2009-05-19 16:51:03De la: cristianvitu, la data 2009-05-17 15:49:13in diverse medii, inclusiv stiintifice , este acceptat faptul ca fiinta umana, pe langa corpul fizic pe care oricine il poate vedea cu ochiul liber, este insotita de inca alte corpuri, printre care si cel denumit "astral". Acest corp permite celor mai multi practicanti "calatoria" in Univers, pe distante despre care stiu ca sunt finite si mici comparativ cu Spatiul disponibil... Tu gindesti cu corpul. Ai sentimente cu corpul? Daca ai un soc nervos si lesini, corpul e cauza? Vezi ca stiinta a cam devenit cel mai mare dictator dupa religie, tocmai datorita dogmelor pe care incearca sa le impuna, sa le bata in cuie. Exista mai multe corpuri energetice. Formeaza fiintele vii in mod unitar. Asta nu inseamna ca nu pot exista si independent, precum papusile alea rusesti. Dar explicatia e mai greu de dat. Sint unele in altele, dar si unite pur si simplu formind fiinta respectiva. Daca vrei sa stii si "stiinta oficiala", recunoaste aceste corpuri energertice. Corpul fizic se numeste SOMA. Restul corpurilor, daca nici nu se recunoaste existenta lor, atunci cum sa fie cercetate. Psihiatrii, psihologii lucreaza exact cu urmatoarele corpuri, si stiu f bine cu ce probleme se confrunta. Pur si simplu pot lua boli psihice prin influenta nemateriala. Stiinta are limite zdravene in cercetarea lumii inconjuratoare, tocmai datorita "dogmelor stiintifice". Stiinta se ocupa doar cu studiul lumii noastre, materiale, vizibile. Nu are cum sa cunoasca lumile invizibile care nu sint materiale, asa cum intelegem noi materia. Toate aparatele se opresc la studiul primelor 2 corpuri. Aceste lumi invizibile pot fi cunoscute prin intermediul gindirii logice, a revelatiilor, a intuitiei. Stiinta se cam opreste la usa in domeniul asta. Daca nu ar exista nimic in afara lumii vizibile noi nu am avea sentimente, nu am gindi, si ALTELE..... Cimpurile electromagnetice sint INVIZIBILE, si totusi exista. Acest cimp electromagnetic este deabia pe al doilea palier care formeaza si corpul nostru. Si mai este ceva de spus. Oricine poate studia aceste aspecte ale existentei. Cine nu vrea, nu vrea si pace. Si inca un lucru de spus. Cei care cunosc astfel de aspecte, in general nu simt nevoia sa justifice altora ceea ce si ei pot studia. Eu sint mai talimb de stau sa explic peste tot astfel de lucruri.
|
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 16:08
"Stiinta se ocupa doar cu studiul lumii noastre, materiale, vizibile. Nu are cum sa cunoasca lumile invizibile care nu sint materiale, asa cum intelegem noi materia. Toate aparatele se opresc la studiul primelor 2 corpuri. Aceste lumi invizibile pot fi cunoscute prin intermediul gindirii logice, a revelatiilor, a intuitiei. Stiinta se cam opreste la usa in domeniul asta."
Si daca aceasta lumi sunt invizibile, dvs. sau altii cum ati aflat de ele? Stati, am vazut. Prin gandire logica? pai ce spuneti este tocmai ilogic. Revelatie? ..... |
|
Fosta membra 9am.ro 2406 mesaje Membru din: 24/03/2009 |
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 16:25
Da, revelatie!
Te deranjeaza termenul? Omul poate vedea si cu spiritul. Poate nu ai auzit de asta inca. |
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 16:27
si curentul electric il vezi ? nu,nu-l vezi altfel decit prin Efectul functionarii aparatelor utilizate !
|
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 16:47
De la: gabigabi, la data 2009-05-21 16:27:16si curentul electric il vezi ? nu,nu-l vezi altfel decit prin Efectul functionarii aparatelor utilizate ! Dle De.Ka.Ka.zero, Dovedeste-mi ca existi, altfel decat prin reactiunile" mediului inconjurator" la actiunile dumitale! si fa-o stiintific, ca altfel nu iau in consideratie!
