back to top ∧

Info
x
info
 
 
OK


 
Info
x
info
 
 
 


Basescu

 


 
Pagini: << 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 >> Sari la pagina:
 
gabigabi

12108 mesaje
Membru din: 1/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 10:04

@sbuc- ti-am raspuns la intrebarea ta pusa la "republica sau monarhie",dindu-ti un motiv ptr.care doresc monarhie....nu mi-ai vazut raspunsul,ca tot ai zis ca nimeni nu-ti explica de ce o doreste !?!


necunoscut

1 mesaj
Membru din: 1/01/1970
Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 10:26

eu votez traian basescu este cel mai tare traiasca pdl


necunoscut

1 mesaj
Membru din: 1/01/1970
Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 10:32

De la: dracusor, la data 2008-09-30 19:08:14constat cu stupoare cum din ce in ce mai multi oameni sunt manipulati de media (mai ales antena 3) si devin convinsi ca basescu este un rau pt romania, nu inteleg de ce unii oameni se lasa asa de usor convinsi fara sa investigheze sau sa intereseze. adevarat ca are si el minusurile lui, dar in afara de el, adrian nastase mai are sanse sa ajunga la presedintie, si nu vreau sa ma mai intorc sub inca o conducere psd, dati-va cu opinia


necunoscut

1 mesaj
Membru din: 1/01/1970
Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 10:34

imi place cum gandesti daca mai sunt ca tine inseamna ca suntem pe drumul cel bun tine-o tot asa


necunoscut

1 mesaj
Membru din: 1/01/1970
Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 10:37

De la: adycucu_85, la data 2008-11-14 12:51:34florin_bad_boy2006 ar trebui sa ne arati si dosarele Domnilor Iliescu, Nastase, Petre Roman etc. Oricum informatiile tale sunt verificate chiar in acest moment pt. a sti daca sunt valide. Nu am stat sa citesc tot ce ai postat tu acolo asa ca te intreb care e sursa ?


necunoscut

1 mesaj
Membru din: 1/01/1970
Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 10:38

asa e sa ne prezinte si pe ceilalti care au furat mai mult decat traian basescu,cucule verifica-i la sange pe acesti reactionari,tineo tot asa


gabigabi

12108 mesaje
Membru din: 1/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 11:06

ha,ha,ha ...mai gabi nustiucum - deci recunosti ca a furat ! deci problema ta si altora ca tine e ca altii au furat mai mult....bravos natiune ! halal sa-ti fie !


necunoscut

1 mesaj
Membru din: 1/01/1970
Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 12:56

sint un tinar care dorea sa munceasca,printre putinii din Romania.Necazul este ca nu gasesti de munca daca nu ai relatii,daca nu faci compromisuri.Acum lucrez in Suedia si intrind pe acest sait m-am mirat cita propaganda se face pentru BASESCU si gasca de securisti DIN ROMANIA.
Basescu si Primarul capitalei sint fostii turnatori nascuti in acelasi an si aceias luna noiembrie 1951 colegi la securitate pina la 22 decembrie 1989 si dupa,Talpes ,securist si criminal notoriu,autorul unor asasinate in 22 decembrie 1989 la fostul cc pcr.Nu mai pun la socoteala gasca de mafioti BOC,SILVIU PRIGOANA,Blaga,Adrian Videanu ,Gheorghe Udruiste,Elena Basescu Cocos,care au furat sute de milioane de euro in ultimii 4 ani de la populatia Bucurestiului.Toti acesti oameni periculosi pentru ROMANIA sint adunati la PDL. daca mergeti la vot si votati pentru aceste persoane VA SEMNATI CONDAMNAREA.


necunoscut

1 mesaj
Membru din: 1/01/1970
Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 14:00

De la: RAZVRATIREA, la data 2008-11-19 12:56:16sint un tinar care dorea sa munceasca,printre putinii din Romania.Necazul este ca nu gasesti de munca daca nu ai relatii,daca nu faci compromisuri.Acum lucrez in Suedia si intrind pe acest sait m-am mirat cita propaganda se face pentru BASESCU si gasca de securisti DIN ROMANIA.
Basescu si Primarul capitalei sint fostii turnatori nascuti in acelasi an si aceias luna noiembrie 1951 colegi la securitate pina la 22 decembrie 1989 si dupa,Talpes ,securist si criminal notoriu,autorul unor asasinate in 22 decembrie 1989 la fostul cc pcr.Nu mai pun la socoteala gasca de mafioti BOC,SILVIU PRIGOANA,Blaga,Adrian Videanu ,Gheorghe Udruiste,Elena Basescu Cocos,care au furat sute de milioane de euro in ultimii 4 ani de la populatia Bucurestiului.Toti acesti oameni periculosi pentru ROMANIA sint adunati la PDL. daca mergeti la vot si votati pentru aceste persoane VA SEMNATI CONDAMNAREA.


necunoscut

1 mesaj
Membru din: 1/01/1970
Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 14:04

bravos natiune,halal sa-ti fie,uite ca nu toti tinerii sunt cu filamentul ars[cum e gabi si nu mai stiu cum sau dracusor]gheorghe udriste candideaza[cat tupeu]la mine in colegiu ,nu cred ca are sanse decat daca toate babele cretine ies la vot sau mai apuca ziua votarii.in rest s-auzim numai de bine!


vasileseitin

82 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: Arad

Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 15:00

Mai DRACUSORULE!!!!!! ,daca ai sti cate minarii si cate sfori trage BASESCU nu ai mai vrea sa auzi de el s-au esti si tu vriun securist de ai lui Daca ai fi un pic mai breaz ai vedea si tu cat a furat basescu in tara asta, chiar tu nu vezi panourile si afisele PDL ca sfideza toate partidele, de unde au atitia bani Tu nu vezi cate retrocedari fictive a facut BASESCU cand era primar general ,chiar crezi ca nu au imartit banii cu cei care lea dat proprietatile care nici nu erau alor Tu pe ce lume traiesti de nu vezi ce se intipla in jurul lui basescu-stojan-PDL Sa auzim de lucruri mai bune decat de acest BASESCU-IMPOSTOR


Yorick

1014 mesaje
Membru din: 20/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 15:24

M-am cam pierdut in noianul de informatii de pe forum. Am incercat sa ignor injuraturile care curg din toate partile si sa ma concentrez asupra fondului problemei prezentate.

Eu ma declar incapabil sa fac o afirmatie cu siguranta despre gradul de vinovatie al lui Traian Basescu in diferite cazuri (precum flota). Pur si simplu imi lipsesc informatiile ca sa fac o afirmatie pertinenta despre asta. In instrumentarea unui dosar e o mica chestie care se cheama "proba". Pana la o dovedire in justitie a acelor afirmatii , ele raman doar atat : NISTE AFIRMATII. Este evident ca adversarii politici ai unei persoane vor lansa tot soiul de zvonuri despre acea persoana ca sa o discrediteze.

Si atunci apare intrebarea cum discernem in noianul de informatii?

Eu personal ma ghidez dupa urmatorul criteriu: in ce directie actioneaza acea persoana in legatura cu acuzatiile care i se aduc.

Si observ urmatorul lucru:

Traian Basescu renunta la imunitate si spune : acum aveti mainile libere sa ma anchetati. Faceti-o.

Adrian Nastase afirma ca este nevinovat dar sta in spatele imunitatii si contesta in Parlament dreptul unor autoritati de a-l ancheta.



Oare de ce?


Fosta membra 9am.ro

9751 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 16:38

De la: Atotputernicul, la data 2008-11-19 05:22:20Mytcor, ai putea sa-mi spui:
1) Cine este cel mai puternic om din Romania ?
2) Cine crezi tu ca este responsabil de gestionarea treburilor tarii ?
3) Cine administreaza direct si nemijlocit problemele curente ale tarii numite Romania ?
4) Cu ce te ocupi in Austria ?
5) Ce muncesti acolo ?
6) Daca ar fi sa votezi presedintele Romaniei saptamana viitoare, pe care dintre cei ce ar dori sa candideze, l-ai vota ?

Nu vreau raspunsuri elaborate ci, ca si cum ai fi in cabina de vot, scurt, foarte scurt ... Multumesc !



Teapa !...


Conflictul dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu a devenit vizibil dupa vizita la Cotroceni, din luna mai, anul acesta, a generalului Ioan Talpes, senator PSD, fost sef al Serviciului de Informatii Externe pana in anul 1997, fost sef al administratiei prezidentiale, fost consilier pe probleme de siguranta nationala al lui Ion Iliescu si, pe un scurt mandat, fost ministru de stat in Guvernul Nastase. In timpul acelei vizite s-a produs "informarea presedintelui" despre demisia lui Talpes din PSD, pozitia sa politica, precum si servirea, pe tava, a serviciilor sale- culmea ironiei!- in domeniul "consolidarii democratiei si a integrarii europene".

Generalul Ioan Talpes a fost primit de Basescu la Cotroceni la data de 23 mai, exact la o zi dupa anuntul cu eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, cand presedintele tarii a multumit serviciilor secrete, pentru aceasta "reusita" suta la suta romaneasca. Demisia lui Talpes din PSD a coinci
s cu declansarea unui control in partid pentru depistarea protectorilor sirianului Omar Hayssam, membru PSD, arestat pentru orchestrarea rapirii jurnalistilor. Relatiile dintre Talpes si sirian erau de notorietate, Omar fiind insotitorul nelipsit al presedintelui Ion Iliescu in calatoriile sale prin lume.

Ofertele tentante ale lui Talpes

De ce l-a primit Basescu pe Talpes chiar in ziua in care culegea laurii victoriei sale din "razboiul" cu rapitorii? Talpes, fostul sef al SIE, l-a ajutat pe Basescu in actiunea de recuperare a jurnalistilor? Ce servicii i-a oferit Talpes? Descinderea lui Talpes la Cotroceni a fost mediata, negociata si calculata. Din evenimentele care au urmat putem banui "ofertele" lui Talpes.

Dupa trei zile de la aceasta vizita, liberalul Dinu Patriciu a fost retinut la parchet pe baza unei sinteze realizate de Ioan Talpes inca de pe vremea cand era sef al administratiei prezidentiale. Putem banui ca Talpes l-a convins pe Basescu de asa-zisa vinovatie a lui Patriciu si, ce n-a indraznit Justitia lui Iliescu, a facut Justitia lui Basescu, prin mana aceluiasi procuror general Ilie Botos. Probabil ca Talpes a speculat cuiul lui Basescu impotriva lui Patriciu, care, in 2004 a fost impotriva aliantei electorale a PNL cu PD.