de omnia dubitandum
|
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 16:49
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-21 16:25:14Da, revelatie! am auzit d-le. insa nu trebuie sa si cred. eu daca iti spun ca am avut o revelatie si ca l-am vazut pe dumnezeu, tu ma crezi?
|
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 16:58
De la: cristianvitu, la data 2009-05-21 16:47:27De la: gabigabi, la data 2009-05-21 16:27:16si curentul electric il vezi ? nu,nu-l vezi altfel decit prin Efectul functionarii aparatelor utilizate ! D-le Cristian, Arata-mi te rog un aparat care il demonstreaza pe dumnezeu. Curentul electric poti sa il experimentezi bagand degetele in priza. Oricine face asta, chiar si cine nu crede ca se va curenta. Prin urmare si eu care nu cred in dumnezeu, daca el exista ar trebui sa il simt. ..... |
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 17:07
De la: dkk0, la data 2009-05-21 16:58:24De la: cristianvitu, la data 2009-05-21 16:47:27De la: gabigabi, la data 2009-05-21 16:27:16si curentul electric il vezi ? nu,nu-l vezi altfel decit prin Efectul functionarii aparatelor utilizate ! Asa ati inteles?!..ca vreau sa demonstrez existenta lui Dumnezeu?!...fals! Nu sunt pregatit sa fac asa ceva!!! s-o demonstreze cine vrea si cine e pregatit sa faca asta! Eu am vorbit despre existenta unor "corpuri mai fine" ce dubleaza, tripleaza, etc, fiinta umana! Si asta am facut-o fara sa fac vreo referire la dogme religioase, sau nu! Sunt unele experiente pe care le-am trait personal si de care nu ma pot indoi ca s-ar fi petrecut! Faptul ca dumneata esti ateu nu ma determina nici o clipa sa te fac sa crezi altceva decat ceea ce doresti; este alegerea dumitale!
de omnia dubitandum
|
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 17:11
erata: mai sus se va citi "[...] dogme, religioase sau nu[...]" in loc de "[...]dogme religioase, sau nu[...]"
Domnule dkk0 spune-mi si mie cum explici telekinezia?..pe scurt...!
de omnia dubitandum
|
|
Postat pe: 21 Mai 2009, ora 17:19
daca mi-ai spune ca ati avut o revelatie si ca l-ati vazut pe Dumnezeu , v-as CREDE ! ....dvs, sunteti in situatia omului pina la care nu a ajuns electrificarea ! i-ati auzit pe unii spunind cum c-ar fi, dar dvs. nu stiti ce-i aia .... si deci, e ca si cum n-ar fi !
|
|
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 05:32
De la: cristianvitu, la data 2009-05-21 17:11:52erata: mai sus se va citi "[...] dogme, religioase sau nu[...]" in loc de "[...]dogme religioase, sau nu[...]" Domnul Cristian, vad ca ati preluat cumva conducerea. Spuneti-mi cind dupa 9 nopti nedormite complet, vezi un fel de triplare a obiectelor, nu mai stiu pe o parte sau ambele. si nu mai stiu daca erau numai copaci si oameni sau si cladiri. Exact 3, triplare. Insomnie totala, cu pastrare perfecta a constiintei. Cum s-ar putea numi. Revenire numai cu tratament homeopatic. Rezultat, revenire completa a somnului. Ce a fost aia?
|
|
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 10:47
De la: nastasemihail, la data 2009-05-22 05:32:57De la: cristianvitu, la data 2009-05-21 17:11:52erata: mai sus se va citi "[...] dogme, religioase sau nu[...]" in loc de "[...]dogme religioase, sau nu[...]" D-le Cristian, chiar credeti in astfel de basme aka telekinezie? Daca ar exista o persoana cu aceste calitati nu credeti ca am auzi mai des de ea? A fost o vreme cind si mi-e imi placea sa cred ca astfel de fenomene exista, si chiar as vrea sa existe. Ar insemna ca omul este mai mult decat o aglomerare de elemente chimice. Insa pana nu am dovezi nu cred. D-le Mihail, sa inteleg ca timp de 9 nopti nu ati dormit deloc? Teoretic este imposibil |
|
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 15:12
...Dle Mihail
Dupa atat timp, privat de odihna fiind, nu pot sa ma gandesc inainte de toate la o anume oboseala instalata si la nivelul ocular...astigmatismul provine din lipsa de paralelism a celor doua axe optice ale globilor oculari...a treia imagine, insa corespunzatoare aceluiasi obiect...hm ! din punct de vedere optic nu vad, acum, cum sa se formeze, decat virtual- adica creata de creierul Dvs. Banuind ca ati consumat neurostimulente, este posibil ca si in cazul psihotropelor sa va fi facilitat accesul intr-un vortex temporal, punct din care sa aveti acces constient catre trei momente diferite ale aceleiasi realitati, despartite intre ele prin intervale mici- poate infime- de timp....Ambele variante pot fi reale!