O alta oferta marca "Talpes" ar putea fi sustinerea, cu argumentul succesului eliberarii jurnalistilor, a mentinerii conducerilor SRI si SIE, respectiv a fostilor sai colegi de partid Radu Timofte si Gheorghe Fulga. E posibil ca Talpes sa fi garantat pentru fidelitatea celor doi sefi ai serviciilor secrete. Nu ar fi prima tentativa a lui Talpes de sustinere a SRI, daca ne aducem aminte de "Raportul Larry Wats" din 2003, cand Talpes lauda SRI cu ajutorul prietenului sau Larry Wats, pe care l-a cunoscut inainte de decembrie 1989, in anturajul lui Ilie Ceausescu.

Prin intermediul aceluiasi Larry Wats, Talpes ar fi putut sa-l ispiteasca pe Basescu cu relatiile sale de pe taram american pentru realizarea visului sau: axa Washington-Londra-Bucuresti. Larry Wats este cel care i-a adus in Romania pe Kurt Treptow, condamnat pentru pedofilie la Iasi si pe Willem Matser (consilier al secretarului general NATO, implicat intr-un scandal de spalare de bani prin firma omului de afaceri Ovidiu Tender) condamnat de justitia olandeza. Si ar mai fi o ipoteza: Basescu ar putea avea relatii apropiate cu Talpes de pe vremea FSN, cand amandoi erau in barca lui Iliescu. Un lucru este sigur: Talpes are ceva experienta in coordonarea intrigilor dintre palatele Cotroceni si Victoria inca din timpul guvernului Nastase, cand a castigat razboiul controlarii serviciilor secrete. Dupa cum se stie, in 2002 au fost promovate cateva legi care au dus la nasterea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, coordonat aparent de catre premier. In realitate, in departamentele operative ale acestui oficiu lucreaza ofiterii SRI, sub coordonarea directa a directorului lor, Radu Timofte. Cu alte cuvinte, la premier ajung doar informatiile filtrate de catre Timofte, care i-a jurat (potrivit rationamentului nostru) fidelitate lui Basescu, prin Talpes.

Pe deasupra, membrii Cabinetului, in frunte cu premierul, sunt permanent supravegheati de ofiterii SRI, deoarece au acces la informatii clasificate. Asa suna textele de lege din 2002. Astfel, potrivit Legii nr.182 si a Hotararii de Guvern nr. 585 "Coordonarea generala si controlul masurilor privitoare la protectia informatiilor secrete de stat se realizeaza de catre unitatea specializata din cadrul SRI", "SRI verifica modul in care sunt respectate si aplicate normele legale privind protectia informatiilor clasificate de catre autoritati si institutiile publice", "SRI supravegheaza actiunile intreprinse de autoritatile publice", "SRI constata nerespectarea normelor privind protectia informatiilor clasificate (?), iar atunci cand faptele constituie infractiuni sesizeaza organele de urmarire penala". Astfel de texte de lege confera puteri nelimitate directorului SRI si, prin el, presedintelui tarii, care este seful Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Vicepresedintele CSAT este premierul (Tariceanu), care insa nu si-a mai exercitat mandatul (deci nu a mai primit informatii consistente) deoarece presedintele nu a mai convocat de prin februarie o sedinta a acestei institutii. Putem presupune ca nu a facut-o pentru ca mapa cu informatii despre membrii guvernului sa nu ajunga si in posesia premierului?

Un articol din lege stipuleaza ca SRI trebuie sa informeze CSAT, care poate insemna, insa, informarea doar a presedintelui tarii. Legea incurajeaza atat turnatoria la presedintele tarii, cat si abuzurile serviciilor secrete deoarece este eliminata necesitatea obtinerii mandatului unui judecator pentru supravegherea (inregistrarea, filarea, interceptarea etc.) persoanelor care au acces la informatiile clasificate .

In cazul in care o anumita persoana cu acces la informatii clasificate devine suspecta pentru SRI, legea spune ca "verificarile vor fi prelungite in mod corespunzator". Fara a se preciza perioada. Probabil ca Talpes l-a atentionat pe Basescu si asupra acestor beneficii ale unor legi promulgate pentru integrarea noastra in NATO si UE.

Dupa vizita lui Talpes la Cotroceni, intre Basescu si Tariceanu s-a aprins disputa pe controlul serviciilor secrete. Pe acest fond, au aparut dezvaluirile afacerilor sotului consilierului prezidential Elena Udrea, livrate de catre SRI ca si cum ar fi provenit din parte gruparii Tariceanu; pe acest fond a aparut refuzul lui Tariceanu de a-si da demisia pentru pregatirea anticipatelor etc. Punctul culminant: Elena Udrea a dezvaluit presei ca Tariceanu l-a sunat pe Botos in ziua in care Patriciu a fost retinut la Parchet.

Oamenii presedintelui

Talpes si-a atins tinta: s-a razbunat pe Patriciu, i-a dezbinat pe Basescu si Tariceanu, l-a incatusat pe Basescu in paienjenisul jocurilor SRI si SIE, a compromis lupta anticoruptie si s-a pus la adapost de bratul legii, stiuta fiind protectia pe care a acordat-o unor persoane suspectate de comiterea unor ilegalitati, intre care se numara si Omar Hayssam. Dupa cum au evoluat evenimentele, se pare ca pe langa Basescu, locul lui Tariceanu a fost ocupat de Talpes. Din moment ce Basescu nu i-a schimbat pe sefii SRI si SIE (ba chiar i-a laudat), putem presupune ca Radu Timofte si Gheorghe Fulga ocupa si ei un loc important in jurul presedintelui. Si, odata cu ei, Basescu a preluat si biografiile acestora. Presa a relatat episoade despre relatiile dintre Fulga si reprezentanti de marca ai mafiei italiene. De asemenea, Radu Timofte, intre altele, a implicat SRI in arestarea abuziva a judecatoarei Andreea Ciuca de catre PNA . Atunci, Radu Timofte a sustinut ca din inregistrarile SRI rezulta implicarea fara echivoc a Andreei Ciuca in protejarea unui mafiot italian. Cand a inceput judecarea mafiotului, presa a aflat ca sustinatorul acestuia a fost in realitate un alt judecator, apropiat al unui parlamentar PSD, care a fost ocolit de procurori.

Locul marilor corupti ai PSD, protejati de Justitie si de serviciile secrete intre anii 2001-2004 si infierati cu manie de Basescu in timpul campaniei electorale, a fost ocupat de liberali, in frunte cu premierul Tariceanu. Gratie serviciilor pe care Talpes i le-a oferit lui Basescu chiar inainte derevenirea in tara a jurnalistilor rapiti in Irak.

CSAT a fost criogenizat

Inregistrarea convorbirii telefonice dintre premierul Calin Popescu Tariceanu putea fi facuta legal, fara mandat, doar de catre SRI, in baza legilor care vizeaza informatiile clasificate, promulgate in 2002. Tariceanu a insistat in a-l apara pe Patriciu inclusiv in fata Parlamentului, tocmai pentru a obliga intrunirea CSAT pe aceasta tema. La CSAT se dezbat, intre altele, informari ale serviciilor secrete pe teme prestabilite. Serviciile secrete nu pot ascunde informatiile pe tema actiunilor unor grupuri de interese din jurul premierului, deoarece abia atunci ar incalca prevederile legilor privind protectia informatiilor clasificate.

R:

6 ) Toader Paleologu sau M. Razvan Ungureanu.



Fosta membra 9am.ro

1491 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 16:44

Ai mare dreptate, e foarte simplu de vazut cine se teme de justitie. Am observat ca foarte putini isi mai amintesc de faptul Basescu a demisionat ca sa poata fi anchetat tocmai de cei care-l acuza acum...


Acum nu e momentul !
Yorick

1014 mesaje
Membru din: 20/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 22:41

Apropo - e un aspect asupra caruia nu m-am lamurit pana acum:

Care e logica existentei imunitatii parlamentare?
De ce trebuie ca membrii forului legislativ sa fie protejati mai mult decat cetateanul de rand? De cine trebuiesc ei protejati prin imunitate?


Fosta membra 9am.ro

1491 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 20 Noiembrie 2008, ora 00:13

Mytcor, imi pari foarte interesant si, mai nou, enigmatic.
La niste carafe cu vin nemanjit cu chimicale, capsunica absoluta, cred ca am avea multe de discutat cu criza gramada pe noi ...
Esti aproape enervat de informat sau sti enervant de bine sa te informezi. Totusi nu m-ai convins. Mi-a placut prezentarea lui Nastase. Corect...

S-a creat un obicei obositor cu citarea in exces. Nu se poate cita mai cate putin ? Ce sens are sa reiei un post intreg ? Ca sa subliniezi ce ? Nu ma refer la cineva anume si la toti cei care uzeaza de aceasta facilitate in exces.

Mytcor, astept sa-mi scrii pe adresa mea de e-mail sa vedem cand vi in tara si cum facem sa stam la o seara de povesti. Imi poti spune cate ceva despre tine doar pentru mine. Salut !


Acum nu e momentul !
bilbe

409 mesaje
Membru din: 9/11/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 20 Noiembrie 2008, ora 01:22

imunitatea apara hotul politician de popor


gabigabi

12108 mesaje
Membru din: 1/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 20 Noiembrie 2008, ora 11:13

@the mole - daca filmul este facut 'dincolo" si ai stiinta facerii lui,dar n-a ajuns inca la marele public de la noi ,atunci poti face un comentariu in avans ....comentariu pe care-l inteleg cei care stiu si a caror sarcina este sa stie !....@mytcor - ai un narav : nu spui pe cine ai citat ! sau e un raport facut de tine si atunci trebuie sa inteleg altceva !...ne-ai zapacit pe toti !


Yorick

1014 mesaje
Membru din: 20/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 20 Noiembrie 2008, ora 14:52

Nu cred ca explicatia ta tine , gabigabi.
Bineinteles ca fiecare stim ce am facut si pentru ce putem fi trasi la raspundere. Mai putem deasemeni sa anticipam reactia celorlalti in priviinta actiunilor noastre. Ceea ce inseamna ca Basescu , in calitate de Ministru al Transporturilor, stie ca deciziile pe care le ia pot fi puse sub semnul intrebarii si anchetate. Asta e valabil pentru absolut toate personajele din functii publice.
Asta nu inseamna insa ca acele personaje trebuie sa isi dea in fiecare zi demisia ca sa arate ca vor sa se puna la dispozitia organelor de ancheta. Daca ar fi asa nu am mai avea guvernare.
Singurul moment in care are sens sa faci gestul demisiei este DUPA aparitia suspiciunilor asupra numelui tau. DUPA ce un Parchet declara ca ancheteaza deciziile luate de tine ca demnitar , dar are mainile legate din pricina imunitatii tale, poti sa vii sa zici : demisionez ca sa puteti ancheta.
Ceea ce vrei tu sa zici este ca Basescu a venit cu demisia inainte de anuntul provenit de la vreun Parchet ca ar fi sub suspiciune, deoarece stia ca urma sa fie anchetat.
Poate - insa publicul nu stia. Si atunci acel gest al demisiei ar fi fost privit cu o ridicatura din spranceana. Cum adica? Te autodenunti ca un prost cand nimeni nu te urmareste?
Gestul are sens doar daca este ulterior anuntului de ancheta. Altfel lipsa de sens ar fi fost observata...


vladtepessecXXI_

20 mesaje
Membru din: 23/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 20 Noiembrie 2008, ora 15:04

POLITICA si CLASA POLITICA din ROMANIA este facuta de NOI,ceea ce vedem este REZULTATUL deciziei noastre, a gandirii noastre ATUNCI CAND VOTAM !!!!!!!!!!!!!