de omnia dubitandum
|
|
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 15:23
Dle dkk0
Cu ani in urma(1980) presa comunista a scris prin intermediul revistei "stiinta si tehnica" despre o anume rusoaica ce facea diverse interventii asupra obiectelor ....le deplasa, facea ceasul mecanic sa se opreasca, separa -dintr-un ou-albusul de galbenus...toate astea sub privirile unor oameni de stiinta rusi (sovietici) si doar cu "puterea mintii"...Nu stiu ce varsta aveti, dar e bine sa va informati cu privire si la acest aspect...Ea se numeste Nina Kulaghina...cautati va rog informatii despre ea pe google si ..mai vorbim!
de omnia dubitandum
|
|
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 15:33
De la: cristianvitu, la data 2009-05-22 15:23:04Dle dkk0 Nu cred ca varsta mea conteaza. Conteaza sa dati niste argumente si dovezi valabile. Nu ce a scris nu stiu ce revista, ca nu stiu ce a facut o anumita rusoaica "sub privirile oamenilor de stiinta rusi". Daca acei oameni erau de stiinta, ar fi trebuit sa faca experimente, si daca acele experimente erau intradevar reale, ar fi auzit toata lumea de ele. Uite ca nu s-a auzit si pana la mine. SI credeti-ma, urmaresc de la 14 ani emisiuni de stiinta. Asta nu inseamna ca toate stirile sunt adevarate. |
|
Postat pe: 22 Mai 2009, ora 15:41
citez o postare de la www.rufon.org/forum/index.php?topic=1967.90
"Parapsihologia în spatele fostei cortine de fier De la disciplină reacționară la armă a războiului psihologic În anul 1957 apăruseră în întreaga presă sovietică numai trei articole despre parapsihologie - considerată o disciplină reacționară și toate erau ostile. Zece ani mai târziu, totalul lor se ridica la 152 și mai puțin de 10% erau negative sau critice. Parapsihologia a devenit astfel un subiect apreciat. Un număr din ce în ce mai mare de jurnaliști din Vest au descoperit ***** ând că în spatele Cortinei de fier se află un mare grup de oameni de știință ce studiază acest fenomen. În întreaga Uniune Sovietică existau numeroși subiecți talentați, dornici să își demonstreze abilitățile paranormale și o mulțime de oameni de știință, dornici să îi studieze și să împărtășească noile lor descoperiri cu colegii din Vest. Sovieticii erau de fapt la fel de interesați de telepatie, psihokinezie, OZN, vindecări paranormale și restul spectrului de fenomene PSI, ca oricare alți oameni de știință, iar cercetările lor se bucurau de sprijinul autorităților. În 1966, la moartea lui Leonid Vasiliev (unul dintre pionieri studiului parapsihologiei), o nouă generație de cercetători sovietici, mulți formați chiar de către el, erau gata să îi ducă mai departe și să îi aprofundeze investigațiile. Tânărul fizician Viktor Adamenko studia chiar talentele psihokinetice ale soției sale, Alla Vinogradova. Doctorul G.A. Sergheev, matematician și neurofiziolog era implicat în cercetarea interacțiunilor umane normale și paranormale. Biochimistul Yuri Kamensky s-a arătat a fi un transmițător telepatic de succes, iar experimentele sale la mare distanță, realizate cu actorul Karl Nikolaev fuseseră supervizate de chiar Leonid Vasiliev. La Universitatea din Kazahstan, în Alma-Ata, doctorul în biofizică V. M. Iniușin dezvoltase o teorie despre corpul bioplasmatic și perfecționase fotografia de înaltă frecvență, popularizată apoi de către Semion și Valentina Kirilian și cunoscută acum în întreaga lume. Rosa Kuleshova citește cu degetele Oamenii de știință sovietici lucrau împreună cu mai multe persoane având astfel de capacități. Nina Kulaghina își demonstra în special abilitățile psihokinetice la care putea face apel la comandă, indiferent dacă se afla într-un laborator în fața oamenilor de știință sovietici, sau într-o cameră de hotel în fața unor vizitatori din Vest. Rosa Kuleshova și-a demonstrat în mod repetat