Toate forumurile Politica
Top subiecte Vezi mesajele noi de la ultima ta logare


Topicul anterior Topicul urmator
Raspunde
Pagina 1 din 1 Trimite prin Y!M

vladtepes

Membru din: 9/11/2008
Postat pe: 20 Noiembrie 2008, ora 13:50 Modifica Citeaza Raspunde

absenteismul la urne, mentalitatea defectuoasa chiar si a majoritatii celor ce isi expun ideile mai mult sau mai putin de bun simt pe acest forum ,ne -a dus si ne va mentine in aceasta nebuloasa in care ne aflam de 18 ani si din care nu vom reusi sa scapam daca nu schimbam in primul rand modul nostru personal de a gandi si a vedea lucrurile,romanul niciodata nu va fi multumit-dar nu face decat sa-si dea cu parerea si cel mai des intr-un stil vulgar si asta pentru ca nu-si poate depasi cunostiintele pe care le inmagazineaza acolo undeva,refuzand sa-si depaseasca/completeze lipsurile , modul de a gandi si vedea realitatea inconjuratoare
Politica,politicienii sunt de fapt oglinda sufletului nostru,a ceea ce suntem si reprezentam NOI! cel mai des vedem scris: ala e asa ,asta e asa, au facut au dres,fara sa ne gandim in primul rand daca noi SUNTEM in STARE sa PRODUCEM SCHIMBAREA ! NU stii pe CINE sa ALEGI ? 1.-trebuie sa fi decis sa iesi pe usa sa votezi 2.-atunci te gandesti: cine este mai putin patat si mediatizat ca partid politic, chiar daca esti inveninat de pareri de tot felul care nu-ti apartin, tu trebuie sa gandesti LA RECE,chiar daca-ti dai seama ca ajungi la o idee noua si poate chiar refuzi sa o vezi cu ochii deschisi si chiar sa accepti , trebuie sa-ti depasesti limita! 3.-nu ramane decat sa astepti si sa vezi rezultatul gandirii si a deciziilor noastre ca alegatori,din pacate ,refuzam si acest lucru foarte important ,sa-l vedem sa-l recunoastem :REFUZAM sa NE ASUMAM RESPONSABILITATEA unei FAPTE sau DECIZII ca INDIVID atunci cand GRESIM ! si asa face si CLASA POLITICA ,speculeaza fiecare greseala a noastra de fapt si de drept lovindu-ne cu propria noastra arma : INDOLENTA NEPASARE LIPSA de SOLIDARITATE !!!!!!!ar fi atat de mult de spus dar cred ca plictiseste pledoaria mea, de fapt as dori sa trezeasca o mica scantee in sufletul si mintea celui ce citeste ,voi vedea,pana una alta va doresc multa putere in a putea lua decizia care vi se pare cea mai corecta,fara egoism gandind de fapt si la cel ce va vani dupa tine :copilul tau,viitorul lui si al nostru al tuturor ! doar un lucru trebuie retinut: NICIODATA NIMIC NU SE POATE TRANSFORMA PESTE NOAPTE ! CEEA CE AM TRAIT PANA IN PREZENT NU REPREZINTA DECAT CONTINUITATEA MENTALITATII INCA INDOCTRINATE a UNUI REGIM DIABOLIC-PRIN SANGELE VARSAT DE NOI IN 1989 DECEMBRIE si JOCUL LOR MURDAR -si care de fapt NU REPREZINTA SCHIMBAREA pe care O ASTEPTAM DE 18 !!!!!!!!!ANI !!!!!!!!!!!!!




VLADTEPESSECXXI
jimi_rom

174 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 20 Noiembrie 2008, ora 17:07

Viotati Romani, pe astia:
UDMR si Romania!
Liderul UDMR, Marko Bela a declarat, intr-un discurs sustinut in judetul Mures, ca “tot ce intreprinde UDMR este in interesul autonomiei”. Acesta a mai spus ca va face tot posibilul pentru a “lua drepturile Bucurestiului” de a decide asupra Tinutului Secuiesc, pentru a le da comunitatii.
Marko Bele militeaza din nou in fata electoratului pentru proiectul de “Autonomie a Tinutului Secuiesc”. “In anii din urma UDMR a actionat in Transilvania pentru dezvoltarea economica, pentru ridicarea Tinutului Secuiesc, si sunt convins ca fara forta economica nu putem realiza autonomia. Pe de alta parte, tot in interesul autonomiei incercam sa luam Bucurestiului drepturile de decizie si sa le conferim comunitatilor locale. Aceasta incercare se datoreaza in cea mai mare parte UDMR-ului, si aceasta este calea spre autonomie prin mijloace politice”, a declarat Marko.Autonomie pe plan internationalLiderul UDMR a subliniat in discursul sau ca lupta pentru autonomie are si un alt aspect si anume acela al prezentei dorintei de autonomie pe plan international, referinduse aici si la "incidentul Kosovo".“Cand toate partidele politice romanesti au respins independenta Kosovo, UDMR s-a pronuntat in favoarea recunoasterii acestei independente.”, a spus Marko. Acesta a mai subliniat ca despre autonoimie nu este suficient sa vorbesti, ci trebuie sa si actionezi. Marko a tinut sa mentioneze de asemena ca daca autonomia s-ar putea face printr-un referendum, el ar fi primul care l-ar solicita. “Cand vom vedea ca prin aceasta ne apropiem de autonomie, noi nu doar vom perora si emite declaratii, ci vom actiona pentru realizarea autonomiei.”, a declarat liderul UDMR.“Vom ajunge din nou la 3 milioane de maghiari”Marko Bela a declarat ca planul UDMR nu ii vizeaza doar pe maghiarii care traiesc acum in Romania, ci planul lor urmareste si sa ii “revanseze” pe acei maghiari care au fost alungati de pe plaiurile mioritice.UDMR estimeaza ca in 1989 in Transilvania traiau in jur de 3 milioane de maghiari, insa, in urma “asupririlor” multi dintre ei au fost nevoiti sa plece, dar liderul Marko Bela este optimist in ceea ce priveste viitorul comunitatii maghiare.“Dupa 1989 am estimat ca in Transilvania traiesc 3 milioane de maghiari. In realitate nu stiam cati suntem, deoarece in perioada comunista ni s-a falsificat viata, trecutul, prezentul, statisticile. Dar am convingerea ferma ca putem sa fim iarasi 3 milioane de maghiari!”, a declarat Marko.In acest sens Marko Bela ii indeamna pe magiari la solidaritate, deoarece in opinia liderului UDMR, doar asa vor putea reusi sa ajunga o comunitate prospera.
Publicat de Jiony la 22:55 0 comentarii
Alte afaceri
RA-APPS a incasat in acest an peste sase milioane de euro din vanzarea prin licitatie publica a imobilelor administrate, cea mai mare suma provenind din vanzarea a 61 de parcele ale unei ferme din Suceava - circa 3,8 milioane de euro.
Cele 61 de parcele ale Fermei Bradet 2 din Suceava s-au vandut cu preturi cuprinse intre 53.400 de euro cu TVA inclus(respectiv 195.000 de lei cu TVA inclus, la un curs mediu pe primele zece luni ale anului de 3,65 de lei/euro) si 178.000 de euro cu TVA (circa 649.000 de lei). Pretul de plecare pentru terenul vandut cu 178.000 de euro a fost de circa 59.000 de euro, se precizeaza in datele furnizate Agentiei NewsIn de reprezentantii RA-APPS.Tot in Suceava, dar la Ferma Bradet 1, Regia a vandut o singura parcela de teren cu peste 249.000 de euro (aproape 910.000 lei cu TVA inclus), pretul de plecare fiind de aproximativ 237.000 de euro. Vila Alunis din Sinaia a fost vanduta cu 682.000 de euro, pretul de plecare fiind de 369.000 de euro, iar complexul Rojistea din comuna doljeana Bratovoiesti, impreuna cu cantonul silvic si terenul aferent - cu 462.000 de euro.Pentru un complex de ateliere cu magazii avand o suprafata construita totala de peste 163 metri patrati si pentru terenul aferent, cu o suprafata de 366 metri patrati, situate pe strada Fabrica de Glucoza din Bucuresti, Regia a incasat aproape 350.000 de euro, cu TVA inclus. In 2007, RA-APPS a incasat 16 milioane de euro din vanzarea prin licitatie publica a unor imobile pe care le-a avut in administrare, a declarat fostul secretar general al Guvernului, Ilie Bolojan.Potrivit Ordonantei Guvernului 28/2007, sumele obtinute din vanzarea imobilelor administrate de RA-APPS se vireaza la bugetul de stat.
Publicat de Jiony la 22:53 0 comentarii
Sunt curios pentru cine sunt banii?
Executivul va aproba, in ºedinþa de miercuri, o serie de acte normative pe baza cãrora va fi pus in aplicare planul anti-crizã, anunþat de premierul Cãlin Popescu Tãriceanu, potrivit Realitatea TV. Premierul Cãlin Popescu Tãriceanu a avut miercuri o intrevedere cu preºedintele Traian Bãsescu la Cotroceni pentru a discuta pe marginea suspendãrii taxei auto. La incheierea intalnirii nici unul dintre cei doi oameni politici nu a dat declaraþii, preºedintele pregãtindu-se sã plece cãtre Galaþi, unde va vizita combinatul Arcellor.
In primul rand, Executivul ar putea decide eliminarea temporarã a taxei de poluare auto pentru maºinile noi pentru a incuraja industria auto romaneascã.
Planul Executivului mai prevede o serie de facilitãþi fiscale, precum reducerea contribuþiilor sociale, stimulente pentru achitarea impozitelor la timp sau bonusuri pentru patronii care angajeazã ºomeri.
In plus, vor fi alocate sume importante pentru ajutarea firmelor mici ºi mijlocii ºi a marilor investitori. Planul urmeazã sã intre in vigoare de la 1 ianuarie 2009.
Planul are o valoare totalã de 10 miliarde de euro ºi se intinde pe o perioadã de patru ani. Guvernul dã asigurãri cã nu vor creºte alte taxe ºi impozite pentru a face rost de banii necesari aplicãrii acestor mãsuri.