abilitatea de a citi cu degetele. Boris Jermolaev i-a uimit pe mulți, printre ei aflându-se și eminentul psiholog doctor Veniamin Pushkin, făcând să leviteze obiecte și chiar persoane. Un tânăr din Azerbaidjan pe nume Iofik Dadashev, părea decis să ducă mai departe tradiția statornicită de cunoscutul telepat Wolf Messing și făcea demonstrații de telepatie în aproape fiecare oraș din Rusia Sovietică. În spatele acestui senzațional, oamenii de știință au lucrat însă din greu la punerea bazelor teoretice ale acestei noi științe - parapsihologia și la cercetarea ei cât mai riguroasă. Ei erau conduși de dr. Ippolit Kogan, șeful secțiunii de bioinformație a Institutului Tehnic din Moscova. Și, deși parapsihologia nu era recunoscută ca o disciplină științifică în sine, existau mulți printre care și tânărul biolog, Eduard Naumov, care s-au dedicat complet acesteia, sporind și îmbunătățind relațiile Est-Vest în acest domeniu de cercetare. Milan Ryzl a demonstrat că abilitățile paranormale pot fi dezvoltate prin antrenament În alte părți din Europa de Est, panorama fenomenelor PSI părea echilibrată, promițând multe în special în Cehoslovacia, unde dr. Milan Ryzl a arătat că înzestrările paranormale pot fi dezvoltate printr-un antrenament sistematic. Lucrând o perioadă de peste trei ani cu un singur subiect - Pavel Stephanek a cules rezultate semnificative în testul cu cărți Zenner. Acest test presupune ca subiectul să 'ghicească' în mai multe probe consecutive ce carte va trage o altă persoană dintr-o serie de 5 cărți purtând inscripționate anumite simboluri. Pavel Stephanek a reușit în 9 probe din 10, la cele mai multe dintre ele fiind martori și vizitatori din Vest. Millan Ryzl are meritul de a fi realizat prima demonstrație de telepatie probată în condiții de laborator. Concluzia a fost că Subiectul manifestă facultăți de percepție extrasenzorială în mod evident și repetat. Tot în Cehoslovacia, inginerul inventator Robert Pavlita a generat un interes considerabil cu generatorul său psihotronic, un mic obiect de metal cu care, era capabil să depoziteze energia bilogică. Oarba Vanga Dimitrova prezice politicienilor În același timp, Bulgaria a devenit prima țară în lume care s-a putut mândri cu un medium extraordinar, o femeie oarbă, numită Vanga Dimitrova, care locuia într-un orașel din sudul țării, Petrich. Cei care doreau să o consulte erau atât de numeroși încât se construiese special pentru ei un hotel. Mai ales că în noaptea de dinaintea întâlnirii cu Vanga ei trebuiau să doarmă cu o bucățică de zahăr sub pernă. A doua zi Vanga lua bucata de zahăr, și-o presa pe frunte și era apoi capabilă să furnizeze o mulțime de informații despre trecutul, prezentul și viitorul celui în cauză. Vanga a fost consultată și în probleme internaționale și se spune că înainte de decembrie 1989 însuși Ceaușescu i-a cerut sfatul. Bulgaria se mai poate mândri și cu Institutul Oficial de Parapsihologie din Sofia primul din lume de acest gen, condus de Giorgi Lozanov, un medic care, ca mulți alți bulgari, a primit informații personale exacte de la Vanga Dimitrova. El a devenit mai târziu celebru prin metoda sa de învățare rapidă prin sugestologie. Dialogul PSI Est-Vest s-a sfârșit înainte de a se naște Se poate spune că în 1960, Europa de Est era într-adevăr centrul parapsihologiei mondiale. Dar aceasta nu era totul. În 1968, Eduard Naumov a organizat o conferință internațională la Moscova, care a fost onorată de prezența a nouă cercetători vestici, alături de doi jurnaliști americani: Lynn Schroeder și Sheila Ostrander. Întâlnirea a început cu stângul, odată cu apariția în cotidianul rus Pravda a unui atac virulent împotriva parapsihologiei în general și a mediumului Nina Kulaghina, în particular. Aceasta era numită impostoare de jurnaliștii