Ziua
Publicat de Jiony la 22:49 0 comentarii
Iliescu si revolutia!



Virgil Magureanu: Ceausescu a fost inlaturat de KGB

Virgil Magureanu (foto Rl)
Rl onlineMiercuri, 19 Noiembrie 2008
Fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, si-a lansat, miercuri, volumul "De la regimul comunist la regimul Iliescu", in care scrie despre implicarea Rusiei in Revolutia din 1989 si despre faptul ca Ion Iliescu "nu a avut suficient curaj".Magureanu sustine ca Ceausescu a fost informat de catre Gorbaciov, in ziua de 5 decembrie 1989, ca "Romania va fi teatrul unor schimbari"."Atunci a inteles Ceausescu si atunci a folosit pentru prima oara cuvantul tradare, " scrie Magureanu.

Fostul sef al SRI spune ca schimbarea lui Ceausescu a fost o operatiune minutios si indelung pregatita de Gorbaciov, Kremlin si KGB, dar si de americani, israelieni si francezi. Magureanu afirma ca creierul schimbarii a fost Silviu Burcan, care primea instructiuni de la KGB si, personal, de la Gorbaciov. Fostul sef al SRI catalogand-o drept "lovitura de stat militara, reusita partial".El afirma ca Securitatea, condusa de Iulian Vlad, l-a dus de nas pe Ceausescu in acea perioada, dovada faptul ca rapoartele serviciului nu vorbeau decat despre banalitati, "note
generale, ceva de genul ca imperialismul se misca, serviciile israeliene care fac... nu transparea din niciuna dintre note ca regimul este condamnat". Autorul spulbera legenda conform careia unii lideri post-decembristi s-ar fi cunoscut la Revolutie. Magureanu recunoaste ca pe fostul presedinte al Romaniei, actual presedinte de onoare al PSD, Ion Iliescu l-a cunoscut inca din 1973. Despre Iliescu, Magureanu afirma in carte ca era foarte bun prieten cu Valter Roman si, implicit, cu fiul acestuia, lucru care nu l-a impiedicat pe Petre Roman "sa inceapa sa il sape imediat dupa ce a fost desemnat premier". Ion Iliescu a fost ales de Moscova pentru a conduce Romania, "se stia ca el va fi succesorul lui Ceausescu inca din 1987, cand Gorbaciov a vizitat Romania", iar Revolutia din 1989 a fost "o lovitura militara de stat reusita partial", afirma Virgil Magureanu.Autorul scrie ca "sovieticii nu voiau neaparat sa faca tot circul pe care l-au facut in decembrie, violentele si implicarile vizibile. Ar fi preferat sa produca transferul puterii spre Iliescu prin mijloace politice, simple, daca se putea. Ceausescu, rezistand, s-a ajuns la crimele din decembrie".Pe Iliescu, Magureanu il descrie astfel: "nu era o persoana dotata cu prea mult curaj, nu avea vocatia unui personaj eroic, nu l-am fi putut vedea vreodata indemnand tinerii la lupta, pe baricade, si nici conducand mitinguri impresionante impotriva regimului, cum a facut Lech Walesa... Dar in momentele din decembrie 1989 si in urmatoarele luni nu s-a ridicat un altul care sa fie mai convingator". “Niciodata nu a avut suficient curaj", concluzioneaza Magureanu.Magureanu e categoric cand afirma ca rolul lui Iliescu a fost relativ minor in derularea schimbarii: "Iliescu si grupul sau nu aveau la indemana niciun instrument al fortei care sa le permita sa opereze decisiv pentru adjudecarea puterii. Nici nu au avut nevoie de asa ceva. Din aceasta cauza, pentru a ocoli faptul ca puterea a glisat, pur si simplu, catre acest grup, a fost folosit cu insistenta de catre ei termenul echivoc si neclar de "revolutie" ", spune fostul sef al SRI."In decembrie 1989 nu s-a intamplat nimic eroic", adauga el. "Puterea a fost oferita, ca o ofranda, catre grupul care nu prea a avut niciun merit in smulgerea ei din mainile autoritatilor comuniste".
Publicat de Jiony la 22:37 0 comentarii
Ma! cum de eu nu reusesc! Ei ce au? Coruptia, coruptie si coruptii!
Cati bani au facut politicienii pe votul nostru

Andreea NicolaeMiercuri, 19 Noiembrie 2008
» Pentru majoritatea parlamentarilor, mandatul a fost o adevarata mana cereasca. Averile lor au crescut substantial fata de momentul intrarii in Legislativ.» Unii au intrat in Parlament fara case, terenuri, conturi sau masini, dar vor iesi macar cu un apartament, o vila, doua-trei terenuri si masini de lux in plus.» Altii s-au bucurat de inspiratie in acesti patru ani si si-au sporit averea lansandu-se in afaceri imobiliare sau investind in societati comerciale. Sunt cazuri in care sumele investite

in actiuni au crescut si de 17 ori!Pentru a vedea in ce mod a evoluat averea "alesilor" nostri, cel putin averea recunoscuta oficial, am comparat declaratiile de avere completate la inceputul mandatului cu ultimele formulare datand din cursul acestui an. Au fost vizati in special parlamentarii ale caror averi au sporit spectaculos, si nu cei care detineau la intrarea in Legislativ un "portofoliu" deja impresionant.In patru ani, cat altii in patru vietiCampion absolut la toate categoriile este deputatul PD-L Cristian Boureanu.
La intrarea in Parlament, tanarul politician declara doua terenuri intravilane si trei apartamente, pentru ca in octombrie 2008 sa regasim 24 de terenuri (18 in Bucuresti, cinci in judetul Ilfov si unul in Mehedinti), trei apartamente in Bucuresti, unul in Navodari si unul in New York. Terenurile din Ilfov insumeaza aproape 94.000 de metri patrati, cele din Bucuresti (majoritatea in sectorul 3) au suprafete intre 500 si 15.400 mp si totalizeaza aproape 90.000 mp, iar Boureanu le detine impreuna cu sotia si cu fratele sau.
In ceea ce priveste apartamentul din New York, cumparat pe numele celor doi soti, valoarea de impozitare a acestuia este de 970.000 dolari. Evolutii spectaculoase gasim si la celelalte rubrici din declaratia de avere a lui Boureanu. In decembrie 2004, democrat-liberalul avea in conturi 2,4 miliarde lei vechi si 40.000 euro, pentru ca in octombrie 2008 sa aiba peste 165.000 euro, fara a lua in calcul si conturile deschise de sotia sa. Similar la capitolul afaceri: la preluarea mandatului, Boureanu era asociat la o singura societate, iar partile sociale detinute erau estimate la 80.000 lei.

Acum, la final de mandat, deputatul declara ca este asociat sau actionar la 11 societati comerciale, iar investitia si-a estimat-o, in total, la circa 620.000 euro. Cei patru ani de deputatie i-au sporit lui Boureanu si imprumuturile. Atat cele acordate (de la 123.020 euro in 2004 la aproape 300.000 euro in 2008), cat si cele luate (de la 63.000 euro in 2004 la 828.500 dolari, plus 7,1 milioane euro, in octombrie 2008).Mandatul de parlamentar i-a adus inspiratie in afaceri si in investitii imobiliare si udemeristului Mate Andras Levente. Daca la inceputul legislaturii acesta avea doua terenuri (unul agricol – de 800 mp; celalalt intravilan – de 600 mp), un apartament si doua optimi dintr-un altul, in iunie 2008 averea sa numara: 11 terenuri (in judetele Cluj, Salaj si Covasna, cu suprafete cuprinse intre 29 mp si un hectar), trei apartamente si trei case, peste 28.000 lei in cont si alte 10.000 investiti.
In topul parlamentarilor imbogatiti pe durata mandatului se situeaza si Cozmin Gusa. Fostul democrat avea, la intrarea in Camera Deputatilor, doua terenuri intravilane, pentru a declara in 2008 inca doua terenuri intravilane si trei terenuri agricole, in judetele Salaj, Cluj si Ilfov. Gusa si-a mai schimbat un apartament pe o casa in Voluntari, ajungand sa detina, total sau in parte, un apartament, doua case si o casa de vacanta la Cornu (judetul Prahova). Mai merita sa fie mentionate si imprumuturile pe care le-a acordat deputatul unor societati comerciale, in valoare totala de 2,4 milioane lei (circa 668.000 de euro).Hocus-pocus cu proprietati, donatii, conturi si actiuniInteresant a evoluat si averea deputatului Teodor Nitulescu. Intrat in Parlament pe lista PSD, afiliat temporar la grupul PRM, revenit la PSD si trecut apoi la PC, acesta a pornit la inceputul mandatului cu un teren agricol de 0,75 hectare in comuna teleormaneana Stejaru, unul intravilan de 924 mp in Alexandria si un apartament in aceeasi localitate, nici o masina, 0 lei in conturi, 0 creante si actiuni la o societate comerciala in valoare de 242.805 lei. Apoi, in 2005, in vreme ce fiul sau a primit "o donatie de familie" constand intr-un apartament in Bucuresti, pe Splaiul Unirii mai exact, deputatul a cumparat dintr-un foc patru terenuri in judetul Teleorman (insumand 10,75 hectare), inca un apartament in Alexandria, doua case, o ferma zootehnica si un Mercedes.

In pofida tuturor acestor achizitii si in conditiile in care deputatul nu declara, in decembrie 2004, ca ar avea ceva in conturi – la rubrica "datorii" este trasa in continuare bara. Apare, in schimb, ca Nitulescu a acordat un imprumut de 160.000 de lei, dar dispar actiunile declarate anterior, fara a se preciza insa vanzarea lor. In 2006, deputatul vinde terenul din Alexandria, masina, un apartament si o casa, pentru care incaseaza 151.000 lei, isi cumpara un alt Mercedes, isi aminteste de un cont deschis in 2004 unde avea 800.000 lei si imprumuta inca doua firme cu suma de 360.000 lei. Povestea averii parlamentarului continua in acelasi mod, Nitulescu ajungand ca, la final de mandat, sa declare ca are sase terenuri, un apartament si o casa, doua masini (Mercedesul din 2005 si un Volkswagen din 2006), 2,6 milioane lei in banci si imprumuturi acordate de 864.635 lei.
Merita a fi mentionata si situatia sena-torului PNL Ion Mihai Dumitrescu. Fata de inceputul mandatului, in declaratia de avere din 2008 "alesul" si-a amintit ca, in perioada 1991-2003, a cumparat nu mai putin de sase apartamente in Targoviste si Gaesti, pe care nu le-a trecut anterior. In plus, in 2007 Dumitrescu a mai achizitionat doua terenuri la Predeal si o casa de vacanta, iar in intervalul 2006-2008 a deschis conturi in care a depus 22,7 milioane lei si 49.791 euro!Investitiile imobiliare, afacere profitabilaFoarte bine s-a descurcat si deputatul PNL Catalin Micula. La intrarea in Parlament, acesta declara ca are doar un teren intravilan de 1.240 mp in Brasov, trei autoturisme (Lada, Daewoo si Renault) si actiuni de 148.732 lei, la care se adaugau creante de 400.000 de euro. In 2008 situatia sta insa cu totul altfel: 2.000 mp la Cernica, un apartament in Pipera si o casa in sectorul 1 (amandoua au o valoare de impozitare de 510.000 euro). In plus, din vanzarea a doua terenuri, in 2007, deputatul a incasat 300.000 de euro. si banii investiti in societati comerciale s-au inmultit, ajungand la suma de 433.290 lei, la care se adauga un imprumut de 210.000 euro, acordat de Micula firmei la care detine 78% din actiuni.
Ultimii patru ani au fost buni si pentru senatorul PD-L Ionut Popescu, ministru al Finantelor pentru o vreme in Cabinetul Tariceanu. In intervalul 2005-2008, acesta a cumparat doua terenuri in Voluntari (1.750 mp in total), si-a construit o casa de 586 mp in aceeasi localitate si a achizitionat un apartament pe Calea Dorobanti, in vreme ce in actiuni tranzactionate la bursa a investit peste jumatate de milion de euro. E drept ca si sumele luate imprumut au crescut, ajungand la peste un milion de euro.Achizitionarea si vanzarea de terenuri si case i-au adus profituri frumoase si deputatului PD-L Daniel Buda. Fata de averea avuta la preluarea mandatului, parlamentarul are mai mult cu trei terenuri intravilane in judetul Cluj, doua apartamente si o casa in Cluj-Napoca, in conditiile in care, la sfarsitul anului 2007, a vandut trei terenuri si trei apartamente. Un alt democrat-liberal, ales insa pe lista PRM, Bogdan Cantaragiu, a intrat in Camera Deputatilor cu doua terenuri, o casa si o casa de vacanta si va iesi cu sase terenuri (in Bucuresti, Ilfov si Dambovita), un apartament, o casa si doua case de vacanta.
Udemeristul Antal Arpad Andras a stat in Parlament doar pana in iulie 2008, dar cei trei ani si jumatate de mandat par sa fi fost deosebit de profitabili, daca privim in declaratiile sale de avere. La preluarea mandatului, in decembrie 2004, Antal a tras linie la rubrica terenuri, iar la imobile a trecut jumatate dintr-o casa dobandita in 1991. Bara gasim si la rubricile "asociat sau actionar la societati comerciale", respectiv "alte activitati cu scop lucrativ care produc un venit anual a carui valoare depaseste echivalentul a 5.000 euro".
In urmatoarea declaratie de avere a fostului deputat, din mai 2005, apar deja un teren intravilan si inca un imobil (un apartament in Sf. Gheorghe, de 29 mp), precum si venituri din chirii (73 milioane lei vechi) si parti sociale de 710.000 dolari la doua societati comerciale. In 2006, udemeristul a mai luat un teren intravilan si a vandut apartamentul cumparat cu un an inainte, achizitionandu-si in schimb unul de 210 mp, cu o valoare impozabila de 527.340 lei. Un alt treilea teren intravilan a fost achizitionat in 2007. Tragand linie sub anii de mandat, rezulta trei terenuri si o casa, dar si trei imprumuturi la banci, de 10.000 euro si 168.750 franci elvetieni.
Profitabili au fost anii de deputatie si pentru ex-conservatorul transformat in liberal Eduard Hellvig, mai ales ca a prins si o desemnare ca reprezentant al Romaniei in Parlamentul European. La sfarsitul anului 2004, Hellvig avea doar un apartament cumparat in 2000. Nu terenuri, masini, conturi sau actiuni! In iunie 2008, declaratia de avere a lui Hellvig deja arata cu totul altfel: doua terenuri, apartamentul din 2000 si o casa in Voluntari, doua autoturisme (un VW si un Audi) si trei conturi in banci (in total, circa 23.600 euro).Mult mai "intremata" este, dupa patru ani de mandat, si averea lui Marian Hoinaru, fost liberal, actualmente democrat-liberal. In decembrie 2004 acesta nu avea terenuri si nici case, ci doar o Dacie 1300, fabricata in 1981. Nici actiuni nu avea, dar spunea ca are de incasat dividende de 3,2 miliarde lei vechi, la care se adaugau creante de 9.800 euro si suma de 518 milioane lei vechi din vanzari. Din 2004 incoace, Hoinaru a achizitionat, pe numele sotiei insa, un apartament si o vila (cu valori de impozitare de 95.000 lei, respectiv 260.000 de euro), a investit in firme circa 680.000 de lei, dar s-a si imprumutat la banci sau persoane fizice de 195.000 de euro si 777.870 de lei.
Cei patru ani de mandat au produs schimbari si in averea deputatului PD-L Marius Rogin. Acesta a achizitionat sase terenuri (unul in Otopeni, celelalte in Neamt), si-a schimbat apartamentul pe unul cu o suprafata mai generoasa in Piatra Neamt si a cumparat un spatiu comercial.Deputatul PNL Gabriel Sorin Zamfir si-a sporit averea cu un teren de 6.249 mp in Otopeni (ajungand la un total de cinci terenuri, toate in Otopeni), cu un apartament si doua imobile in constructie (de 715 mp, respectiv 968 mp) – toate trei in Otopeni. In anii de mandat, i-au crescut lui Zamfir si banii din conturi (de la 10.455 euro la 94.500 euro), si sumele date imprumut (de la 114.598 lei la 693.193 lei), dar si creditele luate de la banci (in total 534.976 euro).
Cu doua terenuri (in judetul Ilfov, totalizand aproape 100.000 metri patrati de padure) este mai bogat si deputatul Dumitru Becsenescu, intrat in Parlament pe listele PSD±PUR, actualmente independent. La capatul a patru ani de mandat, acesta are patru terenuri, o casa si doua apartamente (unul in Ramnicu Valcea, celalalt in Bucuresti, de nu mai putin de 455 mp), precum si 52.000 de euro in conturi.Cei patru ani petrecuti in Parlament au fost profitabili si pentru vicepresedintele PSD Victor Ponta. La inceputul mandatului de deputat, social-democratul declara ca detine un apartament in Bucuresti si o casa in Chitila, pentru achitarea carora mai avea de platit 385 milioane lei vechi si 9.000 de euro. Ponta nu avea in decembrie 2004 nici bani in conturi, nici creante de recuperat si nici actiuni aducatoare de profit. Pe parcursul mandatului, deputatul si-a vandut proprietatile si nu doar ca si-a achitat datoriile, dar si-a cumparat un teren si o casa in Gorj, precum si doua apartamente in Bucuresti, deschizandu-si si un cont in care a depus 18.750 lei.Case de vacanta si proprietati pe numele sotiilorCu folos a stat in Parlament si deputatul de Hunedoara Liviu Almasan. Intrat in Legislativ pe lista PRM, acesta a trecut in trei ani prin tot atatea partide: PC, PNL si PD-L. La preluarea functiei, Almasan avea doua apartamente si o casa de locuit, pentru ca in ultima sa declaratie de avere sa mai apara doua proprietati, pe numele sotiei insa. O situatie similara gasim si la deputatul de Teleorman Constantin Amarie, fost pesedist, actualmente democrat-liberal. Fata de averea facuta publica la inceputul mandatului, au mai aparut in declaratia sa trei terenuri agricole (4,68 hectare in total), cumparate pe numele sotiei, si conturi in valoare de 123.500 lei.
Intrarea in Parlament pare sa-l fi ajutat si pe reprezentantul Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, Aledin Amet. La jumatatea mandatului, deputatul si-a achizitionat inca un apartament in Constanta, apeland la un credit ipotecar de circa 210.000 lei.si deputatul PC Ionica Popescu a intrat in Parlament fara terenuri, case si bani in conturi, pentru ca la terminarea man-datului sa aiba doua terenuri in judetul Hunedoara, un apartament in Bucuresti si o casa de vacanta in Hunedoara.Doua case de vacanta, in Lipova si Moneasa, a "marcat" in ultimii patru ani si senatorul Aurel Ardelean, fost peremist, actual democrat-liberal.Conturi si portofolii dublate si triplatePe durata mandatului, pesedistul Gheorghe Chiper si-a inmultit si el averea cu un teren in judetul Arad si si-a sporit investitiile de la 8.000 de euro la peste 707.000 lei (echivalentul a circa 186.000 euro). Acelasi scenariu a fost preferat si de liberalul Mircea Ciopraga: un teren de 7.350 mp, cumparat in 2006, in judetul Dambovita, 205.000 lei in conturi (pe care deputatul spune ca le-a deschis in 2003, respectiv 2004, dar care nu apar in declaratia din decembrie 2004) si 28.790 lei investiti in actiuni (fata de 14.950 lei, cat avea in 2004).si senatorul PD-L de Iasi Dan Carlan s-a descurcat bine pe durata mandatului. A intrat in Parlament fara terenuri si bani in cont, doar cu un apartament in Iasi si cu creante declarate de 900.000 de lei, pentru ca la final de mandat sa aiba doua terenuri si o casa primite cu titlu de donatie, precum si un teren si o casa cumparate prin credit ipotecar. La acestea se adauga 112.739 lei in conturi si 12.000 de euro, precum si parti sociale la o firma in valoare de 300.000 de lei, si acestea primite prin donatie.
La randul sau, senatorul PD-L de Brasov Ivan Cismaru si-a sporit averea cu patru terenuri intravilane si extravilane in judetul Brasov si si-a crescut portofoliul de actiuni de la 18.200 lei (cat avea in decembrie 2004) la 61.000 lei (iunie 2008).si udemeristul Konya Haman Sandor si-a rotunjit frumos averea in anii de mandat. El si-a mai cumparat un apartament si un Volkswagen, iar in conturi a adunat 113.800 euro, 16.500 dolari si 14.000 lei (fata de 5.000 euro si 18.000 dolari in decembrie 2004).Deputatul PSD Alexandru Mazare a preferat, in schimb, sa investeasca in terenuri, cumparand 5.000 metri patrati in Costinesti si 5 hectare in judetul Tulcea.Averea familiei Turcan a crescut si ea in ultimii patru ani. La intrarea in Legislativ, deputatul PD-L Raluca Tur-can nu avea terenuri, ci doar un aparta-ment in Bucuresti. La final de mandat, averea familiei arata astfel: trei terenuri (in judetele Ilfov, Constanta si Hunedoara), apartamentul din Capitala si o casa in constructie la Mogosoaia, precum si actiuni de 58.125 lei. In contrapartida, deputatul are datorii la banci de 148.300 euro.
Mai modest, deputatul PNL Mihaita Calimente si-a schimbat doar masina, si-a deschis doua conturi (110.000 lei in total) si a cumparat actiuni de 80.000 de lei.Merita a fi mentionat in cele din urma, dar nu ultimul, senatorul UDMR Verestoy Attila. Acesta si-a inmultit ca din apa averea si a facut "cumparaturi" serioase in ultimii patru ani: un teren intravilan in Ilfov de 2.500 mp si patru apartamente in Bucuresti, dintre care unul l-a vandut colegului de Parlament Vasile Blaga. In ceea ce priveste sumele depuse in banci, daca cele in lei si forinti sunt aproximativ la fel, conturile in euro s-au rotunjit cu 5,3 milioane (de la 4,6 milioane euro in 2005 la 9,9 milioane euro in 2008), in vreme ce sumele investite in actiuni s-au triplat aproape, ajungand sa depaseasca, in ultima declaratie de avere, 90 de milioane lei.Reteta inmultirii banilorDeputatul PSD de Giurgiu Niculae Badalau pare sa fi descoperit secretul inmultirii banilor. Daca din acest motiv sau nu a devenit membru al Comisiei pentru buget-finante e greu de spus. Este cert insa ca, la inceputul mandatului, pesedistul avea in conturi si numerar 20.000 de dolari, 580 de milioane lei vechi si 25.000 de euro, pentru ca in ultima sa declaratie de avere sa apara doua milioane de euro si 10.000 de dolari, precum si imprumuturi acordate de 900.000 euro! Cu alte cuvinte, cu peste 2,8 milioane euro mai mult. Iar in tot acest timp nu i-a "disparut" din declaratia de avere decat un apartament in Bucuresti, dobandit in 2001 si cu o valoare impozabila de 520 milioane lei vechi, pe care social-democratul spune ca l-a donat.
O reteta miraculoasa de inmultire a banilor pare sa fi descoperit, daca privim declaratia sa de avere, si ex-peremistul Nati Meir. In decembrie 2004 acesta spunea ca are in conturi, in Romania si Elvetia, 1,5 milioane de euro. In ianuarie 2008, deputatul a declarat insa un depozit de nu mai putin de 86 milioane dolari, in conditiile in care din declaratia de avere nu i-a "disparut" pe parcurs decat un apartament in Bucuresti!Inmultiri miraculoase gasim si la senatorul PC Corneliu Pascu. La intrarea in Parlament, acesta avea in conturi 142.099 euro, 96.835 dolari si 123.508 lei, actiunile detinute valorau 11,7 milioane lei, iar imprumuturile acordate se cifrau la 5,86 milioane lei. La sfarsit de mandat, sumele sunt insa mult mai consistente: 372.604 euro si 2,62 milioane lei in conturi, actiuni si titluri de valoare insumand 42,47 milioane lei si imprumuturi de 9,17 milioane lei. Toate acestea, in conditiile in care din declaratia de avere a "disparut" doar un apartament in Bucuresti – sectorul 5.