soviectici. Participanții au fost alungați din Casa Prieteniei, unde avea loc evenimentul. Dialogul Est-Vest dintre parapsihologi luase sfârșit înainte să înceapă. Lucrurile s-au înrăutățit când Schroeder și Ostrander au publicat Descoperiri parapsihologice în spatele Cortinei de Fier, în anul 1970. Această carte celebră conține o cantitate de informații uriașă despre studiul fenomenelor paranormale din Europa de Est și, în special, din fosta U.R.S.S., informații necunoscute până atunci vesticilor. Ea a condus la o creștere considerabilă a interesului Occidentului pentru aceste fenomene. A fost atunci clar pentru toată lumea că sovieticii erau foarte avansați în cele mai multe domenii de cercetare a paranormalului. Folosirea înzestrărilor PSI în scopuri militare Dar autorităților sovietice nu le-a plăcut deloc cartea. Era, spuneau ei, plină de erori privind relatarea faptelor și plină de prejudecăți antisovietice și au reacționat violent la sugestia că parapsihologia era cercetată spre a fi folosită în mod special în apărare, război psihologic, spionaj etc.. Ceea ce îi supărase de fapt era indiscreția lui Naumov. Acesta dezvăluise câteva secrete de stat: primul, că militarii sovietici se ocupă de experimente de telepatie animală între un submarin și țărm, și al doilea că găsiseră o metodă prin care să intercepteze telepatia dintre oameni - un fel de radar telepatic. Ambele aveau o considerabilă aplicabilitate militară. Comunicațiile convenționale cu un submarin în submersie sunt extrem de dificile, iar telepatia putea rezolva această problemă, cu condiția ca transmisiile să fie realizate fără erori, sau cu alte cuvinte, persoanele antrenate în telepatie să poată comunica perfect. În ceea ce privește al doilea aspect, acesta era un punct nevralgic. Dacă telepatia ar fi devenit o armă de război, ceea ce s-a și petrecut, interceptările de acest gen ar fi avut o valoare la fel sau poate chiar mai mare ca și interceptările comunicațiilor. URSS a interzis cercetarea individuală a fenomenelor PSI Naumov și-a propus să realizeze în 1972 o altă întâlnire internațională. În urma organizării acesteia a a fost arestat și condamnat la doi ani de muncă forțată sub pretextul unor infracțiuni financiare. Probabil ca rezultat al puternicelor proteste internaționale, el a fost eliberat un an mai târziu. Oricum nu i s-a mai permis să își reia munca și a dispărut cu totul de pe scena parapsihologiei. În octombrie 1973, presa sovietică a publicat un articol ce părea că definește în sfârșit atitudinea oficială a URSSului față de parapsihologie. Mesajul era clar - fenomenele PSI există și pot fi cercetate, dar nu de către amatori ori militanți individuali (aici se făcea o referire clară la Naumov), ci doar de către Academia Sovietică de științe. După acest mesaj părea că au fost restabilite niște relațiile internaționale normale cu privire la acest subiect. La inițiativa a doi psihologi, doctorul Stanley Krippner din SUA și doctorul Zdenek Rejdak din Cehoslovacia, a fost organizată în 1973 la Praga prima Conferință Internațională de Cercetări Psihotronice (psihotronica fiind termenul estic pentru parapsihologie). Mai mult de 400 de delegați din 21 de țări au participat la lucrările conferinței, inclusiv un grup de cercetători de la Academia Sovietică de știință. Nu este nici o îndoială că experimentăm nașterea unei științe unice a spus atunci Stanley Krippner, una care necesită o combinație a fizicii și a comportamentului științific, cu un nou punct de vedere, holistic, asupra organizării sistemelor vii. Se părea că se construise în sfârșit o punte solidă între parapsihologii din Est și cei din Vest. Mulți occidentali au început să viziteze blocul țărilor estice și s-au legat parteneriate științifice. Ulterior, Congresele Psihotronice au fost ținute la