O situatie similara gasim si la deputatul PSD Anghel Stanciu. Ex-peremistul declara in 2004 ca are in conturi 17.968 euro, iar in 2008 sunt trecute 33.153 euro, 13.326 dolari si 64.777 lei, la care se adauga un imprumut acordat unei fundatii, in valoare de 70.000 lei.Deputatul PNL Dragos Ujeniuc a declarat la inceput de mandat ca are in conturi 400 de milioane lei vechi (40.000 de lei noi), 4.000 de dolari si 14.000 de euro. La final de mandat, in conturi s-au strans 277.000 de lei si 24.000 de euro, fara sa "dispara" vreun teren sau vreun imobil din declaratia de avere.Aproape de doua ori mai multi bani are in conturi si deputatul PD-L Mihail Claudius Zaharia. Acesta a declarat in 2004 ca nu are terenuri, casa ori masina, ci doar bani in banca: 3,7 miliarde lei vechi. In 2008, s-au pastrat liniile trase la proprietati, dar in conturi s-au strans 72º1.046 lei. Adica 7,2 miliarde lei vechi!Si-au descoperit pasiunea pentru investitii» Pe durata celor patru ani de mandat, deputatul PSD Minodora Cliveti si-a descoperit apetitul pentru investitii. Daca in decembrie 2004 a tras linie la acest capitol, in 2008 parlamentarul si-a trecut investitii de 451.300 de lei.La randul sau, deputatul PRM Tudor Matusa si-a sporit de peste trei ori investitiile. In decembrie 2004 avea actiuni la trei societati comerciale, in valoare totala de 255.540 lei, pentru ca in 2008 sa fie vorba de opt firme si societati de investitii, iar actiunile si partile sociale detinute sa se cifreze la 898.941 lei.De 17 ori si-a sporit sumele cu titlu de investitie si deputatul PSD Mihail Sireteanu: de la 121.125 lei in mai 2005 la 2,14 milioane lei in iunie 2008!
Ca din apa s-au inmultit si sumele investite in actiuni de senatorul independent (fost PSD) Neculai Apostol. La inceput de mandat, acesta declara 2,69 milioane lei, investite in sase societati, iar in 2008 gasim 15,47 milioane lei, investite in doua firme.Daca sotia sa a mostenit mai multe terenuri si case, senatorul UDMR Frunda Gyorgy s-a ocupat pe parcursul mandatului de inmultirea investitiilor. Daca in februarie 2005 parlamentarul declara ca este asociat la o societate comerciala, iar partile sociale valorau 27.513 dolari, in mai 2008 familia Frunda este implicata in activitatea a noua societati, iar suma investita depaseste echivalentul a trei milioane de lei.
Gustul pentru investitii poate fi remarcat si la senatorul PC Silvia Ciornei. In decembrie 2004, aceasta a tras bara la rubrica "asociat sau actionar", pentru ca la final de mandat sa gasim actiuni la 12 societati comerciale, in valoare totala de 231.511 lei.Suma destinata investitiilor si-a dublat-o in ultimii ani si senatorul PC Codrut seres: 139.895 lei in 2008, fata de 72.379 lei in 2005. » Apartamente si case de vacantaIn aceasta categorie ii regasim pe deputatii Ioan Buda (PSD, apartament in Cluj-Napoca), Gabriel Oprea (PSD, casa in Bucuresti), Vasile Puscas (PSD, casa in Cluj-Napoca), Daciana Sarbu (PSD, apartament in Bucuresti), Octavian stireanu (PSD, casa in Bucuresti), Constantin Tamaga (PSD, apartament in Bucuresti), Aurel Vladoiu (PSD, apartament in Ramnicu Valcea), Petre Strachinaru (PD-L, casa de vacanta in judetul Covasna), Petre Ungureanu (PD-L, casa in Valcea) Adrian Miutescu (PNL, casa si teren in Curtea de Arges), Dan Motreanu (PNL, apartament in Bucuresti), George Scutaru (PNL, casa in Bucuresti), Adrian Semcu (PNL, apartament in Radauti), Mircea Purceld (PRM, vila in Timisoara), dar si pe senatorii Alexandru Athanasiu (PSD, casa in Bucuresti), Vasile Blaga (PD-L, apartament in Bucuresti), Adrian Cioroianu (PNL, apartament in Bucuresti), Cristian Georgescu (PSD, casa in Targu-Mures), Mircea Mereuta (PNL, casa in judetul Bistrita-Nasaud), Alexandru Peres (PD-L, casa in Alba Iulia), Gheorghe serbu (PNL, casa de vacanta in Navodari) si Gavrila Vasilescu (PC, apartament in Bucuresti).Nu au fost incluse proprietatile obtinute prin donatie sau mostenire.» A CUMPARAT DREPTURI LITIGIOASEUn caz interesant este cel al deputatului PC Damian Florea, care a investit, potrivit ultimei declaratii de avere, in drepturi litigioase si drepturi de despagubire. Aceasta in conditiile in care liderii partidului sau au invocat in repetate randuri "mafia care a cumparat drepturi litigioase", pentru a sustine proiectul de lege prin care sunt aparati chiriasii si se procedeaza la o a doua nationalizare.Conservatorul pare sa fi facut insa afaceri foarte bune, daca luam in considerare faptul ca pentru 30% din drepturile mentionate a platit doar 3.000 de euro si, respectiv, 2.000 de euro! In ceea ce priveste proprietatile, cand a intrat in Camera Deputatilor, Florea avea doar un teren intravilan de 750 mp si doua apartamente. Acum detine patru terenuri (toate in Ilfov) si isi construieste o casa de vacanta. » Ionut Popescu, senator PD-L: "Mandatul de parlamentar nu m-a ajutat""Mandatul de parlamentar nu m-a ajutat in sporirea averii, ci dimpotriva, deoarece nu am putut avea alte venituri decat indemnizatia de senator sau de ministru. Inainte eram insa membru in diferite consilii de administratie la companii private, nu de stat. In rest, a crescut bursa in acesti ani, iar pentru a cumpara terenuri am apelat la credit sau am vandut din bunuri".» Victor Ponta, deputat PSD: "Sa fii avocat in opozitie nu e foarte profitabil""Nu mi-am sporit averea. Am vandut un apartament de patru camere si am cumparat unul de doua camere si o garsoniera. Apoi, casa din Gorj are exact valoarea declarata si nu a costat mult, pentru ca nu e in centrul Bucurestiului. In al treilea rand, eu am fost in opozitie, nu la putere, iar sa fii avocat in opozitie nu e foarte profitabil. Deci, nu are nici o legatura averea mea cu mandatul de parlamentar".» Daniel Buda, deputat PD-L: "Piata a evoluat intr-un anumit fel""Vanzarile de terenuri si de apartamente nu au avut de-a face cu mandatul de parlamentar, pentru ca o buna parte din ele au fost luate prin credite bancare. Ca preturile si piata au evoluat intr-un anumit fel si ca la un moment dat terenurile din Romania au ajuns sa coste cat alea de la Milano nu au legatura cu mandatul. Ba dimpotriva, poate puteam face mai multe lucruri, dar, fiind parlamentar, nu am avut timp sa ma ocup".» Eduard Hellvig, deputat PNL: "Salariul de deputat mi-a permis doar sa iau un credit""Este redundant sa ma intrebati daca exista vreo legatura intre mandatul de parlamentar si evolutia averii mele. Nu exista nici o legatura! Inainte lucram in sectorul privat, iar salariul era mai mare, astfel ca nu trebuia sa ajung parlamentar ca sa-mi pot permite o casa. Salariul de deputat mi-a permis doar sa iau un credit de la banca".» Niculae Badalau, deputat PSD: "Sunt veniturile sotiei" "Nu este nici o legatura intre avere si mandat. Cum apar doua milioane de euro? Trei trebuiau sa fie. Ma rog, 2,9 milioane. Dar declaratia este gresita. Suma trebuia trecuta la capitolul referitor la veniturile sotiei, pentru ca sunt ale ei. Am rectificat-o, dar probabil ca nu au publicat-o inca".» Naty Meir, deputat independent (fost PRM): "Eu doar am pierdut""Am facut vreun rau ca am declarat ca am milioane in conturi? Cu mandatul asta de deputat eu doar am pierdut. La sinistrati, in Tulcea, am donat 1,5 milioane de euro, in alta parte am dat televizoare pentru detinuti. Nu am luat nici un ban in mandatul asta, i-am donat pe toti. Acum, ca am terminat, am sa ma ocup de afaceri si de bani".» Minodora Cliveti, deputat PSD: "Sotul a investit" "Nu eu am investit, sotul meu, pentru ca sunt banii lui. Eu sunt de 20 de ani avocat si Parlamentul nu a fost prima mea slujba, iar sotul meu este si el avocat. Banii respectivi nu au fost castigati din Parlament si pot fi justificati in totalitate. Aveam niste bani si am zis si noi sa experimentam jocul la bursa, sa fim mai europeni. In realitate, acum stam mult mai prost decat scrie in declaratia de avere".» Mihail SireTeanu, deputat PSD: "Mandatul m-a tras in jos""Este posibil sa am investiti de 17 ori mai multi bani decat la inceputul mandatului. Mandatul de parlamentar m-a impiedicat insa sa fac ceea ce trebuia sa fac, adica afaceri. M-a tras in jos. Daca de luni pana joi stai la Bucuresti este greu sa faci afaceri in domeniul privat. Poate mergea daca faceam afaceri cu statul, cu consiliul judetean, dar eu nu am lucrat niciodata cu bani publici".» Marius Rogin, deputat PD-L: "Am imprumutat de la socri""Mari realizari financiare! Mandatul de parlamentar nu m-a ajutat pentru ca nu am nici o actiune cu statul. Pur si simplu am apelat, pentru achizitii, la familie. Am imprumutat de la socri, de la mama. Provin dintr-o familie nu tocmai saraca si, neavand voie sa fac afaceri, am gasit cateva oportunitati, niste terenuri mai ieftine. Ele sunt marunte acum, dar cine stie, intr-o zi vor avea valoare".
Publicat de Jiony la 02:24 0 comentarii
18 noiembrie 2008
Noapte buna Bucuresti!
Alesii nostrii in Parlament au cam tras chiulul, in ultimii patru ani, de la atributiile care li se cuvin. C.V. Tudor, Mircea Geoana, Vasile Blaga si Crin Antonescu se numara printre parlamentarii care au votat de cele mai putine ori in plen, potrivit studiului "Vedetismul in politica nu inseamna eficienta!" realizat de Institutul pentru Politici Publice.
Raportul IPP prezinta o sinteza a principalelor aspecte din activitatea parlamentarilor in actualul madat. IPP dezvaluie activitatea slaba din parlament a celor care acum se bat pentru voturile alegatorilor. Studiul cuprinde doua dimensiuni: prezenta la vot si initiativele legislative ale alesilor nostrii din ultimii patru ani.Tu cu cine votezi? Spune-ti parerea pe forum!Studiul reflecta o activitate foarte scazuta a alesilor nostrii, mai ales in ceea ce priveste prezenta parlamentarilor la lucrari – aceasta fiind o prima conditie pentru exercitarea mandatului de parlamentar. Lideri la absenteismPe primul loc la absente se afla liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a folosit de cele mai putine ori cartela de vot in ultimii doi ani, acesta avand 70 de voturi in plen si o prezenta de doar 2,1%. C.V. Tudor se claseaza pe prima pozitie atat la categoria senatori cat si la cea de parlamentari. Un alt fruntas al clasamentului este deputatul PNL, Crin Antonescu, care a votat de 511 ori in plen si a avut o prezenta de 15,6%.Nici liderul PSD, Mircea Geoana nu se lasa mai prejos cand vine vorba de absente, acesta aflandu-se pe locul doi in Senat, in topul celor cu ea mai scazuta prezenta la vot. Geoana a votat in plen de 146 de ori, avand o prezenta de 4,4%. Din aceeasi categorie, pe urmatoarele locuri in topul absentelor din Senat se claseaza:
Vasil Blaga, secretarul general PSD: 108 de voturi exprimate in plen si prezenta de 9,2%
Aristide Roibu, trezorierul PSD: prezenta de 8,8%
Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD: prezenta la vot de 12,7%
Irinel Popescu, PC: prezenta la vot de 12,8%
Adrian Paunescu, PSD: prezenta la vot de 17,6%
Dorel Onaca: 21,5% prezenta la vot. Tot in acest top se mai afla si Ion Iliescu, cu 21,7% prezenta la vot, Vasile Dincu (PSD) cu 22,2%, Gyorgy Frunda (UDMR) cu 25,1%, Attila Verestoy (UDMR) cu 31,5%, Serban Nicolae (PSD) cu 36,4% prezenta la vot, Theodorescu Razvan cu 36,7%.La Camera Deputatilor, topul celor cu cea mai scazuta prezenta se arata astfel:Locul 1: Crin Antonescu - a votat de 511 ori in plen si a avut o prezenta de 15,6%.Pe urmatoarele pozitii se situeaza:
Gabriel Oprea, deputat PSD: 526 de voturi in plen si prezenta de 16%
Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor PSD: 556 de voturi in plen si prezenta de 17,%
Liviu Almasan (PSD): 17,0% prezenta la vot
Florina Jipa, ex PRM, actualmente PSD: 18,3% prezenta la vot
Lavinia Sandru:19,3% prezenta la vot
Dan Ioan Popescu: 19,9% prezenta la vot. Acestora le urmeaza Alin Teodorescu (PSD), Nicolae Banicioiu (PSD), reprezentantul minoritatii rome Nicolae Paun, Dan Radu Rusanu (PNL), Dumitru Dragomir (PRM), Adrian Nastase.De asemenea, cand vine vorba de initiative legislative, presedintele UDMR, Marko Bela, deputatul PD-L Viorel Constantinescu si senatorul PSD Octavian Cozmanca sunt printre alesii cu cele mai putine initiative legislative din ultimii patru ani. Mentionam ca acestia candideaza in aceasta toamna pentru noi mandate de parlamentari.Calculand absenteismul pe partide, cel mai mare absent este PSD, urmat de PRM. Cei mai constiinciosi parlamentariPe primul loc la harnicie in materie de prezenta si de voturi se claseaza liberalul Gheorghe Gabor, cu 3.199 voturi exprimate in plen si un procent de prezenta de 97,6%. Pe locul doi se afla peremistul Iuliu Furo cu 3.140 voturi exprimate in plen si prezenta de 95,8%, iar pe trei pedelistul Claudius Mihail Zaharia cu 3.128 voturi exprimate in plen si prezenta 95,4%. In acest top se mai regasesc: Corneliu Momanu, PD-L, Mircea Pusca, PNL, Mircea Costache, PRM, Gheorghe Dragomir, PNL, Horea Uioreanu, PNL.La Senat, locul 1 la prezenta si vot este adjudecat de catre pedelistul Gheorghe David, care a votat de 3.018 de ori si are o prezenta la vot de 91,5%. Locul doi ii revine liberalului Mario Oprea, cu 2.924 voturi exprimate in plen si o prezenta de 88,6%, iar pe locul trei colegul sau de partid Ioan Corodan, cu 2.869 voturi exprimate in plen si 86,9% prezenta. Printre cei care si-au folosit din plin dreptul de a vota se mai numara peremistul Gheorghe Funar, pe locul patru, cu 86,5% prezenta la vot, colegul sau de partid, Gheorghe Viorel Dumitrescu, pedelistul Mihai Tabuleac, udemeristul Pete Stefan, conservatorul Gavrila Vasilescu sau pedelistul Ivan Cismaru.ConcluziaCulmea ironiei este ca tocmai cei mai populari politicieni, cele mai mediatizate figuri politice sunt si cele mai absente de la luarea deciziilor in Parlament. O alta ironie este faptul ca pe primele pozitii ale topurilor figureaza lideri de partide (Vadim Tudor si Mircea Geoana – n.red.) care acum candideaza pentru un nou mandat. "Acest lucru arata lipsa de respect a partidelor pentru alegatori", este de parere IPP. "Concluziile studiului arata ca vedetele noastre politice, parlamentarii pe care ii vedem mai mult la televizor decat la serviciu (in Parlament) nu sunt un bun exemplu pentru constiinciozitatea cu care alesul trebuie sa actioneze pentru indeplinirea atributiilor. Problema vedetismului in politica cauzeaza disfunctii majore in opinia noastra si de aceea vom fi foarte atenti la urmatorul parlament", incheie IPP.Sursa: 9AM, astaziAutor: Alexandra Grindean
Publicat de Jiony la 02:18 0 comentarii
17 noiembrie 2008
Cred ca Iliescu si-a perdut memoria, sa-i reamintim.
13 iunie

Pe 13 iunie
În dimineaþa zilei de 13 iunie 1990, pe la ora 3-4 am, forþele de ordine au distrus corturile celor aflaþi în Piaþã ºi au fãcut arestãri. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanþi. În jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piaþa Universitãþii scandând lozincile: "IMGB face ordine!" ºi "Moarte intelectualilor!", "Noi muncim, nu gândim!". Cu toate astea s-au retras ºi au defluit spre o altã zonã necunoscutã. Pe strada paralelã cu Institutul de Arhitecturã douã cordoane de trupe USLA au încercat sã protejeze un obiectiv format prin încercuirea Pieþei cu autobuzele din dotarea Poliþiei. La îndemnul unor tineri fãrã ocupaþie atmosfera s-a încins pânã în momentul când a izbucnit un conflict direct, iar trupele USLA au ºarjat mulþimea. Aceasta a reacþionat rãsturnând un TV de culoare albastrã, din rezervorul maºinii a fost furatã benzina, cu care s-au confecþionat cocteiluri Molotov. Aceleaºi persoane au rupt pietre din caldarâm pe care le-au folosit drept proiectile. Autobuzele s-au aprins, dupã eveniment TVR a lansat versiunea oficialã cã au fost incendiate, a existat o înregistrare a generalului Mihai Chiþac în care acesta dãdea ordin ca autobuzele sã fie aprinse chiar de Poliþie. În scurtã vreme, nori groºi de fum negru au acoperit Piaþa.
Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntãri violente între manifestanþi ºi forþele de poliþie; au fost incendiate autobuzele poliþiei, sediile Poliþiei Capitalei, Ministerului de Interne ºi SRI.La televiziune se citeºte un comunicat al preºedintelui Ion Iliescu, în care se afirmã „Chemãm toate forþele conºtiente ºi responsabile sã se adune în jurul clãdirii guvernului ºi televiziunii pentru a curma încercãrile de forþã ale acestor grupuri extremiste, pentru a apãra democraþia atât de greu cuceritã”.
În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroºani spre Bucureºti iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Bucureºti