intervale de doi ani și, deși n-a fost nici o prezență sovietică la Monaco în 1975 ori la Tokio în 1977, o echipă de medici din Moscova a asistat la adunarea din 1979 din Brazilia, unde dr. Rejdak a ținut o pledoarie convingătoare pentru așezarea cercetărilor psihotronice în afara politicii. Înscenările sabotează parapsihologia În data de 11 iunie 1979, corespondentul din Moscova al ziarului Los Angeles Times, Robert C. Toth, a primit un telefon de la un om numit Petukov, care îi solicita o întâlnire urgentă. Petukov i-a dat lui Toth un document, dar înainte ca el să aibă timp să arunce măcar o privire peste el, au fost amândoi înconjurați de către polițiști și serviciile secrete ruse și târâți într-un lung și foarte neplăcut interogatoriu. În timpul acestuia, un personaj ce pretindea a fi un mare membru al Academiei de științe a apărut brusc, a citit documentul și a anunțat că acesta conține o relatare a unor recente descoperiri sovietice în domeniul PSI. Ceva pe care americanii îl căutaseră în zadar timp de o jumătate de secol și care era secret de stat. Toth a fost eliberat de KGB după 13 ore de interogatoriu și i s-a cerut să părăsească țara. Incidentul a nedumerit observatorii vestici, la fel de mult ca și pe Toth însuși, care nu arătase nicodată vreun interes pentru parapsihologie. Rusia are capacitatea de a purta un război psihic S-a crezut la vremea aceea că era doar un avertisment privind interacțiunile cu oameni de știință dizidenți din URSS. Întregul episod părea aranjat de către autorități, dar se dovedise o înscenare stângace. S-a emis atunci ipoteza că era posibil ca sovieticii să nu fi rezolvat misterul PSI, dar doreau ca vesticii să creadă că au făcut-o deja și sperau că Toth va relata în ziarul său ceva din cele petrecute. Era doar o ipoteză. În 1973 președintele Brejnev făcuse în discursul său o referire enigmatică la o formă de armă mai înfricoșătoare chiar decât armamentul nuclear. Era o referire ascunsă la arma biochimică (bacteriologică), ori afacerea Toth fusese o reamintire blândă pentru vestici, că sovieticii erau în măsură să poarte acum un război psihic? După vizita sa în U.R.S.S., la puțin timp după ce a venit să trăiască în SUA, Milan Ryzl a povestit despre starea paradoxală de lucruri întâlnită de el acolo. Parapsihologia, spune el, pare slab fondată, deși acolo sunt semne de interes considerabil din partea autorităților militare și a securității, în vederea folosirii ei. Aplicațiile practice au fost întotdeauna o caracteristică a tuturor cercetărilor comuniste și o dată ce devine posibilă folosirea practicii PSI în nu contează ce domeniu, concluzionează dr. Ryzl, nu este nici o îndoială că U.R.S.S ar folosi-o. Cercetătorii vestici au fost în mod repetat îndemnați de către colegii estici să dea asigurări că forțele psihice sunt folosite pentru pace și în folosul umanității. Or, chiar această insistență a lor este stranie. Ryzl spunea că: Se ascunde ceva în modul în care vorbesc ei despre aceste lucruri, care arată clar faptul că anumiți oameni au alte idei despre cum ar trebui folosite capacitățile PSI . Bibliografie: 1. Lynn Schroeder&Sheila Ostrander - Psychic discoveries behind the Iron Curtain, Prentice Hall , 1970. 2. J. B. Rhine&William McDougall - Extra Sensory Perception, Kessinger Publishing , 2003 3. Benjamin B. Wolman - Handbook of Parapsychology, McFarland & Company, 1986 4. Jane Henry - Parapsychology: Research on Exceptional Experiences, Routledge, 2004 5. Dean Radin - Entangled Minds: Extrasensory Experiences in a Quantum Reality, Paraview Pocket Books, 2006" am inceiat citatul.
de omnia dubitandum
|
|
|
|

sau ... nu stiu ce or fi fost, intr-un vis, cu mult mai de mult, pe cand de abia auzisem pentru prima oara de Yoga, si gasisem niste carti litografiate, pe vremea lui Ceasca.