14 iunie

Str. Academiei
Ajunºi în Gara de Nord la ora 4 dimineata, minerii conduºi de Miron Cozma au fost preluaþi de angajaþi ai SRI ºi a altor servicii secrete ºi au fost orientaþi spre punctele nevralgice ale Capitalei. Un grup foarte mare a ocupat Piaþa Universitãþii, unde au pretins cã refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanþilor, pe platoul din faþa Teatrului Naþional. Imediat au pãtruns în incinta Facultãþii de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertãþii de opinie ºi au devastat o colecþie unicã în Europa de flori de minã ºi zãcãminte geologice ca ºi sediul Ligii Studenþilor. O soartã asemãnãtoare au avut ºi Facultatea de Litere ºi cea de Matematicã, dar ºi Institutul de Arhitecturã Ion Mincu. Numeroºi profesori au fost bãtuþi, între ei se numãrã ºi profesorii de la Litere Gheorghe Brâncuº ºi regretatul lingvist Cezar Tabarcea, agresat de niºte indivizi care se aflau în posesia fotografiei sale. În zonã minerii au mai devastat sediile PNÞCD ºi ale PNL unde au pretins cã au descoperit valutã falsã ºi arme, ºi de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o staþie radio ºi aparate de biroticã. Liderul studenþilor Marian Munteanu a fost bãtut ºi aruncat apoi în fântâna de la Universitate, dar a scãpat printr-un miracol. Alþi lideri au avut o soartã asemãnãtoare. Un alt grup a ocupat Televiziunea românã, autointitulatã liberã. În câteva ore Bucureºtiul era complet pacificat ºi haosul a coborât pe strãzile unde puterea era deþinutã de aceste grupãri paramilitare, care colaborau cu Poliþia ºi SRI. Toþi intelectualii, persoanele cu barbã, cei îmbrãcaþi cu haine fistichii au fost bãtuti, arestaþi, urcaþi în dubele Poliþiei ºi interogaþi la o unitate militarã din Mãgurele.

15 iunie
La orele prânzului minerii au fost urcaþi în autobuze ºi transportaþi la complexul expoziþional Romexpo, unde ºeful statutului, preºedintele ales recent Ion Iliescu le-a mulþumit pentru acþiunea lor vitejeascã prin care au salvat democraþia din România. Discursul sãu a fost întâmpinat cu urale. Imediat dupã aceasta au fost conduºi la trenurile care îi aºteptau în Gara de Nord, ºi transportaþi în Valea Jiului.[1]

Victime

La TVR
Numãrul victimelor este controversat. Oficial, conform evidenþei de la comisiile parlamentare de anchetã, numãrul rãniþilor este de 746 iar numãrul morþilor este de ºase: patru morþi prin împuºcare, un decedat în urma unui infarct ºi o persoanã înjunghiatã. Viorel Ene, preºedintele „Asociaþiei Victimelor Mineriadelor”, a declarat cã „Existã documente, mãrturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domneºti ºi Strãuleºti. Cu toate cã am afirmat tot timpul cã cifra realã a morþilor este de peste 100, nimeni nu ne-a contrazis pânã în prezent ºi nu a existat nici o poziþie oficialã împotrivã” [2]

Cauze
Rãdãcinile acestor mineriade, limba românã este singura limbã din lume în care a fost creat acest cuvânt, care mai apoi a fost tradus în toate limbile planetei, se gãsesc în evenimente mai vechi ale istoriei noastre. Se pare cã dupã revolta minerilor din 1977 Valea Jiului a fost permanent supravegheatã ºi pãzitã de Securitate, inclusiv prin înlocuirea adevãraþilor mineri cu securiºti. Ceauºescu însuºi avea un plan prin care trupele de Apãrarea Patriei sã contribuie la înãbuºirea Revoluþiei ºi le dotase cu bâte ºi alte obiecte contondente, dar muncitorii din Timiºoara, Braºov nu au putut fi convinºi sã ia parte la un asemenea carnagiu, ci dimpotrivã au manifestat pentru libertate. O loviturã asemãnãtoare fusese administratã partidelor politice din Opoziþie cu prilejul grevei regale în 1947 când sute de studenþi membri ai organizaþiilor de tineret ale PNÞCD ºi PNL au fost bãtuþi în Piaþa Palatului de muncitori cu bâte aduºi cu camioanele de PCR.

Efecte
În plan intern mineriada din iunie 1990 a reprezentat o perioadã de lipsã a libertãþii presei prin prezentarea unilateralã la unica televiziune din acea vreme(doar din punctul de vedere al puterii FSN ), împiedicarea prin ameninþare a apariþiei ziarului "România Liberã" . Sediile partidelor de opoziþie au fost devastate. Puterea FSN nu a reuºit sã genereze probe cu care vreuna din persoanele arestate sã fie condamnatã în justiþie. Acþionând ca o forþã independentã de stat minerii s-au substituit forþelor de ordine ºi implicit au subminat statul, iar consecinþa a fost acþiunea împotriva statului în urmãtoarele 3 mineriade (împotriva guvernului Petre Roman în septembrie 1991 ºi a guvernului Radu Vasile în ianuarie 1999 ºi februarie 1999). Efectele în plan extern au fost catastrofale, România a fost exclusã de la orice finanþare a organismelor internaþionale, a întrerupt acordul de asistenþã cu FMI. Mii ºi mii de tineri au fugit din þarã, au ales libertatea ºi s-au refugiat în þari democratice. Foarte lent, efectele acestea au fost îndepãrtate iar încrederea Occidentului, care pãrea pierdutã definitiv, a fost reclãditã ºi România a devenit membru al NATO ºi al Uniunii Europene. Cu toate acestea, deºi au trecut mai mult de 16 ani de la evenimente, dosarul mineriadelor e departe de a fi finalizat, deºi procurorul militar Dan Voinea, cel care se ocupã ºi de dosarul revoluþiei din 1989 a promis cã pânã la 1 ianuarie 2007, data aderãrii României la UE va fi finalizat ºi va începe urmãrirea penalã a vinovaþilor.

Comentarea evenimentelor de cãtre personalitãþi
Istoricul Andrei Pippidi a comparat 14-15 iunie 1990 cu "Noaptea de cristal" din Germania nazistã, cu acþiunile echipelor de "cãmaºi negre" ale lui Mussolini, în Italia, ºi cu forþele de pararepresiune ale poliþiei legionare din 1940, în România.[1]Andrei Cornea: Alcãtuind o „categorie socio-profesionalã ce aparþine mai degrabã secolului al XIX-lea decât secolului al XXI-lea”, minerii au adâncit, în Romania postcomunistã, schismele sociale, delimitãrile dintre clase, sporind frustrãrile ºi ranchiunile.[2] În alt articol, Andrei Cornea spune cã se poate vorbi despre un pogrom simbolic împotriva studenþilor ºi intelectualilor de elitã, dar ºi asupra þiganilor, molestaþi ºi ei de mineri.[3]Adrian Nãstase, numit ministrul Afacerilor de Externe la douã sãptãmâni de la mineriadã, a afirmat cã „a trebuit sã lucrez mult pentru repararea imaginii României în strãinãtate”. În legãturã cu rolul lui Ion Iliescu în mineriada din 90, Adrian Nãstase a spus cã aceastã „temã este profund politicã” ºi cã „a fost politizatã de-a lungul timpului” ºi a adãugat cã dosarul mineriadei a fost “reactivat” în perioada în care Emil Constantinescu era preºedinte, în anul 1998. [4]Ion Iliescu vorbind despre scenele „de anarhie ºi dezordine“ care au dus la atacul minerilor, dupã ce la vremea respectiva a denumit „o rebeliune legionarã“, ulterior a reformulat „ne aminteºte de rebeliunea legionarã [...] ºi a fost percepþia multor altora din generaþia mea…”.
Publicat de Jiony la 01:45 0 comentarii

jiony-ionsipolitica.blogspot.com/


parcasviu

111 mesaje
Membru din: 26/10/2008
Oras: Targoviste

Postat pe: 20 Noiembrie 2008, ora 19:00

fara contributia domnului TALPES mineriadele nu aveau succes


gabigabi

12108 mesaje
Membru din: 1/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 21 Noiembrie 2008, ora 13:36

@the mole- eu am facut comentariu la comentariul pe care tu l-ai facut la ce-a scris @mytcor !....cind ai spus ca nu poti comenta un film ce n-a fost vazut...dar reiau ideea :daca ai scriptul si cunosti deja scenariul ce urmeaza a fi pus in practica,poti face o mutare-doua in avans- intocmai ca in jocul de sah- ca sa le dai apoi sah-mat adversarilor ,spunind ca tu esti singurul care ai renuntat la...ca sa... bla-bla-bla ! si prinde !


CHIOMPALIUL

360 mesaje
Membru din: 21/11/2008
Oras: Caransebes

Postat pe: 21 Noiembrie 2008, ora 14:39

noi cu IMGB si MT am facut numai deschiderea,restul au facuto politistii deghizati in mineri,era atunci numai FSN ul ,ulterior am migrat fiecare pe la cite un partid,acum sintem toti la PDL.partidul unic


http://www.youtube.com/watch?v=kYP5FMAhjeo&feature=related
jimi_rom

174 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 21 Noiembrie 2008, ora 15:21

Ce doame iarta-ma o iesi?


gabigabi

12108 mesaje
Membru din: 1/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 21 Noiembrie 2008, ora 18:40

nu stiu ce haloimes va iesi fratilor ,dar ascutiti-va pixurile, tastele, mintile, limbile,caci balamucul abia dupa 30 noe. va-ncepe si, mama ce-o sa ne mai distram !...si ce-o sa mai comentam ; felicitam; injuram ....piine si circ,nu-i asa ?


jimi_rom

174 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 21 Noiembrie 2008, ora 19:19

Gabi hai sa discutam pe forum
www.colectie.articole.partidul.tehnocrat.cbi.ro
Lumea trebuie sa se trezeasca!


jimi_rom

174 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 21 Noiembrie 2008, ora 19:27

www.partidul.tehnocrat.cbi.ro
te astept!
sau pe mess


gabigabi

12108 mesaje
Membru din: 1/10/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 22 Noiembrie 2008, ora 11:30

@jim irom - iti multumesc de invitatie si mi-ar face placere sa raspund la ea,dar,dragul meu, scriu cam incet si pina-ti trimit eu raspunsul,te saturi de asteptat si pleci !...


jimi_rom

174 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 22 Noiembrie 2008, ora 14:48

nu-i nici o graba!
suntem un grupulet care au o initiativa pentru schimbare. Daca esti interesata, esti bine venita.


www.prieteni.cbi.ro/index.php?board=3.0


Pagini: << 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului basescu
Mergi la: